Page 1

sos-nyt 2/2012

SOS-FRIVILLIGE ARRANGERER:

SKATTEJAGT MED SATELLITTER

Tak for støtten:

DET BLIVER PENGENE BRUGT TIL

Alle børn har ret til en familie


Børns ret til en familie

Foto: Mariantonietta Peru

2 leder

V ER D ENS STØRSTE FA M I L I E

I maj fejrede SOS Børnebyerne FN’s internationale familiedag. Det gjorde vi både med uddeling af to nye familiepriser, med familieaktiviteter rundt om i landet og med kampagnen ’Verdens største familie’. Vi vil nemlig gerne have danskerne til at tænke over familiens betydning.

”Mange af

disse børn oplever et presserende behov for en håndsrækning, og der træder SOS Børnebyerne til.

Det er tæt på umuligt at forestille sig, hvordan livet ville være, hvis man ikke havde nogen familie. Og det er ikke desto mindre tilfældet for mange af de børn, SOS Børnebyerne hjælper. De har enten mistet deres mor og far eller har familie, som ikke kan tage sig af dem. Mange af disse børn oplever et presserende behov for en håndsrækning, og der træder SOS Børnebyerne til. Med hjælp fra blandt andet dig, der er del af ’verdens største familie’. I dag tæller ’verdens største familie’ allerede 100.000 personer og virksomheder alene i Danmark. Faddere, frivillige, bidragydere og virksomheder, der har overskud til at hjælpe børn, som har brug for vores hjælp. I 133 lande globalt består familien også af knap 80.000 børn og unge, som i en SOS-børneby får et nyt kærligt hjem, en omsorgsfuld familie og en tryg barndom. SOS-børnebyen bliver barnets trygge base – det nye barndomshjem, som danner rammen om personlig udvikling og uddannelse. Yderligere hundredetusindvis af familier får hjælp til at holde sammen på familien, så børnene ikke tvinges fra deres biologiske forældre. De resultater, verdens største familie har opnået, taler sit klare sprog: Det nytter at løfte i flok. Flere børn får hjælp og i 2011 lykkedes det igen at øge støtten. Det og betydningen af familie kan du læse om i dette nummer af SOS-NYT. Venlig hilsen

Hanne Elisabeth Rasmussen Direktør, SOS Børnebyerne

Ansvarshavende Hanne Elisabeth Rasmussen,direktør Redaktion Line Grove Hermansen Christian Blomgreen Thomas Schytz Larsen Ida Mørck Charlotte Friis Eriksen Tryk Stibo Graphic Oplag: 98.000 Grafisk design og produktion Westring+Welling A/S Billedpolitik SOS Børnebyerne ønsker at beskytte børnene så vidt muligt. Derfor skal børnene have lov til at være anonyme. Det betyder blandt andet, at vi ikke forbinder navn med billede, så man kan genkende barnet. Fotos og navne kan derfor være ændrede. SOS Børnebyernes regler er i overensstemmelse med EU’s regler om databeskyttelse. Forsidefoto: Ida Mørck.

Hope kan i dag forsørge sin familie efter at have fået hjælp gennem SOS Børnebyernes familieprogram. Hun er stadig fattig, men kan klare sig selv og sende børnene i skolen.

En tredjedel af verdens børn lever i fattigdom En af de største trusler for familier i verden over er fattigdom. Det viser en ny international familierapport fra SOS Børnebyerne

Indhold 04 Mød Årets Familiefighter

”Min families situation var desperat. Vi kunne kun spise et måltid mad om dagen, min nevø var nødt til at gå ud af skolen, fordi jeg ikke kunne betale skoleafgiften, og jeg havde heller ikke råd til hiv-medicin til mig selv. Jeg havde næsten givet op og ventede bare på at dø,” fortæller Hope.

07 Undersøgelse: Det siger børnene

Hope bor i Gikongoro i det sydlige Rwanda. Hendes mand, der var forsørgeren, havde forladt familien, og da han forsvandt, gjorde familiens livsgrundlag det også.

10 Familiefoto fra verden 15 Skattejagt for voksne

Verdens familier er under pres Forside: Børnene var glade, da den nye danskfinansierede SOS-børneby i foråret blev indviet i Sylhet, Bangladesh

17

16

Rekordopbakning i 2011

Foto: Katerina Ilievska

Morgenmad med mening

Alt for mange familier verden over lever ligesom Hope i ekstrem fattigdom, viser en ny international familierapport fra SOS Børnebyerne. Mere end en fjerdedel af verdens befolkning er fattige, og tallet blandt verdens børn er endnu højere. Rapporten viser, at næsten en tredjedel af alle børn og unge under 18 år lever i fattigdom.

uddannelse, medicin og sundhedsydelser, skaber SOS Børnebyerne aktiviteter og kurser for især mødre og unge, så de kan få et arbejde og selvstændigt forsørge sig selv og deres familier. En af de udsatte familier, der har fået hjælp og støtte af SOS Børnebyernes til at forbedre sine livsvilkår er Hope.

”Jeg fik lyst til at leve igen” Hope og hendes familie blev en del af SOS Børnebyernes familieprogram i Gikongoro, Rwanda, i 2010. I dag, to år senere, er det tydeligt at se, hvordan familiens situation er blevet forbedret. Hope fik et lån til at starte en lille forretning, og i dag kan hun forsørge sin familie ved at sælge te, bananer, æg, brød, mælk og kager, og Hopes datter og nevø er begyndt i skole igen.

SOS Børnebyerne hjælper de mest sårbare familier

”Jeg er så glad for mit liv i dag”, siger Hope. ”Jeg kan forsørge min familie, og give dem det, de behøver. Jeg har fået lyst til at leve igen.”

I de områder og lande, hvor der ikke er hjælp at hente fra de sociale myndigheder, hjælper SOS Børnebyerne de mest sårbare familier. Udover at støtte familierne med fødevarehjælp,

LÆS MERE PÅ WWW.SOSBORNEBYERNE.DK/FAMILIERAPPORT

SOS Børnebyerne sos-nyt 2 i 2012

i

i

i

i

3


V ER D ENS STØRSTE FA M I L I E

5

Foto: Julie Helquist

V ER D ENS STØRSTE FA M I L I E

Foto: Julie Helquist

”Det er Signe og Jacob fra fjernsynet!” – De to populære tv-værter var et stort hit hos særligt de mindste, hvor flere sneg sig til en autograf og en sludder med stjernerne.

”Det er virkelig stort at modtage denne pris. Men de virkelige helte er dem, som er nomineret til Årets Familiefighter. Jakob og jeg vinder en pris for vores arbejde, men disse ildsjæle gør det jo frivilligt og fordi de ikke kan lade være,” sagde Signe Lindkvist på scenen.

