Page 1

V S T N HU

G A L S ER

L O CO

VA JN I H T R | ERS A A EV EL TAZ TTE W Y ND LO | A OS | T E V 13 IQU PHIE P I 20 E O E S N M LE 16 ARY

M

EL

EGH NV


inleiding Aan de hand van de gastcolleges van Carl Rohde zijn wij als groep aan ons coolhuntsverslag begonnen. De methode die wij hebben gebruikt is de Cross Cultural Analysis. Tijdens de begeleidingslessen hebben wij een evidence wall gecreëerd met de klassikaal verzamelde coolhunts, oftewel de signalen. De gesignaleerde coolhunts zijn vervolgens geordend en geanalyseerd. Hieruit zijn patronen ontstaan. Vanuit deze patronen hebben wij clusters gemaakt. Deze clusters hebben wij vervolgens ‘coole’ namen gegeven. Carl’s definitie van ‘cool’: ATTRACTIVE AND INSPIRING WITH FUTURE GROWTH POTENTIAL. Bij ieder cluster hebben wij verdiepend materiaal gezocht aan de hand van bronnen en recente voorbeelden die passen bij het trendcluster. We hebben in verschillende branches vergelijkbare trends gevonden, aangezien één voorbeeld geen voorbeeld is. Vervolgens is er één voorbeeld verduidelijkt bij de ‘who’, hier is te lezen wie de grondlegger is achter een bepaald idee en dus echt vernieuwend is en waarschijnlijk ook een innovator. Trends zijn van invloed op korte termijn maar ook zeker op lange termijn, dit is verduidelijkt bij de ‘when’. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat het korte termijn gevolg negatief is, maar dat het lange termijn gevolg negatief uitpakt. De effecten hiervan zullen worden toegelicht. Door middel van de lessen en de gastcolleges hebben we veel geleerd over de Cross Cultural Analysis. Wij hopen dat we dit door middel van dit coolhuntsverslag kunnen verduidelijken in woord en beeld. De uitgebreide bronvermelding is te vinden in de bronnenlijst op pagina 68. Middels de voetnoten in de tekst is de bron volgens de APA-norm toegelicht en vindbaar in de bronnenlijst. Veel leesplezier toegewenst. Marylene Piquet, Andy Tazelaar, Thijn van Veghel, Sophie Vos & Lotte Wevers.

inhoudsopgave Pagina 4: OKAY FACTOR Pagina 12: WOW FACTOR Pagina 20: FUN FACTORY Pagina 28: SERIOUS REALITY Pagina 36: GLOBAL Pagina 44: LOCAL Pagina 52: ALL ABOUT ME Pagina 60: ALL ABOUT YOU Pagina 68: BRONNENLIJST

3


1 okay factor

5


WHY

WHAT

TRANSPARANTIE

OKAY FACTOR

De laatste jaren lees en hoor je veel over transparantie. De westerse wereld en vooral ook de Nederlander eist transparantie. De Nederlander is wantrouwend tegen de institutionele gezaghebbers. Het vertrouwen in banken, overheid, grote bedrijven en de kerk is laag. 40 procent van de Nederlanders heeft nog vertrouwen in banken, dat is ontzettend laag. Overstappen is ook niet populair, want ook in concurrerende banken is weinig vertrouwen. (1) Een goede organisatie begrijpt dat het eerlijk en transparant moet zijn om het vertrouwen van de consument te krijgen. Transparantie gaat over het vertellen van het eerlijke verhaal. Wat doet de organisatie en hoe bereiken ze doelen. Wat zit er in het product? Transparantie heeft ook te maken met veiligheid en duurzaamheid. Veiligheid is een belangrijke menselijke waarde en ook duurzaamheid wordt een steeds belangrijkere waarde bij de consumenten.

Bedrijven die liegen en bedriegen worden in deze tijd niet meer geaccepteerd en zelfs strafrechtelijk vervolgd. Vleesverwerker Willy Selten weet daar alles van. (2 en 10) Tot nu toe probeerden organisaties het vertrouwen terug te winnen via keurmerken, maar een onderzoek van TNS NIPO laat zien dat er nog werk aan de winkel is. Nederland heeft alleen op het gebied van milieu, dierenwelzijn en eerlijke handel al 100 keurmerken. Nederlanders denken dat er maar negen keurmerken zijn. 20 procent zegt dat ze expliciet letten op duurzaamheidkenmerken. 40 procent van de Nederlanders heeft meer vertrouwen in het product als er een bekend keurmerk op staat. 70 procent van de Nederlanders heeft behoefte aan een uniform kenmerk. Met alleen keurmerken win je het vertrouwen van de consument niet, daar is meer voor nodig. (3)

De consument let in 2013 bij een aankoop van een product beter op dan ooit. Is het product veilig voor mijn gezondheid. Wat doet het product voor de wereld, qua duurzaamheid? Welk bedrijf zit er achter? Het okay-gevoel is erg belangrijk. Voor diensten geldt hetzelfde, ook daar kijken we of alles okĂŠ is. We weten beter dan ooit wat er de afgelopen jaren fout is gegaan en dat maakt ons bedachtzaam. Transparantie draait in 2013 om vertrouwen. Veel mensen zijn wantrouwend en organisaties moeten hun best doen om het vertrouwen terug te winnen.

7


WHERE

6 COOLHUNTS De beste coolhunt van het trendcluster ‘Okay Factor’ is ‘De Correspondent’. Er is voor deze coolhunt gekozen omdat het een nieuw product is wat snel aan populariteit heeft gewonnen. Het slaat aan bij het grote publiek, dit betekent dat er is behoefte aan een digitale krant als ‘De Correspondent’. Deze coolhunt is gevonden door: Thijn van Veghel.

1. DE CORRESPONDENT De Correspondent is een nieuwe vorm van journalistiek. Bij de nieuwe digitale krant moet de journalistiek voorop staan. Lezers zijn niet meer lezers, maar participanten, ze doen actief mee. Het vertrouwen in de journalistiek heeft de laatste jaren ook een deuk opgelopen en de correspondent kan een grote concurrent worden. De correspondent had op 18 april 2013 bijna 19.000 leden en bijna 2000 donateurs. In een paar maanden tijd is dat niet slecht. Een krant als Trouw heeft bijvoorbeeld 100.000 abonnees. De Correspondent is dus een serieuze concurrent, terwijl het eerste nummer nog moet verschijnen. (4 en 5)

2. VJ MOVEMENT VJ Movement is een online platform waar journalisten

hun filmpjes en verhalen kunnen achterlaten. Zo krijgt de kijker, de collega journalist een beeld van wat er bijvoorbeeld in Syrië speelt. Dit draagt natuurlijk bij aan meer openheid, want hoe meer journalisten iets laten zien, hoe beter de context wordt. (6)

3. TRACK MY MACCA McDonalds is begonnen aan een transparantiegolf over de afkomst van het eten. Via de app TrackMyMacca iPhone app, kun je achterhalen waar je eten vandaan komt. Helaas is deze app alleen nog in Australië op de markt, maar McDonalds weet wel wat er onder de consument speelt en daar bedenken ze oplossingen voor. (7)

6. REFEREE CAMERA Sinds 2013 kunnen de Australische rugbyfans live meekijken vanuit de ogen van de scheidsrechter. De scheidsrechter heeft een camera bij zijn oog, zodat de kijker mee kan kijken. Ze kunnen zelfs tijdens de wedstrijd meeluisteren met de gesprekken tussen scheidsrechter en spelers. In Nederland heeft de voetbalclub Sparta Rotterdam sinds eind 2012 een camera in de kleedkamer opgehangen. De supporter en sponsor kan zien hoe de spelers een winst- of verliespartij verwerken. Wel pas een aantal weken later, maar vreugde, verdriet en gevechten laten ze wel aan de mensen zien. (9)

4. IENS Iens.nl is het online platform waar je alle restaurants kunt zoeken, vinden en reserveren, beproefd en beoordeeld door hun eigen gasten. Onlangs vernieuwde het platform haar manier van beoordelen, om de informatie zo nog betrouwbaarder en transparanter te maken. Restaurants zijn misschien wel de pioniers in de transparantietrend. De open keuken was een van de eerste signalen voor een veranderende maatschappij. Het meeste vertrouwen krijgt de consument door andere consumenten. (8)

5. INTERPOLIS Interpolis wil mogelijk camera’s ophangen op de schadeafdeling, zodat mensen een beeld kunnen krijgen wat er gebeurd na een afname van een schade. Bob van Leeuwen, trendwatcher bij Interpolis weet nog niet of Interpolis dit beleid werkelijk gaat invoeren, maar de plannen zijn er wel.

9


WHO

“GELUK IS ALS JE VOOR ELKAAR EEN BEETJE TRANSPARANT WORDT”

ROB WIJNBeRG Rob Wijnberg is hoofdredacteur van De Correspondent. Hij start met een digitale krant waar iedereen aan mee kan schrijven met het doel om meer van de werkelijke werkelijkheid te laten zien, in hoeverre dat mogelijk is. (4 en 5)

WHEN

KORTE TERMIJN De transparantietrend is al in volle vaart, maar toch moet de grootste storm nog komen. De komende jaren zullen er nog wel een aantal lijken uit de kast komen, denk bijvoorbeeld aan het grootschalige onderzoek in de vleessector dat eind 2013 wordt gepresenteerd. Veel organisaties zeggen en denken dat ze transparant zijn, maar er zijn maar enkele organisaties die echt transparant zijn. De ‘chasm’ moet nog plaatsvinden, nu bevindt de trend zich in de early adopterfase. In vrijwel iedere branche zijn er organisaties die transparant werken, de rest zal de komende jaren volgen.

WHEN

LANGE TERMIJN Over vijftien jaar ben je niet meer onderscheidend als je transparant bent, je bent pas onderscheidend als je niet transparant bent. De samenleving eist om meer transparantie en daar gaat iedere organisatie op inspelen. Zelfs de laggards gaan de trend adopteren, want mensen willen zekerheid over wat ze kopen. Zonder vertrouwen, geen aankoop. Transparantie leidt uiteindelijk tot meer geluk, aldus de Theoloog Huub Oosterhuis ‘Geluk is als je voor elkaar een beetje transparant wordt’. Een transparante wereld leidt tot vertrouwen en vertrouwen leidt tot geluk.

11


2 WOW FACTOr

13


WHY

WHAT

EXPERIENCE ECONOMY

WOW FACTOR

De afgelopen jaren heeft er een grote maatschappelijke verandering plaatsgevonden. Het gebruik van een product of dienst was niet meer genoeg, de consument wilde het product of de dienst beleven. (14) Joseph Pine en James Gilmore schreven er al een boek over in 1999, toch is de experience economy nog steeds van grote waarde in de samenleving. Het beschrijft de huidige tijdsgeest, waar een koffieboon veranderde in Starbucks. De ontwikkeling is positief voor zowel de consument als producent. De consument krijgt extra belevenis en de producent kan meer geld vragen, want door de belevenis wordt het product of de dienst meer waard. In 2013

zie je steeds vaker dat het avontuur aan de experience economy wordt toegevoegd. Airbnb doet dat erg goed. Airbnb laat goed zien hoe graag mensen het avontuur aangaan. In 2012 gingen wereldwijd drie miljoen mensen op reis via Airbnb. Amsterdam heeft jaarlijks negen miljoen toeristen, hoe lang duurt het nog voordat Airbnb meer toeristen per jaar voorziet van een slaapplek dan alle hotels in Amsterdam bij elkaar? (11 en 12) Ondanks de crisis blijven verre vakanties populair, mensen blijven opzoek gaan naar avontuur. (13) Nog een voorbeeld van dat mensen van avontuur houden. Voor het derde jaar op rij gingen er meer Nederlanders emigreren, veel van hen zijn op zoek naar avontuur.

