Issuu on Google+

Portfólio S Ó N I

ARQUITECTURA I B E I R O


Name: Sónia Maria de Castro Ribeiro

Academic: Architecture Degree and Master for Lusíada de Vila Nova de Famalicão, University Portugal 5ª Year of the course Architecture with master degree included in Milan-Italy by program Sócrates/Erasmus

Computer Skills Domain in : Autocad 2D Archicad 2D e 3D MS Office Corel Draw Knowledge in: Photoshop Sketchup Notions in: Artlantis

Contacts: Email: soninha7ribeiro@gmail.com Phone: 00351+964670806


Academic Knowledge:

Interiors Design, 1ยบ year


Program: The aim of the work involved in undertaking a project for a housing that houses a family of three generations, that is, composed of pa r e n t s g r a n d pa r e n t s a n d grandchildren. The family had seven members, the elderly couple (grandparents), parents, and three children (between 10 and twenty years of age), and two girls and a b o y . Housing should meet the needs of the family taking into account the constraints presented by it.

The place: A lot of land situated in the sta. Catherine with a steep slope facing a sweeping view over the city of V. N. FamalicĂŁo

Family House, 2Âş year

The idea: We suggest something that can keep up the slope of the terrain, allowing various frameworks set the hill and the nearby surroundings (Casa Vieira de Castro to the northeast and religious character of the buildings to the west).


The proposed project is anchored in a portion of territory, its own characteristics, which are systems built to house references Viera de Castro and the chapel of the village, which resulted in an analytical process of place construction, the establishment of the principle motivators own internal architectural object that structure as a unit and typological relationships it establishes w i t h i t s s u r r o u n d i n g s . This project approach led to the establishment of the architectural object to a single floor in an orthogonal two other volumes in this oblique volume establishes a relationship with the house obliquity Vieira de Castro in the northeast of the building is outlined by a parallel to the northeast elevation home Viera de Castro.) Another reason this provision relates to the need to reconcile the landscape with a maximum number of hours of sun, since it is where are the rooms. The slow passage of time from early morning until sunset is supposed to be the main experience in the home since the different areas of the house become active with the movement of the sun. The shape allows the sunshine through the shadows and a certain peace time.


Model


Individual house for an artist (Cube)


Multifamiliar House, 2ยบyear


Familiar House, 3ยบ year


The concept

Hotel & SPA in Leรงa da Palmeira, 3ยบ year


1st Floor

2nd Floor


This concept originated in the refinery that characterizes the city, ie, the building was born based on the oil refinery processes and in seawater. The building was designed on the spot, like a drop of oil spilled on the ground and rocks, but that does not mix with water because they are immiscible. The deployment of the building was established taking into account the alignments defined by the major landmarks such as the tea house, the lighthouse, traffic r o u t e s a n d o t h e r s . A major factor for deciding the deployment, was the existence of rocks which lets you take a p o s i t i o n , b e c a u s e b o t h water as the oil comes from the rocks.


Key issues to focus on the development of the proposal after careful consideration: -Emphasize movement, proposing a system of highways that form a backbone of high capacity Opening a series of new streets to be integrated into existing tissue drawn so that there is a "leakage" of center-periphery-center

Urbanism in Vila Nova de FamalicĂŁo, 4Âşyear


Urbanism in Vila Nova de Famalicรฃo, 4ยบyear


LEGENDA

LEGENDA 1

ZO N A MULTIMÉDIA-ADULTOS

2

I.SA NITÁ RIAS F. PUBLICAS

3

I.SA NITÁ RIAS M. PÚBLICAS

4 REC EP Ç Ã O/ BALCÃO DE A T ENDIMENTO 5 INST ALAÇÕES SA NITÁRIAS P ARA DEFICIENTES 6 ÁT RIO

1

7

SECÇ ÃO A DULT OS

8

SE CÇÃO PERIÓDICOS

9

ESP A Ç O EXTERIOR

10

A RRUMOS

11

SA LA DE EXPRESSÃO

12

Esc. 1 / 100

BEBETECA

13

SA LA DO CONTO

4

ZONA MULTIMÉDIA

15

SEC ÇÃ O INFA NT IL

16

P ERIÓDICOS

N

E sc. 1 / 100

N

1st Floor

In each block of the urban plan shown in the previous slide, you had to do a project for a library with an extensive and complex program. It was a project for a library that would serv the entire municipality of Vila Nova de Famalicão.

icão.

2nd Floor

Alçados Oeste E Sul

1/100

Biblioteca Municipal V.N.FAMALICÃO

Esc. 1 / 100 N


La zona di intervento se chiama Pichelsberg e si trova a 10 km a Est di Brandenburger Tor; L´olimpico park é un altre piano che

POLITECNICO DI

si eleva a 30m ad Est del fiume

MILANO

Havel, dove profondi tagle sul

FACOLTÀ DI

terreno in cui si trovano le linea

ARCHITETTURA E

ferroviarie S-Bahn.

