Page 1

ZO GAAT HET IN ZIJN WERK

Klas: OM404 Stagebedrijf: Expedient Praktijkbegeleider: Sjoerd Beljon Stagebegeleider: Nicky laurentius


1.0 INLEIDING

2


Expedient is het bedrijf waar ik van 29 augustus tot 20 januari stageloop. ZIJ zijn Experts in internet. Bedenk, creÍert, realiseert en beheert hoogwaardige internetoplossingen, websites met onderhoudssysteem, webshops en web-based software. Hier werk ik samen met 11 collega’s: Micheal (eigenaar), Sjoerd (projectmanager), Richard (stagiair marketing), Mathijs (front-end), Arwin (front-end), Renate (stagiair frontend), Jasper (back-end), Tom (back-end), Serkan (stagiair backend), Sven (stagiair back-end) en Berry (zoekmaschineoptimalisatie SEO, SEA).

3

Om precies te weten hoe het bij Expedient, mijn stagebedrijf te werkt gaat, ga ik onderzoeken doen naar hoe ze hier met een opdracht omgaan. Elk bedrijf heeft zijn eigen traject die uit een aantal fasen bestaan. Iedereen in het bedrijf heeft zijn eigen functie en taak bij een of meerdere fases. En Expedient dus ook. Elk van deze fases ga ik onderzoeken en omschrijven. Daarna ga ik er ook meelopen en een aantal werkzaamheden verrichten.


2.0 INHOUD

4


2 4 6 8 12 14 18 22 24 26 28

5

1.0 Inleiding 2.0 Inhoud 3.0 De fases 3.1 Binnenkomst opdracht 3.2 Briefing 3.3 Het eerste voorstel 3.4 Front-end 3.5 Back-end 3.6 Oplevering traject 3.7 Nazorg, online marketing 4.0 Slot


3.0 DE FASES

6


Ook bij expediĂŤnt werken ze in fases. Deze zijn onder te verdelen in:

7

1. Binnenkomst opdracht 2. Briefing 3. Het eerste voorstel 4. Front-end 5. Back-end 6. Oplevering traject 7. Nazorg


3.1 BINNENKOMST OPDRACHT

8


Een opdracht kan op verschillende manieren binnen komen. Via netwerken, door een van Expedients websites of door meerwerk bij een bestaande klant. Netwerken Michel, de eigenaar van Expedient houdt zich verantwoordelijk voor het netwerken. Hij zet daarvoor Linkedin in, zijn klant en hun contacten, businessclubs, sponsorschap en vrienden en hun vrienden. Hij is lid van 3 businessclubs, OBC (Ommer Busines Club) Ommen met 120 leden, RNRBC (Rock en Roll Business Club Nijverdal) met 80 leden en Bedrijfssponsor, golfclub Hoogegraven met 60 leden. Door aan verschillende activiteiten mee te doen zoals Lezingen, weekenden weg en steden trips vergroot hij een groot deel van Expedient ’s netwerk. Zo heeft hij via netwerken 90% van de klanten binnen gehaald. Een voorbeeld hiervan is Spaarzaam. Doordat Michel het abonnement van de businessclub BMI aan een collega had gegeven, heeft zijn collega als bedankje hem getrakteerd op een etentje. Tijdens de lunchen zaten 2 manen naast hun te praten over dat zij opzoek waren naar een internetbedrijf. Ze hadden er aardig wat moeite mee waardoor Michel ze aansprak en een gesprek begon. Daaruit is een mooie website gekomen met een interessante technische achtergrond.

9

Ook een goed voorbeeld hiervan is Larotape. De contactpersoon was een oud klasgenoot van Michel. Via via had hij gehoord dat hij bij Larotape was terechtgekomen. Via LinkedIn heeft Michel contact met hem opgenomen. Het


begon met een informele afspraak en vanuit daar kwam ter sprake dat zij eigenlijk ook een nieuwe site moesten. Michel heeft mee gedacht aan een aantal ideeën dat bij Larotape erg veel indruk heeft gemaakt. En daardoor heeft Larotape de opdracht bij Expedient gelegd. Websites Expedient heeft 2 websites waarmee zij zichzelf promoten. www.expedient.nl en www.websitelatenmakenzwolle.nl. De eerste site is de algemene site van Expedient. Een zakelijk en groot ogende bedrijfspagina waar u als groot bedrijf met een redelijk budget graag een website wilt hebben. Websitelatenmakenzwolle.nl daarentegen is niet gericht op grote bedrijven. Deze website is voor de kleine ondernemers, die geen groot budget hebben maar toch graag een mooie, functionele website willen hebben. Bij deze 2e website is ook erg goed nagedacht over SEO en SEA. De site is makkelijk vindbaar door gebruik van de meest gezochte zoekwoorden voor “een website laten maken”. Met deze 2 websites worden de 2 verschillende doelgroepen van Expedient slim aangesproken. Meerwerk Het web biedt steeds meer mogelijkheden het vernieuwt zich op allerlei vlakken. En daarom komen klanten met een verouderde website terug. Ze stellen de vraag om de website te vernieuwen en het gebruik te optimaliseren. Maar ook kunnen zij vragen naar uitbreiding, de online marketing, uitbreiding of SEO en SEA.

