Page 1

NYHETER INNEN HELSE & KOSTTILSKUDD

Thoruns drømmejul

Foto: Nordstrandsfotografene

- tips og ideer

NEWS

SOMA

04/11

T NYHE

Sjokoladekonfekt pakke - lag hjemmelaget julekonfekt

Hvorfor mange ikke tolererer vanlig mat

ed Julemark hos Soma S Somas julekalender Stabilt blodsukker for hele familien Damenes dag Vitamin D - et overblikk over forskningen Jakten pĂĽ sunn barnemat - del 2 Nye spennende samarbeid!


Presse Kjære Soma News lesere Er det bare meg, eller har tiden fra sommeren gått vanvittig fort? Plutselig er det adventstid og vi begynner å la oss stresse av alt vi skal ha klart til jul... Jeg har bestemt meg for at i år skal jeg ikke stresse. Mange av julegavene er i skrevet stund allerede i hus og jeg har store planer om å planlegge skikkelig - det gjenstår bare å se om jeg klarer det! Det er mye hygge forbundet med jul og i denne utgaven av Soma News hjelper vi deg godt på vei til å få den gode julestemningen. Vi er så stolte og glade over å kunne presentere vår helt nye gaveeske som inneholder Cocosa, vår helt nye og eksklusive sjokolade, nytt og lekkert oppskriftshefte, samt flotte konfektformer i silikon. Her har du alt du trenger for å komme i gang med konfektlaging til jul! Dette er en perfekt julegave til venner og venninner, og ikke minst som vertinnegave i juleselskapene du skal innom før jul. I magasinet kan du også lese om hvorfor mange i dag ikke tåler vanlig mat - Lars Ranes har vært på tarmsymposium og presenterer et utdrag fra foredraget. Vi følger også opp med mer stoff om D-vitaminer og gir et overblikk over forskningen som foreligger. Thorun Ranes, som pryder forsiden av bladet, deler villig med seg av sine juleforberedelser med gode tips og oppskrifter - La deg inspirere! Vi i Soma er veldig stolte av å kunne presentere to nye samarbeidspartnere som vi skal jobbe sammen med/sponse i kommende år - Norges Roforbund og Vålerenga Håndball. Les mer om vårt spennende samarbeid i magasinet. Bladet er selvfølgelig spekket med godsaker, som seg hør og bør når det er jul. Alt fra julekalender, deilige oppskrifter, julegavetips, flotte tilbud og spennende intervjuobjekter. Vennlig hilsen Anne Hegbo - Redaktør 2

Det blir skrevet mer og mer om lavkarbokosthold i landets ukeblader og aviser. Det gleder oss stort at både Cocosa og Udo´s Choice stadig nevnes i oppskriftsforslagene som det blir skrevet om. I Norsk Ukeblad nr 23 var begge produktene nevnt i artikkelen «Lett & mett med lavkarbo». I Allers nr 31 i artikkelen «Nytt liv uten melk og brød» var Cocosa en av hovedingrediensene i frokosttipset. Norsk Ukeblad som kom i butikkhyllene 22. august hadde eget lavkarbo oppskriftshefte. Her ble Udo´s Choice brukt i kaffesmoothien og Cocosa i linsegryten. I KK nr 32 anbefaler TV-kokk på TV 2 Sporty, Sun Chlorella krem som sin favoritt hudkrem, mens danseren Siri Ydstie anbefaler Udo´s Choice i KK nr 25.

Kvalitetsstempel på Udo´s Choice! Olympiatoppen reviderte i mai 2011 sitt kosttilskuddsprogram for Olympiatoppens stipendutøvere. I korte trekk så betyr det at ethvert kosttilskudd som skal benyttes av Olympiatoppens utøvere må kvalitetssikres. Denne kvalitetssikringen gjennomføres av laboratoriet HFL Sport Science i Cambridge i England. Vi har valgt å gjøre dette med Udo´s Choice, noe som innebærer at hver ny batch med Udo´s Choice som blir

produsert testes her. I tillegg til testingen velger Olympiatoppen ut et sortiment av kosttilskudd som tilfredsstiller behovene til Olympiatoppens stipendutøvere. De som blir plukket ut er da produkter som er vitenskapelig dokumentert med hensyn til ernæringsmessig behov, har høy kvalitet og som er kvalitetssikret hos HFL. Vi er stolte og glade over at Udo´s Choice er et av produktene som valgt ut i denne kategorien!

Ny bok fra Dr Sofie Hexeberg og Birthe Storaker! Vi anbefaler boken Frisk med lavkarbo - Frokost og lunsj! Dette er boken for deg som vil ha lavkarboalternativer til frokost og lunsj. Alt fra grøt, lavkarbobrød, kjeks, vafler, syltetøy og sjokoladepålegg til sandwicher, paier, supper, salater, kyllingnuggets og pizza. Alle oppskriftene er korn- og glutenfrie, og uten tilsatt sukker og gjær. I tillegg til 50 oppskrifter får du alt du trenger å vite om hva lavkarbokosthold er, innkjøpsguide, info om ingredienser og tips til oppbevaring av niste. Det er også viet en hel side til Cocosa Extra Virgin og Udo´s Choice i boken.

Citrosept - nå Debiogodkjent! Citrosept blir nå økologisk og godkjent av Debio. I tillegg inneholder den dobbelt så mye grapefruktkjerneekstrakt som i den gamle varianten. Vi endrer også størrelsen på produktet, og reduserer fra tre til to størrelser. De nye størrelsene på Citrosept blir 20 og 50 ml og prisen blir som følger: Anbefalt utsalgspris på 20 ml kr 179,- og kr 299,- for 50 ml.


Velkommen til julemarked hos Soma Nordic AS! Vi kan tilby smaksprøver og tips på sunt julegodteri, smoothie, vår berømte gulrotkake, pesto, høstsuppe, juletilbud, samt mye mer.

antall forskere anbefaler å øke inntaket av vitaminet, fordi det har mye større betydning for vår helse enn tidligere antatt.

Onsda g 30. no vembe r fra klo kken 15.00 til 18.0 0

Vår fagsjef, Lars Ranes, og resten av Somateamet vil være til stede for å svare på dine spørsmål og det vil bli mange gode juletilbud på våre produkter.

Landets helsemyndigheter, som ikke akkurat kan beskyldes for å hausse opp frykten for at vi får for lite vitaminer og mineraler i kostholder, skriver på (www.helsedirektoratet.no): «En relativt stor andel av befolkningen har vitamin D-nivåer som er utilfredsstillende».

Ta med venner og kjente og ta turen til Årvollskogen 95 i Moss. Vi holder åpent fra klokken 15.00 til 18.00.

Miniseminaret vil vare ca. 30 - 45 minutter og starter klokken 17.00.

Vi gleder oss til å se deg hos oss onsdag 30 november!

Denne dagen åpner vi dørene til våre lokaler for alle som har lyst og mulighet til å besøke oss i en travel førjulstid!

Miniseminar: Ønsker du å vite mer om solskinnsvitaminet - Vitamin D? Bare i første halvdel av 2009 ble det publisert nærmere 3000 vitenskapelige artikler om vitamin D. Et økende

3


4


Bio Medisinsk Laboratorium (BMLab) arrangerte i sommer et tarmsymposium, hvor det ble presentert ny innsikt i hvordan proteiner i maten kan utløse alvorlige immunreaksjoner i tarmen. Denne innsikten kan være viktig for å forstå utviklingen av autoimmun sykdom generelt, og ikke minst gi ny kunnskap om allergier og matintoleranser. Soma Nordic var til stede og vi presenterer her et utdrag fra seminaret. av Lars Ranes

Mange tåler ikke vanlig mat Et økende antall mennesker reagerer med allergier og intoleranser på maten de spiser. Det er også mange mennesker som rett og slett ikke tåler seg selv: Kroppens immunforsvar går løs på egne celler og vev, og forårsaker autoimmun sykdom som MS, diabetes 1 og revmatoid artritt. Hele 70 sykdommer regnes i dag som atuoimmune, og stadig flere legges til listen. Både autoimmun sykdom, allergier og matintoleranser, er kjennetegnet ved et immunforsvar som er ute av balanse. Hvilke mekanismer er det som forårsaker dette? Kanskje fikk vi svaret i foredraget til italieneren Alessio Fasano (professor i pediatri, medisin og fysiologi ved University of Maryland School of Medicine, USA). Basert på egne studier på den autoimmune tarmsykdommen cøliaki, kan han nå forklare hvordan proteiner i maten kan forårsake lekk tarm og aktivere immunforsvaret.

Tarmen er immunforsvarets hovedbase På samme måte som militære forsvarsstyrker, har også kroppens egne forsvarsstyrker en base hvor de holder til mellom slagene. Hovedbasen til immuncellene er tarmen. Hvis vi ser for oss tarmen som et rør, så finner du 80% av immuncellene utplassert like på utsiden av dette røret - ikke på innsiden hvor maten passerer. På innsiden av røret finner vi tarmens delikate slimhinne, som kun består av ett lag med celler. Store mengder mat og drikke passerer dette cellelaget hver dag. Skjult i den faste og flytende næringen som skal passere kan også mange fiender skjule seg; bakterier, sopp, virus og parasitter. Ikke rart at så mange immunceller vokter denne skjøre barrieren mot kroppens indre!

Tarmen ble før betraktet som et tett rør Opp til 1990-tallet betraktet tarmforskerne tarmen som et tett rør, hvor det kun var fullstendig nedbrutte næringsstoffer fra maten som selektivt ble tatt opp av tarmcellene, og slik fikk slippe inn i kroppen. De enkelte tarmcellene var uløselig bundet sammen til hverandre av et nettverk av proteinfibre kalt «tight junctions». Disse fibrene ble betraktet som en slags sement som forhindret åpning og lekkasje mellom tarmcellene. Derfor trodde man også at immuncellene, som ligger på «rørets» utside, ikke hadde kontakt med det som bevegde seg gjennom tarmen. Kun når bakterier og parasitter slo seg igjennom veggene i den rørformede tarmen, regnet man med at immuncellene ble mobilisert til kamp. Slik var den gamle rørmodellen av tarmen.

Tarmen kan lekke som en sil Nyere forskning avdekker at tarmen kan veksle mellom å være tett og lekk. Forbindelsen mellom tarmcellene er med andre ord ikke så tett som man før trodde. Faktisk fungerer disse forbindelsene (tight junctions) som en port. Normalt sett er porten lukket, og med normale tarm-forhold mener man at proteinene som passerer i nedre del av tynntarmen er fullstendig fordøyd, dvs nedbrutt til enkle aminosyrer. Forskningen på cøliaki viser nå at når det passerer ufordøyde gluten-proteiner gjennom nedre del av tynntarmen, så kan det utløse en kaskade av reaksjoner: Tarmcellene frigjør først et stoff kalt zonulin, som er det samme stoffet som frigjøres pga skadelige bakterier. Dette stoffet får porten mellom tarmcellen til å åpne seg slik at det blir en åpen kanal mellom tarmen og kroppens indre. Dette er en fornuftig for-

svarsreaksjon i forhold til farlige bakterier: når portene mellom tarmcellene åpnes strømmer det vann inn i tarmen som skyller vekk farlige inntrengere. Samtidig med vannet, strømmer det til en hær av immunceller som kan gjøre kort prosess med truende bakterier. Hvis bakterien trenger gjennom «porten», motsatt vei, står en armada av immunceller klart til å angripe. Lekk tarm kan derfor være en nyttig forsvarmekanisme. Men hva hvis lekkasjen utløses av ufarlige proteiner i maten?

Når proteiner i maten gjør tarmen lekk Å skille mellom proteiner i maten og proteinene som farlige mikroorganismer består av, er ikke alltid like lett for immunforsvaret. Normalt sett vil immunforsvaret formes og tilpasse seg i de første leveårene. Mye kan derimot gå galt i denne tilpasningen, og det betyr at potensielt alle ufordøyde proteiner som passerer i tynntarmen kan utløse en lekkasje i tarmen med påfølgende immunreaksjoner og betennelse. Det tyder både forskningen på cøliaki og den autoimmune sykdommen diabetes 1 på. Hvilke proteiner i maten vi reagerer på, og hvorvidt disse reaksjonene kan knyttes til allergier, matintoleranser eller en autoimmun sykdom, er genetisk betinget og derfor individuelt. Når det er sagt er det viktig å legge til at det er mye vi kan gjøre for å unngå at maten skaper problemer for vår helse og livskvalitet.

Råd for en god tarmhelse Eliminasjonsdietter kan være nødvendig, men også krevende å følge. En ting er å unngå helt matvarer som folk flest spiser. En annen ting som mange har erfart er, at når man unngår en matvare 5


helt, som korn pga gluten eller melk pga casein, så kan bare en ørliten utskeielse føre til mange ubehagelige symptomer. Hvis man er konsekvent, kan belønningen likevel etter noen år være at man tolererer mat som før skapte kraftige reaksjoner. En mindre drastisk tilnærming til eliminasjonsdiett kan også fungere: Det er mange som har fått et mye bedre liv ved bl.a. å benytte kornsorter med mindre gluten, redusere bruken av næringsfattig ferdigmat og lage maten fra bunnen av med hele råvarer. Ellers vil alle tiltak som fremmer en god fordøyelse og en sunnere tarmflora, også bidra til større toleranse for maten.

Hva kan velkjente kosttilskudd fra Soma Nordic gjøre for din tarmhelse? Udos Choice alderspesifikk probiotika Probiotiske melkesyrebakterier er vel dokumentert og helt sentralt for en god tarmhelse og et velfungerende immunforsvar. • et bredt spekter av veldokumenterte probiotiske bakterier • høykonsentrert og bredspektret - optimalt tilpasset hver aldersgruppe • kjølig lagret på mørke glass for maks levedyktighet/potens • syre og galleresistent • primært humane bakterier, og noen klassiske/velkjente transiente bakterier

Betydningen av tarmfloraen Symptomer på immunreaksjoner i tarmen kan slå ut sent i livet, selv om man har spist den samme maten helt fra barndommen av. Professor Alessio Fasano mener det henger sammen med hvordan tarmfloraen utvikles og påvirkes: Vi vet i dag at bakteriene i tarmen vår representerer ti ganger flere gener enn våre egne celler, og alle disse genene påvirker både immuncellene og tarmcellene våre. Hvis tarmfloraen endrer seg i negativ retning, kan det være tungen på vektskålen som gjør at immuncellene begynner å reagere på proteiner i maten som de før tolererte. Tusener av mennesker har fått ødelagt sin tarmflora pga gjentatte antibiotikakurer. Mange av disse tåler nesten ikke «vanlig» mat lenger. Da må man etter beste evne unngå de matvarene man reagerer mest på, og møysommelig bygge opp en god fordøyelse og en god tarmflora.

