Page 1

NĂşm. 2 - abril - maig- juny 2009 -


EDITORIAL

La imatge del Parc Natural de la Serra d’Irta que es mostra a la portada del butlletí transmet nombroses sensacions: pau, olor a mar, soroll de les ones, restes d’una vida a la mar, bany, jocs a l’aigua... I es que ja és estiu i tots desitgem gaudir del temps lliure prop de la mar, sommiem en descansar sobre la sorra, en un bany en plena mar Mediterrània, en un passeig per la costa... I ho fem o farem però hauríem d’intentar fer-ho sense perjudici del medi i dels que alli habiten. L’ecosistema litoral és únic i molt fràgil. Per què? Perque es troba en la transició entre el medi marí i el medi terrestre i té unes característiques geomorfològiques i biològiques úniques. Els organismes que viuen a trenc d’ona s’adapten a unes condicions molt i molt especials, marcades per factors ecològics on les plantes i els animals han de soportar una pressió de selecció molt forta. A més a més, és en aquests ambients on hi ha la major concentració mundial de població i a la vegada són les zones més explotades del món. Els darrers cinquanta anys el litoral s’ha transformat considerablement i s’ha convertit en un àmbit estratègic per a l’economia. La importància del turisme vinculat al producte de sol i platja axí com el creixent comerç marítim són uns dels factors econòmics per entendre aquesta transformació. La major part de les zones costeres han anat adaptant-se progressivament a aquestes noves funcions econòmiques i van deixant arrere les activitats tradicionals com la pesca i l’agricultura. Nosaltres a la serra d’Irta som uns afortunats al poder contemplar encara el típic port pesquer amb els seus mariners faenant amb les xarxes, i gaudir de la seua costa repleta de cales de códols i grava , de penya-segats, en definitiva, del seu preat paisatge. I tot això amb la conciència d’un ús sostenible dels recursos perque hi ha unes figures legals, el parc natural i la reserva natural marina, que vetllen per la protecció i conservació d’aquests valors. Des d’aquesta editorial us convidem a fer un turisme sostenible al parc i en especial al litoral de la serra d’Irta. Tècnics de Promoció, Investigació i Treballs Tècnics

SIGNA...

Dña. Carmen Olmos Soto Jefa de Área de Espacios Naturales Este mes de mayo pasado hemos celebrado en Peñíscola, la vigésima Conferencia y Asamblea General de Eurosite. Representantes de los 15 países miembros de esta organización de gestores de Espacios Protegidos, han quedado prendados del Parque Natural de la Sierra de Irta y esa magnífica joya, que es su tramo de costa prácticamente virgen. Que tengamos y podamos disfrutar de este inigualable entorno litoral ha sido posible gracias a sus habitantes que, durante generaciones han sabido cuidarlo y conservarlo para nosotros. Por eso hemos de ser capaces, en agradecimiento a sus gentes, de trabajar conjuntamente, haciendo partícipe a la sociedad de las iniciativas de conservación y hemos de saber escuchar y recoger sus preocupaciones. Hemos de ser conscientes de que el equipo técnico del parque así como un gran número de colectivos, que llevan a cabo sus actividades en el Parque Natural, están contribuyendo, en gran medida, a la conservación de este ecosistema. Y puedo asegurar que no solo fue un éxito, sino que ha sido un punto de inflexión en las habituales temáticas que se tratan en ese Foro.Por ello, hemos de seguir trabajando todos juntos en aras de preservar sistemas naturales tan valiosos.


NOTÍCIES EL CENTRE D’INTERPRETACIÓ DEL PARC NATURAL DE LA SERRA D’IRTA VA OBRIR LES PORTES A LES ASSOCIACIONS LOCALS L’equip tècnic del Parc Natural de la Serra d’Irta i Reserva Natural Marina d’Irta va elaborar un programa d’activitats adreçades a la població local per aquest any 2009. La programació va inagurar-se amb una jornada de portes obertes a les

associacions

locals

dels

municipis

de

Peníscola, Santa Magdalena de Pulpís i Alcalà de Xivert. La finalitat d’aquesta jornada era la de implicar a la població local en propostes i activitats del parc natural i de informar dels nous serveis que ofereix el parc natural: oficina tècnica a Alcossebre i centre d’interpretació a Peníscola. Al llarg de la jornada vàrem donar a conèixer el centre, les infraestructures i l’entorn, i també les guies per a la interpretació de l’exposició. Presentàrem el butlletí informatiu “Al marge” i realitzàrem uns tallers d’educació ambiental per als més menuts.