Slapen bij een Fransman op de bank in hartje parijs is in 2013 erg cool. De consument wil verrast worden, de consument wil spannende en nieuwe dingen uitproberen. Het grote verschil met twee jaar geleden is dat de consument nu meer het avontuur aan wil gaan. Het beleven van een product is niet meer genoeg, we willen het avontuur beleven. We willen de wereld ontdekken, maar wel op een veilige manier. Veiligheid en avontuur gaan in 2013 hand in hand, maar het blijft een rare combinatie. We houden van spanning, maar ook bij airbnb lezen we goed de recensies, zodat we zeker weten dat we niet bij een moordenaar op de bank slapen.

15


WHERE

6 COOLHUNTS De beste coolhunt van het trendcluster ‘Wow Factor’ is het pop-up hotel. Er is voor deze coolhunt gekozen omdat het de essentie van het verhaal is. Het willen ontdekken van het nieuwe en van het spannende. Daar draait het bij dit trendcluster om. Deze coolhunt is gevonden door: Thijn van Veghel.

1. POP-UP HOTEL Het Pop-up hotel is een van de vele voorbeelden die het avontuur weergeeft in de reisbranche. Hoe gekker de slaapplek is, hoe beter. Wie wil er nu niet een keer een nachtje slapen in een zeecontainer op een gekke plek? Het pop-up hotel geeft je de ultieme beleving die je zeker nooit gaat vergeten. Overigens is het ook erg luxe, want naast je zeecontainer staat een container met bubbelbad en ontbijttafel. (15)

2. GEOCACHING Geocaching is het ultieme voorbeeld van het avontuur aangaan. Zowel jong als oud zoekt tegenwoordig naar schatten. Iedereen kan een schat verstoppen, zodat we elkaars schat kunnen zoeken. Het kan een verstopte lolly zijn, maar ook een waardevol product. Helaas heeft

het schat zoeken ook risico’s, een jonge jongen werd doodgereden toen hij op de weg een schat aan het zoeken was. Wikipedia schrijft dat Nederland 35.000 actieve Geocachers heeft, wereldwijd zijn dat er 2 miljoen. (16)

3. ZOMBIE RUN De app Zombie run laat zien dat de avontuurtrend ook een positieve bijdrage levert aan de maatschappij. Terwijl jij aan het hardlopen bent, vertelt de app hoe de zombies via helikopters achter je aan rennen. Bij gamers slaan dit soort concepten aan. Zij sporten niet zo heel veel, zombie run zorgt ervoor dat ze door de app gaan bewegen. Overigens is het idee ontstaan via Kickstarter.

6. STERREN SPRINGEN Ook op televisie speelt de trend een grote rol. De producers van programma’s gaan steeds een stapje verder om het grote publiek tevreden te houden. Een paar jaar geleden keek het miljoenenpubliek nog naar dansende, zingende en schaatsende sterren, nu kijken we nu hoe sterren van een duikplank springen. We zagen ze zelfs schansspringen. Natuurlijk kijkt het grote publiek al jaren naar Expeditie Robinson, maar nu zien we de sterren live springen van de duikplank. Dan proeven we het avontuur pas echt, bij Robinson weten we al dat de sterren weer veilig thuis zitten. (21)

(17 en 18)

4. WHAT ABOUT WILMA De Amsterdamse Marianne gaat honderd dagen als holbewoner leven in Amsterdam. Dat wordt dus voor haar op handen en voeten leven. Marianne doet het voor een onderzoek, ze wil weten of ze gezonder wordt door als een holbewoner te leven. In New York zijn er meer mensen die leven als een ‘urban cavemen’. We hebben te maken met een nieuwe trend. (19)

5. SECRET CINEMA Secret cinema is voor mensen die de reguliere bioscoop niet meer als een beleving zien. Het is natuurlijker spannender en avontuurlijker om een kaartje te bestellen met alleen een datum. Pas veel later hoor je op welke mysterieuze plek de film plaats zal vinden en pas als de film begint, zie je pas de naam van de film. (20)

17


WHO

MATT SILVER-valLANCE Matt Silver-vallance is een echte avontuur. Hij vloog met heliumballonnen zes kilometer over de oceaan om geld op te halen. Hij zet het avontuur in om geld op te halen voor een goed doel. Hoe avontuurlijker de daad, hoe meer media-aandacht het krijgt en dat weet Silver-vallance erg goed. (22)

WHEN

KORTE TERMIJN De experience economy is al over de ‘chasm’, dus om onderscheidend te zijn, gaan bedrijven een stapje verder. Organisaties geven het product of de dienst een avontuurlijk randje. Het toevoegen van avontuur zit in de early adopter fase, de vraag is of de trend ooit mainstream wordt. Het toevoegen van het avontuur is niet voor iedere organisatie mogelijk, daarom gaat de trend langer mee. Het blijft speciaal.

WHEN

LANGE TERMIJN Organisaties moeten steeds een stapje verder gaan om een product of dienst spannend te houden. Wat nu avontuurlijk is, is over tien jaar saai en achterhaald. Grenzen verleggen is de basis van avontuur. De Amerikaanse schrijver Henry Miller vat in een zin samen waarom avontuur, het verleggen van grenzen is. ‘’One’s destination is never a place, but a new way of seeing things’’.

19


3 FUN FACTOry

21


WHY

24/7 economie In een 24/7 economie gaat het werk dag en nacht door. De laatste tientallen jaren is hier in Nederland meer vraag naar gekomen, onder andere door de komst van het internet. We kunnen 24 uur per dag producten en diensten bestellen, maar ook 24 uur per dag werken. Deze nieuwe manier van werken breekt met de ritmes die we vroeger vanzelfsprekend vonden. Er zijn nog maar weinig mensen die elke dag strikt om vijf uur van kantoor vertrekken. We komen ’s ochtends later zodat we de kinderen naar school kunnen brengen, we nemen een rapport mee naar huis om het op zondagmiddag door te nemen en zelfs vergaderingen worden steeds vaker buiten de ‘gewone’ werktijden gepland. Het is natuurlijk prettig om zelf te kunnen bepalen hoe je je tijd indeelt, maar er kleven ook een aantal nadelen aan het verdwijnen van deze oude ritmes. Als iedereen op hetzelfde momenten vrij is, wordt afspreken met vrienden en familie een stuk lastiger. Bovendien verwachten we van elkaar dat we altijd beschikbaar zijn. Met een mobiele telefoon, ruime openingstijden van de kinderopvang en supermarkten die pas om tien uur sluiten, heeft niemand meer een excuus om een spoedklus af te wijzen. (23) Doordat iedereen altijd beschikbaar moet zijn, de hoge werkdruk en de weinig sociale steun van collega’s en leidinggevenden hebben er steeds meer werknemers last van burn-out klachten. Ruim 1 op de 8 werknemers

had vorig jaar namelijk zulke klachten. Van de 7 miljoen werknemers ervoeren ruim 900.000 mensen burn-outklachten. Volgens het CBS moet daarbij gedacht worden aan gevoelens van langdurige vermoeidheid en emotionele uitputting. (24)

dat het nieuwe werken omarmt neemt vanwege de vele voordelen nog steeds toe, maar het doet ook een beroep op de flexibiliteit van de medewerkers. Dit is niet voor iedereen even makkelijk”, concludeert Raymond Puts, algemeen directeur van Unique. (27)

“Altijd maar bereikbaar zijn dankzij smartphones en tablets zorgt voor stress bij steeds meer werknemers. Toch komt die stress niet zozeer door de baas die dat van hen verwacht. Ze moeten zelf hun grens bewaken, want zij zijn verslaafd aan technologie” zegt wetenschapper en arbeidskundige Chris Higgins, van de Ivy Business School van de University of Western Ontario na onderzoek naar werkstress. De technologie ligt wel vaak aan de basis van de stress die door steeds meer werknemers wordt ervaren. Daarnaast werkt twee derde van de Canadezen op dit ogenblik in praktijk meer dan vijfenveertig uur per week. Dat betekent een stijging met 50 procent tegenover twintig jaar geleden. Tegelijkertijd blijkt slechts 23 procent van de werknemers tevreden te zijn met hun leven. Twee keer zo weinig als twintig jaar geleden. Ruim de helft van de ondervraagden geeft toe ‘s avonds en in het weekend werk mee naar huis te nemen. Dat leidt volgens Higgins tot zeven extra werkuren per week. De gemiddelde werknemer besteedt bijvoorbeeld ongeveer zeventien uur per week aan het controleren van email. (25) Uit andere cijfers blijkt dat ongeveer vier van de vijf Nederlanders de mobiele telefoon aan laat staan op vrije dagen. (26)

WHAT

Het voornemen om een betere balans tussen werk en privé te realiseren, is ten opzichte van 2012 sterk in populariteit toegenomen. Vorig jaar had 35 procent van de werknemers het voornemen om te zorgen voor een betere balans. “Dat het voornemen om zakelijk en privé beter in balans te brengen dit jaar hoog op het lijstje staat vind ik niet verwonderlijk. Het aantal organisaties

FUN FACTORy Wanneer we op elk moment van de dag kunnen werken en er geen vanzelfsprekende momenten zijn waarop niet wordt gewerkt, is er geen duidelijke grens meer tussen werk en vrije tijd. Dit leidt vervolgens weer tot meer stress als burn-out tot gevolg. Mensen willen af en toe ontsnappen uit de dagelijkse sleur en hebben meer behoefte aan ontspanning, evenwicht en innerlijke rust. Deze waarden zijn namelijk nodig om goed te kunnen presteren. Voor sommigen is een warm bad of een boswandeling voldoende om te herstellen van alledaagse spanning en stress. Anderen ontspannen op een speelse manier, namelijk door plezier te maken, in de breedste zin van het woord. Je ziet steeds meer ‘fun’ terug in het dagelijks leven, zowel in de stad als op het werk.

23


WHERE

6 COOLHUNTS De beste coolhunt van het trendcluster ‘Fun Factory’ is McDonalds Playland. Er is voor deze coolhunt gekozen omdat je raar wordt aangekeken wanneer je als volwassenen in een McDonalds speeltuin speelt, terwijl iedereen hier wel eens behoefte aan heeft. McDonalds speelt goed in op de behoefte aan plezier en speelsheid in het dagelijks leven. Kortom, deze coolhunt visualiseert ons trendcluster het best. Deze coolhunt is gevonden door: Sophie Vos.

1. MC DONALDS PLAYLAND

de trein, bus of metro. Een belangrijke doelgroep, voor wie nog niet heel veel games zijn gemaakt tot nu toe, is die van vrouwen in de leeftijd van 25-55. Het spel is erg populair bij deze groep en is in totaal al meer dan 10.000.000 keer gedownload. (29)

3. SPEELSE KANTOREN Google staat al enkele jaren bekend als favoriete werkgever en daar zal de aangename werkomgeving zeker mee te maken hebben. Glijbanen, hangmatten, boten en zelfs skiliften zijn hier de normaalste zaak. Bij Google draait het naast werken, ook om relaxen, informatie delen en fun. Een echt eigentijds interieurontwerp waar creativiteit alle ruimte krijgt. Naast Google proberen tal van andere bedrijven het beste uit hun werknemers te halen door een inspirerende werkomgeving te creëren. (30 t/m 32)

4. COFFEE WHO

McDonalds Australië heeft een enorme speeltuin gebouwd in het centrum van Sydney. De drie verdiepingen hoge speeltuin, compleet met een hamburger schommel en 2,5 m hoog Ronald McDonald bankje werd ontworpen voor volwassenen die te groot zijn om in de normale speeltuinen van McDonalds te spelen. (28)

Speelsheid op een heel andere manier. Deze app brengt verschillende werknemers binnen de office community met elkaar in contact. Heb jij niets gemeen met de collega’s op jouw afdeling? Kan je daardoor nooit met iemand praten over je passie voor vissen of klassieke muziek? Je hoeft niet langer je lunchpauzes alleen door te brengen. CoffeeWho is de oplossing. Met behulp van algoritme worden de medewerkers op basis van hun interesses aan elkaar gekoppeld. (33)

2. CANDY CRUSH SAGA

5. REPUDO

Candy Crush Saga is een spel dat uitblinkt door de verslavende speelstijl. Een ronde Candy Crush Saga duurt meestal een paar minuten en is daardoor perfect voor in

