Page 1


Brand heritage

5

Merkplatform

6

Merkbelofte

10

Positionering

14

Customer journey

20

Logo analyse

25

Insight

28

Challenge

31

Globaal conceptidee

32

Doelstellingen

34

Strategie

36

Referentielijst afbeeldingen

42


In 1893 begon het verhaal van Petit Bateau met Pierre Valton in Troyes, Frankrijk. Het liedje “maman les p’tits bateaux qui vont sur l’eau ont-ils des jambes?” inspireerde Valton tot het maken van ‘la petite culotte’, de onderbroek zonder lange benen. In 1920 doopte Valton zijn onderneming in Petit Bateau met een klein zeilbootje als logo.


Visie De vergankelijkheid van kleding leidt tot het algemeen gekend probleem: “ik heb niets om aan te doen”.

Missie Petit Bateau wil het doelpubliek doen inzien dat kwaliteitsvolle basics van Petit Bateau onmisbaar zijn en eindeloos kunnen gecombineerd worden zodat iedereen altijd ‘in’ is, en zich goed in zijn vel voelt.


Waarden Tijdloos, authenticiteit, multigenerationeel, vertrouwen, kwaliteit en eenvoud

Persoonlijkheid Eerlijk, gepassioneerd, zachtaardig, praktisch, Frans

Tone of voice Zacht, nostalgisch, puur, eenvoud, eerlijk


Attributes Franse kledingfabrikant- en retailer die kleding maakt en verkoopt voor baby’s, kinderen, vrouwen en mannen.

Benefit Rationeel: de kwalitatieve kledij heeft een lange levensduur, past bij

elke modetrend en is geschikt voor alle leden van het gezin.

Emotioneel: in de kleding van Petit Bateau voelt iedereen zich altijd en overal mooi, comfortabel en vrij. Het nostalgische gevoel waardoor je je net zo gelukkig voelt als in je eigen jeugd.


Reason to believe Petit Bateau heeft doorheen hun bestaansgeschiedenis enkele iconische producten uitgevonden en op de markt gebracht zoals ‘la petite culotte’ en de rompertjes met het typische kraagje. Ze zijn gekend voor hun authentieke kwaliteit door hun jarenlange expertise en ervaring.

Discriminator Het merk specialiseert zich in het ontwerpen en verkopen van basisstukken die jaren meegaan en altijd in de mode zijn, dat maakt Petit Bateau uniek. Eens de doelgroep overtuigd is van het merk willen ze nooit nog iets anders.

Essence Basic voor altijd


Consumentenbehoefte De doelgroep heeft nood aan basics voor zichzelf en voor hun gezin, die ze mooi en comfortabel vinden en waar ze altijd op kunnen terugvallen.

Merkbelofte BASIC VOOR ALTIJD. De Petit Bateau collecties bestaan uit basics voor het hele gezin. De kleding is van hoge kwaliteit en is tijdloos waardoor ze altijd in de mode is. Iedereen houdt van Petit Bateau.


Doelgroep Petit Bateau richt zich op vrouwen die tijdloze basisstukken zoeken die nooit uit de mode zijn en meerdere seizoenen meegaan. Deze vrouwen zijn op zoek naar een goede prijs/kwaliteitverhouding en kopen de kleding in de eerste plaats voor zichzelf, maar ook voor de kleine spruiten en hun geliefde.

Persona Julie is een jonge vrouw van 30 jaar, moeder van drie schatten van kinderen en getrouwd met de liefde van haar leven, Steven. Julie werkt bij een reclamebureau en verdient goed haar boterham. Ze hecht veel belang aan haar uiterlijk maar is ook heel praktisch ingesteld. Ze gaat altijd voorbereid winkelen en zal nooit iets meebrengen dat ze niet echt nodig heeft. Ook voor haar gezin gaat ze op zoek naar praktische kleding die altijd en overal kan gecombineerd worden en die lang meegaat.


Gebruiksgelegenheid De basisstukken van Petit Bateau zijn bedoeld om altijd en overal te dragen in combinatie met andere kleding. Iedereen heeft in zijn kleerkast enkele vaste tijdloze key pieces/basics nodig, zoals T-shirts, een blazer, een jurk, een broek, een dikke winterjas,‌ Het hele gezin kan het ondergoed van Petit Bateau ook dagelijks dragen.

