Page 1

Zgodilo se je Napovedujemo Izobraževanje

Dejavnosti Centra Sonček Ljubljana

Počitnice za otroke

september 2 0 0 8

interna obvestila Berete jih lahko tudi na medmrežju:

www.soncek.org


zgodilo se je Zgodilo se je

Zabavali so se vsi otroci

V Mladinskem zdravilišču in okrevališču RKS Debeli Rtič se je 10. 7. odvil »Žur za vse otroke«. Posebnost prireditve je bila, da so jo povezovali, o njej poročali in v njej nastopili otroci Obveščamo vas, da nas lahko kadarkoli pisno ali na kakšen drug način obvestite, da začasno ali trajno prenehamo uporabljati vaše osebne podatke (ime, priimek, naslov) za pošiljanje internih obvestil »Ali ste že slišali?«, letnega poročila ter drugih infor mativnih glasil Zveze Sonček. Prav tako vas prosimo, da nam javite morebitne napačne podatke, ki jih imamo o vas. Svojo odločitev nam javite na naslov: Zveza Sonček, Rožanska ulica 2, 1000 Ljubljana s pripisom »odjava od infor mativnih glasil Zveze Sonček«, na elektronski naslov: pr@soncek.org ali po telefonu 01 534 06 67. Hvala za razumevanje!

sami. V vlogi manekenov so nastopili otroci iz Rdečega križa Ribnica in otroci s posebnimi potrebami iz društev Zveze Sonček. Slednji so predstavili Wenice Kids kolekcijo FZ – Modna in udobna oblačila za otroke s posebnimi potrebami. Program so popestrile posamezne glasbene in plesne točke otrok, svoje glasbene sposobnosti pa je imel vsak možnost pokazati pri petju karaok. Po končanem programu so mladi voditeljski pari, ki so povezovali prireditev, opravili še posamezne intervjuje z nastopajočimi. Poleg njih so nastopili tudi Anika Hor vat, raper ja Murat in Jose in čarodej Jaka. Organizacijo dogodka je pod svoje okrilje vzel Radio Tartini.

Žarkov piknik

Športno društvo Žarek je 19. 7. v Mariboru organiziralo vsakoletni piknik ob zaključku šolskega leta, ki so ga popestrile zabavne igre in srečelov.

Kolesar ji za Sonček

2

Kolesarski maratonec Zvone Hasemali je v soboto, 26. 7., s svojimi športnimi prijatelji organiziral drugo humanitarno kolesarsko akcijo na relaciji Lendava – Strunjan. V okviru akcije je s prijatelji prevozil približno 330 Ali ste že slišali?

september 2008


km v enem dnevu. Sredstva zbrana z akcijo so pokrila del stroškov programov nevrofizioterapije in hipoterapije, namenjenih otrokom in mladim iz Društva za cerebralno paralizo Ptuj – Or mož, ki se udeležujejo zdravstveno terapevtske kolonije.

Mi imamo pa bazen

21. 8. je Zveza Sonček v svojem rekreacijskem centru v Spodnjih Vrtičah pri Zgornji Kungoti pripravila otvoritev novega bazena. Plavalni bazen bo uporabnikom obnovitvenih rehabilitacij in počitnic omogočil dodatno izvajanje terapevtskih aktivnosti ter aktivnejše preživljanje prostega časa na kmetiji. Izgradnjo bazena sta Zveza Sonček in Sonček – Mariborsko društvo za cerebralno paralizo realizirala s finančno pomočjo donatorjev. V programu ob otvoritvi so nastopili tudi otroci, ki v Vrtičah preživljajo počitnice. Ti so dogodek prijetno popestrili z glasbenim nastopom in svojo različico olimpijskih iger.

Breaking Bar riers, nekaj nepozabnega

Od 5. do 14. 9. so se na taboru v severno nemškem mestu Uecker münseptember 2008 Ali ste že slišali?