10


www.expedient.nl

11

www.websitelatenmakenzwolle.nl


3.2 BRIEFING

12


De klant is ervan overtuigd dat Expedient hun kan helpen. Via mail of telefoon neemt de klant contact op. Afhankelijk van de klant en hun vraag, zal er meer duidelijk kunnen worden in een gesprek. Het kan ook voorkomen dat een kant met een aanbesteding komt. Ze hebben meerdere bedrijven gevraagd voor de opdracht om te kijken welk bedrijf het beste bij hun past. Na dat het geheel duidelijk is wat de wens van de klant is word dit in een briefing beschreven. Hierin staat onder andere: - Wie is de klant? - Wat is het doel van de klant? - Welke vraag heeft de klant? - Website of een webshop? - Eenvoudig, uitgebreid of op maat gemaakt? - Welke modules zijn van toepassing? - Huisstijl? - Moet hier rekening mee worden gehouden - Of moet er een nieuwe huisstijl worden ontwikkelen - Wat is hun budget? - Heeft de klant behoefte bij SEO en SEA?

13

Over deze fase zijn Michel en Sjoerd verantwoordelijk.


3.3 HET EERSTE VOORSTEL

14


Het voorstel is een samenvoeging van het functioneel ontwerp en de offerte. Maar ook wordt hier in het volgende beschreven: - Meerwerk - Voorwaarden - Leveringsvoorwaarden - Bijlage Dit voorstel wordt via de mail opgestuurd naar de klant. Binnen enkele dagen zal de klant reageren met hopelijk een akkoord. Functionele uitwerking Nadat de vraag duidelijk is, gaan Michel en/of Sjoerd bezig met de functionele uitwerking. In de functionele uitwerking komen verschillende punten aan bod. Als eerst wordt het aantal pagina’s omschreven die de website zal gaan bevatten. Aan de pagina’s wordt een menu gekoppeld. Dat kan worden onderverdeeld in een hoofdmenu en submenu.

15

Hierna worden de functies van alle pagina’s omschreven, welke informatie het gaat bevatten, welke acties je op de pagina kan maken, wat waar komt en het gebruik van de verschillende modules. Na dat alle pagina’s zijn beschreven


wordt er ook een kleine uitleg gegeven over de verschillende modules die worden toe gepast. Wanneer de klant behoefte heeft aan SEO en SEA zal dit ook in het functioneel ontwerp worden beschreven. Hier komt het volgende aan bod: websitestructuur, indexatie, social media, Domeinnaam en de extensie. Dit samen vormt het functioneel ontwerp. Alle punten die de klant wenst staan hierin beschreven. Offerte Naar aanleiding van het functioneel ontwerp wordt er een offerte uitgewerkt. Michel en Sjoerd maken hiervoor een opzet. Specifieke inschatting van uren worden gevraagd aan de verantwoordelijke van een bepaald onderwerp. Zo moet grafisch inschatten hoelang zij met grafisch bezig zijn en technisch met technisch. In de offerte kan het volgende worden omschreven: - Grafische werkzaamheden: Maken ontwerp Omzetten Ontwerp naar HTML/Stylesheets Styling homepage & generieke pagina’s Styling Modules Styling overige pagina’s(optioneel)

16


- Technische werkzaamheden: Uitwerking en opzetten datamodel (optioneel) Product module (optioneel) Zoekmodule (optioneel) Inrichten en bouwen filters (optioneel) XML parser ontwikkelen (optioneel) Inrichten en instellen parser (optioneel) Foto import en koppeling module (optioneel) Formuleren module waarmee product direct wordt meegenomen in de aanvraag (optioneel) Opvang redirects (optioneel) - Aanvullende modules: De klant kan in haar website of webshop gebruik maken van verschillende aanvullende modules.

17

- Testen en oplevering. - Optionele opties. - Beheerkosten Supportwebsite Support parser (optioneel) Hostingkosten.


