Page 1

Magasinet sørum

BLAKERS NYE GULLHÅP

VEGARD LØBERG GJELSVIK IMPONERER ALLE! SIDE 14-15

SMAK AV SOMMER

HVA SLAGS VINER DRIKKER ROMERIKINGENE I SOMMERVARMEN? SIDE 24-25

LIVET PÅ STRIPA

GUTTA SOM ALLTID VIL SE MOT HIMMELEN NÅR DE HØRER ET FLY. SIDE 26-29


NYTT SØRUM MAGASIN

Vårt ønske er at leserne av Sørum Magasinet skal få inspirasjon og ideer, som vil være til nytte i hverdagen for en ekte romeriking. 2010 har vært et ekstra spennende år for oss, første kvartal av dette året har vært et kreativt år med mange nye prosjekter og spennende ideer. Dette resulterte i Sørum Magasinet, som vi nå er stolte av å vise frem.

Sørum Magasinet Nr. 1/2010

Ønsker du å annonsere? Kontakt Blatt Gruppen AS tlf: 63 82 50 78

2 SØRUM MAGASINET 01/10

Neste nummer av Sørum Magasinet skal vi dekke Sørumsand-dagene, der vi skal skrive om hva som skjer, og ikke minst komme med ny inspirasjon og ideer til sommeren!

God lesing!

Kathrine Liabø Kathrine Liabø Prosjektleder

Et gratis Magasin fra Blatt Gruppen AS Blakerveien 109 1920 Sørumsand www.blatt.no Tlf: 63 82 50 70

M

1

24

Ansvarlig redaktør: Blatt Gruppen AS Prosjekt: Blatt Gruppen Grafisk Forsidefoto: Layout: Blatt Gruppen Grafisk Trykk: 07 Gruppen Opplag: 14. 000 eks

I dette nummeret kan du lese om Blakers nye gullhåp, Vegard Løberg Gjelsvik som imponerer alle med sitt løpstalent. Vi har også testet sommerens viner. Vi forteller i tillegg hvordan livet på stripa er for gutta som elsker å fly radiostyrt.

Ø M E RK E T ILJ

7 Trykksak 3

9

Endelig er Sørum Magasinet oppe og går! I hånden holder du nå første utgave av magasinet. Dette er et magasin som skal komme ut 4 ganger pr. år, og har ett opplag på 14.000 eks. Målgruppen for Sørum Magasinet er de som interesserer seg for hjembygda si. Vi vil sette fokus på det som er verdt å gå i dybden av i nærmiljøet, portretter av personer som vi i Sørum er stolte av, og som fortjener å komme frem i søkelyset.


24-25 SMAK AV SOMMER

SIDE 14-15 BLAKERS NYE GULLHÅP

SIDE 18-19 50 ÅR SIDEN DRIFTEN BLE LAGT NED

SIDE 26-29

LIVET PÅ STRIPA

01/10 SØRUM MAGASINET 3


17. MAI-HATTER TEKST ANNIE SELLE FOTO CONTAINER, TAGE HANSEN To jenter, Magnhild og Gerda Kolstad, vokste opp i Wølneberg krets i 1920-åra. På vårparten ca 1925 fikk de en ønske drøm oppfylt: De hadde nok penger til å kjøpe seg 17. mai-hatter for. Derfor tok de beina fatt, de to jentene på 10 og 13 år, fra Wølneberg og ned til Fallet. Der møtte de hovedvegen som gikk forbi kirken og ned til ferjestedet ved Elvestad. Vi kan tenke oss at veien var farbar for små føtter, men sleip og hullete i vårløsningen. Men iveren og forventningen over hva som ventet jentene på Sørumsand, gjorde skrittene lette, like lette som lerkesangen over jordene ved Glomma denne vårdagen. ”Fix”, Thora Larsens hattebutikk, befant seg på den andre siden av Glomma, i 2.etg. over manufakturforretningen og i samme lokale som frisørsalongen. Hårpryd og hodepryd i ett. Nå var det bare å vente til ferja kom, for å bli fraktet over. Å gå sine 12 kilometer var for intet å regne mot ventetiden på land. Så kort vei til målet, og allikevel så uoppnåelig uten hjelp! Men jentene møtte sambygdinger der nede ved brygga. Det spurtes hvor jentene kom fra, hva ærende de hadde. De delte sikkert forventnings4 SØRUM MAGASINET 01/10

gleden med alle som ville høre; en skinnende historie som rørte hjertene. Hos ”Fix” måtte den første vanskeligheten overvinnes, sett med jenteøyne: Hva slags hatt skulle velges? Var det penger nok? Fargen, hva med den? Måtte de kjøpe forskjellige hatter, eller fikk de kjøpt like, slik søstrene ønsket? Satt de godt, så ikke vårvinden fikk tak? Hva slags hatter de endelig kjøpte, og om det var penger igjen til et smørbrød, sier historien ingenting om. Men at de fornøyde jentene vandret like lett på hjemvei med hattene på hodet, kan vi bare tenke oss. Hestedoninger saktnet farten når de passerte dem i veikanten, skysskarer ble unge i øynene av synet. For jentene ble turen hjem en førpremiere til 17.mai feiringen noen dager senere. Hvem tenkte i det hele tatt på at turen hadde vart hele dagen, og at den hadde vært 24 km lang? Den tanken slo dem først 70 år senere!


