Page 1

Difusió bimensual i gratuïta DL: B-11711188 BULLETÍ INFORMATIU DE L`ASSOCIACIÓ DE VEÏNS DEL CASC ANTIC

Edita: Associació de Veïns del Casc Antic

No

11

tardo/2010

C/Rec, 27 - 08003 BARCELONA Tel. 93 319 75 65 www.sosicascantic.cat - sosicascantic@yahoo.es

Estrenem l'any amb nova Junta a la Sosi i nou president. Una aposta per la continuïtat amb el tarannà reivindicatiu i comunitari que ha caracteritzat la nostra associació en els darrers anys, però alhora una aposta també per la renovació, incorporant-hi cares noves; persones joves que aportin a l'experiència atresorada del treball veïnal quotidià la frescor de noves idees i noves activitats. És aquesta combinació entre experiència i joventut, cantada en els seus sonets pel poeta pastisser de Sarrià, la que ens omple d'il·lusió per iniciar un nou any. És cert que els temps que venen no seran fàcils: la crisi continua obrint-se camí eixugant els estalvis de les persones més senzilles; la corrupció endèmica que tenalla les administracions públiques no sembla importar gaire als nostres polítics, que passen d'esquitllentes per no sortir-ne enfangats; els grans mitjans de comunicació semblen només interessats en donar una imatge negativa dels barris, més interessats en explotar el sensacionalisme barat que en donar a conèixer les coses positives que hi passen, que no són poques. Emperò, malgrat la crisi, la corrupció i la premsa groga, el moviment veïnal a Ciutat Vella hem seguit endavant donant respostes concretes als problemes de la gent: col·laborant amb la plataforma d'afectats i afectades per les hipoteques per denunciar els tripijocs dels bancs amb la vida i les il·lusions dels qui van comprar un pis i ara no només no el poden pagar, sinó que es veuen endeutats de per vida a partir d'unes clàusules abusives que bordegen la il·legalitat. Recolzant les mobilitzacions socials contra les retallades socials i per demanar que la crisi la paguin aquells que l'han causada, les grans entitats financeres, i no les classes populars: gent gran, treballadors/es;

Autor: Socorro Nucamendi Pérez Rincón

Editorial

autònoms/es; petit comerç,... Alçant la veu i emprenent les accions judicials corresponents per fer net amb la corrupció, tal i com vam fer en el cas Palau i ara continuem amb la denúncia de la trama de suborns en la concessió de llicències... Defensant que l'escola bressol Puigmal tingui una ubicació digne a les necessitats dels infants. I treballant dia a dia, per demostrar que som un barri que batega vida i alegria, organitzant paelles populars, el caga tió de Nadal, el festival interreligiós de Sant Pere de les Puel·les i activitats lúdiques i culturals a l'Equipament Comunitari del Forat. És aquest esperit d'alegria, reivindicació i generació de comunitat el que volem que impregni els desitjos d'aquest nou any que tot just comença. És per aquest motiu que us convidem a totes i tots a passar-vos pels locals i activitats de la Sosi, a implicar-vos en el treball veïnal; per què estem convençudes que aquesta alegria és imprescindible per què el cor del nostre barri segueixi bategant; que aquesta voluntat és necessària per combatre les injustícies, que malauradament en són moltes, i per què sabem que igual que la mata de jonc juntes no només farem molta més força sinó que ens ho passarem molt millor plegats, que no si cadascú va pel seu camí. Des de la Sosi us desitgem un bon Nadal i que passeu unes molt bones festes!


Els afectats per la hipoteca s'organitzen contra els abusos de la banca i els desnonaments

pendent, més interessos i costes judicials, a la persona executada durant la resta de la seva vida. Així, a la pèrdua de feina i habitatge, es suma un deute irrecuperable que suposa l’embargament de les nòmines i de qualsevol cosa al seu nom. Per tant, estem fabricant una generació condemnada a la pobresa i l'exclusió social que haurà de recórrer a l'economia submergida per poder sobreviure, alhora que el govern no deixa d'aprovar ajuts econòmics a les entitats financeres que han fet i segueixen fent grans beneficis sense haver d'assumir cap responsabilitat.

