Page 1

ο

Το 8 στη σειρά Συμβούλιο του Σώματος Ακριτών ανέδειξαν με τις ψήφους τους οι βουλευτές μας. Οι εκλογές έγιναν στις 22 Ιουνίου σε συνεδρίαση της Βουλής των Ακριτών

στη σελίδα 6

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, με το τέλος της χρονιάς, οι Ακρίτες μας ψήφισαν τους καλύτερους τους.

στη σελίδα 2

στη σελίδα 6 στη σελίδα 6

ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΑΚΡΙΤΩΝ

Ιούνιος 2012

Φύλλο 144 - Έτος 15ο

Μπόλικη δράση και αυτό το καλοκαίρι. Ξεκινήσαμε απο τις Βρυξέλες, φιλοξενούμενοι του Ευρωκοινοβουλίου (ενώ η εφημερίδα μας κυκλοφορεί, η αποστολή μας θα έχει επιστρέψει). Συνεχίζουν τα μικρά μας στα Πλατάνια. Και ρίχνουμε αυλαία με την κατασκήνωση των Νέων Ακριτών στο Τρόοδος.

Σημαντική όμως ήταν η συνεδρίαση της Βουλής των Ακριτών. Εκεί επιβεβαιώθηκε η επίθεση των νέων! Τα παιδιά που μπήκαν κάποτε στο Σώμα Ακριτών, έχουν μεγαλώσει και αρχίζουν να διεκδικούν την ηγεσία της οργάνωσης μας. Οι Ακρίτες «γέννημα - θρέμα» του Σώματος Ακριτών παίρνουν σταδιακά τον έλεγχο.

Με αισιοδοξία λοιπόν μπήκαμε στο στάδιο της προετοιμασίας της νέας χρονιάς 2012-13. Μια χρονιά πρόκληση. Θα τα καταφέρουμε άραγε και πάλι. Θα κάνουμε εκείνο το βήμα παραπάνω που θέλαμε; Αν μείνουμε δεμένοι και περήφανοι ασφαλώς και θα τα καταφέρουμε.


ο

Το 8 στη σειρά Συμβούλιο του Σώματος Ακριτών ανέδειξαν με τις ψήφους τους οι βουλευτές μας. Οι εκλογές έγιναν στις 22 Ιουνίου σε συνεδρίαση της Βουλής των Ακριτών. Οι εκλογές διεξήχθηκαν σύμφωνα με τις πρόνοιες του καταστατικού του Σώματος και με μυστική ψηφοφορία. Στήθηκε μάλιστα η παραδοσιακή μας κάλπη, ένα χαρτονένιο κιβώτιο που πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 1998. Οι βουλευτές μας με υπομονή ψήφισαν με τη σειρά όλα τα μέλη του Συμβουλίου. Το νέο Συμβούλιο με διετή θητεία, θα αποτελείται από τους ακόλουθους, ή καλύτερα τις ακόλουθους αφού για πρώτη φορά έχουμε ένα… θηλυκό Συμβούλιο: Αρχηγός Σώματος: Σύμβουλος Διοίκησης: Αρχηγοί Περιοχών:

Αρχηγός Τμήματος Νέων Ακριτών: Αρχηγός Τμήματος Ακριτών 18+ :

Σοφία Χριστοδούλου Άντρη Μιχαήλ Γεωργία Λιασή Ευδοκία Χειμωνίδου Νικολέττα Νικολάου Άννα Σφηκουρή

Ευδοκία και Άννα. Μαζί με τη Νικολέττα και τη Γεωργία αλλά και άλλους νέους που ακολουθούν, αποτελούν πλέον το νέο αίμα στο αρχηγείο μας αλλά και την ελπίδα για το μέλλον του Σώματος Ακριτών

Χρυσταλλένη Σωκράτους Μαρία Χριστοφή

Σημαντικές αλλαγές αναμένονται στα διάφορα επιτελεία μετά τα αποτελέσματα των εκλογών. Ιδιαίτερα στις Ακριτικές Περιοχές. Η αδυναμία του Κυριάκου Χριστοδούλου, περσινού αρχηγού της Παλλουριώτισσας αλλά και του Αλέξη Παπαδόπουλου (και οι δύο επικαλέστηκαν επαγγελματικούς λόγους που τους εμποδίζουν να αναλάβουν αρχηγοί) έδωσε το σύνθημα για ανανέωση! Οι νεαροί αρχηγοί που από πέρσι άρχισαν την… επίθεση τους, αποτελούν τώρα το μισό Συμβούλιο.

Σοφία, Άντρη και Χρυσταλλένη. Οι ‘παλιές’ που συνεχίζουν προσφέροντας την εμπειρία τους Η Σοφία Χριστοδούλου παραμένει για τρίτη θητεία επικεφαλής του Σώματος Ακριτών. Ενώ στο Συμβούλιο συνεχίζουν οι Άντρη Μιχαήλ, Χρυσταλλένη Σωκράτους, Μαρία Χριστοφή αλλά και η νεότερη Γεωργία Λιασή. Η είσοδος στο Συμβούλιο των τριών κοπελών σηματοδοτεί και την αλλαγή σκυτάλης. Η νέα γενεά αρχίζει να αναλαμβάνει… Μια πολύ σημαντική γενεά, αφού μιλούμε για Ακρίτες που μπήκαν μωρά στην οργάνωση μας και τώρα αναλαμβάνουν σταδιακά τις τύχες του Σώματος Ακριτών.

Σε σύντομη άτυπη συνεδρίαση του νέου Συμβουλίου αμέσως μετά την εκλογή του, αποφασίστηκε που πάει ο κάθε αρχηγός η περιοχής. Έτσι στην 1 Περιοχή Αρχαγγέλου αναλαμβάνει η η Νικολέττα Νικολάου. Στη 2 Περιοχή Βορείου Πόλου η Ευδοκία η Χειμωνίδου. Στην 3 Περιοχή Παλλουριώτισσας πάει η Γεωρη γία Λιασή. Τέλος στην 4 Περιοχή Πλατύ αναλαμβάνει η Άννα Σφηκουρή. Την ίδια στιγμή η αρχηγός του Σώματος Σοφία μεταφέρει τη βάση της από το Πλατύ στο Καϊμακλί. Κάτι που κρίθηκε πολύ αναγκαίο. Και επειδή αυτό θα είναι μια μεγάλη αλλαγή για τους Πλατύτες, η αρχηγός μας έκρινε επίσης αναγκαίο να ενισχύσει τη νεαρή Άννα με την παρουσία του παλιού μας αρχηγού Ντίνου Λογίδη στο Πλατύ! Αυτό κι αν είναι αλλαγή! Σύντομα θα είναι έτοιμες οι συνθέσεις των επιτελείων όλων των τμημάτων.


Με την κατασκήνωση των Νέων Ακριτών κλείνει η φετινή χρονιά. Μετά από κάποια ξεκούραση θα επανέλθουμε τον ερχόμενο Σεπτέμβριο για τη χρονιά 2012-13.

To δικοινοτικό δίκτυο «Youth Power», που αποτελείται από 12 οργανώσεις και του οποίου ηγείται το Σώμα Ακριτών, βρίσκεται τον τελευταίο καιρό σε βαθύ… προβληματισμό. Ένα δίκτυο που ιδρύθηκε πριν τέσσερα χρόνια για να φέρει τους νέους των δύο κοινοτήτων, ψάχνει τώρα για νέους στόχους χωρίς οι εξελίξεις στην Κύπρο να μας βοηθούν καθόλου! Παρόλα αυτά οι νέοι μας ζήτησαν να επαναδραστηριοποιηθούμε κι έτσι ο άνθρωπος που προεδρεύει του δικτύου εκ μέρους του Σώματος Ακριτών, ο Ντίνος Λογίδης, σπρώχνει εκ νέου τα πράγματα για νέα σύνθεση του δικτύου Youth Power. Το Σώμα Ακριτών ζητά πλέον ξεκάθαρα τη συνεργασία νεανικών οργανώσεων και όχι άλλων επαγγελματικών οργανώσεων. Αυτό συνέβαινε μέχρι τώρα δημιουργώντας διάφορα προβλήματα. Δύο νέες νεανικές οργανώσεις έχουν προσεγγισθεί και φαίνονται θετικές στο να εισέλθουν στο Youth Power. Αναμένονται σύντομα εξελίξεις.