En hyldest til alle familie-ildsjæle

Ruth Jensen har netop fået overrakt prisen som Årets Familiefighter af af dagens konferencier Søren Pilmark.

SOS Børnebyerne ved på baggrund af mere end seks årtiers arbejde, hvad familien betyder for børn og for deres muligheder i livet. Det familiebånd og de mennesker, som gør noget for at skabe det, fejrede vi maj, hvor to nyindstiftede familiepriser blev uddelt til nogle, der gør en ekstra indsats for børn og familier

”Jeg bliver ved, så længe jeg kan”

Desværre har ikke alle muligheden for at vokse op i en tryg familie, og har derfor brug for, at andre træder til. Det kan være venner, en lærer, en nabo, fjerne familiemedlemmer eller helt fremmede, som melder sig til at skabe de trygge rammer, der så afgørende for at et barn trives.

Det var de kræfter og ildsjæle, som SOS Børnebyerne fejrede, da vi i foråret bad alle danskere om at indstille kandidater til prisen som Årets Familiefighter.

ner og repræsentanter fra SOS Børnebyerne en meget værdig vinder i Ruth Jensen, der blev behørigt fejret ved prisoverrækkelsen.

Ruth Jensen er pensioneret og en ildsjæl, der bruger oceaner af tid på at sikre børns rettigheder og give dem en tryg opvækst. Og så er hun netop blevet kåret som Årets Familiefighter

”Alle nominerede skal have en stor tak for deres indsats. Det er lige meget hvordan eller hvorfor, vi hjælper. Det vigtigste er, at vi gør noget for udsatte børn og familier, som har brug for hjælp,” sagde Søren Pilmark, der var dagens konferencier.

En anden nyindstiftet pris – Familiebåndet – der gives til nogen, der slår et slag for børn og familier i den offentlige debat og i medierne, blev også afsløret ved prisoverækkelsen. Det blev tv-værterne Signe Lindkvist og Jacob Riising, der fik æren og i det næste år er udnævnt som familieambassadører for SOS Børnebyerne.

Årets Familiefighter 2012 er 71-årige Ruth Jensen fra Lyngby, og det var en glad og rørt vinder af SOS Børnebyernes familiepris, der modtog hæderen på Hotel Mariott i København den 13. maj.

Foto: Julie Helquist

Ud af det stærke felt valgte en komité bestående af fagperso-

Rammerne for prisoverrækkelsen var en lækker brunch, der blev serveret i samarbejde med Hotel Mariott i København. Men en familiebrunch er ikke kun røræg, wienerbrød og kaffe. Det er også hygge, leg, grin og balloner.

De står bag prisen Camilla Justesen, uddannet pædagog og daglig leder af Familielaboratoriet.

også er familiefar. Han har gennem en årrække engageret sig i SOS Børnebyernes arbejde.

Komitéen bag prisen bestod af:

Mads Roke Clausen, direktør i Mødrehjælpen og medlem af Børnerådet.

Hanne Høiberg, journalist og medlem af SOS Børnebyernes bestyrelse.

Jens Nielsen, redaktør på fagbladet Socialpædagogen.

Søren Pilmark, der udover at være skuespiller og instruktør

Hanne Elisabeth Rasmussen, direktør hos SOS Børnebyerne.

Det var en kompetent priskomité der stod bag, da Årets Familiefighter skulle findes i et stærkt felt af nominerede

SOS Børnebyerne sos-nyt 2 i 2012

”Det glæder mig virkelig. Jeg synes også selv, jeg gør et stykke arbejde, men at gå fra det til at andre synes, man fortjener at blive kåret som Årets Familiefighter, er jo et kæmpe spring. Men det er virkelig dejligt at blive påskønnet,” sagde Ruth Jensen, da hun fik at vide, at hun var nomineret til prisen.

Lektiehjælpen blev til venskab Ruth Jensen har siden 1999 fået sat en masse aktiviteter i gang for flygtninge og indvandrere i Lyngby-Taarbæk Kommune. En af de mange aktiviteter Ruth har sat i gang, er drenge- og pigeklubber. Her mødes børnene og dyrker sport, ser film, spiser boller og laver mad. Det er et fristed for børnene, som også selv kommer med idéer og arrangerer aktiviteter. ”Det er virkelig herligt at være så meget sammen med børnene. De får ansvar og

Årets Familiefighter Prisen som Årets Familiefighter går til en person eller en familie, der i det forgangne år har gjort noget helt specielt for udsatte børn. Vinderen får udover æren en rejse til en børneby i Rwanda, hvor vedkommende skal overrække 100.000 kroner til et af SOS Børnebyernes projekter i landet. Alle i Danmark har haft mulighed for at nominere en eller flere personer, som de synes har fortjent prisen.

SOS Børnebyerne sos-nyt 2 i 2012

vokser med opgaverne, og jeg kan mærke, de er glade for at komme i klubberne. Folk kigger noget, når jeg kommer gående med 11 unge indvandredrenge, men jeg griner bare. Det er virkelig nogle gode børn,” fortæller Ruth, som slet ikke kan forestille sig at stoppe sit arbejde som frivillig. ”Hvad skulle jeg så lave? Ligge i sofaen og hækle grydelapper? Det kan jeg slet ikke forestille mig. Jeg bliver ved, så længe jeg kan,” siger Ruth Jensen. Læs mere om vinderne af ”Familiebåndet” på side 6.

Den store brunch og arrangementet den 13. maj blev til i samarbejde med:

Dr. Oetker OK Benzin Stadtler

Foto: Julie Helquist

4


V ER D ENS STØRSTE FA M I L I E

V ER D ENS STØRSTE FA M I L I E

Signe og Jacob vil det næste år sammen med SOS Børnebyerne sætte fokus på sårbare og forældreløse børn. Her er de to fotograferet sammen med SOS Børnebyernes direktør, Hanne Elisabeth Rasmussen.

Danske børn elsker familien Det viser en undersøgelse, SOS Børnebyerne har lavet, sammen med analysebureauet YouGov i anledningen af FNs Internationale Familiedag den 15. maj. Det er børn i alderen 10-15 år, der medvirker i undersøgelsen og her er holdningen klar: 99% svarer, at det er meget vigtigt eller vigtigt for et barn at have en familie, og faktisk vil 40% af dem gerne være endnu mere sammen med deres familie, end de er i dag.