LIVET LANGS ELVA

Glomma gjennom Sørum – livet langs elva er utgitt av Blaker og Sørum historielag. Som tittelen indikerer beskriver boka nettopp aktivitetene langs Glomma, her i kommune. Med et slikt utgangspunkt kan man si at det her må være en bok for de spesielt interesserte; de av oss som ikke bare har en lokal tilknytning, men også har en over gjennomsnittlig interesse for Glomma og kommunens lokalhistorie. TEKST THOMAS MARCO BLATT En slik påstand er relevant, men ikke nødvendigvis riktig. Glomma gjennom Sørum skildrer ganske visst Glommas løp fra Rånåsfoss til Kikut, særlig inngående beskrives tømmerfløyting ved Bingen lenser, men man kan også lese om miljøforurensning, elvefiske, kvinneskjebner, kraftutbygging og politiske stridigheter. Kort sagt, her beskriver Glommas historiske og kulturelle ringvirkninger, man leser om Glomma som arbeidsplass, friluftssted og bosted. Ja, det er hva man kunne kalle god, gammeldags folkeopplysning, ikke bare for de spesielt interesserte, men også for de i utgangspunktet uinteresserte. Når det er sagt, bokas store format, dens lettfattelige og folkelige språk og de mange og naturskjønne bildene gir utgivelsen samtidig et anstrøk av å være en såkalt coffèe table book; en bok man har liggende til å bla gjennom i ledige stunder. Sånn sett fungerer Glomma

gjennom Sørum også som en lett innføring eller en lokalguide for kommunens innbyggere, ettersom boka ikke bare gir lokalhistorisk kunnskap, men også tips om uflukter og aktiviteter. Eksempler: Hva med å gå kulturstien eller taterstien en dag, lete etter runene på Bingsfosstranda, oppsøke kommunens Tusenårstre, ta en dukkert i Rånåsfoss familiebad, gå på utstilling i Blaker Meieri, fiske langs elva eller lage gjeddekaker? Glomma gjennom Sørum kan i tillegg by på en rekke personlige historier eller humoristiske anekdoter fra mennesker som har bodd eller arbeidet ved elva. Slikt sett tar boken mål av seg å bevare og gjenfortelle de muntlige historiene som i dagens samfunn lett kan gå tapt. I grunn er bevaring, eller forvaltning, av kulturarv et stikkord her, noe som kommer til uttrykk i bokas grundige dokumentasjon av historielagets registrering av lensekar.

De fleste har sikkert sett rekkene med laftede trekonstruksjoner i Glomma; lensekarene som forteller om den én gang så levende tømmerfløytinga langs elva, men som i dag forråtner og Glomma med tiden vil fortære. Det er derfor ikke urimelig å si at Glomma gjennom Sørum er en bok som bærer de historiske epokene langs elva i seg, beskriver dem, dokumenterer dem, med den forestilling om at lokalhistorien og kulturarven er utsatt; biter av den kan forsvinne. Hederlig da med en bok om Glommas mangfold i Sørum kommune. Utgiver: Blaker og Sørum Historielag Redaktør: Berit Leikhammer Boken kan bestilles på nettet: http://www.sorum.historielag.no Eller kjøpes i bokhandelen i Fokussenteret.


01/10 SØRUM MAGASINET 7


SOMMERENS HOTTESTE GRILLTIPS!


Grilling av hele fileter er faktisk enklere enn mange tror. Det handler bare om å være litt modig.