Μια απο τις πιο σημαντικές διαδικασίες της χρονιάς είναι η ετοιμασία του ετήσιου προγράμματος. Απο αυτο το πρόγραμμα εξαρτούνται πολλά για το αν θα έχουμε μια επιτυχημένη χρονιά. Σε όλους τους αρχηγούς (μετά την πρόσφατη εκλογή ή επανεκλογή τους) δόθηκε οδηγία να ετοιμάσουν τις εισηγήσεις τους προσπαθώντας για πρωτοτυπία και περεταίρω βελτίωση. Οι αρχηγοί θα πρέπει να είναι έτοιμοι περι τα τέλη Ιουλίου να συζητήσουν τις ιδέες τους με την αρχηγό του Σώματος και να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα τους. Η εφημερίδα μας θα δημοσιεύσει το ετήσιο πρόγραμμα όλων των τμημάτων.

Από 5 ως 10 Αυγούστου θα βρίσκονται στα βουνά του Τροόδους οι Νέοι Ακρίτες. Οι Νέοι θα πραγματοποιήσουν μια κινητή κατασκήνωση κι έτσι θα στήνουν τα αντίσκηνα σε διαφορετική τοποθεσία κάθε βράδυ. Θα είναι βέβαια μια δύσκολη κατασκήνωση με μεγάλο όμως ενδιαφέρον και μπόλικη δράση. Στα δύσκολα και πάλι οι Νέοι Ακρίτες…

Η 12η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας από το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας. Παρά τις Διεθνείς Συμβάσεις και επανειλημμένες συστάσεις, περίπου 215 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο είναι σήμερα θύματα της καταναγκαστικής εργασίας.... Στο Άρθρο 32 της Διεθνούς Συμβάσεως για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ «το δικαίωμα του παιδιού να προστατεύεται από την οικονομική εκμετάλλευση και από την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας που ενέχει κινδύνους ή που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο την εκπαίδευσή του ή να βλάψει την υγεία του ή τη σωματική, πνευματική, ψυχική, ηθική ή κοινωνική ανάπτυξή του» πρέπει να αναγνωρίζεται από τα Συμβαλλόμενα Κράτη, ανάμεσα τους και η Κύπρος από το 1991. Κατ’ επέκταση, τα Κράτη πρέπει να παίρνουν μέτρα για την εξασφάλιση του Άρθρου 32, συμπεριλαμβανομένου νομοθεσιών, διοικητικών, κοινωνικών και εκπαιδευτικών μέτρων.


Απόσπασμα από άρθρο του επίτροπου περιβάλλοντος Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

Μια φορά προσπαθούσα σε μια ραδιοφωνική εκπομπή να εξηγήσω πόσο σημαντικό είναι το φυσικό περιβάλλον για τον άνθρωπο. Φαίνεται ότι δεν τα κατάφερνα και πολύ καλά γιατί μετά από λίγο πήρε τηλέφωνο ένας ακροατής και είπε «γιατί ψάχνεις άλλες εξηγήσεις, δες πως περιγράφουν οι διάφορες θρησκείες τον παράδεισο!" και άρχισε να περιγράφει τον χριστιανικό παράδεισο. Όλες οι θρησκείες βάζουν διάφορους όρους και περιορισμούς μέσω των οποίων μπορεί ένας να καταλήξει στον παράδεισο. Και το ενδιαφέρον βρίσκεται στο πως περιγράφεται αυτός ο παράδεισος. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μιλούσαν για υπέροχους κυνηγότοπους, στη μυθολογία των Ιρλανδών σαν ένα νησί, για τους αρχαίους έλληνες τα Ηλύσια πεδία όπου μπορούσες να απολαύσεις όλα όσα σου άρεσαν όταν ήσουν ζωντανός ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση μαζί με άλλους εκλεκτούς. Στην παλιά διαθήκη γίνεται αναφορά στους κήπους της Εδέμ και στο Ισλάμ γίνεται και πάλι αναφορά σε κάποιο κήπο.

Μια πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου του West Virginia για τι σχέση της ευτυχίας με τις πολιτικές δέκα πόλεων όπου έγινε η μελέτη, τα στοιχεία έδειξαν τα πιο κάτω: 1. Εύκολες δημόσιες μεταφορές 2. Εύκολη πρόσβαση στα διάφορα καταστήματα 3. Πολλά πάρκα και χώρους άσκησης 4. Πολλά θέατρα, μουσεία και χώρους μουσικής 5. Βιβλιοθήκες 6. Καθαριότητα σε δρόμους, πεζοδρόμια και δημόσιους χώρους 7. Ασφάλεια όλες τις ώρες της μέρας 8. Ποιότητα του αέρα 9. Χαμηλό κόστος ζωής 10. Καλής ποιότητας πόσιμο νερό 11. Καλός τόπος για να μεγαλώνεις και να φροντίζεις παιδιά Κλειστός επ' αόριστον θα είναι ένας από τους πιο 12. Καλά σχολεία προσφιλείς κατασκηνωτικούς χώρους, αυτός του Από τα 12 σημεία πιο πάνω τα 5 Τροόδους, γεγονός που προκαλεί τις αντιδράσεις έχουν άμεση σχέση με το πε- των χιλιάδων φίλων αυτού του είδους των διακοριβάλλον και διερωτούμαι πό- πών. To πρόβλημα, ωστόσο, φαίνεται ότι έχει δημισα από αυτά είναι στις προ- ουργηθεί, εξ υπαιτιότητας κάποιων «μόμιμων» κατεραιότητες των κυπριακών τασκηνωτών, όπως τουλάχιστον υποστηρίζεται από πόλεων όπου ρίχνουν το αρμόδιο Κοινοτικό Συμβούλιο Τροόδους.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ένα λίτρο λαδιού ρυπαίνει υπερπολλαπλάσια λίτρα νερού, τα οποία ο πλανήτης χρειάζεται μέχρι την τελευταία σταγόνα. Αντί λοιπόν να ρίχνουμε το χρησιμοποιημένο λάδι στο νεροχύτη της κουζίνας, τοποθετούμε το λάδι σε ένα πλαστικό μπουκάλι (νερού, αναψυκτικού), το κλείνουμε καλά και το προωθούμε σε επιχειρήσεις που ανακυκλώνουν τα λάδια, είτε το πετάμε στα σκουπίδια.

στάχτη στα μάτια του κόσμου κά-νοντας αναφορές σε με-γάλα έργα όπως μαρί-νες, εμπορικά κέντρα, ψηλά κτήρια και άλ-λα έργα άσχετα ό-μως με τις ανάγκες του κυπρίου πολίτη για καλύτερη ποιό-τητα ζωής.

H απόφαση για κλείσιμο του κατασκηνωτικού χώρου ήταν ομόφωνη και επιβλήθηκε από τη συμπεριφορά των ίδιων των κατασκηνωτών. Ενώ υπάρχει κονδύλι για πλήρη αναδιοργάνωση του χώρου με ευρωπαϊκές προδιαγραφές, το οποίο όμως δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Κι αυτό επειδή έχουν προκύψει διαφορές του Κοινοτικού Συμβουλίου με τους ίδιους τους χρήστες της κατασκήνωσης. Oι κατασκηνωτές έχουν προβεί σε διάφορες αυθαιρεσίες και παράνομες παρεμβάσεις χωρίς να συμμορφώνονται στις υποδείξεις του Συμβουλίου. Επιπλέον, αρνούνται να εγκαταλείψουν τους χώρους που κατέχουν ώστε να γίνει κατορθωτή η εφαρμογή των σχεδίων αναδιοργάνωσης.


