Page 1

Η Βουλή των Ακριτών είναι έτοιμη να ψηφίσει την αλλαγή του εμβλήματος μας

στη σελίδα 2

Ο Γάλλος ταξιδιώτης Εμίλ Ντεσαμπς έφτασε στην Κύπρο στις 14 Νοεμβρίου 1892 και αποβιβάστηκε στην Λάρνακα. Στόχος του να περιηγηθεί σε ολόκληρη την Κύπρο και να γράψει της εντυπώσεις

Αυτή ήταν δράση! Και σίγουρα δεν ήταν πρωταπριλιάτικο ψέμα… 1η Απριλίου οι Νέοι Ακρίτες βρέθηκαν στο χωριό Βάβλα. Απ’ εκεί θα ξεκινούσαν για μια δύσκολη εξερεύνηση στα βουνά της περιοχής και σύμφωνα με τις οδηγίες που πήραν, θα κατέληγαν στο χωριό Χοιροκοιτία.

στη σελίδα 5

στη σελίδα 8

ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΑΚΡΙΤΩΝ

Απρίλιος 2011

Φύλλο 132 - Έτος 14ο

Η φετινή χρονιά με τα πολλά σκαμπανεβάσματα της πάει προς το τέλος της. Ήταν παράξενη η φετινή χρονιά όπως και οι φετινές καιρικές συνθήκες…

ας μην ξεχνούμε πως είμαστε μια εθελοντική οργάνωση με τα προτερήματα μας αλλά και τα ελαττώματα μας. Και έτσι είμαστε μια πολύ ανθρώπινη οργάνωση.

Ήταν στιγμές που απογοητευόμασταν και ήταν στιγμές που το ηθικό μας ανέβαινε στα ύψη από τα κατορθώματα μας που δεν ήταν και λίγα. Τώρα τι να πούμε; Μπορούσαμε καλύτερα; Σίγουρα! Όμως από την άλλη

Ίσως με μεγαλύτερη προσπάθεια να τα καταφέρουμε καλύτερα. Παραμένουμε όμως μια από τις πιο αξιόλογες οργανώσεις νέων στην Κύπρο. Και έτσι θα συνεχίσουμε!

περισσότερα στη σελίδες 6 και 7

Ένας από τους πιο αμφίρροπους διαγωνισμούς ήταν ο 13ος Διαγωνισμός Ομάδων του Σώματος Ακριτών. Ο διαγωνισμός διεξάχθηκε μεταξύ 16 και 17 Απριλίου στο φιλόξενο χωριό Άγιος Επιφάνιος και οι Ιππόκαμποι πήραν την ασπίδα στο Βόρειο Πόλο μετά από 5 χρόνια

Μπαίνουμε στην  τελική  ευθεία  της  χρο‐ νιάς.  Ουσιαστικά  μας  μένουν  άλλες  πέντε  εβδομαδιαίες  συναντήσεις.  Οι  νέοι  μας  ήδη  αρχίζουν  τις  εξετάσεις  τους  από  τα  τέλη  Μαΐου.  Αν  εξαιρέσουμε  το  τελικό  τριήμερο  και  μετά  την  ολοκλήρωση  του  μεγάλου  διαγωνισμού  ουσιαστικά  έχουμε  τελειώσει με τις δύσκολες δράσεις…    Κι  όμως…  η  δράση  συνεχίζεται!  Με  κέφι  και  ποιότητα  οι  πέντε  επόμενες  συνα‐ ντήσεις  θα  είναι  δυνατές  και  ενδιαφέ‐ ρουσες  όπως  πάντα!  Για  μας  η  χρονιά  πρέπει  να  κλείσει  δυναμικά.  Ας  μην  αρχί‐ σουμε  λοιπόν  το  χαλάρωμα…  τα  πάρτι  γενεθλίων,  τις  θάλασσες  (μόλις  πει  να  ζεστάνει…) και ας παραμείνουμε όλοι στις  επάλξεις.  Να  κλείσουμε  τη  χρονιά    μας  όπως πρέπει. 


Κύπελλο, έστω μικρό, θα έχουμε και στον τρίτο όμιλο, τον όμιλο της «παρηγοριάς» για όλες τις υπόλοιπες ομάδες μας.

Με εκπροσώπους την Χρυσταλλένη Σωκράτους και την Άννα Λεωνίδου, το Σώμα Ακριτών πραγματοποίησε ειδική παρουσίαση σε μαθητές του Λυκείου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στη ∆ασούπολη, με θέμα «Εθελοντισμός». Η παρουσίαση έγινε στις 15 Απριλίου και κράτησε γύρω στα ογδόντα λεπτά. Με διάφορες παρουσιάσεις, φιλμάκια αλλά και παιγνίδια η παρουσίαση έγινε σε μορφή εργαστηρίου και οι δύο αρχηγοί μας κράτησαν το ακροατήριο τους αρκετά καλά.

Ο Μάιος είναι ο τελευταίος μήνας των εβδομαδιαίων συναντήσεων για τη χρονιά 2010-11. Αρχές Ιουνίου το Σώμα Ακριτών διακόπτει τις συναντήσεις του λόγω εξετάσεων. Οι εξετάσεις επηρεάζουν τα μέλη μας αλλά και κάποιους νεαρούς αρχηγούς μας. Η χρονιά όμως δεν τελειώνει εκεί, αφού ειδικά φέτος ακολουθούν πολλά. Έτσι το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιούλη αναμένεται η τριήμερη κατασκήνωση μας. Φέτος μάλλον πάμε για επαρχία Πάφου και μάλιστα σε συνεργασία με τους Σταυραετούς, την αδελφή οργάνωση της Πάφου.

Φαίνεται πως σταδιακά το χωνεύουμε όλοι… Η Βουλή των Ακριτών είναι έτοιμη να ψηφίσει την αλλαγή του εμβλήματος μας! Μας πήρε χρόνο να αποδεχτούμε ότι μετά από 13 χρόνια το έμβλημα μας θα άλλαζε… Τελικά η απόφαση της πλειοψηφίας για αλλαγή του εμβλήματος θα γίνει σύντομα πραγματικότητα. Σας παρουσιάζουμε εδώ το νέο μας έμβλημα.

Το ετήσιο πρωτάθλημα στο σόφτμπολ φτάνει το ερχόμενο Σάββατο 7 Μαΐου στο τέλος του. Το ερχόμενο Σάββατο θα διεξαχθεί η τελική φάση όπου θα σχηματιστούν τρεις όμιλοι. Στον όμιλο των πρωταθλητών θα βρίσκονται οι τέσσερις καλύτερες ομάδες των τεσσάρων περιοχών. Απ εδώ θα προκύψει και ο μεγάλος πρωταθλητής της χρονιάς! Στον όμιλο των δευτεραθλητών θα έχουμε τις τέσσερις τοπικές δευτεραθλήτριες όπως προέκυψαν μετά την πρώτη φάση. Μετά από τα τοπικά πρωταθλήματα οι δεύτερες στο βαθμολογικό πίνακα θα παλέψουν για το δεύτερο κύπελλο.