BIFFKJØTT PÅ GRILLEN I SOMMER Faktisk griller 9 av 10 nordmenn i perioden april til september. Både duften av grillen og den grillstekte maten, hyggen ved den felles tilberedningen og samværet omkring bordet høyner nytelsen av måltidet. KILDE/FOTO OPPLYSNINGSKONTORET FOR KJØTT (www.matprat.no) Vi nordmenn griller mest pølser, faktisk hele 86 % av oss legger pølser på grillen. Men det finnes mange spennende alternativer som også passer utmerket å grille. Så hvorfor ikke prøve en filet eller noen saftige biffer på grillen denne sommeren. Grilling av hele fileter er faktisk enklere enn mange tror. Det handler bare om å være litt modig. Du trenger en grill som blir skikkelig varm, helst en som kan varmereguleres og som har lokk, for å oppnå fin varmeeffekt. Bruker du kullgrill, lønner det seg å ha grillkull bare på den ene delen av grillen, slik at du kan flytte kjøttet over på litt svakere varme underveis. Har du gassgrill med hylle kan du flytte kjøttstykket opp på hyllen for å la det hvile seg litt. Husk og snu kjøttet ofte slik at det blir jevnt grillet, og bruk steketermometer for å få et topp resultat. 10 SØRUM MAGASINET 01/10

Fileten er rød ved 55-60 grader, rosa ved 60-65 grader og grå ved 70 grader. Helstekt filet er en flott måte å servere en luksusmiddag på. Det gir en helt annen smaksopplevelse enn når den er delt opp i biffer. Råvaren er velsmakende og blir den behandlet på riktig måte, får man et skikkelig saftig og godt kjøttstykke som virkelig er festmat. Når man skal grille biffer bør man passe på at stykkene ikke blir for tynne. Da er det lett for at biffene blir for fort stekt og kan lett bli tørre. Blant de beste biff-emnene har vi indrefilet, entrecôte, ytrefilet og møbrad. Mange foretrekker entrecôte, da dette kjøttet er mer fettholdig enn filet og derfor blir ekstra saftig. Uansett er det viktig at fettet ikke skjæres bort før steking, da det er med på å gi god smak til kjøttet og gjør det saftigere.

Grilltips: • Bruk kun mørt kjøtt, indrefilet, ytrefilet, entrecôte eller mørbrad • Vent til kullet gløder før du griller • Kjøttet bør ha romtemperatur før det legges på grillen • For å unngå at kjøttet fester seg til risten kan du pensle den med olje • Kjøttet bør stekes på sterk varme først, slik at det får en fin stekeskorpe. La det stå og ettersteke på svak varme. Snu ofte. • Stikk aldri med kniv eller gaffel i kjøttet under grilling. Da forsvinner kjøttsaften. • La kjøttet hvile etter grillingen Beregn ca. 250 g kjøtt per person

Kilde: Opplysningskontoret for kjøtt


4 personer Ingredienser * * * * *

700 g ytrefilet av storfe (evt. mørbrad) 1/2 ts grovmalt pepper 1 ts salt 400g sukkererter 4 ss smør

* * * * * * * * *

Peppersaus: 3 ss margarin 1 stk løk 1 stk rød paprika 1 ts grønne pepperkorn 1 ts rosépepper 3 ss hvetemel 3 dl oksekraft eller buljong 1 dl matfløte

* Bakt potet: * 4 stk bakepotet * 2 dl havsalt

God

SOMMER Slik gjør du: Bakt potet: Vask potetene godt. Legg grovsaltet utover i en ildfast form og legg potetene over. Stek på 225 °C i 1 ½ time. Peppersaus: 1. Knus pepper i en morter. Skjær løk og paprika i små terninger, fres disse i smøret og ha på pepper. 2. Strø over mel, og rør rundt og spe med kraft/buljong mens du rører godt. 3. Kok sausen i 20 min. Bruk gjerne litt sukkerkulør om du syns den er for lys. Sil den og ha i fløte til slutt.

Ytrefilet av storfe: 1. Strø salt og pepper på skivene før de grilles.

Server grillede skiver av ytrefilet med foliebakte sukkererter og bakte poteter. peppersaus smaker godt som saus ved siden av.

2. Grill skivene på middels sterk varme i 2-3 minutter på hver side. Når kjøttsaften begynner å piple på oversiden kan du snu skivene og steke de videre til rosa kjøttsaft pipler frem. 3. Legg sukkererter på et papir av alminiumsfolie og og legg et par klatter med smør i. Strø på litt salt og pepper. Pakk folien godt sammen med med skjøten opp og legg på grillristen. Grilles i ca. 5 minutter.

