Page 1

Bok 2.0 Creative Industry Sophie Zwarts


Inhoudsopgave 1 Droomcoach 2 Henk van der Duim 3 MR. Harder 4 Seminar 5 Social media strategie 6 Crossmedia concepting 7 Communitybuilding en Co-creatie 8 Transmediale storytelling 9 WOM Marketing 10 Persona Tamara van der Bijl

Droomcoach Het eerste gastcollege kregen we van droomcoach Nicoline Douwes Isema. Vooraf kregen we de opdracht om je dromen “te vangen”. Dit is mij jammer genoeg nooit gelukt, omdat zodra ik wakker wordt moet opschieten om op tijd ergens te zijn (denk aan school etc.). Het college was best leerzaam. We kregen geen college over de betekenis van dromen, maar waar deze nou vandaan komen en op wat voor manier ze tot stand komen. Ik had hier totaal geen weet van. Mijn idee was dat je droomt over dingen die je bezighouden. Echter bljkt dat je dromen uit een ander deel van je hersenen komen. De Droomcoach vertelde ons hoe je dromen kunt beïnvloeden en hoe je ze kunt gebruiken. In de creatieve sector worden dromen actief ingezet alhoewel

ze volgens de droomcoach actiever ingezet zouden moeten worden. Zij is ervan overtuigd dat een dutje tijdens werktijd, om dus tot een goed idee/oplossing te komen, zeer succesvol zou zijn .Ik zelf ben misschien iets te nuchter voor dit soort zaken. Ik droom soms periodes enorm veel, dat ik iedere morgen wakker wordt met “ wat heb ik nu weer gedroomd” . Ik kan het moeilijk onthouden en zodra mijn wekker gaat ben ik eerst nog zo lang aan het snoezen zodat ik daarna nog maar weinig tijd over heb om mijn dromen op te schrijven. Toch lijkt het me leuk om de betekenis van sommige dingen te weten, want natuurlijk droom ik ook wel eens over curieuze zaken.


Mr Harder Het derde gastcollege kregen we van Mr. Harder. Op het eerste gezicht wel een grappige man met een strakke jeans, een houthakkers blouse, geestige schoenen en een flinke bos krullen. De eerste indruk was dat ik hem dus wel hip genoeg vond voor Social media. De week ervoor kregen we een gastcollege van Henk van der Duim, vast ontzettend aardig, maar wat mij betreft sprak hij mij minder aan. Zijn manier van vertellen was eentonig en saai. We gingen alle vormen van Social media langs en hij gaf een korte uitleg.

Henk van de Duim Henk van der Duim is jaren bezig met de verschillende mogelijkheden van social media. Hij gaf ons een breed beeld van alle soorten social media zoals Twitter, Facebook, Hyves en Foursquare. Veel van wat hij vertelde was eigenlijk herhaling, maar van Foursquare had ik nog nooit gehoord. Het is een programma/ applicatie waarmee je je kan inchecken op verschillende plaatsen zoals scholen, horecagelegenheden etc. Je vrienden kunnen dan zien waar je bent en hier ook naartoe komen, maar er zijn meerdere opties. Zo kun je als je ergens vaak incheckt burgemeester worden en kans maken op allerlei soorten kortingen en/of prijzen. Ik ben zelf lid van de Volkskrant en daar las ik een grappige column over Foursquare, een begrip wat ik natuurlijk wel onthouden had.

Hanna Bervoets schrijft daar over haar ervaring met Foursquare. Ze liep met een stel vrienden een restaurant in pratend over de gemoederen die de wereld bezig hielden. Toen zij het restaurant inliepen bleven ze allemaal staan alsof ze een lekkere warme walm die je over je heen krijgt als je een kledingaak inloopt. Echter bleven haar vrienden niet staan om warm te worden, maar moesten zij zich allemaal even inchecken. Zij beschreef op een zeer geestige manier hoe belachelijk dit was. De wereld gaat ten onder, maar nog belangrijker is het feit dat je wel ingecheckt bent zodat je “ vrienden” weten waar je uithangt. Eigenlijk was ik het ontzettend met haar eens. Het is toch volkomen krankzinnig dat je nu burgemeester kan worden van de Starbucks? Ik begrijp social media, maar je kunt ook te ver gaan.

Mr. Harder Hij kwam ons wat meer vertellen over social media. Eerlijk gezegd had ik op dat moment zoiets van nee, niet weer social media, maar ik moet bekennen dat ik het een leerzaam college vond. Mr. Harder wist met zijn stemvolume de studenten, waaronder ik, betrokken en geïnteresseerd te houden. Hij vertelde eerst wat over zichzelf en aan de hand van een zeer overzichtelijke presentatie vertelde hij hoe alle delen van social media in elkaar passen.