Betydningen av kosttilskudd Alle kosttilskudd som fremmer en god fordøyelse er viktig for tarmens og immunforsvarets sunnhet. Jo bedre fordøyelse, desto mer effektiv blir nedbrytingen av proteiner i maten - og jo sunnere tarmflora. Tarmcellene påvirker også immuncellene og de gode bakteriene i tarmen. Alle næringsstoffer som er gunstige for tarmcellene, eller tarmen som helhet, vil derfor bidra til å balansere immunforsvaret og tarmfloraen. Tilførsel av fordøyelsesenzymer fremmer nedbrytningen av proteiner i maten. Det samme gjør enzymene som produseres av de gode bakteriene i tarmen. Hvis alle proteiner brytes ned i mage og øvre del av tynntarmen, vil det heller ikke være noen proteiner igjen som kan trigge lekkasje i tarmen og aktivere immunforsvaret. Det gamle ordtaket om at god helse starter i tarmen er med andre ord fortsatt svært gyldig og aktuelt. 6

Bitterstern Bitterstoffer stimulerer effektivt produksjonen av enzymrike fordøyelsessaftene i mage og tarm, som er avgjørende for å bryte ned proteiner og andre næringsstoffer i maten. • 17 velkjente bitterurter og krydderurter i en tinktur • basert på en fordøyelsesresept fra Hildegard-medisinen • stimulerer tarmens motorikk • reduserer opphopingen av avfallstoffer i tarmen

Caricol papaya-puré Papaya er velkjent i tropiske kulturer for sine fordøyelsesfremmende effekt etter proteinrike måltider. • 4 ganger større enzymaktivitet enn ren papayafrukt • studier på løs mage, treg mage og andre fordøyelsesproblemer • gunstig for eldre, barn og andre mennesker med svak fordøyelse • hver porsjonspakke en velsmakende liten dessert etter måltid

Soma Nordic D3 vitamin Har en veldokumentert balanserende effekt på immunforsvaret - reduserer betennelse og utviklingen av autoimmun sykdom. • velsmakende og lett å dosere • 3 dråper gir 10 mcg vitamin D3 • 930 dråper i en flaske

Udo’s Choice optimale oljeblanding Essensielle fettsyrer er viktig for tarmens slimhinner og alle kjertler og organer som er tilknyttet fordøyelsen. • økologisk og kaldpresset olje fra 9 forskjellige frø og kimer • «oksygenmagneter» som motvirker ugunstig miljø i tarmen • styrker immunforsvaret

Sun Chlorella Klorofyllrik grønnalge som har en rensende effekt på tarmen, er nærende for tarmcellene, og inneholder fiberstoffer med god prebiotisk effekt - mat til de gode tarmbakteriene • høykvalitets algeprodukt produsert siden 1970 • vokser i forurensingsfrie omgivelser og næret på naturlig grunnvann • knuste cellevegger via DYNO-Mill® for maks biotilgjengelighet


1

2

3

4

5

6

7

Somas julekalender! Facebook.com/SomaNordic For andre året på rad arrangerer vi julekalender på Facebook-sidene våre! Hver dag kl 15.00 i desember stiller vi et kostholdsrelatert spørsmål som du kan svare på etter beste evne. Du har 23 timer på å svare (du får kun ett forsøk per spørsmål, og det første svaret ditt vil være tellende) før vi trekker en vinner og legger ut et nytt spørsmål. Du kan selvfølgelig være med på alle 24 konkurransene. På Julaften slår vi på stortromma med en produktpakke verdt 2000 kroner!

Her er oversikten over hvilke produkter du kan vinne: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24.

des: des: des: des: des: des: des: des: des: des: des: des: des: des: des: des: des: des: des: des: des: des: des: des:

Cocosa Extra Virgin Acai-Max Caricol Flor Essence+ Bitterstern Gel Zenbev Udo’s Choice 90 kapsler Pet Sun Chlorella Probiotika 50+ Dr. Jacobs Granateple-eliksir Citrosept 100 ml Udo’s Choice Opti Green Sjokoladekonfekt startpakke Drakens Grønne Te UrDeo Zenbev RestBites Probiotika 16-49 Betaglucare Probiotika Super 8 Sun Chlorella 300 tabl. D3-Vitamin voksen og barn Cocosa Pure Udo’s Choice Omega 3-6-9 SUPERPAKKE!

7


Sun Chlorella Cream

Like naturlig som deg

UrDeo

®

- En sunnere deo!

- sunn kost for huden! Huden er vårt største og mest utsatte organ - og det er viktig å nære den godt både innenfra og utenfra! Det mange ikke tenker på, er at huden fungerer som en absorberende svamp - det vi smører på huden tas sakte, men sikkert opp i kroppen. Mange av hudproduktene på markedet inneholder flere ingredienser vi helst ikke vil slippe inn i cellene våre, men det finnes heldigvis gode alternativer. Sun Chlorella Cream er laget på en base av renset vann og naturlige ingredienser, som trekker godt inn i huden samtidig som den tilfører fuktighet til cellene i det ytre hudlaget. Når kremen har trukket inn begynner nukleotidene i Chlorella Growth Factor (CGF) å stimulere aktiviteten i hudcellene. Resultatet er sunn og frisk hud som ser godt ut! Sun Chlorella Cream er svært drøy i bruk - en krukke på 45 g varer i over 2 måneder om du bruker den morgen og kveld.

Tilbud Se vedleggsark!

For han & henne Ingen Parfyme 100% naturlig Fri for parabener Ingen aluminium Mens tradisjonelle deodoranter inneholder skadelige svettehemmende stoffer som aluminium, parfymer og fargestoffer, løser UrDeo svetteproblemet på en helt naturlig måte - ved å bruke basiske mineraler! UrDeo øker hudens pH og gjør miljøet i armhulen basisk. Da kan ikke de luktproduserende bakteriene overleve og det dannes ingen sjenerende kroppslukt. Ingen parfyme, farge eller kroppsfremmede stoffer er tilsatt; kun naturlige ingredienser. Virker i opptil 48 timer. Tillsatt aloe vera - velegnet for sensitiv hud. Siden den er lukt/parfymefri, passer den like godt til menn som til kvinner - og du kan fortsatt bruke din favorittparfyme/aftershave som vanlig.

8


Nyt julesjokoladen med den beste samvittighet

- EN KR AFTIG ANTIOK SIDANT BOMBE

Helseeffekten av polyfenoler fra kakao/sjokolade har fått stor interesse: studier rapporterer om positive effekter for hjerte- og karsystem, hud og hjernen. I sommer viet Dagbladet en helside til et britisk oversiktsstudie som leger ved Rikshospitalet mente var for god til å være sann1. Den viser at sjokolade kan redusere risikoen for hjerte- og hjerneslag med en tredjedel. Studien, som er publisert i anerkjente «British Medical Journal», ble presentert på den europeiske hjertekonferansen i Paris i år, og er basert på sju studier med til sammen 114 000 deltagere. Med tanke på at hjerte og karsykdommer er årsak til rundt 45 % av alle dødsfall i Norge, kan det være verdt å ta disse funnene på alvor. Eller enda bedre: sjokoladeelskere kan ta funnene med stor glede og godt humør.

Antioksdantinnholdet i sjokolade Det amerikanske jordbruksdepartementet (USDA) har foretatt tester av antioksidantene i 277 matvarer. Kakao/sjokolade troner svært høyt på denne listen med følgende produkter som har følgende ORAC (antioksidantmål): «Chocolate, dutched powder»: 40 200 mikromol TE per 100 g og «Cocoa Dry powder»: 80 933 mikromol TE/100 g. Hva betyr det? La oss sammenligne med blåbær, som er en høyt anerkjent antioksidantrik bær. På den amerikanske listen står blåbær (hele bær, ikke pulver) oppført med en ORAC på 6552 mikromol TE/100 g3. Det er med andre ord 6 - 12 ganger mer antioksidanter i kakao per gram, enn i blåbær (se ORAC-test på Udo›s Choice Bija Bar i egen kolonne).

Praktisk fortolking av verdier Høye ORAC-verdier til tross, betyr ikke dette at vi anbefaler å bytte ut antioksidantrike bær med sjokolade. Det er ulike antioksidanter i ulike matevner, og mange mener det er fornuftig å få et godt utvalg fra mange kilder. ORAC er også kun en av flere måter å måle antioksidanter på, selv om denne metoden er mye brukt fordi den godt gjenspeiler effekten på oksidativ stress i kroppen. Mange teorier knytter oksidativ stress til aldring og de degenerative sykdommene som de fleste av oss dør av. Så vi konkluderer med følgende: Du kan nyte kakao eller sjokolade med aller beste samvittighet! Det er kun et forbehold: sjokolade/kakao er ingen nytelse i ren form, til det er det for bittert. Vær derfor kritisk til hva du får med på kjøpet!

Stoffer som vi ikke ønsker i tillegg De fleste sjokoladeprodukter inneholder lite av andre helsefremmende ingredienser enn kakao. Ikke sjelden benyttes herdete vegetabilske fettsyrer og hvitt raffinert sukker, som hverken er gunstig for blodårene eller andre deler av kroppen. En studie på de inflammasjonsdempende egenskapene til kakao-polyfenoler tyder også på at melk reduserer opptaket av disse antioksidantene i sjokoladen: De gode tarmbakteriene spiller en viktig rolle for å bryte ned og gjøre antioksidantene tilgjengelige for kroppen. Forskerne ved universitetet i Barcelona har

konkludert med at melk lett kan motvirke disse viktige prosessene i tarmen2. Derfor er det bedre å innta kakao/sjokolade i en base av vann og gode fettsyrer.

De sunneste alternativene Lag sjokoladen selv, eller nyt en Udo’s Choice Bija Bar. Her er dårlige vegetabilske oljer erstattet med økologisk og kaldpresset omega 3,6 og 9. En bar består av 3 store sjokoladebiter som hver gir i underkant av 2 gram Udo›s Choice oljeblanding. Med andre ord får du nesten 1 gram hjertevennlig og økologisk omega 3 (alfalinolensyre) per bit! I Bija-baren er hvitt sukker erstattet med rårørsukker. Hvis du lager din egen sjokolade anbefaler vi å benytte Cocosa Extra Virgin kokosnøttolje som fettbase. Hele 75 % av Cocosa består av de gunstige mellomlange fettsyrene (MCT). Som kjent øker de forbrenningen og er gunstige for immunforsvaret. Pga. sin vannløselighet fremhever de også smaksstoffene i sjokoladen. På de neste sidene finner du gode tips til oppskrifter. Referanser: 1. Dagbladet 30 aug 2011 2. http://www.nutraingredients-usa.com/Research/ Cocoa-s-benefits-linked-to-anti-inflammatory-potentialHuman-data/ 3. U.S. Department of Agriculture (USDA) et al, Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) of Selected Foods – 2007

ORAC-test på Udos Choice Bija Bar Etter ønske fra kunder testet vi ORAC-verdiene på Udo’s Choice Bija Bar ved Brunswick Laboratories, USA, i august i år. Selv om vi godt kjenner til denne sjokoladens høye kvaliteter fra før, lot vi oss positivt overraske: Analyseverdiene viste en ORAC-verdi på hele 96 400 mikromol TE/100 g, som overgår de beste testresultatene på kakao som vi ellers har sett. Det betyr at hver bit av Udo’s Bija bar, som er på 15 gram, har en ORAC på 15 665 mikromol. Det er 2,4 ganger større antioksidantkapasitet enn 100 gram med blåbær. Bon apetit!

9


Thoruns

drømmejul

- julegodter og andre gode tips

Thorun Ranes har de siste årene holdt foredrag og kurs i regi av Soma Nordic: Om fettsyrer, fordøyelse, detox og andre helsetemaer. Hun er godt kjent i helsekostbutikkene som «demo-damen», som inspirerer kundene med sine mange kreative oppskrifter og tips for en sunnere hverdag. Thorun er utdannet Friskvernskonsulent og jobber med både trening og kosthold, i tillegg til at hun holder kurs i meditasjon. Julen er en favoritt, og her deler Thorun sine ideer på julegodter sammen med andre tips for en glad og sunn jul.

Glede!

Alt med måte! Det er en god regel, men i julen er det lov å falle for mange fristelser og «skeie» ut, forteller Thorun. - Det kan likevel fort bli nok av julebord, festmiddager, kaffe og småkaker. Skal man unngå å gå opp for mange kilo i vekt (noe jeg tror de fleste har erfart i julen….) kan det være lurt å moderere seg litt

- man blir ikke lykkeligere jo stinnere magen er. Det er mange lure ting man kan gjøre for en sunnere jul, uten at det ødelegger kosen. De som lever på et lavkarbo-kosthold finner ofte julen perfekt, siden den tradisjonelle e julematen gjerne har mye fett og proteiner. ner. Det kan være en større utfordring å redusere usere på inntaket av de raske karbohydratene. e.

- Julen har alltid betydd masse glede for meg, forteller Thorun. - Først og fremst en tid hvor man kommer sammen med familie og venner og koser seg. Da vi flyttet fra Oslo til Drøbak i fjor, fikk vi god plass i eget hus, og mulighet til å ha mange på besøk. Drøbak er en utrolig koselig by både om sommeren, med badeparken og masse liv i byen, men også på vinteren. Mange små koselige kafeer og butikker, og ikke minst det kjente Julehuset som har besøk hele året av folk fra alle verdens land. Selveste julenissen har sitt eget postkontor her, hvor du kan få stemplet juleposten din med julenissens eget poststempel.

Kreativ førjulstid Thorun synes førjulstiden er en fin tid fordi det er så mye man kan gjøre som skaper glede. - Nesten hvert år starter jeg tidlig å tenke ut hva jeg kan finne på å gi i gaver, sier hun. - Jeg har alltid vært kreativ med forskjellige håndarbeider, og liker å lage hjemmelagede gaver. Julekonfekt er min favoritt ting å gi bort fordi det er så lett å lage, og alle liker å få godter! Sunt er det også når man bruker gode fettsyrer som Cocosa Extra Virgin og mørk sjokolade! Finner jeg en fin boks eller eske er det moro å dekorere den før jeg legger konfekten i, og slik blir den litt original.

10

Det er lov å kose seg litt ekstra i julen...