zgodilo se je

de zbrali mladi s posebnimi potrebami v okviru projekta Breaking Bar riers. Cilj projekta je sodelovati z ostalimi mladimi s posebnimi potrebami, aktivna udeležba pri programu, osebnostna rast, aktivna udeležba pri različnih športnih aktivnostih, izmenjava izkušenj in načinov dela, medsebojna podpora in pomoč ter vzpodbujanje komunikacije v tujih jezikih. Pr vi dan so udeleženci preživeli v lastni skupini in se z nastopom v kultur no zabavnem večeru predstavili drugim. Nato so se razdelili v mešane skupine in prek skupinskega dela ter sodelovanja krepili medsebojne odnose. Pr vi večji podvig je udeležence čakal v naravi, kjer so udeleženci in spremljevalci drug drugega z zavezanimi očmi vodili po gozdni poti. Zanimiva izkušnja je bilo tudi jadranje. Udeležence je navdušilo tudi veslanje po reki, plezanje in kolesarski izlet z rollfeetsi, kolesi prilagojenimi za osebe s posebnimi potrebami. Imeli pa so tudi možnost obiskati lokalne ribiče, si ogledati mesto Ueckermünde, živalski vrt in se sprehoditi po otoku Usedom.

Mir no mor je

Od 13. do 18. 9. so se uporabniki Zveze Sonček in njihovi spremljevalci udeležili mednarodnega projekta Mi-

3


zgodilo se je

rovna flota, ki ga organizira avstrijsko pedagoško društvo Mirno more. V okviru projekta so se na enotedenskem jadranju po Dalmaciji zbrali otroci in mladostniki s posebnimi socialnimi potrebami iz različnih držav. Teden, ki so ga preživeli na jadranju, je bil osnova za doseganje zastavljenih ciljev, kot so socialna integracija, strpnost, medsebojno razumevanje in zavzemanje za mirno reševanje konfliktov. Letos se je projekta iz Zveze Sonček udeležilo osem oseb, pet oseb s posebnimi potrebami in trije spremljevalci. Na jadrnici Elan 45 je tako s skiperjem in koskiper jem 4 dni bivalo in jadralo 10 oseb. Žal je močna burja onemogočila 2 celotna dneva jadranja, so pa si udeleženci zato lahko v tem času dodobra ogledali hrvaški primorski naselji Kaštel in Vodice. 7.9., v sredo je bila v Biogradu osrednja prireditev, kjer so se predstavile ekipe skoraj 100 jadrnic, ki so sodelovale v projektu Mirno more. Zadnji dan pa so udeleženci obiskali tudi slapove reke Krke.

Obiranje jabolk

V soboto 13. 9. je pet prostovoljcev iz podjetja Ertrag & Sicherheit obiskalo rekreacijski center Vrtiče. Delovni dan so pričeli z obiranjem jabolk, popoldan pa so delavcem in prosto-

4

voljcem Zveze Sonček pomagali tudi pri dograjevanju plezalne stene in urejanju okolice bazena.

Bodoče vzgojiteljice v Sončku

Dijakinje II. letnika Srednje vzgojiteljske šole iz Ljubljane so, kot je že tradicija, v začetku šolskega leta, 15. septembra, obiskale sedež Zveze Sonček in Center Sonček v Ljubljani, in se na izobraževalni delavnici spoznale s cerebralno paralizo idr. oblikami invalidnosti, se seznanile z dejavnostjo organizacije in enoto VDC Sonček.

Šole za starše v okviru terapevtskih kolonij

V juniju, juliju, avgustu in septembru 2008 – smo izvedli Šolo za starše v petnajstih (15) skupinah zdravstveno – terapevtskih kolonij v enajstih društvih za cerebralno paralizo. Kolonije so potekale v Centru Sonček Elerji ( 6 skupin), v Ter mah Strunjan (1 skupina), Zreče (3 skupine), Čatež (1 skupina), Lendava (1 skupina), v Zdravilišču RK na Debelem rtiču (2 skupini) in v Domu CŠŠD v Radencih v Beli krajini (1 skupina). Skupaj se je šole udeležilo 152 družin in 243 staršev. Ali ste že slišali?

september 2008


Predavanja in delavnice so bile tematsko zelo različne (vzgoja otrok, partnerski odnosi, pravice družine, priprava na otrokov odhod od doma, masaža in sprostitvene delavnice, čustvene lastnosti, izdelava portfolij »To sem jaz«, motivacija, nor malizacija, na kaj imamo vpliv, popravljanje vzgojnih napak, reševanje konfliktov,…). Izvajali pa so jih tako strokovni delavci Zveze Sonček kot drugi zunanji predavatelji. Nekatera društva pa bodo drugi del programa ŠOLE ZA STARŠE nadaljevala v jesenskem ter minu.