Kilde: Opplysningskontoret for kjøtt

01/10 SØRUM MAGASINET 11


12 SØRUM MAGASINET 01/10


01/10 SØRUM MAGASINET 13


BLAKERS NYE GULLHÅP Vegard Løberg Gjelsvik imponerer alle med sitt flotte løpstalent. Vi inviterte han til en kort samtale mellom treningsøktene i forberedelsene til årets sesong. TEKST THORLEIF BLATT FOTO TOR OLAF GJELSVIK På klubbsidene til Ull/Kisa på internett kan vi lese fra NM terrengløp høsten for 2 år siden: ”Vegard Løberg Gjelsvik imponerte alle lørdag med en imponerende avslutning på den ca. 4,4km lange løype i ungdomsklassen G16, Vegard var underveis ikke helt fremme i teten og hadde nok med å holde kontakt. Men i nedoverbakken inn på Bølers idrettsanlegg ca. 400 m fra mål, rykket Vegard fra de andre i G16 klassen, og hadde full kontroll inn mot mål.” En ny gull medalje var sikret. Under en treningssamling i Trondheim før jul, der Vebjørn Rodal var trener, ble vår store internasjonale stjerne Rodal meget imponert over Vegard. Før denne samlingen hadde Vegard både gledet og gruet seg. Men det var vist ikke noe å grue seg for. ”Jeg fikk et innblikk i det som trengs for å nå opp internasjonalt og samtidig klarte vi å gjennomføre det som Vebjørn hadde planlagt for oss”, sa Vegard etter treningssamlingen.

Vegard Løberg Gjelsvik Født: 31.januar 1992 Foreldre: Gunn Løberg Gjelsvik Tor Olaf Gjelsvik Bor: Fjuk i Blaker Skole: Fjuk skole, ungdomsskolen på Bingsfoss, og går nå videregående på Vang toppidrettsgymnas i Oslo Medlem i idrettslaget Ull/Kisa

14 SØRUM MAGASINET 01/10

For å få vite mer om løperen Vegard, inviterte vi han til en kort samtale mellom treningsøktene i forberedelsene til årets sesong. Sent lørdags kveld kom han hjem fra landslagssamling for G18, og vi gjorde avtale om å møte dagen etter, søndag klokken 12. En ung og kvikk ungdom møtte oss. Når forsto du at det var løping som skulle bli din store lidenskap? ”Det var sent i forhold til andre. Jeg hadde ingen planer om satsing på løping før jeg var rundt 13 år. Jeg var aktiv både med på ski og med fotball. Fotballen ga jeg meg med først i fjor. Jeg er av den mening at man skal være litt allsidig så lenge som mulig.” Hvem har du som idol og motivator? ”Vebjørn Rodal...” Hva er dine mål for sesongen? ”Jeg satser i år spesielt på 800 meter. Jeg har kapasitet for lange løp, så det er naturlig at 800 meter blir min distanse. Skal til ny Trondheimssamling 1. mai sammen med Vebjørn Rodal. Jeg er for øvrig ikke alene som løper på dette nivået i min aldersgruppe. Det kommer nå flere gode løpere fra årskullene 91 og 92. Det skjerper konkurransen.” Er det for tidlig å drømme om deltagelse i en fremtidig Olympiade? ”London i 2012 blir nok for tidlig, men jeg drømmer jo om å delta i Rio i 2016. Da vil jeg være på samme alder som Vebjørn Rodal da han tok sin gullmedalje” Vi takker Vegard for samtalen og ønsker han lykke til med sesongen og fremtidsplanene, og lar en tidligere langdistanseløper fra Sørum, Øyvind Dahl, komme med noen råd på veien: - “Du vil komme langt dersom du prioriterer et aktivt treningsmiljø. Sett deg delmål underveis mot hovedmålet. Hold fokus på aktiv idrett. Lykke til.”

I 2009 deltok han i følgende stevner: 1. Åpningstevnet på Bislett Ble nr. 4 på 800m i seniorklassen på tiden 1.53,53. 2. Berlin Vant 800m på tiden 1,52,84. Kvalifiserte til Junior VM U18 i Italia. 3. Veidekkelekene på Lillehammer Seier på 400m på tiden 50,54 som er kretsrekord for Akershus. 4. Folksam Grand Prix i Göteborg Ble uttatt av NFIF til å løpe juniorlandskamp mot Sverige. Ble her nr. 3 på tiden 1.53,88. Løp her mot konkurrenter som var opptil to år eldre. 5. Kval. stevne 2000m hinder Greide kval. kravet på 2000m hinder til VM U18 i Italia. 6. VM U18 I Italia Uttatt av NFIF. Ble nr. 16 på 2000 m hinder på tiden 6.02,30. Ble 3. beste europeer. 7. NM junior i Bodø Sølv på 800m på tiden 1.52,80. Konkurrerte her med løpere som var opptil to år eldre. Var også med på 1000m stafett laget til Ull/kisa som tok gull. 8. UM (uoffisielt NM for ungdom) I Bærum Seier på 400m på tiden 50,94. På 800m ble sølv på tiden 1.57,89. Var også med på 1000m stafett laget til Ull/kisa som tok gull. 9. NM Terrengløp på Jessheim Gull på NM terrengløp 4km for gutter 17 på hjemmebane, dette var gøy!


