Page 1

moernaut magazine

Lancering online magazine en strategie voor schoenenwinkel moernaut

Artesis Plantijn Hogeschool Communicatiebureau Starss

Bachelorproef Grafische & digitale media

2016 2017

Sophie Houttequiet


1. Inleiding 3

Voor deze opdracht wilde ik graag samenwerken met een opdrachtgever die ik nog niet kende. Zo zou het een uitdagende opdracht worden omdat ik dan op voorhand niet zou weten welke soort opdrachten ik zou krijgen. Via het communicatiebureau Starss, waar ik stage heb gelopen, ben ik in contact gekomen met schoenenwinkel Moernaut. Toen Jens me vertelde over schoenenwinkel Moernaut was ik meteen zeer enthousiast. Moernaut is een grote winkel met een zeer uitgebreid en divers klantenbestand. Ze bereiken zeer veel mensen via sociale media en mailverkeer, en dat aspect van deze opdracht vond ik interessant voor de bachelorproef. Het is een opdracht die ik nog nooit uitgevoerd heb, hierdoor kan ik niet terugvallen op ervaring en eigen kennis. Wel kunnen ze me bij Starss zeer goed begeleiden en kan ik met hun hulp kennis en ervaring vergaren en deze bachelorproef tot een goed einde brengen.


4


2. Inhoudstafel 5 1. 2. 3. 4.

Inleiding 3 Inhoudstafel 5 Abstract 7 Fases van de bachelorproef 9 4.1. OriĂŤntatiefase 11

4.1.1. Over Moernaut 12 4.1.2. Debriefing 15 4.1.3. Probleemomschrijving 16 4.1.4. Onderzoeksvragen 18 4.1.5. Doelstelling & resultaat 19

4.2. Onderzoeksfase 21

4.2.1. EnquĂŞte 22

4.2.2.

Persona doosnee lezeres online magazine

28

4.2.3. Concurrentie analyse 30 4.2.4. Online publishing platform 35 4.2.5. Prijsverschil online versus gedrukt 38 4.2.6. Papieren magazine - specificaties 40

4.2.7.

Verschil in ontwerp online vs. gedrukt

44

4.3. Conceptfase 47 4.3.1.

Moodboard opmaak magazine

48

4.3.2. Moodboard logo 52 4.3.3. Moodboard make-up 53 4.3.4. Moodboard fotografie 54 4.3.5. Moodboard locatie fotoshoot 56 4.3.6. Moodboard nieuwsbrief 58 4.3.7. Inspiratie social media posts 59 4.3.8. Inspiratie social media video's 59 4.3.9. Inspiratie film winkel 59 4.3.10. Moodboard digitale poster 60

4.4. Ontwerpfase 63

4.4.1.

Ontwerp stramienen opmaak magazine 64

4.4.2. Ontwerp logo online magazine 66 4.4.3. Ontwerp nieuwsbrief 68 4.4.4. Ontwerp social media posts 70 4.4.5. Ontwerp social media video's 71 4.4.6. Ontwerp film winkel 72 4.4.7. Ontwerp digitale posters 73


6

4.5. Finaal ontwerp 75

4.5.1. Magazine 76 4.5.2. Logo 85 4.5.3. Nieuwsbrief 86 4.5.4. Social media posts 88 4.5.5. Social media video's 92 4.5.6. Film scherm in winkel 94 4.5.7. Digitale posters 96 4.5.8. Facebook banners 100 4.5.9. Banners website en blog 104 4.5.10. Lancering online magazine 106 4.5.11. Eerste reacties en cijfers 108

5. 6. 7. 8.

Conclusies en aanbevelingen Dankwoord Bibliografie Bijlagen

111 115 117 119

8.1. Resultaten fotoshoot 120

8.2.

Vergelijking van prijzen gedrukt magazine

126

8.3. Tabel concurrentie vergelijking 128 8.4. Resultaten enquĂŞtes 130 8.5. EnquĂŞte 132


3. Abstract 7

Schoenen en lederwaren Moernaut is een familiebedrijf met een winkel van 1.300 m2 in Dendermonde. De winkel bestaat sinds 1938, maar intussen zijn ze zeker niet blijven stilstaan. Ze breidde sterk uit en in 2014 lanceerde ze een webshop. Door concurrentie van grote online spelers zoals bijvoorbeeld Zalando, moeten ze de communicatie met hun klanten goed onderhouden. Dit doen ze onder meer door het aanbieden van een webshop, hierdoor vergroten ze hun terrein en kunnen ze meer klanten bereiken. Met de zomer die aankomt, zoekt Moernaut een nieuwe manier om huidige en nieuwe klanten te bereiken. Daarin past de lancering van een online magazine. Moernaut is heel actief op sociale media (Facebook, Instagram, etc.). Dat maakt hen uniek als schoenenwinkel doordat ze persoonlijk contact houden met de klanten. Hun huidige klanten kunnen goed en snel bereikt worden via sociale media, maar het contact en de inhoud die ze gebruiken op deze kanalen moet regelmatig geĂźpdatet en fris blijven. Daarbij kan een online magazine helpen. Op deze manier krijgen ze de nieuwe collecties te zien zonder overladen te worden met vele nieuwe schoenen in hun webshop. Een online magazine kan het eerste contact met een nieuwe collectie aangenaam laten verlopen.

De doelgroep van het online magazine kan je bereiken via twee verkoopskanalen: online (via webshop, sociale media of mail) en in de winkel zelf. Dit weten we door enquĂŞtes die afgenomen zijn in het kader van deze bachelorproef. Na heel wat verschillende soorten onderzoek (concurrentie analyse, prijsvergelijking van een online versus gedrukt magazine, onderzoek naar het beste platform, etc.) is het MOMO magazine, een online magazine op ISSUU, het resultaat geworden van deze bachelorproef. Omdat het een nieuw magazine is dat gepubliceerd wordt, moet het nog winnen aan bekendheid bij lezeressen. Dit kan Moernaut bekend maken door middel van sociale media, hun website en mail, maar ook zeker in de winkel zelf. Hoe meer kanalen je gebruikt, hoe meer mensen het MOMO magazine kunnen leren kennen. Er is gekozen voor een online magazine voor enkele redenen. Moernaut kan er meer mensen met bereiken omdat het online staat, er zijn geen drukkosten en ze zijn online al heel actief aanwezig. Het budget van Moernaut was beperkt, daardoor zou een gedrukt magazine nooit mogelijk geweest zijn. De doelstelling van deze bachelorproef? Het MOMO magazine een goede opstart geven, met ondersteuning van extra kanalen (sociale media, mail en publicaties in de winkel). Het doel is dat dit online magazine achteraf verder blijft lopen onder leiding van Moernaut. Hoe dit juist moet gebeuren staat uitgebreid geschreven in deze bachelorproef.


8


4. Fases van de bachelorproef 9

Een goed project verloopt altijd in kleine stappen. Om deze stappen duidelijk te maken is er gekozen om het project op te delen in 4 fases: de oriëntatiefase, de onderzoeksfase, de conceptfase en de ontwerpfase.

In fase drie worden concepten en voorbereidingen voor het uiteindelijke product besproken. Alle informatie hierover staat uitgeschreven in hoofdstuk 4.3. CONCEPTFASE.

Bij de eerste fase, de oriëntatiefase, wordt het project en de opdrachtgever ingeleid. Na deze fase is het duidelijk wat het doel is van het project. Deze fase vindt u terug in hoofdstuk 4.1. ORIËNTATIEFASE.

In de laatste fase, de ontwerpfase, wordt er meer uitleg gegeven over de ontwerpen die gemaakt zijn en waarom deze keuzes gemaakt zijn. Deze fase heet 4.4. ONTWERPFASE.

De tweede fase is de onderzoeksfase. Deze kan teruggevonden worden in hoofdstuk 4.2. ONDERZOEKSFASE. Hier vindt het onderzoek voor het project plaats, zoals de naam al doet vermoeden. Met de uitkomsten van dit onderzoek worden de keuzes gemaakt voor het eindproduct. In deze fase worden ook de onderzoeksvragen beantwoord en gemotiveerd.

In hoofdstuk 4.5. FINAAL ONTWERP worden alle finale uitwerkingen gepresenteerd. Deze worden bezorgd aan Moernaut. Aan het einde van dit hoofdstuk worden alle ontwerpen ten slotte gepresenteerd, maar daar eindigt deze bachelorproef niet. Er volgt nog een vijfde hoofdstuk, CONCLUSIES EN AANBEVELINGEN, waarin er meer informatie wordt gegeven bij het gebruik van de finale ontwerpen.

Oriëntatiefase

Finaal ontwerp

Ontwerpfase

Onderzoeksfase

Conceptfase


10


11

4 .1 . O R I Ë N T A T I E F A S E Vooraleer er kan worden overgegaan tot onderzoek en ontwerp moeten we wat meer weten over het project en de opdrachtgever schoenenwinkel Moernaut. In de oriëntatiefase wordt er meer verteld over de schoenenwinkel in hoofdstuk 4.1.1. OVER MOERNAUT. Tijdens de eerste meeting vond de briefing plaats. Daarna werd een debriefing opgesteld in hoofdstuk 4.1.2. DEBRIEFING. Er is altijd een reden waarom een project gelanceerd wordt. Hierover wordt meer verteld in hoofdstuk 4.1.3. PROBLEEMOMSCHRIJVING. In hoofdstuk 4.1.4. ONDERZOEKSVRAGEN worden de onderzoeksvragen opgelijst. We eindigen met een omschrijving van de doelstelling en het te verwachten resultaat in hoofdstuk 4.1.5. DOELSTELLING & RESULTAAT.


12

4 .1 .1 .

Ove r Moe r n aut

De geschiedenis van Moernaut begint in 1924, intussen bijna een eeuw geleden. In 1938 kwam de eerste winkel er en in 1974 verhuisden ze naar de locatie waar ze momenteel nog steeds actief zijn. Intussen is de schoenenwinkel dan ook sterk gegroeid, maar toch kan je in het gebouw nog elementen uit het verleden terugvinden. Sinds 2000 wordt de 3e generatie ook sterk betrokken bij Moernaut. In 2010 stoomden ze de winkel klaar voor een uitbreiding. Het werd een schoenenparadijs van bijna 1.300 m2. 2013 was het jaar dat Moernaut zijn 75-jarig bestaan vierde. Bij deze speciale verjaardag begonnen ze een webshop die startte op 6 januari 2014. Intussen levert deze webshop zo’n 10% van de totale opbrengst op, iets waar ze fier op mogen zijn in schoenenland. In het verleden werd gestart met een bedieningsconcept dat – tot vandaag – nog uniek is: een semi-zelfbediening gecombineerd met bediening. De klant kan zelf eerst rustig rondkijken en passen, want de schoenen staan per maat uitgestald. Uiteraard staat het verkoopteam de klant bij met deskundig advies. De iets duurdere en exclusievere schoenen staan op platforms in de winkel. Klanten kunnen deze passen door het verkoopteam aan te spreken. Het hele verleden van Moernaut wordt gekenmerkt door een toekomstgerichte visie. Ze pikken de laatste nieuwe trend op en deinzen er niet voor terug om iets nieuw te proberen. Dat maakt van deze winkel ook zo een groot succes. Door deze toekomstgerichte visie staat Moernaut heel open voor dit afstudeerproject en willen ze me hierbij begeleiden. Afbeelding 1: Gevel moernaut


13


14

Afbeelding 2: Interieur Moernaut


4 .1 .2 . D e br i e f i n g

15

Het project werd besproken met Rikkert van Moernaut. Het werd al snel duidelijk dat ik veel vrijheid en eigen inbreng had bij het project, maar er werden ook wel duidelijke richtlijnen gegeven omdat het moest passen in het Moernaut verhaal.

Uitwerkingen:

Waarom dit project?

-

Naam en look bedenken voor magazine

Schoenenwinkel Moernaut is op zoek naar een leuke manier om klanten te laten kennismaken met nieuwe collecties zonder dat deze direct de webshop moeten bezoeken. Na een korte brainstormsessie kwamen we op het idee om een online magazine / lookbook te starten dat meerdere keren per jaar kan worden uitgegeven, bijvoorbeeld bij de start van een nieuw seizoen.

-

Een fotoshoot o Content voor het magazine → Looks origineel tonen i.p.v. flatlays. o Beeld voor cover o Foto’s bewerken voor gebruik

Naast het conceptueel voorbereiden en vormgeven van de website komen nog enkele uitwerkingen bij het online magazine / lookbook kijken:

-

Social media posts o Magazine bekend maken bij doelgroep o Facebook- / Instagram- / Twitterposts en Facebookbanners

Doelgroep? Voor de eerste publicatie gaan we ons richten op een specifieke doelgroep: vrouwen tussen 20 en 50 jaar, omdat deze groep het meest toegankelijk is voor schoenenwinkel Moernaut en dit de ideale proefpersonen zijn om te zien of het online magazine aanslaat of niet. Achteraf kan dit natuurlijk uitgebreid worden.

E-mail o Online magazine / lookbook bij klanten van Moernaut en Les Deux bezorgen. Magazine drukklaar maken o Keuze nemen in bindwijze, papierkeuze, formaat, …

Samenwerking? Voor de photoshoot wordt samengewerkt met kledingwinkel Les Deux. Zij voorzien outfits die gematcht kunnen worden met de schoenen van Moernaut. Momenteel werken ze ook al samen, Les Deux presenteert een schoen aan onder een outfit van Moernaut. Als klanten deze schoen willen kopen moeten ze de straat even oversteken naar de winkel van Moernaut. Door deze samenwerking krijgt het magazine ook meer bereik. Zowel de klanten van Moernaut als Les Deux krijgen dit magazine te zien. Moernaut geeft het magazine uit, daarom blijft de focus ook behouden op de schoenenwinkel, maar Les Deux krijgt zeker ook de nodige aandacht.

Posters en flyers o Magazine in de kijker zetten o In winkels (Moernaut en Les Deux) gebruiken en op events die Moernaut sponsort) -

-

Platform voor online magazine kiezen o Onderzoek doen o Beslissingsfactoren: • Prijs? • Embedding mogelijk op website? • Navigatie elementen beschikbaar? • Opmaak in InDesign? • Desktop, tablets en smartphones? • Webshoplinks • Zijn er analytics beschikbaar? Adviesrapport


16

4 .1 .3 . Pr obl e e m om sc h rij v in g Binnenkort is het weer zomer en daarbij hoort een nieuwe schoenencollectie voor schoenwinkel Moernaut. Momenteel lopen de reclamecampagnes van Moernaut traditioneel via de gekende kanalen zoals advertenties in streekbladen en print. Moernaut maakt daarnaast ook gebruik van sociale media en is online zeer actief, wat toch opmerkelijk is voor een zelfstandige winkel. Starss, het communicatiebureau waar ik mijn stge liep, bedacht enkele jaren geleden een unieke manier om hun manier van communiciëren te differentiëren en te laten opvallen door de schoenen te laten spreken. Deze aanpak kent echter zijn limieten, omdat er niet eeuwig tekst kan bedacht worden bij een schoen. Deze aanpak speelde ook in op hun socialmedia kanaal door gebruik te maken van slogans als #deeljemoment, #moernaut, etc.

De kunst is dus een goed concept vinden waarmee de doelgroep aangesproken kan worden. Er zal dus best wat onderzoek bij komen kijken rond de doelgroep en dat lijkt mij zeer nuttig bij dit soort projecten.

Ondanks deze goed draaiende social media platforms hebben ze niet echt iets wat hen uniek maakt en waarmee ze zich echt kunnen profileren als schoenenwinkel Moernaut met al hun unieke eigenschappen. Daar kan dit online magazine wel bij helpen.

Geen drukkosten

Als ze dit magazine gebruiken in hun communicatieplan en het zich eigen maken zodat de klanten hiermee vertrouwd geraken, kan dit zeer positief uitdraaien voor Moernaut. Ze bereiken hiermee zowel hun eigen klanten als mensen die benieuwd zijn om gewoon eens te bladeren (in dit geval swipen) door het magazine waarbij ze ook nieuwe potentiële klanten kunnen benaderen. Ze bereiken ook klanten van andere handelaars door middel van samenwerkingen (bijvoorbeeld zoals Les Deux). Dit online magazine is zeer relevant voor het vakgebied. Het gaat over grafisch vormgeven maar in een duidelijk doorgetrokken concept. Doordat er zoveel andere zaken bij komen kijken wordt de opdracht complexer en interessanter.