Repudo is een app die op schatzoeken lijkt. Met Repudo kun je iets ‘droppen’ in de digitale wereld op een locatie via Maps (bijvoorbeeld een bericht, of twee concert-

kaartjes). Eerst geef je je Repudo een naam, daarna nodig je mensen uit om hem op te halen (via Facebook), daarna beslis je wat je dropt: een bericht, een foto enz., daarna drop je hem en tot slot deel je dit via Facebook en Twitter. Mensen die de Repudo app hebben moeten dan fysiek naar de plek toe gaan om je ‘ding’ op te pikken. Voorbeeld: iemand kan speciaal voor jou een berichtje neerleggen op het centraal station. Jij moet fysiek naar het station toe om het berichtje op te kunnen pakken. Als je het bericht hebt opgepikt ligt het er niet meer, het zit namelijk in je telefoon. Jij beslist wat je ermee doet, bewaren of voor iemand anders wegleggen. (34)

6. THE SPEED CAMERA LOTTERY “Hoe kan je door dingen leuker te maken het gedrag van mensen positief veranderen?” Met deze simpele vraag hield Volkswagen een wedstrijd. Onder de inzendingen zaten enkele pracht-ideeën, waaronder de Speed Camera Lottery: een flitspaal zoals we hem graag zouden tegen komen. Automobilisten worden beloond via een loterij als ze de juiste snelheid hebben gereden! (35 en 36)

25


WHO

STEFAN CAMENZIND

WORK SMART AND PLAY MORE

Stefan Camenzind is medeontwerper van het Google kantoor in Zurich en winnaar van de RIBA Worldwide Award, de Young Architect of the Year Award en de International Design Award. Het Zwitserse architectenbureau waar Stefan Camenzind mede-eigenaar van is, heeft zich op deze manier geplaatst in de nieuwe generatie van de up-coming architecten. In 1995 richtte Stefan Camenzind het architectenbureau Camenzind Evolution op, al snel ging hij een partnerschap aan met de Russische architect Tanya Ruegg-Basheva. Stefan Camenzind is de medeontwerper van het buitengewone ontwerp van het kantoor van Google in Zurich (12.000 m2). Ze hebben dit kantoor ontworpen met behulp van psychologische onderzoeksmethoden om een werkomgeving te creëren die past bij de persoonlijkheden van het personeel, die hun lichaam en geest energie geeft en uiteindelijk mensen stimuleert en inspireert om creativiteit en innovatief te zijn. (30 t/m 32)

WHEN

KORTE TERMIJN Een goede lichamelijke conditie, voldoende (nacht) rust, een heldere geest, sterke sociale banden, een ontspannen en plezierige werksfeer, gezonde voeding, zinvol leven en een positieve instelling zorgen voor een goede balans. De kracht van deze elementen en de balans ertussen zorgt voor een groeiend welzijn en productiviteit. Helaas heerst er veel ontevredenheid over de werk-privébalans, dit heeft een flinke impact op de productiviteit van de werknemers. Niet alleen de werkdruk lijkt te zijn toegenomen, ook de ondersteuning die bedrijven bieden om de balans te verbeteren, blijft achterwege. Dit mondt uiteindelijk uit in grotere ontevredenheid en kan tot lagere productiviteit leiden. Bedrijven die nu al inzetten op speelsheid zijn de pioniers. Wat Google doet is uniek want andere bedrijven doen het nog niet. Of andere bedrijven ooit glijbanen plaatsen valt te betwijfelen, maar de gedachte er achter spreekt wel aan.

WHEN

LANGE TERMIJN Het fundament van een goede organisatie zijn tevreden en vitale medewerkers. Deze medewerkers zijn minder vaak ziek door hun goede mentale en fysieke conditie, zijn productiever, voelen zich sneller betrokken en zijn daarmee een belangrijke succesfactor voor organisaties. Het is dus belangrijk dat de ontevredenheid over de werk-privébalans snel wordt aangepakt, zodat grote ontevredenheid en lagere productiviteit over tientallen jaren niet van toepassing zijn. Vitale en tevreden medewerkers houden een organisatie namelijk gezond. Zodra de maatschappij het belang van speelsheid en ontspanning gaan inzien, gaan de early adopters en de early majority de trend overnemen.

27


4 serious reality

29


WHY

INFORMATIESAMENLEVING We leven in een samenleving waarin communicatie en informatieoverdracht belangrijk zijn. Onze samenleving wordt ook wel de informatiesamenleving genoemd. We willen direct op de hoogte zijn van het laatste nieuws. De krant was een belangrijke dagelijkse nieuwsbron, maar deze bron is aan het verdwijnen. De landelijke Nederlandse dagbladen hebben in het derde kwartaal van 2012 opnieuw oplage moeten inleveren. In het derde kwartaal was de betaalde oplage van de landelijke kranten bij elkaar 1,61 miljoen. Een jaar eerder waren dat er nog 1,66 miljoen, een verschil van 3 procent. Een aantal kranten weet het verlies aan lezers van de papieren uitgave gedeeltelijk te compenseren met digitale abonnementen. (37) De informatiesamenleving valt op door de enorme, constante stroom van informatie. Dagelijks worden miljarden boodschappen uitgezonden en ontvangen. Per dag wordt er maar liefst 2,5 triljoen byte aan data gecreëerd. In feite creëren we zoveel data dat naar schatting ongeveer 90 procent van de totale gegevens in de wereld pas de afgelopen twee jaar is gecreëerd. (38) De hoeveelheid informatie die nu voorhanden is, is moeilijk te bevatten, ook de snelheid van de boodschappen is spectaculair toegenomen. Het product ‘informatie’ is ook niet langer meer gebonden aan iets tastbaars zoals papier. (39) Op dit moment verwerkt Twitter 500 miljoen tweets per dag. Hoewel Twitter in Nederland een beetje aan z’n plafond lijkt te zijn, is de groei er wereldwijd dus nog lang niet uit. De laatste officiële cijfers over

het aantal tweets dateren van begin juni. Toen was nog sprake van 400 miljoen tweets per dag. (40) Ook vóór de komst van internet en sociale media was informatie van enorm economisch en maatschappelijk belang voor de mens. Toch vindt er een kentering plaats in de manier waarop informatie beschikbaar en inzetbaar is. Binnen veel nieuwsmomenten is de rol van de mobiele devices niet meer weg te denken. Onderweg wordt nieuws het meest bekeken via de smartphone (55%). Als mensen op het werk zijn gebruiken ze de computer nog het meest als nieuwsmedium (49%), maar ook daar is de smartphone een goede tweede (39%). Thuis bekijken ze nieuws via de televisie, maar wordt het nieuws tegelijkertijd ook steeds vaker op de smartphone geraadpleegd. In de slaapkamer wordt de tablet het meest gebruikt om op de hoogte te zijn van het laatste nieuws (42%). (41) Daarnaast kunnen we dankzij internet en sociale media ook samenwerken op een schaal en een manier die tot nu toe onmogelijk was. We kunnen al onze ideeën, informatie en kennis uitwisselen en samenwerken over grenzen van landen en organisaties heen. Door deze ontwikkelingen heeft iedereen toegang tot een enorme hoeveelheid kennis en informatie. Kinderen zijn zelfs verbaasd als er geen internet is, het is als water uit de kraan. Ze raken misschien wel een beetje in paniek als het er niet is. Onder de 12 tot en met 14 jarigen staat internetten met 42,8 procent op plek twee van activiteiten die zij graag ondernemen. Als ze achter het internet zitten, dan gebruikt 71,1 procent het voor sociale media. Jongere kinderen spelen liever spelletjes op internet. En YouTube is populair onder alle leeftijdsgroepen. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Samen zijn, samen doen – de jeugd van 2012’ van Now It’s Our Time onder zo’n 885 kinderen van 6 tot 15 jaar. Kinderen kunnen zich een leven zonder internet niet voorstellen. Zonder internet zou het leven niet alleen saaier worden, maar

ook lastiger. Hoe zoek je dan iets op voor school, zie je roosterwijzigingen op tijd, speel je online spelletjes, luister je muziek of spreek je af met vrienden? (42)

WHAT

SERIOUS REALITY Door deze enorme, constante stroom van informatie worden we altijd en overal geconfronteerd met de realiteit, of je dit nu wilt of niet. Via internet, sociale media maar ook andere online platformen kun je 7 dagen per week, 24 uur per dag met elkaar communiceren en informatie delen. Twitter is hierbij het belangrijkste sociale medium. Deze nieuwe ontwikkelingen roepen vragen op, namelijk: wordt de samenleving steeds slimmer door deze enorme hoeveelheid informatie of is er sprake van informatie-overload? En nog belangrijker, hoe gaan we hiermee om?

31


WHERE

6 COOLHUNTS De beste coolhunt van het trendcluster ‘Serious Reality’ is We Farm. Er is voor deze coolhunt gekozen omdat internet en boeren tot voor kort een vreemde combinatie leek. Door de oprichting van We Farm is het ook voor boeren mogelijk om kennis met elkaar te delen en gebruik te maken van elkaars kennis. Dit kon voorheen natuurlijk ook, maar alleen met boeren uit hetzelfde dorp. Via We Farm zijn boeren over de hele wereld met elkaar verbonden. Deze coolhunt is gevonden door: Sophie Vos.

1. WE FARM WeFarm is een kennisplatform voor boeren over de hele wereld. De boeren kunnen via dit platform de problemen waar ze tegenaan lopen of juist oplossingen die zij hebben gevonden met elkaar delen en gebruik maken van elkaars kennis. Zo kan een boer in Zuid-Amerika met een droogteprobleem informatie vragen aan een boer in Azië die hier al een oplossing voor heeft gevonden. Zo helpen ze elkaar heel makkelijk van hele grote afstanden. (43)

2. GOOGLE GLASS Google Glass geeft informatie weer zoals op een smartphone, maar dan handsfree. Een gebruiker kan

het toestel bedienen met zijn stem of met het touchpad aan de zijkant van het toestel. Dit project is door Google opgezet omdat ze een apparaat of techniek willen maken waarmee ze mensen snel kunnen laten communiceren met plaatjes. Daarnaast hopen ze met deze techniek de gebruiker snel toegang te bieden tot informatie die ze op dat moment nodig hebben. (44 en 45)

3. MC DONALDS QR De tassen, zakken en bekers van McDonalds zijn sinds kort voorzien van QR-codes die het mogelijk maken snel informatie binnen te halen met je smartphone, over onder andere voedingswaarden en de samenstelling van het product. De teksten op de verpakkingen worden maar liefst in 18 verschillende talen vertaald. De nieuwe verpakkingen zijn bedoeld ‘om verhalen te vertellen’ over het merk en de producten. De bedrukking is een mix van tekst, afbeeldingen en de eerder genoemde QR-code. Op deze manier kun je tijdens het eten veel informatie tot je nemen. Hiermee wordt ook ingespeeld op de transparantie trend. (46)

4. ZORGSUCCESSEN Zorgsuccessen.nl is een initiatief waar zorginstellingen hun succesvolle nieuwe werkwijzen of programma’s met elkaar kunnen delen. Zo kunnen zorginstellingen van elkaar leren en samen de zorg in Nederland verbeteren. Een nieuwe werkwijze of programma wordt gekwalificeerd als ‘zorgsucces’ wanneer deze een aantoonbare bijdrage levert aan het verbeteren van de gezondheid en inzetbaarheid van de zorgmedewerkers of de kwaliteit van de zorg. Het platform Zorgsuccessen. nl en professionele begeleiding levert een bijdrage aan de informatie-uitwisseling en overdracht van succesvolle vernieuwingen. Door vermelding van de contactgege-

vens van de verantwoordelijke van het zorgsucces is het mogelijk direct contact op te nemen en kennis met elkaar te delen. (47)