Ακολουθεί η άφιξη των Βόρειο-Ιρλανδών της φίλης οργάνωσης του Spirit of Enniskillen στα μέσα Ιουλίου. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και θα επιχορηγηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και φυσικά έχουμε τον ερχόμενο Αύγουστο τη μεγάλη κατασκήνωση των 51 Ακριτών στο Σαβερνέ της Γαλλίας. Εκεί θα γίνει το μεγάλο φινάλε της χρονιάς!


Κοντά σε συμφωνία με τα Ηνωμένα Έθνη για ένα νέο μεγάλο πρόγραμμα, βρίσκεται το Σώμα Ακριτών σε συνεργασία με άλλες 8 ως 11 οργανώσεις νέων.

ρευμα, το ίντερνετ, και άλλα, θα είναι πληρωμένα και θα δρούμε χωρίς να αγχωνόμαστε γι’ αυτά.

Το πρόγραμμα θα έχει να κάνει με την ειρήνη και την επανένωση της Κύπρου, εξου και χρηματοδοτείται από τα Ηνωμένα Έθνη. Αυτή τη φορά στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν βασικά οι Νέοι Ακρίτες και κάποιοι από τους αρχηγούς μας. Εξερευνητές και Πρωτοπόροι θα ασχοληθούν με τα δικά μας προγράμματα με εξαίρεση ίσως τους ομαδάρχες. Ένα μεγάλο κομμάτι του προγράμματος θα ασχοληθεί με το Διεθνές Βραβείο Νέων (International Youth Award) μετά από δική μας εισήγηση. Έτσι θα συνδυαστούν κάποια πράγματα για να διευκολυνθούν περισσότερο τα μέλη μας να συμμετέχουν αλλά και να ανταμείβονται για τις προσπάθειες τους.

Νέο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα κατάφερε να πάρει το Σώμα Ακριτών. Πρόκειται για άλλη μια ανταλλαγή νέων και φυσικά με τους φίλους της Βόρειας Ιρλανδίας και της οργάνωσης Spirit of Enniskillen. Οι βορειοΙρλανδοί λοιπόν ξανάρχονται, συνεχίζοντας μια εξαιρετική συνεργασία που ξεκίνησε το 2006. Η απόφαση λήφθηκε μετά απο δική μας αίτηση απο τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, που είναι η αρμόδια αρχή στην Κύπρο για τα Ευρωπαϊκά προγράμματα για νέους.

Μια απο τις πιο εντυπωσιακές δράσεις στη διάρκεια του τωρινού προγράμματος (ολοκληρώνεται τον Ιούλη) ήταν η επίσκεψη μας στο σκλαβωμένο Ριζοκάρπασο Το νέο πρόγραμμα πάντως αναμένεται πολύ πιο δυναμικό από το προηγούμενο που ολοκληρώνεται σύντομα. Νοουμένου ότι όλα θα συμφωνηθούν, το νέο πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Οι λεπτομέρειες θα παρουσιαστούν όταν όλα είναι έτοιμα και θα συζητηθούν, ιδιαίτερα με τους Νέους Ακρίτες. Ας εξηγήσουμε όμως και τη μεγάλη σημασία αυτών των προγραμμάτων: Είναι πρώτα η θετική πίεση που δεχόμαστε για περισσότερη ποιότητα και για πιο ψηλού επιπέδου δραστηριότητες αφου τα έξοδα τους καλύπτονται. Οι νέες εμπειρίες, οι νέες γνώσεις ενισχύουν ακόμα περισσότερο το Σώμα Ακριτών. Το μεγάλο ώφελος είναι βέβαια για τα μέλη μας όλα! Ύστερα είναι η οικονομική ενίσχυση. Για δύο χρόνια τα λεωφορεία, το ενοίκιο της λέσχης, το νερό και το

Οι Βορειο-Ιρλανδοί ξανάρχονται! Η φωτογραφία απο παλαιότερη επίσκεψη τους στην Κύπρο Παλιότερα το να πάρουμε κάποιο πρόγραμμα θα ήταν λόγος για πανηγυρισμούς. Τώρα όμως τα έχουμε συνηθίσει αυτά και το Σώμα Ακριτών είναι μια απο τις πιο έμπειρες οργανώσεις στην Κύπρο, σε τέτοια προγράμματα. Η βορειο-Ιρλανδική ομάδα αποτελούμενη απο 12 νέους (τόσο προτεστάντες όσο και καθολικούς), θα φτάσει στην Κύπρο στις 14 Ιουλίου. Το πρόγραμμα είναι ήδη έτοιμο και αναμένεται πως η ομάδα θα διαμένει στον νέο ξενώνα νέων στην παλιά Λευκωσία. Εμείς δε θα ανταποδώσουμε αυτή τη φορά λόγω της κατασκήνωσης μας στη Γαλλία. Ίσως του χρόνου να πάμε εμείς στη Βόρεια Ιρλανδία όπως βέβαια το ξανακάμαμε αλλες τρεις φορές απο το 2006 και μέτα.


Τι μπορείς να κάνεις • Ενημερώσου! Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η ενημέρωση στο θέμα των κλιματικών αλλαγών και τις συνέπειές τους, ενισχύει τη θέληση των πολιτών να αναλάβουν δράση. • Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις! Ξεκίνα με απλές και μικρές αλλαγές – όπως αυτές που παρέχονται πιο κάτω – και συνέχισε με πιο απαιτητικές. • Πείσε και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά σου. Μετάδωσέ τους το πάθος σου! Ξεκίνα με την οικογένεια και τους φίλους σου και συνέχισε με τους συναδέλφους σου, τους συμμαθητές σου. • ∆ιαμαρτυρήσου! Ανάλαβε δράση, αναζήτησε σχετικές πρωτοβουλίες και πάρε μέρος σε αυτές. Όλοι μαζί μπορούμε να σταματήσουμε τις κλιματικές αλλαγές!

10 συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας! 1. Προτίμησε λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας! Οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας μειώνουν την κατανάλωση ρεύματος κατά 80% σε σχέση με τις λάμπες πυρακτώσεως. Μην ξεχνάς ποτέ τα φώτα αναμμένα, όταν δεν τα χρειάζεσαι! 2. Προτίμησε τις ενεργειακά αποδοτικές συσκευές! Εάν πρόκειται να αγοράσεις νέες ηλεκτρικές συσκευές, προτίμησε αυτές που είναι ενεργειακής κλάσης A++. Ακόμα και αν έχουν διαφορά στην τιμή, η απόσβεση του επιπλέον κόστους θα γίνει πολύ γρήγορα λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης. 3. Κλείνε τις συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη! Όταν αφήνεις τις συσκευές (τηλεόραση, στερεοφωνικό, DVD player) σε κατάσταση standby εξακολουθούν να καταναλώνουν ενέργεια που μπορεί να ανέρχεται στο 510% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ενός νοικοκυριού. 4. Εξοικονόμησε ενέργεια με τον υπολογιστή σου! Πάτησε το κουμπί

