Page 1


Tartalomjegyzék 1. Oldal: Európai körút - Szerbia 2-3. Oldal: LOST 4-5. Oldal: FlashForward 6. Oldal: Skins 7. Oldal: True Blood 8-9. Oldal: Magyarok a filmgyártásban Zsigmond Vilmos 10. Oldal: Egy kis hazai - Köntörfalak 11-15. Oldal: Graffiti 16. Oldal: RTL Klub - Zs kategóriás filmje 17. Oldal: RTL Klub - ORTT 18. Oldal: Cikk írókat keresünk


LOST Az ebben a cikkben szereplő szöveg ismerős lehet néhányótoknak mivel egyik tagunk Lostes hozzászólásaiból áll, mivel nagyon jól megfogalmazta 4 hsz-ban a LOST-al kapcsolatos dolgokat. “Én első résztől foga figyelemmel kísérem a történteket és úgy érzem Értem a történéseket. Nagyon szeretem a sorozatot és izgalmasnak találom. Gondolom sokan nem gondolkoztak a műfajon, hát igen a Lost-ot elég nehéz besorolni. Hogy melyik stílusok keveredhettek össze? Kicsit kifejtem: Igazából egy laza katasztrófa filmnek indult, ami már kb. 3-4. résztől átvágott kalandba. A 2. évadban már jobban felfedezhetők az akció dús jelenetek (ezek az 1. évadban nem voltak annyira jelentősek, szerintem.) A 3. évadban megmutatkozik a „love story” feeling (Sawyer és Kate története… mindenki érti, mire célzok…) A 4. évadban már felerősödnek a sci-fi hatások az időutazások miatt. Az 5. évadról ne is beszélünk 90%-osan át vágott sci-fi be mellékelve hogy a túlélésért küzdenek (az idő és térbeli ugrások miatt, bár ez alapból is KB 5-10 %-osan észlelhető volt a Flashbackek miatt, de az ennyire nem volt szembetűnő.) A 6. évad átvágott egy Indiana Jones stílusba (a régi épületek Pl. Templom miatt.) de emellett végre visszatért a jó öreg kaland és a sci-fi hatás már nem észlelhető annyira, mint az 5. évadban (azért a flash-sidewaysek értetőbbek sokszor, mint a téridőváltozások meg az időutazások).” “Az első évad még csak a kibontakozás volt. A második melyben meg ismerhetjük Ana Luciájékat és a többieket, azt már izgalmasabbnak találtam. DE a legeslegjobb szerintem a harmadik évad.

Nagyon izgalmas volt. A negyedik sajnos rövid volt, de annál több észjárást igényelt ma már tudjuk, hogy az időugrások nem a múltba, hanem a jövőbe irányultak.”...”Az 5. évad első ránézésre zseniknek való a rengeteg időugrás végett, de 2. nézésre már sokkal összefüggőbb a story”...”Nekem az LAX


part 1. ben nagyon bejött a víz alá merülés (amikor a sziget a víz alá kerül) Juliet halálát pedig akár hányszor néztem meg mindig kicsordult a könnyem. Sawyer visszakapta a cinikus énjét. Az is jól meg van, csinálva van mikor Katet láthatjuk a fán bedugult füllel (már szinte nekem is bedugult a fülem.) nagyon brutális mikor James fejbe rúgja Jacket és hát elég “szép” szavakat használ eközben. Meg kell jegyezni elég különlegesek a sorozat történetében ezek a “Flashsideways”-. A flashhback (a 1-3 évadban volt jellemző.) az időutazás a 4. évadtól lépett képbe (az 5. évadban, ha figyelmesek voltunk észrevehettük, hogy mind a kettő előfordult.)” “Nem nagyon értem azokat, aki nem szeretik a sorozatot, hiszen lehet, hogy sok az akció a gyilkosság és a halál meg persze az agresszió, de ezen kívül meg lehet benne találni a reményt a szeretet a végzetet a hitet és az összetartást, és persze ne felejtsük el a megragadó idézeteket, fontos kifejezéseket, amik sokakban megragadtak. Például Jack FŐMONDATA: “Élj másokkal, halj meg egyedül.” Véleményem szerint a rengeteg rajongóból (több 10 millió ember) körülbelül az 1 vagy maximum 1,5 harmada érti, mi történik a filmben. ”...” Köszönöm, hogy elolvastátok remélem mondtam valami olyat, ami megragadt bennetek!”... ”Sziasztok”


