Page 1

Vi bor her .dk

SOLRØD

Mandag den 22. januar 2018 • Uge 4 • 2. årgang • www.viborher.dk

ClubTan. We make you shine. ClubTan. We make you shine.

Velgørenhedsindsamling blev til kæmpe succes

204.485,ClubTan. We make you shine.

Læs side 4

samt en masse gaver, blev der indsamlet til Julemærkehjemmet

CLUBTAN. We make you shine

SprayTan

DANONINO MIX Danone. - 6x50 gram. Kg pris v/1 stk 33,33.

75,-

I denne uge får du sol fra kun 10,-

I denne uge får du sol fra kun 10,Velkommen hos ClubTan.

Brun påhos blot Velkommen ClubTan. 30 sekunder...

I denne uge får du sol fra kun 10,Velkommen hos ClubTan.

CLUBTANSol Sol& & Wellness· Strandvej 85-87 CLUBTAN Wellness • Solrød Strandvej 85-87 • Solen skinner alle dage 6-24 • www.clubtan.dk Tlf. Sol 56&skinner 14 19 33· Solen skinner Wellness • alle Solrød Strandvej 85-87• •alle Solendage skinner6-24 alle dage 6-24 • www.clubtan.dk CLUBTAN Sol & Wellness • Solrød Strandvej 85-87CLUBTAN • Solen dage 6-24 www.clubtan.dk

PR. STK

10-.


2

POLITI Tirsdag d. 16 januar - Skrigende kvinde på vejen – Blokhusvej, Solrød Strand Kl. 2302 fik politiet flere henvendelse om en skrigende kvinde, der løb forvirret rundt på vejen. Ved politiets ankomst til området blev kvinden holdt tilbage af nogle forbipasserende, som overdrog en 18-årig kvinde fra Greve til politiet. Hun var lettere påvirket af spiritus og skønnede ikke at kunne tage vare på sig selv, hvorfor hun blev frihedsberøvet og efter et lægetilsyn anbragt i detentionen. Hun blev løsladt tidligt i morges og var ikke blevet sigtet for noget.

Onsdag den 17.januar Forsøg på bedrageri – Solrød Center, Solrød Strand

lod herefter stedet, og da personalet efterfølgende kontaktede vagtpersonale i centret, kunne vagterne huske tilsvarende sager for nogle få år tilbage. Det kunne politiet også efter denne anmeldelse, så sammenholdt med fremgangsmåden og et overvågningsfoto af manden har politiet nu en meget god ide om, hvem politiet skal have fat i for at høre nærmere om dette forsøg på bedrageri. I tilsvarende sager tidligere havde ”sælgeren” modtaget penge straks for den solgte vare, men var aldrig vendt retur med den bestilte vare.

Flere indbrud i Solrød samme dag…

løbet fra stedet i ukendt retning. Umiddelbart intet stjålet. På Østre Lagunevej indbrud via vindue ind til soveværelse, brugt som indstigning. Færden i hele huset, skuffer og skabe gennemrodet. Udstigning ved bagdør. Indgang: Vindue, vindue ind til soveværelse opbrudt. Udgang via Hoveddør. Stjålne genstande: Intet stjålet. På Lindevænget Indbrud via vindue, idet vinduet i soveværelset var opbrudt. Der var spor af færden, idet soveværelset og badeværelset virkede gennemrodet og ting fra skabe og skuffer lå spredt udover gulvet. Udstigning var formentlig gennem have-/terrassedør, idet begge døre stod åbne, da forurettede kom hjem. Forurettede havde endnu ikke overblik over hvad der var blevet stjålet.

Kl. 1225 anmeldte personalet i en høreapparatforretning, at en mand tirsdag d. 160118 kl. ca. 1630 havde villet bestille en tid til en pårørende, da han under tidsbestillingen blev ringet op af en bekendt, der via sit arbejde som taksator kunne tilbyde billige TV på grund af en vandskade. Personalet blev herefter tilbudt et billigt TV, men undlod dog at købe. Manden for-

© essilor international – RCS Créteil 712 049 618 – may 2011. © optifogtm is a trademark of essilor international. © essilor® is a registered trademark of essilor international.

Passer brillerne stadig til øjnene? På Fredensbovej har der været Indbrud via opbrudt have/terrassedør. Færden formentlig kun i stue og i kontor, idet der i kontoret var en skuffe, som var åbnet og gennemrodet. Der er adgang til kontoret via stuen. Udstigning samme som ved indstigning. Forurettede lå og sov i soveværelset ved siden af kontoret, da hun hørte nogle stemmer hviske. Forurettede mente, at de formentlig havde opdaget hende, hvorfor de var und-

Kom og besøg os

i vores nye butik på Solrød Strandvej 97

StAnDARD glAS

oPtiFog glAS

OPTIFOG GLAS

Den ny teknologi moD Dug

slut med glas, der dugger, når du dyrker sport, rm kaffe eller kommer ind fra kulden. il Få en gratis demonstration. Det er sund fornuft. en synsprøve. Karina Skotte

Marianne Skotte

Tilmeld dig vores nyhedsbrev på

Mandag blev der taget første spadestik til udvidelsen af daginstitutionen Bølgen i Solrød Kommune. Der bliver højt til loftet og masser af plads til leg og kreativitet i den moderne tilbygning til daginstitutionen Bølgen, som borgmester Niels Hörup sammen med udvalgsformand Kim Sunesen mandag 15. januar tog første spadestik til. Byrådet i Solrød har afsat 25,5 mio.kr. til bygningen, som er tegnet af Arktitektfirmaet BBP Arkitekter A/S. Selve tilbygningen kommer til at blive bygget således, at der vil blive skabt mange rum i ét rum, så der kan skabes flere og varierede små og store børnefællesskaber i hverdagen. ”Det er lykkedes at skabe en tilbygning, som gør, at Bølgen i fremtiden kan rumme 204 børn samtidig med,

at rammerne stadig rummer mulighed for den intimitet og nærvær med børnene, som vi ved, er så vigtig,” siger Kim Sunesen, formand for Familie- og uddannelsesudvalget. Bølgens unikke idrætsprofil er også tænkt ind i projektet fx ved et multifunktionsrum, som er placeret centralt, og som kan understøtte institutionens overordnede pædagogiske profil med idræt, leg og bevægelse på fineste vis.

Multifunktionsrummet er desuden placeret og indrettet på en måde, der gør, at der er mulighed for, at det kan udnyttes af kommunens borgere uden for institutionens åbningstider. ”I den nye Bølgen kommer rammerne og visionerne til at gå hånd i hånd, og jeg ser frem til at stå her på stedet igen til efteråret, når Bølgen er bygget færdig,” siger Kim Sunesen.

Fakta Før projektets start har området været gravet op, fordi der er blevet taget flere jordprøver. Det er arkitektfirmaet BBP Arkitekter, der har tegnet udvidelsen til Bølgen, som entreprenør Elindco skal realisere. I dag har Bølgen plads til 102 børn, og når udvidelsen står færdig, kan Bølgen rumme 204 børn - 72 vuggestuebørn og 132 børnehavebørn. Institutionens gode legeplads for børnehaven bevares samtidig med, at der anlægges ny legeplads for vuggestuebørnene.

www.viborher.dk

mm.indd 1

a Skotte

Nu går million-byggeri af daginstitution i gang

20-09-2011 11:23:19

SolrødCenter Strandvej • 5614 Solrød 100 •95Tlf. 56145636 5636 www.brillegalleriet.com

Marianne Skotte

Mandag-fredag: 9:30-17:30 - Lørdag-søndag: Lukket

Solrød Medie Hus Solrød Center 12, 1. sal 2680 Solrød Strand Vi bor her.dk udgives hver mandag på www.viborher.dk.

Henning Arlofelt Petersen Solrød Medie Hus hap@solrodmediehus.dk

Jimi A. Bøgevig

Solrød Medie Hus jab@solrodmediehus.dk

Lotte A. Bøgevig

Solrød Medie Hus lab@solrodmediehus.dk

Jan Rossil

Solrød Medie Hus jr@solrodmediehus.dk

Annette Thomsen

Beige Grafisk Design at@beige.dk


3

Forkæl dig selv med en af vores frisksmurte sandwich

PR. STK

35-.

+

PR. MENU

40-.

ælder fra Tilbudene g 22. januar, mandag den r 2018. en 28. janua d g a d n sø . t.o.m


4

BASSARM indsamler 204.485,80 kr. til Julemærkehjem I begyndelsen af november 2017 stod de gamle dj-drenge, DJ Fuller og DJ Pølse hjemme hos DJ SKOGE i Solrød Strand, hvor de spillede baspumpende hits fra deres ungdom. Der blev skrålet med, hilst på seere, der tunede ind på Facebook og råbt BASSARM. Dennis Skoglund "DJ Skoge" fortæller:"Programmets koncept er god gamle dance fra 90'erne og 00'erne, i en kombi med "Shoutouts" som groft sagt betyder at, der råbes 'hej og velkommen' til de folk, der logger ind. Et show, der til tider fyldes med glædeshyl fra det kærlige Tigerdyr (Thomas Bergelius Dürr Fordsmann).

Drengerøvsfest er blevet et Facebook hit DJ Skoge og BASSministeriet er som de selv beskriver det en drengerøvsfest på FACEBOOK, og de er blevet et kæmpe hit på kort tid. De er vildt overraskede over den interesse, der er for showet de kalder "fest i ungdomshulen". DJ Skoge og BASSministeriet består af dj-drengene DJ Pøls3 (Jonas Zangenberg) og DJ Fuller (Dennis Fuller Møller) dannet DJ Skoge og BASSministeriet.

Fra Græsrodsradio til kommerciel radio Programmet startede på en mindre, ikke kommerciel radio i Albertslund, PartyZone, men har nu fået sendetid på den store kommercielle Radio "NORD.FM", som straks så underholdningsværdien i deres show. Det betyder, at man udover at kunne følge det på Facebook, også kan tune ind om fredagen fra kl. 20:0023:00, hvor showet sendes live på FM, Stream samt via NORD. FM app. Det hele startede med en fiktiv valgplakat op til Kommunalvalget 17, hvor Dennis Skoglund aka DJ Skoge reklamerede for hans eget firma DJ Skoge. Skoge startet som DJ i 1997, musikstilen er dance, Harddance, 90er hits og Trance. Valgplakaten blev et hits, og derefter gik det stærkt.

Showets udvikling i tal I starten var der 10 personer, der så med, og efter kort tid 1000. Rekorden er 1700 facebook live-feeds, der kører samtidigt. Fra at have ganske få likes og følgere har siden www.facebook.com/ djskoge nu fået over 18.000 likes og 22.000 følgere. Med seertal, der toppede 1 million personer i reach på en uge, hvor det mest sete stream ramte 444.781 heraf 171.257 visninger, 28.635 likes, 19.557 syntes godt om, 7.866 kommentarer og 1.212 delinger. Der er en række tilknyttede "ministre", som er blevet udnævnt i løbet af udsendelserne. Disse "ministre" bidrager med gode ideer og hjælper os med at holde styr på chatten.

