Page 1

Το Βραβείο δίνεται στο άτομο που έδειξε τη μεγαλύτερη πρόοδο στη διάρκεια της χρονιά από την προηγούμενη επέτειο ίδρυσης του Σώματος Ακριτών

στη σελίδα 3

Η Ώρα της Γης γιορτάζεται φέτος το Σάββατο 26 Μαρτίου στις 8.30μμ. Εκείνη την ώρα σβήστε όλα τα φώτα του σπιτιού σας!

Άλλη μια δικοινοτική δραστηριότητα μας γέμισε και πάλι με έντονα συναισθήματα. Επρόκειτο για επίσκεψη στον Άγιο Σωζόμενο και την Ποταμιά

στη σελίδα 4

στη σελίδα 8

ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΑΚΡΙΤΩΝ

Μάρτιος 2011

Φύλλο 131 - Έτος 13ο

Η Ιστορική για το Σώμα Ακριτών μέρα ης της 14 Μαρτίου 1998, γιορτάστηκε και φέτος με ειδική συνάντηση όλων των Ακριτών, αλλά και βραδινό γλέντι για τους μεγαλύτερους. Οι Ακρίτες θεωρούν πως τα όσα πέτυχαν οι ίδιοι νέοι από το 1998 μέχρι

σήμερα, είναι τόσα που μας αξίζει πάντα να γιορτάζουμε! Κάθε χρόνος που περνά και μας βρίσκει να επιβιώνουμε και να δρούμε, κάνει το κατόρθωμα του 1998 ακόμα πιο μεγάλο! (λεπτομέρειες των γιορτασμών στη σελίδα 2)

Έτσι μας αξιολόγησαν  πριν δύο χρόνια  επαγγελματίες  σύμβουλοι…   

«Το Σώμα Ακριτών χαίρει μιας θετικής  εικόνας:   Αγάπη, πάθος και ενθουσιασμός από τα  μέλη του    Σαφώς διέπεται από κοινές αξίες και  πιστεύω, διαδεδομένα σε όλα τα επί‐ πεδα της Οργάνωσης    Επανδρωμένη οργάνωση με άξια και  ικανά άτομα   Αρχηγός που εμπνέει εμπιστοσύνη, ορα‐ ματιστής , που προσφέρει καθοδήγηση  και στήριξη στα μέλη της οργάνωσης.    Σε σύγκριση με άλλες Οργανώσεις, το  Σώμα Ακριτών καταβάλλει σοβαρές  προσπάθειες  στη διαχείριση και  διατήρηση των μελών του.     

περισσότερα στη σελίδα 3

Ήταν σίγουρα η πιο κεφάτη αποστολή που μας έτυχε ποτέ. Το καρναβάλι του Δήμου Αγλαντζιάς στις 27 Φεβρουαρίου ήταν κάτι διαφορετικό για το Σώμα Ακριτών.

Επίσης παρατηρείται:   Επαγγελματισμός στη διεκπεραίωση  εργασιών   Μεγάλη αποτελεσματικότητα στη  διεκπεραίωση εργασιών   Αρκετά παραδείγματα καλής ποιότητας    Το ετήσιο πρόγραμμα συμβάλλει  σημαντικά στην αποστολή και το όραμα  της οργάνωσης.   Συνειδητή χρησιμοποίηση της  καινοτομίας. Εμπλουτισμός με κάτι  καινούργιο και διαφορετικό»   

Μικρό απόσπασμα από την τελική  παρουσίαση των Συμβούλων.


ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ Με μια ειδική συνάντηση αφιερωμένη στην ίδρυση του Σώματος Ακριτών άρχισαν τους γιορτασμούς τους οι Ακρίτες. Το Σάββατο 12 Μαρτίου όλα τα τμήματα συγκεντρώθηκαν στο η η Καϊμακλί. Η 1 Περιοχή Αρχαγγέλου, η 2 Περιοχή Βορείου Πόλου, η 3η Παλλουριώτισσας, η 4η Πλατύ, το τμήμα Νέων Ακριτών και το τμήμα Ακριτών άνω των 18, έδωσαν όλα το παρόν τους.

Μετά από το οίκημα οι Ακρίτες προχώρησαν προς το Γ’ ∆ημοτικό Σχολείο. Εκεί υψώθηκε η σημαία μας για πρώτη φορά και εκεί έγινε η πρώτη επίσημη συνάντηση του Σώματος Ακριτών στις 14 Μαρτίου 1998, μέρα ίδρυσης του Σώματος Ακριτών. Οι Ακρίτες μας ύψωσαν και πάλι τη σημαία μας στον ίδιο ακριβώς ιστό. Στη συνέχεια ακολούθησε παρουσίαση μιας σύντομης αναδρομής της 13χρονης Ιστορίας μας μέσω φωτογραφιών. Η όλη εκδήλωση κατέληξε στη λέσχη μας. Η λέσχη μας είχε μετατραπεί σε μουσείο με παλιές εφημερίδες, φωτογραφίες, όλα τα έντυπα που εκδώσαμε κατά καιρούς, τις διάφορες μπλούζες μας, τον αθλητικό μας όμιλο (επίσημα εγγεγραμμένος στον ΚΟΑ), τη μπάντα μας και ένα σωρό άλλα πράγματα όπως τους κορμούς, τα πρώτα μας καθίσματα. Εκεί στη λέσχη δεν έλειψε και φέτος η παραδοσιακή μας τούρτα, ο χαλουβάς! Τα κεράκια έσβησαν ένας εκπρόσωπος από κάθε τμήμα. Ο χαλουβάς της Μαρίας Ττάκκα που μας συντρόφευε κάθε Σάββατο τους πρώτους μήνες μετά την ίδρυση. Η Μαρία ήταν και πάλι εκεί με τον εύγεστο χαλουβά της και με την βοήθεια της άλλης Μαρίας (Χριστοφή) για να κεραστεί όλος ο Ακριτόκοσμος. ∆ΕΥΤΕΡΑ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ Οι γιορτασμοί δεν τέλειωσαν βέβαια το Σάββατο. ∆εν θα μπορούσε άλλωστε να περάσει η 14η Μαρτίου απαρατήρητη. Έτσι οι Ακρίτες από ομαδάρχες και άνω, έκλεισαν το βράδυ την ταβέρνα «Καθ’ οδόν». Ανκαι ∆ευτέρα φροντίσαμε για ζωντανή μουσική και διασκεδάσαμε τα γενέθλια μας!