Competitive field De belangrijkste concurrenten van Petit Bateau zijn Buissonnière, IKKS, United Colors of Benetton en Esprit.


Appropriate Het beeld en de tekst in het logo passen perfect samen. De afbeelding in het logo is een icoon en beeldt de betekenis uit van de tekst.

Unique In de modebranche wordt door geen enkel ander merk een bootje gebruikt in het logo.

Recognizable Zonder tekst is het merk nog steeds herkenbaar. Het bootje doet al jaren

dienst voor het merk waardoor het logo in het geheugen van de consument gegrift staat. Doordat er maar twee kleuren gebruikt worden, is er een groot contrast in het logo. Consumenten die het merk niet kennen, zullen het logo wel herkennen.


Adaptable Het logo past zich aan in functie van de tijd of bij speciale gebeurtenissen. Color: Petit Bateau viert zijn 120e verjaardag en speciaal voor de feestdagen heeft men het aangepaste logo een gouden en glinsterende kleur gegeven. Size: het logo is in vergelijking met de oudste logo’s verkleind. Als we het voorlaatste logo en het huidige logo naast elkaar leggen zien we dat het iets groter is. Context: voor de 120e verjaardag van het merk werd een nieuw logo gemaakt waarin het getal 120 in verwerkt zit. Petit Bateau heeft ook al samengewerkt met andere modeontwerpers en paste het logo ook hieraan aan.

Timeless Net als de kleding van Petit Bateau, is ook het logo van het merk tijdloos. Het zeilbootje doet nog steeds dienst als afbeelding in het logo, weliswaar in een modernere en vereenvoudigde vorm.


Rational insight Ik heb nieuwe kleren nodig, mijn oude zijn versleten en gedemodeerd.

Value insight Nieuwe kleding betekent voor mij vernieuwing, verandering en ‘in’ zijn.

Emotional insight Wanneer ik nieuwe kleding koop voel ik me blij, mooi,

verleidelijk en fier.


De uitdaging van Petit Bateau bestaat erin om vrouwen te doen inzien dat ze nood hebben aan goede en kwalitatieve basisstukken. Eens ze dit beseffen, is het de bedoeling dat ze zich tot Petit Bateau richten. Petit Bateau moet zich dus positioneren als ‘het ideale merk voor basics.’ Het is van belang dat de doelgroep de betekenis van ‘basic voor altijd’ begrijpt en op die manier

het merk effectief als de ideale oplossing ziet.


BASIC VOOR ALTIJD Het woord ‘basic’ verwijst naar de eenvoud in de collecties. Het merk moet herontdekt worden en een begrip worden als ‘het beste merk voor basics’.

Voor altijd’ verwijst enerzijds naar het multigenerationele aanbod dat kan worden gedragen door zowel kinderen als volwassenen. Dit wekt een nostalgisch gevoel op, in de kleding van Petit Bateau voel je namelijk dezelfde vreugde als toen je kind was. Anderzijds verwijst ‘voor altijd’ ook naar het tijdloze aspect van Petit Bateau. De kleding wordt gekenmerkt door hun authentieke kwaliteit en ze kan op elk moment gedragen worden. Net omdat basics voor altijd zijn, blijven ze altijd in de mode.


Marketingdoelstellingen  10% van de doelgroep als nieuwe klanten aanwerven over een periode van 2 jaar.  Loyalty program opstarten om een lange-termijnrelatie met de klanten op te bouwen.  De opbrengsten van de online shop moeten met 10% stijgen over een periode van een jaar.