‘sleep’ για το χρονικό διάστημα που δε χρησιμοποιείς τον υπολογιστή σου και βγάλε τον από την πρίζα το βράδυ. Εάν πρόκειται να αγοράσεις νέο υπολογιστή, προτίμησε επίπεδη οθόνη ή φορητό υπολογιστή, που έχουν χαμηλή κατανάλωση ρεύματος. Κλείνε τα περιφερειακά συστήματα (εκτυπωτές, ηχεία κλπ.) όταν δεν τα χρησιμοποιείς. 5. Μαγείρεψε έξυπνα! Μαγείρεψε σε σκεύη που εφαρμόζουν στις εστίες, με το καπάκι της κατσαρόλας κλειστό. ∆έκα λεπτά πριν ετοιμαστεί το φαγητό, κλείσε το μάτι της κουζίνας και άσε το φαγητό σου να μαγειρεύεται πάνω στο ζεστό μάτι. 6. Εγκατάστησε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα. Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας επαρκεί για να ζεστάνει το νερό που χρειαζόμαστε για μπάνιο. Μην ξεχνάς ότι ένα μεγάλο ποσοστό του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος οφείλεται στο νερό που θερμαίνει ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας. 7. Φρόντισε για τη σωστή μόνωση του σπιτιού σου! Αν τοποθετήσουμε διπλά τζάμια εξοικονομούμε 10% στο λογαριασμό της θέρμανσης. 8. Εκμεταλλεύσου το φυσικό δροσισμό! Πριν καταφύγεις στο κλιματιστικό, αναζήτησε άλλες, οικονομικότερες και φιλικές προς το περιβάλλον, λύσεις. Η δροσιά από τον γνωστό σε όλους ανεμιστήρα μπορεί να γίνει ακόμα περισσότερη αν κρατάμε κουρτίνες και παντζούρια κλειστά κατά τη διάρκεια της μέρας και αερίζουμε το βράδυ, και αν βάψουμε τους εξωτερικούς τοίχους με ανοιχτά χρώματα. 9. Προτίμησε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το ποδήλατο ή το περπάτημα για να φτάσεις στον προορισμό σου και μείωσε έτσι τη χρήση αυτοκινήτου. ∆ιάβασε κι άλλους τρόπους για να μειώσεις την κατανάλωση πετρελαίου στη ζωή σου! 10. Εγκατάστησε στην ταράτσα σου ένα φωτοβολταϊκό σύστημα παραγωγής ενέργειας και κέρδισε χρήματα ενώ προστατεύεις το περιβάλλον.

Από το 2.000 π.Χ μέχρι σήμερα, ο ανθρωπος έχει γίνει μάρτυρας εκατοντάδων, καταγεγραμμένων ή μη, περιστατικών τσουνάμι. Παρόλη την πρόοδο της τεχνολογίας και την αύξηση της επιστημονικής γνώσης, οι δυνάμεις της φύσης συνεχίζουν να προκαλούν το ίδιο δέος στο σύγχρονο κόσμο, όπως και στον αρχαίο. Τσουνάμι ονομάζεται το κύμα ή η ακολουθία κυμάτων που προκαλούνται από την κατακόρυφη μετατόπιση της στήλης του νερού εξαιτίας μιας σφοδρής και απότομης διαταραχής. Η διαταραχή αυτή είναι, στις περισσότερες των περιπτώσεων, ένας ισχυρός υποθαλάσσιος σεισμός, αλλά μπορεί να σχετίζεται και με υποθαλάσσια κατολίσθηση, ηφαιστειακή δραστηριότητα, κατάρρευση βράχων ή πάγων, ακόμα και πτώση ουράνιου σώματος! Αν και ο περισσότερος κόσμος έχει συνδέσει τα τσουνάμι με τη θάλασσα, στην πραγματικότητα μπορούν να εμφανιστούν και σε λίμνες. Μετά την εκδήλωση της διαταραχής, τα κύματα ξεκινούν να διαδίδονται προς κάθε κατεύθυνση απομακρυνόμενα από την πηγή δημιουργίας τους, με ταχύτητα που εξαρτάται από το βάθος της στήλης του νερού. Επειδή το ύψος των κυμάτων αυτών στην ανοιχτή θάλασσα είναι συνήθως 1 μέτρο ή λιγότερο και το μήκος τους είναι εκατοντάδες χιλιόμετρα, δε γίνονται αντιληπτά από τα διερχόμενα πλοία ή τα αεροπλάνα. Η ενέργεια που κουβαλούν παραμένει σχετικά σταθερή. Καθώς, λοιπόν, το κύμα επιβραδύνει ταξιδεύοντας σε ολοένα και ρηχότερα νερά, το μήκος κύματος του μειώνεται και, αντίστοιχα, αυξάνεται το ύψος του. Έτσι, παρότι τα τσουνάμι μπορεί να περνούν απαρατήρητα στην ανοιχτή θάλασσα, αποκτούν ύψος αρκετών μέτρων καθώς πλησιάζουν στην ακτή. Καθώς το χαμηλότερο σημείο του κύματος (κοιλιά) φτάνει πρώτο στην ακτή, η στάθμη του νερού υποχωρεί απότομα, αποκαλύπτοντας τον πυθμένα. Το τσουνάμι κτυπάει τις ακτές με τρομερή δύναμη σε βαθμό που μπορεί να λυγίσει κτίριο που κτίστηκε με αντισεισμικές προδιαγραφές.


Ο Γάλλος  ταξιδιώτης  Εμίλ  Ντεσαμπς  έφτασε  στην  Κύπρο  στις  14  Νοεμβρίου  1892  και  αποβιβάστηκε  στην  Λάρνακα.  Στόχος του να περιηγηθεί σε ολόκληρη την  Κύπρο και να γράψει της εντυπώσεις του.  Επίσης  σε  διάφορα  μέρη  φωτογράφισε  ή  ζωγράφισε  αυτά  που  έβλεπε.  Παρέμεινε  στην  Κύπρο  15  μήνες  και  το  ημερολόγιο  του  που  εκδόθηκε  στα  ελληνικά  το  2005  είναι  γεμάτο  ενδιαφέροντα  στοιχεία  για  την  Κύπρο  της  τότε  εποχής,  στα  πρώτα  χρόνια της Αγγλοκρατίας.Ας δούμε μερικά  αποσπάσματα:     ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΚΑΙ... ΑΜΠΕΛΟΠΟΥΛΙΑ  Η περιοχή της Αμμοχώστου, που στα  βορειοανατολικά τελειώνει στο μακρύ και  στο στενό ακρωτήρι της Καρπασίας, είναι  κατάφυτη από πορτοκαλιές, λεμονιές, ρο‐ διές – το δέντρο που λένε ότι φύτεψε η  Αφροδίτη με τα χέρια της στο κυπριακό  έδαφος – και λαχανικά, ενώ στους κάμπους  είναι γεμάτη δημητριακά. Αλλά το πιο γνω‐ στό προϊόν είναι ένα πουλί το οποίο  διατηρούν σε κονσέρβα. Κανένας δε θα  αναγνώριζε, έτσι όπως είναι βυθισμένα σε  ξύδι  Σήμερα οι Γάλλοι δε μας  αφήνουν να τρώμε  τα  αμπελοπούλια...  σε μικρές  ασπροκίτρινες  μπάλες, όπου δεν  φαίνεται ούτε το  κεφάλι, ούτε τα πόδια, ούτε τα φτερά, τους  κυπριακούς κορυ‐δαλλούς, τα  αμπελοπούλια, που διασχίζουν την περιοχή  τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο  προερχόμενα από την Καραμανιά.    