EXPOSICIÓ ITINERANT PELS MUNICIPIS DE DINS DEL PARC NATURAL Aquesta activitat forma part de la programació anual del parc i està contemplada dins del projecte de Comunicació i Divulgació que l’equip tècnic elabora cada any. Va realitzar-se del 4 al 12 d’abril i va consistir en una exposició itinerant sobre els Espais Naturals Protegits a Castelló, pertanyent a la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge. L’equip tècnic va escollir el període de vacances de Setmana Santa per a realitzar aquesta activitat ja que els municipis del parc natural reben molts visitants i moltes families que aquí tenen la seua segona residència. L’exposició va estar diversos dies en cadascuna de les localitats: Peníscola, Santa Magdalena de Pulpís i Alcalà de Xivert – Alcossebre. L’últim dia va exposar-se al centre d’interpretació del parc, d’aquesta manera l’exposició va ser més accessible al públic general. A més a més, va oferir-se informació de tots els parcs exposats i de manera més detallada del parc natural de la Serra d’Irta.


NOTÍCIES EUROSITE 2009: REUNITS PER A LA MILLORA EN LA GESTIÓ DE LA NATURA A EUROPA El Congrés Anual d’Eurosite 2009 va celebrar-se a Peníscola del 25 al 29 de maig. Eurosite constitueix una de les majors organitzacions paneuropees que uneix

organitzacions

gubernamentals

i

no

gubernamentals, així com organismes de caràcter privat, i tenen com finalitat la col· laboració activa per a la gestió de la natura a Europa. Actualment hi ha més de 96 membres en la xarxa Eurosite, repartits en 26 països europeus, compromets amb el cumpliment d’aquesta missió. En aquesta edició, organitzada per la xarxa Eurosite i la Generalitat Valenciana, s’han tractat temàtiques relacionades amb les estratègies per a la conservació de la biodiversitat i la gestió d’àrees protegides. El dia 26 de maig l’equip tècnic del parc natural va guiar als participants del congrés al llarg d’una ruta per la costa d’Irta. Entre altres qüestions les tècniques del parc explicaren els valors naturals i culturals que fonamentaren la protecció de la serra, la importància del patrimoni històric i el interés mediambiental de la reserva natural marina d’Irta. PARTICIPACIÓ EN LA FIRA DE SANT ISIDRE El Parc Natural de la Serra d’Irta va estar present en la IX Fira de l’Agricultura, la Ramaderia i el Comerç de “Sant Isidre” en Alcalà de Xivert. Els panels exposats mostraven la localització dels Espais Naturals Protegits a la Comunitat Valenciana i explicaven les principals característiques del P.N. de la Serra d’Irta. A més una tècnica del parc donava informació personalitzada a qui ho sol· licitava. La major part de les consultes, tant de gent de la zona com estrangers, varen ser sobre els accessos al parc, les rutes a peu i en bicicleta i les activitats permeses i no permeses dins la Reserva Natural Marina d’Irta.


NOTÍCIES REUNIÓ DE LA JUNTA RECTORA Els membres de la Junta Rectora del parc natural de la Serra d’Irta es reuniren el 23 d’abril de 2009 en el Centre d’Interpretació del parc. Tots els anys es celebra una reunió amb els representants de les administracions i els representants de cadascun dels sectors amb interés social i econòmic que estan implicats en el parc. En aquesta reunió va avaluar-se la gestió del parc durant l’any 2008 i s’aprovaren els pressupostos per aquest any així com les actuacions previstes. Els membres que composen la Junta Rectora de la Serra d’Irta estan establerts d’acord amb l’article 48.5 de la Llei 11/1994, i en l’article 6 del Decret 108/2002, de 16 de juliol, del Consell, de declaració del Parc Natural de la Serra d’Irta i Reserva Natural Marina d’Irta. Les funcions que competen a la Junta Rectora són de tipus consultiu i assesor així com representatiu i canalitzador de les iniciatives de diferents administracions, propietaris i col· lectius públics i privats relacionats directament amb el parc.