Er is gekozen voor een online publicatie door enkele factoren: Groter bereik Er is een groter bereik via online media (website / social media en mail) dan via post.
Moernaut kan een groter aantal personen binnen de doelgroep bereiken via de website, hun social media kanalen (Facebook, Instagram, Pinterest en Twitter) en via mail als we dit vergelijken met het traditionele kanaal: gedrukte magazines en verzenden via post.


Er zijn geen drukkosten voor het magazine, wat het veel goedkoper maakt.
Je betaalt enkel voor het platform waar je het online magazine op plaatst, maar dit bedrag is veel lager dan de kosten voor het drukwerk. Moernaut groeit online De webshop van Moernaut is momenteel heel sterk aan het groeien. Vandaag komt 10% van de totale opbrengst uit de webshop, wat zeer veel is voor een zelfstandige winkel. Ook via social media groeien ze heel sterk en hebben ze intussen een groot bereik. Het is dus logisch dat ze deze verschuiving ook volgen in hun communicatie. Hun positie en communicatie via online kanalen is momenteel al heel sterk aanwezig en dat kan via dit online magazine nog versterkt worden.


17

Afbeelding 3: Campagne ‘schoenen die spreken’


18

4 .1 .4 . On de r zoe ksvr ag e n Moernaut wil met de communicatie voor de zomercollectie hun huidige klanten beter bereiken, maar ook nieuwe toekomstige klanten aanspreken. De vraag is hoe en via welk platformen ze dit het beste doen. Ze hebben verschillende concurrenten die allemaal inzetten op verschillende soorten communicatie, dus hoe val je tegenwoordig nog op als zelfstandige winkel? Om deze vragen te kunnen beantwoorden moet er ook rekening gehouden worden met het klantenbestand en de doelgroep van Moernaut. Hoe dit publiek eruit ziet moet ook duidelijk worden tijdens het onderzoek. Daarna kunnen we bekijken wat deze doelgroep aanspreekt en waar hun interesses liggen. Centrale vraag Hoe kan de communicatie voor de zomercollectie de klant beter bereiken en hen meer aanspreken?

Deelvragen -

Welke communicatiemiddelen zijn het meest efficiëntst om de doelgroep te bereiken? 


-

Wat spreekt de doelgroep aan? 


-

Hoe val je op tussen grote bedrijven zoals Zalando en andere concurrenten? 


-

Hoe ziet het klantenbestand en de doelgroep van Moernaut er juist uit? 4 .1 .5 .

D oe l st e l l i n g & re s u lt a a t

Het resultaat van dit project zal een adviesrapport zijn met eindproducten die in deze bachelorproef beschreven worden.

Adviesrapport (conclusies & aanbevelingen) -

Strategie voor online magazine / lookbook 
 Onderzoek naar doelgroep 
 Beschrijving hoe producten gebruikt moeten worden (voor deze editie en toekomst) 


Eindproducten -

Online magazine Logo online magazine Beelden fotoshoot 
 Social media posts om online magazine in de kijker te zetten 
 Niewsbrief om online magazine in de kijker te zetten via e-mail. Specificaties voor een drukklaar magazine 
 Digitale posters en filmpjes om online magazine in de kijker te zetten 
 Conclusies en aanbevelingen over het online magazine

19


20


21

4 . 2 . O N D E R Z O E K S F A S E Om het magazine te laten aansluiten op de doelgroep, de klant en het doel wordt er onderzoek gedaan. We onderzoeken het online profiel van de doelgroep aan de hand van een enquête. Deze resultaten worden uitgelegd in hoofdstuk 4.2.1. ENQUÊTE. Er worden persona's opgesteld aan de hand van deze resultaten in hoofdstuk 4.2.2. PERSONA DOORSNEE LEZERES ONLINE MAGAZINE. Daarnaast wordt er bekeken hoe concurrenten hun zomercommunicatie aanpakken in hoofdstuk 4.2.3. CONCURRENTIEANALYSE. Het magazine wordt gepubliceerd op een digitaal platform. Daarom wordt er onderzocht welk platform het meest ideale is voor het online magazine in hoofdstuk 4.2.4. ONLINE PUBLISHING PLATFORMS. De klant vroeg een online magazine, maar is dit de beste keuze qua budget? Dat bekijken we in hoofdstuk 4.2.5. PRIJSVERSCHIL ONLINE VERSUS GEDRUKT. Om het prijsverschil te kunnen berekenen moeten we de specificaties vastleggen voor een gedrukt magazine. Deze worden beschreven in hoofdstuk 4.2.6. PAPIEREN MAGAZINE -SPECIFICATIES. Ook wordt het verschil bij ontwerp besproken in 4.2.7. VERSCHIL IN ONTWERP ONLINE VS. GEDRUKT.


22

4 .2 .1 .

E n quê t e

Met het online magazine / lookbook wordt er vooral gemikt op vrouwen tussen 20 en 50 jaar oud. Om het online magazine / lookbook zo goed mogelijk op hen af te stemmen worden er enquêtes uitgevoerd. Het online profiel van deze vrouwen moet namelijk goed gekend zijn om hen te kunnen aanspreken en hen te bereiken. Na deze enquêtes worden er een persona gemaakt van een doorsnee lezeres van dit online magazine / lookbook. 15 maart werden de enquêtes per mail bezorgd aan het geselecteerde publiek. Dit leverde 22 kwalitatieve resultaten op. De resultaten tabel van de enquêtes zit bijgevoegd als bijlage op pagina 130.

Afbeelding nummer 4 Wat is uw geslacht?

Vrouw

100%

22 personen

Man

0%

0 personen

Vereisten voor enquête Voorafgaand aan deze enquête werden er enkele vereisten opgesteld. De enquêtes moesten online ingevuld worden door vrouwelijke klanten tussen 20 en 50 jaar van Moernaut omdat het online magazine zich richt op deze doelgroep. Deze klanten kochten hun producten zowel online als in de winkel zelf. Om al deze vereisten af te toetsen werden deze ingevoegd als vraag, anders werden deze 'foutieve' enquêtes later gefilterd. De enquêtes werden online afgenomen via het google docs platform en werden verspreid via mail. De mailingslijst werd mij bezorgd door Rikkert van Moernaut. Hij verzamelde al deze gegevens met bijhorende e-mailadressen uit de databank van Moernaut.

Leeftijd ondervraagden De 23 personen die de enquêtes invulden waren allemaal vrouwen tussen 23 en 50 jaar oud. Één vrouw was 61 jaar oud, dat is niet binnen het vooropgestelde bereik. Met deze enquête werd dus geen rekening gehouden. De vrouwen die bevraagd werden, zitten goed verspreid tussen deze leeftijden in de grafiek. We krijgen dus resultaten van vrouwen met verschillende profielen. (Afbeelding nummer 4 + 5)

3 2 1 0

20

23 24 25 26

28 29

34

36 37 38

41 42

44

47 48

50

Afbeelding nummer 5 Wat is uw leeftijd?


23 20

Social media gebruik Er werd gepeild naar het social media gebruik van de bevraagden. Meer dan de helft van de bevraagde vrouwen zijn actief op Facebook en Instagram. Dit zijn ook de 2 kanalen waar Moernaut het meest actief op is. (Afbeelding nummer 7)

15 10 5 0 Afbeelding nummer 7 Op welke social media bent u actief?

Volgers van Moernaut We hebben nu inzicht in het algemeen social media gebruik van de bevraagden. En we weten ook dat maar liefst 59,1% van de bevraagden schoenenwinkel Moernaut volgt via social media. Een groot deel van het doelpubliek wordt dus bereikt via social media kanalen en dat is een groot voordeel voor de verspreiding van het online magazine. We kunnen klanten en mogelijke klanten bereiken via socialmedia kanalen. Deze kanalen kunnen dus zeker gebruikt worden om het magazine in de spotlights te zetten omdat het een groot bereik heeft bij onze doelgroep. Het populairste kanaal is Facebook, deze volgers gaan we zeker bereiken bij de social media campagne. (Afbeelding nummer 6 + 8)

Facebook

81,8%

18 personen

Instagram

59,1%

Pinterest

27,3%

Twitter

18,2%

4 personen

Blog

9,1%

2 personen

Niet actief

13,6%

3 personen

Andere

4,5%

13 personen

6 personen

1 personen

12 10 8 6 4 2 0 Afbeelding nummer 8 Via welke social media volgt u Moernaut?

Afbeelding nummer 6 Volgt u schoenenwinkel Moernaut via social media?

Ja

59,1%

Neen

40,9%

13 personen 9 personen

Facebook

50%

11 personen

Niet volgen

40,1%

9 personen

Instagram

18,2%

Andere

9,1%

2 personen

Pinterest

4,5%

1 personen

Twitter

0%

0 personen

4 personen


24

Geabonneerd op de nieuwsbrieven 81,8% van de bevraagden is ingeschreven op de nieuwsbrieven van schoenenwinkel Moernaut via e-mail, 18,2% niet. Met de nieuwsbrieven bereiken we dus het goortste publiek volgens deze bevraging. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken combineren we best enkele communicatiemiddelen. Hier zou de meest efficiĂŤnte combinatie een mix zijn van nieuwsbrieven, Facebook en instagram. (Afbeelding nummer 9)

Woonplaats Door te vragen naar de postcode van de bevraagde vrouwen, weten we waar ze zich bevinden. Er werden 19 verschillende postcodes opgegeven, daardoor kunnen we concluderen dat het publiek dat bevraagd werd wijdt verspreid is in Vlaanderen. Dit is zeer interessant omdat personen die op andere plaatsen wonen meestal een ander beeld hebben over een winkel omdat hun locatie een belangrijke invloed heeft.

Afbeelding nummer 9 Bent u ingeschreven op de nieuwsbrieven van schoenenwinkel Moernaut via e-mail?

Ja

81,8%

Neen

18,2%

18 personen 4 personen

Online magazine embedden in de website? Omdat het gaat om een online magazine willen we weten hoe vaak deze vrouwen de website van schoenenwinkel Moernaut bezoeken. De website wordt redelijk vaak bezoekt door de bevraagden, de meerderheid doet dit ieder seizoen en maandelijks. Het magazine wordt twee maal per jaar uitgebracht, als we al deze bezoekers optellen (9,1 + 27,3 + 31,8 + 22,7 = 90,9%) dan komen we aan 90,9% van de bezoekers die de website twee maal per jaar bezoeken. Zij kunnen de nieuwe editie van het magazine zien op de website. Daarom is het een opportuniteit om het online magazine te embedden in de website. (Afbeelding nummer 10)

Afbeelding nummer 10 Hoe vaak bezoekt u de website van Moernaut?

Wekelijks

9,1%

2 personen

Maandelijks

27,3%

Ieder seizoen

31,8%

7 personen

2x per jaar

22,7%

5 personen

Jaarlijks

4,5%

1 persoon

Nooit

4,5%

6 personen

1 persoon


25

Blog vs. online magazine 21 vrouwen bezochten de website in het verleden. Via de website geraak je op de blog Mgazine van Moernaut. Hierover wordt ook vaak een bericht gepost op hun Facebookpagina. Een online magazine heeft heel wat gemeenschappelijke aspecten met een blog. Zo worden er op zowel het online magazine als op de blog artikels geplaatst over schoenen en collecties, maar op een blog moet je actief op zoek gaan naar artikels en er komen meerdere posts per week online. Een online magazine hoef je maar 2 maal per jaar te downloaden, wat een voordeel is voor de doelgroep omdat dit vaak werkende vrouwen zijn met een onregelmatig en druk leven. We willen weten hoe bekend de blog is en hoe het in de smaak valt bij de bevraagden.

magazine een meerwaarde vinden en niet ‘iets dat aanvult’. Het online magazine moet actief bekend worden gemaakt om te vermijden dat het doelpubliek niet weet van het bestaan van het online magazine. (Afbeelding nummer 11 + 12)

Afbeelding nummer 11 Kent u de blog van schoenenwinkel Moernaut?

Kennis over de blog Het is opvallend dat meer dan de helft van de vrouwen de blog niet kennen. Dat is een nadeel voor Moernaut omdat ze er veel werk, tijd en geld aan besteden. Dit moet zeker worden voorkomen bij de opstart van het online magazine. Het moet goed in de schijnwerpers worden gezet via verschillende kanalen (social media, website, mail, …) van Moernaut, maar ook van andere ondernemers in de buurt die willen samenwerken (bv. Les Deux). Op die manier worden mensen bereikt buiten hun klantenbestand en wordt het magazine ruimer bekend gemaakt.

Ja, ik heb de blog al bezocht in het verleden. 22,7% 5 personen Ja, ik zag de link al verschijnen in posts op social media, maar bezocht de blog nog nooit. 18,2% 4 personen Nee, ik wist niet dat schoenenwinkel Moernaut een blog had. 59,1% 13 personen

Mening over de blog Van de bevraagden vindt 33,3% de blog interessant. 38,1 % heeft hier niet echt een mening over omdat ze de blog niet kennen. De blog is dus niet zo gekend en volgens 28,6% heeft de blog geen meerwaarde. Dit is een heel belangrijk aspect: het online magazine moet een echte troef zijn voor schoenenwinkel Moernaut. De lezeressen moeten het online

Afbeelding nummer 12 Biedt deze blog een meerwaarde volgens u? Ja, ik vind de blog interessant

33,3%

7 personen

Nee, de blog heeft geen meerwaarde volgens mij 28,6% 6 personen Overig

38,1%

8 personen


26

Wanneer bezoeken ze de website? De meeste vrouwen bezochten de website regelmatig. Wanneer ze deze bezoeken is ook een belangrijke factor. Moernaut kan hier dan op inspelen door net vòòr dit piekmoment het magazine te lanceren. 0

De meeste vrouwen bezoeken de webshop logischerwijs op het moment dat ze schoenen nodig hebben, en dat kan elk moment zijn in het geval van vrouwen. Hierop kunnen we niet inspelen. Meer dan de helft van de vrouwen bezoekt de website als de nieuwe collectie online komt. Dit is een moment dat Moernaut wel in de hand heeft. In de toekomst kan de winkel het online magazine publiceren als de nieuwe collectie online komt. (Afbeelding nummer 14)

5

10

15

20

Afbeelding nummer 14 Wanneer bezoekt u de webshop van Moernaut?

Als ik op zoek ben naar een bepaalde schoen / model / stijl 72,7% 16 personen Als de nieuwe collectie online staat 54,5%

12personen

Tijdens de solden

36,4% 8 personen

Ik bezoek de webshop niet

13,6%

Overig

1 persoon

4,5%

3 personen

Online koopgedrag Vele vrouwen bezochten de webshop, en 36,4% (of 8 personen) van de bevraagde vrouwen deed ook al online aankopen. Voor hun aankopen gaan ze dus ook weer naar de webshop. Daar kunnen we het magazine aanbieden aan de doelgroep. (Afbeelding nummer 13 + 15)

0

3

6

9

12

15

Afbeelding nummer 15 Waarom koopt u bij Moernaut in de webshop?

Ik doe geen aankopen via de webshop. 59,1% 13 personen Ze hebben een uitgebreide collectie online. 27,3% 6 personen Afbeelding nummer 13 Kocht u ooit al producten via de webshop van Moernaut? Ja

36,4% 8 personen

Neen

63,6% 14 personen

De winkel is niet bij mij in de buurt gelegen, daarom is online bestellen praktischer voor mij. 9,1% 2 personen Overig 4,5% 1 persoon


27

Koopgedrag in de winkel

-

Het is de collectie in een leuke lay-out, dus heel aangenaam voor de ogen.