Foto: Nordstrandsfotografene


Julegodter og kaker er gjerne fulle av stivelse og sukker. Jeg har funnet ut at det går helt fint å lage julegodtene sine selv, med mindre sukker, eller erstatte det hvite sukkeret helt med rårørsukker eller sukrin, forteller hun.

Julestria – stress og mas, eller finne roen? Mange ting å ordne før jul? Hvem har ikke

erfart at jula kan spises opp av styr og mas? En lur ting er å bestemme seg for hva du ønsker å gjøre av forberedelser til jul. Sett opp liste på alle ting du kommer på, men reduser på ambisjonsnivået. Det er lurt å starte litt tidlig for å få oversikt, og fokuser på det hyggelige og lystbetonte. Spør deg selv om du skal gjøre alt selv eller få hjelp av

andre. Kanskje man kan komme sammen for å lage gaver og få inspirasjon av hverandre? Det viktigste er å sette av tid å roe ned, ta en pause eller to, med en kopp te eller kaffe - slapp av! Det er kanskje da du oppdager hvor mye fint du kan sette pris på i livet. Ha en gledelig jul og kos deg!

Kokosboller 4 eggehviter (økologiske egg) 4 dl rårørsukker eller Sukrin 6 plater gelatin 150 g mørk sjokolade (70 %) 50 g Cocosa Extra Virgin 1-2 poser kokos

Hjemmelaget Bounty: H 50 g Cocosa Extra Virgin 1 dl rårørsukker/sukrin 1 dl kokosmelk 1 dl fløte 200 g kokos

Slik gjør du: 1. Visp eggehvitene stive og dryss i litt og litt sukker under vispingen. 2. La gelatinen ligge i bløt i kaldt vann i minimum 5 minutter før du smelter den i litt vann

3. Tilsett den oppløste gelatinen i en stråle mens du pisker. Visp videre i ca 5 minutter. 4. Bruk en sprøytepose og sprøyt ut små boller, eller lag små boller ved hjelp av to skjeer. Settes på en bakeplate med bakepapir. 5. La dem stivne før du smelter sjokolade og Cocosa over vannbad. 6. Dypp bollene i sjokolade/Cocosablandingen, deretter i kokos.

Topping: 200 g mørk sjokolade 2 ss Cocosa Extra Virgin Slik gjør du: Smelt Cocosa i en kjele på lav varme. Rør inn sukker, kokosmelk og fløte. Tilsett kokosmassen til slutt og rør godt. Sett massen til avkjøling ca 1 time i kjøleskapet. Form så biter ved å klemme ca 2 ss med masse sammen med hendene. Sett bitene i fryseren til de er frosne. Smelt 200 g mørk sjokolade sammen med 2 ss Cocosa over vannbad. Ta kokosbitene ut av fryseren og dypp de i den varme sjokoladen. Sett de tilbake i fryseren eller oppbevar i kjøleskap. 11


Jakten på næringsrik mat og god helse for mor og barn, del 2

Jakten på sunn barnemat av Kristine Fossheim

Siden jeg har så god erfaring med sunt kosthold til meg selv bør jo babyen min, Sondre, også optimaliseres! Jeg startet med innhenting av bøker, oppskrifter og artikler, i god tid før babyen var 6 måneder. Jeg byttet på hjemmelaget grøt og grøtpulver fra butikken til mine første 2 barn. Jeg turte rett og slett ikke å satse på hjemmelaget mat fordi jeg ikke visste hva som skulle tilsettes for å gjøre grøten næringsrik nok, og jeg kjøpte middag på glass siden jeg ikke hadde særlig erfaring med stavmikser. Etter å ha lest en del om sukker, og om kvalitet og innhold på ferdigmat, ble ikke valget så vanskelig denne gangen. Men hvordan skulle jeg finne ut av hvilke tilsetninger som var nødvendige, nå som jeg skulle koke babygrøten på vann? Hva med jern? Kalsium? Vitaminer? Fett? Jeg ville vente med melkeprodukter på grunn av allergi og melkeintoleranse hos

meg selv og Sondres eldre søsken, slik at tarmen fikk den tid den trengte til å takle mer avanserte proteiner.

Vanskelig å få gode råd På apoteket hadde de ikke så mange råd å komme med, men de viste meg et jernpreparat man kan gi ned til 6 måneder. Kalkpulver hadde de ikke hørt om. Jeg fant en flytende vitaminmikstur til barn og spurte om jeg kunne gi av den til min baby. Personalet klødde seg i hodet, leste på flasken og kom ikke akkurat med noen konklusjon. Jeg gikk ut av apoteket like klok. Hvem visste hva jeg trengte? Måtte jeg virkelig bestille time hos ernæringsterapeut? Måtte jeg kapitulere denne gangen også - og kjøpe ferdiggrøt? Helsesøster anbefalte en grøt fra Nestle med hvete og 2 andre ingredienser, for å venne seg til gluten med en gang. Jeg er selv

allergisk mot hvete, og ønsket å vente med akkurat det til min baby. Det var lite barnemat å få kjøpt som ikke inneholdt hvetemel, melk eller sukker. Jeg hadde ikke noe valg: detektivarbeidet måtte fortsette.

Hjelp fra Danmark Jeg meldte meg inn i kjernesunn klubb igjen. Der kunne jeg spørre danske Anette Opstrup (omtalt i forrige Soma News – red. anm.), helsesøster og ernæringsterapeut, om gode råd. Og det fikk jeg! Jernpreparatet jeg fant på apoteket kunne jeg fint bruke - det samme gjaldt flytende vitaminer. Alle måltider burde ha 1 ts fett, og kalkpulver var å få kjøpt i Danmark. Tilsetningene var klare. Etter Anettes anbefaling kjøpte jeg Aurions Første Grøt, som er lett ristet og dermed lett fordøyelig. Det var mange typer å velge mellom, så jeg kjøpte inn hirse, ris, Quinoa og havre til senere bruk. Da var det bare å sette i gang! Jeg begynte med hirse, siden den er jernrik, og serverte litt fruktmos ved siden av, slik at C-vitaminene letter opptaket av jern i grøten. 3 dager med introduksjon av hver matvare. Jeg var nøye med å tilsette fett i alle måltider. Hvis morsmelken er fettrik, hvorfor skal jeg da bare servere karbohydrater? Når det gjelder oljer vekslet jeg mellom Udo’s Choice, Cocosa, raps og olivenolje. Minimumskravet er at de er kaldpresset, men helst også økologisk. Babyer skal ha det beste! Cocosa gir forresten fortreffelig smak i grøt.

God appetitt Man skal helst vente litt med potet, som en del babyer kan få vondt i magen av. Server heller søtpotet, gulrot, pastinakk, persillerot, blomkål og brokkolistilk. Jeg forsøkte å følge Anettes råd til punkt og prikke, men når jeg ved et uhell serverte potet, våknet babyen med et ul den påfølgende natten. Den første 12


Babyens fordøyelse av Anette Opstrup Like før barnet ditt ble født, var barnets tarmsystem helt sterilt. Under og etter fødselen tok barnet til seg mikroorganismer (som melkesyrebakterier) fra omgivelsene, f.eks. fødselskanalen, morens hud, sykehuset, hjemmet, osv. Etter dette har barnets tarmflora utviklet seg bl.a. avhengig av om moren har ammet eller gitt morsmelkerstatning. Det er viktig at barnets tarmflora er god, da den har stor betydning både for fordøyelsen av maten og for immunforsvaret. Sondre er en fornøyd gutt. tiden var Sondre ikke særlig interessert in i maten, men etter ca. en måned var appetitten på topp. Og slik er den fortsatt!

MENY I DAG (7-8 måneder)

Frokost: Ris, hirse, quinoa eller havregrøt. grøt. Tilsetninger: kalkpulver, kokosolje, olje, og flytende vitaminer. Gjerne litt fruktmos til dessert. 10 mikrogram gram D-vitamindråper. Jeg velger å gi totalt litt høyere enn anbefalt dagsdose dose i Norge, siden mye forskning tyder yder på at 10 mg er lavt. Fett tilsettes ttes når babymaten når spisetemperatur. tur.

Middag: Grønnsaksmos av søtpotet, gulrot, ulrot, brokkolistilk, blomkål, erter, pastinakk, astinakk, røde linser og persillerot. Bruker ker enten søtpotet eller gulrot, og en eller to grønnsaker til. Koker oppskjært kjært kyllingfilet innimellom og blander nder i. Tilsetninger: Fett og eventuelt jern (i passe mengder). Jern og kalkpulver pulver skal ikke serveres til samme måltid.

Kveldsmat: En halv avocado blandet med d ca. like mye grøt. Dette måltidet er jeg g veldig fornøyd med - mye fett og viktige tige vitaminer. Serverer det helst til kvelds, elds, så han har mest mulig stabilt blodsukker dsukker utover natten. Kristine Fossheim blogger om barn og mat på www.gladerebarn.blogg.no. ogg.no.

Ca. 70 % av immunforsvaret sitter i mage-tarm systemet. Tarmen er fylt av bakterier. For mange «ubudne gjester» forverrer fordøyelsen av maten og gjør livet vanskelig for de gode tarmbakteriene, som er med på å styrke forsvaret mot allergener. For at maten skal fordøyes, må det være forskjellige enzymer tilstede. Tarmslimhinnen bør fungere optimalt, så det ikke sendes ufordøyet mat over i blodbanen. Noen fødevarer er vanskeligere å fordøye enn andre. Det er dermed ikke likegyldig hvilke matvarer du velger å gi barnet ditt. Dårlige matvarer kan gi forstoppelse, eksem, slim og dårlig immunforsvar. Gode matvarer kan til gjengjeld gi en god fordøyelse med et godt immunforsvar, samt en god utvikling av celler og nervesystem. Det er selvfølgelig helt individuelt hvilke matvarer barnet tåler, men visse har en større tendens til å skape problemer enn andre. Eksempler er kumelk og glutenholdig mel (hvete, rug, bygg, havre). Av disse er det hvetemel som inneholder desidert mest gluten. Havre inneholder i neholder fra naturens side in sid ikke gluten, men ettersom den vokser på de samme samm åkrene som andre sorter og males blir opp til 10 % andre m les i de samme møllene, ma møl (glutenholdige) kornso kornsorter iblandet. Når du begynner å g gi barnet ditt fast føde har du du en helt unik mulighet mulighe for å følge med på hva det tåler. Hver gang du introduserer en ny matvare kan intro du holde øye med på o om det oppstår reaksjoner. Se spesielt godt etter eksem, ekse snørr, diare, forstoppelse og magesmerter. Husk Hus at en overfølsomhet kan vise seg fra 3 timer til ti 72 timer etter inntakelsen (dersom det er en klassisk allergi vil det komme k reaksjoner umiddelbart). umiddel Barnet ditt barn skal ska selvfølgelig være sunn og tiden. Ingen eksem, konstant rask det meste av tid snørring eller vondt i magen. Oppstår noen av disse problemene, kan det være et tegn på at fordøyelsen. En god måte å noe er galt med fo på rett kjøl er ved å unngå få fordøyelsen p matvarer. Server masse grønnsaker raffinerte matva fettsyrer – og gi gjerne et tilskudd og sunne fetts probiotika. av probiotika Opstrup er utdannet sykepleier og Anette Opstru ernæringsterapeut, og driver nettstedet ernæringsterap www.æblebørn.dk. www.æblebør

13


Pål og Eli og barna Tuva og Malene på hhv. 9 og 11 år starter dagen med Betaglucare.

Stabilt blodsukker for hele familien! Når blodsukkeret stiger for fort, på grunn av for mye karbohydrater, har det lett for å dale raskt igjen. Vi blir lett sultne og kanskje irritable. På sikt inntrer insulinresistensen og så følger diabetes. 750 000 nordmenn har allerede utviklet diabetes eller er i faresonen. Betaglucare har hjulpet mange som ikke ønsker å kutte ut karbohydratene, men likevel vil gjøre noe for å stabilisere blodsukkeret og dermed motvirke diabetes samt hjerte- og karsykdom. Her møter vi en familie fra Trondheim som har oppdaget verdien av de små hjertene av ekstraherte betaglukaner fra havre.

Metthetsfølelse som varer Hvem har ikke følt at noen brødskiver om morgenen til frokost har begrenset varighet? Energien brukes fort opp, eller lagres som fett, og kroppen skriker etter mer energi. Så tar man kanskje et eple eller annen frukt fordi det er sunt, og slik holdes blodsukkerets berg- og dalbane i gang. Hvordan holde blodsukkeret mer stabilt, og i tillegg bevare mettheten? Dette spørsmålet opptok Pål, som er 50 år og jobber i Sør-Trøndelag Fylkeskommune. Et mulig svar fant han i en brosjyre om kosttilskuddet Betaglucare. Her kan man se på 14

diagrammer fra studier som er utført, hvordan blodsukkeret flater ut når man kombinerer karbohydrater med løselige fiber fra havre.

Hele familien på Betaglucare Pakken med 28 porsjonsposer med Betaglucare var egentlig ment for Pål, men så syntes ungene at de små hjertene så gode ut og de ville prøve også. Det falt i smak, sprøe og søtlige som de er. Nå nyter hele familien en bolle med Betaglucare til frokost eller lunch der de blander den med Cultura, yoghurt, samt litt syltetøy eller frukt til. De har opplevd uttelling både på energinivået og metthetsfølelsen - den varer lenger, ingen tvil om det. Ekstra bonus er bedre konsentrasjon på jobb og skolen, forteller Eli og Pål fornøyd til Soma News’ lesere.

Hvordan virker det Når man spiser Betaglucare om morgenen sammen med andre karbohydrater, vil Betaglucare lage en gele i tarmen som

både reduserer opptaket av kolesterol, og som forsinker opptaket av karbohydrater. Derved øker blodsukkeret langsommere og holder seg stabilt lengre. En rekke studier viser at 3 g, som er en porsjonspakke, gir det optimale resultatet både for kolesterol og blodsukkeret. Ved å innta Betaglucare til frokost vil effekten av betaglukanene vare utover dagen, og også påvirke blodsukkerstigningen etter lunchen. Hvis man hopper over frokosten kan man innta Betaglucare til lunch. Da holder man seg god og mett til middag og overspiser ikke så lett på kvelden.

Godt for søtsugne barn Skal barna på «sukker-fest», som mange bursdager er i dag, eller skeie ut med sukkerholdig mat på lørdagskvelden, kan det være lurt å servere en porsjon Betaglucare først. Det metter og reduserer blodsukkerkurven. Belønningen er mindre «hypre» barn som har lettere for å falle til ro ut på kvelden. Test ut selv for å se hvordan det fungerer!