Το ειδικό πρόγραμμα ξεκίνησε από την αυλή της εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Έκει όπου ξεκίνησαν όλα πριν 13 χρόνια. Στο ίδιο ακριβώς σημείο που λήφθηκε η μεγάλη απόφαση για να ιδρυθεί το Σώμα Ακριτών, έγινε αναπαράσταση της ιστορικής εκείνης στιγμής. Πενήντα Ακρίτες του 2011 πήραν τις θέσεις των πενήντα εκείνων νέων και παιδιών που στις 7 Μαρτίου 1998 υψώνοντας το χέρι τους έδιναν την ψήφο τους για την ίδρυση της νέας οργάνωσης. Στη συνέχεια η μπλε… στρατιά περπάτησε μέχρι το παλιό μας οίκημα. Η περίπου… τρύπα αποδείχτηκε πολύ σημαντική το 1998. Ενοικιάσαμε εκείνο το χρόνο τρεις βδομάδες μετά την ίδρυση. Σχεδόν ταυτόχρονα η Σχολική Εφορεία μας απαγόρευσε να χρησιμοποιούμε την αυλή του Γ’ ∆ημοτικού Καϊμακλίου… Το μικρό οίκημα μετατράπηκε αμέσως σε χώρο συγκέντρωσης με υψωμένη πάντοτε την σημαία των Ακριτών.


Η Ευδοκία Χειμωνίδου τιμήθηκε φέτος με το Βραβείο Ιδρυτή. Το Βραβείο δίνεται στο άτομο που έδειξε τη μεγαλύτερη πρόοδο στη διάρκεια της χρονιά από την προηγούμενη επέτειο ίδρυσης του Σώματος Ακριτών. Κρίθηκε λοιπόν πως η Ευδοκία έδειξε τη μεγαλύτερη πρόοδο στον τελευταίο ένα χρόνο. Σίγουρα η Ευδοκία είναι ένα από τα πιο σταθερά και τακτικά μας μέλη και ξεχωρίζει πάντα για το φιλότιμο της. Τον τελευταίο χρόνο βοηθά στις περιοχές και εξελίσσεται σε βασικό στέλεχος της οργάνωσης.

Ήταν σίγουρα η πιο κεφάτη αποστολή που μας έτυχε ποτέ. Το καρναβάλι του ∆ήμου Αγλαντζιάς στις 27 Φεβρουαρίου ήταν κάτι διαφορετικό για το Σώμα Ακριτών. Κάτι πρωτόγνωρο… Γύρω στις είκοσι ομάδες παρουσιάστηκαν στην πρώτη ποτέ καρναβαλίστικη παρέλαση στη Λευκωσία. Η δική μας ομάδα αποτελείτο από σαράντα άτομα. Όλοι μας όμορφα μασκαρεμένοι και έχοντας σα θέμα το παραδοσιακό γαϊτανάκι. Ο Αντρέας στο κέντρο κρατούσε το γαϊτανάκι με κάμποσα παιδιά να κρατούν τις πολύχρωμες κορδέλες. Μπροστά – μπροστά το γιορταστικό πανό μας, να το κουβαλούν η Μαρίζα και η Στυλιάνα, για να ξέρει ο κόσμος ποιοι είμαστε… Και ήταν πολλής ο κόσμος! Όσον αφορά το κέφι, υπήρχε μπόλικο. Η ομάδα μας ήταν ιδιαίτερα κεφάτη. Οι Ακρίτες μας χόρευαν από το ξεκίνημα της παρέλασης μέχρι και το τέλος υποκινούμενοι από την αρχηγό της ομάδας τη Γεωργία Λιασή. Γενικά το διασκεδάσαμε! Άλλωστε αυτό πήγαμε να κάνουμε: να διασκεδάσουμε και φυσικά να παρουσιαστούμε με αξιοπρέπεια. Τα πετύχαμε και τα δύο. Να πούμε και το μπράβο μας στους διοργανωτές αφού για πρώτη φορά τα πήγαν πολύ καλά. Ο περισσότερος κόσμος είτε μέσα στην παρέλαση είτε απ’ έξω να παρακολουθεί, φαίνεται πως μπήκε στο καρναβαλίστικο πνεύμα, αφού μεγάλοι και παιδιά έφτασαν στο χώρο μασκαρεμένοι. Ως του χρόνου θα είναι όλα καλύτερα.

Φαίνεται πως τελικά επήλθε πλήρη συμφωνία ανάμεσα στα μέλη μας… Το έμβλημα αλλάζει! Ένας καινούργιος αετός, πιο συμβολικός και ίσως πιο νεανικός και μοντέρνος ετοιμάζεται να εμφανιστεί και να πάρει τη θέση του σαν το νέο έμβλημα του Σώματος Ακριτών. Το να αλλάξει ένα έμβλημα σε μια οργάνωση δεν είναι σύνηθες φαινόμενο. Σε μια οργάνωση νέων όμως όλα γίνονται και όλα αλλάζουν! Αυτό που απομένει είναι η επίσημη ψηφοφορία στη Βουλή των Ακριτών.


