Page 1

1лв.

или 200 точки от карта за лоялност

БРОЙ 7 юни/август 2017

БРОЙ 7 юни/август 2017

UV

защита

АЮРВЕДА МЕНЮ

Триумфът на живота бременността е незабравим момент за всяка жена

ЗДРАВИ ПРЕЗ ЛЯТОТО Натуралната козметика

Училище за родители ТАЛОНИ ЗА ОТСТЪПКА


Писмо от редактора

НА СЕДМОТО НЕБЕ! Тези редове пиша буквално от небето, докато се връщам от зареждащ, весел уикенд със скъпи приятелки в Италия. Няколко дни с много женска енергия, много смях, километрични разходки, красиви сгради и кулинарни изкушения. Всичко това ме кара да се чувствам като на седмото небе. Но има и още… Още една (или милион) причина за моето щастие – в мен расте живот, очаквам първото си дете!

фотограф: Костадин Кръстев-Коко стилист: Августина Маркова-Тути грим: Елиза Попова коса: Fetish модел: Мариам Саид-Талов

Ето защо решихме, че този брой на SOhealth ще бъде посветен на бременността. Неповторима, незабравима, за всяка жена тя е различна. Но оставяйки настрана уникалността на този период, той винаги е съпроводен с емоционални и физически предизвикателства. И как се справяме с тях?

Сигурна съм, че колкото хора попитаме, толкова различни мнения ще чуем. За мен лично отговорът се крие в информираността. Тя може да е най-верният съюзник в този период и да даде така нужните спокойствие и увереност. Затова, мили читатели, вторият ни летен брой е посветен в по-голямата си част на бъдещите родители. Нека им отделим малко внимание, защото те ни даряват с най-скъпото – появата на нов живот.

С ОБИЧ,

ÌÎÈÒÅ ÕÈÒÎÂÈ ËÅÒÍÈ ÏÐÎÄÓÊÒÈ WELEDA РОЛ-ОН ДЕЗОДОРАНТ 24-часова грижа защитаваща от неприятни миризми, без наличие на алуминиеви соли и без да запушва порите. Естествените етерични масла ароматизират и запазват кожата чиста, като осигуряват спокойствие и самочувствие от сутрин до вечер. Достъпни в три аромата – цитрус, нар и за мъже.

ВИВАСИТЕ® ТОЧНАТА ФОРМУЛА СРЕЩУ ТРЕВОЖНОСТ И СТРЕС Растителен препарат, който оказва благоприятен ефект върху нервната система, подходящ при физическа и умствена преумора и стрес.

VITAPECTIN Сърцето на Ябълката – eдинственият по рода си бързоразтворим ябълков пектин. Незаменим при колит, гастрит, запек и диария. Регулира нивата на холестерола и нормализира кръвната захар. Продуктът е подходящ за пречистване на дебелото черво и за контрол на теглото. Доказано извежда вредните тежки метали от организма.

sohealth | 3


Ñúäúðæàíèå Лято 2017

Здравословен

Живот

24

На преденПлан

06 Запознай се с експертите

Експертите на списание SOhealth са квалифицирани и високоценени в професионалната си област. Те са готови да споделят с вас своите знания, за да ви помогнат да намерите баланса за по-добро здраве и пълноценен начин на живот.

Cover story

Тема наБроя

9 Триумфът на живота Темата на броя е посветена на бъдещите майки. Бременността е уникален и незабравим момент за всяка жена, доказателство, че природата е най-гениалният учител.

Когато работата и социалните ангажименти сотстъпят място на едно малко същество – предизвикателството да станеш майка през погледа на Мариам. 26 Аюрведа и майчинство С любов за най-отговорния, но и подмладяващ период в живота на една жена.

14 Майки под наблюдение Интервю с д-р Катя Венкова за рутинното проследяване на здравето на бъдещата майка и необходимостта от различни изследвания. 18 За раждането Интервю с д-р Марта Дончева за плюсовете и минусите при избора на естествено раждане или секцио.

30 Хомеопатия срещу крампи, гадене, безсъние и кожни проблеми. 34 Стомашно-чревните неволи Как да не позволяваме на летните инфекции да помрачат ваканционното настроение. 42 Китайски режим Как на Изток лекуват с хранителен режим, балансирайки студ и топлина в човешкото тяло.


МоятЖивот

46 Модни изкушения за майки и бебета Райета, голи рамене и ефектни бижута са топтенденциите не само за бременните, а за всички дами. 52 Натуралната козметика Как да поддържаме кожата си здрава и млада, но с безвредни продукти? 54 Хидроплан За добре овлажнена кожа през лятото, мисия възможна! 61 Слънчевата алергия Как да я разпознаем, как да ù противодействаме? 64 Без стрии Без притеснения, с една гладка и красива кожа.

68

Тренировка у дома

Ефективни упражнения за влизане във форма след раждане!

74

От жена към майка

Женствеността е в своята върхова точка, обусловена от удовлетворение!

Информирани

106

Красиви и Стилни

93 Игра Обявяваме кои са победителите, които участваха в играта от миналия брой, и отправяме новите предизвикателства. 94 Сорбе Да охладим летните температури с няколко лесни и много вкусни рецепти. 96 Детска стая Да подредим с любов, въображение, но и доза практичност стаята на нашите деца. 98 Астро прогноза Задава се време на по-лека енергия след дългите пролетни ретроградни периоди. 101 Не на насекомите Защита от досадните вредители.

78 Децата са венецът на любовта Интервю с Диди Димова, ръководител на училище за бъдещи родители, вдъхваща увереност и спокойствие на младите двойки. 82 Йога мама за един от най-творческите и красиви периоди за всяка жена.

Актуалните събития и инициативи за периода

108 Новите обекти на SOpharmacy С всеки месец сме по-близо до вас. 110 Здравословно тегло Първи резултати и успехи на нашите клиенти. 112 Талони за отстъпки SOpharmacy Отстъпки за над 10 марки и продукти, които ще откриете в нашите аптеки.

СвободниСме 88 SOpharmacy градовете Семейството ни нараства и като една истинска общност споделяме единни идеи, ценности и философия. Представяме интересните факти за градовете, в които ни има. 90 Коктейли и моктейли Да приветстваме лятото със свежи коктейли.

sohealth | 5


На преденПлан

Запознай се с

експертите Представяме ви топекспертите на списание SOhealth, които всеки месец споделят своите специални познания и съвети с вас.

6 | sohealth

Ани Владимирова Магистър по психология, педагогика и история от СУ с над 20-годишна практика в областта на практическата психология, лектор и бизнес консултант. www.e-therapy.bg

Лили Асенова Завършила школа по „Аюрведа“-Лондон през 2003 г., последовател на Лидия Ковачева. Обучител и ментор по здравословно хранене на хора, борещи се с рака.

Цвети Димитрова Част от екипа стилисти и персонални шопъри на световна модна онлайн компания. Естет по призвание, живяла осем години в Италия. www.theoutnet.com; www.net-a-porter.com

григорий кюлев-гого Един от най-популярните коафьори в България с над 20 години стаж в изкуството на красивите прически. Гого е отговорен за визиите на много от нашите звезди и медийни формати. www.arletstars.com

Румяна Илиева Сертифициран фитнес инструктор, тренира в домашни условия. Изготвя индивидуални програми и помага на много жени да постигнат целите си. www.fitnesinstruktor.com

Аделина Кирилова Дипломиран психолог, инструктор по йога, която практикува повече от 10 години. Преподава това знание на три места в София и също така е и опитен астролог.

невена Згурова Професионален гримьор с богат опит, работила за някои от най-известните ни артисти, печатни издания, медийни формати и събития. Невена е маркетинг мениджър на Арлет Старс. www.arletstars.com

Катя Венкова Акушер-гинеколог с над 30 години опит. Завършва Медицински университет – София, през 1980 г., специалността си Акушерство и гинекология придобива през 1988 г., след което специализации в различни области.


Надежда Ангелова Сертифициран дермоексперт с богат опит. Консултант „Козметика” в аптеки „SОpharmacy” и любител на изкуството на ароматерапията.

цеца павлова Фармацевт с 38-годишен стаж, завършила първия курс за лекари и фармацевти на „Боарон“. Практикува повече от 20 години хомеопатия и е част от екипа на SОpharmacy „Тетрикс“ в София.

Главен редактор Александра Райчева Арт директор Люба Томова Отговорен редактор Боряна Димитрова Редактор лайфстайл и козметика Ива Парлакчиева Редактор мода Августина Маркова-Тути Редактори Люба Пинтиева, Таня Димитрова, Краси Генова, Ваня Топурова Графичен дизайн и предпечат Красимира Лекова Реклама Екип Ритейл услуги Софарма Трейдинг Фотография Костадин Кръстев-Коко, Дени Кирилова Коректор Милена Евтимова Директор производство и дистрибуция Дона Маджарова Асистент дистрибуция Борис Чанчев, Камен Атанасов Издател СОФАРМАСИ ЕООД SOhealth се печата в „Булвест Принт“ АД

диди димова Психолог, и акушер с дългогодишен опит ръководител на „Училище за родители” към Медицински център „Щерев”.

Д-р Марта Дончева Изявен специалист в областта на акушерството и гинекологията, който започва своята активна работа през 1996-а в столичната болница „Тина Киркова“.

SOhealth се публикува четири пъти годишно. Никаква част от това издание не може да бъде репродуцирана изцяло или частично без изричното писмено разрешение на издателя. Всички права запазени. Издателят не носи отговорност за грешно адресирани материали и допуснати печатни грешки. Ръкописи не се връщат. Издателят не носи отговорност за съдържанието на платените публикации.


Тема наБроя

Триумфът

на живота

Текст: Краси Генова: Фотография: Shutterstock

Бременността е незабравим момент за всяка жена и доказателство, че природата е найгениалният учител във всяко едно отношение.

8 | sohealth


Тема наБроя

Английският учен и естествоизпитател Чарлз Дарвин, който създава теорията за еволюцията на видовете, записвал в дневник просветленията на ума си и едно от тях дава най-ярка представа за дълбочината и зрeлостта на морала му като човешко същество. „Колко велико ти се струва бъдещето, когато си заобиколен от деца“, e прозрение, което би могло да бъде и любима мисъл на Чарли Чаплин, който остави най-красивото завещание-обич за деца с филма „Хлапето“, или пък на Астрид Линдгрен и нейната симпатична героиня Пипи Дългото чорапче. И трите примера са само малка част от доказателствата, че едно от най-големите чудеса в живота е раждането на дете, а промените, през които преминава една жена, за да се превърне в

майка, са доказателството за гениалността на природата, която подготвя не само човешкото тяло, но и психиката на бъдещата майка за процесите и промените, които водят до щастливото събитие – появата на нов живот. Положителният тест за бременност е само началото на едно голямо приключение, през което преминава не само бъдещата майка, но и партньорът ú, семейството ú, най-близкото ú обкръжение, та дори и следящият бременността ú доктор, както и екипът, който е с нея по време на самото раждане. Специализираната литература, срещите с експерти и организираните от различните акушерски кабинети или асоциации курсове предлагат необходимата информация, която да ú помогне да превъзмогне всичките си страхове, свързани с неизвестното.

Експертите от едно от първите самостоятелни акушерски звена в България съветват бъдещите майки да подходят сериозно към информираността за бременността и раждането. „Във всеки момент от бременността жените имат нужда от специализирани грижи както за клиничното, така и за емоционалното им здраве. Имаме алгоритъм, по който следим жизнените показатели на жената и бебето, но подходът ни към емоционалното здраве на всяка жена е индивидуален. Проследяваме индивидуалното протичане на процесите и ги подкрепяме да се развиват в спектъра на нормалното. Работим в мултидисциплинарен екип от специалисти – акушер-гинеколози, анестезиолози, неонатолози, които са на разположение за оказване на допълнителни грижи при възникване на патологичен признак в хода на двата процеса.“

sohealth | 9


Тема наБроя

Бременността Продължителността на бременността се изчислява спрямо първия ден на последната менструация. Отброяват се 280 дни, а изчислено от момента на оплождането, времето за достигане на максимална зрялост на плода е 266 дни. Този период се разделя на три триместъра. ПЪРВИЯТ ТРИМЕСТЪР от бременността обхваща периода на ембрионално развитие и е с продължителност до края на 13-ата гестационна седмица. През този период се формират органите на бъдещото бебе. При около 25% от жените през първите седмици след оплождането може да се наблюдава слабо вагинално кръвотечение, най-често около дните на менструация. Друга причина за поява на леко кръвотечение е периодът на имплантация на оплодената яйцеклетка – зигота, към майчиния ендометриум. независимо от причинте, винаги при вагинално кръвотечение по време на бременност се налага консултация с акушер-гинеколог, особено ако то е обилно и съпроводено с болка в корема. Така нареченото (сутрешно гадене) също е сред дежурните симптоми за бъдещата майка в този период. Много често дискомфортът се проявява вечер или в часове, различни от сутрешните, въпреки наименованието си. То е резултат от повишаването на нивата на човешкия хорионгонадотропен хормон и не е повод за тревоги. Този симптом е характерен за началото на бременността и учените смятат, че при около 80% от жените се наблюдава подобно оплакване. При голяма част от жените през първите три месеца от бременността се наблюдава промяна и във вкусовите навици. Препоръчително е поемането на много вода и течности и консумацията на храни, богати на фибри, като плодове и зеленчуци, и храни богати на белтъчини. Храненето е добре да е начесто и на по-малки порции. И през трите триместъра на бременността е много важно бъдещата майка да приема 10 | sohealth

необходимите витамини със съответните храни, за да подпомага оформянето на плода, както и да подсилва собствения си организъм, който се подготвя за бъдещото раждане. Прогестеронът може да се нарече „основният виновник“ за повечето промени, настъпващи в женското тяло – от задържането на вода до появата на запек. Той осъществява въздействие върху гладката мускулатура, участваща в изграждането на вътрешните органи, и оказва релаксиращ ефект.

ВТОРИЯТ ТРИМЕСТЪР от бременността за голяма част от жените е най-спокойният и най-плавно притичащият период. Измененията, които подготвят майчиния организъм за износване и раждане на бебето, продължават. Развиващият се плод осъществява двигателна активност през цялата бременност. Постепенното му нарастване и изпълване на маточната кухина все по-плътно осигурява възможност за усещане на движенията му от майката. Те започват да се регистрират най-често като пърхане на пеперудки или гъделичкане в периода 16–20-а гестационна седмица. В този период, при провеждане на ултразвуково изследване много често акушер-гинеколозите успяват да определят пола на плода, което е един от най-вълнуващите моменти за бъдещите

родители. Успоредно с развитието на плода се наблюдават и характерни промени в бъдещата майка. Сред тях са лека пигментация на кожата, като най-характерно е оцветяването на срединната линия, разположена между пъпа и перинеума на жената, наречена linea nigra. Настъпилите промени по време на бременност са свързани с повишените нива на прогестерон и естроген. Обикновено няколко седмици след появата на бебето на бял свят започва обратно развитие на хиперпигментираните области и при голяма част от жените потъмняването напълно изчезва. Отново поради увеличените хормонални нива при голяма част от жените може да се установи повишено окосмяване по лицето, ареолите или корема. Основна


Тема наБроя

причина за формирането на така плашещите жените стрии е бързото нарастване на теглото, както и въздействието на естрогена върху колагеновите влакна, а най-често образуването е в областите на бързо нарастване и преразтягане на кожата – корема, бедрата, кръста и гърдите. Други моменти на дискомфорт по време на бременността са свързани с: нарушения в метаболизма на жената може да се наблюдава развитие на гестационен диабет след 20 г.с. може да се развие състояние на прееклампсия – високо кръвно налягане, чиито основни признаци са главоболие, шум в ушите, внезапно силно подуване на крайниците и лицето. ТРЕТИЯТ ТРИМЕСТЪР е период, когато нарастват нетърпението и очакванията, съпътстващи появата на бебето. Възможно е да се появи страх от раждането, както и тревога за развитието на плода. Много е вероятно либидото на бъдещата майка да

утихне, но повече от всякога тя ще се нуждае от вниманието на партньора и близките си – от уверенията им, че е все така привлекателна и че ще се справя чудесно в новата си роля. Въпреки че жената понася по-голямата част от промените в емоционален и физически аспект, психологическото състояние на нейния партньор също търпи изменения. Така в различни етапи той може да се чувства пренебрегнат или изоставен, да се съмнява в качествата си на бъдещ родител, да бъде обхванат от панически страх. От друга страна, бащинството може да повиши себеоценката му като мъж и да засили привързаността му към любимата жена. В днешно време модерният подход гласи, че бащата трябва да е максимално въвлечен още в периода на бременността. Така двойката засилва доверието помежду си, таткото се чувства съпричастен, а не изолиран, и самочувствието на бъдещите родители е по-добро. Добра идея е таткото да придружава половинката си на всеки преглед при специалист или заедно като двойка да се запишат на курсове за родители. При нормална бременност посещенията при лекаря в този период може да бъдат на всеки две седмици в последния етап на бременноста. Освен рутинните измервания в този момент е задължително да се обсъдят и всички въпроси, свързани с раждането. Това е моментът, в който бъдещата майка е добре да забави темпото – да предвиди време за разходки, леки упражнения, йога и срещи с любими хора. Бременната има нужда от търпение и подкрепа, когато търси отговорите на интересуващите я въпроси с помощта на своя лекар, консултант или дула, за да бъде максимално спокойна за предстоящия нов и вълнуващ период. В края на третия триместър е възможно вагиналното течение да е увеличено и да има повече цервикален секрет, тъй като тялото се подготвя за раждането. На

финален етап е и позиционирането на бебето с главичката надолу. Започват и подготвителни контракции. Информираност Ако това е първа бременност, е препоръчително записването на двойката на курс за бъдещи родители, където ще получат детайлна информация за промените, свързани с бременността, процеса на раждане и първите дни с бебето у дома. Информираният избор на добър специалист, който да следи бременността и да дава нужната медицинска експертиза, също е много важен. Разбира се, най-близкият човек в този момент е партньорът, който трябва да обгради половинката си с много любов и да я обгрижва с внимание във всеки момент от бременността й. Бъдещата майка има нужда от обич и грижи, а нейният партньор – от много търпение и издръжливост в деветте месеца, които предхождат щастливото очакване. Ако бъдещата майка е решила да се довери на дула, то вече няколко столични болници разрешават присъствието и участието на дулата в процеса на раждане. Илона Нешкова от акушерски кабинет „Зебра“ коментира: „Основното, на което залагаме, е близкият контакт и разговорите по време на бременността. Когато жената е достатъчно добре информирана, страховете полека намаляват. Бременността и раждането са нормални процеси в женското тяло и по-често остават такива до края. С това знание жените добиват увереност за финалния резултат. Страховете на по-голяма част от тях, съвсем естествено, са свързани с болката, от това, че може би няма да издържат и да не се справят. Затова е толкова важна подготовката за раждането. С нея изчезва страхът от непознатия процес и се отваря място за по-ведро очакване на предстоящото събитие. Ние насърчаваме естественото

sohealth | 11


Тема наБроя

психологическата консултация, свързана както със страховете на майката, така и с отразяването им върху най-близкия ú човек – бъдещия татко.

раждане, а се радваме, че все повече жени избират и водното раждане, въпреки че все още не е много разпространено у нас. Важно е жената да е имала безпроблемна бременност, за да може да се възползва от предимствата на водата за раждането си“. Практиката показва, че съвременната бъдеща майка търси отговори на всички въпроси, които я интересуват. „Съветваме жените, които търсят нашите услуги, да изискват качествени грижи от всички медицински лица, които се грижат за тях по време на бременност и раждане. Да не бъдат спокойни, ако участието им в процесите, които касаят тялото и психиката им, се пренебрегва системно и интелигентността им се подценява.“ ПОНЯКОГА ЖЕНИТЕ ТРУДНО ПРИЕМАТ ЕДИН ИНТЕРЕСЕН ФАКТ, А ИМЕННО, ЧЕ ТЯЛОТО НА БРЕМЕННАТА ЖЕНА РАБОТИ ДОБРЕ И СЛУЖИ АДЕКВАТНО В НАЙ-ВАЖНОТО ПРИКЛЮЧЕНИЕ В ЖИВОТА – РАЖДАНЕТО НА ЕДНО ДЕТЕ. От голямо значение за партньорите е и 12 | sohealth

КАК СЕ ПРАВИ ПО СВЕТА На 13 септември светът празнува деня на бременното коремче. Ето още един повод за празник в този вълшебен миг, свързан с най-голямата промяна в живота на бъдещата майка. Тя е в центъра на много и разнообразни ритуали по целия свят, с които се отбелязва идването на новия живот. Те варират от предсказване на пола на бъдещото бебе до подготовката за най-интимния и съкровен момент – самото раждане. В Доминиканската република например имат ритуал, с който предсказват пола на бъдещото бебе. Поставят се лъжица, вилица и нож под три стола и бъдещата майка трябва само да избере на кой стол да седне. Ако избере този, под който е лъжицата, то се очаква да се роди момиченце. Ако избере ножа, ще се радва на момче. Но, ако поседне на стола, под който има вилица, според преданията и традициите полът на бебето още не е изяснен. Местните акушерки вярват, че ако бременната жена носи момче, то това ще направи косата й по-силна и блестяща, ако е момиче, ефектът е точно обратен. В Бангладеш пък се носят точно противоположни интерпретации. Смята се, че ако кожата на бъдещата родилка е сияйна и здрава, то ще се роди момиче. ДОРИ И ДА НЕ ВЯРВАТЕ В ПРЕДСКАЗАНИЯТА И РИТУАЛИТЕ, ТО СЪС СИГУРНОСТ ЗНАЕТЕ, ЧЕ СБЪДВАНЕТО НА ЕДНА ЖЕНА КАТО МАЙКА Е СЪКРОВЕН И МНОГО СПЕЦИАЛЕН МОМЕНТ. Ето защо във всички краища на света бременната жена е много специално създание, за което се полагат различни грижи. В Бали например се забранява на бъдещата родилка да яде октопод, защото се смята, че раждането след това ще бъде

дълго, продължително и болезнено. В Боливия пък не разрешават на майките да плетат дрешки по време на бременността си, защото вярват, че така влияят на заплитането на бебето в пъпната връв. Разнообразието от култури предлага и разнообразие от механизми за овладяване на болката, страховете и енергийното състояние на родилката. ОСНОВНАТА ЦЕЛ Е ЕДНА – ПРОЦЕСЪТ НА РАЖДАНЕТО ДА Е БЕЗПРОБЛЕМЕН, ВЪЗМОЖНО ПО-МАЛКО БОЛЕЗНЕН И ДА ДОВЕДЕ НА БЯЛ СВЯТ ЕДНО ЗДРАВО БЕБЕ. В повечето култури се вярва, че храненето на жената по време на бременността е от същественно значение. Вярва се, че оформянето на плода, което се случва в няколко фази, които следват ритъма на трите триместъра на бременността, се подкрепя активно от витамини и енергийни съставки, които приема бъдещата майка. ЕДНА ОТ ОСНОВНИТЕ ПРЕПОРЪКИ Е БРЕМЕННИТЕ ДА ИЗБЯГВАТ СТРЕСА И ДА СЕ РАДВАТ НА ЖИВОТА С ПЪЛНА СИЛА. Специалистите препоръчват разходки на открито, когато времето позволява, и консумирането на пресни сезонни храни. Общото добро състояние е предпоставка за успешно и безпроблемно раждане, както и за бързо възстановяване след раждането. След това грижите за бебето поема добре подбраният педиатър, който трябва да следи бебето в основните фази на развитието му.

Veroval Профилактика срещу вагинални инфекции. Бърз тест за определяне стойността на вагинално рН.


Тема наБроя

Освен ако няма медицински причини да спрете, за повечето двойки интимността по време на бременност е безопасна. Всъщност в тялото на бременната са повишени хормоналните нива, които предизвикват физически промени, които от своя страна може да усилят физическите усещания. Когато се стигне до третия триместър, някои от бъдещите майки може да установят, че подготвителните контракции са по-осезаеми след секс или оргазъм.

не

Да

Колкото и да обичате домашните си любимци, бъдете бдителни при директното общуване с някои от тях по време на бременността. При по-едрите породи или такива с бурна емоционалност на кучето може се да крие евентуален риск за бременната жена от физическо нараняване. Неочакваните подскоци и драскане с нокти, рязко дръпване на каишката може да създаде не само дискомфорт, но и да нарани бъдещата майка. Но ако кучето ви е с добри обноски, достатъчно условие е да го обезпаразитявате редовно и да поддържате добрата хигиена на любимеца си. При котките забраната е по-категорична, защото се смята, че дори и да са домашни, те са преносители на токсоплазмоза. Бременната жена трябва да избягва контакт с котешката тоалетна и котешки изпражнения като цяло, да носи ръкавици и маска, ако почиства на котката, и да мие ръцете си старателно след завършване на процедурата.

Да не

Не на спането по гръб от един момент нататък. Тялото ви и бебето ви ще подскажат, когато този момент настъпи. Нарастващото коремче упражнява натиск, който не се харесва на детенцето в утробата ви. То ще ви съобщи това по недвусмислен начин – ще рита и ще буйства, докато не се наместите в по-подходяща поза. Добър помощник за този период са екстра количество възглавници.

На упражненията за бременни. Препоръчителни са физическите натоварвания, които са специално пригодени за бъдещата майка. Плюсовете са, че поддържат в добра форма бременната жена, тонизират я и я подготвят за физическата сила, от която ще има нужда по време на самото раждане. Важно условие за курса по йога и другите упражнения за бременни е да са създадени от обучени специалисти. Ако майката практикува натоварващи спортове като ски и сърф, не е задължително тя да се отказва от любимото си хоби. Важно е натоварването, сложността и рискът от наранявания да бъдат сведени до минимум.

sohealth | 13


Здрави

майки

под наблюдение

Д-р Катя Венкова е акушер-гинеколог в София с над 30 години опит. Завършва Медицински университет – София, през 1980 г., специалността си Акушерство и гинекология придобива през 1988 г., след което и специализации в различни области.

1. Когато една жена планира бременност, кои са стъпките, които е добре да предприеме преди това? Когато една жена планира бременност, се препоръчват поредица от профилактични изследвания – взима се влагалищен секрет, прави се цитонамазка, ако се налага и колпоскопия, за да се установи дали се нуждае от някакво предварително 14 | sohealth

Бременността е деликатен период, когато е важно рутинното проследяване на здравето на бъдещата майка. Добре е да започне прием на фолиева киселина около 1–2 месеца преди очакваното забременяване и да обърне внимание още на този етап на един здравословен хранителен режим и като цяло балансиран начин на живот. Трябва да намали

лечение.