Dr.med. Uffe Ravnsko

v: Kolesterol i blode

t – et sunnhetstegn!

HELSEMAGASINET

Støtt Stiftelsen vitenskap & fornuft med abonnement på VOF! Helsemagasinet vitenskap & fornuft (VOF) ble startet høsten 2010 og har pr november 2011 utkommet i 11 utgaver. Redaksjonen består av tidligere medarbeidere fra Mat & helse med Dag Viljen Poleszynski som ansvarlig redaktør og Iver Mysterud og Anne Lene Johnsen som medredaktører. Kenn Hallstensen og Johnny Laupsa-Borge er fagjournalister, Therese Ødegård layoutansvarlig og Gry Dalen kundeansvarlig. I tillegg har vi dyktige spaltister som Sofie og Erik Hexeberg, Stig Bruset, Johan Galtung og Andrew Saul. Vi lager det meste av innholdet selv, men slipper også til foreninger som ønsker å lufte sine «hjertesaker», faglig kompetente forfattere som kronikører og leserinnlegg.

Økende salg Vi trykket i starten 10 000 eksemplarer og har gitt bort det vi ikke har solgt etter at bladet har kommet i retur. Allerede på første utgave fikk vi omkring 1800 abonnenter og leverte 1000 eksemplarer til Interpress. Vi passerte i oktober 4000 abonnenter og leverer nå 1500 blader til Interpress og nesten like mange til helsekostforretninger over hele landet.

VOF

VITENSK AP & FORN Nr. 7 2011 2. årgan g. Løssalg 75 kr k

Ny lavkarbospa

Dr. med. Erik Hexe ltist: berg

UFT

Bør vi SALTE maten

?

Hvordan skal vi passe på TENNENE:

 Fjerne amalgam , eller ikke?  Disse materialen e bør brukes i tennene  Nyye erfaringer m ed rotfylling

Sp peedbarnskosthold:

25

tips til lavkarbo-/ høyfettkost

Pierre Th

På høyfettkosterhiaoulldt: over Grønland Flere deilige lavkarbooppskrift er!

Professor Johan Ga ltung: Etter 22. juli, hva nå?

RETURUKE 48

INTERPRESS NORGE

ERNÆRING – ME Staben i VOF er DISIN – FORSKNING – PSYKOLOGI – HEL SEPOLITIKK – EVO LUSJON takknemlige for den økonomiske støtten vi har fått fra annonsører som Soma Nordic AS og Akinon Helseresort i La Nucia, Alicante, og for entusiastisk støtte fra helsekostbransjen, to helgekurs på Dr. Holms hotell på Geilo. naturmedisinere og andre helseutøvere, ved Vi driver en omfattende reisevirksomhet siden av alle andre som er blitt abonnenter innenlands, deltar på ulike konferanser og og støtter vårt konsept: VOF har i kraft av opptrer stadig i media. høyt utdannede medarbeidere et faglig nivå som ingen andre på markedet kan konkurTILBUD! rere med. Alle våre fagartikler har henvisninVOF håper at mange flere lesere av ger til faglitteratur, som leserne dermed selv Soma News vil bli abonnenter. Vårt kan etterprøve. juletilbud for et års abonnement er kr. 450/år (8 utgaver) og kr. 800 (16 utgaver) for to år pluss et gratis VOF. Ny nettside Det betyr at de som tegner abonnement Ved juletider vil vi introdusere vår nye nettside, før jul, får med VOF nr. 8/2011. hvor vi kommer til å publisere alle artikler vi I tillegg får alle som tegner to års har skrevet. Det blir mye stoff når hver utgave abonnement, VOFs musematte! Send inneholder 104 sider mellom permene! gjerne en e-post til Anne Hegbo: anne@ soma.no eller logg dere inn på vof.no Planene videre inkluderer bokutgivelser, med kodeordet SOMA1 eller SOMA2. korte filmsnutter på nett og organisering av konferanser/foredrag med internasjonale Vi ønsker alle lesere kapasiteter vi vil hente hjem fra det store en riktig god og fet jul! kontaktnettverket vi har opparbeidet i mer enn 30 år. I 2012 tilbyr vi fire ukekurs på

15


Julehøytiden – en påminnelse om at fordøyelsen bør pleies året rundt Høytidsstemning og kos til tross; julen kan også være en ubehagelig påminnelse for mange om at magens kapasitet til å fordøye mat og drikke ikke er ubegrenset. Selv for veltrente mager kan det bli i meste laget i julen: Tyngre mat, mer småspising og mer alkohol. Det kan også være en vekker! Fordøyelsesbesvær og tilhørende ubehag kan snus til noe positivt, hvis man stiller seg selv spørsmålet: Hva er en optimal fordøyelse? Er det fravær av stinnhet og oppblåsthet etter måltid, eller er det en høyere grad av psykisk og fysisk velvære?

Til daglig stimuli og kur Bitterstern er en kraftig tinktur bestående av 17 bitter- og krydderurter. Den kan brukes til å «restarte» fordøyelsen ved fordøyelsesproblemer, og til å opprettholde og vedlikeholde en god fordøyelse. Forebygging er alltid bedre enn kur, så også med fordøyelsesproblemer. Anbefalt dosering av Bitterstern er proporsjonal med behovet: jo mer vi har overbelastet fordøyelsen med mat og drikke, desto større og mer frekvente doser må vi innta for å gjenvinne balanse:

Doseringsforslag • Daglig tilskudd for bedre fordøyelse: 7 dråper i ¼ glass vann i forbindelse med måltid (før eller etter). • Ved fordøyelsesproblemer som forstoppelse, diaré, oppblåsthet og tarmgass: 10 – 20 dråper i litt vann. Inntas rett før måltid og gjerne også gjentatte ganger utenom måltid, spesielt ved akutte problemer. • Store og fete måltider: Ta 30 dråper ufortynnet før og etter måltidet. Deretter 10 – 15 dråper ufortynnet hvert 10. min. til bedring hvis du har overspist. • Akutte problemer i mage, lever, galleblære, bukspyttkjertel og nyrer: Bland 7 dråper i litt vann (¼ glass) og drikk hvert 10. minutt (kontakt lege).

16

• Kjøtt-, fisk- og matforgiftning: Minst 30 dråper ufortynnet. Innta hvert 10. minutt. Ta også 5 g C-vitamin (askorbinsyre) daglig, fordelt utover dagen (kontakt lege) • Barn (5 år): 5 dråper daglig, fortynnet med varmt vann slik at alkoholen fordamper. • Spedbarn: 1 dråpe i litt varmt vann blandes ut per tåteflaske med melk.

Bitterstern Mojito

Bitterstern-konfekt

Slik gjør du:

(stor porsjon)

1. Del limen og skjær i mindre biter med skallet på. Mos bitene samme med sukker og myntebladene med skje i glasset. 2. Fyll opp glasset med isbiter, kald te og Bitterstern.

250 g Cocosa Extra Virgin 500 g mørk sjokolade 10 ml Bitterstern Cocosa og sjokolade smeltes over vannbad - deretter tilsettes Bitterstern. Hell blandingen i langpanne eller konfektformer og sett kjølig noen timer slik at konfekten blir stiv. Oppbevares i kjøleskap. Perfekt som avslutning på et måltid; søtt, men samtidig fordøyelsesfremmende!

- Perfekt aperitif i juleselskapet Ingredienser (2 personer): ½ lime ½-1 ts rårørsukker Ca. 10 st. mynteblader 4-8 isbiter 2 dl kald Earl Grey te 20 dråper Bitterstern

Er du en av de som ikke liker Akevitt? Veronica på Life Åsane Senter anbefaler Vodka med Bitterstern til julematen. For deg som ikke drikker alkohol anbefaler vi vann med Bitterstern til julematen. Godt for magen og god på smak!


Bitterstoffer reduserer behovet for snacks En «bitter-effekt» som spesielt kommer overvektige mennesker til gode, er redusert behov for søtsaker og småspising. I Ayurveda (tradisjonell indisk medisin) legger man vekt på de 6 smakene: Sur, søt, salt, skarp, bitter og astringerende. Når alle disse smakene finnes i ernæringen, vil det ha en balanserende effekt på hele fysiologien, og begjæret etter snacks og søtsaker reduseres. Moderne mat er nærmest kjemisk fri for bitterstoffer – derfor kan det være lurt å ta noen dråper av en bittertinktur hver dag til måltid.

Nøytraliserer syreoverskudd Bitterstoffer stimulerer produksjonen av basisk sekret, forbedrer opptaket av basiske mineraler og deltar aktivt i utskillelsen av sure salter og slaggprodukter fra kroppsvevet. Bitterstern anbefales bl.a. av denne grunn av presidenten for Mayrkurlegene (fasteleger), dr. Rauch.

Bedre næringsopptak Skal kosttilskudd med mineraler og vitaminer ha sin fulle effekt, er det avgjørende at mikronæringsstoffene tas opp av organismen. En god tarmhelse er med andre ord viktig. Bitterstern stimulerer alle faser av fordøyelsen og transporter vekk vannansamlinger og sure slaggprodukter fra tarmen. Slik forbedrer Bitterstern næringsopptaket og bidrar derved til at kroppen kan nyttiggjøre seg den fullt ut.

Lene Thorgersen Røine er initiativtager til Damenes dag.

Damenes dag - Påfyll i mørketida En dag for damer som ønsker påfyll og inspirasjon i vintermørket. Nytt år – ny start - nye muligheter! Lørdag 21. januar skal Parkteateret i Moss fylles med flotte kvinner til en inspirasjonsdag med påfyll både for det fysiske og det mentale! Det skal være en dag der du kan få ny kunnskap, bli inspirert, le, få noe vakkert og smakfullt, noe til ettertanke og nyte vakker musikk. Dette skal være en dag der du kan stelle litt pent med deg selv sammen med gode venninner og nye bekjente og bare nyte det dagen har å by på. «Jeg har vært på flere av disse «inspirasjonsdagene» i Oslo og har ofte tenkt at det burde være et slikt tilbud i Moss også. Da var det bare å sette i gang og hente inn «inspirasjon», sier Lene Thorgersen Røine som satte det hele i gang.

Her følger en smakebit på hva dagen har å by på: Konferansier er Brede Bøe. I fjor tok han med seg ikke mindre enn 3 komipriser! Kari Jaquesson - Overskudd til hverdagen - det er deg det kommer an på! Vakker musikk, sang og underholdning ved Ellen Marie Carlsen og Sofie Bjerketvedt. Veskedesigner Andrè Wallenborg - «Min kreative hverdag» Soma Nordic vil også være til stede med foredrag. Det blir nydelig mat, treningstips, samt mye mer. Mer informasjon finner du på Facebook ved å like siden: Damenes dag - Påfyll i mørketiden 21. januar 2011.

17


NYHET!

Hjemmelaget – enklere blir det ikke!

julekonfekt

Dette har vi gledet oss skikkelig til! Denne julen tilbyr vi endelig et komplett konfekt-kit med Cocosa Extra Virgin. Den lekre gavepakningen inneholder Cocosa Extra Virgin, økologisk sjokolade og superpraktiske konfektformer i silikon (kan brukes om igjen og om igjen og om igjen...). Vi tipper at dette blir årets «førjulsgave-hit». ANBEFA UTSALG LT SPRIS:

KUN KR

199,-

FOR HE LE SETT ET!

Cocosa-konfekt 50 g Cocosa Extra Virgin 100 g mørk sjokolade (50 - 70 % kakao) Hakkede nøtter/mandler og rosiner/tørket frukt etter ønske Cocosa og sjokolade smeltes over vannbad - deretter tilsettes hakkede nøtter og/ eller tørket frukt etter ønske. Hell blandingen 18

i langpanne eller konfektformer og sett kjølig noen timer slik at konfekten blir stiv. Oppbevares i kjøleskap eller fryses. Denne deilige konfekten er full av sunne fettsyrer, proteiner og antioksidanter og inneholder minimalt med karbohydrater.


I forbindelse med jul er det mange som har det ekstra travelt, men som allikevel gjerne vil ha litt hjemmelaget godteri å by på. De tradisjonelle 7 slagene kan være tidkrevende og vanskelige å lage, og mange er heller ikke så veldig begeistret for de litt

tørre småkakene som er aller mest tradisjonsrike. VI ser også at fler og fler velger å kutte mest mulig av de raske karbohydratene, og da kan det være vanskelig å finne julegodter som ikke bryter helt med disse prinsippene.

Vi har derfor laget denne startpakken som gjør det superenkelt å lage fristende julekonfekt/kaker som smaker utrolig deilig og i tillegg er sunnere enn mye av det tradisjonelle julegodtet.

Hva inneholder gavepakken? Cocosa Extra Virgin, 200g Ferskpresset, rå og økologisk kokosolje av ypperste kvalitet. Nydelig smak og duft av kokos, perfekt å bruke i baking, konfekt, smoothies etc. Stadig fler får øynene opp for de gunstige egenskapene Cocosa kokosoljer har for helsen. Du unngår transfettsyrer og delvis ødelagte fettsyrer fra de mange denaturerte matoljene på markedet, og får i stedet en økologisk matolje som gir kroppen en rask energiinnsprøytning samtidig som den er gunstig for å øke fettforbrenningen og styrke immunforsvaret! Velegnet for de som følger et lavkarbokosthold, for vegetarianere, gluten- og laktoseintolerante.

kakaoinnhold. 100% økologisk og uten tilsetningsstoffer! Sjokoladen er laget utelukkende på Arriba kakaobønner. Den edle Arriba-bønnen dyrkes av små landbruksorganisasjoner i Ecuadors regnskoger, hvor kakaoen har sin opprinnelse. Arriba-bønnen gir vår sjokolade dens unike aroma.

Lekker konfektform i silikon Med denne konfektformen lager du enkelt lekker konfekt - akkurat som proffene! Du får 15 hjerteformede konfektbiter på et brett. Disse silikonformene er suverene til å lage sjokoladekonfekt i. Silikonet gjør at det er

enkelt å få konfekten ut av fordypningen og den blir blank og fin i overflaten. Silikonformen tåler oppvaskmaskin, steking og frysing - enklere blir det ikke!

Oppskriftshefte - sjokoladekonfekt Nytt 12-siders oppskriftshefte fra Soma Nordic AS, med de mest populære konfektog sjokoladeoppskriftene våre. Heftet viser hvor enkelt det er å lage sunne og smakfulle godsaker, proppfullt av tips og inspirasjon.

