Page 1


У ОВОМ БРОЈУ САЗНАЈТЕ.... ШТА ЈЕ АКТУЕЛНО АКТИВНОСТ – ФЕЈСБУК ПРОФИЛ АКТИВНОСТ – СПАРИВАЊЕ ЧАРАПА КО КАЖЕ ДА МИ НЕМАМО АМБАСАДОРА ПОГЛЕД УНАЗАД 2011 ПРЕДСТАВЕ ЗА ДЕЦУ ПРЕПОРУКА БИБЛИОТЕКАРА БУДИ КРЕАТИВАН – УРАДИ САМ ПРЕДЛОГ ЈЕЛОВНИКА РЕЦЕПТ ДЕЧИЈИ БИСЕРИ НЕКО ЈЕ НЕКАД РЕКАО


ШТА ЈЕ АКТУЕЛНО ПРОШИРЕЊЕ УСТАНОВЕ По развојном плану Предшколске установе ''Галеб'' и потреба родитеља за смештај деце предвиђено је проширење установе. Наш вртић проширивањем добија 150 м2 односно две просторије за јаслени узраст и једну просторију за васпитну групу. Тиме ћемо растеретити прекобројне групе и омогућићемо смештај деце испод 18 месеци старости.

Процењени радови износе око 4.500.000,00 динара. Извођач радова је фирма ''Техногеа'' из Петровца на Млави.


Велику захвалност дугујемо канцеларији за одрживи развој недовољно развијених подручја која нам је својим средствима у износу од 750.000,00 динара омогућила израду пројектне документације као и електропривреди Србије која је донирала 3.500.000,00 динара.

Логопед Јелена Вучковић


НОВИ СТРУЧНИ КАДАР Према проценама стручњака од 20 – 40 одсто деце предшколског узраста има поремећај у говору. Са овим проблемом сусреће се и наша установа. Уколико се говорни проблеми не уоче на време, деца касније могу имати озбиљне последице, зато је рад логопеда од велике важности. Због тога је обезбеђен рад логопеда од новембра прошле године. На радном месту логопеда – стручног сарадника запошљена је Јелена Вучковић дипломирани дефектолог – логопед. Логопед пружа помоћ код : - неправилног изговора гласова - успореног говорног језичког развоја - тешкоћа у савладавању читања и писања Улога логопеда у вртићу је од изузетног значаја. Број деце код које се јављају одступања у развоју говора, из године у годину расте, па стучњаци упозоравају да се на време крене са превенцијом и логопедским вежбицама, како дете не би имало проблема у школи. Уколико се одређена одступања у развоју говора код деце не коригују у раном узрасту, може доћи до потешкоћа око савладавања градива у школи. Зато је препорука логопеда да родитељи прате развојни пут говора свог детета од самог његовог рођења, и да га непрестано стимулишу. Јулија Станковић ради на месту сарадника за музичку културу. Свира клавир, пева деци и са децом дечје песме. Учествује заједно са васпитачима у припремама музичких тачака за приредбе и фестивале. Наташа Рајковић ради на радном месту библиотекара. Њена обавеза је да на захтев васпитача, родитеља и деце изда тражену књигу и да је прегледа када је врате. Логопед Јелена Вучковић


АКТИВНОСТ – ФЕЈСБУК ПРОФИЛ ПОЗИВ НА НОВО ДРУЖЕЊЕ Припремана предшколска група “Пчелица” из Шетонја је на иницијативу родитеља и уз њихову сагласност, пкренула свој фејсбук профил. Под називом “Зелена Пчелица” окупљеним пријатељима понудили су мноштво занимљивих информација, образовних и васпитних садржаја али и доста занимљивости, актуелности... Посредством интернета “Зелена Пчелица” је искористила прилику да промовише свој рад и активности у сфери еколошког образовања и на тај начин привуче пажњу још ширег аудиторијума и укаже на важност и значај ове теме која је све актуелнија! Пчелиаца Вас зове. Пријатељи драги, пријатељи нови, пчелица се спрема да вам прича приче, песме у зелене снове боји! Зелене пчелице из магичне кошнице, сада лете брзо, лако широм света путем интернета. Спремају се за пролеће, за шарено цвеће За нова сазнања и вредна имања! Ако вас ветар понесе, раширите крила, Будите део кошнице Са нашег фејсбук профила! Ваше “Пчелице” из Шетоња