De winkel zelf is nog steeds het populairst bij Moernaut, daarom vroegen we de vrouwen ook waarom ze deze voorkeur hebben. Door deze populariteit is het ook interessant om het online magazine in de fysieke winkel in de spotlights te zetten. Dit kan door een gedrukte editie of beeldschermen met de boodschap te plaatsen in de winkel. (Afbeelding nummer 16) 0

Ervaring met online magazines Omdat we niet het zoveelste online magazine willen starten zonder context, wordt er ook nagegaan of de vrouwen al eens een online magazine in hun mailbox kregen. 13 vrouwen kreeg dit nog nooit in de mailbox, deze kunnen we verrassen en hen laten kennismaken met een nieuwe en originele manier van communiceren met de klant. 9 van de 22 vrouwen kennen het wel. Ze zijn vertrouwd met het platform, wat voordelen brengt, want zij moeten niet meer kennismaken met het communicatieplatform. Omdat velen nog nooit een online magazine in hun mailbox kregen, moet het heel gebruiksvriendelijk zijn. De vrouwen moeten het kunnen gebruiken zonder kennis van het platform, dit kan bijvoorbeeld gebeuren door middel van embedding. Er mag ook geen wantrouwen zijn omdat ze het niet kennen. De drempel om het online magazine te openen moet zo laag mogelijk zijn om zoveel mogelijk lezeressen te bereiken. (Afbeelding nummer 17) 9 vrouwen kregen al ooit een online magazine in hun mailbox. Ze konden dus hun algemene indruk hierover geven. De meest interessante reacties lijsten we even op: - ‘Een online magazine geeft een goed beeld van wat de winkel / collectie te bieden heeft.’ - ‘Ik vind online magazines vooral interessant als ik de winkel nog niet ken. Als ik de winkel al ken kijk ik liever op de website.’

10

5

15

20

Afbeelding nummer 16 Waarom koopt u bij Moernaut in de fysieke winkel?

Omdat ze een zeer uitgebreide collectie aanbieden in de winkel. 81,8% 18 personen Omdat je er persoonlijk contact hebt met het personeel waarbij je ze begeleiden. 59,1% 13 personen Omdat het een familiebedrijf is met persoonlijke aanpak. 50% 11 personen Omdat ze extra voordelen aanbieden in de winkel (op de leest zetten, …) 45,5% 10 personen Omdat de winkel in de buurt gelegen is. 27,3% 6 personen Omdat ze op deze manier het snelste nieuwe schoenen kunnen kopen. 18,2% 4 personen Anders

13,6%

3 personen

Afbeelding nummer 17 Kreeg u ooit een online magazine in uw mailbox? Ja

40,9% 9 personen

Neen

59,1%

13 personen


28

4 .2 .2 . P erson a door sn e e l ez e r e s o n lin e ma g a z in e

K a tr ie n Demograf ie L EEFT IJ D

28

BEROEP

Tandarts assistente

WOONP L A ATS

Gent

STAT U S

Samenwonend

A A NKOP EN V IA

Webshop

ACT IEF OP

Facebook Instagram Pinterest Blog over mode

B i og r a f ie

Verwachtingen online magaz ine

Na mijn studies tandheelkunde in Gent bleef ik daar

- Leuke outfits

wonen samen met mijn vriend Pieter. Momenteel werk

- Inspiratie en combinatie tips

ik in een tandartspraktijk als tandartsassistente. Na

- Een overzichtje van de laatste trends

mijn uren schrijf ik artikels over de laatste trends voor

- Leesvoer voor op de tram naar het werk

mijn eigen mode blog, winkel ik graag (vooral online), blader ik door magazines over mode en ga ik graag iets drinken of eten met vriendinnen. Ik doe mijn aankopen bij Moernaut via de webshop omdat ik iets verder van de fysieke winkel woon. Bij Moernaut hebben ze de laatste nieuwe en trendy schoenen in mijn schoenmaat, 42, die volledig bij mijn hippe stijl passen. Doordat ze actief zijn op social media en een blog hebben kan ik van op een afstand goed volgen wat ze te bieden hebben in hun collectie. Al vind ik het soms wel spijtig dat het niet gecombineerd wordt met volledige looks, omdat dit vaak inspiratie brengt voor eigen outfits en voor nieuwe blogartikels.

Interesses Collectie Moernaut Nieuwe trends Milieu Events Grote / kleine maten De winkel Moernaut

Persona 1: 'doorsnee lezeres van MOMO magazine' gebaseerd op enquĂŞtes.


29

Ve e r l e Demograf ie L EEFT IJ D

47

BEROEP

Bediende

WOONP L A ATS

Dendermonde

STAT U S

Gehuwd 2 dochters (22 / 20)

A A NKOP EN V IA

Fysieke winkel

ACT IEF OP

Facebook Instagram

B i og r a f ie

Verwachtingen online magaz ine

Geboren en getogen in Dendermonde, en daar

- Wat ik kan verwachten in de winkel

woon ik nu nog steeds samen met mijn man Chris en

- Informatie over de winkel

dochters Valérie en Céline. Momenteel werk ik 4/5,

- Tips en tricks over schoenen

zo heb ik meer tijd voor mijn gezin en voor mezelf.

- Ontspanning met een glaasje wijn op het terras

Samen met mijn dochters ga ik graag shoppen, verzorgen we onszelf heel graag, genieten we samen van onze vrije tijd. Ik ga geregeld langs in de fysieke winkel bij Moernaut, maar bekijk op voorhand wel altijd even de webshop omdat ze heel veel schoenen in hun collectie hebben. Als ik op voorhand weet wat ze aanbieden in de winkel, dan vind ik sneller mijn ding. Door mijn dochters heb ik vorig jaar Instagram aangemaakt, zo zie ik waar ze mee bezig zijn en kan ik alle leuke winkels in de buurt volgen. Ze zijn beide vegetariër en leven heel milieubewust, dit heeft ook een invloed op mijn levensstijl.

Interesses Collectie Moernaut Nieuwe trends Milieu Events Grote / kleine maten De winkel Moernaut

Persona 2: 'doorsnee lezeres van MOMO magazine' gebaseerd op enquêtes.


30

4 .2 .3 .

C on c ur r e n t i e an a ly s e

Vooraleer ik begin met het ontwerpen van dit magazine bekijken we eerst wat de concurrenten en gelijkaardige bedrijven, gericht op fashion (kan ook kleding zijn), doen in verband met online magazines en lookbooks. Dit gebeurt aan de hand van een vergelijkende concurrentie tabel waarin alle aspecten van online magazines worden vergeleken met elkaar. De vergelijkende tabel zit bijgevoegd als bijlage op pagina 128.

o

Omoda → Familiebedrijf met 18 winkels in Nederland en België) → Lookbook op website → Geen online magazine → Onoverzichtelijk & niet gebruiksvriendelijk

o

Ambiorix → Schoenenmerk met verkooppunten te Antwerpen, Hasselt en Brussel) → Online magazine met focus op artikels

o

Dungelmann → Familiebedrijf te Nederland met 18 winkels → Online magazine op Divide.nl → Divide = Platform zonder reclame op website

Ten eerste deel ik de concurrenten even op per segment:

Schoenenwinkel – lokaal familiaal bedrijf o

Van Loock → Familiebedrijf te Zandhoven → Geeft online magazine uit

o

Ralet → Familiebedrijf te Kortrijk, Sint-Kruis, Sluis en Knokke) → Geeft online magazine uit

o

Timmermans → Familiebedrijf te Sint-Niklaas → Hebben een lookbook op hun website → Geen online magazine → Op eigen website aan de hand van foto’s

Schoenenwinkel - retail bedrijf o

Torfs → Bedrijf met 57 winkels in België → Geeft online magazine uit

o

Brantano → Bedrijf met 108 winkels in België → Lookbook op website → Geen online magazine

Kledingwinkel o

Bel&Bo → Familiebedrijf met 96 winkels → Gedrukte flyers online op Issuu` → Geen online magazine

o

Brooklyn → Bedrijf met winkels in Gent, Knokke, Brugge, Oostende, Kortrijk, Roeselare en Waregem) → Geeft online magazine uit

o

Princess → Familiebedrijf met winkels in Knokke en Antwerpen) → Geeft online magazine uit


31

Afbeelding nummer 18: Logo's concurrenten


32

Heel wat concurrenten en gelijkaardige bedrijven in de modesector geven online magazines uit of maken gebruik van lookbooks. Er is wel een duidelijk verschil tussen deze twee. * Lookbook= publicatie samengesteld uit looks. De publicatie bestaat enkel uit foto’s waarop de foto’s staan, zonder artikels.

Daarnaast ook geprint? Vele hebben geen geprinte versie van het online magazine of veranderen de inhoud van het magazine. Als ze een gedrukte versie hebben krijgen klanten dit mee bij een aankoop, maar voor het magazine van Torfs moet je 4,95 euro neerleggen. Moernaut gaat alleen de online versie uitgeven omwille van het budget dat ze beschikbaar hebben.

* Online magazine= publicatie met artikels, looks, fotoreportages, etc. Inhoudstafel online magazine Deze lookbooks en online magazines zijn een interessante manier van communiceren. Op deze manier moet de consument niet zelf op zoek gaan naar combinaties of een bepaalde stijl, maar de consument krijgt een aantal vooraf geselecteerde looks, outfits en producten die populair zijn.

In Issuu kan je een inhoudstafel maken met navigatie elementen. Vele van de concurrenten gebruiken deze functie niet, terwijl het toch heel handig is voor de lezer. Op deze manier kan de lezer direct naar de gewenste pagina gaan, zonder alle voorgaande te moeten zien.

Naamgeving online magazine Inleiding online magazine De meeste van deze concurrenten geven de naam van het bedrijf aan het magazine. Dit is zeer herkenbaar voor de consument. Het is dus zeer handig dat de naam ‘Moernaut’ vermeld wordt in het logo, maar dit kan ook gebruikt worden als baseline.

In alle online magazines worden de klanten aangesproken aan het begin van het blad. Er wordt verteld wat ze kunnen verwachten van het magazine, van de nieuwe collectie, etc. Hier moet de lezer warm gemaakt worden om het magazine verder te lezen.

Platform online magazine Links naar de webshop in online magazine 6 van de 8 concurrenten gebruiken het Issuu platform. Dit platform is het beste gekend bij lezers van online magazines omdat het populair is. Door deze bekendheid is er minder wantrouwen tegenover online reclame. Dit vergroot de betrouwbaarheid. Één van de concurrenten gebruikt divide.nl. Dit is een privébedrijf dat online magazines maakt en host. Dit platform is dus niet geschikt voor het online magazine van Moernaut.

In Issuu kunnen er links gemaakt worden naar de webshop. Als consumenten interesse hebben in een bepaald product, kunnen ze dit product onmiddellijk aankopen door op deze link te klikken. De helft van de concurrenten gebruikt deze functie. Als deze links niet gekoppeld zijn, moet de consument zelf op zoek naar het gewenste product in de webshop.


33

Doelpubliek online magazine

1e lancering online magazine

Alle magazines richten zich op vrouwen. Sommige richten zich daarnaast ook op mannen en / of kinderen. Moernaut kiest ervoor om zich te richten op vrouwen tussen 20 en 50 jaar omdat dit het ideale testpubliek is. Het is namelijk de groep waarin de meeste klanten van Moernaut zich bevinden.

De meeste concurrenten zijn al enkele jaren bezig met het uitbrengen van online magazines. Toch zien we het nog niet zo heel vaak verschijnen bij zelfstandige ondernemingen. Als het meerwaarde biedt, kan het zeker een troef zijn voor Moernaut en kunnen ze elk seizoen een publicatie uitbrengen.

Productvermelding online magazine

Aantal online magazines per jaar

Alle concurrenten vermelden het merk van de producten, maar niet iedereen vermeldt de prijs. Bij Moernaut kiezen we ervoor om de prijs wel te tonen in het magazine omdat we dit persoonlijk zelf het meest aangenaam vinden. Lezers moeten ook niet onnodig doorklikken om de prijs te weten te komen. Als ze de prijs zien, kunnen ze nog steeds doorklikken naar de webshop.

De meeste concurrenten publiceren twee magazines per jaar, namelijk de herfst / winter publicatie en zomer / lente publicatie. Dit zijn de periodes waarin de nieuwe collecties gelanceerd worden. Bij het magazine voor Moernaut wordt het eerste exemplaar ook gelanceerd met de nieuwe zomercollectie. Als het online magazine blijft lopen komt het ook twee maal per jaar uit in deze thema’s.

Productinformatie online magazine

Periode van publiceren online magazine

Één concurrent geeft meer informatie over de producten in het online magazine. Dit gaat niet zo zijn in het online magazine van Moernaut omdat dit (te) veel tekst met zich meebrengt. Als de lezeres meer te weten willen komen over een bepaald product kan dit gevonden worden via de link die gekoppeld zit aan de webshop.

De concurrenten publiceren hun online magazine voor de lente / zomer eind maart. Het magazine voor Moernaut gaat begin juni gelanceerd worden, en is daarom meer gericht op de zomer. Het vakantiethema wordt doorgetrokken doorheen deze eerste editie.

Platform voor publiceren Via het Issuu platform kan het online magazine gemakkelijk gepubliceerd worden op de website. Dit is zeker een troef voor een online magazine waar ook Moernaut gebruik van kan maken.


34

Conclusie voor online magazine Moernaut

Informatie over schoenen

Na het bekijken en vergelijken van deze online magazines van concurrenten leggen we vast hoe het online magazine van Moernaut er zal uitzien.

Moernaut geeft geen extra informatie over de schoenen in het online magazine, hiervoor kan de klant terecht in de webshop.

Eerste lancering Naam We kiezen voor een nieuwe en originele naam voor het online magazine. In de baseline van het logo komt de naam van Moernaut te staan. Zo weten lezeressen wat ze kunnen verwachten en dat het uitgegeven wordt door Moernaut.

Platform Vele concurrenten gebruiken het Issuu platform om hun online magazine op te publiceren. Issuu is ĂŠĂŠn van de drie platforms dat aan de vereisten voldoet. Issuu is dus een verstandige keuze omdat mensen al vertrouwd zijn met dit platform.

Inhoud De inhoud voor het online en gedrukt magazine blijft hetzelfde. Er worden in het gedrukt magazine 2 pagina's toegevoegd omdat dit nodig is om af te drukken.

Inhoudstafel Er komt een inhoudstafel met navigatieelementen. Dit is handiger voor de lezer om te bewegen doorheen het online magazine. Deze navigatie-elementen worden ook gebruikt in het magazine. Daarnaast komen er ook navigatielinks in naar de webshop.

We lanceren de eerste editie begin juni door de deadline van deze bachelorproef. Dit komt heel goed uit, want de vakantie begint bijna en de mensen zitten dan in een zomerse sfeer.


4 .2 .4 .

On l i n e publ i sh i ng p la t fo r ms

Vooraleer er keuzes worden gemaakt in verband met de opmaak van het online magazine, moet er gezocht worden naar het meest geschikte platform waar het online magazine gepubliceerd kan worden. Elk platform brengt bepaalde eisen en mogelijkheden met zich mee en daarom is het belangrijk om eerst het uiteindelijke doel en platform te kennen. Eerst wordt het meest ideale platform gekozen, daarna wordt er overgegaan naar ontwerp. Na het bekijken van magazines van concurrenten en andere online magazines en lookbooks werden er enkele vereisten opgesteld voor het online magazine / lookbook dat ik ga ontwerpen voor deze bachelorproef. Deze vereisten zijn de volgende:

het product belanden op de webshop. Hier kan meer informatie gegeven worden over het product, maar het verhoogt ook de kans dat de lezers weldegelijk online gaat bestellen.

Embedden in website Het magazine moet zoveel mogelijk lezers krijgen, daarom is het heel belangrijk dat het visueel wordt weergeven op de website van Moernaut. Zo moeten geïnteresseerden niet ver zoeken naar het online magazine / lookbook en moeten ze zeker niet doorklikken via allerlei onnodige links. Als je op een link klikt en het opent in een nieuw venster, dan haken er al veel potentiële lezers af, daarom wordt dit vermeden door middel van het magazine te embedden.

Opmaak in InDesign Prijs Het magazine moet opgemaakt worden in Indesign, niet aan de hand van templates dus. De websites die online publishing platforms aanbieden door middel van templates vallen direct weg omdat deze niet geschikt zijn voor dit project.

Ook de maandelijkse kostprijs van het magazine is een belangrijke factor. Er werd gekozen voor een online magazine / lookbook om de kostprijs zo laag mogelijk te houden. Dit moet ook zo blijven.

Inhoudstafel met navigatie

Analytics

Ikzelf vind het zeer gemakkelijk om te navigeren vanuit de inhoudstafel. Dit is geen vereiste, maar eerder een meerwaarde, zeker als het magazine meer dan tien pagina’s bevat. Als ik moet kiezen tussen twee platforms die hetzelfde aanbieden, maar een van de twee biedt navigatie aan, dan kies ik dit platform.