Ecuador Organic 70%, 100g Helt nydelig sjokolade med kun 3 ingredienser: kakaomasse, rårørsukker, kakaosmør. Minst 70%

Lag sunn og nydelig

Sjokoladekonfekt –<ɉɉɕȰɑȨȘɜȐɑ–

(&8$'25

70% Premium Dark Chocolate

ARRIBA

Cocoa Beans

'HOLFLRXV WDVWHDQG DURPD

100 g Finest Organic Premium Dark Chocolate

— med deilig, økologisk sjokolade...

19


Emil Flam Emil Flam er er en norsk konkurranse-sprangrytter. Han konkurrerer for Arendal og Grimstad rideklubb og har som mål å komme til OL! Hvem er Emil - fortell litt om deg selv? Jeg er 21 år og er født og oppvoks i Grimstad. Utenom trening og sport så går jeg på skolen, nærmere bestemt ved universitetet i Grimstad. Der studerer jeg til en bachelor grad i økonomi og er inne på tredje semesteret.

Hva er det største du har oppnådd så langt i karrieren? Min største oppnåelse så langt i karrieren er noe vanskelig å velge. Blant valgalternativene så må det være da jeg ble Norgesmester første gang i 2008 og så i 2010. Å bli norgesmester for første gang var stort, men å bli norgesmester på hjemmebane i 2010 var helt spesielt, nesten magisk. Må nok derfor si at å bli norgesmester i 2010 er den størst oppnåelsen i min karriere så langt!

Når og hvorfor bestemte du deg for å drive med sprangridning? I mitt tilfelle ble jeg født inn i en familie som drev aktivt med sprangridning på landslagsnivå, og hadde dette som levebrød. Men det var vel ikke før jeg var 12 år at jeg ble bitt av basillen, og gikk aktivt inn for å bli den beste!

Hvilke egenskaper er viktig i din idrett? Det er flere egenskaper som er viktig innen sprangridning. Fysisk og psykiske styrke er 20

utrolig viktig, selv om det er veldig klart at det er hesten som hopper og bærer rytteren. Likevel, rytteren må være fysisk sterk nok til ikke å forstyrre hesten og samtidig holde balansen gjennom svev på flere meter. Den psykiske styrken spiller ikke bare inn ved å takle press, men også det at det går utrolig fort. Man må innen kort tid ta avgjørelser som veivalg, plassering, styrke osv. Men den viktigste egenskapen man trenger innen sprangridning er en ydmykhet ovenfor trenere, hester, og andre utøvere.

Hvilken målsetning har du med din idrett fremover? Det er veldig enkelt, en dag skal jeg til OL!

Hvordan ser en normal treningsuke ut for deg? Jeg bruker fra 3-5 timer hver dag med trening med mine og andres hester som jeg har for trening. Dette gjør jeg vanligvis 6 dager i uken, men når jeg ikke har skole blir det alle 7. Utenom det så bruker jeg ca. 2 timer i uken til trening uten hest, fokuset der er å styrke muskler som man ikke får trent til hest. Da fokuserer jeg på sykling, styrketrening eller spiller fotball med venner.

Har du et forbilde eller motto som du prøver å leve etter? Mitt forbilde er Geir Gulliksen. Han er en

norsk rytter, og er en god venn av meg og min familie. Geir er den eneste i Norge som har klart å prestere på et høyt, internasjonalt nivå i lang tid. Det er noe jeg også ønske å oppnå.

Med mye trening er det viktig med et nøye planlagt kosthold, hvilke tanker har du rundt din trening og ditt kosthold? Mitt kosthold er nok ikke like godt planlagt som andre utøvere eller utøvere i andre sporter, men jeg har et balansert kosthold, og prøver alltid å spise det jeg trenger når jeg trenger det. Jeg anser at et godt kosthold hjelper meg å oppnå de målene jeg setter meg, ikke bare på sportsarenaen, men også i sosiale- og skolesammenheng. En god frokost med havregrøt eller grovbrød med to skjeer Udo’s Choice er et lite initiativ for en god start på dagen.

Spiser du noen form for kosttilskudd og hvorfor har du valgt de tilskuddene? Jeg bruker Udo´s Choice hver dag. Udo’s Choice gir meg det jeg trenger. Udo`s Choice bidrar til at restitusjonstiden etter trening blir kortere, og skader kommer betydelig sjeldnere. Det beste er at Udo`s Choice gjør så jeg holder meg nærmest totalt skade- og sykefri!


e v a g e Jul tips

Til småbarnsfamilien: Udo’s Choice aldersspesifikke probiotika. Med barn i barnehage får immunforsvaret kjørt seg både hos store og små, kanskje spesielt vinterstid. Ettersom mesteparten av immuncellene våre sitter i tarmen, kan det være gunstig å fylle på litt ekstra. En studie publisert i bladet Pediatrics viser dessuten at barn som spiser tilskudd med probiotiske bakterier, blir mindre forkjølet enn andre.

Til far: Ettersom far alltid er den vanskeligste å finne en gave til, har vi valgt å sette opp 2 alternativer her!

ar

Til bestevenninnen: Drakens matè-te - grønn te fra Sør-Amerika, gjerne sammen med en lekker tekopp! Drakens virker lett rensende og oppkvikkende, og er den perfekte venninnegaven.

Til f

Til vertinnen i førjuls-selskapet: Sjokoladekonfekt startpakke i stedet for blomster! Julenyheten vår er den perfekte vertinnegave og mye mer spennende enn en blomsterbukett (selv om vi elsker blomster!). Det lekre gavesettet inneholder 200g Cocosa Extra Virgin, 100g deilig, mørk og økologisk sjokolade, konfektoppskriftshefte og supre konfektformer i silikon.

Til småbarn familien: s-

Ti i fø l verti sel rjuls nne ska - n pet

Ti ven l best nin ene n

Til den helsebevisste: Opti Green - grønn glede! Her får man vitaminer og mineraler i en naturlig synergi med antioksidanter og andre verdifulle plantenæringsstoffer. Mange helsebevisste kjenner godt til den gunstige virkningene av grønt-tilskudd og vil sette pris på den unike sammensetningen av Opti Green. Smaken er også god, prøv den gjerne i smoothies!

eTil den hels bevisste:

Urdeo: Helsedeodoranten som danker ut de syntetiske/kjemiske alternativene! UrDeo gir beskyttelse som varer og inneholder utelukkende naturlige ingredienser som ikke er skadelige far eller miljøet. hverken for fa dobbel forstand en Den er i dob unik deodoun rant ra - motvirker effektivt svettelukt, eff men me inneholder ingen kroppsfremmende kjemikalier. fre Dr. Jacobs Granatepleeliksir: Fordi studier viser at granateple er svært gunstig for prostata, noe som blant annet kommer frem i et stort studie som gjennomføres med støtte fra amerikanske helsemyndigheter. En flaske Dr. Jacobs Granateple-eliksir inneholder juicen/fruktmassen til hele 50 solmodne granatepler; ferskpresset og skånsomt konsentrert.

21


Nytt og sterkere produkt En videreutvik videreutvikling av fermenteringsmetodene som benyttes for å fremstille Dr Jacobs GranatepleEliksir har gitt et produkt med enda kraftigere antioksidantegenskaper enn tidligere. På grunn av en mer fullsten fullstendig fermentering, har også innholdet av naturlig fruktsukker minket, slik at produktet er enda bedre tilpasset diabetikere. Det nye produktet er derfor mindre søtlig på smak, og noe syrligere og «sterkere». Dette veies opp ved for eksempel kan veie å bland blande produktet i større mengde vann (et stort glass), eller ap appelsinjuice hvis du ønsker e en mer søtlig fruktsmak. Bruk av levende probiotiske mikroorganismer i fermenmi teringen gjør at smak og te konsistens kan variere ko noe no fra batch til batch. Det D samme gjelder antioksidantkapasiteten. an Antioksidant verdiene i A det de nedre spekteret som er oppgitt nedenfor gjelder de den eldre versjonen av produktet, mens de øvre øv verdiene gjelder den de nye varianten av produktet fra tester pr tatt ta i juni 2011. Jo mer me syrlig og «sterkt» eliksiren er på smak, el jo mer sannsynlig er

det at verdiene ligger nær eller i overkant av det øvre spektret nedenfor, dvs tallene fra de ferskeste analysene.

Antioksidantpotensialet målt i TEAC - analyseverdier TEAC er en anerkjent standard i næringsmiddelbransjen, og mye benyttet for å måle antioksidantkapasitet i granateplejuice så vel som i andre fruktjuicer. • Snittverdier for 2010 (gammel type): TEAC: 500 mmol/l eller 10 mmol per 20 ml • Juni 2011 (ny type) : 1082 mmol/l eller 21,6 mmol/l per 20 ml • Sammenligning: et glass (2,5 dl) med grønn te eller rødvin: 1,5 - 2 mmol/l

rative sykdommer, er det daglig blitt gitt en mengde ferskpresset granateplejuice som tilsvarer 560 mg galle-syre-ekvivalenter. • Snittverdier Dr Jacobs Granat Elixir, 2010 (gammel type): 20 ml gir 600 mg. • Juni 2011 (ny type): 720 mg Hver flaske av Granat-Eliksiren tilsvarer ca 50 soldmodne granatepler. Gå i butikken og sammenlign med prisen på hele granatepler eller juice i kartong! Da er det lett å se at Dr Jacobs Granat-Eliksir gir svært høy «antioksidantkapasitet» til svært gunstig pris.

Antioksidantpotensial målt i gallesyre-ekvivalenter Et annet anerkjent mål for mengden polyfenoler er mengden gallesyreekvivalenter. I mange kliniske studier fra USA, som har vist svært lovende resultater på ulike degene-

Ny forskning slår hull på mytene Dette var overskriften til en artikkel som stod i Aftenposten 16 september, hvor forskere ved den statsfinansierte norske forskningsinstitusjonen Nofima avliver en rekke myter om mat. Deriblant avliver de følgende myte : Du får nok vitamin D fra mat og tran. Vi siterer forskerne: «Mat alene kan ikke dekke vitamin D-behovet. Det er helt nødvendig å få nok sol, slik at kroppen kan lage nok vitamin D selv. Tran hjelper, men man må ta 30 teskjeer for å få like mye D som etter 15 minutter sollys midt på sommeren. Den eneste trygge måten å få nok vitamin D i Norge om vinteren, er å ta tilskudd av vitaminet.»

22


Soma’s fagsjef, Lars Ranes, kommenterer oppslag om bestselgende kosttilskudd i VG

VG’s negative fokus på kosttilskudd «Dette må du vite om Norges mest solgte Helsekost», var hovedoppslag i VG tirsdag 27 september. Som ventet, da VG spurte Soma Nordic om informasjon om Udo’s Choice forut for dette oppslaget, ble det ingen «Glad-sak» om kosttilskudd. Uttalelsene til «ekspertene» som uttalte seg i VG er vel kjent: «kosttilskudd trenger vi ikke - et normalt og variert norsk kosthold er bra nok for de fleste». Det har de samme ekspertene hevdet i en årrekke uten å underbygge sine påstander. På kosttilskudd stiller de derimot dokumentasjonskrav nærmest på linje med legemidler. Som informasjonssjef Ola Lillenes i Nifab ved universitetet i Tromsø påpeker i artikkelen: «Vi er klar over at vi har en høy terskel for å rapportere effekt. Dette springer direkte ut av vår satsning og fokusering på pasientsikkerhet». Med et slikt utgangspunkt kan man ikke vente at det ikke ble terningkast 6 for noen av de 10 kosttilskuddene som ble omtalt.

Kun anerkjennelse for omega 3 fra fisk Det eneste som ble «akseptert» som nyttig i artikkelen er omega 3 fra fisk, og helst tran. Dette til tross for at store oversiktsstudier, inkludert en screening av 50 000 nordmenns tran-/fiskeoljekonsum på 70og 80-tallet, viser at fiskeoljer hverken er nyttig for hjerte- og karsykdom eller kreft på generell basis, dvs det har ikke en signifikant forebyggende effekt for folk flest. Det samme er ikke tilfelle for omega 3 fra planter (alfalinolensyre), som utgjør 50 tgjør ør 5 0 % av fettsyrene i Udo’s Choice. Selv om det er færre studier Cho hoice. e S alfalinolensyre viser de epidemiologiske på alf og kliniske studiene som tross alt foreligger, at den har en god forebyggende effekt på hjerte- og karsykdom og reduserer total dødelighet. Denne dokumentasjonen inkluderer et oversiktsstudie som ble publisert i Norsk legetidsskrift i 2006.

Forskningen på diabetes ble oversett I den anerkjente forskningsjournalen «American Journal of Clinical Nutrition»

skrives det i en av årets utgaver på redaksjons plass at: «Forskerne har tidligere ikke lykkes å påvise at omega 3 fra fisk (EPA og DHA) motvirker insulinresistens, og effekten på diabetes har vært liten. Videre skriver de at forskningen på plante-omega-3 (alfalinolensyre) inntil nå har vært mangelfull, men at dette endrer seg med to nye studier på området. Disse studiene, som omfatter over 40 000 mennesker, presenteres i samme journal. Konklusjonen er at kun omega 3 fra plantekilder ga en betydelig redusert risiko for diabetes. Da er vi inne på et kjernepoeng med alfalinolensyre: fettsyrens gunstige metabolske effekter - på stoffskifte og energiproduksjon. Det er mange idrettsmenn i Norge også i ferd med å oppdage, og det samme så vi idrettstudie i Danmark i 2002: 75 % av de 60 idrettsutøverne som testet ut Udo›s Choice opplevde tydelige forbedringer i både utholdenhet og restitusjon, og over 60 % oppnådde bedre restitusjon.

Hva med dokumentasjonen av Udo’s Choice på huden Den er dessverre mangelfull, det må vi innrømme (bortsett fra et lovende pionerstudie i Sverige på psoriasis pasienter). Man kan likevel spørre seg hvor viktig det er å dokumentere det åpenbare. For å illustrere poenget: det er godt kjent at vann er viktig for hudens fuktighetsbalanse: det motvirker uttørring - man trenger ikke store doble blindstudier for å fastslå det. På samme måte vil en lærsko som ikke smøres med fett tørke ut, de fleste har erfart det. Brukererfaringer fra tusenvis av fornøyde brukere viser at Udo’s Choice oljeblanding smører huden innenfra. Vi skulle likevel gjerne ha dokumentert dette i randomiserte doble blindstudier, og jobber med den saken.