LES AJUDES QUE CONVOCA LA GENERALITAT VALENCIANA L’equip tècnic del parc natural de la Serra d’Irta informa regularment als Ajuntaments de dins del espai natural protegit de les ajudes que convoca la Generalitat Valenciana. La majoria d’aquestes ajudes poden sol· licitar-les tant les entitats locals, els propietaris dels terrenys com les associacions. La Conselleria de Cultura i Esport va ordenar el 1 d’abril de 2009, la convocatòria de les ajudes per a la preservació del patrimoni de la pedra seca de la Comunitat Valenciana. La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge va ordenar el 11 de maig de 2009 les bases reguladores de les ajudes gestionades per la Direcció General de Gestió del Medi Natural, en matèria de prevenció d’incendis forestals, per a l’exercici 2009.


ACTIVITATS DIUMENGES MEDIAMBIENTALS L’equip tècnic del parc natural de la Serra d’Irta ha organitzat activitats per als diumenges del mes de juny. La proposta que s’ha ofertat als municipis del parc consisteix en una serie d’activitats: xerrades, tallers, itineraris ... que es realitzen al Centre d’Interpretació del parc.

Centre d’Interpretació del P.N. de la Serra d’Irta en la carretera CV-141, km 1.5 de Peníscola. L’equip tècnic del parc organitza activitats per al mes de JUNY i us convida, els matins del diumenge, a participar en les següents propostes:

• Xerrada sobre les papallones, el seu hàbitat i el seu paper com bioindicadors. • Recorregut per aprendre tècniques de mostreig de papallones.

• Taller per valorar la biodiversitat marina. • Joc de la mar: “qui menja a qui?”

Participants de 6 a 15 anys.

Participants de més de 18 anys.

• Exposició i xerrada.

• Xerrada: “L’impacte de les espècies invasores”.

• Tallers de manualitats.

• Itinerari interpretatiu a l’entorn del centre.

• Quadern divulgatiu. Participants de més de 18 anys.

Participants de més de 6 anys.

Inscripcions abans del dijous de la mateixa setmana, de 10 a 14 hores, al telèfon 679-196-398.

BANC DE LLAVORS La brigada de conservació de biodiversitat ha realitzat diverses tasques de manteniment, aquest mes de juny, a la microreserva del Pebret i el seu entorn. Una d’aquestes tasques ha sigut l’eliminació de deixalles, fet molt important en un lloc on l’any passat s’estima que varen treure 90 kg de deixalles. També recol· lectaren llavors d’espècies rares, endèmiques i amenaçades per a un posterior reforç poblacional.


ACTIVITATS ALLIBERAMENT DE TORTUGUES A LA SERRA El mes de juny s’alliberaren 40 tortugues mediterrànees al Parc Natural de la Serra d’Irta. Aquesta activitat ha estat promoguda pel Servei de Biodiversitat de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge que treballa en un projecte de conservació de la tortuga mediterrànea (Testudo hermanni hermanni) a la Comunitat Valenciana. Des de l’any 2005 es realitzen alliberaments i seguiments de les tortugues al parc natural amb l’objectiu d’aconseguir poblacions estables de tortuga i així ajudar a que aquesta espècie en perill d’extinció sobrevisca.

I ara a l’estiu ... la tortuga no és tan activa com a primavera, sobretot quan apreta la calor, normalment descansa a l’ombra i es desplaça únicament a primera hora del dia. Resulta difícil poder observar-la pels seus costums i també per la seua coloració que li servix per camuflar-se. Durant els mesos de juny i juliol les femelles, de més d’onze anys, ponen els ous en un forat a terra que prèviament han excavat en llocs assolellats. Aquests ous els incuben durant 80 o 90 dies i normalment eclosionen amb les primeres pluges de setembre. Les cries de les tortugues són molt menudes, de menys d’un centímetre, i aleshores és el moment en el que més perill corre la seua vida ja que són una delícia per a les rates, raboses, mustèlids, garses i rapinyaires. Altres riscos que poden patir les tortugues a la serra són els atropellaments i els incendis.


