Page 1

@ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ Με τίποτα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΑΚΡΙΤΩΝ

δεν σταματά η μεγάλη φετινή αντεπίθεση 

@ Η ΒΟΥΛΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Μια ανανεωμένη Βουλή συνεδρίασε στις 25 Ιανουαρίου 

Φύλλο 159- Έτος 16ο

Ιανουάριος 2014

@ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Την έκθεση επέλεξε να επισκεφτεί το τμήμα Νέων Ακριτών στις 25 Ιανουαρίου 

@ ΜΙΑ ΑΒΟΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ Το εξαιρετικό περιβαλλοντικό ντοκιμαντέρ «Μια άβολη αλήθεια» (An Inconvenient Truth) προβλήθηκε αυτές τις μέρες στο Σώμα Ακριτών

@ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΑΚΡΙΤΕΣ Με τον οικοτουρισμό ασχολήθηκαν τα τμήματα Εξερευνητών και Πρωτοπόρων στις 11 Ιανουαρίου 

@ ΜΙΑ ΑΛΛΟΙΩΤΙΚΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ Για μια πιο περιβαλλοντική γειτονιά έμαθαν οι Ακρίτες μας στις 18 Ιανουαρίου 

@ Ο νέος χρόνος μπήκε… Στόχους για φέτος βάλαμε; Ένα ενδιαφέρον άρθρο σχετικό με την συνάντηση των Νέων Ακριτών στις 11 Ιανουαρίου 2014 

Αν η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί… τότε το 2014 θα είναι καλό για μας τους Ακρίτες! Το Σώμα Ακριτών μπήκε λοιπόν δυνατά στο 2014 και με φόρα από το Δεκέμβριο του 2013. Η διακοπή για τα Χριστούγεννα δεν έκοψε τη φόρα μας… Αντίθετα, εμφανιστήκαμε σχεδόν σε όλους τους τομείς φρέσκοι και δριμύτεροι. Υπάρχουν ήδη κάποια σημαντικά στατιστικά στοιχεία που σημειώνουμε… 1. Οι Ακρίτες παραμένουν πιστοί και σταθεροί στις συναντήσεις τους με ελάχιστες εξαιρέσεις. Έχουμε από τον Σεπτέμβριο χάσει μόνο 3 άτομα!

2. Στα πρώτα Σάββατα του 2014 υπήρξε ροή νέων μελών. Αυτό είναι ένα πολύ καλό σημάδι! Πέραν της στατιστικής και των αριθμών θα πρέπει όμως να αναφέρουμε και το εξής: Οι αρχηγοί μας είναι πολύ ικανοποιημένοι με την ποιότητα των καινούργιων μελών. Πολλά πολύ καλά παιδιά έχουν ενταχθεί φέτος στο Σώμα Ακριτών και έχουν ήδη γίνει τακτικά. Έτσι τα ήδη πολύ σταθερά παιδιά μας έχουν αυξηθεί σημαντικά. Με τέτοια μέλη, ασφαλώς και οι αρχηγοί μας όλο και ανεβάζουν το επίπεδο των προγραμμάτων μας. Γενικά - ας πάει το μήνυμα παντού! – εδώ στο Σώμα Ακριτών περνάμε ωφέλιμα και περνάμε καλά!


Με τίποτα δεν σταματά η μεγάλη φετινή αντεπίθεση! Το Σώμα Ακριτών θέλει τα τμήματα του να δουλεύουν σε φουλ ρυθμούς φέτος. Έτσι με την είσοδο του 2014 αποφασίστηκε το φρεσκάρισμα της ομάδας… με την προσθήκη στα επιτελεία των τμημάτων και νέων βοηθών.

687χιλιόμετρα

Η Σοφία Χριστοδούλου, η αρχηγός του Σώματος ανακοίνωσε κατ’ αρχήν ως βοηθό αρχηγό του Σώματος την Άντρη Μιχαήλ. Δίπλα της βρίσκεται επίσης η Μαρία Χριστοφή αλλά και ο Ντίνος Λογίδης που συνεχίζει να παίζει το σημαντικό συμβουλευτικό του ρόλο προς τους αρχηγούς μας. Τα νέα επιτελεία έχουν διαμορφωθεί ως ακολούθως:

Αυτή είναι η μεγαλύτερη απόσταση που αναγκάστηκε να διασχίσει κολυμπώντας μία πολική αρκούδα με το αρκουδάκι της πέρυσι, για να φτάσει τον πάγο και να αναζητήσει τροφή. Το αρκουδάκι της όμως, δεν κατάφερε να επιβιώσει σε αυτό το μακρινό ταξίδι... Πολύ σύντομα αυτά τα μοναδικά πλάσματα μπορεί να μην έχουν πού να φτάσουν μετά το μακρινό κολύμπι τους, καθώς τα τελευταία 30 χρόνια έχουμε χάσει τα ¾ του πάγου που επιπλέει στην κορυφή του κόσμου. Αυτή τη χρονιά 30 ακτιβιστές πέρασαν 2 μήνες στις ρωσικές φυλακές αντιμετωπίζοντας σοβαρότατες κατηγορίες, γιατί "τόλμησαν" να υπερασπιστούν την προστασία της Αρκτικής και να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις εξορύξεις πετρελαίου. Πριν λίγες μέρες τους χορηγήθηκε αμνηστία και παρόλο που είναι πια ελεύθεροι, όπως λένε και οι ίδιοι «Δεν υπάρχει αμνηστία για την Αρκτική». Τη χρονιά που έρχεται έχουμε να δώσουμε μεγάλη μάχη. Για να δικαιώσουμε τον αγώνα αυτών των ακτιβιστών αλλά και εκατομμύρια άλλων σε όλο τον κόσμο, για να αποδείξουμε ότι το να αγωνίζεσαι για ένα καλύτερο μέλλον δεν είναι έγκλημα και για να προστατεύσουμε τα μοναδικά αυτά ζώα που επιβιώνουν πλέον όλο και πιο δύσκολα.

Με την είσοδο του 2014 όλα τα τμήματα δεν παρέλειψαν να κόψουν την βασιλόπιτα τους. Κάθε τμήμα είχε έτσι και τον τυχερό του… Η Άντρια Σωτηριάδου στο 1ο Τμήμα Πρωτοπόρων/Εξερευνητών, ο Μαρίνος Χριστοφή στο 2ο, η Κρίστη Πηλακούτα στο 3ο, ο Αντρέας Χριστοφή στο τμήμα Νέων Ακριτών και ο… ιδρυτής μας Ντίνος Λογίδης στο τμήμα Ακριτών άνω των 18, ήταν οι τυχεροί της βασιλόπιτας.

1ο τμήμα Πρωτοπόρων/Εξερευνητών Η αρχηγός Νικολέττα Νικολάου θα πλαισιώνεται από τη Σάρα Λουκαντώνη και τον Στάθη Χαριλάου 2ο τμήμα Πρωτοπόρων/Εξερευνητών Ο Αντρέας Πέτρου θα έχει σαν βοηθούς του την Έλενα Χρίστου και τον Κύπρο Νικολάου 3ο τμήμα Πρωτοπόρων/Εξερευνητών Η Γεωργία Λιασή ως αρχηγός θα έχει μαζί της τη Μαργαρίτα Σαλάτα και τον Αντρέα Χριστοφή Τμήμα Νέων Ακριτών Αρχηγός παραμένει η Εβίτα Κουτέλη με βοηθό την Αναστασία Μαυρουδή Τμήμα Ακριτών άνω των 18 ετών Σημαντικές αλλαγές εδώ! Ο Γιώργος Νικολάου αναλαμβάνει την αρχηγία του τμήματος με βοηθούς την Γεωργιάνα Νεοκλέους και την Ειρένα Γεωργίου.

Μια ανανεωμένη Βουλή συνεδρίασε στις 25 Ιανουαρίου. Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι όλων των τμημάτων είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να συζητήσουν. Συνολικά 26 άτομα κλήθηκαν να μαζευτούν στη λέσχη μας. Όλοι τους έχουν εκλεγεί σαν αρχηγοί ή ομαδάρχες. Σημαντικό μέρος της συζήτησης ήταν η μέχρι τώρα φετινή πορεία του Σώματος Ακριτών αλλά και ο ρόλος της ίδιας της Βουλής των Ακριτών.


Στην περσινή χρονιά ανησυχήσαμε πολύ για τα μικρά μας. Η γαλάζια οικογένεια είδε τα μωρά της να λιγοστεύουν επικίνδυνα… Κι όμως, η περσινή άσχημη εικόνα φέτος ανατράπηκε! Οι Πρωτοπόροι μας αυξήθηκαν και έστειλαν το μηνυμα: Μην μας ξεγράφετε. Εδώ είμαστε και επιστρέφουμε δριμύτεροι!