H «Ώρα της Γης» που ξεκίνησε το 2007 δήλωση του 2009 είχε καθιερώσει την στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όταν 2,2 «Ώρα της Γης» ως την μεγαλύτερη εκατομμύρια άτομα και περισσότερες πρωτοβουλία του κόσμου για την αλαπό 2.000 επιχειρήσεις, απενερλαγή του κλίματος. γοποίησαν φώτα τους για μία ώρα! Μόνο ένα χρόΤο Σάββατο 27 Μαρτίου νο αργότερα και η «Ώτου 2010, η «Ώρα της Η Ώρα της Γης γιορτάζεται ρα της Γης» είχε γίνει Γης» έγινε η μεγαλύφέτος το Σάββατο 26 ένα παγκόσμιο κίτερη εκδήλωση Μαρτίου στις 8.30μμ νημα με περισσόστον κόσμο. Κατατερα από 50 εκαγράφηκαν 128 Εκείνη την ώρα σβήστε όλα τομμύρια ανθρώχώρες που προτα φώτα του σπιτιού σας! πους σε 35 χώρες σχώρησαν στο κίνα συμμετέχουν. νημα. Χώρες από Δείξτε έτσι την υποστήριξη Ασία και την Αφρισας στις προσπάθειες για να Παγκόσμια ορόσηκή προστέθηκαν σ’ σταματήσει η αλλαγή του μα, όπως η γέφυρα αυτές από την Αμεκλίματος της Γης του Σίδνεϊ, ο πύργος ρική και την Ευρώπη. του CN στο Τορόντο, η Οι άνθρωποι σε ολόκληγέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ στο ρο τον κόσμο από όλα τα Σαν Φρανσίσκο, και το Κολοσκοινωνικά στρώματα απενεργοσαίο της Ρώμης, όλα βυθίστηκαν στο ποίησαν τα φώτα τους και με γιορτασκοτάδι για μια ώρα και ταυτόχρονα στικό τρόπο ασχολήθηκαν με το μοναανήλθαν ως σύμβολα ελπίδας για ένα δικό πράγμα που είναι κοινό για όλους: πρόβλημα που μεγαλώνει με την ώρα. τον πλανήτη μας.

Το Μάρτιο του 2009, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν μέρος στην τρίτη «Ώρα της Γης». Πάνω από 4000 πόλεις σε 88 χώρες σβήνουν επισήμως τα φώτα τους. ∆εσμεύονταν έτσι να υποστηρίξουν τον πλανήτη μας. Η εκ-

Η «Ώρα της Γης» 2011 θα λάβει χώρα στις 26 Μαρτίου, μέρα Σάββατο στις 8.30 το βράδυ (τοπική ώρα). Η «Ώρα της Γης» οργανώνεται από την παγκόσμια περιβαλλοντική οργάνωση WWF. Με σχεδόν 5 εκατομμύρια οπαδούς το WWF είναι σήμερα ένα παγκόσμιο δίκτυο με μέλη σε πάνω από 100 χώρες. Είναι δηλαδή το μεγαλύτερο στον κόσμο. Η αποστολή του WWF είναι να σταματήσει η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος της Γης και να οικοδομήσουμε ένα μέλλον όπου οι άνθρωποι ζουν σε αρμονία με την φύση.

Παρ’ όλο που η ροή και η ποιότητα των πληροφοριών από την Ιαπωνική κυβέρνηση εξακολουθεί και παραμένει προβληματική, όλες οι ενδείξεις και οι αναφορές, όπως εκτιμάει η Greenpeace, δείχνουν ότι η κατάσταση παραμένει πολύ σοβαρή. Η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία πλέον μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πιο σοβαρή στην ιστορία μετά το Τσερνόμπιλ. Η κατεύθυνση του ανέμου αναμένεται να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο τις επόμενες ημέρες στην αποφυγή της έκθεσης του πληθυσμού στη ραδιενέργεια. Η Γαλλική αρχή για την Πυρηνική ασφάλεια (ASN) ανέβασε το βαθμό επικινδυνότητας του πυρηνικού ατυχήματος στην Ιαπωνία σε 6, στην κλίμακα INES, τη στιγμή που το ατύχημα στο Three Mile Island το 1979, το δεύτερο μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα έως σήμερα, είχε βαθμό επικινδυνότητας 5. Ο ανώτερος βαθμός στην κλίμακα INES είναι το 7, με το οποίο έχει βαθμολογηθεί έως σήμερα μόνο το ατύχημα στο Τσερνομπίλ. Οι σκέψεις μας εξακολουθούν να βρίσκονται με τον ιαπωνικό λαό όπου μετά το σεισμό και το τσουνάμι, αντί να επικεντρώνεται στη διάσωση και την ανακούφιση των πληγέντων, δυστυχώς αναγκάζεται να διαχειριστεί μία νέα κρίση, απόρροια των αναπόφευκτων κινδύνων που σχετίζονται με την πυρηνική ενέργεια. Η Greenpeace εδώ και 40 χρόνια μάχεται για έναν ασφαλή και ειρηνικό κόσμο χωρίς πυρηνικά. Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ασφαλής, δεν είναι πράσινη, δεν είναι φθηνή και δεν είναι ειρηνική. Ευχή μας είναι η συγκεκριμένη κρίση να περιοριστεί και να προχωρήσουμε άμεσα στην οριστική απεξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια.