Izšla je 93. – julijska številka Revije Pet Ali moj otrok to zmore? UVODNIK

• Kaj se gre država, kam gremo… AKTUALNO

• Mar jeta Cotman: »Črka na papir ju

in/ali realnost?« (Evropska konferenca o invalidih v SLO v Kranjski gori) • Vito Flaker in Tadeja Kodele: »Da iz številke postanem človek« (javna tribuna o stanovanjskih skupinah oseb s težavami v duševnem zdravju – 16 let pozneje) september 2008 Ali ste že slišali?

zgodilo se je

• Jelka Bratec: »Še letos ali…?« (novo

v zakonodaji – kaj bo Vlada še uspela pripraviti do volitev? )

DRUŠTVA

• Janko Rešeta: »Vsakodnevno učenje

za življenje« (20 let Pomurskega društva za CP)

DRUŽINA

• Mojca Žižek: »Moj otrok zmore« (iz-

kušnje staršev otrok s posebnimi potrebami) • Vanda Anderlič: »Zmore? Seveda zmore!« ŽIVLJENJSKE ZGODBE

• Saša Rolih: »Tudi jaz zmorem!« (od

učenke šole s prilagojenim programom do administratorke) • Anja Rešeta: »Ne zmorem, pa vendar zmorem!« INTERVJU

• Janez Sbil: »Modna revija –zakaj pa

ne?« (Weince Kids in Zveza Sonček za boljše življenje otrok s s posebnimi potrebami)

V BESEDI IN SLIKI PRILOGA

• Marko Juhant: »Ko otrok čuti, da je

drugačen« (pogovori z otroki in mladostniki)

5


zgodilo se je STROKA

• Branka Jurišić: »Starši so kupili šolo

od države« ((ne)vključevanje otrok s posebnimi potrebami v redne šole v Veliki Britaniji)

PO SVETU

• Katja Tootill: »Iskati moramo skup-

ne točke« (Repositioning mothers – Spreminjanje vloge mater otrok s posebnimi potrebami)

PREDSTAVLJAMO

• Valerija Bužan: »Še ena nova hiša od-

prla vrata« (nova bivalna enota v Vižmarjih v Ljubljani) • Mojca Molk: »Kdo bo, če ne jaz?« (Dan vzgoje v ZUIM Kamnik) KULTURA

• Nina Kokelj: »Sit down comedy« (Ro-

jene so bile nove zvezde gledališča)

PREBERITE

• J. Bratec: »Novi koncepti in novi iz-

zivi za stroko« (nove knjige iz kataloga knjižnih zbirk FSD)

• Marko Juhant: »Pogovori z otroki in najstniki« (Vzgojni priročnik za starše) LISTAMO PO TUJIH REVIJAH

6

Napovedujemo Predstavili se bomo

V četrtek 25. 9. se bo Zveza Sonček predstavila na festivalu nevladnih organizacij Lupa, ki bo v parku Zvezda na Kongresnem trgu. Na njem bodo nevladne organizacije predstavile svoje dejavnosti, storitve in izdelke širši javnosti. Zveza Sonček se bo predstavila tudi na Študentski areni, eni največjih sejemskih prireditev namenjenih študentom, ki bo potekala od 14. do 16. 10 na Gospodarskem razstavišču.

Zamenjaj kožo!

MOVIT-EURO 26, Zavod za razvoj mobilnosti mladih je v sodelovanju z Dijaškim domom Tabor iz Ljubljane, ZGN Ljubljana, Zavodom za slepo in slabovidno mladino in Zvezo Sonček pripravil projekt »Zamenjaj kožo«. Osrednji cilj projekta je spoznavanje vsakdana mladih z manj priložnostmi ter druženje in medsebojno spoznavanje. Projekt bo potekal v obliki enodnevne vodene izobraževalne delavnice, 1. oktobra 2008, na igrišču Dijaškega doma Tabor v Ljubljani, v okviru katere se bodo predstavile skupine udeležencev v projektu, se pomerile v preAli ste že slišali?

september 2008


magovanju ovir ter poskušale izvesti vsakdanja opravila na nevsakdanji način (vsaka od sodelujočih skupin bo imela svojo »motnjo« – slepoto, gluhoto, gibalno oviranost). Sklepni del projekta bo reportaža, objavljena na spletnih straneh in v reviji organizatorja ter videofilm – dostopen tudi na You Tubu.