Συνεργείο του ΡΙΚ βρέθηκε στο Σώμα Ακριτών στις 18 Ιανουαρίου. Η κάμερα του ΡΙΚ πήρε σκηνές αρχικά από το πρόγραμμα στο Πλατύ μας. Στη συνέχεια πήγε στο Καϊμακλί για περισσότερα γυρίσματα και συνεντεύξεις.

Τα γυρίσματα έγιναν για το νεανικό πρόγραμμα του ΡΙΚ «Είμαστε εδώ» που μεταδίδεται κάθε Κυριακή στις 1.3 0μμ σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας. Στο «Είμαστε εδώ» θα υπάρξει αυτό τον καιρό ένα μικρό αφιέρωμα στο Σώμα Ακριτών!

Είναι πραγματικά με μπόλικο κέφι που οι αρχηγοί μας υποδέχονται κάθε Σάββατο τους Πρωτοπόρους μας. Διότι οι Πρωτοπόροι μας δεν ανέβασαν φέτος μόνο τους αριθμούς τους. Ανέβασαν και τη ζωντάνια και γενικά την ποιοτητα τους. Κάτι που χαροποιεί όλους μας και μας γεμίζει με πολλές ελπίδες για το μέλλον του Σώματος Ακριτών.

Το Σώμα Ακριτών υπενθυμίζει πως διαθέτει πλέον το δικό του κάδο ανακύκλωσης μπαταριών. Μην πετάτε λοιπόν τις μπαταρίες στα σκουπίδια! Μπορείτε να τις φέρνετε στη λέσχη μας ή να τις παραδίδετε στους αρχηγούς σας.

Οι μπαταρίες είναι πολύ βλαβερές για το περιβάλλον όταν καταλήγουν σε σκουπιδότοπους ή στο έδαφος.

Το Πανεπιστήμιο Frederick με την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας της Ελλάδας διοργανώνει αυτές τις μέρες την «Έκθεση ομοιωμάτων επιτευγμάτων Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας». Την έκθεση αυτή επέλεξε να επισκεφτεί το τμήμα Νέων Ακριτών στις 25 Ιανουαρίου. Οι Νέοι Ακρίτες με τη βοήθεια μιας εξαιρετικής ξεναγού είχαν την ευκαιρία «να δουν από κοντά μια λιγότερο γνωστή πλευρά της ζωής των αρχαίων Ελλήνων, αυτή της τεχνολογίας και να ανακαλύψουν πόσο σημαντική ήταν η συμβολή των αρχαίων ελλήνων στο σύγχρονο τεχνολογικό πολιτισμό».

Στην έκθεση είδαμε πολλά ενδιαφέροντα! Παρουσιάζεται εκεί ένας μεγάλος αριθμός από ομοιώματα κατασκευών των αρχαίων Ελλήνων, από τα προϊστορικά ως και τα ελληνιστικά χρόνια. Ανάμεσα σ’ αυτά ήταν ο αρχαίος γερανός, η ανυψωτική μηχανή που ανεβοκατεβάζει τα φορτία, οι αντλίες που μεταφέρουν νερό, τα αυτόματα του θεάτρου του Ήρωνος που κινούνται και ο «ατμολέβητάς» του που γυρίζει με ταχύτητα μέσα σε ατμούς. Ήταν ακόμα ο περίφημος μηχανισμός των Αντικυθήρων. Είδαμε επίσης πίνακες και άλλο πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Είναι σίγουρα μια εξαιρετική έκθεση που αξίζει να δείτε (μέχρι τέλος Φεβρουαρίου).


Είπε ο…

Σωκράτης 469-399 πΧ Αθηναίος φιλόσοφος, από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ελληνικού και παγκόσμιου πνεύματος και πολιτισμού. Από τους ιδρυτές της Δυτικής φιλοσοφίας

 Ανεβαίνουμε! Και ανεβαίνει και το ηθικό μας. Άντε ρε, να ξεφύγουμε από αυτό το άγχος.

 Το 2013 ήταν τόσο άσχημο που οτιδήποτε τώρα μας φαίνεται… πολύ καλό!

 Διότι όντως περνούμε καλά στο Σώμα Ακριτών! Ελάτε στο Καϊμακλί να μας δείτε τι ωραία που περνούμε. Αλλά και στο Πλατύ αν ηρεμήσουν ένα – δύο μωρά κακομαθημένα που έχουμε, τότε θα είμαστε και πάλι η ακτύπητη γαλάζια οικογένεια!

