__MAIN_TEXT__

Page 1

NEWS

SOMA KUNNSKAP, INSPIRASJON OG PRODUKTER FOR BEDRE HELSE

0312

Linn & Christer

– fra sykdomspreget hverdag til dager fylt av glede og energi! Hvorfor er det omega 6 i Udo´s Choice?

Sukker

Foto: Fotograf Tvete

– en folkefiende

Soma – mye mer enn bare mat! Høstens store foredragsturne Antioksidanter fra egen hage Norsk Psoriasisforbund 50 år - Hvor går veien videre i behandling av hudsykdommer? Tarmskylling midt i Oslo sentrum!


Sommeren er snart over og høsten er like rundt hjørnet. Det er allikevel i skrivende stund et stort håp om flere uker hvor værgudene kan tilby oss noen flotte dager med sol og varme. Forhåpentligvis har du fått ladet batteriene og er klar for høstens mange gjøremål! Vi i Soma har planlagt høsten og din første mulighet til å treffe oss, er på seminarturne med Thorun og Lars. I høst er det syv byer som får besøk av oss, og tema for foredraget er «Sukker og fett på godt og vondt». Les mer om tema på side 4--6 og meld deg på før det blir fulltegnet.

Et must i forkjølelsessesongen! Er du lei av å ikke ha noe å slå tilbake med når forkjølelsessymptomene dukker opp? Prøv Citrosept! For mange har Citrosept grapefruktkjerneekstrakt blitt en kjær venn i influensa- og forkjølelses-sesongen. Citrosept inneholder hele 84 % standardisert grapefruktkjerneekstrakt i en base av vegetabilsk glyserol og renset vann, og er ØKOLOGISK. Kjennere av grapefruktkjerneekstrakt vil gjenkjenne produktets gode kvalitet på styrken og den karakteristiske smaken. Produktet er ikke «etsende» og kan trygt dryppes rett i halsen når du brygger på noe. Bruk den gjerne også forebyggende: 15 dråper i litt juice/ vann, 1-3 ganger om dagen.

Debatten rundt tema «Omega 6 i kosten» har rast i mediene det siste året og forvirringen er til å ta og føle på – er Omega 6 farlig, eller…? Lars Ranes har laget en fantastisk artikkel i denne utgaven som gir deg en god forklaring på hvorfor Udo´s Choice inneholder omega 6 og hvorfor den er så viktig for oss.

Som alltid følger det gode tilbud med bladet, benytt muligheten nå til å gjøre gode kjøp!

I juni begynte Torill Szwarc Avdal å jobbe hos oss som salgssekretær. Hun vil blant annet være stemmen du møter i telefon når du ringer til oss. Torill har vært ansatt i Helly Hansen AS i 27 år, et av Norges sterkeste varemerker, hvor hun var en del av salgsteamet. Hennes engasjement har vært innenfor salg og marketing med hovedansvar for Business to Business. «Etter mange år i sportsbransjen gleder jeg meg til å ta fatt på nye og spennende oppgaver i Soma Nordic sammen med engasjerte kollegaer», sier Torill.

Jeg ønsker dere alle riktig god lesing og en frisk høst med mange spennende opplevelser!

Soma Nordic AS

God lesing!

Soma Nordic AS er utgiver av Soma News som kommer ut 4 ganger i året.

Vennlig hilsen Anne Hegbo Redaktør

Redaktør: Anne Hegbo, anne@soma.no Opplag: 15 000 ex. Layout: Tomas Friberg, 07 Gruppen

2

Vi vet at mange har savnet det gamle heftet om Bitterstern. Nå lager vi det opp på nytt med en del endringer, samt at vi har lagt inn delige konfektog drikkeoppskrifter hvor du kan bruke Bitterstern. Håper du liker heftet og at du finner nyttig informasjon i det!

Ny medarbeider hos Soma Nordic AS!

Steviosa-serien vokser og den nyeste «babyen» i familien er Steviosa sukker. Les mer om det nye produktet og la deg inspirere av spennende og gode oppskrifter. Har du prøvd tarmskylling før? Eller er du litt skeptisk? Jeg tilhørte nok skeptikergruppen, men etter å ha lest artikkelen til Lars, som er basert på hans besøk hos Tveitan Klinikken, så må jeg si at noe har vekket interessen min – les selv og se hva du syntes!

Har du savnet det «gamle» Bittersternheftet?

Kunnskap, inspirasjon og produkter for bedre helse Abonnement: Send en mail til info@soma.no med ditt navn og din adresse, så får du magasinet sendt GRATIS hjem til din postkasse! Soma Nordic AS – Årvollskogen 95 – 1529 MOSS


På toppen av Tippeligatabellen! Foto: SØNSTRØD FOTOGRAFENE

STRØMSGODSET 2012

Rad 1 (fra venstre): Erik Dag Knudsen (lege), Mohammed Abu, Mads W. Gundersen, Gustav M. Wikheim, Borger Thomas, Adam Rad 2 (fra venstre): Jon Grande (ass. matr.forvalter) Larsen Kwarasey, Ronny Deila (hovedtrener), , Mounir Hamoud, Razak Nuhu, Ole Amund Lars Cramer, Andrè Hanssen, Ola Kamara, Thomas Andre Ødegaard (keepertrener) Sveen, Bardh Shala, Anders Konradsen, Øyvind Storflor. , Haakon Lunov (ass.trener/toppspillerutvikle Alfred Sankoh, Alexander Aas, Kim Andre Madsen, Krister Aunan, Lars Chr. Vilsvik, r), Jan Tore Bjerkeli (matr.forvalter.) Rad 3 (fra venstre): Bjørn Petter Ingebretsen (ass.trener), Mette Rosseland (personlig utvikler), David Aronsen (fysioterapeut Martin Rønning Ovenstad, Jostein Flo ), Muhamed Keita, Lars Iver Strand, Stefan (sportslig leder), Terje Lysthaug (oppmann). Johansen, Peter Kovacs, Lars Sætra, Adama Diomande,

Strømsgodset ligger (før sommerferien) på toppen av Tippeligatabellen. Soma har samarbeidet med klubben i flere år via produktsponsing og det har vært spennende å følge deres utvikling. Godset har blant annet opplevd mindre betennelser ved bruk av oljeblandingen Udo’s Choice, mens Urbase har bidratt til raskere restitusjon og mindre ødemer. Tekst Kenn Hallstensen Siden januar 2006, da jeg ble ansatt som kostholdsansvarlig i Strømsgodset, har spillerne i Godset brukt oljeblandingen Udo’s Choice. Vi har gjennomført en rekke tiltak, der kostholdsomleggingen har vært det viktigste. Det er derfor ikke lett å peke på en ting med hensyn til de utrolig gode resultatene vi har opplevd på fettprosent, skader, sykdom og markører for stress. Det vi kan si med sikkerhet er i alle fall at Udo’s Choice har bedret fettsyresammensetningen hos spillerne, og at vi har opplevd et kraftig

fall i verdiene på betennelsesmarkører i de mange blodprøver vi har tatt. Gjennom forskning er det grunn til å tro at Udo’s Choice også har vært med på å senke gjennomsnittlig fettprosent blant spillerne, der vi har noen av de beste resultatene publisert for fotballspillere i hele verden. Urbase, som er et pulver med de basiske mineralene kalsium, magnesium, natrium og kalium, begynte vi å bruke på et senere tidspunkt. Her har vi ikke objektive tester,

men både spillere og det medisinske apparatet har rapportert at de føler dette tilskuddet fører til mindre kramper og strekkskader. Flere spillere har også rapportert at det hjelper til med å bli kvitt overflødig ekstracellulær væske (ødem), og at søvnkvaliteten blir bedre. Spesielt er vi påpasselige med å bruke Urbase i sommerhalvåret, da man svetter mer, og man er mer utsatt for tap av salter og basiske mineraler.

Kvalitetsstempel på Udo´s Choice Olympiatoppen har, som vi har skrevet tidligere, revidert kosttilskuddsprogrammet for Olympiatoppens stipendutøvere.

i Cambridge, England som analyserer og klarerer batcher av kosttilskudd i analysesystemet Informed Sport.

Olympiatoppen sier følgende: «Vårt utgangspunkt er at det er en risiko for at norske idrettsutøvere kan avlegge positiv dopingprøve som følge av kosttilskuddsbruk. Med bakgrunn i denne risikoen har Olympiatoppen gått et steg videre for å kvalitetssikre bruken av kosttilskudd blant Olympiatoppens stipendutøvere».

Vi har valgt å gjøre dette med Udo´s Choice, noe som innebærer at hver ny batch med Udo´s Choice som blir produsert, testes her.

Kvalitetssikringen av kosttilskudd blir gjennomført av laboratoriet HFL Sport Science

En ekstern faggruppe tilknyttet Olympiatoppen vil velge ut et sortiment av kosttilskudd som tilfredsstiller behovene til Olympiatoppens stipendutøvere. Dette vil være kosttilskudd som er vitenskapelig dokumentert med hensyn til ernæringsmes-

sig behov blant idrettsutøvere og/ eller prestasjonsfremmende effekt, som har høy kvalitet og som er kvalitetssikret i henhold til systemet Informed Sport. Etter at vi valgte å få testet Udo´s Choice er det med stolthet og glede vi kan si at den er ett av produktene som er plukket ut og godkjent til bruk av Olympiatoppen. Følg med på Udo´s Choice flaskene fremover – de vil heretter merkes med Informed Sport merket som du ser her.

3


Sukker – folkefiende nummer en USA har vært ledende i utviklingen på mange områder, men ikke bare på godt. Konsekvensen av det «metabolske syndrom», som hele det amerikanske samfunnet i mer eller mindre grad er rammet av, har for alvor begynt å komme til syne. Av Lars Ranes

Fedmerelaterte sykdommer regnes nå som en trussel mot den nasjonale sikkerheten i USA: 25% av unge menn som søker til forsvaret avvises pga fedme.

4


I følge en artikkel i det anerkjente tidsskriftet Nature1, som ligger til grunn for denne artikkelen, går nå hele 75 % av det amerikanske helsebudsjettet med til å behandle følgene av metabolsk syndrom. Det utgjør 900 milliarder kroner, og sukker har fått mye av den tvilsomme «æren» for det.

Fedme og metabolsk syndrom Metabolsk syndrom er en grunnleggende ubalanse i kroppens stoffskifte - metabolsk dysfunksjon er et annet navn. Kjennetegnet er dårlige blodfettverdier, høyt blodtrykk og insulinresistens, og følgene er diabetes og hjerte- og karsykdom. Mange mener at fedme er hovedårsaken til metabolske syndrom, men overser at 40 % av normalvektige også rammes av metabolsk syndrom. Det er riktigere å se på akkumulering av kroppsfett, spesielt bukfett, som en av flere mulige resultater av metabolsk syndrom, fremfor en årsak. Uansett: høyt forbruk av sukker forårsaker både fedme, metabolsk syndrom og dets følgesykdommer.

avhengighetsskapende effektene til sukker utredes nå gjennom en rekke studier, og flere av dem er allerede kartlagt. Likhetene stopper ikke her: Alkohol belaster leveren, og det samme gjør sukker. Sukkerarten fruktose, som er konsentrert i High Fructose Cornsyrup og enkelte andre «naturlige» søtningsmidler, kan knyttes til lever-toksisitet og det som betegnes som ikke-alkoholindusert fettlever. Det vi kjenner som sukker (hvitt/ brunt) fra dagliglivet består av like deler fruktose og glukose, og begge øker produksjonen av fettstoffer i leveren. Det fremkommer Sukker regnes som den største bidrags- på en standard test yteren til metabolsk syndrom, som med hos fastlegen som «dårlige» blodfettfølgesykdommer «spiser opp» 75% av verdier - for mye det amerikanske helsebudsjettet – hele triglyserider og 900 milliarder kroner. «dårlig» kolesterol.

Tilgjengeligheten er problemet

Naturen gjorde det vanskelig for mennesker å fråtse i sukker: det var kun tilgjengelig i form av moden frukt noen få måneder hvert år – når mennesker og dyr hadde behov for å legge på seg i forkant av en hard vinter. Å sanke honning var risikosport pga skarer med stikkende bier som forsvarer kubene med livet som innsats. Med andre ord: naturen gjorde sukker lite tilgjengelig, mens mennesket har gjort det lett. Sukker er lett og billig å utvinne fra sukkerrør og sukkerneper, og «alle» liker det. Det har matindustrien skjønt, og frister oss derfor med sukkerholdig mat i utallige varianter.

Sukker virker som alkohol Man blir ikke «full», men fet og avhengig. De

Litt er ok – mye er ikke ok I løpet av de siste 50 årene har sukkerforbruket blitt tredoblet på verdensbasis, og enkelte konsumerer fjerdedelen av sitt daglige energiinntak fra næringstomme sukkerkalorier. Noen har gener som er spesielt sensitive for sukker, og gjør at de lettere blir fete og insulinresistente av det. For alle blir det et spørsmål om hvor mye man tåler før det ender i metabolsk syndrom. Begreper som glykemisk indeks er nyttig å kjenne til. Hvitt sukker, og «raffinerte» karbohydrater som vi finner i hvitt mel, ris og pasta, er karakterisert som høy-glykemisk mat. Et overforbruk av slike matvarer er antageligvis hovedårsaken til metabolsk syndrom, diabetes og hjerte/kar-sykdom i vårt samfunn.

Konklusjon Å finne mottiltak mot sukkertrusselen er kanskje det viktigste vi kan gjøre for å redusere samfunnets helseproblemer. Det betyr ikke at hverdagen må bli mer kjedelig og uten søt smak og kos. Det finns nå mange gode søtnings-alternativer, ikke minst med godkjennelsen av Stevia. Se artikkel på side 24 - 25 om hvordan vi kan søte på den «lavglykemiske» måten. Referanser Lustig Robert H. et al, The toxic truth about sugar, Nature, 2 febr. 2012, volume 482, s 27

Fakta Metabolsk syndrom Metabolsk syndrom er en grunnleggende ubalanse i kroppens stoffskifte - metabolsk dysfunksjon er et annet navn. Kjennetegnet er dårlige blod-fettverdier, høyt blodtrykk og insulinresistens, og følgene er fedme, diabetes og hjerte- og karsykdom.