AKTIVITETER FOR

BARNA I SØRUM I september 2009 flyttet Sørum Bibliotek fra sine gamle lokaler i Linjegården til større og bedre lokaler i det tidligere administrasjonsbygget til Sørumsand Verksted i Industriveien. Dette medførte over 100 m2 større areal og flere muligheter til aktiviteter. TEKST THORLEIF BLATT FOTO SØRUM BIBELOTEK Barne- og ungdomsbibliotekar Ingunn Rognlien Jørgensen hadde mye å berette om aktivitetene for barn- og ungdom da vi besøkte biblioteket før utgivelsen av dette magasinet. Eventyrkvelder Hver 14.dag arrangeres det eventyrstunder for barn både på hovedbiblioteket i Sørumsand og på Frogner Filial. Eventyrstundene er godt besøkt av barnefamilier. Barnas innlevelse i fortellingene er en opplevelse å være vitne til. Nye spill Biblioteket har gått til anskaffelse av flere Nitendospill og PlayStation2 spill. Her kan barn og ungdom hver dag i åpningstiden komme å spille det spillet de måtte like best. Flere biblioteker over hele landet har gått i samarbeid om konkurranser i disse spillene. En egen nasjonal spilledag markeres med konkurranser bibliotekene i mellom. Et Nitendo Wii spill er også tilgjengelig. Wii er Nitendos nyeste stasjonære spillkonsoll og skiller seg vesentlig fra andre TV-spill da håndkontrollen er bevegelsesfølsom. Flere spillere kan spille samtidig og i konkurranse med hverandre. Dette er et populært spill som også krever litt egeninnsats. 16 SØRUM MAGASINET 01/10

Sommerles Som i fjor sommer, starter også i år aktiviteten ”Sommerles”. Dette er en aktivitet for barn opptil 13 år. De som deltar får et skjema der de skal notere alle bøkene de selv leser eller som andre leser for de i løpet av sommeren. Skjemaet leveres til biblioteket ved skolestart. Aktiviteten avsluttes med en stor isfest i september der det blir underholdning og servering av is og utlevering av diplomer. Annet av interesse som skjer på biblioteket på forsommeren: Språkkafè For deg som ønsker mer trening til å snakke norsk og som vil bli kjent med andre Sørumsokninger, kom innom disse dagene: 1.gang 20.04. 2. gang 18.05. 3. gang 15.06. Kl. 15.30 – ca 1 t. Enkel servering hver gang. Boksalg Følg med på internettsiden www.bibliotekrom.no. Der vil du finne dagene for boksalgen. Her er det store muligheter for et bokkupp.


Sørumsand - hovedbiblioteket Industrivegen 22, 1920 Sørumsand Tlf: 63 82 53 68 Mandag til torsdag: 10.00 - 19.00 Fredag og lørdag: 10.00 - 14.00

Frogner filial Duevegen 13, 2016 Frogner Tlf: 63 82 13 30

2010

Mandag: 09.00 - 19.00 Tirsdag: 09.00 - 14.00 Onsdag: 14.00 - 19.00 Torsdag: 14.00 - 19.00 Fredag: 09.00 - 14.00

01/10 SØRUM MAGASINET 17


50 ÅR

SIDEN DRIFTEN BLE NEDLAGT 30. juni 1960 var siste dag Tertitten gikk i ordinær drift. 12. januar dette året bestemte stortinget at banen skulle nedlegges, og at det som ”erstatning” skulle bygges kompensasjonsveier i Aurskog og Høland. (I dag ”Kompveien” på folkemunne). TEKST THORLEIF BLATT FOTO TERTITTEN Det hele begynte i 1896 To ganger daglig trakk lokomotivene med den velkjente hvite røyken vognene sine gjennom Aurskog - Hølandsbygdene. Plank og tømmer, og ikke minst folk og fe, fulgte med på veien mellom de tretten stasjonene. Banen ble kjent for sine smale spor, grasiøse dimensjoner og sjarmerende mekanisk materiell. Heldigvis var det personer som straks etter nedleggelsen av banen så stor verdi i å få banen i drift som turistattraksjon. Allerede 19. juni 1961 starten banen opp igjen på strekningen Sørumsand – Fossum. Daglig leder Pål Roberg forteller oss at datoen for nedleggelsen av den ordinære driften vil bli behørig markert. Programmet for dagen er ennå ikke fastsatt i detalj, men helt sikkert er det at Tertitten 30.juni i år vil gå i trafikk hele

dagen. Så her er det muligheter å få være med på en mimretur. Økt bevilgning fra Jernbaneverket. Som turistbane har Tertitten de siste årene fått kr. 300 000,- av Jernbaneverket til årlig vedlikehold av infrastrukturen på banestrekningen. Etter oppdrag fra Jernbaneverket har det i år blitt utarbeidet en forvaltningsplan og vedlikeholdsplan for fremtidig drift. Her lanserer museumsbanen bl.a. planer om forlengelse av banestrekningen. Som et resultat av denne planen, har Jernbaneverket i år gitt økt bevilgning med ekstra kr. 700 000,til videreutvikling og vedlikehold. Dette er daglig leder Pål Roberg meget fornøyd med. Dette kommer godt med i et år der det er 50 år siden banen ble nedlagt etter 64 års ordinær drift.