или спре употребата на алкохол и цигари, да си набавя достатъчно сън, да регулира телесното си тегло, ако се налага. 2. А какво следва, след като жената установи, че е бременна? След като забременее, може да отиде на контролен преглед, който да установи


Здрави

бременността, да се види дали е разположена вътрематочно, да се види дали се развива правилно ембриончето, дали има наличие на кисти. Между 11–13 гестационна седмица е периодът, когато е пожелателно да се направи първият биохимичен скрининг. Другият вариант е още на първи контролен преглед да се обсъди необходимостта от кръвни генетични изследвания. Преценката зависи от предварителната анамнеза за предшестващи заболявания и обременености, т. нар. „обременена лична и фамилна анамнеза“, неблагополучни бременности – много са факторите, които се взимат предвид при избора на подход. Скринингът е ориентировъчно комбинирано ултразвуково и биохимично изследване, което ни дава степен на риск, а кръвните генетични изследвания са диагностично изследване с около 99% точен резултат. При БХС се гледат ехографските показатели на бебето и определени белтъчни субстанции в кръвта на майката, които за даден период имат конкретни нива. СТАТИСТИЧЕСКИ

СОФТУЕР НА ГЕНЕТИЧНИТЕ ЛАБОРАТОРИИ ИЗЧИСЛЯВА РИСКА – ПРЕДВИД ПОКАЗАТЕЛИТЕ ЗА ДАДЕНИЯ СРОК. Ако при това изследване се окаже висок рискът от

генетични проблеми като синдром на Даун, Патау и Едуардс, спина бифида и други, тогава се предлага или инвазивно изследване (хоринобиопсия, амниоцинтеза), или кръвен генетичен тест. Инвазивните изследвания не са опасни, когато се правят от обучен специалист, тъй като няма съществен риск да се засегне плодът или да предизвикат контракции. Взима се малко количество проба, което се изследва лабораторно и дава над 99% надежден резултат. 3. Кои са кръвните изследвания, на които е добре да се обърне внимание? Здравната каса поема рутинните изследвания (цитонамазка, микробиологично изследване на влагалищен секрет, кръвни изследвания, биохимия, васерман, СПИН, хепатит, кръвна група). ПЪРВИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ СЕ ПУСКАТ МЕЖДУ

2-РИ И 3-ТИ ЛУНАРЕН МЕСЕЦ И СЕ ПОВТАРЯТ ОЩЕ ПОНЕ ДВА ПЪТИ НА ПО-КЪСЕН ЕТАП. Хубаво е

допълнително да се пуснат нива на желязото, някои витамини, йод, които да определят евентуалната нужда от суплементи на този или по-късен етап от бременността. Всичко е индивидуално и зависи от предисторията, затова първото посещение при акушер-гинеколога е свързано с един много по-дълъг и обстоен преглед. След тези първи изследвания по здравна каса се полага на бременната по едно посещение месечно, 3 ехографии за периода на цялата бременност. Не се реинбурсира понастоящем от здравната ктаса 3Д-ехографията за


Здрави

изключване на фетални аномалии около20 г.с. и доплеровото изследване на кръвотока на плода и майчините маточни артерии, въпреки че този скрининг е наложителен и гинеколозите са длъжни да инвестират много в скъпоструваща апаратура, за да са в крак със съвременните научни постижения в тази област. Прегледите зачестяват след 34-ата гестационна седмица, когато бременната излезе във временна нетрудоспособност поради бременност и майчинство, тогава се правят на всеки две седмици, тогава е желателно и да се прави запис на сърдечните тонове на плода поне веднъж седмично, който също не се финансира и препоръчва според здравната ни каса. След като роди, на пациентката се полагат още два рутинни прегледа до 42-ия ден след раждането.

статистиката отчита и повишен възрастово обособен риск от хромозомни аномалии. Жената се стряска от резултати с висок риск и във всички случаи се налага обсъждане на последващо поведение – дали ще са инвазивен тип изследвания,

изчакване на втори БХС, амниоцентеза или кръвно генетично изследване. Това затормозява бъдещата майка, така че бих препоръчала и някакъв добър кръвен тест на жените, които имат възможност и са над 35-годишна възраст.

4. Какво ще посъветвате жените, които са решили да станат майки на един по-късен етап? Навремето нашите майки са ни раждали на по 25 години, тенденциите напоследък са тази възрастова граница да се покачва. А статистическите софтуери отразяват възрастта като основен рисков фактор.

Няма нищо лошо, но това налага и нуждата от добро проследяване и изследване пак скрининг, хорионбиопсия, амниоцентеза и/или кръвен тест за генетични аномалии. При кръвните

генетични тестове няма риск, но там е въпрос на лични финансови възможности, тъй като те не са реимбурсирани. Знаем, че при майка над 35- и баща над 40-годишна възраст нараства в геометрична прогресия рискът от вродени генетични аномалии. И когато се направи БХС на тази възраст, 16 | sohealth

Бъдещата майка е добре Да намали или спре употребата на алкохол и цигари, да си осигури достатъчно сън и да регулира телесното си тегло, ако се налага.

Бъдещата майка е добре Да намали или спре употребата на алкохол и цигари, да си осигури достатъчно сън и да регулира телесното си тегло, ако се налага.


Здрави

ГлАВНАТА роля при раждането Откровено за плюсовете и минусите при избора на естествено раждане или секцио.

Доктор Марта Дончева е изявен специалист в областта на акушерството и гинекологията, който започва своята активна работа през 1996-а в столичната болница „Тина Киркова“ (в настоящия момент ПСАГБАЛ „Света София“) само една година след като завършва Медицинския университет. С многобройни специализации в България и чужбина, доктор Дончева продължава развитието си като специалист и не крие, че приоритетът ù в работата като акушер-гинеколог е естественото раждане. 18 | sohealth

Кога се взима финалното решение какъв тип раждане да се приложи? Решение за раждането може да се вземе само ако то е планирано секцио и има

конкретни медицински причини за него или информиран избор от страна на

жената. По презумпция всяка една здрава жена би

Текст: Краси Генова: Фотография: Shutterstock , личен архив

Доктор Марта Дончева е изявен специалист в областта на акушерството и гинекологията, който започва своята активна работа през 1996-а в столичната болница „Тина Киркова“. Доктор Дончева не крие, че приоритетът Ѝ в работата като акушер-гинеколог е естественото раждане.

Доктор Дончева, с опита, който имате, накъде бихте наклонили везните по отношение на вечния спор естествено раждане или секцио? Ако везните към естествено или оперативно раждане се накланят от лекарите, това не говори добре за нашата професия. Дали една жена ще роди естествено или чрез секцио, е въпрос на информиран избор, поне според мен. Това се отнася за случаите, при които няма медицинска причина за оперативно раждане. Иначе природата е наклонила везните, откакто свят светува.


Здрави

е на жената! трябвало да може да роди натурално, освен ако няма медицински причини за секцио. Естественото раждане е

непредвидим процес и решението за операция може да се вземе по спешност и в хода на раждането. Според мен желанието на жената да роди по един или друг начин трябва да бъде обсъдено с нейния наблюдаващ лекар, в случай че той ще се ангажира и с раждането, или с негов колега, с когото би било добре жената да се види около месец преди термина. Много често, когато консултираме жената относно начина на раждане, с голяма точност можем да предскажем евентуална ПФД (пелвио-фетална диспропорция). Тази диагноза обаче се поставя само в хода на раждането. Много са примерите, в които и ние се изненадваме от развоя на едно раждане. Кои са плюсовете и минусите на двата типа раждане и с какво си обяснявате тенденцията, която се установява все по-трайно в живота на съвременната българка – да избира да роди детето си със секцио? Какво значи естествено раждане? Вагинално раждане без лекарска намеса? Вагинално раждане със или без обезболяване, със или без стимулация и т.н. При мен идват жени, които не искат никаква медицинска помощ при раждането. Идват и такива, които много искат да няма никаква болка, ако може – веднага! Много зависи от това как жената си представя раждането, от какво се страхува и изобщо дали знае от какво да се страхува. Със или без медицинска намеса, вагиналното раждане е по-физиологичен процес. След като роди, майката може пълноценно да се движи и

да се грижи за детето си. Много по-бързо възстановява и ежедневната си активност. Тенденцията жената да ражда чрез секцио не може да се обяснява само с влиянието и убеждаването от страна на лекарите. Нормално е всяка жена да изпитва страх от болката, от това дали ще се справи, дали ще бъде същата след раждането. Рискът от едно спешно секцио е много по-голям, отколкото при плановото.

Плюсовете на плановото секцио са, че жената може да избере деня за раждане, да се подготви по-добре психически.

Жената, която не ражда вагинално, има по-запазени тъкани на влагалището и перинеума, както и вероятността за смъкване на половите органи е по-малка. Но не трябва да се забравя, разбира се, че секциото е коремна операция, която си има своя процент рискове – инфекции, кървене, травма на коремни органи, сраствания. Те от своя страна носят своите последствия и могат да влошат качеството на живот. Вагиналното раждане е по-физиологично, по-натурално. За някои жени то дава и по-голямо самочувствие като майки, че са се справили сами, потрудили са се за раждането на детето си, страдали са за него. Сигурно сега си мислите, че съм човек, който прокламира ползата от секциото, но не е така. Хората са различни. Не смятам, че майките, родили със секцио, са по-малко майки или че не са се справили. Възстановяването след секцио съвсем не е малка борба и не трябва да се пренебрегва. Болката и травмата след операция изобщо не е по-малка от тази при естественото раждане, просто е от друг характер. Затова мисля, че голяма роля играе

психологическата нагласа. При добър екип рисковете и от двата вида раждане се свеждат до минимум. С какво бихте сравнили този толкова незабравим и чуден момент в живота на всяка жена, за който италианците казват – да дариш светлина? С нищо не бих могла да го сравня. За

всяка жена, за всяко семейство това е един звезден, единствен и неповторим миг. Независимо дали е имало усложнения или не, това е момент, в който започваш да осъзнаваш, че животът ти се свързва с един друг нов, непознат, крехък и зависим от теб живот и нищо вече няма да е същото.

Кои са рисковете, които крие секциото, и защо в настоящия момент то е обект на критика на акушерските звена в болниците, особено на онези, които работят в екип с дула? Освен рисковете от оперативни усложнения като инфекция, травма на съседни органи, кървене, нараняване на бебето, тромемболизъм и други секциото утежнява и прогнозата за последваща бременност и раждане. По-висок е процентът на неправилно прикрепване на плацентата. Прорастването на плацентата в маточната стена и към съседни органи е една от най-тежките ситуации в оперативното акушерство, която изисква оперативен екип от най-високо ниво. Предлежащата плацента е абсолютна индикация за секцио и има голям риск от интраоперативно кървене, който може да доведе до тежка кръвозагуба или животоспасяващо отстраняване на матката. Руптурата на матката след цезарово сечение е под 1%, но ако настъпи, се увеличават рисковете за живота на майката и бебето. В заключение искам да кажа, че избирайки да ражда със секцио, жената поставя в риск евентуално бъдещата си бременност. Важно е да се

sohealth | 19


Здрави

каже, че силата на акушерката e да помага при вагинално раждане.

УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО КАКТО НА ЖЕНАТА, ТАКА И НА АКУШЕРКАТА Е МНОГОКРАТНО ПО-ГОЛЯМО СЛЕД ЕСТЕСТВЕНО РАЖДАНЕ. Какво бихте посъветвали бъдещите майки за най-незабравимия момент в живота? Трябва ли на всяка цена да държи на естественото раждане, за да бъде близко до природата? Мисля, че разговорът за естествено раждане на всяка цена се преекспонира от майките. Напоследък се срещам с все повече жени, които имат определена предварителна представа за своето още ненастъпило раждане. Гледайки филми, информирайки се от курсове, книги, интернет и други майки, те си създават определени очаквания. Това според мен им пречи да се отдадат на случващото се независимо от тях самите, от лекарите, от акушерките. Причината е, че жените се страхуват най-много от липса на отношение, на уважение, на съпричастност. За тях в този път е най-важно именно това – да има някой, който да е с тях, да ги разбира и подкрепя. НА Тогава как ще отговорите на нападките на вече родили жени, че обикновено в хода на раждането са били стресирани от водещите раждането екипи? Не знам какво да им отговоря. Ще кажа, че съжалявам, че е било така. Една раждаща жена има нужда от подкрепа и окуражаване. Раждането е много интимен момент за жената. Екипите, които участват в раждането, би трябвало да го знаят. Жената иска специално отношение в такъв момент, но в държавна болница 20 | sohealth

сред непознати лица може да очаква просто едно любезно отношение, най-малко. Трябва да има специален раздел на обучение в медицинските университети на тема що е то пациент и как трябва да се отнасяме с него (в случая – бременна жена, която е дори още по-специална).

лекаря е последната дума. Ако трябва да откриете един бъдещ курс за раждане, на какво бихте акцентирали като важни моменти, за които бъдещата майка трябва да е готова? Бих водила курса на игра. Ще инсценирам фазите на родилния процес. Ще измисля хумористични сценки. Ще акцентирам на дихателни и физически упражнения, които да помагат в процеса на раждане. Ще ги уча на доверие към екипа. Ще им разкажа подробно за естествения родилен процес. Ще им кажа да не се страхуват. Ще ги науча да не задържат емоциите си. Ще ги успокоя да не се притесняват от физиологични процеси, които могат да се случат при раждането. Ще си ,,играем“ на раждане.

Продължавате професията на майка си, която е всепризнат специалист в тази област – какво си спомняте от вашите раждания и защо избрахте тази професия? Родила съм две прекрасни момчета и много се гордея с тях, като всяка майка. Първото раждане беше естествено, а второто по медицински причини ФИНАЛА – ЕСТЕСТВЕНО РАЖДАНЕ секцио. Не съм имала никакви угризения по този повод и не съм ИЛИ ВЪПРЕКИ ВСИЧКО СЕКЦИО? страдала от липса на майчински ЕСТЕСТВЕНО РАЖДАНЕ, чувства. Спомням си, че много РАЗБИРА СЕ. държах майка ми да ме оперира, макар че дежурният екип беше Когато настъпи мигът за раждане, кой повече от прекрасен. Не мога да си го изпълнява водеща роля – вие като обясня, дори нямам ясен спомен, че съм лекар или акушерката? настоявала за това. Разказаха ми го Водеща роля играе жената. Акушерката и колегите. Ако можех да върна времето, не лекарите са един екип, който има различбих ù го причинила. Затова наистина ни задължения. И ако въпросът ви е мисля, че раждащата жена е в едно много свързан с йерархията, то лекарят е особено психо-емоционално състояние, най-високо, защото носи най-голяма отговорност. Когато възникне проблем, на което няма нищо общо с разума.


ЗдравословенЖивот Cover story

Аюрведа и майчинство

НОВИ ПРИОРИТЕТИ Правейки път за новото попълнение в семейството, е важно да наредим живота си в унисон с очакващото ни. От информацията, която ще си набавим, през храната, която ще ядем, до продуктите, които ще ползваме – всичко има значение, всичко е важно!

Китайско меню


ЗдравословенЖивот

нови приоритети Мариам Ибрахим Саид, отскоро Талов. На 32 години, вече и щастлива майка. Почти 10 години работи като стилист, заедно с Августина Маркова-Тути. Работила е в различни медии и телевизии, като е била и от двете страни на камерата. От време на време се вживява и в ролята на модел. От една година с помощта на партньори усилено развива собствен бизнес, свързан с цялостната организация на сватби, рождени дни и всякакъв вид партита. Понастоящем вече е щастлива майка на едно малко момиченце. Разкажи ни за теб и за твоята бременност. Аз съм човек, който от много години води доста динамичен начин на живот и често съм пренебрегвала дори и най-близките си хора поради липса на свободно време. Може би и това е една от причините решението за дете да е едва на този етап. Като цяло не бях от късметлийките, които имат лека бременност, но както обичаме да се шегуваме с приятели, случайни неща няма и само така можех да разбера какво е да си стоиш вкъщи и да лежиш по цял ден.

Кои са най-тежките симптоми и как се справяш с тях? При мен се наложи да лежа почти два месеца изцяло на легло, защото ми беше толкова зле, 24 | sohealth

Текст: Александра Райчева Фотография: Костадин Кръстев-Коко, shutterstck.com

Когато работата и социалните ангажименти отстъпят място на едно малко същество и животът приеме нова посока... Предизвикателството да станеш майка през погледа на Мариам Талов.


ЗдравословенЖивот

че дори не можех да се изкъпя, ако няма някого около мен. В този период имах изключително обострено обоняние и непоносимост към храната. В рамките на месец живеех само с бургери и пици, защото не можех да понеса нищо друго. За щастие, след време ми беше изготвен режим на хранене и нещата се нормализираха, въпреки че до края имах непоносимост към доста неща. По принцип водиш ли здравословен начин на живот и режимът ти през тези 9 месеца промени ли се драстично? Преди бременността имах доста динамичен начин на живот. Не спях с денонощия, хранех се с каквото има и предимно веднъж, без значение по кое време. Като цяло не съм привърженик на вредните храни и напитки, но, за съжаление, доста често се е налагало да прибягвам до тях. Както знаем обаче, всяка бременна трябва да се храни често и по малко, за предпочитане разнообразно и здравословно, което при мен, особено в началото, не беше така. За щастие, тръгнах на курсове за родители, където се научих как, какво и кога да ям, как да постъпвам в различните ситуации, в които ми е зле, и защо се е стигнало до този момент. Общо взето, през останалите 7 месеца животът ми се промени драстично, и то в положително отношение. Разкажи ни за хранителния и за двигателния ти режим. Нямах възможност да се движа много, защото, когато вече ми беше умерено зле и не бях на легло, започна зимата, плъзнаха вирусите и трябваше да си седя предимно у дома. Това, разбира се, беше мое решение.

Но пък толкова стриктно спазвах режима си на хранене, че до последно не бях качила никакъв излишен килограм , а се хранех почти по цял ден, без да се лишавам от нищо. Имах период през деня, в който можех да пия само вода, и го чаках с нетърпение, защото през цялото останало време все трябваше да ям по нещо. За съжаление, за мен нямаше голям избор и разнообразие от храни, защото доста неща не ми понасяха до последно, но режимът беше лесен за спазване.

Лекарства, билки, хомеопатия, или нищо от изброените по време на бременност? За щастие, съм изградила доста силен имунитет, затова единственото нещо, което правех през зимния/пролетен период, беше всяка сутрин денят ми да започне с чаша топла вода, с изстискан лимон, чаена лъжичка пчелен прашец и лъжичка мед. Разбира се, в първите месеци приемах фолиева киселина и за кратък период се наложи да вземам и лекарство против прилошаване.

ТВОИТЕ ТОП 5 СЪВЕТА КЪМ ВСИЧКИ БЪДЕЩИ МАМИ… Ще споделя нещата, които бях решила, че ще направя задължително, когато забременея, и впоследствие наистина се оказаха полезни за мен. Добре е да се запишат на курс за родители, защото вече са леснодостъпни и се провеждат на много места. Така ще си селектират цялата информация, натрупана през годините, и разбира се, ще получат много нови знания, защото нещата постоянно се променят, а и придобитите самочувствие и спокойствие преди раждане не са никак за подценяване. Да си изготвят режим на хранене. Първо, постепенно ще се научат на някакъв вид дисциплина, и второ, няма или пък ще качат килограми, които са в нормата и не са опасни за бебето, защото наблюденията ми са, че доста жени злоупотребяват с храната (особено вредните неща), когато забременеят. Разбира се, не трябва да се лишават от нищо, но да е в нормите. Да изхвърлят всички кантари и да не се вманиачават, мерейки се всеки божи ден,

защото така само се затормозяват и изпадат в излишни депресии. Все пак, мили дами, сте бременни и за тези 9 месеца нищо няма да е както преди, особено тялото ви. Просто трябва да го приемете спокойно. Ако здравословното им състояние го позволява, да работят и да водят активен начин на живот до края, защото така периодът преминава по-бързо, а те ще се чувстват полезни. Разбира се, без да се прекалява, защото и почивката е много важна през тези месеци.

Когато избират къде да раждат, нека водещи да са първо специалистите и след това битовизмите. Задължително е, особено при естествено раждане, да вярват безусловно на доктора или акушерката, които ги израждат.

sohealth | 25


Аюрведа

и майчинство

Любовта, на която сме способни и която пречупва цялото ни същество - в отношенията ни с другите, в мирогледа и приоритетите ни... Толкова е просто и това се случва точно по време на майчинството. Не се страхувайте, най-подходящото и безопасно време да сте бременна е сега! Макар голяма част от околната среда да е извън контрол, никога в историята на човешкото възпроизводство бебетата не са имали такъв шанс да се раждат живи и здрави. Днес околната среда може да е срещу нас, но въздействието й се минимизира чрез разпространяването на знания за бременността и раждането, които изпълват стотици учебници и списания. В резултат всяка година в родилните 26 | sohealth

Аюрведа казва, че бременността и раждането са най-прекрасното и подмладяващо преживяване за жената, но и най-отговорното в няколко аспекта на ежедневието й, които неминуемо рефлектират и върху развиващия се в нея бъдещ живот.

домове проплакват милиони здрави бебета. Да родим здраво бебе днес в повечето случаи зависи много повече от нас, отколкото от късмета. Така силно обсъжданите от медиите неконтролирани отрицателни фактори от околната среда влияят сравнително малко върху бременността, за разлика от факторите, които са под наш контрол!

Вашата бременност зависи в голяма степен от това, с което се храните Но, внимание: Толкова сте се наслушали колко е важен за бебето хранителният режим по време на бременността, че е лесно да забравите другия човек, заради когото се храните – самата вие. Начинът на хранене оказва голямо влияние върху състоянието ви като бременна, върху способността на организма ви да се справи и да се възстанови след стреса от износването и раждането, както и върху общото ви здраве сега и на по-късен етап. Две са едни от най-сериозните и често срещани евентуални усложнения през тези девет месеца – анемия и преекламп-

Текст: Лили Асенова Фотография: shutterstck.com

Колкото и различни промени да стават с нас по различно време, има едно нещо, което не спира да ни изумява. И това е Любовта!


ЗдравословенЖивот

сия (известна като токсикоза). Прееклампсията представлява повишаване на кръвното налягане, съпроводено с подуване, причинено от задържане на течности и наличието на протеин или албумин в урината. Това се среща най-често при зле и безразборно хранещи се бременни. АЮРВЕДА ПОСТУЛИРА ИЗБЯГВАНЕТО НА ЯСТИЯ, ОСТАНАЛИ ОТ ПРЕДИШНИЯ ДЕН, ПО ВРЕМЕ НА ПЕРИОДА НА ЦЯЛАТА БРЕМЕННОСТ! Понякога анемията се дължи на недостиг на фолиева киселина, но най-често се дължи на недостатъчно желязо и протеини в храната. Като имаме предвид на какво физическо и емоционално напрежение е подложено тялото, дребните ежедневни неразположения: умора, сутрешно гадене, запек, подути вени, проблем със зъбите и венците или кървене от носа, схващания на краката, петна по кожата на лицето, настинка, грип, вагинални смущения и други инфекции, зависят до известна степен от онова, което ядете или не ядете. Хранителен режим, богат на протеини и на въглехидрати, потиска умората и сутрешното неразположение. Консумация на обилно количество фибри (целулоза) предотвратява или намалява запека. Адекватното приемане на храни, богати на витамин С (плодове и зеленчуци, особено маруля и всички видове зеленолистни, които доставят калций и целулоза, броколи, пъпеши, ягоди – богати на фолиева киселина, малини и цитруси), снижава риска от разширени вени, кървенето на венците, като поддържа съдовете ви здрави. Като намалите захарта, ще предпазите зъбите и венците си от бактерията, която се храни само със сладко и ги разваля. Ако стомахът ви копнее за сладко или устата ви се пълни със слюнка при вида на нещо пикантно, това не означава, че трябва да се лишавате. Превърнете тези копнежи в сладко лакомство с овесени, елдени или лимецови ядки, разбъркани с настъргана ябълка или сезонен плод, канела, стафиди или фурми.

СЛАДКИ ПЪЛНОЗЪРНЕСТИ ПАЛАЧИНКИ С ЯГОДИ: Необходимо е: • 1 ч. чаша нискомаслена извара, за предпочитане обезсолена

Правилният баланс между фосфор и калций при храненето ще намали схващането на краката, което понякога ви държи будни цяла нощ. НАЙ-ВАЖНОТО Е ОСЪЗНАТО ДА СИ НАПОМНЯТЕ, ЧЕ ПРИРОДОСЪОБРАЗНИЯТ НАЧИН НА ХРАНЕНЕ Е ВКУСЕН

• 4 с.л. мляко • 4 с.л. пшенични кълнове • 3 с.л. ябълков концентрат или настъргана ябълка

• ¾ ч. брашно от лимец (спелта, камут...). Приготвяне Сложете всички продукти в миксер и ги разбийте добре до получаването на рядко тесто. Нагрейте тиган с незалепващо покритие, намажете с масло или гхи, разлейте един черпак от сместа и оставете на огъня, докато долната страна получи леко кафяв загар, обърнете. Повтаряме, докато свърши сместа. Предварително сме измили и нарязали ягоди, които разстиламе върху готовата палачинка и завиваме или прегъваме на пакетче.

И ЖИЗНЕНОВАЖЕН ЗА ВАС! Здравословното хранене може да бъде вкусно, ако не и по-вкусно от вредното. И понеже удоволствието от храненето е важно не само по време на бременността, а и след това, най-добрият хранителен режим не пренебрегва и вкусовите ви навици, за да се чувствате вие и вашето бебе добре!

ЯЖТЕ ХРАНИ, КОИТО ПОМНЯТ ОТКЪДЕ СА ДОШЛИ! За доброто емоционално състояние Нормалните хормонални промени по време на бременността често предизвикват хаос в емоционалното ви състояние (и на хората около вас), например плачливостта и лошото настроение, характерни около месечния цикъл, се удължават от обичайните три дена в месеца до три-, а даже и до деветмесечно мъчение.

sohealth | 27


ЗдравословенЖивот

Правилният хранителен режим няма да предотврати изцяло емоционалните терзания, но би ги поуспокоил. Върху емоционалното състояние особено влияят кафето (сведете го до минимум), захарта и витамин В (набавяйте си го в нужните количества). Това ще балансира Вата-дошата, енергията на нервната система. Не позволявайте на емоциите да контролират апетита ви! Прекрасен емоционален лек е всекидневната разходка от 30 минути сред природата!

Като бъдещи майки ние носим отговорността за нероденото си дете, но за да сме способни да я проявим, трябва да се грижим за себе си!

28 | sohealth

Какво постига контролът върху теглото При бременността теглото в никакъв случай не е въпрос на мода. Както учените доказват всекидневно, то е въпрос на поддържане и за майката, и за плода. За да се осигури нормалният растеж и развитие на плода, да се предотвратят усложнения и за да се запази комфортът на майката, теглото трябва да нараства постепенно и постоянно, без скокове и спадове. Щом теглото на майката нараства неравномерно, то и плодът също се храни неравномерно и е поставен в опасност. Например, ако жената напълнее с 16 кг до края на шестия месец от бременността и спре да се храни калорично, тя ще престане да увеличава теглото си и има вероятност също да роди дребно бебе, въпреки че като цяло е със задоволително тегло. Недостатъчното приемане на калории през последните три месеца се отразява зле и върху развитието на мозъка на бебето. Калориите не са еднакви! Голяма е разликата, особено когато сте бременна, дали за да „загреете“ телесната си фабрика, получавате калорията от алкохол (което е опасно), от захар (в най-добрия случай е безполезно), от тлъсти меса и хамбургери или от чаша мляко или плодов сезонен шейк (които съдържат протеин, калций и други хранителни вещества). Бебето се храни по-зле с висококалорични продукти, при които калориите се образуват от мазнини и захар, отколкото от източници със същото количество калории, но внимателно подбрани да доставят обилно разнообразие от хранителни вещества! Подбирайте калориите не по количество, а по качество! Знайте, че „демоните“ се крият зад вратата на килера, в шкафовете в кухнята, в бурканите със сладки и дори в хладилника. Превърнете пълноценното хранене в семейно дело! ПРИМЕРНА РЕЦЕПТА, СЪДЪРЖАЩА: 1 ДОЗА ПРОТЕИНИ, 2 ДОЗИ ВИТАМИН С, 2 ДОЗИ КАЛЦИЙ, 2 ДОЗИ КАЧЕСТВЕНИ КАЛОРИИ.

СОЕВО СИРЕНЕ (ТОФУ) С ЧУШКИ НА ТИГАН Необходимо е: • 350 г тофу

• 1 ч.л. гхи (или органично масло) • 2 зелени и 2 червени месести чушки, изчистени от семките и нарязани на тънки ивички,

• хималайска сол,


• черен пипер • любими ваши пресни билки (магданоз, кориандър, мащерка...)

• 3 с.л. сусам

• ¼ ч. пълнозърнесто брашно. Приготвяне Смесете брашното, солта и нарязаните чушки. Затоплете маслото в дълбокия тиган на умерен огън, изсипете чушките, задушавайте ги до леко омекване и извадете. Пуснете парченца от тофуто, което сте нарязали на кубченца, и задушете леко от двете страни. Поръсете със сусам и прибавете към чушките. Поръсете с пресните билки.

И да не забравяме, че храната е важна, но не всичко зависи от нея. Фундаментален аюрведически принцип по време на бременността е да мислите позитивно, да сте обградена с любов и внимание от бъдещия баща. По този начин връзката помежду ви и бебето ще е още по-силна.