Sukker og stivelse Det vi kjenner som sukker (hvitt eller brunt) fra dagliglivet består av like deler fruktose og glukose. Sukker er derfor et di-sakkarid (di betyr to), som består av to «monosakkarider» (mono betyr en). Melkesukker (laktose) er et annet kjent disakkarid, og består av glukose og galaktose. I leveren omdannes andre monosakkarider enn glukose til glukose – det er kun det karbohydratet som kan omsettes direkte til energi. De sukkerstoffene som det er mest av i maten er polysakkarider (poly betyr flere og sakkarider betyr sukker). Når polysakkaridene består av kjeder av glukose-enheter (stivelse) som i hvitt brød, potet, ris og pasta, har det minst like stor effekt på blodsukkeret som hvitt sukker.

5


Kunnskap til nytte og inspirasjon - høstens foredrag om sukker og fett Det metabolske syndrom rir vesten som en mare og truer vår velferd og helse. Det som før var gammelmannssykdommer, rammer nå barn og ungdom. Utviklingen krever at samfunnet er villig til å ta til seg ny kunnskap. Hvordan påvirker sukker kroppen vår: Hjernen, leveren, blodårene, stoffskifte og energiproduksjonen? Hvordan virker fett kontra sukker? Hvordan praktisere

et hverdagskosthold som både er helsebringende, lettvint og velsmakende? Vi gir deg oppdatert status på forskningen, og praktiske hverdagsråd. Vårt motto er å gjøre tung og kompleks kunnskap lett forståelig

- med bilder og illustrasjoner. Kunnskap skal være inspirerende og praktisk, og vi stiller med vårt populære foredragspar Lars og Thorun Ranes. Vel møtt til en berikende aften – til å bli klok av!

sUkkeR oG Fett PÅ Godt oG Vondt! FOREDRAGSMENY • • • • • • •

Hvordan påvirker sukker kroppen vår Sukker, fett- og kolesterolstoffskifte Sukker og kreft God fettforbrenning motvirker metabolsk syndrom Gode råd for å redusere sukkerbelastningen Hvordan søte med Stevia – sterke og svake sider Oppskrifter med Stevia og gode fettsyrer

Dato

MELD DEG PÅ!

By

Dag

Tid

Sted

Trondheim

Torsdag

13 sept.

18.30 – 21.00

Clarion Hotel Bakeriet

Molde

Mandag

17 sept.

18.30 – 21.00

Rica Seilet Hotel

Ålesund

Tirsdag

18 sept.

18.30 – 21.00

Rica Parken Hotel

Bergen

Onsdag

3 okt

18.30 – 21.00

Radisson Blu Hotel Norge

Kristiansand

Torsdag

4 okt

18.30 – 21.00

Hotel Norge

Tønsberg

Torsdag

1. nov

18.30 – 21.00

Kompetansebyggeren i Fjordgaten 2 (inngang og parkering mot syd)

Oslo

6

Tirsdag

30 okt

18.30 – 21.00

Radisson Blu Plaza Hotel

PÅMELDING Seminarene er GRATIS Påmelding gjøres direkte til: info@soma.no eller pr telefon: 69 23 27 70 Vel møtt!


Fantastisk effekt på Nemi med Pet Sun Chlorella! Gjennom våre Facebook-sider, kom vi i slutten av april i kontakt med matmor Inger Hanne som kunne fortelle oss følgende glad-historie: «Vår Nemi, australsk terrier, fikk plutselig kløe, mistet pels og øyene ble full av «smuss». Dette var i mai 2011, da var hun nesten 2,5 år gammel. Etter besøk hos veterinær ble hun behandlet for reveskabb og en del blodprøver ble tatt. Nemi forandret seg fra å være en tøff, artig, glad unghund, til å bli et stresset, nervøst «vrak» og den pelsen hun ikke klødde vekk, bet hun vekk. Det har vært et år med mange veterinærbesøk, blodprøver, hudtester, stoffskifteprøver, kortison, antibiotika, øyedråper, medisinsk-shampoo, Cortavance spray, allergifòr osv., men hun viste ingen tegn til bedring. I desember 2012 la vi om til råfòr, noe vi har fortsatt med. Konklusjonen ble: Atopisk dermatit og jeg «kastet meg» igjen over internett og Google. Noe av det første jeg finner, er om noen som har forsøkt Zyrtec… Jeg kommer i kontakt med ei fantastisk hjelpsom svensk dame

Før

(veterinær), ber om råd og får anbefalt dose. Etter to uker på Zyrtec ble Nemi rolig og avslappet, kløingen avtok litt, men øyene var fortsatt ille, og utslettet forble der. Så googlet jeg meg frem til Pet Sun Chlorella. Selv om jeg ikke fant ut noe som tilsa at denne kunne hjelpe mot atopi/ allergi, stod det på Soma Nordic sine sider at den «styrker immunforsvaret. Jeg vet at Atopi immunforsvaret betyr at hundens immunforsvar overreagerer, så jeg bestilte en boks. Straks vi var ferdig med Zyrtec-kuren, begynte vi med Pet Sun Chlorella. Det har bare gått 17 dager, og kanskje er det for tidlig å juble, men vi har fått en «ny hund». Hun klør ikke mer, øyene er fine, utslettet borte!! og vi gleder oss til all pelsen kommer tilbake. Anbefales»

Før

Før Soma News gikk i trykken, kontaktet vi Inger Hanne igjen for å høre om Nemi fortsatt var like bra. Inger Hanne svarte at bedringen har fortsatt, og at det nå har vokst ut ca 2 cm pels der hun hadde klødd vekk alt. Inger Hanne avslutter med følgende: «Og artig for oss er at vår gamle, late, bedagelige Fleur (storesøster til Nemi), på 8 år er blitt en glad og hyper ungdom igjen. Etter at vi i all hast måtte operere vekk hennes livmor grunnet betennelse, begynte jeg å gi henne også. Så nå får begge 10 stk Pet Sun Chlorella hver dag:-) og vi har to glade flotte Aussie igjen :-)».

7


Foto: Fotograf Tvete

Linn & Christer Fra sykdomspreget hverdag til dager fylt av energi og glede Linn er 24 år, nyutdannet ernæringsfysiolog, og jobber i dag i Balansert Mat (www.balansertmat.no) hvor hun holder spennende kostholdskurs, foredrag og konsultasjoner. Linn er også en aktiv blogger om mat, kosthold og hverdag (http://linnsin-verden.blogspot.com). Christer er 25 år, samboer med Linn, og arbeider som selger.

Barne- og ungdomstiden Christer fikk diabetes type 1 som 6-åring, noe som betyr at bukspyttkjertelen hans ikke fungerer og han må derfor sette hormonet insulin selv med sprøyte til alle måltider. I tillegg har Christer cøliaki, så fra han var 13 år ble all loff og hvetebaks byttet ut med glutenfri bakst. Linn har slitt med mageproblemer siden hun var lita jente. Mageproblemene var spesielt merkbare når hun var hos sine kjære besteforeldre, hvor nybakte hveteboller var en sikker favoritt. Flere legebesøk ga ingen resultater, og Linn lærte seg å leve med den vonde magen. Hun trodde en stund at alle mager var som sin egen. Da hun startet på studier i Oslo, ble problemene intense og mer alvorlige. Dagene var preget av kraftige magekramper og en fordøyelse ute av kontroll. Flere legebesøk ventet og hun opplevde stadig ikke å bli tatt på alvor.

En ny hverdag En studievenninne av Linn anbefalte henne å 8

prøve ut et kosthold med mindre karbohydrater og mer fett. Linn var skeptisk, siden hun var oppvokst på «light-produkter» og trodde at fett var farlig for kroppen. Hun valgte likevel å prøve, og kontaktet en ernæringsterapeut. Ernæringsterapeuten anbefalte både Linn og Christer å legge om kostholdet. Etter bare noen uker merket de begge forbedringer på kroppen. Linn’s mage ble gradvis bedre, ikke minst da hun fant ut at hun burde holde seg unna hvete, sukker og laktose. Christer trappet ned på insulindosen fra omkring 35 enheter hurtigvirkende insulin om dagen, til 8 enheter. Han merket at kroppen var lettere og at han hadde mer energi på trening.

og med Udo´s Choice Oljetilskudd for å få i seg de gode fettsyrene. Etter noen måneder var kroppen fin igjen, og Linn forsto virkelig alvoret av hvor viktig det er med riktig kosthold.

Tilbakefall

En sprudlende kropp med massevis av energi kom til syne, og søvnbehovet forsvant. Før kunne han sove til gjerne tolv og ett på dagen, og likevel ikke være uthvilt. Nå er han oppe og hopper klokken syv helt av seg selv! Linn merker også godt at kroppen har det godt og at alt er i balanse. Mageproblemene er helt forsvunnet og hele kroppen er hoppende glad. Energien er til å ta og føle på i heimen takket være juicen, alle næringstoffene de får i seg fra blant annet grønt tilskuddet og ikke minst oljen. Linn jobber nå i Balansert Mat og holder foredrag, kurs og hjelper andre med å få en hoppende glad kropp.

Høsten 2012 dro Linn av gårde for å studere i København. Det gikk ikke lang tid før magen på nytt startet å gjøre opprør, etter noen utskeielser med øl og annen sukkerholdig mat. Da Linn ble sengeliggende og ikke kom seg opp på annen måte enn å krabbe langs gulvet, startet en ny rekke legebesøk uten hell. Etter hjelp fra naturterapeut og en oppegående ernæringsfysiolog fant hun ut at tarmen var full av sopp (Candida) og at denne lever på sukker og gjær. Linn måtte nok en gang ribbe kostholdet sitt helt for melk, gluten, sukker og gjær, og ble stadig bedre. Hun startet med probiotika for å bygge opp tarmen igjen,

En velfungerende kropp Kroppen kan tåle feilspising i lang tid, for så godt er kroppen vår utviklet, men brått sier det stopp og kroppen slutter å fungere som den skal. Da Linn flyttet hjem igjen, startet hun og Christer med juicing. Hver dag tar de grønnsaker, litt frukt, Udo´s Choice og grønt pulver full av næring i juicemaskinen. Etter bare en uke merket Christer at kroppen kom i balanse.


«Det handler om å komme i balanse, da stabiliserer alt seg. Enten det er vekten, humøret, konsentrasjonen, eller treningslysten», sier Linn.

Foto: Fotograf Tvete

Kosthold uten gluten og med riktige karbohydrater Linn og Christer spiser nå et kosthold uten gluten og velger de riktige karbohydratene. - Vi spiser mye kikerter, grønnsaker og noe frukt og bær. Dessuten bruker vi massevis av gode oljer på maten og krydrer den med mye chilli, hvitløk og ingefær. Vi baker også deilige briks, brød og kaker av nøtter, kjerner og noen glutenfrie vegetabilske melvarianter som amaranth mel, kikertmel, og bokhvete. Vi steker og baker mye med cocosa, og elsker å bruke kokosmelk i supper, sauser og lignende. Christer, som har spist tørre, glutenfrie brød og bakverk siden han var 13 år, er strålende fornøyd med all den deilige baksten de kan trylle frem bare ved hjelp av noen egg, nøtter, kjerner og oljer. Linn er fan av de naturlige søtningsmidlene og foretrekker stevia i te, kakao og lignende, samt stevia og kokossukker i bakst. Linn og Christer har et hav av favorittoppskrifter som ligger på bloggen til Linn, men begge er veldig glad i de deilige mandelkjeksene som er så enkle å smekke sammen. - De er fantastiske med ost eller annet pålegg. Alle som smaker dem blir hekta - prøv du også!

Mandelkjeks 2 dl mandler 1 dl sesamfrø 2 eggehvitter 1/2 ts salt ½ ts Steviosa sukker 2 ts fiberhusk å Kjør mandlene til mandelmel (husk elig skikk kjør lenge nok, så det blir mel). Bland alle ingrediensene og rør flate godt. Form runde kuler og trykk de de fukte ha å på et bakepapir. Jeg liker er form og fingre når jeg trykker de flate og over alt de runde og fine. Strø havs 5 stek i ovnen på 180 grader i 20-2 ! NAM . minutter avhengig av størrelse

9


Høsten er her – kom deg ut og plukk bær!

Her står Linda med litt av dagens fangst som vi fant i hekken - 3 kg Svartsurbær

10

Sensommer og tidlig høst er en fantastisk tid for deg som har tid til å komme deg ut og plukke av naturens mangfold. Hvis du i tillegg vet hva du skal lete etter, kan du gjøre noen kupp - som her, hvor det viste seg at vi hadde Svartsurbær (også kalt Aronia-bær) i hekken. Kom deg ut og fyll opp fryseren med herlige antioksidanter som du kan nyte godt av hele vinteren!


Noen av Norges kraftigste

antioksidanter kan du finne i egen hage...