”Opplev Sørum” I sommerens program lanseres en ny opplevelse under logoen ”Opplev Sørum”. Under dette mottoet vil Urskog-Høland banen, Blaker og Sørum Historielag, Eight Amcar Club, Blaker skanse og Slora Mølle samarbeide om opplevelsesturer med utgangspunkt i Sørumsand. Fire søndager er avsatt til disse turene. Datoene er 13. juni, 11.juli, 1.august og 22. august. Det går da gratis veteranbuss fra Sørumsand ut til de enkelte attraksjonene, og all inngang er gratis på den enkelte attraksjonen. Tertitten vil selvfølge være i drift, men her må man løse billett til vanlig pris.

01/10 SØRUM MAGASINET 19


Naturen

OPPLEV I DIN EGEN KOMMUNE TEKST SØRUM KOMMUNE FOTO TAGE HANSEN

Ausenfjellet – Størsrudåsen – Hammeren

Bingsfoss – Hammeren

Området strekker seg fra Leirud og Ausen i vest til Glomma i øst. I sør går grensen mot Skedsmo og Fet, mens Haldenvegen , RV 171, er nordligste avgrensning. Terrenget er vekslende med flere åser og høydedrag. Høyeste punktet i området og nest høyeste toppen i Sørum befinner seg her. Bjønnholen på 349 m.o.h. Størudåsen har sitt høgeste punkt på 304 m.o.h. Ausenfjellet strekker seg opp til 275 m.o.h. mens Hauglifjellet når opp i 270 m.o.h. Fra flere av toppene og lisidene er utsikten praktfull. Fra området ved Røysa og Skjortebytta kan en for eksempel se langt nedover i Fet og Øyeren.

Området strekker seg langs Glomma fra Bingsfoss til Hammeren. I tillegg omfattes et utmarksområde oppe i åsen overfor Hammeren, hvor en kan gå en rundtur langs skilta og merka sti. Stien langs Glomma er attraktiv med sin nære beliggenhat til elva. Første del fra Bingsfoss går på fjell og knauser, over til viker med elv, sand og gjennom mindre skogbryn. Dette er skjærgården i Sørum! Nærmere Hammeren går stien gjenom et naturskjønt kultur landskap med gressdekte enger med dyr på beite. Ute i Glomma kan et rikt fugleliv med svaner og ender oppleves.

Mellom de høyere partiene finnes flere bekker, myrer og tjern. Disse våtmarker og tilgrensende dalsider inneholder mange naturog miljøkvaliteter, som viktige leveområder for vilt og verdifulle biotopper for biologisk mangfold.

Oppe i åsen ovenfor Hammeren er utsikten flott mot Bingsfoss, Sørumsand og ikke minst utover Glomma med alle stoppekarene etter fløtinga fra Bingen lense.

Adkomst til turvegene skjer fra Lundermoen boligfelt, Sørum skytebane, Hammeren, Kopperud i Skedsmo og Skårer i Fet. Lengden av merka turstier er ca. 22 km, herav ca. 2 km i Fet og 4 i Skedsmo. Kulturminner/attraksjoner verdt å få med seg: Røysa i Hammaråsen – flere bronsealderrøyser fra bronsealderen, Kastet på Størudfjellet – en steinhaug hvor folk har gått forbi å kastet fra seg en stein, Farshatten – en gammel bygdeborg på grensen til Skedsmo, jutulkleiva i Ausenfjellet – antagelig ei halv jettegryte, Røverhula ved Tretjernet – ei lang og trang hule innover i fjellet og Kikut – en gammel boplass helt sør ved Glomma. 20 SØRUM MAGASINET 01/10

Adkomst til turveiene skjer fra Bingsfoss, Elvestad og Hammeren. Beste adkomst er fra Bingsfoss, som har stor parkeringsplass. Lengden av merka turstier er ca 8 km. Kulturminner/attraksjoner verdt å få med seg: Funnstedet for stokkebåtenved Raumas utløp, flere fine plasser for bading og soling og mange minnesmerker fra fløtingen i Glomma.