ЗдравословенЖивот

Бременност и хомеопатия Очакваме с нетърпение летните ваканционни дни, радваме се на полъха на морския бриз, шепота на гората – въобще в очакване сме. Задавали ли сте си въпроса какво е да очакваш развитието на бъдещ живот? Затова ще говорим за хомеопатия и бременност. Днес хомеопатичният метод е един от най-популярните в света, поради това, че предлага възможност да се провежда лечение с помощта на абсолютно безвредни лекарства. Хомеопатията може да се прилага при болни от всички рискови групи – новородени, деца, бременни, кърмачки, възрастни хора и др. Хомеопатията наследява древния постулат, че подобно се лекува с подобно. Хомеопатичните продукти представляват специално събрани и обработени вещества от природата, а не с химически произход. По време на бременността не е желателно жената въобще да боледува, а приемът на лекарства е рискован-много от тях са противопоказни, тъй като голяма част преминават през плацентата и може да увредят бъдещия плод. По същия начин стоят нещата и при кърменето – много от лекарствата преминават в кърмата. Хомеопатията, приложена по време на бременността, подпомага да се укрепи не само здравето на бъдещите майки, а и на бебето. 30 | sohealth

Бъдещата майка носи в себе си нероденото си дете и отговорността към тяхното здраве е огромна. Бременността е физиологично състояние, но има повишени изисквания към организма и са необходими някои промени в начина на живот и навиците за хранене. Приложение на хомеопатията при бъдещи майки Гадене и повръщане Повръщането през първите три месеца от бременността се приема за банална неприятна патология, но то смущава ритъма на живота. Гаденето започва най-често през втория лунарен месец от бременността и изчезва спонтанно след четвъртия. Не зависи от вида и количеството храна. В повечето случаи гаденето и повръщанията са чести, с характерни особености – влошаване при движение, при мирис или вид на храна, спазми, прималявания. Сепия 9СН – 2 пъти дневно по 5 гранули под езика – прилага се при: гадене сутрин, повръщане след прием на храна, отвращение от миризми. Ипека 9СН – по 5 гранули на всеки пристъп при продължително гадене с чести повръщания, понижено кръвно налягане, влошаване при движение. Кокулин – комбиниран хомеопатичен продукт, приема се по 2 таблетки на всеки час за лечение на гадене и повръщане.

Киселини Най-често се получават в края на храненето, а доста по-късно се появява и пареща болка. Добре се повлияват от: Креозотум 5СН – приет преди храна по 5 гранули. Карбо вегетабилис 9СН – по 5 гранули 2-3 пъти дневно при подуване на корема и чести уригвания и стомашен дискомфорт. Аса Фетида 5СН – един от основните хомеопатични медикаменти при образуване на газове в стомашно-чревния тракт. Констипация По време на бременността трябва да се подхожда изключително внимателно към лечението на запек. Не се препоръчват лаксативи поради опасност от контракции, а хомеопатичните препарати действат отлично и са напълно безвредни. Препоръчва се прием на: Алумина Бриониа алба Безсъние и депресивни състояния Бременността най-често обостря емоционалните проблеми, страхове и травми от миналото. Силните хормонални промени, съчетани със страха от предстоящото и усещането за уязвимост, може да нарушат душевното равновесие на бъдещата

Текст: Цеца Павлова Фотография: shutterstck.com

Бременните жени могат да се лекуват през всички периоди на бременността от крампи, гадене, нарушения на съня, анемия и други проблеми.


майка и да попречат на изживяването на заслуженото щастие. Хомеопатията помага да се възстанови равновесието и прекрасните мигове да се изживеят пълноценно. При повишена емоционална чувствителност и безпокойство е удачен приемът на: Игнасия амара 9СН – по 5 гранули от 1 до 3 пъти дневно. Седатиф РС – приема се по 2 таблетки 3 пъти дневно. Разширени вени Неоспорим факт е, че периодът на бременността е свързан с повишен риск от развитие на разширени вени или влошаване на вече появилите се. При такъв проблем прием на: Калкареа флуорика 9СН един път дневно по време на цялата бременност укрепва венозната стена, предотвратява образуването на отоци, стабилизира съединителната тъкан. Хамамелис вирджиниана 5СН – 1-2 пъти дневно по 5 гранули. При усещане за кръвонапълване по хода на вената, тежест, сърбеж. СТРИИ Стриите се появяват при повече от половината бременни жени, обикновено през втората половина на бременността. Дължат се на увреждане на еластичните влакна, като тези промени зависят от хормоналното въздействие, наследствеността, промени в теглото, хранителния режим и др. Най-често се появяват в областта на корема, ханша и гърдите.

Калакреа флуорика 15СН – от 3-ия месец сутрин и вечер по 5 гранули под езика преди храна, 20 дни всеки месец до раждане на бебето. Стабилизира състоянието на съединителната тъкан, еластичността на мускулатурата и здравината и еластичността на венозните стени. Шуслерови соли – комбинация – ШС 1, 2 и 11 по 5 таблетки, разтворени в половин литър вода, да се приемат през деня на няколко порции. Пигментация Появата на пигментни петна при бременни жени е свързана със състоянието на жлезите с вътрешна секреция, контакт с химични вещества, недостиг на някои витамини, микроелементи. Локализират се на различни места, но най-често по лицето, раменете, гърба. Хиперпигментацията е чисто козметичен проблем и не представлява никаква заплаха за бъдещата майка или детето. Все пак, тозиестетичен проблем може да се предотврати. Сепия официналис 9СН – до раждането всеки ден 1 път дневно по 5 гранули. Постепенно петната избледняват и изчезват напълно. Шуслерови соли комбинация с номер 6 и номер 12 – отново по 5 таблетки, разтворени в 500 мл вода, която се изпива за целия ден. Хомеопатията помага и в хода на раждането, и в послеродовия период – възстановяване след раждане, засилване на млечната секреция, рагади по гърдите и т.н. Ценна информация ще ви дадат нашите обучени фармацевти.

Хомеопатията е сигурен и нежен лечебен метод – избор на бременни жени по целия свят. Тя е ефективна за поддържане здравето на майките и техните бебета.

sohealth | 31


ЗдравословенЖивот

ПОМОЩ ОТ ПРИРОДАТА Природата е съвършена система и като такава тя предоставя естествени решения на множество състояния, които съпътстват бременната жена през деветте месеца на очакване.

Роза

етерични масла като например етерично масло от мандарина, здравец, масло от българска или мароканска роза, жасмин, иланг иланг, лайка (roman) и лавандула. Маслата може да се използват при вана, по време на масаж или чрез арома лампа.

Като метод да се преодолее общото физическо неразположение и да се повдигне настроението, може да се направи масаж със следните комбинации от етерични масла по желание: роза, здравец, лайка и лавандула.

Лайка (roman)

Здравец

Лавандула ЗАПОМНЕТЕ: ОБЩОТО СЪДЪРЖАНИЕ НА ЕТЕРИЧНИ МАСЛА НЕ БИВА ДА ПРЕВИШАВА ТРИДЕСЕТ КАПКИ НА ДВЕ СУПЕНИ ЛЪЖИЦИ БАЗОВО МАСЛО. 32 | sohealth

Текст: Таня Димитрова: Фотография: Shutterstock , личен архив

При много жени бременността може да бъде съпътствана с множество проблеми като болки в гърба, отичане и подуване на краката, киселини в стомаха, стомашни разстройства, безсъние и др. И тук полезни биха могли да бъдат някои


ЗдравословенЖивот По време на бременност, преди да пристъпите към масажи от какъвто и да е вид, е важно да се консултирате с вашия лекар

Пачули Често срещан проблем при бременните жени е констипацията. Етеричното масло, което може да бъде използвано в този случай, е от растението пачули. В шишенце с 2 супени лъжици базово масло се слагат 30 капки масло от пачули и разбиват добре. Прави се масаж на корема с част от приготвената смес по посока на часовниковата стрелка, като се започва от долната дясна част на корема, стига се до областта под гърдите и се продължава към лявата страна. При сутрешно гадене може да се използват между 4 и 6 капки етерично масло от градинска мента в купа с кипяща вода. Купата се поставя в спалнята близо до леглото и се оставя за през нощта. За да се съхрани кожата от стрии, етеричните масла също могат да влезнат в употреба, като в този случай също толкова важни са и базовите. За масажи на областите, където кожата е под напрежение, може да се приложи следната комбинация:

При разширени вени се смесват 15 капки масло от здравец и 5 капки масло от кипарис в две 2 супени лъжици базово масло. С получената смес се потупват много нежно краката от глезените към бедрата. Здравецът подпомага циркулацията на кръвта, а кипарисът оказва добро влияние на цялата венозна система.

10 капки масло от семки на пореч 5 капки масло от морков Друга подходяща комбинация е:

5 капки масло от мандарина След като се смесят етеричните масла, се добавят 2 капки от сместа на 2 чаени лъжици базово масло.

210 капки масло от грейпфрут 210 капки масло от кориандър От получената смес се слагат до 10 капки на 2 супени лъжици базово масло. От така получената смес може да се сложат шест капки във ваната, четири-пет капки в купа с топла вода за вана за крака, пет капки от смесените етерични масла, разтворени в две супени лъжици базово масло, може да се използват за масло за тяло. Крампите в краката също са често срещан проблем при бременните жени, като те се проявяват по-често през нощта или по време на следобедна дрямка. За облекчаване може да се правят вани на краката с 5 капки масло от здравец, 10 капки масло от лавандула и 2 капки масло от кипарис. Сипват се в съд с топла вода и краката се потапят в него.

SO’BIO ETIC ЛАВАНДУЛА БИО ЕТЕРИЧНО МАСЛО 15МЛ

1 супени лъжици масло от пшеничен зародиш

6 капки масло от лавандула

210 капки масло от лавандула

Кипарис

2 супени лъжици бадемово масло

7 капки масло от българска или мароканска роза

Чувството на умора и изтощение също може да се прояви във всеки етап от бременността. Следната смес от етерични масла може да се използва като масло за тяло и вана, за облекчаване чувството на умора:

Етеричните масла трябва да се използват внимателно по време на бременност и да не се превишава зададената пропорция.

Едно от малкото разрешени етерични масла по време на бременност. Имуностумулант, лавандулата се използва заради своите лечебни и успокояващи свойства. Балансира енергийните центрове на тялото като облекчава гадене, повръщане, сърцебиене, задържане на течности, цистит, мускулни болки и спазми, мигрена, безсъние, безспокойство.

sohealth | 33


ЗдравословенЖивот

СТОМАШНО-ЧРЕВНИ

НЕВОЛИ

Летните неразположения най-често са провокирани от вирусите – ентеро-, рота- и аденовируси. „Летният грип” може да бъде причинен от различни серотипове на тези вируси. Те се разпространяват лесно и бързо, главно по въздушно-капков и контактно-битов път и най-често на места, където се събират много хора. Симптомите на летните вирусни инфекции традиционно са повишената температура, стомашно-чревните неразположения – изтощително разстройство или повръщане, болки в ставите и мускулите. Най-застрашени са малките деца, хронично болните и бременните жени. Увлечени в игри, децата често забравят за миенето на ръцете, стоят дълго на слънце или с мокри бански. Затова е важно родителите да следят за добрата хигиена и да пазят децата си от преохлаждане или прегряване. През топлите месеци е важно да приемаме достатъчно количество течности и да консумираме прясна и здравословно приготвена храна. Не бива да подценяваме и грижливото измиване на сезонните плодове и зеленчуци. Причинители Основните „виновници” за стомашночревните оплаквания през лятото са: Ентеровируси. Малките РНК вируси, които имат повече от 90 серотипа, се размножават нормално в лигавицата на 34 | sohealth

Текст: Боряна Димитрова Фотография: Shutterstock

Често се случва ваканционното ни настроение да се помрачи от неприятна „лятна“ инфекция.


ЗдравословенЖивот

гастроинтестиналния тракт. В някои случаи обаче вирусът се разпространява до различни органи, като предизвиква по-сериозно заболяване. Коксаки вируси. Причиняват херпангина, която се изявява с висока температура, болки в гърлото и липса на апетит. По небните дъги и мекото небце се появяват червени надигнати петна, които преминават в мехурчета, които се пукат, а на тяхното място се образуват афти. Стомашно-чревната форма на заболяването започва с висока температура, болки в корема, повръщане и умерена диария.

ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ ВИРУСНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРЕЗ ЛЯТОТО Е ВАЖНО СПАЗВАНЕТО НА ОТЛИЧНА ЛИЧНА ХИГИЕНА И ХИГИЕНА НА ХРАНЕНЕТО. ГЛАВНИЯТ СТОПИРАЩ ФАКТОР ЗА ВСЕКИ ТИП ИНФЕКЦИЯ Е ДОБРОТО СЪСТОЯНИЕ НА ИМУННАТА СИСТЕМА.

ВАЖНО!

ДИАРИЯТА МОЖЕ ДА БЪДЕ ОПАСНА, ОСОБЕНО ПРИ НОВОРОДЕНИ, МАЛКИ ДЕЦА И БРЕМЕННИ. ТЯ МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ САМО ЗА ДЕН-ДВА ДО ДЕХИДРАТАЦИЯ. ОБЕЗВОДНЯВАНЕТО Е ЖИВОТОЗАСТРАШАВАЩО СЪСТОЯНИЕ ПРИ МАЛКИТЕ И ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ОПАСНО ЗА ПЛОДА НА БРЕМЕННИТЕ. ДЕХИДРАТАЦИЯ НАСТЪПВА, КОГАТО ТЯЛОТО ЗАГУБИ ТВЪРДЕ МНОГО ТЕЧНОСТИ И ЕЛЕКТРОЛИТИ (КАЛИЙ, НАТРИЙ), КОИТО ТРЯБВА ДА БЪДАТ ВЪЗСТАНОВЕНИ ВЪЗМОЖНО НАЙ-БЪРЗО. ЛЕЧЕНИЕТО СЕ СЪСТОИ ОСНОВНО В РЕХИДРАТАЦИЯ. ВЪПРЕКИ ЧЕ ВОДАТА Е ВАЖНА ЗА ПРЕВЕНЦИЯТА НА ДЕХИДРАТАЦИЯТА, ТЯ НЕ СЪДЪРЖА ЕЛЕКТРОЛИТИ. ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА ЕЛЕКТРОЛИТНИТЕ НИВА В ОРГАНИЗМА Е ВАЖНО ДА СЕ КОНСУМИРАТ ПОВЕЧЕ СУПИ, ПЛОДОВИ СОКОВЕ, МЕКИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ, БОГАТИ НА КАЛИЙ.

Аденовируси. Този тип инфекции поразяват респираторния тракт, храносмилателната система и/или очите. Вирусите от тази група се характеризират с висока устойчивост. Механизмът на предаване на инфекцията е въздушнокапков и фекално-орален, а инкубационният период варира от 2 до 10 дни, като болните са заразоносители до 14 дни след проявата на първите симптоми. Заболяването започва с повръщане и повишена телесна температура. След известно време се появяват многократни воднисти изхождания, настъпва токсико-инфекциозен синдром с опасност от обезводняване.

продължи много дни, без слуз или кръв, но придружени от повръщания. Обикновено заболяването отминава за 3 до 9 дни.

Ротавируси. Ротавирусните инфекции са сред най-честите остри чревни инфекции и водещ причинител на диария в детска възраст. Тежестта на заболяването зависи от състоянието, в което се намира организмът в конкретния момент и дали имунната защита е отслабена. Ротавирусите се разпространяват независимо от хигиенните мерки – причината е, че са силно заразни и устойчиви във външната среда – могат да оцелеят в продължение на седмици във вода и в продължение на четири часа върху кожата. Инфекцията започва с висока температура, спазми в корема и болки около пъпа. Следват многократни воднисти изхождания – 1015 и повече в денонощие, което може да

ЛЕЧЕНИЕ ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ОБЕЗВОДНЯВАНЕТО. Повишеният прием на течности е важен фактор за бързото и ефикасно лечение на стомашно-чревните разстройства. Важно е да си осигурим ПОДХОДЯЩ ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ, който да ускори възстановяването на нормалните функции на червата, в това число разграждането и абсорбцията на хранителните вещества. Вирусните гастроентерити не се влияят от антибиотици и поради тази причина не се препоръчват за този тип заболявания. За да подобрим баланса в чревната микрофлора и за да намалим тежестта и продължителността на диарията, е добре да приемаме подходящи пробиотици.

ГАСТРОПРОТЕКТ Бързо облекчава симптомите на киселини, парене, болка, тежест, подуване на стомаха, стомашно разстройство, гадене и други., причинени от излишните киселини. Понижава киселинността до 12 часа като поддържа ефективно нормалната киселинност в стомаха.

sohealth | 35


ЗдравословенЖивот

Лятото –

рай за гъбичките

СИМПТОМИ НА ГЪБИЧНА ИНФЕКЦИЯ Когато средата е топла и влажна, както се случва около водните басейни през лятото, гъбичките се размножават с бързи темпове и причиняват различни инфекции. Изпотяването в горещите дни и носенето на изкуствени дрехи създават идеални условия за развитие на гъбички по кожата (т.нар. микоза). Носенето на затворени обувки и маратонки през лятото е една от основните причини за появата на гъбички по стъпалата, между пръстите и по ноктите (онихомикоза). Микозата е силно заразно заболяване, което трудно се поддава на лечение. 36 | sohealth

Медицинската статистика сочи, че всеки пети човек страда от този проблем. Най-често инфектирането става при ходене на бос крак по влажни или мокри подове (напр. плувни басейни, общ санитарен възел, мокри помещения и бани) и чрез споделяне на чехли, обувки, кърпи, чорапи, аксесоари. Затова избирайте памучни и копринени дрехи, не носете чужди дрехи и обувки, вземайте ежедневно душ, задължително подсушавайте старателно стъпалата и зоната между пръстите на краката си.

Загрубяване, напукване и лющене на кожата между пръстите или по стъпалата. Сърбеж, парене, понякога подсичане и кървене. Нокътната плочка пожълтява или потъмнява, става чуплива. Ако все пак се заразите с това неприятно заболяване, не отлагайте посещението при дерматолог, защото гъбичките са изключително упорити. Колкото по-рано започнете лечението, толкова по-голям е шансът да ги отстраните бързо и трайно. На пазара се предлагат различни лекарства с дълготраен ефект като

Текст: Боряна Димитрова Фотография: Shutterstock

Слънце, плаж, море…. Лятото е тук! За съжаление, това е и сезонът, когато значително нараства процентът на т.нар. (плажни) болести.


ЗдравословенЖивот

таблетки с противомикотично действие и продукти за локално приложение.

препоръчват използването на интимни гелове с алкално pH.

ИНТИМНА ГРИЖА ПРЕЗ ЛЯТОТО Въпреки че солената морска вода убива бактериите, посещаването на басейни, целодневното стоене с мокър бански, носенето на прашки, лошата хигиена, както и по-разкрепостеният сексуален живот през лятото (сексът без презерватив) често водят до появата на гъбични инфекции. Симптомите се изразяват в силен сърбеж, парене, зачервяване, напукване, лющене на кожата. Гъбичните инфекции (особено candida albicans) най-често се локализират в предгениталната област, Най-сигурното средство да се предпазите от тях е добрата лична хигиена. Когато ходите на плаж, винаги носете със себе си поне два чифта бански, които да сменяте. През летните месеци специалистите

СИМПТОМИ Зачервяване на лигавицата и сърбеж във вагината, парене и болка при уриниране или при полов контакт. Бяло течение с плътна бяла консистенция с вид на извара или пресечено мляко. Дамите лесно разпознават наличието на микотична инфекция по симптомите и особеностите на течението. Въпреки това диагнозата се поставя категорично след преглед при гинеколог и микробиологично изследване на влагалищен секрет. При бременност състоянието задължително изисква преглед и взимане на намазка. Извършването им не представлява опасност за бременността. Освен обичайните гъбични инфекции край водните басейни през лятото дебнат и други, по-екзотични гъбични причинители

на инфекции като Candida tropicalis, Candida krusei и Candida glabrata. И тъй като най-разпространените антимикотични средства действат преди всичко срещу вида Candida albicans, при съмнителни оплаквания е необходимо гинекологът да вземе влагалищен секрет и да направи посявка в подходяща за развитието на гъбичките среда, за да се идентифицира точният причинител на инфекцията. Лечението се назначава съобразно получените разултати от микробиологичното изследване. При гъбични инфекции самолечението не е препоръчително. Важно е да се обърнете към специалист възможно най-бързо. Защото, ако причинителят на инфекцията се третира неправилно, това може да доведе до влошаване на състоянието.

sohealth | 37


Стоп Хемороиди За да се избавите от този неприятен здравословен проблем, откажете пикантните храни и ограничете цигарите и алкохола.

Според статистиките10% от хората страдат в определен момент от живота си от хемороиди. Дори да не попадате в тях, със сигурност сте чували за това заболяване и сте го асоциирали с думата „болка”. Късметлии сте, ако не сте я изпитали на гърба си, но никой не може да ви даде гаранция, че няма да ви споходи внезапно. РИСКОВИ ФАКТОРИ Предразполагащите фактори за появата на хемороиди са: хроничен запек, заседнал начин на живот, диарии, диета с намалено съдържание на фибри, преяждане или прекомерна употреба на алкохол и пикантни храни, прекомерни физически усилия, бременност и наследствена предразположеност. ВИДОВЕ ХЕМОРОИДИ В същността си хемороидите представляват разширени венозни съдове в областта на долната част на ректума и ануса. Според разположението си се различават два основни вида хемороиди – вътрешни и външни. 38 | sohealth

СИМПТОМИ Сърбеж и парене (около ануса) Зацапване на бельото със секрет Болка-особено характерна за външните хемороиди Кървене при изхождане Пролабиране (през ануса) ДИАГНОЗА Прегледът включва щателен оглед на засегнатата област и ендоскопско изследване - аноскопия (при нужда). Щателен оглед на ануса и ректума посредством ригидна тръба позволява разграничаването на хемороидите от други заболявания. ЛЕЧЕНИЕ Първата стъпка е редуциране на рисковите фактори и спазване на хигиенно-диетичен режим. Важно е да се прави всекидневен тоалет с измиване с хладка вода след дефекация. Медикаментите за лечение на хемороиди се предлагат под формата на мехлеми, кремове, гелове, свещички, пяна, които обикновено се нанасят с тънък слой върху засегнатите участъци. Те не лекуват

трайно хемороидите, но намаляват възпалението и отока. Съвременната медицина предлага различни методи за лечение на хемороидите. Един от най-популярните безкръвни методи се нарича банд-лигиране, при което се поставят специални еластични връзки около основата на разширените венозни съдове. По този начин се прекъсва кръвоснабдяването към хемороидите - те изсъхват и отпадат от само себе си. Друг метод е инфраред терапията, която позволява пациентът да се върне на работа още на същия ден. Хемороидите се третират още чрез криотерапия, склеротерапия или лазертерапия. В по-напредналите стадии на заболяването се прилага хирургично лечение. Хемороидектомия. Извършва се в болнични условия и под упойка. При нея се премахват изцяло разширените венозни съдове. Това е най-радикалният подход с най-малък шанс за рецидиви след отстраняването им. Възможните усложнения включват инфекция, кървене и стесняване на ануса от съединителната тъкан, която се образува при зарастване. Хемороидектомия със стаплер. Представлява модерен метод за премахване на по-тежките форми на хемороиди. С помощта на устройство, наречено стаплер, се стеснява отпуснатата поддържаща тъкан, която е позволила на хемороидите да пролабират към ануса. Този метод е по-бърз и безболезнен за пациента, но при него не се премахват самите хемороиди. БИЛКОЛЕЧЕНИЕ Според народната медицина някои растения притежават свойствата да укрепват кръвоносните съдове и да облекчават симптомите при хемороиди. Биофлавоноидите влизат в състава на някои растения и притежават свойствата да стабилизират и подсилват стените на кръвоносните съдове, а също и да намаляват възпалението. Главен източник на биофлавоноиди са цитрусите.

Текст: Боряна Димитрова Фотография: Shutterstock

ЗдравословенЖивот


Хамамелис.

Използват се кората и листата на растението за външна употреба – под форма на мазила и отвара. Хамамелисът намалява кървенето, облекчава болката, сърбежа и подуването.

Рускус

(иглица). Намира приложение в терапията на хемороиди и варикозни вени. Той тонизира венозната стена и намалява отока на тъканите. Прилага се под форма на капсули или чай. Рускусът не бива да се употребява при хора с високо кръвно налягане, с доброкачествена простатна хиперплазия, бременни жени и кърмачки, както и от хора, приемащи инхибиторни лекарства.

Конски кестен.

Подобрява състоянието при разширени вени на крайниците и при хемороиди. Счита се, че активното вещество на конския кестен е есцин. Той намалява отока и възпалението, и подобрява състоянието на венозните стени. Конският кестен се прилага под форма на капсули, чай или външно – под форма на компреси.

Важно! При хемороиди безразборното използване на кортикостероидни кремове не е препоръчително! Продължителното лечение с локални кортикостероиди може да доведе до атрофия на кожата, хиперпигментация, кожни инфекции, повърхностни разширени кръвоносни съдове.


ЗдравословенЖивот

Златни правила за здрави бъбреци през лятото

Липсата на течности може да предизвика образуването на камъни в бъбреците. Затова през топлите летни дни за поддържане на алкално-солния баланс е препоръчително да се пият предимно вода и фрешове и да се избягват газираните напитки и студеният чай (заради високото съдържание на оксалати – фактор, допринасящ за образуването на бъбречни камъни). Рискови фактори Камъните в бъбреците се появяват като следствие от редица фактори: наследственост (най-малко 25% от случаите имат фамилна обремененост); 40 | sohealth

пол (камъните засягат три пъти по-често мъжете от жените. Причината е по-високото количество от защитната цитратна субстанция на хормона естроген в женската урина, комбинирано с по-ниските нива на оксалат, който допринася за образуването на камъни);

възраст (проявява се най-често между 25 и 50 години; между 1 и 5% от случаите засягат децата); климат (рискът е по-висок при горещ климат; прекомерно изпотяване и недостатъчен прием на течности). Камъните в бъбреците се различават по своята форма, структурен състав, твърдост и размер. Най-често срещани са калциевите камъни – 82% от случаите. Симптоми Болка.Това е един от най-важните признаци за камъни в бъбреците и се проявява основно, когато уринарният тракт е запушен. Понякога болката може

Текст: Боряна Димитрова Фотография: Shutterstock

Приемът на достатъчно течности и поддържането на оптимална хидратация са важни през цялата година, но през лятото значението на водата е ключов фактор за доброто здравословно състояние на организма.


ЗдравословенЖивот

да бъде придружена с гадене и повръщане. Обикновено тя се локализира откъм гърба, когато камъкът запушва изхода на бъбрека. При преминаването му надолу болката се измества към слабините. Гадене, повръщане, кръв в урината. Инфекция. Камъните в уринарния тракт често са съпроводени от инфекция. Тя се проявява чрез треска, студени тръпки и треперене. Това състояние е най-често срещано при случаите, в които инфекцията засяга самия бъбрек. Парене при уриниране, често уриниране, продължително усещане на позиви за уриниране или невъзможност за изхождане. Камъни, които не запушват или запушват частично уринарния тракт, могат да преминат, без да бъдат усетени. Диагноза Камъните в бъбреците обикновено се диагностицират чрез ехографско изследване и изследвания на урината. Ехографията обаче не е подходяща за откриване на камъни в уретера, където се препоръчва провеждането на компютърно-томографско изследване за окончателно потвърждава на диагнозата. Лечение Възможността камъните да изпаднат от само себе си зависи от размера, формата, броя им и местоположението в бъбрека и уринарния тракт. По-малките камъни могат да се спуснат в пикочния мехур безболезнено през широките 4 мм вътрешни пикочни пътища, преди да бъдат

изхвърлени при уриниране. 85% от камъните са достатъчно малки, за да излязат в рамките на 2-3 дни. Те обикновено са 4-5 мм в диаметър. По-големите обаче се премахват по два начина: чрез литотрипсия (раздробяване с ударни вълни) или оперативно. Литотрипсията е безболезнена интервенция, при която се използват високоенергийни ударни вълни, които преминават през тялото и натрошават камъните на малки песъчинки. След това те могат да се изхвърлят спонтанно от организма. Обикновено хоспитализацията при този метод е за ден или два, а в някои случаи може да се проведе и амбулаторно. Литотрипсията е най-ефективна при камъни с диаметър до 2 см. В момента в България по този начин се лекуват около 70-80 % от всички пациенти, а в комбинация с други методи (най-често ендоскопски) този процент нараства до 90%. Благодарение на това случаите, при които се налага оперативна интервенция, са все по-редки и не надвишават 5-10%.