 Βέβαια… μιλώντας για το άσχημο 2013, ας μην ξεχνούμε… τις ωραίες διανυχτερεύσεις όλων των τμημάτων στον ξενώνα νέων στην παλιά Λευκωσία (Γενάρης), τις εκδρομές μας στην βιολογική

 «Γηράσκω αεί διδασκόμενος»

(Γερνώ πάντοτε μαθαίνοντας)

 « Εν οίδα ότι ουδέν οίδα» (Ένα

όχι μόνο αυτοί είναι ευτυχισμένοι και το νοικοκυριό τους διοικούν καλά, μα και τους άλλους ανθρώπους ωφελούν.»

 «Ούτε η γυναίκα χωρίς άντρα,

ούτε η ελπίδα δίχως πόνο μπορεί να γεννήσει κάτι χρήσιμο.»

 «Παιδεία και αρετή και γνώση όσο κι αν είναι άγνωστα στους πολλούς, είναι το πιο γλυκό πράγμα στη ζωή του ανθρώπου.»

 «Στις πόλεις τα τείχη, στις ψυχές οι γνώσεις που αποκτούμε με την εκπαίδευση, και στολισμό και ασφάλεια παρέχουν.»

 «Χωρίς εξέταση μην τιμωρείς κανέναν.»

συγκεκριμένο χώρο και να συζητήσουν την πιθανή αγορά του…

 Όλα τα «μεγάλα παιδιά» πέρασαν αυτές τις μέρες από το σπίτι του γέροντα… Άκουσαν τις συμβουλές του, πήραν την ευχή του και βγήκαν και πάλι στον πόλεμο. Καλό βόλι αδέλφια!

Μιλάτε κυπριακά; Επειδή οι Νέοι Ακρίτες κυπριακά της… κακιάς ώρας, ας

και μπήκαν και στα κανό,

τους βοηθήσουμε λίγο

τους γιορτασμούς για τα

χώρα, παράγει όλα τα αγαθά.»

 «Νομίζω πως όσοι εκπαιδεύτηκαν,

χωριουδάκι στα βουνά για να δουν

ειδικά οι Νέοι που έκαναν διήμερο

(Απρίλης)

ασκούμε τη δικαιοσύνη και ζώντας και όταν πεθαίνουμε.»

εντός των επόμενων ωρών… σε

επιμένουν στο facebook με κάτι

15χρονα μας,

 «Να ο άριστος τρόπος του βίου: ν'

οι μεγάλοι αρχηγοί μας ταξιδεύουν

φάρμα (Μάρτης και Απρίλης)

γνωρίζω, πως δεν γνωρίζω τίποτε)

 «Η παιδεία, σαν την πλούσια

 Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι

την δεντροφύτευση στο Καιμακλί και την εκδρομή αρχαιολογίας, το διήμερο διαγωνισμό στη Βάβλα, την δικοινοτική ποδηλασία στην παλιά Λευκωσία, τις κατασκηνώσεις στον Πεδουλά και το Τρόοδος (Ιούνης και Ιούλης), την υπέροχη κατασκήνωση 37 Ακριτών στην Ιταλία (Αύγουστος), την μετακόμιση μας! (Σεπτέμβρης), την απίστευτη επιστροφή των μελών μας, τa διήμερa στη Βάβλα και την Ορά (Νιόβρης), το μεγάλο ρεκόρ στην αιμοδοσία (Δεκέμβρης) και άλλα πολλά! Και ήταν μια άσχημη χρονιά…

μαθαίνοντας τους λίγο λεξιλόγιο:

Ψουψουρίζω, ψιθυρίζω. Ρήμα ηχοποιημένο από το ψου –ψου. Τακτική συνήθεια της Ιωάννας με την Κατερίνα Ψυλλίζω (αρχαία ελληνική λέξη), κυνηγώ και σκοτώνω ψύλλους. Μεταφορικά, ερευνώ πολύ σχολαστικά, όπως κάνει δηλαδή ο Αντρέας ο Χριστοφή Ψυντρός (από συμφυρμό των δύο αρχαίων λέξεων ψυδνός και ψυδρος), μικρός και λεπτός, κάτι σαν τον Λευτέρη δηλαδή Ψατζιή, ψακή, δηλητήριο (από την αρχαία λέξη ψίαξ που θα πει σταγόνα). Άγνωστο γιατί χρησιμοποιείται και για γρήγορους όπως την Εβίτα όταν μιλά…