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ  Δε θέλω να αφήσω την περιοχή χωρίς να  αναφερθώ στις γυναίκες της Αγίας Νάπας  και των περιχώρων της λίμνης Παραλίμνι.  Είναι πολύ όμορφες, γεροδεμένες και γεμά‐ τες ενέργεια, αντίθετα από το συνηθισμένο  τύπο γυναικών του νησιού. Η ενδυμασία  τους αποτελείται από ένα πουκάμισο και  ένα είδος φούστας, που διαγράφει τη σι‐ λουέτα τους, το οποίο ο αρχιεπίσκοπος της  Λευκωσίας θεωρώντας το ανήθικο προσπά‐ θησε να το τροποποιήσει χωρίς όμως να το  καταφέρει...   

ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ  Απέναντι από την είσοδο της αυλής της   

Αγίας Σοφίας υπάρχει μια άλλη παλιά  ωραία εκκλησία, ο Άγιος Νικόλαος, πιο  απλή μεταγενέστερη της πρώτης, που χρη‐ σιμεύει ως αποθήκη σιτηρών της αγγλικής  κυβέρνησης. Η πρόσοψη παραμένει ακόμη  πολύ όμορφη. Στο εσωτερικό ανάμεσα στα  ωραία τόξα, κτίστηκαν τοίχοι πλίνθινοι ή  πέτρινοι αλλοιώνοντας έτσι το νάρθηκα.  

Το  παντοπωλείο  στην  Λευκωσία  που  υπάρχει μέχρι σήμερα. Πίσω η Αγία Σοφιά   

καθολικών παιδιών τους.    ΟΙ ΜΑΡΩΝΙΤΕΣ  Οι Μαρωνίτες που προέρχονται από την  Συριακή ακτή, ζούσαν κάποτε σε μεγάλο  αριθμό στην Κύπρο. Αλλά καθώς διώκονταν  από την Ελληνική Εκκλησία που φοβόταν,  αν και μέχρι τότε είχανε συμβιώσει χωρίς  προβλήματα, μια πιθανή μαζική μετανά‐ στευση των Συρίων αδελφών τους, που θα  δημιουργούσε προβλήματα στην Ορθόδοξη  Εκκλησία. Έτσι εξωθήθηκαν και περιορί‐ στηκαν στο πιο αραιοκατοικημένο άκρο του  νησιού. Συγκροτούν σήμερα πέντε χωριά,  περιορισμένα στο εσωτερικό ενός ισόπλευ‐ ρου τριγώνου που σχηματίζεται απο το  ακρωτήρι Κορμακίτη. Δίκαια ή άδικα, οι  Μαρωνίτες έχουν στην Κύπρο μια αμφί‐ βολη φήμη σύμφωνα με την οποία «ένας  Μαρωνίτης είναι ένα τίποτα». Ίσως όμως  αυτό δεν είναι παρά το αποτέλεσμα των  ραδιουργιών των Ελλήνων παπάδων. 

Η εκκλησία των Αρμενίων μέσα στην ομώ‐ νυμη γειτονιά, παλιά καθολική εκκλησία    Η ΚΑΚΟΦΗΜΗ ΠΑΦΟΣ  γοτθικού ρυθμού, είναι μία από εκείνες  Βρισκόμαστε από χθες στην πιο κακόφημη  που περιέχουν γαλλικές επιτύμβιες πλάκες.  Ο τοίχος στον περίβολο έχει ένα  Η εκκλησία παραχωρήθη‐ επαρχία του  νησιού, στην  παράθυρο με  κε στους Αρμένιους από  Πάφο. Ο Παφίτης  γρίλιες, του οποίου  τους Τούρκους όταν αυτοί  θεωρείται αυτός  το πλαίσιο στο  έδιωξαν τους Ενετούς το  με τις λιγότερες  εσωτερικό είναι  επιμειξίες από  1570.    πολύ μεγάλο. Και  τους κατοίκους  εκεί, ριγμένα εδώ  του νησιού, είναι ο βουνίσιος τύπος με τα  και εκεί μέσα στη  προτερήματα και τα ελαττώματα τους. Είναι  σκόνη, βλέπουμε  πολύ περήφανος, ψηλός και δυνατός,  μια τριανταριά  εκδικητικός, απότομος, δύσπιστος και η  παλιά μικρά παιδι‐ φήμη της σκληρότητας του δεν φαίνεται να  κά μποτίνια.  τον δυσαρεστεί καθόλου. Τα εγκλήματα  Στέκονταν στο δρόμο και έριχναν μέσα από  τις γρίλιες τα παπούτσια των μικρών μωρών  στην περιφέρεια αυτή είναι πολυάριθμα  και κάθε χρόνο τα κακουργιοδικεία της  ως προσφορά στον Άγιο Γεώργιο, για να τα  Πάφου στέλνουν έναν σημαντικό αριθμό  κάνει να μεγαλώσουν γρήγορα. Αυτός που  δολοφόνων στην αγχόνη, μέτρο όμως που  πιστεύει ότι εδώ έχουμε μια αρμενική  δεν βοηθά στη μείωση της  δοξασία, κάνει λάθος. Είναι οι Ρωμαιοκα‐ εγκληματικότητας.   θολικοί που έρχονται να προσφέρουν στον  Έλληνα άγιο, του οποίου τις εικόνες φιλούν  στο εσωτερικού του ναού. Παράξενο  ανακάτωμα δογμάτων και θρησκειών. Οι  Τούρκοι σέβονται ορισμένα ιερά μέρη των  Ελλήνων και δεν διστάζουν να πηγαίνουν  εκεί για προσκύνημα. Οι Έλληνες πηγαίνουν  στο τζαμί με το κάλεσμα του μουεζίνη  ακολουθώντας τις διδαχές της μωαμεθα‐ νικής πίστης. Οι Ρωμαιοκαθολικοί    Γύρω στα 50 τέτοια πέτρινα στοιχεία εντό‐ ασπάζονται εικόνες Αγίου των Ελλήνων και  πισε  ο  Ντεσάμπς  στην  επαρχία  Πάφου.  Τι  ρίχνουν παιδικά παπούτσια από το παρά‐ θυρο της αρμενικής εκκλησίας για χάρη των  να ήταν άραγε; Υπάρχουν σήμερα ακόμα;