Der udnævnes "ministre" hele tiden, hver "minister" har sin titel i 30 dage og bliver derefter udskiftet eller genvalgt.

Bassarm blev til velgørenhedsindsamling - for julemærkehjem Skoge og Bassministeriet valgte at bruge deres popularitet til, at starte en indsamling, til et godt formål. Den første donation lød på 80 øre, og derefter gik det stærkt. Der har både været store og små donationer men alle beløb er med til at gøre en forskel siger DJ Skoge. På blot 6 uger har Skoge og Bassministeriet indsamlet 204.485,80 kr., og flere firmaer har doneret forskellige gaver og ydelser i stedet for pengedonationer. Undervejs i indsamlingen skulle DJ Skoge og Bassministeriet besluttede hvem der skulle have glæde af den store donation. Og valget faldt på det nye Julemærkehjem Liljeborg i Roskilde. www.julemaerket.dk/747/julemaerkehjemmet-liljeborg Pengene overrækkes onsdag den 24. januar til Julemærkehjemmet Liljeborg i Roskilde, hvor Skoge og Bassministeriet holder et brag af en fest DJ Skoge og Bassministeriet vil gerne takke alle der har doneret til det gode formål. Facebook: www.facebook.com/djskoge Kilde: Dennis Skoglund

Tidsplan Tidsplan for onsdag d. 24. Januar 2018 - Liljeborg, Baldersvej 3, 4000 Roskilde. 17:00 Trucker med hjertet rette sted - Børnene kan se deres lastbiler og hilse på chaufførerne. 17:30 Trylle kunstner Niels Enersen deler ud af magisk glæde. 18:00 Spisetid for børnene 19:00 Ronni Garner underholder 19:30- 21:00 Skoge og Bassministeriet overrækker pengene og holder "BASSARM" fest med børnene.


5

HERREGÅRDS RØDKÅL 720 gram. kg pris v/1 stk. 17,99

PR. STK

12

95 ælder fra Tilbudene g 22. januar, mandag den r 2018. en 28. janua d g a d n sø . t.o.m


6

Lungesyge puster liv i nyt netværk i Solrød Selvom lungesygdomme kræver, at man tager sit helbred alvorligt, så kan det være svært at opretholde motivationen, når man står alene med sin sygdom. Derfor er frivillige ildsjæle, Lungeforeningen og Solrød Kommune gået sammen om at starte et netværk for borgere med KOL i Solrød Kommune. ”Det giver noget at være sammen med andre, som kender til de begrænsninger, sygdommen giver.” Sådan siger Preben Jensen fra Solrød, der i sin hverdag må acceptere at leve med lungesygdommen KOL. Det er netop denne tankegang, der har fået ham til at starte et nyt netværk på benene

– men det vender vi tilbage til. KOL er en kronisk lungesygdom, som forsnævrer luftvejene og ødelægger lungevævet. For Preben Jensen betød det, at han begyndte at blive mere og mere træt. Samtidig blev turene op at handle i Solrød Centret hårdere, og han måtte holde pauser undervejs

for lige at få vejret ordentligt. Så Preben Jensens kone sendte ham afsted til lægen, hvor han lavede en pusteprøve, der viste en lungekapacitet på 63 % (ud af 100 %). Han fik konstateret KOL og blev med det samme sat i forbindelse med kommunens genoptræningsteam, der kunne hjælpe ham til at styrke helbredet og bremse sygdommen.

Håb forude Forløbet, som Solrød Kommune tilbyder, er et såkaldt rehabiliteringsforløb til borgere med KOL, som har behov for støtte til at håndtere deres sygdom bedre i hver-

dagen. Her får borgeren en individuel og personlig vejledning om blandt andet fysisk træning, kostvejledning og samtaler med fagpersoner. For Preben Jensen blev det særligt den fysiske træning, der spillede en væsentlig rolle. Han tog sygdommen i stiv arm og begyndte at træne flittigt – både styrke- og pulstræning. ”Jeg har personligt kunne mærke en stor forskel efter at have deltaget i kommunens tilbud, hvor jeg begyndte at træne mere intensivt og styrketræne. Siden da har jeg haft det godt med min sygdom,” siger Preben Jensen. Han har i dag en lungeka-

pacitet på 74 %, og han føler henvender sig primært til sig ikke længere træt. 40+-årige personer med lun”Det bedste liv, deres lun- gesygdom. Har du lyst til at ger kan trække” være med, så kan du høre Det er dog ikke nok for Pre- mere ved at kontakte Preben Jensen selv at have fået ben Jensen på mail-adressen det bedre – han vil også med- prejense@gmail.com eller tlf. virke til, at andre får det bed- 26479600. re. Han havde med egne øjne Vil du gerne høre mere om set andre KOL-patienter, som netværket, inden du melder har det langt værre end ham dig til, kan du også tage - helt selv, og derfor vil han nu star- uforpligtende - med på temte et netværk op for borgere amøde om lungesygdom og med lungesygdomme, hvor lokale tilbud den 29. januar, de kan få rørt sig og hygge sig hvor du blandt andet kan uformelt sammen. Det sker i møde Preben Jensen. Derudsamarbejde med andre frivil- over vil flere fagpersoner give lige ildsjæle, Lungeforenin- et spændende indblik i KOL gen og forebyggelsesområdet og give gode råd til en bedre i Solrød Kommune. hverdag med lungesygdom. Netværket skal blandt an- Læs mere om det her: www. det medvirke til, at medlem- solrod.dk/lunge merne får ”det bedste liv, deres lunger kan trække”, Yderligere som mottoet hedder. Det sker informationer: www.bugtensbegravelse.dk blandt andet ved, at de træ- Tilbud til lungesyge i Solrød ner regelmæssigt, og her skal Kommune Der er omkring særligt fællestræning være D I N L600 O KsolA med til at holde motivationen rødborgere som lever med lungesygdommen KOL. Soloppe. Desuden kan netværket på rød Kommune har foruden sigt være med til at stable ar- KOL-rehabiliteringstilbudMortensen det, også et lokalt kortilbud rangementer på benene,Jan som Regin kan både glæde, inspirere og til lungesyge med Solrød RESPEKT Lungekor ”Det Friske Pust”. oplyse borgere med KOL.OMSORG Netværksgruppen star- Læs mere på www.solrod.dk/ SERVICE ter op i løbet af februar og lungekor.

Vi er kåret som danskernes foretrukne bank

9

år i træk

Vores kunder er især tilfredse med  vores kompetente og seriøse rådgivning  vi tager os tid til at lytte til dem  vi forstår deres behov  vores evne til at finde den bedste løsning. Vil du være kunde i danskernes foretrukne bank, så kontakt os på 38 48 49 02 – vi har også tid til dig!

LE

S

ETIK

www.bugtensbegravelse.dk

www.bugtensbegravelse.dk

DIN LOKALE BE

D I N L OBEGRAVELSE KALE BEDEMAN

Solrø

Solrød og omegn

BUGTENS BEGRAVELSESFORRETNING Jan Regin Mortensen www.bugtensbegravelse.d

kd.eslevargebsnetgub.www

Voxmeter, januar 2017

Jan Regin Mortensen

NAMEDEB ELAKOL NID

ngRESPEKT emo go dørloS

OMSORG SERVICE ETIK

DIN LOKALE BEDEMAND Solrød, Greve og omegn

RESPEKT OMSORG SERVICE ETIK

nesnetroM nigeR naJ

DIN L

Jan Regin Mortensen

Få gratis tilsendt TKEPSER RESPEKT brochurerne GROSMO OMSORG CIVRESdør” ”Når Enogen SERVICE KITE vilje” ETIK og ”Min sidste Karlstrup Strandvej 47 · 2680 Solrød Strand · Email: regin@mortensen.mail · Fax

Jan Regin Mortensen

Torvet 9 | 4600 Køge | koege@al-bank.dk

www.bugtensbegravelse.dk

info@bugtensbegravelse.dk - Tlf. 5614 5663 Karlstrup Strandvej 47 - 2680 Solrød Strand


7

EA tte AZAL rver - 12 cm po Flere

fa

25-. K PR. ST

PR. POSE

6

95

PR. STK

9

95

Ole Funch Strandens Vinhandel

i meny solrød

CALIFORNISK VINKUP... STEELROCK...

75 cl. Literpris v/6 flaske ke 73,33. En af vore leverandører skal have ryddet op på lagret... Vi sælger derfor Steelrock til HALV PRIS i begrænset mængde... Vælg imellem : Chardonnay, Pinot Noir og Zinfandel.....

6 FLASKER

l vinhande

330-. HALV PRIS

MENY SOLRØD:

Åbningstider: Mandag-fredag kl. 8.00-19.00 Lørdag-søndag kl. 8.00-17.00 Richards bageri: Mandag-fredag kl. 6.00-19.00 Lørdag-søndag kl. 7.00-17.00

FØLG OS OG FÅ FLERE TIlbud

hele solrøds fødevaremarked

ælder fra Tilbudene g 22. januar, mandag den r 2018. en 28. janua d g a d n sø . t.o.m Der tages forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

MENY SOLRØD, SOLRØD CENTER 35, 2860 SOLRØD

Lars Nielsen KØBMAND


8

KØB DINE BILLETTER PÅ

LOKALBILLETTEN.DK

HAR DU ET

Lokalbilletten er en lokal virksomhed ejet af Solrød Medie Hus, der bygger på idéen om at give inspiration til arrangementer og gøre det nemmere at købe billetter i og til lokalområdet.

ARRANGEMENT?

Vi gør meget ud af at informere om de enkelte arrangementer, samtidig med at vi har gjort det nemt at bestille billetter.

VI TILBYDER AL SERVICE I FORBINDELSE MED FORMIDLING OG HÅNDTERING AF BILLETTER TIL lokale arrangementer

Lokalbilletten tilbyder og håndterer al service i forbindelse med formidling af billetter i lokalområdet for arrangører.

KONTAKT OS MAIL: info@solrodmediehus.dk TLF. 4038 1501

Lokalbilletten udvikler og driver et billetsystem.