I Norge er vi bortskjemt på tilgangen til naturlige antioksidanter i form av viltvoksende ferske bær. De skinner som små fargerike skatter i skog og mark og roper om å bli sett og plukket. Noen av dem har du kanskje allerede voksende i hagen. Vi oppfordrer deg til å gå ut og høste inn av overfloden. Det er nå du kan fylle opp fryseren og ha tilgang til ferske antioksidanter hele vinteren. Du kan lage saft, syltetøy, fryse ned hele bær til å ha i smoothies osv. Det er lett å komme igang og her viser vi deg også noen oppskrifter – Vi skulle ut og plukke bær, men kom ikke lenger enn til hekken... Tekst og Foto: Linda Skarnes og Kevin Charlton Bækkevold

Like mye omega-3 i blåbær som i laks I forhold til energinivået er det like mye omega-3 i blåbær, multer og tyttebær som det er i fisk. Et økt inntak vil bedre kosten vår. Det er en kjent sak at fet fisk inneholder mye omega3-fettsyrer, men at ville bær er en god kilde til omega-3, er nytt for de fleste av oss. - Ville bær inneholder også andre viktige næringsstoffer vi ikke forbinder med bær. Et økt inntak av blåbær, multer og tyttebær, og sikkert også andre bær, vil bedre kosten vår, sier Elling Bere, postdoktor ved Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo Ville bær - sunt og gratis På høsten bugner mange steder i skog og mark av ville bær som krekling, blåbær, tyttebær og molte. Disse bærene ligger langt over frukt og grønnsaker når det gjelder innhold av antioksidanter. Vitaminene A, C og E er kanskje de mest kjente antioksidantene. Hver antioksidant har sin spesielle egenskap, og sammen forsterker de hverandres effekt. Fargesterke frukter, bær

og grønnsaker inneholder oftest mye antioksidanter. Det er fordi de har høyt innhold av flavonoider og karotenoider. Også sammensetningen av antioksidanter er spesielt god i bær. (ref. frukt.no) Vi fant en ”skatt” i hekken Mange nordmenn vet ikke at de har en skatt i hagen. Svartsurbær, Aronia melanocarpa, er nemlig mest kjent som en prydbusk og mange har nettopp kjøpt den til det –å pryde hagen eller å skille tomten mellom seg og naboen. Mange har nok også rettet en advarende pekefinger mot sine barn og bedt de om å ikke spise bærene, fordi de kan være giftige. Så feil kan man ta. Aronia er sunnere enn blåbær! Selv forsto vi nytteverdien av disse mørkeblå bærene først i fjor høst. De to foregående årene har de fått henge i fred og råtne utover høsten. Det skal ikke få skje igjen.

Bli med og lag syltetøy! På neste side viser vi deg hvordan du kan bruke Stevia som søtning...

Svartsurbær er stinne av antioksidanter. Antocyaniner gir svartsurbær den flotte, mørke fargen. Fruktene inneholder mye vitaminer, bl.a. vitamin A, E, og B2, og katalyserer opptak av vitamin C. Ellers innehar de mye av mineraler og sporstoffer som jern, molybden, bor, jod og kalsium. Bærene inneholder også antioksidanter i form av andre flavonoider. I faglitteraturen angis det at antioksidantinnholdet i bærene er fem til ti ganger høyere enn i tranebær. Ved å spise en neve ferske bær hver dag øker man kroppens reserver av antioksidanter. Har du ikke tilgang til bær, er et antioksidanttilskudd et godt alternativ!

Foto: Kim Holthe, frukt.no

Blåbær, multer, tyttebær, rips, stikkelsbær, bringebær, jordbær er navn på noen av de mest tilgjengelige bærene du kan komme over. Kom deg ut og plukk i bøtter og spann. Ville bær har et innhold av antioksidanter som ligger langt over frukt og grønnsaker. Er du riktig flink kan du med et par dagers innsats i skog og mark sikre deg et forråd som varer hele vinteren i gjennom.

11


Lag saft og syltetøy Foto: Kevin Charlton Bækkevold

–med Steviosa

Aronia, eller svartsurbær om du vil, egner seg svært godt til saft. Er du ikke så heldig å ha en saftpresse eller en saftkoker i skapet kan du bruke et silklede. Det fås kjøpt til en billig penge i jernvarehandler eller butikker med kjøkkenutstyr. Du kan lage saft av aronia alene eller sammen med andre frukt og bær, slik som for eksempel eple, blåbær, rips, bringebær, jordbær eller druer. Syltetøy kan lages av alle slags bær, så her er det bare å velge din favoritt. Her får du en syltetøyoppskrift med jordbær og Steviosa.

Saft av aronia:

Rørt jordbærsyltetøy

2 kg aronia bær renset og vasket 4 dl vann, mindre om bærene er frosne Steviosa pulver

Gir ca. ½ kg syltetøy

Vask bærene og ta bort de som er mugne og råtne. Du trenger ikke å rense bort stilker. Kok bær og vann på svak varme. La dem trekke under lokk til de har falt sammen og skiftet farge. De bør ikke koke i stykker. Vri silklede opp i kokende vann, anrett silklede over en ledig kasserolle, hell alt i og sil saften fra. La det stå slik et par-tre timer, eller til all saften er silt ut. Smak til med Steviosa pulver til slutt. Fyll saften på rene, varme flasker. Frys gjerne ned, for saften holder bare en uke eller to i kjøleskap. Aroniasaft pleier å blandes med eplesaft. Epler kan gjerne kokes sammen med aroniabærene. En blandingssaft med epler kan også brukes som grunnlag for å lage rødvin. 12

500 g jordbær 1 ss Steviosa sukker ½ ts johannesbrødkjernemel Rens og skjær jordbærene i små biter. Tilsett Steviosa sukker og rør med gaffel til de er litt most sammen. Eller kjør de i en kjøkkenmaskin med kniv på lav fart sammen med Steviosa sukkeret slik at de lett hakkes til småbiter. Hvis du ønsker en litt tykkere konsistens rører du inn johannesbrødkjernemel. Fyll på glass og oppbevar i kjøleskap. Ferskt syltetøy holder seg i kjøleskap ca. 4-6 dager – Frys ned det du ikke bruker innen 6 dager i små porsjoner slik at du alltid har friskt/ferskt syltetøy du kan ta opp av fryseren!


2 Antioksidanttilskudd

- for deg som ikke har tid til bærplukking Høsten er her igjen, og dessverre følger ofte forkjølelser i kjølvannet. Fortvil ikke hvis fryseren nå ikke bugner over av selvplukkede bær – her har du to gode alternativer: Acai-Max og Granateple-Eliksir. Veksle gjerne mellom forskjellige tilskudd i stedet for å ta det samme hele tiden, så får kroppen den variasjonen den trenger for å holde seg sunn og frisk høsten igjennom.

Acai-max Start høstdagene med Acai-max. Her får du et naturlig tilskudd av antioksidanter uten kunstige tilsetningsstoffer. Hva sier forskningen? Flere studier viser at Açai-bærene har unike antioksidative egenskaper, både i forhold til potens og bredspektrethet, og at kombinasjonen av ”hurtigvirkende” og ”saktevirkende” antioksidanter er svært gunstig. Forskning viser videre at bare om lag 10 % av Açai-bærenes høye antioksidantaktivitet kan forklares med innholdet av antocyaniner, noe som indikerer at det er andre polyfenoler som bidrar til størsteparten av den antioksidative aktiviteten. Dr. Nicholas Perricone – en anerkjent hudlege og anti-aging guru fra USA – trekker frem at det er 3 hovedgrunner til at Açai er å finne på toppen av hans supermat-liste: • Bærene er stappfulle av antioksidanter – motvirker tidlig aldring • Açai er rik på essensielle fettsyrer, kostfiber og fytosteroler, som virker i synergi og er gunstig for kolesterolet, hjerte/kar og fordøyelsessystemet. • Bærene har en bortimot perfekt aminosyresammensetning og inneholder verdifulle sporstoffer. Slik understøttes kroppens proteinsyntese, bl.a. i musklene. Alt dette er i følge Dr. Perricone nøkkelfaktorer for å holde huden ung, samtidig som du reduserer risikoen for livsstilssykdommer.

Granateple-Eliksir Forskningen har avdekket en klar sammenheng mellom oksidativt stress og de degenerative folkesykdommene. Forskningen viser også at antioksidantenes oppgave er å nøytralisere frie radikaler og redusere oksidativt stress og betennelse i kroppen. Granateple har høye konsentrasjoner av polyfenoler, som er den største familien av antioksidanter. Granateple har i studier vist seg nyttig og effektiv ved en lang rekke degenerative tilstander: • Hjerte- og karsykdom • Nevrodegenerative tilstander som demens og Alzheimer • Kroniske betennelsessykdommer som leddgikt Individuelle variasjoner i nytteeffekten av granateple knyttes til individuelle variasjoner i menneskets tarmflora. For å overkomme denne barrieren, og for å øke antioksidantenes/ polyfenolenes biotilgjengelighet, er helt eller delvis fermentert granateplejuice å foretrekke, som konsentrat eller i frysetørret form. Daglig inntak av en slik granateplekilde kan trygt anbefales for alle som ønsker å leve lengre, og som et nyttig terapeutisk basisverktøy for behandling av en rekke kroniske og degenerative plager og sykdommer. Hva får du i flasken Hver flaske Granateple-Eliksir inneholder juicen/fruktmassen til 50 solmodne granatepler, ferskpresset og skånsomt konsentrert. Produktet tilfredsstiller organiske/ økologiske renhets-standarder. Hver flaske inneholder hele 30 000 mg polyfenoler som er 21 ganger mer enn i en liter fersk granateplejuice (1409 mg/l i snitt). 10 ml Granateple-eliksir gir 300 mg med polyfenoler og anbefales som daglig forebyggende-/vedlikeholdsdose.

13


Norsk Psoriasisforbund 50 år

Hvor går veien videre i behandling av hudsykdommer? Med «verdens beste indre hudolje» som en av våre bestselgere har det vært en selvfølge for Soma Nordic å være medlem av Norsk Psoriasisforbund. I vinter gjennomførte vi en case-studie blant forbundets medlemmer hvor opp til 50 personer kostnadsfritt kunne teste ut Udo’s Choice oljeblanding (se omtale til slutt). Av Lars Ranes

Den 13. april i år deltok vi på forbundets 50 års-markering i Oslo kongressenter, og gir her et utdrag fra foredrag, og publiserte artikler i forbindelse med jubileet.

Naturen har alltid hatt gode råd for hudproblemer Flere helsestasjoner tilbyr i dag lysbehandling mot psoriasis, hvor hele kroppen bestråles i et lyskabinett. Behandlingen har sine røtter tilbake i Egypt og India hele 1000 år f.Kr. På 1970-tallet oppdaget legene den gode effekten av sol og saltvann, og «klimabehandling» ble derfor etablert som en prøveordning av Stortinget i 1979. Kremer og salver med steinkulltjære har en mild betennelseshemmende effekt og kan også dempe celledelingen i overhuden. Det er et godt råd den dag i dag, sa lederen for norsk forening for dermatologi - dr. Turid Thune - som jobber ved Haukeland sykehus i Bergen.

Psoriasis er en inflammatorisk sykdom Det har vært mange indikasjoner fra behandlingen av eksem og psoriasis gjennom 1900-tallet som tyder på at årsaken er inflammatorisk. Betennelsesdempende kortisonkremer ble sett på som en revolusjon i behandlingen da de kom på 1950-tallet. Hudleger observerte også at når de betennelsesskapende hvite blodlegemene ble fjernet fra blodet ved dialyse, så 14

forsvant hudutslettene. På 80-tallet kom A-vitaminkremene som demper både betennelse og celledeling. Hudlegene visste også i mange år at D-vitamin har antiinflammatoriske effekter på betennelse i psoriasishuden. Til tross for dette holdt hudlegene lenge fast i forklaringen på at hovedårsaken til psoriasis var at hudcellene delte seg for hurtig.

Fellestrekk med andre sykdommer I dag tilhører psoriasis gruppen immunmedierte inflammatoriske sykdommer (IMIDs). Dette inkluderer sykdommer som astma, type 1 diabetes, betennelsesaktige

tarmsykdommer, revmatoid artritt, leddgikt, MS, og annen autoimmun sykdom. Felles er at kroppens immunceller angriper eget vev. Mye tyder derfor på at psoriasis er en «systemsykdom» der huden i tillegg til flere organsystemer kan være påvirket. Man ser også fellestrekk med andre folkesykdommer og syndromer, inkludert fedme, metabolsk syndrom og hjerte- og kar-sykdom. Fettcellene utskiller betennelsesfremmende signalstoffer. Betennelsesreaksjonene i karveggen, som kjennetegner åreforkalkning, har mange likhetstrekk med betennelsen i psoriasis­utslettene. ¹


Skolemedisinens dilemma I dag er mye av forskningsinnsatsen og utviklingen av nye medisiner mot psoriasis, så vel som andre sykdommer som den er beslektet med, rettet inn på å dempe/blokkere aktiviteten til signalstoffer (cytokiner) som fremmer betennelse i kroppen. Etter hvert som detaljkunnskapen om dette øker, ser man også at det er svært individuelt hvordan disse betennelsesfremmende signalstoffene uttrykker seg – vi er alle genetisk forskjellige. Derfor blir nye medisiner stadig mer spesifikke og målrettet, men også dyrere. Dilemmaet er at helsevesenet allerede har nådd en grense i sin bærekraft i forhold til kostnader. Både lederen for dermatologiforeningen og helsepolitikere på jubileumsmarkeringen uttrykte samme bekymring: Behandlingen blir dyrere og stadig flere må slåss om den samme begrensede budsjettkaken. Med andre ord: det moderne helsevesenet er ikke lenger bærekraftig.

Behovet for helhetsmedisinsk tenkning Vi har sett at kroniske og degenerative sykdommer kan ha mange underliggende

fellestrekk - systemiske årsaker hvor betennelse er sentralt. Her har naturmedisinen, eller den funksjonelle medisinen, mye å bidra med. Blant annet har en god tarmhelse og en sunn tarmflora mye å si for immunforsvaret og hvordan den uttrykker seg – om det skaper kronisk inflammasjon eller ikke. Oppdagelsen av D-vitaminets enorme betydning for immunforsvaret og andre organsystemer er en indikasjon på hva et enkelt mikronæringsstoff kan bety. Essensielle fettsyrer av god kvalitet er sentralt som byggeklosser og smøring i hele kroppens maskineri. Vi ser med spenning frem til å delta med kunnskap på denne arenaen, og tilby kosttilskudd som positivt påvirker kroppens biologiske system. Mye tyder på at det er viktig for dem som lider av kroniske og degenerative sykdommer som psoriasis. Gratulerer med 50-årsjubileet! Referanser 1. Mørk Cato, psoriasis som markør for underliggende sykdom, Norsk Psorasisforbund 50 år, Jubileumsberetning s 26 2. http://en.wikipedia.org/wiki/Sebaceous_ gland

Hvorfor Udo’s Choice beskytter huden Sol, vind, varme og naturlig indre fordampning bidrar alle til at huden taper fuktighet. Hudens talgkjertler har en sentral rolle for å motvirke dette. Talg består av 57 % fettsyrer (triglyserider og frie fettsyrer) ², og som for annet fettrikt vev i kroppen gjelder det samme for talg: fettsyresammensetningen gjenspeiles av fettsyresammensetningen i kosten vår. Hvis vi inntar lite essensielle fettsyrer, og fettsyrer av dårlige kvalitet, vil vi få manko på gode byggeklosser. Udo’s Choice inneholder omega -3, 6 og 9 av aller beste kvalitet. Fettsyrene bidrar til god konsistens på hudens talg og smøring: mer flytende og fleksibel - mindre glissen og klebrig. Kaldpressing, kjølig lagring og det rike innholdet av naturlige antioksidanter, motvirker at oljen harskner og gir dårlig lukt. Også talgkjertlenes fettrike indre overflate smøres med høykvalitets essensielle fettsyrer. Derfor opplever mange også god effekt ved akne og kviser.

