Page 1

Louis Vuitton

Since 1854

Ontdek de prachtige geschiedenis van Louis Vuitton door deze tentoonstelling. We nemen je mee vanaf het begin waarin Vuitton z’n reiskoffers nog in Asnières produceerde en naar het heden, waar Louis Vuitton 28 vestigingen heeft over de hele wereld.

Fondation Louis Vuitton Avenue du Mahatma Gandhi Bois de Boulogne, 8 75116 - Paris

.

De Louis Vuitto nt

t moment er p di gp o e op di

is air ul

as

Het designermerk heeft de afgelopen jaren ook een aantal ontwikkelingen gemaakt. Deze ontwikkelingen zijn stap voor stap te zien.

+33 1 40 69 96 00 contact@fondationlouisvuitton.fr


Inhoud

3 - Inleiding 4/5 - Louis Vuitton himself 6/7 - De legendarische koffers 8/9 - Materialen 10/11- Tassen, accessoires, PrĂŞtĂ -porter 12/13- Ontwikkelingen (18542018) 14/15- Algemene informatie

De Louis Vuitton Speedy op dit moment (2018)

Audrey Hepburn met haar Louis Vuitton Speedy (1954)


Inleiding tentoonstelling Louis Vuitton Een chocoladebruine tas met een karamelkleurige LV-Monogram print. Het is vast niet moeilijk om te bedenken om welk merk het hier gaat. Er zijn tegenwoordig veel designermerken, maar Louis Vuitton weet zich altijd te onderscheiden van de rest. Louis Vuitton bestaat ondertussen al 164 jaar en is nog steeds populair. Zo wordt het onder jongeren steeds populairder en lopen veel tienermeisjes al rond met een mooi tasje. Maar wat is nou het succes achter dit wereldberoemde merk? Kwaliteit en exclusiviteit staan op nummer 1 bij Louis Vuitton. Vuitton doet niet echt aan marketing, maar maakt gewoon producten met een erg goede uitstraling en kwaliteit. Het merk keerde zich altijd tegen de massaproductie door limited edition producten te gaan verkopen, zo liep niemand met hetzelfde. In deze tentoonstelling lees je hoe alles begonnen is, waardoor Louis Vuitton zo beroemd is geworden, de materialen die er toen en nu gebruikt worden, de items die Louis Vuitton verkoopt en de ontwikkelingen.

Tentoonstelling Louis Vuitton Parijs.

Tentoonstelling Louis Vuitton Beurs van Berlage.

Reistassen uit de 19e eeuw.

3


Louis Vuitton himself


Ontwerper en ondernemer Louis Vuitton werd geboren op 4 augustus 1821 in Anchay, een klein plaatsje in het oosten van Frankrijk. Vuitton’s moeder overleed toen hij nog maar 10 jaar oud was en zijn vader trouwde al snel met een andere vrouw. Net zoals in elk sprookje, was de stiefmoeder van Vuitton erg streng. Op een gegeven moment was hij het zat om steeds tegengewerkt te worden door z’n stiefmoeder en besloot hij weg te rennen uit Anchay. Hij besloot om naar de bruisende modestad Parijs te gaan, de stad waar alles begon.

Box-maker in opleiding De tiener Vuitton werd als leerling aangenomen in de werkplaats van een succesvolle box-maker met de naam Monsieur Marechal. In het Europa van de 19e eeuw was het maken en inpakken van dozen een zeer ambachtelijk vak. Een box-maker maakten alle dozen op maat voor de goederen die ze hadden opgeslagen en laadden en ontlaadden de dozen persoonlijk. Het kostte Vuitton slechts enkele jaren om een reputatie op te bouwen in de modieuze klasse van Parijs. Koninklijke klanten Op 2 december 1851, 16 jaar nadat Vuitton in Parijs aankwam, organiseerde Louis-Napoleon Bonaparte een staatsgreep. De heroprichting van het Franse rijk onder Napoleon III bleek ongelofelijk goed voor de jonge Vuitton. De echtgenote van Napoleon III, de keizerin van Frankrijk, was Eugenie de Montijo, een Spaanse gravin. Toen ze met de keizer trouwde, huurde ze Vuitton in als haar persoonlijke box-maker en beschuldigde hem ervan ‘de mooiste kleding op een prachtige manier in te pakken’. Ze zorgde ervoor dat er een toegangspoort voor Vuitton tot een klasse van elite en koninklijke klanten.