1/1/2008: Η Κύπρος και η Μάλτα υιοθετούν το ευρώ. 5/1/469 πΧ: Γεννιέται ο Σωκράτης, σπουδαίος αθηναίος φιλόσοφος. 7/1/1753: Ιδρύεται το Βρετανικό Μουσείο, το αρχαιότερο του κόσμου. 8/1/1297: Στο Μονακό, ο Φραντζεσκίνο Γκριμάλντι, μεταμφιεσμένος σε μοναχό, τρυπώνει σ' ένα οχυρό ελεγχόμενο από τους Γενοβέζους, αφήνει μέσα τούς στρατιώτες του και ιδρύει τη δυναστεία των Γκριμάλντι, που κυβερνά ως σήμερα το Πριγκιπάτο. 9/1/1349: Επτακόσιοι Εβραίοι καίγονται ζωντανοί στη Βασιλεία της Ελβετίας, επειδή θεωρούνται υπεύθυνοι για τη βουβωνική πανώλη που έπληξε την πόλη. 10/1/49 πΧ: Ο Ιούλιος Καίσαρας διαβαίνει τον ποταμό Ρουβίκωνα. Αναφωνεί «ο κύβος ερρίφθη» και κηρύσσει τον πόλεμο στη σύγκλητο και τον Πομπήιο. 22/1/1506: Οι πρώτοι 150 Ελβετοί στρατιώτες φτάνουν στο Βατικανό για να αποτελέσουν τη φρουρά του Πάπα (ελβετική φρουρά). 23/1/1556: O πιο καταστροφικός σεισμός στην ανθρώπινη ιστορία πλήττει την επαρχία Σαντζί της Κίνας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 830.000 άνθρωποι. 28/1/1896: Η πρώτη κλήση για παραβίαση του ορίου ταχύτητας στη Μεγάλη Βρετανία. Ο Γουόλτερ Άρνολντ τιμωρείται με πρόστιμο ενός σελινιού, επειδή έτρεχε με το αυτοκίνητό του με ταχύτητα 12 χλμ/ώρα κι ενώ το όριο ταχύτητας ήταν 3 χλμ/ώρα…

 Άλλη μια ομάδα σχηματίζεται στο 2ο τμήμα. Ύστερα από καιρό αυξανόμαστε.

 Η Βουλή όμως θέλει δουλειά… Τώρα, όχι αύριο. Ξυπνάτε ομαδάρχες!

 Αν είχαμε ένα χώρο στα βουνά. Αν διοργανώναμε κατασκηνώσεις για εθελοντές που να θέλουν να φτιάξουν μονοπάτια της φύσης σε εκείνο το χώρο. Αν προσκαλούσαμε κόσμο στα μονοπάτια για ξενάγηση. Ε, δεν θα ήταν ωραία;

 Αν επιλέγαμε μια οδό, ήσυχη, γραφική. Ας πούμε κάπου μέσα στο παλιό Καϊμακλί ή την παλιά Αγλαντζιά. Αν καταφέρναμε να κερδίσουμε μία χορηγία από την Ευρώπη. Και να φτιάξουμε την οδό με πλακόστρωτα, με πολλά φυτά, με κάδους ανακύκλωσης, με παγκάκια και παιγνίδια, με ωραίο χαμηλό φωτισμό. Ε, δεν θα ήταν ωραία;

6 Ιανουαρίου Συνάντηση αρχηγών την ημέρα των Φώτων… Οι αρχηγοί των τμημάτων Πρωτοπόρων και Εξερευνητών συνάντησαν την αρχηγό του Σώματος και έθεσαν διάφορα θέματα. 11 Ιανουαρίου Πρώτες συναντήσεις του 2014 και όλα τα τμήματα έκοψαν την βασιλόπιττα. 16 Ιανουαρίου Προβολή στη λέσχη μας του ντοκιμαντέρ “An Inconvenient Truth” με θέμα τις κλιματικές αλλαγές. 18 Ιανουαρίου Με περιβαλλοντικά θέματα ασχολήθηκαν όλα τα τμήματα μας στις συναντήσεις τους 20 Ιανουαρίου Στο σπίτι της αρχηγού Σοφίας συναντήθηκαν οι αρχηγοί των τμημάτων Πρωτοπόρων και Εξερευνητών όπου συζήτησαν σε… μεγάλο βάθος πολλά… 25 Ιανουαρίου Την πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση τεχνολογίας επισκέφτηκαν το απόγευμα οι Νέοι Ακρίτες 25 Ιανουαρίου Με οικολογία ολοκλήρωσαν τον Ιανουάριο οι Πρωτοπόροι και οι Εξερευνητές 25 Ιανουαρίου Μια ανανεωμένη Βουλή των Ακριτών συνεδρίασε μετά από αρκετό καιρό. 31 Ιανουαρίου Περίπατος στους πεζόδρομους της Λευκωσίας με συμμετοχή 30 ατόμων18+


