Page 1

MAGASINET SOM PRESENTERAR DIN KOMMUN PÅ ETT PERSONLIGT OCH SPÄNNANDE SÄTT...

till Norrtälje Upptäck Roslagens skärgård X

LÄS MER PÅ SIDAN 4-5

Möte med Maria Akraka X

Möjligheter, tillväxt och framtidstro

LÄS MER PÅ SIDAN 26

kt

ja

i

n e d

it år r g Sp är X LÄS MER PÅ sk SIDAN 6


Jag har lyckan att vara ordförande i en kommun med sådan positiv utveckling och framtidstro. Det råder en god stämning i kommunen med låg arbetslöshet och bra fart i företagen. Kjell Jansson, Kommunalråd

Norrtälje – ETT GOTT VAL Möjligheter, tillväxt och framtidstro är Norrtäljes kommunvision, något Kommunalråd Kjell Jansson ser varje dag.

Norrtäljes befolkning växer med cirka 500 invånare per år och Kommunalråd Kjell Jansson välkomnar med glädje alla nyinflyttade till kommunen. Att man väljer att flytta hit förstår han mycket väl. – Vi har ju en otroligt fin miljö med landsbygd, skärgård och Norrtäljes stadskärna, inte minst, säger han. Kjell Jansson är själv rospigg i femte generationen, född och uppvuxen på Blidö, där han bor än idag. Han har en bakgrund som småföretagare inom byggbranschen. Det politiska intresset väcktes tidigt, redan i tolvårsåldern och han fick sitt första politiska uppdrag i kommunen 1991. Posten som Kommunalråd har han haft sedan 2005. – Jag älskar min kommun genuint och det känner nog invånarna av, säger han. Kjell Jansson anser att den största utmaningen kommunen står inför är att förbättra kvaliteten i

Som rospigg i femte generationen är Kommunalråd Kjell Janssons kärlek till hemkommunen grundmurad. Och han gläds åt att fler människor varje år väljer att flytta hit.

skolan. I övrigt ligger utbyggnad och förbättring av infrastrukturen högt på dagordningen.

Tillväxt och framtidstro Norrtälje är Sveriges fritidshustätaste kommun och har därmed ett stort antal privata avlopp. En viktig del i byggandet av det framtida Norrtälje är därför den stora utbyggnad av kommunalt vatten och avlopp i områden som Frötuna, Rådmansö och Bergshamra, som nu genomförs. – Det inte bara förbättrar miljön, utan höjer också boendestandarden och gör det möjligt för fler att flytta in och bo här permanent, säger Kjell Jansson. Andra stora förändringar som är på gång är nybyggnad av Västra vägen vilket kommer att leda till bättre trafikflöde med minskade köer, samt byggandet av ny pendlarparkering och större busshållplats. Norrtälje har också ett fruktbart och nära samarbete

med grannkommunerna inom flera områden, bland annat utbyggandet av Roslagsbanan. – Jag har lyckan att vara ordförande i en kommun med sådan positiv utveckling och framtidstro. Det råder en god stämning i kommunen med låg arbetslöshet och bra fart i företagen, säger Kjell Jansson. 

Mitt Smultronställe – Mitt fritidshus ute på Svartlöga. Det är en fröjd att kunna se havsörnarna komma flygande över vattnet. Det är en helt annan värld där ute, man blir lugn i själen. Kjell Jansson, Kommunalråd

Välkommen till Norrtälje Utgivare: Sool Media AB, Rallarvägen 41, 184 40 Åkersberga, 08-540 637 00, info@soolmedia.se Ansvarig utgivare: Leif Dahlberg Upplaga: 30 000 ex. Tryck: Exakta / MittMedia Print Distribution: Nyinflyttade i Norrtälje kommun, befintliga hushåll i Norrtälje kommun Text & bild/skribenter: Jesper Almén, Roine Karlsson, Lennart Jansson Annonser: Mats Rosenholm 070-832 28 96 och Tommy Jigrud 070-813 97 00 Grafisk form & produktion: Nowa Kommunikation, www.nowakommunikation.se

MED

www

2

LEM SBEVIS

. safetrade. s e

Innehavaren av detta medlemsbevis är med i SafeTrade, offentlig sektors produkt- och leverantörsdatabas. SafeTrade är urvals- och kontrollverktyget utvecklat av och för inköpare och upphandlare i offentlig sektor med syfte att förenkla och förbättra inköpsprocessen.Medlemskapet innebär att företagets ekonomi och tillförlitlighet till lämnade uppgifter när som helst kan kontrolleras inköpare och upphandlare inom stat, kommun och landsting. SafeTrade innebär också att inköparna lättare kan hitta leverantörer med goda referenser, aktuella certifieringar samt uppfyller de särskilda kriterier som utfärdas vid offentliga upphandlingar. SafeTrade är Sveriges största produkt- och leverantörsregister med ursprung i offentlig verksamhet sedan mer än tio år.

VÄLKOMMEN TILL NORRTÄLJE · 2011

Ytor med symbolen är köpta redaktionella annonser.


Mer i magasinet...

Välkommen till Norrtälje Magasinet som du håller i din hand har som syfte att få alla att känna sig riktigt varmt välkomna till Norrtälje kommun!

ård. 4-5 og och skärg TIPS PÅ SIDAN På utflykt i sk tående natur till fots och till sjöss. LÄS ns enas Utforska Roslage

Det är ett resultat av en nära kontakt med kommun, näringsliv och föreningsliv och det är vår förhoppning att det ska tjäna som en guide på en upptäcktsfärd genom vår vackra och trivsamma kommun. I reportagets form berättar vi om mycket av det vår kommun har att erbjuda och visa upp. Vi berättar om service och handelsutbud och om ett pulserande näringsliv. Vi ger alla en inblick i kommunens styrelseskick och verksamhet. Vi berättar om ett rikt föreningsliv och om de många valmöjligheterna som finns för dig som är intresserad av idrott, friluftsliv och kultur. Vi låter dig också träffa några av dina grannar, personer som haft betydelse för kommunens utveckling eller på ett eller annat sätt låtit tala om sig. Vi berättar om Norrtälje igår, idag och i morgon. Det är mycket att berätta och följaktligen mycket att läsa. Vår erfarenhet säger oss att magasinet kommer få en given plats i bok- eller tidningshyllan så att man kan ta fram det då och då, när andan faller på. Magasinets många sidor till trots finns det mycket mer er att upptäcka i Norrtälje. Vi hoppas ppas att magasinet väcker nyfikenhet nhet till N på att se mer. orrtä MAGAS

INET SOM

PRESEN

TERAR

DIN KOM MU

N PÅ ETT PER SON

LIGT OCH SPÄNN

ANDE

SÄTT...

lje

Upptäc

Tullportsgatan i Centrala Norrtäl je.

Norrtälje stad bjuder på gammal stadsmiljö och möjligheter att flanera och shoppa. SIDAN 9

k Rosl agen skärgå s rd LÄS

Välkommen att upptäcka ditt Norrtälje!

u

MER PÅ

SIDAN

4-5

Möt Maria e med Akraka u

LÄS MER

PÅ SIDA

N 26

Möjli g tillvä heter, xt och framt idstro

i kt ja en rit rd Sp ärgå u LÄS sk MER PÅ SIDAN 6

Innehåll

& Shopping&Service Sport&Fritid Nöje Kultur

SIDAN 6

SIDAN 9

SIDAN 25

Pythagoras industrimuseum Få en inblick i hur samhället såg ut i Norrtälje för 100 år sedan. SIDAN 24

&

Barn Utbildning SIDAN 29

& Styre&Politik Arbete&Näringsliv Miljö&Boende

Vård Omsorg SIDAN 32

Rospiggarnass Speedwayklubb Läs om Norrtäljes många idrottsklubbar och rika föreningsliv. SIDAN 25

SIDAN 37

SIDAN 39

SIDAN 41

VÄLKOMMEN TILL NORRTÄLJE · 2011

3


HUR MAN TAR SIG TILL HAVET

Tio tips från Häverö i norr till Ängsö i söder

1. Häverö prästäng Läge: Nordost om Hallstavik vid Häverödal. Hävdat område som är känt för sin artrika ängsflora och de betade strandängarna. I maj lyser ängarna av rödvioletta majvivor som blommar i tusental.

2. Örsten Singö Läge: Norr om Grisslehamn öster ut på Singö. Vresig kustnatur med vindpinade tallar och möjlighet att se ytterskärgårdens fågelarter såsom roskarl och labb. Med en magnifik utsikt över Ålands hav och svartklubbens fyr.

3. Skatudden Grisslehamn Läge: Två kilometer nordost Grisslehamn. Klassisk fågellokal vid Ålands hav. Med fina klippor där man kan sola eller bara njuta av utsikten. Här stod kvinnorna förr och spanade efter sina män som rodde posten mellan Åland och Grisslehamn.

4. Rönnskärsudde Väddö Läge: Fem kilometer öster om Älmsta på Väddö. Mellan sommarstugorna sticker udden ut i Ålands hav. En oas för den som vill studera fågelsträcket eller bara känna på havets kraft en stormig oktoberdag.

5. Barnens Ö Läge: Sju kilometer Sydost Älmsta. Vid Åhlensgården på Barnens Ö finns ett utsiktstorn mitt i ett unikt område. Här finns spännande oexploaterade stränder som tack vare barnkolonin har bevarats. Det kan vara svårt att hitta till tornet.

4

VÄLKOMMEN TILL NORRTÄLJE · 2011

Där vågorna rullar in – FOTOGRAFEN ROINE KARLSSON TIPSAR OM SINA EGNA FAVORITPLATSER I SKÄRGÅRDEN


Boktips Värt att se i Roslagens natur Bonniers förlag 1992. Boken berättar om 64 naturområden som är värda ett besök. Ett fåtal exemplar finns hos Norrtälje Naturvårdsstiftelse och att låna på biblioteken. 6. Arsläjan Simpnäs Läge: Ca tre kilometer norr om Simpnäs på Björkö. Fri från bebyggelse och omgärdad av havsfjärdar ligger halvön Stora Änklingen vid havet. Här finns tallar som är över 300 år och en fin sandstrand som inbjuder till bad och övernattning. Parkering finns i Simpnäs.

7. Öarna Arholma, Idö och Lidö. Tre öar som har allt att erbjuda om man vill komma i kontakt med havet. Välj ö på Skärgårdsstiftelsens hemsida. Det går båt från Simpnäs till Arholma året om. Till Idö och Lidö åker man från Refsnäs säkrast på sommaren. Innan ni ger er ut studera turlistan noga.

8. Riddersholm Rådmansö Läge: Söder om Kapellskär. Alldeles intill hamnen i Kapellskär ligger naturreservatet Riddersholm. Ett mycket varierande landskap med goda möjligheter till bad och utblick mot Ålands hav. Här finns ett av Roslagens största lundområden och artrika kärr. Vid väderkvarnen alldeles intill vandrarhemmet blommar gullvivan rikt på våren. För den som vill vandra finns milslånga rösade leder.

”Ta mig till havet och gör mig till kung”, ja så sjunger Peter Lundblad i den kända visan. ”Hur tar man sig till havet?” är också en fråga jag ofta fått av den som är nyinflyttad eller bara på besök kommunen. För mig har det tagit över fyrtio år att upptäcka Roslagens många smultronställen och jag hittar fortfarande nya. Det senaste var nu i somras när en sällsynt rysk vandringsgräshoppa förirrat sig i värmen över Östersjön till Örsten på Singö. Jag missade gräshoppan som jag fått tips om men hittade istället ett nytt fint utflyktsmål. Med krokiga tallar och en underbar utsikt där havsörnen gled fram på stela vingar. Men de som flyttat till Roslagen har nog inte som gräshoppan förirrat sig hit, utan säkert lockats av närheten till naturen med saltstänkta klippor och den friska luften. Det kan vara svårt att hitta ned till havet och komma förbi alla stora tomtområden med privata skyltar. Mitt tips är att införskaffa en bra

terrängkarta över den kuststräcka man vill utforska. I kommunen finns många naturreservat där kartor är uppsatta. Det blir då lätt att från parkeringen följa den anlagda stigen ner till stranden där det kan finnas både rastbord och grillplats. Vill man vandra en längre sträcka erbjuder Roslagsleden mellan Sandviken på Väddö och Grisslehamn en fin havskänsla med många naturupplevelser. Vägbeskrivningar till de större reservaten hittar man på Länsstyrelsens och Skärgårdsstiftelsens hemsidor. Är man fågelintresserad har Roslagens ornitologiska förening bra tips på sin sida. Skatudden norr om Grisslehamn och Rönnskärsudde vid Sandviken på Väddö är bra platser för den som vill följa fågelsträcket under vår och höst. Lata sommardagar fungerar klipporna utmärkt för solbad och picknick. Passa då på att höra hur ”vågorna med en suck rullar in”. Och känn dig som en kung, som Peter Lundblad sjöng.

9. Linkudden Blidö. Läge: Längst ned på södra Blidö. Med Vägverkets färja från Furusund över Yxlan till Blidö. I naturreservatet finns finslipade strandhällar och på torrängarna blommar en karaktärsväxt för Roslagen, Adam och Eva. Från oktober till mitten av maj ges möjlighet att både se och höra alfågeln. Ligger isen tar man sig lätt ut till ytterskärgården med skridskor.

10. Ängsö. Läge: En och en halv mil sydost om Norrtälje i Lännaskärgården. Med båt från Solö eller annan ort, det kan variera år från år. Ängsö är kommunens stolthet och blev en av Sveriges första nationalparker redan 1909. Ön är som hämtad ur Evert Taubes visa där han sjunger ”I Roslagens famn på den blommande ö”. Ön rymmer det mesta av vad Roslagen har att erbjuda med lundar och en rik flora.På Ängsö fins flera hamlade träd.

VÄLKOMMEN TILL NORRTÄLJE · 2011

5


Rospiggar hämtar en last smuggelspr som gömts på en kobbe av fiskare frå Baltstaterna. Mellankrigsåren var den stora smuggelepoken.

Ännu åttio år senare lever minnet av de äventyrliga smugglaråren kvar, trots att alla de gamla smugglarkungarna lämnat skärgården för gott.

ungen man är omsj n Uno Öster ne an m el sp h Skärkarlen oc

es i Evert Taub

nd. Vals i Furusu

Gräskö – smugglingens centrum Under motbokstiden var Norrtäljeskärgården ett tillhåll för äventyrliga spritsmugglare som lekte katt och råtta med tulltjänstemännen. Smugglarkungen hette Algoth Niska. ”Från Uno Östermans fiol där hördes ingen låt”, så börjar andra versen i Evert Taubes kända visa Vals i Furusund. Kanske var den fiolspelande skärkarlen ute och smugglade? Uno Österman var inte bara känd för sitt fiolspelande han var också en duktig jägare, fiskare och en god berättare. Framförallt minns vi honom och hans bröder som skickliga smugglare som drog tullen vid näsan åtskilliga gånger. När de smugglade estnisk 96-procentig sprit under 20- och 30-talen. Uno levde på Gräskö, en ö som ligger på gränsen mellan ytter- och innerskärgård. Med den lugna sidan mot

Furusundsleden och den stormiga mot Gräsköfjärden. Ön är efter snart nittio år fortfarande känd som ett centrum för smugglarepoken. Orsaken till den stora spritsmugglingen mellan de två världskrigen var att vi hade fått motboken och det var nära vi fick ett totalförbud mot sprit vid folkomröstningen 1922. Det rådde då stor fattigdom i de baltiska länderna som hade gott om säd och potatis, men ont om kontanter. Man gjorde illegal sprit av säden och potatisen som blev en bra födkrok. Och fiskarna i Roslagen var pigga på att tjäna extrapengar. Freden gjorde också att efterfrågan på deras fisk sjönk.

Nybyggda Åtellet, beläget vid hamnen, centralt i Norrtälje! Vi erbjuder boende, konferens, restaurang, café, bar, bastu, sällskapsrum, sommartid stor uteservering med brygga… …och allt där i mellan, från tidig morgon till sen kväll! 9FB8ILD Fec`e\1nnn%Xk\cc\k%j\ s <$gfjk1`e]f7Xk\cc\k%j\ s K\c\]fe1'(.-.''+,'

Algoth Niska Gräsköbröderna som var äventyrslystna och intresserade av att tjäna snabba pengar hoppade på den nya trenden. Men det var Algoth Niska som organiserade det hela från sin sommarvilla på Norra Stavsudda. Niska såg på sin roll som ett spännande äventyr och en verksamhet som spred glädje. Gubbarna såg Niska som en sorts Robin Hood som lockade med spänning och stålar medan tidningarnas ledarskribenter varnade skärgårdsbefolkningen för deras sätt att skapa sociala problem i landet.

Båtjakt mellan grynnorna Spriten hämtades från de estniska skutorna vid tolvmilsgränsen och transporterades av skärgårdsgubbarna som visste var grynnorna låg och lätt kunde sätta en efterföljande tullbåt på grund. För att lura tullarna gömdes dunkar i halmstackar, lador och på havsbottnen med hjälp av salt som tyngder. ”Sen far vi dit igen, för saltet smälter än och flötet vajar på böljan den blå. Vi sälja dunk på dunk och klunka klunk på klunk och skåla med tullar’n vår vän”, ja så sjöng smugglarna i visan ”Vi smugglarpojkar”. Ingen skärgårdsbo kunde tänka sig att bli tullare på sin hemort, för man hade sina egna oskrivna lagar. Från baltiska ham-

nar till Sverige skeppades 13 miljoner liter sprit bara under 1928. Där tullen beslagtog endast omkring en promille 13 000 liter!

Unika fotografier Mot slutet av 1930-talet upphörde smugglingen. Det slöts då ett handelsavtal mellan Sverige och Estland som innebar att svenska staten köpte upp all estnisk sprit. Staten tog över smugglingen, kan man säga. Kriget som utbröt gjorde det lönsamt att fiska igen. Ännu åttio år senare lever minnet av de äventyrliga smugglaråren kvar, trots att alla de gamla smugglarkungarna lämnat skärgården för gott. Alldeles nyligen utkom boken ”Gräsköfotografier 1850-1950”, med bilder ur åtta familjealbum. Här är ögonblick frusna åt framtiden och vi kan titta in i smugglarnas privatliv. Smugglarnas egen visa ”Vi smugglarpojkar” med melodi finns givetvis med. Det är unika bilder från Gräskö med Uno Österman och hans fiol som Claes Dymling, Kim Sandefeldt och Sven Österman i redaktionen samlat på. Ön har idag ett tjugotal fast boende och ett hundratal deltidsboende. < BILDER ÄR FRÅN BOKEN GRÄSKÖ FOTOGRAFIER 1850-1950. KÄLLA: DE REGERADE I SMUGGELRIKET GITS OLSSON 1977

VÄLKOMMEN TILL DIN LOKALA BIOGRAF I NORRTÄLJE I våra två nyrenoverade salonger visar vi film sju kvällar i veckan och matinéföreställningar. Hos oss kan du förstås även se film i 3D med den överlägset bästa 3D-tekniken Xpand – en filmupplevelse utöver det vanliga! 0176-108 60 · www.royalbio.se

6

NÖJE & KULTUR

|

VÄLKOMMEN TILL VALLENTUNA · 2009

VÄLKOMMEN TILL NORRTÄLJE · 2011


Nöje Kultur

Pythagoras Tändkulemotorn på industrimuseum. je berättar om i Norrtäl De många museerna ria. isto urh kult nde spänna

Norrtälje konsthall är en av många institutioner i kommunen som kulturchef Björn Ahlsén gillar.

Bio på Blidö. Kultur och Nöje finns tillgängligt i hela kommunen.

Kultur för alla Sommartid blomstrar Norrtälje av kultur- och nöjesevenemang. Men kommunens kulturliv är rikt och levande året om.

Sång och dans.

landet och artister från hela Både lokala förmågor . om t åre framträder i Norrtälje

På stora skylten vid infarten till Norrtälje stad annonseras varje vecka de kulturevenemang som arrangeras i kommunen. Skylten är fulltecknad för jämnan och man inser snabbt att Norrtälje är en kommun där mycket händer. Kulturchef Björn Ahlsén gläds åt att här finns ett så pass rikt och varierande kulturliv. – En kommun som saknar kultur är inte intressant att flytta till. Vårt stora utbud är ett tecken på friskhet, säger han. Björn Ahlsén är själv inflyttad östgöte. Fast till Norrtälje kom han redan 1989. – Jag utbildade mig ursprungligen till ekonom, men upptäckte snabbt att jag ville vara mer samhällsengagerad och jobba med människor, säger han. I snart 20 år har Björn Ahlsén arbetat med kultur i kommunen. Hans konstnärliga talanger sträcker sig till trumspel på fritiden, soffgitarr och, enligt egen utsago, gudomliga sånginsatser i duschen. Men han konsumerar desto mer kultur. Han läser mycket, ser på film och teater och går ofta på konsert.

