Sotilaskoti 3 2015 netti

Page 22

Sotkumuki Roomassa

S

otilaskotimukikin on nähnyt maailmaa ja tällä kertaa se on Roomassa. Olisi mukava nähdä kuvia muidenkin sotilaskotimukeista erilaisissa paikoissa. Ehkä matkatavaroissa kulkee pahvimuki kevyemmin. Tämä posliinimuki on kuitenkin hyvin rakas eräälle jo reserviin siirtyneelle upseerille. Sotku on ollut mukana koko sotilasuran ajan niin metsäkeikoilla kuin juhlakahvituksissakin - joten kyllä se on matkassa mukana vieläkin! Terveiset Roomasta lähetti Hanni Kangasmäki Haminan Sotilaskotiyhdistys ry

Sotku-mukin takana on Palatium, mons Palatinus eli Palatinus-kukkula. Se on Capitoliumin ohella tärkeimpiä Rooman alkuperäisistä seitsemästä kukkulasta. Kukkula sijaitsee Forum Romanumin ja Circus Maximuksen välissä (joka näkyy mukin ja Palatiniumin välissä). Kukkulalla on ollut asutusta jo noin vuodesta 1000 eaa.

22

Hanni Kangasmäki

Colosseum (ital. il Colosseo) oli antiikin Rooman suurin amfiteatteri, jonne mahtui 40 000- 50 000 katsojaa. Colosseumin rakentamisen aloitti keisari Vespasianus 70-luvun alussa, ja se valmistui vuonna 80 Tituksen hallituskaudella. Teologi Beda Venerabilis kirjoitti 600-luvulla epigrammin, jossa hän viittasi luultavasti keisari Neron patsaaseen (coliseus), mutta säkeet on myöhemmin liitetty Colosseumiin: ”Niin kauan kuin Colosseum pysyy, pysyy Rooma. Kun Colosseum kaatuu, kaatuu Rooma. Kun Rooma kaatuu, kaatuu maailma.”