Én ezt a sorozatot LOST 2-nek is hívom. Leginkább az epizódok felépítése miatt. Mindegyik részben van egy kissebb vissza tekintés az egyik szereplő multjába, majd pedig vissza ugrik a jelenbe ahol a hozzá kapcsolódó szálakat és a “Jövő emlékek” utáni életét nézhetjük (a LOST-ban jövő emlék helyett repülőgép szerencsétlenség van). Nekem leginkább az első és az utolsó rész tetszett. Ebben a 2 epizódban elég pörgősen történnek az események (mint a 24-ben) míg a többi elég lájtosra (light-osra) sikeredett. Tulajdonképpen ha csak ezt a két részt nézzük meg akkor se maradunk le semmiről, max annyit nem értenénk belőle, hogy mit keres benne Charlie a LOST-ból. Lényegében azért nem mondom rosz sorozatnak, megérte megnézni, még sajnálom is, hogy nem lesz második évad. Leginkább talán az tetszik benn, hogy habár a forgatókönyv írók tudtak a sorozat sorsáról mégis lezáratlanul hagyták a végét és, így te magad döntheted el miként folytatódhatna. Ha tetszett a LOST ezt is érdemes megnézned.


És akkor jöjjön egykis etchnikai infó amit a wikipediáról másoltam ki A pilot epizódot David S. Goyer és Brannon Braga írta Robert J. Sawyer kanadai író 1999-es regénye alapján. A FlashForwardot eredetileg az HBO fejlesztette ki, de eladta a elővételi jogot, mert úgy vélte, egy nagyobb csatornán sokkal sikeresebb lenne. A sorozat megvásárlása és a pilot után, az ABC 13 részt rendelt be 2009. májusában. 2009. október 12-én már a teljes, 22 részes évadot vették meg. Ugyanezen a napon még további 3 résszel bővítették a megrendelést.


Ebben a sorozatban teenagerek életét követhetkük nyomon, de olyanokat akik elég bulisan élik az életüket és ebből elég sok gondjuk és bajuk származik. Először is leszögezném, hogy csak a 3-4. évadot láttam szóval az 1. generációval kapcsolatban semmit nem tudok, de remélem így is elég tista képet sikerült alkotnom a sorozatról. Most mondom, hogy a sorozat próbál valószerő lenni, de csak nagyon kevés olyan group van ahol tényleg ilyen módon vetnék bele magukat az éjszakai életbe. Lényegében egy igen pörgős sorozatot hoztak össze és akár tanulhatunk is belőle (, hogy mi az amivel mértékkel kell lenni). A 4. évad végét nyitva hagyták mégpedig azért mivel hamarosan megjelenik egy mozifilm amivel megtudhatjuk mi is történ Cook-al, és jön az amerikai verziója is a sorozatnak, szóval nem fogunk unatkozni.