Ungdomssatsningar

Posten ska alltid fram. Postrodden är en årlig tävling till minne av Väddöoch Eckeröbornas månghundraåriga skyldighet att transportera post över Ålands hav.

Kommunen arbetar fokuserat med ungdomsverksamheten, bland annat genom att se till att det finns arenor i form av t.ex. replokaler och danssalar för

7

ungdomar att utöva eget skapande. Men kulturutbudet är bredare än så. Ända sedan Strindbergs tid har Roslagen inspirerat konstnärer och diktare, och det ger tydliga avtryck i kommunen. Norrtälje Konsthall visar intressant samtidskonst från hela världen. Lokalerna används ofta även till andra kulturaktiviteter som konserter, föreläsningar och poesiaftnar.

Exploderar på sommaren Björn Ahlsén betonar det faktum att Norrtälje är en sommarkommun, då är kultur- och nöjesutbudet extra stort. Evenemang som American Car show och Custom Bike Show drar många besökare och Norrtälje Bluesfestival och kammarmusikfestivalen Sommarnattens Toner är också mycket uppskattade. Till danslägret i Herräng kommer folk från hela världen och sommarteatrar och turnerande artister får kommunen att blomstra. – Vi har god kultur året om men det fullständigt exploderar sommartid, säger Björn Ahlsén. <

Mitt Smultronställe – Skebopuben ligger i ett gammalt gjuteri i Skebobruk. Hit kommer stora artister som Lasse Tennander och Roffe Wikström för att spela. I källaren ligger ett mikrobryggeri som gör fantastisk egen öl.

VÄLKOMMEN TILL NORRTÄLJE · 2011

Kulturchef Björn Ahlsén

|VÄLKOMMEN NÖJE & TILLKULTUR VALLENTUNA · 2009

7


FAKTA NORRTÄLJE KOMMUN

Tre författare

Nöje & Kultur Norrtälje har mycket att erbjuda i kulturväg. Här finns en oerhörd bredd med både professionella utövare och ideella amatörer. Kulturaktiviteterna är många året om och på sommaren avlöser evenemangen varandra i hundratal. I Turistbyråns evenemangskalender hittar man alla aktuella kulturevenemang som arrangeras i kommunen. Evenemangskalendern finns på nätet på www.norrtalje.se. Varje fredag i nöjesbilagan av Norrtelje tidning annonseras också aktuella kulturevenemang.

Barn- och ungdomsverksamhet Utöver kommunens egna satsningar i form av kulturskolor och fritidsverksamhet finns många föreningar och organisationer som erbjuder kulturupplevelser för barn och unga. Bland annat Barnens verkstad på Industrimuséet Pythagoras, Hedmans Teater, Mevalins Dansstudio och Rimbo Ungdomsteaterförening samt flera av studieförbunden som erbjuder ett brett urval av kurser och aktiviteter för barn.

Roslagens enastående vackra miljö har periodvis varit hem för några av Sveriges mest berömda författare och konstnärer. Här har storheter som August Strindberg, Astrid Lindgren och Tove Jansson inspirerats av naturen att skriva dikter, pjäser och barnskildringar som idag är folkkära klassiker. Astrid Lindgren Vandrar man längs Strindbergs väg i Furusund, passerar man Astrid Lindgrens hus. Över femtio somrar bodde hon här och i Saltkråkan fångar hon in Roslagen. Varje sommar gör s/s Blidösund guidade turer till Saltkråkan (=Norröra). Filmen är rolig, boken ännu bättre. Detta såg farbror Melker en försommardag: ”Och han såg sig omkring med glada blå ögon. Han såg allt som var honom kärt, dessa bleka vatten, dess öar och holmar, dessa gråa skär av hederligt svenskt urberg, stränderna med sina gamla hus och bryggor och sjöbodar . . . han kände att han ville sträcka ut handen och klappa alltsammans.” Astrid Lindgren.

Tove Jansson Tove Janssons sommarland låg på Blidö. Hennes morfar, Fredrik Hammarsten, var präst i Blasieholmskyrkan i Stockholm. Så här börjar hon boken Bildhuggarens dotter: Min morfar var präst och brukade predika för kungen. En gång innan hans barn och barnbarn och barnbarnsbarn uppfyllde jorden, kom morfar till en lång, grön äng som var kantad av skog och berg så att den liknade paradisets dal. Bara i ena ändan var den öppen i en havsvik för efterkommande att bada i. Då tänkte morfar, här ska jag bo och föröka mig för detta är sannerligen Kanaans land.

Bibliotek I Norrtälje kommun finns ett stadsbibliotek (nyrenoverat hösten 2010), tre folkbibliotek och fem kombinerade folk- och skolbibliotek samt ett gymnasiebibliotek. Dessutom är kommunens populära bokbuss mycket aktiv och besöker varje månad 115 platser över hela kommunen. För kontaktuppgifter, öppettider och information om bokbussens turtider och hållplatser, se kommunens hemsida under kultur och fritid. Norrtälje Konsthall Norrtälje konsthall invigdes 1980. Här blandas ny oprövad konst med utställningar från erkända och klassiska konstnärer från hela världen. Dessutom arrangeras intima musikföreställningar, teater och poesiaftnar i lokalerna. Konsthallen har fri entré och öppet onsdag till söndag.

Tove Jansson.

FOTO: PER OLOV JANSSON

Norrtälje Konsthall Besöksdress: Lilla Brogatan 2, Norrtälje E-post: konsthallen@norrtalje.se Telefon: 0176 714 09

August Strindberg

NÖJE & KULTUR

|

Han såg allt som var honom kärt, dessa bleka vatten, dess öar och holmar... Farbror Melker en sommardag, Saltkråkan

August Strindberg Åren kring 1900 var Furusund Strindbergs sommarland. Här fick han stoff till Ett drömspel och i diktverket Trefaldighetsnatten skildrar han sommarfolkets Furusund. Här några rader – alla på versmåttet hexameter:

Paradisets dal ligger alltså på Blidö.

Kontaktuppgifter Kultur- och fritidskontoret i Norrtälje Kulturchef Björn Ahlsén Besöksadress: Estunavägen 12, kommunhuset Ankaret Telefon: 0176 713 29 E-post: bjorn.ahlsen@norrtalje.se

8

FOTO: ROINE KARLSSON

VÄLKOMMEN TILL NORRTÄLJE · 2011

Den första ångbåten …Då i kväll den första ångbåten kommer Hälsas han må som sig bör med hela stället signaler; Blågula flaggan vi hissa i topp från utkik och slupar, Och från lotsbergets spets den gamla finska kanonen, Köpt på en strandauktion för fyra riksdaler i banko Dundrande hälsa den skall befriarn som kommer från fastlandet. Uppvaktning Fruntimmersveckan går in som damernas egen i juli; Namnsdag var eviga dag med portvin, kaffe och doppa – Rosorna stå i sin prakt, men falla mangrant för saxen: Sara, Margreta, Johanna, Malena, Emma, Kristina Offras då rosornas skörd; det skönaste höfves de sköna.


Shopping Service

Auktion på landet. loppisar populära eveneer och Sommartid är auktion . den byg i ute mang

Mitt Smultronställe

Butiksutbudet i Norrtälje är stort och varierat.

– Min hemby Österlisa. Stor del av min släkt bor där, det är som ett riktigt litet Bullerbyn. Faktum är att det är där som de första Bullerbyfilmerna spelades in i början på sextiotalet. Om man vill uppleva den här delen av kommunen kan man hoppa på buss 653 från Norrtälje. Den tar dig på en rundtur i trakten. Boel Norman Högberg tycker handeln blir mer attraktiv för alla med mixen av stora kedjor med mindre specialbutiker.

Boel Norman Högberg, ordförande i Norrtälje köpmannaförening

Här finns både kända butikskedjor och små specialbutiker.

Ett andningshål med attraktiv handel för alla Handeln i Norrtälje blomstrar. Lokala köpcenter och centrums butiker kompletterar varandra.

. Aktiviteter året omNorrtälje hamn i oktober hållsi Höstmarknaden som nen. alla aktiviteter i kommu av en a bar är år varje

Boel Norman Högberg som är ordförande i Norrtälje köpmannaförening får ofta höra att folk åker långväga ifrån för att uppleva gemytligheten i butikerna i Norrtälje. – Här tar sig handlarna tid att prata med kunderna. Man brukar säga att vi rospiggar är tjuriga, men när man har lärt känna oss, då har man en vän för livet, säger hon. Boel är själv född och uppvuxen i kommunen. Hon har varit egen företagare i mer än 20 år och driver butiken Norrtälje Hälsocenter mitt i centrum. – Hälsa har alltid varit en röd tråd i mitt liv. Jag har bland annat varit mycket aktiv inom gymnastik. Man kan säga att jag har gjort mitt fritidsintresse till mitt yrke, säger hon.

Shoppingutbud i hela kommunen

Fönstershopping. På Tullportsgatan kan man flanera mellan moderna och anrika gamla butiker i Norrtälje stadskärna.

Handelsutbudet ökar stadigt i hela kommunen. Förutom stadskärnan med sina tre handelscentrum finns även shoppingcenter i Rimbo, Älmsta och Hallstavik. Och på somrarna är aktiviteten stor i kustsamhällen som

Grisslehamn, Blidö och Furusund. I handelscentrumen finns de stora populära kedjorna medan centrum erbjuder mer pittoreska småbutiker. – Det är det som är styrkan med en stad som vår, att man kan komplettera de stora kedjorna med mindre specialbutiker som har ett eget utbud. Det breddar och gör handeln mer attraktiv för alla, säger Boel Norman Högberg.

Aktivitet året runt Det händer mycket i Norrtälje. På sommarhalvåret arrangeras stora publikdragande evenemang som bil- och motorshower och musikfestivaler. På våren anordnas marknadsaftnar och vintertid är det julmarknad. I Älmsta firas sedan mer än 25 år Elmstanatta i juli och varje helg i augusti är det skördemarknad i Societetsparken där lokala odlare säljer sina varor. Visionen är att Norrtälje ska fortsätta vara ett andningshål för boende och turister och kanske återfå den kurortskänsla som staden en gång hade. – Norrtälje har verkligen potential. Här finns många restauranger, flera av dem satsar på ekologisk och nyttig mat. Det finns många aktörer inom hälsoområdet i kommunen, säger Boel Norman Högberg. <

VÄLKOMMEN TILL NORRTÄLJE · 2011

|

SHOPPING & SERVICE

9


Gemensam trygghet en självklar grundidé Länsförsäkringar förvaltar en gammal tradition men är samtidigt ett bolag i tiden som täcker in tjänster i livets alla faser. På Länsförsäkringars kontor i Norrtälje finns ett lokalhistoriskt dokument, ett försäkringsbrev från 1861. – Det här 150 år gamla brevet avser torpet Sjöängen vid Harka i Frötuna socken här i Norrtälje. Försäkringsvärdet är 60 riksmynt för ”En stuga” och 50 riksmynt för ”Ett fähus”, berättar Mariann Lindh,

chef för Länsförsäkringar Roslagen. Försäkringen är tecknad i Brandstodsbolaget å landet i Stockholms Län. Länsförsäkringars verksamhet är sprungen just ur de gamla brandstoderna i Sverige och den självklara grundidén att man hjälps åt om någon råkar illa ut. – Förr i tiden gick man ihop och

hjälpte varandra i byarna. Man lade in pengar i en pott som skulle finnas som försäkring om någon utsattes för brand eller annan skada. Grundtanken är densamma i Länsförsäkringar idag. Vi är ett ömsesidigt bolag där kunderna går samman med sina försäkringspremier, säger Mariann Lindh.

Mitt Smultronställe – Det finns så många olika året runt. Under vintern blanka skärgårdsisar, Häverö Prästäng i maj, Singö i sommartid, och att vandra i de många skogarna under hösten. Total närvaro. Personalen på Länsförsäkringar Roslagen är en naturlig del i många norrtäljebors liv. Lokal förankring och närhet till kunderna är honnörsord i verksamheten.

Välkommen till oss!

Mariann Lindh, chef för Länsförsäkringar Roslagen

Så mycket mer än försäkringar Idag är Länsförsäkringar utöver försäkringsbolag även bank och fastighetsmäklare och verksamheten innefattar därmed alla former av ekonomisk trygghet under ett och samma tak. Kontoret ligger centralt i Norrtälje. Den lokala förankringen och närheten till kunderna är ledord för arbetsteamet, kunskap om bygden och invånarnas behov och förutsättningar är något som ger trygghet i alla affärsförehavanden. På kontoret strävar man efter att vara lättillgängliga med generösa öppettider. Dessutom finns internetbank och telefonbank som är tillgänglig dygnet runt, sju dagar i veckan. Men framför allt tar sig personalen verkligen tid med kunderna. – Man ska kunna komma in och se oss i ögonen om man till exempel skulle vara missnöjd med sin skadereglering. Det har stor betydelse. Vi månar om relationen och den personliga servicen, säger Mariann Lindh. <

Stora Brogatan 7, Norrtälje 0176-28 55 00

Poraths sätter guldkant på tillvaron

· Väskor för alla · Resväskor och resetillbehör · Skinnkläder · Handskar · Plånböcker · Paraplyer

Som en av stadens äldsta butiker är anrika Poraths guldsmedsaffär ett klassiskt landmärke i Norrtälje. Och vill du bli fin behöver du inte lida pin. Det är bara att komma in.

smycken även tävlar i karate, ett faktum som kan vara värt att ta i beaktning för presumtiva klåfingriga besökare.

I 120 år har Poraths guldsmedsaffär varit delaktig i Roslagsbornas högtidsstunder i livet. Här har folk handlat sina förlovnings- och vigselringar men även vackra presenter vid dop, studentfirande och andra högtidsdagar. Butiken som ligger på Tullportsgatan, centralt i Norrtälje (törs man säga med guldläge?) har funnits i samma hus sedan 1891 då grundaren Ludvig Porath flyttade dit från Stockholm och startade ett kopparslageri som snart utvidgades till guldsmedsrörelse.

Ingenting är omöjligt

Verksamheten drivs sedan 1986 av Ludvig Poraths sonsonsdotter Birgitta Porath. Hon är en aktiv kvinna som på fritiden ägnar sig åt allt från bowling, flugfiske, golf, skytte och kajakpaddling till den stora passionen; husrenovering. Det gamla familjeföretaget driver hon med stor entusiasm och lyhördhet för kundernas önskningar. I butiken arbetar också Sofia Karlsson som förutom att besitta gedigen kunskap i allt om

Hos Porath kan man köpa smycken från de flesta ledande designers, bland annat storsäljare som Thomas Sabo och Pandora. Man utför värderingar och gör hål i öronen och i verkstaden sker egentillverkning. Dessutom graverar man, trär om pärlcollier och reparerar eller omarbetar äldre smycken. ”Ingenting är omöjligt” är butikens motto. Hos Poraths ska finnas något för alla, oavsett kön och plånbok. Män är ofta en bortglömd målgrupp när det gäller smycken men för dem finns här riktigt tuffa varianter. Poraths specialiserar sig på udda varor, och har oftast bara ett exemplar av varje smycke. – Det garanterar att om du köper ett smycke här så är du ensam i stan om att ha det, säger Birgitta. <

– över 30 år i Gamla Stan Sjötullsgatan 4 Norrtälje · 0176-165 13

10

SHOPPING & SERVICE

|

Birgitta Porath och Sofia Karlsson förvaltar ett historiskt arv i guldbutiken Poraths med verkstad, egen tillverkning och försäljning av de flesta ledande designers.

VÄLKOMMEN TILL NORRTÄLJE · 2011

Tullportsgatan 1, Norrtälje 0176-101 62, www.guld.net


Hos oss kan du hämta ut ditt recept alla dagar i veckan! Våra välutbildade farmaceuter ger dig snabb service både vad gäller receptfria och receptbelagda läkemedel. Dessutom har vi ett extra stort sortiment Vi har inom hudvård. öppet

alla dagar!

Välkommen in! Vi är teamet som står redo att hjälpa dig med din privatekonomi.

Apotekschef Maria Magnusson med medarbetare

Nordea växer i Norrtälje kommun I Norrtälje kommun finns Nordea representerat med kontor för såväl företags- som privatkunder. Den ekonomiska omvärlden förändras ständigt och vi hjälper gärna till att bedöma utvecklingen och välja de bästa lösningarna för din ekonomi. En genomgång tillsammans med oss går ut på att vi tillsammans går igenom din Siv Moberg, kontorschef på Nordea situation och framtida planer. Sedan är det vårt arbete att bygga en smidig Med Nordeas samlade resurser till ditt och förmånlig lösning som passar just förfogande så utvecklar vi, tillsammans för dig. med våra kunder, ständigt nya lösningar och förenklingar för bland annat finansieringsalternativ, placeringar, invesÅrets bank 2010 teringar, försäkringar, självservice och betalningslösningar. Tidskriften The Banker, – Vi vill ge dig just det du behöver! som ingår i Financial Kom gärna in till oss så berättar vi mera, Times-koncernen, har säger Siv Moberg som är kontorschef på utsett Nordea till årets Nordea. < bank 2010 i Sverige.

Vi vill ge dig just det du behöver!

Norrtäljevägen 8, Älmsta Centrum Vardagar 9.30-19, Lördag 9.30-16, Söndag 11-16 Epost: norrtalje.almsta@docmorris.se Tel: 0176-444 930 Fax: 0176-501 51

BRAVIDA EL i Roslagen F.D. ELEKTROBYRÅN

KRAFT BELYSNING TELE DATA SERVICE

Nordea i Norrtälje har ett starkt lag och hög kompetens för den lokala företagsmarknaden.

6I ÛNNS P¾ Braxenvägen 5 i Görla Tel. 0176-20 71 00 | www.bravida.se Norrtälje: Stora Brogatan 3, Hantverkargatan 7 Rimbo: Centralvägen 1 0771-224488 för bokning av möte i privatekonomi 0771-350360 för bokning av möte rörande företagsärenden

VÄLKOMMEN TILL NORRTÄLJE · 2011

|

SHOPPING & SERVICE

11


VÄRMEPUMPAR VVS-Butik Försäljning j g · Installation · Service

Öppet: Vard. 7.00-17.00 Lörd. 9.00-12.00 S. Nånö, Norrtälje · 0176-160 50 E-post: info@gothes.com · www.gothes.com

CYKELSERVICE I NORRTÄLJE AB

Jannica tar hand om dina fötter.

FÖRSÄLJNING, SERVICE & REPARATIONER Specialité Skeppshult Småländsk cykelkultur

Hos Ylva får du massage.

Stefan och Boel grundade företaget 2007.

För kropp och själ Norrtälje Hälsocenter samlar erfarna terapeuter inom olika kompetensområden under ett och samma tak, allt för att erbjuda en så komplett meny som möjligt.

Tel. 0176-131 90 Hamnen NE vid Lantmännen

www.hoglundsbil.se 0176-17430 Björnövägen 15, Görla, Norrtälje

Försäljning . Leasing Service . Reservdelar

– Vi arbetar med komplementärmedicinska behandlingar och vi har ett holistiskt synsätt. Det betyder att vi ser dig som en helhet och vårt mål är att du skall få den behandling och den produkt som passar just dig bäst, säger Boel Norman Högberg, hälsorådgivare och näringsterapeut på Norrtälje Hälsocenter. Tillsammans med Stefan Högberg, hälsorådgivare och kinesiolog, grundade Boel företaget hösten 2007. I anslutning till hälsocentret driver de också en Life

butik. Där erbjuds ekologiska och miljövänliga produkter av hög kvalitet. Det gäller såväl kosttillskott, naturläkemedel och livsmedel som hudvårdsprodukter. På Norrtälje Hälsocenter finns behandlingar för både kropp och själ. Allt från hälsoanalyser och kognitiv beteendeterapi till medicinsk fotvård och flera massageformer. Samtliga terapeuter har en hög kompetens och lång erfarenhet. Det gör att man känner sig trygg och väl omhändertagen.

– Här får du den hjälp du och din kropp verkligen behöver. Vare sig det bara är för en skön avkopplande stund eller för ett större problem, säger Boel. Varmt välkomna till Norrtälje Hälsocenter/Life Hälsokost. <

Stora Brogatan 12, Norrtälje 0176-26 84 88, www.norrtaljehalsocenter.se

Allt för coola kids! På Småglin hittar Du noga utvalda barnkläder i alla prisklasser, från baby-storlekar upp till 152 cl. Hos oss finns märken som Name-it, Mexx, Esprit, Lego, Didriksons med flera. Leksaker från Jabadabado.