Hva vi kan vi lære av VG-oppslaget Mitt syn er at hvis et kosttilskudd ikke har en spesiell norsk næringspolitisk interesse, som fiskeoljer/tran har, eller hvis man er utdannet til å tro, som den offisielle helseekspertise er, at essensielle næringsstoffer ikke har noen verdi utover å motvirke åpenbare mangelsykdommer, så holder det heller ikke med et helt skip lastet med dokumentasjon. Ernæringseksperter i viktige posisjoner kan derfor surmule så mye de vil over populariteten til mange kosttilskudd. Udo›s Choice oljeblanding er blant bestselgerne i helsekost, uansett om de liker det eller ikke - det er folkets dom.

23


Vitamin D

- et overblikk over forskningen I forrige nummer av Soma News så vi på hvorfor store deler av befolkningen mangler D vitamin på våre nordlige breddegrader. Nå vil vi ta en mer detaljert oversikt over forskningen. Hva er det forebyggende potensialet av vitamin D i forhold til livsstilssykdommer? Hva er det terapeutiske potensialet? Styrker immunforsvaret De fleste celler i immunforsvaret har reseptorer for vitamin D, og nå vet vi at disse hjelper immunforsvaret til å gjøre jobben sin. Det vitenskapelige panelet som har vurdert hvilke helsepåstander som kan benyttes for kosttilskudd i EU-området, uttrykker det på følgende måte: «vitamin D bidrar til en normal immunfunksjon og en sunn inflammatorisk respons». Kravene for godkjennelse av helsepåstander i EU-området er svært strenge, og viser i dette tilfellet litt av tyngden i dokumentasjonen på vitamin D. Enklere sagt betyr formuleringen over at vitamin D reduserer betennelse, og uhensiktsmessige immunreaksjoner som er grunnlaget for autoimmun sykdom: Mangel på sol og vitamin D har lenge vært hovedteorien til at den autoimmune sykdommen MS forekommer hyppigere på nordlige breddegrader enn i mer solrike klimasoner. En rekke epidemiologiske studier viser det samme fenomenet for andre autoimmune sykdommer.

med en lang rekke studier som viser en sterk korrelasjon mellom lave vitamin D-nivåer og ulike typer kreft. Mange retrospektive og epidemiologiske studer har bekreftet at mennesker som bor på høyere breddegrader - nord for 35 grad - har større risiko for å utvikle kreft og større sannsynlighet for å dø av kreft enn de som lever på lavere breddegrader2. Afrikanske amerikanere, som pga av sin mørke hud har vanskeligere for å danne vitamin D i solen, er 65 % mer utsatt for å få prostatakreft enn europeiske amerikanere. Apotek 1 skriver blant annet på sin hjemmeside: «I en del andre forskningsmiljøer har man tidligere vist at Vitamin D spiller en beskyttende rolle ved mange typer kreft i indre organer. Forskere har vist at kreftpasienter har bedre behandlingsrespons og sykdomstilstand dersom diagnosen blir stilt om sommeren eller på høsten når D-vitaminlageret har fått påfyll. God D-vitaminstatus er altså fordelaktig kombinert med standard kreftbehandling, har forskere kommet frem til.»3

Økt motstand mot infeksjoner D vitaminets betydning for immunforsvaret kan man også se på det sesongmessige sykdomsbildet: Når mørketiden kommer og D vitamin-reservene fra sommeren er som lavest, desto mere hosting, nysing og tette neser plages vi med. Det samme mønsteret ser man syd for ekvator, når det er sommer der og vinter hos oss. Disse observasjonene er i tråd med studier som viser at mangel på D vitamin kan øke sjansene for å bli forkjølet eller få luftveisinfeksjoner med hele 55 %.

Beskytter mot kreft I det gigantiske Nurse Health Study i USA fant man at de som hadde D vitamin-verdier på 100 nmol/l eller høyere hadde 43% lavere risiko for brystkreft enn de som hadde verdier på 50 eller lavere1 Dette er i tråd

24

Godt for musklene Vitamin D’s betydning for å bygge skjellettet har lenge vært kjent. Det hjelper derimot lite å ha sterke ben hvis du ikke har muskler til å holde kroppen oppreist og bevege armene og benene. Det er nå bred vitenskapelig enighet om at D-vitamin spiller en viktig rolle for musklenes funksjon. Muskelcellene har reseptorer for vitamin D, som betyr at de er avhengig av vitamin D for å fungere normalt. Klinisk forskning viser at typiske symptomer på vitamin D-mangel er muskeltretthet og smerter og ubehag i musklene. Når musklenes vitamin D-reseptorer stimuleres så øker også proteinsyntesen. Vitamin D bidrar også til god muskelfunksjon fordi det øker opptaket og utnyttelsen av kalsium i kroppen. Kalsium er viktig både for musklene og for forbindel-

sen mellom nervene og musklene. Å bygge velfungerende muskler avhenger derfor ikke bare av proteiner og fysisk trening, men også av solskinnsvitaminet, vitamin D.4

Reduserer kronisk smerte Smerter er vanlig ved revmatiske sykdommer som leddgikt og fibromyalgi, ved bensykdommer, kronisk utmattelses syndrom og relaterte «kvinneplager». En forskergruppe som oppsummerte resultatene av 22 studier på området, fant at mellom 48 - 100 % av de til sammen 3600 pasientene som ble testet hadde utfilfredsstillende vitamin D-nivåer. 70% av pasientene hadde blodverdier lavere enn 50 nmol/l. Når tilskudd ble gitt erfarte pasientene betydelig mindre smerte samt forbedringer i muskelstyrke. Den opprinnelige årsaken til at forskerne fikk mistanke om sammenhengen mellom D vitamin-mangel og smerter skyldes at mange pasienter opplever flere smertesymptomer om vinteren, altså når vitamin D produksjonen er på sitt laveste. I et studie på pasienter med kroniske smerter i den nedre delen av ryggen, uten kjent årsak, fant man at 88 % av pasientene hadde abnormt lave D vitamin-verdier. Hele 95 % av disse oppnådde kliniske forbedringer når tilskudd ble gitt. Det er også påvist sammenhenger mellom lave nivåer av vitamin D og kronisk migrene, og at denne sammenhengen er større jo flere år man har vært plaget av dette.2

Supervitaminet for hjernen Er det noen sammenheng mellom blodets innhold av vitamin D og hvor raskt hjernen er i stand til å regne og utføre andre oppgaver, dvs kognitiv kapasitet? Forskere ved universitetet i Manchester var nysgjerrig på problemstillingen, og allierte seg med kollegaer fra andre europeiske universiteter. Kognitive evner ble testet på mer enn tre tusen menn


NYHET!

i alderen 40 - 79. Alle potensielle en livstilsfaktorer som har vist seg å væ vvære æ av betydning for vår tenke- og regneevne ble tatt i e betraktning: utdanning, fysisk aktivitetsnivå, depresjon mm. Resultatene, som ble publisert i tre anerkjente journaler, forbløffet forskerne: Mennene med de høyeste D D-vitamin-nivåene utførte de nevrofysiologiske testene konsistent bedre enn de som hadde lavere verdier. Sammenhengen var størst for de over 60 år.5

Godt for humøret! Man kan kanskje ikke forvente å være på topp humør hver dag. Det er likevel grunn til å spørre seg om alt er som det skal være hvis man jevnt over er mer nedstemt i mørketiden. Det er realiteten for et stort antall mennesker, og mange forskere peker på vitamin D-mangel som en årsak. Solen er riktignok viktig også for flere hormoner og signalstoffer i hjernen som påvirker vår t humør. Slik sett bør man alltid sørge for å være ute i lyset så mye man kan, eller kanskje gå til innkjøp av en lysterapilampe hvis man erfarer mye nedstemthet. Det er likevel ikke nok til å erstatte mangelen på vitamin D på nordlige breddegrader. Det er et vitenskapelig faktum at vitamin D hjelper binyrene å

produsere dopamin, epinephrin og norepinephrin - hormoner som spiller en viktig rolle for humøret og vår evne til å mestre stress.5

Kan vi få for mye vitamin D? TIl forskjell fra vannløselige vitaminer, som vitamin C og B-vitaminene, så kan alle fettløselige vitaminer potensielt hope seg opp i kroppen og etter en tid gi forgiftningssymptomer. Forhøyet nivå av kalsium i blodet kan være en konsekvens hvis det skjer med vitamin D. Det er likevel bred enighet om at farene som tidligere har vært påpekt med vitamin D-forgiftning har vært sterkt overdrevet. For vitamin A er det derimot et mer aktuelt problem, hvis man spiser ekstremt vitamin A-konsentrert mat som leveren på dyr som lever av fet fisk og sel. Vitamin D-forgiftning forekommer ikke før en person inntar 250 mikrogram vitamin D daglig i 6 måneder på rad. Det er 25 ganger mer enn myndighetenes øvre anbefalte dagsinntak på 10 mikrogram. På våre breddegrader er D vitaminforgiftning i praksis ikke forekommende.

Gå for optimalt nivå året rundt Å optimalisere vitamin-D-innholdet i blodet er lett med et vitamin D-tilskudd, evt. kombi-

nert med sollys om sommeren eller forsiktig solarium om vinteren. Tilskudd er spesielt viktig i mørketiden, men kan også være nødvendig på høsten og våren, og til og med på sommeren: sommer i Norge betyr som de fleste har erfart ikke bare soling og bading. Konklusjonen er: hvis du bor i et solfattig land, har en solfattig livsstil, og ikke er så privilegert at du kan dra til syden mange ganger høst og vinter, så sørg for å ta et tilskudd med solskinnsvitaminet - vitamin D. Ved sykdom kan dosene økes pga den gode terapeutiske effekten vitamin D har på alle kroppens vev og organer. Siste del i denne artikkelserien om vitamin D kommer i neste nummer, og tar for seg effektene på hjerte- og karsystemet. Referanser 1. Dowd James, Vitamin D Cure, 2008, John Wiley & Sons, New Jersey, USA 2. Khalsa Soram, the Vitamin D Revolution, s 100, 210, Hay House, New York, USA 3. http://www.apotek1.no/raadogtjenester/aktuelt/ vitamin-d-gunstig-mot-kreft-og-diabetes 4. http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/ doc/1468.pdf 5. Holick Michael F, The vitamin D solution, s 140, 2010, Hudson Street Press, New York

25


Sun Chlorella reduserer alkoholens negative bivirkninger Alkohol er verdens mest utbredte rus- og nytelsesmiddel. Det kjemiske navnet er etanol og 20% av den absorberes i blodstrømmen direkte fra magesekken og 80% fra tynntarmen. I kroppen vil mesteparten av alkoholen brytes ned til acetaldehyd. Denne giften er skyld i mye av ubehagsfølelsen «dagen derpå». Jo hurtigere acetaldehyden brytes videre ned til eddiksyre, karbondioksid og vann i kroppen, desto mindre sjanse er det for at alkoholen forårsaker ubehag og kvalme - og jo mindre skallebank dagen derpå. Store deler av befolkningen antas å ha redusert evne til å bryte ned alkohol i kroppen. De får en økt opphopningen av acetaldehyl etter alkoholdkonsum, som kan medføre diverse psykisk ubehag, økt rødliget i ansikt, hjertebank og søvnighet.

Den søte juletid blir sur! I førjulstiden og under selve julefeiringen spiser vi ofte annerledes enn vi pleier. Det bugner gjerne av søtsaker, og både barn og voksne forsyner seg grovt. Merkelig nok er det slik at når kroppen får i seg masse sukker, så produserer den mye syre - kroppen rett og slett bli sur!

Studie på Sun Chlorella Sun Chlorella har i årtier hatt renommé som «hangoverpille» i Japan. I år ble det presentert et studie som dokumenterer denne effekten: «The effect of Chlorella on the alcohol metabolism of healthy volunteers»: 6 voksne personer inntok et måltid mat sammen med 40 små Sun Chlorella-tabletter (9 g), og drakk så 1/2 - 1 liter øl (4%) avhengig av kroppsvekt, en halv time etterpå. Dette

ble fulgt opp med analyser av blodet og utåndingsluften. Symptomer som søvnighet, raske hjerteslag og «rødheten» i ansiktet ble målt med VAS-metoden (visual analog scale testing), og resultatene ble sammenlignet med en kontrollgruppe.

Resultater og konklusjon Inntak av Sun Chlorella før konsumet av alkohol ga en betydelig (signifikant) reduksjon i blodets etanolkonsentrasjon. Acetaldehydkonsentrasjonen i blodet og etanolkonsentrasjonen i utåndingsluften minket. Man observerte også en betydelig reduksjon i søvnighet, raske hjerteslag og mindre rødhet i ansiktshuden i Sun Chlorella-gruppen. Det ble konkludert med at inntak av Sun Chlorella kan styrke alkoholmetabolismen hos friske voksne. Referanser - Masako SAITO et al, The effect of Chlorella on the alcohol metabolism of healthy volunteers, Presented at the Annual Meeting of the Japan Society for Bioscience, Biotechnology, and Agrochemistry 2011

26

Kanskje noen av dere husker tyggisreklamen som kom for noen år siden - den som nøytraliserte syreangrep på tennene? Selv synes jeg reklamen var ganske irriterende, men den satt lys på og illustrerte et godt poeng: at usunn kost og småspising fører til at pH-nivåene i kroppen påvirkes. For å nøytralisere pH-nivået i munnhulen kan nok en slik tyggis være en god idè, men det hjelper lite for resten av kroppen. I perioder der en spiser ekstra mye søtsaker eller annen syredannende mat (kjøtt og proteiner), kan det derfor være lurt å ta en måleskje med Urbase på tom mage morgen eller kveld - så hjelper man kroppen å hanskes med forhøyede syrenivåer. Nå finnes Urbase også i en «minivariant» som varer i underkant av en måned (ved dosering 1 måleskje per dag) - perfekt for førjulstiden!