Στις αρχές  του  1998  μια  μεγάλη  ομάδα  νέων  αποφάσισε  να  ιδρύσει  μια  νέα  οργά‐ νωση  που  να  απευθύνεται  στο  μέλλον  του  τόπου  μας:  τους  νέους  και  τα  παιδιά.  Μια  οργάνωση    ανεξάρτητη,  δημοκρατική  και  σύγχρονη.  Και  προπαντός  νεανική!  Μια  οργάνωση που θα σκόπευε σ’ ένα καλύτερο  κόσμο, σε μια ζωή με περισσότερη ποιότη‐ τα.  Στις  14  Μαρτίου  1998  οι  νέοι  αυτοί  ίδρυσαν  στην  περιοχή  του  Καϊμακλίου  το  Σώμα Ακριτών.     Όλα άρχισαν μήνες προηγουμένως όταν το  Νοέμβριο  του  1996  ξέσπασε  η  μεγάλη  σύγκρουση  ανάμεσα  στην  ηγεσία  του  Σώ‐ ματος  Προσκόπων  Κύπρου  και  των  βαθμο‐ φόρων  του  προσκοπείου  του  Καιμακλίου.  Μια  σύγκρουση  ίσως  αναμενόμενη,  που  είχε  σαν  αφορμή  ένα  ασήμαντο  λόγο.  Οι  αιτίες  ήταν  βέβαια  βαθύτερες  και  είχαν  να  κάνουν  με  τις  νέες  ιδέες  που  εφάρμοζε  ο  τότε  αρχηγός  του  Καιμακλιώτικου  προσκο‐ πείου,  Ντίνος  Λογίδης,  με  τη  βοήθεια  μιας  μεγάλης ομάδας από νεαρούς αλλά εξαιρε‐ τικούς  βαθμοφόρους.  Οι  ιδέες  αντιμετω‐ πίστηκαν  από  την  τότε  προσκοπική  ηγεσία  ως  εξτρεμιστικές,  γιατί  είχαν  να  κάμουν  με  δημοκρατικές  εκλογές  για  εκλογή  ενωμο‐ ταρχών,  για  αξιολόγηση  των  βαθμοφόρων  από  τα  ίδια  τα  παιδιά,  για  ανανέωση  των  πεπαλαιωμένων μεθόδων εκπαίδευσης, για  αλλαγή  νοοτροπίας,  για  έκδοση  εφημε‐ ρίδας  με  ελεύθερη  έκφραση  κτλ,  κτλ.  Ο  Ντίνος Λογίδης κατάφερε μέσα σε 6 χρόνια  να  ανεβάσει  τη  δύναμη  από  95  άτομα  σε  235  κάνοντας  το  προσκοπείο  του  Καϊμα‐ κλίου  το  μεγαλύτερο  της  Κύπρου.  Το  πανί‐ σχυρο  προσκοπείο  του  Καϊμακλίου  έγινε  πλέον  ο  φόβος  των  αρχιπροσκόπων…  Η  σύγκρουση κράτησε 14 μήνες!    Τον  Δεκέμβριο  του  1997  ο  Ντίνος  Λογίδης  ξάφνιασε  τους  πάντες  ανακοινώνοντας  την  αποχώρηση  του  από  τον  προσκοπισμό.  Ήταν φανερό ότι πήρε πλέον τις αποφάσεις  του…  Ένα  μήνα  αργότερα  οι  υπόλοιποι  βαθμοφόροι  αποφάσισαν  επίσης  να  απο‐ χωρήσουν  από  τις  τάξεις  του  προσκοπι‐ σμού  θεωρώντας  ότι  έκαναν  ότι  περισσό‐ τερο  μπορούσαν  και  ότι  η  συνέχιση  της  σύγκρουσης  πλέον  δεν  εξυπηρετούσε  σε   

τίποτα. Παρ’  όλα  αυτά  η  σύγκρουση  συνε‐ χίστηκε…  Βλέποντας  το  πόσο  στενοχωρη‐ μένοι  αποχώρησαν  οι  νεαροί  βαθμοφόροι  ο Ντίνος αποφάσισε να τους δώσει θάρρος,  ετοιμάζοντας  τους  μία  έκπληξη  το  αμέσως  επόμενο  Σάββατο.  Το  Σάββατο  λοιπόν  και  μετά από συνάντηση τους με τον Ντίνο, τη  σκυτάλη πήραν οι έφηβοι των 15 – 18 ετών  που  για  άλλο  ένα  μήνα  συνέχισαν  τον  αγώνα των βαθμοφόρων τους.     Βλέποντας την αντίδραση των νεότερων, οι  πρώην πλέον βαθμοφόροι κάλεσαν στις 21  Φεβρουαρίου  1998  σε  ανεπίσημη  συγκέ‐ ντρωση  όσα  παιδιά  το  επιθυμούσαν.  Το  κλίμα τρομοκρατίας που επικράτησε υποκι‐ νούμενο  από  την  ηγεσία  των  Προσκόπων  ήταν  χωρίς  προηγούμενο…  Η  αστυνομία  μέχρι που παρουσιάστηκε να ελέγξει τους…  επαναστάτες.  Παρ’  όλα  αυτά  γύρω  στα  πενήντα άτομα, οι έφηβοι και άλλα παιδιά  συγκεντρώθηκαν  στο  προαύλιο  της  εκκλη‐ σίας του Αρχαγγέλου. Για τρεις βδομάδες οι  έφηβοι  και  τα  παιδιά  αυτά  στάθηκαν  γεν‐ ναία  δίπλα  στους  κυνηγημένους  βαθμοφό‐ ρους τους.     Την τρίτη βδομάδα και συγκεκριμένα στις 7  Μαρτίου  1998  αφού  έγινε  το  πρόγραμμα,  νέοι  και  παιδιά  συγκεντρώθηκαν  και  συ‐ ζήτησαν  όλοι  μαζί  το  θέμα.  Τα  παιδιά  δήλωσαν  πως  δεν  σκόπευαν  πλέον  να  επι‐ στρέψουν  στον  προσκοπισμό.  Κι  όταν  ο  αρχηγός  μας  ρώτησε  ‘‘πόσοι  από  σας  θα 

μας ακολουθούσαν σε μια νέα οργάνωση;’’  τότε η απάντηση ήρθε εντυπωσιακή: Πενή‐ ντα  χέρια  όλων  των  ηλικιών  σηκώθηκαν  πανύψηλα!  Ήταν  φανερό  πως  όλοι  αυτό  περίμεναν!  Το  Σώμα  των  Ακριτών  γεννιό‐ ταν. . .  Ο Ντίνος Λογίδης  ήταν ο άνθρω‐ πος που ουσια‐ στικά ίδρυσε το  Σώμα Ακριτών  και διετέλεσε  αρχηγός του για  10μιση χρόνια.  