Nye stemmer til verdens børn Signe Lindkvist og Jacob Riising har modtaget prisen ’Familiebåndet’ og er udnævnt til SOS-ambassadører. De to tv-værter skal det kommende år være med til at give verdens sårbare og forældreløse børn en stemme ”Jeg er meget rørt,” udtalte Signe Lindkvist, da hun sammen med Jacob Lindkvist modtog ’Familiebåndet’ og blev udnævnt som SOSambassadør. Sammen med Jacob Riising blev hun i maj hyldet for sit arbejde for danske børn. Det kommende år skal de sammen med SOS Børnebyerne skabe opmærksomhed for sårbare og forældreløse børn, og det er en rolle de begge glæder sig til. ”Jeg betragter nærmest børn som overmennesker. De er inspirerende, livsbekræftende og sjove at være sammen med. Børn siger og gør så mange ting, som er med til at gøre livet meget sjovere. Derfor kan jeg heller ikke bære, at der findes børn rundt omkring i verden, som er overladt til sig selv uden forældre. Jeg vil rigtig

gerne være med til at gøre en forskel for dem, og fortælle deres historie,” siger Signe Lindkvist.

De tager børn alvorligt SOS Børnebyerne har valgt at give de to ’Familiebåndet’ og udnævne dem til nye ambassadører, fordi de gennem en årrække har været bannerførere for, at børn skal behandles med respekt, fortæller Hanne Elisabeth Rasmussen, direktør i SOS Børnebyerne: ”Signe og Jacob tager børn alvorligt og er med til at give dem en barndom med fokus på leg, viden og kærlighed. De tror på potentialet i klodens yngste, og de giver børnene oplevelser, som er med til at forme dem som mennesker. Det er værdier, der perfekt matcher vores,” siger hun.

FAMILIEBÅNDET ’Famliebåndet’ gives til den eller de personer, der udnævnes til familieambassadører for SOS Børnebyerne for det næste år. Med prisen følger 100.000 kroner, som vinderne skal donere til et SOS-projekt i Rwanda. SOS Børnebyerne udvælger forskellige projekter, som vinderne kan vælge mellem. Signe og Jacob har valgt, at pengene skal gå til SOS-børnebyen i Kayonza, Rwanda. Planen er, at de skal ned og besøge børnebyen.

SOS Børnebyerne sos-nyt 2 i 2012

Foto: Les Kaner

6

Fakta Signe Lindkvist Hun har blandt andet medvirket i adskillige børneprogrammer på tv. Hun har også været vært på MGP og kanalredaktør på Ramasjang, som hun selv var med til at starte op. Hun har tidligere været vært for Danmarks Indsamling. I dag er hun redaktør på TV 2 Zulu. Privat er Signe Lindkvist mor til en datter på syv år og to bonusbørn.

”Et barn har brug for en familie, der kan tage sig af det, give det et kærligt kram og hjælpe det med store og små spørgsmål og udfordringer for at udvikle sig til et sundt og velfungerende menneske. Derfor er det afgørende, at vi kan give de forældreløse børn en ny familie, så de kan blive så stærke, at de i fremtiden kan være med til at sikre deres egne børn en god barndom,” siger Hanne Elisabeth Rasmussen, direktør i SOS Børnebyerne.

DET SIGER DE DANSKE BØRN:

Jacob Riising Jacob Riising har blandt andet skabt en række prisbelønnede børne-tv-programmer og har slået sine folder som omrejsende cirkusartist i det populære Cirkus Summarum. Derudover har han skrevet flere børnebøger. Privat er Jacob Riising familiefar til tre og er derudover SOS-fadder for et barn i Sri Lanka.

SOS Børnebyerne sos-nyt 2 i 2012

96 % svarer, at det er meget vigtigt eller vigtigt for et barn at have en voksen at tale med

99 % svarer, at det er meget vigtigt eller vigtigt for et barn at have en familie

40 % vil gerne være mere sammen med deres familie (28 % svarer ved ikke, 32 % svarer nej)

37 % svarer, at det vigtigste for dem, når de bliver voksne er at få deres egen familie (den suverænt vigtigste faktor)

75 % svarer, at det værste der kan ske for et barn er at miste en familie (17 %. svarer ’ikke at have venner’)

71 % svarer, at vi skal hjælpe fattige børn i Afrika til et bedre liv (20 % svarer måske, blot 4 % svarer nej)

7


I n t e r n at i o n a lt N y t

I n t e r n at i o n a lt N y t

Nu kommer børnene

Det går fremad for mange mennesker i den tredje verden. Flere kommer i skole og færre lever i ekstrem fattigdom. Men verdens forældreløse børn er ikke en del af den gode udvikling. Derfor sender SOS Børnebyerne i disse måneder et SOS på børnenes vegne

Der er endnu et stykke tid til den officielle åbning, men de første børn er allerede begyndt at flytte ind i den nye børneby i Jimma, Etiopien

Selv om de ikke har udgivet nyt materiale i et par årtier, så er gruppen stadig et hit til enhver diskofest, og nu bliver Bjørn, Benny, Agnetha og Anni-Frid også ganske populære hos en gruppe forældreløse i Den Centralafrikanske Republik. De fire popmusikere finansierer sammen med deres produktionsselskab opførelsen af en ny børneby i Bossangoa.

Nogle enkelte børn havde så stort et behov for pleje og omsorg i en SOS-familie, at SOS Børnebyerne i Jimma helt tilbage i oktober vurderede, at man ikke kunne vente på, at den nye børneby stod klar. Løsningen blev at leje et hus, som de første børn kunne flytte ind i, indtil børnebyen blev klar. Og det er den heldigvis blevet nu.

Foto: Catherine Flore Ngo Biyack

Mens det er ABBA, der er drivkraften bag finansieringen, så sker opførelsen på initiativ fra efterkommere af Astrid Lindgren, der allerede en gang har været bagmænd for en SOS-børneby i Den Centralafrikanske Republik. Den ABBA-finansierede børneby i Bossangoa kommer til at hedder Bullerby og mere svensk kan det næppe blive. Det børn som disse i Den Centralafrikanske Republik, der får glæde af de svenske sangikoners nye børneby.

Siden februar er børn løbende flyttet ind den nye børneby i det vestlige Etiopien. I skrivende stund har 41 børn nu fået et nyt hjem inden den officielle åbning af børnebyen. Børnebyen i Jimma forventes at åbne helt officielt i 2013, men vil inden da allerede være hjem og hverdag for 150 børn i alderen 0–14 år.

i

i

i

i

LÆS MERE PÅ WWW.SOSBORNEBYERNE.DK

Fra børnebyen til OL 18-årige Adeline fra Elfenbenskysten kæmper for at komme med sommerens OL for sit land. Lykkes det, har vejen været længere end for de fleste

Egentlig så prøver hun at blive udtaget til ungdomsOL, men hendes tider er indtil videre så lovende, at det kan ende med en billet til OL i London for 18-årige Adeline Gouenon fra Elfenbenskysten. Hun blev efterladt på det store marked i byen Abidjan, da hun var tre år gammel, og efter et år på børnehjem flyttede hun ind til sin nye SOS-familie i

Udtagelsesløbene til OL i London foregik efter redaktionens afslutning. Skulle det ikke lykkes for Adeline at kvalificere sig, er hende erklærede mål, at kvalificere sig til OL i 2016.

