Page 1

HET PROJECT

Klas: OM404 Stagebedrijf: Expedient Praktijkbegeleider: Sjoerd Beljon Stagebegeleider: Nicky laurentius


1.0 INLEIDING

2


Na een grondig onderzoek over de werkwijze van mijn stagebedrijf, ga ik zelf ook alle fases werkelijk langs. Vanaf de “binnenkomst van de opdracht” naar “de briefing”, het “eerste voorstel”, de “front-end” en “back-end” fase, het “opleveringen proces” en als laatst de fase “nazorg”. In overleg met mijn stagebegeleider Sjoerd, zal ik het traject voor Spel Werkt geheel doorlopen.

3

Sjoerd is de persoon die alle nieuwe kanten ontvangt en begeleid bij het ontwikkelen van hun nieuwe site. Ook hij zal in dit traject verantwoordelijk zijn voor het contact met de klant.


2.0 INHOUD

4


2 4 6 8 10 12 14 20 22 24 26

5

1.0 Inleiding 2.0 Inhoud 3.0 De fases 3.1 Binnenkomst opdracht 3.2 Briefing 3.3 Het eerste voorstel 3.4 Front-end 3.5 Back-end 3.6 Oplevering traject 3.7 Nazorg, online marketing 4.0 Slot


3.0 DE FASES

6


Ook bij expediĂŤnt werken ze in fases. Deze zijn onder te verdelen in:

7

1. Binnenkomst opdracht 2. Briefing 3. Het eerste voorstel 4. Front-end 5. Back-end 6. Oplevering traject 7. Nazorg


3.1 BINNENKOMST OPDRACHT

8


De klant Sanne Bons is via via terecht gekomen bij Expedient. Ze heeft via de mail en telefonisch contact gehad met Sjoerd. Hierin maakte ze duidelijk dat zij van plan is om haar eigen praktijk als speltherapeut op te zetten en daarvoor een website nodig heeft om haar klanten te bereiken en informeren. Daarbij was ze benieuwd naar de mogelijkheden en kosten.

9

Sjoerd heeft haar geĂŻnformeerd over de verschillende mogelijkheden en hoe het in zijn werk gaat. Sanne Bons was erg enthousiast en is daarna op gesprek gekomen om het een en ander te bespreken.


3.2 BRIEFING

10


Uit het gesprek is het volgende duidelijk geworden: De kant Sanne Bons is binnenkort afgestudeerd als speltherapeut en wil daarna graag haar eigen praktijk oprichten. Ze is gespecialiseerd in de verwerking, groei en ontwikkeling en zelfvertrouwen proces van kinderen. Haar doel is om de ouders van kinderen te bereiken en hun te informeren over haar diensten. Haar budget is niet erg hoog en wil hiervoor graag een basis website. De website zal vooral uit tekst bestaan maar zal ook een project pagina en contact pagina bevatten. In de website moet ook rekening worden gehouden met haar eigen logo die ze heeft laten ontwerpen en de huisstijl keuren.

11

Tijdens het gesprek heb ik samen met Sjoerd een schets opgezet voor haar te nog ontwerpen website.


3.3 HET EERSTE VOORSTEL

12


Het eerste voorstel is door Sjoerd ontwikkeld, ik heb hierbij mee mogen kijken en dit in kunnen zien. In het voorstel werd net zoals ik in mijn onderzoek beschreef, uitgewerkt. De webstructuur wordt is als volgende opgezet: - Home RTF, iCarroussel - Over mij RTF - Speltherapie RTF o Wat is het? RTF o Voor wie is het? RTF - Voor kinderen RTF o Ingrijpende gebeurtenissen RTF o Sociaal-emotioneel RTF o Zelfvertrouwen RTF - Tarieven RTF - Contact iForm + Googlemaps afbeelding Er zijn enkele onderdelen aangeduid als RTF en als Module. In deze RTF-pagina’s kunnen onbeperkt, documenten foto’s filmpjes geplaatst worden.

13

Offerte In de offerte is benoemd wat de website gaat kosten. Er wordt van een basis website uitgegaan. Ook worden 2 gespecialiseerde modules in rekening gebracht. De project module en contact module. Daarnaast worden de beheerkosten ook benoemt.