Превенция Прием на достатъчно количество течности (основно вода): 1.5–2 литра на ден. Балансирана диета, която включва: * Намаляване на консумацията на богати на калций храни (препоръчителният дневен прием е 1000 мг). *Ограничаване на хранителните продукти от животински произход. * Увеличаване на хранителните фибри в диетата. *Намаляване на дневната консумация на сол в количества до 5 г. *Избягване на продукти като цвекло, шоколад, спанак, ревен, чай, повечето ядки (богати на оксалати) и газирани напитки, които са богати на фосфати. *Ограничване на консумацията на алкохол – не бива да се косумират повече от две питиета на ден. *Намаляване на приема на хранителните добавки, които съдържат витамините С или D, защото могат да допринесат за образуването на камъни в бъбреците.

sohealth | 41


ЗдравословенЖивот

Китайски

сюрприз

Традиционната китайска медицина, която се доверява най-силно на съвършенството на природата, всъщност залага на изравняване на енергиите, които според китайските доктори балансират човешкото тяло. В зависимост от хармонията на енергиите в организма специалистите по китайска традиционна медицина лекуват или изравняват нивата им единствено на базата на изключване или на включване на определени храни в ежедневното меню на пациента. Обикновено препоръчват преминаване на почистващ, изравняващ или натрупващ режим с настъпването на нов сезон, когато се очаква, че организмът има нужда от тонизиране или пък от подсилване. Всяка храна има определени и уникални характеристики, чиято функция е не само да засити апетита, но и да поддържа нивото на добър баланс между топлото и студеното – основните състояния на тялото, с които посрещаме топлите или студените сезони. Така се балансира нивото на жизнената енергия Ци, която е в основата на всеки жив организъм и се проявява в 42 | sohealth

двете си форми – Ин и Ян. Според китайската медицина хранителните вещества (Ин) са основа за функционалната активност (Ян). Съществуването на практически неосезаемите дребни хранителни вещества в организма се проявява във функционалната активност на вътрешните органи, меридианите и колатералите (разклонения на меридианите), затова в китайската медицина под Ци преди всичко се подразбира Ян-ци като функционална активност на вътрешните органи, меридианите и колатералите. Например: при излишък на Ци (или функционална хиперактивност на някой от органите или меридианите) се предизвиква синдромът на огъня и горещината, а недостигът на Ци (т.е. функционалното отслабване на някой орган или меридиан) предизвиква синдрома студ. В древността практикуващите традиционна китайска меди-

цина лечители са открили и способността на голяма част от храните да затоплят или изстудяват организма, като по този начин не само че лекуват някои от оплакванията на пациентите си, но и ги предпазват от характерните за сезона болести. Храните, които изстудяват организма, имат тонизиращ и почистващ ефект, успокояват движението на кръвта и подхранват баланса на Ин в организма. Те са подходящи за хора, които имат натрупване на горещина в тялото си – състояние, което обикновено се изразява в следната симптоматика: постоянно усещане за топлина задъхване жажда изпотяване безпокойство зачервени очи и лице главоболие усещане за киселинност в устната кухина и езика тъмна или жълта урина и учестен пулс.

Текст: Краси Генова Фотография: shutterstck.com

Традиционната китайска медицина лекува с хранителен режим, който балансира студа и топлината в човешкия организъм.


ЗдравословенЖивот

Ако разпознавате себе си в някои от гореспоменатите състояния, трябва да вкарате в ежедневното си меню храни със застудяващ ефект. Храни със застудяващ ефект ПЛОДОВЕ – ябълка, банан, грейпфурт, киви, лимон, портокал, круша, помело, ягода, диня.

липса на енергия липса на изпотяване отделяне на газове Препоръчаните храни за балансиране на студа и топлината в организма ви са следните: ПЛОДОВЕ – кайсия, череши, кестени, кокосово мляко, изсушена мандарина, праскова, нектарина, къпини. ЗЕЛЕНЧУЦИ – тиква, пресен лук, тиквички, кромид лук. ДРУГИ ХРАНИ – кедрови ядки, шамфъстък, пилешко месо, масло, козе мляко, шунка, агнешко месо, миди, скариди, кориандър, кафе, горчица, чесън, джинджър, оцет, вино.

Храната, която поемате ежедневно, променя баланса на студеното и топлото в организма ни, което според китайската традиционна медицина е причина за дискомфорт и понижена имунна система. Хармонията

между двете енергии е от изключително значение при смяната на сезоните, когато се променя и балансът на студеното и топлото в организма, в зависимост от метеорологичните условия. Например през лятото, когато е горещо и въздухът е сух, в тялото се натрупва много топлина, която трябва да балансирате с храна със застудяващ ефект.

ЗЕЛЕНЧУЦИ – целина, китайска ряпа Дайкон, бамбук, зелена салата, гъби, спанак, краставица, домат, кестен, зимен пъпеш. ДРУГИ ХРАНИ – яйце, сирене, раци, кисело мляко, заек, водорасли, сусамово олио, зелен чай, ментов чай, соев сос. Затоплящите храни пък от своя страна балансират нивото на Ян енергията и са изключително полезни за хора с дифицит на Ян в организма си. Обикновено сиптомите за понижени нива на Ян са: студени ръце студени стъпала на краката студено тяло стомашни болки дискомфорт при консумация на студени храни

Избират се сезонни плодове и зеленчуци в менюто, защото се смята, че те са най-подходящи за хармонизирането на енергиите в човешкия организъм. sohealth | 43


Красиви иСтилни Модни изкушения

Слънце и хидратация

Спорт у дома

НА МОДА Е КРАСИВОТО А красотата означава здраве! Сияен тен, мека кожа, красиви коси и неизменната усмивка – това е формулата на лятото. Топлите дълги дни ни приканват да покажем най-доброто от себе си, но това е и моментът, когато трябва да си отделим и специални грижи.


Красиви иСтилни

модни изкушения за

Модата е изкуство за тези, които я създават, и начин да изразиш себе си за тези, които я припознават и умеят да се забавляват с нея!

Това лято нещото, което е хубаво да имате предвид, когато тръгнете на „лов“ по магазините, са райетата. Едно е сигурно – лесно ще ги забележите. Те са впечатляващи и ефектни. Избягвайте само панталони на райета, освен ако не сте с размерите на модел. Търсете ги върху потници, блузи от трико, рокля до глезена, прилепнала по тялото. Класическата цветова комбинация е бяло и тъмносиньо и няма да крия, че е и моят фаворит. Съчетава се прекрасно с бял ленен панталон и ниска обувка. Това е абсолютен must за морски разходки. 46 | sohealth

Но също така райето изглежда фантастично и във всякакви други цветови варианти – черно и червено, жълто и бяло. За да постигнете оригиналност в тоалета си, провокирайте себе си и околните с различен от очаквания избор. Съчетайте пола в бяло и черно райе с жълт потник например! Това е изненадваща и много категорична комбинация, която показва дързост, фантазия и специално отношение към модата!

Текст: Цветелина Димитрова Фотография: Дени Кирилова, www.net-a-porter.com

Едва успяхме да се наситим на шлиферите си и ето че вече е време да организираме и обновяваме лятната секция от гардероба.


Красиви иСтилни

майки и бебета Друга тенденция това лято остава актуална от миналия сезон, а именно блузите без рамене или с асиметрично рамо. Вариантите са неизчерпаеми – дантелени, с волани, които подчертават асиметрията, прилепнали по тялото или ефирни, свободно падащи материи. Всички те придават неподправена чувственост на жената и я правят привлекателна и секси. С мярка! Могат да се съчетават прекрасно с дънки, бял тесен панталон, с дълга пола за постигане на испански стил тип „Кармен“.

Улавяйте тенденциите, но винаги ги пречупвайте през собствения си критичен поглед! И ги подчинявайте на трите основни правила за избягване на модни грехове – повод, фигура, възраст!

Прекрасно допълнение към този модел топ са богатите, орнаментирани, големи обици, които висят почти до рамото! Не се страхувайте да провокирате със съчетание между подобни обици, дънки и гуменки например! Няма правила, освен това да следвате личния си усет за стил и да направите комбинация, с която да се чувствате красиви и верни на себе си!

sohealth | 47


Красиви иСтилни

Дългите поли или рокли не са новост нито за това, нито за което и да било лято. Те са толкова класика през този сезон, колкото белият панталон. Нещо, което е нововъведение обаче, са дългите модели с леко или по-изразено скъсена предна част на дължината. Предимствата от това са няколко. Ако имате красив крак или глезен – така той изпъква. Ако сте съчетали този тоалет със сандал тип „бижу“ – украсен с камъни или с много каишки „римски стил“, той се превръща в акцент. И трето – основно според мен предимство е, че се комбинира прекрасно и с висок ток.

Лично аз харесвам класическата дълга лятна пола или рокля, съчетана с нисък сандал, за да се балансира драматизмът им, докато несиметричната дължина със скъсена част отпред дава възможност за повече варианти на обувки – от елегантен сандал с ток или без, през еспадрила на платформа, до обикновена бяла гуменка.

TOP TIP

КОПРИНЕНИЯТ ПОТНИК

Неподвластен на тенденциите, можете да го съчетаете с всичко и навсякъде!

Най-добър приятел за всяко съчетание и повод е аристократичният роднина на обикновения памучен бял потник. С копринения вариант се изкачваме на следващото ниво в модната йерархия. По мое мнение минимумът за „спокойно“ лято е да си го набавите в бял, черен и блед бежово-розов цвят. Всички останали цветове са пожелателно допълнение! Стои изискано под сако или кашмирена жилетка, прекрасно е съчетанието и с дънково яке. С него няма да останете без подходяща комбинация за някоя пищна и шарена пола, която сте си купили наскоро.

sohealth | 49


Красиви иСтилни

Едно от най-ползваните неща в бебешкия гардероб е бодито. През зимата сте сигурни, че предпазва добре гръбчето от оголване, а през лятото то може да бъде и единствена част от тоалета на бебето.

И тъй като този брой е посветен на майчинството, няма как да не отделя внимание и на най-малките, но бъдещи верни модни фенове.

Като майка на три деца смея да твърдя, че имам достатъчно натрупан опит, за да дам няколко съвета на тези от вас, които чакат първата си рожба. Зная от личен опит, че радостта от очакването и еуфорията са причината много бъдещи мами да пазаруват неограничен брой излишни неща. Зная също така и че най-вероятно, прочитайки това, едва ли ще се ограничите особено, но все пак ще се опитам да ви бъда полезна!

Когато купувате дрешките, много внимателно преценявайте материите! От памук до памук има разлика! Мекотата и гъвкавостта на плата са от основно значение. Например дънките и джинсите за най-малките са абсолютно непрактични! Не се лъжете по това колко сладко изглежда на закачалката в магазина.

Избирайте широки модели с ластик на талията – за лесно обличане и събличане при смяна на памперс и удобство на детето ви, разбира се!

Съществуват много красиви и ефектни варианти на бодита и там изборът е въпрос на личен вкус, но основните правила за практичност са:

1) Задължително 100% памук. 2) За най-малките – модел тип „прегърни ме“ с прехлупване отпред. Избягвайте вариантите с обличане през главата. Те създават стрес и за вас, и за бебето. 3) Не купувайте модели с копчета на гърба, защото, когато бебето ви е в легнало положение, ще му бъде дискомфортно. 4) Избягвайте бодита с емблеми, бродерии и надписи, защото в повечето случаи от вътрешната страна те са пришити с груба изработка и множество шевове, които дразнят бебешката кожа.

50 | sohealth

Детската мода е предоставена с любезното съдействие на бутик bepa.


Красиви иСтилни

Обувчици за бебета, родени в края на пролетта и началото на лятото, са ненужни. В жегите бебенцата се чувстват щастливи, когато са боси, а в по-хладни дни чорапките са напълно достатъчни! За най-малките ви съветвам да избягвате горнища с качулки, тъй като те прекарват часове в легнало положение и качулката е неудобна в такъв случай. Когато подбирате дрешките на бебето си, избягвайте фрапантни надписи на известни марки, просто защото не е елегантно. Не използвайте детето си като моден аксесоар! Имате си чанта, за да задоволите тази потребност. Не изпадайте и в другата крайност да купувате прекалено бебешки десени – отрупани с патета, топки, палячовци.

Ако това може да ви е полезно и да е вид ориентир, когато подбирате дрехите на децата си – извън удобството, търсете френския шик – нито повече, нито по-малко от нито един елемент! „Умереност“ и „елегантност“ са кодовите думи!

Не мога да се въздържа да не споделя на какво да обърнете внимание и когато подбирате бебешката количка. Спомням си, че се чувствах объркана и стресирана от липсата на опит и ясен критерий. Основните изводи от моя опит са: 1) ТЕГЛОТО – уверете се, че не е прекалено тромава, защото ще има ситуации, в които ще ви се налага да я повдигате често, а удобството е важно. 2) КОЛКО ЛЕСНО СЕ СГЪВА И ПРЕНАСЯ. Това ще е важна и повтаряща се част от вашето ежедневие и е хубаво да си спестите излишния стрес. 3) ЖИВЕЕМ В ГРАДОВЕ, В КОИТО ПРИДВИЖВАНЕТО С ДЕТСКА КОЛИЧКА СИ Е ЧИСТО РОДЕО ЗА ДЕЦАТА И РОДИТЕЛИТЕ. Тротоарите са разбити, понякога изобщо липсващи, колите паркират необезпокоявани там, където ги има, а на места бордюрите са с височина 50 см. Тази констатация е тъжна, но е факт, затова основният критерий за практична детска количка по нашите географски ширини са амортисьорите! Подберете модел с качествени и здрави амортисьори и сравнително големи колела, за да преминавате безаварийно през препятствията, които инфраструктурата, която ни заобикаля, ви готви!

sohealth | 51


Красиви иСтилни

ПРИРОДНИ БЛАГА

Каква грижа да подсигурим на кожата си, за да сме сигурни, че лятото ще бъде не само безгрижно и вълнуващо, но и красиво?

Сертифицираната натурална козметика се предлага само в аптечната мрежа. Във всички нейни продукти – експресни серуми за блясък, кремове, масла, интензивни маски и моделиращи грижи, се съдържат активни съставки от растителен произход. Високата концентрация на природни екстракти ни гарантира незабавен резултат още от първото приложение. А деликатните текстури и неповторимите аромати ще направят избора ни още по-лесен. Дъждовните дни са зад нас и лятото е в разгара си. Слънчевите лъчи са радост за малки и големи, радваме им се безрезервно. Но как да се погрижим за кожата си, когато е най-уязвима? Лицето е издайник. Не само на емоциите, 52 | sohealth

но и на това, което му липсва – сухотата издава липса на вода, а пигментацията – недостатъчна защита от слънцето. Как да посрещнем месеците на ваканция с блестяща и здрава кожа?

Природата е най-добрият източник на красота и здраве. Натуралните екстракти от растения и билки са високоефективни и безвредни. Най-любимият ми продукт е какаовото масло. Този опияняващ аромат на

шоколад и топящата се текстура са незаменими за мен. Използвам го за лице и тяло, всяка вечер. Съдържащият се в него естествен SPF 12 го прави и идеален слънцезащитен продукт. Придава на кожата дълготраен загар. За превенция на бръчки и укрепване на епидермалния слой на кожата е подходяща комбинацията му с кокосово масло. Полученият домашен лосион с екзотичен привкус притежава и силно антиоксидантни свойства поради съдържащия се в него естествен витамин Е. Няма противо-

Текст: Надежда Ангелова Фотография: shutterstock.com

Младата кожа е източник на красота и добро настроение. Как да я поддържаме здрава, с равен и блестящ тен, като изберем, безвредни и ефективни продукти?


Красиви иСтилни

показания за употреба. Колкото по-често се изпозва, толкова по-мека и блестяща кожа ще имаме. В допълнение ще предложа маслото от сладък бадем. То е с лека , немазна текстура и естествен източник на витамини А, В1, В2, В6, Е,К. Чудесно се отразява върху здравия вид на кожата ни комбинирането му с масло от морков. Заради високото съдържание на витамин А е постигнат естествен и много висок SPF 38 – 40. Безвредна и натурална слънцезащита за деца и възрастни. Това е един продукт, който аз използвам на морето. За десет дни се сдобивам с тен, който изисква поне едномесеч-

зародиш пък, този природен флуид подпомага регенерацията и еластичността на кожата ни в дълбочина. Видими резултати се забелязват след едномесечно нанасяне. Препоръчително е да се използва за лице и тяло след обичайната хигиена. Абсорбира се бързо, не оставя усещане за мазна текстура. но старателно „плажуване”. Не се притеснявам да нанасям този домашен лосион и върху кожата на сина ми. Спазвам правилото за реапликиране на всеки час, за безопасни слънчеви бани. Доказани са и антисептичните, и противогъбичните свойства на маслото от морков. Разредено в масло от пшеничен

Натуралните масла се смесват на водна баня, съхраняват се на тъмно и хладно. Така ще запазим качествата им поне 3 месеца .

Всяка една от нас си представя как ще изглежда тялото ù там, на морския бряг. Добре е да се погрижим и за най-проблемните зони, бедрата и коремната област. Изключително ефикасно е натуралното масло от хвойна. Силна превенция срещу образуване на целулит и стрии. Маслото от хвойна се използва само в разреден вид, основна роля и част от състава му е силициевата киселина. Тя се съдържа в невисока концентрация, но доказано е влиянието ù върху пет основни области на клетъчно действие. Свързано е най-вече със синтеза на колаген и еластин. За оптимални резултати се нанася два пъти дневно. Освен като превенция, но и силно оздравяващо действие има екстрактът от алое вера. При слънчеви изгаряния ефектът му е поразителен. Нанася се директно върху рани, усеща се моментално облекчение. Ако нямате подръка от този безценен помощник, и компресите с билкови извлеци от лайка, лавандула, невен ще помогнат при неприятни усещания на парене и дискомфорт.

Прекрасна ваканция и незабравимо лято sohealth | 53


Красиви иСтилни

хидроплан

Не е нужно да разполагаме с високотехнологични устройства като hi-tech огледало на компанията Panasonic, което може да диагностицира състоянието на кожата, за да установим кога тя губи тонус и здравословен блясък и фините линии са далеч по-забележими. Истината е, че както всяка друга част от нашия организъм, и кожата се нуждае от презареждане с нови сили и най-вече от вода. Медицината доказва, че има съществена разлика между състоянието суха и дехидратирана кожа. За разлика от генетичната предопределеност на кожата да бъде суха, нормална или мазна, дехидратираната кожа е моментно състояние, което се дължи на по-ниски нива на влажност, както на повърхността, така и в дълбоките слоеве на дермата, провокирани от динамичен начин на живот, стрес и беден на вода хранителен режим. Устроена в три слоя, нашата кожа се състои от 70% вода, така че загубата на тази жизненоважна влага поради дисбаланс на повърхностния хидролипиден слой или поради недоспиване, или дори поради прием на повече солени храни, алкохол, кафе рефлектира както на нормалното функциониране на клетките в епидермиса и защитните функции на хидролипидната обвивка, така и на състоянието на структурните компоненти – колаген, еластин на дермално ниво. В зоната на очите и устните, където епидермисът е най-тънък, последствията от дехидратацията проличават особено бързо. 54 | sohealth

Лесен тест: с ръце като леко пощипване в зоната на очите или потупване в областта на бузите може да определим загубата на влажност и еластичност. Ако кожата не се връща обратно в нормално състояние след подобен натиск, а следите от възглавницата остават часове след като сме станали от леглото, е време за спешни мерки.

Приемът на омега-3 мастни киселини под формата на хранителна добавка или чрез храни като риба, месо, ленено семе и бадеми доставя нужната доза липиди, които участват в изграждането на хидролипидния слой, който защитава не само от външни агресии, но и редуцира загубата на вода. Естественото придвижване на клетките на епидермиса към повърхността е свързано с тяхната кератинизация, или иначе казано – вроговяване, което се изразява във видимо загрубяване на кожата. Регулярното използване на нежни ексфолиращи средства отстранява мъртвите клетки от повърхността на кожата, задвижвайки колелото на нейното обновяване и добро дишане. Докато за сухата кожа е препоръчително тези процедури да са веднъж седмично, при мазна и комбинирана кожа може да се повторят 2 или 3 пъти в рамките на седем дни. Подходящи са деликатни формули без агресивни почистващи съставки, които не нарушават баланса на хидролипидния слой.

Текст: Ива Парлакчиева Снимки: shutterstock.com

Плътна, еластична и блестяща, такава следва да бъде добре хидратираната кожа, но защо често се оказва труднопостижима цел?


Красиви иСтилни

Антиоксидантно меню за здрава кожа В гамата на Pantone цветът на 2017 е зелено-жълт нюанс с име “Greenery”, такова следва да бъде и менюто ни за сияйно и тонизирано лице. Зеленолистни, повече свежи сокове, тонизиращи чайове, повече часове на открито ще преродят начина, по който изглежда лицето. Замърсяването и смогът обаче действат с обратен знак, доставяйки ненужно количество свободни радикали, които нарушават клетъчното обновяване и водят до преждевременно стареене. Препоръчителна е употребата на серуми с високо съдържание на витамин C, E веднага след сутрешното почистване и преди нанасянето на слънцезащитен крем. Добрият сън влияе както на доброто възстановяване на кожата, така и на качествената абсорбация на козметични-

кожата се нуждае от презареждане с нови сили и най-вече от вода

те сили. За да запазите нивата на влага в оптимален обем, дерматолозите съветват достатъчен прием на вода и употреба на козметика с високо съдържание на глицерин, урея и серамиди, които да прекратят загубата на влага и да възвърнат сиянието на лицето.

Допълнителна порция хиалуронова киселина Като основен компонент на дермално ниво тя не просто изпълва междуклетъчното пространство, осигурявайки плътност на колагеновите и еластиновите нишки, но и способства задържането на вода в дълбочина. Под въздействие на UV лъчите, слабия прием на полезни течности чрез храната и повишени нива на стрес нейното количество в организма намалява, а това намира външно проявление в сухота, фини линии и явни бръчки. Възвръщането ù в нормални стойности може да бъде изпълнено посредством дневната ни грижа за лице под формата на крем или серум, както и чрез хранителни добавки под формата на ампули за вътрешен прием, който често се свързва с витамини и колаген.

sohealth | 55


Красиви иСтилни ЕДНА ТОПТЕНДЕНЦИЯ СЕ ЗАПАЗВА ОТ ПРЕДИШНИТЕ СЕЗОНИ, А ИМЕННО „ГРИМ КАТО БЕЗ ГРИМ“.

ЕКСПЛОЗИЯ ОТ ТОПЛИНА И ЕКЗОТИКА Слънцето вече ни топли, а в сезона на цялото разнообразие от цветове и отблясъци е очаквано това да се отрази и при грима.

Скулите стават по-очертани и бляскави. Нюансите са прасковени и розови, а хайлайтърите озаряват дискретно тена. При очите позволява все по-фриволно използване на цветовете. Може да експериментирате с всички нюанси на зеленото, жълтото, синьото и розовото. Да, точно така – синьото се завръща като хитов цвят този сезон. При сенките са позволени както пастелните текстури, така и металическите отблясъци. Или просто поставете вечната очна линия, но в цвят, различен от черното. Използвайте цветна спирала и това ще е достатъчен акцент, който носи настроение. Устните са чувствени и плътни в цвят малиново, корал, розово и златисто бежово. Не робувайте на прецизното нанасяне и перфектните ъгли, сега естественото е на мода. Поставете блясък или балсам и ще станете неустоими.

Второто течение е много по-забавно - цветове избухват във всички нюанси. Колкото по-цветно и смело, толкова по-лятно е мотото ни през настоящия сезон. Потъмнява се леко основата и от порцеланова преминава към по-златиста, по-близка до слънчевия загар. 56 | sohealth

ПОЗВОЛЕТЕ СИ ДА ЕКСПЕРИМЕНТИРАТЕ В ГРИМА, ТОЧНО ТАКА, КАКТО БИХТЕ ИСКАЛИ ДА ЕКСПЕРИМЕНТИРАТЕ С ПОСЕЩЕНИЯ НА ВСИЧКИ ЕКЗОТИЧНИ ДЕСТИНАЦИИ, ЗА КОИТО МЕЧТАЕТЕ! ПРЕПОРЪЧВАМ ЕКЗОТИКА И ПРИ ГРИМА.

SO’BiO étic СЕНКИ С МИНЕРАЛНИ ПИГМЕНТИ Съчетание на минерални пигменти с естествени перлени прахове за несравнимо ярки и интензивни цветове. Офталмологично тествани върху чувствителни очи и контактни лещи. 100% натурални съставки, без парабени, силикони и синтетични оцветители.

Текст: Невена Згурова Фотография: Shutterstock, PR

ПРИ ГРИМА


Красиви иСтилни

Огледалце, огледалце… коя е най-красивата коса на света?

Текст: Григорий Кюлев-Гого, Фотография: Shutterstock, PR

Най-топлият сезон е време за експерименти, ето защо предлагам този път един нестандартен подход. Изборът на нова визия може да се вземе и по един по-весел и нестандартен начин!

В днешно време съществуват много начини и продукти, чрез които да имате страхотна прическа всеки ден и без много усилия.

Както се подготвя автомобил за нов сезон, така е и с косата. 1. Застанете пред огледалото и огледайте косата си. 2. Вземете лист хартия и напишете какво не ви харесва или ви е омръзнало. Помислете за формата, дължината, линията, бретона, цвета, състоянието на косата, блясъка, здравината. Ето няколко точки, които ще помогнат при анализа:

Отбележете тази информация, след което влезте в Google и разгледайте най-актуалните тенденции за форма, стайлинг и цвят, които същевременно да отговарят и на цъфтящи ли са вашите желания. крайчетата; Запишете час при вашия фризьор за кожата на глав ата суха ли консултация, разкажете какво искате да я усещате промените, покажете му анализа си, или по-мазна какви са вашите представи за желаната ; колко често мие лятна визия. Той ще ви посъветва какво е те косата си; необходимо да предприемете, за да колко често посе изглеждате по нов начин. щавате фризьор; Разберете как ще поддържате новата си визия, на какъв интервал ще полагате на какъв интер вал грижи и с какви продукти. подстригват

е косата си; колко често я т ретирате със сешоар, преса и маша; веднъж на месец ли я боядисвате, изсвет лявате ли я; прилагате ли подхранващи терапии в сало на; ползвате ли по дхранващи продукти за дом ашна грижа.

Новият ви имидж е във ваши ръце!

ПРЕДПАЗВАЩ СПРЕЙ БАЛСАМ ЗА КОСА FLORAME Блясък и нежност с био флорална вода от портокалов цвят. Предпазващият спрей балсам е задължителен при дълга, къдрава или трудна за стилизиране коса. С деликатен аромат, той прави косата лесна за оформяне и предпазва косъма от външни фактори и третиране.

sohealth | 57


Под прикритие Качествената UV протекция е като застраховка „живот“ за кожата

Слънцезащитата е полезна за здрaвeто на кожата през всички 12 месеца от годината, но да признаем, за голяма част от нас е съвсем естествено да я изваждаме от козметичния шкаф едва с първите по-топли дни или с почивката на море, когато прекарваме почти цял ден на открито. В летен аспект текстурите със защита SPF+UVA отново се превръщат в доминанта, която заслужава специално внимание, особено когато става въпрос за чувствителната кожа, тази на деца или по време на бременност. Доказано е, че и в трите състояния епидермисът е уязвим през UV радиацията, реагирайки с прояви на алергия, зачервяване или хиперпигментация.

Дерматолозите препоръчват старателно нанасяне на слънцезащитните формули около 15 минути преди излизане на открито и реапликация на всеки час, както и избягване на разходки в часовете между 12 и 16 ч. Според международната система за измерване на слънчевата радиация, или иначе казано UV индекс, през летните месеци стойностите у нас достигат скалата от 5–6 за висок риск от изгаряне при незащитена кожа, до 9–10 за много висок по обяд. Спрямо същата система допустимият и безопасен престой на пряко слънце за нормалната кожата е от 30 минути до час, докато за чувствителни и светли кожи намалява до 15–20 минути. Не пропускайте слънцезащитата дори в облачни дни, защото обратно на представите, че в лошо време няма опасност, 80% от UV лъчите успешно преминават през облачната маса.

Текст: Ива Парлакчиева Снимки: shutterstock.com

Но как да противодействаме?