Στις 11 Ιουλίου 2005 έγινε μια από τις πιο σημαντικές συνεδριάσεις του Συμβουλίου του Σώματος… Πιο κάτω η πρώτη σελίδα των πρακτικών. Ντίνος Λογίδης Συμμετέχοντες: Μάριος Φλωρίδης Σοφία Χριστοδούλου Φίλιππος Αγρότης Χάρης Νικολάου Αντώνης Λογίδης Άντρη Μιχαήλ Αλέξης Παπαδόπουλος Θέματα – Αποφάσεις Ενέργεια Το προσωρινό Συμβούλιο θα συνεχίσει να διοικεί το Σώμα μέχρι τις επόμενες εκλογές, τον Ιούνιο του 2006

Άρθρα 14 και 15 του καταστατικού του Σώματος Ακριτών:

Παρόντες:

2. Οργάνωση  Οριστικοποιήθηκε η απόφαση για την ίδρυση της 4ης Ακριτικής Περιοχής στο Πλατύ, παρ’ όλο το ρίσκο που εμπεριέχει η απόφαση αυτή.  Αποφασίστηκε η ίδρυση του Τμήματος (ενηλίκων) Ακριτών για άτομα άνω των 18 ετών. Με αυτή την απόφαση ελπίζουμε να ενισχύσουμε με άλλη μια δύναμη το Σώμα Ακριτών  Μετά τα πιο πάνω συμφωνήθηκαν τα φετινά επιτελεία όλων των Περιοχών και Τμημάτων (επισυνάπτεται οργανόγραμμα)

Ο ετήσιος προγραμματισμός στηρίζεται στους ετήσιους στοχους του Σώματος όπως αυτοί καθορίζονται απο το Συμβούλιο Τα ετήσια προγράμματα δράσεων και εκδηλώσεων κατα Περιοχή/ Τμήμα ετοιμάζονται από τους αρχηγούς Περιοχών/Τμημάτων

Άρθρο 15: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΝΟΜΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 15.1

Ν.Λογίδης

4. Αναθεώρηση καταστατικού  Ο αρχηγός του Σώματος παρουσίασε εισήγηση για πλήρη αναθεώρηση του καταστατικού του Σώματος. Στην εισήγηση υπάρχουν σημαντικές τροποποιήσεις.  Το Συμβούλιο αποφάσισε την έναρξη μεταβατικού σταδίου εφαρμογής του νέου καταστατικού με στόχο την επίσημη έγκριση του από τη Βουλή πριν τις εκλογές του Ιούνη. 5. Διάφορα  Αποφασίστηκε η άμεση εξεύρεση χώρου για γραφεία του Σώματος  H αποθήκη πρέπει να αναδιοργανωθεί και να οριστεί αποθηκάριος  Το Σώμα Ακριτών αποστέλλει τους Αλέξη Παπαδόπουλο και Μάριο Φλωρίδη στις ΗΠΑ για σεμινάριο. Το σεμινάριο αφορά σε οργάνωση μη κυβερνητικών οργανώσεων και είναι δικοινοτικό.

14.1

14.2

1. Στόχοι νέας χρονιάς  Η μετατροπή του Σώματος Ακριτών σε δυνατή οργάνωση στην κοινωνία της Κύπρου.  Ποιότητα και προσφορά  Η αριθμητική αύξηση των μελών μας σε αριθμούς πέραν των 150. Πρώτη ένδειξη η επιστροφή των παλιών μελών με στόχο το 95.

3. Ετήσιο πρόγραμμα  Όλοι οι αρχηγοί Περιοχών και Τμημάτων αλλά και ο Σύμβουλος γονέων για την ομάδα οργανωμένων γονιών, παρουσίασαν τα ετήσια προγράμματα τους.  Το Σώμα ετοιμάζει αιτήσεις για δύο προγράμματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Άρθρο 14: ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

15.2

Χ.Νικολάου/Φ.Αγρότης Α.Μιχαήλ/Α.Λογίδης

Ιστορική αναδρομή… 1-8 Αυγούστου 1998 Πρώτη πολυήμερη κατασκήνωση για 50 φανατικούς Ακρίτες, στο Στρουμπί της Πάφου. Η δράση αυτή αποδείχτηκε σταθμός στην ιστορία μας. Πέντε μόνο μήνες μετά την ίδρυση του, το Σώμα Ακριτών παρουσιάστηκε άρτια οργανωμένο με αντίσκηνα και υλικό και πραγματοποίησε μια πολύ πετυχημένη δράση. 3-12 Αυγούστου 2000 Πρώτη ιστορική έξοδος 47 Ακριτών από την Κύπρο! Οι Ακρίτες πραγματοποίησαν αξέχαστη εκδρομή στη Γερμανία όπου και κατασκήνωσαν στη μικρή πόλη Μούρχαρτ. Το Σώμα έθεσε από τότε στόχο να εκδράμει στο εξωτερικό κάθε δύο χρόνια. Μέχρι σήμερα το πετυχαίνει! 4 Ιουνίου 2002 Η ηγεσία του Σώματος Προσκόπων προσκάλεσε σε συνάντηση την ηγεσία του Σώματος Ακριτών με στόχο την σύμπτυξη των δύο οργανώσεων. Έγιναν τρεις συναντήσεις σε καλό κλίμα, χωρίς όμως οποιαδήποτε κατάληξη έστω και για απλή συνεργασία. 2-8 Αυγούστου 2003 Καλοκαιρινή κατασκήνωση με τους Σταυραετούς της Πάφου στα χωριά Λυσός και Περιστερώνα. Στη διάρκεια της κατασκήνωσης (στις 3 Αυγούστου) το Σώμα Ακριτών και οι Σταυραετοί αδελφοποιήθηκαν μετά από επίσημη τελετή. Μια αδελφοποίηση που κάθε άλλο παρά συμβολική θα αποδεικνυόταν.

15.3

15.4

15.5

15.6

Οι Ακρίτες μπορούν να γίνουν κάτοχοι της ανώτερης διάκρισης του Σώματος Ακριτών και να ονομαστούν "Σημαιοφόροι των Ακριτών" αφού προσφέρουν έργο τόσο γραπτό όσο και πρακτικό. Βασική προϋπόθεση είναι η μελέτη σε βάθος ενός θέματος Ακριτικού ενδιαφέροντος το οποίο να παρουσιάσει τόσο γραπτώς όσο και προφορικά. Στους άριστους Εξερευνητές, που με τη δράση τους αποκτούν γνώσεις και εμπειρίες, απονέμεται η διάκριση "Άριστου Εξερευνητή" Στους άριστους Πρωτοπόρους, που με τη δράση τους αποκτούν γνώσεις και εμπειρίες, απονέμεται η διάκριση "Άριστου Πρωτοπόρου" Τις διακρίσεις "Άριστου Εξερευνητή", "Άριστου Πρωτοπόρου" απονέμει ο Αρχηγός του Σώματος μετά απο πρόταση των αρμοδίων αρχηγών. Τη διάκριση του Σημαιοφόρου των Ακριτών απονέμει ο Αρχηγός του Σώματος μετά από απόφαση του Συμβουλίου Τιμητική διάκριση απονέμεται σε φίλους του Σώματος για την προσφορά τους προς το Σώμα Ακριτών, μετά από απόφαση του Συμβουλίου.


Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, με το τέλος της χρονιάς, οι Ακρίτες μας ψήφισαν τους καλύτερους τους. Η κάθε Ακριτική περιοχή ψήφισε τους καλύτερους της και στη συνέχεια αναδείχθηκαν από τις τέσσερις υποψηφιότητες οι καλύτεροι όλων. Ο καλύτερος Εξερευνητής και ο καλύτερος Πρωτοπόρος της χρονιάς είναι ένας πολύ τιμητικός τίτλος!

Τελικά ο καλύτερος Εξερευνητής της χρονιάς ήταν ο Κύπρος Νικολάου. Τακτικός και με μόνο μία απουσία φέτος, οδήγησε την ομάδα του στη νίκη στο μεγάλο διαγωνισμό αλλά και στην κατάκτηση του πρωταθλήματος σόφτμπολ. Ο Κύπρος είχε σίγουρα μια σπουδαία χρονιά φέτος.

Καλύτερος Πρωτοπόρος της χρονιάς 2011-12 αναδείχθηκε η Νικολέτα Δημητρίου. Τακτική και πειθαρχημένη πάντοτε, ήταν μέλος της νικήτριας ομάδας στον ετήσιο διαγωνισμό.

Ας δούμε πρώτα ποιοι ήταν οι τέσσερις καλύτεροι Εξερευνητές των Περιοχών. Ο Κύπρος Νικολάου ήταν αυτός που η πήρε τις περισσότερες ψήφους στην 1 Περιοχή. Ο Μαρίνος Χριστοφή ήταν ο ης εκλεκτός της 2 Περιοχής. Ο Ιάσονας η Κολιαντρής από την 3 Περιοχή. Και ης τέλος ο Παναγιώτης Κυριακίδης της 4 Περιοχής. Πραγματικά τέσσερις πολύ δυνατές υποψηφιότητες. Η

1 ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ

Στην κατασκήνωση αναμένεται να απονεμηθούν και τα διπλώματα άριστων Πρωτοπόρων και Εξερευνητών. Ήδη έχουν προταθεί διάφοροι διακριθέντες των τελευταίων χρόνων. Οι άριστοι Πρωτοπόροι και οι άριστοι Εξερευνητές είναι οι ανώτερες διακρίσεις που απονέμονται σε πραγματικά καλά μέλη του Σώματος Ακριτών. Είναι συνήθως άτομα που βρίσκονται στο Σώμα Ακριτών τουλάχιστον δύο χρόνια, ολοκληρώνουν την καριέρα τους ως Πρωτοπόροι ή Εξερευνητές και έχουν βέβαια διακριθεί συμμετέχοντας στις διάφορες δραστηριότητες του Σώματος.

Ας δούμε όμως και τους καλύτερους η Πρωτοπόρους. Η 1 Περιοχή ψήφισε τη η Νικολέτα Δημητρίου. Η 2 Περιοχή την Μαριλένα Ξενοφώντος. Ο Κωνσταντίης νος Σεργίδης ήταν ο υποψήφιος της 3 η Περιοχής. Από την 4 Περιοχή είχαμε τον Λουκά Παπαδόπουλο.

Είναι χαρακτηριστικό πως για πρώτη ίσως φορά στην ιστορία του Σώματος Ακριτών, οι δύο «καλύτεροι» όχι μόνο προέρχονται από την ίδια περιοχή, αλλά και από την ίδια ομάδα, τα Λιοντάρια! Στον Κύπρο και στη Νικολέτα θα απονεμηθούν βραβεία (συνηθίζουμε τα βιβλία) στη κατασκήνωση.

Η

2 ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΠΟΛΟΥ

Το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου επιστρέφουμε στη δράση μετά απο τις καλοκαιρινές διακοπές! Μέχρι τότε θα ανοίξουν και τα σχολεία ενώ δεν θα έχει περάσει ακόμα η ζέστη... Παρόλα αυτά καλούμαστε όλοι να επιστρέψουμε με κέφι για να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας να είμαστε κάθε μέρα και καλύτεροι! Και φυσικά να ανεβάσουμε την οργάνωση μας όσο πιο ψηλά γίνεται. Η παρέα μας ήταν φέτος πολύ καλή. Ας μην την χαλάσουμε! Στα τέλη Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου θα φτάσει ταχυδρομικά στο σπίτι σας η επόμενη εφημεριδούλα μας. Που θα δίνει το σύνθημα για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Ξεκουραστείτε λοιπόν τώρα και ραντεβού στις 15 Σεπεμβρίου.


Η

4 ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΛΑΤΥ

Όλα τα τμήματα και όλες οι περιοχές πραγματοποίησαν αξιολογήσεις της χρονιάς που τελειώνει. Οι αξιολογήσεις έγιναν βέβαια με διαφορετική μέθοδο κατάλληλη για την κάθε ηλικία. Στις Ακριτικές περιοχές, Εξερευνητές και Πρωτοπόροι έδειξαν να έμειναν πολύ ευχαριστημένοι από τη χρονιά που φεύγει. Κάποια θέματα όπως οι χάρτες και οι πυξίδες δυσκολεύουν τα μέλη μας… Παρόλα αυτά, παμψηφεί σχεδόν, ψηφίζουν υπέρ των δύσκολων δράσεων όπως ο ετήσιος διαγωνισμός

ομάδων. Οι αρχηγοί μας, που ετοιμάζουν αυτές τις μέρες το πρόγραμμα της χρονιάς 2012-13, έλαβαν πολύ σοβαρά υπόψη τις απόψεις των νεαρών Ακριτών. Το ετήσιο πρόγραμμα θα είναι σύντομα έτοιμο και θα το δημοσιεύσουμε στην επόμενη έκδοση της εφημερίδας μας Η αξιολόγηση είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία. Όπως σημαντική είναι η συμμετοχή στην αξιολόγηση όλων των μελών του Σώματος Ακριτών.

Ένας και μόνο ένας Ακρίτας, από όλα τα τμήματα μας, κατάφερε να μην απουσιάσει ούτε μία φορά φέτος! Ο Πρωτοπόρος μας Βαρνάβας Κυριακίδης ξεκίνησε από την πρώτη Σαββατιάτικη συνάντηση και συνέχισε με φόρα να δίνει το παρόν του σε κάθε συνάντηση, σε κάθε κατασκήνωση και σε οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση.

Η εξερεύνηση για απολιθώματα ήταν μια από τις αγαπ ημένες δράσεις της χρονιάς.

Η

3 ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΛΛΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ

Σε τριημερη κατασκήνωση στα Πλατάνια θα βρεθούν απο τις 6 – 8 Ιουλίου οι Πρωτοπόροι και οι Εξερευνητές μας. Στα Πλατάνια είχαμε πάμε και παλιότερα και είναι ένας κατασκηνωτικός χώρος που προσφέρεται για να περάσουμε ωραία! Σύμφωνα με τους αριθμούς που είχαμε λίγες μέρες πριν την κατασκήνωση μας, αναμένεται πως γύρω στα πενήντα άτομα θα συμμετάσχουν. Το πρόγραμμα έχει ήδη ετοιμαστεί και παρουσιάζει μπόλικη δράση με πειράματα στη φύση, μεγάλα παιγνίδια και εξερεύνηση στο ποτάμι της περιοχής. Στην κατασκήνωση θα γίνουν και οι βραβεύσεις της χρονιάς.

Ο Βαρνάβας δεν είναι βέβαια τυχαίος… Εγγράφηκε στο Σώμα Ακριτών το φθινόπωρο του 2007 και από τότε σπάνια απουσιάζει! Πέρσι αναδείχθηκε καλύτερος Πρωτοπόρος της χρονιάς, κάτι που δεν κατάφερε φέτος ανκαι ήταν πάλι από τους καλύτερους μας.