5. MOVES Moves is een applicatie die registreert hoeveel je per dag beweegt. Volgens onderzoek bewegen Nederlanders te weinig. Weet jij zeker of je de 30 minuten norm wel haalt? Het enige wat je hoeft te doen om te weten of je de ‘norm’ van 30 minuten bewegen per dag haalt, is de app op je telefoon te zetten. Hartstikke gebruiksvriendelijk. Het meet drie soorten beweging: rennen, lopen en fietsen. Ga je ‘s ochtends weg zie je aan het einde van de dag je exacte route, het aantal kilometers en voor het rennen en lopen zelfs het aantal stappen. (48)

6. DIGITALE KIOSK De digitale kiosk is ontworpen door Control group. Op het touchscreen kun je aangeven wat je startlocatie is en je eindbestemming vervolgens berekent de kiosk de snelste route en de geschatte reistijd. Smartphones hebben ondergronds vaak geen bereik en veel van de toeristen die gebruik maken van de metro in New York hebben geen internetverbinding in het buitenland. In de metrostations hangen op dit moment plattegronden, maar veel reizigers die niet dagelijks met de metro reizen hebben moeite met het lezen van de metrolijnen en met het plannen van hun reis. (49)

33


WHO

It’s not information overload It’s filter failure

BABAK AMIR PARVIZ Babak Amir Parviz is de oprichter van Project Glass bij Google. Hij is een associate professor electrical engineering verbonden aan de universiteit van Washington in het Amerikaanse Seattle. Hij heeft een prototype van een contactlens ontworpen die beelden en berichten projecteert in je gezichtsveld, als een soort virtueel scherm. Het onderzoek staat in het blad Journal of Micromechanics and Microengineering. Parviz werkte samen met de ophthalmoloog Tueng Shen (van zijn eigen universiteit) en onderzoekers van de Universiteit van Aalto in Finland, geleid door Markku Sopanen. (50)

WHEN

KORTE TERMIJN Er ontstaat een digitale kloof tussen Nederlandse internetgebruikers. Niet iedereen profiteert evenveel van het toenemende gebruik van internet en sociale media als grote bron van informatie en kennisdeling. De verschillen tussen bevolkingsgroepen worden groter. Vooral hoger opgeleiden, mannen nog meer dan vrouwen en jongeren meer dan ouderen profiteren het meest van de mogelijkheden van het internet. Ook zal er een grote digitale kloof ontstaan tussen bedrijven. Bepaalde bevolkingsgroepen en bedrijven weten succesvol om te gaan met deze grote hoeveelheid informatie en de snelheid waarmee informatie wordt verspreid. De groepen en bedrijven die hier wel mee om kunnen gaan doen hier hun voordeel mee en worden hierdoor slimmer. Groepen en bedrijven die worden overdonderd door deze enorme hoeveelheid informatie hebben last van informatie-overload en zien door de bomen het bos niet meer.

WHEN

LANGE TERMIJN Kinderen en jongeren van nu zijn opgegroeid met internet en sociale media. Voor hen is deze enorme hoeveelheid en spectaculaire snelheid dus vanzelfsprekend. Zij weten hier dus, in de meeste gevallen, goed mee om te gaan. Over tientallen jaren zijn de kinderen en jongeren van nu volwassen en zal er geen sprake meer zijn van een digitale kloof. Hierdoor weet dus iedereen steeds meer en meer. Maar de vraag is: worden we hier wel gelukkig van? Veel ouderen kunnen nu al omgaan met de digitale wereld, laat staan over tien, vijftien jaar. De digitale laggards zullen dan niet meer bestaan.

35


5 gloBAL

37


WHY

WHAT

EXPERIENCE ECOLOGY Je ziet tegenwoordig steeds vaker dat meer mensen duurzame producten kopen. Dit komt doordat duurzaam vroeger als saai geïnterpreteerd werd en dat duurzame producten alleen maar betaalbaar waren als je een hoog inkomen had. Uit een onderzoek van Eneco blijkt ook dat als het aan de Nederlandse bevolking ligt er maatregelen komen om duurzame energie te stimuleren en dat de vervuiler die betaalt. Meer dan de helft van de Nederlanders, 53 procent, wil dat VVD en PvdA in het regeerakkoord maatregelen opnemen om duurzame energie te stimuleren. (51) In het begin tijdperk van duurzaamheid ging het puur om informatie verschaffen. Nu worden ook echt de voordelen van het product weergegeven. Je ziet nu dus ook wat de voordelen zijn van het gebruiken van duurzame producten. Tegenwoordig zijn duurzame producten ‘cool’ en zijn de producten een toegevoegde waarde voor het huishouden. Ook een groot voordeel is dat duurzame producten steeds meer betaalbaar worden. Helaas is duurzaamheid nog niet voor iedereen zichtbaar. Bedrijven proberen het steeds tastbaarder te maken. Waardoor mensen de duurzame activiteiten van een bedrijf ook daadwerkelijk in kunnen zien. Dit wordt gestimuleerd door het kabinet, het kabinet is voor duurzame (‘groene’) economische groei genaamd Green Deal. Green Deal is een nieuwe, laagdrempelige aanpak

voor bedrijven, burgers en organisatie om samen met de overheid te werken aan groene groei. (52 en 53) Nederlanders zijn zich bewust van de problemen rondom milieuvervuiling en klimaat­verandering. Niet alleen is men zich ervan bewust, de overgrote meerderheid van de Nederlanders vindt het ook belangrijk om milieumaatregelen te nemen ten behoeve van toekomstige generatie. (54) Mensen willen steeds meer experimenteren en producten ervaren. Dit geldt ook voor de duurzame producten. Een mooi voorbeeld hiervan is zonnepanelen, 56% van de Nederlanders vindt dat het verplicht moet worden dat nieuwbouwprojecten standaard met zonnepanelen worden uitgerust. Dit is een van de conclusies uit de eerste Eneco Energie Monitor van 2013, een onderzoek waarin Eneco regelmatig de mening vraagt van consumenten en bedrijfsleven. Zonne-energie blijkt in dit onderzoek duidelijk de favoriete energievorm te zijn. Want twee derde van alle Nederlanders wil het liefst dat zijn eigen stroom wordt opgewekt door zonnepanelen. Daarbij zijn vrouwen (72%) nog enthousiaster dan mannen (62%). (55)

global Tegenwoordig heeft een bedrijf weinig keus of ze iets aan duurzaamheid doen. Het gaat om wat voor reputatie een bedrijf op wil bouwen. Duurzaamheid is hierbij onmisbaar. Vroeger communiceerde een bedrijf voornamelijk door middel van informatie te verschaffen over duurzaamheid en was duurzaamheid niet echt tastbaar. De visie van een bedrijf is tegenwoordig meer dan enkele zinnen, tegenwoordig moet een bedrijf wat ze beloven ook daadwerkelijk nakomen. Global duurzaamheid is nog niet voor iedereen zichtbaar. Bedrijven proberen het steeds tastbaarder te maken. Waardoor mensen de duurzame activiteiten van een bedrijf ook daadwerkelijk in kunnen zien.

39


WHERE

6 COOLHUNTS De beste coolhunt van het trendcluster ‘Global’ is Masdar City. Er is voor deze coolhunt gekozen omdat het de eerste stad ter wereld wordt die CO2 neutraal is. De stad zal zijn energie halen uit duurzame bronnen en uit het afval van de mensen die daar gaan wonen. Alles wat er in de stad gebeurd wordt in de gaten gehouden en er wordt gebruik gemaakt van artificiële intelligentie. Abu Dhabi wordt hiermee een groen rolmodel voor de rest van de wereld. Dit is een leuke en innovatieve ontwikkeling omtrent het belangrijker worden groene technologie. Deze coolhunt is gevonden door: Andy Tazelaar.

1. MASDAR CITY Midden in de woestijn van Abu Dhabi bouwt Siemens mee aan een groot project: een stad die op de meest moderne en klimaatefficiënte wijze vanaf het nulpunt wordt ontwikkeld. Masdar City bevat een zogenaamd Smart Grid, bestaande uit gebouwen en infrastructuur die beschikken over artificiële intelligentie om parameters zoals elektriciteit, gas en waterverbruik te optimaliseren. Over letterlijk álles in Masdar City is nagedacht: auto’s zijn niet toegestaan (je mag alleen gebruik maken van elektrisch tweepersoons vervoer), er brandt rood licht wanneer de inwoners van Masdar City tegelijkertijd te veel energie verbruiken en in de

woningen is alles elektrisch en automatisch. Buiten de stad levert een groot veld van zonnepanelen energie. Deze energie wordt door generators over de stad verdeeld. (56)

2. GREEN UNIVERSITY De kunstacademie voor kunst, design en media in Nanyang, Singapore, heeft een compleet groen dak. Dit groene dak is bedekt met turf, wat de luchtcirculatie rondom het gebouw op weg helpt. Dit verlaagd weer de temperatuur. Studenten kunnen in de pauze ook op het dak zitten, net als een normaal grasveld. (57)

3. H&M MAGISCHE TUIN H&M heeft op 19 maart 2013 de eerste Conscious Experience in Nederland geopend. Midden op de Kalverstraat in Amsterdam is een magische tuin nagebouwd, geïnspireerd door de botanische prints uit de nieuwe Conscious Experience Collection. Op een interactieve manier kunnen consumenten hier ontdekken wat H&M doet op het gebied van duurzaamheid. (58)

4. FLAT BOERDERIJ Steden groeien elk jaar en de hoeveelheid landbouwgrond neemt af. In 2050 zal 75 procent van de wereldbevolking in steden wonen. Dus waarom niet groenten en fruit verbouwen op de plek waar de mensen wonen? Het is milieubewust, lokaal en het creëert een gemeenschap. Maar hoe verbouw je genoeg voedsel op een zo klein mogelijke oppervlakte? De oplossing is om niet in de breedte voedsel te verbouwen maar in de hoogte, ofwel verticale landbouw. Zo kun je dus bijvoorbeeld, midden in New York tientallen soorten groenten en fruit in zo’n

verticale boerderij verbouwen. (59)

5. HIGH TECH ECOLOGY Nog niet zo lang geleden riep het idee van een ecohuis bij velen nog schrikbeelden op van muren uit strobalen, gerecycleerde sloophoutmeubels en composttoiletten. Ecologie stond gelijk aan mistroostig alternatief of wild experimenteel. Dat is veranderd. Een ecohuis kan vandaag ook een ultramodernistische doos propvol technologie zijn. Zo zie je tegenwoordig steeds meer hightech gebouwen die gebouwd zijn op de ecologie van de toekomst. Het zijn gebouwen die er stijlvol uitzien en van deze tijd zijn. Deze hightech gebouwen worden steeds vaker gebouwd en dat is met het oog op de toekomst ook zeer belangrijk. Zo houden ze rekening met de levensloop van het gebouw. (60)

6. TURBINE LIGHT Naarmate steeds meer mensen over de hele wereld auto’s gebruiken als hun primaire wijze van vervoer, worden goed verlichte snelwegen steeds belangrijker. Maar hoe kunnen we op een duurzame manier al die energiezuigende lichten van stroom voorzien? Het Turbine Licht is een ontwerp gericht op verlichting van onze wegen door gebruik te maken van de kracht van de wind. Turbine Light werkt doordat auto’s die voorbij rijden op de snelweg wind veroorzaken. Door deze wind gaan rotors draaien. Deze komen tegen een dynamo en deze dynamo zorgt ervoor dat de verlichting langs die snelweg oplicht. (61)

41


WHO

VITO DI BARI

WHEN

Vito di Bari is de bedenker van het groene dak op de universiteit van Nanyang, Singapore. Vito woont in Miami, Florida. Hij werd omschreven als een van de drie belangrijkste voorspellers van de wereld, samen met de Amerikanen, Naisbitt en Toffler.