Öppettider: Måndag–Fredag: .... 10–18 Lördag: ................... 10–15 Söndag: .................... Stängt

Trädgårdsgatan 3, Norrtälje 0176-797 50 www.norrtalje-bilcentral.se

12

SHOPPING & SERVICE

|

Skutan, Åkersberga C. Tullportsg 15, Norrtälje, Tel. 600 22 Tel.08-540 0176-55422

i s

Välkommen till vår fullserviceanläggning i Norrtälje! Hälsar Thord Söderman med personal.

VÄLKOMMEN TILL NORRTÄLJE · 2011


Cittraverkstaden – ENKLARE KAN DET INTE BLI Snabb och effektiv service kombinerat med ordentlig kundinformation är receptet för Cittraverkstadens framgångar. Det, och en avslappnad attityd.

lokale Citroënhandlaren. Här finns idag välutrustad verkstad och bilhall med försäljning. Mika och Martti äger sedan tidigare Cittraverkstaden i Åkersberga och de båda företagen drivs i samma regi.

Fasta priser och snabb service Uttrycket Casual Friday- att på fredagar släppa på slipsen och ha lite mer avslappnad klädsel på kontoret, det är något som Cittraverkstaden i Norrtälje anammar varje dag i veckan. – En naturlig och anspråkslös kontakt med kunderna är viktigt, säger vd Mika Isosalo Mika och hans pappa Martti öppnade Cittraverkstaden i Norrtälje 2005, när de tog över verksamheten från den

Mitt Smultronställe – Sundsta Säteri är ett favorithak. Där finns golf, bilracing och jaktmöjligheter. Och en riktigt bra restaurang. Mika Isosalo, Cittraverkstaden i Norrtälje

Det ska vara enkelt och smidigt att reparera sin bil hos Cittraverkstaden. När man lämnar in bilen för reparation är mekanikerna själva med vid kundmottagningen för att de direkt från kunden ska kunna få en uppfattning om vad som kan vara fel. – Information är A och O i vårt arbete. Kunden ska känna sig säker på pris, vilket arbete vi utför och när det är klart. Därför har vi alltid fasta priser för reparationerna och vi försöker se till att arbetet ska vara klart samma dag som man lämnat in bilen. De reservdelar som vi mot förmodan inte har i lager kan vi oftast få hem till dagen därpå, säger Mika Isosalo. Fullservicetänket gäller även när man ska köpa ny bil. Cittraverkstadens erfarna och kunniga säljare hjälper till med hela köpförfarandet, från inbyte av gamla bilen till hjälp med finansiering,

Båtar · Motorer Vagnar · Service

Cittraverkstaden ligger alltid i topp i kundundersökningarna som Citroën utför.

avbetalning och serviceavtal. I bilhallen som Citroën utför regelbundet varje månad. En stor anledning till det tror finns både nya och begagnade bilar. Mika Isosalo är det avslappnade och vänliga bemötandet av kunderna. Citroën och Seat – Att få hjälp med reparationer eller Förutom Citroën är Cittraverkstaden även auktoriserade på Seat, ett bilmärke att köpa ny bil ska vara enkelt, säger som profilerar sig med sportiga miljöbilar Mika. < av hög kvalitet. Utöver de två bilmärkena utför verkstaden även AC-reparationer och framvagnsinställningar på övriga bilmärken. Ett av bevisen på CittraBraxenvägen 2, Norrtälje verkstadens höga standard är att de alltid 0176-189 50, www.cittraverkstaden.se Öppet: mån-tors 9-18, fre 9-17, lör 10-14 ligger i topp hos de kundundersökningar

Väddö Båtcenter

Vinterförvaring Tillbehör & Fiske Vard 9-17, lörd 10-14 www.alubatar.com

0176-503 44 ÄLMSTA ALUBÅTAR AB

Damkläder · Underkläder · Badkläder Tel. 0176-570 33 · Tullportsgatan 6 · Norrtälje

Hyr bil hos Avis Biluthyrning 0176-223460 www.avis.se

www.svanbergabygg.se · info@svanbergabygg.se · 0176-22 91 75

Välkomna till oss i Norrtälje.

Vi har det mesta inom leksaker! Tullportsgatan 20, Norrtälje, 0176-125 58

VÄLKOMMEN TILL NORRTÄLJE · 2011

|

SHOPPING & SERVICE

13


Norrtälje Färgbod har ett stort sortiment för både hemsnickaren och yrkeshantverkaren. Stefan Andersson och ägaren Johan Pommer bjuder på kunskap och expertis i överflöd.

Här är goda råd gratis – för både proffs och hemsnickare Bröderna Pommer säljer inte bara färg, de erbjuder helhetslösningarna när det ska byggas nytt, grävas ut, målas om eller renoveras. Och de trivs extra bra när de får arbeta ute i skärgården. Det är svårt att missa den stora byggnaden i Vreta vid E18 sydöst om Norrtälje stad. Norrtälje Färgbod har ett jättesortiment med färg för alla behov men här finns också allt annat du vill ha när det är dags för renovering eller nybygge, inte minst kunskap. Butikens devis är att goda råd är gratis. Företaget drivs av bröderna Johan och Stefan Pommer. De öppnade färgbutiken för drygt sex år sedan och verksamheten har snabbt vuxit från enbart måleri och butik till ett helhetskoncept inom bygge, måleri och gräventreprenad. Idag är Norrtälje Färgbod det självklara valet för såväl yrkeshantverkare som hemsnickare. Johan har hand om målarfirman med sina sex anställda målare och storebror Stefan sköter bygg och gräventreprenaden.

Skärgårdsjobb Bröderna har mycket jobb ute i skärgården. Vissa konkurrenter tycker det är omständigt att ta sig ut

14

SHOPPING & SERVICE

|

till öarna för uppdrag men hantverkarna på Norrtälje Färgbod har egen båt och kan enkelt ta med sig byggmaterial. Jobb ute i skärgården har blivit något av deras grej. – Det är lite som semester att få komma ut bland öarna på roliga jobb, framför allt under sommartid, säger Johan.

– Jag älskar film. Jag hade en barndomsdröm att öppna en egen videobutik och det förverkligade jag på nittiotalet. Jag hade videoaffär i centrala Norrtälje i några år, innan jag också valde att satsa på måleriyrket, säger han.

Måleriet i blodet Johan och Stefan har båda vuxit upp med måleriyrket på nära håll. Pappa Håkan startade egen målerifirma i början på sjuttiotalet på Östermalm inne i Stockholm. Han och hans tjugotal anställda gubbar hade uppdrag i hela mälarområdet. 1983 flyttade familjen Pommer till Norrtälje men pappa Håkan pendlade varje dag in till firman i Stockholm. Stefan följde snart i faderns fotspår och började som målarlärling i firman redan som femtonåring. Johan däremot valde inledningsvis en annan väg.

VÄLKOMMEN TILL NORRTÄLJE · 2011

Mitttt Smultronställe – Restaurang Antep i Norrtälje. Jag älskar kött och det är något som de är riktigt bra på där. Man får stora portioner och det är fantastiskt gott! Johan Pommer, Norrtälje Färgbod


Det var en chansning att öppna en färgaffär här mitt ute på vischan, men det har ju gått bra. Johan Pommer, Norrtälje Färgbod

Norrtälje Färgbod in action!

En chansning som slog väl ut För drygt tio år sedan ville Håkan Pommer varva ner. Han sålde målerifirman till sönerna som då flyttade hela verksamheten hem till Norrtälje. I samma veva nappade de på möjligheten att köpa upp ett konkursbo från en färgaffär i Görla. – Det var en chansning att öppna en färgaffär här mitt ute på vischan, men det har ju gått bra, säger Johan. Färgboden växte snabbt, både i storlek och sortiment. Idag har man utöver färg det mesta man finner i en välsorterad järn- och byggaffär med allt från allehanda spik, skruv och verktyg till byggmaterial som kakel, klinkers, mattor, trägolv och tapeter. När det gäller färg håller sig Norrtälje Färgbod i huvudsak till två märken. – Vi kör med Nordsjö och Caparol. Vi har tagit de bästa godbitarna från båda leverantörerna och skapat vårt eget specialsortiment, säger Johan.

För den som vill förnya sitt hem med tapeter och kakel finns mycket att välja på. >

– Det finns gott om arbete åt oss alla. Vi brukar snarare ha lite av en arbetsförmedlingspool här och tipsa om andra hantverkare om vi hör talas om uppdrag som vi inte själva hinner med. Vi hjälps åt på ett bra sätt, säger Johan. Bröderna Pommer är stolta över att framgångsrikt ha drivit vidare sin fars företag och dessutom utvecklat verksamheten. En dag på färgboden är inte den andra lik. Det Johan gillar mest med måleriyrket är just variationen. Varje kund har sin smak eller sina idéer på hur han eller hon vill ha sitt hem och uppdragen kan bestå i allt från att måla små friggebodar till stora kontor eller hela herrgårdar. – Tänk att komma till ett bygge där det är fullständigt kaos, och när man går därifrån och är klar så ser det helt fantastiskt ut. Det är något riktigt mäktigt i den känslan, säger Johan. <

Hjälps åt Elhandverktygen som färgboden för är av märkena Makita och Festool, det bästa man kan hitta på marknaden. Det gör att många yrkeshantverkare är kunder i Färgboden. Någon känslig konkurrenssituation känner inte Johan och Stefan av.

Vreta Norrtälje 0176-156 15, www.fargbod.se

Johans tips till hemmafixaren: s Vid omtapetsering och ommålning är underarbetet A och O. Spackling och slipning är kanske tråkigt men nödvändigt. Lägg gärna ner en dag extra. Färg eller tapet döljer inte felen. s Håll er till neutrala färger som vitt, grått och svart när ni kaklar om. Man tröttnar snart på för starka färger. s Vid målning; börja alltid uppifrån och gå neråt. Tak först, sedan väggar och sist golv. s Se till att ha bra kvalitet på verktygen, framför allt om du är nybörjare. s Passa på att utnyttja rotavdraget medan det finns. Det gynnar alla.

VÄLKOMMEN TILL NORRTÄLJE · 2011

|

SHOPPING & SERVICE

15


Mitt Smultronställe På Ljuscenter kan man det här med el. Pierre Malmberg och dottern Elin är experter på allt från installation och inredning till design och senaste tekniken. Butiken ligger sedan mer än 35 år centralt vid Lilla Torget mitt i Norrtälje.

– Från utsiktsplatsen uppe på stadsberget kan man se ut över hela Norrtälje, en fantastisk vy. Och det är magiskt när det är stjärnklart. Elin Malmberg, Ljuscenter

Lysande idéer Familjeföretaget Ljuscenter i Norrtälje är en modern ljusbutik som erbjuder fullservice med erfarenhet och kunskap. Norrtälje stad har stoltserat med egen ljusaffär sedan elektriciteten infördes. I över 35 år har Ljuscenter legat vid Lilla Torget mittemot gamla Stadshotellet och sedan 1996 drivs butiken av Pierre Malmberg. I de två våningsplanen finns ett stort sortiment av armaturer, elmaterial, hushållsapparater och framför allt lampor, från klassiska fotogenlampor till den senaste LED-belysningen.

Egen ljusdesigner Men det är med kunskap och kompetens som Ljuscenter verkligen skiner. Pierre är erfaren elektriker som flera dagar i veckan far omkring och utför elinstallationer hos både privatpersoner och företag. Som fullservicebutik hjälper Ljuscenter till med hela arbetet att skapa ljus i ett nytt hem, från själva installationen till de rena inredningsdetaljerna. Personalen

Pierre och Elin bästa ljustips: · Om plats finns, se till att det finns flera ljuskällor i varje rum. Det ger ett mer hemtrevligt ljus och bättre känsla i rummet. · Placera ljus där människan är. · Se till att ha inbjudande ytterbelysning, det ser både välkomnande ut och minskar inbrottsförsök.

inreda möbler från ett helt liv. Reparation och renovering av äldre armaturer är också något som Ljuscenter är experter på. – Kunder kommer ofta in med gamla kristallkronor som hittats på vinden eller köpts på loppis. De renoverar vi och bygger om så att de blir både säkra och snygga igen, säger Elin. Elektricitet är inget som bör hanteras lättvindigt, därför vill Ljuscenter göra allt för att kunden ska få rätt service i både köp och installation. – Ingen fråga är för dum när det gäller elektricitet. Det handlar om din egen Renovering och reparation Att Ljuscenter har fingertoppskänsla säkerhet och då är det viktigt att vi som märks när man vandrar runt i butiken. är erfarna och välutbildade på området Här finns alla former av armatur och får hjälpa till, säger Pierre Malmberg. < belysning för alla typer av kunder, från ungdomar som nyutflugna ska inreda första hemmet, via barnfamiljer med krav på Lilla Torget, Norrtälje stryktålighet till pensionärer som ska ljus0176-182 00 i butiken har stenkoll på senaste ljusmodet likaväl som äldre mer tidlösa belysningsanordningar. Dessutom har man i Pierres dotter Elin en alldeles egen nyutbildad ljusdesigner. – Just det här med inredning har kommit in i belysningsbranschen starkt och ny teknik har påverkat vårt sätt att inreda med belysning. Ljus har idag mycket mer betydelse än förr, att få jobba med det här är det roligaste som finns, säger Elin entusiastiskt.

LJUSCENTER

LJUSCENTER/ELKEDJAN Din lokala belysnings- och elbutik/elaffär. Kompetens och erfarenhet på nära håll.

Lilla Torget, Norrtälje 0176-182 00

VÅRA LEVERANTÖRER Vi har avtal med de ledande leverantörerna av belysningsmaterial, armaturer, elmaterial och hem-el. Det vi inte har i butiken kan vi naturligtvis beställa till mycket konkurrenskraftiga priser genom vårt medlemskap i Elkedjan. Agora Gifthouse · AH-belysning · Aneta · Athena · Babyliss · Belid · Bosch · Braun · Cardi · Cottex · Designlight · Dimplex/Siemens · EGLO · Egma Elco (Hide a lite) · Eljo · Elko · Enercomp · Fagerhult · Globen · Govena · Hallbergs lampskärmar · Herstal · IBL lighting · IFÖ Electric · Isabel - Beautylight of Sweden Karlskrona Lampfabrik · Konsthantverk · Konstsmide · Lars&Bo LampGustaf · Lyktan · Markslöjd · Massive · Melitta · MK Illumination · Norlys · OBH Nordica Osram · Philips · PR-lys · Roslagslyktan · By Rydéns · Schneider Electric · Star Trading · Texa Design · Thorn Lighting · Unison · Vinga ljus · Westal · Örsjö Belysning

16

SHOPPING & SERVICE

|

VÄLKOMMEN TILL NORRTÄLJE · 2011


Din personliga optiker i Roslagen Välkommen in till oss på Synskärparn Optik i Norrtälje, en fristående optiker, där du får ett personligt och professionellt bemötande av legitimerad kontaktlinsoptiker och optometritekniker. – Vi har bågar för alla smaker som handplockas hos våra bågleverantörer. Våra glas kommer ifrån ett helsvenskt företag i Rättvik där det finns hög kompetens och den modernaste maskinparken som finns på marknaden. Synskärparn har funnits i Norrtälje i 4 år där legitimerad optiker Anna och optometritekniker Anneli arbetat med vår affärsidé, att med högsta kvalité på glas och bågar ändå kunna erbjuda låga ärliga priser. – Vårt mål är att bygga upp en nöjd kundkrets som gör att vi kan hålla på i 30 år till, berättar Anna och Anneli. – Vi inspireras av modetrender på optikmässor i Paris och Milano där vi knyter kontakt med de bästa leverantörerna i världen. Vi vill att du ska uppleva ett estetiskt lyft när du köper nya glasögon och vi vill se det där lilla leende som våra nöjda kunder brukar ha, fortsätter de.

Jämför oss gärna – vi tål det, du tjänar på det. Synskärparn

– Vi har givetvis kontaktlinser från alla stora leverantörer. Självklart vidareutbildar vi oss årligen genom kurser och föreläsningar vilket är viktigt i optikbranschen där utvecklingen går snabbt framåt.<

Billborgsgatan 1 (i bibliotekshuset) 0176-10900 www.synskarparnoptiknorrtalje.com

Leg. optiker Anna och optometritekniker Anneli på Synskärparn i Norrtälje hälsar dig varmt välkommen.

30 b Alltid egag bilar nade !

Välkommen till Höglunds bil! Lasse, Bengt, Mark,

bil! öper din nya k u d s s o v a Det är

tte

Stefan, Per, Pu

Kent, Henrik

Vi sköter service oc h reservdelar!

Björnövägen 15 761 41 Norrtälje. 0176-174 30 www.hoglundsbil.se

Försäljning . Leasing . Service . Reservdelar VÄLKOMMEN TILL NORRTÄLJE · 2011

|

SHOPPING & SERVICE

17


Från våffeLjärn till kylskåp Oavsett om du ska renovera ett helt kök, byta ut en trasig tvättmaskin eller bara köpa en ny stavmixer så hitter du alltid rätt i din Hemmabutik. Vi hjälper dig gärna att hitta det som passar just dig. För att ditt köp ska bli så tryggt och enkelt som möjligt, hjälper vi dig med hemkörning, installation, bortforsling och självklart kan vi även erbjuda finansiering och trygghetsförsäkring. För att hälsa dig välkommen till grannskapet ger vi dig dessutom 10 % rabatt på hela vårt ordinarie sortiment. Kom in och botanisera bland kvalitetsvitvaror från ledande varumärken inom hem, kök och tvätt. Välkommen önskar Christopher med personal.

gratis

10% rabatt

dammsugarpåsar

Vi hjälper dig i flyttstöket!

Rabatt på ditt första köp!

Gäller ett paket dammsugarpåsar.

Gäller vid första inköpstillfället och på ordinarie sortiment.

• SPISAR • TVÄTTMASKINER • DAMMSUGARE • KYLSKÅP • FRYSAR • kökSMASKINER • VÄRMEPUMPAR •

Hemmabutiken i norrtälje

UTIK

$INVITVARUB 0176-173 60 Baldersgatan 8 I2OSLAGEN Mån–Fre 9–18 Lördag 10-15 Söndag stängt

Erbjudandet gäller tom 31/12-2011 i Hemmabutiken i Norrtälje. Ta med tidningen till butiken. Gäller vid ett tillfälle och går ej att kombinera med andra erbjudanden.

18

SHOPPING & SERVICE

|

VÄLKOMMEN TILL NORRTÄLJE · 2011


Väddöbygdens samlingspunkt Peter Hilmersson och hans fru Ulrika är djupt engagerade i sin hembygd. Deras järnbutik och målarfirma spelar en viktig roll för både permanentboende och sommargäster.

en självklarhet att ställa upp. Han är en riktig lokalpatriot som kämpar för att bygden ska leva och frodas. Han är djupt engagerad i det lokala föreningslivet och företeelser som kulturevenemanget Elmstanatta.

Knutpunkt i samhället Peter Hilmersson är femte generationens Väddöbo. Dessutom har hans släkt varit målare lika längre. Sedan 1987 driver Peter Väddö Måleri och Förvaltning. Utöver allehanda målaruppdrag och renoveringar sköter firman även förvaltning åt villor och bostadsrättsföreningar i bygden. Eftersom de har plogbilar anlitas Peter och hans anställda även till snöröjning och bärgning. Peter ser det som

Mitt Smultronställe – Vandra upp på Kasberget med en picknickkorg. Där uppe på toppen har man hela Väddöbygden vid sina fötter. Peter Hilmersson, Väddö Måleri / Elmsta järn

När den gamla järnaffären i Älmsta blev till salu 2002 valde Peter och frun Ulrika att slå till. Ulrika var trött på sitt jobb som byggnadsingenjör och tog över ansvaret i den nyinköpta butiken. Behovet av en bra järnbutik var stort och Elmsta Järn fick snart bygga ut. – Det blev som en nystart, och det känns lite som att vi tog ett socialt ansvar i samhället, säger Ulrika. Affären utvecklar det klassiska järnaffärskonceptet med bredare sortiment av bland annat kakel, dörrar och fönster. Kunderna är både företagare och privatkunder, och naturligtvis många av traktens fritidshusägare som sommartid renoverar och bygger ut. Då är det bitvis riktigt trångt i butiken och Peter och hans målare har många uppdrag ute bland stugområdena.