Kjetil

Nils Jakob Olaf

Nye spennende samarbeid! Vi i Soma er stolte av å kunne presentere våre nye samarbeidspartnere som vi i tiden fremover skal være sponsorer for. Norges Roforbund Vi er meget stolte av å ha skrevet avtale med Norges Roforbund og ikke minst utøverne Olaf Tufte (som ror tungvekts enkeltsculler), Kjetil Borch og Nils Jakob Hoff (som ror sammen i tungvekts dobbeltsculler). Vi har fått denne uttalelsen fra Trond Are Gjone - Generalsekretær i Norges Roforbund: «Norges Roforbund er stolte av å ha inngått samarbeid med Soma Nordic AS og deres produktserie Udo’s Choice. Soma og Udo’s Choice har god erfaring med norsk toppidrett, men vi er stolte av å være det første forbundet som samarbeider med dem. I tillegg til en avtale med oss, har Soma en egen utøveravtale, både med Olaf Tufte, Nils Jakob Hoff og Kjetil Borch. Alle utøvere som er kvalifisert til OL i London. Norges Roforbund «lever av OL-medaljer». Vi er Norges mestvinnende sommeridrett i VM og OL de siste 40 år – noe vi er stolte av. Få andre forbund kan sies å ha et tettere og bedre forhold til Olympiatoppen, og få andre forbund har vært en større drivkraft i utvikling

av toppidrettskulturen i norsk idrett generelt, og Olympiatoppen spesielt de seneste tiår. Udo’s Choice passer perfekt inn i vår profil. Et rent produkt som hjelper utøverne til å optimalisere trening og hvile.»

Vålerenga Håndball Vålerenga Håndball ser et enormt potensial med tanke på kultur, engasjementet, beliggenheten og med mange ildsjeler og supportere i nærområdet - og selvfølgelig med et merkenavn som ses og gjenkjennes overalt i landet. Det har foreløpig gått litt raskt i VIF håndball med opprykk fra 5 divisjon til Eliteserien på 7 år. Alt har vært gjort på den tradisjonelle dugnadsmessige måten, uten ansatte og kontrakter. Det har fungert bra frem til Postenligaen, men forrige sesong så de at det ikke var mulig å drive en håndballklubb på den måten i øverste divisjon. VIF fikk et rykte på seg for å være useriøse og et lag bestående av «ferdige gamlinger» og dårlig trente spillere. Grunnen til dette er at man aldri rakk å bygge opp en seriøs organisasjon da laget rykket rett opp fra 2. til 1.divisjon og videre til Eliteserien.

I julen 2010 ble det satt sammen et eliteutvalg som skulle bygge opp og lage en sunn og god organisasjon og økonomi. Vålerenga ønsket å lage et opplegg som skal friste talentfulle, kommende håndballprofiler til klubben. - Målet vårt nå, sier fysioterapeut og spiller Espen Hanssen,er å rykke så raskt som mulig opp i Postenligaen igjen med et ungt talentfullt lag, og så forsterke laget med 2-3 kjente profiler i Postenligaen. - Som fysioterapeut og fysisk trener er jeg opptatt av at spillerne skal bli mer bevisst på kosthold og livsstil enn tidligere. Vi har behov for foredrag av kostholdsveiledere samt produkter som har vist seg å ha god effekt for utøvere. Vi i Soma er stolte av å kunne være med på dette og vil bidra i form av kostholdsforedrag og selvfølgelig med produktene Udo´s Choice og Urbase i første omgang. Vi gleder oss til å følge Vålerenga Håndball i kommende sesong, med mål om opprykk til Postenligaen og ikke minst Olaf Tufte, Nils Jakob Hoff og Kjetil Borch i OL i London i 2012. 27


Foto: Sofia Lis Sterner

Norges første gourmet-bakeri! Vi er på besøk hos Baker Hansen i Majorstukrysset og her det fullt av folk! Etter å vært på besøk en time, så skjønner vi godt hvorfor.

f a fter fr Oppskrift sen Baker Han mus!

i mellsk Hum Him

god ter, litt vann, g 1 stor boks kiker hoicce,, Tahinni, 2 enolje, Udos C olivve d chili, hakket ød rø et rø løkksbåter, hakkk hvvititlø e.. uicce pperr, littt sitronjjjuui ep e s lllle, salt & pe rsi ers pe ! sk an g h lve e he mmus» er mmelsk Hum Him «H

fisk salat: unfi TTu

litt litittt rømme, Udos t r boks tunfiskk, 1 sto de rødh kked de, 2 ha Verd Choice, Pesto u ce. nj p er, litt sitro ui pp løk,, hhavvssalt & pe

o thie: -ssmoo år kkjente Enerrgi e, 1 banan, Vår ce elsinjuui presset appe Ferskkp os gerr, Udo´ erning te i ffrossssen mango a...that´s it! Choice & Cocos

28

Annette Julie Qvist er franchisetaker for tre av Baker Hansen-butikkene i Oslo. 27. juni i år åpnet hun Baker Hansen i Majorstukrysset. I denne butikken virkelig bugner det av fristelser og delikatesser i alle hjørner - Her serverer vi mat av aller høyeste kvalitet, sier Annette. Vi lager paiene våre selv, serverer Himmelsk Hummus og Tunfisksalat som begge er tilsatt Udo´s Choice, og selvfølgelig vår bestselger; Energismoothie med Udo´s Choice og Cocosa Extra Virgin. Kundene våre vil gjerne ha noe i tillegg til vanlige bakevarer, derfor satser vi også på salg av spesialimporterte og eksklusive oljer, pesto, Udo´s Choice og Cocosa, marmeladene til Claus Meyer som jobber på Restaurant Noma i København (kåret til verdens beste restaurant i 2010). Vi har også 100% Blåbær, et fantastisk alkoholfritt alternativ til rødvin, den inneholder 2300 stk blåbær fra Bergslagen i Sverige og er ikke tilsatt sukker og vann... bare blåbær! Vi har også hjemmelagde Knekkebrød, fulle av frø og kjempesunne for magen. Vi har en Chilimajones som alle som setter pris på god mat burde ta turen innom for å smake, det er den verdt! Annette var den som introduserte og tok inn Udo´s Choice i bakeriene, da de ble med på smoothiebølgen som feiet inn over Norge på

90-tallet. - Jeg har alltid vært opptatt av kosthold og er glad i å løpe langt og gå på ski. Udo´s Choice og Cocosa tok jeg daglig fordi jeg følte at det gjorde noe med energinivået mitt. Vi vet at mange er på jakt etter raske løsninger som gir ekstra energi, som smaker godt og som er naturlig. Det var derfor kort vei fra tankestadiet til reell plan om å introdusere smoothier i bakeriet. I dag selger vi mellom 20-40 energismoothies med Udo´s Choice og Cocosa Extra Virgin hver eneste dag. - Jeg bruker forøvrig ikke en eneste krone i markedsføring, sier Annette. Den beste markedsføringen er å lage opplevelser for kundene, har jeg erfart. Flere ganger i måneden kan du se Annette utenfor en av butikkene eller på T-banen på Majorstua hvor hun deler ut gratis smoothie, vareprøver eller brosjyrer til travle mennesker på vei til jobb eller skole. - Jeg pleier også å se på kundene når de kommer inn i bakeriet - de som helt tydelig kommer rett fra trening og ser litt slitne ut, stikker jeg gjerne til en vareprøve på Cocosa eller Udo´s Choice og sier at hvis de tar dette på daglig basis, så får de masse energi! Vi anbefaler alle som har mulighet til å besøke Baker Hansen i Majorstukrysset - vi lover deg en «himmelsk opplevelse».


HER ER EN OVERSIKT OVER ALLE VÅRE BROSJYRER: UDO´S CHOICE Den Optimale Oljeblanding Alt du trenger å vite om:

3i1

Fett & oljer

/LSZLVSQLU;YLUPUNZVSQLU /\KVSQLU

Udo´s Choice – Oppskrifter

TRENING – og optimal ernæring

Udo´s Choice anbefales som: UÊiÃiœi UÊ/Ài˜ˆ˜}܏iÊ UÊÕ`œi UÊiÀÎʜ}Ê©Žœœ}ˆÃŽÊœ“i}>ÊÎ]ÊÈʜ}Ê™Ê Lær hvordan du med enkle grep kan oppleve: Få med deg hele historien om fett & oljer, fortalt av en av verdens ledende fettforskere; Dr. Udo Erasmus. Hva gjør de med kroppen? Når og hvordan bruker du dem? I følge Udo kan de riktige fettsyrene: • Øke forbrenningen • Smøre huden innenfra • Gjøre musklene sterkere og mer utholdende, pluss mye, mye mer.

Fristende oppskrifter med Udo’s Choice - din økologiske og vegetabilske kilde til omega 3, 6 og 9

• Økt styrke • Økt utholdenhet

• Bedre restitusjon • Økt fettforbrenning

UDO’S CHOICE – FETT & OLJER

UDO’S CHOICE

UDO’S CHOICE – OPPSKRIFTER

TRENING – OG KOSTHOLD

COCOSA OPPSKRIFTER

– Den Optimale Oljeblanding

Vårt varenr.: 9300 Varenr. Økogrossisten: 45220 Varenr. Validus: 196097

Vårt varenr.: 9612 Varenr. Økogrossisten: 45218 Varenr. Validus: 18765

Vårt varenr.: 9616 Varenr. Økogrossisten: 45233 Varenr. Validus: 221828

Vårt varenr.: 9617 Varenr. Økogrossisten: Varenr. Validus: 19982

Vårt varenr.: 9614 Varenr. Økogrossisten: 45229 Varenr. Validus: 19061

Drakens Grønn TE – Yerba Mate te fra Latin Amerika

Zenbev

• Tradisjonell formel som støttes av vitenskapelige studier

UÊ ˜ÊÃ՘˜ÊÃÌ>ÀÌÊ«FÊ`>}i˜

Zenbev anbefales:

UÊ,i˜Ãi˜`iÊEʜ««ŽÛˆŽŽi˜`i

• Stimulerer alle nivåer og faser i avgiftningen

Ved lettere sønvbesvær

UÊ,ˆŽÊ«FÊۈÌ>“ˆ˜iÀ]ʓˆ˜iÀ>iÀÊEÊ>˜ÌˆœŽÃˆ`>˜ÌiÀ

Ved innsovningsvansker

UʈÀʏˆÛÃi˜iÀ}ˆÊœ}Êi˜Ê}œ`ʈ˜`ÀiÊi˜}Ê-…Õˆt

For å unngå jetlag

Flor Essence+

– Ved lettere søvnbesvær

Dyptvirkende og verdenskjent renseprodukt

• Enkel å bruke – alt du trenger i en flaske

• Test deg selv... Trenger du en rens?

SUN CHLORELLA

FLOR ESSENCE+

SUR HVERDAG?

DRAKENS GRØNN TE

ZENBEV

Vårt varenr.: 9007 Varenr. Økogrossisten: 45231 Varenr. Validus: 190155

Vårt varenr.: 9080 Varenr. Økogrossisten: 45223 Varenr. Validus: 190203

(Urbase Extra) Vårt varenr.: 9087 Varenr. Økogrossisten: 43152 Varenr. Validus: 197210

Vårt varenr.: 9613 Varenr. Økogrossisten: 45030 Varenr. Validus: 18766

Vårt varenr.: 9085 Varenr. Økogrossisten: 45221 Varenr. Validus: 17842

Açai-Max

5$/3#(/)#%

/04)'2%%. %TOPTIMALTMELLOMMÍLTIDSOMGIRDEGOMDAGEN

Få orden på magen!

– Antioksidanter

Med Soma Nordics fordøyelsesprogram! UÊ ŽÃÌÀ>ʎÀ>v̈}Ê>˜ÌˆœŽÃˆ`>˜ÌÊvÀ>ÊX>ˆ‡LCÀ

Gode råd når magen slår seg vrang!

Uʘ̈‡>}ˆ˜}

UʏÕvÌʈʓ>}i˜ UÊÕÀœˆ}ʓ>}i UÊÌÀi}ɏ©Ãʓ>}i UÊÃÕÀiʜ««ÃÌ©Ì UÊÕL>>˜ÃiʈÊÌ>À“yœÀ>i˜Ê

UÊ՘Ã̈}ÊvœÀʅÕ`i˜ 'R’NNSAKER

5RTER

&IBER

'R’NT

UÊ՘Ã̈}ÊvœÀʅiÀÌiʜ}ʎ>À

UDO’S CHOICE OPTI GREEN

AÇAI-MAX – ANTIOKSIDANTER

CITROSEPT

Vårt varenr.: 9088 Varenr. Økogrossisten: 45230 Varenr. Validus: 18058

Vårt varenr.: 9086 Varenr. Økogrossisten: 45229 Varenr. Validus: 18310

Vårt varenr.: 9040 Varenr. Økogrossisten: 45235 Varenr. Validus: 191890

FÅ ORDEN PÅ MAGEN!

BETAGLUCARE

(Udo’s Choice Probiotika, Bitterstern, Caricol)

Vårt varenr.: 9089 Varenr. Økogrossisten: 45222 Varenr. Validus: 18081

Vårt varenr: 9009 Varenr. Økogrossisten: 45236 Varenr. Validus: 19634

NYHET! D-VITAMIN

– Ny og unik serie for barn og voksne • Bra for skjelett og muskler • Fremmer et sunt hjerte- og karsystem • Viktig for immunforsvaret • Øker utnyttelsen av kalsium i hele kroppen

D-VITAMIN Vårt varenr: 9010 Varenr. Økogrossisten: 45239 Varenr. Validus: 20242

Brosjyrene kan bestilles hos grossist eller direkte hos oss på www.soma.no 29


HER FINNER DU EN OVERSIKT OVER VÅRE PRODUKTER, MED VEILEDENDE UTSALGSPRISER OG VARENUMMER Sunne fettsyrer Udo’s Choice

Cocosa Extra Virgin kokosolje og Cocosa Pure kokosolje, stekeolje

– omega 3,6 & 9, vegetabilsk Udo’s Choice optimale oljeblanding gir deg et skikkelig påfyll med de essensielle fettsyrene Omega 3, 6 & 9. Godt for huden, hjerte og blodomløp, muskler og ledd!

Produktstørrelse Vårt varenummer Varenr Validus: Varenr Økogrossisten: Veil. utsalgspris:

250 ml

Udo’s Choice Omega Bar – en sunnere sjokolade med Omega 3,6 og 9

Cocosa kokosolje kommer i to utgaver: Extra Virgin og Pure. Begge er ideelle i lavkarbo-dietter, de stimulerer fettforbrenningen, gir energi som varer og styrker immunforsvaret. Cocosa Extra Virgin inneholder i tillegg en rekke vitaminer, mineraler og antioksidanter.

500 ml 90 kapsler

1101

1106

1102

144 824

144 832

144 840

13430

13431

13432

kr 196,-

kr 309,-

kr 269,-

Produktstørrelse

Når du først skal skeie ut, velg en sunnere sjokolade! 70 % kakao, søtet med rårørsukker. Hver sjokolade inneholder en dagsdose Udo’s Choice. Lav GI, organiske ingredienser, og småskaladyrking av kakaobønnene.