Ezen cikket az egy szavazásra érkezett hsz miatt íróm, miszerint a True Blood nem csajos. Habár nem a 16 éves kislányokat célozza meg de nem is a férfiakat. Rengeteg mindent találhatunk benne horror, szex, dráma, de ezeket is csajos szinten hiszen a női főszereplő szemszögéből figyelhetjük az eseményeket. Bár nem jutottam tovább a 4. résznél mivel annyira lassan történnek benne az események, hogy elalszom rajta és mindig csak a végére tesznek be valamit azt is csak félig, hogy mindenképp megnézd a következő részt. Ti írtátok: Sandra: “Az első 3-4 rész tényleg lapos, de utána belendül, s olyan fordulatok lesznek hogy csak na...ne add fel és ne ítélj meg egy 2 évados sorozatot az első rész miatt... Lesd meg a többit is, tetszeni fog!!!!:)” Gingeena: “Imádom függő lettem én is. Nagyon jó sorozat, bár feliratosan már végignéztem a 2 évadot, de szinkronosan is leszedem, köszönet érte!Eric a végzetem :D A szinkron hangja elég jó, de az eredeti hangjától be lehet csavarodni :D Másik kedvencem még Lafayette és Sam is. Godric-ot úgy megsirattam, pedig alig szerepelt 2 részben. Sookie nagyon idegesítő és a Bill barátja is olyan erőltett figura.Nők közül Pam, Eric jobb keze és Sophie-Ann, a vámpírkirálynő a kedvenceim.“


Graffiti

Hogy kicsit jobban megismerjétek a Graffiti kultúrat (khm, ha beszélhetünk ilyenről Magyarországon), bemásoltam nektek az Offline magazin által készített interjút Nikon-nal (a legnagyobb magyar graffiti művész). Úgy érzem, hogy a graffiti mai kultúránk részét képező festészet, amely egy igen erős önkifejező és a világra reflektáló eszköz is egyben, csak éppen megnyilvánulásának helye nem a vászon, hanem a fal. Neked mit jelent a graffiti? Nekem a graffiti többek között szórakozás, de egy idő után már életmóddá válik. Az ember magáért a fújásért fúj, meg persze közben a barátaival van. Valaki vonatmakettet gyűjt, én meg elfújok 15 ezret. Mindenkinek más a szórakozás, máshoz van érzéke. A lényeg az, hogy találd meg önmagadat, tanulj meg élni. Ne légy szürkeegér! A legtöbb ember nem találta fel magát, és nem tud élni. De a firkászoknak van egyéniségük. Mi a legfontosabb dolog, amellyel egy firkásznak rendelkeznie kell? A kitartás a legfontosabb, mert mindig ösztönöznöd kell magad a fejlődésre. Aztán a hit. Hinni kell abban, amit csinálsz. Ne érdekeljen másoknak a véleménye. Az egészbe szívedet, lelkedet bele kell adnod. Magadért fess szépet, ne a pénzért. Akinél ez nem belülről jön, az nem real ember, mert hiszen a graffiti a belső világ kivetítése a falra. Aztán itt van még a style. Az sem árt, ha van! Városban mászkálásaim során felfigyeltem egy vírusként terjedő, új őrületre. Egyre több sablonokkal gyorsan felvihető ábrákat látok a falakon és a közlekedési járművökön egyaránt. Graffiti ez egyáltalán? Sok közös vonása van a graffitivel. Ugyanúgy belülről jön és magáért a rajzolás szeretetéért csinálják. Ez is a Street-art része. Tehát nem tanítják sehol, az utcáról erednek a gyökerei. De ellenben a graffitivel ez sokkal közérthetőbb. Nikon az ágya mellett lévő mélykék színű éjjeliszekrényszerűségre mutat. Felállok, és közelebb megyek az alkotáshoz, hogy jobban szemügyre vegyem. Közben Nikon is követ és magyarázatképpen az alábbiakat intézi hozzám:


-Ez egy angyal, aki a szikla tetején ül. Sablonnal készült. Én is szoktam használni, de csak az itthoni képeim festéséhez. A szabadkezes festészetet jóval többre értékelem, mint a sablont. Na és mi a helyzet a matricákkal? Én úgy veszem észre, hogy ezek is egyre közkedveltebbé válnak. Nekem különösen tetszenek, mert jópofa, reklámszerű szövegek és ábrák vannak rajtuk, amelyek asszociációk egész sorát indítják el bennem. Ugyanaz elmondható, mint a sablonokra. Tehát ez is a Street-art része és belülről jön. De ez már kevésbé közérthető. Némelyik már olyan elszállt, hogy én sem értem a jelentésüket, holott ismerem a srácokat, akik a matricákat készítik. Ők már propagandacsoportoknak nevezik magukat, mint például a Torz merev vagy az 1000%. De nem is kell őket megérteni. Ha látsz egy matricát, egyszerűen tegyél te is oda egyet, hogy minél több legyen. Ez az egész lényege. Sokan ragasztanak azok közül is, akik festenek. Jómagam is szeretek ragasztani. Filmszakadás. Megjöttek a haverok, akik lakótársak is egyben. Nikon kimegy egy pillanatra üdvözölni őket. Addig belekortyolok a finom jázminos teámba... Sokan szeretik a graffitit kortárs művészetként emlegetni. Tényleg az? Először is tisztázni kéne, hogy mit is értünk kortárs művészet alatt. Mert általában, amire ezt ráhúzzák, azt én nem tekintem művészetnek. De ha a régebbi festőket nézzünk, azok közül sem mindegyik művész értékű számomra. Szóval szerintem a graffiti nem művészet. A firkászok ügyesen bánnak a festékkel, és jó a fantáziájuk. Ennyi az egész! Amit meg csinálnak, az felkelti az emberek érdeklődését. Nem szeretem, ha művésznek neveznek, hiszen csak megtanultam bánni a kannákkal, de sehova nem jártam iskolába. De hiszen nem attól lesz valaki művész, hogy iskolába jár. Na igen, ezt mások is mondták! Mennyiben más a hazai graffiti, mint a külföldi? Sok kapcsolatom van külföldi firkászokkal. S kijelenthetem, hogy Kelet és Nyugat között a pénz az, ami meghúzza a határt. Kint jóval több a pénz és a legál fal, így jobban tudnak fejlődni a firkászok. A nyugati politikai gondolkodás és helyzet jót tett a graffiti kultúrának, míg kint virágzott a demokrácia, addig itthon nem egészen így történt. Magyarországon még csak


10 éve, hogy a graffiti megvetette a lábát. Még gyerekcipőben jár. Honnan erednek a graffiti kultúra gyökerei? A kultúra igazából Amerikából jött, de az amerikai kultúra pedig az európaiktól ered. Szóval nem érdemes leásni az alapokhoz. Viszont három jó dolog tagadhatatlanul Amerikából jön: a rapzene, a hamburger és persze a graffiti. Egyébként az abszolút kultúrateremtő egy Taki183 nevezetű fickó volt, aki elkezdte a nevét falakra írni. Eleinte csak tegeltek, aztán meg jött a többi is. Kis csend. Nikon gondolkodik. Aztán kezébe veszi az asztalán heverő tollat és elkezd az előtte lévő papírra tegelni. Szerinted a tegek és a toy-ok is fontosak vagy ez csak kontárkodás és rongálás? A tegek és a toy-ok is a graffiti kultúra részei. Nem lenne jó, ha mindenki profi lenne. A teg egy átlag ember szemében csúnya, de a firkász szemében szép. Ami pedig a toy-okat illeti: ki vagyok én, hogy elítéljem őket, hiszen ők is beleadják a szívüket, lelküket abba, amit csinálnak, hiába szar. Különben is ki dönti el, hogy mi számít rongálásnak, és mi nem. A graffitit ne akarják olyan emberek megítélni, akik nem értik. Tényleg dob egy rajz értékén, ha valamilyen extrém helyre kerül fel? Egy bizonyos szintig számít csak, hogy ki hova rakja fel. Bárhova is csinálom, csak maga a rajz a lényeg! Egy rajz akkor ütős, ha évekig fut. Ilyenek például a vonatrajzok. A vonatrajz lényege, hogy ha megcsinálod, akkor azt Szegeden is látják. A metró is egy jó hely, hiszen az egész városon keresztülmegy, és mindenki látja. Számít a mennyiség vagy csak a minőség a lényeg? A minőség sokkal fontosabb, mint a mennyiség. De van olyan, aki kifejezetten a mennyiségre megy. Jót tesz-e az a graffiti jövőjének, ha rendezvényeken, galériákban, esetleg a médiában egyre nagyobb nyilvánosságot kap, vagy ahogy kiveszem a szavaidból, igazi arcának megőrzése érdekében jobb neki, ha illegalitásba burkolódzva marad? Nem kellene a nyilvánosság ahhoz, hogy azok az emberek is megértsék az egész lényegét, akik lenézik és elítélik? A nyilvánosságtól az egész elvesztené a varázsát. Ugyan vannak rendezvények, amelyekre elég sok ember eljön, de csak az, aki kíváncsi rá. Akit