APROFITAMENTS OLI DE PERICÓ L’oli de pericó s’extreu d’una planta coneguda com herba de Sant Joan o pericó la qual té un alt contingut d’olis essencials. La flor és la part recol· lectada des de la primavera fins meitat d’estiu. Aquest oli s’aplica de forma tópica per a la cura de cremades, ferides , èczemes, fongs, etc. En herboristeria el pericó s’utilitza pels seus efectes calmants i antidepressius.

CRESPELLS Una recepta dels nostres iaios per a una postre autòctona, dolça i bona Ingredients: •Farina •Ou •Sucre •Llevat •Ratlladura d’una llima •Oli •Fulles tendres de borraina Preparació: •Collirem les fulles tendres de borraina (febrermarç) i les netejarem bé amb aigua. •Prepararem la massa amb farina, ou, sucre, el llevat i la ratlladura de la llima. Anirem afegint aquests ingredients en un recipient fondo fins que la massa quede homogènia però no molt espessa, ja que l’utilitzarem per a arrebossar les fulles de borraina. •En una paella posem

Herba de Sant Joan o pericó (Hypericum perforatum) Planta herbàcea que pot arribar al mig metre d’alçada, rep el nom de perforatum per les xicotetes perforacions, que en realitat són bossetes d’oli essencial, que s’observen al trasllum en cadascuna de les fulles d’aquesta planta. Els pètals de les seues flors són de color groc amb xicotetes taques negres a les vores. La floració té lloc durant el mes de maig i primers de juny. A la serra d’Irta... Aquesta planta creix a les vores de camins, caminals i carreteres. També als bancals de secà i als terrenys de cultiu, des de voramar fins a les muntanyes més altes i interiors.

l’oli a calfar per fregir les fulles de borraina arrebossades. Quan estiguen les fulles dorades les treurem. •Finalment les empolvarem amb sucre i ja tindrem els crespells. La borraina és el nom que rep la planta Borago officinalis. Aquesta espècie herbàcia té gran valor culinari i ha estat llarg temps conreada en França i Italia. Aquí creix espontàniament i des d’antic es recol· lectava per aprofitar-la com verdura.


PATRIMONI CULTURAL CASETES DE TERRAT PLA O PALLISA

Què són? Són casetes de camp temporals, de planta rectangular i coberta inclinada a un sol vessant. Antigament les parets eren fetes de pedra en sec encara que en ocasions a la pedra s’afegia una barreja de fang i calç. Moltes pallises tenen les parets arrebossades amb calç i arena i almenys una vegada a l’any aquestes parets, tant per dins com per fora, s’emblanquinaven. Quina estructura tenen? Dins la casa l’espai es divideix funcionalment en dos. A la banda esquerra un embigat, freqüentment fet amb canya, divideix a mitja altura l’espai, la part alta estava destinada a guardar la palla i també servia de dormitori. La part baixa funcionava com corral per al matxo o l’ase, era un espai reduït que estava separat per un barandat ja que també s’utilitzava per emmagatzemar els sacs de la collita: garrofes, ametlles, olives... La meitat dreta és una única peça que abraça tota l’alçada, i és alhora menjador, cuina i lloc d’estada. Normalment, al racó del fons hi ha la cisterna amb el broc tancat amb una portella. La xemeneia sol estar junt a la porta o en un racó i moltes tenen campana de fums. La caseta té molt poques obertures, generalment només la porta d’accés i sovint un finestró en la façana per a la ventilació i per observar l’espai exterior. La coberta està formada amb vigues redones sobre les quals va un canyís o enllatat que suporta les teules, de vegades hi ha una capa fina de fang o argila entre les canyes i les teules. En les més modernes la coberta la formen dues capes d’enrajolat. On les trobem? L’àrea de distribució abarca de forma general tres comarques: el Maestrat, a Castelló, i el Montsià i el Baix Ebre, a Tarragona. Sabies que... El terrat d’un sol vessant cobert amb teules permet una armadura reduïda i de fàcil execució. Les teules són còmodes, es col· loquen directament sense necessitat de ganxos ni claus, resisteixen bé els vents i les reparacions són molt simples. A més aquesta coberta permet la captació i arreplegament d’aigües pluvials que van a parar a la cisterna de la caseta.