SOS Børnebyerne sos-nyt 2 i 2012

9

Evakueringer i Mali Et statskup, politisk uro og trusler om borgerkrig har betydet, at en af Malis tre børnebyer blev evakueret i begyndelsen af april I alt 140 børn flyttede fra børnebyen Socoura og længere sydpå til de to øvrige børnebyer i Mali. Evakueringen foregik helt uden problemer, og både børn og voksne fandt hurtigt en rytme med hverdag og skolegang i de nye omgivelser. En truende borgerkrig i den nordøstlige del af landet og et militærkup i hovedstaden har gjort den politiske situation i Mali meget ustabil, og SOS Børnebyernes lokale og regionale medarbejdere følger situationen nøje. Udvikler situationen sig, kan du holde dig orienteret på www. sosbornebyerne.dk

Tørke i Sahel Den alvorlige situation i Mali og de problemer, der følger med, kommer oveni den tørke og fødevareknaphed, der har ramt hele Sahel-regionen, heriblandt også Mali og nabolandene. Der findes en række SOS-børnebyer i landene, der alle hjælper forældreløse og udsatte børn langsigtet.

børnebyen, hvor hun indtil for nylig boede. Det er stadig hendes SOS-familie, der er en stor del af drivkraften bag hendes hårde arbejde mod at blive OL-atlet. ”Jeg vil gerne gøre det godt, for min SOSfamilie, min SOS-mor og mit land. De har alle hjulpet mig, til der hvor jeg er i dag, og jeg arbejder hele tiden for at gøre dem stolte,” siger Adeline. Hun er i dag flyttet til England, hvor hun studerer idræt og dyrker sin passion for løb. På trods af sine kun 18 år er hun rekordholder på 100, 200 og 400 meter for hendes aldersklasse i Elfenbenskysten, og har en fair chance for at kvalificere sig til London.

i

i

i

i

Se interview med Adeline på WWW.SOSBORNEBYERNE.DK/ADELINE

SOS Børnebyerne sos-nyt 2 i 2012

Foto: Emmanuelle Lavenac

ABBA bag ny Bullerby

Foto: Privat

8

Sahel regionen er i forvejen ramt af tørke og truende hungersnød. Den politiske uro i Mali har fået de i forvejen høje fødevarepriser til at stige. Den unge kvinde er en del af SOS Børnebyernes familieprogrammer i Sanankoroba, Mali.


10 V I ER V ER D ENS STØRSTE FA M I L I E

Foto: Claire Ladavicius

V I ER V ER D ENS STØRSTE FA M I L I E 11

To søskende fra Monrovia, Liberia. Når biologiske søskende flytter ind i en SOS-børneby, bliver de ved med at bo sammen og bevarer dermed deres familiebånd.

Familiealbummet

Foto: Reinhard Winkler

En SOS-mor med sine seks børn, SOS Børnebyerne i Østrig. SOS Børnebyerne startede i 1949 i Østrig og har stadig børnebyer der og i flere andre vesteuropæiske lande. Behovet for at forladte eller udsatte børn får en varig familie findes verden over.

Kvinder fra tre generationer. SOSfamilieprogrammet i Basse, Gambia. SOS Børnebyerne arbejder for at hjælpe udsatte og sårbare familier, der hvor de er. Støtte i hverdagen, børnepasning, mikrolån og kurser i læsning eller i regnskab, kan være lige den lille ting, der gør, at en familie kan klare sig, og børnene kan blive i deres trygge rammer.

Foto: Conor Ashleigh

Foto: Laurence Willot

Foto: SOS arkiv

Legende børn fra SOS-børnebyen i Tianjin, Kina. En opvækst i en SOSbørneby er så tæt på en almindelig opvækst i samfundet udenfor som muligt – med familie, skolegang, pligter, lektier og leg.

Foto: Joris Lugtigheid

Familier kan være alle mulige forskellige størrelse og sammensætninger. Klassiske kernefamilier, sammenbragte familier, familier uden mor eller far, familier med bedsteforældre, gifter, ugifte, enlige eller familier i en SOS-børneby. Uanset form og farve er en tryg familie grundlaget for en god barndom

Familieportræt fra SOS-familieprogrammet i Retalhuleu, Guatemala. Det kan være svært at være enlig mor til fire og samtidig passe et arbejde. Derfor arbejder flere familieprogrammer med børnepasning i dagtimerne, så forældre kan søge arbejde eller uddanne sig.

SOS Børnebyerne sos-nyt 2 i 2012

Fire søskende fra børnebyen i Malakal, Sydsudan, der i øjeblikket er under pres på grund af krisen mellem Sudan og Sydsudan. SOS Børnebyerne i Sydsudan er klar til at tage sig af de mest udsatte børn, der flygter fra kampene.

SOS Børnebyerne sos-nyt 2 i 2012


12 S t o r t o g s må t

S t o r t o g s må t 13

For at komme til Hviderusland skal man have et visum, og det var lidt besværligt, men det var al besværet værd at søge og få det med de oplevelser, vi fik med os hjem.

Vi har besøgt vores fadderbørn i Hviderusland Mie Sparre besøgte sammen med sin mand og hans søn børnebyen i Marina Gorka i Hviderusland. Noget der viste sig at blive en stor oplevelse

Vi blev helt overvældede af at se de fine bygninger, hvor hver enkelt familie boede og efter en kort samtale med kaffe og kiks, blev vi vist rundt i børnebyen. Vi havde taget meget slik (dog ikke lakrids, som vi vidste i forvejen, at de ikke spiser) og noget meget fint tøj med til børnebyen, og dette fik vi også afleveret på dette tidspunkt. Til børnebyen er der et administrationshus, hvor ledelsen arbejdede. En psykolog på fuld tid arbejdede også i børnebyen, men dog mest med mødrene, hvad vi fandt meget positivt.

Siden gik turen til ”vores” pige Alesia, som boede uden for børnebyen. Hun boede i et lejet hus på den nederste etage. Der var en dejlig have, hvor de dyrkede grønsager. De havde også en hund. Moderen havde sin egen bil, så det var også fantastisk fine forhold. Jeg kan varmt anbefale, at andre gør en sådan rejse. Jeg føler bare at de penge, vi betaler hver måned, er givet godt ud.

Hvor længe er jeg fadder?

Find svaret i fadderhåndbogen

SOS Børnebyerne hjælper børnene, indtil de kan klare sig selv socialt og økonomisk. Derfor stopper fadderskabet ikke automatisk, når barnet fylder 18 år, men fortsætter om nødvendigt, mens barnet tager en uddannelse eller på anden måde forbereder sig på voksenlivet.

I fadderhåndbogen kan du læse alt om at være fadder hos SOS Børnebyerne, og du kan finde svar på de mest almindelige spørgsmål.