KANDIS FREdag d. 2. FEBRUAR kl. 18.00 - ca. 01.00 JERSIE FORSAMLINGSHUS

KR. 525,-

Paul Harrison & tj Johnson uk/dk FREdag d. 23. marts kl. 18.00 - ca. 23.30 JERSIE FORSAMLINGSHUS

KR.275,-

Inkl. Musik, MENU SAMT kaffe

En aften med en både fyrig og intim forestilling med svingende jazz og blues. Lineup: Bo møller Petersen, Bjarne Christensen, Henrik Holst Hansen og de 2 musikalske venner igennem 30 år Døren åbnes kl. 18.00 vi spiser kl. 19.00 Musik inkl. menu: + kaffe: Kr. 275,00 Hovedret: Helstegt oksehøjreb, råstegte kartofler, grøntsager samt pebersauce. Siddende koncert Reserverede pladser. OBS. Der modtages ikke betalingskort i baren. Derimod tages der gerne imod kontanter og MobilePay. Vær opmærksom på, at din(e) billet(ter) kommer via email og skal printes forinden arrangementet. Én billet pr. samlet bestilling. Reserverede pladser. Billetgebyr kr. 18,00

T G L UDSO Inkl. Musik, BUFFET SAMT kaffe Kandis er ubetinget Danmarks mest populæreste danseorkester. Folk elsker det. De besøger Jersie for 6. gang. Skal du med? Døren åbnes kl. 18.00 vi spiser kl. 19.00. Musik inkl. buffet med forret, hovedret + kaffe. Begrænset deltagerantal, kun 180 gæster samt reserverede pladser. Siddende koncert med dansegulv. Reserverede pladser. Billetgebyr kr. 18,00


9

Rekordmange besøg og større produktion end forventet Med en tredobling af bookede rundvisninger, en produktion, der lå over forventningerne og lanceringen af nyt undervisningsmateriale til folkeskolen har 2017 på mange måder været et positivt år for Solrød Biogas. Solrød Biogas kan nu levere el svarende til langt over halvdelen af husstandene i Solrød Kommune Rekorderne har været mange hos Solrød Biogas i løbet af 2017. Med en toptrimmet biogasmotor og biogaskedel er der i 2017 produceret 23,8 mio KWh el og 34,7 mio KWh varme - en stigning på hhv. 17,10 pct. og 14,04 pct. i forhold til 2016. I Solrød har vi lagt en ambitiøs klimaplan. Målet er at reducere CO2-udledningen

Med en tredobling i antallet af rundvisninger har der været travlt hos Solrød Biogas’ besøgstjeneste. Den store interesse fra både danske og udenlandske gæster glæder bestyrelsesformand Niels Hörup, der er stolt af, at arbejdet på Solrød Biogas kan inspirere og motivere andre til at tænke i grønne baner. med hele 55 pct. inden 2025. Det svarer til en årlig reduktion på 88.900 tons CO2, og vi arbejder fokuseret på at nå det mål. Allerede fra 2016 bidrog Solrød Biogas med tæt på halvdelen af den årlige reduktion. At produktionen på anlægget er stigende, giver derfor kun endnu større begejstring, lyder det fra borgmester Niels Hörup, der er formand for Solrød Biogas A/S. Den øgede produktion be-

Fakta Biogas er en brændbar blanding af gasser bestående hovedsageligt af metan og kuldioxid, som det er muligt at omsætte til energi. Udvinding af biogas sker gennem en biologisk proces, hvor organisk materiale omdannes til biogas i et ildfattigt miljø. Biomassen består af biologiske restprodukter fra virksomhederne CP Kelco og Chr. Hansen, tang og fedtemøg fra strandrensning i Køge Bugt samt husdyrgødning fra nærliggende landbrug. Biogasproduktionen vurderes at være ca. 6. mio. m3 metan årligt. Ud over Solrød Kommune har Region Sjælland, Vækstforum Sjælland og EU støttet opførelsen af anlægget, der har kostet omkring 100 millioner kroner. Anlægget forventes at være betalt tilbage på under 10 år. Bigadan A/S har opført anlægget i totalentreprise og vil drive anlægget i de første fem år.

tyder, at Solrød Biogas nu kan dække varmeforbruget hos 1920 typiske husstande – dvs. ældre huse, der ikke er energirenoverede - mens el-produktionen kan dække 5826 husstande, hvilket svarer til 64,73 pct. af husstandene i Solrød Kommune. Samlet medvirker det til en CO2-reduktion på ca. 46.300 tons.

Rekord mange r undvisninger Ikke kun maskinerne har haft travlt på Solrød Biogas. Med en tredobling af rundvisninger i forhold til 2016 har der nemlig været godt gang i besøgstjenesten. Både lokalt og nationalt har interessen for anlægget været stor. Det er især skoleklasser og samarbejdspartnere, der har været på besøg - men også internationale gæster har udvist nysgerrighed. I løbet af 2017 har vi haft flere internationale gæster, der har spurgt ind til vores arbejde. Vi er glade for de mange besøg fra både lokale borgere, samarbejdspartnere og udenlandske gæster, for det viser, at interessen for grøn energi er tilstede - og det vil vi gerne inspirere yderlige-

Med en toptrimmet biogasmotor og biogaskedel er der i 2017 produceret 23,8 mio KWh el og 34,7 KWh varme. Det betyder, at Solrød Biogas nu kan dække varmeforbruget hos 1920 typiske husstande – dvs. ældre huse, der ikke er energirenoverede - mens el-produktionen kan dække 5341 husstande, hvilket svarer til 64,73 pct. af husstandene i Solrød Kommune.

re til, fortæller Niels Hörup, der samtidig glæder sig over, at 2018 allerede nu byder på en lang række rundvisninger, blandt andet for et hold universitetsstuderende og forskere fra Malaysia.

Grøn omstilling er i de unges hænder Et velfungerende biogasanlæg er dog ikke nok i sig selv, hvis man vil bidrage til at

Med en tredobling i antallet af rundvisninger har der været travlt hos Solrød Biogas’ besøgstjeneste. Den store interesse fra både danske og udenlandske gæster glæder bestyrelsesformand Niels Hörup, der er stolt af, at arbejdet på Solrød Biogas kan inspirere og motivere andre til at tænke i grønne baner.

sikre grøn omstilling af Danmark. Hvis der skal gøres en forskel, er det ifølge Solrød Biogas vigtigt at inspirere og oplyse den yngre generation om vigtigheden af grøn energi og klimavenlige tiltag, så de kan bære klimafaklen videre og fortsætte den grønne omstilling. Solrød Biogas og Solrød

kommune har derfor udviklet et digitalt undervisningskoncept til folkeskolens ældste klasser. Ud over teoretisk viden om de biologiske processer, der finder sted ved en biogasproduktion, indeholder materialet en række praktiske forsøg, hvor eleverne blandt andet skal fremstille deres egen biogas.

Solrød Fjernvarme

indbyder til Ekstraordinær generalforsamling

Onsdag den 7. februar 2018, klokken 19.00 i mødelokale 24, Solrød Bibliotek 1. sal, Solrød Center 4, Solrød Strand. Dagsorden: 1. 2.

Valg af dirigent. Behandling af bestyrelsens indstilling til ændring af selskabets vedtægter. Iflg. Lovforslag nr. 93, om ændring af Varmeforsyningsloven, tiltrådt 20. december 2017 af Folketinget, er det besluttet, at varmeåret skal følge kalenderåret. Som en følge heraf, indstiller bestyrelsen, at regnskabsåret og skatteåret ligeledes omlægges til kalenderåret. Endvidere indstiller bestyrelsen, at man, med virkning fra 1. juni 2018, overgår til Kvartalsvis forud opkrævning af forbrugerafgiften, blandt andet for at opretholde den nødvendige likviditet, og opnå en sænkning af omkostningerne til opkrævning

Ovennævnte Lovforslag nr. 93 ligger på selskabets hjemmeside, hvor også forslag til nye vedtægter findes, med alle ændringer markeret med rødt. Forslaget kan derudover afhentes på Solrød Fjernvarme a.m.b.a., Lerbækvej 17, Solrød Strand. Med venlig hilsen Bestyrelsen.

e skønt Det er kat’m varme. med en god

Når god energi er inde i varmen.

Lerbækvej 17 · 2680 Solrød Strand · Tlf. 5614 2814 www.sfv-amba.dk · post@sfv-amba.dk


10

Bo Christiansen fra Borup og Birgit Ellegaard fra Haslev har fået meget personlig og fagligt ud af grundlæggende lederuddannelse på Kursuscentret KHS.

Når ledelse går i blodet Bo Christiansen fra Borup og Birgit Ellegaard fra Haslev er i gang med den populære grundlæggende lederuddannelse på Kursuscentret på Køge Handelsskole og begge har fået smag for ledelse og drømmer om at fortsætte op ad uddannelsestrappen med ledelse på akademiniveau. Den grundlæggende lederuddannelse på AMU-niveau giver de basale værktøjer og viden, en leder har behov for. Uddannelsesforløbet bliver også for mange en vej videre op i uddannelsessystemet inden for ledelse, da forløbet giver en god forsmag på ledelsesfaget og på oplevelsen at gå på uddannelse. Bo Christiansen og Birgit Ellegaard er begge to begejstret for ledelse som faglig disciplin og oplever begge, at uddannelses teori og værktøjer hurtigt kan anvendes direkte i hverdagen. Bo Christiansen var ledig på grund af en konkurrenceklausul, da han meldte sig på uddannelsesforløbet, men arbejder i dag som ejendomsinspektør på Amager. Birgit Ellegaard er endnu ny i sin lederrolle og fik grønt lys fra sin chef til at tage et lederforløb for at få sig et solidt fundament som leder.

”Jeg havde brug for viden og værktøjer til at bedrive ledelse, ” siger Birgit Ellegaard og fortsætter: ”Transformationen fra medarbejder til leder på samme arbejdsplads kræver indsigt, og den får jeg her. Jeg synes, det er interessant at opleve værktøjer, jeg har brugt med unge også kan anvendes i tilgang til voksne. Jeg har fundet alle aspekter, vi har gennemgået, meget brugbare: Vi har haft om positiv psykologi, om persontyper, og hvordan man leder forskellige typer mennesker – og om facilitering af møder, og hvordan man planlægger og afvikler dem bedst, så de er effektive og anvendelige for mødedeltagerne, når de går derfra.” Bo Christiansen er enig: ”Der kommer struktur på sagerne, og uddannelsen har allerede nu givet mig gode ledelsesmæssige værktøjer og viden. Det er interessant at være på uddannelsesforløb med så mange forskellige mennesker med så vidt forskellige baggrunde – både indhold på job og kultur på arbejdspladser. Der er fx en verden til forskel, når man blot tager min og Birgits hverdag i betragtning – men det giver stor mening, når vi i fællesskab drøfter situationer og begivenheder med ”ledelse” som omdrejningspunkt”.

I et fortroligt rum Både Bo Christiansen og Birgit Ellegaard synes at fællesskabet – både fagligt og so-

cialt – er noget af det bedste ved uddannelsen. ”Lærerne er supergode til at inddrage paralleller fra vores hverdag – og de giver tid til, vi kan diskutere ledelsesdilemmaer, for de er langt hen ad vejen universelle om det er mennesker eller maskiner, vi arbejder med. Det giver god inspiration, og vi fungerer som erfa-gruppe for hinanden som ledere,” siger Bo Christiansen. ”Det er været meget lærerigt at høre om de andres udfordringer som ledere, og så er det rigtig godt at kunne vidensdele. Og vi kan følge med i hinandens hverdag fra gang til gang, når vi ses. Og vi har også en facebookgruppe, som jeg tænker også får et liv, når uddannelsesforløbet engang er ovre. Det giver faktisk rigtig meget at vende sine problemstillinger med andre udenfor ens hverdag – og forcen her at vi har gennemgået stoffet og eksemplerne sammen”, supplerer Birgit Ellegaard. Næste hold starter 27. februar 2018, og du kan tilmelde dig på khskurser.dk eller få information ved at kontakte kursussekretær Katja Lorentzen i Kursuscentret, Køge Handelsskole kml@khs.dk / 56670488.