RECORDA A LES CALES I PLATGES Abans d’anar •Informeu-vos de la predicció meteorològica i de l’estat de la mar. •Agafeu aigua i provisions. •Recordeu que no hi ha vigilància a les cales i platges. Per arribar •Utilitzeu les pistes per accedir a la costa. •Circuleu a una velocitat màxima de 30 km/h. •Estacioneu els vehicles als aparcaments habilitats. A la costa •No es permet fer foc. •No es permet acampar en tota la serra. •Eviteu fer soroll. •Respecteu la flora i la fauna. •Eviteu el col· leccionisme de petxines i d’altres restes d’animals, dels quals es genera l’arena. •Respecteu les dunes. •No llenceu les deixalles ni a la platja ni a la mar. Utilitzeu les papereres o els contenidors.

A LA RESERVA NATURAL MARINA DE LA SERRA D’IRTA • No es permet el fondeig d’embarcacions fora dels llocs establerts per fer-ho. • No es permet la pesca recreativa submarina. • No es permet el marisqueig de mol· luscs bivalves, a peu o des d’embarcació. • No es permeten els esports nàutics amb embarcacions a motor. • No es permet la pesca marítima de recreació des de la costa en els trams senyalitzats. • No es permet la pesca marítima de recreació en superfície des d’embarcació. • La velocitat màxima permesa és de 3 nucs. • La pràctica de buceig amb equips requereix l’autorització de la Direcció General competent. Informació de: - Conselleria de Medi Ambient: Decret 78/2001, de 2 d’abril, del Govern Valencià, mitjançant el qual s’aprova el Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals de la Serra d’Irta. - Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació: Decret 163/2006, de 20 d’octubre, del Consell, pel que s’ordena la Reserva Marina d’interés pesquer de la Serra d’Irta. - Conselleria de Territori i Habitatge: Decret 4/2007, de 12 de gener, del Consell, pel qual s’aprova el Pla Rector d’Ús i Gestió del Parc Natural de la Serra d’Irta.


AGENDA

POSA EL TEU GRANET DE SORRA. LA MAR T’HO AGRAIRÀ! El Parc Natural de la Serra d’Irta és molt valorat pel seu litoral “verge”, per les nombroses cales, els serradals i les dos platges de sorra, la platja del Russo i la platja del Pebret. Aquestes platges tenen una gran afluència de visitants i banyistes al llarg del període estival. L’impacte humà a la costa del parc és considerable per aquest motiu l’equip tècnic ha elaborat un fullet que, amb el nom de “Posa el teu granet d’arena. La mar t’ho agrairà!”, pretén que les visites a la costa es realitzen de forma sostenible i que tots siguem conscients del paper que hi juguem.

Els fullets estaran disponibles al Centre d’Interpretació i Oficina tècnica del Parc, a les oficines de Turisme i als Ajuntaments de Peníscola, Santa Magdalena de Pulpís i Alcalà de Xivert.

MÉS INFORMACIÓ PARC NATURAL DE LA SERRA D’IRTA I RESERVA NATURAL MARINA D’IRTA CENTRE D’INTERPRETACIÓ

OFICINA TÈCNICA

Avinguda Estació s/n

Avinguda València, 68C

Carretera CV-141, km 1,5

12579 Alcossebre

12598 Peníscola

Telèfon: 964-414120

Telèfon: 964-467596 EQUIP DE PROMOCIÓ, INVESTIGACIÓ I TREBALLS TÈCNICS Telèfon mòbil: 679-19-63-98 Correu electrònic: serra_irta@gva.es http://parquesnaturales.gva.es/

Al marge (2)  

Revista sobre las actividades,noticias, novedades,... del parque natural de la Serra d'Irta. Escrita en valenciano

Advertisement