KORTE TERMIJN

Vito Di Bari is een gelauwerde futurist, hij verandert de wereld met behulp van recente ontdekkingen op verschillende gebieden, zoals sensoren, nanotech en robotica. Deze ontdekkingen gebruikt hij voor modeontwerp, interieur design en stedelijke installaties. Ook is hij auteur van elf boeken en talloze gepubliceerde artikelen. Di Bari voegt ook zijn unieke perspectief op de bovengenoemde onderwerpen in wekelijkse columns voor verschillende kranten en tijdschriften. Ook geeft hij lezingen en legt hij uit aan bedrijven en particulieren hoe ze hun gedrag moeten veranderen om in de toekomstige zakelijke wereld te kunne slagen. (57)

Op korte termijn zal duurzaamheid steeds tastbaarder worden voor de ‘normale’ mens. Aangezien mensen steeds meer met duurzaamheid worden geconfronteerd en ook dat mensen steeds meer interesse krijgen in duurzame producten, zal er steeds meer gebruik gemaakt gaan worden van deze producten. Het resultaat zal zijn dat men duurzame producten steeds meer gaat gebruiken in en rondom het huishouden. Duurzaamheid is al een tijdje over de ‘chasm’ heen. Steeds meer bedrijven kiezen voor duurzaamheid, zowel in woorden als daden. Het duurt niet lang meer totdat de late majority de duurzame producten gaat omarmen.

WHEN

LANGE TERMIJN Op lange termijn zal duurzaamheid niet meer weg te denken zijn. Het zal de normaalste zaak worden om duurzame producten te gaan gebruiken. Op een gegeven moment zal dan ook het woord duurzaamheid verdwijnen omdat men dan niet beter weet. Dit komt doordat deze producten dan helemaal geïntegreerd zijn in het leven van de mens. Zelfs de laggards, de vervuilende bedrijven, zullen de koers moeten aanpassen. ‘De vervuiler betaalt’ is nu al een populaire slogan.

43


6 locAL

45


WHY WHAT

EXPERIENCE ECOLOGY Je ziet tegenwoordig steeds vaker dat meer mensen duurzame producten kopen. Dit komt doordat duurzaam vroeger als saai geïnterpreteerd werd en dat duurzame producten alleen maar betaalbaar waren als je een hoog inkomen had. Uit een onderzoek van Eneco blijkt ook dat als het aan de Nederlandse bevolking ligt er maatregelen komen om duurzame energie te stimuleren en dat de vervuiler die betaalt. Meer dan de helft van de Nederlanders, 53 procent, wil dat VVD en PvdA in het regeerakkoord maatregelen opnemen om duurzame energie te stimuleren. (51) In het begin tijdperk van duurzaamheid ging het puur om informatie verschaffen. Nu worden ook echt de voordelen van het product weergegeven. Je ziet nu dus ook wat de voordelen zijn van het gebruiken van duurzame producten. Tegenwoordig zijn duurzame producten ‘cool’ en zijn de producten een toegevoegde waarde voor het huishouden. Ook een groot voordeel is dat duurzame producten steeds meer betaalbaar worden. Helaas is duurzaamheid nog niet voor iedereen zichtbaar. Bedrijven proberen het steeds tastbaarder te maken. Waardoor mensen de duurzame activiteiten van een bedrijf ook daadwerkelijk in kunnen zien. Dit wordt gestimuleerd door het kabinet, het kabinet is voor duurzame (‘groene’) economische groei genaamd Green Deal. Green Deal is een nieuwe, laagdrempelige aanpak

voor bedrijven, burgers en organisatie om samen met de overheid te werken aan groene groei. (52 en 53) Nederlanders zijn zich bewust van de problemen rondom milieuvervuiling en klimaat­verandering. Niet alleen is men zich ervan bewust, de overgrote meerderheid van de Nederlanders vindt het ook belangrijk om milieumaatregelen te nemen ten behoeve van toekomstige generatie. (54) Mensen willen steeds meer experimenteren en producten ervaren. Dit geldt ook voor de duurzame producten. Een mooi voorbeeld hiervan is zonnepanelen, 56% van de Nederlanders vindt dat het verplicht moet worden dat nieuwbouwprojecten standaard met zonnepanelen worden uitgerust. Dit is een van de conclusies uit de eerste Eneco Energie Monitor van 2013, een onderzoek waarin Eneco regelmatig de mening vraagt van consumenten en bedrijfsleven.

local Duurzaamheid wordt tegenwoordig steeds aantrekkelijker voor iedereen. Ook als individu kan je duurzaam leven. Hoewel vroeger duurzaamheid voor veel mensen nog onbegrijpelijk was, is het nu voor veel mensen begrijpelijk en hoort het bij een modern huishouden. Dat het nu bij het moderne leven van een mens hoort komt vooral doordat duurzaamheid tastbaar is geworden. Hierdoor kunnen mensen zelf de ontwikkelingen van duurzaamheid beleven.

Zonne-energie blijkt in dit onderzoek duidelijk de favoriete energievorm te zijn. Want twee derde van alle Nederlanders wil het liefst dat zijn eigen stroom wordt opgewekt door zonnepanelen. Daarbij zijn vrouwen (72%) nog enthousiaster dan mannen (62%). (55)

47


WHERE

6 COOLHUNTS De beste coolhunt van het trendcluster ‘Local’ is Green Graffiti. Er is voor deze coolhunt gekozen omdat duurzaamheid en milieuvriendelijkheid steeds meer een deel van ons leven aan het worden is. In plaats van chemische middelen te gebruiken, worden er nu juist milieuvriendelijke middelen gebruikt onder andere water, suiker en maïssiroop. Niet alleen is het ‘cool’ omdat er kleurrijke muurschilderingen gemaakt worden maar ook dat er uiteindelijk mos op groeit wat meewerkt aan een ‘groen’ straatbeeld. Door Green Graffiti kan er op een leuke manier en maatschappelijk verantwoord (green) graffiti gespoten worden. Deze coolhunt is gevonden door: Andy Tazelaar.

1. GREEN GRAFFITI Green graffiti of moss graffiti is een vorm van graffiti waarbij in plaats van chemische spuitverf een goedje wordt gebruikt van mos, yoghurt, water, suiker en maïssiroop. Dit goedje wordt vervolgens in een bepaald patroon op de muur gespoten. Na een tijdje groeit het mos in dit patroon op de muur. (67)

2. MINI TREE De MiniTree is een appelboom die zeer geschikt is voor in de tuin. Een fruitboom waarbij onderhoud minimaal is. Het is namelijk niet nodig om de boom te snoeien en niet nodig om chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. De MiniTree kan in de tuin of groentetuin geplant worden. De MiniTree is 80-100cm als je hem ontvangt. Ook is het een leuk product om cadeau te geven of om als relatiegeschenk te geven. (68)

3. POCKET SOCKET PORTABLE HAND GENERATOR De Pocket Socket Portable Hand Generator is een mobiele accu die ter plaatse opgeladen kan worden door middel van jouw eigen hand aandrijving. Je wekt dus zelf de benodigde elektriciteit op. Daarnaast kan de Pocket Socket Portable Hand Generator niet alleen op je smartphone worden aangesloten, maar ook aan bijvoorbeeld je zaklamp, je zelf opblazende luchtmatras enzovoort. (69)

4. SPROUT

Voeg water toe en zorg voor voldoende zonlicht en het zaadje ontkiemt zich tot een prachtige kruid, groente of bloem. Gebruik het potlood als etiket of plant de capsule los. In totaal zijn er 22 varianten. Een Sproutpack bevat 8 potloden, één van elk: basilicum, koriander, dille, munt, peterselie, salie, rozemarijn en tijm. (70)

5. STEIGERHOUT Je ziet het steeds vaker, steigerhouten tafels, stoelen, kastjes en nog veel meer. Op deze manier krijgt steigerhout een tweede leven. Het geeft meubelen een apart uiterlijk wat op dit moment erg hip is, maar daarnaast is het ook goed voor het milieu. Sinds 2012 groeit het gebruik van steigerhouten meubels steeds meer in de Randstad, voornamelijk bij de horeca gelegenheden. (71)

6. KRUIDENTUINTJE HEMA verkoopt sinds vorig jaar een kruidentuintje in krat, waar alles in zit wat je nodig hebt voor een mini kruidentuin: een zak met aarde, de zaadjes en het krat waar het in kan groeien. Zelf toevoegen: water en warmte. Er zijn vier soorten: het Vlinder-krat, het Thee-krat, het Pittige krat en het Eetbare bloemen-krat. (72)

Je herkent het vast wel; de splinternieuwe set potloden aan het begin van het schooljaar. Helaas zijn de potloden al voordat je het weet veranderd in nutteloze stompjes. Wat nou als je zo’n potlood in plaats van weggooien kunt planten en laten groeien tot iets lekkers, moois en leuks? Sprout is het resultaat. Een Kickstarter project bedacht door studenten van MIT (Massachussetts Institute of Technology). Een potlood met op de achterkant een capsule met daarin een zaadje.

49


WHO

Han fleuren Han Fleuren is de bedenker van het appelboompje. Han heeft een boomkwekerij genaamd Fleuren. Bij Boomkwekerij Fleuren kweken ze kwaliteitsbomen voor de professionele fruitteler. Han Fleuren dacht op een gegeven moment ”Waarom is deze boom niet beschikbaar voor anderen die graag een goede fruitboom willen?” Daarom zijn ze gestart met MiniTree.nl! Kwaliteitsfruitbomen voor iedereen, met alle innovaties van de boomkwekerij binnen handbereik. (68)

WHEN

KORTE TERMIJN Op korte termijn zullen steeds meer mensen gaan experimenteren met duurzame producten zoals bij ‘Where’ zijn beschreven. Duurzaamheid is ‘hot’ op dit moment en zal ook steeds populairder worden. Dankzij kleine ideeën zoals het appelboompje worden mensen nieuwsgierig en wil men dit uitproberen. Veel mensen willen geassocieerd worden met duurzame producten omdat er veel over wordt gepraat op sociale media en andere media. Doordat mensen duurzame producten gebruiken, helpen ze ook mee aan de problemen die er in de wereld zijn op gebied van milieuvervuiling. Dit is een extra stimulans om deze producten te gebruiken, mensen verrichten en goede daad en dat geeft aanzien. Het appelboompje en het kruidentuintje zijn producten die de early majority al heeft omarmt. Nu is het tijd dat de late majority dit ook gaat doen.

WHEN

LANGE TERMIJN Op lange termijn zal duurzaamheid niet meer weg te denken zijn. Het zal de normaalste zaak worden om duurzame producten te gaan gebruiken. Op een gegeven moment zal dan ook het woord duurzaamheid verdwijnen omdat men dan niet beter weet. Dit komt doordat deze producten dan helemaal geïntegreerd zijn in het leven van de mens. Er zullen vast wel laggards zijn die nooit een duurzaam product gaan kopen, maar op den duur zal ook de late majority producten als een fruitboompje kopen.