Ένας από τους πιο αμφίρροπους διαγωνισμούς ήταν ο 13ος ∆ιαγωνισμός Ομάδων του Σώματος Ακριτών. Ο διαγωνισμός διεξάχθηκε μεταξύ 16 και 17 Απριλίου στο φιλόξενο χωριό Άγιος Επιφάνιος. Ως γνωστόν τόσο στον περσινό διαγωνισμό όσο και στον προπέρσινο είχαν ξεχωρίσει δύο περιοχές που πήραν τα έπαθλα. Φέτος τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Κατ’ αρχήν το επίπεδο γνώσεων αποδείχτηκε ανεβασμένο! Με εξαίρεση μία ομάδα, όλες οι άλλες ξεπέρασαν το όριο των 1500 βαθμών. Ενώ ομάδες από όλες τις περιοχές διεκδίκησαν τον διαγωνισμό. Αργά το απόγευμα όταν τα αποτελέσματα μπήκαν σε πίνακα, η Αετοί από την Παλλουριώτισσα προηγούνταν μεν αλλά με μικρή διαφορά από τους Ιππόκαμπους και τους Σκορπιούς ενώ πολύ κοντά βρίσκονταν οι Αστερίες και τα Καναρίνια. Η ροή των αποτελεσμάτων συνεχίστηκε και αργά το βράδυ η βαθμολογία έδειχνε τους Ιππόκαμπους από το Βόρειο Πόλο να περνούν μπροστά. Ενώ

γενικά λόγω των μικρών διαφορών πολλές θέσεις παίζονταν στο πόντο. Σε τέτοιες περιπτώσεις η κάθε λεπτομέρεια μετρά! Στο μεταξύ κανένας δεν ήξερε τα αποτελέσματα, ούτε και οι αρχηγοί μας (εκτός από το άτομο που περνούσε τα αποτελέσματα). Αυτό είναι κάτι που συνηθίζεται για να μην επηρεάζεται κανένας. Το Σάββατο κύλησε σύμφωνα με το πρόγραμμα, γεμάτο δοκιμασίες. Η μικρή πορεία με χάρτη και πυξίδα, η ξύλινη κατασκευή, το στήσιμο του αντίσκηνου, οι περιβαλλοντικές γνώσεις, η πνευματική καλλιέργεια, η πυρόσβεση και διάσωση, οι πρώτες βοήθειες. Οι ομάδες έδιναν τις μάχες τους για να αποδείξουν τις γνώσεις που απέκτησαν φέτος. Παράλληλα είχαν να συναγωνιστούν σε ένα πρωτάθλημα πετόσφαιρας, να κατασκευάσουν οι Πρωτοπόροι τους το μίνι ηφαίστειο αλλά και να μαγειρέψουν το δείπνο με μπιφτέκι και πατάτες οφτές. Βαθμοί χάνονταν, βαθμοί κερδίζονταν… Έτσι έβλεπες χαρές όπου πηγαίναμε καλά, απογοητεύσεις εκεί που τα χάναμε

κάπως… Το επόμενο πρωινό συνεχίστηκε ο διαγωνισμός με τους αρχηγούς να δίνουν τους τελευταίους βαθμούς… Κουρασμένες πλέον οι ομάδες άρχισαν να χαλαρώνουν και να χάνονται άσκοπα κάποιοι βαθμοί. Η Μαρία-∆έσποινα για παράδειγμα είχε την φαεινή ιδέα να εξαφανιστεί για λίγο για να… πλύνει τα πιάτα της ομάδας της, αντί να στείλει άλλο μέλος και να παραμείνει να ελέγχει την ομάδα της. Τελικά λίγο στοίχησε. Μέχρι τις 10.00 πμ η κατασκήνωση λύθηκε, όλα καθαρίστηκαν και τακτοποιήθηκαν και δεν υπήρχε το παραμικρό σημάδι πως κάποιοι κατασκήνωσαν εκεί. Σε λίγο όλες οι ομάδες συγκεντρώθηκαν περιμένοντας με αγωνία τα αποτελέσματα. Η αρχηγός του Σώματος Σοφία άρχισε πλέον να ανακοινώνει τη βαθμολογία αρχίζοντας από την ανάποδη. Κι όταν ανακοινώθηκε η νικήτρια ομάδα του διαγωνισμού φυσιολογικά ακολούθησαν τα πανηγύρια! Αν κάτι προσέξαμε ήταν πως στα πανηγύρια ενώθηκαν με τους Ιππόκαμπους όλες οι Καιμακλιώτικες ομάδες! Φαίνεται πως αυτή την επιτυχία την ήθελαν πολύ. Μη νομίζετε όμως πως και οι άλλες ομάδες δεν χειροκρότησαν τους νικητές. Αν είμαστε περήφανοι για κάτι είναι πως, ακόμα και σε στιγμές ανταγωνισμού, είμαστε όλοι Ακρίτες! Έτσι, θερμό ήταν το χειροκρότημα και για την Παλλουριώτισσα όταν σε λίγο ανακοινώθηκε ως η καλύτερη περιοχή. Η Παλλουριώτισσα κράτησε το κύπελλο κοντά της για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Οι Ιππόκαμποι πανηγυρίζουν με το άκουσμα της νίκης στο 13ο ∆ιαγωνισμό ομάδων!


Τα ‘μπράβο’ πάνε στους νικητές αλλά και στους υπόλοιπους για τη μεγάλη προσπάθεια. Το Πλατύ έκανε εξαιρετική εμφάνιση! Θα του άξιζε κάτι, αλλά - τι να γίνει; - μόνο δύο είναι τα βραβεία. Οι ομάδες του Αρχαγγέλου έδειξαν επίπεδο και οι νεαροί τους ομαδάρχες άφησαν πολλές ελπίδες για το μέλλον. Ο 13ος ∆ιαγωνισμός έφτασε στο τέλος του περνώντας στην ιστορία των Ακριτών ως ένας από τους πιο ενδιαφέροντες διαγωνισμούς που είχαμε ποτέ. Οι Ακρίτες μας με την υπερπροσπάθεια τους κέρδισαν την πλήρη εμπιστοσύνη των αρχηγών τους, που είδαν πως έχουμε γε-

ρή βάση για να συνεχίσει το Σώμα Ακριτών τη δική του πορεία. Κάποιοι επέστρεψαν χαρούμενοι, κάποιοι ικανοποιημένοι και κάποιοι κάπως απογοητευμένοι, διότι περίμεναν να τα πάνε καλύτερα. Αυτά όμως έχουν οι διαγωνισμοί αλλά και η ζωή ίδια… Θάρρος και συνεχίζουμε!