Δαλάι Λάμα 1935- , Θρησκευτικός ηγέτης του Θιβέτ Ακόμη ένας διαγωνισμός έχει φτάσει στο τέλος του. Οι Νέοι Ακρίτες κατά την διάρκεια της χρονιάς ετοίμασαν διάφορες παρουσιάσεις άλλες με πιο ιστορικά θέματα όπως ‘Το ΟΧΙ του Μεταξά’ και ‘Νίκος Σαμψών, ήρωας ή προδότης;’ και άλλες με πιο επίκαιρα ‘χαλαρά’ θέματα όπως το ‘Facebook’ και το ‘Hoardingσύνδρομο συσσώρευσης’. Οι πιο μουσικόφιλοι διάλεξαν να παρουσιάσουν για το ‘Mozart effect’ και άλλοι πιο εναλλακτικοί προτίμησαν να παρουσιάσουν για

το ‘Δαλάι Λάμα’ και τον ‘Oscar Wilde’. Σκοπός των παρουσιάσεων ήταν να εμπλουτίσουν οι Νέοι τις γενικές τους γνώσεις, να δουλέψουν σε ομάδες και να αποκτήσουν εμπειρία στην έρευνα αλλά και στην παρουσίαση. Μερικές ομάδες έκαναν πολύ καλή δουλειά και φάνηκε πως η έρευνα τους δεν βασίστηκε απλά σε μια γρήγορη αναφορά που βρήκαν στο διαδίχτυο αλ-

Η υψωμένη γροθιά που έμεινε στην ιστορία Από τη ιστοσελίδα της Greenpeace Ελλάδας

16 Οκτώβρη 1968, Μεξικό: Οι νικητές του τελικού των 200 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες ανεβαίνουν στο βάθρο. Και γράφουν ιστορία. Όχι με τη νίκη τους, αλλά με τη στάση τους. Οι Αφροαμερικανοί Τόμμυ Σμιθ και Τζον Κάρλος εμφανίζονται ξυπόλητοι και υψώνουν τη γαντοφορεμένη γροθιά τους. Μαζί τους και ο δευτεραθλητής Αυστραλός Πήτερ Νόρμαν. Και οι τρεις αθλητές φορούν το σήμα του Olympic Project for Human Rights. Επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν με αυτό τον τρόπο στις φυλετικές διακρίσεις που συμβαίνουν εκείνη την εποχή στις χώρες τους. Η φωτογραφία τους με τις υψωμένες γροθιές και τα κεφάλια σκυμμένα (την ώρα της ανάκρουσης του Εθνικού ύμνου των ΗΠΑ) έκανε το γύρο του κόσμου. Η φωτογραφία τους είναι ακόμα μια από τις πιο χαρακτηριστικές της σύγχρονης ιστορίας. Στη συνέχεια κυνηγήθηκαν, τους αφαιρέθηκαν τα μετάλλια, αντιμετωπίστηκαν ως παρίες, δέχθηκαν απειλές για τη ζωή τους… Ήταν η εποχή που δολοφονήθηκε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, η εποχή της άνθησης των κινημάτων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις, ενάντια στους διαχωρισμούς με βάση το χρώμα… Η συγκεκριμένη δράση τους, έδωσε ελπίδα και κουράγιο σε εκατομμύρια καταπιεσμένων και αγωνιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε όλο τον κόσμο. Αποτέλεσε φάρο δύναμης και ελπίδας και ένα μήνυμα πολύ ισχυρότερο ακόμα και από την αρχική τους ιδέα για μποϋκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων. Είχα την τύχη να συναντήσω τον Τζον Κάρλος, πριν από λίγες ημέρες. Πλησιάζει τα 70 και παραμένει ενεργός αθλητής-εκπαιδευτής και ενεργός πολίτης. Με τη συρτή προφορά του Νότου, μας μίλησε για την ανάγκη να υψώνεις κάθε στιγμή το ανάστημά σου για τις πεποιθήσεις και τις αρχές σου, για την ανάγκη να επιμένεις και να μην το βάζεις κάτω ακόμα και όταν όλη (ή σχεδόν όλη) η κοινωνία είναι εναντίον σου, για την ανάγκη να κάνεις τα σωστά πράγματα τη σωστή στιγμή, για την ανάγκη να χτίζουμε τον εαυτό μας και την πορεία μας στη ζωή μέσα από τις επιλογές μας. «Ζωή δεν είναι το ν’ ανακαλύψεις τον εαυτό σου. Ζωή είναι το να τον δημιουργήσεις» (Life isn’t about finding yourself. Life is about creating yourself), μας είπε. Ένας από τους πρωτομάστορες της πολιτικής ανυπακοής βρέθηκε σε μια συνάντηση της Greenpeace και μας μίλησε, από τη δική του σκοπιά, για την εθελοντική, ειρηνική και μη βίαιη δράση. Ένας θρύλος της σύγχρονης ιστορίας επιβεβαίωσε με την παρουσία και τα λόγια του ότι κι εμείς, ΤΩΡΑ μέσα σε αυτή την κρίση, οφείλουμε να σηκώνουμε το ανάστημά μας, για να υπερασπιστούμε τις αρχές μας και τα δικαιώματα μας ως πολίτες αυτής της χώρας. Ο Τζον Κάρλος ήταν απλά η αφορμή, που ήρθε να μας τονώσει την επιθυμία να επιμένουμε, να ανοίγουμε καινούργιους δρόμους, να παλεύουμε για ένα καλύτερο αύριο. Γιατί η ιστορία φτιάχνεται από απλούς καθημερινούς ανθρώπους με όραμα και επιμονή. Ανθρώπους που δε βλέπουν μόνο το πρόβλημα, αλλά και τη λύση του.

λά ότι πραγματικά το ερεύνησαν το θέμα τους, σύγκριναν διάφορες αναφορές, σχημάτισαν την δική τους εικόνα και προσπάθησαν να το παρουσιάσουν με όσο πιο πρωτότυπο τρόπο μπορούσαν. Οι παρουσιάσεις βαθμολογούνταν από την Αρχηγό του τμήματος. Από τις επτά παρουσιάσεις ξεχώρισαν τρεις και όλα κρίθηκαν στις λεπτομέρειες. Νικήτρια ήταν η παρουσίαση για το ‘Δαλάι Λάμα’ την οποία ετοίμασαν η Ηλιάνα Σπύριτου, η Λεώνη Ξενοφώντος, η Ειρένα Γεωργίου και η Έλενα Χρίστου. Το δωράκι τους ήταν μια ιδιαίτερη καρφίτσα φτιαγμένη από γυναίκες της Αφρικής που πάσχουν από AIDS. Η κάθε καρφίτσα είναι ξεχωριστή. Όλες οι καρφίτσες αγοραστήκαν από την ιστοσελίδα www.theliteracysite.com. Αγοράζοντας προϊόντα από αυτή την ιστοσελίδα, όλα τα έσοδα πηγαίνουν για αγορά βιβλίων και στέλλονται σε διάφορες χώρες που το έχουν ανάγκη.

Σχετικά νέα στον... χώρο μας, αλλά έδειξε μπόλικη ζωντάνια και φιλότιμο! Η Λεώνη Ξενοφώντος ψηφίστηκε απο τους Νέους Ακρίτες ως η καλύτερη τους για τη χρονιά 2011 – 2012. Τι πιο ωραίο βέβαια όταν η προσπάθεια σου αναγνωρίζεται απο τους ίδιους τους συνομήλικους σου. Η Λεώνη μέσα σε λιγότερο απο δύο χρόνια έδεσε με την γαλάζια οικογένεια κι αναμένουμε να προοδεύσει ακόμα περισσότερο. Ήδη βρίσκεται στα επιτελεία της νέας χρονιάς.


Το βάζο της ζωής σας... Όπως και όλα τα άλλα τμήματα έτσι και αυτό των Άκριτων άνω των 18 ετών, πραγματοποίησε στις 2 Ιουλίου την αξιολόγηση του για τη χρονιά 2011-12. Μια και ήταν ταυτόχρονα και η τελευταία συνάντηση της χρονιάς η αξιολόγηση έγινε με τη συνοδεία… μεζέ που έψηναν την ίδια στιγμή οι Ακρίτες.