Красиви иСтилни

ЕСТЕСТВЕНОТО НИ ЖЕЛАНИЕ ДА ПРЕКАРАМЕ ВСЕ ПОВЕЧЕ ВРЕМЕ НА ЧИСТ ВЪЗДУХ И СЛЪНЧЕВА СВЕТЛИНА НОСИ МНОГО ПОЗИТИВИ ЗА СПОКОЙНА И ЩАСТЛИВА БРЕМЕННОСТ, СТИГА САМО ДА НЕУТРАЛИЗИРАМЕ МАЛКИТЕ „КАМЪЧЕТА“, КОИТО МОГАТ ДА СПЪНАТ ЗДРАВОСЛОВНАТА НИ ПРОГРАМА. Без значение дали по морския пясък или върху зелена трева, всяка крачка на открито подобрява настроението, подобрява нивата на витамин D и стимулира цялостния тонус на организма. Бебетата обичат майчината походка – пишат психолози, – действа им като приятно, нежно люлеене, но съвсем не се чувстват добре, изложени на яркото обедно слънце. Достигайки до най-дълбоките нива на кожата, UVA лъчите предизвикват стареене, загуба на еластичност и изсушаване на кожата, което допълнително може да изостри проявите на стрии, дискомфорт и чувство на опъване. Под въздействието на хормоналния бум във всичките девет месеца на бременността UVB лъчите могат да допринесат както за кожно изгаряне, така и за депигментация или хиперпигментации в откритите части на тялото, взаимодействайки с високите нива на меланоцити в епидермиса. БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ С ЧИСЛАТА, КОГАТО ИЗБИРАТЕ СЛЪНЦЕЗАЩИТНА ФОРМУЛА, СЪВЕТВАТ ЕКСПЕРТИ НА СВЕТОВНАТА ЗДРАВНА ОРГАНИЗАЦИЯ. Разликата между SPF 15, 30 и 50 e в нивото на защита, което осигуряват спрямо UVB лъчи. И докато SPF 15 неутрализира до 93% от лъчите, които достигат до кожата, SPF 50 покачва процента до 98%, но никой от тях не достига 100% протекция, което налага редовната им реапликация на всеки 1 или час и половина. Препоръчително е да стартираме градивно, като изберем крем или лосион с SPF 30, които предлагат добро ниво на защита

СПОРЕД ЕКСПЕРТИТЕ НЕ СЛЪНЦЕЗАЩИТНИТЕ ФИЛТРИ, А НАЛИЧИЕТО НА АРОМАТИ И КОНСЕРВАНТИ МОЖЕ ДА ДЕЙСТВА ИРИТАТИВНО ВЪРХУ ЧУВСТВИТЕЛНАТА КОЖА.

срещу UVB лъчите, както и пълна протекция срещу UVA, която трябва да е изрично отбелязана на флакона. Повечето формули съдържат и хидратиращи, както и антиоксидантни съставки, които неутрализират вредното, състаряващо и пигментиращо кожата действие на UVA. ВИДЪТ НА СЛЪНЦЕЗАЩИТНИТЕ ФИЛТРИ СЪЩО НЕ Е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ. За разлика от химичните филтри, които имат способността да абсорбират лъчението, връщайки го в пространството под формата на топлина. Иновациите в областта целят използването на малко на брой филтри с висок фотозащитен потенциал, които редуцират риска от алергични реакции на кожата. По време на бременност, както и за кожата на деца може да бъдат предпочетени физични филтри (титаниев диоксид и цинков оксид), които имат способността да отблъскват светлината, когато са старателно поставени върху кожата в равен слой. Иновациите в този вид слънцезащита целят намаляване на големината на молекулите титаниев диоксид, особено след изследване на Европейската комисия под името „The Nanoproject“, като вниманието се фокусира върху способностите му да прониква в дълбоките пластове на кожата. КАК И КОГА ИЗЛАГАМЕ КОЖАТА НА СЛЪНЦЕ, МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕ НАЙ-ДОБРИЯТ МЕТОД ЗА ФОТОПРОТЕКЦИЯ. Както през

първите месеци на бременността, така и при наближаване на раждане бебетата са уязвими пред UV радиация, която влияе на развитието на нервната система, редуцирайки нивата на фолиева киселина в организма. Добре е да не излагаме коремчето на пряка слънчева светлина, а любуването на морето и пясъка да бъде дозирано на интервали от 15–20 минути. ПРЕСТОЯТ НА СЛЪНЦЕ МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА КОЖАТА НА ЛИЦЕТО ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ, ОСОБЕНО ПРИ ТАЗИ ОТ ЧУВСТВИТЕЛЕН ТИП. Слънцезащитните формули, подходящи за състоянието, комбинират малко на брой, но максимално ефективни слънцезащитни филтри, както и съставки за трайна хидратация и цялостно успокояване на лицето. Наличието на цинков оксид или титаниев диоксид сред съставките осигурява допълнителен надежден щит срещу UVA, които могат да достигнат до ниво дерма, действайки разрушително на клетъчното здраве и ДНК. Според експертите не слънцезащитните филтри, а наличието на аромати и консерванти може да действа иритативно върху чувствителната кожа. ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ НЕ СА ИЗКЛЮЧЕНИ ПРОЯВИТЕ НА ПРОБЛЕМНА И СКЛОННА КЪМ ОМАЗНЯВАНЕ КОЖА, КОЯТО СЪЩО СЛЕДВА ДА БЪДЕ ПОД КАЧЕСТВЕН СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН КОНТРОЛ. ТОЙ СЕ ОСЪЩЕСТВЯВА УСПЕШНО С ТОНИРАНИ продукти за фотопротекция, които имитират ефекта на фон дьо тен, но доставят нужното количество хидратация, себорегулиращ ефект, успокояване и заздравяване, както и действие срещу свободните радикали. * http://cordis.europa.eu/ result/rcn/84592_en.html

sohealth | 59


АлеРгозАн® обвити таблетки 25 mg • Ринити, конюктивити и сенна хрема • Кожни алергични реакции - обриви, сърбеж, ухапване от насекоми и уртикария • Лекарствени и хранителни алергии АлеРгозАн® крем 18 g 1% • При ухапване от насекоми, контактен дерматит и остри алергични реакции АлеРгозАн® маз 18 g 1% • При алергичен обрив и хронични дерматози - продължително възпаление АлегозАн® 25 mg обвити таблетки е лекарствен продукт без лекарско предписание за възрастни и деца над 14 г. АлегозАн® маз/крем 18 g 1% лекарствен продукт без лекарско предписание за възрастни и деца. Преди употребата на лекарствените продукти прочети листовката. Пълна лекарствена информация е на разположение при поискване. Софарма АД, София 1220, ул. „Илиенско шосе“ 16, България, тел.: +359 2 8134200, mail@sopharma.bg Моля, съобщавайте нежелани лекарствени реакции, възникнали при употребата на Алегозан® на следните адреси: Софарма АД, София 1797, бул. „Кл.Охридски“ № 3, България, тел.: +359 2 8177413; факс: +359 2 9743759, safety@sopharma.bg, Изпълнителна агенция по лекарствата, bda@bda.bg • ИАЛ А134/31.07.2014


Красиви иСтилни

АЛЕРГИЯ КЪМ СЛЪНЦЕТО – КАК ДА Я РАЗПОЗНАЕМ? Всички обичаме слънцето, красивия загар и свежото лятно настроение. За съжаление обаче не всички можем да се радваме пълноценно на безгрижните летни дни. Обикновено слънчевата алергия поразява дамите със светла кожа, коса и очи на възраст между 20 и 40 години. Тя е сравнително модерно заболяване, което засяга около 15% от активно плажуващите хора. Точната причина за внезапното й отключване засега остава неизвестна. Предполага се, че съществува генетична предразположеност към заболяването. Слънчевата алергия (т. нар. фотодерматоза) представлява реакция на имунната система към слънцето и може да се прояви до няколко часа след излагане на слънчева светлина.

Текст: Ива Парлакчиева Снимки: shutterstock.com

СИМПТОМИ

Признаците на слънчева алергия са ситни пъпчици, мехурчета и зачервени петна в областта на деколтето, подмишниците, раменете, врата, ръцете, бедрата, корема, понякога и по лицето. В някои случаи обривите са силно сърбящи и дразнещи, друг път – болезнени и парещи. Тежките форми на алергия се съпровождат и със силна болка, включително с появата на мехури с течност по местата на облъчване. През последните години случаите на слънчеви алергии зачестяват, тъй като слънцето става все по-жарко и опасно за човека. Веднъж появила се, слънчевата алергия е почти напълно неизлечима.

sohealth | 61


Красиви иСтилни

Въпреки това проявите й може да се контролират частично. Тя може да се отключва при всяко излагане на незащитена кожа на слънце или ако прекалявате със слънчевите бани.

ПРЕВЕНЦИЯ

Дерматолозите препоръчват да не се излагаме на слънце между 12 и 16 ч, когато слънчевите лъчи са най-ярки и опасността от развитие на рак на кожата е най-голяма.

ЗА ТЕЗИ, КОИТО НЯМАТ СЛЪНЧЕВА АЛЕРГИЯ. Дори да нямате този проблем,

не се чувствайте застраховани и защитени.

ПОЛАГАЙТЕ АКТИВНИ ГРИЖИ ЗА КОЖАТА СИ, КОГАТО Я ИЗЛАГАТЕ НА СЛЪНЦЕ. ИЗПОЛЗВАЙТЕ СЛЪНЦЕЗАЩИТНИ ЛОСИОНИ С ФАКТОР МИНИМУМ 15 SPF (ЗА ПО-ТЪМНИТЕ КОЖИ) И 30 SPF (ЗА ПО-СВЕТЛИТЕ) И СЪС ЗАЩИТА ОТ UVA И UVB ЛЪЧИ. ЗА ТЕЗИ, КОИТО ИМАТ СЛЪНЧЕВА АЛЕРГИЯ. Когато за първи път се

сблъсквате с този неприятен проблем, е препоръчително да потърсите съвет от дерматолог, който да ви предпише специален медикамент според вашето индивидуално състояние. Слънчевата алергия се разделя на различни видове, според които се назначава определен тип лечение. Ако страдате от някоя от нейните разновидности и не желаете да провалите

така чаканата лятна почивка, е добре да стоите под чадъра, особено в часовете от 11 до 16 ч, обилно намазани с подходящ козметичен продукт, разработен специално за алергична кожа.

ЛЕЧЕНИЕ

Обикновено дерматолозите изписват антихистаминови препарати, а в по-тежките случаи и кортикостероидни препарати, които се приемат през устата, инжекционно или локално. Като профилактика, хората с установена слънчева алергия е добре да започнат прием на антихистаминови препарати няколко дни преди излагане на слънце. Фотопротекторите също играят важна роля за предпазване от силното слънце. Важно е да се избират широкоспектърни неароматизирани кремове с висок фактор и с минерална фотозащитна съставка.

ВАЖНО

ДИАГНОЗАТА „СЛЪНЧЕВА АЛЕРГИЯ” СЕ ПОСТАВЯ ОТ ЛЕКАР И ЛЕЧЕНИЕТО СЕ НАЗНАЧАВА СЪОТВЕТНО ОТ НЕГО. КОГАТО ЗАБЕЛЕЖИТЕ АЛАРМИРАЩИТЕ СИМПТОМИ, Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СЕ ОБЪРНЕТЕ КЪМ СПЕЦИАЛИСТ ДЕРМАТОЛОГ!

HYDRACID BRUME ECLAT SPF15 е първият фотозащитен спрей за ежедневна употреба с антиоксидантно и озаряващо кожата действие. Защитава кожата от замърсяванията на околната среда. Съдържа витамин С и хиалуронова киселина. Остава невидим след нанасяне. Подходящ за фиксиране на грим. Бърз и лесен за употреба.

62 | sohealth


Красиви иСтилни

Без стрии -

история на успеха

Картината може да е повече от идилична, ако със загубата на килограми не се провокира опасността от поява или изразено присъствие на съществуващи стрии. Вълнуваща фотокампания под името #Loveyourlines, създадена наскоро, обръща обектива към стриите като белег от определен момент от живота ни, който трябва да приемем с грижа и респект. „Всеки белег разказва история“, казват мъдреците и в този случай именно тези микроразкъсвания на кожата могат да издадат скорошна бременност, бързо израстване през пубертета, скоростно напълняване или сваляне на килограми и дори хормонален дисбаланс. Козметолозите намират причини за проява на коварните белези в понижение на запасите от колаген и еластин, което води до намаляване и изтъняване на влакната, които подддържат еластичност64 | sohealth

та и здравината на съединителната тъкан на дермално ниво. Кожата реагира мигновено с по-отпуснат, неравен вид и характерните тъмночервени белези, които с времето изсветляват, но остават забележими. Според д-р Джереми Брауер, дермоексперт и изследовател от университета NYU Langone Medical Center в Ню Йорк, „можем да работим върху намаляване на пигментацията, да стимулираме синтеза на колаген и еластин, да приложим терапия на кожата, но това често отнема доста време, ето

Текст: Ива Парлакчиева Снимки: shutterstock

Лятото е динамично, танцувално и диво. С разходките през паркове, плажове, сенчести градини и туристически дестинации тялото ни трупа положителен емоционален заряд, но изразходва повече енергия. Неусетно добрата форма се завръща, карайки ни да се обичаме повече, дори когато сме само по бански костюм.


защо превенцията е от особено значение.“ За медицината е известно, че появата на стрии има и своята генетична предопределеност, свързана с генна мутация, която влияе върху устойчивостта на колагеновите и еластиновите влакна. Ето защо, преди да потърсим най-доброто средство за превенция и третиране на тези белези, е препоръчително да се запознаем с общата картина, като обърнем внимание на проявата им в семейството, както и да оценим обективно актуалната ситуация. Активно срещани във възрастта на пубертета, стриите са основният маркер за скоростното израстване на организма в този период, свързан с издължаване, наддаване на килограми и натрупване на мускулна маса, което поставя еластичността и устойчивостта на изпитание. Противодействието откриваме в здравословен хранителен план и двигателна активност. Лосионите за тяло с хидратиращи и подхранващи съставки и съдържание на витамин E или глицерин правят кожата тонизирана и по-подготвена. Когато говорим за загуба на килограми, диетолозите и фитнес експертите съветват да се ориентираме към бърз ефект или красив резултат е нашата крайна цел, тъй като експресното сваляне на телесно тегло е една от най-ключовите предпоставки за досадните белези. Балансирана диета, в която са включени много зеленолистни зеленчуци, зеле, коприва, спанак, босилек, от своя страна не просто ще ни освободи от излишното, но едновременно с това зарежда организма с витамин K, който стимулира синтеза на колаген и еластин за кожното здраве и еластичност. Присъствието на протеини в дневното хранително меню под формата на пилешко месо и яйца също оказва благотворно влияние. Над 50 от жените в очакване на дете наблюдават появата на стрии с напредване на бременността. Освен генетично обусловено, състоянието може

Хидратация - здравата кожа не знае какво е жажда. Следваме плана за 6 до 8 чаши вода на ден, които е препоръчително да бъдат разпределени в рамките на деня с намаляващ обем с напредване на вечерта. След 19 ч. е добре да се приема в малки количества и на малки глътки, за да бъдат избегнати подуване и задържане на течности.

да се провокира и от куп други фактори като скоростно наддаване на килограми, недостатъчна грижа за кожата. Така че поставяме нов ред в плана със задачи за делника и освобождаваме време за сутрешна и вечерна апликация на продукт, който може да ви спаси от опъване, дискомфорт и стрии върху кожата. Неподатливи на глада, особено ако той носи със себе си желание за похапване на сладки, тестени или много солени блюда. Бебетата със сигурност нямат нужда от тях, нито самите майки, чиято енергийна нужна е физиологично едва завишена. Тъкмо обратно - неизразходените калории се складират под формата на мазнини, които предизвикват допълнително разпъване и „нацепване на кожата“, както и поява на целулит. При избора на козметика правилото за натурален подход работи безотказно. Под формата на масло или богат крем, продуктите за тяло с наличието на кокосово масло, бадемово масло са чудесна подкрепа за еластична и здрава кожа. Присъствието на алое вера сред съставките гарантира възстановяване и успокояване на кожата. Нанасяйте с нежни масажни движения върху цялото тяло и особено в рисковите зони като ръце, гърди, бедра и ханш. В коремната

област прилагайте с деликатно движение отгоре надолу и с нежни потупвания на пръстите, както при нанасянето на околоочен крем.

Глицерин и капки лимон може да се нанася върху засегнатите зони с нежен масаж за проясняващ и изглаждащ ефект. Етеричното масло от лавандула влияе благотворно върху неестетичната графика върху тялото.

БАЗОВИ МАСЛА FLORAME Био масла от шипка, арган, жожоба, сладък бадем, невен, макадамия и др. Тези истински перли за красота предлагат грижа с изключително качество. Проникват лесно в различните слоеве на кожата, като й действат подхранващо, силно успокояващо и ревитализиращо. 100% натурални и органични сертифицирани продукти.

sohealth | 65


Красиви иСтилни

пътят

на копринената кожа

Макар технологиите да еволюират с всяка година, снижавайки до минимум проявата на болка или иритативно дейстие спрямо кожата (за разлика от първата машинка за епилация, лансирана през 80-те), все още стои притеснението коя е правилната процедура за всеки от нас, и още по-фокусирано – за коя зона от тялото е подходяща. За начало да се запознаем Тези малки „досадници“ имат своята физиологична роля в еволюцията на човека като част от терморегулаторните процеси в тялото. Изградени от протеини (кератин) и вода, космите са разположени с различен интензитет в различните части на тялото, но всички преминават през три отделни фази на развитие. Първата се свързва с активно 66 | sohealth

развитие на дължина, или иначе казано – растеж. Във фаза 2 косменият живот забавя своя ритъм, а дебелината на всяко косъмче изтънява. Във фаза 3 израстването престава и това води до последващото им падане. Но не всички косми минават през фазите в един и същ момент, което е предпоставка за нуждата от епилация в няколко последователни стъпки, таргетиращи онези 80% от космите, които са в първа фаза. Но как да изберем правилната процедура, дали да се доверим на иновативните машинки за домашна епилация, или да заложим на старата и изпитана техника? От особено значение за избора на метод са типът окосмяване, състоянието на кожата и дори сезонът.

Уредите за лазерна епилация и фотоепилация действат прицелно върху пигмента меланин, чрез който космените фоликули се разпознават спрямо останалия състав на кожата. Дерматолозите са категорични – месец преди лазерна епилация/ фотоепилация и месец след нея не трябва да се предприемат слънчеви бани или посещение на солариум. Високото ниво на меланин в епидермиса смущава прецизното откриване на космените фоликули по цвят и може да доведе до изгаряне и увреждане на зоната. Разликата в технологиите се дължи само в начина на употребата на светлината, която при фотоепилация е от цял спектър светлинна вълна, докато при лазерните устройства се фокусира в една-единствена

Текст: Ива Парлакчиева Снимки: shutterstock

От всички козметични процедури на света премахването на нежеланото окосмяване със сигурност поддържа трайно място сред едни от най-досадните и дори болезнени занимания. Но нека не се отказваме от копринената кожа!


Красиви иСтилни

дължина на вълната. Достигайки повърхността на кожата обаче, и двете техники се превръщат в топлина, която загрява и разрушава космения фоликул. Тъмният косъм съдържа повече пигмент и се поддава на третиране много по-лесно, отколкото този от светъл тип. Ето защо русите и белите косми се влияят трудно от подобни процедури. Макар че при модерните апарати усещането на болка е сведено до минимум, което по-скоро се усеща като ужилване или парване, препоръчително е изпълнението и на двете да се извърши в утвърдени клиники под експертен медицински контрол.

Иновативни устройства или класическата коламаска? Ако времето за мечтаната почивка намалява, то препоръчителната процедура остава премахване на окосмяването чрез епилатор или класическата коламаска. Макар че и при двете техники целта е отстраняване на космите от космения фоликул, разликата между двата метода е във времето, което се налага да чакаме между процедурите. епилаторите от ново поколение захващат и най-малките косъмчета, което гарантира комфорт и гладко усещане. В по-деликатните зони на тялото като

подмишници или зона „интим“ усещането за болка е толкова силно, че често залагаме на бързото повърхностно епилиране с ножчета за еднократна употреба, отколкото на траен ефект. Ако залогът е възможно най-продължителен резултат обаче, то професионална коламаска и поддържаща терапия с восъчни ленти показва чудесни резултати. Восъчни ленти за прецизна епилация Действайки таргетно към проблемните зони, тези удобни за употреба малки парчета текстил, напоен с восък, могат да решат проблемите в областта на лицето, в зоната на подмишниците, както и при бикини линията. Поставяйте ги винаги на чиста кожа, за да си гарантирате сигурност и успеваемост на процедурата. Препоръчително е да се работи върху малки зони за минимално усещане за болка.

Добрата нова самобръсначка и как да я използваме? Макар че със сигурност печели първото място по бързина и ефективност на процедурата, правилното използване на бръснарско ножче има своите малки тънкости, които удължават гладкия резултат и предпазват от възможни раздразнения върху кожата. Препоръчително е процедурата да стартира с подготовка като нежен пилинг за кожата, който отстранява повърхностния слой мъртви клетки и освобождава дори най-малките враснали косъмчета. В търсене на оптималния резултат е задължително да започнем бръсненето с нанасяне на натурално масло от жожоба, бадем, арган, което запечатва влагата в кожата и не позволява последващи раздразнения или

участъци с екстремна сухота. След което идва ред и на класическия гел или крем-пяна, която се нанася щедро на леко влажна кожа. Използването на самобръсначката за еднократна употреба неколкократно е грешка, която не бива да допускаме, защото може да донесе не само некачествено изпълнение на процедурата и много остатъчни косъмчета, но и раздразнение за кожата. Как да успокоим кожата след епилация? Комфортът на кожата след премахване на окосмяването зависи в голяма степен от подготовката преди самата процедура. Независимо от техниката, с която сме избрали да кажем „чао“ на досадните косъмчета, чистата и суха кожа е правило номер 1. Не е препоръчително използване-

то на крем или лосион за тяло преди епилация, след нея обаче е задължително да запечатаме влагата в кожата и да успокоим зоната с продукт под формата на лек крем или гел с натурални тонизиращи и антииритативни свойства. Оставете настрана продуктите, които съдържат силни аромати, които може допълнително да раздразнят третираната зона. Flash: Обновяването на кожата и хидратацията стимулират усещането за гладкост и добър тонус от глава до пети, като едновременно с това неутрализират възможността за запушване на космените каналчета и допълнителни раздразнения. Използвайте нежен скраб с малки и натурални почистващи частици преди коламаска или бръснене за максимален ефект.

sohealth | 67


Красиви иСтилни

Тренировка за По време на бременността тялото се променя и след раждането трябва време да се върне предишната форма. Най-честата грешка е да се започнат веднага коремни преси. Коремните мускули са подложени на голямо разтягане по време на бременността и трябва време да се възстановят.

Дайте си време, преди да се впуснете да тренирате както преди – тялото ще ви се отблагодари.

Когато жената се почувства готова, може да започне с разходки. Ходенето е чудесен начин за влизане във форма. След това може да опита да изкачва стълби, всеки има няколко стълби, където живее. Изкачването на стълби активира почти цялото тяло и натоварва коремните мускули, като предизвиква стабилизиращата им функция.

2-3-4 месеца след раждане може да се започне с тренировки като тази по-долу. Упражненията за корем в началото са само за страничните коремни мускули, а около 4 месеца след раждането може да се опитат и упражнения за правия коремен мускул (този, който е отпред на тялото). Упражненията се изпълняват едно след друго със или без почивка между тях. Едно минаване през всички упражнения е 1 кръг от тренировката. Започва се с 1 кръг и до 1-2 седмици се стига до 3 кръга от всички упражнения. 68 | sohealth


Красиви иСтилни

влизане във форма

след раждане

вариант 1 вариант 2

Странична дъска от коляно – 10 повторения за всяка страна. Може да се изпълни от длан или лакът, според както е възможно на трениращия. Ханшът слиза надолу, по възможност до пода и след това се повдига до изходно положение.

1

Клек – 20 броя. Страхотно упражнение за бедрата и седалището, като в същото време активира и коремните мускули.

2

sohealth | 69


Красиви иСтилни

Повдигане на крак встрани, докато се стиска възглавница (или малка топка) – с редуване на краката 20 повторения. Страхотно упражнение и за коремните мускули, защото стабилизира торса при повдигане на краката. Натоварва още страничната част на бедрата.

3

4

Обтягане на ластик от колене или прав стоеж – 20 повторения. Вместо ластик може да се използва кърпа, като се задържа 2 секунди в обтегнато положение и след това се отпуска. Това е упражнение за мускулите на гърдите (а не бюста), при което отново се активира и коремът.

70 | sohealth


МЕДИЦИНСКА ГРИЖА ЗА КОЖАТА С ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ

Крем-гел против слънчеви алергии SPF25, 150 мл

Крем-гел против слънчеви алергии SPF50, 150 мл

Гел против слънчеви алергии за след слънце, 150 мл

Защита срещу слънчевите алергии през лятото Ефикасно решение срещу слънчевите алергии от Eucerin®

Очакваме с нетърпение летните месеци, надяваме се на по-малко дъжд и повече топли слънчеви лъчи. Със затоплянето обаче се увеличават и рисковете за кожата. Според експертни проучвания около 20% от живеещите в Европа и САЩ проявяват различни форми на слънчеви алергии, като по-често засегнати са жените. Често срещаните слънчеви алергии, като полиморфна светлинна дерматоза или Акне Mallorca, се проявяват при все повече хора. Обикновено засегнатите получават сърбящи мехурчета или обриви по кожата, а по-тежките случаи се характеризират с по-сериозни обриви, най-вече по горната част на ръцете, дланите, деколтето и дори лицето. Предполага се, че един от факторите за появата на слънчева алергия е генетичната предразположеност, тъй като често www.eucerin.bg

симптомите се наблюдават при членовете на цялото семейство. Ключова роля за развитието на слънчеви алергии имат свободните радикали, образувани в следствие на действието на UV лъчите върху кожата. Те предизвикват оксидативен стрес (увреждане на клетъчните мембрани, на нуклеарната и митохондриална ДНК и клетъчните протеини) и могат да повлияят имунната система, в следствие на което се появяват симптомите на слънчева алергия. Различни ензими и витамини, като ко-ензим Q10, витамини Е, А, C и други антиоксиданти, представляват естествената защита на кожата ни срещу свободните радикали. Но тя не е достатъчна, за да неутрализира оксидативния стрес, причинен от активното излагане на слънце. Необходимо е да се използват слънцезащитни продукти, които осигуряват не само широкос-

пектърна UVA/UVB защита, но и биологична клетъчна защита. Eucerin разработи серия слънцезащитни продукти, предназначени специално за кожа, склонна към слънчеви алергии. Те осигуряват широкоспектърна, фотостабилна UVA/UVB защита, комбинирана с биологична защита с Ликохалкон А и Алфа-Глюкозил-Рутин (AGR). Това са естествени растителни извлеци, които действат в комбинация и ефикасно неутрализират свободните радикали. Тази антиоксидантна система за защита на кожата от слънчевите лъчи е патентована от козметичната компания Байерсдорф. Eucerin ви съветва, ако въпреки употребата на слънцезащитен крем след няколко дни симптомите на слънчева алергия не отшумят, непременно да се консултирате с дерматолог.


Да станеш майка

МоятЖивот Венецът на любовта

Йога мама

ЕМОЦИОНАЛЕН ВРЪХ Ако трябва да определим майчинството с две думи, то това биха били точно те! Емоциите взимат върхова точка, защото от жени се превръщаме в майки, а този процес е свързан с множество съкровени и уникални моменти. Разцвет, женственост и споделеност са ключовите думи за бъдещите майки.


МоятЖивот

От жена към майка

Бременността е период, свързан с разцвет на женствеността и е връхната точка на удовлетвореност от женската роля. съпътстваща особеност. Много бременни жени споделят, че могат да се разплачат на реклама за памперси или бебешка козметика. Толкова чувствителни стават в този период. Тук водеща роля имат колебанията и противоречивите емоции радост и страх. Безпокойството от неизвестното и съмненията също са на преден план. Не се притеснявайте

Освен с редица физически промени бременната жена постепенно преминава и през психологически промени. Всяка жена става майка посвоему. Това зависи от възрастта, типа темперамент, обкръжението, характера, възпитателните модели. От психологическа гледна точка, както и от акушерска, можем да разделим бременността на три триместъра: Първи триместър Това е период на несигурност и раздвоение, а рязката смяна на настроението е 74 | sohealth

склонни повече да помним негативните събития и ако попитате приятелка или майка си, тя спонтанно би извадила страховете и притесненията си, а те да ви повлияят. Факт е, че почти всички бъдещи майки преминават през това и след третия месец неразположенията в много голяма степен отшумяват. Осигурете си повече почивка и време за себе си. Може би точно сега е времето да научите някоя техника за релаксация. Емоциите ви се предават на бебето чрез плацентата и пъпната връв, затова съзнателно избирайте положителните емоции и се фокусирайте върху тях. Ако се налага да стоите повече у дома, посветете времето си на любимите си хобита. Кога друг път ще ви се отдаде такава възможност? Разходките и свежият

Текст: Ани Владимирова Снимки: shutterstock

Бременността е един от най-важните и запомнящи се етапи в живота на всяка жена.