Στη  διάρκεια  της  βδομάδας  που  ακολού‐ θησε  έγιναν  πυρετώδεις  προετοιμασίες.  Ετοιμάστηκε  το  προσχέδιο  του  καταστα‐ τικού  της  νέας  οργάνωσης,  ετοιμάστηκε  η  σημαία  μας,  ενώ  στάλθηκαν  οι  ανακοινώ‐ σεις  που  ανάγγελλαν  την  ίδρυση  της  νέας  οργάνωσης.  Κι  όταν  στις  14  Μαρτίου  1998  υψωνόταν  για  πρώτη  φορά  η  Ακριτική  σημαία  γύρω  στα  εξήντα  παιδιά  ενίσχυαν  ήδη  το  νεοσύστατο  Σώμα  Ακριτών!  Το  ίδιο  απόγευμα  η  νεοσυσταθείσα  Βουλή  των  Ακριτών  ψήφισε  το  καταστατικό  μας  και  εξέλεξε  προσωρινό  Συμβούλιο  με  αρχηγό  μας  τον  Ντίνο  Λογίδη.  Τα  υπόλοιπα  μέλη  του  Συμβουλίου  ήταν  ο  Αντρέας  Προδρό‐ μου,  Άντρη  Μιχαήλ,  Φίλιππος  Αγρότης,  Έλενα  Λογίδου,  Μαρία  Ττάκκα  και  Αντρέας  Αλεξάνδρου.  

Οι έφηβοι – οι μετέπειτα Νέοι Ακρίτες  – έπαιξαν σημαντικό ρόλο στα πρώτα  βήματα του Σώματος Ακριτών 


Με θέματα διάσωσης ασχολήθηκαν αυτό το μήνα οι Πρωτοπόροι και οι Εξερευνητές μας. Κι αν κάποιος νομίζει πως είμαστε μικροί... τότε ας δούμε τι μάθαμε αυτό το μήνα. Κατ’αρχήν μάθαμε κάποιους ειδικούς κόμπους με τους οποίους μπορούμε να τραβήξουμε κάποιον ή να τον ανεβάσουμε απο κάποιο γκρεμό. Η καντηλίτσα και ο σωστικός κόμπος είναι αρκετά σημαντικοί σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

Μαζί με την πυρόσβεση και τη χρήση πυροσβεστήρων που κάναμε παλιότερα, είμαστε τώρα πανέτοιμοι να βοηθήσουμε τους μεγαλύτερους

μας να διασώσουμε ανθρώπους και να είμαστε ιδιαίτερα χρήσιμοι σε μια δύσκολη στιγμή!

Κόμποι διάσωσης

Μάθαμε ακόμη διάφορους τρόπους για να μεταφέρουμε κάποιον τραυματία. Όπως ο πυροσβεστικός τρόπος, η καρεκλίτσα και η κατασκευή πρόχειρου φορείου. Παίξαμε μάλιστα και διάφορα διαγωνιστικά παιγνίδια σε στυλ σκυταλοδρομίας με τους κόμπους και τους τρόπους μεταφοράς που μάθαμε.

Άλλα δύο τμήματα έφτασαν στις 26 Φεβρουαρίου στον ερειπωμένο Άγιο Σωζόμενο όπου και μελέτησαν τα πετρώματα της περιοχής. Ο χώρος είναι ιδανικός για μελέτη πετρωμάτων και αυτή την εποχή η φύση είναι υπέροχη.


Ο 13ος ∆ιαγωνισμός Ομάδων του Σώματος Ακριτών ανακοινώνεται σύντομα για τις 16 και 17 Απριλίου. Πρόκειται για ένα ωραίο διήμερο με μπόλικη δράση όπου η βαθμολογία έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Το σημαντικό είναι να προσπαθήσουμε, να αποδείξουμε ότι μαθαίνουμε αρκετά χρήσιμα πράγματα, και να το διασκεδάσουμε βέβαια όπως πάντα σαν Ακρίτες! Να μην ξεχνούμε πως πρόκειται για μια δυνατή στίγμη όπου συναντιόνται όλες οι ομάδες του Σώματος Ακριτών σε μια πολύ οικογενειακή ατμόσφαιρα. Όλες οι λεπτομέρεις θα ανακοινωθούν σύντομα. Αυτή τη φορά ας δείξουμε πως είμαστε αληθινοί Ακρίτες. Αυτή είναι η δράση που δεν πρέπει να λήψει κανένας. ∆ώστε λοιπόν όλοι το παρόν σας με κέφι και ενθουσιασμό.

Με άσκηση πολιτικής άμυνας ολοκληρώνεται ο Μάρτης. Τα νιάτα μας θα χρησιμοποιήσουν όλο τον εξοπλισμό μας (πυροσβεστήρες, κουτιά πρώτων βοηθειών, κράνη, σχοινιά διάσωσης, αναπνευστικές μάσκες κτλ) για να εκτελέσουν μια άσκηση που να είναι όσο πιο ρεαλιστική γίνεται. Στην άσκηση θα συμμετάσχουν και οι τέσσερεις περιοχές μας. Άρα θα είναι μια… μεγάλη άσκηση. Με αναμμένες, αληθινές φωτιές, καπνούς και δύσκολες καταστάσεις. Οι Ακρίτες μας θα πρέπει να σβήσουν φωτιές, να μεταφέρουν τραυματίες και να τους περιθάλψουν. Η πρακτική είναι άλλωστε και ο καλύτερος τρόπος για να μάθουμε κάτι πιο σωστά και καλύτερα. Είναι βέβαια και κάμποσο διασκεδαστική αυτή η άσκηση και γι’ αυτό οι Ακρίτες μας την ζητούν κάθε χρόνο.

∆ΩΡΟ ΕΝΑ ΦΑΝΟ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ ΠΡΟΣΦΕΡΑΝ ΤΑ ΠΑΙ∆ΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΥ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΑΚΡΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ. ΕΙΧΑΝ ΜΑΖΕΨΕΙ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΤΟ ΦΑΝΟ


Άλλη μια δικοινοτική δραστηριότητα μας γέμισε και πάλι με έντονα συναισθήματα. Η εκδρομή αυτή ήταν η συνέχεια αυτής που κάναμε στο Ριζοκάρπασο πριν ένα μήνα. Γύρω στα 40 άτομα και από τις δύο κοινότητες, ξεκινήσαμε Κυριακή πρωί στις 20 Μαρτίου για το έρημο χωριό Άγιος Σωζόμενος. Φτάνοντας στο χωριό δεν μπορέσαμε να κάνουμε και πολλά πράματα αφού μια ήσυχη βροχή έπεφτε ασταμάτητα και δεν μας άφηνε να προχωρήσουμε με το πρόγραμμα μας. Έτσι λοιπόν αποφασίστηκε να δούμε λίγο το χωριό και να προχωρήσουμε προς το γειτονικό χωριό την Ποταμιά.