51


7 all about me

53


WHY

WHAT

INDIVIDUALISME

ALL ABOUT ME

Mede door de crisis is het een steeds meer ‘ieder voor zich’ maatschappij geworden. Mensen houden niet meer met alles in hun omgeving rekening. Als het goedkoper kan, dan doen we het goedkoper. Mensen willen op hun wenken bediend worden en hier zijn voldoende diensten voor. Hier moet men echter wel de portemonnee voor hebben. Je ziet ook steeds vaker dat mensen iets alleen ondernemen, zoals uit eten, sporten, op vakantie gaan enzovoorts. (76) Burgers hebben onveranderd grote zorgen over de manier van samenleven: de omgangsvorm in Nederland staan op de eerste plaats als maatschappelijk probleem; grotere verdraagzaamheid en socialer gedrag is de grootste prioriteit. Hoewel 84 procent vindt dat mensen nog altijd bereid zijn om anderen te helpen en 63 procent anderen vertrouwt, is 78 procent van mening dat het in Nederland steeds meer ieder voor zich wordt en vindt 68 procent dat we in Nederland met steeds minder respect met elkaar omgaan. Ook hebben steeds meer mensen grote zorgen over hun financiële toekomst. Het aandeel

mensen dat neutraal of positief is over de eigen financiële toekomst daalt van 73 naar 65 procent. 35 procent van de Nederlanders verwacht de komende twaalf maanden een verslechtering van de eigen financiële situatie. (73) Een negatieve kanttekening van de crisis is dat mensen minder gelukkig zijn. Een groeiende groep Nederlanders voelt zich vaak eenzaam. In 2001 gaf 5 procent dit aan, nu is dat percentage toegenomen tot 15 procent. Dat zijn 1,7 miljoen Nederlanders. Een bijna zelfde percentage (12%) zegt ook geen vrienden te hebben, terwijl dat in 2012 nog 9 procent was. Het zijn vooral jongeren tussen de 18 en 24 jaar die aangeven zich eenzaam te voelen (21%). Driekwart van de Nederlanders is van mening dat steeds meer mensen zich eenzaam voelen door de toenemende individualisering. (74 en 75) In 2011 hebben 1.647 inwoners van Nederland een einde aan hun leven gemaakt. Dat zijn er 47 meer dan een jaar eerder. Zelfdoding komt vaker voor onder mannen, 40- tot 60- jarigen en inwoners van grotere steden. De meest gekozen pleegwijze is ophanging. (77)

‘All about me’ draait om geld hebben, idealisme, rijkdom, reputatie, snel leven, reputatie en egoïsme. Het puur denken aan jezelf en hierbij geen rekening houden met de omgeving. “Als ik er maar beter van word”. De tijdgeest waar ‘All about me’ goed in past is het begin van de winter. Beursgang die in elkaar keldert, verlies van het geloof en veel vragen.

55


WHERE

6 COOLHUNTS De beste coolhunt van het trendcluster ‘All about me’ is ‘Robots’. Er is voor deze coolhunt gekozen omdat robots van grote waarde maar ook invloed zullen zijn in de toekomst. Zij zullen activiteiten van ons overnemen. Dit kan positief maar ook negatief uitpakken. Mensen zullen hun werk kwijt raken omdat robots de werkzaamheden over zullen nemen. Maar mensen zullen ook ontzien worden in andere activiteiten die zij anders zelf zouden moeten doen. Deze coolhunt is gevonden door: Marylene Piquet.

1. ROBOTS Robots zullen van steeds grotere waarden worden. Zij kunnen nu al handelingen overnemen die voorheen met de hand gedaan werden, kijk naar fabrieken. Robots kunnen ook ingezet worden als slaven. Hierdoor kunnen zij handelingen van ons overnemen, deze tijd kunnen wij dan op een andere manier besteden. (78)

2. MARIO BALOTELLI Mario Balotelli is een voetballer die niet meer weet hoe hij met zijn geld moet omgaan. Zijn grenzen zijn

ongelimiteerd en zijn waarden en normen zijn zoek. (79)

3. IBIZA CARE IbizaCare, een maatschappij die het mogelijk maakt om een luxueuze vakantie te beleven (enkel wanneer je hier ook voor wilt betalen). IbizaCare neemt de zorg van eventuele kinderen uit handen, kookt, zorgt voor een chauffeur en zorgt ervoor dat de gehele vakantie om jou draait. (80)

4. TODDLERS AND TIARAS

6. FREE NO WIFI ZONE Veel mensen zijn in het bezit van een smartphone. Met een smartphone ben je 24/7 bereikbaar voor iedereen. Op de meeste locaties is tegenwoordig WiFi , in de trein, op school, bars en restaurants enzovoort. Er zijn mensen die soms genoeg hebben van het 24/7 bereikbaar zijn. Kit Kat is deze stunt begonnen, in plaats van locaties aan te bieden met WiFi biedt Kit Kat locaties aan zonder WiFi. Hier kunnen mensen dus even ongestoord door hun telefoon de krant lezen, bijpraten of genieten gewoon van de omgeving. Hierdoor wil Kit Kat mensen een online break geven van hun dagelijkse routine. (84)

Toddlers and Tiaras is een programma over kleine kinderen die mee doen aan missverkiezingen in Amerika. De moeders gaan helemaal op in de verkiezingen, maar ook tijdens de voorbereidingen geven zij de volle 100%, terwijl de kinderen zich snel laten afleiden. Moeders raken gefrustreerd wanneer de kinderen het minder goed doen dan gehoopt. De kinderen hebben vaak weinig verhullende kleding aan die niet geheel geschikt is voor hun leeftijd. (81)

5. BONUSSEN Bonussen, de gouden handdruk en vertrekpremies, we horen het steeds vaker. Topbestuurders die vertrekken en die een grote zak met geld mee krijgen, verdiend of onverdiend. Nu deze informatie op straat ligt komen burgers in opspraak. Bedrijven vallen om en de burger mag mee betalen aan de schuld, terwijl de topbestuurders met wanpraktijken ervoor hebben gezorgd dat de nodige bedrijven zijn omgevallen. (83)

57


WHO

honey boo boo Dit jonge ‘prinsesje’ Alana weet precies wat ze wil. De meeste kinderen die meedoen aan de Amerikaanse missverkiezingen hebben keurige ouders. Bij Alana is die niet het geval, je zou bijna zeggen dat ze in een vies gezin woont. Mede doordat ze een out-cast is vergeleken met de andere miss kandidaten heeft TLC besloten haar een eigen show te geven buiten de serie ‘Todlers and Tiaras’. De kinderen zien er niet meer uit als kinderen. Veel ouders waaronder ook de ouders van Alana hebben niet bepaald een goed figuur. De kinderen symboliseren wat de ouders nooit gehad hebben. (82)

WHEN

KORTE TERMIJN Door de crisis hebben mensen minder te besteden en zijn zij minder bereid om rekening te houden met de omgeving. Hierdoor leven steeds meer mensen hun eigen leven en leven in hun eigen wereldje. Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken. Het is ieder voor zich en iedereen moet knokken wanneer hij of zij iets wil presteren. Heeft iemand uiteindelijk iets groots gepresteerd is de kans aanwezig dat deze persoon flink naast zijn schoenen gaat lopen.

WHEN

LANGE TERMIJN Wanneer de crisis wat zal afzwakken is er minder reden tot onrust en tot het bewaken van het eigen succes, aangezien het succes dan toch wel komt. Hierdoor zoeken we weer meer toenadering en helpen elkaar waar mogelijk.

59


8 all about YOU

61


WHY

WHAT

COLLECTIVISME

all about you

Deze trend staat zowat lijnrecht tegenover de trend individualisme. Zorg dragen voor je omgeving, zodat deze omgeving ook zoveel mogelijk uit het leven kan halen, net zoals jij dat zelf doet. Mensen helpen en mensen opbeurende boodschappen brengen, dit doet een mens namelijk goed. De groep ouderen wordt steeds groter en deze moeten door nieuwe wet- en regelgeving steeds meer gaan betalen voor zorg. Dit is niet voor iedereen haalbaar, mede door de crisis. Mensen proberen elkaar in de crisis meer te helpen. Een op de tien personen van 15 tot 65 jaar zorgt voor een langdurig ziek of hulpbehoevende familielid. Meestal gaat het om een ouder. Vrouwen en 45- tot 55- jarigen geven deze zorg vaker dan mannen en jongeren. Bij 4 op de 10 gaat het om meer dan twaalf uur zorg per week. (85) Daarnaast zijn geluk en tevredenheid gerelateerd aan de frequentie waarmee mensen contact hebben met familie en vrienden. Ook maakt het uit of vrienden in dezelfde buurt wonen. Mensen met vrienden in de buurt zijn iets vaker gelukkig en tevreden dan mensen zonder vrienden in de buurt. De verschillen zijn echter

bescheiden. Wanneer alle vrienden in een andere buurt wonen, dan is 87 procent in 2009 gelukkig en 85 procent tevreden. Wanneer vrijwel alle vrienden in deze buurt wonen, dan is 90 procent gelukkig en eveneens 90 procent tevreden. (86)

‘All about you’ draait om anderen helpen, vriendelijkheid, de maatschappij, liefdevol zijn, behulpzaamheid, betrokkenheid, een bijdrage leveren, meelevend zijn, samenwerken, vredelievendheid zijn, waardevol en zorgzaam. De tijdgeest waar ‘All about you’ goed in past is het einde van de winter/begin van de lente. Elkaar In 2009 was 22 procent van de volwassen bevolking helpen, terug naar de basis en samen leuke dingen doen. vrijwilliger. Mensen met betaald werk waren bijna even vaak vrijwilliger als mensen zonder betaald werk. Niet-werkenden besteedden echter bijna twee keer zoveel tijd aan vrijwilligerswerk. (87) Ruim 1,5 miljoen actieve mantelzorgers in 2012 en 1 op de 7 mantelzorgers voelt zich tamelijk zwaar tot zwaar belast. Ruim anderhalf miljoen mensen in Nederland geven intensief of langdurig mantelzorg. Van deze mantelzorgers voelt 1 op de 7, ongeveer 220 duizend personen, zich tamelijk zwaar belast. Onder 50- tot 65-jarigen bevinden zich de meeste mantelzorgers, maar de 85-plussers geven met 24 uur per week de meeste mantelzorg. (88 en 89)

63


WHERE

6 COOLHUNTS De beste coolhunt van het trendcluster ‘All about you’ is Yerdle. Via Yerdle kan je spullen aanbieden die je toch niet meer gebruikt en die je normaal weg zou gooien. Mensen kunnen gratis deze spullen ophalen. Hierdoor gooi je geen bruikbare dingen weg en biedt je mensen de mogelijkheid om toch iets te hebben wat ze anders niet zouden kunnen kopen. Deze coolhunt is gevonden door: Marylene Piquet.

1. YERDLE Yerdle is een website waar je dingen aan kan bieden die je toch niet gebruikt. Iemand anders kun je waarschijnlijk heel blij maken met iets dat jij al maanden ongebruikt in de kast hebt staan. Via Yerdle biedt je gratis dingen aan. In plaats van hetgeen dus weg te gooien kun je er iemand blij mee maken. Op de website staat een voorbeeld van een man die veel spullen heeft die hij toch niet gebruikt, een fiets, voetbal, printer, surfboard en een blender. Dan komt Jo die op zoek is naar een blender. Jo blij, want die heeft nu een blender waar die niet eens voor heeft hoeven betalen. (90)

2. VOOR JE BUURT Voorjebuurt.nl probeert buurtinitiatieven via crowdfunding en crowdsourcing mogelijk te maken. Allerlei partijen doen mee om sociale initiatieven van burgers te realiseren. Voorjebuurt.nl staat er niet alleen voor, er zijn tig bedrijven die dezelfde doelen willen behalen. Onder andere Eigen Kracht Centrale www. eigen-kracht.nl, Buddy netwerk www.buddynetwerk.nl, Kracht In Nederland www.krachtinnl.nl. Bij allen staat het helpen centraal. Daarnaast zijn er natuurlijk ook de landelijke initiatieven zoals NLdoet. (91 t/m 95)

3. ANONIEME BRIEFJES Anonieme briefjes die achtergelaten worden in de trein, zorgen voor een klein geluksmomentje aan het begin van de school- of werkdag. Het is maar een klein symbool, maar juist omdat je het niet verwacht heeft het een grote waarde. Waarschijnlijk praat je er nog over wanneer je op je werk of school aankomt.

bestellen. Hierdoor krijgen ook mensen met minder financiële middelen de mogelijkheden om een maaltijd in een restaurant te eten. Bij sommige vestigingen komen ook de wijkagent, arts en andere mensen die actief zijn in de wijk. Hierdoor weten zij wat er allemaal gaande is in de buurt en kunnen zij vertellen wat ze voor de mensen kunnen betekenen. Zo leren mensen elkaar op een laagdrempelige manier kennen. Mensen in een isolement worden meer betrokken bij de buurt. (97)

6. UNIIVERSE Uniiverse is een platform waar je dingen kunt delen en mensen kunt leren kennen in real life. Ondervind wat mensen bij jou in de buurt aanbieden en willen delen. Van kooklessen tot sportactiviteiten en dingen die je mag lenen. Door dingen met elkaar te delen en samen activiteiten te ondernemen zorg je voor een goede band. Hierdoor leer je mensen kennen in real life. We kennen de platformen allemaal wel waar mensen elkaar alleen online leer kennen, maar bij Uniiverse is het alleen mogelijk mensen in levende lijve te ontmoeten. (98)

4. JIJ BENT HET WAARD De ‘jij bent het waard’ app zorgt voor een opbeurend momentje net voor het weekend. Wie wil niet overweldigd worden met complimentjes en leuke en lieve woorden? Deze app is speciaal voor vrouwen en is ontwikkeld door Bram Bakker namens Linda Magazine. (96)

5. RESTO VAN HARTE Restovanharte.nl is een restaurant waar mensen tegen een gering bedrag een driegangen maaltijd kunnen

65


WHO

bram bakker Bram Bakker is een psycholoog en heeft in samenwerking met Linda Magazine een app ontwikkeld die vrouwen een extra zelfvertrouwen boost geeft door middel van het geven van complimentjes en opbeurende woorden. De app instaleer je op je telefoon en iedere vrijdag ontvang je een nieuwe video van de volgende bekende Nederlandse mannen: - Art Rooijakkers - Koert-Jan de Bruijn - Jeroen Nieuwenhuize - Martin Morero (Peter Paul Muller) - Jan Heemskerk - Sabastiaan Labrie - Cas Jansen - Dennis Weening (96)

WHEN

KORTE TERMIJN Samen door het leven, elkaar helpen en samen problemen oplossen. Alles draait om samen, want samen sta je sterk. We bundelen onze krachten en bereiken zo de mooiste doelen. De all about us trend bevindt zich in de early adopters fase. Een klein gedeelte van de Nederlanders zet zich in voor een ander. Dit aantal zal de komende jaren gaan groeien. Niet iedereen zal zich aanmelden als mantelzorger, maar een lief briefje is al het begin.