Een eigen werkplaats Voor Vuitton was 1854 een jaar vol verandering. In dat jaar ontmoette Vuitton een 17-jarige schoonheid genaamd Clemence-Emilie Parriaux. Vuitton en Parriaux trouwde op 22 april 1854. Enkele maanden na zijn huwelijk verliet Vuitton de winkel van Monsieur Marechal en opende zijn eigen werkplaats voor het maken van dozen en het inpakken in Parijs.

De oude folders die verspreid werden over straat.

Zoon Georges Hij overleed op 27 februari 1892, 70-jarige leeftijd. Maar de Louis Vuitton-lijn zou niet sterven met zijn gelijknamige titel oprichter. Onder zijn zoon Georges, die het beroemde LV-monogram en de toekomstige generaties Vuittons heeft bedacht, zou het merk Louis Vuitton uitgroeien tot het wereldberoemde luxeleder en ifestyle-merk dat het vandaag de dag nog steeds is.

52 3


De legendarische koffers


Nieuw ontwerp In 1858, vier jaar na het openen van zijn eigen winkel, ontwerpt Vuitton een geheel nieuwe koffer. In plaats van leer was het gemaakt van een grijs canvas dat lichter, duurzamer en ongevoelig voor water en geurtjes was. De nieuwe koffer was beter stapelbaar en veel handiger voor verzending via nieuwe transportmiddelen, zoals de spoorweg en het stoomschip. De meeste commentatoren beschouwen de kofferbak van Vuitton als de geboorte van moderne bagage. Succes De koffers bleken een onmiddellijk commercieel succes en er kwam steeds meer vraag naar. In 1859 breidde hij zijn aanvraag voor zijn bagage uit in een grotere werkplaats in Asnières, een dorp buiten Parijs. De zaken liepen heel goed en Vuitton ontving persoonlijke opdrachten, niet alleen van de Franse koninklijke familie maar ook van Isma’il Pasha, de Khedive van Egypte.

Het nieuwe ontwerp van Louis Vuitton. Luxe merk Vuitton begon snel aan het herstel van zijn bedrijf. Binnen enkele maanden had hij een nieuwe winkel gebouwd op een nieuw adres, Rue Scribe 1. Samen met het nieuwe adres kwam ook een nieuwe focus op luxe. In 1872 introduceerde Vuitton een nieuw kofferontwerp met beige canvas en rode strepen. Het eenvoudige maar luxueuze nieuwe ontwerp sprak de nieuwe elite van Parijs aan. Louis Vuitton is echt een luxemerk op dat moment.

Dit waren de koffers die populair waren onder de koninklijke families, vooral door de vele opbergruimtes.

De koffer voor president Franklin D. Roosevelt, Foto: Nordic Exhibitions & Events Ltd.

De Vuitton koffers werden al veel gebruikt, zo ook voor de transport. Frans-Pruisische oorlog In 1870 werd het bedrijf van Vuitton echter onderbroken door het uitbreken van de Frans-Pruisische oorlog en de belegering van Parijs, die plaats maakte voor een burgeroorlog die het Franse rijk vernietigde. Toen de belegering uiteindelijk eindigde op 28 januari 1871, keerde Vuitton terug naar Asnières om het dorp in puin te vinden, zijn personeel verspreid, zijn uitrusting gestolen en zijn winkel verwoest.