11

Gode råd til en sikker skiferie for børn Sneklædt landskab, susen ned ad pisterne og røde kinder – skisæsonen er skudt i gang, og snart drager mange børnefamilier afsted på den årlige skiferie. Men det er også her, hvor mange børn hvert år kommer til skade. Børneulykkesfonden og SOS International giver dig gode råd til, hvordan du får en sikker skiferie. Skiferie er en sjov og aktiv ferie for både børn og voksne. Der er fart over feltet, når skiene klikkes på, og pisterne skal erobres. Skiferie er ikke uden fare for styrt og ulykker, men ved at følge nogle få sikkerhedsforanstaltninger kan mange ulykker forebygges. Simple foranstaltninger kan forhindre skiulykker Allerede i skiudlejningen er det vigtigt at være opmærksom. Korrekt indstilling af skibindingerne er vigtigt, især for små børn, så bindingerne udløses ved styrt: ”Når børn under teenagealderen kommer til skade på ski, opstår skaderne i tre ud af fire tilfælde i knæ, underben eller ankel. Mindre børn har en relativt svag muskulatur, og det stiller ekstra krav til, at skibindingerne er indstillet korrekt, så de udløser, før benet giver efter,” siger Mikael Fotopoulos, ortopædkirurg og cheflæge i SOS International, der hjælper nordiske rejsende, som kommer til skade på ferien. Høj fart er ofte et hit blandt ældre drenge, og fordelingen af deres skiskader peger også på, at netop dette kan være en væsentlig faktor for skiulykker: ”Vi ser, at det særligt er teenagedrengene, der skader skulderen, og faktisk er det den type skade, de har flest af. Det kan hænge sammen med, at de unge drenge tager større risici på pisterne og styrter med større kraft end pigerne,” udtaler Mikael

Opel har foreløbig modtaget mere end 80.000 bestillinger på Crossland X siden introduktionen i foråret sidste år.

Alma er et af de mange børn, som hvert år kommer ud for en ulykke på ski. Som 10-årig oplevede hun et styrt på ski, der beskadigede hendes knæ. Hun mærker stadig konsekvenserne i dag, 4 år senere, hvor hun har nedsat funktionsevne og kroniske smerter.

Fotopoulos og tilføjer et godt råd: ”Læg dig ned på siden, så snart du mister kontrollen. Det er sikrere end et ukontrolleret styrt i høj fart.” Statistikker fra SOS International fra de seneste tre sæsoner viser, at hele 21 % af alle skiskader hos drenge mellem 11-20 år er skulderskader mod blot 8 % hos piger i samme aldersgruppe. Til gengæld udgør knæskader hele 43 % af skiskaderne blandt piger mellem 11-20 år og kun 20 % af skiskaderne blandt drenge på samme alder.

Tal med dit barn om god opførsel på pisten Hos Børneulykkesfonden opfodrer man til, at forældre taler med deres børn om, hvordan man skal opføre sig på pisten og lære dem om vigtigheden af at være opmærksom på sin egen og andre skiløbers adfærd. En undersøgelse blandt 1.004 forældre med børn under 16 år, som Epinion har foretaget på vegne af Børneulykkesfonden, viser, at tre ud

af fem forældre flere gange har talt med deres børn om, hvordan man opfører sig på pisten. Hver tiende forælder har aldrig snakket med deres børn om opførslen på pisten: ”En opmærksom og fornuftig adfærd på pisten kan forhindre mange skiulykker. Børnene er vant til, at der gælder nogle særlige regler for, hvordan man opfører sig i trafikken. Et godt råd til forældre er derfor at forklare børnene om ’færdselsreglerne’ på pisten – og at huske det hver gang. Børn kan ikke nødvendigvis huske det, I talte om på skituren for et år siden,” siger Henriette Madsen, generalsekretær for Børneulykkesfonden. Børneulykkesfonden har udarbejdet fem råd til en sikker skiferie, hvor bl.a. en snak om færdselsreglerne er et af rådene.

Fem gode råd til en sikker skiferie Lær børnene færdselsreglerne på pisten: Tænk over, hvor du står på pisten, og stå altid i helt ude i siden, når du ikke kører. Tænk over, hvor hurtigt du kører, og om du har kontrol over situationen. Invester i en skiskole til dit barn, da en skiskole forbedrer dit barns teknik og hjælper til at gøre dit barn mere sikker på ski. Vælg sikkerhedsudstyr i korrekt størrelse, og sørg for, at bindinger på skiene er indstillet korrekt, og at støvlerne er korrekt fastspændt på ben og fødder.

Opel Crossland X er årets sikreste i sin klasse Forbrugerorganisationen bag Euro NCAP kalder Opel Crossland X for årets sikreste bil testet i sin klasse i 2017. Opel Crossland X fik de maksimale fem stjerne af Euro

NCAP, da bilen blev testet sidste år, og resultatet får nu Euro NCAP til at udnævne Crossland X til den sikreste bil i 2017 i sin klasse. Bedømmelsen hos Euro NCAP omfatter frontkollision, sidekollision, fodgængerbeskyttelse og beskyttelsen af børn i bilen. Crossland X klarede sig navnlig godt i sidekollision, hvor den scorede maksi-

Lej pandekagevogn til dit næste arrangement

Vores flotte pandekagevogne kan selvfølgelig reserveres til alle former for arrangementer vi kører gerne ud til selskaber, firma arrangementer, byfester, festivaler,markedspladser og m.m. med friskbagte crêpes. Kontakt os og få nærmere information og vilkår.

Kilde: Børneulykkesfonden

ASIATISK KØKKEN

Nu kan man også leje en vogn med Asiatisk Køkken og pølsevogn.

Vi er selvfølgelig godkendt af Fødevarestyrelsen

Giv dit barn en skihjelm på. Glem ikke, at du som forælder er den bedste rollemodel! Husk derfor også din egen sikkerhed og udstyr.

mumpoint for beskyttelse af voksne og børn. Ud over standardsikkerhedsudstyr som træthedsalarm og advarsel ved utilsigtet skift af vognbane kan Crossland X udstyres med automatisk nødbremse ved risiko for påkørsel, LED forlygter, 180 graders panoramakamera, bakkamera og alarm ved trafik i den blinde vinkel bag bilen.

Better Crêpes

40 53 53 36 info@bettercrepes.dk


12

Lions Solrød siger TAK for støtten Juleindsamlingen 2017 slog rekord Havdrup hvor det blev til to store fyldte indkøbsvogne med alverdens gode sager, i Solrød skal der dog gøres noget ekstra for at skabe den fornødne opmærksomhed, med andre ord er der plads til forbedring.

Fokus var som tidligere at give et tiltrængt bidrag til de børnefamil ier som ikke har økonomisk råderum til at holde en jul som vi har tradition for i Danmark. Vi hører næsten dagligt at Danmark er kommet ud af krisen og at der er økonomisk

fremgang alle vegne, det passer desværre kun delvist. Der er i Solrød Kommune som i alle andre kommuner landet over et stigende antal enlige forsørgere med hjemmeboende børn, og helt almindelige børnefamilier som har svært ved at få økonomien til at slå

til, og derfor har brug for en håndsrækning så også deres børn kan få det vi andre forbinder med en god oplevelse i forbindelse med julen. Behovet for hjælp og frivilligt arbejde er ikke blevet mindre, Lions klubberne i Danmark uddeler hvert år

DIN LOKALE HÅNDVÆRKER ELEKTRIKER

GULVSERVICE

EL-INSTALLATIONER EL-INSTALLATIONER • • • • • • • • • • • • •

Nybygning Nybygning Nybygning Tilbygning Tilbygning Tilbygning Reparation Reparation og og vedligeholdelse vedligeholdelse Reparation og vedligeholdelse • Nybygning Energibesparelser Energibesparelser • Tilbygning Tilbygning • Energibesparelser Solceller • Solceller • Reparation Reparation og og vedligeholdelse vedligeholdelse • Solceller • Energibesparelser Energibesparelsertil fibernet EDB-installation EDB-installation til fibernet • Solceller EDB-installation til fibernet • EDB-installation til fibernet

v/ Michael Nielsen

EL-INSTALLATIONER

Alle gulvtyper · Slibes · Høvles · Lakeres · Olieres · Ludbehandling

• EDB-installation til fibernet Altid god og hurtig service

wJohansen Johansen

w

Vi bruger kun Svanemærket produkter. Indehaver Stig Indehaver Johansen Stig Johansen

aut. aut. el-installatør el-installatør & & ingeniørfirma ingeniørfirma aut. el-installatør & ingeniørfirma

Johansen Johansen

Skolevej 14 · Havdr .wjohansen.dk · wjohan Skolevej 14 · Havdrup · 4618 5010 · www.wjohansen.dk · wjohansen@havdrup.dk Skolevej 14 · Havdrup · 4618 5010 · www.wjohansen.dk · wjohansen@havdrup.dk

Sikre elinstallationer i mere end 90 år

Tlf. 5614 0760 · Mobil 4050 2096 Vi kører på hele Sjælland og ingen opgave er for lille eller stor.

Indehaver Indehaver Stig Stig Indehaver Johansen Johansen Stig Johansen

Skolevej 14 - Havdrup - Tlf.: 46 18 50 10 www.wjohansen.dk - post@wjohansen.dk

aut. aut. el-installatør el-installatør & & ingeniørfirma ingeniørfirma aut. el-installatør & ingeniørfirma

Skolevej 14 · Havdrup · 461814 5010 · www.wjohansen.dk Skolevej - Havdrup - Tlf. 46 18·· wjohansen@havdrup.dk 50 10 Skolevej 14 · Havdrup · 4618 5010 · www.wjohansen.dk wjohansen@havdrup.dk www.wjohansen.dk - wjohansen@havdrup.dk Skolevej 14 · Havdrup · 4618 5010 · www.wjohansen.dk · wjohansen@havdrup.dk

AUTORISERET EL-INSTALLATØR I SOLRØD

DØGNVAGT 60 60 60 44

TRANSPORT

GREVE SOLRØD TAXI

!

Til lufthavnen og retur, gives der på hjemturen kr. 100,- rabat mod forvisning af Taxi bon.

Husk os! 70106666

eller via vores nye app!