излишно! Доверете се на лекаря си и не се фокусирайте върху форуми и споделени мнения в нета. Имайте предвид, че хората сме


МоятЖивот

въздух ще ви разведрят, а и бебето също се наслаждава на хубавите ви мисли и настроение. Втори триместър Период на равновесие, в който бъдещата майка усеща първите движения на бебето и осъзнава неговото реално съществуване. Това е силно вълнуващ и наситен с положителна емоция момент. Жената е в най-добрата си форма – не чувства умора и неразположения. Психологическите предизвикателства тук са свързани с промяната на тялото и възприемането на новите параметри. Стабилността на самооценката е от много голямо значение в този период. Колкото по-уверена се чувства жената, толкова по-лесно би преминала през този момент на нестабилност. Все пак не забравяйте, че това е само период и има много средства, с които да се погрижите за кожата, косата и тялото си. Не забравяйте, че за мъжа промените също са факт. Променяте се

вие, променя се той, променя се двойката ви. В тези моменти

опознаваме повече другия и взаимната подкрепа е в основата на преодоляването на различните предизвикателства. Второто тримесечие е най-активният период за бременната жена – отминали са неразположенията на първите три месеца и все още не се усеща тромавостта на последните месеци. Затова е добър момент да се запишете на гимнастика и училище за бременни. Освен че ще подобрите тонуса си с упражненията, ще получите и полезни съвети за отглеждането на бебето. Споделянето в група с хора, които са във вашето състояние, ще ви даде така желаното разбиране. Доверете се

на специалистите и се подгответе с конкретни въпроси, на

психологически промени при бременността. Жените споделят, че сънуват пътуване, пътища, вода, Партньорът има препятствия, действия важна роля за стабилността в тъмни и тесни тунели и приемането на и всичко това е промените свързано с предстоящото спокойно и събитие. уравновесено. Постепенно нетърпението за срещата с новия член на семейството измества страха от раждането. Емоциите са по-улегнали, самочувствието – стабилно, а настроението – приповдигнато. Бебето има слухо-

които те да ви отговорят.

Напоследък бъдещите татковци също са активни в посещенията на лекции за родители. Стимулирайте този интерес, ако го забележите в партньора си. Трети триместър Време на вглъбяване, в което мислите за детето заемат по-голяма част от съзнанието на бъдещата майка. Нетърпението и очакването изместват част от безпокойството. Ще усетите, че сте все по-разсеяна и паметта ви изневерява. Не се притеснявайте, съвсем нормално е това да се случва. Фокусирана сте върху бъдещото си дете и всичко в мислите ви е свързано с него. В този период сънищата са най-интензивни. Както винаги, когато ни предстои важно събитие, сънищата стават по-наситени и цветни. Спокойно!

Странните сънища са добър барометър за психично здраве, защото са спонтанен отдушник на вътрешното напрежение и освобождават натрупаните страхове. Тази активност на подсъзнателно ниво се дължи на значителните

ва, зрителна, обонятелна, вкусова и осезателна памет както възрастните. Не пропускайте

момент да погалите корема си, да послушате хубава музика, да прочетете весело стихче или да попеете детска песен. С радост ще откриете, че след раждането бебето ще реагира със заслушване и притихване, когато му четете същото стихче или пеете същата песничка. Гласът на таткото също се запаметява от бебето в утробата. Нека сетивата ви се наситят на красиви гледки, създайте си уют у дома и не спирайте да общувате с детето си. Разглеждайте бебешки списания и изберете от това, което най-много ви харесва съвсем спонтанно. След това изрежете и залепете на картон всичко, което сте харесали и свързвате с бъдещото си дете. Включете и бъдещия татко към това творческо послание. Във всеки един етап от бременността творческите занимания и практикуването на хоби са полезни за емоционалния статус на бъдещата майка. Рисуване, йога, танци, разходки са дейности, които допринасят за спокойствието и уравновесеността на жената, което се предава и на бебето по съвсем естествен път.

sohealth | 75


МоятЖивот

пъпната връв и се отразява на психическо и физическо ниво. Именно по тази

причина е важно бременността да бъде спокойна и щастлива и да осигурите на себе си и на детето си положителни емоции. В някои древни култури възрастта на човек не се пресмята от деня на раждането, а от предполагаемия ден на зачеване. Развитието в утробата е част от живота.

Бременността и самостойният живот на ембриона За ембриона напоследък се разбира все повече благодарение на все по-усъвършенстваната апаратура. Още след

10-ата гестационна седмица движенията на детето са с конкретна цел и форми на самоконтрол. С развитието на слуха и

вкуса след 16-ата гестационна седмица се разкрива една нова възможност за интензивно взаимодействие на плода с родителя. Наблюдавани неочаквани социални взаимодействия и изяви между близнаци в майчината утроба – повтарящи се ритания, бутания, форми на игра и включително размяна на целувки.

Ембрионът запомня майчиния и бащиния глас още докато е в утробата. Още повече – съвременни

експерименти с четене на едно и също стихотворение от майката в продължение на четири седмици – от 33-ата до 37-ата гестационна седмица, показват, че в 37-ата седмица, докато плодът още е в утробата, бебето реагира с промяна на сърдечния ритъм на римата, прочетена от майката, и не реагира изобщо на същата рима, прочетена от други хора...

76 | sohealth

В цялата тази гама от нови усещания, преживявания, взаимодействия и очаквания бременната жена трябва да се справи не само физически, но и психически. Кризите не са само по време на бременността, нито само в процеса на раждане, нито по време на следродилния период... Родителството не започва след раждането на едно дете, опитът от нашето собствено детство не е гаранция, че можем да се справим със собствените си деца, защото те са нови хора, които тепърва ще опознаваме.

Взаимоотношенията с партньора тепърва ще търпят още трансформации.

Важно е да осъзнаете още един факт – бременността е неповторима възможност да опознаете себе си, първото си дете, бъдещото си дете и човека до вас в една друга светлина! Бебето усеща вкус, топло и студено, болка и всякакво съприкосновение, чува, усеща настроенията на майката. При изменение на емоционалното състояние на бъдещата майка в кръвта ù се отделят различни биологично активни вещества. Променя се хормоналният баланс. Всичко това достига и до бебето чрез плацентата и

А

Б

В

1.

3

5

1

2.

3

1

5

3.

3

5

1

4.

3

1

5

5.

1

3

5

6.

5

1

3

7.

1

3

5

8.

3

5

1

9.

1

5

3

10.

3

5

1

БИО РЕЛАКСИРАЩ СПРЕЙ SO‘BIO СЪС 7 МАСЛА Арома композиция от специално подбрани 7 органични етерични масла с успокояващ ефект. Намалява нивата на стрес и последиците от него като напрежение, безпокойство, мигрена, безсъние. Прилага се, като се напръска еднократно във въздуха наоколо.


МоятЖивот

За да разберете повече за това как възприемате бременността, отговорете на въпросите в следващия тест.

1

Каква беше вашата реакция, когато погледнахте двете чертички? А. Зарадвахте се, защото най-сетне постигнахте целта си. Б. Изненадахте се, но имате чудесни новини за всички близки хора. В. Въздъхнахте примирено.

2

Страдате от дискомфорта на първите месеци. Как ще реагирате? А. Консултирате се с лекар. Б. Примирявате се с дискомфорта, все пак сте бременна. В. Решавате, че като се оплачете на всички близки, ще ви олекне.

6

Предлагат ви да се включите в курс за бременни. Какво ще изберете? А. Имате инстинкт и не се нуждаете от лекции и упражнения. Б. Няма да се включите, тромаво ви е и не ви е комфортно. В. Приемате радушно идеята и сте готова да се обучавате.

7

Бебето е активно в корема ви и ви пречи да спите. Как ще реагирате? А. Не обръщате внимание. Търпеливо изчаквате да приключи гимнастиката и да ви даде спокойствие. Б. Галите коремчето и с думи успокоявате чедото си. В. Събуждате съпруга си. Нека и той свиква на буденето през нощта.

8

3

Какво ще попитате авторитетна жена по отношение на раждането? А. Красиво ли беше бебето, когато се роди? Б. Много ли се промени ежедневието ти след раждането? В. Страшно и болезнено ли беше?

Тази вечер нямате никакви ангажименти. Какво ще правите? А. Ще се полюбувате на спокойствието и ще направите нещо приятно – вана, книга, др. Б. Ще се видите с приятелки и ще си побъбрите. В. По-скоро ще се потиснете и ще ви стане криво, че не можете да вършите това, което сте имала възможност, преди да забременеете.

4

9

Какво е отношениeто ви към храната по време на бременността? А. Ядете каквото ви се хапва на момента. Б. Хапвате основно полезни за бебето храни. То е на първо място. В. Нещо вкусно, сега е времето да се поглезите.

5

Размерите ви се променят. Какво ще направите? А. Не се поглеждате в огледалото, за да не си развалите настроението, и ограничавате излизанията. Б. Променяте гардероба си, така че да отговаря на новите ви размери. В. Не ви пука и продължавате да обличате както ви харесва, за да ви обръщат внимание.

Когато се сетите за наближаващия термин, какви мисли нахлуват в главата ви? А. Бременността е лесната част, а след това какво ще е...?! Б. Изпълнена сте със страхове и притеснения за раждането. В. Трепетно и с радост очаквате първата среща с детето си.

10

Мислила ли сте за професионална реализация и кариера след раждането? А. Не съм мислила, има време. Б. Когато се почувствам готова, ще се върна на работа. В. Най-важно е детето, кариерата е на заден план.

Ключ: 10-18 точки: Възприемате сериозно бременността и тя е в известен смисъл изпитание. Интересувате се задълбочено от това, което се случва с тялото ви, и се подготвяте за всеки един момент. Бъдещото ви дете е на първо място и на всяка цена ще му осигурите безопасна и здравословна среда. Отпуснете се и се насладете на този период! Той носи много радост в своето очакване. Поглезете се и се погрижете за себе си. Дори да има дискомфорт, помнете, че и това ще отмине и ще се почувствате по-добре. Сложете ръка на коремчето си и усетете своето дете. То зависи много от вас и вашите емоции. Предайте му любовта си и направете първата си среща незабравима. 19-38 точки: Вие сте балансирана личност и имате реалистична оценка. Знаете кога да мобилизирате целия си ресурс и кога да го давате по-лежерно. Притежавате рядкото умение да правите лимонада, когато животът ви предложи лимони. Стабилен и уравновесен човек сте и запазвате самообладание и в най-тежките ситуации. Разчитате на подкрепа и помощ от близките си. Не забравяйте, че често импулсивните и спонтанни реакции са истински ценни и запомнящи се. Позволете си да се отклоните от рамката на рационалността и емоциите да излязат на преден план. 39-50 точки: Бременността е вашата мисия. Чувствате се прекрасно и ви личи. Оптимистично сте настроена към промените и не допускате страхове. Близките ви са наясно с всеки един детайл, което ви помага да се справите с притесненията си. Не отдавате голямо значение на дискомфорта и неприятните изживявания. Вярвате, че нищо няма да се промени след раждането, но имайте предвид, че се променяте вие, партньорът ви, отношенията в двойката. Бъдете подготвена за този момент, за да не реагирате емоционално. Промените не приемайте като ограничения. Те ще внесат нов поглед и ще изградите нови стратегии спрямо пренареждането на приоритетите.

sohealth | 77


МоятЖивот

Децата,

В съвременния свят информация има в изобилие. Тя дава на бъдещите родители увереност и спокойствие, че ще се справят по най-добрия начин в отглеждането на дете. Диди Димова: психолог, акушер и ръководител на „Училище за родители” към Медицински център „Щерев”.

78 | sohealth

Какво е „училище за родители“? Ще използвам моя любима метафора от близо 40 години – бременността е едно красиво, вълнуващо пътешествие, а децата са венецът на любовта. Когато ни предстои пътешествие, ние се подготвяме за него, добиваме информация, така че да

имаме повече красиви мигове, по-малко екстремни ситуации. Ето това дава едно училище за бъдещи и настоящи родители – познание, медицинска култура, съпричастност към екипа, отговорност към себе си, към бременността, към раждането и отглеждането на дете. Това е най-вече отговорността и на двамата партньори.

Текст: Александра Райчева, фотография: личен архив, Shutterstock

венецът на любовта


МоятЖивот

Предимствата за бъдещите родители, които тръгват отново на училище? В България вече съществуват от доста време такива училища и това е радостна тенденция. В Щатите и в Западна Европа от десетилетия се следва тази практика. Все повече млади хора имат „европейско“ мислене и решават да тръгнат по този път, да могат да поемат ангажимента и отговорността, а не да разчитат на майки и баби. Вашите майки и баби са си свършили работата, а медицината се развива динамично. Както казва Паулу Куелю: „Животът върви напред, а не назад“, и ние трябва да отидем при нашите деца, а не да ги връщаме назад във времето. Отговорността и ангажиментът са наши и трябва да сме подготвени. Липсата на информираност, липсата на добро възпитание на децата са причината да има толкова много агресия в училищата, дори в детски градини.

Възпитанието на детето е една стабилна основа, а ако тя липсва, то е много лесно податливо на външни влияния, то е или неподготвено, или агресивно.

Нашата задача е да помогнем и заедно с младото семейство да изградим една стабилна основа, за да имаме интелигентни и уравновесени дечица – достойни граждани на Европа. Вярно ли е, че в основата на доброто възпитание стои това родителите винаги да са на едно мнение и да се подкрепят пред детето? В диалога и в спора идва истината.

Ако трябва да дискутираме разминаване, нека то не се случва в присъствието на децата.

Когато детето сгреши и единият родител направи забележка, другият трябва да го подкрепи! Това е изключително важно, даже забележката да е била несправедлива. Когато останат насаме, родителите могат да изяснят ситуацията и да направят план как да се коригира конкретно поведение. Не трябва да се срамуваме да се извиним! Уча моите бременни да слагат ръце на корема си и да се извинят на бебето, ако са били нервни или са предизвикали контракция. Възпитанието започва още в утробата, така детето се учи да иска извинение, да помоли за прошка. В огромния обем от информация какъв е критерият за подбора, източниците, как се решава кое течение да се преподава? Информация има навсякъде, течения и теории – различни. Всяка теория е правилна сама по себе си, но в училището се дава един утъпкан, изпитан път.

Така всяко семейство има право да избере своя път, своята теория. Ние даваме всички теории и бременната има право сама да избере, никога не налагаме мнение. Информация има навсякъде! Бих посъветвала бъдещите родители, когато направят един избор, да следват него. Защото твърде многото информация и различни съвети от приятели объркват.

Нито бременността, нито раждането, нито отглеждането на детето може да бъдат поставени под общ знаменател. Всичко е много индивидуално.

Всяка бременна трябва да познава тялото си и със специалиста да следва избрания път. Ние не си приличаме. По време на лекциите наблюдава ли се така нареченият сплотяващ ефект между майката и бащата? Това е моята основна задача! Мина това време, когато бременността, раждането и отглеждането на детето бяха приоритет на майката.

Едно дете е отговорност и на двамата родители.

Аз се гордея с българския мъж! Приятно изненадана съм от европейското мислене на българския мъж, от неговата съпричастност. Ние (жените) сме „виновни“, ние трябва да запознаваме партньора си с всички промени, които настъпват в нашето тяло. Нека, когато има възможност, да присъства на видеозон, а ако не е могъл да дойде на прегледа, покажете му снимките, разкажете му

sohealth | 79


МоятЖивот

на вечеря как е минало, сложете ръката му на коремчето си, за да усети движенията за детето си. Жените правим съпричастен мъжа към тези усещания, към цялото това събитие. А по този начин той разбира и колко е специална жената, защото само тя носи този дар от природата и трябва да бъде издигната на пиедестал. Кои са темите, засегнати в училищата за родители? Спецификата по триместри. Набляга се на правилното хранене, без никакви диети! Бременната трябва да знае в кой час какво може да си позволи, за да може да даде добър старт на подрастващия организъм. В моментите, когато има болки и контракции, е много важно адекватното поведение, а не създаване на стрес. Засяга се и темата за пазаруването, тъй като това са едни от най-приятните мигове за всяка двойка, която иска да купи винаги най-хубавото. Тук аз леко стопирам бъдещите родители, защото съм много практична, избягвам излишните неща. След това идва кърменето – най-великото съвършенство след бременността. Тази 80 | sohealth

много приятна и обширна тема цели да се изживее истинското удоволствие от този интимен момент между майка и дете. След това имаме и специален „час на тати“, където той е много активно ангажиран, защото цялото удоволствие и миговете от появата на детенцето трябва да бъдат поделени. Таткото е цял ден на работа, а мама сменя пелени и се грижи за детенцето, и когато вечер татко се прибере, този глас нищо не говори на бебето. Ето тук имаме специална лекция как таткото да предаде своята енергия и любов на детето. И когато детето чуе този глас, то трябва да очаква радост.

Радостта трябва да бъде поделена. За теорията и практиката? Първата част от курса е теоретична. След като тя приключи, започват практическите упражнения, всичко се разиграва като на театър. Активно участие имат и татковците, особено при нормалното раждане. Това са масажите, танците, дишането, които стават съвместни. Точно в този

момент адекватното поведение на партньора е нещо уникално. С практическите упражнения целим да премахнем максимално стреса. Лайфстайл съветите са...? Обръщаме внимание на начина на живот на бременната. Тя трябва да се чувства специална, ценна и да „пакетира“ новото си тяло като красив подарък. Не забравяйте, че сте жени, че носите живот в себе си.

Съветвам да не се прекъсват социалните контакти и тези на работното място – трябва да се стремим да изглеждаме добре и да бъдат ангажирани околните с промените, които настъпват в нас. Така те ще бъдат по-съпричастни. Искам жената да изглежда красива, не забравяйте, че сте жени! Вие носите най-прекрасното нещо във вашата утроба, покажете го с усмивка и красота.


МоятЖивот

МОМЕНТ  НА СЪТВОРЕНИЕ

ДОКОСВАМЕ СЕ ДО БОЖЕСТВЕНОТО Бременността е един от най-творческите и красиви периоди в живота на жената. Това е време, в което тя има възможност да разтвори своята най-висша същност и да сътвори живот. Йога приема, че душата на бебето навлиза в тялото около четвъртия месец от бременността. Затова се препоръчва майката да използва времето до настъпване на този момент за визуализация и насочване вниманието си към качествата на детето, които желае да покани в света. От този момент нататък всичко, което преживее, мисли и усеща майката,

Най-ценното, което дава йога през бременността, е спокойствие и осъзнаване на необходимостта от пренатално общуване с бебето.

82 | sohealth

въздейства не само на нея, но и на бебето. По този начин бебето приема и изгражда свои програми, модел за света. Емоциите, които жената преживява през този период, отделят определени хормони, променят сърдечния ритъм и дишането. Чрез кръвта тези химични вещества достигат до тялото на бебето и предизвикват в него същите състояния. Йога практиката освобождава жената от страхове, безпокойство, напрежение и стрес. Помага ù да овладее емоциите си и увеличава спокойствието. Създава увереност в нея, че може да се справи, помага ù да контролира мислите си и да ги променя. Жената преживява раждането съзнателно и може да бъде участник в него. За бебето на практикуващата йога мама светът е по-спокоен и хубав. Детето се чувства защитено и в спокойна среда. Усеща любовта и подкрепата на мама, чува думи на любов и усеща колко желано и чакано е то. На физическо ниво йога подобрява кръвообращението на майката, което изпраща достатъчно кислород и


МоятЖивот

хранителни вещества до детето и освобождава телцето му от въглероден двуокис и отпадни продукти. ЕТО НЯКОИ ОСНОВНИ И НАЙ-ВАЖНИ ПРАКТИКИ ЗА БЪДЕЩАТА МАЙКА И БЕБЕТО. Най-важният принцип е липса на напрежение, прекалено разтягане и силно опъване в областта на корема. Много важна част са упражненията за стягане на тазовото дъно, което помага за доброто износване на бебето и безболезнено и съзнателно естествено раждане. И най-важното, дълбоките релаксации и визуализации, които помагат за една прекрасна и силна връзка между бебето и майката. Преди да започнете, създайте си спокойна, чиста и уютна среда. Нека това бъде един специален момент, ритуал за вас и вашето бебе. Може да включите и бащата, ако имате нужда от подкрепа и усещате, че това ще ви даде увереност. ОТПУСНЕТЕ СЕ ЗА НЯКОЛКО МИНУТИ. 1-ВИ ТРИМЕСТЪР – лягате изцяло на земята – Шавасяня. 2-РИ И 3-ТИ ТРИМЕСТЪР – с одеяла или

Текст: Аделина Кирилова, Фотография: Дени Кирилова

възглавници под гърба.

ТАЗОВОТО ДЪНО

Перинеумът включва мускулна група и връзка, които затварят таза отдолу, откъдето идва другото му название – тазово дъно. Те започват от опашната кост, продължават покрай аналния отвор между ануса и влагалищния отвор, обгръщат влагалищния отвор и уретрата. Така затварят напълно малкия таз. През бременността тези връзки и мускули са подложени на силен стрес. За безпроблемно износване и раждане тези мускули трябва да са еластични и тонизирани. Затова е много важно тазовото дъно да бъде добре укрепено. Хубаво е жената да работи за това много преди зачеването.

1. УПРАЖНЕНИЯ ЗА ТАЗОВО ДЪНО. МОЖЕ ДА СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ КАКТО С ЙОГА ПОЗА, ТАКА И ПО ВСЯКО ВРЕМЕ НА ДЕНЯ В УДОБНА ЗА ВАС ПОЗА. УПРАЖНЕНИЕ 1 – С вдишване се стягат мускулите на перинеума (влагалищни мускули, анус и мускулът между тях), задържат се стегнати за няколко секунди, без да има напъване и прекалено задържане и с издишване се отпускат бавно. УПРАЖНЕНИЕ 2 – Стягане на вагиналните мускули (Мула банха). Вниманието се отвежда на съответната част, с вдишване се стягат влагалищните мускули и с издишване се отпускат. Започнете с повторения от 20–30 пъти. УПРАЖНЕНИЕ 3 – Стягане на аналния сфинктер (Ашфини мудра). Вниманието се отвежда на съответната част, с вдишване се стягат мускулите на ануса и с издишване се отпускат. Започнете с повторения от 20–30 пъти.

2. ПОЗИ, КОИТО ПОМАГАТ ПО-ДОБРАТА РАБОТА НА ТАЗОВОТО ДЪНО. ТЕЗИ ДВЕ ПОЗИ СА ПРЕКРАСНИ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА УПРАЖНЕНИЯТА ЗА ТАЗОВО ДЪНО.

2 - БАДА КОНАСАНА. Двата крака са свити в коленете, стъпалата се докосват. Гърбът е допрян до стената или легнете върху одеяла или възглавници. След като изпълните тези упражнения, се отпуснете отново, преди да преминете към основния комплекс.

1 - МАЛАСАНА (2-3-ти триместър). Краката се свиват в коленете. Ръцете се поставят в молитвена поза – Намаскар мудра, пред гърдите. Ако петите не могат да се допрат до пода, поставете под тях одеяло или нещо, което да ви създаде стабилност.

sohealth | 83


МоятЖивот

4 1

1 – ДАНУРАСАНА – МОСТ. Легнете по гръб и вдигнете внимателно таза нагоре – вдишайте, след това отпуснете и издишайте. Повторете 5 пъти.

2 – АШВА САНЧАЛАНАСАНА – ЕЗДАЧ. Изнесете първо десния крак напред, поставете го от външната страна на дясната ръка. Ако ви е трудно ръката да е на пода, може да се изправите и да поставите длани върху коляното. Задръжте в позата и наблюдавайте дишането си.

2 84 | sohealth

5 36

3 – БАЛАСАНА – ДЕТСКА ПОЗА. Седнете върху петите си, отворете коленете и се наведете напред, поставете внимателно корема между коленете, може да изпънете ръцете напред и да изправите гърба, а при по-напреднала бременност останете на лакти.

4 – КАПОТАСАНА – ГЪЛЪБ. От детска поза протегнете напред десен крак, свийте го в коляното, изпънете левия назад, отворете гърдите и се обърнете напред. Ако ви е възможно, преминете напред на лакти, без да притискате корема. Изпълнете и с левия крак.

5 – МАРДЖИРЯСАНА. КОТКА От гълъб се върнете назад до Баласана и след това се изправете отново на колене и длани. Започнете да движите гърба. При вдишване поглеждате нагоре и гърбът хлътва надолу към земята, издишайте и повигнете гърба нагоре. 1-ви триместър – изпълнява се целият асан, 2-ри триместър – извива се съвсем леко гърбът нагоре, 3-ти триместър – не се повдига гърбът нагоре, остава се с прав, равен гръб.

6 – АРДА ПАШЧИМОТОНАСАНА. Навеждане встрани. Седнете, свийте левия крак, изпънете десния, наведете се леко към изпънатия десен крак, ако можете, хванете пръстите на десния крак. Ако не е възможно, използвайте колан или поставете ръката върху бедрото. Лявата ръка поставете зад гърба.


АСАНИ В ИЗПРАВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ

7 8 – ВИРАБАДРАСАНА Тази асана заздравява много добре бедрата и отваря тазовото дъно. В зависимост от триместъра се изпълнява с различно отворени крака. 1-ви триместър отваря най-малко краката.

„Тялото на жената, която зачева, е избрано да превърне божественото в земно.“ – Едгар Кейси

МоятЖивот

7 – КРЪГ С ТАЗА. Изправете се, отворете леко крака (1-ви триместър), по-широко (2-ри триместър) и най-широко (3-ти триместър). Започнете да правите кръгови движения с таза. 5–10 кръга вдясно и след това вляво. Това е изключително полезно упражнение. Заздравява стената на матката, стяга бедрата, стяга тазовото дъно, при широко отворени крака в последния триместър подготвя бебето и подобрява еластичността. За бебето това е един вид люлка, то е щастливо и доволно. Изпитвайте удоволствие от движението и тялото си. Радвайте се на своето тяло.

9

8 10

И помнете, мили дами, вие носите божи дар, който вие имате силата да сътворите в един ценен човешки живот.

9 – САРВАНГАСАНА. Легнете и повдигнете краката нагоре, поставете възглавница или одеяло под таза. Ако ви е невъзможно да държите краката, подпрете ги на стена или ги хванете с коланче.

10 – РЕЛАКСАЦИЯ. Наместете се в удобна поза, пуснете си релаксираща музика и изпращайте своята любов към детето си. Може да прегърнете бащата и да релаксирате тримата заедно в любов и тишина.

sohealth | 85


СвободниСме

Нашите градове

Разхладете се

Вън, насекоми

С ВКУС НА ЛЯТО! Лятото е вкусно! Има безброй начини да охладим високите температури, а ние ви даваме да вкусите нови цветове и аромати! И като съберете сили, отдайте се на пътешествия или преобразете дома си – възможностите са безбройни, но винаги посрещайте предстоящото с усмивка, за да ви е приятно това, което правите.


СвободниСме

SОpharmacy градове – Семейството ни се увеличава и вече можете да ни намерите във все повече градове. Като една истинска общност, споделяща общи идеи, ценности и философия, ние ще ви представяме интересни факти, исторически забележителности или идеи как и къде да посветите свободното си време.

Софийското Ларго:

Античен комплекс Сердика се намира в центъра на София в района на софийското Ларго – комплекс от сгради, проектирани и построени през 50-те години на XX век (Министерският съвет, Президентството, Министерството на образованието, хотел „Балкан”, ЦУМ и др.) Според археологическите останки Сердика е градът на богатите римляни. Най-трайни следи от развитието на селището след включването му в предели88 | sohealth

топлите минерални извори, разположени близо до Софийска минерална баня. Реконструирани са пиедесталите, които са носели колонния ред по фронта на Декумануса, който е с почти изцяло запазена автентична настилка, по която вървят посетителите днес. Експонирани са древни улици и останките от строителството край тях, останки от малка еднокорабна черква, вътрешни дворове, останки от водопроводна и канализационна система.