Seminar What’s Up? Is een maandelijks terugkomende talksow gepresenteerd door Jörgen Tjon A Fong. Het is een talkshow over creatie en innovatie. Iedere week zijn er andere gasten die over hun nieuwe werk of opdrachten komen vertellen. Deze week waren Kok Pistolet, Sebastiaan Straatsma en Wouter Kalis te gast. Kok Pistolet is een onderwerpersbureau van de twee vrienden Sacha van den Haak en Floris Schrama die zijn gespecialiseerd in grafisch werk, illustraties, identiteiten, muziek, video, woorden en meer. Zij vertelden over hun opdrachten, werk en hoe ze rondkomen in de maand. Sebastiaan Straatsma is afgestudeerd aan de Design Academy en werkt nu als kunstenaar. Hij maakt vazen in allerlei formaten en designs. Hij vertelde hoe hij op de ideeën komt en hoe hij zijn geld verdient via netwerken over de hele wereld. Wouter Kalis studeerde af aan de Gerrit Rietveld Academy en heeft de bedstee voor daklozen ontworpen. Hij ontving hier een Koninklijke prijs voor. Zijn nieuwe project is de Slideluck Potshow Amsterdam wat hij organiseert met andere fotografen. Het is een avond waarbij iedereen zijn eigen eten mee moet nemen. Dit wordt dan uitgestald in de vorm van een buffet waarvan iedereen kan pakken. Tijdens dit “bring your own” diner wordt er een geselecteerd aantal foto’s gepresenteerd. Ik vond het erg leuk om eens mensen uit het werkveld te horen over hun ervaringen en hoe zij moeten rondkomen. Netwerken en je onderscheiden van anderen kwam heel duidelijk naar voren.

Twitter-account: Blog-account: Web 1.0 1994 tot 2004 Passieve consument. Statisch internet. Geen sprake van crossmedia. Een grote boekenkast van pagina’s met informatie. Web 2.0 2004 tot heden Participerende consument. Interactief verkeer tussen publiek en content. De consument gaat steeds meer produceren, samenwerken, communiceren etc. via het web. Web 3.0 Heden Web 3.0 wordt ook wel het semantische web genoemd. Hiermee wordt bedoeld dat het web de inhoud van website gaat begrijpen. Het web gaat steeds meer voor de consument denken. Voorbeeld: de consument krijgt op haar profiel alleen maar advertenties waar hij/zij zich voor interesseert. Het lijkt handig maar ik vraag me of dit niet te ver gaat. http://toll-net.be/boek/web-10-20-30 http://www.marketingportaal.nl/artikel/592/ wat-is-web-30 http://www.boomlemma.nl/system/uploads/17301/ original/9789047300885_voorbeeldhoofdstuk.pdf. pdf?1289174389


The Voice of Holland! Social media strategie Axe – Heaven on earth De tv commercial was al langer bekend, engelen die neerdalen op aarde op zoek naar de heerlijk geur van AXE. Dit concept werd verder uitgebreid. Er werden drie engelen in een luxe villa geplaatst die wachtten op de ideale man. AXE heeft alle mannen uitgenodigd die zichzelf in die ideale man zagen. De engelen waren 24/7 te volgen via camera’ en meerdere social media kanalen zoals facebook en twitter.

De hoofdprijs was natuurlijk een uitnodiging in de villa bij de engelen. Hiervoor kon je punten scoren zogenoemde HALO’S. Deze kon je binnenhalen door de tijd die door werd gebracht op de website, earned media ( delen via social media) en paid media ( het aanschaffen van AXE producten).

http://www.marketingfacts.nl/berichten/20110207_ de_hemel_op_aarde_axe/?utm_source=feedburner&utm_ medium=feed

Een nieuwe kijkcijferhit van John de Mol die door het kopen van meerdere kanalen zoals radio 538 zijn nieuwe concept crossmediaal kon inzetten. In de ochtendshow werden de deelnemers van The Voice uitgenodigd om een stukje te komen zingen en enkele vragen te beantwoorden. De luisteraars stroomden zo door naar de live show op vrijdagavond. Maar er werden meerdere media kanalen ingezet. Twitter werd ingezet als “real life” forum waar de kijkers konden twitteren over het programma. Later werden deze tweets tijdens de live shows besproken door de presentator en de deelnemers. Via hyves en Facebook werden foto’s en video’s verspreidt en gedeeld.

Om het crossmediale plaatje nog completer te maken werden er evenementen aan toegevoegd. Dit gebeurde al eerder bij dit soort shows, maar dan wanneer deze ten einde waren. The voice of Holland ging tijdens de live shows in concert wat uitmondde in een groot succes. http://www.crossmania.nl/musictalkin/home/?p=81