Πολιτειών Αλ Γκορ. [Η ταινία κέρδισε Όσκαρ για το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ και για το Καλύτερο Πρωτότυπο Τραγούδι (της Melissa Etheridge, I Need To Wake Up).Η ταινία είχε παγκόσμια επιτυχία, παίρνοντας την πέμπτη πιο υψηλή θέση ταινιών ντοκιμαντέρ από το 1992. Ο κόσμος μας σιγά - σιγά αρχίζει και φθίνει, λόγω της καταστροφής του περιβάλλοντος. Κι όμως ακόμη δεν είναι αργά…

Με ένα γιορταστικό ρεβεγιόν αποχαιρέτησαν το 2013 οι Νέοι Ακρίτες, στις 21 Δεκεμβρίου.

Το εξαιρετικό περιβαλλοντικό ντοκιμαντέρ «Μια άβολη αλήθεια» (An Inconvenient Truth) προβλήθηκε αυτές τις μέρες στο Σώμα Ακριτών.

Το ρεβεγιόν διοργανώθηκε στη λέσχη μας και πέραν των Νέων Ακριτών, στη βραδιά προσκλήθηκαν και οι αρχηγοί όλων των τμημάτων. Η ατμόσφαιρα ήταν λοιπόν ευχάριστη και ζεστή, ενώ στρώθηκε ένα πλούσιο μπουφέ με φαγητά και γλυκά που έφεραν μαζί τους οι Νέοι Ακρίτες. Το… φαγοπότι ακολούθησε η ζωντανή μουσική με τη συνοδεία της κιθάρας της Ζωής, αλλά και τόμπολα με δώρα για τους νικητές. Το «Μια άβολη αλήθεια» είναι ένα κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ του 200 6 σχετικό με την παγκόσμια θέρμανση. Το ντοκιμαντέρ βασίζεται σε παρουσίαση του πρώην αντιπροέδρου των Ηνωμένων

Μπροστάρης στην προσπάθεια για ανατροπή των άσχημων εξελίξεων ο πρώην αντιπρόεδρος της Αμερικής Αλ Γκορ, που έχει βάλει σκοπό του, να διαδώσει σε όλον τον κόσμο το αναμφισβήτητο πλέον γεγονός, του αφανισμού του. Μέσα από το φιλμ παρουσιάζονται τρανταχτά στοιχεία, για το που βαδίζει η υφήλιος αλλά και μέθοδοι για το πως μπορούμε να αποφύγουμε το μοιραίο. Ήδη πολλές βιομηχανικές μονάδες, ακολούθησαν κάποιους κανόνες πειραματικά και τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Ο σκοπός είναι αυτό να γίνει συνείδηση όλων μας. Δυνατό το ντοκιμαντέρ, μέσα από το οποίο ο Αλ Γκορ, μας δείχνει μέσω απεικονίσεων, την αλήθεια. Σημεία του πλανήτη, όπως για παράδειγμα οι Κάτω Χώρες και το Μανχάταν, που εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας, εντός ολίγου θα εξαφανιστούν κάτω από τόνους νερού από τους λιωμένους πάγους.

Με περίπατο στην στολισμένη Λευκωσία ολοκλήρωσαν τις συναντήσεις του 2013 οι Πρωτοπόροι και οι Εξερευνητές. Στις 21 Δεκεμβρίου τα τμήματα μας άφησαν τις περιοχές τους και έφτασαν στην πλατεία παρά το περίπτερο ΟΧΙ. Από εκεί περπάτησαν στην πλατεία Φανερωμένης όπου γίνονταν διάφορες Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Αντί λοιπόν του συνηθισμένου προγράμματος οι Πρωτοπόροι και οι Εξερευνητές πέρασαν το απόγευμα τους ευχάριστα και στο πνεύμα των Χριστουγέννων.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΣΤΟ

ΔΑΛΙ

ΣΤΙΣ

14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


Με τον οικοτουρισμό ασχολήθηκαν τα τμήματα Εξερευνητών/Πρωτοπόρων στις 11 Ιανουαρίου.