Extra Virgin 500 ml

Pure 500 ml

1401

1410

188 854

188 847

13429

13428

Kr 199,-

Kr 129,-

Vårt varenummer Varenr Validus Varenr Økogrossisten Veil. Utsalgspris

Produktstørrelse

65 g

Vårt varenummer

1140

Varenr Validus:

221 736

Varenr Økogrossisten:

13 425

Veil. utsalgspris:

kr 39,-

Antioksidanter, grønt og immunforsvar Açai Max

Citrosept

Udo’s Choice Opti•Green

Granateple-Eliksir

Açai-Max inneholder høye doser med antioksidanter fra Açai-bærene. Açai er rik på essensielle fettsyrer, kostfiber og fytosteroler – som virker i synergi og er gunstig for hjerte/kar og fordøyelsessystemet. Bærene har i tillegg en bortimot perfekt aminosyresammensetning, og inneholder verdifulle sporstoffer – som er viktig for musklene.

– gjør godt for immunforsvaret

– næringsrikt fiberprodukt

- Nå Debiogodkjent Er du lei av å ikke ha noe å slå tilbake med når forkjølelsessymptomene dukker opp, eller feriemagen er et faktum? Prøv Citrosept – naturens sterkeste ekstrakt utvunnet fra grapefruktkjerner.

En kraftblanding bestående av 36 næringsrike vekster fra havet og landjorden. Full av klorofyll, fiber, essensielle fettsyrer og andre nyttige næringsstoffer. Verdens sunneste mellommåltid!

– høykonsentrert granatepleeliksir med paradisisk smak

Produktstørrelse

Produktstørrelse

60 kapsler

Vårt varenummer

1215

Varenr Validus: Varenr Økogrossisten: Veil. Utsalgspris:

18264

Varenr Validus:

14854

Varenr Økogrossisten:

Kr 199,-

20 ml

50 ml

2104

2105

20420

20421

Vårt varenummer

Veil. utsalgspris:

-

-

kr 179,-

kr 299,-

Hver flaske inneholder juice og fruktkjøtt fra 50 solmodne granatepler - friskpressede, skånsomt konsentrert og beriket med bioaktive fermenterte antikosidanter fra granateple.

Produktstørrelse

225 g

Vårt varenummer

1110

Varenr Validus:

155 416

Produktstørrelse Vårt varenummer Varenr Validus:

Varenr Økogrossisten:

13 437

Varenr Økogrossisten:

Veil. utsalgspris:

kr 389,-

Veil. utsalgspris:

500 ml 3030 19942 13422 kr 399,-

Detox Sun Chlorella

Urbase Extra 1

Drakens Grønn Te

Sun Chlorella stimulerer avgiftning og fornyelse av kroppens vev, og kan trygt anbefales ved mangel på energi og diffuse hverdagsplager. Den øker fleksibilitet i muskler og ledd, styrker immunforsvaret, lindrer ved lette allergiplager, stimulerer heling av kroppens vev, øker hudens elastisitet og gir økt energi.

Urbase Extra I er et kosttilskudd som tilfører kroppen de 4 basiske hovedmineralene og hjelper til å demme opp for syreangrepene som dannes ved stress, dårlig kosthold, lite mosjon, osv. 1 boks holder til ca. 2 måneders bruk.

– rensende og oppkvikkende

Produktstørrelse Vårt varenummer Varenr Validus

300 tab. 1500 tab.

Pulver

1200

1201

1202

112 524

173 617

18358

Varenr Økogrossisten

14 851

14 850

-

Veil. Utsalgspris

Kr 299,-

Kr 1 199,-

Kr 299,-

Produktstørrelse

Teen virker lett rensende, og forsyner deg med viktige vitaminer, mineraler og antioksidanter.

Produktstørrelse

Original 25 poser

200 g

Vårt varenummer

3015

Varenr Validus:

Flor Essence+

Vårt varenummer

1260

17 444

Varenr Validus

164 897

Varenr Økogrossisten:

13 423

Varenr Økogrossisten

Veil. utsalgspris:

kr 369,-

Veil. Utsalgspris

13 442 Kr 89,-

En historisk og velrenommert urteblanding. Unn deg selv en skikkelig rens av kroppen og få overskuddet tilbake. Etter endt kur vil de fleste oppleve generelt økt velvære og overskudd. Produktstørrelse Vårt varenummer Varenr Validus:

500 ml 1121 18726

Varenr Økogrossisten:

13 441

Veil. utsalgspris:

kr 349,-

Produkter for mage og tarm Udo’s Choice Aldersspesifikke Probiotikaserie

Bitterstern

Caricol

– fremmer en gunstig og balansert tarmflora og et godt immunforsvar

– Unik tinktur mot uvelhet

– Ved treg mage...

Bredspektret probiotika som bedrer fordøyelsen og beskytter tarmen mot ugunstige bakterier og skader. Anbefales spesielt under og etter antibiotikakur, på utenlandsreiser og som daglig tilskudd for å styrke immunforsvaret

En unik kombinasjon bitterurter, kjent for å kunne hjelpe mot oppblåsthet/gass i mage, uvelhet etter fete måltider, når du har overspist, eller ved såkalt feriemage.

Caricol papayaformula er et klinisk dokumentert kosttilskudd som anbefales ved lettere forstoppelse, oppblåsthet og treg mage.

Produktstørrelse Vårt varenummer Varenr Validus: Varenr Økogrossisten: Veil. utsalgspris:

0-5 år

5-15

år

16-49

år

50+

Super 8

Super 5

1150

1151

1154

1158

1124

1120

18397

17018

1 7017

1 7015

1 7016

155 424

Produktstørrelse Vårt varenummer Varenr Validus:

50 ml

10 ml

3010

3011

144 881

174 441

12007

12 003

12 004

12 005

12 006

13 438

Varenr Økogrossisten:

13 444

13 443

kr 399,-

kr 249,-

kr 264,-

kr 389,-

kr 379,-

kr 269,-

Veil. utsalgspris:

kr 299,-

kr 99,-

Produktstørrelse Vårt varenummer Varenr Validus: Varenr Økogrossisten: Veil. utsalgspris:

20 sticks 1300 221 857 13 424 kr. 229,-


Andre kosttilskudd Betaglucare

Wakasa Gold CGF

Pet Sun Chlorella

- Betaglukaner fra havre Betaglukaner fra havre er tradisjonelt kjent for tre interessante egenskaper; redusert kolesterol, senkning av blodsukker og forbedret mage- og tarmfunksjon.

Produktstørrelse

28x25 gram

Vårt varenummer

Wakasa er en helt spesiell helsedrikk som kommer fra Chlorella-algen og er spesielt rik på nukleinsyrer. Du merker raskt effekten av å føle deg ung, energisk og frisk når du tar Wakasa!

Naturprodukt utviklet av Dr. Craig Hudson (kanadisk psykiater og forsker). Gir en lettberoligende/ avslappende effekt og motvirker lett nedtrykthet. Kan benyttes ved lettere uro og søvnbesvær. Produktstørrelse

Veil. utsalgspris:

250 g

250 g

sjokolade

original

Vårt varenummer

19622

Produktstørrelse

13434

Vårt varenummer

kr 249,-

Veil. utsalgspris:

Varenr Økogrossisten:

RestBites

1000 ml 1204 kr 1.589,-

Produktstørrelse

1200 tabletter

Vårt varenummer

1205

Veil. utsalgspris:

kr 299,-

Sun Chlorella Cream

- mye mer enn en naturlig snack

Produktstørrelse

Varenr Validus:

3022

3020

19983

219329

Varenr Økogrossisten: Veil. utsalgspris:

-

13426

kr 294,-

kr 294,-

Ph-papir ca 100 tester på en rull

Ungdommelig hud med naturens egen kraft! Et naturlig hudpleieprodukt som inneholder alt du trenger for å holde huden myk, smidig og full av liv.

RestBites er en smafull snack som kan nytes før sengetid. Den tilfører kroppen naturlige og organiske ingredienser som du trenger for å oppnå en god natts søvn uten at du trenger å være redd for vanedannelse eller bivirkninger.. RestBites er laget av 100 % organiske, naturlige kilder og inneholder Zenbev (92 % gresskarkjerneekstrakt).

PH-papir til å måle pH-verdien på spytt. Det gir en god indikasjon på surheten i blod og væsken rundt cellene våre.

10 biter

Vårt varenummer

3021

Varenr Validus:

19462

Varenr Økogrossisten: Veil. utsalgspris:

kr 175,-

Vitamin D3 dråper og Vitamin D3 dråper barn

Produktstørrelse

45 g

Produktstørrelse

Vårt varenummer

5005

Vårt varenummer

Veil. utsalgspris:

kr 699,-

Inneholder de samme urtene som i Bitterstern flytende ekstrakt, men er spesielt sammensatt for å kunne påsmøres kroppen. Bitterurter er kjent for å løse opp ansamlinger med avfallstoffer, som ofte ligger til grunn for bl.a. muskelsmerter.

Endelig en helsedeodorant som virker bedre enn de syntetiske/ kjemiske alternativene! UrDeo gir beskyttelse som varer - og inneholder utelukkende naturlige ingredienser som ikke er skadelige verken for deg eller miljøet. 30 ml voksen

3201

3200

Varenr Validus:

20240

20239

Produktstørrelse

Varenr Økogrossisten:

12013

12014

Vårt varenummer

Veil. utsalgspris:

kr 79,-

kr 89,-

Veil. utsalgspris:

9600 kr 149,-

Bitterstern Gel

– miljø- og hudvennlig deodorant med basiske mineraler

30 ml opp til 2 år

Ca 100 tester

Veil. utsalgspris:

UrDeo

D-vitamin fra Soma leveres i 2 varianter. For barn fra 0 og opptil 2 år og fra 2 -99 år. D-vitaminene styrker ulike funksjoner i kroppen. De er bra for skjelett og muskler, de fremmer et sunt hjerte- og karsystem, er viktig for immunforsvaret og øker utnyttelsen av kalsium i hele kroppen. De er enkle å dosere - ved kun å dryppe ønsket dosering rett i munnen.

Vårt varenummer

– ved lettere uro og søvnbesvær

3100

Varenr Validus:

Produktstørrelse

Zenbev

Hjelper deg å holde kjæledyret friskt med naturens hjelp. Dyrene får i seg den næringen de trenger, får mer vitalitet og skinnende pels.

Produktstørrelse

150 ml

Vårt varenummer

5003

Varenr Validus:

50 ml 5010

174458

Varenr Økogrossisten:

kr 169,-

13427

Veil. utsalgspris:

kr 249,-

NEWS

SOMA SOMA SOMA NEWS

Vi ønsker til enhver tid nye Soma News abonnenter og gir deg muligheten til å verve nye, helsekostinteresserte til å motta Soma News GRATIS.

NYHETER INNEN HELSE & KOSTTILSKUDD

En god 01/11 KUDDstart! TILSK N HELSE & KOST NYHETER INNE

Har hjernen jNYHETER INNEN HELSE & KOST TILSKUDD 03/11 behov for en alternativ Bloggerenergig NY spennende med fokus kilde? på kostforedragsturne hold, ernæring og gode oppskrifter! i høst

- Mat for veldig små mager

Soma News kommer ut 4 ganger i året og er et GRATIS-magasin.

I form en på jobb

Marit Dahl tsyrer

Alle som verver 20 nye abonnenter eller mer er med i trekningen av ett års gratis forbruk av valgfritt Soma produkt.

02/11

Trening og Trening T Intensitet

Fet har fått

som øker en ny utholdenhet startogpåytelse

Kolesterolgåten - er den endelig løst?

livet!

Pierre Theriault

E derud Ane En 2 ganger

OBS! Kunden som verves kan ikke være registrert hos oss fra før!

- på ekstremtur med fett i kroppen!

e og Deilig e d fristen r ifte oppskr

De D eil iliige gemye og g NYHET f ste fri s en nd de e DVitamiop on pps psk kri riffte Barnehage med fokus på kostho ko kosthold old old ter er r jon Foto: Jeanette Larsen

Foto: Erlend Haugen

Foto: Sofia Lis Sterner

- skistjerne og eride Champion Free

Send oss navn, adresse, telefonnummer og gjerne mailadresse til nye abonnenter. Send det pr mail: info@soma.no eller pr post: Soma Nordic AS, Årvollskogen 95, 1529 Moss. Send oss også ditt eget navn og adresse.

NEWS

Verv nye Soma News abonnenter!

Søtsuget forsvant med Betaglucare lucare re© revolus an! vi leder - ndø Sommerens matlaging gjøre gjøres res ute utendørs tend ørs

isk med frisk g fr erk og sterk Slank st ag Slank, ag ra av vårens foredr k! mak! d ny smak! Gå ikke glipp b med bev enbev Zenbev HET - Z n NYHET Caricol og barn optimal ernæring Odd Sørbøe - 96 år gamle vju ttinter Portre

Jakten på nærin gsrik mat og god helse for mor og Nydelige høstoppskrifte barn r Helsehus i Østfol d Stevia - snart for det norske marked klar et Musiker på lavkarbo!


Cocosa Pepperkaker!

Extttrraa Virgin 50 g Cocosaa Ex 11550 2 dl sukkker ½ dl lys sirup 1 dl vann ær geffæ ½ ssss malt innge 1 sss kkanel erneellik dder ¼ ssss malt kryd ½ ss natrroon eel fint CCaa. 66,5 dl speltm 60 stk. a. 6 Ca

Smelt Cocosa, sukker og sirup i en kasserolle. Tilsett vann, krydder og mel iblandet natron. Arbeid deigen smidig på melet bakebord. La deigen hvile i kjøleskap i en plastbolle eller pakket i plastfolie - gjerne over natten. Ta deigen ut og kna den myk (det skjer når den kommer litt ut i varmen) Kjevle deigen ganske tynt ut på melet bakebord, og trykk ut kaker ved hjelp av former. Stekes midt i ovnen ved 190 grader ca. 6 minutter. Nyt deilige, sprø og sunne pepperkaker! Oppbevar i tørr, tett kakeboks

For mer informasjon om våre produkter, fagartikler eller oppskrifter, gå inn på: www.soma.no eller ring oss på telefon: 69 23 27 70

Soma News nr. 4, 2011  
Soma News nr. 4, 2011  

Soma News nr. 4, 2011

Advertisement