Στην χρονιά που φεύγει ήδη έγιναν κάποιοι πειραματισμοί και τα συμπεράσματα ήταν θετικά. Κατά τ’ άλλα η χρονιά ικανοποίησε τα μέλη του τμήματος. Και ήταν όντως μια καλή χρονιά με ελάχιστα προβλήματα. Τα πετρώματα στον Άγιο Σωζόμενο άρεσαν στους Ακρίτες μας. Φέτος μάλλον πάνε για απολιθώματα!

Ένας καθηγητής φιλοσοφίας εμφανίστηκε στην τάξη του με ένα μεγάλο χάρτινο κουτί. Χωρίς να μιλήσει, πήρε από την χάρτινη κούτα ένα άδειο γυάλινο βάζο και άρχισε να το γεμίζει με μικρές πέτρες. Οι μαθητές τον κοιτούσαν με απορία. Όταν το βάζο δε χωρούσε άλλο ρώτησε: - Είναι γεμάτο το βάζο; Και οι μαθητές απάντησαν: - Ναι είναι γεμάτο. Αυτός χαμογέλασε και χωρίς να μιλήσει, πήρε από τη χάρτινη κούτα ένα σακουλάκι με μικρά βότσαλα και άρχισε να γεμίζει το βάζο, το κούνησε λίγο και τα βότσαλα κύλησαν και γέμισαν τα κενά μεταξύ των πετρών. Όταν το βάζο δε χωρούσε άλλο, ρώτησε: - Είναι γεμάτο το βάζο; Και οι μαθητές απάντησαν: - Ναι είναι γεμάτο. Αυτός χαμογέλασε πάλι και χωρίς να μιλήσει, πήρε από τη χάρτινη κούτα ένα σακουλάκι με άμμο και άρχισε να την αδειάζει μέσα στο βάζο. Η άμμος χύθηκε και γέμισε όλα τα κενά μεταξύ των πετρών και των βότσαλων. Όταν το βάζο δε χωρούσε άλλο, ρώτησε: - Είναι γεμάτο το βάζο; Οι μαθητές δίστασαν για λίγο, αλλά απάντησαν: - Ναι είναι γεμάτο.

Η αξιολόγηση της χρονιάς ήταν πολύ σημαντική φέτος λόγω της παρουσίας νεαρών Ακριτών αλλά και της αναμενόμενης αύξησης τους. Είναι όλοι τους Ακρίτες που κλείνουν τα 18 τους χρόνια, προερχόμενοι από τις τάξεις των Νέων Ακριτών. Είναι σημαντικό λοιπόν να εφαρμόζεται πρόγραμμα που να ικανοποιεί όλες τις ηλικίες.

Και ενώ συζητούνταν όλα αυτά κάποιοι σιωπηλά ετοίμαζαν τις σμίλες, με σουβλάκι χοιρινό, κοτόπουλο, χαλούμι, μανιτάρια αλλά και πιπεριές. Άλλοι ετοίμασαν τα κάρβουνα και έψηναν σταδιακά τους μεζέδες. Εύγεστοι πραγματικά οι μεζέδες, ήταν ότι έπρεπε για το φινάλε της χρονιάς.

Στις Βρυξέλλες έφτασαν στις 27 Ιουνίου 2012. Επρόκειτο να επιστρέψουν στην Κύπρο στις 30 Ιουνίου. Σε μια ιστορική επίσκεψη στο ευρωκοινοβούλιο και μετά από πρόσκληση που δέχτηκε το Σώμα Ακριτών, η αποστολή των Ακριτών επρόκειτο να πραγματοποιήσει ειδικό πρόγραμμα.

ρηγηθεί από το Ευρωκοινοβούλιο. Η χορηγία θα καλύψει μεγάλο μέρος των εξόδων μας.

Η αποστολή αποτελείται από 23 Ακρίτες ηλικίας από 15 ως 22 ετών. Επικεφαλείς βρίσκονται η Γεωργία Λιασή και ο Αλέξης Παπαδόπουλος. Η αποστολή μας θα επιχο-

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στην αίθουσα της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, συμμετοχή στο παιγνίδι ρόλων που προσφέρει το Ευρωκοινοβούλιο για νέους, περιδιάβαση στις Βρυξέλλες και τα μουσεία της καθώς και επίσκεψη στο ατόμιουμ και στο μίνιγιούροπ. Πλήρες ρεπορτάζ στην επόμενη έκδοση της εφημερίδας μας.

Αυτός χαμογέλασε πάλι και χωρίς να μιλήσει πήρε από την χάρτινη κούτα δύο μπουκάλια μπύρες και άρχισε να τα αδειάζει μέσα στο βάζο. Τα υγρά γέμισαν όλο το υπόλοιπο κενό του βάζου. Όταν το βάζο δε χωρούσε άλλο, ρώτησε: - Είναι γεμάτο το βάζο; Οι μαθητές αυτή τη φορά γέλασαν και είπαν: - Ναι, είναι γεμάτο. Τώρα, λέει ο καθηγητής, θέλω να θεωρήσετε ότι το βάζο αυτό αντιπροσωπεύει τη ζωή σας. Οι πέτρες είναι τα πιο σημαντικά στη ζωή σας, οικογένεια, ο σύντροφός σας, τα παιδιά σας, η υγεία σας, οι καλοί σας φίλοι. Είναι τόσο σημαντικά που ακόμα κι αν όλα τα υπόλοιπα λείψουν, η ζωή σας θα εξακολουθήσει να είναι γεμάτη. Τα βότσαλα είναι τα άλλα πράγματα που έρχονται στη ζωή μας, όπως οι σπουδές, η δουλειά μας, το σπίτι μας, το αυτοκίνητό μας, τα στερεοφωνικά μας. Αν αυτά τα βάλετε πρώτα στο βάζο δεν θα υπάρχει χώρος για τις πέτρες, τα σημαντικά της ζωής. Η άμμος είναι όλα τα υπόλοιπα τα πολύ μικρά της ζωής. Αν βάλεις πρώτα άμμο στο βάζο, δεν θα υπάρχει χώρος ούτε για τις πέτρες αλλά ούτε για τα βότσαλα. Το βάζο είναι η ζωή σας. Αν ξοδεύετε χρόνο και δύναμη για μικρά πράγματα, δεν θα βρείτε ποτέ χρόνο για τα πιο σημαντικά. Ξεχωρίστε ποια είναι τα πιο σημαντικά για την ευτυχία σας. Μιλήστε με τους γονείς σας, παίξτε με τα παιδιά σας, απολαύστε τη σύντροφό σας, προσέξτε την υγεία σας, χαρείτε με τους φίλους σας. Πάντα θα υπάρχει χρόνος για γνώση και σπουδές, πάντα θα υπάρχει χρόνος για εργασία, πάντα θα υπάρχει χρόνος για να φτιάξετε το σπίτι σας, το αυτοκίνητό σας, τα στερεοφωνικά σας. Όμως να φροντίσετε για τις πέτρες πρώτα. Ξεχωρίστε τις προτεραιότητες. Οι μαθητές είχαν μείνει άφωνοι. Ένας όμως ρώτησε: - Καλά, η μπύρα τι αντιπροσωπεύει; Ο καθηγητής γελώντας του απαντά: - Χαίρομαι που ρωτάς. Θα σας πω. Δεν έχει σημασία πόσο γεμάτη είναι η ζωή σας, δεν έχει σημασία πόσο στριμωγμένος είσαι, γιατί πρέπει να ξέρεις ότι ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΙΓΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΔΥΟ ΜΠΥΡΙΤΣΕΣ.