Vi husker dig!

mere end 2000 julekurve primært til børnefamilier, men ikke alle Lionsklubber har kapaciteten til at uddele julekurve, derfor bidrager flere af disse med kontante beløb til andre Lionsklubber eller andre humanitære organisationer som står for tilsvarende uddelinger. Lions Solrød valgte for fem år siden at iværksætte en ny aktivitet bestående af en vareindsamling i Super Brugsen Havdrup og Meny i Solrød Centeret, som en ny og lidt anderledes måde at gøre opmærksom på de dårligt stillede familiers situation. Siden har Lionsklubber landet over taget denne ide til sig, og i de senere år har der været vareindsamlinger i mange byer under begrebet �den omvendte indkøbskurv� og de fleste steder har både forretningerne og de handlende borgere taget godt imod det nye initiativ. Konceptet for vareindsamlingen er at kunderne på vej ind i butikken ser et medlem af Lions stå med en indkøbsvogn og en roll-up stander som kort fortæller hvad det hele går ud på. På vej ud af butikken kan de handlende fysisk donere en del af de varer de netop

har købt og betalt, eller de kan donere et kontant beløb, vel vidende at deres bidrag vil indgå i de julekurve som Lions igennem fyrre år har uddelt i Solrød Kommune. Alle bidrag modtages med tak. Selvfølgelig kan de indsamlede varer ikke bare ligge i indkøbsvognen indtil julekurvene skal leveres ud til de ventende børnefamilier, derfor bliver alle ferskvarer og frostvarer straks scannet og lagt tilbage på køl og frost. Efter endt indsamling scanner butikkens personale alle varerne og lægger dem tilbage i butikken, hvorefter Lions får et tilgodehavende på beløbet, som efterfølgende bruges i butikken som betaling for de færdige julekurve. Der skal fra Lions Solrød lyde en stor tak til både ledelsen og personalet i Super Brugsen Havdrup og Meny i Solrød Centret, for uden deres positive holdning og aktive medvirken vil denne aktivitet ikke kunne gennemføres. Herudover er der naturligvis en stor tak til alle de handlende som har bidraget til vores indsamling med alt fra dagligvarer, vin, slik, kager, legetøj, bamser til kontante beløb.

TØMRER

Nytårskoncert VVS

Aut. el-installatør

Klitrosevænget 3, 2680 Solrød Strand Tlf: 30574000 - mn@el-tek.info

Solrød Harmoniorkester afholder endnu engang nytårskoncert i Solrød Strandkirke. Koncerten finder sted mandag den 29. januar 2018 kl. 19:30. Der er gratis adgang. Orkestret er i år under ledelse af dirigent Erik Jørgensen. Erik Jørgensen er kendt fra sit mangeårige virke som dirigent for Greve Harmoniorkester. Årets solist er den 16 årige

percussionist Maike Westerdahl. Maike har en baggrund i Køge Skoleorkester, hvor hun begyndte som 8 årig. Hun spiller med både Køge Byorkester og Solrød Harmoniorkester og følger pt. Musiklinjen på Greve Gymnasium. Som vanligt præsenterer orkestret et blandet og festligt program med lettere klassisk musik, populærmusik, kort sagt alt som en nytårskoncert bør indeholde. Vel mødt til en fantastisk aften.


13

Verdens Rigeste bliver til Verdens Bedste En enstemmig bestyrelse har vedtaget at ændre navn på foreningen ”Verdens Rigeste Landmænd” til ”Verdens Bedste Fødevarer”. Det sker efter en række workshops i efteråret 2017, der også har affødt en ny mission, vision og værdier for foreningen (se bunden af dette indlæg). Felix Stark, stifter og talsmand for foreningen, er også enig i beslutningen om det nye navn, om end det er med et vist vemod, han vinker farvel til især ordet ”landmænd” i navnet. - Jeg har et blødt punkt for landbruget og landmænd, og jeg oplever også, at det ofte er dem, mere end fødevareerhvervet som sådan, der kommer i klemme i den hårdkogte offentlige debat om vores madvarer. Derfor kunne jeg godt lide, at de var repræsenteret i navnet. Men vi er jo en forening, der sigter meget bredere end bare landbrug, og derfor giver det god mening, at vi også udvider rammen via navnet, siger han. Samtidig erkender han, at mange har været skeptiske overfor det hidtidige navn. - Sjovt nok er kritikken kommet fra begge sider. Landmænd synes ikke, de er rige, og erhvervets kritikere synes, landmænd er rige nok i forvejen. Tanken var jo, at det skulle sætte en ny ramme om debatten, men når det står i vejen for folks forståelse af projektets ambition, er det jo klart uhensigtsmæssigt. Foreningen har også fået et par nye medlemmer, der er glade for, at navnet bliver skiftet. Blandt dem er COOP, De Fem Gaarde og DI Fødevarer. Formand Louise Dolmer glæder sig både over de nye medlemmer og over navneskiftet. Men hun påpeger samtidig, at landmændenes

vilkår stadig er ekstremt vigtige for foreningen. - Vi vil lægge meget vægt på at prøve at sætte en prop i den heksejagt, landmændene i mine øjne er udsat for. Og så skal vi støtte op omkring alle iværksættere, producenter og især landmænd, der mangler nogen, der kan bakke dem op og fortælle, hvor svært det er at få nogen form for økonomi til at være nyskabende, siger Louise Dolmer. Næstformand Torsten Arendrup mener at, ?? - Hvad mener du egentlig Torsten? For bestyrelsesmedlem Jens G. Friis er det vigtigt, at foreningen - også gennem navnet - både signalerer hvad det handler om: nemlig fødevarer og dernæst en ambition: verdens bedste. - Den ambition kan vi kun opnå, såfremt vi sikrer en dialog mellem de mange aktører. Lige fra landmanden til forbrugeren. Lidt drilsk sagt skal vi bygge bro mellem bondeland og speltland, siger Jens G. Friis. Også bestyrelsesmedlem Anette Riis glæder sig over navneskiftet. - Vi har i denne proces skærpet ikke blot vores navn men også vores mål. Nu har vi fået et godt udgangspunkt for at skabe en frugtbar dialog, som forhåbentlig gør fødevarer og fødevareproduktion til et positivt emne for endnu flere, siger Anette Riis. Kristian Kølln, foreningens fynske bestyrelsesmedlem ser frem til at udvikle samarbejdet med DI’s nye og kommende medlemmer. - I takt med at vi vokser og får nye medlemmer, kan vi styrke vores bidrag til udviklingen af en positiv og konstruktiv dialog imellem danske fødevareproducenter og forbrugere.

Og endelig mener bestyrelsesmedlem Louise Bünemann, at Verdens Bedste Fødevarer kan hjælpe med at holde Danmark i verdens spydspids på fødevareområdet. - Danmark står stærkt, når det gælder fødevarer - høj kvalitet og tanke for miljøet. Men vi skal gøre en indsats for at fortsætte i front. Med udgangspunkt i navnet ‘Verdens bedste fødevarer’ vil vi arbejde for det, fordi vi er overbeviste om, at forskning og dialog på området er afgørende for Danmark som fødevarenation.

GLB Revision STATSAUTORISEREDE REVISORER A/S

MERE END BLOT TAL!

Vision Vi vil gennem dialog og viden samle danskerne om en visionær og bæredygtig fødevareproduktion

Mission Vi vil styrke kendskabet til dansk mad og fødevareproduktion samt højne kvaliteten, bæredygtigheden, dyrevelfærden og arbejdsmiljøet i produktionen. Det vil vi gøre ved at være et forum for faktabaseret dialog og ved at: • Identificere, fremskaffe og facilitere viden om fødevarer • Skabe transparens om alle dele af fødevareproduktionen • Være debatskabende • Arrangere Åbenhus arrangementer – vise de gode eksempler • Formidle viden • Facilitere netværk

Værdier Vi er dialogbaserede, transparente, optimistiske, visionære og redelige.

PROFESSIONEL RÅDGIVNING Vores dygtige medarbejdere og mangeårige erfaring sikrer din virksomhed en god rådgivning og en tæt kontakt. Kontakt os for en uforpligtende snak!

GLB Revision GLB.DK | KØGE 56 65 52 52 | KBH 38 87 99 11


14

GREVE

Optimistisk neofolk på Portalen

AVISUDSTILLING - læs 100 gamle nyheder Vi indleder 2018 med en avisudstilling, hvor du kan læse de mest spektakulære nyheder anno 1918. Mosede Fort har været heldig at få fat på en ordentlig stak aviser fra 1918, så nu kan du få lov at bladre i de originale aviser fra 1. verdenskrigs sidste år. Vi åbner dørene for en særudstilling af aviserne fra d. 26. januar til 4. februar. Der er tale om mange af datidens store dagblade som Berlingske, Jyllandsposten, Land og Folk og Folkets Avis. Mange af aviserne eksisterer

den dag i dag under samme navn, mens andre for længst er holdt op med at udkomme.

Historisk indblik Du kan både få et indblik i hverdagen i Danmark, på den storpolitiske scene og ved 1. verdenskrigs fronter. I de 100 år gamle aviser kan du læse om et udpint Danmark, der er påvirket af den krig, der på fjerde år raser rundt om landet. Du kan læse om, hvordan krigen fortsætter selv da det bolsjevistiske Rusland trækker sig ud. Det er nyheder, der fortæller om begyndelsen til enden på 1. verdenskrig, der slutter 11. november samme år.

Hvor og hvornår? Avisudstillingen er i udvalgte rum i Mosede Forts permanente udstilling "På kanten af krig - neutralitet mellem krig og velfærd” og kan opleves fra fredag d. 26. januar til søndag d. 4. februar i museets åbningstid.

Folkbandet Northern Assembly er på danmarksturné med et spritnyt debutalbum i bagagen. Bandets livsglade sange og fængende historiefortælling har vakt stigende interesse og givet radiospilletid på DR P4 til singlerne i Man to Man og Gloria. Både Tønder Festival, SPOT og Smukfest har lagt scene til Northern Assemblys optimistiske neofolk, med Dina Dánialsdóttir (sang, mandolin, klaver) og Andreas Bevan (sang, guitar) i front. Sammen med kontrabassisten Jesper Smalbro og trommeslageren Jens Hedegaard udgør de et kollektiv, hvis koncerter emmer af glæde ved musikken og de gode historier: - Vi skriver hjemstavnssange når vi er rodløse, vi synger om håb midt i håbsløsheden, og vi synger højt sammen i

fællesskab når vi er ensomme, forklarer Dina Dánialsdóttir, om den røde tråd i kvartetten.

Rodløs folk med internationale rødder Northern Assemblys sange er opstået ud af livshistorier fra meget forskellige baggrunde. Et tilfældigt møde på et kollegieværelse blev startskuddet for Northern Assembly. Midt i en guitartime opdagede guitaristen Andreas Bevan at hans elev Dina Dánialsdóttir var præcis ligeså rodløs som han selv. Med rødder i England, Norge, Færøerne og Etiopien var de begge landet i et dansk studiemiljø, hvor de ikke følte, de passede ind. - I Dina mødte jeg en, som også kæmpede med at forstå de omgangsformer og normsæt, som gjaldt i Danmark. Vi havde pakket rejsetaksen

til en forkert destination, og sangskrivningen blev den perfekte terapi, fortæller Andreas Bevan, og forklarer at den selvopfundne genre "rootless folk" er blevet et af Northern Assemblys kendetegn.

Sangene rejser videre Med tekster om kærlighed, forsoning, håb og verdensfred synger Northern Assembly om livets store temaer: - Da vi i november 2017 repræsenterede Danmark i Sydkorea var det en helt særlig oplevelse at spille sangen Stand With Us, fortæller Dina, og uddyber: - I det øjeblik man som sangskriver synger om en personlig længsel efter fred og samhørighed, og opdager at man deler ordene med et publikum der lever med truslen om krig, så giver det pludselig mening på et helt andet plan.