Текст: Люба Пинтиева Фотография: Shutterstock

те на римската империя се отнасят към периода І–ІІІ в. Центърът на града е бил форумът, който е представлявал средище на обществения живот и се е намирал източно от църквата „Св. Георги“, а на запад е достигал до днешния площад „Св. Неделя“. Част от градската монументална архитектура на Сердика са били и градските терми, при които са използвани


СвободниСме

да се обединим!

Епископски комплекс с базилика – Сандански Той се състои от базилика, от раннохристиянския период, изпъстрена с подови мозайки и богата украса. Намира се в Сандански, и е един от най-големите и интересни археологически обекти в южната част на България. Счита се, че датира от античността – 5-6 век. Мозайката е предимно с орнаментални мотиви и заема площ от 80 кв.м, като цялото мозаечно пано се оформя от мозаечен бордюр изпълнен с флорални мотиви, а по ъглите с вази. Има колонади, мраморна олтарна преграда със сцени от Евангелието, както и запазени антрий и амвон. Комплексът включва и кръгъл баптистрий (кръщелна), който по форма и размери е единствен в България. В центъра на комплекса се намира класическа трикорабна базилика, впечатляваща със своята монументалност, вътрешна архитектура и разкошни подови мозайки и стенописи. За първи път в раннохристиянска базилика тук изцяло е очертан атриумът (дворът). Притворът (нартексът) е второто помещение след атриума, което следва главната

композиционна ос на сградата. Основата, около която се гради цялата композиция на сградата на епископската базилика се състои от един главен и два странични кораба, разделени помежду си с колони, в римо-коринтски стил.

През раннохристиянския период в централния кораб е била поставяна и катедра – амвон с формата на кръст с издължени рамене. Оттам се е четяло Евангелието и други свещени книги от специални четци.

Късноантична и средновековна крепост Хисарлъкa – Кюстендил Крепостта се намира на най-високата равнинна част на хълма Хисарлъка, издигащ се на 2 км югоизточно от град Кюстендил. Изградена е в края на ІV в. и има богата история. Възникнала е край топли минерални извори, а по-късно на мястото се е появил и голям град. Заема площ от 29 дка, но всъщност е само Акропола на града (през средните векове) – замък на феодалния управител. Крепостта оцелява през Първата и Втората българска държава и е съборена от

османските завоеватели през XV в. Има форма на неправилен многоъгълник. В различни сектори на крепостната стена са разположени четиринадесет кръгли, триъгълни и правоъгълни кули, две порти и пет потерни. Съчетанието на различните строителни техники и материали, както и разкритите археологически паметници от няколко исторически епохи определят крепостта на хълма Хисарлъка като една от най-значимите на територията на България.

sohealth | 89


СвободниСме

Коктейли и моктейли След безкрайната зима (поне на мен ми се стори такава) започнахме да усещаме присъствието на пролетта, а аз лично дори усещам и лятото да се прокрадва.

Ginger Sparkler 50 мл бял ром 20 мл сок от лайм 30 мл джинджифилов сироп шампанско или газирано вино Смесваме всички съставки и сервираме в чаши за просеко.

Чин-

чин!

90 | sohealth

The Cartel 50 мл ром Сейлър Джери 50 мл сок от ананас 7 мл агаве Кубчета лед, в които сме замразили сок от лайм с настърган кокос (повярвайте, усилието да ги направите предварително си заслужава). Смесваме съставките, добавяме няколко зърна кафе и оставяме „компанията” да се отпусне.

. за уиски и ш а ч в е Сервирам

Текст: Ваня Топурова Фотография: Shutterstock,

Ак о

е

ято? Коктейли, разбира ува с л се. м и р се о г но й-м а н


СвободниСме

White Sangria 1 бутилка бяло вино 100 мл ябълков сок 60 мл водка ½ лимон ½ лайм 1 портокал 1 нектарина/праскова

Сега малко идеи и за дамите, които искат да се разхладят, без питието им да има присъствие на алкохол. Някои, защото не обичат, други, защото имат бебче в коремчето. За последните са Моктейлите = мама + коктейл.

н

съвет от мен – двойната доза винаги е добра и

Banana Mama 3 банана 2 чаши натрошен лед 1 чаша лимоново сорбе

фреш от портокал (или манго) няколко мл гренадин натрошен лед Смесваме в кана, разбъркваме и консумираме с многоооо удоволствие.

е Nojito? Как сервирам Като Мохито

3 чаши сок от грейпфрут резени лимон Смесваме в блендера бананите, сорбето и сока от грейпфрут, добавяме натрошения лед и разбъркваме добре.

и в високи чаш Сервираме въи резени лимон. със сламки

The Mama Sunrise

де

и И ед

3 с.л. мед мента... много мента Нарязваме плодовете на резени и смесваме заедно с останалите съставки. Оставяме животворната смес да почине поне за денонощие. Чакането си заслужава.

я ;)

1 ябълка

Nojito 4 стръка прясна мента сок от 4 лайма и 3 лимона 2 с.л. мед 1 л сода резени лайм Изстискваме лимоните и лаймовете, разбъркваме заедно с меда и добавяме содата, след което ментата и резените лайм (за цвят и по-богат цитрусов вкус). Бих посъветвала предварително да намачкате листата мента, за да пуснат повече аромат.

sohealth | 91


СвободниСме

Blueberry Ginger Mojito... Fruity Sangria 1 л сок от нар 1 л сода 1 чаша сок от манго 1 портокол (на резени) 1 круша (на резени) Миксираме всички продукти в голяма кана и оставяме да се охлади доволно.

Mojito 1 чаша боровинки 1 лайм, на полумесеци

ама не съвсем Джинджифилов сироп:

листа мента

1/4 чаша прясно настърган джинджифил

1 л сода

¾ чаша мед 1 чаша студена вода Настъргваме джинджифила и смесваме с меда, като разбъркваме добре. После добавяме водата и оставяме 30 минути да почине.

джинджифилов сироп лед на кубчета В голяма кана смесваме содата с лайма, ментата и джинджифиловия сироп. Добавяме леда и боровинките. Намачкваме половината от тях на пюре и добавяме в каната към останалите продукти.

мед

УМ

ИР АМ

600 мл портокалов сок 400 мл сок от грейпфрут лед Смесваме в блендера всички съставки без резенчетата лайм. Трябва да се получи консистенция на снежна каша. Сервираме в чаши за коктейл с резените лайм.

92 | sohealth

Я! ЕН, МОЛ М А З О Н ОЩЕ ЕД

ВЕ ЧЕ Р

лайм на резени

НС КО

Virgin Frozen Margaritas

.

ИМА ЕДНА ОСОБЕНОСТ НА ПЛОДОВАТА САНГРИЯ И ТЯ Е, ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПИЕ В СЕДНАЛО ПОЛОЖЕНИЕ С КРАКА ВЪРХУ ВЪЗГЛАВНИЦА. ВИНАГИ!

ЛА П О ЕС ВТ ПРИЯ Я И ТНА КОМПАН


Софармаси ЕООД е регистриран администратор на лични данни съгл. бълг. законодателство и като такъв може да събира, обработва и изпозлва предоставените във връзка с участие в игрите лични данни за целите на съответната игра. С участието си в играта участниците дават съгласие имената им да бъдат публикувани в списанието, в случай че бъдат обявени за печеливши.

СвободниСме

ÈÃÐÀÉÒÅ È ÑÏÅ×ÅËÅÒÅ

Това са печелившите от предизвикателствата, които отправихме в пролетния брой на SOhealth НА ВЪПРОС 1: Кои са най-важните стъпки, когато трябва да проявим воля за промяна? Томбола определи следните трима печеливши: КРАСИМИРА ИВАНОВА, НЕНКО АТАНАСОВ И ИВА ТРИФОНОВА.

*Отговорите се крият в броя.

Правила за участие: • Могат да участват само лица, навършили 18-годишна възраст • Участието не е обвързано с покупка • Крайният срок за участие е 20 август 2017 г. • Печелившите се уведомяват по имейл и имената им се обявяват в следващия брой на списание SOhealth. В имейла посочете вашите данни: три имена, адрес и телефон за контакт. • Получени снимки и материали не се връщат. • Наградите ще бъдат изпратени по куриер, на посочен от участниците адрес в работно време. Списание SOhealth не носи отговорност за неполучени награди по вина на куриерската фирма или при неточно подадени данни от страна на участниците. • Непотърсени награди се пазят до 2 месеца след публикуване на печелившите, след което се разиграват отново.

Новите летни предизвикателства на списание SOhealth са тук!

ВЪПРОС 1: Кои са методите за поддържане на добра хидратация на кожата през лятото? Трима ще спечелят комплект дневен крем+нощен флуид от серията AQUA ENERGIE на френската биокозметика SO’BiO etic.

Серията AQUA ENERGIE на френската натурална козметика SO’BiO etic е детоксикираща и енергизираща линия продукти за уморена кожа. Тя съчетава два източника на енергия: северни морски водорасли и ледникова вода, които подобряват био динамиката на клетките. Видим резултат: кожата е тонизирана, линиите са изгладени, признаците на умора изчезват. НА ВЪПРОС 2: Кои са методите за превенция и профилактика на венозното здраве – имаме цели 10 печеливши! Това са: ТАНЯ ВАРАДИНОВА, ТАТЯНА ТОТКОВА, ЕВГЕНИ БОРИСОВ, ГАНКА ПАЛАУЗОВА, ЖАСМИН ИЛИЕВА, МАРГАРИТА ПЕНЧЕВА, ЕЛЕНА СТАНЧЕВА, КРАСИМИРА АТАНАСОВА, ЙОЛАНДА ДИМИТРОВА, БОРЯНА СВЕТОЗАРОВА.

НА ВЪПРОС 3: Защо е добре да се избягват козметични продукти, съдържащи парабени? – двамата печеливши са МАРИЯ ИВАНОВА И КАМЕЛИЯ ГЕОРГИЕВА.

Честито на победителите!

ВЪПРОС 2: Как да разпознаем алергията към слънцето? Двама ще спечелят комплект дневен крем+крем за околоочния контур на швейцарската селективна козметика SKINCODE.

Комплект дневен крем + крем за околоочния контур от серията AGE LAB – иновативна серия, която действа като втора кожа и има силно антиейдж действие. Продуктите забавят процесите на стареене, подпомагат клетъчното обновяване и се борят със свободните радикали. Включеният в състава СМ-глюкан ги прави подходящи дори за най-чувствителните кожи.

Очакваме вашите отговори, предложения и снимки на адрес: SOhealth@sopharmacy.bg

Благодарим на всички участвали, а печелившите ще бъдат уведомени по имейл как ще си получат наградите.

sohealth | 93


СвободниСме

Код: горещо!

Решение: сорбе!

вариации на сорбета е във високи е вашите т и широ а р и в ки ча сер а д ши з н и ч аш а н амп н е т ан н а с ег

. ко

Ел

Лятото дойде! Температурите стремглаво се покачват, а с тях и градусът на нашите емоции. За да охладим страстите и тялото в дългите горещи дни, ви предлагаме няколко лесни и много вкусни рецепти за сорбе. Те са подходящи и за вегани, тъй като в тях няма продукти от животински произход.

4 чаши манго, нарязано на кубчета чаша пресен портокалов сок чаша пресен сок от лайм чаша сироп от агаве (вместо захар) чаша вода Кубчетата манго, сокът от портокали и сокът от лайм се разбиват в блендер до получаването на хомогенна смес. Така получената смес изсипвате в купа и прибавяте сока от агаве и водата, разбърквате добре и слагате в хладилника за 2 часа. След това, изсипвате в купа за сладолед и поставяте във фризера за 8 часа. 94 | sohealth

Съвет: Ако искате да направите сорбето освен освежаващо, но и леко опияняващо, прибавете 1/3 чаша текила, преди да сте го сложили в хладилника

Текст: Таня Димитрова Фотография: Shutterstock

СОРБЕ ОТ МАНГО И АГАВЕ


СвободниСме

Захарта заедно с водата се сварява на сироп, след което се оставя леко да се охлади. Малините, настърганата кора от трите лайма и сокът на един от тях се смилат в блендер, след което сместа се прекарва през цедка и се добавя към захарния сироп. Слагате прозрачно фолио за свежо съхранение върху тава или купа и изсипвате сместа в него. Слагате във фризера и разбърквате на всеки 20 минути през първите 3-4 часа, за да избегнете образуването на големи кристали лед. Оставя се във фризера за 6 часа.

МАЛИНОВО СОРБЕ С ЛАЙМ: 1 кг замразени малини 3 лайма 2 ч.ч. захар 2 ч.ч. вода мента за украса

СОРБЕ С ПЪПЕШ И МЕНТА 2 чаени чаши пъпеш 2 чаени чаши вода 3 супени лъжици мед 1 лимон 10 листа мента Преди да започнете, хубаво е да поставите във фризера купата или тавата, която ще използвате за сорбето. В тенджера на котлона се поставят водата и медът, след като заврат и се получи сироп, се прибавя сокът от лимона и се оставя да ври 2–3 минути. Нарязвате на ситно пъпеша и листата мента, след което ги поставяте в блендер и разбивате до получаване на хомогенна смес. Изваждате купата от фризера и изсипвате сместа в нея, след което я връщате обратно във фризера, оставяте за минимум 6 часа, като отново разбърквате на всеки 20–30 минути.

Можете да използвате листа мента за украса, след като вашето сорбе е готово. sohealth | 95


СвободниСме

С любов към

детайла В очакване на появата на малката рожбичка много родители се отдават на мечти, планиране и пазаруване. Задоволете трепетите си, но бъдете и практични.

Текст: Александра Райчева Фотография: Shutterstock

С появата на бебето се налага обзавеждането на една нова стая – детската. Това е суперемоционален момент за бъдещите родители и те са готови да отделят много средства и време в подготовката на гнезденцето, но нека поспрем за момент и се замислим какво е истински необходимото на първо време и какви са стандартните изисквания към бебешките мебели.

96 | sohealth


СвободниСме

1. Избор на тема, десен или герой Чакате бебе. Супер! Не започвайте да търсите из старите касети с Цар Лъв своето вдъхновение. Бебето не се появява на този свят с предпочитания за любим анимационен герой и още дълги месеци няма да има такива. Запазете декорацията с миньони и феи за един по-късен етап, когато мъничето ще си е изградило собствени предпочитания.

За бебешката стая съветваме да заложите на пастелни неутрални тонове.

Точно така – неутрални.

Сега не е на мода розово за момиченце и синьо за момченце. Тенденциите залагат на изчистени стени в различни тонове на млечно сиво, което ще дава спокойствие на очите и може да е идеалната основа за бъдещи декорации. 2. Обзавеждането На първо време няма да ви трябват много мебели, така че не се стресирайте излишно. Ето най-важните неща, с които да оборудвате бебешката стая:

Легло – трябва да прецените колко време искате детето ви да използва това легло, планирате ли да имате и второ дете и след колко време. Има легла, които растат с обитателя си чрез различни

приставки и така те могат да се използват чак до 7–8-годишна възраст и после да станат дори на пейка. Има и варианти, които са подходящи до 2–3 годинки, а след това можете да замените с мебели за отраснали малчугани, с легло на 2 етажа, стълби, пързалки и какво ли още не. Обърнете внимание на преградите на бебешките креватчета – те трябва да са с разстояние не повече от 6.5

см и да са с изчистени линии, за да не може детето да се заклещи между тях. Матрак – това е много важен елемент. В специализираните магазини за детски стоки се предлагат матрачета от различни материи и с различна твърдост. Не пестете от качеството, защото хубавият матрак помага за правилната позиция на тялото на вашето дете и изграждането на добра костна и мускулна структура. Матракът не трябва да е прекалено мек, но трябва да следва извивките на тялото по естествен начин. Място за повиване – най-функционалният вариант е да комбинирате скрин за дрехи с поставка за повиване. Така дрешките на детето ще са на една ръка разстояние. На стената сложете етажерка, където да подредите козметика и някои плюшени играчки. Гардероб ще ви

потрябва едва след време, не прибързвайте с инвестицията. Кресло за кърмене – това ще е кътът на мама. Изберете си удобна мебел и добавете възглавници по ваше желание. Можете да комбинирате креслото и с табуретка, на която да си вдигнете краката. Не е лошо да имате наблизо и меко одеяло от памук, така че да можете да се завиете, докато кърмите през нощта.

Осветление – детската стая трябва да има много естествена светлина. Сложете по-плътни завеси на прозорците, за да избегнете покачването на температурата през летните месеци, а вечер да имате уединение. Освен централен източник на светлина е добре да имате и лампион или поне нощна лампа. Така нощните посещения при бебето ще са по-уютни. Допълнително в стаята трябва да има термометър и уред за регулиране на влагата. Декорация – изберете килим от естествени материали, но с по-къс косъм, за да е по-лесен за почистване. На стените можете да направите колажи от снимки с кадри от бременността ви, раждането, излети и семейни почивки или да изберете рисунки на бебета животни.

И НАЙ-ВАЖНОТО – ЗАБАВЛЯВАЙТЕ СЕ при подготовката на стаята и й позволете тя „да порасне” заедно с вашето дете. sohealth | 97


СвободниСме

Астрологична

След дългите ретроградни пролетни месеци сега е време за по-лека енергия, която ще изпълни лятото. Ще усетите промяната особено през месеците юни и юли.

АСЦЕНДЕНТ ОВЕН. Подгответе се за кардинална промяна в партньорските отношения. Освобождаване от неработещи връзки или започване на ново партньорство. Твърде вероятно да е с човек от друга националност или да се срещнете на път. Това важи и в бизнес план, може да започнете бизнес с чужденци или да пътувате в чужбина с партньор. АСЦЕНДЕНТ ТЕЛЕЦ. Помислете за здраво-

На 8 юни Юпитер – планетата на късмета, разширението, изобилието, духовното, висшето образование, далечните страни, на философии и религии, променя своя ретро ход и тръгва отново директно. В този период ще се появят въпроси, свързани с образование, пътувания, духовни търсения. Планетата е ретроградна във Везни. Въпроси, свързани с партньорски отношения, взаимоотношения, договорености, партниране, ще бъдат поставени 98 | sohealth

на преден план. Възможно е да откриете по-дълбокия смисъл на тези отношения, да намерите скрития потенциал. Преосмисляне и търсене на по-дълбокия смисъл на живота. Лекото и повърхностно преминаване през живота не е достатъчно сега. След директния ход на Юпитер през летните месеци планетата ще остане във Везни и ще активира определени сфери в хороскопа. Ето и някои насоки за юни и юли:

АСЦЕНДЕНТ БЛИЗНАЦИ. Любовният свят се преподрежда, появяват се много нови възможности. Нова романтична връзка, дори не само една. Кандидати няма да липсват. Много добър период за забавления, танци, музика. Радвайте се на живота и го празнувайте всеки ден. Възможно е раждане на дете, забременяване или въпроси, свързани с деца. Разгръщане на творчески потенциал, нови идеи.

АСЦЕНДЕНТ РАК. Родените с този асцендент ще се вълнуват от семейни въпроси, родители, любов и деца. Възможност за забременяване. Смяна на дома или ремонт в дома. Ще са актуални въпроси, свързани с недвижимо имущество, като например покупка или продажба на имот.

Текст: Аделина Кирилова Фотография: Shutterstock

Летните месеци носят радост, чистота и свежест, насладете им се!

словен начин на живот, прочистване, диета, спорт. Преразгледайте задачите си и преподредете ежедневието си, освободете се от ненужни ангажименти, отворете пространство за себе си. Погрижете се както за себе си, така и за хора, които имат нужда от помощ. Ако се появят нови ангажименти, което е твърде вероятно, съобразете ги така, че да не нарушават здравословния и балансиран начин на живот.


СвободниСме

ПРОГНОЗА! АВГУСТ АСЦЕНДЕНТ ЛЪВ. Въпросите, които ще ви вълнуват, са недвижимо имущество, дом, родители, близко обкръжение, братя и сестри. Кратки пътувания са възможни както по работа, така и за удоволствие. Може да започнете търговия или да сте успешни в различни преговори. Ще имате възможност да предавате знания, да преподавате, да четете лекции или да се обучавате и пишете. АСЦЕНДЕНТ ДЕВА. Важните въпроси за

вас са формиране на ценности, промяна в ценностната система. Въпроси, свързани с начина, по който изкарвате парите си. Ще се появят нови възможности за това. Ще имате възможност да подобрите квалификацията си, да изкарате нови курсове и да преминете различни обучения.

АСЦЕНДЕНТ СТРЕЛЕЦ. Подгответе се за

добра възможност в кариерата, издигане или освобождаване от ненужни ангажименти, възможно е и да ви дадат повече отговорности и задължения, които обаче са градивни. Може да се формират нови групи, кръгове от приятели и интереси.

АСЦЕНДЕНТ ВЕЗНИ. За тези представители предстои много хубав период, изпълнен с възможности и оптимизъм, вяра в себе си и желание да разширят дейността си. Ще ви се струва, че се раждате отново.

АСЦЕНДЕНТ СКОРПИОН. Добре е скорпионът да се занимава с духовни практики, йога. В противен случай има възможност да изпадне в период на объркване и неяснота. Възможно е напрежение и желание да се изолира и усамоти. Може да формира нови групи, кръгове от приятели и интереси, които ще му помогнат да не се самовглъбява. АСЦЕНДЕНТ КОЗИРОГ. Възможност за

далечни пътувания, пребиваване на мистични места, среща с хора, които ще променят възгледите относно философия и религия. Интересни, дълбоки преживявания. Възможност за начало на висше образование, обучение, да завършите или разширите обучението си.

АСЦЕНДЕНТ ВОДОЛЕЙ. Ще имате

възможност да разчитате на помощта на други хора както в материален, така и в морален аспект. Ако имате необходимост от кредит, сега е моментът да получите такъв. Поискайте помощ и ще ви се даде. Ако ви интересуват мистични и окултни въпроси, може да задълбочите в тази сфера, да се срещнете с интересни хора. Възможна е промяна относно възгледите за секс и сексуалност, като например среща с тантра и тантрични техники за издигане на сексуалната енергия.

РАДВАЙТЕ СЕ НА ЛЯТОТО, ПРАЗНУВАЙТЕ ЖИВОТА ВСЕКИ ДЕН И БЛАГОДАРЕТЕ. ОТВОРЕТЕ СЕ ЗА ИЗОБИЛИЕТО НА ВСЕЛЕНАТА И СИ ПОЗВОЛЕТЕ ДА ГО ПОЛУЧИТЕ.

От 13 август до 5 септември – Меркурий ретрограден В този период се отдайте на пълна почивка, не предприемайте нищо ново. Не подписвайте договори, не водете важни разговори. Не купувайте техника, автомобили. Това е много добър период за изчистване на стари въпроси. Решете всичко, което сте започнали преди и все още не е намерило своето място. 7 август – частично лунно затъмнение В дните около 7 август разчистете живота си, пуснете хора и събития да си отидат. Освободете се! Коридор на затъмнението – от 7 до 21 август. Това е период, в който се препоръчва да не се взимат окончателни решения или да се правят големи кардинални промени. Събитията, преживени през този период, не подлежат на промяна и остават трайно в живота ни. Именно затова се въздържайте от решения, които не са добре обмислени. Появяват се кармични хора и събития. 21 август – пълно слънчево затъмнение в съвпадение със Северен възел Това е добър период да си помислите и да преминете назад през живота си. Вижте къде сте сега и кои ваши думи и действия в миналото са довели до вашето сегашно състояние, погледнете накъде вървите, радва ли ви животът, който водите, какво бихте променили. Период, в който е добре да дадете нов тласък и да погледнете живота през очите на осъзнаване, доволство и благодарност! Ако има нещо, което ви пречи да го направите, премахнете го и освободете енергията си. Продължете напред с радост.

sohealth | 99


СвободниСме

Подготовка за лятото

м и з а п д е р

Текст: Боряна Димитрова Фотография: Shutterstock

п е с да от досадните нас еком и

Лятото е в разагара си и все по-често се сблъскваме с неприятните и досадни насекоми: комари, кърлежи, оси, бълхи и други. За да не им позволим да помрачат свежото ни лятно настроение, е важно да имаме подръка подходящ репелент.

SOhealth подготви за читателите си специална селекция на най-ефективните и здравословни видове репеленти, които обещават защита и спокойствие през най-топлия сезон. КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПОДХОДЯЩ РЕПЕЛЕНТ? Репелентите се разделят според техния състав (синтетични и естествени) и място на приложение (директно върху кожата; върху дрехите или други предмети; за предпазване на помещенията у дома; за открити площи). Ефективността им зависи от физическата активност, от намокряне (съставките се разреждат), от промените в температурата на въздуха (зависи до каква степен се абсорбират съставките от кожата), от индивидуалните особености на организма (някои хора „привличат“ насекомите повече).

ВИДОВЕ РЕПЕЛЕНТИ СПОРЕД ТЕХНИЯ СЪСТАВ Синтетични DEET DEЕT e най-използваното вещество в разработките на различните видове синтетични репеленти. Прилага се повече от 50 години в различни държави по света, включително на Тропиците. Ефективен е срещу комари, бълхи, кърлежи и други насекоми. Продуктите, които съдържат

sohealth | 101


СвободниСме

DEET, имат плодов или дървесен аромат. Предлагат се и неароматизирани, с мирис на алкохол, който изчезва след изсъхването им. Концентрацията на DEET от 5% осигурява защита около 90 минути, а тези от 100% около 10 часа. Продуктите с DEET се предлагат като аерозоли, спрейове, лосиони, кремове и мокри кърпички. Любопитно: DEET е разработен по поръчка на Министерството на отбраната на САЩ за защита от хапещи насекоми при военни операции в джунглата. Пикаридин Произвежда се от същите компании, които произвеждат репелентите с DEET. Употребата му обаче е с по-малка давност. Официално е разрешен за употреба през 2005 г. и има няколко предимства пред DEET: няма мирис, поради което е по-комфортен за приложение и не уврежда тъканите. Проучванията показват същата ефективност срещу комари и кърлежи както при използването на DEET. Веществото е разрешено за употреба при кърмачета след 2-месечна възраст.

102 | sohealth

Естествени Етеричните масла от растения – босилек, чесън, мента, лавандула, градински чай, мащерка, евкалипт, карамфил, майорана, рициново масло, чаено дърво, цитронела, (лимонова трева), палмароза, здравец и кедър, се използват като естествени репеленти. От природните репеленти най-ефективни са: маслото от цитронела; маслото от лимонов евкалипт; кедровото масло и ментовото масло. Важно: етеричните масла да не се нанасят неразредени върху кожата, преди употреба те се смесват с базово масло. Масло от лимонов евкалипт Официално регистрирано като репелент, то може да бъде естествено или синтетично. Маслото от лимонов евкалипт има такава ефективност, каквато имат продуктите, които съдържат DEET в по-ниска концентрация. При по-високи концентрации маслото от лимонов евкалипт е ефективно и за отблъскване на кърлежи. Продължителността на действие зависи от концентрацията - 5% лимонов евкалипт осигурява защита от един час и

половина, а 30% концентрация осигурява защита от насекоми за около шест часа. Продуктите, които съдържат лимонов евкалипт, имат някои предимства като приятен аромат и по-слабо дразнене на чувствителната кожа в сравнение с тези, които съдържат DEET. Не може да се използват за деца под 3-годишна възраст. Масло от цитронела Маслото от цитронела се добива от различните видове лимонена трева (Cymbopogon). Използва се в парфюмерийната индустрия и се среща в парфюми, сапуни, козметични препарати, есенции. Установено е, че има и противогъбичен ефект. Маслото от цитронела е официално регистриран препарат за отблъскване на насекоми, който се използва в САЩ от 1948 г. Ефективно е срещу комари, главова и дрешна въшка. Понася се добре от чувствителна кожа; има нелепкава структура; безвредно е за повечето тъкани. Недостатъци: възможно е да предизвика дразнене на кожата; не може да се използва за деца под 3-годишна възраст; необходимо е често нанасяне на всеки 30-60 минути; по-скъпо е в сравнение с останалите препарати.


СвободниСме

ВИДОВЕ РЕПЕЛЕНТИ СПОРЕД МЯСТОТО НА ПРИЛОЖЕНИЕ Според начина си на приложение репелентите се делят на: репеленти за директно приложение върху кожата, репеленти за приложение върху дрехите или други предмети, репеленти за предпазване на затворени помещения, репеленти за защита на открити площи. За директно приложение върху кожата. Съществуват под много различни форми: спрейове, лосиони, гелове, ролки, стикове, кърпички, гривни против насекоми.