Si aquestes dades ja dibuixen un panorama prou complicat, encara ho és més quan aprofundim en la problemàtica. D’una banda, les persones afectades per aquests desnonaments són aquells sectors socials més castigats per la crisi: les persones que han perdut la feina, especialment les persones aturades de llarga duració, i entre aquestes, els col·lectius tradicionalment més vulnerables, com són les persones migrants o les famílies monoparentals. D’una altra banda, a la pèrdua de feina i la consegüent pèrdua d’habitatge es suma una conseqüència del tot inesperada i de greus efectes: l’actual procediment d’execució hipotecària preveu que en cas d’impagament l’habitatge vagi a subhasta. Si aquesta queda deserta (i succeeix en més del 90% dels casos) l’entitat financera es pot adjudicar l’habitatge pel 50% del valor de taxació i seguir reclamant la resta del deute

2

Arxiu: www.afectadosporlahipoteca.com

Arxiu: www.afectadosporlahipoteca.com

Al problema històric de l’estat espanyol de greu dificultat per amplis sectors de la població per accedir a un habitatge, ara amb la crisi es suma la problemàtica de la pèrdua d’habitatge per motius econòmics. Del 2007 al 2009 els desnonaments a Barcelona s’han doblat, i més concretament, el fenomen dels desallotjaments fruit de les execucions hipotecàries genera una autèntica emergència habitacional: des de 2007 fins el segon trimestre de 2010, hi ha hagut més de 230.000 execucions a tot l’estat, i Catalunya té el trist honor d’encapçalar el rànking amb més de 44.000 en el mateix període. Més de la meitat de les execucions que es produeixen a Catalunya, 26.410, tenen lloc a Barcelona.

Arxiu: www.afectadosporlahipoteca.com

Ada Colau

Finalment, cal remarcar que ni la pròpia administració havia previst aquesta onada de “nous exclosos socials” i ara es veu completament desbordada. En part, per la manca de recursos, però sobretot perquè els efectes de la legislació hipotecària vigent es concreten en l’àmbit local, i en canvi la competència legislativa és estatal, cosa que dificulta enormement el marge d’actuació dels governs locals.


Si tenim en compte el que acabem d’exposar -les milers de persones afectades i la manca de respostes per part de l’administració-, és fàcil comprendre que en els darrers temps s’hagin generat iniciatives d’auto organització de la gent afectada per denunciar la situació i exigir solucions. Aquest és el cas de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), constituïda fa quasi dos anys i que ja té a més de 1.300 famílies inscrites.

Si tenim en compte el poder actual de la banca, res de tot això serà possible si la mateixa gent afectada i el conjunt de la societat no es mobilitza per exigir que abans que el benefici de les entitats financeres, cal garantir els drets fonamentals de la ciutadania. Organitzem-nos als nostres barris, aturem els desnonaments i forcem a les administracions a garantir el dret a l'habitatge i a una vida digna dels nostres veïns i veïnes.

Arxiu: www.afectadosporlahipoteca.com

Més informació a: www.afectadosporlahipoteca.com

Aquesta plataforma dona resposta a gent afectada de tota Catalunya, i molt especialment de Barcelona, on es reuneix mensualment a la seu de la FAVB. A part d’auto organitzar els afectats per fer accions de denúncia i aturar els desnonaments, ha comptat amb la col·laboració de l’Observatori DESC per la tasca d’assessorament jurídic. Així, la PAH en poc temps està donant suport a centenars de persones, a través de l’assessorament, les accions de denúncia, la interlocució amb l’administració i la creació d’espais de suport mutu. Ara mateix, els eixos reivindicatius de la PAH són dos: d'una banda, aconseguir que s'aprovi la proposta de llei per a regular la dació en pagament, fent que amb l'entrega de l'habitatge es liquidi el deute i les famílies puguin començar de zero. Però d'una altra banda, també cal aturar els desnonaments: no té cap sentit que les entitats financeres acumulin milers de pisos buits alhora que milers de famílies sense recursos es queden al carrer.

3


CAMPANYA CONTRA LA CORRUPCIÓ I PER LA TRANSPARÈNCIA AL DISTRICTE DE CIUTAT VELLA Xarxa Veïnal de Ciutat Vella

Davant l'existència d'una trama de corrupció i extorsió al Districte de Ciutat Vella que implicaria consellers i alts càrrecs municipals i que seria responsable de les amenaces a la ex-regidora Itziar González. Les entitats veïnals de la Xarxa Ciutat Vella volem manifestar el nostre rebuig i indignació per aquest nou afer que se suma al del cas Palau i mina encara més la confiança entre la ciutadania i la classe política. Recordem que va ser l'Associació de Veïns del Gòtic, juntament amb altres de la Xarxa Veïnal, qui va iniciar la denúncia de la proliferació dels anomenats "pisos turístics" i l'aprovació irregular de llicències per aquests pisos i altres establiments hotelers. Quan la política es posa al servei del model econòmic liberal i subordina els interessos de les persones al desenvolupament econòmic i financer, les relacions socials es van deteriorant en tots els aspectes de la societat. A partir del moment en que les polítiques municipals s'han posat al servei dels interessos del negoci turístic, en detriment de les necessitats dels ciutadans en general, i han desistit del seu deure de servei a la ciutadania, s'ha donat pas a la xarxa de corrupció que deixa sense defensa a la ciutat i sense control legal a tota l'administració municipal. Els esforços de les associacions veïnals en la defensa dels ciutadans s'han trobat amb una paret burocràtica inexpugnable. Considerem que Itziar González ha estat el primer i únic alt càrrec públic municipal que s'ha implicat a fons en la lluita contra la corrupció al Districte, ha escoltat la veu del veïnat i ha adoptat mesures concretes per

4

posar-hi fi, a resultes de les quals el seu equip ha rebut amenaces de mort, sabotatges i un robatori a la seva llar. Exigim l'obertura d'una investigació independent i imparcial, oberta a la participació de les entitats veïnals, les quals han de tenir accés al sumari judicial, en tant han estat les primeres que han denunciat l'existència de trames corruptes al Districte. Finalment, exigim també que aquesta investigació no es tanqui en fals, tal i com ha succeït en la Comissió d'investigació de l'Hotel del Palau de la Música. Considerem que la corrupció és un afer transversal que afecta a la credibilitat de les institucions democràtiques i no ha de ser objecte de confrontació partidista. Demanem doncs responsabilitat pública als grups


ens feu arribar la vostra adreça o correu electrònic, us farem arribar totes les actuacions que dugem a terme en aquesta campanya contra la corrupció i la transparència, però també ens podreu fer arribar les vostres idees o venir a col·laborar amb nosaltres en aquesta campanya.

municipals i que no converteixin aquest afer en una pugna pre-electoral. L'Associació de Veïns del Barri Gòtic, conjuntament amb entitats veïnals i socials del districte, hem cursat una demanda per personar-se com a acusació popular en el sumari obert contra els funcionaris corruptes, amb el convenciment de que únicament una ciutadania activa, controladora i fiscalitzadora pot ser una garantia eficaç contra la corrupció, i per una transparència en l'administració municipal. Així dons volem posar fil a l'agulla i fer entre tots i totes aquesta acusació popular. Veïns i Veïnes de Ciutat Vella us convidem a crear una xarxa social contra la corrupció, un moviment ciutadà per aconseguir que s'adoptin mesures contundents per posar a l'administració i els polítics al servei de la ciutadania. Si

5


Activitats realitzades al centre comunitari del barri

Aquest trimestre la Sosi ha fet tot un seguit d'activitats. Ens agrada fer activitats en aquests nous equipaments comunitaris que tenim al barri. Ens agrada especialment perquè aquest espai l'he guanyat els veïns amb la nostra lluita, altrament aquests equipaments i la nostra plaça, serien molt diferents, vaja, que no existirien i potser es limitarien a un gran pàrquing soterrat , unes porteries i una cistella de basquet..... i com que això no ho volíem utilitzem aquest espai fent activitats pels veïns.

Autor: Alvar Pico Pla

Mercè Queralt

29 novembre

Autor: Alvar Pico Pla

Taller audiovisual “La construcció de la feminitat al cinema” organitzat pel PIAD i presentat per Drac Màgic.

20 octubre Xerrada “Treball de la dona treballadora a Barcelona s. XIX i mitjans del XX” Investigació de la geògrafa de la Universitat de Barcelona Mercè Tatjer. Va haver-hi debat i es va centrar sobre antigues fàbriques del barri i de Barcelona amb la participació de dones del barri que coneixien l'existència d'aquestes fàbriques.

6


10 novembre Presentació de la Plataforma d'Afectats per la hipoteca. Presentat per Ada Colau. Va ser un debat molt interessant en el què va participar un bon grup d'afectats.

18 desembre “Caga Tió”, activitat infantil en el marc de la Fira d'Hivern organitzada conjuntament amb l'Associació de Comerciants de Sant Pere més Baix.

15 desembre Cine Fòrum “Can Tunis. Projecció i debat

Amb el relat d'aquestes activitats ens agradaria que us engresquéssiu no només a venir sinó a aportar idees i temes i dir la vostra. US HI ESPEREM !!! 7


PLURALISME RELIGIOSO Jordi Bonet. President de la AVV del Casc Antic

Des de l'Associació Veïnal de Casc Antic hem volgut participar en aquest primer festival interreligiós que s'organitza al nostre barri. Volem manifestar en primer lloc el nostre reconeixement i agraïment als diferents cultes i confessions que avui són presents en aquesta taula i entre el públic; a la parròquia de Sant Pere de les Puel·les per acollir aquesta trobada i molt especialment al Giuseppe i l'Aranzazu per haver-la impulsada.

cultes que ja existien però eren practicats de forma minoritària, com les esglésies evangèliques, altres que no es practicaven a Barcelona des de fa molts segles com l'Islam o el judaïsme i altre de nous que no s'havien practicat mai abans en aquesta ciutat el cristianisme oriental, la fe Bahà'í, l'hinduisme, el sikhisme, el budisme i el taoisme.

Pot semblar estrany, que una associació de veïns i veïnes participi en una taula de diferents cultes religiosos, en tant el moviment veïnal ha estat un ferm defensor de la laïcitat i la separació entre estat i religió. Deixeu-me que us expliqui els orígens del nostre moviment i crec que comprendreu el nostre interès en participar en la trobada. Durant els anys 70', quan regnava a l'estat espanyol la ideologia nacional-catòlica on la religió era utilitzada amb finalitats propagandistes per legitimar la dictadura i eren reprimits els altres cultes que no fossin el catòlic; van ser els moviments de cristians de base conjuntament amb militants antifranquistes, molts d'ells ateus o agnòstics, qui van impulsar les primeres associacions de veïns. Algunes parròquies amb sensibilitat social van donar aixopluc a aquestes activitats, en un moment on les llibertats socials i polítiques estaven prohibides. Fou així com el moviment veïnal esdevingué un espai de treball entre persones de diferents creences (catòlics, evangèlics,...), incloent també a aquelles persones que no professaven la creença en un ésser superior, a fi de mancomunar esforços per defensar el barri. En aquell moment, el que creients i no creients compartíem, era la demanda d'una neutralitat de l'estat envers la religió apostant per una separació d'àmbits.

Actualment, vivim en una societat plural cultural i religiosament parlant; un mapa multicolor que ens imposa nous reptes: el coneixement de la diversitat religiosa, el respecte a les diferents creences i la convivència entre múltiples formes d'experimentar la religió que van des de l'ateisme a la implicació activa en un dels diferents cultes.

En els quasi quaranta anys que ens separen d'aquells temps, la nostra societat i els barris s'han anat transformant, amb l'arribada de nous veïns i veïnes provinents d'arreu del món, els quals han reviscolat

Tanmateix, el pluralisme religiós que entenem que comporta un enriquiment cultural i social i permet noves vies de crear comunitat no es troba exempt d'amenaces. D'una banda, els recels que pot causar en

8


la societat d'acollida l'arribada de nous cultes que molta gent no comprèn i sobre els quals vessa prejudicis i opinions infundades. De l'altre, els fenòmens de radicalització religiosa que s'alimenten d'aquests recels i que poden acabar comportant tensions que acabin afectant la convivència. Davant d'aquestes dues amenaces, considerem que el moviment veïnal, en tant que moviment plural i generador de comunitat, ha d'adoptar un paper proactiu en la defensa del pluralisme religiós.

fonamental, en aquest sentit exigim als poders públics un compromís actiu en el respecte de la diversitat religiosa i la dignificació dels espais de culte per a totes les confessions. Per acabar, voldria animar als diferents cultes presents a estrènyer llaços de treball amb l'associacionisme veïnal del barri. Etimològicament, religió és allò que relliga, que vincula de nou. És en aquest sentit que volem revincular-nos de nou amb la diversitat, reconeixe'ns en els valors de canvi i transformació social i treballar tots junts per fer un barri on càpiguen molts barris, una comunitat on càpiguen moltes comunitats.

Considerem important desenvolupar activitats de reconeixement mutu entre els diferents cultes que es desenvolupen al barri, en tant part dels prejudicis es basen en la desconeixença. En aquest sentit, activitats com aquest festival i altres que vindran constitueixen un punt de trobada i reconeixement molt important. Alhora, considerem que les diferents religions han de poder desenvolupar els seus cultes en condicions i espais dignes. Des del moviment veïnal, considerem que el dret a la llibertat religiosa i de culte és un principi

9


El carrer Banys Vells de la Ribera Neus Ferrer Galería Àfrica Negra, Banys Vells

Fa 15 anys que visc al carrer de Banys Vells de la Ribera, i en fa mes de 30 que el conec i que el freqüento, és a dir la major part de la meva vida. El meu pare hi va obrir una galeria d'art africà, la primera de Barcelona, i ara, des que ell va morir la regento jo. Visc i treballo en aquest carrer.

També he vist com d'un dia per l'altre treien de casa seva tots els inquilins de l'edifici de davant de casa meva. A alguns d' ells els vaig haver de guardar unes pertinències perquè no sabien on anar. Aquest edifici ha estar tancat i buit mes de tres anys.

En aquests anys he vist com es transformava el carrer. Si abans, i no parlo de molt abans, uns 10 anys, era un carrer habitat per gent que es coneixia tothom, les veïnes xerraven de balcó a balcó, i es portaven el pa unes a les altres. Si el teu fill sortia al carrer, sabies que estava constantment vigilar. Et senties humanament acompanyat.

Ara estan dividint els pisos i posant ascensor. Fan tant de soroll i tanta pols, que els veïns que quedem hem de marxar de tant en tant per no embogir i no emmalaltir dels pulmons. Un dia que vaig tafanejar em va semblar veure-hi un tros de muralla de pedra, el dia següent ja estava tapat amb ciment.

Ara aquesta gent tan entranyable han donat lloc a un munt de turistes que s'emborratxen a les nits, amb tot el que això comporta: crits, baralles, vòmits, brutícia, escombraries fora d'hora de recollida... en fi molt poc respecte i cap mena de cura pel carrer i a la gent que hi vivim, o intentem viure-hi. He vist com la casa de les monges, que albergava uns quants ancians i donava de menjar a un bon nombre de persones sense recursos, era venuda a contra cor de les monges que hi vivien, i per descomptat les persones que hi eren acollides. Ara hi estan construint apartaments turístics.

També he vist com uns excel·lents artesans que treballaven el vidre en un local amb voltes i murs de pedra havien de marxar a causa del elevat preu del lloguer. En el seu lloc s'hi va posar un supermercat pakistanés que va tapar tots els murs de pedra amb pladur. Els canvis i les transformacions son inevitables, i quan es dona una bona direcció son profitosos per tothom però quan l'únic o sempre mòbil són els diners, sempre acaba sent perjudicial. 10


MEMORIA HISTÒRICA DEL BARRI Veïna Maria Alonso

Arxiu personal Maria Alonso

La Maria va néixer fa 96 anys a Somolinos província de Guadalajara. Amb tants anys ha viscut una pila de coses i experiències però, es centra en els anys viscuts a Barcelona on ha passat la major part de la seva vida, sempre al Casc Antic, concretament al barri de la Ribera. Al poble, la seva família es dedicava a les feines del camp. Es traslladarien a Barcelona després de la guerra ja que el seu pare estava malalt.

" Durante 85 años he trabajado en la misma casa haciendo la limpieza y en la camisería de la calle Platería que hoy llaman Argentería. Recuerdo el barrio muy diferente, ahora peor, no conoces a nadie, no hay vecindad. En verano, por la noche, bajabamos la silla a la calle a tomar el freco y a charlar."

santos están pelados delante de las piedras. También en las puertas había unas cortinas de terciopelo que las han quitado. No me gusta, ya no voy a misa, la veo por la tele." "Donde ahora hay la tienda Desigual había el Zeleste que bastante murga nos daba, sólo molestias, muy modernos, hippis les llamaban o algo así, molestaban mucho con una música estrambótica y mucha juerga". En el pueblo fui a la escuela y sé leer y escribir. Los maestros enseñaban poco, lo que se me lo enseñó mi madre que era de Madrid. Ahora ya no puedo coser. Me quitaron las cataratas y en principio veía bien pero ahora nada de nada. Ya me lo dijo el médico pero yo dije adelante! Con unas gafas puedo leer un poco. Vivo sola en la calle Brossolí ya que mi hermana murió, tenía 101 años, yo la cuidaba. No quisiera vivir tantos años como ella. Estoy muy contenta del centro de día y de la gente que nos atiende. Antes estábamos —en la calle Banys Vells." La Maria diu que no vol viure tants anys com la seva germana, però qui sap?

"En el Fossar de les Moreras, que dicen, era un cementerio, había tiendas, como un pequeño mercado con sus paradas. Una carbonería donde comprabamos el carbón para cocinar y la carbonilla para el brasero. Podíamos comprar la leche a granel en la lechería. Santa Caterina era un mercado muy barato, no como ahora, venía gente de otros barrios a comprar." "Con mi familia íbamos a las fiestas de Pueblo Nuevo y Gracia, teníamos familia en estos barrios. A mi no me gustaba bailar. No me casé, pero tuve muchos pretendientes. "La iglesia de Santa Maria del Mar no es como antes, había unos altares preciosos, ahora no me gusta, los

11


REBOST DE LA SOSI Mercè Queralt

L'allioli de codony és un producte típic de la cuina de muntanya del Pallars tot i que també es fa en alguns indrets de l'Alt Urgell i la Cerdanya. Aprofita el cultiu del codony, una de les poques fruites ben adaptades a les temperatures fredes de muntanya, propi de la tardor. La major part de la collita s'utilitza per elaborar el codonyat i el que en resta es fa servir per aquest allioli. “Per començar el dia, per fer un bon esmorzar, recordo el meu pare, que li agradava molt, fent una bona torrada, a la brasa del foc que no faltava a cap casa, i sucada amb aquest all i oli i regant amb un traguet de bon vi, això era començar bé el dia !” Ingredients: 2 codonys, 3 grans d’all, sal, oli d’oliva. Opcional 1 poma o 1 per.

Preparació: Fiqueu la fruita sencera i els demés ingredients en una olla amb aigua i afegiu una mica de sal. Poseu l’olla al foc i deixem que bulli tot junt fins. Quan les fruites estiguin toves retireu la cassola del foc i tritureu-les. Aixafar els alls al morter i afegiu l’oli d’oliva, quan l’allioli comenci a estar lligat afegim i ho lliguem totes fruites i ho lliguem tot bé. Podem acompanyar l’escudella i la carn d’olla de Nadal amb un bon allioli. Bon profit !

SI VOLS QUE EL BARRI MILLORI, FES-TE`N SOCI Quota anual: 15 euros Srs., Els prego que m`inscriguim com a soci a l`Associació de Veïns del Casc Antic. Els autoritzo a presentar els rebuts corresponents a les quotes de soci al compte bancari que especifico més avall. Barcelona, a

de

de

Signatura:

Dades Bancàries Banc o Caixa Codi compte client Agència Núm. de compte Titular del Compte

Telèfon amb data de DNI

Núm. d´oficina

Dades per a l`entitat bancària Banc o Caixa Agència Codi de compte client Distingits Srs., Els pregem que, fins a nou avis, se serveixen deure al compte que consta al peu els rebuts a nom de que els seran presentats per l´Associació de Veïns del Casc Antic. Atentament. Data i signatura:

12

Impressió: centre de reprografia replay

Dades personals Nom i cognoms Adreça Codi Postal i població Nascut a Professió

Sosi 11  
Sosi 11  

Butlletí AVV del Casc Antic Sosi 11