Bingsfoss – Rånåsfoss Området strekker seg langs Glomma fra Bingsfoss til Rånåsfoss. Stien følger Glomma med god sikt til elva langs det meste av strekningen. Underveis møter en flere evjer som passeres over bruer og klopper. Beveren bor her, slik at det flere steder finnes felte trær og bevergnag på stubber og trær. Midt etter stien passeres Blakersund, det gamle fergeleiet mellom Blaker og Sørum. Herfra er utsikten god over Glomma til Blaker stasjon, skansen og kirken. Hele strekningen inneholder variert og flott kulturlandskap med dyr på beite. Ute i elva er det rikt fugleliv og mulighet for fiske. Adkomst til turveien skjer fra Bingsfoss, Blakersund og Rånåsfoss. Det er gode parkeringsplasser ved Bingsfoss og Rånåsfoss. Ved Rånåsfoss kan en kjøre forbi det nye kraftverket og parkere nede ved et flott friluftsområde etablert av Akershus Kraft. Her starter stien. Lengden av merka tursti er ca. 6,1 km. Kulturminner/attraksjoner verdt å få med seg: Blakersund – et gammelt sundsted med flott utsikt til Blaker stasjon, Blaker kirke og Blaker skanse, mange trær og stubber etter beverens aktiviteter, gamle Rånåsfoss kraftverk.

01/10 SØRUM MAGASINET 21


01/10 SØRUM MAGASINET 23


Hva er vel bedre enn et glass vin langs Glommas bredde i sommer?

SMAK AV SOMMER

Romerikingene tar seg gjerne ett glass vin på sommeren, men hva velger vi i sommervarmen? Er den hvit og kald eller rød og fyldig? Vi har satt oss i strandkanten langs Glommas bredde å testet sommerens beste viner.

TEKST KATHRINE LIABØ FOTO TAGE HANSEN På Romeriket er vi ganske tradisjonelle når det gjelder vinvalg. Vi velger helst hvitt eller rødt. For noen år siden ble romeriket oppmerksommme på Rosévin, det har blitt et godt alternativ til hvitvin på sommmeren for mange. I denne testen har vi sett på hva som smaker best i sommmervarmen. Hvitvin er nok overrepresentert på romeriket i sommer, med innslag av krydder, tropisk 24 SØRUM MAGASINET 01/10

frukt og med sødmefull smak. I år har vi blitt mer opptatt av tørre hvitviner, gjerne Riesling-viner som er kjent for sin høye kvalitet og gode priser. Rødvin kommer til å være en slager til sommerens grilling og barbeque lag. Med sin fine balanse av sødme og friske bær så er rødvin et godt valg å nippe til alene i sommersola.

Rosévin er sommerens trendvin, den blir laget av blå druer i likhet med rødvin. Rosévin bør serveres kaldt, og helst av nyeste årgang da en ung Rosévin smaker best med sin friskhet og fuktighet i sommervarmen.


De beste hvitvinene til sommeren 1

Tariquet 2007/2008

2

Dr. L Riesling 2007/2008

3

Chapel Hill Rhine Riesling & Sauvignon Blanc 2007

4

Dunavár Chardonnay 2007/2008

5

Black Tower Rivaner 2007/2008

6

Astica Chardonnay

7

Lindemans Chardonnay

8

Moselland Riesling Kabinett 2007

9

Bihn Liebfraumilch

10

Chardonnay L 2008

De beste rødvinene til sommeren 1 J.P. Chenet Cabernet Syrah 2 Lindemans Shiraz Cabernet 3 Cantina Rossa 4 Gato Negro Cabernet Sauvignon 2008 5

Doppio Passo Salento Primitivo

6

Viña Maipo Cabernet Sauvignon 2007/2008

7

Chapelle du Bois 2008

8

El Copero 2007

9

La Boiselière

10

Da Luca Primitivo Merlot 2007

De beste Rosévinene til sommeren 1

Rosé Chantal

2

Rosaura 2008

3

Torre Beratxa Rosado 2008

4

Mateus

5

Il Mimo 2008

6

Langmann Schilcher Klassik 2008

7

Ackerman Laurance Cabernet d’Anjou

8

Gozo Rosé

9

Conte Ricci Chiaretto 2008

10

Inés de Monclús Rosado 2007/2008

God Sommervin? Hva kjennetegner en

* * * *

Lette teksturer

Friske og intense aromaer med mye deilig frukt Moderat alkoholmengde Den passer til sommerens råvarer


LIVET PÅ STRIPA Rett over veien fra Valsfeltet går det en vei inn i skogen, hvis du følger den noen hundre meter havner du på flyplassen til Phoenix rc club. Her finner du en gjeng som uansett alder alltid vil se mot himmelen når de hører et fly. At flyene som trafikkerer flyplassen er radiostyrte modeller gjør det ikke mindre interessant å se mot skyene. TEKST NIELS JENSEN (Leder Phoenix rc clib ) FOTO TAGE HANSEN