Museet åbent hele vinteren Museet holder åbent hele vinteren. Kom ind i museets butik kan man købe en kop varm kaffe og en kage. Åbningstider: Tirsdag- fredag 11-15 Lørdag- søndag 11-16

Greves nye turistbrochure for 2018 er udkommet Greves turistbrochure er nu på gaden i en opdateret version med nye sommerbilleder og nyttige informationer om Greve Kommunes seværdigheder og skønne steder. Brochurens formål er at give turister og borgere inspiration til gode oplevelser og ophold i Greve Kommune. Brochuren er på dansk og oversat til engelsk og tysk, da den også henvender sig til udenlandske turister.

gere opmærksomme på alle de muligheder, der er for at få en række spændende oplevelser i kommunen. - Greve Kommune er en spændende kystkommune med et væld af forskellige attraktioner og en smuk natur. Jeg er glad for, at vi igen i år udgiver en turistbrochure, som i ord og billeder viser, at Greve har utrolig meget at byde på for borgere og turister i alle aldre, siger Tina Charlotte Koeffoed og fortsætter: Glædeligt er det, at vi nu har fået vores egen store biograf i shoppingcentret Waves. Den er uden tvivl med til at tiltrække flere besøgende fra nær og fjern. Hermed medvirker biografen til at skabe ny forretning til det øvrige erhvervsliv i kommunen, blandt andet oplevelses- og turistindustrien.

Greves erhvervs- og turistchef Tina Charlotte Koeffoed glæder sig over, at Greve Kommune igen i år har sin helt egen turistbrochure, der udgives for fjerde år i træk. Den skal gøre turister og bor-

Turistbrochuren viser bredden af seværdigheder i Greve Greves turistbrochure rummer blandt andet et afsnit om Greves otte kilometer lange sandstrand og havnemiljøer-

ne i Greve Marina og Mosede Havn. Brochuren giver også læseren en fornemmelse af historiens vingesus på Greve museum og ved Mosede Fort, Danmark 1914-18. Greves smukke natur bl.a. langs stranden pryder også brochuren i både tekst og billeder. Endelig rummer den også et kapital om Greves aktiviteter for hele familien, herunder Kildebrønde Frugtplantage, Greve Golf og Portalen. - Vi har noget for enhver smag i Greve – lige fra fantastiske shopping muligheder til en stor, flot svømmehal, smukke kirker, kultur og alsidige musikoplevelser samt gode spisesteder og overnatningsmuligheder på Bed & Breakfast hoteller og Danmarks ældste campingplads lige ved stranden. Det er også oplagt at besøge Greve Kommunes idylliske landsbyer fx på cykel eller tilbringe en hel dag på stranden eller i en af vores havnemiljøer, understreger Tina Charlotte Koeffoed. Brochuren henviser også til attraktioner i København

Greves nye turistbrochure kan fås på Greves turistbureau i Greve Marina, på biblioteker og forskellige attraktioner i Greve. Den distribueres også til øvrige turistkontorer i Danmark og Sverige.

og nabokommunerne, som kan nås fra Greve på en dagstur. I turistbrochuren er der et afsnit med praktiske oplysninger, herunder nyttige telefonnumre til turistkontoret og apoteket m.m. Brochurens oplag er på 20.000 eksemplarer. Den

udsendes til alle danske og en lang række svenske turistbureauer samt campingpladser og øvrige overnatningssteder og besøgsmål. Den vil desuden være til fri afhentning hos turistbureaet i Greve Marina, VisitGreve i ErhvervsCentret og øvrige

relevante lokalsteder. Endvidere er brochuren tilgængelig på VisitGreves hjemmeside, hvor der findes yderligere information om Greves mange oplevelser.


15

GREVE

FAUSOL trives i Top-Toys tidligere domicil – og ejeren har et nytårsønske

Søndag d. 21. januar er både børn og voksne velkomne til at besøge broderiværkstedet.

Trænger du også til at lave noget ”unyttigt”? Kurser på Greve Museum for de kunst- og broderiinteresserede For få uger siden, helt præcis den 31. december kl. 18 holdt Dronning Margrethe traditionen tro sin nytårstale. Mange bemærkede majestætens opfordring til seerne om engang imellem at lave noget unyttigt! Den opfordring har Greve Museum selvfølgelig taget alvorligt, og du har derfor nu mulighed for at sidde med et sytøj i hænderne - ligesom Dronningen ynder, når hun skal slappe af og foretage sig unyttige ting. Selvgjort er velgjort - Korssting for børnefamilier d. 21/1 kl. 12-15 Allerede på søndag inviterer museet til broderiværksted for både børn og voksne. Værkstedet er åbent fra kl. 12 – 15, så det er bare at møde op i løbet af eftermiddagen. Den kyndige underviser, Helle Lippert fra Haandarbejdets Fremme, vil hjælpe med de grundlæggende korsstingsteknikker. Du lærer at sy korssting både vandret og lodret, at starte på et broderi og at hæfte ender. Du behøver ikke at have nogen forkundskaber

for at deltage. Pris 30 kr. pr deltager. Tilmelding er ikke nødvendig. Brodér en Wiinblad – og andre kurser I løbet af vinteren og foråret udbyder museet i samarbejde med undervisere fra Haandarbejdets Fremme også en række broderikurser for voksne, hvor du kan udforske broderiets mange facetter sammen med yderst rutinerede undervisere. Det første kursus er allerede søndag den 4. februar, hvor temaet er Bjørn Wiinblad. I løbet af 1980erne designede Wiinblad flere broderiforlæg til Haandarbejdets Fremme. På dette kursus tager vi udgangspunkt i skitserne fra ”Fire årstider med damer” og deltagerne skal sy en detalje fra ”Vinter”. Man behøver ikke nødvendigvis at være meget rutineret i at brodere, men det kræver dog, at man har broderet lidt før. Der er stadig ledige pladser på kurset, der er et begrænset antal pladser, og det nødvendigt at tilmelde sig på forhånd. Bemærk at tilmeldingsfristen til dette kursus allerede er på fredag den 19/1. Tilmelding foregår på 43404036 eller på email: booking-museum@

greve.dk. Pris for kursus inkl. forplejning i løbet af dagen er 480 kr. + materialer (materialepris kan på dette kursus komme op på 200 kr., da der sys på silkestof og med silketråd). Læs mere om de øvrige broderikurser på grevemuseum.dk. Her kan du downloade en folder, som beskriver alle kurserne. Folderen kan også hentes i papirudgave på Greve Museum, Bækgårdsvej 9, 2670 Greve. Er det nu også så unyttigt endda? Ret skal være ret, og derfor må man også huske, at se eller læse Dronningens nytårstale til ende. For efter opfordringen til os alle om at foretage os noget unyttigt fortsatte Dronningen med følgende ord: "Jeg tror, det er vigtigt med oplevelser, der taler til vore sanser. Noget, der befrugter vores fantasi, nærer tanken og kan gøre vores verden større. Det er slet ikke så unyttigt endda" På Greve Museum kunne ikke være mere enige!

Det er ikke helt tilfældigt, at museet udbyder en række kurser i broderi. Lige nu kan man nemlig også opleve udstillingen ”Farveflor – 90 års broderi”, som er en markering af Haandarbejdets Fremmes 90 års jubilæum.

Ved årsskiftet er det præcis et år siden, at adm. direktør Kim Faurbjerg for FAUSOL overtog den kæmpe store, ledige bygning på Roskildevej 16 i Tune. Her har Top-Toy og ophavsmanden til Fætter BR tidligere haft domicil. Kims nytårsønske er, at der etableres en base for virksomheder, der har med e-handel og detailhandel at gøre i bygningen, hvor der kan komme synergier mellem virksomhederne. Det fortalte han til Greves erhvervs- og turistchef, der var på besøg for at høre, hvad hun kan gøre for at bidrage til, at ønsket går i opfyldelse. Efter 12 gode år med en solid stigende vækst var det internationale handels- og grossistfirma, der sælger bl.a. muld, gødning og græsfrø, vokset ud af rammerne i Roskilde. I oktober 2017 flyttede FAUSOL ind i Top-Toys tidligere domicil lige midt i Tune by. Her har firmaet fået 5.000 m2 lager – mere end dobbelt så meget som i Roskilde – og masser af kontorplads samt et nyt stort showroom. I dag er Kim glad for, at han flyttede FAUSOL til den lille landsby, hvor han bor privat med sin hustru, der også arbejder i firmaet. Her har virksomheden fået perfekte rammer til at fortsætte væksten i Danmark og det øvrige Skandinavien. - Jeg var fyr og flamme, da jeg fandt ud af, at stedet var til salg og fik en fremvisning. Der var flere, der spurgte mig, om jeg var skør i hovedet, fordi huset er så stort og trængte til maling, og bar præg af Top-Toys logofarver rød, gul, grøn og blå. Min drøm er, at det her kan udvikle sig til en base for små nystartede e-handelsfirmaer med eksportdrømme, der har brug for et kontor kombineret med et showroom og måske lidt lagerplads, fortæller Kim Faurbjerg. Han tænker også, at store nye virksomheder, som har brug for et showroom, kan få gavn af at flytte ind i bygningen. Fem virksomheder har glæde af Top-Toys tidligere domicil – og der er plads til mange flere Kim er ganske godt tilfreds med, at der indtil nu er flyttet fire andre firmaer ind under det samme tag i den historiske bygning, hvor Børge Rasmussen, der opfandt Fætter

BR, både arbejdede og boede. Også det danske boliginteriør brand Vanilla Fly har både kontor og lager i bygningen, hvorfra de designer og sælger ting til boligindretning til hele verden. - Vi trives med at være flyttet ind her i den historiske bygning i Tune. Vi har fået pladsen indrettet, som vi ville have det med et feminint og lidt råt nordisk look. Her er masser af plads samt lys, luft og ro til at arbejde kreativt, som vi jo gør, når vi udvikler nye boligindretningsprodukter til hjemmet. Samtidig er det enormt praktisk og uundværligt for os at have et lager lige ved siden af vores kontorarbejdplads, fortæller Helle Dittler, der startede virksomheden op i 2010 sammen med Merethe Lyck. Greves erhvervs- og turistchef Tina Charlotte Koeffoed kiggede inden jul forbi FAUSOL for at drøfte, hvordan hun kan hjælpe med at tiltrække små nystartede iværksættere til huset. - Det er dejligt at Kim vil stille sin ekspertise til rådighed for andre nystartede virksomheder, udtaler Tina Char-

lotte Koeffoed, der tidligere har koblet Prime Cargo sammen med FAUSOL. Således har Prime Cargo i dag 1.500 kvadratmeter lagerhotel i domicilet. Bygningen rummer p.t. 2.500 m2 ledigt kontorplads. Stedet byder også på et industrikøkken, der kan bruges til catering. Endelig er der også plads til fx servering i den gamle privatbolig, hvor Børge Rasmussen, ophavsmanden til fætter BR, boede. Billedtekst: Kim Faurbjerg håber, at han får held med at realisere en drøm om at gøre bygningen i Tune til en base for små nystartede e-handelsfirmaer. / Adm. direktør og ejer af FAUSOL Kim Faurbjerg har haft Greves erhvervs- og turistchef Tina Charlotte Koeffoed på besøg i Top-Toys tidligere domicil, som FAUSOL har overtaget. Hun så blandt andet det gamle legetøjsmuseum fra dengang hvor Top-Toy ejede bygningen. Hun vil gerne bidrage til, at flere får øje på de muligheder, der er for at flytte ind i bygningen.