Med målerifirma, förvaltning och järnbutik har Peter och Ulrika Hilmersson ett finger med i det mesta som rör de boende på Väddö med omnejd.

Ä eller E? Och så var det det här med namnet. På ortskyltarna står det Älmsta men inne i samhället ser man namnet stavas med E. Vilket gäller? – Ursprungligen var det E som gällde och det vill vi återta. När vi bad en bonde

Grisslehamnsvägen 7, Väddö 0176-501 11 www.elmstajarn.se

NYA MATTOR

NORRTÄLJE VARD. 06.00-18.00 LÖR. 09-00-14.00 TEL: 075 241 2900

BL.A. MILJÖVÄNLIGA OCH PRAKTISKA SILKESMATTOR

GRISSLEHAMN

www.beijerbygg.se

om lov att få låna hans mark för att ha den första Elmstanatta på så fick vi det mot försäkran att vi i all marknadsföring skulle stava Elmsta med E. Nu gäller det bara att få politikerna att ändra namnskyltarna vid vägen också. Men det kan nog ta lite tid, säger Peter och skrattar. <

ÖPPET I FINSTA 7 DAGAR I VECKAN KL. 10.00-16.00

VARD. 06.00-17.00 (DEC-FEB 06-16.30) LÖR. 09.00-14.00 (DEC-FEB STÄNGT LÖR) TEL: 075 241 2950

Karta och delar av sortimentet samt net-auktioner varje dag dygnet runt på hemsida:

www.tusenting.se

Väg 77, mellan Norrtälje/Rimbo infart vid brandbilen.

Vill du också synas i detta magasin? Ta kontakt med oss.

NORRTÄLJE: Tullportsgatan 11, Tlf. 0176-104 30

Rallarvägen 41, Åkersberga 08-540 637 00 · info@soolmedia.se

www.specsavers.se

Estunavägen 13, Norrtälje 0176-756 00 www.roslagsbil.se

Välkommen till vår fullserviceanläggning i Norrtälje! Hälsar Thord Söderman med personal.

VÄLKOMMEN TILL NORRTÄLJE · 2011

|

SHOPPING & SERVICE

19


Roslagens egen bank – historia och framtid Som Norrtäljes första bank har Roslagens sparbank en stolt historia att förvalta, banken månar mycket om framtiden och bidrar ständigt till kommunens utveckling.

Mycket skiljer Roslagens Sparbank från andra banker. Då Sparbanken fungerar som ett företag med egen styrelse och inte svarar inför några aktieägare så är det kundens och det lokala samhällets intressen som står i centrum. Roslagens Sparbank har ett nära samarbete med Swedbank och har deras produkter i sitt sortiment, dessutom har banken egna produkter och villkor vilket gör att Sparbanken kan överträffa storbankerna i det mesta.

Marknadsledande Det var i juli 1859 som portarna slogs upp till Norrtäljes allra första bank. Med sina dryga 150 år har Roslagens Sparbank därmed en stolt historia att förvalta samtidigt som de är en viktig samhällsmotor. Banken är marknadsledande i kommunen och är den enda banken med fem kontor runt om i Roslagen. Genom att ta sitt sociala ansvar i att vara tillgänglig för alla söker Sparbanken uppnå sin vision ”Ett attraktivt och öppet Roslagen i tillväxt”.

Vi jobbar i stort sett bara lokalt och därför kan vi den lokala marknaden. Jan-Åke Rundgren

Stiftelser och ungdomssatsningar

Utanför sparbankshuset i Norrtälje står statyn föreställande Mathilda Öman.

Den första kunden Pigan Mathilda Sofia Öman var den första kunden som satte in pengar i Roslagens sparbank när bankrörelsen öppnades den 2 juli 1859. Insättningen var på tre riksdaler. Mathilda tjänstgjorde som piga hos stadstandläkare Pehr Georg Palmgren i Norrtälje. Idag står Mathilda staty utanför Sparbankshuset i Norrtälje, som en symbol och förebild för betydelsen av flit, sparande och ekonomiskt förutseende. Statyn, som är gjord i brons, är skapad av skulptrisen Lena Lervik och avtäcktes på Roslagens Sparbanks 140-årsdag 1999.

20

SHOPPING & SERVICE

|

VÄLKOMMEN TILL NORRTÄLJE · 2011

Förutom den kommersiella affärsidén att generera kapital både åt sig själva och kunderna, har Roslagens Sparbank ett djupt ideellt engagemang i det lokala samhällslivet. Via egna stiftelser avsätts en del av bankens vinst till utveckling av forskning, utbildning, näringsliv och kultur inom kommunen. Sedan stiftelsernas start 2001 har de delat ut mer än 30 miljoner kronor i olika former av bidrag och stipendium. Banken satsar stort på barn och ungdom, bland annat genom att erbjuda hyreslägenheter för ungdomar som sparar i banken och genom flera spännande projekt i samarbete med Campus Roslagen. Man stöttar ungt företagande och driver tillsammans med Arbetsförmedlingen, Nyföretagarcentrum och intresseorganisationen Baltic fem (en intesseorganisation) ett microkreditprojekt. Dessutom sponsrar Roslagens Sparbank närmare trettio av Roslagens idrottsföreningar.


Spetskompetens. Anders och Maria ger dig det bästa banken har att erbjuda i personlig privatrådgivning.

Vi ger helt enkelt det bästa banken har att erbjuda. Anders Bernström

Catrin Hellgren, Christina Tiger och Catarina Beckman ger goda råd till Roslagens företagare.

I Premiumkonceptet har man som kund kontakt med en och samma rådgivare som alltid är lätt att nå och som har extra tid för kunden. I konceptet ingår också en hel del tjänster som pensionsförvaltning, juridisk hjälp och värdepappershantering. – Vi ger helt enkelt det bästa banken har att erbjuda, säger Anders Bernström.

– Vi jobbar i stort sett bara lokalt och därför kan vi den lokala marknaden. Det gör att vi lättare hoppar på projekt som kan förefalla riskabla för andra men som för oss, som känner till marknaden och personerna bakom, kan framstå som attraktiva. Dessutom arbetar vi alltid långsiktigt, säger Jan-Åke Rundgren. <

Företagssidan Miljötankar Roslagens Sparbank har en uttalad miljöpolicy och är Sveriges första klimatneutrala sparbank. Det innebär att man systematiskt minskar sina utsläpp och kompenserar de utsläpp som inte går att ta bort. Miljötänkandet går igenom i all verksamhet, från närodlad cateringmat vid evenemang, och källsortering på alla kontor till miljövänliga fordon och övergång till förnybar energi vid uppvärmning. Bankens pigga idéer och stora samhällsansvar har uppmärksammats i hela Sverige. Bland annat valdes Roslagens Sparbank till årets bank 2008 av tidningen Affärsvärlden.

Som aktör i det lokala samhället har sparbanken också en viktig uppgift att stödja och underlätta det lokala företagandet. Jan-Åke Rundgren är chef för företagssidan inom banken. Honom kan man stifta närmare bekantskap med via företagarbloggen på bankens hemsida, där han och andra kollegor ger goda råd om företagande i Roslagen.

Huvudkontor Danskes gränd 2, Norrtälje Kontor även i Hallstavik, Älmsta och Rimbo www.roslagenssparbank.se

Privatrådgivning Som namnet så självklart antyder ska det löna sig att spara aktivt på Roslagens Sparbank. Sparräntan ligger oftast bättre än hos storbankerna. Sparbanken erbjuder även mer utvecklade tjänster i kundkonceptet Premium som handlar om nära kontakt mellan kund och bankman. Här kan kunder få tillgång till spetskompetens i form av premiumrådgivarna Anders Bernström och Maria Bruce. – Förtroendet mellan kund och bank är det allra viktigaste. Om inte det finns kan man inte få helhetssynen över den ekonomiska situationen och vilka behov som finns, säger Maria Bruce.

Bankbilen Rut är snart ett fullt utrustat mobilt bankkontor som hanterar de flesta former av bankärende, dock ej kontanter. Rut är ett populärt inslag då banken deltar i evenemang runt om i kommunen som Koutsläppet på Väddö och Sparbanksdagen.

VÄLKOMMEN TILL NORRTÄLJE · 2011

|

SHOPPING & SERVICE

21


Kettis Foto gör allt inom bilder!

Mitt Smultronställe

Kettis Foto är en familjeägd fotoaffär som framkallar dina bilder på en timme. Kettis Foto har ett komplett sortiment av fotoartiklar, digitalkameror och en modern fotostudio där du kan ta bilder allt ifrån id-kort, barnporträtt till bröllopsbilder. Kettis Foto har legat på samma plats i över 70 år och har varit marknadsledande i Roslagen på bildframställning sedan dess. – Det är fantastiskt roligt och kreativt att jobba med bilder, jag brinner passionerat för bilder och dess inverkan på människan, säger Sara Bäckvall ägare av Kettis Foto. – Fotografi är enligt ordets definition att ”skriva i ljus”, och att skriva ut sina bilder på riktigt, kemiskt fotopapper hos ett digitalt fotolabb är ett sätt att slå två flugor i en smäll. Dels får man fysiska bilder som man kan sätta i album eller ram och dels får man en bra backup med hållbarhet på flera decennier, fortsätter hon. Kettis Foto använder bara Fujis fina papper Chrystal Archive som har den längsta hållbarheten på marknaden. – Sortimentet av fotoprodukter och kameror är brett och vi har kunder som både är proffsfotografer eller amatörer, berättar Sara. – Vi hälsar alla nya och gamla kunder Välkomna! <

Ulla Bella Auf Hauffman: – Simpnäs brygga. Där möts himmel och hav vid horisonten. Man kan ta sig en fika eller äta på restaurangen, eller ta en färja till den sägenomspunna ön Arholma.

Kjell Knutsson: – Ytterskärgården med öar som Rödlöga och Svartlöga. Framför allt tiden efter semestersäsongen, då är där så lugnt. Jag kommer själv från Blekinge och är van vid skärgården där nere, men jag har levt här ute sedan 1950-talet. Vår skärgård är så stor och varierande, underbar att segla runt i.

Det är fantastiskt roligt och kreativt att jobba med bilder. Sara Bäckvall, ägare Kettis Foto

Tullportsgatan 11, Norrtälje, 0176 102 35 kettis@kettis.se, www.kettis.se, www.studiokettis.se

IT är inga konstigheter för Cogson Cogson kan det här med datorer. De fixar allt från nätverksdrift hos företag och försäljning av datordelar till reparation av din kraschade hårddisk. Datorföretaget Cogson startade i blygsam skala i en källare i Norrtälje 1995. Idag har grundaren Conny Gustafsson sju anställda, butik och verkstad och företagets huvudsakliga uppgift består i drift och underhåll av nätverk för små och stora företag. Conny Gustafsson flyttade till Norrtälje på sjuttiotalet och arbetade då inom restaurangbranschen. Han ägde bland annat konditoriet Lindströms på Stora Brogatan. Med många anställda var den manuella lönehanteringen krånglig och Conny började titta på möjligheter att datorisera pappershanteringen. Där föddes ett genuint intresse för datorer som ledde till att han snart bytte bransch helt och hållet för att fokusera på IT. Idag har företaget kunder över hela Mälardalen. Cogsons avancerade fjärrsystem inte bara övervakar utan sköter även mycket av det dagliga underhållet på ren automatik. Vid svårare systemfel kommer Conny eller någon av hans sju anställda ut på plats och åtgärdar felet. – Det har hänt att vi har stått på

Bo Ericsson: – Restaurangutbudet. Det är väldigt stort för att vara en så pass liten stad. Och bra matställen finns ju även ute i skärgården också. Annars är det väl närheten till allt, Stockholm, Åland och Arlanda.

Maria Lauri: – Danslägret i Herräng varje sommar.

Flera tusen människor kommer dit från hela världen och dansar bland annat Charleston och Lindy hop i hela sex veckors tid. Det är en härlig stämning och hela bygden blommar upp.

22

SHOPPING & SERVICE

|

VÄLKOMMEN TILL NORRTÄLJE · 2011

Conny Gustafsson på Cogson sköter den dagliga driften för många företags närverk men utför även service och reparationer åt privatpersoner.

måndagsmorgonen och knackat på hos ett företag för att åtgärda en trasig hårdisk som gått sönder under helgen. Och då har de inte ens hunnit upptäcka felet än. Sådant uppskattar kunderna, säger Conny.

höjd ett par veckor och oftast stannar räkningen på under tusenlappen. – Cirka 80 % av diskarna kan vi rädda, och om det skulle vara ett svårare rent fysiskt fel så skickar vi datorn vidare till våra partnerföretag som kan rädda de sista 20 procenten, säger Conny Gustafsson. <

Räddar hårddiskar Utöver företagsservicen har Cogson idag även datorbutik och verkstad dit privatpersoner kan ta sin kraschade dator och få hjälp att återfå viktig information. Reparationen tar i de flesta fall på sin

Vegagatan 1, Norrtälje 0176-20 69 30, 070-438 70 40 www.cogson.se


En supermarket med personlig service En stor fullservicebutik som säljer büde lokalproducerat och närodlat och alltid tar sig tid med kunden, det är Ica Supermarket VäddÜ.

i form av postombud, uttagsautomat, filmuthyrning, ATG-ombud, bageri, manuell chark och egen tillverkning av matlĂĽdor och bakverk.

Tid att mĂśtas och umgĂĽs Ă&#x201E;ven om Icahandlaren Mats Ryderborn själv är fĂśdd i Uppsala härstammar hans släkt sedan generationer frĂĽn VäddĂś. 1979 kĂśpte Mats fĂśräldrar Lennart och Gertrud Ryderborn lanthandeln i Ă&#x201E;lmsta och 1987 blev Mats handlare. Butiken har stadigt vuxit genom ĂĽren och idag är Ica Supermarket pĂĽ VäddĂś den näst stĂśrsta Icabutiken i hela Roslagen, fullt utrustad med alla tänkbara servicetjänster

Mitt Smultronställe â&#x20AC;&#x201C; Det finns en hage bortanfĂśr VäddĂś golfbana, ner mot kanalen. Kossor betar av sĂĽ där är Ăśppet och fint. Där är alldeles gudomligt sommartid. Mats Ryderborn, Ica Supermarket VäddĂś

Och trots storleken pĂĽ butiken är grundtanken fĂśr Mats Ryderborn och hans personal hela tiden den personliga känslan och servicen. â&#x20AC;&#x201C; VĂĽr affärsidĂŠ har alltid varit att kunder som handlar pĂĽ Ica VäddĂś ska vilja berätta fĂśr sina vänner om sin upplevelse, säger han. Mats känner själv de flesta av kunderna till namn och hejar glatt pĂĽ dem när han gĂĽr runt i de ljusa och rymliga lokalerna, som är medvetet inredda sĂĽ att där ska finnas gott om plats att stanna upp mellan hyllorna fĂśr att prata med andra kunder eller personal. I fĂśrbutiken finns ett populärt cafĂŠ som blivit en trevlig samlingspunkt fĂśr mĂĽnga väddĂśbor.

Mats Ryderborn münar om sin hembygd. Pü ICA VäddÜ finns kÜtt, fisk, mejerier, grÜnsaker och allehanda delikatesser frün ortens lokalproducenter.

men fÜr ICA VäddÜ är det inget nytt, man har sült lokalproducerade varor länge. Ica VäddÜ säljer ost frün VäddÜ Gürdsmejeri, fläsk och korv frün RoslagskÜtt, rÜkt delikatesskinka frün Musko rÜkeri och färsk hemodlad lax frün FogdÜ, fÜr att bara nämna nügra av alla de lokala producenterna. De flesta av dem ligger sü nära att man kan se hem Lokalproducerat Alltfler livsmedelsbutiker i landet fÜljer till dem om man kliver upp pü taket till trenden och satsar pü lokalproducerat, Icabutiken.

â&#x20AC;&#x201C; Lokalt är viktigt. Vi har alltid varit mĂĽna om de lokala producenterna, inte bara ur miljĂśsynpunkt utan även pĂĽ grund av den hĂśga kvaliteten och det faktum att vi har garanterat färska varor, säger Mats Ryderborn.<

 Norrtäljevägen 10, VäddÜ 0176-778 80

Â&#x201E;/$1' JODGDWLPPDUPHG(FNHUÂľ/LQMHQ

1DRSHKKÂ&#x20AC;K@MCLDC$BJDQÂą+HMIDMNBGMITS @UFNCL@S MÂąIDMNBGEÂąQLÂ MKHFS@WEQDD

RGNOOHMF *QXRR@ÂąUDQC@FDMDKKDQRS@MM@ DSSS@FLDCM FNS@UU Q@OQHRUÂ&#x;QC@QDRD

O@JDS +Â&#x;RLDQO DBJDQNKHMIDM RD 6WDQQDHWWWDJS¤Â&#x201E;ODQG /LOOVHPHVWHUL0DULHKDPQEQ MĹ&#x201C;ODQRNM HMJK ATRR2SNBJGNKL4OOR@K@Ĺ&#x201D;&QHRRKDG@LMSQ A S

QDR@SQ ATRRG@LMDMĹ&#x201D;,@QHDG@LMSQ ÂąUDQM@SSMHMF HCTAADKQTLLDCEQTJNRSO 'NSDKK2@UNX R@LSDM SQDQÂ&#x;SSDQRRJÂ&#x;QF QCRLHCC@F !NJMHMFRJNC2 5 .LCT HMSDUHKK J@ATRRJ@MCTS@DFDMAHKEÂąQR@LL@OQHR

%XVVE¤W SQEQ M

Ĺ&#x201C; ODQRNM

7XUOLVWD

Ĺ&#x2DC;RFKĹ&#x2DC; %Q M&QHRRKDG@LMC@FKHFDM  3NQRĹ&#x201D;RÂąMÂ&#x;UDM  %Q M$BJDQÂąC@FKHFDM  %QDĹ&#x201D;L MÂ&#x;UDM  Ĺ&#x2DC; %Q M&QHRRKDG@LMC@FKHFDM    %Q M$BJDQÂąC@FKHFDM   

'LUHNWEXVVWLOOE¤WHQ %Q M-NQQSÂ&#x;KID!TRRS@SHNMBHQJ@ SHLLDNBGLHMTSDQHMM@M A S@UF MF 1DSTQDESDQA SDMR @MJNLRS ,DQHMENQL@SHNMO  VVV DBJDQNKHMIDM RD

3DKDENM zVVV DBJDQNKHMIDM RD

,DCQDRDQU@SHNMEÂąQÂ&#x;MCQHMF@Q

VĂ&#x201E;LKOMMEN TILL NORRTĂ&#x201E;LJE ¡ 2011

|

SHOPPING & SERVICE

23


På stadshotellet har Norrtäljebor roat sig och celebriteter som målaren Albert Engström var stamgäster. >

Norrtälje 00-talet hade I början av 19 ustens tk ös a, sp hälso st ad ett eget ning. gg nlä da ba a främst

Tändkulemotor på export

Norrtälje för hundra år sedan

Stadens största industri var Motorfabriken Pythagoras på Södra Bergen. Ursprungligen skulle man tillverka en räknemaskin, därav namnet. Den fungerade inte men det gjorde däremot den nya produkten, tändkulemotorn. För hundra år sedan exporterades denna fantastiska motor över hela världen. Fabriken är i dag ett av Sveriges märkligaste industrimuseer. Allt står i samma skick som när tillverkningen upphörde. Det känns som om arbetarna bara gått hem för rast och vila. Vid visningar startas tändkulemotorer med sitt trygga dunk och barnen har en egen avdelning som lockar dem att göra egna uppfinningar.

Sommarstaden Målaren Albert Engström roade sig på stadshotellet och turister vallfärdade till det berömda badhuset. För hundra år sedan var det mycket som var annorlunda i Norrtälje stad.