3.4 FRONT-END

14


De klant is akkoord gegaan met het voorstel en nu kan ik aan de slag met het ontwerp! Bij Expedient werken we snel en efficiĂŤnt. Er wordt snel onderzoek gedaan naar de doelgroep en concurrenten. En direct daarna een ontwerp opgezet. Doelgroep De doelgroep zijn ouders met kinderen. En in het speciaal kinderen die een ingrijpende gebeurtenis hebben mee gemaakt, een moeizame ontwikkeling hebben of kinderen met weinig zelfvertrouwen. Concurrentie http://www.speltherapie.net Landelijke vereniging speltherapie http://www.hetspelement.nl Speltherapie praktijk http://www.speltherapie-ouderbegeleiding.nl Speltherapie praktijk http://www.kinderpraktijkvos.nl/speltherapie/ Kinderpraktijk http://spelenhelpt.nl Speltherapie praktijk http://spelinbeeld.nl/over-speltherapie/ Speltherapie praktijk http://www.speltherapiedrenthe.nl Speltherapie praktijk https://kiekzeeland.nl/aanmelden Jeugd psychologie praktijk

15

Bij de concurrentie is te zien dat de communicatie met de klant verschillende manieren wordt toegepast. De een gebruikt rustige kleuren de ander heldere kinderkleuren. De kleuren die worden gebruikt hebben allemaal wel een warme uitstraling. Ook worden er ronde en organische vormen gebruikt. Als je naar de lettertypes kijkt zie je bij een enkel een iets afwijkende font.


Het ontwerp In het ontwerp wil ik de bezoeker persoonlijk, rustig gevoel geven. De ouder(s)/verzorger moet het gevoel krijgen dat ze op een plek is/zijn waar hun kind goed wordt geholpen en alle aandacht krijgt die hij nodig heeft. Maar ook dat de ouder(s)/verzorger zelf in het traject wordt begeleid. Tevens moet de site een professionele uitstraling hebben waarbij in 1 opslag duidelijk is welke diensten er worden geboden. Deze diensten worden direct beschreven waardoor het duidelijk is dat Sanne Bons verstand heeft van wat ze aanbiedt. En natuurlijk is het van groot belang dat de klant contact op zal gaan nemen. Doordat ze het gevoel hebben gekregen dat Sanne Bons hun kan helpen is een schreeuwende contact button niet toepasselijk. En dat past ook zeker niet bij het imago wat ze uit wil stralen. Daarom is een simpel contactblok met een button rechtstreeks naar de mail, naast de omschrijving over Spelt Werk genoeg. Het ontwerp is persoonlijk, warm en straalt professioneel uit. De hoofdkleur die ik heb gebruikt is paars. De kleurrijkste kleur uit de huisstijlen. Daarbij heb ik afgewisseld met zandbruin en fris wit. Het beeldmerk van Spel Werkt is herhalend toegepast op de achtergrond om belangrijke elementen na voor te halen en een speels effect te creÍren. De ondertitels en kopjes hebben een handgeschreven lettertype om een nog persoonlijker gevoel aan de klant te geven. Ook is er ruimte voor het toevoegen van verschillende afbeeldingen die de trajecten verbeelden. Tijdens het ontwerpen zijn er een aantal wijzigingen gekomen voor de pagina structuur. Een aantal namen zijn veranderd en zijn een aantal pagina’s aangepast. De homepage is uit het volgende opgebouwd:

16


- Paarse balk met daarin een handgeschreven boodschap die de dienst meteen vermeld. - De menubalk. - Het logo links, die de paarse balk en menubalk over lappen om diepte in het ontwerp te laten komen en het logo extra aandacht te geven. - Een carrousel met 1 afbeelding met kinderen om de rust te behouden. - Informatie container Omschrijving van Spel Werkt en Sanne Bons om de bezoeker direct te informeren en een band mee op te bouwen. De tekst staat los in de container om rust te creĂŤren.

17

Contactblok met het adres, telefoonnummer, email-adres en een grote contrasterende button die de klant direct doorlink naar een e-mail venster en zo direct contact op te laten nemen. De achtergrond van dit blok is gevuld met het de structuur van het beeldlogo en is actief paars gekleurd. Zo valt het meteen op dat het geen probleem is contact op te nemen. - Container met de 3 hoofddiensten. De achtergrond van de container heeft ook de structuur van het beeld merk. Elke dienst heeft zijn eigen blok met daarin een gerelateerde foto, kleine intro tekst over de dienst en een grote paarse button om de klant te activeren meer informatie te vinden. Tijdens het hoveren over het blok vergroot hij minimaal om de aandacht van de klant hiernaar te wijzen. Verwerking Groei en ontwikkeling Zelfvertrouwen - Container met 2 tekstblokken om de klant nog meer te informeren als hij nog meer wil weten. Dit is niet het belangrijkste van de pagina en vereist daarom geen bijzondere opmaak.