På flyplassen, her med helikoptrene stilt opp. TEKST NIELS JENSEN (Leder Phoenix rc clib ) FOTO TERJE FARGERMOEN Flyglede på Sørumsand Rett over veien fra Valsfeltet går det en vei inn i skogen, hvis du følger den noen hundre meter havner på flyplassen til Phoenix rc club. Her finner du en gjeng som uansett alder alltid vil se mot himmelen når de hører et fly. At flyene som trafikkerer flyplassen er radiostyrte modeller gjør det ikke mindre interessant å se mot skyene. Litt om klubben Klubben ble opprettet i 1974 og hadde da 10-14 medlemmer. Etter å ha holdt til på litt forskjellige plasser rundt hovedstaden ble 28 SØRUM MAGASINET 01/10

stripa ved Sørumsand laget i stand mellom 1980-1985. Mye har vokst siden den gangen, både trærne og antall medlemmer. De siste årene har medlemstallet vært ganske stabilt på litt over hundre medlemmer. Eldste medlem er 78 år og yngstemann er 12 år. De mest aktive av medlemmene finner man i gruppen mellom 18 og 70 år. Modellflyving er med andre ord en sport for alle aldre. Dessverre ser det ut til at det er vanskelig å få med jentene i denne fascinerende sporten. I skrivende stund er den kvindelige medlemsmassen begrenset til 1 person. Egentlig litt rart,

det er ingen fysiske grunner til at ikke jenter kan være like gode modellflyvere som gutter. I 2004 ble klubben medlem av Norges Luftsportforbund, og er dermed en del av Norges Idrettsforbund. Ja tro det eller ei men modellflyging er faktisk en idrett. Men kan sjakk regnes som idrett, så hvorfor ikke modellfly? Aktiviteten På Phoenix flyr vi de fleste typer av modeller som er radiostyrte. Noen lar seg mest fasinerer av helikoptre, mens andre er av den oppfatningen


Aktiviteten er til tider så stor at det blir tendenser til kø på rullebanen. Men det er bare bra, det kan gjerne bli litt kjedelig å være aleine på plassen. Man trenger gjerne litt pauser mellom flyturene, og da er det greit å ha noen å skryte og ljuge litt sammen med.

at vinger skal sitte fast på et fly. Noen kan ikke helt få bestemt seg og driver derfor med begge deler. Fra tid til annen hender det også at et og annet seilfly dukker opp. Aktiviteten er til tider så stor at det blir tendenser til kø på rullebanen. Men det er bare bra, det kan gjerne bli litt kjedelig å være aleine på plassen. Man trenger gjerne litt pauser mellom flyturene, og da er det greitt å ha noen å skryte og ljuge litt sammen med. Du har kanskje hørt om lystfiskere som gjerne forteller en fiske historie om fisken de nesten fanget. La meg si det slik: Modellflygere kan mye bedre historier enn det. Blir vi sultne er det bare å tenne på grillen, koke litt kaffe og sitte å nyte solen på terrassen foran brakka. Egentlig er det ikke mye som er bedre enn en dag med fint vær og gode venner. Plassen Det er gjennom årene lagt ned et betydelig dugnadsarbeid på å skape denne lille oasen for flyglade folk. Vi har som nevnt en brakke med en flott terrasse foran. I fjor sommer la vi heller

i depotet vårt, og i sommer skal snekkerlaget i gang med å lage mekkebord og gjerde. Det er jo ingen grunn til at man ikke kan ha det litt hyggelig med fritidsinteressen. Kan du bli modellflyver? Selvsagt kan du det. Det trengs egentlig kun en ting: at du er fasinert av tanken på å fly. Resten kan du få hjelp til hos oss. Egentlig er det beste rådet du kan få før du begynner med modellfly: Gå til en klubb og spør og mas litt før du kjøper ditt første fly. Hvis det er noe modellflygere har til felles så er det at vi er mer enn villige til å hjelpe. Vi har faktisk også eget skolefly som vi bruker til opplæring. Med instruktører som er utdannet av Norges Luftsportforbund. Har du lyst til å prøve deg så ta en titt på www.phoenix-rc.org, her finner du kontaktinformasjon og kart over hvor du finner oss. Også er du alltid velkommen på plassen. Ser du at bommen er åpen så er det bare å komme på besøk.

01/10 SØRUM MAGASINET 29


Magasinet sørum

17.mai

Ønsker alle leserne sine en hyggelig feiring!

01/10 SØRUM MAGASINET 31


SØRUMSANDDAGENE

Neste nummer Ønsker du å annonsere i neste nummer? Kontakt Blatt Gruppen AS tlf: 63 82 50 78

Design: Blatt Gruppen Grafisk

av Sørum Magasinet er et spesialnummer i forbindelse med Sørumsanddagene!

Sorum Magasinet 1/2010  

Sorum Magasinet 1/2010

Advertisement