Priročnik dobre prakse za prilagojeno smučanje in jahanje za osebe s cerebralno paralizo in drugimi invalidnostmi

Jeseni bo Zveza Sonček izdala priročnik dobre prakse za prilagojeno smučanje in jahanje za osebe s cerebralno paralizo in drugimi invalidnostmi. Priročnik je nastal v okviru projekta Grundtvig, v programu Socrates, ki ga je finančno podprla Evropska Unija in je pr vi tovrstni priročnik pri nas.

Film o cerebralni paralizi

Zveza Sonček bo v sodelovanju s Pomurskim društvom za cerebralno paralizo in televizijsko hišo AS Murska Sobota posnela krajši infor mativni film o cerebralni paralizi. Glavni namen filma bo predstaviti cerebralno paralizo, probleme, s katerimi se srečujejo posaseptember 2008 Ali ste že slišali?

napovedujemo

mezniki in dejavnosti društva ter Zveze.

Novi prostori

Zveza Sonček je pričela z urejanjem novega Centra Sonček Ljubljana 3. Novi center bo v Šiški na Trgu Komandanta Staneta 5. Trenutno v objektu poteka adaptacija prostorov, ki se bo zaradi pomanjkanja sredstev zaključila v treh do štirih letih.

RODIN II na festivalu Exponto

Gledališko-gibalna predstava RODIN II, katere premiera je bila že v septembru 2006, nastala pod režiserskim vodstvom Barbare Novakovič, v produkciji Zavoda Muzeum in v sodelovanju z Zvezo Sonček, se bo letos, 16. in 17. 10. predstavila še v Kulturnem domu v Medvodah in na festivalu Exponto, 26. novembra 2008 v Ljubljani.

Korak k Sončku

Z novim šolskim letom bomo ponovno pričeli z izvajanjem tega projekta in v septembru že potekajo dogovori z vzgojiteljicami in učitelji v šolah in

7


napovedujemo

vrtcih, ki v tem šolskem letu načrtujejo izvajanje projekta. Nekateri razredi pa že v septembru pričenjajo z različnimi aktivnostmi kot so npr. predstavitev projekta in knjige na sprejemu za pr vošolčke, Čopkov tek, naravoslovni dnevi, obiski v institucijah za osebe s posebnimi potrebami, skupne ustvarjalne delavnice in drugo. V preteklem letu smo v projekt vključili tudi društvo YHD, ki je sodelovalo s svojo knjigo BONTONČEK in v nekaterih šolah so tudi izvajali delavnice na temo sprejemanja drugačnosti in njihovega pogleda na to temo. Sodelovanje bomo nadaljevali tudi v novem šolskem letu in veseli bomo, če se bo v ta naš dolgoletni projekt vključilo še kako drugo društvo ali zveza. Hkrati so potekale tudi delavnice in predavanje ter super vizijska srečanja za strokovne delavce in tudi za starše vseh učencev.

Izobraževanje

Z novim šolskim letom nadaljujemo in tudi pričenjamo različna predavanja, delavnice in super vizijska srečanja za spremljevalce gibalno oviranih otrok ter za učitelje, vzgojitelje in sve-

8

tovalne delavce v rednih vrtcih in šolah.

Uvodni seminar za spremljevalce gibalno oviranih otrok v vrtcih in šolah bo potekal v soboto, 18. 10. 2008 v Ljubljani. 22. septembra 2008 bomo nadaljevali z individualno super vizijo za strokovno delavko Slovenske Karitas.

V Krškem bomo v sredo, 24. 9. 2008 nadaljevali s super vizijskimi srečanji v Vrtcu Krško.

V sredo, 1. 10. 2008 bomo pričeli s super vizijskimi srečanji za učitelje OŠ Livade v Izoli.

Uvodni seminar za spremljevalce gibalno oviranih otrok v vrtcih in šolah bo potekal v soboto, 18. 10. 2008 v Ljubljani.

Začetek super vizijskih srečanj skupin spremljevalcev gibalno oviranih otrok v vrtcih in šolah bo od 13. 10. 2008 dalje v Ljubljani, Mariboru, Kranju in Kopru.

Hkrati ohranjamo dosedanje oblike usposabljanja in izobraževanja novih delavcev, sodelavcev in prostovoljcev ter uporabnikov. Dopolnjevali jih bomo z novimi vsebinami in metodaAli ste že slišali?

september 2008


mi na osnovi evalvacij in predlogov udeležencev ter izvajalcev.