7

4


Materialen


De tassen van Louis Vuitton hebben wat betreft materialen ook een aantal veranderingen gehad. Het verschil met vroeger en nu is nog best groot! Vroeger:

Nu:

Toen Vuitton begon met z’n koffers waren ze van leer gemaakt, maar vaak was de binnekant van hout. In 1858 stapte Vuitton over naar een ander materiaal voor de koffers; canvas. Canvas is een lichter en duurzamer materiaal. Ook is het materiaal minder gevoelig voor water, krasjes en geuren.

Zoals ik al zei is er in material ook het een en ander veranderd. De Speedy en de Neverfull Tote zijn inprincipe niet erg veel veranderd. Maar neem bijvoorbeeld de Monogram Canvas Cartouchiere GM Bag. Deze tas is op dit moment niet meer verkrijgbaar, maar wel een goed voorbeeld voor de verandering in materialen. De voering, de gesp en het hengsel van de tas zijn van leer, terwijl de meeste tassen nu gevoerd zijn met een soort rode stof.

In 1896 introduceerde Vuitton de monogram print op tassen, het beroemde ontwerp. De jaren daarna ontwierp Vuitton de Speedy en de Neverfull Tote tassen, de bekendste tassen van het merk.

De Louis Vuitton Speedy.

De Louis Vuitton Neverfull Tote.

Binnenkant van de Louis Vuitton Neverfull Tote.

Foto: https://www.ginza-japan. com/?p=1153

De materialen die Louis Vuitton nu gebruikt Damier Ebene Canvas

Monogram Canvas

Damier Azur Canvas

Monogram Vernis

Monogram Empreinte

Monogram Idylle

Epi Alleen een logo rechtsboven

9


Tassen Accessoires Pret-a-Porter


Populaire tassen 2018: Favorite Monogram

Pochette Metis Dit model is in Nederland helemaal uitverkocht. Er zijn zelfs wachtlijsten van een jaar!!

Petit Malle armband.

Monogram Denim sjaal.

Deze tas is een basic in de collectie van Louis Vuitton, een tas die altijd te koop zal zijn. Dit model is verkrijgbaar in 2 verschillende maten.

Accessoires Louis Vuitton verkocht altijd al portemonnees en tassen, maar vanaf 2001 werden er ook andere accessoires toegevoegd aan de collecties. Neem bijvoorbeeld sjaals, zonnebrillen, armbanden, andere sieraden en zelfs schoenen.

Prêt-à-porter De ontwerper van de prêt-à-porter collectie van het modehuis was Marc Jacobs. Dit was in 1998. Tot op heden showt Louis Vuitton 2x per jaar de prêtà-porter collectie op de Fashionweek in New York, Londen, Parijs en Milaan.

De spring/summer collectie 2018.

Marc Jacobs bij de final in 1998. Louis Vuitton A/W 1998 modeshow.

11


Ontwikkelingen


Hier lees je wat vanaf 1854 tot heden (2018) de ontwikkelingen zijn geweest binnen Louis Vuitton. Van nieuw materiaal over naar een nieuwe designer, je leest het allemaal. 1854: Oprichting Louis Vuitton. 1858: Eerste lijn koffers. 1873: Opening nieuwe winkel aan ‘1 Rue de Scribe’. 1892: Louis Vuitton overleed op 70-jarige leeftijd. 1896: Het beroemde monogram logo is gelanceerd, de L en de V in elkaar gestrengeld tegen een donkerbruine achtergrond.