16

SPORT

Greve Golfklub gør status Selvom der også spilles golf på Greve golfbane om vinteren, så er vinteren og årsskiftet tid til at gøre status og se tilbage på den forgangne sæson. Gennem de seneste tre år har klubbens ti bestyrelsesmedlemmer mødtes til et kick-off-bestyrelsesmøde i januar. ”Vi afsætter simpelthen en hel lørdag, hvor vi mødes allerede til morgenmad og så bruger vi hele dagen dels på almindelige bestyrelsespunkter, men også på at sparre med hinanden om ideer og tiltag i den kommende sæson” fortæller formand Frede Kruse-Christiansen. ”Det giver de ti bestyrelsesmedlemmer en god ballast, så de hver især i deres respektive kommissorium kan arbejde dedikeret mod deres mål resten af sæsonen” fortsætter formanden, der glæder sig til at tage hul på klubbens syvende sæson i den nuværende konstellation.

En sund klub med socialt ansvar I en tid hvor mange golfklubber klager lidt over vanskelige tider, så klager de ikke i Greve. Det går faktisk godt. Primo november modtog Greve Golf således én af Børsens Gazelle-priser, som gives til hurtigt voksende virksomheder, der som minimum har fordoblet deres omsætning over en fireårig periode. Det er udelukkende sket i Greve Golfklub dels takket været de trofaste medlemmer men også i kraft af de mange nye golfspillere, som klubben har budt velkommen de seneste år. Mindst ligeså stolt er klubben dog af et CSR-mærke, som Jobcenter Greve gav Greve Golf i oktober 2017. CSR eller corporate social responsibility er en betegnelse for en virksomheds arbejde med at integrere sociale hensyn i deres forretningsaktiviteter, og anerkendelsen til Greve Golf gives for den ekstra indsats, der er gjort over for ledige med udfordringer ud over ledighed.

Begivenhedsrigt år Det har i den grad været et begivenhedsrigt år både rent fysisk på banen, der i 2017 takket være sponsormidler fik opfyldt et stort ønske om et starterhus på hul 1 og også

et tårn på banens yderste hul 15. Fra tårnet kan spillerne sikre sig, at der ikke går vandrere på den flittigt brugte offentlige hjertesti, der løber langs fairway. 2017 var også året, hvor klubben fik sit første æresmedlem. Det skete ved generalforsamlingen i marts måned, hvor Stig Person, én af hovedmændene bag tilblivelsen af Greve Golf. I 2004/2005, under stående klapsalver modtog sit æresmedlemskab af Greve Golfklub. På det sportslige plan kunne klubbens førstehold for første gang spille sig i Danmarksturneringens 2. division. Det bliver en spændende udfordring for klubbens bedste spillere, der allerede nu ved, at de skal møde klubberne Fredensborg, Frederikssund og Mølleåen.

Kids og kaniner Man behøver dog langt fra være så dygtig som klubbens førsteholdsspillere for at få glæde og gavn af golfsporten. I efteråret 2017 takkede klubben ja til et samarbejde med Greve Kommunes træningsenhed og PPR om projektet ”sport for kids”. Med projektet fik 12 børn med særlige behov et kort introduktionsforløb til golfsporten gennem leg og bevægelse på golfbanen. Trods en medlemsskare på over 1000 medlemmer har klubben plads til flere golfspillere. I 2017 tog 110 nye golfspillere imod klubbens tilbud om gratis prøvemedlemskab. Heraf blev mange rekrutteret på Golfens Dag i foråret. ”Vi har altid haft høj fokus på det sociale i Greve Golfklub” fortæller Frede Kruse-Christiansen. ”Det er utroligt vigtigt, at man får et tilhørsforhold i klubben, at man finder nogen at spille med”. Derfor tog Greve Golfklub i 2017 initiativ til at lave en ”klub-i-klubben” for de nyere golfspillere. ”De vilde kaniner”, som klubben hedder, arrangerer turneringer og socialt samvær for nygolferne, så de kan finde et

netværk i klubben og udbygge det som ringe i vandet.

Gæster i Greve Selvom 2017 indskrev sig i historien som den 10. vådeste sommer i næsten 150 år, så viste vejrguderne sig nogenlunde nådige over arrangørerne af den 4. linksuge i Greve Golf. Kun den sidste dag måtte turneringen afblæses efter 13 huller pga. torden og regn. Arrangørerne kunne dermed gøre status over en succesfuld linksuge, hvor 600 golfspillere fra nær og fjern nød golfspillet og samværet i Greve. Men også til daglig gæster mange golfspillere Greve, ikke mindst i kraft af SGS samarbejdet, som Greve deltog i for andet år i træk i 2017. Samarbejdet omfatter, udover Greve, golfklubberne Falster, Harekær, Ishøj, Køge, Sydsjælland og Vallø. Spillerne i de syv klubber kan nyde godt af at spille på hinandens baner mod et årligt gebyr. SGS samarbejdet fortsætter også i 2018 ”vi oplever, at vores medlemmer er glade for denne merværdi i deres medlemskab” fortæller Frede Kruse-Christiansen og fortsætter ”og så glæder vi os selvfølgelig også over, at spillere fra de andre klubber har vist stor interesse for at besøge Greve Golf i den forløbne sæson”.

Visioner og fællesskab Mange opfatter golf som en egoistsport, men golf kan sagtens være en social sport og Greve Golfklub har en solid klubånd. Når klubbens bestyrelse mødes til kickoff-møde i januar, så bliver der jongleret med en masse ideer og vision for klubben, men samtidig værnes der om klubånden. ”Så skal vi bare have samlet det hele i en skøn samdrægtighed, og så er vi for alvor klar til en god og spændende sæson for både medlemmer og gæster, når dagene bliver længere og lysere og græsset grønnere” afslutter formanden for Greve Golfklub.

Solrøds fægtesøstre render med medaljerne I weekenden d. 13. og 14. januar, var der DM i fægtning i Kalundborg, for aldersklasserne Junior (U20) og Kadet (U17). Her deltog de to fægtesøstre Zarina (som er U17) og Natalja (som er U14). Det blev en spændende weekend, med noget uventet resultat, på flere punkter. Lørdag blev der kæmpe i junior klassen (U20) og Zarina, som ellers er tilhørende i U17 klassen, havde valgt at kæmpe med. Det viste sig at være en god beslutning. Efter de indledende runder, stod hun i den pæne ende, men udsalgskampene ventede (vind eller forsvinde kampe). Det var dog ikke de store pro-

blemer, og Zarina endte med tage metal med hjem, i form af en flot flot bronzemedalje. Søndag blev dagen hvor Natalja skulle prøve at kæmpe op i aldersklassen. Zarina var selvfølgelig også med i sin egen aldersklasse. Der lå pres på Zarina, som var forventet at skulle ende i finalen, som så mange gange før, men det skulle vise sig, at søster ville noget andet. Efter de indledende runder, lå både Zarina og Natalja i top tre. Udslagskampende ventede, og som placeringerne havde vist, ville de søstre, hvis alt gik vel, kunne møde hinanden i semifinalen. Hvilket de også gjorde. Et noget uventet opgør, det er trods alt to forskellige aldersklasse, de to søstre er i. Endnu mere uventet blev resultatet, hvor lille søster Natalja vandt kampen 15-12. Zarina så dog ikke nederlaget som et ”øv jeg har tabt til min lillesøster”, men mere som ”Ja

hun kæmpede godt nok bedre end mig i dag”. Så Zarina fik endnu en bronzemedalje med hjem. Natalja havde så en finale i vente, hvor hun virkelig tog sig sammen og fejede modstanderen af banen med en sikker sejr på 15-9 og nu var Natalja pludselig, og uventet Danmarks mester i U17 klassen. Dagen sluttede af med DM i hold, hvor de to søstre var på hold sammen med en anden pige fra klubben. Efter en utrolig spændende finale, hvor de to hold, skiftevis var foran, endte de med resultatet 42-45. Hvilket gav en flot sølvmedalje til pigerne. Efter den hårde weekend, med flotte resultater, venter nu den store international turnering Cadet Circuit , denne gang på dansk grund, som afholdes i Gentofte Hallen lørdag d. 20. og søndag d. 21. januar.

13-3 BUM!

Onsdagens kamp mod Kjøge Dartklub på udebane afslørede én ting – Rødderne Dartklub er der hvor de skal være, her hvor den 2. halvdel af sæsonen netop nu er gået i gang.

Med en flot sejr på hele 13-3 rykkede Rødderne fra Solrød yderligere en plads op i tabellen, hvor de nu ligger på en overraskende 2. plads i Division 2. Tænker man på, at Rødderne sidste forår spillede i 3. division, og altså lige er rykket op i 2. division, er det lidt sensationelt. Målet i denne sæson var, at holdet blot skulle sikre sig, at de fastholdt den nye plads i 2. division! Rødderne Dartklub har selv langt grundlaget, med

god opbakning fra Solrøds erhvervsliv. Talenterne var der allerede og med den store modernisering af træningsanlægget på Solrød Gamle Skole, som klubben nu råder over med hele 10 baner, går ingen forgæves – hverken nye og nysgerrige, eller ’topspillere’ fra området, der skal træne tit for at holde niveauet. Fremtiden på herresiden ser da også virkeligt lovende ud. Bag de 4 spillere, der udgør 1. holdet, råder klubben

over særdeles kompetente ’reserver’, hvad der er uhyre vigtigt i enhver holdsport. Skulle en spiller fra 1. holdet evt. melde afbud til en kamp, vil reserven der træder til, næppe være en svækkelse af holdet! På damesiden spillede Rødderne Dartklubs Heidi Pedersen sig i weekenden op på en flot 3. plads i et stort, åbent dartstævne i Åbenrå , hvor der alene i dameklassen var 58 deltagere!


17

KIRKENYT

Menighedsrådet holder Har du hørt om HavdrupNatten? fest for frivillige For tredje år i træk arrangerer kirken i Havdrup en hyggelig aften med kultur og musik og mad for hele familien.

For de mindre børn er der fortælling og trommedans af afrikaneren Ibrahimo Sory Diallo, for store børn (fra 12 år) og voksne opfører André Andersen en fortælleforestilling, der handler om en kvinde, der levede i middelalderen og som blev anklaget for hekseri. Men hun undgik sin skæbne, fordi hun var rigtig god til at fortælle historier … Aftenen slutter med koncerten 3 x Andersen, som er en musikalsk rundrejse til tre kendte danskere. Sanger Pauline Sæther og pianist Minako Ito Christiansen synger eventyr, læser digte og fortolker elskede sange af H. C. An-

Hvert år den sidste torsdag i januar inviterer menighedsrådet i Havdrup kirke til takkefest for alle, som har været frivillige, som er frivillige eller som godt kunne tænke sig at blive frivillige ved kirkens mange dejlige arrangementer.

dersen, Kaj Normann Andersen op Benny Andersen. HavdrupNatten løber af stabelen fredag, den 2. februar i sognehuset på Bistrupvang 33 fra kl. 18 til 21. Maden koster ikke noget,

drikkevarer kan købes. Kom og kig og vær med.