Sommartid fylldes Norrtälje av badgäster, ungefär tusen personer varje säsong. Här låg Östkustens främsta badanläggning, ett dåtida Spa. I en visa stod det: ”Man äger där en förträfflig gyttja / som man med framgång för allt kan nyttja.” Centrum för badlivet var Societetsparken med Societetshus, musikpaviljong och badanläggning. Allt är nu rivet, men Societetsparken och Granparken finns kvar och en ny musikpaviljong har ersatt den ursprungliga. Sommaren 2010 invigdes en servicebyggnad i parken, som ger båtfolket möjlighet att tanka, basta och fika. Fortfarande är Norrtälje en underbar sommarstad. Vandra över Societetsbron nära Konsthallen och tänk på forna tiders badgäster, som började dagen med grötlunk och avslutade med musik och middag i Societetshuset. <

ungefär 200 arbetare samt 14 bagare, 11 1944 hade han nämligen övergett Klara i skräddare och 10 garvare. Stockholm för Länna i Roslagen. Hotellverksamheten upphörde vid Engström och Ferlin på senaste sekelskiftet men på fasaden mot stadshotellet torget står det fortfarande Stadshotell. Stadshotellet vid Lilla Torget, upp- Parken som skulle bebyggas, återuppstår fört 1891, kallades fortfarande för Nya sommaren 2011 som park. I ett annex till Stadshotellet inrymdes Stadshotellet. Det gamla, som låg på Stora Brogatan, stängdes och revs på ett nytt rådhus, där borgmästare Hallin 1920-talet. Stadshotellet med rum, mat- hade sitt kontor. I rådhussalen dömde sal, bakficka och en vacker festivitets- han brott som begåtts inom stadens salong var ett centrum för stadslivet. hank och stör. I byggnaden fanns När konstnären Albert Engström, som även Brännvinsmagasinet, i bruk tills 1902 bosatt sig i Grisslehamn, ville resa Brattsystemet infördes. till Stockholm och kulturen, sa hustrun Ångbåtsland Det gamla rådhuset ligger vid Stora Rimbo var Roslagens järnvägsknut, där Sigrid: ”Den kultur du söker, finns billi- Torget, en vacker byggnad från 1700tåg från Stockholm, Uppsala, Norrtälje gare i Norrtälje.” Långt senare hade skal- talet. I rådssalen förrättas borgerliga och Hallstavik möttes. Kusten och öarna den Nils Ferlin ett bord i matsalen. År vigslar. nådde man genom ångbåtarna, som angjorde bryggor från Östhammar i norr till Stockholm i söder. Waxholmsbolaget hade Blidösundsbolaget som konkurrent. Hallsta blev Hallstavik när Holmens Bruk AB köpte mark i Edebo för att bygga det stora pappersbruk som stod klart där 1916. Norrtälje fick stadsprivilegier av Gustav II Adolf år1622. Kungen bestämde stadens vapen, ett ankare där klorna skulle vetta uppåt och stocken nedåt. Det upp- och nedvända ankaret är också kommunens vapen. År 1910 bodde i staden 3 890 personer. Först efter andra världskriget upplevde staden en stark befolkningstillväxt. År 1909 var det storstrejk i hela Sverige. I Norrtälje strejkade På fabriken Pythagoras tillverkades en tändkulemotor som såldes över hela världen. Idag är fabriksbyggnaden museum. Norrtälje är sedan 1972 namnet på en storkommun med 10 909 öar, till yta en tredjedel av Stockholms län och med drygt 55 000 invånare. Men för hundra år sedan var varje socken en självständig enhet, som styrdes av kommunalstämman. Mitt i socknen låg kyrkan och kyrkoherden hade ett stort ansvar för både skola och socialförvaltning. Norrtälje var stad och styrdes av stadsfullmäktige. Ett mellanting var Rimbo som sedan 1914 var ett municipalsamhälle, en enklare variant av köping.

24

SHOPPING & SERVICE

|

VÄLKOMMEN TILL NORRTÄLJE · 2011


Sport Fritid

Plattan i mattan. garna är en av kommunens pig Speedwayklubben Ros sportföreningar många framgångsrika

Utflyktsmål för alla. Roslagsleden sträcker sig från Danderyd till Grisslehamn, och är en del av Europavandringsleden E6 som sträcker sig från Turkiet till Kilpisjärvi i norra Finland via Sverige.

Norrtälje satsar på hallar och anläggningar för att aktivera barn och ungdomar. Här står Idrottschef Adam Persson i nya Sparbankhallen i Rimbo.

Friluftskommunen Med så mycket natur som det finns i Norrtälje är det inte konstigt att friluftsintresset i kommunen är stort.

Herrängs dansläger. r danssugna människo

ent als Varje år vallfärdar tus intensivt räng för sex veckors från hela världen till Her . like n folkfest uta dansande. Det är en

Att vara idrottschef i Norrtälje förpliktigar. Ett sportintresse är en förutsättning för att trivas med jobbet och när Adam Persson ska idka sport är det springskorna som kommer fram. – Löpning passar mig. Det kan göras vilken tid som helst. Det viktiga är att man kommer ut i naturen, bort från det fyrkantiga samhället och ut i det lövformade, säger han. Adam Persson är ursprungligen från Uppsala men har bott i Norrtälje mer än 15 år. Han kom hit som yrkesofficer på LV3, men skolade om sig då förbandet lades ner. Det roligaste med sitt jobb som idrottschef tycker han är att få förmånen att träffa alla föreningsmänniskor. – Jag får mycket kraft och inspiration av de som kämpar för sin förening, och som gör det helt ideellt, säger han.

Speciellt för Norrtälje är att ett stort antal idrottsanläggningar sköts av föreningar. I kommunen finns ett fyrtiotal föreningsdrivna anläggningar, allt från fotbollsplaner och tennisbanor till elljusspår och motorbanor. Ett tiotal idrottshallar ägs av kommunen och är byggda i anslutning till skolorna. I strävan att uppmuntra ungdomar att aktivera sig mer försöker kommunen visa på det breda utbudet av idrotter och driver även ett antal hälsoprojekt för att minska steget till ett friskare liv.

Gemensamhetsskapande Då Norrtälje kommun till ytan är stor, blir föreningarnas betydelse viktig i arbetet att skapa en bykänsla och gemenskap. – En lokal idrottsförening är ofta själva navet i bygden. Föreningarna hyr ut sina lokaler, anordnar bytardagar och midsommarfiranden, sådant som håller ihop och skapar gemenskap. Det är oerhört viktigt, säger Adam Persson. <

Prioriterar barn och ungdomar

Kajakutflykt i skärgården. Friluftslivet i Norrtälje hör till det bästa i Sverige. Skärgården utforskas med fördel i en kajak.

Undersökningar visar att det självorganiserade friluftslivet i Norrtälje ligger i topp. – Folk tycker om att gå ut i skogen och vara i skärgården, det är ju så lättillgängligt. Vad vi från kommunens sida prioriterar är barn och ungdomars aktiviteter och där är det viktigt att främja hallar och anläggningar, säger Adam Persson.

25

Mitt Smultronställe – Vigelsjö naturreservat. Där finns motionsspår, ett fint vandringsområde och bra svampmarker i helt underbar natur.

VÄLKOMMEN TILL NORRTÄLJE · 2011

Adam Persson, idrottschef

|

SPORT & FRITID

25

VÄLKOMMEN TILL VALLENTUNA · 2009


FAKTA NORRTÄLJE KOMMUN

MARIA AKRAKA:

Sport & Fritid I Naturvårdsverkets undersökning om Sveriges friluftskommuner 2010 kom Norrtälje på 12:e plats, vilket är den bästa placeringen av alla kommuner i Stockholms län. I Norrtälje finns ett stort antal friluftsområden och vandringsleder liksom idrottsanläggningar för idrottsaktiviteter året om. Kartor och broschyrer finns att hämta eller beställa från kommunhuset. All information finns även på kommunens hemsida. Föreningsliv Cirka 75 aktiva idrottsföreningar finns registrerade hos kommunen. Kontaktuppgifter till föreningarna finns i föreningsregistret på kommunhemsidan. Badhus Norrtälje badhus har öppet året runt. Här finns bland annat en 25-metersbassäng, barnbassäng, duschavdelning med ångbastu och vanlig bastu, solarier och cafeteria. Telefon: 0176 746 35 Hallstaviks badhus har ett inomhusbad med en 16,6 meter lång bassäng, cafeteria, solarier och ett säsongsöppet utomhusbad med en 25-metersbassäng samt äventyrsbad. Tel: 0175 256 26 Rimbo badhus är ett familjebad med stor bassäng, småbarnsbassäng och rehabbassäng. Tel: 0175 740 05

”Hästar och löpning är Norrtälje för mig” När Maria Akraka började springa i Rånäs 4H var hon en av de långsammaste i klubben. Men löparkarriären tog snabbt fart. Idag kan hos se tillbaka på en karriär som en av våra mest framgångsrika medeldistanslöpare genom tiderna. Maria Akraka har löpningen i blodet. Att hon är en av Sveriges mest framgångsrika medeldistanslöpare genom tiderna kan delvis beror på goda gener. Hennes pappa var elitlöpare och deltog i OS i Rom 1960 för sitt hemland Nigeria. Ändå dröjde det ända till sena tonåren innan Maria själv satsade aktivt på sporten. Men då gick det desto snabbare. Karriär tog sin början i Norrtäljeklubben Rånäs 4H och den var hon trogen under alla år som aktiv.

Väddöbygden fick hon möjlighet att ägna sig åt en av sina stora passioner, hästar. – Jag var fodervärd åt en häst och hängde i stallet på Mulnäs gård nära färjeläget vid Arholma var och varannan eftermiddag. Hela min ungdom handlade om hästar. Sedan när jag var 18 började jag med löpning, det är det som är Norrtälje för mig, säger Maria. Löpning ja. Eftersom Maria var lång och smal kändes det naturligt för henne att springa på tid. Att det blev i just Rånäs 4 H som karriären började berodde helt enkelt på att det var den Hästar och löpning Maria Akraka växte upp med sin familj enda klubben inom rimligt avstånd, men i ett hus i Elmsta i Norrtälje. Ute på ledarnas inställning och den speciella

Maria Akraka växte upp i Norrtälje och startade sin friidrottskarriär i Rånäs 4 H, en klubb hon var trogen alla sina aktiva år.

klubbandan kom att betyda mycket för henne. – Ledaren Hans Davidsson var en riktig eldsjäl, liksom Erik Hafström. Deras äkta omtanke om sina aktiva gjorde att man kände ett starkt ansvar för klubben, säger Maria.

Bytte distans Men karriären började långsamt. Som sprinter var Maria långt ifrån den snabbaste i klubben men hon hade en vinnarskalle och tränade hårt. När hon efter gymnasiet åkte ner till Nigeria för att träna med deras landslag där pappa var förbundskapten upptäcktes snart att hennes talang låg i längre distanser som 800 meter, där hon snabbt presterade tider bland de snabbaste i Sverige. Efter vistelsen i Nigeria studerade Maria vidare i USA och nu kom framgångarna fort. SM-gulden trillade in och 1987 deltog hon i sitt första VM, i Rom. Därefter följde många framgångsrika år med EM, VM och OS. Som bäst rankades Maria Akraka som 5:a i världen på 800 meter inomhus. Varje sommar tillbringade hon hemma i Norrtälje.

Sommartid är Norrtälje ett paradis för badsugna. Utöver alla naturbad finns ett trettiotal utomhusbad som kommunen ansvarar för. Listan över dessa finns på kommunhemsidan. Skidåkning Utöver motionsspåren som prepareras för längdåkning vintertid finns även slalommöjligheter i Kvisthamrabacken. Slalombacken är 180 meter lång och har två nedfarter. Skidlift finns. Tel: 0176 179 49. Det finns även skid- och pulkabacke i Hallstavik, tel: 0175 217 48

Egen företagare

Skridskoåkning I Norrtälje finns tre ishallar. · Sportcentrum i Norrtälje, tel: 0176 183 10 · Arkadien i Rimbo, tel: 0175 705 44 · Holmenrinken i Hallstavik, tel: 0175 204 94 Mittemot Norrtälje sportcentrum finns en konstfrusen bandybana. Vintertid spolas även isbanor på Vikingalunden i Älmsta och i Spillersboda.

Maria Akraka Kontaktuppgifter Idrottschef Adam Persson Telefon: 0176 712 29 E-post: adam.persson@norrtalje.se Besöksadress: Estunavägen 12, kommunhuset Ankaret Postadress: Box 817, 761 28 Norrtälje

26

SPORT & FRITID

|

Född: 7 juli 1966 Familj: Maken Tord Henriksson, döttrarna Mica och Moa Resultat i urval: 18 SM guld, 2 svenska rekord, har varit rankad 5:a i världen på 800 m inomhus. Favoritmusikartist: Prince Favoritskiva: Jason Mraz- We Sing, We dance, We Steal Things. Senast lästa bok: ”Lilla Stjärna” av John Ajvide Lindqvist. Favoritfilmer: Allt ifrån ”Sjätte sinnet”, ”Avatar” och ”Pans Labyrint” till ”Gladiator” och ”Elisabeth”. Favoritfärg: Beror på humör, men gillar rött och svart. Äter: Ej kött och kyckling, men fisk och mycket vegetariskt. Dricker: Det mesta förutom läsk, söta sliskiga drinkar och snaps med kummin eller anissmak.

VÄLKOMMEN TILL NORRTÄLJE · 2011

Idrottskarriären är nu lagd på hyllan sedan tio år tillbaka. Idag driver hon det egna Sportcore, ett företag som förmedlar före detta elitidrottare ut i näringslivet, bland annat genom föreläsningar, events och hälsoupplägg. Hon har även en deltidsanställning på Intersport där hon jobbar med pr och event. Hon bor med sin familj i Täby. Och släktens talang för idrott kan ha förts vidare i generationerna. Eftersom Maria är gift med trestegslöparen Tord Henriksson har döttrarna Mica och Moa ypperliga gener för idrott. De visar i alla fall båda ett stort intresse för sporter som karate och gymnastik. Själv har Maria återupptagit sin gamla passion för hästar. – Jag är delägare i två travhästar och har tillsammans med två killar ett litet träningsstall för travhästar. Jag älskar allt som har med hästar att göra, säger Maria Akraka. <


Klubben som erbjuder dig de bästa förutsättningarna för dina behov och önskemål.

Roslagens Golfklubb – KLASSISK GOLFBANA MED MÅNGA MÖJLIGHETER Välkommen till en av Upplands absolut bästa och populäraste banor. Det omdömet är vi stolta över men det ställer också stora krav på oss. Vi är noga med att alltid kunna erbjuda bra intressanta golfhål oavsett om man är elitspelare eller spelar golf för motionens skull. Roslagens GK har en klassisk design som passar alla oavsett spelförmåga. Jesper Parnevik började sin golfkarriär på vår bana men Roslagens GK är framför allt en familjeklubb. Vi lägger stor vikt vid att det ska vara lättsamt och trevligt att komma ut till klubben vare det sig gäller att träna, tävla eller sällskapsspela

rande övningsområde. Tre övningsgreener, en stor driving range med en modern studio för videolektioner och övningsområde för närspel- och bunkerträning. Klubben har en headpro med biträden som ordnar nybörjar- och fortbildningskurser och inte minst våra knatte- och juniorträningar.

Klubbhuset

Klubbhuset

Våra banor, en 18-hålsslinga och en 9-hålsslinga, ger möjligheter att spela 9, 13, 18 eller 27 hål. Banorna tillhör inte de längsta i Sverige men varje hål har sin egen karaktär. Hålen ligger inbäddade i vacker roslagsnatur och är en utmaning för alla. Gamla banan spelas över antingen 13 eller 18 hål är drygt 4 800 meter från rött medan det från gult är drygt 5 500 meter. Nya banans 9 hål är något längre men å andra sidan är det lite bredare fairways. 27 hål gör att det alltid finns plats att spela även om det är tävling på någon av slingorna Vi förbättrar hela tiden våra banor. Dräneringar, bättre tees, bättre bunkrar, och jämnare greener. Runt klubbhuset har vi ett väl funge-

Klubbhuset, är ett underbart gammalt stockvirkeshus, som innanför sitt charmiga skal, innehåller reception, shop och en toppmodern restaurang. Klubbens kommitteer arbetar aktivt för att klubbens medlemmar och gäster skall trivas. Vår tävlingsverksamhet är också både omfattrande och framgångsrik. Vi

har till exempel varit Upplands bästa seniorklubb under de senaste åren. Vi har ett omfattande utbyte där Golfrundan, ett utbyte med fyra andra roslagsklubbar, utgör en viktig del. Vi har också ett nära samarbete med Ålands Golfklubb med till exempel reducerad greenfee.

Vår filosofi Vår filosofi när det gäller golf är att det ska vara enkelt att komma ut och spela och att man ska kunna välja hur många hål man vill eller har tid eller ork att spela. Vi är glada att vi kan erbjuda dom möjligheterna. I faktarutan här intill ser du hur du kommer i kontakt med oss Välkommen till oss – vi kan golf och vi delar gärna med oss. <

Föreningsfakta Bildades: 1964 Adress: Pl 3001 Roslagsbro, 76175 Norrtälje Hemsida: www.roslagensgk.com Kansliet: Jessica och Hannah anvarar för reception och kansli. Telefon: 0176-23 71 37 Telefontid: 1 oktober – 15 april måndag och torsdag 09.00-12.00. 16 april – 30 september dagligen 08.00-15.00 E-post: info@roslagensgk.com

VÄLKOMMEN TILL NORRTÄLJE · 2011

|

SPORT & FRITID

27

VÄLKOMMEN TILL VALLENTUNA · 2009


23<:7::/ >3@A=<:75/ @3A30G@n< Vi pĂĽ Freys tycker att resor hĂśr till livets hĂśjdpunkter. Men vi vet ocksĂĽ att personlig service blir allt mer sällsynt i vĂĽr bransch. Service tar tid, resonerar mĂĽnga kollegor. DärfĂśr lĂĽter allt ďŹ&#x201A;er resebyrĂĽer dig boka allt själv pĂĽ Internet. Vi tycker precis tvärtom. Vi är själva pĂĽ resande fot sĂĽ ofta vi kan. Inte bara fĂśr att vi älskar vĂĽrt jobb. Utan fĂśr att du verkligen ska känna att vi vet vad vi talar om. Vi ser det som vĂĽr uppgift att ge dig en riktigt lyckad semester. Eftersom vi är ett litet fĂśretag, är det viktigaste fĂśr oss att du ska vilja komma tillbaka som kund. Varmt välkomna till den lilla personliga resebyrĂĽn Ăśnskar Mia, Anna, Mimmi, Anita, Dan och Helen.

BC::>=@BA5/B/<%Â&#x2019;0=F##%$

<=@@Bm:83

B3:%$###'#Â&#x2019;EEE4@3GA@3A30G@/A3

Välkommen till Norrtälje. Vi har reserverat en plats ĂĽt dig. Friskis&Svettis s s&S ett s Norrtälje o tä je bjude bjuder ddig g so som äär nyinďŹ&#x201A;yttad y yttad pĂĽ en mĂĽnads lustfylld träning.

WWW.FRISKISSVETTIS.SE/NORRTALJE WWW.F WWW FRI RIS SKI KISS SSVETTI VETTIS S.S SE/ E/N NORRTALJE

28

SPORT & FRITID

|

VĂ&#x201E;LKOMMEN TILL NORRTĂ&#x201E;LJE ¡ 2011


Barn Utbildning

. Populära gymnasier ar väljer kommunalt ngdom Tre av fyra Norrtäljeu rikt ad linje. esin yrk d me ium gymnas

Mitt Smultronställe Ulf Gustavsson vill att utbildningarna ska ge elever verktyg att bli bra entreprenörer. Norrtälje ligger högt på Sverigelistan över elever som får jobb direkt efter gymnasiet.

Omsorg var du än bor. Norrtälje är länets till ytan största kommun. Oavsett var i kommunen du bor har du nära till kvalitativ barnomsorg och skola.

sko Du väljer själv i vilken Urvalet är stort

Lärandedisciplin. På det gamla militärområdet LV3 ligger idag ett modernt studiecampus där bl.a. Handelshögskolan i Stockholm bedriver utbildning .

Ulf Gustavsson- barn- och utbildningschef

Kvalitet och valfrihet för alla Barn- och utbildningschef Ulf Gustavssons ledstjärnor är skolutveckling och kvalitet. Alla kommunens invånare ska kunna välja bra barnomsorg och utbildning efter eget behov.

ihet. Självklart med valalfr dina barn ska gå.

– Jag söker mig gärna ut till Yxlan tillsammans med goda vänner och tar på det sättet tillvara på den unikt sköna skärgården.

Som länets största kommun utgör Norrtälje en tredjedel av hela Stockholms läns yta. Med ett så stort område att täcka är ett av de viktigaste målen att alla invånare ska ha närhet till bra barnomsorg och utbildning oavsett var i kommunen man bor. Och möjlighet att själv välja skola. – I Norrtälje är skolval en grundprincip. Här ska finnas ett brett urval och grundtanken är kvalitet oavsett huvudman, säger barn- och utbildningschef Ulf Gustavsson. Man hör på dialekten att han ursprungligen är smålänning även om han nu har bott större delen av sitt liv i stockholmsområdet. Barn- och utbildningschef i Norrtälje har han varit i snart fyra år. Den lilla fritid han har ägnas åt kultur i alla former och resor. Utöver Norrtälje har Ulf Gustavsson tre platser i världen där han känner sig hemma. De tre T:na, Täby där han bor, Tällberg vid Siljan i Dalarna där fritidsboendet ligger, och Toscana i Italien där han och familjen varje år hyr hus. När det gäller fritid avslöjar han också att till hans laster hör kokböcker och mattidningar. Kommunens huvudmål med skolan i Norrtälje är alltså tillgänglighet, valmöjlighet och kvalitet.