АКТИВНОСТ – СПАРИВАЊЕ ЧАРАПА СПАРИВАЊЕ ЧАРАПА Циљ: Спајање познатих ствари, као што су, на пример: чарапе. Важан је корак у дететовом учењу да се само обуче. Овом активношћу деца уче како да спајају сличне ствари и усавршавају способност сортирања предмата. Материјал: Четири до шест пари чарапа различитих боја и корпа где ће стајати чарапе Припрема: 1. Помешајте чарапе у корпи 2. Ставите корпу на мали сто или под 3.У ову активност укључите највише троје деце Активност: Посматрајте децу која су изабрала ову активност. Гледајте како дете истражује садржај корпе. Нека деца ће желети да пробају чарапе. Охрабрите дететов рад речима: “Ана, можеш да спојиш две залене чарапе.“ Ако дете још увек није препознало све боје, представите их. Кажите боју чарапе коју дете држи: „Ана, ти држиш црвену чарапу. Можеш ли да нађеш другу црвену чарапу?“ Помозите детету да нађе одговарајућу чарапу, ако није сигурно само. Пробајте и са неким другим паром. Пустите дете да спаја чарапе док год је заинтересовано. Ако дете хоће да настави са активносшћу и након што су све чарапе спарене, помешајте их поново и наставите са активношћу. Двогодишњаци ће заиста желети да поново помешају чарапе. Продужетак - За млађе дете, помешајте њему познат пар чарапа са другим паром. Дете ће уживати у томе да спарује чарапе и да их обува - Сортирајте и друге ствари, на пример: рукавице, мајице или ципеле - Користите велике и мале чарапе. Видите да ли дете може да их сортира по вечичини. Од старије деце тражите да их сортирају по величини и боји.


КО КАЖЕ ДА МИ НЕМАМО АМБАСАДОРА КО КАЖЕ ДА МИ НЕМАМО СВОГ АМБАСАДОРА?! ДОДЕЛА ПРИЗНАЊА НВО-АМБАСАДОРИ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ ИЗ БЕОГРАДА Невладина организација "Амбасадори животне средине" и регионални покрет "БЕЛЛС" установили су признање - УВАЖЕНИ АМБАСАДОР ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ - које се додељује појединцина и организацијама који су својим радом допринели заштити животне средине и одрживог развоја. 20 децембра у свечаној сали општине Савски венац додељена су признања најактивнијим еколозима. Међу награђенима смо и ми, тачније васпитач Драгица Божиловић за упоран и иновативан рад на едукацији деце предшколског узраста и подизању свести и информисаности локалне заједницекроз бројне активности а посебно кроз оснивање признања "ЗЕЛЕНИ ЦВЕТ“.

Поред сарадника и копредседнице НВО "Амбасадори животне средине" и "БЕЛЛС"покрета за регион југоисточног Балкана, Александром Кнезмилојковић, награде су уручене и: Александри Имширагић Ђурић, самосталном стручном сараднику Со Савски Венац за послове заштите животне средине, Удружењу грађана "Зелени круг" из Бачког Петровца, Удружењу грађана "Непушачки Едукативни Центар-ПР" из Крагујевца, Грађанској иницијативи "Заштитимо Звездарску шуму" из Београда, магистру Николи Кнежевићу индустријском дизајнеру из Београда, Општини Пријепоље, васпитачу Драгици Божиловић из Шетоња-Петровац на Млави.


Додели признања присуствовао је и гласник мира и борац за заштиту животне средине Јуиђи Мијата, држављанин Јапана, који је са добитницима засадио дрво пријатељства. Јуиђи Мијата пешачи од 2007 године. Прешао је десет хиљада километара, кроз десет држава, посадио је више од три хиљаде стабала, ширећи поруку мира и заштите животне средине. После Србије Јуиђи ће обићи Хрватску, Словенију, Италију, Швајцарску, Француску и до отварања Олимпијских игара ове године треба да стигне у Лондон. После Лондона свој живот ће посветити екологији, заштити животне средине, пешачењу, сађењу дрвећа, ширењу поруке мира и помагању људима. Обећао је да ће обићи и наш крај!


ПОГЛЕД УНАЗАД 2011 Као и свака, и ова радна година почела је „Дечјом недељом“ и радионицама којима смо обележили Октобар-месец здраве хране . Дечја недеља, у нашем вртићу, протекла је кроз активности које су организоване на нивоу установе, а деци најупечатљивији догађај била је додела награда за најлепшу сликовницу, коју су израђивала деца и васпитачи а које је бирао жири представника библиотеке. Октобар - месец здраве хране, такође је обележен једнонедељним активностима на нивоу установе, а централни догађај те недеље била је организација „Здравих ресторана“. Деца, родитељи и васпитачи припремали су здраве намирнице и ређали их по столовима у оквиру својих група, којима су се касније послужили. Уследиле су припреме за Нову годину и заједничке активностидекорисање група, новогодишње представе, дочек Деда Мраза, а деца предшколског узраста са васпитачима и сарадником за музичко Јулијом Станковић, припремили су пригодан програм за млађе другаре. У Светосавској недељи деца су још по нешто научила о Светом Сави, као и стихове Светосавске химне, а свака група правила је и славски колач. Изложба славског колача била је одржана и у приземљу и на спрату. Сва деца су се прошетала да погледају шта су то другари направили, а и родитељима је било омогућено да погледају с в е с л а в с ке кол ач е . Предшколци су у цркви присуствовали резању славског колача. У наредном периоду очекују нас бројне активности-радионице за 8. март и Ускрс, манскенмбал, као и пролећна и завршна приредба за предшколце, о чему ћете читати у наредном броју „Шареног свитка“.