Od 21. – 23. 10. 2008 bomo izvedli Šolo za starše Posavskega društva Sonček v njihovi koloniji na Debelem rtiču.

Nadaljevali bomo tudi sodelovanje v izobraževalnih programih Socialne zbor nice Slovenije za družinske pomočnike in za novo zaposlene strokovne delavce na področju socialnega varstva s temo o socialnem vključevanju oseb s posebnimi potrebami.

Pestre dejavnosti v Centru Sonček Ljubljana

Center Sonček v Ljubljani je za novo šolsko leto pripravil nov program dejavnosti. Nekatere dejavnosti in delavnice se nadaljujejo, z nekaterimi pričenjamo na novo:

– ob ponedeljkih, ob 13. uri: »Učenje za življenje« – učenje socialnih veščin idr. spretnosti za življenje (vodijo sodelavci Zveze in enote VDC Sonček Ljubljana); začetek 6. oktobra september 2008 Ali ste že slišali?

napovedujemo

– ob torkih, ob 13. uri: »Spoznavaj-

mo svet – ne le domovino« – geografska delavnica, vodi Manca Hace, prof. geograf., v okviru skupnega projekta s Športnim društvom Tacen; začetek 7. oktobra – ob sredah ob 14.15: plesna delavnica; vodi Urška Sedevčič, začetek 15. 9. – ob četrtkih ob 13.30: gledališka delavnica; vodi Draga Potočnjak, začetek 9. oktobra

Delavnice so namenjene odraslim – tako tistim s posebnimi potrebami kot brez njih. Potekale bodo v prostorih Centra Sonček na Vojkovi 73, v jedilnici oz. večnamenskem prostoru.

Center Sonček in Društvo za cerebralno paralizo Ljubljana po letih premora ponovno obujata sobotne matineje in igralnice za vse otroke – tiste iz društva kot tiste iz soseske BS 3, vsako drugo soboto v mesecu, od 11. do 13. ure. s pričetkom 11. oktobra. V okviru sobotnih matinej se bodo predstavile različne skupine z lutkovnimi in gledališkimi predstavami ter odvijale različne delavnice za otroke. Kreativna vodja Darja Pekolj, soc. ped. Naslednje matineje bodo še 8. novembra in 13. decembra. Več o programu si lahko preberete na spletni strani Zveze Sonček.

9


napovedujemo

V centru se bodo nadaljevale tudi obstoječe dejavnosti: ob ponedeljkih ob 20h Plesi v krogu (Darja Baželj), ob sobotah od 16. do 20h občasna predavanja dr. Ratka Šimetina, nedeljska srečanja Refor mirane evangelistične cerkve. Orientalska plesalka Djamila pa bo tudi v Sončku pričela z vajami orientalskega plesa, ob petkih od 18. (19)h do 20.30.

Počitnice za otroke

Zveza Sonček bo letos pr vič organizirala jesenske, krompirjeve počitnice za otroke v Rekreacijskem centru Sonček Elerji. Cena počitnic za otroke je 150 eurov. Znesek bo možno poravnati v petih obrokih 1. Namen

To obliko preživljanja prostega časa želimo ponuditi vsem otrokom (z in brez posebnih potreb), ki želijo:

• preživeti jesenske počitnice nekoliko drugače, • okolje brez hrupa in drugih stresnih dejavnikov za počitek, • spoznati zanimive ljudi in dobiti prijatelje.

10

Rekreacijski center Sonček Elerji je prilagojen uporabnikom invalidskih vozičkov, prav tako poskrbimo tudi za nego in spremstvo otrok s posebnimi potrebami. 2. Čas in kraj

Počitnice bodo potekale od 27. 10. do 1. 11. 2008. Organizirani bosta 2. skupini. V vsako skupino se lahko vključi do 15 otrok. Počitnice za otroke bodo potekale v Rekreacijskem centru Sonček Elerji nad Ankaranom. 3. Program zajema:

• izlete v bližnjo okolico, • jahanje, • umetniške delavnice, • družabne večere, • kulturne aktivnosti.