Transmedia storytelling is een verhaal vertellen met een begin en een eind over verschillende platformen. Gebruikers kunnen op verschillende momenten in het verhaal instappen en door eigen inbreng de verhaallijn beïnvloeden. Steeds meer mensen willen zelf bepalen waar ze naar kijken, wanneer en via welk kanaal, daarom is het in de toekomst van belang dat hierop wordt ingespeeld. De vraag op internet gaat of dit een nieuwe trend is of dat het iets wat al jaren bestaat, maar een nieuwe naam heeft gekregen. Zelf ben ik even door gaan zoeken en kwam vervolgens bij het volgende programma terecht waardoor blijkt dat dit concept al jaren bestaat. Het moordspel van de TROS gepresenteerd door Ron Brandsteder. De kijker kon tijdens dit programma actief meedoen. Elke aflevering ( het waren er slechts zes) stond er een moord centraal. Er was een panel aanwezig met verschillende bn’ers die hun oordeel gaven. Kijkers konden hun daders aanwijzen door middel van moordspel kaarten die verkrijgbaar waren bij het postkantoor of in tijdschrift Prive. Iedere week konden deze kaarten ingezonden worden en maakten de winnaars kans op luxe prijzen zoals auto’s of vakanties. Dit programma vond plaats in 1987. Je zou kunnen zeggen dat er toen al werd ingespeeld op transmediale storytelling. Tegenwoordig is er natuurlijk veel meer mogelijk door de opkomst van web 2.0.

Who’s in, Who’s out Een nieuwe versie van Idols meets Gtst. Het is een nieuwe serie van BNN waarbij gewone mensen kunnen meespelen. Mensen die altijd al de planken op wilden kunnen zich nu opgeven via de website en hier een video of filmpje bij plaatsen. De bezoekers van de website kunnen dan gaan bepalen wie zij graag zien in een rol en kunnen daarop stemmen. Dit gaat in drie rondes en de winnaars krijgen een rol in de serie. Dit betekend niet dat deze rol ook voor altijd behouden kan blijven. De bezoekers van de website kunnen bepalen of de acteur mag blijven of dat het personage de serie uit geschreven moet worden. Zij kunnen hiervoor hun stem uitbrengen op de website. http://www.sprout.nl/101/8389/25-onder-de-25/who-s-in-who-s-out-40-000-bezoekers-in-drie-dagen.html


Worth of Mouth Marketing Wom Marketing

?

Met word of mouth wordt de uitwisseling van meningen en/of informatie over een product of dienst tussen consumenten of gebruikers bedoeld. Word of Mouth Marketing is het stimuleren van de vormen en de verspreiding van deze mening. Je zou het dus eigenlijk mond tot mond reclame kunnen noemen, maar WOM gaat verder dan het gewoon verder vertellen. Voor WOM marketing wordt web 2.0 ingezet. Voor het Paastoernooi in Purmerend zou dit ook zeer geschikt zijn aangezien zij vrijwel geen budget hebben voor marketing acties. Zij zouden hier dus social media kunnen inzetten om dit te compenseren. Een aantal weken voor het Paastoernooi zou er een WOM ingezet kunnen worden zodat het toernooi onder de aandacht komt. Voorbeeld: Een bekende basketbalspeler duikt steeds in filmpjes op die worden verspreidt via het web. Echter is de identiteit van de speler niet te identificeren. Deze beelden worden via verschillende kanalen verstuurd zoals plaatselijke televisie en het sociale netwerk, maar ook bij de plaatselijke bakker en andere basketbalverenigingen hangen foto’s en posters met een vraagteken: Wie is dit? Zodra er op de sociale website over wordt gesproken gaan we bekend maken hoe ze erachter kunnen komen en dat het bericht wordt verspreidt door Early Bird. Slechts twee weken voor het toernooi vertellen we wat er met de actie bedoeld wordt. Dat er bijvoorbeeld bij het Paastoernooi een cursus te volgen is van een bekende basketballer. http://www.buzzer.nl/word_of_mouth.php


Persona van Tamara van der Bijl Naam: Tamara van der Bijl Leeftijd: 42 jaar oud Kinderen: 4 kinderen Werk: Supermarkt Auto: Opel Kadett Tamara is een vrouw van middelbare leeftijd met 4 jonge kinderen. Twee van haar kinderen zijn lid van basketbalvereniging Early Bird. Zij is erg betrokken bij de voortgang van de club en bemoeit zich daarom veel met de organisatie van het Paastoernooi. Zij is natuurlijk niet alleen tijdens de wedstrijden aanwezig, maar is tijdens het avondprogramma een vast nummertje. Zij is sinds 3 jaar vrijgezel en houdt van een borreltje met haar vriendinnen. Tijdens de borrel houdt ze van een bitterballetje en drinkt zij het liefst zoete witte wijn, maar ze heeft ook altijd een kratje Heineken in huis. Zij koopt haar kleding in het plaatselijk winkelcentrum van Purmerend. Zij heeft doordat ze alleenstaande moeder van 4 kinderen niet al te veel geld te besteden en koopt daarom in het wat goedkopere segment. In de zomer gaat ze altijd “vaste prik� naar de camping in Zandvoort. Hier komt zij al jaren met het gezin. Ze heeft hier een zeer grote kennissenkring opgebouwd.

BOK 2.0 Sophie Zwarts  

BOK 2.0 Sophie Zwarts

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you