Η 3η Περιοχή Παλλουριώτισσας σηκώνει το κύπελλο της πρώτης Περιοχής

ΟΜΑ∆ΕΣ 1. Ιππόκαμποι (2η Β.Πόλου) 1643 β 2. Αετοί (3η Παλλουριώτισσας)1630 3. Καναρίνια (3η) 1609 4. Αστερίες (2η) 1598 5. Σκορπιοί (4η Πλατύ) 1585 6. Μέλισσες (4η) 1583 7. Αράχνες (4η) 1561 8. Φλαμίνγκο (3η) 1560 9. Αγρινά (1η Αρχαγγέλου) 1557 10. Μυρμήγκια (4η) 1513 11. Ελέφαντες (1η) 1509 12. Λιοντάρια (1η) 1506 13. Χελώνες (2η) 1336 ΠΕΡΙΟΧΕΣ 1. 3η Παλλουριώτισσας 1600 2. 4η Πλατύ 1561 3. 2η Καιμακλίου (Β.Πόλου) 1526 4. 1η Καϊμακλίου (Αρχάγγελος)1524

ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ! ΟΜΑ∆ΕΣ 1999 Χελώνες 2000 Χελώνες 2001 Αετοί 2002 Αετοί 2003 Αετοί 2004 Γύπες

1168 1511 1488 1612 1469 1435

Το 2005 ιδρύονται οι Περιοχές 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011

Ελέφαντες (1η) Αστερίες (2η) Μυρμήγκια (4η) Καγκουρώ (1η) Ελέφαντες (1η) Περιστέρια (3η) Ιππόκαμποι (2η)

ΠΕΡΙΟΧΕΣ 2005 3η Παλλουριώτισσα 2006 4η Πλατύ 2007 2η Καϊμακλίου 2008 1η Καϊμακλίου 2009 1η Καϊμακλίου 2010 3η Παλλουριώτισσας 2011 3η Παλλουριώτισσας

1646 1639 1627 1668 1664 1638 1643 1513 1570 1548 1621 1618 1579 1600


Αυτή ήταν δράση! Και σίγουρα δεν ήταν πρωταπριλιάτικο ψέμα… 1η Απριλίου λοιπόν οι Νέοι Ακρίτες βρέθηκαν στο χωριό Βάβλα. Απ’ εκεί θα ξεκινούσαν για μια δύσκολη εξερεύνηση στα βουνά της περιοχής και σύμφωνα με τις οδηγίες που πήραν, θα κατέληγαν στο χωριό Χοιροκοιτία. Οι Νέοι φορτώθηκαν τα σακίδια τους εξοπλίστηκαν με χάρτες της περιοχής και πυξίδες και ξεκίνησαν την πορεία τους. Μια πορεία γύρω στα 10 χιλιόμετρα. Στην αρχή όλα πήγαιναν καλά. Η ελαφριά συννεφιά βοηθούσε ιδιαίτερα και οι ομάδες προχωρούσαν κανονικά. Σε λίγο όμως άρχισαν οι δυσκολίες… Τα υψώματα ήταν απότομα κι έτσι οι πλείστες ομάδες επέλεξαν να κινηθούν μέσα στην ‘ποταμωσιά’. Το νερό του ποταμού ήταν κάμποσο όμως και έτσι άρχισαν οι βουτιές αλλά και η καθυστέρηση. Κάποιοι το απολάμβαναν βέβαια βουτώντας κανονικά… Αντίθετα μία ομάδα επέλεξε να ακολουθήσει το χωματόδρομο που όμως μεγάλωνε τη διαδρομή. Στο μεταξύ η συννεφιά έφυγε και ο ήλιος άρχισε να μας κτυπά. Το εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα, από το όποιο έπρεπε να περάσουμε, αποδείχτηκε δύσκολος στόχος. Δύο ομάδες δυσκολεύτηκαν πολύ και έκοψαν πίσω. Κάποια παιδιά άρχισαν να λυγίζουν.Κι όμως ο αρχηγός της αποστολής επέμενε… ‘Να βρείτε το εκκλησάκι πάσει θυσία!’ Είναι αλήθεια ότι σε παλαιότερες εξερευνήσεις οι ομάδες έπαιρναν βοήθειες. Όποτε είχαν δυσκολίες κάποιοι αρχηγοί έτρεχαν για βοήθεια τους. Αυτή

Αχ αυτό το εκκλησάκι…

τη φορά όμως το αρχηγείο περιορίστηκε σε κάποιες βοήθειες από το τηλέφωνο και στο ξεκάθαρο μήνυμα ‘κανένα χατίρι – θα τα καταφέρετε!’. Και μόνο η τελευταία ομάδα κι όταν άρχισε να δύει ο ήλιος, είδε επιτέλους αρχηγό σε απέναντι ύψωμα να της κάνει νόημα… Η ομάδα πάντως είχε βρει το εκκλησάκι και ο αρχηγός έδωσε οδηγίες για γρήγορη επιστροφή πριν νυχτώσει. Χωρίς όμως να χάσουν ούτε μέτρο από τη διαδρομή τους. Και είναι σημαντικό να πούμε πως όλες οι ομάδες ακολούθησαν πλήρως όλη τη διαδρομή. Όσον κι αν δυσκολεύτηκαν δεν έχασαν το δρόμο τους. Απλά η πρώτη ομάδα έφτασε στο σχολείο της Χοιροκοιτίας στις 17.00 και η τελευταία στις… 19.30. Τα κατάφεραν όμως όλες! Φτάνοντας στην Χοιροκοιτία οι Νέοι Ακρίτες λίγο ξεκουράστηκαν, διότι έπρεπε να στήσουν τα αντίσκηνα τους και να μαγειρέψουν το δείπνο. Έτσι κι έγινε. Το φαγητό μαγειρεύτηκε σε φωτιά ανκαι ήταν έτσι επιλεγμένο ώστε να τρώγετε και ωμό (λουκάνικα, χαλούμι, μανιτάρια, σαλάτα). Μετά από τόσο δρόμο το δείπνο

ήταν πολύ εύγεστο… Ενώ και η βραδινή συνάντηση κρατήθηκε σε χαμηλούς τονους λόγω κούρασης και δεν μπήκαμε σε... καυτά θέματα όπως συνηθίζουμε σε τέτοιες περιπτώσεις.

Την επομένη και μέχρι τις 8.30 δεν υπήρχε κανένα σημάδι από τη διανυχτέρευση μας στη Χοιροκοιτία. Οι Νέοι ήταν ήδη φορτωμένοι με τα σακίδια τους και μετά από σύντομη διαδρομή, έφτασαν στον αρχαιολογικό χώρο της Χοιροκοιτίας. Έμειναν εκεί ανάμεσα στα σπιτάκια για ένα μισάωρο κουβεντιάζοντας για πολλά και διάφορα και μετά αναχώρησαν για την Λευκωσία. Ήταν μια πολύ δυνατή δράση! Ήταν μια πραγματική δοκιμασία όχι μόνο για τις φυσικές μας δυνάμεις αλλά και τις ψυχικές μας. Και οι νέοι μας πήραν αρκετά μαθήματα όσον αφορά και τις δύο. Κουραστήκαμε; Ασφαλώς! Το βάλαμε κάτω; Όχι βέβαια. Στις 14.30 όσοι Νέοι βοηθούν στα τμήματα ήταν παρόντες κι ας είχαν άδεια να ξεκουραστούν. Αυτοί είναι οι Νεοακρίτες μας!