Het platform moet ook zeker resultaten bijhouden, zoals het aantal bezoekers, bezoekerstijd, etc. Deze resultaten zijn noodzakelijk om het project achteraf te kunnen evalueren.

Desktop, tablets & mobile Links naar webshop Lezers moeten op de producten in het magazine kunnen klikken en rechtstreeks bij

De publicatie moet op deze 3 soorten schermen beschikbaar zijn om zoveel mogelijk mensen te bereiken.

35


36

Ik vergeleek 9 online publishing platforms die mij op het eerste zicht heel gebruiksvriendelijk leken en mij aanspraken met voorbeeld online magazines en lookbooks. Deze 9 online publishing platforms worden met elkaar vergeleken op verschillende tools in de bijlage pagina. Hieronder wordt er vooral aandacht besteedt aan waarom sommige platforms niet in aanmerking komen.

in dit uitgebreide document. Als je Yumpu wil gebruiken zonder advertenties, moet je wel betalen, namelijk 8 euro per maand. Naast deze optie zijn er nog heel wat speciale mogelijkheden beschikbaar zoals Yumpu Webkiosk en Yumpu Appkiosk. Deze abonnementen gaan van 79,00 tot 188,00 euro per maand.

Digital Publishing Suite Magplus.com Magplus.com is het eerste online platform dat ik onderzocht. De website ziet er heel professioneel uit, onder meer ook omdat ze 2 soorten online publishing methodes aanbieden. Designd is speciaal ontwikkeld voor mobiele publicaties, Semble richt zich meer op het afleveren van mobiele apps. Designd vult vele vereisten in, maar laat op sommige vlakken een steekje vallen voor dit project: • Designd is duur met 699 dollar per maand. • De publicatie wordt geplaatst in de app van Designd. Hierdoor moeten mensen verschillende vensters openen, wat dan weer inefficiënt is. Magplus gaat dus niet gebruikt worden om het online magazine / lookbook te publiceren.

Yumpu Yumpu is het tweede digitale publishing platform dat bestudeerd wordt in de vergelijkingstabel. Yumpu is gratis, wat een heel groot voordeel is. Als ik wat verder ga zoeken in ‘terms and conditions’ wordt het al snel duidelijk waarom dit zo is. Ik vind al vrij snel het zinnetje ‘Use for commercial purposes is prohibited’ terug in dit document. Het online platform mag dus niet gebruikt worden voor commerciële online publishing. Daarnaast heb ik nog een addertje gevonden

Het 3e platform, de Digital Publishing Suite van Acrobat, is een niet zo gebruiksvriendelijk platform.

Issuu Issuu.com is de 4e die onder de loep genomen wordt. In het verleden heb ik al eens met de gratis versie van Issuu gewerkt, het is een zeer gebruiksvriendelijk platform dat vele extra’s te bieden heeft als je de betalende versie neemt. Het enige nadeel is de kostprijs, namelijk 35,00 dollar per maand. Hierdoor is het niet het goedkoopste digital publishing platform.

Epub in Indesign Een Epub in Indesign maken is de 5e optie. Het is redelijk eenvoudig en we hebben dit in het verleden al gezien. Alleen kunnen er geen rechtstreekse linken gemaakt worden op een deel van een foto. Dit kan enkel in de tekst. Hoe het magazine embed kan worden in de website is nog niet volledig duidelijk. Het wordt vaak geëxporteerd als pdf en daarna bijgevoegd als bijlage, iets wat vermeden moet worden. Deze Epubs zijn ook vooral gericht op tablets, wat niet zo aangenaam is als je desktopgebruiker bent.


37

H5mag

H5mag is het 6e online publishing platform dat in aanmerking komt om het magazine te publiceren. Het is een heel professioneel platform, maar doordat de magazines gebouwd worden via het template-principe komt dit platform dus niet in aanmerking. iPaper

iPaper staat in de vergelijkingstabel als 7e. Het voldoet aan alle vooropgestelde voorwaarden, alleen is het abonnement redelijk duur, namelijk 135,00 euro per maand. Flipsnack

Flipsnack is het 8e platform dat nader onderzocht werd. De voorbeeldmagazines zien er zeer professioneel uit en de prijs past binnen het budget, namelijk 32,00 euro per maand. Joomag

Joomag is het 9e en een iets complexer platform. Je kan je online magazine publiceren online, maar ook in een applicatie. Alleen is het niet helemaal duidelijk of navigatie elementen kunnen worden toegevoegd of niet. Blurb Blurb biedt online magazines aan met een vaste layout. Er kan niet gestart worden vanuit Indesign.

In aanmerking voor het online magazine van Moernaut komen Flipsnack, Issuu en Joomag. Voor het online magazine van Moernaut wordt gekozen voor Issuu. Hier zijn twee redenen voor: 1. Het Issuu platform is heel populair voor online magazines, hierdoor kennen vele dames dit platform al. Het zal dus niet zo snel worden weggeklikt omdat ze al vertrouwd zijn met het platform, wat een groot voordeel is. 2. Moernaut heeft een gratis account op Issuu, er zal dus een wijziging gebeuren in het abonnement. Dit is praktisch gezien de beste keuze, anders beschikken ze over verschillende accounts waar overal iets gepost wordt. Nu blijven hun uitgaves verzameld in ĂŠĂŠn bibliotheek.


38

4 .2 .5 .

Pr i jsve r sc h i l on lin e v e r s u s g e d r u k t

Omdat de prijs van de publicatie zeer belangrijk is voor Moernaut is er gekozen voor een online magazine. Om deze keuze te motiveren vergelijken we de prijs van een online en gedrukt magazine met elkaar. De prijs voor een online magazine en een gedrukt magazine wordt voor deze vergelijking berekend voor 1 jaar.

In de berekeningen wordt er vanuit gegaan dat het magazine 2 keer per jaar wordt uitgegeven, bij de lente-zomercollectie en herfst-lentecollectie. De berekening wordt uitgerekend per jaar, d.w.z. inclusief 2 uitgaves. In de berekening wordt geen rekening gehouden met kosten voor opmaak en verzending.

Bij de berekeningen houden we rekening met 25.000 klanten waarvan Moernaut de contactgegevens heeft. Deze klanten kochten afgelopen 12 à 18 maanden bij Moernaut. Afgelopen jaren stuurden ze deze klanten ongeveer 2x per jaar postkaarten om de solden aan te kondigen. Voor deze postkaarten liep de prijs zeer snel op, zo had Moernaut al 10.000 euro port- en behandelingskosten. Daarbij moet nog drukwerk en opmaak bij gerekend worden.

Kostprijs voor één jaar online magazine

Deze postkaarten lieten ze drukken omdat het een goede manier is om personen te bereiken die geen social media volgen. Daarnaast heeft een leuke kaart (bijvoorbeeld gecombineerd met een nieuwjaarswens) en een leuk beeld meer impact op de klanten dan een mailtje, een newsletter of een post op social media, omdat klanten deze in de hand krijgen.

x =

12 maanden 39,00 (prijs abonnement per maand) 468,00 dollar per jaar

=

428,14 euro per jaar

In de berekening wordt het dus 25.000 keer gedrukt. Bij een online magazine heb je wel een voordeel dat het heel wat meer bezoekers kan bereiken aan dezelfde prijs. Je kan de mensen op sociale media bereiken, de klanten van Les Deux (de kledingwinkel die wil meewerken aan het magazine), en andere geïnteresseerden die de website bezoeken. Er kunnen dus meer mensen worden bereikt voor dezelfde prijs, wat bij een gedrukt magazine niet zo is. Het nadeel is dan weer dat je mensen die niet actief zijn op social media niet kan bereiken, maar deze mensen kunnen het online magazine vinden via de website, of op reclameborden in de winkel.

→ ISSUU x =

12 maanden 35,00 (prijs abonnement per maand) 420,00 dollar per jaar

=

384,23 euro per jaar

→ JOOMAG

→ FLIPSNACK x

12 maanden 32,00 (prijs abonnement per maand)

=

384,00 euro per jaar

Kostprijs voor één jaar gedrukt magazine → PETERPRINT.BE x

2 (uitgaven per jaar) 19.598,40 (kostprijs voor … magazines)

=

39.196,80 euro per jaar


39

Het is dus heel duidelijk dat commercieel en financieel gezien een online publicatie de beste oplossing is om dit magazine uit te geven. Met het budget waarmee Moernaut voor 1 jaar magazines kan drukken, kunnen ze een abonnement nemen voor 102 jaar. De prijs voor een online magazine is 102,01 keer goedkoper dan de prijs voor hetzelfde magazine gedrukt voor één jaar. 39.196,80 / 384,23 = 102,01

Afbeelding nummer 19: Online magazine mockup

Voor dit onderzoek heb ik het online magazine ook klaargemaakt voor print. Zo wist ik hoeveel pagina’s er exact waren en met welke kleuren er rekening gehouden moest worden. De specificaties voor dit drukklare magazine kunnen gevonden worden in het volgende hoofdstuk 4.2.6. Papieren magazine specificaties.


40

4 .2 .6 .

Papi e r e n m ag azi n e - s p e c ific a t ie s

Aan de hand van de aanleverspecificaties bij peterprint.be stellen we de specificaties voor waaraan het magazine moet voldoen. Om deze specificaties te garanderen maken we een preflight profiel aan en wordt er een kopie gemaakt van de exporteeropties.

BINNENWERK

ALGEMEEN

OMSLAG

1 - PDF (PDFX1a:2001) - Transparanties worden afgevlakt - Geen onverwachte resultaten in het drukproces.

- Binnenwerk opslaan als losse pagina's Spreads zorgen voor problemen - Machines maken meest gunstige velindeling

- Apart aanleveren door 'rug' - Aanleveren als spreads

2 - 3 mm afloop

- Rekening houden met rugdikte Hiervoor bellen met orderbegeleider

3 - Snijtekens (bleeds en marks) toevoegen

- Rugdikte = 5 mm

- Binnenwerk en omslag apart aanleveren

- Formaat van spread 425 x 297 mm + afloop 3 mm

TEKST & AFBEELDINGEN

- Omslag wordt gerild om perfect te passen

- Tekst omzetten naar contouren (outlines) OF lettertypes insluiten 4 -

Afbeeldingen 300 DPI (Voor deze drukker minimaal 225 DPI)

- 5 mm van snijrand vrijhouden van tekst / afbeeldingen

KLEUR 5 - Pantone en RGB omzetten naar CMYK - Totale inktdekking max. 250% - Kleine zwarte tekst C0 M0 Y0 K100 - Grote volvlakken zwart C50 M50 Y50 K100

Op de volgende pagina zijn de opties van het preflight model te zien. Daarnaast is er ook een exportsamenvatting te vinden. In het document zitten heel wat fouten volgens het preflight model. Deze melding komt er doordat al de afbeeldingen opgeslagen zijn in RGB. Omdat het heel wat werk is om deze afbeeldingen te converteren naar CMYK in Photoshop, gaat deze omzetting automatisch gebeuren via de export opties. De nieuwe kleurruimte die gebruikt wordt is de CMYK coated FOGRA39 (ISO 12647-2:2004). 6 (Afbeeldingen 20 + 21)


41

4

5


42 2

Afbeelding 20: Afbeeldingenreeks preflight profiel


43

1

3

2

5 6

Afbeelding 21: Exportopties drukklare PDF


44

4 .2 .7 .

V e r sc h i l i n on t we r p o n lin e v s g e d r u k t

Het magazine voor Moernaut wordt enkel online uitgegeven, niet in geprinte versie. Dit heeft invloed op de ontwerpkeuzes die gemaakt werden. Toch werden ook de ontwerpkeuzes voor een geprint magazine bekeken en vergeleken tegenover die van een online magazine. Deze verschillen worden vergeleken in een vergelijkingstabel. Omdat er dus wel wat tijd en werk inkruipt om een online magazine om te toveren tot een gedrukt magazine wordt dit niet gedaan, want het wordt uiteindelijk toch niet gebruikt. Als in de toekomst beide worden uitgegeven, kan deze vergelijkingstabel wel van pas komen.

K L EU R R U IM T E Z WA RT R ESOLU T IE A FB EEL DINGEN BL EED SN IJ T EK EN S A A NTA L PAGIN A'S

BESTA NDSGR OOT T E GR OT ER B ESTA ND SOORT P DF SOORT EN L ET T ERT YP ES IN T ER ACT IE T EK STGEBR U IK PAGIN AGEBR U IK STA RT NIEU W A RT IK EL L ET T ER GR OOT T E B R OODT EK ST P DF SOORT


45

ONLI NE MAGAZINE

GEDR U K T M AGA Z INE

RGB

CMYK

100% K

100% K 20% C 20%M 20%Y

72 PPI

300 PPI

Geen

3mm

Geen

Ja

Veelvoud van 2 (steeds dubbele pagina's, behalve voor cover en achterflap) max 500

Veelvoud van 4 of 8 (katernen)

max 500 mb (afhankelijk van abonnement)

Afhankelijk van drukker

= meer tijd nodig om te laden

= meestal meer kwaliteit & detail.

Interactieve pdf

PDF voor print

Sans serif (leest eenvoudiger op scherm)

Serif (leest eenvoudiger bij lange artikels)

Links (andere websites / webshop Moernaut)

Kan niet worden toegevoegd

Kleinere blokken tekst

Grote blokken tekst kunnen

Liggend (2 staande gaina's naast elkaar)

Staand

Op linkerpagina

Op rechterpagina

14 - 16

10 - 11

pdf/x-1a of pdf/x-3

pdf/x-1a of pdf/x-3


46


47

4 . 3 . C O N C E P T F A S E In deze fase wordt er overgegaan naar moodboards, inspiratie, nieuwe ideeĂŤn en de eerste ontwerpen. Deze eerste ontwerpen zijn geĂŻnspireerd op het onderzoek dat in de vorige fase gebeurd is. Er wordt gebruik gemaakt van moodboards bij de fase hierna, de ontwerpfase. De inspiratie daarvoor wordt hier gebundeld. Daarnaast zijn er ook enkele schetsen en eerste ontwerpen te vinden in dit hoofdstuk.


48

4 .3 .1 .

Moodboar d opm a a k m a g a z in e

Omdat dit de eerste editie is van het MOMO magazine, moet er een stijl bedacht en vastgelegd worden. Hiervoor verzamelde ik inspiratie op Pinterest. Er werd gekozen voor een sobere stijl met veel witruimte, een zwart strak lettertype en een stijl met detail voor afbeeldingen. Deze stijl werd gekozen omdat het volledig bij de stijl van Moernaut moet passen.


49


50


51


52

4 .3 .2 .

Moodboar d l og o

Het online magazine heeft een nieuwe naam en bijpassend logo nodig. Dit logo moet klasse en gevoel voor stijl uitstralen. Er wordt gekozen voor een logo zonder kleur, zo straalt het direct klasse uit en kan het steeds worden gebruikt op de cover, zonder de kleur steeds te moeten aanpassen.


4 .3 .3 .

Moodboar d m ake- u p

Naast een fotografe was Patti Van Landeghem, een make-up artieste in opleiding, op de locatie van de fotoshoot aanwezig. Ook hiervoor maakte ik een moodboard om instructies te kunnen geven.

53


54

4 .3 .4 .

Moodboar d f ot ogr a fie

Tijdens de organisatie van de shoot werd er beslist om te kiezen voor een professioneel bevriend fotografe, Nouchka De Maeyer, in plaats van zelf de foto's te nemen. Deze keuze was vrij snel genomen omdat er zeer veel werk en organisatie komt kijken bij een fotoshoot met 5 modellen. Nouchka heeft zeer veel talent en studeerde fotografie. Ze kent dus heel wat over fotografie, de beste instellingen en heeft al wat ervaring kunnen opdoen. Dit moodboard maakte ik om de stijl en poses aan Nouchka te presenteren.


55


56

4 .3 .5 .