SOS Børnebyerne sos-nyt 2 i 2012

Find den her: www.sosbornebyerne.dk/fadderhaandbog

Støtter du en børneby og ikke et specifikt barn, forsætter fadderskabet til du ikke længere har lyst eller mulighed for at støtte.

… men hvad så, hvis jeg pludselig ikke har lyst eller mulighed for at være fadder. Hvad sker der så med barnet? Din hjælp er vigtig, men livet er uforudsigeligt, og måske er du nødt til at opgive dit fadderskab – eller måske har du bare ikke lyst at støtte længere. Et barn i en SOS-børneby støttes af faddere fra forskellige dele af verden, så barnet stadig er sikret, hvis en fadder melder fra. Et barn kan have op til fem danske faddere og højst 10 faddere i alt.

Frivillige udvekslede erfaringer i hele landet Hundredevis af frivillige mødte op til de årlige regionalmøder d.16, 17. og 18. marts. Møderne foregik i Aalborg, Aarhus, Esbjerg, Kolding og København, og her blev de frivillige informeret om nye kampagner, den store Familiedag 13. maj og sludret lidt over en kop kaffe. Der blev også tid til at udveksle idéer og

Foto: Privat

Der var et meget stort mødelokale, hvor mødrene mødtes med psykologen. Mødrene fremlagde så deres problemer og fik forslag på, hvordan de skulle løses.

Vi fik også en rundvisning i selve byen, der bestod af 12 familiehuse, der alle var bygget i 2003 Vi skulle så møde Sasha, ”vores” dreng, men han skulle først komme hjem fra skole. Frokosten spiste vi hos Sashas familie efter at have set hele huset og have hørt Sasha spille balalajka. Vi fik en dejlig suppe og siden kartofler med kyllingebøffer.

Hver dag får SOS Børnebyerne stillet spørgsmål om vores arbejde og særligt om det at være fadder. Her forsøger vi at svare på nogle af de mest almindelige spørgsmål. Du kan også finde dem på vores hjemmeside www.sosbornebyerne.dk/faq

Foto: Joris Lugtigheid

Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat

Ofte stillede spørgsmål

SOS Børnebyerne sos-nyt 2 i 2012

erfaringer med frivilligaktiviteter - alt fra whiskeysmagning og modeshows til bamsesyning og loppemarkeder. På www.sosbornebyerne.dk kan du læse mere om at være frivillig. Du er også altid velkommen til at komme med gode idéer til aktiviteter til en vores mange frivilliggrupper.


14 A r v o g t e s ta m e n t e

FR I V I L L I G E 15

Foto: Charlotte Friis Eriksen

Efterlad aftryk i forældreløse børns liv Stadig flere opretter et testamente, hvor noget af arven går til velgørende arbejde og organisationer

150 mennesker var mødt op til et anerledes arrangement for SOS Børnebyerne

På skattejagt i den gode sags tjeneste

I Betlehem har SOS Børnebyerne et projekt, der hjælper børn trau-matiseret af krig. Projektet blev udvidet til at hjælpe flere børn efter en testamen-tarisk gave.

Birgitte Wolfsberg har været fadder i mange år og synes, det er helt naturligt at lade verdens forældreløse børn arve efter hende. Hvorfor har du valgt at testamentere til SOS Børnebyerne? ”Jeg har blandt andet været fadder i SOS Børnebyerne siden 1975 og fulgt med i organisationens arbejde. Derfor valgte jeg at testamentere cirka 2/3 af min formue til SOS Børnebyerne. Jeg har en opfattelse af, at der er styr på økonomien i SOS Børnebyerne, og at de altid har givet klar besked om den,” siger Birgitte Wolfsberg. Hvordan var processen med oprettelsen af testamentet? ”Selve processen med testamentet gik helt gelinde. Jeg havde oprettet et testamente i

forvejen, så gik jeg blot ned til min advokat, og der var ingen problemer med at få SOS Børnebyerne tilføjet i testamentet. Hele min familie ved, at jeg har valgt at testamentere til SOS Børnebyerne, og der har aldrig været nogen problemer med det.” Vil du anbefale andre at påtænke SOS Børnebyerne i deres testamente? ”Jeg vil klart anbefale andre at få testamenteret til SOS Børnebyerne. Jeg har aldrig haft problemer med testamentet, og der har altid været tjek på det. Det er nemt og fungerer godt på alle måder.”

Hele arven går til børnene Når du skriver et testamente, er du selv med til at bestemme, hvem der skal have glæde af dine midler i fremtiden. Det, du

efterlader, kan give et nyt liv til de børn, som ikke har andre. Humanitære organisationer som SOS Børnebyerne er fritaget for at betale boafgift til staten, og derfor går alle testamenterede midler direkte til arbejdet for forældreløse og udsatte børn.

Fakta Gratis og uforpligtende rådgivning Hvis du gerne vil påtænke SOS Børnebyerne i dit testamente, kan du få gratis rådgivning og bistand gennem advokatfirmaet Kromann Reumert. Kontakt SOS Børnebyerne for at høre mere om de forskellige muligheder og læs mere på www.sosbornebyerne.dk/arv

SOS Børnebyerne sos-nyt 2 i 2012

Han har på et enkelt år fundet knap 5000 caches i Danmark. ”Det er nærmest en slags terapi at geocache. Man går i sine egne tanker og er helt fokuseret på målet,” fortæller han. ”Skattekisten” er en boks eller en gammel kasse, som er fyldt med små ting, specielle geocoins. Man tager én ting fra kassen og udskifter den med en ny.

Foto: Charlotte Friis Eriksen

Foto: Thomas Brandi

Koncerter, loppemarkeder, middage og geocaching. Frivillighed har mange ansigter, når de frivillige hos SOS Børnebyerne laver arrangementer til fordel for en god sag. En lørdag i marts var knap 150 mennesker samlet til geocaching ved Holstebro

Tommy har selskab af Kirsten og Tore, deres otteårige datter Thilde og hendes veninde Hanna samt Leif og Berit. Her viser Thilde en af de caches, som var gemt i området omkring kroen.

Voksne mænd bliver til små drenge, de nyeste gps’er til skattekort og området omkring den 600 år gamle Borbjerg Mølle Kro ved Holstebro forvandles til en øde ø fyldt med skjulte skatte. Kroen har en forårslørdag fået besøg af cirka 150 ”geocachere”, en slags moderne skattejægere, som via koordinater, som de taster ind på gps’er, finder gemte skatte i naturen. De har alle tilmeldt sig eventen, som er arrangeret af Poul Østergaard, frivillig hos SOS Børnebyerne. Hele overskuddet fra dagens event går til SOS Børnebyernes arbejde i Rwanda.

Terapeutisk hobby Mange af deltagerne er garvede geocachere, som bruger en del fritid på at lede efter de mange tusinde skatte, kaldet caches, som er gemt rundt om i landet. Og det er kun en fordel, hvis skattejagten samtidig er en god gerning. En af de mere rutinerede geocachere i dag er Tommy Jensen.