1912: Ondergang van de RMS Titanic zorgde voor goede reclame voor Louis Vuitton. Dit was de enige koffer die de scheepsramp heeft overleefd. De inhoud werd eruit gehaald alsof er niks gebeurd was; helemaal droog! 1913: Louis Vuitton opende een winkel op de Champs Elysees. 1930: Keepall tas gelanceerd. 1932: De waarschijnlijk bekendste handtas werd gelanceerd, de Speedy. Tot heden nog steeds verkrijgbaar in vier verschillende formaten. 1932: Lancering Noé zak. Deze tas was oorspronkelijk bedoeld voor het veroeren van champagne - en wijnflessen. 1936: Zoon Georges Vuitton stierf, Gaston- Louis Vuitton nam de zaak over. 1920: Vervalsing van de tassen werd een groot probleem. 1966: Het model Papillon gelanceerd. 1985: Epi lijn gelanceerd. 1996: 100-jarig bestaan Monogram print. 1997: Marc Jacobs wordt artistiek directeur. 1998: Marc Jacobs ontwerpt de eerste prêt-à-porter collectie. 1999: Lancering Mini Monogram lijn. 2000: Opening winkel in Marrakech. 2001: Limited edition graffiti collectie van Stephen Sprouse, in samenwerking met Marc Jacobs. 2004: Louis Vuitton vierde z’n 150ste verjaardag. 2008: Damier Graphite Canvas gelanceerd; de originele Damier Canvas, maar dan met zwart en grijs. 2011: Kim Jones werd Chief designer menswear. 2013: Darren Spaziani nam de accessoires van Louis Vuitton over. 2013: Nicolas Ghesquière nam Marc Jaobs over als artistiek directeur.

Darren Spaziani

Marc Jacobs

Kim Jones

13


Algemene informatie


Shuttlebus:

Wilt u niet via de metro of de bus naar het museum? Neem dan de gratis shuttlebus vanaf Place Charles de Gaulle. Deze shuttlebus is alleen beschikbaar voor mensen die al een kaartje hebben gekocht voor het museum. De bussen vertrekken elke 15 minuten naar en van het museum.

Openingstijden: Maandag 12:00 - 19:00 Dinsdag Gesloten Woensdag 12:00 - 19:00 Donderdag 12:00 - 17:00

Prijzen:

Vrijdag 12:00 - 21:00 Zaterdag 11:00 - 20:00 Zondag 11:00 - 20:00

Normale tickets: €10 VIP- tickets €22 Shuttlebus €2 (gratis bij de VIP)

Fondation Louis Vuitton: Premium Acces Krijg Premium Access tot deze iconische galerie die is ontworpen door Frank Gehry. De oprichter van Fondation Louis Vuitton, Bernard Arnault, wilde Parijs een opmerkelijke plek schenken voor kunst en cultuur. En dat is gelukt! Met het natuurlijke licht en de open ruimte is het zonder twijfel een van de mooiste plekken om hippe tentoonstellingen te bezoeken. En dit VIP-ticket maakt het helemaal onvergetelijk. De Fondation Louis Vuitton is een adembenemend gebouw. Door de fantastische architectuur lijkt het van buiten net een immense zeilboot, maar van binnen komt het gebouw net zo goed tot leven. Begin jouw bezoek met de gratis shuttlebus-service en skip the line-toegang. Eenmaal binnen in dit glazen bouwwerk met 2 verdiepingen krijg je de kans om de tijdelijke tentoonstellingen van moderne en hedendaagse kunst te ontdekken. Daarnaast geniet je natuurlijk van Gehry’s uitdagende ontwerp - en je kan het allemaal in je eigen tempo doen. Voor een ideale ervaring is er slechts een beperkt aantal tickets beschikbaar per dag. Ga je naar Parijs? Trakteer jezelf dan op een unieke ervaring en bezoek dit artistieke gebouw https://www.tiqets.com/nl/parijs-c66746/fondation-louis-vuitton-premium-access-p974974

Avenue du Mahatma Gandhi Bois de Boulogne, 8 75116 - Paris Tel : +33 1 40 69 96 00 w

15


Sophie van der Steen MR1A Themaweek 7

Louis Vuitton

Louis vuitton tentoonstelling  
Louis vuitton tentoonstelling  
Advertisement