За приложение върху дрехите или други предмети. Може да се прилагат върху дрехите, да се поставят върху обувки, аксесоари, детската количка, на легло, столове, работно място и т.н. Те също съществуват под различни форми – спрейове и репелентни лепенки. В състава на репелентите за приложение върху дрехите или други предмети влизат масло от лимонов евкалипт, пикаридин, DEET, перметрин. За предпазване на помещенията от комари. Използва се механична защита

от мрежи на вратите и прозорците, а също така и аерозоли и различни устройства, които работят с батерии или на ток. Принципът на действие на тези машинки е различен - могат да изпаряват различни видове препарати или да противодействат с ултразвук. В състава на репелентите за предпазване на помещения влизат масло от цитронела, пиретроиди. За защита на открити площи от комари. Средствата за защита на открити помещения са: електрически лампи против комари, димящи спирали, ароматизирани свещи, уреди против комари. В състава на репелентите за предпазване на открити площи влизат масло от цитронела, пиретроиди. ВАЖНО: Изборът на подходящ репелент се определя в зависимост от възрастта на човека, продължителността на действие, както и от вида на насекомите, срещу които ще се прилага.

ЗАЩИТА ОТ НАСЕКОМИ ПРИ БРЕМЕННИ: Бременните трябва да бъдат изключително внимателни, когато използват репеленти като метод за защита от насекоми поради чувствителността на кожата им и евентуалното въздействие на химикала върху плода. Препоръчително е да се обмисли употребата на естествени алтернативи вместо репеленти, като например природни продукти, препоръчани от фармацевт, като масло от цитронела, лавандулово масло и соево масло. Приемът на хомеопатичен продукт също е подходяща алтернатива за бъдещите мами.

FLORAME Провансалски дифузер от дърво с био етерично масло от цитронела. Маслото се разпръсква чрез капилярно действие с помощта на малка дървена топка в края на пръчката, което предоставя възможност за регулиране на аромата чрез изваждане на пръчката. В продукта е включена и дървена поставка за флакона с етерично масло. 100% органичен сертифициран продукт.

СЪВЕТИ ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ НАСЕКОМИТЕ ПРЕЗ ЛЯТОТО Когато излизате вечер, не забравяйте да вземете и подходяща връхна дреха със себе си Не използвайте силен парфюм или сапуни и лосиони с цветен аромат Не носете дрехи в прекалено ярки цветове, защото привличат насекомите Използвайте подходящ за вас репелент всеки път преди вечерната разходка

sohealth | 103


създадени с разбиране и грижа

С грижа за вас у дома • за всеки ден с внимание към цялото семейство • от подбрани материали с високо качество • в съответствие с европейските стандарти за производство

www.sopharmacy.bg


Информирани

Актуално

Талони за отстъпка

Здравословно тегло

ВСЕ ПОБЛИЗО ЗА ВАС Хубаво е, когато сме близо до клиентите си. Стараем се да предоставим нови и по-добри услуги, да сме атрактивни и иновативни, и за да вървим рамо до рамо заедно към едно по-крепко здраве и по-качествен начин на живот!


Информирани „Лупа в окото” връща зрението

Нов метод за лечение на макулна дегенерация се прилага за първи път в България от екипа на доц. Иван Танев от Катедрата по офталмология на МУ-София и началник Трето очно отделение в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска”. Макулната дегенерация е една от водещите причини за необратима слепота сред възрастните хора. 30 милиона души по целия свят са жертви на коварната диагноза. Основен рисков фактор за развитие на заболяването е възрастта, а сред другите попадат съдови проблеми и излагане на ултравиолетови лъчи. Заболяването е нелечимо, а пораженията - необратими. Симптомите на макулната дегенерация са: размазано зрение, нарушение на цветоусещането, загуба на букви или редове при четене, тъмни, сиви или бели петна в центъра на зрителното поле. Новият хирургичен метод, при който в окото се имплантира „лупа”, спомага тъмните петна да бъдат по-незабележими, защото увеличението на светлата част е близо 2 пъти, или до 10 диоптъра плюс. Имплантът „лупа в окото” е изобретен от известния офталмохирург проф. Габор Шариот, който няколко пъти гостува в България и извършва съвместни операции с наши лекари. До момента методът е приложен на 11 пациенти у нас, засегнати двустранно от заболяването. Имплантът се препоръчва и за двете най-често срещани форми на макулна дегенерация – суха и влажна.

Актуално Българките раждат най-млади в ЕС

Българките са най-младите майки в ЕС. Те раждат първото си бебе средно на 26-годишна възраст, показва последното изследване на „Евростат” за раждаемостта. Италианките, от друга страна, не бързат да станат майки и раждат първото си дете на 31 години. Плътно зад тях се нареждат испанките и гъркините. Средно за ЕС статистиката показва, че европейките се сдобиват с първо бебе средно на 28.9 години. Французойките традиционно имат най-голям принос за естествения прираст в ЕС. Втори в класацията са британките, следват Германия, Италия, Испания и Полша. Въпреки че по европейските критерии българката става майка рано, раждаемостта у нас пада, показва анализът на „Евростат”. По данни, изнесени от Министерство на здравеопазването от началото на 2017 г., през изминалата година у нас са се родили 60 237 бебета. Очаква се броят им да стигне до 65 хиляди. В същото време смъртността е почти двойна. Според прогнозите на НСИ до 2020 г. дамите у нас ще са само 3,5 млн. А далечната перспектива е още по-тревожна – след половин век, през 2070 г., българките ще са само 2,5 млн.  

Текст: Боряна Димитрова Фотография: Shutterstock

Иновациите в здравеопазването целят да повишат осезаемо качеството на медицинските грижи и да подобрят живота на милиони хора по света.


Силиконовите импланти ще имат паспорт

Силиконовите импланти, изкуствените стави, стентовете и инсулиновите помпи ще имат „паспорт”. Решението бе взето тази година от евродепутатите в Страсбург, а целта - медицинските изделия да се проследяват строго след поставянето им, за да се избегнат проблеми като този с опасните силиконови импланти PIP, които застрашиха здравето на 300 хиляди жени в 65 държави. Евродепутатите гласуваха още по-строги правила по отношение на информираното съгласие при диагностични процедури за бременни и ДНК тестове. Промените идват след близо 5-годишни преговори между партиите в Страсбург и ще влязат в сила към средата на 2020 г. Съгласувани са с 28-те страни-членки на Европейския съюз. В новите правила са заложени проверки на случаен принцип на производителите и по-строг експертен контрол при сертифицирането им. Фирмите ще трябва да

представят клинични доказателства за безопасността на продуктите си, каквито се изискват за лекарствата. „Паспортът” на изделията ще позволи на лекари и пациенти да проследяват медицинските изделия и след поставянето им, благодарение на публичната база данни.

ЕС срещу ротавируса!

В отговор на препоръките на СЗО в България влиза в сила Националната програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити 2017-2021 г. Целта на програмата е чрез профилактика да се постигне намаляване случаите на ротавирусни гастроентерити. Ротавирусният гастроентерит засяга най-често децата от възрастовата група до 24 месеца. Тежката дехидратация е основната причина за хоспитализация на бебетата с ротавирусна инфекция. Ваксината срещу ротавирусни инфекции е препоръчителна – в рамките на Националната програма може да бъдат имунизирани всички деца над 6-седмична възраст. Ваксината се приема под формата на капки. До момента 83 държави по света са въвели имунизационна програма срещу ротавирусни инфекции. В страните с национални програми за ваксинация срещу ротавирусни гастроентерити е доказано значително намаляване броя на заболелите и е отчетено значително намаляване на тежестта на заболяването при по-големите деца и възрастни в годините след въвеждане на ваксинацията.

Момче или момиче

Ново проучване на канадски изследователи показва, че полът на бебето може да бъде определен месеци преди самото зачеване. Те откриват, че кръвното налягане на една жена около 26 седмици преди зачеването може да определи дали ще роди момиче или момче. Високото кръвно налягане е признак, че бебето ще бъде момче, докато ниското се свързва с женския пол. „Това откритие може да окаже влияние върху репродуктивното планиране и нашето разбиране на фундаментални механизми, които лежат в основата на междуполовото съотношение при хората”, коментират учените. В проучването участвали 1411 жени, които се опитвали да забременеят. Кръвното им било следено 26 седмици преди зачеването, а после и по време на бременността.


Информирани

Нови аптеки SOpharmacy, създадени с вдъхновение и грижа за вас. В София днес отвори врати нова аптека SOpharmacy от така наречения експресен формат. Тя се намира в гр. София, жк „Младост 4“, до бл. 405, в супермаркет Фантастико. Целта на експресния формат е максимално удобство за клиентите – те имат възможност да пазаруват на едно място както продукти от супермаркета, така и лекарства, хранителни добавки и специализирана козметика. Както при всички откривания на нови обекти, и клиентите на SOpharmacy в „Младост 4“ имаха възможност да се възползват от -10% отстъпка от цената на всички продукти с изключение на лекарства, отпускани по лекарско предписание и промоционалните предложения.

В аптеката се предлагат и изпълняват: • Лекарства по НЗОК • Инсулини и скъпоструващи лекарства • Рецепти за ветерани

Работното време на аптеката е в делнични дни от 8.00 до 21.00 ч, а събота и неделя и празничните дни от 08:00 до 20:00 ч. С новата аптека обектите на SОpharmacy са вече 17 – с присъствие в градовете София, Пловдив, Бургас и Кюстендил. За новите клиенти, които се включат в програмата за лоялност на SOpharmacy, е подготвен комплимент – актуалният брой на списание SOhealth. Списанието се предлага ексклузивно само в аптеки SOpharmacy и е издание, посветено на здравето и здравословния начин на живот, като то се подготвя от екип от доказани експерти в своята област. Аптеки SOpharmacy предлагат богат избор от продукти за здравословен живот,

хранителни добавки и здравословни храни, дермокозметика, продукти за ежедневна грижа, хигиена, мама и бебе и аксесоари. Фармацевтите в аптеки SOpharmacy предоставят ефективно обслужване в спокойна, открита и приветлива среда. Всички продукти, които не са със специален режим на съхранение, са достъпни и подредени в ясни категории по предназначение, симптоми и терапии. Във всяка от аптеките SOpharmacy се предлагат и са налични на място лекарства по НЗОК/Здравна каса, инсулини и скъпоструващи лекарства, изпълняват се рецепти за ветерани от войната и военноинвалиди.

София, жк „Младост 4“, до бл. 405, в супермаркет Фантастико работно време: понеделник – петък: 08:00 – 21:00, събота-неделя и празнични дни: 08:00 – 20:00, тел.: 02/4058476; 0988195616

София, ж.к. Младост бл. 405, в супермар Фантастико

108 | sohealth


4, до ркет

Информирани понеделник - петък: 08:00 - 21:00 ч. - петък: 08:00 - 21:00 съботапонеделник - неделя и празнични дни: 08:00ч.- 20:00 ч. събота - неделя и празнични дни: 08:00 - 20:00 ч.

обекти SOpharmacy

ул. Фердинандова 5 (срещу Общината) ул. Фердинандова 5 (срещу Общината)

Рецепти за Жълти Лекарствени Инсулини и продукти по Лекарства ветерани от Жълти и Лекарствени Рецепти за скъпоструващи Магистрална продукти по и по НЗОК Инсулини и войната и зелени Лекарства ветерани от и Фармакопейна лекарства скъпоструващи Магистрална и военноинвалиди рецепти по НЗОК войната и зелени рецептура Фармакопейна лекарства военноинвалиди рецепти рецептура Адрес в гр. Бургас Адрес в гр. Бургас

бул. Цар Освободител №231 (в супермаркет Фантастико) бул. Цар Освободител №231 (в супермаркет Фантастико) ж.к. Тракия, Тракия, 41 ул.ж.к. Съединение ул. Съединение 41 ул. Георги Икономов 2 ул. Георги Икономов 2 лъчи) (до супермаркет Слънчеви (до супермаркет Слънчеви лъчи) ул. Капитан Райчо 50 ул. Капитан Райчо 50 бул. Васил Левски 3 бул. Васил Левски 3 (до хотел Новотел Пловдив) (до хотел Новотел Пловдив) ул. Райко Даскалов 69 ул. (площад Райко Даскалов 69 Марица) (площад Марица)

Адрес в гр. Кюстендил Адрес в гр. Кюстендил

Адреси в гр. Пловдив Адреси в гр. Пловдив

Адреси в гр. София Адреси в гр. София ж.к. Надежда 3, ж.к. Кубрат, Надеждадо3,бл. 301 бул. Хан бул. Хан Кубрат, до бл. 301 (в супермаркет Фантастико) (в супермаркет Фантастико) кв.Лозенец, Лозенец,ул. ул.Кричим Кричим22 кв.

работно време: понеделник - петък: 08:00 - 21:00 ч събота - неделя и празнични дни: 08:00 - 20:00 ч

кв.Красно Красносело, село, кв. бул.Гоце ГоцеДелчев Делчев33 бул. кв.Гоце ГоцеДелчев, Делчев, кв. ул.Костенски Костенскиводопад водопад65 65 ул. (срещу29 29ДКЦ) ДКЦ) (срещу кв.Белите Белитебрези, брези,ул. ул.Нишава Нишава5858 кв. ж.к.Младост Младост1,1, ж.к. ул.Никола НиколаГенадиев, Генадиев,бл. бл.50A 50A ул. кв.Изток, Изток,ул. ул.Николай НиколайХайтов Хайтов1010 кв. (срещуLIDL) LIDL) (срещу кв.Лозенец, Лозенец,ул. ул.Персенк Персенк22, 22,бл.34 бл.34 кв. (до (досупермаркет супермаркетТ-маркет) Т-маркет) кв. кв.Лозенец, Лозенец, ул. ул.Димитър ДимитърХаджикоцев Хаджикоцев6 6 ж.к. ж.к.Младост Младост4,4,до добл. бл.405 405 (в (всупермаркет супермаркетФантастико) Фантастико)

www.sopharmacy.bg www.sopharmacy.bg

Аптеки АптекиSOpharmacy SOpharmacy

Винаги актуална информация за обектите ни можете да намерите на www.sopharmacy.bg


Информирани

ЗДРАВОСЛОВНО ЗДРАВО СЛОВН О

УПРАВ ЛЕНИЕ НА ТЕГ ЛОТО

Таня е магистър фармацевт и управител на една от аптеките ни в Пловдив. Тя разказва какви са първите резултати от Програмата. Анализът Анализът на телесния състав на телесн ия състав е недиагности чно измер не може ване и е да замен метод за и консул немедицинс тацията с лекар или медиц ки анализ, като ински специа то дава лист и/или насоки за състоя специф нието на ична образн организма а и/или и/или негови лабораторна отделни диагностика. части.

Интересът на нашите клиенти към Програмата се оказа доста добър още от самото начало на лансирането й. Според теб, на какво се дължи това? От една страна, според мен се дължи на доверието към името на авторката проф. Петрова. Клиентите ни са заинтригувани и впечатлени, че предлагаме материал, написан от професор с дългогодишен

110 | sohealth

опит в темата за диетичното хранене. От друга страна, хората търсят модел за здравословен живот като цяло. Освен просто да намали теглото, здравословното хранене може да подобри състоянието на  кожата, настроението и да се създаде по-добро здраве в дългосрочен план за хора от всички възрасти. Най-добрият начин да се изпитат ползите на здраво-

словното хранене е да се направят постепенни, но дълготрайни промени. Това е по-разумно, отколкото прилагането на драстичните диети. Чрез Програмата ние предоставяме по интересен и достъпен начин концепцията за здравословно и балансирано хранене. Предлагат се и опции за разнообразно меню, без да се броят калориите, имайки предвид размера на порциите. Като специалист наблюдаваш ли промяна в отношението към отслабването? Дали все повече хора са склонни да извървят по-дълъг, но здравословен път, отколкото да вярват на чудодейни бързи резултати? Определено такава промяна в отношението на хората към отслабването има! Все повече са склонни да извървят дългия път към здравословното хранене. Мнозинството са пробвали различни диети, някои от които доста драстични. Ние се стремим да ги убедим в ползите на здравословното хранене. Най-здравословният режим за отслабване е този, при който всекидневно се приемат протеини, мазнини, въглехидрати, захари, фибри и много течности. Важно е и да се движим възможно най-много. Драстичните диети, които обещават редукция на 14 килограма за две седмици са изтощителни за организма

Текст: Александра Райчева Фотография: Shutterstock, личен архив

Разказваме за първите впечатления, резултати и успехи, до които доведе новата ни Програма за Здравословно управление на теглото.


Информирани

тегло и с нетрайни резултати. Здравословното темпо, с което се свалят килограми, е до 5 кг месечно. Не е много и действително понякога ентусиазмът намалява, но резултатът е по-дълготраен, а и има укрепващ организма ефект. Чрез здравословното хранене, съчетано със спорт, се удължават животът и репродуктивните способности, укрепва се сърцето, намаляват се нивата на холестерол в кръвта, а оттам и рискът от инфаркт. Здравословният хранителен режим не изключва кой знае колко от храните, които сме свикнали да консумираме. Необходимо е просто да пазаруваме с малко повече разум и вместо бял, да вземем пълнозърнест хляб или вместо 3% масленост да изберем мляко с 0.5% мазнини. Каква е основната мотивация на клиентите, които вече се довериха на Програмата? Една от важните мотивации за клиентите е съчетаването с измерване на телесния състав с уреда InBody. Възможността да измерят повторно телесната маса и да видят дали са постигнали напредък е важна причина да продължат напред в 90-дневния път към здравословен начин на живот. Усещането за лекота, виталност и енергия от редукцията на теглото е много приятно и споменатите резултати са добра награда за положените усилия.

Какви са основните предимства на Програмата за Здравословно управлние на теглото? Това, от една страна, безспорно е възможността за разнообразно и балансирано хранене. Различните диети като разделно хранене, нисковъглехидратна, веганска и други са изтощителни за  организма, резултатите са нетрайни и често се стига до възвръщане на теглото и дори качване на допълнителни килограми. Друго важно условие при хранителния режим е движението. Все ще се намери време  да се  потича в парка или да се поиграе на топка с детето. Опциите са многобройни – от серия от упражнения вкъщи, докато гледаме някой филм, до месечен абонамент за плуване или друг спорт, който ни доставя удоволствие. Важното е да изгаряме на ден толкова калории, колкото сме приели, което не е толкова сложно – всеки ден тялото изгаря около 1300 калории, за да поддържа топлинния баланс в организма, което означава, че имаме излишък от средно само още 700, които можем да изгорим с каране на колело за час-два. Подкрепата от специалисти фармацевти, която клиентите получават, също им дава стимул да продължат напред. Освен това

клиентите ни са сигурни и спокойни, че могат да се доверят на добрия съвет и експертиза. Могат да разчитат на подкрепа от наша страна като специалисти и да ги насочим към информиран избор на хранителни добавки, подпомагащи допълнително отслабването. Какви са резултатите на първите клиенти, започнали Програмата? Нашите първи клиенти са обнадеждени от резултатите, особено когато видят добър показател при измерване с уреда за телесен  състав. Надяваме се техните позитивни отзиви да привлекат нови клиенти и почитатели на здравословния начин на живот. 

sohealth | 111


Информирани

ТАЛОНИ талон за отстъпка от юни до август

2345 6785

невростаб капс. х 30 бр.

талон за отстъпка през юни

2345 6792

10%

20%

Талонът важи при еднократна покупка на минимум 1 (един) продукт Невростаб. Отстъпката се начислява за всеки отделен продукт при еднократна покупка на повече от 1 (един) брой продукти от посочения. Талонът важи за всички аптеки SOpharmacy при представянето му на място в обекта. Талонът е валиден в периода 1 юни – 31 август 2017 г. или до изчерпване на количествата. Не важи за други промоционални предложения и промоционални пакети на посочения продукт.

талон за отстъпка през юни

Талонът важи при еднократна покупка на минимум 1 (един) продукт Либрамед. Отстъпката се начислява за всеки отделен продукт при еднократна покупка на повече от 1 (един) брой продукти от посочения. Талонът важи за всички аптеки SOpharmacy при представянето му на място в обекта. Талонът е валиден в периода 1-30 юни 2017 г. или до изчерпване на количествата. Не важи за други промоционални предложения и промоционални пакети на посочения продукт.

талон за отстъпка през юни

3456 7906

4567 8912

5 лв. Талонът важи при еднократна покупка на минимум 1 (един) ПОЧИСТВАЩ продукт ОТ СЕРИЯ PUR на марката GALENIC. Отстъпката се начислява за всеки отделен продукт при еднократна покупка на повече от 1 (един) брой продукти от посочената марка. Талонът важи за всички аптеки SOpharmacy при представянето му на място в обекта. Талонът е валиден в периода 1-30 юни 2017 г. или до изчерпване на количествата. Не важи за други промоционални предложения на посочената марка.

талон за отстъпка през юни

Талонът важи при еднократна покупка на минимум 1 (един) продукт ГРИЖА ЗА ЛИЦЕ не важи за продукти от (серията PUR )на марката GALENIC. Отстъпката се начислява за всеки отделен продукт при еднократна покупка на повече от 1 (един) брой продукти от посочената марка. Талонът важи за всички аптеки SOpharmacy при представянето му на място в обекта. Талонът е валиден в периода 1-30 юни 2017 г. или до изчерпване на количествата. Не важи за други промоционални предложения на посочената марка.

талон за отстъпка за юли

7419 6784

7419 6326

5 лв. Талонът важи при еднократна покупка на минимум 1 (един) продукт на марката ELANCYL. Отстъпката се начислява за всеки отделен продукт при еднократна покупка на повече от 1 (един) брой продукти от посочената марка. Талонът важи за всички аптеки SOpharmacy при представянето му на място в обекта. Талонът е валиден в периода 1-30 юни 2017 г. или до изчерпване на количествата. Не важи за други промоционални предложения И МИНИ ПРОДУКТИ на посочената марка.

112 | sohealth

10лв.

15% Талонът важи при еднократна покупка на минимум 1 (един) продукт ФОРМОЛАЙН L112 тб. x 60бр. Отстъпката се начислява за всеки отделен продукт при еднократна покупка на повече от 1 (един) брой продукти от посочения. Талонът важи за всички аптеки SOpharmacy при представянето му на място в обекта. Талонът е валиден в периода 1-31 юли 2017 г. или до изчерпване на количествата. Не важи за други промоционални предложения и промоционални пакети на посочения продукт.


Информирани

за отстъпка талон за отстъпка през юли

талон за отстъпка през юли

7419 6838

7419 5640

5 лв. Талонът важи при еднократна покупка на минимум 1 (един) продукт на марката Skincode. Отстъпката се начислява за всеки отделен продукт при еднократна покупка на повече от 1 (един) брой продукти от посочената марка. Талонът важи за всички аптеки SOpharmacy при представянето му на място в обекта. Талонът е валиден в периода 1-31 юли 2017 г. или до изчерпване на количествата. Не важи за други промоционални предложения и промоционални пакети на посочената марка.

талон за отстъпка през юли

3 лв. Талонът важи при еднократна покупка на минимум 1 (един) продукт на марката So bio. Отстъпката се начислява за всеки отделен продукт при еднократна покупка на повече от 1 (един) брой продукти от посочената марка. Талонът важи за всички аптеки SOpharmacy при представянето му на място в обекта. Талонът е валиден в периода 1-31 юли 2017 г. или до изчерпване на количествата. Не важи за други промоционални предложения и промоционални пакети на посочената марка.

талон за отстъпка през юли

7419 2335

7419 6555

5 лв. Талонът важи при еднократна покупка на минимум 1 (един) продукт на марката DUCRAY. Отстъпката се начислява за всеки отделен продукт при еднократна покупка на повече от 1 (един) брой продукти от посочената марка. Талонът важи за всички аптеки SOpharmacy при представянето му на място в обекта. Талонът е валиден в периода 1-31юли 2017 г. или до изчерпване на количествата. Не важи за други промоционални предложения И МИНИ ПРОДУКТИ на посочената марка.

талон за отстъпка през август

3 лв. Талонът важи при еднократна покупка на минимум 1 (един) продукт на марката JAMIESON. Отстъпката се начислява за всеки отделен продукт при еднократна покупка на повече от 1 (един) брой продукти от посочената марка. Талонът важи за всички аптеки SOpharmacy при представянето му на място в обекта. Талонът е валиден в периода 1-31 юли 2017 г. или до изчерпване на количествата. Не важи за други промоционални предложения и промоционални пакети на посочената марка.

талон за отстъпка през август

7419 6654

7419 6661

2 лв. Талонът важи при еднократна покупка на минимум 1 (един) продукт Розалгин. Отстъпката се начислява за всеки отделен продукт при еднократна покупка на повече от 1 (един) брой продукт от посочения. Талонът важи за всички аптеки SOpharmacy при представянето му на място в обекта. Талонът е валиден в периода 1-31 август 2017 г. или до изчерпване на количествата. Не важи за други промоционални предложения и промоционални пакети на посочения продукт.

3 лв. Талонът важи при еднократна покупка на минимум 1 (един) продукт на марката SVR. Отстъпката се начислява за всеки отделен продукт при еднократна покупка на повече от 1 (един) брой продукти от посочената марка. Талонът важи за всички аптеки SOpharmacy при представянето му на място в обекта. Талонът е валиден в периода 1-31 август 2017 г. или до изчерпване на количествата. Не важи за други промоционални предложения и промоционални пакети на посочената марка.

sohealth | 113


лоялна програма Страхотна новина за всички участници в лоялната ни програма! Новият ни каталог за периода май - септември е вече тук! Може да разгледате неустоимите ни сезонни предложения, разнообразие от продукти в категориите Здравословен живот и Мама и бебе и да се поглезите с богат избор на козметика за лице и тяло. За всеки 0,10 лв. реално закупени продукти получавате 1 точка. Ако все още не сте наш лоялен клиент, не губете време, заповядайте във всяка наша аптека, регистрирайте се бързо и лесно и вземете своята клубна карта SOpharmacy. Трупайте точки с всяка покупка! Разгледайте всички продукти от лоялния ни каталог на място в аптеките или на www.sopharmacy.bg

вате диня исъе ост на р п е лн ес се, ч а за лоя аме т Радв рограма п към rmacy! a p O S h Име

илия Фам

Гр Г ад

ж.к. No ул. лно.

с *, е

лжите задъ

м , че съ ие ирам ован клар та имен а де поле ланк ното: то на анни а б о н ск та то след д търгов лични д да яща ване о с л ъ ъ с ст п т /с а * По н на на н мога ри на ки по ането м съгласе ащи апте нистрато такива нни за я за то и р пълв С по ат/а и съ , опери ани адм ство и ка лични да формаци на б р та н зн л р запо ужества регистри онодате ормуля риали, и уга подо ф зак зи 1. Др acy мате acy и др yy,, са то c то и с о я рск ите arm arm ени SOph о бълга доставен редлож ки SOph . а ейл г асн ат пре ламни п на апте а съгл ане н и им ане н получав ване ботв рек пки и/ил ботв а обра щане на отстъ ли SMS обра лание за ия/залич а ги и ещу изпр кти/услу поща и/и кц же ср е е р н зя о и у а о к р прод мация п а възр и; в т.ч. п акто и за р н к ите д инфо ност ични дан одукти, л змож пр уги и 2. Въ авените ация за анни. ти/усл м д ст р о и о одук пред чна инф ите личн за пр и н ация разл доставе м рам, р и о ф е клар ата м ин на пр ка де м чава ете: блан програ полу ележ м да ЕООД. ящата овия на я, отб съ о л о а ст М аси н/н усл на на г асе Софарм нето с Общите Съгл на исва а …...... оции подп гласен/н ………… пром то и ване ат/а и съ cy дпис… л о ъ П п С по запозн pharma O м че съ а карта S н .....… клуб ………… ………… Дата ни съ

яза тбел та, о


1лв.

или 200 точки от карта за лоялност

БРОЙ 7 юни/август 2017

БРОЙ 7 юни/август 2017

UV

защита

АЮРВЕДА МЕНЮ

Триумфът на живота бременността е незабравим момент за всяка жена

ЗДРАВИ ПРЕЗ ЛЯТОТО Натуралната козметика

Училище за родители ТАЛОНИ ЗА ОТСТЪПКА

SOhealth Юни - Август 2017  
SOhealth Юни - Август 2017