Moodboar d l oc at ie fo t o s h o o t

De locatie voor de fotoshoot werd op voorhand goed overwogen. We waren op zoek naar een binnen locatie omdat er veel kans was op slecht weer tijdens de paasvakantie, daarom huurde we het kasteel voor ĂŠĂŠn dag. Er werd gekozen om de fotoshoot te houden in park Hof ter Saksen, te Beveren. Deze locatie was perfect omdat de modellen bijna allemaal afkomstig waren uit Beveren, zo moesten zij geen verre verplaatsing maken. Onvoorzien was het toch mooi weer en stond het park rondom het kasteel prachtig in het groen. Daarom deden we een stukje van de shoot in het park.


57


58

4 .3 .6 . Moodboar d n i e u w s b r ie f De mails die Moernaut momenteel verstuurd, hebben steeds dezelfde look, namelijk veel witruimte en regelmatig gebruik van afbeeldingen.


4 .3 .7 .

I n spi r ati e soc i al m e d ia p o s t s

Moernaut is heel actief op verschillende socialmedia-platformen zoals Facebook, Instagram, etc. Voor deze kanalen moeten er dus enkele social media posts gemaakt worden. Bij deze posts kan er een watermerk toegevoegd worden met de letter 'M'. Het watermerk wordt dan geplaatst op de beelden die worden gebruikt in het online magazine. Als het watermerk consequent wordt gebruikt op de beelden over het online magazine gaat de gebruiker direct weten dat deze posts over het online MOMO magazine gaan.

4 .3 .8 .

I n spi r ati e soc i al m e d ia v id e o ' s

Tijdens de fotoshoot wordt ook gefilmd, op deze manier krijgen we beelden van achter de schermen. Mensen krijgen dus beelden te zien van de set, waarbij modellen al een eerste glimp tonen van hun outfit. Je krijgt ook al iets meer te zien van de prachtige locatie. Het worden dus korte teasers, met het logo van het online magazine in de kijker of een subtiel watermerk waarbij de kijker geprikkeld wordt over de inhoud van het online magazine.

4 .3 .9 .

I n spi r ati e f i l m w in k e l

In de winkel is een tv-scherm voorzien waarop films kunnen worden afgespeeld. Bewegende beelden trekken vaak sneller de aandacht van wachtende klanten, dan een statisch beeld, daarom kunnen we de video's gebruiken die ook voor social media gebruikt worden. Deze beelden moeten nu wel staand gebruikt worden in plaats van liggend. Hier kan ook een watermerk worden toegevoegd, bijvoorbeeld het logo van het magazine. Meer tekst moet er niet worden toegevoegd, hier kan de statische post meer over vertellen, of een medewerkster in de winkel zelf van Moernaut.

59


60

4 .3 .1 0 .

Moodboar d di g i t a le p o s t e r

Er worden digitale posters gebruikt om het online magazine bekend te maken in de fysieke winkel. Deze posters worden sfeerbeelden met een tablet gebruikt. Daarnaast komt er ook iets meer informatie over het online magazine op de poster.


61


62


63

4 . 4 . O N T W E R P F A S E Aan de hand van de inspiratie die is opgedaan in de conceptfase worden nu enkele ontwerpen gemaakt. Deze ontwerpen starten vanuit de moodboards, en daarbij wordt rekening gehouden met het voorgaande onderzoek. In deze fase wordt gewerkt naar een finaal ontwerp, dat wordt voorgesteld in hoofdstuk 4.5.


64

4 .4 .1 .

On twe r p st r am i en e n o p m a a k ma g a z in e


65

Deze stramienen werden gebruikt om de indeling en de inhoud van het online magazine vast te leggen. Aan de hand van deze stramienen werd het finaal ontwerp gestart. Tijdens de opmaak van deze finale versie veranderde nog enkele kleine details, maar de grote lijnen bleven behouden.


66

4 .4 .2 .

On t we r p l og o onlin e

ma g a z in e

Na vele brainstorms waren er heel wat mogelijk namen, zoals: - Veter - Fabric - MoMo - Magazine (Moernaut Mode) - MORE! Never too less shoes, only more! - Magnifique - Thirty Eight - Mgazine - Mamo - Moma - MOMO

Er was een hele lijst aan namen beschikbaar. Daarin gingen we schrappen. Uiteindelijk bleven de namen ThirtyEight en MOMO over als favorieten. Omdat we graag de typische 'M' van het Moernaut logo erin verwerkte, kozen we voor MOMO. Deze naam blijft ook beter hangen en kan niet fout worden uitgesproken, wat bij thirtyeight wel mogelijk is. Het finaal ontwerp wordt in hoofdstuk 4.5. FINAAL ONTWERP gepresenteerd.

magazine by moernaut

moernaut magazine


67

Fabric Magazine by Moernaut

Veter

Magazine by Moernaut

ThirtyEight Magazine by Moernaut

Fabric

Thirty Eight

Veter

Mgazine

Magazine by Moernaut

Magazine by Moernaut

38 Magazine by Moernaut

Magazine by Moernaut

Magazine by Moernaut


68

4 .4 .3 .

On t we r p n i e uwsb r ie f

De nieuwsbrieven bij Moernaut worden gemaakt in campaign monitor. Er wordt gestart vanaf een template / ontwerp dat Moernaut steeds aanhoud. Eerst staat er dus het logo, dan een titel, daarna staan enkele artikels en logo's. Er wordt steeds afgesloten met een footer met social media links, links met de openingsuren, etc. Dit ontwerp dat Moernaut reeds gebruikt, wordt behouden voor de aankondiging van het nieuwe online magazine.


69


70

4 .4 .4 .

On twe r p soc i al m e d ia p o s t s

De foto's van de fotoshoot kunnen gebruikt worden op de verschillende social media kanalen van Moernaut. Daar kan het logo van het magazine op geplaatst worden of een verkort logo dat afgeleid is van het finaal logo.

moernaut magazine


4 .4 .5 .

On twe r p soc i al m e d ia v id e o s

Er wordt gebruik gemaakt van filmpjes op sociale media om over het bestaan van het online magazine te communiceren. Het logo van het magazine staat heel groot op de voorgrond, op de achtergrond staan video opnames van de fotoshoot. Deze liggende filmpjes gaan we gebruiken op social media (Facebook en Instagram), met een bijpassende bijtekst.

71


72

4 .4 .6 .

On twe r p f i l m wi n k e l

Ook in de winkel zelf wordt gebruik gemaakt van filmpjes om over de lancering van het magazine te communiceren. De staande varianten worden hier gebruikt op een tv-scherm in de fysieke winkel. Het filmpje voor het staand scherm wordt liggend gemonteerd op formaat 1920 x 1080, daarna wordt het links gedraaid.


4 .4 .7 .

On t we r p di g i t al e p o s t e r s

Om de drukkosten te beperken worden er enkel digitale posters gebruikt. Bij Moernaut, in de fysieke winkel, hangt een groot tv-scherm waarop digitale posters en campagne video's verschijnen. De afmeting van dit scherm is 1920 x 1080 pixels, links gedraaid. Er zal worden gewerkt met mockups waarop vrouwelijke lezeressen te zien zijn met een tablet / computer / smartphone waarop ze het magazine aan het lezen zijn. De informatie op het scherm zal zeer beperkt zijn. Er komt een QR code op te staan waarop het online magazine te vinden is, de website waar het magazine te vinden is en eventueel nog wat meer informatie over de inhoud. Inhoud poster: - https://issuu.com/moernaut

73


74


75

4 . 5 . F I N A A L O N T W E R P Na oriĂŤnteren, onderzoeken, conceptueel denken en ontwerpen volgt het finaal ontwerp. Dit ontwerp zijn de uitwerkingen die er gekomen zijn na heel wat onderzoek en schetsen maken. Er wordt meer verteld over het gebruik in hoofdstuk 5. CONCLUSIES EN AANBEVELINGEN.


76

4 .5 .1 .

Mag azi n e

De opmaak van het magazine weerspiegelt de identiteit van Moernaut: sober en trendy, met details. Een hele sobere lay-out waar de aandacht volledig naar de foto's kan gaan. De foto's met de producten van Moernaut stelen de show omdat het hier voornamelijk rond draait. Deze sobere lay-out met details wordt in het hele magazine doorgetrokken. In de volgende edities blijven de grote lijnen van deze eerste editie behouden, daarom volgt hier een oplijsting met informatie over het ontwerp. Het magazine zelf zit bijgevoegd als bijlage op pagina 76.

Kleurgebruik tekst Teksten in het magazine zijn zwart of wit naargelang de achtergrond. Op een afbeelding wordt de afbeelding altijd in het wit geplaatst, op een witte achtergrond wordt de tekst zwart. Op deze manier gaat alle aandacht naar de afbeeldingen in het magazine.

Lettertypes Er worden 2 lettertypes gebruikt in het MOMO magazine in verschillende vormen en formaten. Hieronder volgt een opsomming van de lettertypes. COVER

Cover - Tekst titels (1) Helvetica Neue 25 pt Bold 30 pt leading (Ook voor openingszin Hi Moernaut Modelovers pagina 3)

Cover - Kleine tekst (editie) (2) Helvetica Neue 12 pt Light 14,4 pt leading

INHOUDSTAFEL

Inhoudstafel - nummer + titel (3) Helvetica Neue 20 pt Medium 31 pt leading

Inhoudstafel - beschrijvende tekst (4) Proxima Nova 14 pt Regular 20 pt leading

ARTIKELS

Artikels - Titel (5) Helvetica Neue 40 pt Bold 48 pt leading

Artikels - Info schoenen (7) Proxima Nova 11 pt Light 17 pt leading

Artikels - Inleiding (9) Proxima Nova 16 pt Regular 20 pt leading

Artikels - Quote (11) Helvetica Neue 25 pt Regular 30 pt leading

Artikels - Tussentitel (12) Proxima Nova 14 pt Bold 17 pt leading

Artikels - Titels op foto's (6) Helvetica Neue 18 pt Bold 21,6 pt leading

Artikels - Info over fotograaf (8) Proxima Nova 10 pt Regular Italic 12 pt leading

Artikels - Broodtekst (10) Proxima Nova 14 pt Regular 17 pt leading


77

Type 1 Type 2

Type 3 Type 4

Type 5 Type 6 Type 7

Type 8

Type 9 Type 10

Type 11 Type 12


78

Afbeeldingengebruik Afbeeldingen worden altijd zo realistisch mogelijk gebruikt. Er wordt dus zo weinig mogelijk veranderd aan kleur. Dit omdat lezeressen de producten moeten zien zoals ze zijn, anders is het product dat ze erna online bestellen niet zoals verwacht. Foto's waarop producten te zien zijn worden nooit gebruikt in zwart / wit, sepia of met andere kleureffecten.

zoals Les Deux. Voor de rest staat dit volledig vrij. De structuur van deze eerste editie wordt steeds in grote lijnen aangehouden en dient als leidraad. Achteraan in het magazine zit steeds een colofon op een dubbele pagina en een achterflap.

Platform Grafische elementen Op de cover wordt er gebruik gemaakt van een grafisch lijnelement. De lengte van het lijnstuk is variabel, de dikte is steeds 4 pt. Deze lijnstukken zijn steeds wit. Doorheen het magazine staan er verschillende zwarte lijnelementen bij de titels van artikels. Deze lengte is variabel, de breedte is 5 pt. Bij artikels staan er beschrijvingen op de foto's in het wit met een lijnelement. Dit lijnstuk is variabel van lengte, de breedte is 4 pt, zoals op de cover. Naast een quote staat ook een lijnelement. Dit is 5 pt dik, de lengte is even lang als de tekst bij uitlijning.

Vaste structuur Het magazine heeft een duidelijke structuur. Zo begint het magazine steeds met: - Cover p. 1 - Inleiding magazine p. 2-3 - Inhoudstafel p. 4-5 Daarna komen artikels. Het zou leuk zijn dat er steeds een fotoshoot wordt gehouden waarin de nieuwe collectie van Moernaut wordt gecombineerd met producten van partners

Het online magazine wordt gepubliceerd op Issuu.com. Hierin worden navigatie elementen toegevoegd, links naar de webshop en links naar de socialmedia-profielen van Moernaut. Dit zorgt ervoor dat lezeressen sneller op de juiste bestemming geraken.

Positie logo cover Het logo staat ofwel bovenaan of onderaan de cover in dit formaat (107 mm x 39 mm). Deze positie hangt af van de afbeelding die gekozen wordt.

Achterflap magazine De achterflap van het magazine bestaat uit 1 kleur met daarop het logo van Moernaut in steeds dezelfde grootte zoals in deze eerste editie van het online magazine.

Quotes Als er een quote staat op een linker pagina wordt deze rechts uitgelijnd naast een lijnelement zoals in deze eerste editie. Als de quote op de rechterpagina staat wordt deze links uitgelijnd naast een lijnelement.


COVER

Hi

moernaut magazine

oernaut odelovers,

79

Welkom bij MOMO, het gloednieuwe online modemagazine van Moernaut. Voor modebewuste meisjes en vrouwen, die de juiste schoen onder de juiste outfit een must vinden. In deze eerste editie van MOMO stomen wij jullie klaar voor de zomer en loodsen wij jullie doorheen de zomerse kleuren en stijlen die bij Moernaut te vinden zijn.

Op reis met Moernaut

Deze zomer kiezen we voor kleur. Rood! Geeft extra karakter aan de outfit van elke power girl en modebewuste vrouw. De andere it-kleuren, fuchsia, roze, lila en lime, brengen dan weer een boodschap van onbezorgdheid en zomerse lichtheid. Het ultieme vakantiegevoel. IT-kleuren als kleurrijke trend die je terugvindt in onze comfortabele sneakers, sandalen en trendy booties. Meer te vinden voor een sexy look? Choose high heels!

Zomertrends 2017

Kleur toch niet zo je ding? En verknocht aan zwart? Creëer toch een zomerse look door zwart te mixen met een leopard print of met wit. It works!

Late night shopping in beeld

Al deze trends vind je terug in de collecties van Moernaut. Beleef een zomerse shopping experience in onze winkel in Dendermonde of surf naar onze online shop www.moernaut.be. De hippe kleding in deze eerste editie van MOMO is afkomstig van kleding- en multibrandzaak Shop Les Deux, gelegen tegenover onze eigen winkel. Ga dus na je bezoek aan Moernaut zeker eens langs bij onze overburen!

Editie 1 / Collectie SS 2017

Maar nu: relax, enjoy MOMO, enjoy summer, have fun!

Gluren bij Les Deux

3

Inhoud

32 Bonjour Les Deux! Ontmoet Les Deux, onze buurvrouwen met smaak!

De nieuwe zomertrends bij Moernaut & Les Deux

42 Chroomvrij & elegant Chroomvrije en chroomarme schoenen in de kijker

6

Fotoshoot

58 Late Night Shopping Paradijs voor shopping queens & kings! Geniet met ons mee!

Zomerse shoot met producten van Moernaut & Les Deux

34 Grote & kleine voeten

44 Moernaut in cijfers

Koffieklets met twee vriendinnen met maatje 35 en 43.

40 Duurzame schoenen

30 Achter de schermen Neem een kijkje achter de schermen van onze zomershoot

Leer Moernaut kennen aan de hand van cijfers

48 Op reis met Moernaut

Bij Moernaut vind je de duurzame schoenen van Veja!

Wat moet je zeker meenemen op reis? Wij helpen je graag!

62 Onze favorieten Zilver, koordzolen, creepers, ...? Wij zijn mee met de laatste trends!

4

5

Fuchsia, roze, lila & lime. Onbezorgde fun factor

6

fotoshoot

fotoshoot

Ted Baker - €180

Nubikk - €170

Kat Maconie - €240

High heels & pink

Kat Maconie - €230

8

Rood! Boost je outfit

Puma - €90

11

Adidas - €110

Morobé - €299

Morobé - €410

12

Zilver & rood, schitterende combinatie

15

Summertrend: Stripes & boots


80 Attilio Giusti - €185

Frida - €199

Morobé - €399

White & blue Match made in heaven

Guess - €135

Girly rock&roll: Add pink and flowers

16

19

Morobé - €410

Guess - €95

Mooi met natuurlijke kleuren

Lola Cruz - €195

Kanna - €99

Inuovo - €50

Bohemian summer chic

20

23

Mix & Match

Superga - €70

Morobé - €399

See by Chloe - €295

March 23 - €179

Klassiek in zwart & wit

25

26

Achter de schermen Fotografie: Nouchka De Maeyer Make-up: Patti Van Landeghem Organisatie: Sophie Houttequiet Model: Melanie Krüger Model: Rosalie Scheldeman Model: Kato Scheldeman Model: Marie Hurkmans Model: Annelies Metsers Locatie: Kasteel Hof ter Saksen Schoenen: Moernaut schoenen & lederwaren Kledij: Shop Les Deux

Black & white Sneakers

Superga - €70

28

Superga - €70

Morobé - €339

29


Het begon allemaal met … een droom. En een passie voor mode. Een passie die de 2 vriendinnen Valerie en Monica al jaren deelden met elkaar, maar die ze sinds de opening van kledingzaak Les Deux in Dendermonde ook delen met jou!