σκοπό της επίσκεψης μας, άρχισαν να μας πλησιάζουν κάτοικοι ή να μας φέρνουν γηραιότερους που ήξεραν να μας μιλήσουν για τα παλιά… Και ήταν τόσο Έλληνες όσο και Τούρκοι ή όπως οι ίδιοι έλεγαν, Ρωμιοί και Οθωμανοί. Ένας από τους γέροντες μάλιστα, ήταν από τον Άγιο Σωζόμενο που εγκατέλειψε το 1964. Όλοι τους μιλούσαν τόσο ελληνικά όσο και τούρκικα. Τα όσα ακούσαμε ήταν συγκλονιστικά! Συνεχώς επέμεναν να μας λένε πόσο

οι χωροφύλακες που σκοτώθηκαν ήταν φίλοι τους. Ο γέροντας από τον Άγιο Σωζόμενο κόντεψε να εκτελεσθεί από Τούρκους της ΤΜΤ αλλά τον προστάτεψαν οι τουρκοκύπριοι χωριανοί του. Όταν οι Έλληνες εθνοφύλακες ήρταν να πάρουν εκδίκηση, οι ντόπιοι ελληνοκύπριοι προσπάθησαν να τους πείσουν να μην επιτεθούν στον Άγιο Σωζόμενο. Όμως δεν τους άκουσαν… Και το κακό έγινε. Μας είπαν ακόμα πως κάθε 21 του Νιόβρη στον Άγιο Σωζόμενο γίνεται μεγάλο πανηγύρι. Το

Στα παλιά χρόνια τόσο ο Άγιος Σωζόμενος όσο και η Ποταμιά ήταν μικτά χωριά. Πιο πολλοί οι Τούρκοι στον Άγιο Σωζόμενο, πιο πολλοί οι Έλληνες στην Ποταμιά. Στις αρχές του 1964 οι Έλληνες έφυγαν από τον Άγιο Σωζόμενο λόγω των ταραχών. Στις 6 Φεβρουαρίου ακολούθησε η γνωστή μάχη στο χωριό και έκτοτε το χωριό ερήμωσε. Κι όμως… Η Ποταμιά παραμένει μικτή μέχρι σήμερα! Και όπως διαπιστώσαμε την Κυριακή Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ζουν ειρηνικά και πολύ φιλικά. O κος Αδάμος μας λέει πως και γιατί έφυγε με την οικογένεια του απο τον Άγιο Σωζόμενο το 1964. Έκτοτε ζει στην Ποταμιά

Φτάνοντας στην Ποταμιά βρήκαμε καταφύγιο σε ένα καφενείο για να φάμε τα σάντουιτς μας. Ακριβώς εκεί, και όταν οι ντόπιοι έμαθαν ποιοι ήμασταν και τον

ερειπωμένο χωριό ζωντανεύει ενώ οι κάτοικοι του τόσο Έλληνες όσο και Τούρκοι επιστρέφουν και ξανασυναντιούνται.

Όλα αυτά έκαναν τους νέους να συγκινηθούν. Ακόμα O κος Αντώνης και λίγο πριν την πρώην κοινοτάρχης αναχώρηση μας οι της Ποταμιάς μας γέροντες προέτρεμιλά για το πως παν τους νέους μιζούσαν τότε οι λώντας μας στα άνθρωποι όλοι μαζί ελληνικά και στα τούρκικα: «Μην κάνετε τα λάθη της δικής μας γεαρμονικά ζούσαν. Ότι όπως και σήμερα νιάς! Φανείτε πιο σώφρονες από μας δεν ξεχώριζαν τους μεν από τους δε. Σε και ενώστε τον τόπο μας». εποχές φτώχιας ζούσαν όλοι μαζί και βοηθούσαν ο ένας τον άλλο. Μας είπαν για τις δύσκολες μέρες του 1963-64. Ότι


Σάββατο 5 Μαρτίου και οι ΝεοΑκρίτες ετοιμάστηκαν για ένα μεγάλο διαγωνισμό μαγειρικής. Κάτι τέτοιους διαγωνισμούς τους κάναμε και παλιότερα όμως φέτος είχαμε μια ουσιαστική διαφορά. Οι Νέοι Ακρίτες έπρεπε να ετοιμάσουν κάποιο χορτοφαγικό φαγητό!

Η επίσκεψη μας στον Άγιο Σωζόμενο ήταν μια από τις τελευταίες μας εκδηλώσεις στα πλαίσια του μεγάλου προγράμματος «Νεανικός Ακτιβισμός» που διάρκεσε δύο χρόνια. Το ππρόγραμμα τελειώνει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του τον Ιούνιο. Λίγα πράγματα απομένουν για το Σώμα Ακριτών, αφού έχει σχεδόν ολοκληρώσει όλες τις δραστηριότητες που είχε ευθύνη να διοργανώσει. Ο «Νεανικός Ακτιβισμός» συνδιοργανώνεται από 11 οργανώσεις νέων με συντονιστή τους το Σώμα Ακριτών. Χορηγείται από τα Ηνωμένα Έθνη αφού έχει σκοπό του να φέρει τους νέους των δύο κοινοτήτων πιο κοντά και να τους δώσει την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους, όποιες και να είναι αυτές.