3.4 FRONT-END

18


De klant is akkoord gegaan met het voorstel. Nu kan er echt na gedacht worden over het uiterlijk van de huisstijl en/of de site. Sjoerd of Michel geven aan Mathijs en/of Arwin de taak om hiermee aan de slag te gaan. Ondertussen houdt Sjoerd in de gaten hoe het er voor staat en de planning nog klopt. Als eerst verdiepen zij zich in de opdracht. Het voorstel voor de klant wordt doorgelezen, er wordt onderzoek gedaan naar de doelgroep en er wordt gekeken naar de concurrentie. Daarna wordt het de beschreven voorstel uitgewerkt in Visuals. Huisstijl Soms komt het voor dat er een bedrijf of ondernemer bij ons komt met de vraag om een huisstijl te ontwikkelen. Expedient is een Fullservicebureau. Mathijs en Arwin kunnen voor de klant niet alleen een website of shop ontwerp en ontwikkelen maar ook een logo met huisstijl. Website of webshop Na deze optionele fase kunnen Mathijs en Arwin aan de slag met de wireframes. Dit is de schetsfase van de website waar zichtbaar wordt waar alle elementen komen te staan. De wireframes bevatten geen styling. Dus geen kleuren, afbeeldingen etc. De wireframes worden opgestuurd naar de klant om te controleren of dit naar wens is.

19

Hierna is het tijd voor de Visuals, de ontwerpen van de website of webshop. In Photoshop wordt met een start document het ontwerp opgezet. Het ontwerp wordt gebaseerd op het bedrijf, de huisstijl en de vraag van de klant. Ook wordt er tijdens het ontwerp al rekening met een bootstrap grid. Tijdens het coderen wordt hier gebruik van gemaakt.


Wanneer het ontwerp klaar is wordt het ontwerp teruggekoppeld bij de klant. Als de klant het er niet mee eens is wordt het ontwerp aangepast en opnieuw opgestuurd. In het voorstel staat omschreven hoeveel correctie rondes het ontwerp zal hebben. Meestal zijn dit 2 of 3 correctie rondes. Wanneer dit wordt overschreden valt dit onder meerwerk. Daarna kan het ontwerp naar de volgende fase. Als het akkoord op het ontwerp is gegeven zullen Mathijs en/ of Arwin verder gaan met het stijlen van de site. De verschillende pagina’s zullen worden aangemaakt en tevens zal het beheeraccount worden aangemaakt. De site zit nu in de ook wel genoemde “develop fase” en word gebouwd op de ‘dev’ (develop) server. Hierbij is Sjoerd ook op de achtergrond betrokken. Met gebruik van een basis format, word er een begin gemaakt aan de website of shop. Dit is om overbodige tijd te voorkomen. Zo heeft Expedient de xBase ontworpen als standard opbouw voor de website en de Baseshop voor een webshop. Bovendien hebben zij standaard documenten voor Sass, javascript etc. om zo nog makkelijker, sneller en effectiever te werken. Hierdoor kunnen zij ook laaggeprijsde websites bieden! Expedient werkt ook met DNN(DotNetNuk), een CMSprogramma dat gebruiksvriendelijk is voor de klant om de website te bewerken en ook een snelle en goedkope manier om de website op te bouwen. DNN bied verschillende standard modules die in de site gebruikt kunnen worden. Mathijs en Arwin zullen deze modules stijlen tijdens het realiseren van de site. Dit doen zij met gebruik van HTML, SASS/ CSS, Javascript en jQuery. Als de klant opzoek is naar een diepgaande website zal Expedient deze wel vanaf nul opbouwen. Dit gebeurd over het algemeen met Grote bedrijven die een groter budget hebben.

20


21


3.5 BACK-END

22


Jasper en Tom houden zich bezig met het programmeren. Zij bouwen de puzzelstukken voor de sites. Nieuwe functionaliteiten zoals nieuwe modules worden door hun geprogrammeerd. Deze modules moeten vanaf de achterkant van de site bewerkt kunnen worden. Zij zorgen er ook voor dat dit mogelijk is. Bij het bouwen van de puzzelstukjes voor een webshops word er nog iets dieper in gegaan. Bijvoorbeeld het sorteersysteem. Elk product valt onder een categorie, elke categorie heeft elk zijn eigen eigenschappen. Via een koppeling systeem wat te vergelijken is met Excel worden de producten en eigenschappen geordend en verwezen. Dit systeem is door de programmeurs ontwikkeld. Door veroudering of updates kan het voor komen dat in de elementen van het systeem fouten ontstaan. Zij zijn er ook verantwoordelijk voor, dat deze bugs worden opgelost.