Maak kennis met Valerie & Monica, onze buren!

Anders dan de anderen, daarom niet minder mooi

Samen gaan ze voor stijlvolle collecties, casual en ready-to-wear, maar ook feestelijk en sexy. Voor elke gelegenheid én elke leeftijd. Les Deux heeft een heleboel leuke merken in huis: Rails, Equipment, Buba, J Brand, Nilu, Designers remix, Poupette st. Barth, Absolut Cashmere, Enza Costa, Samsoe Samsoe, etc. Naast kleding vind je er ook accessoires!

Twee vriendinnen uit Beveren bij ons op bezoek in Dendermonde. Sanda (22) en Sophie (21) zijn vriendinnen sinds hun tienerjaren en gaan vandaag op zoek naar een type schoen die voor hen allebei geschikt is. Geen eenvoudige opdracht aangezien hun schoenmaten sterk verschillen. Ze zijn op zoek naar een feestelijke pump in maat 35 voor Sanda, en hetzelfde model in maat 43 voor Sophie. Hiervoor kunnen ze niet overal terecht, maar wel bij ons!

Neem zeker een kijkje op hun website: www.shoplesdeux.be en volg hun Facebook & Instagrampagina om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends. Foto: Anna De Lepeleere http://www.annazegtcheese.be

Sint-Gillislaan 161 9200 Sint-Gillis bij Dendermonde info@shoplesdeux.be

Welke voordelen bieden jullie schoenmaten? Sanda: Wanneer ik tijdens mijn zoektocht naar nieuwe schoenen niet onmiddellijk mijn gading vind bij de volwassenen, ga ik ook eens kijken bij de kindercollecties. Vooral wanneer het gaat om sneakers type Adidas, Vans of All Stars kan dit voor aangename verrassingen zorgen. Wat me opvalt is dat een specifiek model schoenen in de kindercollectie vaak goedkoper is dan exact hetzelfde model bij de volwassenen. Daar kan ik dus een interessant voordeel uithalen.

“Moernaut heeft een breed assortiment schoenen in kleine en grote maten, daar houden wij van”

Sophie: De kinderafdeling is voor mij al lang verleden tijd. Maar vaak kan ik wel terecht op de mannenafdeling! Net als Sanda draag ik heel graag sneakers en deze sneakers zijn doorgaans unisex. Tijdens de solden vind ik dus altijd wel een paar leuke sneakers in een kleine mannenmaat op de mannenafdeling die ik kan kopen tegen een voordelig prijsje en dan is mijn dag helemaal goed! Sanda: Een ander voordeel aan schoenmaat 35 is dat mijn voeten er altijd heel schattig lijken. De schoenen gaan er niet snel te zwaar of te lomp uitzien aan mijn voet en dat vind ik een heel positief punt. De schoen trekt daardoor nooit te hard de aandacht weg van mijn volledige outfit. Sophie: Bij mij trekken de schoenen net wel de aandacht, onder meer door mijn schoenmaat 43. De schoen is groter, dus hij wordt ook sneller gezien.

81

Interview

Foto: Nouchka De Maeyer

33

35

Daarom is het heel leuk dat ik bij Moernaut hele elegante schoenen kan kopen, ook in grotere maten, die heel mooi staan aan de voet en de aandacht niet te veel afleiden.

de standaard maten. Maar sommige winkels houden hier wel rekening mee, zoals Moernaut. Altijd leuk een schoen te vinden die perfect zit én er nog modieus uitziet ook.

Sanda: We hebben inderdaad allebei niet de gemakkelijkste schoenmaat. Ik denk net aan nog een voordeel dat voor mijn kleine voet wel van toepassing is maar voor Sophie jammer genoeg niet. Wanneer ik schoenen echt mooi vind, maar ze enkel nog te verkrijgen ze in maat 36, een maatje te groot, dan kan ik dit oplossen door de schoenen één maat te groot te kopen en er een extra zooltje in te leggen of extra dikke sokken aan te trekken, wanneer het gaat om gesloten schoenen, zoals sneakers.

Sanda: Dat is waar. Open schoenen zoals pumps en ballerina’s vind in de meeste winkels zelden in maat 35. Dan pas ik maat 36, maar die zitten doorgaans niet comfortabel omdat ze toch te groot zijn en bovendien zie je het ook. Telkens blijft dit een teleurstelling. Als ik dan pumps en ballerina’s vind bij Moernaut in schoenmaat 35 én ze zitten perfect, dan ben ik altijd heel blij met mijn nieuwe aankoop! Sophie: Dat merk ik ook. Vroeger maakte ik hier regelmatig fouten in. Als ik een prachtige schoen zag en ze waren niet meer beschikbaar in mijn maat, dan durfde ik ze wel eens te kopen in een kleinere maat. Een hele grote fout, want je draagt ze één keer en daarna komen ze de kast nooit meer uit.

Wat is het nadeel aan jullie schoenmaten? Sanda: De meeste schoenwinkels hebben schoenen vanaf maat 36 tot en met maat 41 in hun assortiment. Met mijn schoenmaat 35 kan ik in die winkels spijtig genoeg niet terecht. Toch een gemiste kans, denk ik dan, want volgens mij ben ik heus niet de enige in Vlaanderen met deze schoenmaat.

Sanda: Zo staan er ook enkele exemplaren in mijn kast, maar bij mij zijn ze dan te groot! Soms pas ik in de winkel ook een maatje groter, namelijk een 36. Deze schoenen glijden va je hiel en dat heb ik soms niet direct door. Sommige schoenen zijn namelijk heel stijf in het begin, maar naar gelang je ze meer draagt zitten ze veel te ruim.

Sophie: Ook mij valt het enorm op. Met een schoenmaat 43 val je in de meeste schoenwinkels uit de boot en dus moet ik op zoek naar winkels die dit wel aanbieden. Daar ontmoet ik vaak vrouwen met hetzelfde probleem. Het assortiment is veel beperkter voor grote maten dan bij

36

geprefereerde model vervolgens niet vindt in je eigen maat, dan kun je teleurgesteld naar huis. Sinds ik Moernaut heb leren kennen heb ik dat gevoel minder vaak. Ik kijk op voorhand op de website om te zien welke schoenen er zijn en ga vervolgens ter plaatse. Als ik geen tijd heb om tot in Dendermonde te rijden, bestel ik ze gewoon online en een paar dagen later zitten ze al aan mijn voeten! Er zijn nog online shops die schoenmaat 43 aanbieden, maar dit zijn vaak onelegante schoenen. Als jonge meid wil ik toch een iets modieuzere schoen die in de mode is en daarvoor is Moernaut perfect. Wat voor soort schoenen dragen jullie het liefste? Sophie: Ik draag het liefst platte schoenen omdat ik groot ben. Met mijn lengte 183 cm val ik al snel op in een groep en daarom zal je niet zo snel hakken aan mijn voeten zien. In mijn schoenkeuze merk ik een duidelijke trend op volgens seizoen: in de zomer draag ik heel vaak sandaaltjes, tijdens de herfst en lente schakel ik over op sneakers en tijdens de wintermaanden grijp ik al snel naar botjes. Sanda: Ook ik draag het liefst dichte en platte schoenen, maar ik ben klein en dus draag ik toch vaak een hakje. Bij voorkeur een hak waar je voet stevig op staat vast in zit. het liefst draag ik botjes.

Draag jij af en toe hakken Sophie? Sophie: Omwille van mijn lengte draag ik zelden hakken. Op een platte schoen, steek ik al een kop boven mijn vriendinnengroep uit, dus een hakje laat ik liever achterwege. Hakken vind ik trouwens niet zo comfortabel. De quote ‘Wie mooi wil zijn, moet lijden’ is mij intussen bekend. Maar je kan er ook mooi uitzien met een leuke en elegante platte schoen. Als ik een hak draag is dit meestal een botje tijdens de wintermaanden. De gouden pumps van Jhay, die we aanhadden tijdens de fotoshoot, vind ik wel heel mooi! Ze zijn heel elegant en niet te hoog, perfect voor een feestje dus!

Jhay - €95

Voltan - €205

Welk paar schoenen is op dit moment je favoriete paar in het brede assortiment van Moernaut? Sanda: De zilveren schoen van Voltan! Zilver is dit seizoen in de mode en met zo’n schoen kan je niet veel verkeerd doen. Draag ze onder een leuke jeans en je ziet er direct gekleed uit. Sophie: Dan ga ik voor de geklede zilveren sneaker van Gabor. In het verleden had ik al enkele schoenen van Gabor en ik ben een echte fan. Ze zijn heel comfortabel en zien er altijd modieus uit!

Gabor lady - €120

Sophie: Focussen op maat 35 en 43, dat is de boodschap. De verleiding weerstaan om naar andere maten te kijken, want wanneer je je 37

38

39

Duurzame schoenen in je collectie Atelier Content - €245

Ellen Verbeek - €395

Ellen Verbeek - €399

Atelier Content - €270

Atelier Content - €255

Ellen Verbeek - €430

Atelier Content - €250

Atelier Content - €265

Duurzame sneakers? Het kan! Sneakermerk Veja houdt rekening met het milieu bij de productie van haar schoenenlijn. Super toch? De katoenboeren bij Veja gebruiken geen pesticiden op de velden. En de rubbertappers kunnen dankzij een speciale procedure ontwikkeld aan de Universiteit van Brasilia latex omvormen tot rubberbladen zonder tussenkomst van industriële processen. Veja zorgt ervoor dat de rubbertappers een eerlijke prijs krijgen voor hun werk. Een heel innovatief en ecologisch project, dat als muziek in de oren klinkt! Veja heeft bovendien een vegan collectie! 100% dier- en milieuvriendelijk!. Op de website van Veja vind je alle info over het project. Je kan volgen waar de katoen en de rubber vandaan komt. De collectie vind je bij Moernaut online of in de winkel!

Veja - €100

Veja - €100

Chroomvrij & elegant Veja - €100

Ook chroomvrije en chroomarme schoenen kun je vinden bij Moernaut. Door hun aangepaste voering zijn deze schoenen uiterst geschikt voor dames met een chroomallergie. Verder zijn ze ook milieuvriendelijk, dankzij een duurzaam productieproces.

Veja - €110

Foto: VEJA

Chroomvrije en chroomarme schoenen zijn zeer nuttig als je een contactallergie hebt voor bepaalde bestanddelen van schoenen. Uit een onderzoek uitgevoerd door dermatologen uit 3 Belgische universitaire centra (KULeuven, UCL en ULB ) blijkt dat schoenallergieën redelijk vaak voorkomen. 70% van de geplaagde personen blijken vrouwen te zijn met een gemiddelde leeftijd van 35 jaar.

Foto’s: Atelier Content

40

41

42

43

Moernaut in cijfers

Een team van

30

personen

Online shop sinds

Opgericht in

2014

1938

Op reis met Moernaut Wat meenemen op vakantie? Moernaut helpt je graag bij het inpakken! Alle vermelde artikelen vind je in onze winkel & in onze webshop!

Schoenen paradijs van

1.300 m²

9.380

53,5

Ga je naar de zon voor een strandvakantie of verkies je een citytrip in een nieuwe onbekende stad. Een avontuurlijke vakantie met veel sport of eerder een festival in eigen land? Allemaal bestemmingen naar ons hart en dus helpen wij jullie graag inpakken. Ga voor de juiste schoenen en accessoires!

uren geopend per week

Volgers op Facebook (d.d. 17/05/2017)

44

45

46

47


82

Klaar voor de festivals

TIP Overnacht je op een camping? Zorg dan zeker dat je een paar teenslippers bij je hebt in een leuke kleur. Handig om te dragen op de camping en je vindt ze direct terug!

Alles voor een leuke citytrip! Wat doe je tijdens een citytrip? Kuieren, juist! Straat in, straat uit. Wat wil je ten alle koste vermijden in je nieuwe favoriete stad? Pijnlijke voeten door een foute schoenkeuze! Sneakers zijn in dit geval de perfecte keuze. Deze kan je tijdens je trip afwisselen met een leuke slipper.

Tijdens de zomermaanden is er altijd wel iets te doen in België, denk maar aan de vele muziekfestivals zoals Rock Werchter, Werchter Boutique, Tomorrowland en talrijke anderen. Waarom dus je vakantie niet doorbrengen met je favoriete muziek?

Komono - €50

Sloane Square - €349

Rains - €95

TIP Vergeet zeker je uurwerk niet. Zoniet mis je misschien je favoriete artiest!

TIP Ga voor een comfortabele schoen die gemakkelijk aan je voet zit en zorg er zeker voor dat je schoenen al ingelopen zijn voordat je vertrekt. Zo vermijd je blaren.

TIP Zorg dat je enkel een kleine koffer bij de hand hebt als handbagage. Je beperkt kosten en tijd, want je bent sneller doorheen de luchthaven.

Birkenstock - €80

Superga - €60

Herschel - €70

TIP Rugzakken worden op vele evenementen niet toegelaten. Waar moet je dus naartoe met je zonnecrème, sleutels, smartphone, portemonnee, ...? Neem een klein, maar handig tasje mee. Dit ziet er fashionable uit en past perfect bij de festivalsfeer én je festival outfit.

Herschel - €160

Adidas - €95

Diemme - €279

Havaianas - €26

Komono - €90

Superga - €70

51

49

48

Een sportieve vakantie vraagt wel wat voorbereiding. Vergeet zeker geen zonnebril mee te nemen. Die kan je goed gebruiken wanneer je veel buiten bent! Neem daarnaast ook een stevige sneaker mee die je de hele dag kan aanhouden. Kies er eentje met een leuke kleur of print, zo worden je outfit én je vakantiefoto’s instant gepimpt!

Voorbereid naar het strand

Sunny Life - €29,5

Beck Söndergaard - €85

Beck Söndergaard - €69

Patrizia Pepe - €109

Samsonite - €439

Inpakken voor een ontspannende strandvakantie. Neem je grootste koffer en steek al je spullen erin! Begin met je zonnebril! Die kan je zeker niet missen tijdens je droomvakantie.

Komono - €50

TIP Een sjaal komt altijd van pas. Na een zomerse vakantie aan het strand, beschermt een sjaal je bij je terugkeer tegen de koude van het vliegtuig!

TIP Zorg voor een handig compact tasje, zoals dit buideltasje. Kies voor een exemplaar in dezelfde kleur als je schoenen! Zo ziet je outfit er meteen en zonder veel moeite verzorgd uit, met oog voor detail.

TIP Een poncho is handig om je te beschermen tegen de zon. Hij bedekt je huid, maar is absoluut niet te warm. Ook een strooien hoed komt van pas. Deze beschermt tegen de zon en zorgt voor een modieuze look!

DL sport - €159

Beck Söndergaard - €69

Cortica - €100

TIP Een leuke sjaal maakt je outfit af én beschermt je tegen zon, wind én koude.

Komono - €40

Een sportieve vakantie, iets voor jou?

52

Eastpak - €30

Kendall + Kylie - €165

53

55

13/04/2017

Late Night Shopping by Moernaut

Late Night Shopping by Moernaut

We dimmen de lichten en maken er een avond van vol shoe shopping & fun! Jij geniet van een speciale Late Night Opening mét een female dj-set. Wij zorgen voor fancy hapjes en drankjes en vele verrassingen, kortom een gezellige avond! Tijdens de Late Night Shopping kreeg onze winkel een roze touch. Het verkoopsteam liet zich in een roze kleedje steken en iedereen kreeg het roze Think-Pink lintje opgespeld. Moernaut schonk die avond per verkocht damesschoenenpaar 1 euro aan de nationale borstkankercampagne Think-Pink. Verspreid in de winkel stonden een aantal Think-Pink spaarvarkentjes waarin onze klanten die avond een vrije gift konden doneren. Ook aan de heren werd gedacht tijdens onze Late Night Shopping! In de men’s corner konden ze zich uitleven aan de Retro Flipperkast, mét een koud biertje in de hand. Verder konden zij ook naar hartelust shoppen en genieten van classy schoenen en accessoires. Zien we jou volgende keer ook?