Brukerundersøkelse I slutten av 2011/begynnelsen av 2012 gav vi 50 psoriasis-pasienter mulighet til å prøve ut Udo´s Choice i en periode på 3 måneder. Hele 70 % av utprøverne merket stor til delvis forbedring på huden sin etter endt prøvetid. Utslagene var glattere, mykere og mindre tørr hud som ikke trengte så mye fuktighet mer. Noen opplevde til og med at psoriasisen enkelte steder på kroppen ble helt borte! Enkelte fikk også en god tilleggseffekt på andre problemer, som f eks mer stabilt blodsukker (diabetespasient), mindre betennelser i ledd og forbedret tarmfunksjon.

nyHet! Sun Wakasa Gold Plus

- eliksir for antialdring og vitalitet For mennesker, dyr og planter er den vanlige celledelingshastigheten opp til to ganger i døgnet. Algen Chlorella Pyrenoidosa deler seg dobbelt så hurtig, noe som er unikt i naturen. Dette har forundret og fasinert forskerne de siste 50 årene, og noen svar har vi fått: analyser viser en enestående konsentrasjon av nukleotider, aminosyrer, peptider og polysakkarider i algens kjerne. Nukleotider er byggematerialet til vårt arvermateriale DNA, og sentralt for energiproduksjon og proteinsyntese. Denne blandingen av cellekjerne-stoffer har fått navnet Chlorella Vekst Faktor (CGF), og hvis du spør forskere hvordan ferskvannsalgen Chlorella Pyrenoidosa har tilpasset seg og overlevd på jorden i over 500 millioner år, så er svaret: Chlorella Vekst Faktor (CGF). Kontrollerte forsøk med over 1000 skoleelever i Japan har demonstrert effekten. 30 mg CGF daglig i 3 mnd var nok til å gi en betydelig økning av vekst og muskelstyrke sammenlignet med kontrollgruppen. Andre forsøk viser en positiv effekt på cellenes energiproduksjon. Sun Wakasa Gold Pluss tilbys nå på halvlitersflaske, og med sitt innhold av hele 53 % Chlorella Ekstrakt er det totale innholdet av CGF høyere enn i den tidligere en-liters flasken. Chilliekstrakt er tilsatt for fordøyelse og sirkulasjon, og den syrlige og søte sitronsmaken gjør den til en fornøyelse å innta. Ypperlige å kombineres med Sun Chlorella, og anbefales i perioder hvor du føler ekstra behov for vitalitet og fornyelse av kroppens maskineri.

15


Fantastisk forbedring med Udo´s Choice! 62-åringen, som ønsker å være anonym, har hatt fantastisk forbedring etter at han startet med Udo´s Choice. Det som står igjen nå, er psoriasis rund anklene og helen, på underarmen og litt på hendene. Jeg er dog fantastisk mye bedre enn tidligere – forteller 62-åringen. - Jeg har levd med denne utfordringen i over 30 år og ikke belastet helsevesenet mer en de 16 dagene jeg måtte ligge inne på Haukeland Sykehus da tilstanden var veldig ekstrem, for noen år siden. - Jeg har nå passert 62 år, har tatt ut AFP og pleier meg selv sammen med min homøopat og Udo´s Choice produktet. På meg ser det fortsatt ut til å bevege seg i riktig retning, selv om det tar tid. Jeg har lært meg at her er det prøving og feiling som skal til, og at ting tar tid. Det mest positive er at jeg har minimal skjelldanning og dryssing av døde hudceller. Jeg er i dag tålig fornøyd med tilstanden, men forventer bedringer på det som er igjen. På de to bildene, ser du meg for 2 år siden i Danmark. Jeg vil gjerne legge til at jeg var enda verre i fjor. Det andre bildet er tatt i juni i år, og der kan man selv se den fantastiske forbedringen.

16


–Til mørke høstkvelder!

Tekst og foto: Kevin Charlton Bækkevold Oppskrift: Thorun Ranes

Fyr opp i peisen, tenn stearinlys og inviter venner på deilige Cocosa-cookies laget med økologisk sjokolade. Ved å bruke Steviosa i stedet for sukker, oppnås ikke den normale seigheten du ofte forbinder med slike cookies, men de smaker fortsatt godt, og er mye sunnere for helsen. PS. Det er lov å spise litt av sjokoladen mens du står og kokkelerer...

Cocosa Cookies Slik gjør du: Visp smør, Cocosa sukker og Steviosa sukker hvitt og luftig. Visp inn egg. Bland alt det tørre og tilsett lett inn i røren. Ha i sjokoladebiter til slutt. Sett deigen kaldt, minst 20 min. slik at den er litt lettere å håndtere. Lag ca. 12 kuler som du trykker ned til ca. 1 cm på stekbrett dekket med bakepapir. Stek på Protect against heat! 200° C ca. 12 min. Oppbevares i tett boks eller (DK) ØKOLOGISK GRAND ORGANIC SUPERIOR frys (GB) de ned. DARK CHOCOLATE Ingredients: Cocoa mass*, raw cane sugar*, cocoa butter*. Cocoa solids: 70% minimum. *from organic EU-/NonEU-agriculture, certified by DE-ÖKO-013. May contain almonds, hazelnuts, milk and wheat components. The high-grade Arriba bean is grown by small farmers’ organisations in the rain forests of Ecuador, the original home of cocoa. The Arriba bean gives our chocolate its incomparable aroma. (NO) ØKOLOGISK GRAND CRU MØRK SJOKOLADE Ingredienser: Kakaomasse*, rårørsukker*, kakaosmør*. Minst 70% kakaoinnhold. *Fra økologisk jordbruk, sertifisert av DE-ÖKO-013. Kan inneholde spor av mandler, hasselnøtter, melk og hvete. Den edle Arriba-bønnen dyrkes av små landbruksorganisasjoner i Ecuadors regnskoger, hvor kakaoen har sin opprinnelse. Arriba-bønnen gir vår sjokolade dens unike aroma. art work: Kevin Charlton Bækkevold

Ca. 12 stk. 120 g smør 100 g Cocosa sukker 3 ts Steviosa sukker 1 egg 200 g fint speltmel ½ ts bakepulver ½ ts vaniljepulver 100 g hakket økologisk Ecuador 70% sjokolade

CRU MØRK CHOKOLADE Ingredienser: Kakaomasse*, rå rørsukker*, kakaosmør*. Min. 70% kakaotørstof. Kan indeholde mandler og hasselnøtter, bestanddele af mælk og hvede. * fra økologisk jordbrug attesteret af DE-ØKO-013

Den ædle Arriba bønne dyrkes af små landbrugsorganisationer i Equadors regnskove, hvor kakao oprindelig stammer fra. Arriba bønnen giver vores chocolade den særlige aroma. (SE) EKOLOGISK GRAND CRU MÖRK CHOKLAD Ingredienser: Kakaomassa*, rårörsocker*, kakaosmör*. Innehåller minst 70 % kakao. *från ekologiskt jordbruk, certifierat av DE-ÖKO-013. Kan innehålla spår av mandel, hasselnötter, mjölk och vete.

Deilig økologisk mørk sjokolade venter deg innenfor denne eksklusive pakken. Den edle Arribabønnen dyrkes av små landbruksorganisasjoner i Ecuadors regnskoger, hvor kakaoen har sin opprinnelse, og det er disse bønnene som gir vår sjokolade dens unike aroma. For deg som elsker mørk sjokolade, er det ikke noe å vente på. La den runde, fyldige smaken pirre dine sanser. Enten ved å spise den rett fra pakken, eller som hovedingrediens i dine egne konfekter/-desserter. Visste du at mørk sjokolade går for å ha et særdeles høyt innhold av antioksidanter, så en bit her og der er ikke bare for nytelsens skyld, men også en liten investering i egen helse.

Prøv den gjerne i kakaoen, sjokolade-fondant, hjemmelaget konfekt o.l. eller nyt den rett fra pakken!

ECUADOR

ORGANIC

Høstkos

Somas Organic Ecuador 70% Mørk sjokolade

70% Premium Dark Chocolate

Den ädla Arriba-bönan odlas i små jordbrukskooperativ i Eucadors regnskogar, där kakaon har sitt ursprung. Arriba-bönan ger vår choklad dess unika arom. Näringsdeklaration per 100g Energivärde 2341,7 kJ 565,5 kcal Protein 7,0 g Kolhydrater 27,6 g varav socker 27,0 g Fett 44,9 g varav mättade fettsyror 28,3 g Kostfiber 11,3 g Natrium 6 mg

Producer: Soma Nordic AS, Årvollskogen 95, 1529 Moss, e-mail:info@soma.no, www.soma.no

ARRIBA

Cocoa Beans

Delicious taste and aroma

100 g Finest Organic Premium Dark Chocolate 17


Soma’s fagsjef Lars Ranes på behandlingsbenken, og Marianne Tveitan – klart til Colon Hydro Terapi i «lukket system».

Tarmskylling midt i Oslo sentrum Aldri har det vært lettere å få tømt og skylt tarmen – fullverdig, grundig og komplett. På Tveitan Klinikken i Nedre Slottsgate 23, møter du et team av sykepleiere som legger alt til rette – det er bare å la det stå til! Av Lars Ranes Fagsjef i Soma Nordic

Om vi skal kalle sykepleierne på Tveitan Klinikken for engler eller kloakkarbeidere er vanskelig å si – kanskje litt begge deler. Fra Soma møtte vi opp to medarbeidere som var nysgjerrige på å prøve en runde med moderne Colon Hydro Terapi (CHT), eller tarmskylling på godt norsk, og det inspirerte til gjentagelse.

Tarmskylling - er det nødvendig? Vi vil helst tro at alle kroppsfunksjoner 18

fungerer normalt av seg selv, inkludert at tarmen tømmer seg fullstendig og komplett – ikke bare halvveis eller 95 %. Nå er det et sørgelig faktum at alle kroppsfunksjoner svekkes med alderen. Tarmen er følsom for både stress, kosthold og miljø, og gjerne preget av en moderne livsstil i ubalanse med kroppens behov. Tarmen har sitt eget nervesystem, flere lag med muskulatur og en delikat slimhinne som huser 10 ganger flere bakterier enn det er celler i kroppen. Mye

kan gå galt, og mage- og tarmproblemer er hyppigste grunn til at folk oppsøker lege i dette landet.

Tarmskylling fra et naturmedisinsk ståsted Hvis man søker på colonterapi, tarmrens eller tarmskylling på internett finner man gjerne et interessant arkiv av bilder fra ulike behandlingssteder. Det kan virke sjokkerende å se hva som kan befinne seg i tarmen av


gammel og hard avføring – avfallstoffer med andre ord - og overraskende hvor mye «gammel hageslange» man kan få ut med en vellykket tarmrens. Mange bøker er skrevet om viktigheten av å holde tarmen ren. Noen beretter om nærmest euforiske opplevelser som følge av at tarmen renses. Det er mange måter å gjøre det på: Med urter, bentonittleire, løselige fiber og vann og juice-faste. Mest direkte effekt har ulike typer klyster til skylling av tarmen. I den gamle indiske renselsesterapien Pancha Karma, inngår store og små klyster som sentralt i behandlingen – på sanskrit kalles de for basti.

Modere Colon Hydro Terapi Bare i USA finnes det 5000 klinikker som driver med tarmskylling, og mange har medlemskap i International Association for Colon Hydroterapi. Av det følger egen sertifiseringsordning for utdanning av behandlere. Sykepleier Marianne Tveitan er medlem, og hun etablerte sin egen klinikk for 13 år siden – Tveitan Klinikken. Mye energi og arbeid er lagt ned i å utvikle en topp moderne klinikk med stor kapasitet, i lyse og trivelige lokaler midt i Oslo sentrum. Tidligere var rollen som energirik gründer utenkelig for Marianne Tveitan. Hun var utbrent og opplevde mange helseproblemer som følge av det. Colon Hydro Terapi og noen livsstilsendringer var det som skulle til for at hun kom på beina igjen, og det var inspirasjonen hun trengte for å hjelpe folk med samme problem. I dag er det et team på hele 11 sykepleiere som tar seg av pasientstrømmen. De fleste kommer som følge av anbefalinger fra fornøyde kunder, og mange fra leger og naturterapeuter som har sett hvilken positiv effekt tarmskylling kan ha på deres pasienter.

igjen. Det er som å sitte på do i en time, og gir virkelig følelsen av å få tømt seg skikkelig. Du får være for deg selv i eget rom så lenge behandlingen pågår. I det gjennomsiktige avløpsrøret på siden av maskinen kan du nysgjerrig følge med på hva som kommer ut av «gammel moro».

Lukket system Prinsippet er det samme som i det åpne systemet – men her er det sykepleieren som styrer vannstrømmen, samtidig som hun masserer mageregionen hvor tykktarmen sitter. Det gjør det lettere for avfallsstoffene å slippe taket i tykktarmens «vegger» og mange små lommer. I et siktrør med bakgrunnslys kan man også her observere hva som kommer ut. Det gir mulighet til å se konsistens, farge, mengde og om det er sopp i tarmen. Marianne Tveitan har etablert et samarbeid med Biomedisinsk laboratorium i Sandvika for å teste for sopp og annen dårlig mikroflora i avføringen. Formålet er å dokumentere hvordan helseproblemer kan henge sammen med en forstyrrelse av tarmens mikroflora, og underbygge effekten av tarmskylling på et objektivt grunnlag.