WHEN

LANGE TERMIJN Er gaat veel veranderen, kijk naar ons zorgstelsel. Wanneer deze opnieuw ingeregeld wordt zal dit van grote invloed zijn op ons allemaal. We moeten zorg gaan dragen voor de ouderen, maar door een grote samenhorigheid kunnen we dit tackelen. Iedereen helpt waar mogelijk om er voor te zorgen dat iedereen de juiste basis behoeftes heeft.

67


bronnenlijst Bronnen Transparantie: 1 Quafinanciën (27 maart 2013). Statische bankenmarkt door wantrouwen consument. Geraadpleegd op 20 april 2013. http://www.quafinancien.nl/nieuws/6531-statische-bankenmarkt-door-wantrouwen-consument 2 Blokzeil J. (23 april 2013). Verband tussen Selten en verdacht Brits slachthuis. Geraadpleegd op 2 mei 2013. http://www.eenvandaag.nl/binnenland/45589/verband_tussen_selten_en_verdacht_brits_slachthuis 3 Rommelse A. (3 mei 2012). Consument verdwaalt in keurmerkenwoud. Geraadpleegd op 2 mei 2013. http://www.milieucentraal.nl/perskamer/persberichten/2012/consument-verdwaalt-in-keurmerkenwoud/ 4 AD.nl (26 maart). De Correspondent haalt meer dan een miljoen euro op. Geraadpleegd op 2 mei. http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3415806/2013/03/26/De-Correspondent-haalt-meer-dan-een-miljoen-euro-op.dhtml 5 Cebuco (2012). Oplagen dagbladen. Geraadpleegd op 2 mei 2013. http://www.oplagen-dagbladen.nl/ 6 Vjmovement.com Geraadpleegd op 1 mei 2013 http://www.vjmovement.com/ 7 Foxnews.com (22 januari 2013) McDonald’s Australia’s mobile app lets diners track food source. Geraadpleegd op 1 mei 2013 http://www.foxnews.com/leisure/2013/01/22/mcdonald-australia-mobile-app-lets-diners-track-food-supply/ 8 Consumentenbond.nl (12 april 2013) De leukste en nuttigste apps. Geraadpleegd op 2 mei. http://www.consumentenbond.nl/test/elektronica-communicatie/telefonie/mobiele-telefoons/extra/leuke-apps/ 9 Thepostgame.com (8 maart 2013) Innovative ‘Ref Cam’ Launches In Australia. Geraadpleegd 2 mei. Innovative ‘Ref Cam’ Launches In Australia | ThePostGame 10 Onderzoeksraad (25 april 2013). Onderzoek naar risico’s voedselveiligheid vleesverwerkende industrie. Geraadpleegd op 3 mei 2013. http://www.onderzoeksraad.nl/nl/onderzoek/1478/risico-s-voedselveiligheid-vleesverwerkende-industrie/melding/1442/Onderzoek+naar+risico’s+voedselveiligheid+vleesverwerkende+industrie Bronnen Experience Economy: 11 Pandodaily (7 februari 2013). Airbnb: 3 million users last year. Gerpaadpleegd op 27 april 2013. http://pandodaily.com/news/airbnb-3-million-users-last-year/ 12 Gemeente Amsterdam (20 december 2012). Toerisme: steeds drukker, goed voor economie. Geraadpleegd op 27 april 2013. http://www.os.amsterdam.nl/nieuws/10611 13 Bakker E. (3 december 2012). Verre reis overleefd de crisis. Geraadpleegd op 28 april 2013. http://www.oneworld.nl/lezen/trend/verre-reis-overleeft-de-crisis 14 CBS (7 februari 2013). Bevolkingsgroei in 2012 ingezakt. Geraadpleegd op 27 april 2013. http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/3E1D543F-B1A9-4B6A-BCB3-92FA3B0D97B9/0/pb13n007.pdf

15 Nieuwsblad (2 april 2013). Dit zijn de leukst pop-up hotels ter wereld/ Geraadpleegd op 25 april 2013. http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130402_036 16 Wikipedia (update 15 april 2013). Geocaching. Geraadpleegd op 24 april 2013. http://nl.wikipedia.org/wiki/Geocaching 17 Nieborg D. (17 maart 2012). Zombies run! Ren voor je leven. Geraadpleegd op 24 april 2013. http://bashers.nl/zombies-run-rennen-voor-je-leven 18 Zwaag G, van der (4 maart 2012). Zombies Run!, hardlopen met je iphone, achtervolgd door zombies. Geraadpleegd op 24 april 2013. http://bashers.nl/zombies-run-rennen-voor-je-leven 19 NOS (3 mei 2013). Marianne gaat 100 dagen holbewonen in Amsterdam. Geraadpleegd op 4 mei 2013. http://nos.nl/op3/artikel/503062-marianne-gaat-100-dagen-holbewonen-in-amsterdam.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A%20 nosop3%20(NOS%20op%203) 20 Secretcinema.com geraadpleegd op 1 mei 2013 http://www.secretcinema.org/ 21 NOS.nl (21 maart 2013) Sterren springen populair in VS. Geraadpleegd op 29 april http://nos.nl/artikel/487095-sterren-springen-populair-in-vs.html 22 The Telegraph (7 april 2013). Man flies from Robben Island to Cape Town using helium balloons. Geraadpleegd op 25 april 2013. http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/southafrica/9976694/Man-flies-from-Robben-Island-to-Cape-Town-using-helium-balloons.html Bronnen 24/7 Maatschappij: 23 Niestadt M. (7 december 2011). Ontspannen werken in de 24/7 maatschappij. Geraadpleegd op 18 april 2013. http://www.mt.nl/90/53699/management/ontspannen-werken-in-de-24-7-economie.html 24 NOS (20 november 2012). 1 op de 8 heeft burn-out klachten. Geraadpleegd op 1 mei 2013. http://nos.nl/artikel/442559-1-op-de-8-heeft-burnoutklachten.html 25 Werken20 (10 april 2013). Werknemer moet zelf balans werk-privé bewaken. Geraadpleegd op 28 april 2013. http://www.werken20.nl/nieuws-over-nieuwe-werken/werknemer-moet-zelf-balans-werk-prive-bewaken/37784/werknemer-moet-zelf-balans-werk-prive-bewaken/ 26 Hr kiosk (oktober 2012). Economische veranderingen. Geraadpleegd op 19 april 2013. http://www.hr-kiosk.nl/xbook/id/1281 27 Unique (31 januari 2013). Voornemen verbeteren balans tussen werk en privé met stip op 1. Geraadpleegd op 20 april 2013. http://www.unique.nl/Unique-nieuws/3588221/7759276/Voornemen-verbeteren-balans-tussen-werk-en-prive-met-stip-op-1.html?page4322701=9 28 Bie L. de (28 oktober 2010). Speeltuin voor ouderen. Geraadpleegd op 18 april 2013. http://www.crossmarks.nl/blog/?p=8207#more-8207 29 Boer M. de (11 april 2013). Hoe maak je de lekkerste games? Candy crush saga-makers leggen het uit. Geraadpleegd op 19 april 2013. http://onsoftware.nl.softonic.com/hoe-maak-je-de-lekkerste-games-candy-crush-saga-makers-leggen-het-uit 30 Interieurdesigner. Werken bij Google een aangename werkomgeving. Geraadpleegd op 19 april 2013. http://www.interieurdesigner.be/interieurprojecten/kantoor-inrichting/google-kantoren-werken-bij-google-jobs.html 31 De Volkskrant (1 maart 2013). Nieuwbouw Google, Apple en Facebook. Geraadpleegd op 19 april 2013. http://www.dearchitect.nl/nieuws/2013/03/01/voorbij-de-garagebox/voorbij-de-garagebox.html

69


32 Kamphuis M. (11 januari 2010). Het kantoor van Red Bull in foto’s. Geraadpleegd op 19 april 2013. http://www.dutchcowgirls.nl/life-style/3191 33 Dutch Cowgirls (26 februari 2013). CoffeeWho: Een app die medewerkers met dezelfde interesses koppelt. Geraadpleegd op 19 april 2013. http://www.dutchcowgirls.nl/social/6261 34 Penelope (22 november 2012). Repudo: digitaal spelen met schaarste. Geraadpleegd op 19 april 2013. http://www.marketingfacts.nl/berichten/repudo-digitaal-spelen-met-schaarste 35 Bloomfashion (19 december 2010). The fun theory volkswagen. Geraadpleegd op 26 april 2013. http://www.bloomfashion.nl/blog/tag/volkswagen/ 36 Thefuntheory (12 november 2010). The speed camera lottery. Geraadpleegd op 26 april 2013. http://www.thefuntheory.com/ Bronnen Informatiesamenleving: 37 Novum/Nu (3 januari 2013). Oplage kranten blijft dalen. Geraadpleegd op 21 april 2013. http://www.nu.nl/media/2995425/oplage-kranten-blijft-dalen.html 38 Redac (18 april 2013). Information overload. Geraadpleegd 29 april 2013. http://moneystore.be/nl/2013/aandelen/information-overload 39 Schooltv (2011). Hoe laat de maatschappij zich informeren. Geraadpleegd op 20 april 2013. http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20111121_communicatie04 40 Kok B. (27 oktober 2012). Twitter verwerkt nu 500 miljoen tweets per dag. Geraadpleegd op 23 april 2013. http://twittermania.nl/2012/10/twitter-verwerkt-nu-500-miljoen-tweets-dag/ 41 TMG (24 januari 2013). Nieuws: altijd en overal. Geraadpleegd op 22 april 2013. http://www.tmg.nl/nl/nieuws-altijd-en-overal 42 Hoek N. van Dijke (27 april 2012). Kinderen zien internet als water uit de kraan. Geraadpleegd op 2 mei 2013. http://www.frankwatching.com/archive/2012/04/27/kinderen-zien-internet-als-water-uit-de-kraan/ 43 Admin (5 maart 2013). Babak Parviz project glass vertelt over google glass. Geraadpleegd op 2 mei 2013. http://www.internetbril.nl/babak-parviz-project-glass-vertelt-over-google-glass/ 44 Wikipedia (26 april 2013). Google glass. Geraadpleegd op 2 mei 2013. http://nl.wikipedia.org/wiki/Google_Glass 45 Ron Jansen (21 januari 2013). Nieuwe verpakkingen McDonald’s met QR-code voor extra info. Geraadpleegd op 2 mei 2013. http://www.missethoreca.nl/Fastfood/Nieuws/2013/1/Nieuwe-verpakkingen-McDonalds-met-QR-code-voor-extra-info-1153096W/ 46 Marco Leeuwerink (23 januari 2013). WeFarm: kennisplatform voor boeren. Geraadpleegd op 2 mei 2013. http://www.extendlimits.nl/nieuws/artikel/wefarm_kennisplatform_voor_boeren 47 Zorgsuccessen (17 september 2012). Stichting IZZ introduceert zorgsuccessen. Geraadpleegd op 2 mei 2013. http://www.zorgsuccessen.nl/nieuws/2012/stichting-izz-introduceert-zorgsuccessen/ 48 Gonny van der Zwaag (24 januari 2013). Moves: gratis iPhone-app meet lichaamsbeweging zonder dure accessoires. Geraadpleegd op 2 mei 2013. http://www.iphoneclub.nl/231262/moves-gratis-iphone-app-meet-lichaamsbeweging-zonder-dure-accessoires/ 49 Megan Rose Dickey (28 maart 2013). New York City Subways Are Getting A New Touchscreen Network. Geraagdpleegd op 2 mei 2013. http://www.businessinsider.com/new-york-city-subway-touchscreens-2013-3?op=1