Το προβλέψαμε, δεν το υπόλοιποι συνυποψήφιοι προβλέψαμε; Φαίνονταν της ήταν επίσης δυνατοί πολύ τέλεια τα πράματα αλλά όλοι είχαν κάποιο και δεν είμαστε μαθημένοι ψεγάδι. Πολλές απουσίες σε κάτι τέτοια… Έτσι ο εκπληκτικός Λουκάς. Η κάποια κτυπητά ονόματα Μαριλένα ξεκίνησε δεν ήταν στις εκλογές μας. Γεια σας παιδιά, θα είμαστε κι εμείς μαζί Παρόλα αυτά σας στα Πλατάνια. κάποια νεαρά Θα το δείτε... έδειξαν φιλότιμο. Ε όχι! Θα το συμπληρώσουμε αυτό το ευλογημένο το συμβούλιο. Έτσι κι έγινε. Να τα στηρίξουμε τώρα τα νεαρά, όλοι μας, για να τα καταφέρουν!

μάλλον νωθρά, αλλά ανεβαίνει. Ενώ η Λεώνη… Άλλη μια περίπτωση ατόμου που μπαίνει στο Σώμα Ακριτών σε… προχωρημένη ηλικία (στα 16 της) αλλά δένει με την ομάδα. Μαθαίνουμε ότι το αρχηγείο υπολογίζει πολύ στη Λεώνη τώρα που κλείνει τα 18 της.

Βαρνάβας ο μοναχικός πιστολέρο! Δεν πήρε το βραβείο του καλύτερου αλλά ήταν ο μοναδικός σιδερένιος της χρονιάς. Τους καθάρισε όλους… Στην κατασκήνωση αναμένονται όμως και οι μεγάλες διακρίσεις των άριστων Πρωτοπόρων και των άριστων Εξερευνητών.

Βγήκαν και οι καλύτεροι μας. Ήταν σίγουρα η χρονιά του Κύπρου. Τα σάρωσε όλα και… φεύγει αφού γίνεται ΝεοΑκρίτας. Η μικρή η Νικολέτα είναι ένα ξεχωριστό κορίτσι. Οι

Είπε ο Ουγκώ: ● Για να είσαι ελεύθερος, πρέπει να μάθεις να είσαι φτωχός. ● Η ελευθερία αρχίζει με την ειρωνεία. ● Σ' αυτόν τον κόσμο υπάρχει μόνο ένα πράγμα μπροστά στο οποίο πρέπει να υποκλινόμαστε, είναι η μεγαλοφυΐα, και ένα πράγμα μπροστά στο οποίο πρέπει να πέφτουμε στα γόνατα, είναι η καλοσύνη. ● Προτιμώ να με σφυρίξουν για ένα καλό στίχο, παρά μα με χειροκροτήσουν για ένα κακό. ● Ποιητής είναι κάποιος που σκέφτεται κάτι άλλο. ● Μπορείτε να φέρετε αντίσταση στην εισβολή των στρατών, όμως στην εισβολή των ιδεών είναι αδύνατων να αντισταθείτε. ● Η φτώχια οδηγεί στην επανάσταση, η επανάσταση στη φτώχια. ● Αν δε θέλεις να κόψεις το κεφάλι του λαού, μόρφωσέ το. ● Μουσική: σκεπτόμενος θόρυβος. ● Η πιο μεγάλη ευτυχία στη ζωή είναι η πεποίθηση ότι μας αγαπούν. ● Μελαγχολία: ευχαρίστηση από θλίψη. ● Η επιδίωξη της νίκης είναι βλακώδης ασχολία. Όχι να νικήσεις, αλλά να πείθεις, αυτό είναι άξιο τη δόξας.

Βικτόρ Μαρί Ουγκώ, (1802 - 1885) Γάλλος μεγάλος ποιητής, συγγραφέας, δραματουργός, ηγέτης και θεωρητικός του ρομαντισμού. Μόνο ένας μεγάλος συγγραφέας σαν τον Ουγκώ θα μπορούσε να γράφει εκείνη την εποχή το μυθιστόρημα "Μπιούγκ-Ζαργκάλ", όπου ο κεντρικός ήρωας είναι ένας μαύρος και είναι ευγενής και ενάρετος άνθρωπος. Ήταν το πρώτο έργο αφιερωμένο στην μάχη των νέγρων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.


Τα πρώτα νέα απο τις Βρυξέλλες ήταν ότι τα παιδιά μας έφτασαν καλά αφού πέρασαν πρώτα απο το αεροδρόμιο της Αθήνας. Η επιστροφή θα είναι κατευθείαν στη Λάρνακα. Οι νέοι μας με το που τακτοποιήθηκαν στο ξενώνα νέων βγήκαν αμέσως για να δουν την πόλη των Βρυξελλών. Ενω επισκέφτηκαν και το μουσείο για τα κόμικς

όταν η αποστολή μας επιστρέψει στην Κύπρο με εντυπώσεις και λεπτομέρειες. Λεπτομέρειες θα έχουμε και απο την τριήμερη κατασκήνωση στα όμορφα Πλατάνια. Και για την κινητή κατασκήνωση των Νέων Ακριτών. Πω – πω, έχουμε πολύ δουλειά ακόμα!

Σε συνεχή συνεννόηση πάντως ήταν το αρχηγείο στην Κύπρο με τους αρχηγούς της αποστολής στο Βέλγιο. Η πρώτη οδηγία που δόθηκε ήταν άκρως ξεκάθαρη: Να τρώτε καλά, όχι οικονομία σ’ αυτό το θέμα!

Μόλις που γράψαμε το κακό μας λόγο για το ότι δεν είμαστε πια τόσο φιλότιμοι όπως παλιά στο να προσφέρουμε στο Σώμα... Βρέθηκαν όμως κάποιοι φιλότιμοι νέοι που προθυμοποιήθηκαν αμέσως να ξεχορτίσουν την αυλή στη λέσχη μας.

Πολύ περισσότερα θα έχουμε να πούμε στην επόμενη μας εφημερίδα

Ορίστε μας… Εμπήκαν τα μωρά αρχηγοί. Η Άννα και η Ευδοκία. Και

η Νικολέτα κανένα χρόνο πιο μεγάλη είναι δηλαδή… Δεν είναι σαν την Γεωργία τη μεγάλη! Δείξτε λοιπόν εμπιστοσύνη στις αρχηγούλες μας! Στο κάτω – κάτω οργάνωση νέων είμαστε. Τέτοιους αρχηγούς θέλουμε! Δύσκολη αποστολή θα έχει στη νέα χρονιά η Μαρία, η αρχηγός των Ακριτών 18+. Θα πρέπει να συνδυάσει τα νιάτα των 18, 19, 20 ετών μαζί με τα… μεγαλύτερα νιάτα. Και αυτά τα μικρά είναι και λίγο ατίθασα… Λέγοντας ατίθασα… Η περιοχή με τα πιο πολλά ατίθασα ήταν το Πλατύ. Είπαμε «ήταν»… Πάει και πέρασε αυτό. Τώρα πάει ο γέροντας εκεί! Η ζωή στο Σώμα Ακριτών δεν σταματά ποτέ! Και χάρη στην Άννα και την Ευδοκία έχουμε μέλλον. Το παρόν είναι που μας προβληματίζει… Θα το παλέψουμε. Καλό καλοκαίρι σε όλους μας!

Να και κάτι διαφορετικό! Πρόκειται για ένα μελωδικό μοιρωλόι που είναι γραμμένο σε μια παλιά ιταλοελληνική διάλεκτο. Είναι η διάλεκτος των Ελλήνων που ζουν στη νότια Ιταλία απο τα αρχαία χρόνια. Ακούστε το στο διαδίκτυο!