Fornøyde brukere er det viktigste Suksessen til Tveitan Klinikken ligger i fornøyde brukere, og det mangler ikke på inspirerende beretninger som vitner om et løft i energi og vitalitet. Mange av kundene blir stamkunder. Marianne Tveiten kan fortelle om stressede og utbrente forretningsfolk

som har fått energien tilbake, og er svært takknemlige. Slike opplevelser inspirerer også pasientene til å legge om livsstilen. Før pasientene forlater klinikken får de råd om kosthold og kosttilskudd. Det legges vekt på å tilføre probiotiske bakterier, for å sikre gjenoppbyggingen av en sunn tarmflora. For oss i Soma Nordic er det ekstra hyggelig å se at Udo’s Choice Super 8 står som standard anbefaling på probiotiske tilskudd.

Hvem har nytte av tarmskylling Mange pasienter som henvises til Tveitan Klinikken har problemer med magen i form av f.eks. forstoppelse, diaré, luft og soppvekst. Andre er bevisste på egen helse og kommer for å forebygge plager. Mennesker som har oppdaget effekten av «detox», er også bevisst tarmen som kroppens viktigste detox-kanal. Når den renses stimuleres avgiftningen i hele kroppen. Mange tonn med mat passerer tynn- og tykktarm i løpet av et liv, og den inneholder både tungmetaller, sprøytemidler og andre miljøgifter. I følge kinesisk akupunktur er det mange reflektoriske soner som forbinder tykktarmen med andre organer i kroppen. Det er derfor mange grunner til at man kan oppleve et «løft» etter en tarmskylling. Selv opplevde jeg en ekstra opptur i energien etter behandlingen, og at bihulene føltes mer åpne. Andre kan bli litt «dissen» ettersom avgiftningen av kroppen fortsetter noen dager, før så det etterlengtede løftet kommer. Jeg kommer gjerne tilbake for en ny skylling neste år!

Hva du går i møte På Tveitan Klinikken behøver du ikke drikke 5 liter vann, gjøre yogaøvelser og stå på hodet med klyster i rompa for å få en vellykket tarmskylling. Moderne apparatur gjør jobben – i lukket så vel som åpent system. En pakke på tre behandlinger er å anbefale – i alle fall for nye pasienter. På Tveitanklinikken er man ikke fisefin – sykepleierne har godt humør, kaller en spade for en spade og gir profesjonell veiledning. Egentlig er det du selv som gjør jobben – spesielt i det åpne systemet. Da ligger man bekvemt på ryggen i behandlingsbenken, mens en slange sørger for at en jevn strøm av temperert renset vann fyller tarmen. Slangen er toveis, og med «trykkemusklene» regulerer du selv når vannet skal slippe ut

Noen av sykepleierne på Tveitanklinkken samlet på lunsjrommet. Foran fra venstre: Heidi Halvorsen, Bodil Grunvold, Unni Lauritzen og Marianne Tveitan 19


Hvorfor er det omega 6 i Udo’s Choice? Nå som vi har brukt mange år på å kvitte oss med myten om at mettet fett er farlig, er det viktig at vi ikke skaper en ny som sier at omega 6 er farlig. Det er faren når man bare fokuserer på problemene som kan oppstå når man får for mye omega 6 i forhold til omega 3, fremfor alle helsefordelene man kan oppnå når omega 3 og omega 6 inntas i optimal mengde, balanse og kvalitet. av Lars Ranes

20


Hvorfor omega 6 Allerede tidlig på 1900-tallet var forskerne på sporet av en fettsyre som de visste var en sentral brikke i cellenes stoffskifte. Svaret var verken enumettet fett eller korte mettede fettsyrer som de først trodde, men omega 6-fettsyren linolsyre, som i 1930 ble definert som essensiell. Blant de mange mangelsymptomene er lever- og nyreproblemer, uttørring av kjertler, dårlig muskelrestitusjon, dårlig sårheling og redusert vekst. Omega 6 virker, på grunn av sine umettede «ladede» dobbeltbindinger, som oksygenmagneter i cellene våre: de motvirker det sure anaerobe stoffskiftet som kan være fremtredende ved diabetes og kreft. Omega 6 er mer velegnet som byggekloss enn omega 3, spesielt i forhold til EPA/DHA, fordi den er 10 ganger mer motstandsdyktig mot harskning/ oksidasjon. Normalen er derfor 4 ganger mer omega 6 enn omega 3 i kroppens vev,

inkludert musklene, mer i huden og fettvev, men mindre i hjernen hvor det er større behov for de mer «reaktive» omega 3-fettsyrene. 1

Omega 6 og betennelse Fra omega 6-fettsyren linolsyre, som er i Udo’s Choice, dannes hormoner som demper betennelse. Denne fettsyren kan også omdannes til omega 6-fettsyren arakidonsyre, som kan danne hormoner som fremmer betennelse. Om omega 6 skaper betennelse eller ikke er uansett ikke avhengig av mengden omega 6, men hvor mye mer omega 6 enn omega 3 det er i kosten. Å kun assosiere omega 6 med betennelse kan derfor fort bære galt av sted. Fra naturfolk vet man at kroppen godt kan tolerere 6 ganger mer omega 6 enn omga 3. Et misforhold mellom omega 6 og -3, som kan fremme betennelse, skyldes i all hovedsak et marginalt inntak av omega 3, og overforbruk av omega 6-rike stekeoljer og margariner.

Hva er optimalt inntak av omega 3 og omega 6 I snitt inntar vi ca 90 gram fett daglig 4. Omlag en tredjedel av dette bør være flerumettede fettsyrer (omega 3 og omega 6) hvis vi bruker fettsyrefordelingen i naturen som ideal: i ville dyr og hos naturfolk. Det er i tråd med synet til Dr. Udo Erasmus og andre fettforskere som mener at et optimalt inntak av god kvalitets omega 6 og omega 3 fettsyrer er: 9 – 18 gram omega 6 og 9 gram omega 3. Mesteparten av omega 3 bør komme fra landjordens alfalinolensyre, siden fiskefettsyrene EPA/DHA mye lettere vil kunne harske/oksidere i kroppen. Hvor mye omega 6 bidrar så maten med? Det vil vi ta for oss i resten av artikkelen, og sluttvis summere i en tabell hva vi totalt får i oss av omega 3 og omega 6 fra en dagsmeny med matvarer som typisk regnes som «omega 6-rike».

Frukt, grønt og poteter

Korn og kaker

Fisk

Omlag halvparten av fettet i frukt, bær og grønnsaker er omega 6. Det bidrar likevel lite i omega 6-regnskapet, siden det bare er 0,1 - 0,2 % fett totalt i frukt og grønt, unntatt oljerike frukter som avokado. Selv om vi spiser «fem om dagen» a 100 gram av et representativt utvalg av frukt og grønt, som vi har gitt eksempel på i tabellen under, gir det knapt 1 gram omega 6. 1,3 I mørke grønne blader utgjør alfalinolensyre hele 70 % av fettet. Det monner også lite i det totale omegaregnskapet: vi må spise hele ½ kg med salat, spinat og andre grønne blader for å få i oss minimumsmengden på 3 gram alfalinolensyre, som alle bør innta av denne viktige omega 3-fettsyren.

Korn og stivelsesrike matvarer nevnes gjerne som en av hovedårsakene til at vi får «for mye» omega 6. Korn inneholder derimot kun 1 - 3 % fett, dette gjelder for både brød, ris og spagetti/makaroni. Som vi ser av tabellen gir 5 skiver brød á 40 gram av vanlige grove brødtyper, ca 2 gram med omega 6-fettsyrer. Selv om vi inntar hele dagens energibehov (ca 2100 kcal) fra stivelses-/karbohydrat-rike matvarer, la oss si ½ kilo brød og ½ kilo tilsammen av like mengder potet, ris og spagetti, gir det maksimalt 7 gram omega 6. 1,3

Fisk er primært en kilde til omega 3, men skal det bli en vesentlig kilde må vi velge fet fisk. For oppdrettlaks gjelder andre regler. Den har like mye omega 3 som villaks, men også tilsvarende mengde omega 6: ca 2 g per 100 gram. Vi inntar i snitt 3 % av vårt gjennomsnittsinntak på 90 gram fett fra fisk; det utgjør 2,7 gram 4. Jevnt fordelt på et assortert utvalg av fisk fra kjøledisken i en norsk dagligvarebutikk, inkludert mager, fet, hvit og rød fisk, utgjør det kun ca 0,5 gram omega 3 og 0,1 0,2 gram omega 6 daglig 5.

21


Animalia

Melk og melkeprodukter

Nøtter og frø

Kjøtt fra vilt som elg og rådyr har en fettprosent på 2 -3 % og ca 6 ganger mer omega 6 enn omega 3. Kjøtt fra gris og kveg har en fettprosent på 10 - 20 %, og et forhold mellom omega 6 og omega 3 som varierer mye, fra 5 - 30, avhengig av delen av dyret man spiser. For å få et betydelig omega 6-bidrag må vi velge de fettrike delene av dyret, feks. bacon. Det består av nesten 50 % fett: 50 gram gir 0,4 gram omega 3 og 2,4 gram omega 6.5 Det er et godt råd å velge slike fettrike matvarer fra økologiske kilder: det gir bedre balanse mellom omega 6- og -3, siden økologiske dyr spiser mer grønt og mindre kraftfor. Det reduserer også giftbelastingen siden miljøgifter primært akkumuleres i fettvev. I snitt inntar vi 21 % av dagsinntaket på 90 gram fett fra kjøtt og kjøttprodukter; det utgjør 18,9 gram 4. Med en jevn fordeling fra et assortert utvalg fra kjøttdisken, som bacon, salami, kyllingbryst, kyllinglår, biff, lammekotelett, svinestek, svinelever og elg, gir det kun ca. 2 gram omega 6 og ¼ gram omega 3 5. Animalia gir altså et stort overskudd av mettet og enumettet fett, moderat med omega 6, og lite omega 3.

Hvis kua spiser mye kraftfor, og lite gress, vil den innta mer omega 6 enn omega 3. Det betyr likevel ikke mye i omega-regnskapet, fordi mesteparten av det flerumettede fettet omdannes til mettede fettsyrer i kuas mange mager. I et glass (2,5 dl) helmelk fra en «moderne» gårdsku, som spiser en blanding av gress og kraftfor, er det kun 0,13 gram omega 3 og 0,20 gram omega 6. Skummet melk er nesten kjemisk ribbet for flerumettede fettsyrer. Gauda, jarlsberg og mozzarella-ost tilfører omtrent like mengder av omega 3 og -6, men mindre enn 0,25 gram av hver per 50 gram. 5 I snitt inntar vi 27 % av dagsinntaket på 90 gram fett fra melk/ melkeprodukter; det utgjør 24,3 gram fett 5. Hvis vi går ut i fra at det kommer fra et assortert utvalg av fete og magre meieriprodukter (melk, yoghurt og ost) vil omega 6-andelen sannsynligvis ikke overstige 0,5 gram, og noe mindre omega 3 5. Igjen er det mettet og enumettet fett som dominerer.

Nøtter og frø består av rundt 30 % fett, og er en god kilde til omega 6, lite omega 3, og mest enumettet fett. Her følger innholdet av omega 6 per 30 gram av et populært utvalg nøtter (omega 6 i parentes): Mandler (1,83 g), pekannøtter (2,38 g), makadamianøtter (0,21 g), cashewnøtter (1,31 g), hasselnøtter (0,84g) og valnøtter (4,77 g). Det er kanskje ikke fornuftig å basere seg på nøtter som en primær kilde til essensielle fettsyrer. Det gir lite omega 3, og pga kaloritettheten legger man lett på seg hvis man ikke lever på streng lavkarbo-diett. Mange frø og nøtter inneholder antibeitestoffer (fytat, goitrogener mfl.) og oksalater, som kan påvirke vår fordøyelse og immunforsvaret på en uheldig måte. Derfor råder mange eksperter på «tarmproblematikk» kun å spise moderat med nøtter og frø, som du tåler. Dr Fedon Lindberg anbefaler en nevefull á 40 - 50 gram nøtter daglig. 50 gram fordelt på de 6 nøtteslagene som vi har ramset opp ovenfor utgjør 168 kcal og 16 gram fett, hvorav 0,3 gram omega 3 og 3,2 gram omega 6 - altså et moderat men verdifullt tilskudd av linolsyre fra ubearbeidede kilder - såfremt nøttene ikke er ristet ved temperaturer over 150° C. 5

Stekeoljer og margariner I perioden 2007 - 2009 inntok vi i snitt 22,5 g fett daglig fra margarin, matoljer, dressinger og majonessalater - såkalt spisefett 4. I motsetning til fettkilder som kjøtt og melk/melkeprodukter, så har «spisefettet» klar dominans av omega 6. Maisolje, soyaolje og solsikkeolje er typiske kilder, og består av hhv 59-, 50- og 65 % omega 6, og lite omega 3. Rapsolje, som er en mye anbefalt steke- og salatolje i Norge (trolig fordi det er et norsk jordbruksprodukt), består av ca 30 % omega 6 og 7 % omega 3, og har derfor 4 ganger mer omega 6 enn omega 3. Hvis vi går ut i fra at 50 % av spisefettet består av omega 6 utgjør det et daglig inntak på hele 11,5 gram omega 6 og minimalt med omega 3. Problemet er ikke bare dårlig omega 3/6-balanse, men at spisefettet lett skades/denatureres pga industriell bearbeiding og lagring i romtemperatur. Dette fettet inngår med andre ord ikke i en sunn og helhetlig fettsyrestrategi, og er derfor erstattet med 2 ss Udo’s Choice i menyen/tabellen på neste side. Som vi ser gir det som gjerne regnes som en kaloririk og omega 6-rik dagsmeny totalt 13,5 gram omega 6 og 9 gram omega 3 (i hovedsak fra Udo’s Choice). Det gir rom for ytterligere 5 -6 gram mer omega 6.