Τέσσερεις ομάδες μπήκαν λοιπόν στο διαγωνισμό με στόχο την πρωτιά. Ακόμα και οι κριτές διερωτούνταν αν οι διαγωνιζόμενοι θα έψηναν κάτι καλό λόγω… χορτοφαγίας. Τελικά οι Νέοι Ακρίτες διέψευσαν κάθε φόβο μαγειρεύοντας απίθανα φαγητά και ξεπερνώντας σε επίπεδο κάθε προηγούμενο διαγωνισμό. Ήταν μάλιστα τοσο ανταγωνιστικοί που δεν άφησαν τιποτε στην τύχη. Αποτέλεσμα; Οι κριτές συνάντησαν τρομερή δυσκολία στο να αναδείξουν νικήτρια ομάδα αφού ήταν όλες ισάξιες. Τελικά η ομάδα της Έμιλης Μιχαήλ πήρε τη νίκη, αλλά θα ήταν πιο δίκαιο τα βραβεία να τα μοιράζονταν όλες οι ομάδες. Άψογοι και οι κριτές που βαθμολόγησαν δίκαια και ιδιαίτερα ο Κυριάκος που είναι πλέον έμπειρος κριτής όποτε μαγειρεύουν… οι Νέοι.

Για άγνωστη περιοχή αναχωρούν την 1η Απριλίου οι Νέοι Ακρίτες. Εκεί θα πραγματοποιήσουν διήμερη δράση στα πλαίσια του Ιnternational Award. Γι’ αυτό και ο χώρος είναι άγνωστος όπως προβλέπει το πρόγραμμα. Οι Νέοι θα επιστρέψουν σχετικά νωρίς στις 2 Απριλίου.

Μα περάσαν κιόλας 13 χρόνια…!


Τα μωρά που ξεχωρίζουν…

Πέτρος και Γιώργος οι δύο φαντάροι Δύο παιδιά μας που κάνουν την στρατιωτική τους θητεία ξεχωρίζουμε σήμερα. Ήταν και οι δύο παρόντες στα γενέθλια του Σώματος. Κάτι που μας χαροποίησε.

ΓΙΩΡΓΟΣ Η ΛΙΡΑ ΕΚΑΤΟ… Τον Σεπτέμβριο του 1998 ήρθε στο Σώμα Ακριτών ένας μικρούλης με τα γυαλάκια του. Έκτοτε δεν ξανάφυγε ποτέ! Ο Γιώργος Νικολάου είναι ένα από τα αγαπημένα παιδιά του Σώματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρχηγοί του χαίρονται στις χαρές του και στενοχωριούνται στις λύπες του. Ακόμα και να τον διώξεις από το Σώμα Ακριτών αυτός δε θα φύγει για είναι Ακρίτας μέχρι το κόκαλο! Ανκαι εθνοφρουρός είναι τακτικά μαζί μας φέτος.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ Αντίθετα ο Πέτρος δυσκολεύεται με τις εξόδους του αλλά και αυτός είναι παρόντας όποτε μπορεί. Ο Πέτρος ήρθε στο Σώμα Ακριτών πριν μερικά χρόνια. Όταν πρωτοήρθε δεν έδωσε και τις καλύτερες εντυπώσεις… Παρ’ όλα αυτά δούλεψε πολύ γιατί ήταν φιλότιμο παιδί και έγινε ένα πολύ βασικό στέλεχος, σταθερό και προόδευε συνεχώς. Έγινε έτσι κι αυτός ένα αγαπητό παιδί και η αλήθεια είναι πως μας λείπει τώρα με το στρατό.

ΠΩ - ΠΩ ΚΕΦΙ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΙΑ! ΕΤΣΙ ΧΟΡΕΥΤΟΙ ΒΓΑΛΑΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩ ΟΙ ΠΙΣΩ ΓΡΑΜΜΕΣ ΜΑΣ ΚΑΛΥΜΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΟΑΚΡΙΤΙΣΣΕΣ. ΜΙΑ ΣΚΕΤΤΗ ΦΑΣΑΡΙΑ…


Χρονογράφημα…

Κούραση...

Είναι γενικά παραδεκτό πως το Σώμα Ακριτών είναι μια πετυχημένη οργάνωση! 13 χρόνια τώρα έχει διοργανώσει μια απίστευτη σειρα απο δυνατές δραστηριότητες κι ας είναι οι αρχηγοί του όλοι ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ. Κανείς δε ξέρει βέβαια τι μπορεί να φέρει το αύριο. Έναν – δυό βασικούς του αρχηγούς να χάσει για κάποιους ανθρώπινους λόγους και θα είναι αρκετό για να ταρακουνηθεί το Σώμα Ακριτών... Αυτά έχουν οι εθελοντικές οργανώσεις που στηρίζονται στις θυσίες και το φιλότιμο κάποιων μερακλήδων ανθρώπων.

ΑΚΡΙΤΕΣ ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ! ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΩΖΟΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΜΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 13 ΧΡΟΝΙΑ Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ ΞΑΝΑΫΨΩΝΕΤΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΩΤΟΫΨΩΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 1998. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΘΥΜΑΤΑΙ ΟΜΩΣ ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΣ…

