Page 1

͚ϫϦϮϵɀϭϧ ϨϟϧɀϭϫϰЃϨϧϟ


κλασσικής νουβέλας του Άνθρωποι και ποντίκια. Δανειστήκαμε το τίτλο της καθώς η απόλυτη διάψευση μας, Στάινμπεκ για τίτλο του 5ου φύλλου της εφημερίδας αι, νομίζω ότι ατεύετ πραγμ που πων, ανθρώ των οκιών των ονείρων και των προσδ α της 2ης Ελλάδ νια μνημό είναι εντελώς επίκαιρες στην λεηλατημένη απ΄τα δεκαετίας των 00s. μνημόνιο, οι κάτοικοι αυτού Μετά την διάψευση της εκλογικής αυταπάτης και το 3ο ήτευσ η που με τη σειρά της εδώ του τόπου έρχονται πρώτα αντίπαλοι με την απογομήπως δεν φέρνει οργή; Ή οργή. και τητα φέρνει κατάθλιψη, νωθρότητα, ματαιό ζει σιγά σιγά. Άρα δεν Η συνήθεια απαλύνει την οργή. Η αναβλητικότητα την εξατμί νικού κράτους; Ο κοινω του τια κατάν η ί ενοχλε μας Δεν ; πλεόν υπάρχει οργή κής ζωής αλλά και πολιτι της λισμός εξευτε Ο διασυρμός της υγείας και της παιδείας; στους λαούς να πει επιτρέ να ρατία δημοκ η είχε ς ότητα δυνατ της οποιαδήποτε τεχνοκράτες τους απ' ς εντολέ υν παίρνο να αποφασίζουν για τον εαυτό τους και όχι νίες των κοινω τις ει τσακίζ ρισμού ελευθε νεοφιλ του α λαίλαπ των Βρυξελών; Η ανθρώπων. χωρίς αξιοπρέπεια ή Δεν μας ενοχλεί να βλέπουμε τους γηραιότερους σε γηρατύνειάνα δημιουργήσουν, να μπορο μην να ψουν, δουλέ να ύν τους νέους να μην μπορο υμε οικογένειες, μικρά κάνουν οικογένεια, να ονειρευτούν; Δεν μας ενοχλεί να βλέπο ος άραγε δεν είναι πόλεμ (ποιος ου πολέμ ογου παράλ παιδιά – θύματα ενός κάνουν μπάνιο; παιδια μας παράλογος;) να πνίγονται στις θάλασσες που τα δικά Δεν μας ενοχλεί; Δεν μας νοιάζει; να κάνουμε αλλιώς! Το Τι να κάνουμε; Δεν υπάρχει εναλλακτική! Δεν μπορούμε το κυριάρχο αφήγημα. Θατσερικό δόγμα της μη εναλλάκτικής έχει γίνει το καπιταλιστικό σύστημα ηρο ολόκλ που ο περίοδ Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική της κοινωνίας και τους μετασχηματίζεται; Χρησιμοποιεί τα πιο συντηρητικά τμήματαν για να κερδίσει χρόνο; τήσου υπηρε το να μους πιο ξεγελασμένους ή απλά πιο πρόθυ έδαφος στην Ευρώπη Και κάπως έτσι, η ακροδέξια κερδίζει ολοένα και περισσότεροους και τα αποτρόπαια όχι και τόσα πολλά χρόνια μετά τους καταστροφικούς πολέμ λειτουργεί ως δεκανίκι του έργα του φασισμού, που και σήμερα όπως και τότε τους... ες αλυσίδ τις για υν τρέμο οι σκλάβ οι καπιταλισμου. Και Η περσινή χρονιά ήταν Αυτό είναι το 5ο τεύχος του Σκιάχτρου μας. Δύσκολο έργο. στην αδικία που είχε ντι απένα μας μάλλον διδακτική. Κλιμακώσαμε την δράση ; Τι περισώσαμε; Ο έραμε καταφ Τι σίας. ασυδο της α σφαίρ αρχίσει να ξεφεύγει στην τους. χρόνο καιρός θα δείξει. Κάποια πράγματα θέλουν τον μέσα στη γενική σιωπή. Το μόνο σίγουρο είναι πως εμείς συνεχίζουμε. Συνεχίζουμεείμαστ ε εμείς που 5 χρόνια Γιατί . δίκαιο είναι που αυτό για Συνεχίζουμε να φωνάζουμε ε να ακουστεί. έπρεπ ιο Πλαίσ στο πριν αποφασίσαμε ότι η φωνή των εργαζομένων πάντα για μας. τα νει σημαί θα και νε σήμαι έπεια αξιοπρ Γιατι είμαστε εμείς που η λέξη Εσείς. ε, είμαστ Γιατί Γιατι είμαστε το Σωματείο Εργαζομένων στο Πλαίσιο.