pedig nem érdekel, azt a firkászok is leszarják. Itt mindenki örül, hogy a barátokkal együtt van és fújhat. A firkászok különben sem a nagyközönségnek festenek. A hírnév csak a graffiti berkein belül fontos. Nem érdekli őket mások véleménye. Nehezen nyílnak meg. Különben sem érzem annyira nyitottnak a világot, s nem is érdemlik meg az emberek, hogy megtudják, kik is vagyunk valójában. Mi mindig a háttérben maradunk és minket soha nem fog megismerni senki! Jó a zártság, kell ez a biztonságot nyújtó burok. Ha megrendelésre festek is, akkor is megőrzöm ezt az utcagyerek inkognitót. Egyszerűen jó érzés ezt megtartani. Az az igazi, ha real-ből csinálod!

Megkérdezem Nikont, hogy lezárásképpen szeretne-e valamit üzenni. Erre ő nagy fejtegetésbe kezd az életigazságok terén, amire én is csak helyeselni tudok. Szóval itten volna egy kis jó tanács, vagy amit akartok: Rosszat nagyon könnyű az emberekkel tenni, de gondoljunk bele jót tenni semmivel sem nehezebb, ráadásul az még kellemes érzéssel is tölt el bennünket!


Kígyóhal akció Habár idájig csak a Film+-on láthattunk különlegesen szar horror vagy éppen akció filmnek szánt műveket (Zs kategóriás film), úgy tűnik már az RTL Klub is nekikezdett, ezt a gyönyörűséget A rettegés tava címen is megtalálhatjuk. Remélem ezért ti olvasók értelmesebbek lesztek és nem nézitek meg, inkább irány a TV2 és jöjjön Dr. House.


Mi is lenne velünk az ORTT nélkül, hiszen mindig felelőségre vonja a gonosz tvadókat mivel valami rosszat csináltak, és mindig aktualitásról van szó :D. Június 28-án például 20 óra 00 perctől 21 óra 35 percig és 22 óra 00 perctől, 23 óra 35 percig elsötétített az RTL Klub-ot mivel a 2009. április 19-én sugárzott A szállító és a 2008 december 23-án sugárzott Két túsz között című műsorszámot nem megfelelő korosztályi csoportba sorolta be és nem megfelelő időpontban sugározta, valamint az előzeteseit sem megfelelő időpontban tette közzé.


Habár ez már magazinunk 2. száma, de nem tudtunk megfelelni (pontosabban én nem voltam elég aktív) az ígérteknek mivel megint csak pár oldalt sikerült összeszednünk :(. Pont ezen okból kifolyólag cikk írók jelentekzését várom. Küld el az általad szerkesztett 20-as betűmérettel készült 1 vagy 2 oldalas művedet (lehetőleg word-ben vagy szerkesztehtő PDF formátumban) a shark11@sorozatokingyen.webatu.com címre és válasz magadnak egy becenevet. A legjobb írások pedig bekerülnek a következő havi magazinba ami valószínűleg jóval színesebb és kidolgozottabb lesz mint ez.

Magazin VOL.2  

Magazin VOL.2