- De footer bestaat uit een herhaling van het logo, de verschillende pagina’s, adresgegevens, en contactgegevens. De footer is donkerpaars gekleurd om nog weer even extra aandacht te geven aan de contact gegevens. Bouwen De klant is akkoord met het ontwerp en kan ontwikkeld worden. Met een kopie van de xBase ben ik van start gegaan. Voor mij was dit mijn 1e werkelijke site die ik mocht stijlen en ook nog eens voor een kant! Dus heeft Mathijs mij het een en ander uitgelegd voordat ik begon. Als eerst ben ik begonnen met het aanpassen van de lettertypes en kleuren in mijn Sass bestand. Daarna kon ik beginnen met het opvullen van de homepage. Via mijn htmlbestand heb ik plekken gemaakt voor de RTF-modules. In DNN heb ik de modules toegevoegd en vervolgens met mijn Sass-bestand gestijlt. In het begin was het wel even lastig. Ik kende het Sassbestand van Mathijs en Arwin nog niet waardoor ik soms onnodig veel aan het typen was. En ik had nog nooit eerder gewerkt met DNN. In het begin liep dat nog niet helemaal lekker. Ik verwerkte alles in mijn html-bestand in plaats van in de RTF-modules vanuit DNN. Door op de juiste momenten vragen te stellen kon ik op tijd bij sturen. Eerst 1 ding zelf uitproberen, daarna laten controleren en eventueel aanpassen. Als ik iets niet direct wist, wist ik het bijna altijd op internet te vinden. En zo niet kon ik dit altijd na vragen bij Mathijs of Arwin. Tijdens het stijlen heb ik 1 element van mijn ontwerp aangepast. De hover van het menu was niet duidelijk en sterk genoeg in mijn ontwerp. Daarom heb ik een lichtgrijze achtergrond toegevoegd tijdens de hover.

18


19


3.5 BACK-END

20


Voordat ik kon beginnen met het stijlen van de website moest de xBase gekopieerd worden. Ik heb bij Mathijs mee gekeken hoe dit in zijn werk gaat. Dit vereiste wat technische handelingen en instellingen. Omdat technisch het vaak erg druk heeft hebben Mathijs en Arwin dit geleerd om te kunnen.

21

De xBase bevat veel technische onderdelen en modules. Sanne bons zal gebruik maken van de iCarroussel en de iProject. Deze zijn ontwikkeld tijdens de ontwikkeling van de xBase. Tom en Jasper zijn er telkens mee bezig dit te optimaliseren.


3.6 OPLEVER TRAJECT

22


In deze fase heb ik de site getest op fouten. Kloppen de pagina linken, doen de knoppen het, zijn alle contactgegevens en social media iconen gelinkt. En is de site ook correct te gebruiken op tablet en mobiel. De rechten van de RTF blokken moeten ook gecontroleerd worden zodat Sanne Bons haar teksten kan toevoegen, bewerken en aanpassen. Hierna kan zij haar content van de site zelf toevoegen.

23

De afgesproken live datum is vastgesteld op 16 januari.


3.7 NAZORG

24


25

De site staat nu online en kan gevonden en gebruikt worden. De website zal op de server van Expedient blijven draaien. De klant zaal maandelijks betalen voor het regulier onderhoud. Denk hierbij aan bugs oplossen. Onder nazorg valt ook eventuele meerwerk en SEO en SEA en ad hoc zaken voor beheer, tekst, foto’s en andere vraagstukken.


4.0 SLOT

26


27

Na dit onderzoek ben ik heel wat wijzer geworden. Ik weet nu hoe mijn stagebedrijf te werk gaat en wie waar verantwoordelijk is. Ik had voor het onderzoek al veel mee gekregen in het bedrijf maar nu ben ik ook te weten gekomen waar een voorstel uit bestaat en hoe het is opgebouwd. En ik weet ook meer over de binnenkomst van een opdracht. Nu ben ik er klaar voor om aan de slag te gaan met een grote opdracht!


Sophie Noordman Expedient experts in internet

Het project  
Het project  
Advertisement