Τζόν Σταίνμπεκ


Πλανήτης Πλαίσιο


”Ελκυστικοί Εργοδότες”

Εργάτες χωρίς logo


Όρσον Γουέλς


Εκεί που η αστική τάξη άφηνε τα ηνία της επανάστασης, το καλοκαίρι του 1792, στη Γαλλία, από εκεί ακριβώς, τα έπιασε ο απλός λαός. Οι «απλοί άνθρωποι», που δεν ήταν άλλοι από εκείνους που στήριξαν τη Revolution του 1789, και αποτέλεσαν τον μοχλό πίεσης των αστών, που τους εκπροσωπούσαν, είδαν με απογοήτευση τη νίκη της αστικής τάξης να αφήνει τους ίδιους χωρίς καρπούς. Έτσι, ένα δεύτερο κύμα επανάστασης ξέσπασε, αυτή τη φορά από ριζοσπαστικούς δημοκράτες, που διακήρυσσαν θέσεις στο όνομα του απλού λαού. Μεταξύ των ηγετών της επανάστασης, αναδείχθηκε ο Jean-Paul Marat, διακεκριμένος γιατρός, δημοσιογράφος και βασικό μέλος της Εθνοσυνέλευσης, εντός της οποίας αντιτάχθηκε σε κάθε δογματική αντίληψη που ακουγόταν. Γράφοντας και εκδίδοντας την εφημερίδα «Ο φίλος του λαού» συνέβαλλε ουσιαστικά στην ένταση της επανάστασης, στη συμμετοχή του λαού, καθώς και στην καταδίκη πολλών κινήσεων του κράτους. Καθώς όμως ο Marat αντιτασσόταν στην κυβερνητική πολιτική, καθιστούσε εχθρικούς τόσο τους κυβερνώντες, όσο τους φιλοκυβερνητικούς πολίτες. Του ασκήθηκαν διώξεις και απειλές, ώσπου τελικά πήραν σάρκα και οστά, μετά την ανατροπή της κυβέρνησης των Γιρονδίνων, κατά των οποίων βαλλόταν μέσω της αρθρογραφίας του.

Μετά την ανατροπή των Γιρονδίνων, ο Marat δολοφονήθηκε από τη φανατική υπέρ των ως τότε κυβερνόντων, Charlotte Corday. Αμέσως μετά τη δολοφονία του Marat, ο στενός φίλος αλλά και υποστηρικτής του αγώνα του, Jacques- Louis David, φιλοτέχνησε ένα έργο με σκοπό να αναδείξει τις πτυχές της προσωπικότητας αυτής, που όφειλαν να περάσουν στην ιστορία των εικόνων.

Το Σκιάχτρο (Νο 5)  

Το πέμπτο τεύχος του Σκιάχτρου που εκδίδεται από το Σωματείο Εργζομένων στην ΠΛΑΙΣΙΟ Computers.

Το Σκιάχτρο (Νο 5)  

Το πέμπτο τεύχος του Σκιάχτρου που εκδίδεται από το Σωματείο Εργζομένων στην ΠΛΑΙΣΙΟ Computers.

Advertisement