Det uppnås bland annat genom information och fullständig insyn i skolornas verksamhet och ett systematiskt kvalitets- och utvecklingsarbete, bland annat med medveten satsning på läsa och skriva samt matematik – och välutvecklade nätverk där alla kommunanställda pedagoger ingår.

Många får jobb direkt Det breda urvalet finns även på gymnasie- och högskolenivå. Tre av fyra elever i Norrtälje väljer kommunalt gymnasium och då oftast yrkesinriktade linjer. – Det återspeglar kommunens tradition av företagaranda. Vi ligger väldigt högt på rankingen över elever som fårjobb direkt efter avslutad utbildning, säger Ulf Gustavsson. Inom vuxenutbildning ligger kommunen långt framme. På det gamla militärområdet LV3 finns idag Campus Roslagen, ett centrum för vuxenutbildning och företagande. Bland annat driver Handelshögskolan och Detaljhandelsskolan uppskattade utbildningar här, liksom Karolinska institutet och kommunens yrkesutbildningar. Ulf Gustavsson gläds åt den framåtanda som speglar mycket av utbildningsarbetet i kommunen. Han har en stark känsla för entreprenörskap. – Just entreprenöriellt lärande är något som flera av våra skolor har spetskompetens på. De har också fått stöd från Skolverket för att utveckla detta arbete, säger Ulf Gustavsson. <

VÄLKOMMEN TILL NORRTÄLJE · 2011

|

BARN & UTBILDNING

29


FAKTA NORRTÄLJE KOMMUN

Barn & Utbildning Björkbacken var ett av bostadshusen på barnens ö. det uppfördes 1913.

Skolval I Norrtälje har alla familjer rätt att välja vilken skola de vill att deras barn ska gå i. I kommunen finns fjorton kommunala enheter (vissa med flera skolor) och nio friskolor. Man är alltid garanterad plats i en kommunal grundskola. Inför varje nytt läsår ska skolval göras för · Barn som fyller sex år under året och önskar börja i förskoleklass · Barn som fyller sju år under året och inte har gått i förskoleklass · Elever som börjar årskurs sju till hösten

arstången midsomm . Resning av gt 1900-t al di Ti elstugan. vid gamm

Önskemål om skola registreras på kommunens hemsida. Id och lösenord som behövs för att logga in skickas hem till de familjer som är aktuella för skolval. Om man tappat bort dina inloggningsuppgifter kan man kontakta placeringskontoret för att få nya. Placeringskontoret nås via kommunens växel på 0176 710 00

I den gamla sjukstugan har många skrapsår rengjorts genom åren.

s 1911. gstorp köptes los Egendomen sko

Vuxenutbildning Norrtälje Kommunala Vuxenutbildning (NKV) erbjuder kurser och utbildningar för dig som behöver fräscha upp gamla kunskaper och för dig som behöver lära nytt. Här finns ett brett utbud av både teoretiska och yrkesinriktade kurser i kommunal eller extern regi. Mer information om NKV finns på www.roden.se/nkv.

ÅKA PÅ KOLLO

Historien om Barnens Ö Många är de som genom generationerna har tillbringat sin barndoms somrar med kolloliv på Barnens Ö sedan invigningen för snart hundra år sedan

Campus Roslagen har en bred mix av studier från bland andra Handelshögskolan i Stockholm, Svenskt Centrum för Optometri och TEC, Travel Education Centre. Mer info om utbildningarna på Campus Roslagen finns på www.campus-roslagen.se/ utbildning/.

Man kör inte fort på landsvägen från Älmsta mot Simpnäs. Vägen är smal och krokig, går genom små byar och skogar. Men plötsligt möter man skylten Barnens Ö. Här ligger husen tätt, ofta nära vatten, ett samhälle för sig. En gång var detta en ö, Lingslätö, men den liksom Björkö har genom landhöjning blivit en sammanhängande landremsa. Här har tusentals barn under nästan hundra år upplevt sommar och sol, de flesta har älskat kolonilivet, kamratskapet, lekarna, baden och fotbollsmatcherna. Andra kom att avsky det.

Kulturskola Norrtälje har både kommunal och enskild kulturskola. Den kommunala kulturskolan är öppen för alla elever som är skrivna i Norrtälje kommun. Läs mer på www.roslagenskulturskola.se Kulturskolan i Rimbo drivs i enskild regi, som en ekonomisk förening och erbjuder undervisning på alla instrument och sång och har även ensembleverksamhet inom olika musikstilar. Läs mer på www.rimbokultur.se

Kontaktuppgifter Barn- och utbildningskontorets centrala administration Besöksadress: Estunavägen 14 Postadress: Norrtälje kommun, Box 803, 761 28 Norrtälje Telefon: 0176 710 00, växel Norrtälje kommun Fax: 0176 717 70 E-post: barn.skolnamnden@norrtalje.se vid frågor om förskola och grundskola E-post: utbildningsnamnden@norrtalje.se vid frågor om gymnasieskola och vuxenutbildning

30

BARN & UTBILDNING

Hur började det? I slutet av 1800-talet bodde i Stockholms innerstad tusentals familjer på bakgårdar och i trånga lägenheter. Barnen var många, fattigdomen stor och svälten påträngande. I Hedvig Eleonora folkskola var Agnes Lagerstedt lärare och upplevde eländet på nära håll. Hon berättar: ”Redan vid första kontakten med barnen i min klass blev jag gripen av hur klena och eländiga många av dem var, och jag längtade efter att få göra något för dem.”

|

Lösningen var att öppna en sommarkoloni och för 75 kronor hyrde hon en gård i Tulka, Häverö. Här började den stora sommarkolonirörelsen, som från början inriktade sig på ’svaga och sjukliga barn’ från Stockholms folkskolor. Dynamik och organisatorisk styrka fick kolonirörelsen tack vare Barnens Dag. Bakom den stod affärsmän med hjärtat på rätta stället. För att få pengar anordnade man festligheter i Stockholm och den 21 juni 1911 kunde man köpa Lingslätö som genast fick namnet Barnens Ö. De första anläggningarna invigdes 1912: ”Här är ljus och sol och grönska / här är själva hälsans land” sjöng man. Till Barnens Ö kom man med ångbåt. Husen blev många. Namn som Cervinska hemmet, Wassbergs minne och Åhlengården talar om donatorer. Strandängen, Granliden och Björkbacken anknyter till naturen.

Verksamheten – en samhällsspegel Verksamheten speglar samhällets förändring. Dagsprogrammet för hundra år sedan är en omöjlighet i dag: Uppstigning 7 – 8, morgonbön och frukost 9, middag 1, aftonmat halv 5, kvällsmat halv 8, sedan aftonbön och sänggående. Kanske man än i dag kan känna igen stämningen i det brev en pojke skrev 1921:

VÄLKOMMEN TILL NORRTÄLJE · 2010 2011 / 2011

”Och vi får bada varenda dag, och det gör ingenting om vi drungknar, för fröken håpar i och räddar oss. Och jag kan snart simma. I natt jick åskan runt omkring huset, och blixten kom in genom fönstret och lyste som en lampa. Varenda kväll sjunger vi: Din klara sol går åter upp.” Barnens Dagsrörelsen blev omodern på 1970-talet och Stockholm stad trädde allt mer in som ekonomisk garant. Från början vistades barnen på Barnens Ö under hela sommaren. Nu gäller korta perioder som en- eller tvåveckorsläger. Man har utbildad personal och mer styrda aktiviteter än man hade tidigare. Samtidigt måste husen moderniseras och underhållas och det kostar pengar. Torrdass är nu ett minne blott. I dag styrs verksamheten av politiska prioriteringar med ord som effektivisering och bättre resursutnyttjande. Det har också blivit dyrare för familjer att utnyttja Barnens Ö, vilket drabbar bland annat invandrarfamiljer.

Framtiden? Barnens Ö kan snart fira hundraårsjubileum. Problemen är många samtidigt som behoven ökar. Det gäller då att hitta nya former. Dit hör att Barnens Ö nu har en konferensanläggning öppen året runt. Det finns fler möjligheter. < FOTO: STIFTELSEN BARNENS DAG


DAGENS SKOLA SKAPAR MORGONDAGENS SAMHĂ&#x201E;LLE MIMER HAR ETT EGET KĂ&#x2013;K där vĂĽra duktiga och allsidiga kockar ser till att alla pĂĽ Mimer och Hugin fĂĽr god, närproducerad och näringsrik mat.

FREINETSKOLORNA MIMER OCH HUGIN

är friskolor och fĂśrskolor med familjär smĂĽskalighet fĂśr barn och ungdomar i ĂĽldrarna 1â&#x20AC;&#x201C;16 ĂĽr.

¡ VARJE BARN Ă&#x201E;R VINNARE ¡ VARJE BARN VILL BLI VUXET OCH KĂ&#x201E;NNA HOPP, LUST OCH VILJA

VERKSAMHETEN FINNS i ljusa, välutrustade och inspirerande arbetslokaler, ateljÊer och uterum, där eleverna arbetar med skapande och intellektuellt arbete. Det tematiska arbetssättet är centralt hos oss. Verkligheten används som läromedel dels genom att vi ofta gür ut i naturen och i samhället, dels att vi tar in omvärlden i skolan.

PĂ&#x2026; MIMER OCH HUGIN arbetar engagerade,

SKOLORNA NĂ&#x2026;R BRA RESULTAT. Ă&#x2026;r 2010 var 100% av 9-orna pĂĽ Mimer gymnasiebehĂśriga.

VARJE Ă&#x2026;R GĂ&#x2013;RS de stĂśrre intagen i fĂśrskolan samt till skolĂĽr F-6. Anmälan gĂśrs pĂĽ kommunens hemsida, www.norrtalje.se.

insiktsfulla och välutbildade pedagoger fĂśr att varje barn ska kunna utvecklas pĂĽ bästa sätt. Vi är väldigt stolta Ăśver att en av dessa pedagoger, Elisabeth Wanselius, i mars 2010 ďŹ ck mottaga Kungliga Vetenskapsakademiens prestigefulla Ingvar Lindqvistpris fĂśr sina insatser som matematiklärare.

¡ HĂ&#x201E;R Ă&#x201E;R ALLA OLIKA ¡ LIVET PĂ&#x2026;GĂ&#x2026;R IDAG ¡ GODA IDĂ&#x2030;ER SMITTAR

?Â&#x192;hÂ&#x192;cmjk aFgjjl db]

FĂ&#x2013;R MER INFORMATION: www.mimer.org E-POST: freinetskolan@mimer.org eller hugin@mimer.org MIMER: Anneli Vossman StrĂśmberg (rektor), 0176-558 80 HUGIN: Marita Sandin Larsson (rektor), 0176-554 01

Gda^\i Hi^bjaZg Vc I^aahVbb YZ Vch @gZVi^ki

4.000 villor i Roslagen 5 BEVAKAS AV

HEGu@ @DCHI =6CIK:G@ 96CH ?6@I IGt9<uG9;DID@JAIJG@GDEEH?tA B6IC6IJGH@G>KH?yA>K:@DCDB>96I6 BZYWdg\Vgh`daVcZgW_jYZgZcbVhhVhe~ccVcYZ dX]^cigZhhVciV`jghZgdX][Â&#x17D;gZa~hc^c\Vg# A~hbZgeÂ&#x20AC;lll#bZYWdg\Vgh`daVc#hZ$cdggiVa_Z K~a`dbbZc

9tG>CIG:HH:7A>G@JCH@6E

=VcikZg`VgZ\ViVc&&!%&,+"&%(%%!cdggiVa_Z5bZYWdg\Vgh`daVc#hZ

Tel:251 08-540 251 00 Tel: 08-540 00 ¡ www.prevendo.se

MĂĽnga Norrtäljebor har skänkt gĂĽvor till Indahjälpen vid till exempel hĂśgtidsdagar ar eller minnesdagar. Ă&#x201E;ven Du kan med ett olprojekt i Khao Lak, Thailand och ge de 800 bidrag stĂśdja vĂĽrt skolprojekt fĂśräldralĂśsa eleverna en tryggare framtid. Postgiro 152 28 33 - 1 www.indahjalpen.se

VĂ&#x201E;LKOMMEN TILL NORRTĂ&#x201E;LJE ¡ 2011

|

BARN & UTBILDNING

31


Vård Omsorg

vet. Avkoppling vid haend en, demensboenden ebo Tiohundra erbjuder äldr ens anpassade efter individ och korttidsboenden, förmågor.

Mitt Smultronställe En frisk fläkt. Karin Thalén älskar att utmana gamla strukturer och tänka nytt. Det har hon verkligen fått göra i arbetet med vårdprojektet TioHundra.

Aktivitet ger livskvalitet. Roslagsmodellens mål är att stimulera till möten och aktiviteter mellan äldre och personer med funktionsnedsättning.

tjänst Via Kommunens hem . hem ditt i n bestyre

Pigga barn. Kommunen hjälper barn och ungdomar med särskilda behov till ett rikt liv.

32

VÅRD & OMSORG

|

Karin Thalén, förvaltningschef för TioHundra

Ett projekt som gör skillnad TioHundra är ett vård- och omsorgssamarbete mellan kommun och landsting som är helt unikt i Sverige. Förvaltningschef Karin Thalén vill se till att ingen hamnar mellan stolarna.

rdagen. Hjälp och glädje i va sfår du hjälp med vardag

– Albert Engströmmuseet ute vid Grisslehamn. Det är läckert att se vattnet och himlen där ute, och man känner historiens vingslag.

Med tanke på att man brukar ge stormar och orkaner kvinnonamn vore det inte fel att döpa en efter Karin Thalén. TioHundras förvaltningschef är nämligen en frisk fläkt som riktigt sprakar av energi. Hennes entusiasm för projektet är något som ingen som hör henne kan ta miste på. – Jag har alltid brunnit för att bygga över gränser, utmana gamla kulturer och strukturer och det är precis vad vi gör här, säger hon. Det som gör Norrtäljes vård- och omsorgsprojekt TioHundra så speciellt är att det bygger på ett samarbete mellan kommun och landsting, något som är helt unikt i Sverige. TioHundra är sprunget ur den ekonomiska kris 2003 då Stockholms läns landsting hotade med att lägga ner Norrtälje akutsjukhus eftersom landstinget hade stora ekonomiska underskott. Både politiker, tjänstemän och verksamhetsansvariga engagerades och startade Norrtäljeprojektet. – De sade helt enkelt att vi skulle lägga ihop allt och testa en ny organisation. Och det gick snabbt. 1 januari 2006 var verksamheten igång. Det kallar jag entreprenörskap och pragmatism, säger Karin Thalén.

VÄLKOMMEN TILL NORRTÄLJE · 2011

Karin Thalén som vid den här tiden var sjukhuschef i Enköping blev uppringd och tillfrågad om hon ville komma till Norrtälje och leda projektet. Hon tog chansen utan att tveka. – Kommun och landsting är inte vana att samarbeta, de talar inte samma språk, så det här är ett riktigt kultur-och attitydprojekt. TioHundra ansvarar för hälsa, sjukvård och omsorg för alla norrtäljebor. Flera av Sveriges kommuner och landsting tittar på vad vi åstadkommer här i Norrtälje, säger hon. Hälsobegreppet är viktigt för Karin Thalén, även privat. Hon är mycket aktiv friluftsmänniska som ställer upp i klassiska tävlingar som Tjejklassikern med del av Vasaloppet, Vätternrundan, Lidingöloppet och Vansbrosimmet. Det gäller att hålla sig i form när man har ett jobb som innebär många stillasittande möten och pendling till hemmet i Uppsala.

Stora resultatförbättringar TioHundraprojektets mål är att skapa kompletta vård- och omsorgskedjor där ingen faller mellan stolarna. Det unika samarbetet har gett stora resultatförbättringar och dessutom ökat kunskapen och skapat stort engagemang hos medarbetarna. Det gläder Karin Thalén, men hon är inte typen som vilar på lagrarna. – Det här är en stor utmaning och vi är inte klara på långa vägar, men vi är inne på en väldigt spännande resa, säger hon. < Tips! Läs mer på www.tiohundra.se

VÄLKOMMEN TILL NORRTÄLJE · 2011

|

VÅRD & OMSORG

32


FAKTA NORRTÄLJE KOMMUN

Hälsokontroller, foderrådgivning m.m. Viktminskningsprogram Kloklippning

Kvisthamra Veterinärklinik Bergsgatan 26, Norrtälje, tel 22 33 02

Vaccinationer · Id-märkning · Kirurgi · Medicin Besiktning · Eget blodanalyslab · EKG Hjärtundersökning med ultraljud Tandvård med ultraljud Butik med foder m.m. Klinikchef Gun-Britt Kvart, Leg. vet. Saga Lax Vet. ass. Malin Blanck, Vet. ass. Tussi Jansson

Norrtälje Ortopediska · Försäljning av ortopedtekniska hjälpmedel · Fotbäddar efter avgjutning · Ortopedtekniska skoändringar · Alla typer av skoreparationer Hamnvägen 5 B, Norrtälje. Tel. 0176-193 20 (Korsningen Hamnvägen / Gransätersgatan) Måndag – Fredag 9.00 – 17.00 Lunchstängt 12.00 – 13.00 Lördag 9.00 – 13.00

Här hittar du Apoteket på din ort Apoteket Kronan Stora Brogatan 1B, Norrtälje Måndag - Fredag 9-18 Lördag 9-15

Vård & Omsorg TioHundra- sjukvård och omsorg i Norrtälje Ansvaret för sjukvård och omsorg i Norrtälje innehas av TioHundraorganisationen. Den består av TioHundranämnden, med ledamöter från landstinget och kommunen, TioHundraförvaltningen samt det gemensamt ägda vårdbolaget TioHundra AB där bl.a Norrtälje sjukhus, vårdcentraler, psykiatrisk öppenvård, stöd för funktionshindrade och äldreomsorg ingår. Utöver detta finns i kommunen privata utförare som arbetar på uppdrag åt TioHundranämnden. Exempel på dessa är husläkarmottagningar, sjukgymnaster och äldreboenden.

Välkommen!

Apoteket Örnen Uppsalavägen 1, Rimbo Måndag - Fredag 9.30-18 Lördag 10-13 apoteket.se Telefon 0771-450 450

Om du blir sjuk Vid sjukvårdsbehov ska man i första hand kontakta sin vårdcentral. Kvällar och helger kan man nå husläkarjouren på 0176 32 69 00. Vid akutfall ringer man Norrtälje sjukhus på 0176 32 60 00 eller helt enkelt 112. Man kan även få sjukvårdsrådgivning dygnet runt på telefon 1177 eller 08-320 100.

Behöver du en tandläkare? Välkommen att boka tid på telefon 0176-22 57 77. I september 2010 övertog jag tandläkare Mats Ericssons del i Roslagstandläkarna. En toppmodern praktik vid busstationen i Norrtälje. Här utför vi all modern allmäntandvård inklusive implantatbehandlingar. Välkommen önskar Hamid och Kerstin Hamid Haghighi, Leg. Tandläkare Hantverkaregatan 24 · Norrtälje · Tel. 0176-22 57 77

Social Service Socialkontoret utreder bland annat hjälpbehov och fattar beslut om bistånd och insatser. I socialnämndens verksamheter ingår försörjningsstöd, beroende och missbruksvård, familjerätt, barn och ungdomsvård, flyktingmottagande, arbetsmarknadsåtgärder.

Kontaktuppgifter TioHundraförvaltningen Besöksadress: Estunavägen 14, Kommunhuset Ankaret, Norrtälje Telefon: 0176 71000 E-post: registrator@tiohundra.se

Från och med maj månad finns DocMorris Apotek även på Danskes Gränd 9 i Norrtälje. Hos oss kan du göra alla dina apoteksärenden. Välkommen!