Ανακοινώνουμε παρακάτω τις δραστηριότητες μας για τον Φεβρουάριο του 2014. Πρωτοπόροι και Εξερευνητές: 1 Φεβρουαρίου ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΦΥΤΩΡΙΟ 8 Φεβρουαρίου ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ 15 Φεβρουαρίου ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ 22 Φεβρουαρίου ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΥ 23 Φεβρουαρίου ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ Νέοι Ακρίτες: 1 Φεβρουαρίου ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΥΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΒΡΑΔΥΝΗ ΕΞΟΔΟΣ 9 Φεβρουαρίου ΠΤΗΝΟΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ Σε συνεργασία με τον Πτηνολογικό σύνδεσμο 15 Φεβρουαρίου INFOGRAFIC ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Έρευνα3: Η ερημοποίηση της Κύπρου Έρευνα4: Η πράσινη γειτονιά 21 Φεβρουαρίου ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ: Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ Ας ονειρευτούμε την ιδανική γειτονιά. Κι ας ετοιμάσουμε μία εκστρατεία Ακρίτες 18+ : 9 Φεβρουαρίου ΠΤΗΝΟΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ Σε συνεργασία με τον Πτηνολογικό σύνδεσμο 14 Φεβρουαρίου ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 21 Φεβρουαρίου Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ Ας ονειρευτούμε την ιδανική γειτονιά με την βοήθεια ειδικού Προσοχή! Όλες οι πιο πάνω ημερομηνίες είναι ενδεικτικές και θα πρέπει να επιβεβαιώνονται

Μάθαμε πολλά και διάφορα… Όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν δύο μέρη του προγράμματος:

Για μια πιο περιβαλλοντική γειτονιά έμαθαν οι Ακρίτες μας στις 18 Ιανουαρίου. Οι Ακρίτες είχαν την ευκαιρία να σχεδιάσουν οι ίδιοι μια από τις γειτονιές των περιοχών μας. Στο σχεδιασμό της γειτονιάς έπρεπε να λάβουν υπόψη,  Τα παιδιά που παίζουν με ασφάλεια,  Τους ανθρώπους όλων των ηλικιών που περπατούν  Τους ποδηλάτες  Τους αναπήρους αλλά και τα ηλικιωμένα άτομα  Την αναμόρφωση των πεζοδρομίων έτσι που να είναι ασφαλή και να μην χρησιμοποιούνται από αυτοκίνητα ή οτιδήποτε άλλο (τραπέζια, σκουπίδια κτλ)  Την ανάγκη για κάποια παγκάκια  Τη δημιουργία μικρών κήπων με λουλούδια και δέντρα  Απαλό φωτισμό για ατμόσφαιρα και ασφάλεια  Τους χώρους ανακύκλωσης αλλά και χώρους συγκομιδής των σκουπιδιών  Τη σωστή σήμανση με προειδοποιήσεις προς τα οχήματα  Τα οχήματα να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες μέσω μέτρων κατευνασμού της ταχύτητας  Τη διευθέτηση των χώρων στάθμευσης των οχημάτων των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών Το τελικό αποτέλεσμα μιας τέτοιας προσπάθειας πρέπει να κάνει τη γειτονιά πολύ πιο όμορφη!

Τόσο οι Πρωτοπόροι όσο και οι Εξερευνητές κλήθηκαν να ψηφίσουν μέσα από ένα κατάλογο, νέες δραστηριότητες που θα ήθελαν να περιλάβουμε στο πρόγραμμα μας. Ο κατάλογος δεν ήταν βέβαια τυχαίος αφού οι δραστηριότητας που περιλάμβανε ήταν όλες κατάλληλες για οικοτουρισμό. Πολλούς ψήφους πήραν η Ορειβασία, τα Κανό σε φράγματα, η αναρρίχηση σε βράχους με σχοινιά και η Ποδηλασία βουνού (mountain bike). Τους πιο πολλούς ψήφους πήρε όμως η Ιππασία!