SOS Børnebyerne sos-nyt 2 i 2012

Det handler om samværet – og om at komme først Tommy Jensen er taget til eventen sammen med venner og familie. De har alle været på geocaching før, og selvom de siger, det handler ligeså meget om turen, det sociale og den flotte natur, udvikler det sig hurtigt til et kapløb med de andre deltagere, da koordinaterne bliver afsløret og de 150 mennesker hurtigt spreder sig ud over det smukke område omkring kroen. ”Der går konkurrence i den og man vil jo gerne være de første, der finder alle de nye caches i området,” siger Tommy Jensen.

Vil du være frivillig? Koncerter, loppemarkeder, bamser, middage og geocaching. Frivillighed har mange ansigter, og når de frivillige hos SOS Børnebyerne laver arrangementer til fordel for en god sag, sætter kun fantasien grænser. Har du en god idé eller lyst til at være med, så læs mere på sosbornebyerne.dk/ bliv-frivillig


16 V i r k s o m h e d s s a m a r b e jd e

Å RS B ERETN I N G 2 0 11 17

Ved den seneste Morgenmad Med Mening deltog blandt andre virksomheden Petit Bateau, der med sin støtte er til at give denne pige et kærligt hjem i SOS-børnebyen i Cibitoke, Burundi.

DIREKTØREN SKRIVER

SAMMEN BYGGER VI TRYGGE FAMILIER

Foto: Ditte Kofoed

SOS Børnebyerne oplever stadigt større opbakning i Danmark. Næsten 200 mio. kroner blev det til i 2011. En vækst på 20 procent i forhold til året før – og en nødvendig og kærkommen øget støtte til sårbare og forældreløse børn. For verdens familier er under pres

Morgenmad med mening Vil du vide, hvordan din virksomhed kan få succes med CSR? Så spis morgenmad med SOS Børnebyerne og få inspiration til, hvordan CSR kan skabe værdi for din virksomhed Arbejder din virksomhed med CSR og kunne du tænke dig, at få inspiration til, hvordan du får mere ud af indsatsen, så var det måske en idé at komme til morgenmadsmøde med andre i samme situation og få input fra nogle af de bedste i branchen. Det er tankerne bag konceptet ”Morgenmad Med Mening,” som er et tilbud til virksomheder fra SOS Børnebyerne.

”Et succesfuldt strategisk samarbejde mellem virksomhed og en NGO kræver først og fremmest tillid og tæt personlig kontakt. Et succesfuldt samarbejde er meget ressourcekrævende, og derfor er det vigtigt, at både virksomheden og NGOen er klar til at afsætte de nødvendige ressourcer,” siger Janni Thusgaard Pedersen.

For store og små virksomheder Tillid og tæt kontakt Seneste morgenmøde fandt sted i slutningen af marts. Her var Janni Thusgaard Pedersen (CBS) oplægsholder. Hun arbejder i øjeblikket på sit ph.d.projekt, der handler om værdiskabelse gennem strategiske partnerskaber mellem NGOer og virksomheder.

Fakta Til fælles inspiration Til efteråret afholder SOS Børnebyerne for sjette gang morgenmødet Morgenmad Med Mening for 20 CSR interesserede virksomheder. Morgenmøderne skal inspirere virksomhederne til, hvordan de kan arbejde med CSR på en måde, der både giver værdi for virksomheden og for samfundet.

”SOS Børnebyerne er en organisation, der så at sige lever af socialt ansvar, og derudover har vi gennem længere tid været CSR-partner for både små og store virksomheder. Det har givet os gode erfaringer og en ret stor ekspertise i forhold til CSR, som vi gerne vil dele med virksomhederne,” siger Kasper Kanstrup, der er chef for program og partnerskab i SOS Børnebyerne og initiativtager til møderækken Morgenmad Med Mening. En række uformelle møder, hvor virksomheder med interesse for CSR kan få input og sparre.

2011 var et år med mange oplevelser hos SOS Børnebyerne. Både af de gode, hvor jeg oplevede børn få en helt ny start i en SOS-børneby, og af de rigtigt dårlige, som den alvorlige sultkatastrofe på Afrikas Horn. SOS Børnebyerne hjalp i 2011 hundredetusindvis af mennesker med at skabe et bedre liv. Alene med støtte fra SOS Børnebyerne Danmark blev der i 2011 åbnet to nye SOS-børnebyer og startet eller udvidet nye projekter i så forskellige lande såsom Peru, Rwanda og Somaliland. Den danske hjælp nåede også i tusindvis af sultende på Afrikas Horn. I alt støttede danske faddere, bidragydere, virksomheder og andre gode støtter SOS-projekter i 109 lande på fire kontinenter. Fokus er, uanset hvor i verden, hjælpen gives, at give forældreløse og sårbare børn en opvækst i en familie, med adgang til uddannelse og sundhedsydelser. En opvækst, der skaber fundamentet for udviklingen af sunde og ressourcestærke mennesker, som kan skabe en lysere fremtid for sig selv og deres samfund. Også i nødhjælpsarbejdet er målsætningen langsigtet, så eksempelvis forældreløse børn efter en sultkatastrofe kan tilbydes et nye hjem eller familier hjælpes i gang igen.

Familier under pres øger behovet for støtte I Danmark var økonomisk krise en del af dagsordenen i det forgangne år. Men det til trods var opbakningen til SOS Børnebyernes arbejde stor. Den flotte opbakning har været afgørende, for den økonomiske krise rammer også hårdt i de mange programlande, hvor SOS Børnebyerne arbejder. Ud over tørke og krige var den

Indsamlede midler 2006-2011 Mio. kr. 200 180 160 140 120 100 80 60 40 20 0 2006

2007

2008

2009

2010

2011

finansielle krise i 2011 den væsentligste årsag til, at mange familier blev presset ud i ekstrem fattigdom. Den økonomiske krise betyder, at SOS Børnebyernes arbejde med at bygge trygge familier er vigtigere end nogensinde før. SOS Børnebyerne Danmark har gennem de senere år ydet en stadig stigende del af støtten til det internationale arbejde, og den strategiske beslutning om at fortsætte organisationens vækst har haft livgivende betydning for mange mennesker. Det kan lade sig gøre at hjælpe de børn, som ellers var tabt. Og det er ikke mindre nødvendigt nu. Sammen bygger vi trygge familier. Tak!

Vil du med, næste gang SOS Børnebyerne afholder Morgenmad Med Mening? Eller vil du høre mere om, hvad der er på programmet ved næste morgenmøde? Så send en mail til CSR og virsomhedskoordinator Signe Gjervig / sgj@sosbornebyerne.dk. Der er et begrænset antal pladser, så tilmelding er nødvendig.