SOCIETÀ

A Est è il Nord vi è una valle boscosa Murrellenschlucht, isolato

CORSO DI

dalle aree residenziale circostanti a

LAUREA

il distretto di Berlino -

ARCHITETTURA

charlottenburg - wilmersdorf,

SPECIALíSTICA

mantenendo la sua essenza e che caratterizzano il luogo naturale.

LABORATORIO DI PROGETTAZIONE Nell´analisi del luogo c´è: Fiume

ARCHITETTONICA II

Zona Naturale Abitazione Collettiva Zona dell´intervento Abitazione Residenziale - in primo piano

PROFESSORE

Zona Olimpica - zona sportivo

PROF.ARCH. SERGIO CROTTI

Unità di abitazione - Le Corbusier Abitazione residenziale + collettiva

TUTOR PROF.ARCH. ROBERTO ZAMPORELI

SCHINDLER AWARD 2010 RIABILITAZIONE URBANA E ALBERGO BERLINO

TAVOLA 1 ANALISI DEL LUOGO SENZA SCALA

Unité d´Habitation - Le Corbusier,Berlino

Queens Botanical Garden BKSK Architects, Queens

MARTINS VILELA VIRGINIE Nº 749245 RIBEIRO CASTRO SÓNIA MARIA Nº 749233

N

Last year of Degree, 5º


Dopo un'attenta analisi, una conclusione è la sede e la città di Berlino molto particolare. La città ha una forte identità, neanché la zona di intervento, che ha valori culturali e ambientali e dove regna una natura discontinua che fa il suo storia.C`é una maglia regolare (Artificio) e numerosi spazi verdi (NATURA) che rendono la funzione di città con il suo fiume Spree che si riflette un movimento strano in tutta la città. Di qui la nostra proposta di sviluppare nell'ambito di un dualismo tra i concetti di NATURA D'ARTIFICIO con la relazione con il movimento del fiume. C'è stata una preoccupazione di salvaguardare gli aspetti naturali del terreno per conservare le sue caratteristiche principali per cercare di stabilire una connessione con l'accesso, al fine di garantire una migliore fluidità di persone e di tutto il traffico della zona Waldbühne area e il progetto del futuro hotel .

La

Dopo di questa riflessione di questi due concetti, ci fu un punto di riferimento principale per il luogo WALDBUNHE l'arena, che può visualizzare la forma dell'edificio proposto per la scelta di questo luogo place. Come la distribuzione veniva dalla parola Natura, perché è una zona di spazi verdi , la gente potrebbe rilassarsi in hotel e godere di una vista rilassante della natura di ignorare qualsiasi movimento che si concentra sul artificio. Interventi per il nuovo stadio e di hockey su pista si svolge nella zona di artificio, perché è questo settore in cui tutto il sistema sportivo. Il modo in cui l'edificio è stata proposta come un contenitore di riferimento unitario di Le Corbusier che è la lato opposto della linea ferroviaria. La stazione attuale verrà trasferito a ovest pa Pichelsberg spazio di GASAG, che sarà aumentato per soddisfare le esigenze

POLITECNICO DI MILANO FACOLTÀ DI ARCHITETTURA E SOCIETÀ CORSO DI LAUREA ARCHITETTURA SPECIALíSTICA LABORATORIO DI PROGETTAZIONE ARCHITETTONICA

INCLUSIONE si verifica per:

II

- Il involucro della zona di intervento ( rosso) - il spazio dell zona sportivo( verdi)

PROFESSORE PROF.ARCH. SERGIO CROTTI

TUTOR PROF.ARCH. ROBERTO ZAMPORELI

SCHINDLER AWARD 2010 RIABILITAZIONE URBANA E ALBERGO BERLINO

La

DEMARCAZIONE dell zona

di intervento si verifica per il : - Wall.... - Stadium Oplimpico

TAVOLA 2 MAPPA STRATEGICO SENZA SCALA

Riferimenti La

CONESSIONE

è realizata

MARTINS VILELA

per:

VIRGINIE

- Le strade principale ( Rosso)

Nº 749245

- le percorso pedonale ( beige)

RIBEIRO

- LA stazione ferrovie -

CASTRO SÓNIA MARIA Nº 749233

N


POLITECNICO DI MILANO FACOLTÀ DI ARCHITETTURA E Perfil longitudinale - senza scala

SOCIETÀ CORSO DI LAUREA ARCHITETTURA SPECIALíSTICA LABORATORIO DI PROGETTAZIONE ARCHITETTONICA II

PROFESSORE PROF.ARCH. SERGIO CROTTI

TUTOR PROF.ARCH. ROBERTO ZAMPORELI

SCHINDLER Riferimenti formale e interno

AWARD 2010 RIABILITAZIONE URBANA E ALBERGO BERLINO

TAVOLA 3 MASTERPLAN SCALA 1/500

MARTINS VILELA VIRGINIE Nº 749245 RIBEIRO CASTRO SÓNIA MARIA Nº 749233 Perfil transversale - senza scala

N


Portfolio