ΜΗΠΩΣ ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ…

Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ! Την Τετάρτη στις 13 Απριλίου το τμήμα Ακριτών άνω των 18 ετών βγήκε στους δρόμους της παλιάς Λευκωσίας για… περίπατο. Ο περίπατος ξεκίνησε από το χαμάμ Ομεριέ και προχώρησε σε διάφορα δρομάκια περνώντας από μνημεία και ιστορικά σημεία όπως το άλλωστε καθολικό μοναστήρι που είναι σήμερα το τέμενος Ομεριέ, τον αρχαιολογικό χώρο όπου κτίζεται το νέο Δημαρχείο της Λευκωσίας. Η πορεία μας μπήκε και στα κατεχόμενα όπου συνεχίσαμε να μαθαίνουμε διάφορα για τα εκεί μνημεία όπως την αρχαία ελληνική κολώνα στο Σαράγιο, μεγάλο χαμαμ, την Αγία Σοφία που από το 1570 είναι τζαμί και τον Άγιο Νικόλαο και το παλιό παντοπωλείο. Ο περίπατος στην παλιά Λευκωσία είναι πάντοτε ευχάριστος και ενδιαφέρον. Ενώ φαίνεται πως ανοίγει και την όρεξη… Εξού και πάντα κατα-λήγουμε σε κάποια ταβέρνα για δείπνο!

‘‘Δε φταις εσύ, η φαντασία μου τα φταίει, που τα φτιαξε όπως ήθελε αυτή…’’ μας τραγουδάει κάποτε ο Γιώργος Νταλάρας.Η φαντασία! Που μπορεί να σε πάει στο φεγγάρι αν θέλεις, να σε κάνει ποδοσφαιριστή ισάξιο του Πελέ, ή να σε στείλει σε ένα νησί να είσαι ο βασιλιάς των ανθρώπων και των… ζώων. Στο Σώμα Ακριτών μια καθαρά εθελοντική οργάνωση με λίγα οικονομικά μέσα (ή άλλα… μέσα) έχουμε το… ελάττωμα να φανταζόμαστε τα πιο απίθανα πράματα. Αφού να σκεφτείτε φανταζόμαστε ότι μια μέρα η οργάνωση μας θα κατακτήσει την Κύπρο ως η πλέον ωραιότερη οργάνωση νέων. Ότι θα έχουμε δικούς μας μηχανισμούς λειτουργίας και οργάνωσης με έμμισθο προσωπικό με μη κερδοφόρες επιχειρήσεις που θα διατηρούν σε ευρωστία την οργάνωση μας. Μια πανίσχυρη οργάνωση που θα επηρεάζει θετικά την κυπριακή κοινωνία και θα είναι ξακουστή σ’ ολόκληρη την Ευρώπη! Γελάτε; Μα γιατί όχι, το γέλιο είναι υγεία! Άλλωστε και μείς οι εθελοντές του Σώματος Ακριτών ακριβώς τα ίδια κάνουμε. Βγαίνει ας πούμε ο αρχηγός μας και ρίχνει την ατάκα: ‘’Ρε παιδιά, μας φαντάζομαι να ξεφεύγουμε από το Καϊμακλί, να μην είμαστε μια τοπική οργάνωση’’ Και γέλια αμέσως. ‘‘Ω, ναι και να φάμε όλη την Λευκωσία’’ ‘’Εμ βέβαια, κλείστε μου παρακαλώ τη θέση του αρχηγού στον… Στρόβολο’’. Και δώστου γέλια... Ώσπου αρχίζει σε λίγο η οργάνωση, ο προγραμματισμός και σε λίγο καιρό να οι περήφανοι εθελοντές στην Παλλουριώτισσα, στο Πλατύ, στο… Στο Σώμα Ακριτών, πρώτα φανταζόμαστε, μετά γελάμε και τέλος το πετυχαίνουμε!

Το Σάββατο 16 Απριλίου σειρά είχαν οι έφηβοι μας, οι Νέοι Ακρίτες, να κάνουν την περιδιάβαση τους. Μόνο που αυτό το τμήμα επέλεξε το παλιό Καϊμακλί. Το παλιό Καϊμακλί διορ-θώνεται, ομορφαίνει και είναι πλέον γραφικό για να κάνει τον περίπατο μας ευχάριστο. Ο περίπατος μας πέρασε από την Αγία Βαρβάρα τους αμπελόκηπους και τον παλιό σιδηρόδρομο πριν επιτρέψουμε στη λέσχη μας. Το Καϊμακλί έχει τις δικές του ομορφιές αλλά και τη δική του ιστορία αφού είχε την κακή τύχη να εμπλακεί σε όλα τα τραγικά γεγονότα του 1963-64 και του 1974. Ακόμα και οι ίδιοι οι νέοι του Καϊμακλίου είναι πολλά που δεν ξέρουν…

Δυστυχώς όμως από τους περισσότερους ανθρώπους λείπει σήμερα η φαντασία. Διότι η ομορφιά της φαντασίας προϋποθέτει μια πολυτέλεια που οι σημερινοί άνθρωποι δεν έχουν: ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ. Χρόνο να καθίσει ένας άνθρωπος κάπου ήρεμα και να αφήσει το νου του να ταξιδέψει, να φανταστεί πολλά και διάφορα, να κατεβάσει ιδέες… Έτσι όπως την καταντήσαμε τη ζωή μας, που να μείνει χρόνος για σκέψη, για προβληματισμό, για νέες ιδέες. Τρέχουμε να φτάσουμε τα πάντα. Τη δουλειά, τα φροντιστήρια, το σφουγγάρισμα στο σπίτι, το πράσινο φανάρι (καταστροφή αν μας προφτάσει το κόκκινο!). Παρ’ όλα αυτά εμείς οι εθελοντές πρέπει να βρίσκουμε χρόνο για σκέψη. Πρέπει να αφήνουμε χρόνο για το μυαλό μας να ταξιδεύει μακριά… Άλλωσπως δεν θα επιβιώσουμε ως εθελοντές - ακτιβιστές. Θα μας φάει η ρουτίνα και η ανία. Απο το βιβλιαράκι «Εθελοντισμός – Μαθήματα για πρωτάρηδες που κυκλοφόρησε το Σώμα Ακριτών το 2007.


Τα μωρά που ξεχωρίζουν… Πείρα Vs Νιάτα Από τη μια ο έμπειρος Στάθης Χαριλάου να οδηγά τους Αετούς της Παλλουριώτισσας. Από την άλλη η μικρή σχετικά ΜαρίαΔέσποινα Θεοφάνους να ηγείται μιας νέας ομάδας, τους Ιππόκαμπους του Βόρειου Πόλου…

Τελικά η Μαρία-Δέσποινα Είχε ήδη φανεί από καιρό ότι η Μαρία-Δέσποινα ήταν ένα νέο ταλέντο. Μια καινούργια μικρή ηγέτης θα εξελισσόταν σύντομα. Ο 13ος Διαγωνισμός Ομάδων έφερε λοιπόν την πρώτη διάκριση για τη Μαρία-Δέσποινα. Είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες. Φτάνει η ίδια να συνεχίσει να δείχνει τη ζωντάνια και την επιμέλεια που έδειξε φέτος.