Communicatiedoelstellingen  40% van de doelgroep moet weten dat Petit Bateau niet enkel

kinderkleding aanbied, maar ook kleding voor volwassenen. (KENNIS)  30% van de doelgroep moet weten dat Petit Bateau zich profileert als een kwaliteitsvol ‘basic’ merk. (KENNIS)  10% van de doelgroep moet binnen 2 jaar minstens 1 keer iets gekocht hebben in één van de winkels. (GEDRAG)

 10% van het huidige en toekomstige klantenbestand moet minstens één keer hun positieve ervaring met het merk delen op sociale media kanalen. (GEDRAG)  75% van de nieuwe klanten moeten tevreden tot zeer tevreden zijn over hun aankoop. (ATTITUDE)

 50% van de nieuwe klanten moeten van het merk én de kleding gaan houden. (ATTITUDE)  Na 2 jaar moet Petit Bateau bij 20% van de doelgroep bekend staan als ‘het ideale merk voor kwaliteitsvolle en tijdloze basics’. (ATTITUDE)


Who De zender in het communicatieproces is Petit Bateau als merk.

Says what ‘BASIC VOOR ALTIJD’ Om de boodschap duidelijk te illustreren maken we gebruik van de iconische streepjes. We beelden een gezin uit op foto, doorheen de vier seizoenen van het jaar, elk met de typische gestreepte kleding van Petit Bateau. Zo leggen we een verband tussen de tekst ‘Basic voor altijd’ en het beeld.

To whom Petit Bateau richt zich tot vrouwen met een “ik heb niets om aan te doen”- probleem. De vrouwen hebben geen kennis over het aanbod voor volwassenen, en denken dat het merk enkel kleding heeft voor kinderen.


Zomer Lente

Winter Herfst


Through which channel Print media We verspreiden de campagne via billboards, affiches, abribussen, paskameraffichage,‌ In modemagazines zoals Feeling, Marie Claire en ELLE zullen de advertenties gezien worden door het juiste doelpubliek.

Winkel Een grondige herinrichting van de Petit Bateau boetieks zal de nieuwe imagocampagne versterken. Er komt een duidelijk onderscheid tussen volwassencollecties en kindercollecties. Het nieuwe interieur straalt plezier, zachtheid, nostalgie, liefde en comfort uit.


Online ď ś Applicatie Petit Bateau kan via de applicatie een mini community oprichten en de campagne een interactievere dimensie geven. Met de applicatie kunnen vrouwen drie foto’s van zichzelf uploaden waarop ze telkens te zien zijn met hetzelfde basisstuk van Petit Bateau, gecombineerd in drie verschillende outfits. Zo wordt een positieve sfeer gecreĂŤerd rond de applicatie wat kan resulteren in media- aandacht en free publicity. Het allerbelangrijkste is dat Petit Bateau zo in dialoog kan treden met de consument, wat de relatie en zo ook de loyaliteit zal versterken.


 Pinterest Petit Bateau is reeds aanwezig op Pinterest maar de doelgroep zal zich pas echt belangrijk voelen als het merk met hen in dialoog probeert te treden via het platform.  Bloggers Wanneer het merk weet wat, wanneer en hoeveel er over Petit Bateau wordt gesproken, hoe beter men hier op kan inspelen.  SEO en SEA

To what effect Het doel van de campagne ‘BASIC VOOR ALTIJD’ is vrouwen doen inzien dat ze nood hebben aan goede en kwalitatieve basisstukken. Eens ze beseffen dat de volwassenencollecties deze behoefte kunnen invullen zal de interesse gewekt worden. De doelgroep zal van Petit Bateau gaan houden bij een positieve koop- en gebruikservaring. Op die manier

positioneert Petit Bateau zich als ‘het ideale merk voor basics, voor zowel kinderen als volwassenen.’ Zo zal Petit Bateau een begrip worden bij de doelgroep.