SOS Børnebyerne sos-nyt 2 i 2012

Du kan læse hele direktør Hanne Elisabeth Rasmussens tilbageblik på 2011 i Årsberetning 2011 på www.sosbornebyerne.dk/aarsberetning

SOS Børnebyerne sos-nyt 2 i 2012


18 Å RS B ERETN I N G 2 0 11

Å RS B ERETN I N G 2 0 11 19

Estland Letland

Rumænien Bulgarien Portugal

De Palæstinensiske Selvstyreområder

Grækenland

Kina Cypern Jordan

Laos

Haiti

Indien Cambodia

Bangladesh Nicaragua Sierra Leone

Etiopien

Ghana

Somaliland

Somalia Liberia Colombia

Rwanda

Kenya

Burundi

Elfenbenskysten

Indonesien Den Centralafrikanske Republik

Global indsats i 133 lande

Tanzania og Zanzibar

Brasilien

Peru

Botswana

Argentina

Her arbejder SOS Børnebyerne Her ligger projekter og SOS-børnebyer, som SOS Børnebyerne i Danmark har finansieringsansvar for Her ligger projekter i lande, som SOS Børnebyerne i Danmark ikke har finansieringsansvar for, men som er støttet med en dansk donation på mere end 50.000 kr. i 2011

SOS Børnebyerne drev i 2011 533 SOS-børnebyer og samlet set over 2.300 projekter fordelt på kloden. I alt fik cirka to mio. mennesker hjælp.

Her ligger projekter, der i 2011 fik hjælp fra danske faddere gennem de 15 procent af fadderskabsbidraget, som går til særligt trængende projekter

7% Columbia

Her kom støtten fra

12% 1% 42% 13%

Rwanda

Haiti

Fadderskabsbidrag 42%

Offentlig støtte 1%

Kampagner 25%

V  irksomheder, sponsorater samt øvrige gaver og bidrag 12%

Arv og testamenter 13%

Burundi

Botswana

Ethiopien

Peru

Finansielle indtægter 7% Indien

Somalia

25%

10 lande, der har modtaget flest penge, inkl. fadderskaber Rwanda

11.674.261 kr.

Peru

5.871.108 kr.

Ethiopien

11.642.508 kr.

Botswana

5.612.736 kr.

Somalia

11.287.655 kr.

Haiti

5.358.934 kr.

Kenya

10.940.710 kr.

Colombia

4.354.565 kr.

Indien

7.322.731 kr.

Burundi 3.761.808kr.

Kenya

Det gik pengene til

15%

6% 43%

2% 3%

Støtten fordelt på projekttyper 29%

Omkostninger til indsamlingsaktiviteter 15%

Formålsbestemt arbejde i Danmark 3%

Administration 6%

Fadderskabsstøtte 31%

Internationalt kontingent 2%

Drifts- og projektstøtte 43%

36%

Ungdomshuse 2% Børnehaver 2% 5%

31%

Skoler 4% 22%

SOS Børnebyerne sos-nyt 2 i 2012

Børnebyer 36%

4%

2% 2%

SOS Børnebyerne sos-nyt 2 i 2012

S  ocialcentre, lægeklinikker og familieprogrammer 22% Uddannelsescentre 5% Nødhjælp 29%


20 Å RS B ERETN I N G 2 0 11

B liv fa dd e r 21

PRADIP GIK I CHOK

Resultatopgørelse 2011 2010

DKK

DKK'000

Indsamlede midler mv. Finansielle poster

184.461.117 13.649.395

156.399 8.642

Samlede indtægter

198.110.512

165.041

Omkostninger vedrørende indsamlingsaktiviteter

29.577.211

22.553

Internationalt kontingent Administrationsomkostninger Samlede omkostninger

3.316.199 11.365.077 44.258.487

3.141 8.837 34.531

Resultat før formålsbestemte uddelinger

153.852.025

130.510

Formålsbestemt arbejde i Danmark Uddelinger, fadderskabsstøtte Uddelinger, drifts- og projektstøtte Samlede uddelinger til formålsbestemt arbejde

5.868.080 62.527.938 85.272.237 153.668.255

5.246 57.146 67.133 129.525

Resultat efter formålsbestemte uddelinger

183.770

985

Skat af årets resultat Årets resultat

0 183.770

0 985

Forslag til resultatdisponering Overført til rådighedskapital

183.770 183.770

Da Pradip var fire år gammel druknede begge forældre i en flod, de skulle krydse på vej til arbejde. Pradip gik i chok. Han stoppede med at spise, han kunne ikke sove og blev meget stille og indelukket. Han sad blot på vejen uden for huset hele dagen og kaldte på sine forældre. Naboerne forsøgte at tage sig af den lille dreng, men han var utrøstelig, og de opgav ham. Hans familiemedlemmer havde taget huset og de penge, hans forældre havde sparet op. Nabokonen Narain kunne ikke klare at se den lille dreng være så ulykkelig, så hun tog ham med til SOS-børnebyen i Gandaki. I børnebyen blev Pradip taget imod med åbne arme. Han fik en SOS-mor, Sumitra, og nye SOS-søskende. Den lille dreng holdt sig mest for sig selv, men Sumitra gav ham plads og forstod den sorg, han bar på. Hun prøvede ikke at presse Pradip og tvang ham ikke til at spise, når han ikke havde lyst. En dag bad Pradip sin SOS-mor om sin livret, bønner og ris. Sumitra gav ham mad og et stort knus. Støt børn som Pradip og bliv SOS-fadder i dag.

Ja, jeg vil gerne være SOS-fadder for et barn i en SOS-børneby (210 kr. pr. md.) en SOS-børneby (160 kr. pr. md.)

Sådan bruger vi pengene

Adresse

Revisorpåtegnede årsrapporter kan findes på www.sosbornebyerne.dk.

SOS Børnebyerne sos-nyt 2 i 2012

Postnr. og by

E-mail

Ja, jeg vil gerne modtage e-mails med informationer samt nyheder fra SOS Børnebyerne. Det kan f.eks. være nyheder om begivenheder i SOS-børnebyen.

Telefon

Evt. SOS-nummer (hvis du allerede er aktiv hos SOS Børnebyerne)

Tilmeld betalingen af SOS-fadderskab til Betalingsservice Når du tilmelder dit SOS-fadderskab til Betalingsservice, sker der auto­matisk en månedlig betaling fra din konto. Vi sparer porto på at sende dig girokort, og du sparer tid og gebyr for at betale girokortet. Jeg betaler mit SOS-fadderskab via Betalingsservice. Beløbet overføres den første hverdag i hver måned. Jeg kan altid stoppe mit fadderskab ved at kontakte SOS Børnebyerne. Alle felter skal udfyldes

Målsætningen er, at højst 10 procent af de samlede indtægter må bruges på administration. Administrationsprocenten var i 2011 på 6,2 procent. Administration er nødvendig for at sikre, at pengene når frem, og at faddere og andre bidragydere får de informationer, de har brug for.