Ο Στάθης δεύτερος… Δεύτερη χρονιά στη συνέχεια μένει δεύτερη η ομάδα του Στάθη. Για κάποιες λεπτομέρειες ο Στάθης φτάνει στην πηγή αλλά νερό δεν πίνει. Και μπορεί για δεύτερη χρονιά να χει παρηγοριά το κύπελλο περιοχής, αλλά σίγουρα άξιζε αυτό το κάτι παραπάνω. Άλλη ευκαιρία δεν θα έχει αφού όπου νάναι γίνεται Νέος Ακρίτας. Δεν πειράζει…

ΑΤΕ ΡΕ ΙΑΣΟΝΑ ΠΟΥ ΕΚΑΤΕΒΑΣΕΣ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΟΥ… ΑΔΕ ΗΝΤΑ ΚΥΠΕΛΟ!

ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΚΟΥΜΠΑΡΕ ΣΤΑΘΗ… ΚΑΙ ΣΗΚΩΣΕ ΤΟ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ


ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΑΣ! ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΑΣ, ΓΑΛΑΖΙΑ ΔΥΝΑΜΗ!

Χρονογράφημα…

ΛΟΙΠΟΝ…ΑΣ ΠΙΑΣΟΥΜΕ  ΔΟΥΛΕΙΑ  Ας γίνουμε λοιπόν πρακτικοί… Είναι κάτι που μπορώ να κάνω  ώστε να βάλω το λιθαράκι μου για ένα καλύτερο κόσμο;    Πρώτα – πρώτα να θυμόμαστε όλοι μας ότι η αλλαγή αρχίζει  πρώτα από μέσα μας. ‘‘Αν θέλεις να ζήσεις σ’ ένα καλύτερο  κόσμο, γίνε συ πρώτα καλύτερος’’. Παρακάτω έχουμε  δουλειά! Από πού να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε; Από  τα απλά ίσως… 

 Να μειώσουμε την ακαθαρσία στους δρόμους, τα άδεια  οικόπεδα, τα δάση μας! 

 Να πείσουμε τον κόσμο να μην παρκάρει στα πεζοδρόμια   Να οδηγούμε τα οχήματα μας πιο ευγενικά και νόμιμα   Να εφαρμοστούν οι νόμοι για το κάπνισμα στα εστιατόρια,  στα δημόσια κτίρια 

 Να προχωρήσει επιτέλους η ανακύκλωση με μαζική  συμμετοχή του κόσμου 

ΘΥΡΑ ΜΠΛΕ

 Να εξοικονομήσουμε ενέργεια για χάρη της προστασίας του  περιβάλλοντος 

 Να αλλάξουμε τις νοοτροπίες που καθηλώνουν τους νέους  μας, τους κάνουν άβουλους να ξεσκίζονται από  φροντιστήριο σε φροντιστήριο   

Και μετά στα πιο δύσκολα… 

 Να γίνουν οι νέοι σκεφτόμενοι και προβληματιζόμενοι για  όσα απασχολούν την κοινωνία και τον τόπο μας, να  ενδιαφερθούν! 

 Να δούμε τους ξένους (που είναι αλήθεια πως όλο και  πληθαίνουν στον τόπο μας) σαν ανθρώπους και όχι σαν  κάποια υποδεέστερα όντα 

 Να επικοινωνήσουμε με την άλλη κοινότητα, ‘τον εχθρό μας’  για τόσα χρόνια και να δούμε αν μπορούμε να κάτσουμε  κάτω σαν άνθρωποι και να λύσουμε το πρόβλημα μας 

 Να δουλέψουμε για την ειρήνη στην Κύπρο. Ποτέ ξανά  πόλεμος! 

 Να ανοίξουμε τα μάτια μας στον κόσμο. Δεν είμαστε το  κέντρο της Γης... Υπάρχουν στον κόσμο πολλά προβλήματα  από τη μια, αλλά και εξελίξεις και πρόοδος από την άλλη  

 Να δουλέψουμε για μια ζωή με περισσότερη ποιότητα.   

Χμ, τελικά όσο το σκέφτομαι όλο και μεγαλώνει ο κατάλογος…   

Να γιατί χρειάζονται περισσότεροι εθελοντές – ακτιβιστές.  Χρειάζεται να πιάσουμε αμέσως δουλειά, να αναλάβουμε  δράση και με μεγάλη προσπάθεια να φέρουμε σταδιακά τη  βελτίωση και στο τέλος την θετική αλλαγή. θα χρειαστούμε  υπομονή και πείσμα.  Βήμα με βήμα θα αλλάξουμε τον κόσμο.  Άλλωστε και την πιο μεγάλη απόσταση για να τη διανύσουμε,  θα τη ξεκινήσουμε με ένα βήμα… Και μετά άλλο ένα κι άλλο  ένα…    


Να μια ιδέα για μια συνάντηση διαφορετική. Μια νυχτερινή συνάντηση στο κέντρο της πόλης μας με πρόγραμμα ποικίλο. Οι ομαδάρχες αποφασίζουν με τον αρχηγό τους για μια αλλιώτικη συνάντηση

Η συνάντηση ξεκινά στο κέντρο της πόλης με μια άσκηση πρώτων βοηθειών. Όλα γίνονται με γρηγοράδα και ο κόσμος εντυπωσιάζεται!

Αγαπητοί Ακρίτες,

Ακολουθεί μια εκστρατεία καθαριότητας διαρκείας 15 λεπτών. Νικήτρια η ομάδα που θα μαζέψει τα πιο πολλά σε... βάρος

Το ερχόμενο Σάββατο θα έχουμε μια νυχτερινή συνάντηση με πολλές εκπλήξεις! Ελάτε όλοι έτοιμοι για δράση

Στη διάρκεια της άσκησης κατασκευάζουμε πρόχειρα φορεία

Μια εκτίμηση ύψους σε ένα απο τα αρχαία μνημεία της πόλης μας θα έχει ενδιαφέρον

Να θυμάστε: Το πρόγραμμα όσο καλό κι αν είναι, δεν θα είναι πετυχημένο αν του λείπει το πιο σημαντικό συστατικό: Το κέφι των αρχηγών και των Ακριτών μας! Με το κέφι μας στα ύψη όλα πηγαίνουν καλά, μαθαίνουμε, ωφελούμαστε και διασκεδάζουμε ταυτόχρονα. Προσοχή λοιπόν...

Πριν τελειώσει η νυχτερινή δράση στην πόλη, αφήστε σε κάποιο καπάκι τα σημάδια μας: «Οι Ακρίτες ήταν εδώ!»

Υπάρχουν διάφορες μεθόδη για να εκτιμήσετε το ύψος Επιστρέφοντας στον χώρο μας θα πρέπει να μας περιμένει ένα ζεστό τσαϊ ή μια δροσιστική λεμονάδα, ανάλογα με την εποχή. Αφού ξεκουραστούμε, θα πάμε στα σπίτια μας όλοι ευχαριστημένοι.

Τεύχος 132 - Απριλιος 2011  

Monthly Newspaper by Soma Akriton

Advertisement