Socialkontoret Besöksadress: Baldersgatan 17 Box 809, 761 28 Norrtälje Telefon: 0176 711 71 E-post: socialnamnden@norrtalje.se Ordförande: Åke Malmström, telefon: 073 558 22 40

VÄLKOMMEN TILL NORRTÄLJE · 2011

|

VÅRD & OMSORG

33


d

oc

år

t

ng

ns

t oc

h fa

h he ms

milj

juk

v

ch

d Vår

-o

sor gsboenden

m

d

He om

om

Geria

tri

ering ilit ab

Vård f r barn, u ö

Kund

Här inryms bland annat Norrtälje akutsjukhus, vårdcentraler, psykiatri, barn- och elevhälsa samt äldre- och handikappomsorg inom samma organisation. Det som särskiljer vårdbolaget TioHundra från andra vård- och omsorgsgivare i landet är att vi ansvarar för att samordna insatser för dig som kund inom både landstingsdriven vård och kommunal omsorg, så att de fungerar hela vägen.

Våra vårdcentraler Bergshamra vårdcentral

Norrtälje norra vårdcentral

Tel: 0176-328 310 Besöksadress: Rosenlundsvägen 2, Bergshamra

Tel: 0176-328 710 Besöksadress: Lasarettsgatan 6, Norrtälje

Blidö vårdcentral

Norrtälje södra vårdcentral

Tel: 0176-328 340 Besöksadress: Sjövillan, Blidösundsgården, Blidö (OBS: För Blidö vårdcentral listar du dig på Bergshamra vårdcentral som ansvarar för Blidö)

Vårdval – välj din vårdcentral I Norrtälje kommuns vårdval har du och din familj rätt att välja vilken vårdcentral som ni vill vara kund hos. Inom vårdbolaget TioHundra har vi sex vårdcentraler som ni kan välja bland. Du kan lista dig hos en av våra vårdcentraler genom att fylla i vår listningsblankett. Den kan laddas hem från vår hemsida eller hämtas från en av våra vårdcentraler.

Tel: 0176-328 810 Besöksadress: Kaserngatan 10, Norrtälje

Väddö vårdcentral Tel: 0176-328 410 Besöksadress: Centrumvägen 9, Älmsta

Hallstavik vårdcentral Tel: 0175-430 210 Besöksadress: Carl Wahrens väg 24, Hallstavik

Du kan även välja vårdcentral genom att logga in på e-tjänsten Mina Vårdkontakter på www.minavardkontakter.se.

Välkommen till oss!

www.tiohundra.se Tel: 0176-326 000

34

VÅRD & OMSORG

|

VÄLKOMMEN TILL NORRTÄLJE · 2011

Gör ditt vårdval nu!

Form: www.luxlucid.com

Vård cen tr a Psykiatri H

hus

k

ut

k s ju

r le

Ak

Välkommen till TioHundra AB – det unika vårdbolaget i Norrtälje


Multinationellt. Elias Sanchez, tandläkare Inger Kolic, Elisabeth Norstedt, Rose-Marie Odelby och Helene Wärve tar emot från Bolivia och Ganimete Kalludra, tandmed varma leenden och får kunderna att må bra. sköterska från Kosovo representerar några av de många nationaliteterna på kliniken. Här kan man få behandling på 11 olika språk.

Tandvård för alla Friska tänder i alla lägen är en självklarhet för Folktandvårdens kunder. Alla är varmt välkomna! Folktandvården i Norrtälje har funnits på samma adress sedan 1956. Det är ett välbekant företag för alla Norrtäljes barn, som regelbundet kallas dit för kostnadsfri tandvård tom det året man fyller 20. Folktandvården har många fler kunder än bara barn och ungdomar. – Det är en gammal felaktig uppfattning att Folktandvården endast är till för barn. Vi behandlar självklart alla i behov

Mitt Smultronställe – Att följa ån på en promenad är uppfriskande. Det går ett 7 km långt spår runt hela Norrtälje stad som kallas Hälsans stig. Det är trevligt att gå den och uppleva den fina naturen. Rose-Marie Odelby, arbetsledare på Norrtälje Folktandvård

av tandvård, säger Rose-Marie Odelby som är arbetsledare på kliniken. Folktandvården tar hand om hela familjens tandvårdsbehov. Folktandvården har utvecklat speciella förebyggande och tandvårdsprogram för barn och ungdomar. Naturligtvis är det lika viktigt att fortsätta att gå regelbundet hos Folktandvården även i vuxen ålder.

Trygghet Folktandvården i Norrtälje erbjuder trygghet och kompetens genom erfaren och välutbildad personal som jobbar i team, bland annat med protetik och implantatkirurgi. Vid behov finns tillgång till specialister inom områden som barntandvård eller tandreglering och tandläkarna utför även estetisk tandvård som fasader och blekning. Folktandvården i Norrtälje är naturligtvis handikappanpassad. Här finns två rum med taklift installerade. Generösa öppettider gör också att du snabbt och smidigt får den tid när du behöver. På kvällar och helger hänvisas kunder med akuta problem till Folktandvårdens Akuttandvårds klinik vid S:t Eriks sjukhus i Stockholm.

Frisktandvård – en schysst deal! Folktandvårdens rikstäckande koncept Frisktandvård är precis vad det låter som; all vård du behöver för att hålla tänderna friska. För en fast kostnad, från ca 40 kr i månaden, får du som kund regelbundna undersökningar, förebyggande tandvård, personligt friskvårdsprogram och alla eventuella behandlingar du kan tänkas behöva.

– Dessutom flyttar man med sig avtalet var man än är i Sverige. Om man till exempel skulle vara på semester på annan ort i Sverige och få akuta tandproblem så blir det ingen kostnad om man går till den lokala Folktandvården på plats, säger Rose-Marie Odelby. <

Mer om Folktandvården i Norrtälje Folktandvården i Norrtälje Götgatan 11 Telefon: 08-123 154 25 Fax: 0176-17645 E-post: atv.norrtalje@ftv.sll.se www.folktandvardenstockholm.se Våra öppettider: Måndag, onsdag, fredag 07.00-17.00, tisdag, torsdag 07.00-19.00

Våra telefontider: Måndag, onsdag, fredag 07.30-16.45, Tisdag, torsdag 07.30-18.30

Folktandvården i Norrtälje har 13 behandlingsrum. Här arbetar för närvarande 13 tandläkare, 4 tandhygienister och 16 tandsköterskor. Vi välkomnar nya och gamla kunder och tar även emot akutpatienter. Ring så ser vi till att du snabbt får hjälp!

Namnlöst-1 1

2010-04-06 13.15

VÄLKOMMEN TILL NORRTÄLJE · 2011

|

VÅRD & OMSORG

35


Tommy Lindström – Ständigt på spaning Tommy Lindström har varit i hetluften under sin karriär som polis på grund av sina okonventionella spaningsmetoder. Idag håller han hellre efter får på gården i Skebobruk än jagar fårskalliga tjuvar. Varje onsdagskväll kan man se Tommy Lindströms karaktäristiska mustasch i tvprogrammet Efterlyst där han diskuterar aktuella brottsfall. Tommy Lindström är väl lämpad för uppgiften. Han har 25 års erfarenhet av arbete inom polisväsendet, tolv av dem som chef för Rikskriminalen. Poliskarriären började redan 1971. – Jag tänkte aldrig bli polis, men jag kom att gilla yrket, det passade mig. Jag är noggrann av mig men har samtidigt lätt för att fatta snabba och svåra beslut, vilket är något som behövs i polisyrket, säger han.

Palmemordet 1981 blev Tommy Lindström chef för rikskriminalen. En av de mest omtumlande händelserna under hans tid som chef var mordet på statsminister Olof Palme den 28 februari 1986. Tommy som fyller år 1 mars låg på morgonen i sin säng och väntade på att bli uppvaktad av sina söner. När ingen kom gick han upp och hämtade morgontidningen och möttes av stora svarta rubriker. Han kom att vara djupt engagerad i Palmeutredningen under ett års tid och hans insyn i fallet ger honom en tydlig åsikt om vem som låg bakom mordet. – För mig finns det bara två möjligheter. Antingen var det en ensam galning, och då är Christer Pettersson ett rimligt namn, eller så utfördes mordet av en utländsk utrikestjänst, troligen Sydafrika.

Mitt Smultronställe – Alla de gamla vallonbruken i kommunen. Börja i Skebobruk och åk vidare via Harg till Österbybruk och Forsmark. Det är en riktigt tjusig bygd och mycket av det som är speciellt med Roslagen. Tommy Lindström

Konstkuppen

Tommy Lindström har en lång karriär bakom sig inom polisväsendet. Han löser fortfarande brott. Men numera som konsult. Dessutom föder han upp får på gården i Skebobruk.

36

VÅRD & OMSORG

|

1993 slutade Tommy Lindström som chef på Rikskriminalen för att bli konsult. Ett uppmärksammat fall som han var inblandad i skedde 1995 då ett stort antal berömda tavlor av bl.a. Picasso stals från Moderna Museet. Efter ett års intensivt spaningsarbete lyckades Tommy Lindström lokalisera tavelsamlingen till en villa utanför Göteborg. Tommy och Moderna Museets dåvarande säkerhetschef Kjell Hestrell hyrde en bil och körde ner till Göteborg och hämtade hem stöldgodset som var värt över en

VÄLKOMMEN TILL NORRTÄLJE · 2011

Cold Case? Tommy Lindström har erfarenhet som ordförande för Österåkers IF Hockey. Numera löser han brottsfall på konsultbasis och i tv-programmet Efterlyst.

miljard kronor. Tommy Lindström anklagades för att ha använt informatörer i spaningsarbetet men några pengar bytte aldrig ägare så det hela ledde inte till åtal. Däremot lyckades man till slut fånga alla inblandade tjuvar. 1999 flyttade Tommy och familjen till Norrtälje efter att ha bott mer än 25 år i Åkersberga.

– När min svärfar dog fick vi hans får som han hade på sin gård på Öland. Vi köpte en egen gård i Skebobruk och tog upp dem hit. Nu har vi två baggar och ett sextiotal tackor. Varje vår föds 90 nya små lamm, då hinner jag inte med något annat än att plocka fram lammungar, säger Tommy och skrattar. <


Styre Politik

. Kommunledningen ri nde Kjell Jansson sty föra Kommunst yrelsens ord allians. Norrtälje i en borgerlig

Mitt Smultronställe Full insyn i besluten. Kommunfullmäktigemötena i Norrtälje är öppna för allmänheten och sänds direkt via web-tv. De kan även följas på närradion.

Varje fredag öppnar kommunfullmäktiges ordförande Nils Matsson portarna till det gamla Rådhuset och bjuder in allmänheten till fika och samtal med Norrtäljes lokalpolitiker.

– Solö badplats är mitt självklara smultronställe. Det ligger lättillgängligt från Furusundsvägen och eftersom det är så långt in i skärgården så är badtemperaturen extremt bra. I juli kan det bli upp till 26 grader! Nils Matsson, kommunfullmäktiges ordförande

Inga svarta lådor i beslutsprocessen Kommunfullmäktiges ordförande Nils Matsson ivrar för demokratin i dess sanna form.

Folkvalda politiker. enius sitter i Sveriges Lod Norrtäljepolitikern Per et. Riksdag för Centerparti

En av de första politiska stormarna som Nils Matsson hamnade i, när han gav sig in i lokalpolitiken i början av nittiotalet, var Norrtäljes beslut att lägga ner många av kommunens utomhussimskolor. – Jag kämpade mot beslutet, men röstades ner. I ren ilska startade jag då en simskola i privat regi. Solö SimSkoleförening,som den heter, är aktiv än idag, säger Nils Matsson, med stolthet i rösten.

beslut och våga kommunicera allt, transparens är viktigt, säger han. Lika viktig är också möjligheten för invånarna att lätt kunna komma i kontakt med politikerna. Där har kommunens hemsida en betydande roll. Där finns kontaktuppgifter till alla folkvalda politiker och man kan läsa protokoll från samtliga möten. Numera kan man även se fullmäktigemötena via websändningar, antingen live, eller i efterhand på www.norrtalje.se. Fullmäktigemötena har sedan länge också kunnat höras på närradio.

Öppet hus Öppen insyn

Gör din röst hörd, var med och påverka. Som politiskt aktiv kan man vara med och påverka besluten i sin hemkommun och kämpa för sådant man brinner för.

Nils Matsson är född i Norrtälje men flyttade i sin ungdom till Stockholm för studier och arbete.1984 återvände han till hembygden med sin familj. Hans politiska engagemang i Norrtälje har fortsatt genom åren, han har bland annat varit mycket aktiv inom skolpolitiken. Sedan 2006 innehar Nils Matsson posten som Kommunfullmäktiges ordförande. Och i egenskap av ordförande ivrar han mycket för invånarnas möjlighet till insyn i politiken. – Jag gillar inte när det trillar ut beslut ur svarta lådor. Som politiker måste man kunna stå för sina

Varje fredag mellan kl 16-18 öppnar Nils Matsson portarna till rådhuset i centrala Norrtälje. Det gör han dels för att folk ska kunna få möjlighet att beskåda byggnaden, som är en av de äldsta i staden, men framför allt för att man ska få träffa lokala politiker i en avslappnad stämning över en kopp kaffe. – Jag tror det öppnar ögonen för många besökare om hur vi för dialog och tänker inom politiken. De inser att vi alla är helt vanliga människor, vi fritidspolitiker, som vill det bästa för vår kommun, säger Nils Matsson. <

VÄLKOMMEN TILL NORRTÄLJE · 2011

|

STYRE & POLITIK

37


FAKTA NORRTÄLJE KOMMUN

Styre & Politik

27-punktsprogram för framtidens Norrtälje

Norrtälje kommun styrs av en borgerlig majoritet som utgörs av Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna. Den politiska organisationen består av kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och nämnder. Kommunstyrelsen och nämnderna har förvaltningar knutna till sig, som sköter det dagliga arbetet. Förtroendevalda revisorer granskar nämndernas verksamhet.

– NYTT BADHUS OCH UTVECKLAT HAMNOMRÅDE ÄR BARA NÅGRA AV MÅLEN

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande församling med 61 ledamöter och 35 ersättare. Kommunfullmäktige väljs vid allmänna val vart fjärde år och nästa val är i september 2014. Kommunfullmäktige sammanträder minst åtta gånger per år. Sammanträdena sker på kvällstid och är öppna för allmänheten. Dagordningen för sammanträdena publiceras i Norrtelje Tidning, på kommunens hemsida och kommunens officiella anslagstavla i Kommunhuset Ankaret. Sammanträdena sänds i närradion i Norrtälje107,8 MHz och i Hallstavik 104,1 MHz. Det går även att se och lyssna på sammanträdena via Internet direkt eller i efterhand via kommunens hemsida.

De styrande borgerliga partierna i Norrtälje har gemensamt tagit fram ett 27-punktsprogram med mål som ska nås under den kommande mandatperioden 2011-2014.

Box 66, 761 21 Norrtälje Besöksadress: Galles Gränd 5 Tel: 0176-144 08 eller 070-636 36 61 E-post: info@sapnje.se Hemsida: www.socialdemokraterna.se/norrtalje

CENTERPARTIET KOMMUNENS GRÖNA RÖST

Nämnder En nämnd är det yttersta beslutsorgan som finns till olika områden inom den kommunala förvaltningen. Nämnderna beslutar i frågor som rör förvaltningen inom det område som de enligt lag eller reglemente skall handha. Nämnderna bereder också ärenden till kommunfullmäktige och ansvarar för att kommunfullmäktiges beslut verkställs. Norrtälje har sju nämnder: Barn- och skolnämnden, Bygg- och Miljönämnden, Kultur- och fritidsnämnden, Socialnämnden, Tiohundra-nämnden för hälso-, sjukvård och omsorg, Utbildningsnämnden samt Valnämnden med demokratifrågor

Per Lodenius 070-322 92 89 per.lodenius@riksdagen.se

Kommunens växel Telefon: 0176 710 00, vardagar 08.00-16.30. Dag före afton och dag före helgdag stänger växeln klockan 13.00.

Berit Jansson 0176-746 42 berit.jansson@centerpartiet.se

Emelie Löthgren 0709229176 emelie.lothgren@centerpartiet.se

www.centern.nu

Välkommen

Kontaktuppgifter Kontaktcenter i kommunhuset Ankaret Estunavägen 14 i Norrtälje Telefon: 0176 746 77 E-post: kontaktcenter@norrtalje.se Fax: 0176 711 01

Norrtälje

du som är intresserad av vårt politiska arbete

Hör av dig till Åke Malmström tel 073 558 22 40 eller Bertil Pettersson tel 070 589 85 34

Övergripande adress Norrtälje kommun Box 800 761 28 Norrtälje

STYRE & POLITIK

förvaltningsområde samt utveckling av hamnområdet i Norrtälje stad. Tag del av hela listan med punkter och läs mer utförligt om handlingsprogrammet på kommunhemsidan www.norrtalje.se

Socialdemokraterna

Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen är kommunens ledande politiska förvaltningsorgan med ansvar för hela kommunens utveckling och samordningen av förvaltningen av kommunens angelägenheter och ekonomi. Kommunstyrelsen bereder ärenden som skall beslutas av kommunfullmäktige. Kommunstyrelsen består av 13 ledamöter och 13 ersättare och väljs på det nyvalda kommunfullmäktiges första sammanträde i november

38

I programmet ingår bland annat punkter som ökat bostadsbyggande, förstärkt näringslivsklimat, byggande av nytt badhus, pendlarparkeringar och gång-cykel och mopedvägar, satsning på Campus Roslagen, införande av finskt

|

VÄLKOMMEN TILL NORRTÄLJE · 2011


Arbete Näringsliv

Starka droppar.

la ärad är ett av alla loka Norrtelje bränneri i Loh smak på kommunen. och färg er sätt som företag

Närproducerat och gott. Ute i kommunen produceras mejerier, kött, fisk och delikatesser av lokala producenter. Bra för bygden och bra för miljön.

Näringslivschef Dan Löfgren tror på kommunens potential som turiststad. Den nybyggda trafikplatsen vid infarten till Norrtälje är en bra symbol för kommunens framtidstro

En växande småföretagarkommun Näringslivschef Dan Löfgren vill underlätta för det växande lokala företagandet. Och han tror Norrtälje har stor potential som turiststad.

stå på. Stark stomme atttillv erkar betong och tiga Norrtäljefabriken Con g. cement åt byggföreta

Ur näringslivssynpunkt skiljer sig inte Norrtälje nämnvärt från sina grannkommuner. Det typiska företaget i Norrtälje är enmansföretag inom områden som redovisning och bygg. – Kanske sticker vi ut extra eftersom många lokala företag här är inom fastighetsbranschen. Norrtälje är ju den kommun i Sverige som har allra flest fritidshus, säger näringslivschef Dan Löfgren. Han har själv ett hus på Yxlan men bor annars inne i Stockholm och pendlar varje dag in till kommunen. Där går han mot strömmen. 7 000 invånare pendlar dagligen ut ur kommunen medan endast 2 000

Mitt Smultronställe Teknik på frammarsch. Kommunalråd Kjell Jansson inviger elektronikfabriken Notes nybyggda lokaler i Norrtälje som stod klara 2007.

– Kudoxa är en liten ö i skärgården öster om Norröra. Där är lugnt och stilla och man kan lägga till med båten i alla vädersträck. Där finns små skyddade vikar och sandbotten. Perfekt för en dagsutflykt. Dan Löfgren, Näringslivschef

pendlar in. Dan Löfgren är själv född och uppvuxen i Örebro och har lång erfarenhet som egen företagare. I Norrtälje har han arbetat sedan 2007 som näringslivschef. – Fast jag började ursprungligen mitt yrkesliv som sjuksköterska så man kan väl säga att jag är ett bra bevis på att det aldrig är för sent att byta inriktning i livet, säger han.

Fruktbart samarbete Mälardalsregionen expanderar kraftigt och Norrtälje samarbetar nära med grannkommunerna i Stockholm Nordost och Stockholm Business Alliance. Men Dan Löfgren vill framför allt ge de företag som finns i kommunen möjlighet att expandera. – Det viktigaste för ett bra företagarklimat är att kommunens kärnverksamheter fungerar. Det betyder att vi måste ha bra barnomsorg och skola, gott om byggklar mark och kunna erbjuda ett snabbt och rättsäkert hanterande av olika tillståndsärenden, säger han. Dan Löfgren vill även slå ett slag för Norrtälje som turiststad. – Det finns outvecklad potential för Norrtälje som stad för gränshandel. Förra året spenderade utländska turister mer pengar i Sverige än tvärtom. Turistnäringen kan definitivt öka. <

VÄLKOMMEN TILL NORRTÄLJE · 2011

|

ARBETE & NÄRINGSLIV

39


FAKTA NORRTÄLJE KOMMUN

Arbete & Näringsliv Norrtälje kommun har ett gott företagsklimat med ett mycket stort antal småföretag och ett fåtal större. De flesta småföretagen verkar inom bygg, tillverkning, handel och service. Antalet jordbruk är stort för att vara en kommun i Stockholms län. Antalet nya företag som startas årligen är högt. 2008 utsågs Norrtälje till Årets nyföretagarkommun.