 Geraadpleegd op 26 januari, 2014 via http://www.zimbio.com/photos/Connie+Wang/Margot+Beldengreen  Geraadpleegd op 26 januari, 2014 via http://www.mademoisellerobot.com/2012/10/carven-x-petit-bateau.html  Geraadpleegd 26 januari, 2014 via http://www.meltyfashion.fr/petit-bateau-x-l-operagarnier-x-petit-bateau-la-collaboration-pour-decembre-2013-galerie-5812471772970.html  Geraadpleegd op 26 januari, 2014 via http://www.glamourparis.com/mode/modeactualite/articles/magasin-petit-bateau-paris/19931  Geraadpleegd op 26 januari, 2014 via http://www.vogue.de/peoplekultur/videos/hermes-petit-h  Geraadpleegd op 26 januari, 2014 via http://www.fyglia.com/designers/petit-bateau1.html  Geraadpleegd op 26 januari, 2014 via http://family.tinkerstyle.com/2013/03/18/petitbateau-demande-aux-enfants-de-venir-taguer-les-murs-de-sa-boutique/  Geraadpleegd op 26 januari, 2014 via http://www.plusbeaudelaclasse.com/adressesmode/marques-de-mode-enfant/petit-bateau-fete-ses-120-ans/  Geraadpleegd op 26 januari, 2014 via http://healthland.time.com/2010/02/03/whatmakes-women-happy/  Geraadpleegd op 26 januari, 2014 via http://christcenteredlovedriven.blogspot.be/  Geraadpleegd op 26 januari, 2014 via http://www.doucementlematin.com/archive/2009/01/23/petit-chouq-deviendragrand.html  Geraadpleegd op 29 januari, 2014 via http://demisweers.blogspot.be/2011/02/jelippen-op-elkaar-want-je-durfde-nog.html  Advertentie 11: Geraadpleegd op 14 december, 2013 via http://jedis-undcornflakes.over-blog.com/article-les-trucs-qu-on-devrait-pouvoir-faire-pas-quequand-on-est-petit-79748937.html  Advertentie 12: Geraadpleegd op 14 december, 2013 via http://www.julesenjulie.be/index.php?page=ondergoed


 Geraadpleegd op 19 januari, 2014 via http://logorigine.wordpress.com/2011/10/07/petitbateau/  Geraadpleegd op 26 januari, 2014 via http://nl.petit-bateau.be/e-shop/ho-2/1/t-shirts-truienen-jasjes.html  Geraadpleegd op 26 januari, 2014 via http://www.pinterest.com/momaria/summerselection/  Geraadpleegd op 26 januari, 2014 via http://www.pinterest.com/pin/169518373447533621/  Geraadpleegd op 26 januari, 2014 via http://www.shopstyle.co.uk/p/petit-bateau-raincoatin-yellow/433672498?image=a7046076a21570a75f4bf8ca606bcbef  Geraadpleegd op 30 september, 2013 via http://www.sloganpublicitaire.com/191/petitbateau.php  Geraadpleegd op 25 november, 2013 via http://nl.petit-bateau.be/  Geraadpleegd op 18 januari, 2014 via http://goodlogo.com/extended.info/united-colors-ofbenetton-logo-2892  Geraadpleegd op 18 januari, 2014 via http://www.buissonniere.com/  Geraadpleegd op 18 januari, 2014 via forlittleone.eu  Geraadpleegd op 18 januari, 2014 via http://www.esprit.mijnmodewereld.nl/esprit-sale/  Geraadpleegd op 18 januari, 2014 via http://www.blanchardstowncentre.ie/offers/129  Geraadpleegd op 18 januari, 2014 via http://www.premaman-shop.com/wait/nl.html  Geraadpleegd op 18 januari, 2014 via http://vimeo.com/mdn  Geraadpleegd op 18 januari, 2014 via http://blog.thinktomorrow.be/case-study-ca-belgie/  Geraadpleegd op 18 januari, 2014 via http://www.standaard.be/tag/h-m  Geraadpleegd op 19 januari, 2014 via http://www.zoemacaron.fr/dans-mon-iphone-33/  Geraadpleegd op 19 januari, 2014 via http://www.petit-bateau.cn/fr/accueil  Geraadpleegd op 19 januari, 2014 via http://www.tsumorichisato.com/en/2010/05/12/tsumori-chisato-for-petit-bateau/  Geraadpleegd op 19 januari, 2014 via http://www.2-french.com/2013/03/petit-bateau-xkitsune/?lang=en  Geraadpleegd op 4 februari, 2014 via http://www.alterationsneeded.com/2011/10/mustardpants-why-you-tease-me.html#more-1653  Geraadpleegd op 4 februari, 2014 via http://theglitterguide.tumblr.com/post/17427753369/via-lucy-laucht  Geraadpleegd op 4 februari, 2014 via http://theclotheshorse.tumblr.com/page/4


Brandbook final 5 feb  

test

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you