Άντρα μου πάει Στίχοι: Franco Corliano Μουσική: Franco Corliano

Τέλω να μπριακεφτώ να μη πενσέφσω να κλάφσω και να γελάσω τέλω αρτεβράι. Μα μάλι ράτζια εβό ε' να κανταλίσω στο φέγγο ε' να φωνάτσω ο άντρα μου πάει. άντρα μου πάει - άντρα μου πάει. *** Τσ οι άντρωποι στε μας πάνε κε ταράσσουνε ντ'άρτει καλοί ους τωρούμε του σ'ένα χρόνου ΄Ετο ε τσωή μα ε του,ε τσωή Κριστέ μου; Μας πα κε στη Γκερμάνια κλαίοντα μα πόνο. Κλαίοντα μα πόνο - Κλαίοντα μα πόνο. *** Τάτα γιατί εν να πάει,πέ μα γιατί; Γιατί έτο έν'ναι τσωή μαρά παιδία ο τεκούντι πολεμά τσ' ιδρώνει να λιπαριάσει ου σινιούρου μου τη φατία. Μου τη φατία - Μου τη φατία. *** Στέκουω τη μπάντα κε στέκουω ετό σόνο Στέω πουμμα σα κε στε,πένσεω στο τρένο Πένσεω στο σκοτεινό και στη μινιέρα που πολεμώντα εκεί πεθαίνει ο γένο. Πεθαίνει ο γένο - Πεθαίνει ο γένο. (δις)


ΤΕΛΙΚΑ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ...

Tα νιάτα είναι πάντα νιάτα! Είναι ίσως η καλύτερη περίοδος της ζωής μας. Κι όμως οι μεγάλοι βάλθηκαν να μας την χαλάσουν. Αποφασίζοντας για το… καλό μας κατάντησαν τη νιότη μας εντελώς διαφορετική από ότι θα έπρεπε… ‘Οι συμβουλές των μεγάλων προς τους νέους αποσκοπούν στο πώς να τους κάνουν να πάψουν να συμπεριφέρονται σαν νέοι’.

Francis De Croisset, 1877-1937, Βέλγος συγγραφέας

Οι γονιοί μας μας αγαπάνε βεβαία. Έχουνε όμως και αυτοί παρασυρθεί σ’ αυτή τη ζωή. Και ταλαιπωρούνται και οι ίδιοι κουβαλώντας τα παιδιά τους από φροντιστήριο σε φροντιστήριο. Το άσχημο είναι πως οι ίδιοι οι νέοι θεωρούν αυτή τη μαλθακή ζωή που ζουν ως φυσιολογική… «Μα τι μπορώ να κάνω;». «Αφού όλοι αυτό κάνουνε». Και ζούμε όλοι μες το απίστευτο άγχος, γονείς και παιδιά. Κάποτε η νεολαία έδινε στον τόπο αγωνιστές. Είναι δύσκολο να σκεφτούμε ότι θα μπορούσε να εμφανιστεί στις μέρες μας ένας νέος Παλληκαρίδης. Δεν είναι άσχημα παιδιά τα νιάτα μας. ‘Το μόνο άσχημο με τη σημερινή νεολαία είναι ότι δεν ανήκουμε πλέον σ’ αυτήν’.

Salvador Dali, 1904-1989, Ισπανός ζωγράφος

Φροντιστήρια… Όλοι οι νέοι ακούν τη λέξη «φροντιστήρια» και βγάζουν σπυράκια… Κι όμως όλοι έχουν δεχτεί τη μοίρα τους. Ποιός αλήθεια πρωτοσκέφτηκε αυτό τον δαίμονα; Ποιός σκέφτηκε πως οι νέοι έπρεπε να κάνουν φροντιστήρια για να μπουν σε ιδιωτικά σχολεία ή για να περάσουν τις εξετάσεις τους. Κάποτε αυτά τα έκαναν τα πλουσιόπαιδα για να είναι πρώτα στην τάξη… Τώρα τα φροντιστήρια έγιναν κομμάτι της ζωής μας χωρίς να μπορεί κάποιος να ξεφύγει από αυτό τον λαβύρινθο. Το χειρότερο από όλα είναι πως ούτε οι νέοι δεν αντιδρούν και ζουν – λες και είναι φυσιολογικό – αυτό το βάσανο. Ένα βάσανο που σκοτώνει καθημερινά τους νέους και τους αδειάζει από κάθε ζωντάνια και πρωτοβουλία… Αλλά είναι νιάτα σε μαρασμό… Νέοι χωρίς αυθορμητισμό, ζούμε σε ένα ασφυκτικό καλούπι που φτιάχτηκε γύρω μας. Επιλογές με εναλλακτικούς δρόμους δεν μας δίνονται ποτέ ή σπάνια. Όλοι στα φροντιστήρια! Όλοι πρέπει να πάμε για σπουδές, έστω και αγορασμένες σε κάτι αμφίβολα πανεπιστήμια. Όλοι πρέπει να δουλέψουμε για το μέλλον μας. Που μεταφράζεται μόνο στο να πάρουμε ένα πτυχίο και μια καλή δουλειά στη συνέχεια. Και όταν το πετύχουμε αυτό, και αν το πετύχουμε, τότε πάει… τα νιάτα πέρασαν! Χτες και σήμερα ίδια κι όμοια, χρόνος μπρος, χρόνια μετά… Η ύπαρξή σου σε σκοτάδι όλο πηχτότερο βουτά. Τάχα η θέλησή σου λίγη, τάχα ο πόνος σου μεγάλος; Αχ, πούσαι, νιότη, πούδειχνες πως θα γινόμουν άλλος! Κώστας Βάρναλης, 1883-1974, Ποιητής (από το "Να σ' αγναντεύω θάλασσα")

Που να διασκεδάσουμε; Παλιότερα όταν οι νέοι ήθελαν να βγουν έξω τα Σαββατόβραδα τους είχαν μεγάλη επιλογή. Αν ήθελαν να ξεδώσουν υπήρχαν οι ντισκοτέκ αλλά και τα στέκια που ήταν πιο κουλτουριάρικα που άκουγες τζαζ ή τον γιο του Χατζή. Ήταν ακόμα τα «απάχικα» όπου κάποιοι μουσικοί γρατζουνούσαν τους μπαγλαμάδες τους, οι μπυραρίες και φυσικά οι ταβέρνες με τα μπουζούκια τους. Δεν έλειπαν βέβαια τα καφέ και οι πιτσαρίες με κάτι πίτσες που δύσκολα τρώγονταν… Οι νέοι είχαν ποικιλία ανάλογα με τα κέφια τους. Σήμερα; Οι νέοι έχουν μικρή επιλογή. Που ξεδίδουν; Σε κάτι δήθεν κλαμπ με κάμποσο τσιγάρο όπου στέκονται «πιττωμένοι». Τα κουλτουριάρικα και οι μπυραρίες λιγόστεψαν, τα απάχικα χάθηκαν, τα καφέ έγιναν όλα τα ίδια… Οι νέοι συχνάζουν στα καφέ – αυτό είναι η βασική έξοδος του Σαββάτου _ όπου κάθονται ήσυχα και άκρως… προβατοποιημένα τάχα πως διασκεδάζουν. Όλα γύρω μας έχουν γίνει… ναΐφ (naive δηλαδή αφελή) και οι νέοι στέκονται με αφέλεια και βλέπουν ένα κόσμο που στήθηκε γύρω τους με τέτοιο τρόπο ώστε να θυμίζει τα τείχη του Καβάφη… Τα τείχη Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ μεγάλα κ’ υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη. Και κάθομαι και απελπίζομαι τώρα εδώ. Άλλο δεν σκέπτομαι: τον νουν μου τρώγει αυτή η τύχη· διότι πράγματα πολλά έξω να κάμω είχον. A όταν έκτιζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω. Αλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον. Ανεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω.

Τεύχος 144 - Ιούνιος 2012: Καλό Καλοκαίρι  

Monthly Newspaper by Soma Akriton