SOS Børnebyerne har ikke tilladelse til at foretage landsindsamlinger og modtager kun i begrænset omfang offentlig støtte. Derfor er SOS Børnebyerne helt afhængig af støtten fra faddere, bidragydere og virksomheder.

Jeg vil gerne være SOS-fadder der hvor behovet er størst i Afrika i Europa i Syd- og Mellemamerika i Asien Som SOS-fadder accepterer jeg, at al information om fadderbarnet er fortroligt og beskyttet af Personoplysningsloven. Jeg må derfor ikke offentliggøre eller på anden måde videregive information om og billeder af fadderbarnet til tredje part.

Navn

I 2011 var der 29 lønnede medarbejdere på kontoret i København. Stort set alle medarbejdere i SOS-børnebyer og på projekter er lokalt ansatte. Det garanterer en høj grad af lokal forankring og bidrager til at holde omkostningerne nede. Omkring 600 frivillige i danske lokalgrupper og på kontoret i København arbejdede ulønnet for SOS Børnebyerne. Både internationalt og i Danmark gennemgår autoriserede revisorer SOS Børnebyernes regnskaber.

Pradip med sin SOS-mor og SOS-bror udenfor familiehuset.

JEG VIL GERNE være SOS-fadder

Jeg vil gerne være SOS-fadder for en dreng en pige kønnet har ingen betydning

SOS Børnebyerne Danmark har til formål at give så mange forældreløse og sårbare børn som muligt en tryg opvækst og et kærligt hjem. Derfor gennemfører SOS Børnebyerne hvert år kampagner og andre aktiviteter for at samle penge ind som en del af organisationens strategi om at skabe vækst for at nå flere børn. At investere i vækst går hånd i hånd med, at SOS Børnebyerne har et konstant fokus på at holde udgifterne nede. Når SOS Børnebyerne bruger penge på indsamling, sker det med en målsætning om samlet set at få mindst fem kroner ind, for hver krone brugt. I 2011 var denne ratio på 6,20 kr.

Foto: SOS-arkiv

2011

Reg.nr. Kontonr.

Underskrift

Dato

CPR-nummer

Skattefradrag SOS Børnebyerne oplyser SKAT om CPR-numre for alle, som tegner et SOS-fadderskab, fordi bidrag er fradragsberettigede efter danske skatteregler.


22 x x x x x x x x x x

bliv fa dd e r 23

SOS Børnebyerne sos-nyt 2 i 2012

Amerikavej 15 C, 2. sal DK-1756 København V

Tilmeld dig SOS Børnebyernes nyhedsbrev En gang om måneden udsender SOS Børnebyerne et nyhedsbrev, hvor du kan følge med i vores arbejde for sårbare og forældreløse børn i hele verden. Du vil kunne læse nyheder fra vores projekter, solstrålehistorier og om kommende arrangementer - og engang i mellem er der også konkurrencer, hvor du kan vinde forskellige præmier. Nyhedsbrevet er naturligvis gratis, og du kan tilmelde dig på SOS Børnebyernes hjemmeside www.sosbornebyerne.dk Her er det også let at framelde sig nyhedsbrevet.

Protektor Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Benedikte Bestyrelsen Formand Bjørn Bogason Fhv. vicedirektør Næstformand Jess Myrthu Seniorpartner, kommunikationsrådgiver Hanne Høiberg Journalist, forfatter Lars Munch Adm. direktør Esther Jensen Restauratør, SOS-frivillig i Holstebro Lars Ole Kornum Direktør Charlotte Gøtzsche P ­ rogrammør, SOS-frivillig i Silkeborg Charlotte Nielsen Socialrådgiver, SOS-frivillig i B ­ ramming Peter Völker Vicegeneralsekretær, SOS-Kinderdorf International Inge Lise Wilhjelm Lærer, SOS-frivillig i Gentofte   SOS Børnebyernes bestyrelse er ulønnet   Udgiver SOS Børnebyerne i Danmark Amerikavej 15 C, 2. sal 1756 København V   Tlf.: 33 73 02 33 Gironr: 8 03 24 40 E-mail: info@sosbornebyerne.dk www.sosbornebyerne.dk   Telefon og kontortid Mandag til torsdag kl. 9.00 – 16.30 Fredag kl. 9.00 – 15.00

FØLG SOS BØRNEBYERNE PÅ FACEBOOK SOS Børnebyerne sos-nyt 2 i 2012

Foto: Les Kaner

Jacob Riising er tv-vært i en lang række populære børneprogrammer på DR1. Han er sammen med en anden stærk personlighed fra mange års børne-tv, Signe Lindkvist, blevet udnævnt til SOS Børnebyernes familieambassadør. Jacob Riising var i forvejen fadder for et barn i Sri Lanka.

Porto

Foto: Thomas Ernsting

At give et forældreløst barn en familie er en meget konkret måde at gøre en forskel på. Derfor støtter jeg SOS Børnebyerne


Støt med fødderne Igen i år har du mulighed for at støtte verdens forældreløse børn gennem ECCO Walkathon støtte WWF Verdensnaturfonden, SOS Børnebyerne eller Børnehjertefonden i Danmark. Det koster 50 kr. at deltage i Walkathon som voksen. Børn slipper med det halve. Du køber billetterne i ECCO-butikkerne landet over, på www.ecco.com eller du kan også købe på selve dagen.

Her bor cirka 120 børn, som har fået et nyt hjem og en kærlig familie – blandt andet i ECCO-huset, som er bygget for penge fra ECCO Walkathon.

Læs mere om ECCO Walkathon og om projektet i Cibitoke på www.sosbornebyerne.dk

Om ECCO Walkathon

Datoer for ECCO Walkathon 2012

Alle deltagere går 6 eller 10 km, og for hver kilometer du går, donerer ECCO 7,50 kr. til en organisation, som du selv vælger. I år kan du

Slagelse 30. juni København 26. august Kolding 13. oktober

Vælger du at gå en tur for en god sag, kan du være med til at sende penge til SOS-børnebyen i Cibitoke, Burundi. Her bor 120 forældreløse børn, der bl.a. takket være danske bidrag får en tryg opvækst i en kærlig familie.

Foto: Ditte Koefoed

For hver kilometer du går, går der penge til et velgørende formål, som du vælger – og i år har du også mulighed for at vælge at støtte SOS Børnebyernes arbejde. Helt konkret kommer de forhåbentligt mange kilometerpenge til at støtte SOS-børnebyen i Cibitoke det lille afrikanske land Burundi.

SOS-Nyt 02/2012  
SOS-Nyt 02/2012  

Vi fejrer familien!

Advertisement