22


Dagsmeny

vekt energi

Basismatvarer

3, 5

Fem om dagen

I

total

hvorav

hvorav

gram

kcal

fett

omega 3

omega 6

500

249

1,5

0,00

0,75

Brød, 100% sammalt/sk. melk - 2 brødskiver

100

237

1,7

0,00

0,85

Brød grovbakst/40% sammalt - 2 brødskiver

100

241

2,6

0,00

1,3

Potet (lagret)

100

80

0,1

0,00

0,05

Ris (langkornet)

100

122

0,2

0,00

0,1

Makrell

100

204

12,3

1,30

0,2

Svinestek

100

198

8,9

0,02

0,65

Grillet Kyllingbryst oppdrett

100

196

7,7

0,10

1,48

Jarlsberg 30 g

30

213

15,6

0,20

0,35

6 typer nøtter

50

168

16

0,30

3,2

II

Smør 15 g

15

102

11,5

0,17

0,26

Extra Virgin Olivenolje

15

134

15

0,11

1,2

Udo’s Choice oljeblanding SUM

Oppsummering Et misforhold mellom omega 6 og -3, som potensielt kan fremme betennelse, skyldes i all hovedsak et marginalt inntak av omega 3, og/eller bruk av omega 6-rike stekeoljer og margariner. Det kan virke som om enkelte tilbydere av fiskeoljer ser seg tjent med bare å fokusere på de «negative» sidene ved omega 6, for deretter å tilby EPA/DHA som den «optimale» løsning. Dette i motsetning til å se på verdien av optimal mengde, balanse og kvalitet for både omega 6 og omega 3. Å innta noen spiseskjeer daglig av en økologisk og balansert blanding av essensielle fettsyrer med hovedvekt på basisfettsyrene alfalinolensyre, men også noe linolsyre, som i Udo’s Choice oljeblanding, kan være viktig for å optimalisere inntaket av god kvalitet og balanse; omega 6 og omega 3.

15

134

15

7,00

3,04

1325

2278

108

9,00

13,5

Tabellen viser innholdet av omega 6 og -3 i en energirik (2278 kcal) norsk dagsmeny, bestående av 108 gram fett, og matvarer som regnes for å være «omega 6-rike»: korn, kylling, svinekjøtt og nøtter, men ingen stekeoljer og margariner. Tabell-noter: I) Eple, banan, gulrot, blomkål, gulrot og blåbær, II) Mandler, pekannøtter, makadamianøtter, cashewnøtter, hasselnøtter, og valnøtter.

Referanser. 1 Erasmus Udo, Fats that Heal, fats that Kills, 1993 2. Beskrivelse av fremstilling og risikovurdering av nedbrytningsstoffer og oksidasjonsprodukter i marine oljer, Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM), 2011 3. Mat på data 5.1 – dataprogram fra Mattilsynet 4. Utviklingen i norsk kosthold 2010, Helsedirektoratet 5. Enig Mary G, Know your fats, 2000, appendix C

23


Hvordan kombinere Stevia og andre søtstoffer for:

Optimal blodsukker-kontroll, smak og bakeegenskaper Glykemisk- indeks og belastning Glykemisk indeks forteller oss hvor raskt ulike typer karbohydrater øker blodsukkeret, og verdien finnes ved å måle blodsukkerstigningen etter inntak av 50 gram av den type karbohydrat man ønsker å teste. At GI på hvitt sukker er 68 betyr at det er 68 % av en referanseverdi/maksimumsverdi på 100, som gjelder for rent druesukker (glukose). For å ta hensyn til at det er mengden karbohydrat som er avgjørende for blodsukkereffekten er begrepet glykemisk belastning (GB) mer verdifullt i praksis. GB = GI x mengden karbohydrat. Eks: GB på 50 gram sukker er: 68 % x 50 = 34.

24

Å redusere den glykemiske effekten av mat er svært viktig for å oppnå god blodsukkerkontroll, og Stevia har et stort potensial. For å oppnå ønsket smak og bakeegenskaper kan det også være aktuelt å kombinere stevia med andre søtstoffer, som kokosnøttsukker og sukkeralkoholen erytritol. Hva er glykemisk belastning

Jo mer sukker, desto høyere GB

Mange kjenner til begrepet glykemisk indeks (GI), som forteller oss hvor raskt ulike typer karbohydrater øker blodsukkeret. Da sammenligner man med en maks verdi på 100 %, som er den glykemisk indeksen til rent druesukker (glukose). Hvitt sukker består av like deler glukose og fruktose og har GI 68 %. Det er likevel mengden sukker som konsumeres som er avgjørende for effekten på blodsukkeret. Derfor har man innført begrepet glykemisk belastning (GB), som er mengden ­karbohydrat ganger GI til det aktuelle karbo­hydratet.

Den glykemiske belastningen (GB) til en porsjon (180 gram) kokt spagetti er 20, og GB til en skive (30 gram) hvitt brød) er 10. To skiver gir dobbelt så høy GB som en, dvs GB er 20 - det samme som for en porsjon pasta. Helsedirektoratet anbefaler oss å begrense inntaket av tilsatt sukker til 10 E%. Det utgjør ca 200 kcal i et daglig energibehov på 2000 kcal, og tilsvarer 50 gram sukker – omtrent det samme som i en halvliter med cola. GB på 50 g sukker er: 68 % (GI på sukker) x 50 (ant gram) = 34. Slik ser vi at 50 gram sukker gir en GB som er 70 % høyere enn en porsjon spagetti og litt høyere enn å innta 3 skiver med hvitt brød (GB 30).


Alternativer til sukker i baking Stevia har en GI på 0, og gir derfor en glykemisk belastning på 0 uansett mengde, i motsetning til 34 for 50 gram sukker. Det er ikke i alle tilfeller at sukker kan erstattes med Stevia i baking for å oppnå 100 % vellykket resultat. Det gjelder spesielt i de tilfeller sukker er viktig for å oppnå masse/fylde, og for å gi en «luftig» konsistens. Dette er spesielt aktuelt i grunnoppskrifter hvor visping av egg og sukker er basisen, som i sukkerbrød og ulike varianter av muffins, småkaker, eggedosis, vafler og pannekaker. Når man blander Stevia med andre søtstoffer, er også Stevia kjent for å ta annenposisjon i smak – det er spesielt viktig for de som liker søtsmaken til sukker bedre enn Stevia.

Cocosa sukker Noen liker moren og noen datteren - slik er det også med søtstoffer. Cocosa sukker har en karamellaktig smak som ellers er svært likt sukker i både smak og bakeregenskaper. Det har en relativ lav GI, og er betydelig rikere på mineraler og vitaminer enn uraffinert brunsukker/rårørsukker. Å erstatte «vanlig» sukker med halvparten eller enda mindre med Cocosa sukker, kan vær nok både med hensyn til å fremheve smak og konsistens – og gir en betydelig reduksjon i glykemisk belastning.

Steviosa sukker Steviosa sukker består av Stevia og Erytritol som begge har GI 0. Den kjente sukker-

alkoholen Erytritol har sukker-konsistens, og kan sammen med Stevia gi en rundere smak enn Stevia alene. Steviosa sukker gir ingen glykemisk belastning, og siden det er ca fem ganger søtere enn Erytritol trenger man ikke så stor mengde som med Erytritol alene. Da er man godt innenfor mengden Erytritol som kan gi løs/luftig mage, og man unngår også at den noe «kjølige/krystallinske» erytritolsmaken blir for dominerende.

Eksempel - bløtkake uten hvitt sukker La oss ta et eksempel med baking av bløtkake. I et sukkerbrød med 5 egg inngår gjerne 150 gram hvitt sukker, og med en halv-liter kremfløte som pisket krem som fyll og topping inngår ytterligere 2 ss sukker (30 gram), altså totalt 180 gram sukker. I en tradisjonell oppskrift inngår også tilsvarende mengder hvitt mel med omtrent samme GI som hvitt sukker. Ved å erstatte hvitt sukker med Steviosa sukker kan man redusere bløtkakens glykemiske belastning til omtrent halvparten. En annen mulighet er å erstatte det hvite sukkeret med en kombinasjon av Cocosa sukker og Steviosa pulver. 50 gram Cocosa sukker er nok til å oppnå god «sukkerbrødkonsistens», og ved å la Stevia stå for resten av søtsmaken, vil man oppnå en reduksjon i glykemisk belastning på hele 80 %. Du kan velge mellom begge disse alternativene i oppskriften under – i tabellen kan du se hvor mye du reduserer den glykemisk belastningen i et kakestykke.

Sukker/søtning i bløtkake (sukkerbrød og kremfløte) Cocosa sukker: 50 gram + Stevisoa pulver

1. Visp eggedosis av egg, Cocosa sukker og Steviosa pulver 2. Bland alt det tørre, og vend det forsiktig i eggedosisen. 3. Fyll røren i smurt form, ca. 24 cm i diameter, og stek kaken midt i ovnen ved 160°c i ca. 30 min. 4. Avkjøl kaken i formen på rist.

10 1,5 - 2

Stevisoa sukker: 36 gram

Steviosa Sukker - stevia + erytritol = sant

Nærmere det perfekte søtningsmiddelet er det vanskelig å komme: naturlig, null kalorier/energi (0 kcal), ingen effekt på blodsukkeret (GI 0) og «null» hull i tennene. Steviosa sukker er fremstilt av ekstrakt fra urten stevia rebaudiana, og sukkeralkoholen erytritol, som bl.a. finns naturlig i pærer og meloner. Steviosa sukker ligner sukker i både smak og konsistens, men er fem ganger søtere. Den dekker alle dine behov for søtning: Varme og kalde retter,drikker, kaker, desserter, smoothies, strø på grøt, frokostblandinger og bær etc. 1 tsk/ts (5 g) tilsvarer søtheten til 25 gram sukker.

5 egg 50 g (5 ss) Cocosa sukker 2 måleskjeer Steviosa pulver 120 g fint speltmel 1 ts johannesbrødkjernemel 2 ts bakepulver

GB pga sukker i et kakestykke

Hvitt sukker: 180 gram

NYHET!

Cocosa sukkerbrød

0

Steviosa sukkerbrød 5 egg 36 g (3 ss) Steviosa sukker 120 g fint speltmel 1 ts johannesbrødkjernemel 2 ts bakepulver 1. Visp eggedosis av egg og Steviosa sukker (pisk lenge til du får den luftig) 2. Bland alt det tørre, og vend det forsiktig i eggedosisen. 3. Fyll røren i smurt form, ca. 22 cm i diameter, og stek kaken midt i ovnen ved 160°c i ca. 30 min. 4. Avkjøl kaken i formen på rist.

25


GRØNT OG SKJØNT!

– Slik bruker du Opti Green og Sun Chlorella Opti Green og Sun Chlorella er begge det man kaller «Supermat» - næringstett mat med et bredt spekter av mikronæringsstoffer. god tarmfunksjon - regelmessige toalettbesøk med andre ord.

Opti Green inneholder 36 ingredienser fra havet og landjorden, som er rike på vitaminer, mineraler og antioksidanter, i sin mest biotilgjengelige form. Optigreen inneholder også løselige og uoppløselige fiber, som gir god metthetsfølelse og stimulerer en

Sun Chlorella består utelukkende av den grønne ferskvannsalgen Chlorella Pyrenoidosa; den rikeste kilden til avgiftende klorofyll, og en av de mest næringstette plantene man kjenner til. I tillegg til vitaminer og mineraler, er den rik på essensielle aminosyrer og nukleotider som fornyer cellene våre. Sun Chlorella er det eneste algetilskuddet som har pulveriserte cellevegger fra den patenterte DYNO MILL-prosessen. Dette frigjør de avgiftende fiberstoffene og øker fordøyeligheten betydelig.

arer Rå Super Energib

For å oppnå god metthetsfølelse og nære kroppen med et allsidig spekter av næringsstoffer, ta Opti Green daglig. Bland ut med litt juice, som en del av en Super Smoothies eller i en rå energibar. Se oppskrift under. Legger du mer vekt på daglig rens, men ikke ønsker å gå glipp av «supernæring», ja da vil vi anbefale Sun Chlorella -15 små tabletter (pellets) daglig. Svelg ned med et glass vann, eller lag deg en deilig, nærende Smoothies med Sun Chlorella. Se oppskriften «Super Blåbær Smoothie» på neste side.

17 g puffet ris 50 g mørk sjokolade 70 % 30 g kokosmel 20 g Opti Green ½ ts Steviosa Sukker 10 g tørket bær (godji/tranebær) 50 g Cocosa Extra Virgin Oil

1. Mål/vei opp alt det tørre 2. Hakk alt grovt sammen i en kjøkkenmaskin eller med kniv 3. Smelt Cocosa i vannbad slik at den er flytende, og bland den godt i det tørre 4. Fyll alt i en liten brødform (ca. 26x10 cm) dekket med bakepapir og trykk godt ned 5. Settes i kjøleskap til den er stivnet. 6. Skjær i biter etter ønsket størrelse – oppbevares i kjøleskap t i også)

te partier og litt rød Puff bars (Disse har hvi

26

Se våre nettsider, www.soma.no, for å få oppskrift på Optibar og Sjokonøttbar (avbildet sammen med Puff Bars)


Vitamin D for et friskere Norge Norsk forskning viste i 2009 at opptil 2,4 millioner innbyggere i dette landet kan få for lite vitamin D. 50 % av oss får mindre enn den anbefalte dagsdosen - som mange forskere mener er for lav.

Super Blåbær Smoothie 1 person 100 g blåbær 1 pakke Sun Chlorella 3g(eller 15 små piller) 20 g Avokado 1,5 ts Steviosa Sukker 1 rå eggeplomme 1,5 dl vann 1 ss Udo’s Choice olje 1 ss Cocosa Extra Virgin (smeltet over vannbad) Kjør sammen fett, eggeplomme og vann først om du bruker frosne bær for da klumper ikke fettet seg så lett. Ha i resten av ingrediensene og kjør alt til en jevn konsistens.

