Page 31

- Puristimme monenlaisia erilaisia massoja koneella suoleen, paistoimme, keitimme, käärimme, pyörittelimme, grillasimme, kirjoittaa harjoitukseen osallistunut Heidi KajanderMaavuori.

käärimme, pyörittelimme, grillasimme... Ystäväni oli elementissään, teki niin kuin käskettiin ja sovelsi ohjeita tuon tuosta. Ehtipä siinä sivussa vielä neuvomaan ja vähän pomottamaankin. Selvää johtaja-ainesta siis. Aivan yksinkertaista ei nimittäin makkaranteko ollut 33 naisen hääriessä yhdessä keittiössä yhden lieden, kahden paistinpannun ja neljän makkarantekokoneen ympärillä. Mutta hienosti selvittiin, minäkin, ainakin siitä maisteluosuudesta. Broileriaurajuustomakkaraa, vanhan ajan verimakkaraa, voimamakkaraa, metsäsienimakkaraa, vesi herahtaa kielelle. Makkaran lisäksi saimme ryhmätöiden kautta oppia kotivarasta ja erilaisista menuistakin. Itselleni harjoituksen suurin anti oli epämukavuusalueen ylittämisessä. Minä selvisin kokkauskurssista ja opin hieman makkaransyöjäksi. Toisaalta moni muonituksen erikoiskurssilainen selvisi harjoi-

tuksessa pitämistäni sulkeisista, marssiharjoituksista sekä sadoista inttimuistoistani. Ehkä opimme jokainen toinen toisiltamme, ainakin kurssin henki oli mahtava, ja lähtisin tällä porukalla soppakauhasotaan uudemmankin kerran. PS. Entäpä se ystäväni? Kuinka kävi maanpuolustuskipinän? Ystäväni kertoi huomanneensa, ettei ennakkoluuloihin ole uskomista.

Isänmaallisuus voi olla avoimuutta ja suvaitsevuutta, ei pelkkää fanaattista nationalismia, kuten hän oli varovasti alkuun uumoillut. Lisäksi hän ilmoitti olevansa valmis uuteen koitokseen - lähtöaskel kohti kevään Varvara-harjoitusta on nyt otettu. Heidi Kajander-Maavuori

Syyslento 2015

Naisten Valmiusliiton 36. valtakunnallinen valmiusharjoitukseen osallistui 18.-20.9. Jyväskylän varuskunnassa 423 naista. Harjoitus koostui kymmenestä kurssista, joista suosituimmat olivat ”Ilmapuolustus tutuksi”, ”Jokanaisen selviytymispakki” sekä ”Kyberturvallisuus”. Nuorin osallistuja oli 16-vuotias ja vanhin yli 80-vuotias. Harjoituksen johti Kaija Koponen. Valmiusharjoitus toteutettiin Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) kursseina Puolustusvoimien tuella. Seuraava harjoitus Varvara 2016 järjestetään Reserviupseerikoululla Haminassa huhtikuussa 2016.

31

Profile for Sotilaskotiliitto

Sotilaskoti 52015netti  

Sotilaskoti 52015netti  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded