Page 1

Foto: Marcus Frendberg

FONDSANSØGNING, FORÅRET 2018 GIV UDSATTE OG FORÆLDRELØSE BØRN I TANZANIA EN MOR OG ET HJEM


Foto: Marcus Frendberg

Alt for mange børn i Tanzania mister deres forældre tidligt i livet. Vær med til at give de hårdt ramte børn et trygt hjem og en kærlig mor.

INTET BARN BURDE VOKSE OP ALENE MEN I TANZANIA ER VIRKELIGHEDEN OFTE EN ANDEN Ingen børn bør vokse op uden en voksens kærlighed og omsorg. Men det gør mere end 2,6 millioner forældreløse børn i Tanzania. Mange børn mister deres forældres omsorg tidligt i livet. Forældrene dør af sygdom eller kan på grund af fattigdom ikke tage sig af deres børn. Ofte bliver børnene efterladt helt alene. Selvom Tanzania er i vækst, er det

østafrikanske land stadig et af de fattigste i verden. De færreste har del i opsvinget, som ikke er stort nok til at trække alle med. Og langt over halvdelen lever under fattigdomsgrænsen. Udbredt fattigdom går ofte hårdt ud over børnene og øger risikoen for, at de mister deres forældre. Desværre sker det for alt for mange børn i landet.

Derfor arbejder SOS Børnebyerne for at udsatte og forældreløse børn i Tanzania og på Zanzibar kan få et kærligt hjem. Og vi håber, jeres fond vil støtte med et bidrag til børnene i de to SOS-børnebyer, Dar-es-Salem og Stonetown.


STØT TANZANIAS UDSATTE OG FORÆLDRELØSE BØRN MED ET NYT HJEM OG EN MOR I SOS Børnebyerne arbejder vi for, at intet barn skal vokse op alene. Vi ved, at omsorg fra forældre er livsvigtig for, at et barn får en tryg barndom og kan trives og udvikle sig. Derfor har vi i 27 år arbejdet for at give forældreløse og udsatte børn i Tanzania en kærlig familie og et trygt hjem. Børn har det bedst i deres biologiske familie, hvis forældrene kan klare det. Derfor arbejder vi også for at give udsatte familier i landet bedre muligheder for selv at tage sig af deres børn. Når det ikke lykkes, giver vi de mest udsatte børn et nyt hjem med en SOS-mor i en af vores fire børnebyer i Tanzania og på Zanzibar.

SOS BØRNEBYERNE har mange års erfaring i omsorg for udsatte og forældreløse børn i Tanzania og på Zanzibar. I 1991 åbnede vi den første børneby i Stonetown. I dag har vi tre børnebyer i landet, bl.a. en tæt på Dar es Salaam.

BØRN I TANZANIA • 4 5% af Tanzanias befolkning er under 14 år. • 2 ,6 millioner børn er forældreløse. • 79 0.0 0 0 børn har mistet en eller begge forældre til aids. • 4 9 børn ud af 1.000 dør, før de fylder 5 år. I Danmark er det kun 4 ud af 1000 børn. • 13 , 4% af alle børn er underernærede, og over en tredjedel af børnene udvikler sig ikke, som de skal på grund af under- eller fejlernæring.


Foto: Marcus Frendberg

“SOS-familien er et netværk, barnet kan støtte sig til resten af livet.”

SOS-MORENS STØRSTE OPGAVE ER KÆRLIG OMSORG En SOS-mor er den stabile, kærlige og omsorgsfulde forælder, som børnene har manglet i deres liv. SOS-familien, som barnet bliver en del af, består af SOS-moren og op til 10 børn i forskellige aldre, der alle har mistet deres forældres omsorg. Sammen bor de i et familiehus i børnebyen eller i lokalsamfundet. SOS-moren bliver uddannet af SOS Børnebyerne og er udvalgt ud fra hendes evner til at give omsorg og være en rollemodel. Hun er uddannet i at tage sig af børn, der har haft en svær start på livet. Hun opbygger et stærkt og kærligt forhold til hvert enkelt barn og sikrer, at barnet får den omsorg og støtte, han eller hun har brug. Det kommer der sunde voksne mennesker ud af.

FAKTA: OM AT VÆRE SOS-MOR »» SOS-mødrene bor i familiehuset sammen med deres børn. Når de har fri eller ferie, flytter SOS-tanter ind og bor med børnene. Tanter er kommende SOS-mødre, børnene kender. »» I børnebyen arbejder SOS-mødrene sammen, støtter og hjælper hinanden i det daglige »» SOS Børnebyerne sørger for, at SOS-mødrene løbende får ny viden og uddannelse, så de kan tage sig bedst muligt af børnene.


UDSATTE BØRN HAR BRUG FOR OMSORG OG UDDANNELSE FOR AT FÅ EN BEDRE FREMTID En sund opvækst og støtte til uddannelse er afgørende i lande som Tanzania, hvor alt for mange børn og unge ikke kommer i skole. Hele 25 % af de 15-24-årige kan hverken læse eller skrive. Og kun 23 % af børnene fortsætter i skole efter 5. klasse. Hos SOS Børnebyerne i Danmark støtter vi blandt andet børnebyerne i Tanzanias hovedstad, Dar Es Salaam, og i Stonetown på Zanzibar.

JERES STØTTE TIL DE TO BØRNEBYER KAN: »» Sikre hårdt ramte børn en ny, kærlig familie »» Give børnene mad på bordet, lægehjælp og vaccinationer »» Sørge for, at børnene får en uddannelse: Alle SOS-børn går i børnehave og skole og har mulighed for at videreuddanne sig.

Foto: Seger Erken

Intet barn skal vokse op alene! Støt med jeres bidrag nu og hjælp børn i Tanzania med at få et trygt hjem at vokse op i!


FRA BARN TIL VOKSEN – MAMA RIZIKI ER MED HELE VEJEN I mere end 20 år har Mama Riziki været mor for børn, der har mistet deres forældres omsorg i børnebyen, Stonetown, på Zanzibar. En af dem er seksårige Yassin, der mistede sin mor, da han blev født. Mama Riziki smiler kærligt til lille Yassin, og han smiler tilbage. Drengen er et af hendes nuværende ni SOS-børn, og han følger hende overalt, hvor hun går. Den lille dreng elsker at være sammen med sin mor, når hun køber ind, laver mad eller vasker tøj. Og om natten sover han i hendes seng. Da Yassin kom til børnebyen som treårig, var han stærkt forsømt og bagud for sin alder. Hans biologiske mor døde i barselssengen, og hans far forlod ham blot en Yassin elsker at være sammen med sin SOS-mor, Mama Riziki. Foto: Mette Schmidt

måned efter. En af morens veninder tog den nyfødte dreng til sig. Men som fattig, enlig forsørger kunne hun ikke give Yassin nok at spise eller sikre ham den kærlige voksenkontakt, som betyder alt for et lille barns udvikling. Den kærlighed og varme får Yassin nu af Mama Riziki.

FORÆLDRELØSE TATU HAR KLARET SIG OVER AL FORVENTNING Selvom mange af børnene har haft en hård start på livet, har flere af dem fået succes i deres voksne liv. Tatu på 26 år er en af dem. ”Jeg kom til børnebyen som syvårig og flyttede ind hos Mama Riziki. Min mor døde, og min far havde vi allerede mistet.


Så mine tre søskende og jeg kom til at bo her. Mama Riziki sagde, vi bare skulle se hende som vores mor. Det var svært i starten,” siger Tatu, der i dag har læst human ressource management på universitetet. Tatu begyndte alligevel hurtigt at opfatte Mama Riziki som sin mor. Og selvom Tatu og hendes søskende nu er flyttet fra børnebyen, kommer de stadig ofte og besøger deres SOS-mor.

KÆRLIG MOR TIL 28 BØRN I alt er Mama Riziki mor til 19 tidligere SOS-børn, som er flyttet hjemmefra og nu klarer sig selv. Mama Riziki bor stadig sammen med 9 af sine SOS-børn. ”Jeg har været mor for mange børn. Og det er ikke bare det at være mor. Det er også en dejlig fornemmelse at have elsket dem og være blevet elsket tilbage. Jeg er lykkelig over, at de har accepteret mig, ”

siger hun med et stort smil på læben og tilføjer: ”Jeg er stolt over, at jeg har kunnet gøre en forskel for nogle børn, som ellers ville have været helt alene. ”

Når jeg fortæller, at jeg er vokset op her i børnebyen, tror folk ikke altid på det. For de kan ikke forstå, at man kan have mistet begge sine forældre og alligevel have klaret sig så godt.” Tatu, 26 år, opvokset i SOS-børnebyen, Stonetown, med sin SOS-mor, Mama Riziki

Mama Riziki får tit besøg af nogle af hendes SOS-børn, der er flyttet hjemmefra. Her er det Tatu på 26 år. Foto Jens Honoré


HJÆLP UDSATTE OG FORÆLDRELØSE BØRN I TANZANIA Med et bidrag til arbejdet i SOSbørnebyerne, Dar-es-Salem og Stonetown, hjælper jeres fond nogle af verdens hårdest ramte børn: Udsatte og forældreløse børn i Tanzania og på Zanzibar*. I giver børnene et nyt hjem, en tryg familie og en kærlig SOS-mors omsorg. På forhånd tak for jeres hjælp! *Overstiger indsamlingen behovet, går overskuddet til SOS Børnebyernes generelle arbejde.

OVERFØR JERES BIDRAG VIA BANKEN PÅ: Kontonr.: 4183 – 0016870099 (Danske Bank) Skriv reference: “Hjælp til børn i Tanzania og Zanzibar” CVR nr.: 25825012

KONTAKT OS GERNE

Foto: Marcus Frendberg

Har du spørgsmål til vores arbejde i SOS Børnebyernes arbejde, er du velkommen til at kontakte programansvarlig Carolina Mieres på: Mail: fonde@sosbornebyerne.dk Tlf.: 25 39 88 11

Alle tal og data er hentet fra UNICEF’s ”State of the World’s Children 2016” og ”The World Bank Data”

Fondsansøgning tanzania 2018  
Fondsansøgning tanzania 2018  
Advertisement