58

Romantisch zilver

ice es are like

S ho

m for more s roo

60

ay

the re’s al am, w cre

March 23 - €199

Voltan - €179

Voltan - €180

March 23 - €199

Love - €139

Guess - €135

March 23 - €179

Andrea Catini - €185

Voltan - €180

63


83

Etnische prints & patronen

Atillio Giusti - €230

Michael Kors - €130

National Standard - €235

Puma - €90

Ria - €55

Guess - €85

Michael Kors - €150

Brako Anatomics - €139

Lola Cruz - €195

Lola Cruz - €199

Tommy Hilfiger - €99

GP Design - €160

River Woods - €129

March 23 - €179

Lola Cruz - €195

Lola Cruz - €195

River Woods - €69

Inuovo - €40

Louisa - €149

Guess - €95

65

64

66

Diep blauw & elegant

Kanna - €79

Kanna - €79

Kanna - €119

Conchisa - €79

Voltan - €180

Scapa - €169

Ras - €139

Kanna - €79

Superga - €70

Conchisa - €69

Catwalk - €125

Pedro Miralles - €125

Kanna - €89

Catwalk - €125

Kanna - €89

Fred de la Bretoniere - €130

Attilio Giusti - €240

Scapa - €155

69

68

41.

71

Zomertrend Heels

Hakken met een extraatje

De klassieke witte sneaker

March 23 - €179

Thiron - €299

Svnty - €199

Jhay - €165

Twin Set - €225

Atelier Content - €250

Hip - €90

Jhay - €145

Guglielmo Rotta - €210

Kendall + Kylie - €160

Superga - €70

Fiamme - €139

72

Kat Maconie - €215

Nubikk - €150

Zomerse botjes

Platforms in een nieuw jasje

76

Hip - €90

Scapa - €75

Bronx - €120

Bronx - €120

Svnty - €199

Softwaves - €135

Bronx - €160

Morobé - €410

Louisa - €149

March 23 - €179

Bronx - €110

Bronx - €120

Twin set - €210

Tango - €99

Morobé - €399

Bronx - €160

Kat Maconie - €240

75

78

Bronx - €120


84

De hipste enkellaarsjes

Black heels, dé klasieker

Morobé - €399

Bronx - €120

Morobé - €329

Bronx - €110

Bronx - €120

81

Colofon Dit online magazine verschijnt als eerste editie in het kader van de bachelorproef van Sophie Houttequiet, studente Grafische en Digitale media aan de Artesis Plantijn Hogeschool te Antwerpen.

Sint-gillislaan 92 - 98 9200 Dendermonde www.moernaut.be Maandag - Vrijdag Zaterdag Zondag

9:30 - 18:30 9:30 - 18:00 gesloten

Uitgave van Schoenen Moernaut. Moernaut is niet aansprakelijk voor eventuele drukfouten.

shop@moernaut.be +32 (0)52 21 25 89

Online magazine MOMO naar het concept van Sophie Houttequiet. Zomer 2017

84

Pedro Miralles - €125

Natan - €310

Andrea Catini - €195

Guess - €125

Guess - €125

Michael Kors - €175

Michael Kors - €160

Bronx - €110

Bronx - €110

Werkten mee aan dit magazine: - Moernaut Schoenen en Lederwaren - Shop Les Deux - STARSS The Consumer Connecting Agency - Kato Scheldeman - Rosalie Scheldeman - Melanie Krüger - Marie Hurkmans - Annelies Metsers - Nouchka De Maeyer - Patti Van Landeghem - Sabine Van Goethem - Peter Houttequiet - Louis Houttequiet - Sanda Onghena - Kasteel Hof ter Saksen

Michael Kors - €150

85

82

March 23 - € 179


4 .5 .2 .

L og o

De finale naam voor het logo is MOMO geworden. Deze naam werd bedacht door Rikkert van Moernaut en slaat terug op Moernaut Mode. Daarnaast is de naam van het online magazine heel catchy en blijft het goed hangen. De baseline bij het logo is 'moernaut magazine' geworden. Het meteen duidelijk dat MOMO een magazine is, uitgegeven door Moernaut. De naam van de blog Mgazine heeft de baseline 'blog by moernaut'. Deze baseline is dus ook gekozen om verwarring te vermijden, anders kunnen lezeressen denken dat de blog veranderd naar een online magazine.

85

Het logo van online magazine MOMO wordt enkel gebruikt in zwart of wit, naargelang wat kan op de achtergrond. Op een witte achtergrond wordt het steeds getoond in het zwart. Op een zwarte achtergrond wordt gekozen voor wit. Op een gekleurde achtergrond (foto / illustratie / vol vlak) kan gekozen worden voor de witte of zwarte versie van het logo, naargelang de leesbaarheid. Als beide kleuren passen, wordt er gekozen voor de kleur die het beste past in combinatie met de achtergrond. Lettertype logo: Helvetica Neue Bold met 'M' van het logo van Moernaut Lettertype baseline: Helvetica Neue Bold

moernaut magazine

moernaut magazine

moernaut magazine


86

4 .5 .3 .

Ni e uwsbr i e f

Het online magazine wordt bezorgd via een newsletter vanuit campaign monitor. Deze mail wordt bezorgd bij alle klanten van Moernaut. Moernaut gebruikt steeds een vaste structuur, deze structuur wordt ook hier behouden.


87


88

4 .5 .4 .

Soc i al m e di a pos t s

Op Instagram en Facebook wordt er naast de teaserfilmpjes ook gebruik gemaakt van fotoposts. Op Instagram worden alle afbeeldingen vierkant gemaakt omdat Moernaut deze stijl al toepast op hun account. Daarnaast zijn we er dan ook zeker van dat de foto mooi in het Instagramoverzicht past. Op Facebook worden de originele afbeeldingen gebruikt omdat de meeste staand zijn. De afbeeldingen van Instagram mogen ook gekoppeld worden op facebook in de vierkante versie.

De typerende 'M' van MOMO en Moernaut mag op de afbeelding geplaatst worden, maar dit is niet verplicht. Als het wordt gebruikt wordt het onderaan geplaatst, link of rechts in de hoek, naargelang wat het beste past zoals de voorbeelden. Onder de afbeeldingen op Instagram en facebook wordt altijd iets verteld over het online magazine, de online link wordt er ook bijgeplaatst. Er wordt gebruik gemaakt van tags om de fotograaf, de make-up artiest en Les Deux te bedanken.


89

Afbeelding 22: Instagrampost voorbeeld


90


91

Afbeelding 23: Instagram homepage Moernaut

Afbeelding 24: Instagram overzicht Moernaut met nieuwe posts


92

4 .5 .5 .

Soc i al m e di a vi de o ' s

Tijdens de fotoshoot in Hof ter Saksen zijn er video-opnames gemaakt. Deze korte teasers worden gepost op Facebook en Instagram om het magazine bekend te maken. Door het gebruik van bewegend beeld wordt de aandacht getrokken van mogelijke lezeressen. Zowel Moernaut als Les Deux kunnen deze teasers gebruiken op hun socialmediakanalen.

Afbeelding 25: Teaser 1

Afbeelding 26: Teaser 2

Over het hele filmpje staat het MOMO magazine watermerk, het logo van het online magazine van Moernaut. Zo zijn alle filmpjes heel herkenbaar en in dezelfde stijl. De teasers zijn 19 seconden lang, waarvan 11 seconden beeld. De overige 8 seconden bevatten het logo op een zwarte achtergrond begeleid door muziek. Dit zorgt voor een mysterieuze sfeer.


93

Afbeelding 27: Teaser 3

Afbeelding 28: Teaser 4

Afbeelding 29: Teaser 4 (detail)


94

4 .5 .6 .

F i l m sc h e r m i n w in k e l

In de winkel bij Moernaut hangt een tv-scherm waarop afbeeldingen en filmpjes worden afgespeeld. Om het magazine in de spotlights te zetten in de winkel gebruiken we dit scherm om teasers af te spelen. Deze korte filmpjes zijn dezelfde als de social media teasers, alleen is het formaat nu staand (1920 x 1080). Afbeelding 30: Teaser 1 (origineel)

Afbeelding 31: Teaser 2 (origineel)

Afbeelding 32: Teaser 3 (origineel)

Afbeelding 33: Teaser 4 (origineel)


95

Afbeelding 34: Teaser 1 (op scherm - gedraaid)

Afbeelding 36: Teaser 2 (op scherm - gedraaid)

Afbeelding 35: Teaser 3 (op scherm - gedraaid)

Afbeelding 37: Teaser 4 (op scherm - gedraaid)


96

4 .5 .7 .

D i g i t al e poste r s

In de fysieke winkel bij schoenen en lederwaren Moernaut hangt een tv-scherm waarin afwisselend verschillende campagnebeelden getoond worden. Deze posters werden op het juiste formaat (1920 x 1080 pixels) gemaakt voor het scherm.


97


98


99


100

4 .5 .8 .

F ac e book ban n e r s

Naast social media posts komen er ook Facebook-banners. Als de Facebookpagina van Moernaut wordt bezocht is deze banner een van de eerste dingen die de bezoeker ziet. In het bijschrift kan de link naar het online magazine gevonden worden.


101

Afbeelding 38: Facebookbanners Facebookpagina Moernaut


102


103

Afbeelding 39: Facebookbanners Facebookpagina Moernaut - mockups


104

4 .5 .9 .

B an n e r s we bsi t e e n b lo g

Op de website van Moernaut en op hun blog kom je ook banners tegen over het magazine. Als je deze banner aanklikt kom je automatisch op het platform waar het online magazine gepost is. Door gebruik te maken van banners op de website en blog krijgen mensen die niet actief zijn op sociale media ook posts te zien over de blog. Deze posts bestaan uit foto's uit de zomershoot. Het beeld van de cover wordt gebruikt of een detail van schoenen. De coverfoto wordt zo direct gelinkt aan het magazine.


105

Afbeelding 40: Banner website / webshop Moernaut

Afbeelding 41: Banner website / webshop Moernaut


106

4 .5 .1 0 .

L an c e r i n g on l i n e m a g a z in e

Het MOMO magazine werd online geplaatst op 31 mei 2017 (late namiddag). Moernaut verspreidde het online magazine diezelfde dag via hun blog, website en Facebook.

Catherine, de communicatie en social media medewerkster bij Moernaut, plaatste deze posts online in de stijl die vastgelegd werd.


107


108

4 .5 .1 1 .

E e r st e r e ac ti e s e n c ij fe r s

Het online magazine staat online en wordt verspreid via sociale media. Al het werk is afgerond, daarom kan deze bachelorproef afgerond worden. We sluiten af met de eerste cijfers verkregen via ISSUU. Het online magazine werd donderdag 1 juni 2017 om 18:00 uur online geplaatst op ISSUU. De eerste cijfers werden op zondag 4 juni 2017 om 18:00 geĂŤvalueerd. Het magazine werd intussen 249 keer gelezen en de lezeressen spenderen gemiddeld een 4:23 minuten in het online magazine. In het totaal werd het magazine 18:14:41 uur geopend door lezeressen en werd er 19 keer op een link geklikt die naar de webshop gaat. De komende weken worden er nog enkele artikels uit het online magazine gepost op sociale media, met de link naar het online magazine. Hierdoor komt het nog meer in de kijker bij mogelijke lezeressen. Er komt ook een gesponsord bericht op Facebook waardoor het magazine nog meer bereik krijgt. De invloed dat het online magazine heeft op de verkoopcijfers kunnen we nog niet inschatten, omdat hier nog geen cijfers over bestaan.


109


110


5. Conclusies & aanbevelingen 111

Na het doorlopen van 4 verschillende fases is een online magazine gelanceerd, gebaseerd op verschillende soorten onderzoek. Bij het online magazine horen nevenproducten, maar ook enkele aanbevelingen over het gebruik, de lancering, de volgende edities, etc.

Oorspronkelijk een fictief project Moernaut was op zoek naar een nieuwe manier (voor hen) om hun klanten in contact te brengen met de nieuwe collecties op piekmomenten. Na een korte brainstorm kwamen we terecht bij een online magazine omdat het budget beperkt was. We begonnen oorspronkelijk aan een fictief project. Als Moernaut tevreden was over het eindresultaat, dan zou het online magazine ook effectief gelanceerd worden.

Conclusie centrale vraag De communicatie van de zomercollectie kan de klant beter bereiken en hen meer aanspreken door gebruik te maken van kanalen waar de doelgroep actief op is. Hierbij denken we aan sociale media, schermen in de fysieke winkel en mail. Uit de enquête bleek dat de doelgroep zich minstens op 1 van deze 3 kanalen bevond, daarom kunnen we ze op deze manier bereiken. We kunnen de doelgroep aanspreken door over onderwerpen te praten waar de doelgroep zich voor interesseert. Deze editie is een zomereditie gelanceerd door een schoenenwinkel, de doelgroep verwacht dus artikels over zomerse onderwerpen, vakantie, reizen, over schoenen en over de winkel Moernaut zelf. Door over deze onderwerpen te vertellen kunnen we de aandacht van de doelgroep trekken. Het doel van het online MOMO magazine is om de doelgroep al eens in contact laten komen met de nieuwe collectie, zonder dat ze actief de winkel of de

webshop moeten bezoeken. Dit kan door het magazine zo breed mogelijk te verspreiden

Conclusie deelvragen De communicatiemiddelen die het efficiëntst zijn om de doelgroep te bereiken zijn volgende 3 kanalen: sociale media, schermen in de winkel en via mail. Via deze 3 kanalen kunnen we de doelgroep informeren, dat blijkt uit de enquêtes. De doelgroep bevindt zich zowel online als in de fysieke winkel, hierdoor schenken we evenveel aandacht aan beiden. Het doelpubliek is redelijk breed, daarom moeten we content hebben die iedereen kan aanspreken. De ene lezeres wil iets meer informatie over Moernaut zelf, de andere wil meer weten over de laatste nieuwe trends. Dan zijn er vrouwen die meer van de collectie willen zien, etc. Een content die verschillende verwachtingen vervult is perfect voor het MOMO magazine. Moernaut heeft verschillende concurrenten in hun sector, daarom moeten ze opvallen tussen de grote spelers. Dit kan door actief gebruik te maken van sociale media, het lanceren van een webshop, maar er kan nog meer gedaan worden om de doelgroep te bereiken. We merken dat vele grote spelers geen efficiënt of helemaal geen online magazine aanbieden aan hun klanten. Met het online magazine kan Moernaut zich dus onderscheiden van de andere spelers. Door middel van enquêtes kregen we een beeld van de doorsnee lezeres van het MOMO magazine. Hieruit blijkt dat dit profiel zeer sterk kan verschillen, maar er toch een meerderheid hetzelfde profiel deelt. Alle klanten van Moernaut konden we niet bereiken omdat deze profielen zeer sterk verschillen, bijvoorbeeld alleen al qua aanbod per geslacht. Daarom hebben we ons al gericht op een specifieke doelgroep (vrouwen tussen 20 en 50 jaar).


112

Volgende edities

Voordelen online magazine

In de toekomst kan het magazine worden doorgetrokken. Het online magazine wordt dan opgemaakt door de communicatie en social medewerker van Moernaut. De inhoud en opbouw van het magazine zal steeds dezelfde blijven om zo de huisstijl van het MOMO magazine te behouden. Al deze informatie staat in deze bachelorproef omschreven. Het originele InDesign bestand wordt ook bezorgd bij Moernaut zodat ze vanuit dit bestand kunnen vertrekken.

- Er is een groter bereik. Je kan mensen via meer kanalen bereiken (sociale media, mail, website, blog, etc.) in plaats van enkel via post of door het magazine aan te bieden in de winkel zelf.

Sociale media en de blog worden steeds zeer goed betrokken bij de lancering van een nieuwe editie om het online magazine bekend te maken bij het publiek. Zo kan het online magazine verspreid raken en de doelgroep breikt worden op een goedkope, maar efficiĂŤnte manier.