Οι αρχηγοί μας βέβαια μπορεί να κτυπηθούν και απο άλλα πράγματα. Η αποχώρηση ένος μέλους στο οποίο πίστεψαν και πρόσφεραν πολλά. Η χωρίς λόγο μείωση του τμήματος τους. Ακόμη και η βροχή μας δυσκολεύει όχι γιατι δεν έχουμε στέγη να κάνουμε το πρόγραμμα μας αλλά δίοτι κάποιοι απουσιάζουν... Οι τακτικές απουσίες διότι κάποια μέλη και οι γονείς τους δεν καταλαβαίνουν ότι ένα απο τα σημαντικότερα πράγματα που προσπαθούμε να πετύχουμε είναι η ομαδικότητα, η θυσία για τους άλλους, το να πάψουμε να ασχολούμαστε τόσο πολύ με τον εαυτούλη μας. Αυτά δύσκολα μαθαίνονται στα σπίτια μας... Έτσι με ψύλου πήδημα τα παιδιά απουσιάζουν και απογοητευμένος ο ομαδάρχης ψαχνει τα μέλη του για να μπορέσει η ομάδα του να μπει στο πρόγραμμα. Και είναι αυτό που πρέπει τα μέλη μας, αλλά και οι γονείς τους, να καταλάβουν: Τίποτε δεν είναι δεδομένο. Οι αρχηγοί μας είναι και αυτοί απλά μέλη του Σώματος Ακριτών και χρειάζονται ενίσχυση και στήριξη. Αν νομίζουμε πως το Σώμα Ακριτών αξίζει να υπάρχει τότε όλοι πρέπει να νοιαστούμε. Δυστυχώς δεν υπάρχε κανείς να μας δώσει οτιδήποτε έτοιμο. Ούτε χρήματα, ούτε νέα μέλη, ούτε να μας φτιάξει το πρόγραμμα. Το Σώμα Ακριτών είμαστε όλοι εμείς, μικροί και μεγαλοι! Εμείς πρέπει να νοιαστούμε αν η ομάδα μας, η γαλάζια οικογένεια, θα τα πάει φέτος καλά. Εμεις θα την ενισχύσουμε με νέα μέλη, με την τακτική και δυναμική παρουσία μας σε όλες τις δράσεις μας. Εμείς θα την στηρίξουμε με την περηφάνια μας που είμαστε ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ!


1998 Ιδρύεται στις 14 Μαρτίου το Σώμα Ακριτών με 60 άτομα 1998 Πρώτη ποτέ κατασκήνωση στο Στρουμπί της Πάφου

παρόντες! Τον Αύγουστο πραγματοποιεί κατασκήνωση στο χωριό Στρουμπί της Πάφου με τη συμμετοχή 50 Ακριτών. Στις 30 Σεπτεμβρίου το Σώμα Ακριτών εγγράφεται επίσημα στο Υπουργείο Εσωτερικών σύμφωνα περι των ιδρυμάτων και σωματείων Νόμο.

1999 ∆ημιουργείται το τμήμα Νέων Ακριτών, το τμήμα των εφήβων.

2000 Πρώτη κατασκήνωση στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Γερμανία, με τη συμμετοχή 47 Ακριτών. 2001 Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για πρώτη φορά με εκστρατεία έναντια στις νάιλον σακούλες. 2002 Απόφαση για εμπλοκή σε δικοινοτική δράση. Το 97% των γονέων εγκρίνει την απόφαση μας και το 88% επιτρέπει στα παιδιά του να παιρνούν απέναντι νοουμένου πως είναι για χάρη της ειρήνης και της Κύπρου μας... Μια ψηφοφορία που έδειξε το πόσο προοδευτικές είναι οι οικογένειες μας. Το καλοκαίρι το Σώμα Ακριτών κατασκηνώνει στην Ιταλία. 2003 Έναρξη δικοινοτικού προγράμματος σε συνεργασία με την τουρκοκυπριακή οργάνωση HASDER. Το καλοκαίρι σε ειδική τελετή το Σώμα Ακριτών αδελφοποιείται με τους Σταυραετούς της Πάφου. Μια ενέργεια καθόλου συμβολική. Τον ∆εκέμβριο 15 Ακρίτες επισκέπτονται την Ευρωπαϊκη Ένωση στις 2000 Βρυξέλλες σε επίσημη επίσκεψη. Πρώτη φορά 2004 Τον Σεπτέμβριο εντελώς αναπάντεχα ξεκινούμε στο έξωτερικό άσχημα... Ο αρχηγός του όμως ξεσηκώνει αμέσως την (Γερμανία) οργάνωση και ανακοινώνει ίδρυση τμήματος στην Παλλουριώτισσα! Ανακοινώνει επίσης κατασκήνωση στη Γαλλία. Το κακό κλίμα ανατρέπεται και το Σώμα Ακριτών αρχίζει και πάλι να ανεβαίνει. Η δυσκολότερη ίσως στιγμή στην ιστορία του Σώματος Ακριτών ξεπερνιέται. 2006 Ιστορικό ταξίδι 2005 Το καλοκαίρι φτάνουμε μέχρι την Γαλλία για καταστη Βόρεια σκήνωση Συνεχίζεται η εξάπλωση του Σώματος με την Ιρλανδία ίδρυση τμήματος στο Πλατύ. Παράλληλα δημιουργείται το τμήμα Ακριτών άνω των 18 ετών. 2006 Το Σώμα Ακριτών αναβαθμίζεται και προοδεύει μετά το ερευνητικό ταξίδι 15 Ακριτών στη Βόρεια Ιρλανδία. Η δύναμη του Σώματος κουμπά τα 200 μέλη! 2008 Για πρώτη φορά στις τηλεοράσεις…

2007 Νέα καλοκαιρινή έξοδος με κατασκήνωση στην Αυστρία. 2008 Ξεχωρίζει η εκστρατεία για τη δωρεά οργάνων. Για πρώτη φορά μπαίνουμε στις τηλεοράσεις για να προβάλουμε το θέμα μας. 2009 12 οργανώσεις νέων που δρουν σε δικοινοτικό επίπεδο ιδρύουν το ∆ίκτυο Νέων. Επικεφαλής του ∆ικτύου τίθεται το Σώμα Ακριτών που προεδρεύει. Άλλη μια έξοδος απο την Κύπρο στην Γερμανία.

2010 Μπόλικη δράση με την χορηγία των Ηνωμένων Εθνών. Τρεις ομάδες ταξιδεύουν για Βόρεια Ιρλανδία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και ΗΠΑ σε ερευνητικές αποστολές. 2011 Η χρονιά ξεκινά με ιστορική επίσκεψη στο Ριζοκάρπασο αλλά και συμμετοχή μας στο πρώτη καρναβαλίστικη παρέλαση της Λευκωσίας απο το ∆ήμο Αγλαντζιάς.

Τεύχος 131 - Μαρτιος 2011  

Monthly Newspaper by Soma Akriton

Τεύχος 131 - Μαρτιος 2011  

Monthly Newspaper by Soma Akriton

Advertisement