50 vbds (24 november 2011). Contactlens als computerscherm. Geraadpleegd op 2 mei 2013. http://www.vbds.nl/tag/patenten/ Bronnen Global: 51 Duurzaambedrijfsleven (18 oktober 2012). Meerderheid Nederlanders wilt duurzaam regeerakkoord. Geraadpleegd op 3 mei 2013. http://www.duurzaambedrijfsleven.nl/47165/meerderheid-nederlanders-wil-duurzaam-regeerakkoord/ 52 Rijksoverheid (2011).Groene groei. Geraadpleegd op 2 mei 2013. http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/duurzame-economie/groene-groei 53 Agentschap NL (november 2012). Bedrijvenbeleid in cijfers 2012. Geraadpleegd op 2 mei 2013. http://www.top-sectoren.nl/sites/default/files/20121107%20brochure%20bedrijvenbeleid%20in%20cijfers%202012.pdf 54 Verbeek D. en Boelhouwer J. (2010). Milieu van later, wiens zorg nu? Geraadpleegd op 1 mei 2013. http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/BE4E21C2-84F1-430F-9956-B075F04C3614/0/Milieuvanlaterwienszorgvannu.pdf 55 Communication & Public affairs (februari 2013). Nederlanders willen zonnepanelen bij nieuwe woning. Geraadpleegd op 27 april 2013. http://corporatenl.eneco.nl/nieuws_en_media/Nieuwsbrief-Stakeholders/editie-februari/Pages/Nederlanders-willen-zonnepanelen-nieuwe-woningen.aspx 56 Masdarcity (2011). The global centre of Future energy. Geraadpleegd op 2 mei 2013. http://masdarcity.ae/en/ 57 Vitodibari (2012). The Green Roof Building at the Nanyang Technological University in Singapore is an Ecological and Visual Masterpiece. Geraadpleegd op 2 mei 2013. http://www.vitodibari.com/en/green-roof-building-nanyang-technological-university-singapore-ecological-visual-masterpiece.html 58 Storeforbrands. H&M Conscious experience. Geraadpleegd op 2 mei 2013. http://storeforbrands.com/our-projects/all/detail?page=2 59 Zhuravska N.( 14 juli 2011). Flatboerderij. Geraadpleegd op 2 mei 2013. http://www.quest.nl/video/flatboerderij 60 Meplon C. ( 20 oktober 2008). Rondleiding in de intelligente woning van morgen. Geraadpleegd op 1 mei 2013. http://www.cradletocradle.nl/home/1073_ecologie-en-hightech.htm 61 Schwartz A. (2 mei 2010). Turbine Light Illuminates Highways With Wind. Geraadpleegd op 2 mei 2013. http://inhabitat.com/turbine-light-powers-highway-lights-with-wind/ Bronnen Local: 62 Duurzaambedrijfsleven (18 oktober 2012). Meerderheid Nederlanders wilt duurzaam regeerakkoord. Geraadpleegd op 3 mei 2013. http://www.duurzaambedrijfsleven.nl/47165/meerderheid-nederlanders-wil-duurzaam-regeerakkoord/ 63 Rijksoverheid (2011).Groene groei. Geraadpleegd op 2 mei 2013. http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/duurzame-economie/groene-groei 64 Agentschap NL (november 2012). Bedrijvenbeleid in cijfers 2012. Geraadpleegd op 2 mei 2013. http://www.top-sectoren.nl/sites/default/files/20121107%20brochure%20bedrijvenbeleid%20in%20cijfers%202012.pdf 65 Verbeek D. en Boelhouwer J. (2010). Milieu van later, wiens zorg nu? Geraadpleegd op 1 mei 2013. http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/BE4E21C2-84F1-430F-9956-B075F04C3614/0/Milieuvanlaterwienszorgvannu.pdf

71


66 Communication & Public affairs (februari 2013). Nederlanders willen zonnepanelen bij nieuwe woning. Geraadpleegd op 27 april 2013. http://corporatenl.eneco.nl/nieuws_en_media/Nieuwsbrief-Stakeholders/editie-februari/Pages/Nederlanders-willen-zonnepanelen-nieuwe-woningen.aspx 67 Greengraffiti (2012). Greengraffiti. Geraadpleegd op 3 mei 2013. http://greengraffiti.com/ 68 Minitree. Minitree fruitbomen met smaak. Geraadpleegd op 3 mei 2013. http://www.minitree.nl/ 69 Thinkgeek. Pocket Socket Portable Hand Generator. Geraadpleegd op 3 mei 2013. http://www.thinkgeek.com/product/f2d7/ 70 Rath M. (15 april 2013.) Sprout: Een potlood waarmee je een kruid, groente of bloem kunt planten. Geraadpleegd op 3 mei 2013. http://www.dutchcowgirls.nl/offline/6454 71 Steigerhoutmeubilair (2013). Steigerhouten meubelen. Geraadpleegd op 3 mei 2013. http://www.steigerhoutmeubilair.nl/ 72 M. (15 januari 2012). Kruidentuintje in krat van HEMA. Geraadpleegd op 3 mei 2013. http:// www.tuinenbalkon.nl/kruidentuintje-in-krat-van-hema Bronnen Individualisme: 73 Nieuwevolkspartijnederland (28 december2012). CPB cijfers en verharding van de maatschappij. Geraadpleegd op 24 april 2013. http://nieuwevolkspartijnederland.webnode.nl/news/cpb-cijfers-en-verharding-maatschappij/ 74 Motivaction (10 mei 2012). Grotere groep Nederlanders voelt zich eenzaam. Geraadpleegd op 23 april 2013. http://www.motivaction.nl/content/grotere-groep-nederlanders-voelt-zich-eenzaam 75 Motivaction (januari 2009). Geloof jij dat je betrokken bent. Geraadpleegd op 24 april 2013. http://www.motivaction.nl/content/geloof-jij-dat-je-betrokken-bent 76 Rianne Kloosterman (14 april 2010). Grote verschillen is sportbeoefening tussen mannen en vrouwen. Geraadpleegd op 21 april 2013. http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/vrije-tijd-cultuur/publicaties/artikelen/archief/2010/2010-3088-wm.htm 77 Jan Hoogenboezem en Kim de Bruin (12 augustus 2012). Aantal zelfdodingen stijgt naar 1647. Geraadpleegd op 22 april 2013. http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bevolking/publicaties/artikelen/archief/2012/2012-3668-wm.htm 78 Secondsight (28 september 2009). Een veelbelovende relatie: mens en robot. Geraadpleegd op 6 mei 2013. http://www.secondsight.nl/future/een-veelbelovende-relatie-mens-en-robot/ 79 Wikipedia (update 28 april 2012). Mario Balotelli. Geraadpleegd op 21 april 2013. http://nl.wikipedia.org/wiki/Mario_Balotelli 80 Ibizacare(2012). Ibizacare online services. Geraadpleegd op 20 april 2013. http://www.ibizacare.com/ 81 TLC (2013) Toddlers-Tiaras. Geraadpleegd op 21 april 2013. http://www.tlc.com/tv-shows/toddlers-tiaras 82 TLC(2013). Here comes Honey Boo Boo. Geraadpleegd op 21 april 2013. http://www.tlc.com/tv-shows/here-comes-honey-boo-boo

83 NOS (25 april 2013). Ophef over bonus topman Heineken. Geraadpleegd op 6 mei 2013. http://nos.nl/artikel/499722-ophef-over-bonus-topman-heineken.html 84 Will Palley (31 januari 2013). Kit Kat’s No WiFi zone. http://www.jwtintelligence.com/2013/01/kit-kats-no-wifi-zone/#axzz2SoyAeEIG Bronnen Collectivisme: 85 Vries J. de en Mooren F. van der (20 september 2010. Een op de tien mensen zorgt voor ziek of hulpbehoevend familielid. Geraadpleegd op 24 april 2013. http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/dossiers/jongeren/publicaties/artikelen/archief/2010/2010-3206-wm.htm 86 Godelief M. en Schmeets H. (2011). Meer sociale samenhang, meer geluk? Geraadpleegd op 23 april 2013. http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/890662C0-D289-4617-95CE-A9B44DA6DB61/0/2011k3p39art.pdf 87 Arts K. en Riele S. te (15 juni 2011). Niet-werkende besteden meer tijd aan vrijwilligerswerk dan werkenden. Geraadpleegd op 24 april 2013. http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/arbeid-sociale zekerheid/publicaties/artikelen/archief/2011/2011-3389-wm.htm 88 Cbs (22 april 2013).220 duizend Nederlanders voelen zich belast door de mantelzorg. Geraadpleegd op 24 april 2013. http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/gezondheidwelzijn/publicaties/artikelen/archief/2013/2013-027-pb.htm 89 Nieuwevolkspartijnederland (28 december2012).CPB cijfers en verharding van de maatschappij. Geraadpleegd op 24 april 2013. http://nieuwevolkspartijnederland.webnode.nl/news/cpb-cijfers-en-verharding-maatschappij/ 90 Yerdle (2013). Yerdle a magical place where you can share with your friends. Geraadpleegd op 7 mei 2013. http://www.yerdle.com/ 91 Voorjebuurt. Geraadpleegd op 21 april 2013. http://www.voorjebuurt.nl/ 92 Eigen-kracht. Eigen kracht centrale. Geraadpleegd op 21 april 2013. http://www.eigen-kracht.nl/nl 93 Buddynetwerk (2012). Buddynetwerk geef zin aan je leven. Geraadpleegd op 21 april 2013. http://www.buddynetwerk.nl/ 94 Krachtinnl. Kracht in nl maakt een zelforganiserende samenleving en economie zichtbaar. Geraadpleegd op 22 april 2013. http://krachtinnl.nl/ 95 NLdoet. Geraadpleegd op 22 april 2013. http://www.nldoet.nl/nldoet/144391/ 96 Lindamagazine (19 april 2013) app/ jij bent het waard. Geraadpleegd 22 april 2013. http://www.lindamagazine.nl/videos/app/jij-bent-het-waard/ 97 Restovanharte (2009-2013). Restovanharte brengt mensen bij elkaar. Geraadpleegd op 21 april 2013. http://www.restovanharte.nl/ 98 Uniiverse (2013). Universe, Share in real life. Discover activities & services offerd by real people near you. https://www.uniiverse.com/#/home

73


Coolhuntsverslag  

Tijdens mijn minor Trendwatching aan de Fontys Academy for Creative Industries te Tilburg was ik verantwoordelijk voor de vormgeving van het...

Coolhuntsverslag  

Tijdens mijn minor Trendwatching aan de Fontys Academy for Creative Industries te Tilburg was ik verantwoordelijk voor de vormgeving van het...

Advertisement