А. Спасојевић

ПРЕДСТАВЕ ЗА ДЕЦУ У нашем вртићу од ове године, једном месечно одржавају се представе гостујућих позоришта. До сада смо погледали неке од њих: -„Арслонга „ из Београда са представом „Зец и Корњача“. -„Иза седам мора...“, из Новог Београда са представом „Златокоса и 3 медведа“. -Представа „Новогодишња штрумпфовизија“ у режији и изведби колегиница из Смедеревских вртића.

А. Спасојевић


Препорука Библиотекара Бонтонирање - није тешко бити фин - Натали Пејчић Препорука: Топло га препоручујем свима који желе да одрасту, али и онима који су одрасли и желе добро својој деци. Васпитање и добро понашање је увек у тренду и никад није „Демоде“. Како бити мудар родитељ - Гари Езо и Роберт Бакнам Препорука: Видим многе родитеље који се боре са проблемом како да одгаје моралну децу у неморалном свету. Ово је прави приручник који ће вам помоћи у томе.

БУДИ КРЕАТИВАН – УРАДИ САМ Цвет


Мага Богосављевић


ПРЕДЛОГ ЈЕЛОВНИКА


РЕЦЕПТ СПРЕМИТЕ ДЕЦИ УКУСНУ ПОСЛАСТИЦУ * КОЛАЧ С МАКОМ * Потребно је: 5 јаја, 2 дл уља, 1 чаша јогурта, 1 чаша шећера, 1 прашак за пециво, 2 чаше брашна, 100гр мака. Смесу умутити и пећи да порумени. Исећи на коцке и посути прах шећером.

ПРИЈАТНО!


ДЕЧИЈИ БИСЕРИ Лана – 3,5 год. „.Ја нећу да се поквирам.“ Тијана – 4 год. „Моја мама се зовела Јелена, а сад се зове мама“ Урош – „Мене је мама нашла у стомаку“ Уна – „Мене је мама ставила у стомак а доктор ме је извадио.“ Урош – „Што нећеш да извадиш из напуља“

Неко је некад Рекао... Лек за све болести и мане, за бриге туге и злочине човечанства, лежи у једној јединој речи – „ЉУБАВ“ – она је та божанска виталност која ствара и враћа нас у живот. Сваком од нас она даје моћ да чини чуда, ако то хоћемо. Lidia M. Child Срце се може сломити на много начина, приче су препуне срца сломњених због љубави, али оно што срце стварно слама је кад му одузмете снове – ма какви они били. Pearl Buck Има толико тога на свету за све нас, само ако имамо очи да видимо и срце да волимо и руку да за тим посегнемо… Lucy Maud Montgomery


“ЖЕЛИМО ВАМ ДА СЕ У ВАШОЈ ПОРОДИЦИ ЧЕСТО ЗАЈЕДНО СМЕЈЕТЕ, КАДА ПЛАЧЕТЕ, ДА ПЛАЧЕТЕ ЗАЈЕДНО! ДА БУДЕТЕ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ЈЕДНИ ЗА ДРУГЕ, ДА РАЗГОВАРАТЕ О СВИМ ВАЖНИМ ПИТАЊИМА, ДА СЕ УЧЕЋИ МЕЊАТЕ И ПРЕОБРАЖАВАТЕ, ДА СЕ ИГРАТЕ, ЧЕСТО ГРЛИТЕ, ДА СЕ ВОЛИТЕ И ДА ВАС ЉУБАВ ЛЕЧИ! ДА ЈЕДНИ ДРУГИМА БУДИТЕ ДРАГИ ОНОЛИКО КОЛИКО СУ СВИ ЉУДИ ДРАГИ ОНИМА КОЈИМА ЈЕ СРЦЕ ОТВОРЕНО...” КРЕАТИВНИ ТИМ ПРЕДШКОЛСКЕ УСТАНОВ “ГАЛЕБ” УРЕДНИЦИ: ЈЕЛЕНА ВУЧКОВИЋ, ЛОГОПЕД АНЂЕЛКА СПАСОЈЕВИЋ, ВАСПИТАЧ ДРАГИЦА БОЖИЛОВИЋ, ВАСПИТАЧ САРАДНИЦИ: МАГА БОГОСАВЉЕВИЋ, ВАСПИТАЧ КАРОЛИНА МАКСИМОВИЋ, МЕД. СЕСТРА НЕВЕНКА АРАНЂЕЛОВИЋ, СЕСТРА НА ПЗЗ ДИЈАМАНКА ВУЧКОВИЋ, ШЕФ КУХИЊЕ

Šareni svitak  

Dečiji časopis. Predškolska ustanova Galeb