Με ενδιαφέρον είδαν οι Ακρίτες μας και τα διάφορα παραδείγματα για να εφαρμόσουμε εμείς οικοτουρισμό! Όπως,  Η μετατροπή ενός παλιού αχυρώνα σε ξενώνα  Η δημιουργία κέντρου ενημέρωσης στον ξενώνα, με βίντεο, έκθεση φωτογραφιών και ξεναγήσεις στην περιοχή  Η κατασκευή ξύλινου παρατηρητηρίου  Η δημιουργία μονοπατιών της φύσης καθώς και η οργάνωση κατασκήνωσης εθελοντών που να εργαστούν στα μονοπάτια της φύσης  Διοργάνωση κατασκηνώσεων για νέους /παιδιά για οικοτουρισμό στην περιοχή


Πολλοί νέοι παρουσιάζουν 7 προβληματικές συνήθειες που τους εμποδίζουν να προοδεύουν: Είναι αντιδραστικοί Ξεκινούν χωρίς κανένα στόχο στο μυαλό Αναβάλλουν πάντοτε τα σημαντικά Θεωρούν κακό την επιτυχία του άλλου Θέλουν να μιλούν αυτοί ενώ απλώς υποκρίνονται πως ακούς τους άλλους Δεν συνεργάζονται Δεν έχουν χρόνο για να ανανεώνονται και να βελτιώνονται Πώς θα μπορούσαμε να τα αλλάξουμε αυτά και να ανεβούμε; Να μερικά απλά, αλλά σημαντικά πράγματα που ο καθένας μας πρέπει να προσέξει: Να τηρείς τις υποσχέσεις προς τον εαυτό σου Να κάνεις μικρές καλές πράξεις Να είσαι επιεικής με τον εαυτό σου Να είσαι έντιμος Να ανανεώνεσαι Να αξιοποιείς τα ταλέντα σου Αντίθετα πρέπει να αποφύγεις να αθετείς υποσχέσεις προς τον εαυτό σου, να κοιτάς μόνο τον εαυτό σου, να αυτομαστιγώνεσαι, να είσαι ανέντιμος, να εξαντλείσαι και να παραμελείς τα ταλέντα σου Οι περισσότεροι από εμάς ποτέ δεν θα κάνουμε μεγάλα πράγματα… Μπορούμε όμως να κάνουμε μικρά πράγματα με μεγαλειώδη τρόπο! Αν αντιμετωπίσουμε θετικά την χρονιά που μπαίνει, και έχουμε πίστη στον εαυτό μας τότε, Παίρνεις την πρωτοβουλία για να συμβεί κάτι Σκέφτεσαι για λύσεις και δυνατότητες Ενεργείς! Αντίθετα αν πιστεύεις ότι δεν γίνεται τίποτε, τότε περιμένεις να σου συμβεί κάτι. Σκέφτεσαι συνεχώς για προβλήματα και εμπόδια και δεν τολμάς να ενεργήσεις και υφίστασαι τις ενέργειες των άλλων… Στόχος για φέτος λοιπόν είναι να δράσουμε ενεργητικά! Και όχι να κάτσουμε παθητικά, να αναβάλλουμε, να περιμένουμε… Όποιος στρογγυλοκάθεται και τεμπελιάζει δεν θα αφήσει πατημασιές στην άμμο της αιωνιότητας… Εσύ θα θελες να αφήσεις στην άμμο τα αποτυπώματα του… πισινού σου; Από το βιβλίο του Sean Covey «Οι 7 συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών εφήβων»

Πώς να οξύνεις το νου σου… Να διαβάζεις!

Να διαβάζεις εφημερίδα κάθε μέρα Να γραφτείς συνδρομητής στο National Geographic Να ταξιδεύεις Να φτιάξεις ένα κήπο Να παρατηρείς τα άγρια ζώα Να παρακολουθήσεις μια καλή διάλεξη Να παρακολουθείς τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ Να πηγαίνεις σε βιβλιοθήκες Να ερευνήσεις το γενεαλογικό σου δέντρο Να γράψεις ένα διήγημα, ποίημα ή τραγούδι Να ακούς τις ειδήσεις Να παίζεις παιγνίδια γνώσεων Να ανταλλάσσεις απόψεις Να παίζεις σκάκι Να επισκέπτεσαι μουσεία Να παρακολουθείς μπαλέτο, συναυλία κλασσικής μουσικής, όπερα, θέατρο Να μάθεις ένα μουσικό όργανο Να έχεις ουσιαστικές συζητήσεις με φίλους Να λύνεις σταυρόλεξα

Τεύχος 159 - Ιανουάριος 2014  

Monthly Newspaper by Soma Akriton

Τεύχος 159 - Ιανουάριος 2014  

Monthly Newspaper by Soma Akriton

Advertisement