- De kosten voor de publicatie van een online magazine zijn aanzienlijk lager in vergelijking met de kosten voor de publicatie van een gedrukt magazine. Deze prijzen werden onderzocht en vergeleken met elkaar doorheen het onderzoek. Met het budget dat zou gespendeerd worden om het magazine gedrukt uit te geven, daarmee kunnen we het magazine 102 jaar online publiceren. - Moernaut kan hun online positie vergroten en verder online groeien. Ze zijn al sterk aanwezig op diverse online mediakanalen, door het magazine online te lanceren groeien ze hier nog.


113


114


6. Dankwoord 115

Bij dit afstudeerproject kreeg ik hulp van vrienden, familie, kenissen en docenten. Deze personen zou ik graag willen bedanken.

Fotoshoot Kledij Les Deux Schoenen Moernaut Fotograaf Nouchka De Maeyer Make-up Patti Van Landeghem Locatie Hof Ter Saksen Modellen Melanie Krüger Annelies Metsers Marie Hurkmans Kato scheldeman Rosalie Scheldeman Sanda Onghena Organisatie Louis Houttequiet Peter Houttequiet Sabine Van Goethem

Bachelorproef Afstudeermentor Kurt Van Buggenhout Communicatiebureau Starss Afstudeerbegeleider Andreas Peeters Lector Artesis Plantijn Hogeschool Afstudeercoördinator Pascal Bouckaert Coördinator stages en bachelorproeven afstudeerstudenten 2e lezer - spelling

Lie van Roeyen Studente Taal- & Letterkunde aan Universiteit Gent


116


7. Bibliografie 117 -

Stickdorn, M & Schneider, J. (2014). This is service design thinking. (druk 5). Amsterdam: BIS Publishers.

-

Bin, G. (2017). De ultieme summer essentials. Omoda, Issue #04 spring/summer 17.

-

Torfs, B. (2017). Ontspannen het nieuwe seizoen in. Choez magazine, nummer 21 februari 2017.

-

Van Loock. (2017). Zomer. Van Loock schoenen en lederwaren, zomer 2017.

-

Fleming, K. (18/08/2015 ). Behind successful magazine marketing strategies: ELLE and The New Yorker. Geraadpleegd op 16 april 2017 via http://www.futuremedialab.info.

-

Van Riet, F. (19/11/2012). Online magazines: 7 belangrijke do’s en don’ts. Geraadpleegd op 16 april 2017 via https://www.frankwatching.com.

-

Moernaut. (2017). Moernaut. Geraadpleegd op 3 februari 2017 via https://www.moernaut.be/nl.

-

Les Deux. (2017). Les Deux. Geraadpleegd op 24 april 2017 via https://www.shoplesdeux.be.

-

Houttequiet, S. (2017). Helpt u me even bij mijn eindwerk rond online magazines en lookbooks?. Geraadpleegd op 24 april 2017 via https://docs.google.com/forms/ d/1frekayvwvddao9-pIbaTx54WffDiZktHXBtdWP6utK0/edit.

-

Starss. (2016). Moernaut. Geraadpleegd 27 januari 2017 via http://www.starss.be/portfolio/ moernaut/.

-

Magplus Inc. (2017). Mag+. Geraadpleegd 17 maart 2017 via https://www.magplus.com.

-

Yumpu. (2017). Yumpu. Geraadpleegd 17 maart 2017 via https://en.yumpu.com.

-

Adobe Systems Incorporated. (2013). Transform your publication into an exciting interactive tablet experience. Geraadpleegd 17 maart 2017 via https://digitalpublishing.acrobat.com/ welcome.html

-

ISSUU. (2017). ISSUU explore. Geraadpleegd 17 maart 2017 via https://issuu.com/ pricing?entryPoint=topnav&issuu_product=header&issuu_context=link&issuu_cta=publisher_ plans

-

H5mag. (2017). Online Publications that are seen, read and shared. Geraadpleegd 17 maart 2017 via https://www.h5mag.com.

-

Ipaper. (2017). Get more value from your digital content. Geraadpleegd 17 maart 2017 via https:// www.ipaper.io.

-

Flipsnack. (2017). NO.1 digitale flipbook maker. Geraadpleegd 17 maart 2017 via https://www. flipsnack.com/nl/

-

Joomag. (2017). Create cutting edge digital magazines. Geraadpleegd 17 maart 2017 via https:// www.joomag.com


118


8. Bijlagen 119 8.1. Resultaten fotoshoot 120

8.2.

Vergelijking van prijzen gedrukt magazine

126

8.3. Tabel concurrentie vergelijking 128 8.4. Resultaten enquĂŞtes 130 8.5. EnquĂŞte 132


120

7.1 . R e s u l t a t e n f o t o s h o o t

Fotografie: Nouchka De Maeyer Make-up: Patti Van Landeghem Organisatie: Sophie Houttequiet Schoenen: Moernaut Kledij: Les Deux Locatie: Hof ter Saksen Modellen: Melanie KrĂźger Kato Scheldeman Rosalie Scheldeman Annelies Metsers Marie Hurkmans


121


122


123


124


125


126

7 . 2 . V e r g e l i j k i n g v a n p r i j z e n g e d r u k t m a g a z i n e UITGEVER 1: www.peterprint.be

UITGEVER 2: www.drukzo.be

Magazine gelijmd

Magazine gelijmd

Eindformaat A5 staand (148 mm x 210 mm)

Eindformaat A5 staand (148 mm x 210 mm)

Pagina's inclusief omslag 88 pagina's

Pagina's inclusief omslag 88 pagina's

Papiersoort binnenwerk MC mat

Papiersoort binnenwerk Silk MC

Papiergewicht binnenwerk 150 g/m2

Papiergewicht binnenwerk 170 g/m2

Bedrukking binnenwerk 4/4 dubbelzijdig full color

Bedrukking binnenwerk 4/4 dubbelzijdig full color

Papiersoort omslag MC mat

Papiersoort omslag Sulfaatkarton + mat laminaat

Papiergewicht omslag 350 g/m2 Bedrukking omslag 4/4 dubbelzijdig full color

Papiergewicht omslag 300 g/m2 Bedrukking omslag 4/4 dubbelzijdig full color

Afwerking Schoonsnijden Gelijmd brocheren Omslag enkelzijdig mat lamineren

Afwerking Schoonsnijden Gelijmd brocheren Omslag enkelzijdig mat lamineren

Oplage 25.000 exemplaren

Oplage 25.000 exemplaren

Prijs inclusief BTW € 23.714,06

Prijs inclusief BTW € 33.181,06

Prijs exclusief BTW € 19.598,40

Prijs exclusief BTW € 27.422,36


127

UITGEVER 3: www.printerpro.nl

UITGEVER 4: www.drukwerkdiscounter.com

Magazine gelijmd

Magazine gelijmd

Eindformaat A5 staand (148 mm x 210 mm)

Eindformaat A5 staand (148 mm x 210 mm)

Pagina's inclusief omslag 88 pagina's

Pagina's inclusief omslag 88 pagina's

Papiersoort binnenwerk Mat houtvrij

Papiersoort binnenwerk MC mat

Papiergewicht binnenwerk 135 g/m2

Papiergewicht binnenwerk 150 g/m2

Bedrukking binnenwerk 4/4 dubbelzijdig full color

Bedrukking binnenwerk 4/4 dubbelzijdig full color

Papiersoort omslag MC mat

Papiersoort omslag MC mat

Papiergewicht omslag 235 g/m2 Bedrukking omslag 4/4 dubbelzijdig full color

Papiergewicht omslag 300 g/m2 Bedrukking omslag 4/4 dubbelzijdig full color

Afwerking Schoonsnijden Gelijmd brocheren Omslag mat lamineren

Afwerking Schoonsnijden PUR-lijmbinden Omslag mat lamineren

Oplage 25.000 exemplaren -> digitaal

Oplage 25.000 exemplaren -> offset

Prijs inclusief BTW € 216.447,83

Prijs inclusief BTW € 23.455,77

Prijs exclusief BTW € 178.882,50

Prijs exclusief BTW € 19.384,99


128

7 . 3 . T a b e l c o n c u r r e n t i e v e r g e l i j k i n g

Concurrent

Van Loock

ralet.be

Torfs

Naam online magazine

Van Loock

Ralet

Choez

Issuu

Issuu

Issuu

Gedrukte versie

v

?

4,95 euro

Inhoudstafel met navigatie

v

Geen navigatie

Geen inhoudstafel

Inleiding / klanten toespreken

v

v

v

68

40

20 online 90 gedrukt

v

x

v

Vrouwen Mannen Kinderen

Vrouwen Mannen

Vrouwen

Vermelden van prijzen

x

v

v

Vermelden van merk

v

v

v

Beschrijving bij product

v

x

x

Embedding in website

v

v

Link + mail

Najaar 2016

Zomer 2016

Najaar 2010

2

2

Ongeveer 5

Publicatiedatum herfst / winter

20/08/2016

31/08/2016

Publicatiedatum lente / zomer

14/02/2017

1/03/2017

Elke maand / 2 x per maand

Platform

Aantal pagina’s

Links naar webshop Doelgroep

1e publicatie Aantal publicaties per jaar


129

Omoda

Ambiorix

Brooklyn

Dungelmann

Princess

Omoda

Out of the box

Brooklyn planet

Dungelmann

Princess

Eigen site

Issuu

Issuu

Divide.nl

Issuu

Andere versie

?

v

?

?

Geen inhoudstafel

Geen inhoudstafel

Geen navigatie

Geen navigatie

Geen inhoudstafel

v

v

v

v

v

10

42

68

49

52

v

x

v

x

x

Vrouwen

Vrouwen Mannen

Vrouwen Mannen

Vrouwen Mannen (2 versies)

Vrouwen

v

x

v

v

x

v

v

v

v

v

x

x

x

x

x

v

x

Link

v

x

?

?

Najaar 2012

?

Najaar 2009

Meerdere

1

2

2

2

?

/

28/08/2016

?

17/09/2016

?

25/03/2016

27/03/2016

?

21/03/2017


7. 4 . R e s u l t a t e n e n q u ĂŞ t e s

130

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Leeftijd

36

50

41

36

24

28

48

37

28

36

Geslacht

Vrouw

Vrouw

Vrouw

Vrouw

Vrouw

Vrouw

Vrouw

Vrouw

Vrouw

Vrouw

Postcode Gemeente

9200 Dendermonde

9200 Dendermonde

9240 Zele

1760

9200 Dendermonde

9280 9790 Denderbelle Wortegem Petegem

9320

9000

1700 Dilbeek

x x

x x

x x

x x

x x

x x x x

x x x x x

x x x x x

x x

x

x x

x

x x

x

x x

x

Actief op: - Facebook - Instagram - Twitter - Pinterest - Blog - Niet Volgt M op: - Facebook - Instagram - Twitter - Pinterest - Niet

x

x x

x

x

Nieuwsbrief?

v

v

v

v

x

v

x

x

v

v

Website M bezoeken?

Maandelijks

Wekelijks

ieder seizoen (4x per jaar)

ieder seizoen (4x per jaar)

Nooit

2x per jaar

Jaarlijks

Ieder seizoen (4x per jaar)

Maandelijks

2x per jaar

Blog?

Ja, bezocht in het verleden.

Ja, bezocht in het verleden.

Ja, bezocht nog nooit.

Nee, wist hier niet van.

Nee, wist hier niet van.

Nee, wist hier Nee, wist hier niet van. niet van.

Ja, bezocht in het verleden.

Nee, wist hier niet van.

Nee, wist hier niet van.

Mening blog:

Interessant

Interessant

x

Interessant

x

Interessant

x

Geen meerwaarde

x

x

Wanneer webshop bezoeken?

1+2+3

1+2+3

1+3

1

x

1+2

1

1+3

1+2+3

1+3

Online kopen?

v

v

v

v

x

x

v

x

v

v

Waarom online?

4

4

4

4

x

x

1

x

5

5

Waarom fysiek?

6+7+8+9+ 10 + 11

6+7+8+9

8

7+8

6+8

6 + 11

Afhalen via webshop

6+7+8+9 Fijne inrichting

6+7+8+9

6+7+8+9 + 10

Online magazine?

v

v

x

v

x

x

x

v

v

x

ok

x

Goed

x

x

x

Goed beeld van wat de winkel/collectie te bieden heeft.

Vooral interessant als ik de winkel nog niet ken. Als ik de winkel al ken kijk ik liever op de website.

x

15-03-17 18:29

15-03-17 20:37

16-03-17 10:11

16-03-17 11:16

16-03-17 11:35 16-03-17 12:03

17-03-17 09:46

17-03-17 09:53

17-03-17 11:40

Algemene mening: Online webshop van Moernaut steekt boven alle andere uit

15-03-17 17:58

Betekenis cijfers: 1.) Als ik op zoek ben naar een bepaalde schoen / bepaald model / bepaalde stijl 2.) Tijdens de solden 3.) Als de nieuwe collectie online staat 4.) Ze hebben een uitgebreide collectie online. 5.) De winkel is niet bij mij in de buurt gelegen, daarom is online bestellen praktischer voor mij. 6.) Omdat het familiebedrijf zeer aangenaam is met een persoonlijke aanpak. 7.) Omdat je er persoonlijk contact kan vinden met het personeel waarbij ze je begeleiden. 8.) Omdat ze een uitgebreide collectie bieden in de winkel. 9.) Omdat ze extra service aanbieden in de winkel (schoenen op de leest zetten, ...). 10.) Omdat ik zo het snelste nieuwe schoenen kan kopen. 11.) Omdat de winkel bij mij in de buurt gelegen is.


131

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

48

23

42

47

37

38

25

29

44

34

47

26

Vrouw

Vrouw

vrouw

Vrouw

Vrouw

Vrouw

Vrouw

Vrouw

Vrouw

Vrouw

Vrouw

Vrouw

9280

2547

3053

1745 Opwijk

9200 Oudegem

9200

9310 Moorsel

9280 Wieze

1980 Eppegem

9255

9255 Buggenhout

9200 Sint-Gillis

x

x x x

x x

x

x

x x

x x

x

x

x

x

x x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

v

v

v

v

v

v

x

Ieder seizoen (4x per jaar)

Maandelijks

Ieder seizoen (4x per jaar)

Maandelijks

ieder seizoen (4x per jaar)

Ja, bezocht in het verleden.

Nee, wist hier niet van.

Nee, wist hier niet van.

Nee, wist hier niet van.

Interessant

Geen meerwaarde

Geen meerwaarde

1

Als ik niet in de winkel geraak

v

x x

x

x

x

v

x

v

v

v

ieder seizoen 2x per jaar (4x per jaar)

Maandelijks

Maandelijks

2x per jaar

Wekelijks

2x per jaar

Nee, wist hier niet van.

Nee, wist hier Nee, wist hier niet van. niet van.

Ja, bezocht in Ja, bezocht het verleden. nog nooit.

Ja, bezocht nog nooit.

Ja, bezocht nog nooit.

Nee, wist hier niet van.

Geen meerwaarde

Geen meerwaarde

x

x

Interessant

x

x

Interessant

Geen meerwaarde

3

1+3

1+2+3

1

x

2+3

1+2+3

1+2

3

1

x

v

x

x

x

x

x

x

x

x

x

4

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

6+7+8+9

6+7+8

7+8

8

7 + 8 + 10 + 11

8

8 + 9 +11

8 + 11

7+9 Passen

6+7+8+9 6+7+8+9 + 10

11

x

v

x

v

x

x

x

x

x

v

v

x

x

Leuke lay-out. Aangenaam voor de ogen.

x

goed beeld over de collectie

Overzichtelijk, kleurrijk

x

x

x

x

Neutraal

x

x

17-03-17 11:42

17-03-17 13:53

17-03-17 13:53

7-03-17 14:00

17-03-17 15:14

17-03-17 16:35 17-03-17 18:00

17-03-17 20:16 18-03-17 16:42 18-03-17 18:13 19-03-17 14:24 23-03-17 11:32


132

7. 5 . E n q u ê t e


133


134

2016 - 2017 Bachelorproef Sophie Houttequiet


https://issuu.com/moernaut

Profile for SophieHQ

Bachelorproef  

Bachelorproef Sophie Houttequiet 2017

Bachelorproef  

Bachelorproef Sophie Houttequiet 2017

Advertisement