23

Deze werkzaamheden gebeuren meestal voor, tijdens en/of na de front-end fase. En Michel en Sjoerd houden hier ook in de gaten hoe het er voor staat en de planning nog klopt.


3.6 OPLEVER TRAJECT

24


De voorbereidingen voor het live gaan van de site worden getroffen. Sjoerd en/of Michel overleggen met de klant wanneer dit zal gaan gebeuren. Testen In deze fase zal de site door Expedient worden getest op mogelijk technische problemen en mankementen. En zullen eventueel worden verholpen. Na deze test zal de site op een tijdelijke locatie voor de klant beschikbaar gemaakt worden zodat deze getest kan worden. In deze fase is het mogelijk om de site voor het eerst daadwerkelijk te gebruiken. Content toevoegen Tijdens deze fase kan de content worden toegevoegd. In het voorstel staat wie dit zal gaan doen. De klant levert de content aan bij expedient of zal de content zelf toevoegen. Dit zal op de ‘test’ server gebeuren. Als de site in meerdere landen zal worden gebruikt, leverd de klant dit in meerdere talen aan of zal Expedient een vertaalbureau inschakelen om de content te vertalen. Het vertaalbureau zal dan een Excel bestand aan leveren die Expedient in de site zal implementeren. Oplevering website of webshop, live Tijdens het oplevingstraject zorgt Sjoerd er voor dat alles wordt gekoppeld. Hij kijkt of de domeinnaam al bestaat of dat hij nog vast gelegd moet worden. Daarnaast zorgt hij ervoor dat de SSL-beveiliging certificaat gekoppeld die ervoor zorgt voor een beveiligde verbinding tussen een webserver en een browser. Denk aan eventuele creditcardtransacties, gegevensoverdracht en logins etc. Berry zal de mailboxen aanmaken en indien het een webshop is, koppelt hij de site met de Payment provider, Buckaroo.

25

Wanneer dit allemaal gedaan is wordt er voor de laatste keer een voorstel gestuurd. De klant geeft het eindakkoord en het technische team, Tom en Jasper of grafisch, Mathijs en Arwin, zorgen ervoor dat de website op de live server komt te staan.


3.7 NAZORG

26


De site staat nu online en kan gevonden en gebruikt worden. De website zal op de server van Expedient blijven draaien. De klant zaal maandelijks betalen voor het regulier onderhoud. Denk hierbij aan bugs oplossen. Onder nazorg valt ook eventuele meerwerk en SEO en SEA en ad hoc zaken voor beheer, tekst, foto’s en andere vraagstukken. Meerwerk Alles wat niet in het voorstel staat beschreven, maar wel noodzaak is gedaan te worden, wordt beschouwd als meerwerk. Dit betekend ook dat hiervoor extra betaald moet worden. Meerwerk kan in alle tijden van het proces ontstaan. Ook na dat de oplevering. Ook is er meerwerk als de klant na oplevering extra elementen in de site wil. Zoals een aanpassing in het ontwerp of een extra pagina. Maar ook kan het door SEO en SEA komen. SEO en SEA Sommige klanten vinden het gebruik van SEO SEA erg gunstig en hebben het budget voor SEO en SEA (zoekmachine optimalisatie). Ze besluiten om hier gebruik van de maken. Dit is Berry’s vak. Hij zorgt ervoor dat je site zo hoog mogelijk in google komt. Via analytics houdt hij dit in de gaten. Dit programma van google laat zien wie de site bezoek, hoeveel bezoekers het heeft etc.

27

Google heeft verschillende regels waardoor jij hoger in google komt. Zij scannen telkens sites en de site die het best voldoet aan deze regels staat het hoogst in google. Een aantal punten waar google naar kijkt zijn: Kennisdeling, techniek, content, Autoriteit, conversie, user Experiences, social en SEO voor mobiel.


SLOT

28


29

Na dit onderzoek ben ik heel wat wijzer geworden. Ik weet nu hoe mijn stagebedrijf te werk gaat en wie waar verantwoordelijk is. Ik had voor het onderzoek al veel mee gekregen in het bedrijf maar nu ben ik ook te weten gekomen waar een voorstel uit bestaat en hoe het is opgebouwd. En ik weet ook meer over de binnenkomst van een opdracht. Nu ben ik er klaar voor om aan de slag te gaan met een grote opdracht!


Sophie Noordman Expedient experts in internet

Zo gaat het in zijn werk  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you