Kommunen arbetar aktivt med att främja och stödja företagandet och för att underlätta nyföretagande och etableringar. Norrtälje har ett näringslivsråd vars uppgift är att främja näringslivets utveckling och fungera som ett samverksorgan mellan kommunen och företagarföreningarna. I näringslivsrådet ingår representanter från kommunen, näringslivsorganisationerna samt representanter från kommunens samtliga företagarföreningar. Näringslivsrådet leds av kommunstyrelsens ordförande Kjell Jansson. Kommunstyrelsens ordförande har dessutom öppet hus för företagare en gång i månaden, vanligtvis en fredag klockan 13.00–15.00. Öppet hus annonseras alltid särskilt på kommunens hemsida www.norrtalje.se. Om du står i begrepp att starta företag i Norrtälje finns mycket råd och hjälp tillgänglig.

Sören Karlsson ser tillbaka på många roliga år i Norrtäljes samhällsliv. I december 2010 lämnade han uppdraget som kommundirektör för att varva ner och få mer tid över för familj och fritid.

Tidningsmannen I närmare tre decennier var Sören Karlsson vd för Norrtelje Tidning. Under hans vaksamma öga inte bara överlevde, utan växte verksamheten. Sören Karlssons trygga värmländska dialekt avslöjar hans rötter, trots att det är länge sedan han kom till Norrtälje. Närmast är han nyligen avgången kommundirektör, men för de flesta norrtäljebor är Sören Karlsson synonym med Norrtelje Tidning, som han var vd för i nästan trettio år. Sören Karlsson är i grunden ekonom och hade redan lång erfarenhet av tidningsbranschen när han som trettioåring tog över vd-posten för NT 1979. Han kom till ett företag med stora ekonomiska problem på grund av kostsam produktion, något som han genast tog tag i och

Nyföretagarcentrum Roslagen erbjuder kostnadsfri, objektiv och konfidentiell rådgivning vid nystart av företag. Nyföretagarcentrum drivs huvudsakligen av det privata näringslivet med stöd av Norrtälje kommun. Kontaktuppgifter finns på hemsidan www.nyforetagarcentrum.se/roslagen Coompanion Roslagen erbjuder kostnadsfri rådgivning till personer som vill starta företagssamarbete i form av kooperativ, ekonomisk förening eller liknande. Föreningen nås på www.coompanion.se/roslagen Företagskompetens i Roslagen är ett nätverk med professionella redovisningskonsulter som kan analysera ditt företag och hjälpa till vid kontakt med myndigheter. Deras hemsida är www.fkr.se

Mitt Smultronställe – Jag måste säga själva Norrtälje stad. Det är fantastiskt med en sådan gammal stad med sin unika kultur och köpenskap. Det är verkligen något jag värdesätter högt.

Kontaktuppgifter Näringslivschef Dan Löfgren Telefon: 0176-746 76 E-post: dan.lofgren@norrtalje.se Webbplats: www.norrtalje.se

40

ARBETE & NÄRINGSLIV

Sören Karlsson

|

VÄLKOMMEN TILL NORRTÄLJE · 2011

effektiviserade. Han ser dåtidens tekniska framsteg som en viktig del i utvecklingsprocessen. – Det var en enorm förmån att få jobba med ny teknik. Med hjälp av de nya tekniska verktygen i produktionsflödet kunde vi skapa en bättre och mer effektiv organisation, säger han. I takt med att verksamheten kom på fötter, valde man också att dela upp den i två affärsidéer. I tryckerirörelsen fanns en stor möjlighet att sälja tryckeritjänster till andra tidningar och tidskrifter. Därför bolagiserades den verksamheten och tidningsrörelsen renodlades. Med tiden utvecklades tidningsdistributionen och antalet tidningar utökades. Man startade bla bland annat Södra Roslagens tidning och köpte även Lidingö Tidning.

Tuffa förhandlingar Som den ekonom han är kostnadseffektiviserade Sören Karlsson i alla instanser. Det var ofta tuffa förhandlingar med facket. Fast sparandet kunde gå till överdrift ibland.

– När vi byggde det nya tidningshuset hade jag från början tänkt ta med alla de gamla möblerna för att hålla nere kostnaderna, men en av våra journalister sade ifrån på skarpen att vi måste ha nya möbler när vi flyttar in i nya lokaler. Hon fick som hon ville, och nu när vi träffas ibland brukar jag påminna henne om att det är hennes förtjänst att tidningen fick ny inredning, säger Sören Karlsson. När Norrtälje Tidning köptes upp hösten 2006 slutade Sören Karlsson och blev kommuntjänsteman istället. Först som koncernchef för de kommunala företagen och därefter som kommundirektör. Den posten lämnade han vid årsskiftet 2010-2011. Nu tänker han bland annat tillbringa mer tid på huset i Roslagsbro. Han ser tillbaka på sina år på tidningen med värme och stolthet. – En lokaltidnings roll i samhället är oerhört viktig. Den ska spegla vad som händer lokalt och vara ett språkrör för invånarna. På NT hittade vi former mellan företagsledning och personal för att kunna utveckla verksamheten, säger han.<


Miljö Boende

Adam och Eva.

rliv. orkidéer och ett rikt dju På Idö finns fridlyst a ser vat. nens över 70 naturre mu kom av ett a bar Ön är

Bygg- och miljöchef Sara Helmersson gillar när det händer saker. Den stora utbyggnaden av kommunalt vatten och avlopp kommer att vara omvälvande för Norrtälje, tror hon.

Miljöförbättringar. Norrtälje är den kommun i Sverige som har flest enskilda avlopp. Nu byggs det kommunala avloppssystemet ut för att omfatta även skärgården.

Utbyggnad för ökad livskvalitet och bättre miljö Förbättrad infrastruktur och exploatering gör Norrtälje mer attraktivt att bo i. Stora förbättringar är på gång i kommunen vad gäller boende och miljö, något som bygg och miljöchef Sara Helmersson trivs utmärkt med. – Det händer så mycket här hela tiden och det passar mig. Jag är en sån som har svårt att sitta stilla, säger hon.

Sommaridyllen.

ingen mångdubbelt då Sommartid ökar befolkn in i sina stugor. tar sommargästerna flyt

Ta ansvar för naturen. Norrtälje har 13 fågelskyddsområden och två sälskyddsområden. Allemansrätten ger oss stor frihet men även ansvar.

Miljösatsning Stora pengar satsas på att bygga ut kommunalt vatten och avloppssystem i hela kommunen. Många invånare gör om sina fritidshus till permanentboende och allt fler bygger hus ute vid kusten. Då är fungerande avlopp ett måste. – Norrtälje har flest fastigheter med enskilt avlopp i hela Sverige, så det här är en viktig fråga för oss för att vi ska kunna få en tillväxt i kommunen utan att smutsa ner miljön, säger Sara Helmersson. Men V/A-utbyggnaden är långt ifrån det enda stora byggarbete som sker i Norrtälje. Ombyggnationen av Västra vägen kommer att förbättra trafikflödet genom stan. Flera områden exploateras, bland annat Färsna, Älmsta och Rimbo. Sara Helmersson ser också gärna att fler skärgårdsnära områden byggs ut. – Där är vackert och gott om plats. Det innebär förhöjd livskvalitet att bo så fint, säger hon

Kärlek till skärgården Sara är född i Umeå och hamnade av en slump i Norrtälje. Det blev kärlek vid första ögonkastet. Uppvuxen vid det västerbottniska havsbandet som hon är kunde hon snabbt relatera till den vackra skärgårdsmiljön. Sin rastlöshet har hon genom åren botat med aktivt idrottande. Nuförtiden ägnas fritiden mest åt att renovera och att resa med familjen. I en så fritidshustät kommun som Norrtälje är ansökningarna om bygglov och utbyggnader många. Då är det viktigt att ansökningarna hanteras både skyndsamt och med rätt kvalitet . – Vi har effektiviserat våra interna processer så att folk som söker bygglov ska kunna få snabba besked. Vi vill underlätta för alla att få kontakt med oss på bygg- och miljökontoret, därför har vi bland annat kvällsöppet på torsdagar. Då är alla välkomna hit med frågor som berör byggande, avlopp och boende, säger Sara Helmersson. <

Mitt Smultronställe – På våren när blommorna knoppas packar jag och familjen gärna en picknickkorg och tar skärgårdsbåten ut till Ängsö nationalpark. Det är en av Sveriges äldsta nationalparker. Sara Helmersson, bygg och miljöchef

VÄLKOMMEN TILL NORRTÄLJE · 2011

|

VÄLKOMMEN TILL VALLENTUNA · 2009

MILJÖ & BOENDE

41


FAKTA NORRTĂ&#x201E;LJE KOMMUN

MiljÜ & Boende Pü Bygg- och miljÜkontoret bevakas alla miljÜ- och hälsoskyddsfrügor i Norrtälje. Kontoret bestür av fyra enheter. Bygglov- och VA-enheten handlägger ärenden rÜrande bygglov, bygganmälan och strandskyddsdispens samt handhar rivnings- och marklov, skyddsrumsärenden och brandfarlig vara. Här kan man även kÜpa kopior pü arkiverade husritningar och bygglovshandlingar. Bygglov krävs fÜr att bygga nytt, bygga ut, bygga om eller riva en fastighet. AnsÜkningsblanketter finns pü kommunhemsidan. UtfÜrlig information finns i foldern Att bygga i Norrtälje som även den finns tillgänglig pü kommunhemsidan eller i pappersform pü kommunhuset. Bygg- och miljÜkontoret har kvällsÜppet med drop-in pü helgfria torsdagar klockan 16.00-19.00. Dü kan man fü svar pü frügor kring bland annat bygglov och enskild avloppsanläggning. FÜrhandsbokning behÜvs inte.

Har du nĂĽgon gĂĽng glĂśmt P-skivan? GLĂ&#x2013;M DET â&#x20AC;&#x201C; NU FINNS EN AUTOMATISK!

AutoParkTime är P-skivan som alltid visar när du parkerade bilen.

du üter kÜr i väg upphÜr den inställda P-tiden efter ca 10 meter/20 sekunder. AutoParkTime hüller reda pü vinter- och sommartid, är batteridriven och kräver ingen installation. AutoParkTime uppfyller alla svenska lagar och fÜrordningar som gäller parkering med P-skiva och är är godkänd av parkeringsbolagen.

visade faktiskt att 80% av de som fick en kontrollavgift inte hade parkerat fÜr länge utan helt enkelt glÜmt ställa in eller sätta upp P-skivan. <

FÜr tre ür sedan lanserades den helautomatiska P-skivan i Sverige. Den är lika enkel som genial, bestür av en digital klocka som via en accelerometer känner av när du parkerar bilen. Efter parkering visar den verklig tid i 20 sekunder och 80 % glÜmmer P-skivan... därefter närmaste fÜljande hel- eller halv- Ja, det lüter ju orimligt, men en undertimme (som reglerna fÜreskriver). När sÜkning som gjorts i en sÜderfÜrort

Rallarvägen 41 08-410 730 00 www.autoparktime.se

UPPFINNARE FRĂ&#x2026;N ROSLAGEN...

MiljÜ och hälsoskyddsenheten handlägger bland annat ansÜkningar om enskilda avloppsanläggningar, fÜrmultningstoaletter och latrinkomposter och miljÜfarliga verksamheter. Enheten ansvarar även fÜr tillsyn av dricksvatten, bad och smittskydd.

Autoparktimes p-skiva togs fram av GĂśsta SĂśderberg och Sven Linnman.

Livsmedelsenheten arbetar bland annat med vattenprovtagning, smittskyddsärenden, tillsyn av livsmedelsanläggningar, restauranger och butiker, klagomül och anmälan om matfÜrgiftning.

      

Felanmälan vatten och avlopp Kommunens entreprenÜr fÜr drift och underhüll är Veolia Vatten AB. Felanmälan gÜrs pü telefon 0176-20 85 90

Kontaktuppgifter Bygg och MiljÜkontoret BesÜksadress: Estunavägen 14 Postadress: Box 808, 761 28 Norrtälje Telefon: 0176 710 00, växel Fax: 0176 716 70 E-post: bygg.miljonamnden@norrtalje.se

MILJĂ&#x2013; & BOENDE

hemsida. Teknikmagasinet, Mekonomen, och Webhallen är bara nügra ställen där du kan kÜpa den. AutoParkTime har redan visats i TV4 och DN, SvD, Din Teknik, Bilsport, Auto Motor & Sport med flera har testat och skrivit om den. AutoParkTime är idag den enda automatiska p-skivan pü den svenska marknaden som är accepterad av p-bolagen. 25 000 bilister, använder AutoParkTime automatiska P-skiva idag och sedan i maj 2008 är den även godkänd i Norge. <

        

  

Mätnings- och kartenheten arbetar bland annat med med framställning av kartor och beräknar tomtgränser samt namnger gator och kvarter.

42

FÜrsta prototypen av AutoParkTimes automatiska p-skiva togs fram av GÜsta SÜderberg och Sven Linnman fÜr snart fyra ür sedan. GÜsta SÜderberg som nyss fyllde 80 ür är idÊ-kläckaren och har haft fler tidigare patent. Sven Linnman har i huvudsak arbetat med utformningen av elektroniken och har tidigare varit chef fÜr Permobils elektronikutveckling. P-skivan har sedan dess genomgütt ett antal utvecklingsfaser och tester innan den fÜr tre ür sedan gick i produktion. FÜrsäljning sker nu via cirka 150 üterfÜrsäljare runt om i Sverige och via

|

VĂ&#x201E;LKOMMEN TILL NORRTĂ&#x201E;LJE ¡ 2011


El och olja slår nya prisrekord! Stressad?

Norrtälje in English Area: 20011 km2 Population: 56 000 (as of dec 31 2009)

LUGN!

Vi kan

HALVERA

din värmekostnad! Börja med en energianalys utan kostnad!

Norrtälje is the largest and northernmost municipality of Stockholm County. It was created in 1971 through the amalgamation of several former municipalities. The Norrtälje municipality houses Swedens largest number of summer cottages, most of them in close proximity to the beautiful Stockholm archipelago. History Norrtälje is one of the municipalities in Sweden with the most historic cultural environments. There are over 9,000 ancient monuments in the area. The name Norrtälje was first mentioned in the early 13th century. One of Sweden’s most famous historical personalities, and the country’s only canonized saint, St Birgitta, was born in the area, at the Finsta farmstead in 1303. You can still visit a lot of medieval churches in the area, some of them still in use. All in all there are around 40 medieval churches in Roslagen, more than anywhere else in Sweden. The city of Norrtälje was given its charter in 1622 by king Gustavus Adolphus. Parts of the town burnt down, plundered by Russian invaders in 1719. Visiting the still remaining Waloon works tells You the story of the industry history of the area. A lot of iron works were established in the 17th century and Walloons from Belgium were recruited because of their professional skills. Small villages and towns were built around the works. Recreation and nature The archipelago in Roslagen has close to 13 000 islands. There are a large number of nature reserves and over 70 national parks in the municipality.

Utnyttja rotavdraget!

Here are a few examples of activities available in Norrtälje. · Canoeing. Canoes and kayaks are excellent means of transportations in the archipelago. Canoes can be rented in Norrtälje and other towns in the area. · Hiking trail. Roslagsleden goes from Danderyd, via the muncipalities of Täby and Vallentuna to Norrtälje. There are other, shorter trails available. Se the homepage www.norrtelje.se

Auktoriserad återförsäljare

Pilgatan 3 761 32 Norrtälje Tel. 0176-108 40 Fax. 0716-184 71

· Swimming. There are 3 indoor swimming houses in the area and during summertime lots of beaches and natural places for bathing . · Sports grounds. There are over 10 sports grounds available for renting. There are also Ice skating rinks and one mountain available for downhill skiing in the winter time. Culture A lot of famous Swedish cultural personalities has lived and worked around Roslagen and Norrtälje, among them authors Astrid Lindgren (author of Pippi Longstocking), Tove Jansson (author of the Moomin trolls) and August Strindberg as well as poet Evert Taube and artist Albert Engström. At The Norrtälje arthall You can see exhibits of famous art from all over the world as well as new and unknown artist. Admission is free. All around the year You can visit and partake in local festivities and shows, like Norrtelje jazzdays, Custom Bike Show and American Car show, Herräng Dance camp and Kullsta outdoor theatre.

Visit the town hall (kommunalhuset) Ankaret Monday – Friday Visiting address: Estunavägen 14 in Norrtälje town. Postal address: Box 800, 761 28 Norrtälje Telephone: Switchboard: 0176-710 00 Fax: 0176-711 01 E-mail: kommunstyrelsen@norrtalje.se Website: www.norrtalje.se

Tel: 0176-128 40 SANERING • RENGÖRING • AVFUKTNING • BYGGNADSMILJÖ • JOUR

Älska vintern!

Minusgrader ute är mysigt inne. SCANSPIS 58-6

917 kr

per mån (23 mån) Kampanjpris 19.900 kr Ord. pris 22.900 kr

Drömmer du också om en ny eldstad hemma? Visst är det möjligt! Vi är med hela vägen från ditt besök i vår utställning till dess att allt är monterat och klart och du tänder den första brasan. Du väljer själv hur mycket hjälp du vill ha av oss. Vänta inte – utnyttja ROT-avdraget nu! När du installerar ny eldstad har du möjlighet att få en skattereduktion på 50% av arbetskostnaden.

Gäller t o m 30/10

Eldabutiken Norrtälje Söderlinds Vedspisar Hantverkaregatan 3, Telefon: 0176-142 00. Öppet: Ti-Fr 13–18 | Lö 10–14. www.soderlindsvedspisar.se

Din lokala leverantör av

BREDBAND · EL · FJÄRRVÄRME 0771-ETANET www.etanet.se

0176-718 00

VÄLKOMMEN TILL NORRTÄLJE · 2011

0176-718 00 www.norrtelje-energi.se

|

MILJÖ & BOENDE

43


Rånäs e vi ke n Sk S k ed

6

N

G al tf jä rd

8

Rimbo

en

Herräng

1

ik

5

2

4

Älmsta Vä d ka

l

l

sled

ng aura Rest

LJE

lag

Väddö na

Ros

11

en

Li m m ar en

9

viken

v Å la nd s ha

tälje

Vätö

Björkö

14

Furusund

Södervik

15

8

7

6

Penningby slott från slutet av 1400-talet

Rimbo badhus

Finsta – Heliga Birgittas bönegrotta

Mörby slottsruin med sitt spöke

Yxlan

9

Norrtelje bränneri i Lohärad

Norr

Högmarsö Ängsö

10

Pythagoras tändkulemotorfabriksmuseum i Norrtälje

16

11

mra Bergsha

ingby Pennin

NORRTÄ

a Svanberg

ar Söderbyk

n Grissleham Ortala

10

Riala

Lohärad

Singö

k Skebobru

3

Hallstav Edeby

Edsbro

7

Er ke n

Finsta

Herräng,fd gruvort med internationellt dansläger sommartid

E18

Grisslehamn, författaren och konstnären Albert Engströms ateljé

Ö

1

Gillberga grytet i Edebo, har varit ett tillhåll för rövare

V

2

Sjöfartsminnesmuseet i Älmsta

S

3

Skebo Kötts gårdsbutik i Skebobruk

4 5

Blidö

Arholma

12 13

Li Lidö r Kapellskä

19

Norröra

17

Rödlöga

Söderarm

Ö st er sj ön

garna

ö Svanska H

011

Rödlöga med handelsbod och fransk ostmarknad

IA 2

17

Heidenstam-fyr från 1874. Rådhusets klocka i Norrtälje kommer från Svenska Högarna

MED

18

Norröra eller Saltkråkan

FIX

19

Gillöga

18

SEVÄRDHETER OCH SAKER ATT GÖRA

Välkommen till Norrtälje kommun!

Tjockö

Svartlöga

12 Arholma batteri, 0KA-försvarsanläggning i berget som blivit museum

13 Lidö, Mattias Holmers kinesiska tapeter i säteriet

14 Furusund, här bodde författarna Astrid Lindgrenoch August Strindberg 15 Högmarsö krog i gammal varvsmiljö 16 Ängsö, Sveriges första nationalpark

Välkommen till Norrtälje  

Magasin för nyinflyttade i Norrtälje