I mai i år gikk Norges fremste vitamin D-forsker, Johan Moan, ut i VG og advarte mot for lavt inntak av vitamin D i befolkningen: «Vi får for lite sol, bruker for mye solkrem, de unge er for lite ute og mørkhudede dekker seg for mye til. Konsekvensene kan være dødelig», sier han. 1

Stor betydning for å redusere kreft I følge Moan kan bruk av vitamin D hindre 3000 kreftdødsfall per år, og utgjøre en risikoreduksjon på 17 %. For tykktarmskreft ser effekten ut til å være enda bedre. I en oversiktsstudie som omfattet 18 studier og 10 000 personer, ble det konstatert at de med høyest nivå av vitamin D i kroppen hadde så mye som 33 % lavere risiko for å utvikle tykktarmsog endetarmskreft. Bare i Norge kan man i følge Mohan motvirke 500 dødsfall hvert år for denne utbredte kreftformen ved å øke D-vitamin-inntaket. 1

Vitamin D-statusen i Norge Redusert inntak av fet fisk er en av grunnene til at inntaket av vitamin D er redusert med 30 prosent de siste 30 årene 2 . Kostundersøkelser viser at de fleste nordmenn har et svært lavt inntak, mellom 1 til 5 mikrogram (mcg) vitamin D per dag. Anbefalt dagsinntak for voksne er 7,5 mikrogram. Normalnivået for vitamin D i blodet ligger rundt 50 nmol/l. Hvis vi øker det daglige inntaket med omlag 50 mikrogram daglig vil blodverdiene øke fra 50 til 75 nmol/l, og redusere risikoen for livsfarlige sykdommer kraftig i følge Mohans uttalelser til VG.

Referanser 1. VG, 6. mai 2012 2. http://www.nettdoktor.no/ernaering/vitaminer/ artikler/vitamind.php

Motvirker diabetes I et australsk studie publisert i 2011, ble 5000 personer fulgt i fem år. De som hadde D-vitaminverdier som lå under gjennomsnittet hadde 57 % høyere risiko for å få diabetes 2. Dette er i tråd med større befolkningsstudier som vi har omtalt i tidligere utgaver av Soma News. Studiene viser en tydelig samsvarighet mellom lave D-vitaminverdier og økt risiko for metabolsk syndrom og diabetes. Man regner med at tilsammen 750 000 nordmenn enten er i faresonen for å utvikle diabetes, eller allerede har utviklet sykdommen. Oppdagelsen av D-vitaminets store betydning kan ha stor betydning for å gjøre noe med den dramatiske utviklingen. 1

27


Mer enn bare mat Soma Nordic AS er nok for de fleste kjent som en kvalitetsleverandør av supermat og kosttilskudd, med kjente navn som Udo’s Choice, Cocosa, Bitterstern, Betaglucare og Sun Chlorella i porteføljen. Mange av våre produkter er kategorisert som bestselgere i bransjen, og er nøye utvalgt fra kvalitetsprodusenter rundt om i verden. Vi bruker de beste råvarene, og er nøye med at produktene produseres på mest mulig skånsom måte, slik at ingrediensene ikke utsettes for unødige prosesser som forringer kvaliteten.

MEN, visste du at vi også har mange andre produkter – til utvortes bruk? Her er vi minst like strenge på kvaliteten, for alt du smører utenpå huden din, påvirker jo også helsen din! Vi er derfor nøye med kun å ha produkter som ikke inneholder parabener og andre kroppsfremmende stoffer – men som tvert i mot understøtter den gode jobben du gjør med helsa di gjennom mat og tilskudd. Her er et knippe produkter du kan være trygg på!

Bitterstern Gel: Bitterstern urte-gel gir deg de samme urtene som i Bitterstern flytende ekstrakt, men den er spesielt sammensatt for å kunne påsmøres kroppen, og holde på fuktigheten til alle urtene har trukket inn. Bitterurter er kjent for å løse opp ansamlinger med avfallstoffer, som ofte ligger til grunn for bl.a. muskelsmerter. Her får du de beste urtene samlet i en gel! Les gjerne mer om Bitterstern Gel i vår nye Bitterstern-brosjyre.

28

UrDeo: Miljø- og hudvennlig deodorant med basiske mineraler Endelig en helsedeodorant som virker bedre enn de syntetiske/kjemiske alternativene! UrDeo gir beskyttelse som varer - og inneholder utelukkende naturlige ingredienser som verken er skadelige for deg eller miljøet. UrDeo virker fordi den endrer pH i armhulen. Den sure svetten bufres effektivt av basen som tilføres. De luktdannende bakteriene kan ikke eksistere i et basisk miljø. UrDeo fjerner med andre ord grunnlaget for dårlig lukt. Hvis du ønsker godlukt kan du bruke din favorittparfyme, after-shave eller annen godlukt etter ønske. Så enkelt - så effektivt!

Sun Chlorella Cream Sun Chlorella Cream er laget på en base av renset vann og naturlige ingredienser, som trekker godt inn i huden samtidig som den tilfører fuktighet til cellene i det ytre hudlaget. Når kremen har trukket inn begynner nukleotidene i Chlorella Growth Factor (CGF) å stimulere aktiviteten i hudcellene. Resultatet er sunn og frisk hud som ser godt ut! Sun Chlorella Cream er svært drøy i bruk en krukke på 45 g varer i over 2 måneder om du bruker den morgen og kveld.


HER ER EN OVERSIKT OVER ALLE VÅRE BROSJYRER: Udo´s ChoiCe den optimale oljeblanding

Alt du trenger å vite om:

Fett & oljer

3i1

Helseoljen

Treningsoljen

Trening

Udo´s Choice

Hudoljen

– Oppskrifter

– og optimal ernæring

Udo´s Choice anbefales som: • Helseolje • Treningsolje • Hudolje • Fersk og økologisk omega 3, 6 og 9 Lær hvordan du med enkle grep kan oppleve: Få med deg hele historien om fett & oljer, fortalt av en av verdens ledende fettforskere; Dr. Udo Erasmus. Hva gjør de med kroppen? Når og hvordan bruker du dem? I følge Udo kan de riktige fettsyrene: • Øke forbrenningen • Smøre huden innenfra • Gjøre musklene sterkere og mer utholdende, pluss mye, mye mer.

• Økt styrke • Økt utholdenhet

Fristende oppskrifter med Udo’s Choice - din økologiske og vegetabilske kilde til omega 3, 6 og 9

• Bedre restitusjon • Økt fettforbrenning

UDO’S CHOICE – FETT & OLJER

UDO’S CHOICE

UDO’S CHOICE – OPPSKRIFTER

TRENING – OG KOSTHOLD

COCOSA OPPSKRIFTER

– Den Optimale Oljeblanding

Vårt varenr.: 9300 Varenr. Økogrossisten: 45220 Varenr. Validus: 196097

Vårt varenr.: 9612 Varenr. Økogrossisten: 45218 Varenr. Validus: 18765

Vårt varenr.: 9616 Varenr. Økogrossisten: 45233 Varenr. Validus: 221828

Vårt varenr.: 9617 Varenr. Økogrossisten: Varenr. Validus: 19982

Vårt varenr.: 9614 Varenr. Økogrossisten: 45229 Varenr. Validus: 19061

Drakens Grønn TE – Yerba Mate te fra Latin Amerika

Zenbev

• Tradisjonell formel som støttes av vitenskapelige studier

• En sunn start på dagen

Zenbev anbefales:

• Rensende & oppkvikkende

• Stimulerer alle nivåer og faser i avgiftningen

Ved lettere sønvbesvær

• Rik på vitaminer, mineraler & antioksidanter

Ved innsovningsvansker

Flor Essence+

– Ved lettere søvnbesvær

Dyptvirkende og verdenskjent renseprodukt

• Enkel å bruke – alt du trenger i en flaske

• Gir livsenergi og en god indre Feng Shui!

• Test deg selv... Trenger du en rens?

08132_Soma_Flor_Essence_brosjyre.indd 1

For å unngå jetlag

07955_Soma_Zenbev_brosjyre_A5.indd 1

08.04.10 09.50

SUN CHLORELLA

FLOR ESSENCE+

SUR HVERDAG?

Vårt varenr.: 9087 Varenr. Økogrossisten: 43152 Varenr. Validus: 197210

Vårt varenr.: 9613 Varenr. Økogrossisten: 45030 Varenr. Validus: 18766

06.01.10 14.23

DRAKENS GRØNN TE

ZENBEV

Vårt varenr.: 9007 Varenr. Økogrossisten: 45231 Varenr. Validus: 190155

Vårt varenr.: 9080 Varenr. Økogrossisten: 45223 Varenr. Validus: 190203

(Urbase Extra) Vårt varenr.: 9085 Varenr. Økogrossisten: 45221 Varenr. Validus: 17842

Açai-Max

UDO’S CHOICE

OPTI GREEN

Et optimalt mellommåltid som gir deg 36 om dagen!

Få orden på magen!

– Antioksidanter

Med Soma Nordics fordøyelsesprogram! • Ekstra kraftig antioksidant fra Açai-bær

Gode råd når magen slår seg vrang!

• Anti-aging

• luft i magen • urolig mage • treg/løs mage • sure oppstøt • ubalanse i tarmfloraen

• Gunstig for huden Grønnsaker

Urter

Fiber

Grønt

• Gunstig for hjerte og kar

UDO’S CHOICE OPTI GREEN

AÇAI-MAX – ANTIOKSIDANTER

CITROSEPT

FÅ ORDEN PÅ MAGEN!

Vårt varenr.: 9088 Varenr. Økogrossisten: 45230 Varenr. Validus: 18058

Vårt varenr.: 9086 Varenr. Økogrossisten: 45229 Varenr. Validus: 18310

Vårt varenr.: 9040 Varenr. Økogrossisten: 45235 Varenr. Validus: 191890

BETAGLUCARE

(Udo’s Choice Probiotika, Bitterstern, Caricol)

Vårt varenr.: 9089 Varenr. Økogrossisten: 45222 Varenr. Validus: 18081

Vårt varenr: 9009 Varenr. Økogrossisten: 45236 Varenr. Validus: 19634

Lag sunn og nydelig

D-vitamin

Sjokoladekonfekt –Oppskrifter–

– ny og unik serie for barn og voksne • Bra for skjelett og muskler • Fremmer et sunt hjerte- og karsystem • Viktig for immunforsvaret • Øker utnyttelsen av kalsium i hele kroppen

— med deilig, økologisk sjokolade...

D-VITAMIN

SJOKOLADEKONFEKT - OPPSKRIFTER

STEVIOSA

Vårt varenr: 9010 Varenr. Økogrossisten: 45239 Varenr. Validus: 20242

Vårt varenr: Varenr. Økogrossisten: Varenr. Validus:

Vårt varenr: Varenr. Validus Varenr. Økogrossisten

9618 -

9619 20800 45232

Brosjyrene kan bestilles hos grossist eller direkte hos oss på www.soma.no 29


HER FINNER DU EN OVERSIKT OVER VÅRE PRODUKTER, MED VEILEDENDE UTSALGSPRISER OG VARENUMMER Sunne fettsyrer UDO’S CHOICE

COCOSA EXTRA VIRGIN KOKOSOLJE OG COCOSA PURE KOKOSOLJE, STEKEOLJE

- Alle de sunne fettsyrene kroppen trenger i en blanding. Udo’s Choice inneholder en unik kombinasjon av 9 nøye utvalgte oljer fra plantefrø. Passer for hele familien (0-100 år) og er velegnet for vegetarianere og gluten-/laktoseintolerante. (Informed Sports-logo)

Cocosa kokosolje kommer i to utgaver: Extra Virgin og Pure. Begge er ideelle i lavkarbo-dietter, de stimulerer fettforbrenningen, gir energi som varer og styrker immunforsvaret. Cocosa Extra Virgin inneholder i tillegg en rekke vitaminer, mineraler og antioksidanter.

«Ferskpresset og økologisk omega 3, 6 og 9»

Produktstørrelse

250 ml

Vårt varenummer Varenr Validus:

1101

1106

1102

144 824

144 832

144 840

13430

13431

13432

kr 199,-

kr 309,-

kr 269,-

Varenr Økogrossisten: Veil. utsalgspris:

– en sunnere sjokolade med Omega 3,6 og 9

Når du først skal skeie ut, velg en sunnere sjokolade! 70 % kakao, søtet med rårørsukker. Hver sjokolade inneholder en dagsdose Udo’s Choice. Lav GI, organiske ingredienser, og småskaladyrking av kakaobønnene.

Extra Virgin 200 ml

Extra Virgin 500 ml

Pure 500 ml

1403

1401

1410

Varenr Validus

20602

188 854

188 847

Varenr Økogrossisten

12018

13429

13428

Veil. Utsalgspris

Kr 99,-

Kr 199,-

Kr 129,-

Produktstørrelse

500 ml 90 kapsler

UDO’S CHOICE OMEGA BAR

Vårt varenummer

Produktstørrelse

65 g

Vårt varenummer

1140

Varenr Validus: Varenr Økogrossisten: Veil. utsalgspris:

221 736 13 425 kr 39,-

Antioksidanter, grønt og immunforsvar ACAI-MAX

Produktstørrelse

60 kapsler

Vårt varenummer

- Organisk supermat fra 36 næringsrike vekster. Proppfull av klorofyll, fiber, essensielle fettsyrer og andre nyttige næringsstoffer. Velegnet i smoothies og som mellommåltid.

Varenr Validus:

14854

Veil. Utsalgspris:

- Nå Debiogodkjent Er du lei av å ikke ha noe å slå tilbake med når forkjølelsessymptomene dukker opp, eller feriemagen er et faktum? Prøv Citrosept – naturens sterkeste ekstrakt utvunnet fra grapefruktkjerner.