4. Prijave in informacije

Spletna stran Zveze Sonček

Prijave sprejemamo do 17. 10. 2008. Vse dodatne infor macije in prijavnice za počitnice za otroke dobite pri Zlatki Ornik, www.soncek.org

telefon: 02 4800 680, 031 390 227 e-pošta: maribor@soncek.org

Ali ste že slišali?

september 2008


sodelujemo Zveza Sonček in ekologija

Podjetje Azimut - Vester & Co d.n.o. Tržič se je odločilo, da bo v sodelovanju z Zvezo Sonček prispevalo k razvoju bolj ekološke, humane in h kakovostnejšemu življenju naravnane družbe. V ta namen je v sodelovanju z našo organizacijo v letu 2005 pričelo z dobrodelno-ekološko akcijo zbiranja praznih kartuš. Sodelovanje med Zvezo Sonček in podjetjem Azimut pa smo še nadgradili. Omenjeno podjetje je namreč k projektu zbiranja praznih alu pločevink povabilo tudi našo organizacijo. V okviru tega projekta je podjetje Azimut dalo izdelati »zbiralnike pločevink« iz kartona in jih namestilo (postavilo) v številne šole, podjetja in druge organizacije. Med drugimi smo 22 zbiralnikov postavili tudi v enotah naše organizacije. Podobno kot pri akciji zbiranja praznih kartuš se je podjetje Azimut odločilo, da tudi akciji zbiranja odpadnih alu pločevink doda dobrodelno noto. Tako so se odločili, da bodo od vsakega zbranega kilograma v zbiralniku na Sončkovi lokaciji, Sončku namenil 20 centov. Od vsakega kilograma odpadnih alu pločevink zbranih v zbiralnikih na drugih lokacijah, pa bo Sonček prejel 6,67 centa. V akcijo za čistejše okolje pa se lahko vključite tudi vi. Skrbite za okolje, zbirajte prazne alu pločevinke in s tem pomagajte tudi Sončku. Zbrane pločevinke lahko odvržete v katerikoli zbiralnik, ki je v ta namen postavljen v vsaki izmed naših 23 enot. Vam najbližjo enoto lahko najdete na naši spletni strani www.soncek.org. Zelo veseli bomo, če boste informacijo o tej akciji posredovali tudi svojim prijateljem in ostalim znancem.

Več novic si lahko preberete na naši internetni strani: www.soncek.org september 2008 Ali ste že slišali?

11


Spoštovani!

Število uporabnikov v varstveno delovnih centrih in stanovanjskih skupinah Sonček se z leti povečuje. Da bi lahko zadovoljili potrebe uporabnikov, potrebujemo denarno in materialno pomoč pri naslednjih storitvah: 1. nakup in ureditev novih prostorov za center Sonček v Ljubljani, 2. v Rekreacijskem centru Sonček Vr tiče urejamo kmetijo, 3. za prevoze uporabnikov v varstveno delovnih centrih kupujemo nove kombije, 4. zbiramo denar za adaptacijo novega Centra Sonček Kranj, 5. zbiramo denar za preureditev prostorov obstoječega Centra Sonček Kranj v stanovanjsko skupino. Kot neprofitna in nevladna organizacija smo pri zagotavljanju sredstev za naložbe odvisni tudi od sredstev, ki jih sami ustvarimo s prodajo izdelkov ter od sredstev sponzorjev in donatorjev. Zato želimo, da nas tudi vi podprete z denarnim prispevkom, s prispevkom v gradbenem materialu ali pohištvu. O porabi zbranih sredstev vam bomo poročali v obvestilih »Ali ste že slišali«, javnost pa bomo obveščali tudi preko sredstev javnega obveščanja ter našega letnega poročila. Seveda pa ste vedno dobrodošli v naših centrih Sonček, kjer se lahko tudi osebno spoznamo. Eden od možnih načinov za nakazilo vašega denarnega prispevka je priložena položnica. Lahko pa nam pošljete tudi gotovino ali prispevek plačate z bančno ali kreditno kar tico v Centru Sonček Ljubljana ter uporabite sistem plačevanja z mobilnim telefonom – »posmoneta«. S spoštovanjem!

Iztok Suhadolnik predsednik Zveze Sonček

A LI STE ŽE SLIŠA LI? – interna obvestila Sončka – Zveze društev za cerebralno paralizo Slovenije; urednica Katja Tootill; naslov: Sonček – Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije, Rožanska ulica 2, 1000 Ljubljana, tel.: 01 / 5 34 06 67 ali 534 26 43, fax: 01 / 568 60 75; e-pošta: zveza@soncek.org, internet: www.soncek.org, davčna št.: 13876970

September 2008  
September 2008  

Obvestila Sončka - Zveze društev za cerebralno paralizo Slovenije