«Supermat med greens, fiber og enzymer»

20 ml

50 ml

2104

2105

20420

20421

Varenr Validus:

Vårt varenummer

18264

Varenr Økogrossisten:

OPTI GREEN

Produktstørrelse

1215

Varenr Validus:

CITROSEPT

– gjør godt for immunforsvaret

- Acai-Max inneholder høye doser med antioksidanter fra Acai-bærene. Acai er rik på essensielle fettsyrer, kostfiber og fytosteroler som virker i synergi og gunstig for hjerte/kar og fordøyelsessystemet. Bærene har også en bortimot perfekt aminosyresammensetning og inneholder verdifulle sporstoffer som er viktig for musklene.

Kr 199,-

225 g

Vårt varenummer

1110 155 416

Varenr Økogrossisten:

12016-

12017-

Varenr Økogrossisten:

kr 179,-

kr 299,-

Veil. utsalgspris:

– høykonsentrert granatepleeliksir med paradisisk smak Hver flaske inneholder juice og fruktkjøtt fra 50 solmodne granatepler - friskpressede, skånsomt konsentrert og beriket med bioaktive fermenterte antikosidanter fra granateple.

Produktstørrelse

Veil. utsalgspris:

GRANATEPLE-ELIKSIR

13437 kr 389,-

Produktstørrelse Vårt varenummer Varenr Validus: Varenr Økogrossisten: Veil. utsalgspris:

500 ml 3030 19942 13422 kr 399,-

Detox SUN CHLORELLA

URBASE

Sun Chlorella stimulerer avgiftning og fornyelse av kroppens vev, og kan trygt anbefales ved mangel på energi og diffuse hverdagsplager. Den øker fleksibilitet i muskler og ledd, styrker immunforsvaret, lindrer ved lette allergiplager, stimulerer heling av kroppens vev, øker hudens elastisitet og gir økt energi.

Urbase Extra I er et kosttilskudd som tilfører kroppen de 4 basiske hovedmineralene og hjelper til å demme opp for syreangrepene som dannes ved stress, dårlig kosthold, lite mosjon, osv. 1 boks holder til ca. 2 måneders bruk.

«Superfood som renser og nærer kroppen».

Produktstørrelse

300 tab. 1500 tab.

Vårt varenummer Varenr Validus

Pulver

DRAKENS GRØNNE TE

Produktstørrelse

50 g

200 g

Vårt varenummer

3016

3015

1200

1201

1202

112 524

173 617

18358

Varenr Validus: Varenr Økogr.:

Varenr Økogrossisten

14 851

14 850

-

Veil. Utsalgspris

Kr 299,-

Kr 1 199,-

Kr 299,-

Veil. utsalgspris:

20 195 17 444 13435

13423

kr 149,- kr 369,-

FLOR ESSENCE

«Rensende grønn te (Yerba Mate) fra Sør-Amerika»

«Velrenommert, dyptrensende urteblanding»

Teen virker lett rensende, og forsyner deg med viktige vitaminer, mineraler og antioksidanter.

En historisk og velrenommert urteblanding. Unn deg selv en skikkelig rens av kroppen og få overskuddet tilbake. Etter endt kur vil de fleste oppleve generelt økt velvære og overskudd.

Produktstørrelse

Original 25 poser

Vårt varenummer

1260

Varenr Validus

164 897

Produktstørrelse Vårt varenummer Varenr Validus:

Varenr Økogrossisten

13442

Varenr Økogrossisten:

Veil. Utsalgspris

Kr 89,-

Veil. utsalgspris:

500 ml 1121 18726 13441 kr 349,-

Produkter for mage og tarm PROBIOTIKA

«Melkesyrebakterier for fordøyelsen og en sunn tarm»

Produktstørrelse Varenr Validus: Varenr Økogrossisten: Veil. utsalgspris:

0-5 år

5-15

år

50+

Super 8

Super 5

1150

1151

1154

1158

1124

1120

18397

17018

1 7017

1 7015

1 7016

155 424

år

16-49

CARICOL

- Bitterstern er en tinktur bestående av 17 bitterurter som gjør godt for fordøyelsen. Gunstig mot oppblåsthet, uvelhet etter fete måltider eller ved såkalt feriemage.

- Velsmakende og klinisk dokumentert kosttilskudd. Motvirker treg mage og understøtter en god fordøyelse og tarmhelse. Naturlig rik på fordøyelsesenzymer fra papayafrukten.

«Det beste med en velfungerende mage er at du ikke tenker på den»

- Kraftig og bredspektret probiotikatilskudd tilpasset alle aldersgrupper. Udo’s Choice Probiotika forebygger fordøyelsesproblemer, bedrer opptaket av næringsstoffer og styrker immunforsvaret.

Vårt varenummer

BITTERSTERN

Produktstørrelse Vårt varenummer Varenr Validus:

«Få fart på magen»

50 ml

10 ml

3010

3011

144 881

174 441

12007

12 003

12 004

12 005

12 006

13 438

Varenr Økogrossisten:

13 444

13 443

kr 399,-

kr 199,-

kr 269,-

kr 389,-

kr 379,-

kr 269,-

Veil. utsalgspris:

kr 299,-

kr 99,-

Produktstørrelse Vårt varenummer Varenr Validus: Varenr Økogrossisten: Veil. utsalgspris:

20 sticks 1300 221 857 13 424 kr. 229,-


Andre kosttilskudd SUN CHLORELLA CREAM «Naturlig og rensende»

Produktstørrelse

50 ml

Vårt varenummer

SUN WAKASA GOLD PLUS

Bitterstern urte-gel gir deg de samme urtene som i Bitterstern flytende ekstrakt. Bitterurter er kjent for å løse opp ansamlinger med avfallstoffer, som ofte ligger til grunn for stive og ømme muskler..

- Anbefales i perioder hvor du føler behov for litt ekstra vitalitet og energi, og en fornyelse av kroppens maskineri. Chiliekstrakt er tilsatt for fordøyelse og sirkulasjon, og den syrlige og søte sitronsmaken gjør den til en fornøyelse å innta. Ypperlig å kombinere med Sun Chlorella.

«Botemiddel for ømme og stive muskler»

- Anti-aldringskrem som er rik på cellefornyende nukleinsyrer (DNA/RNA). Fri for parabener og syntetiske konserveringsmidler. Drøy i bruk.

- Endelig en helsedeodorant som virker! UrDeo gir beskyttelse som varer, og inneholder utelukkende naturlige ingredienser som verken er skadelig for deg eller miljøet. (Runding: «Testvinner!»)

BITTERSTERN GEL

Produktstørrelse

5010

150 ml

Vårt varenummer

5003

Varenr. Validus

20830

Produktstørrelse

45 g

Varenr Validus:

Varenr. Økogrossisten

12026

Vårt varenummer

5005

Varenr Økogrossisten:

kr 169,-

Veil. utsalgspris:

Veil. utsalgspris:

kr 699,-

PH-papir til å måle pH-verdien på spytt. Det gir en god indikasjon på surheten i blod og væsken rundt cellene våre.

Vårt varenummer Vårt varenummer Veil. utsalgspris:

Ca 100 tester

Varenr Validus: Varenr Økogrossisten:

9600

Veil. utsalgspris:

kr 149,-

Konfektform i silikon

kr 249,-

Veil. utsalgspris:

500 ml 1206 kr 1 399,-

- Behold den søte smaken uten å ha dårlig samvittighet. Steviosa pulver er 300 ganger søtere enn sukker, er helt naturlig, inneholder ikke energi (0 kcal) og påvirker ikke blodsukkeret. Be om GRATIS oppskriftshefte!

28x25 gram 3100

Produktstørrelse

250 gram sukker

25 g pulver

1472

1471

1470

Vårt varenr: Varenr. Validus

20853

20799

20798

13434

Varenr. Økogrossisten

12027

12025

12024

84,-

149,-

99,-

kr 249,-

Veil Utsalgspris

PET SUN CHLORELLA

D3-VITAMIN

- Pet Sun Chlorella er en grønn, bredspektret næringsbombe som gir skinnende pels og et fornøyd kjæledyr. Gunstig for immunforsvaret.

- Solskinnsvitaminet D-vitamin øker utnyttelsen av kalsium i hele kroppen, fremmer et sunt hjerte- og karsystem, er godt for skjelett og muskler og viktig for immunforsvaret. Enkel dosering: drypp ønsket mengde rett i munnen.

«Velsmakende D-vitamindråper fra en sunn og ren kilde»

Produktstørrelse

30 ml opp til 2 år

Vårt varenummer Produktstørrelse

Vårt varenummer

7120

Vårt varenummer

Veil. utsalgspris:

kr 89,-

Veil. utsalgspris:

ECUADOR ORGANIC 70%

COCOSA SUKKER

- 70 % mørk sjokolade med kun 3 ingredienser: kakaomasse, rårørsukker og kakaosmør. 100 % økologisk og uten tilsetningsstoffer. Og ikke minst: den smaker fantastisk!

- Naturlig og uraffinert kokossukker med lav GI (glykemisk indeks). Har en nydelig karamellaktig smak og litt mykere konsistens enn vanlige sukkerkrystaller.

1205 kr 299,-

«Like søtt, like godt, men mye sunnere»

3200

Varenr Validus:

20240

20239

Varenr Økogrossisten:

12013

12014

Veil. utsalgspris:

kr 99,-

kr 99,-

Verv nye Soma News abonnenter! A so om

mA mA SOM SOM A 01/11 nYHeter Innen HelseKUDD & KosttIlsKUDD HELSE & KOSTTILS NYHETER INNEN

Vi ønsker til enhver tid nye Soma News abonnenter og gir deg muligheten til å verve nye, helsekostinteresserte til å motta Soma News GRATIS.

en god start!

marit Dahl

har fått en ny start på livet!

behov for en

I formnalternativ

energiNY spenn kilde? ende fored ragsturne i høst Fettsyrer som øker enhet Kolesterolg uthold trening og åten og ytelse -Intensitet er den endelig løst?

- skistjerne og Freeride Champion

Foto: Jeanette Larsen

_2011.indd 1

08519_Soma_News_01

Pierre Theriault

- på ekstremtur med mye fett i kroppen! Deilig

e og fristen

de frisk med Slank, sterk ogopp Vitamin foredrag Barnehage vårens med fokus skrifter på kosthold Gå ikke glipp av - Zenbev med ny smak! Søtsuget forsvant og barn NYHET revolusjon © ernæring Caricol med Betaglucare optimal Sørbøe an! sommerens - vi leder år gamle Odd gjøres utendørs - 96matlaging Portrettintervju

01.02.11 16.26

1

Jakten på næringsr ik mat og god helse for mor 26.04.11 08.50 Nydelige høstoppskr og barn ifter Helsehus i Østfold Stevia for det norske markedet - snart klar Musiker på lavkarbo !

• Alle som verver 20 nye abonnenter eller mer er med i trekningen av ett års gratis forbruk av valgfritt Soma produkt. Produktstørrelse Vårt varenummer

100 gram 1450

Produktstørrelse Vårt varenummer

Varenr Validus:

20514

Varenr Validus:

Varenr Økogrossisten:

12019

Varenr Økogrossisten:

Veil. utsalgspris:

kr 39,-

Veil. utsalgspris:

500 gram 1441 20626 12020 kr 119,-

03/11

på jobbe

d Ane End2eru ganger

og Deilige e fristend ter NYHET oppskrif D-

08602_Soma_News_2_2011.indd

• Soma News kommer ut 4 ganger i året og er et GRATIS-magasin.

02/11

NYHETER INNEN HELSE & KOSTTILS Har hjernen KUDD

­ Mat for veldig små mager Blogger med fokus på kosthold, ernæring og gode oppskrifter!

Foto: Erlend Haugen

«Økologisk, naturlig og fantastisk god!»

1200 tabletter

NEWS

15 hjerter på brettet

30 ml voksen

3201

Foto: Sofia Lis Sterner

Produktstørrelse

300 tabletter

19622

«Hold kjæledyret ditt friskt og sunt med alger»

Med denne konfektformen lager du enkelt lekker konfekt, eller isbiter. Formen tåler oppvaskmaskin, steking og frysing.

Vårt varenummer

«Naturens eget søtningsmiddel»

- Betaglucare er konsentrerte betaglukaner fra havre, pakket i praktiske dagsporsjoner. Betaglukanene danner en tyktflytende gel i magen som forsinker opptaket av sukker og reduserer opptaket av kolesterol fra tarmen. Produktstørrelse

Produktstørrelse

13427

STEVIOSA

«Senk blodsukkeret og kolesterolet på en naturlig måte»

ca 100 tester på en rull

174458

Veil. utsalgspris:

BETAGLUCARE

PH-PAPIR

Produktstørrelse

«Antialdringseliksir» av chlorella-ekstrakt

NEWS

Miljø- og hudvennlig, naturlig og mild

NEWS

URDEO

OBS! Kunden som verves kan ikke være registrert hos oss fra før!

Send oss navn, adresse, telefonnummer og gjerne mailadresse til nye abonnenter. Send det pr mail: info@soma.no eller pr post: Soma Nordic AS, Årvollskogen 95, 1529 Moss. Send oss også ditt eget navn og adresse.


Granola 2 dl havrekli 5 dl havregryn 1,5 dl kokos 1,5 dl mandler hakket/skivet 1 dl sesamfrø 2 epler/pærer 1 måleskje Steviosa pulver eller 1 ts Steviosa sukker 1 ½ ts kanel

100 g smeltet Cocosa Extra Virgin Evt: litt malt muskatnøtt og nellik

Slik gjør du: Bland alt det tørre i en bolle. Mos frukt, Steviosa, kanel og Cocosa med stavmikser til en røre. Bland mosen inn i de tørre ingrediensene. Hell over på et smurt stekebrett og stek på 160° C i ca. 20 min. Ta ut og rør, sett inn igjen i ca. 20 minutter og repeter til Granolaen er gylden. Avkjøl på rist og oppbevar tørt eller frys ned. Kan spises som den er eller med melk, yoghurt eller annen væske.

For mer informasjon om våre produkter, fagartikler eller oppskrifter, gå inn på: www.soma.no eller ring oss på telefon: 69 23 27 70

Profile for Soma.no

Soma News nr. 3, 2012  

Soma News nr. 3, 2012

Soma News nr. 3, 2012  

Soma News nr. 3, 2012

Advertisement