Mand, kan du li´ go´ mad i godt selskab? Så kig lige her: Havdrup kirkes nye initiativ ”Mænd & Mad” kom godt fra start i slutningen af 2017 og fortsætter i det nye år, første gang torsdag, den 18. januar. Idéen med Mænd & Mad er at skabe et fællesskab for mænd i kirkeligt regi, ikke kun om det konkret praktiske med at købe ind, lave mad og rydde op, men også at lade det praktiske samvær bane vejen for samtaler om det, der er vigtigt lige nu for dem, som vælger at deltage i arrangementet. Sådan gør du: Man møder bare op i sognehuset på Bistrupvang 33 kl. 17 – og inden man har set sig om er klokken blevet 21 … Det koster ikke noget.

I år ligger festen den 25. januar kl. 18.30-21.30 og byder som altid på en god middag og underholdning i sognehuset samt orientering om, hvad der sker i kirken lige nu og i løbet af det nye år. Festen er åben for alle, der interesserer sig for kirkens

Fastelavn for Snydepelse og Englebasser Kom udklædt til Fastelavn i Havdrup Sognehus søndag den 11. februar kl. 11-13 og hør historien om en rigtig snydepels fra Det gamle Testamente. Fastelavnsfesten begynder med en kort familiegudstjeneste. Præst Inge Karmark Leinum fortæller historien om Isak og Rebekka og deres to sønner Jakob og Esau: Hvordan Jakob med sin mors hjælp snød sig til at blive velsignet af sin far i stedet for broren. Bagefter slår vi katten af tønden og

spiser fastelavnsb o l l e r. Fastelavn i sognehuset er især for familier med mindre børn, men større børn er selvfølgelig også velkomne! Det er gratis at deltage.

liv i lokalsamfundet, så ingen skal holde sig tilbage, men bare møde op til festen, hvis man har lyst. Man binder sig ikke til noget, og tilmelding er ikke nødvendig.


18

HAVDRUP KIRKE JANUAR 2018

Lyset siver ind - solopgang fra det høje - menneskeline - fra Lysåret - Kirkehaiku - Jakob Brønnum Pilgrimsvandring i mørket Torsdag 11. januar kl. 9-15 Grib årstiden, pak dig godt ind og mød op på Trylleskovens parkeringsplads, der ligger ud til Karlstrup Strandvej. Medbring madpakke, kaffe/te, sødt,varmt tøj, regntøj, gode sko og en plastiksæk at sidde/ligge på.

GUDSTJENESTER Nytårsgudstjeneste Søndag 31. december Havdrup Kirke kl. 15 m. bratsch + champagne & kransekage Præst Kristine S. Hestbech Søndag 7. januar Havdrup Kirke kl. 11 Præst Inge K. Leinum

Takkefest - Årsfest for frivillige der allerede hjælper til eller har lyst at hjælpe til ved gudstjenester og arrangementer

Torsdag 25/1 kl 18.30-21.30

KULTUR Foredrag med Julie Lahme Tirsdag 16/1 kl. 19.30 ”Manifest” - om en generation af kvinder der vil det hele Pris 50 kr. inkl. kaffe&kage. Pensionist 30 kr. Filmelskernes Paradis Onsdag 17/1 kl. 19 Læs om aftenens film på hjemmesiden

Søndag 14. januar Havdrup Kirke kl. 11 Præst Kristine S. Hestbech

Litteraturkredsen Onsdag 31/1 kl. 19 ved Grete Holm

Søndag 21. januar Havdrup Kirke kl. 11 Præst Kristine S. Hestbech

-------------------------

Søndag 28. januar Havdrup Kirke kl. 11 Præst Inge K. Leinum

Sognecafé Tirsdage kl. 10-12 2. januar: Strik og spil 9. januar: ”Camino-tilfældets kraft”, foredrag af Paul-Erik Larsen 16. januar: Hyggedag 23. januar: ”I dronningens tjeneste med mere - især med mere”, et humoristisk foredrag af Erik A. E. Lindgren 30. januar: Organist Peter Plougmann spiller til sang

----------------------Dåbslørdage 13. + 27. januar; 3. +24. februar 3. + 17. marts; NB: I april kun søndagsdåb

Præst Inge K. Leinum tlf. 6126-8409; ikle@km.dk Præst Kristine S. Hestbech tlf. 4048-0388; strickerpraest@gmail.com

Kulturarrangementer foregår i Havdrup Sognehus

- HUSK HAVDRUPNATTEN -

kulturaften i sognehuset med bålmad, teater og musik for børn og voksne - altid første fredag i februar

i år den 2/2 kl. 18-22 Program:

1. ”Heksejagt”, en fortælleforestilling for voksne 2. Koncert ”3xAndersen”, musikalsk rundtur med sange af H. C. Andersen, Kaj Normann Andersen og Benny Andersen. 3. ”Afrikas magi”, fortælling og trommedans for børn

INFO Nye sorggrupper fra januar: 1) for dig der har mistet ved dødsfald 2) for dig der er blevet skilt eller står midt i en skilsmisse. Interesseret? - så kontakt en af kirkens præster Pilgrimsvandring i mørket Torsdag 11/1 kl. 9-15 Denne gang mødes vi på Trylleskovens parkeringsplads. Kristine S. Hestbechs sidste vintervandring bliver 21/3 Babysalmesang hver onsdag kl. 10-11.30 første gang 3/1 Tilmelding via hjemmesiden Menighedsrådsmøde Torsdag 11/1 kl. 17.30-21 Åbent for interesserede! Årsfest for frivillige Torsdag 25/1 kl 18.30-21.30 Har du lyst til at prøve, hvordan det er at være frivillig i vores dejlige kirke? - så kom op til os i sognehuset og se hvem vi er og få en snak med os. Du kan også tilmelde dig på hjemmesiden.

www.havdrupkirke.dk


19

Jersie & Kirke Skensved Sogne Januar måned 2018 - www.jersie-skensved.dk Det sker…

Gudstjenester…

Læsekreds lørdag d. 6. kl. 13.00-15.00 i Jersie Menighedshus. Månedens bog er ”Den stjålne vej” af Anne-Cathrine Riebnitzsky. Kontaktperson er Tove Damgaard, tlf. 5616 9307

Babysalmesang i Jersie Kirke. Nyt hold fra tirsdag d. 9. kl. 11.00. For babyer i alderen ca. 2 -10 mdr. For mere info, kontakt Birgith L. Larsen på 2128 2203 eller tilmeld dig på mail bll@jersie-skensved.dk

Kig-Ind i Jersie Sognehus kl. 14.00-16.00. D. 9. ønsker vi hinanden godt nytår og d. 23. er der som sædvanligt hyggeligt samvær og kaffe på kanden.

1/1 kl. 16.00: Nytårsgudstjeneste i Jersie Kirke v/Christina I. Wandel og Hanne E. Schmidt. Efterfølgende ønsker vi hinanden godt nytår med et glas champagne og kransekage.

Fernisering i Jersie Sognehus tirsdag d. 9. kl. 17.00. Udstiller er kunstner Helle

2/1 kl. 14.00 Andagt på Christians Have v/Hanne E. Schmidt

Onsdagsklub i Jersie Sognehus kl. 15.30-17.00. Første gang i det nye år d.

7/1 kl. 10.30: Højmesse i Jersie Kirke v/sognepræst Hanne E. Schmidt

Storm. Læs mere om malerierne og om kunstneren på vores hjemmeside. Til ferniseringen vil der være underholdning ved kirkens organist, samt lidt snack mm. Velkommen til alle!

10. For børn der går i 3.-5. klasse. Flere oplysninger fås på vores hjemmeside.

Tumlingesang i Jersie Sognehus. Nyt hold fra torsdag d. 11. kl. 16.15-17.00.

For børn i alderen ca. 1-4 år. For mere info, kontakt Birgith L. Larsen på 2128 2203 eller tilmeld dig på mail bll@jersie-skensved.dk

Morgenbøn i Jersie Sognehus fra d. 12. Hver fredag kl. 9.00-10.00. Alle er velkomne.

Torsdagscafé d. 18. kl. 14.00 i Jersie Menighedshus. For alle piger, damer og kvinder for fællesskab og bekendtskaber.

14/1 kl. 10.30: Højmesse i Jersie Kirke v/sognepræst Lars Oliver Stuhr 21/1 kl. 10.30: Højmesse med dåb i Jersie Kirke v/sognepræst Hanne E. Schmidt

Torsdagstræf i Jersie Sognehus d. 18. kl. 19.30. Foredrag ved forfatter og

28/1 kl. 10.30: salmedigter Iben Krogsdal. I foredraget ”Fuldmagt til liv” taler Iben Krogsdal Højmesse i Jersie Kirke v/sognepræst om, hvordan kristendommen stadig kan være vigtig for os i dag. Læs mere om foredraget i folderen, der kan hentes i bl.a. sognehuset eller se mere på vores Hanne E. Schmidt. Efterfølgende er der kirkekaffe for alle i hjemmeside. Menighedshuset. Fredagstræf i Jersie Sognehus d. 26. kl. 17.00 Hyggeligt samvær. Tilmelding og køb af billetter (kr. 50,-) til spisning og underholdning skal ske på Jersie Kirkekontor, Birkevænget 40 eller i Solrød Strandkirke, Mosevej 1 senest torsdag d. 25. januar. Yderligere information på www.jersie-skensved.dk Kirkebilen kører efter fast rute til alle gudstjenester. Ved spørgsmål henvises til kirkekontoret eller www.jersie-skensved.dk

KONTAKT Kirkekontoret, Mosevej 1, 2680 Solrød Strand, tlf. 56140055, mail: anma@km.dk. Åbent man-tors: 10-14 (1. tirs. i mdr. først fra kl. 10.15) Tors. tillige 16-18, KUN i Havdrup sogn, Bistrupvang 33. Fredag fra 10-12. Jersie Sognehus, Birkevænget 40, tlf. 6142288, 7204@sogn.dk. Man-tors 10-14.

Sognepræst Hanne E. Schmidt 40250050 mail: hasc@km.dk

Graver Birgit Tornquist 21737969 mail: jersiegraver@pc.dk

Vikarierende sognepræst Lars Oliver Stuhr 61350230, mail: lost@km.dk

Menighedsrådsformand Peter Klokker, 2120 9060 mail: 7204@sogn.dk


20

JANUAR 2018

GUDSTJENESTER Søndag den 7. januar Solrød Strandkirke kl. 11.00 Gudstjeneste Præst: Charlotte Gravesen Søndag den 14. januar Solrød Strandkirke kl. 11.00 Gudstjeneste Præst: Leif Ellerbek lørdag den 20. januar Solrød Kirke kl. 12.00 Dåbsgudstjeneste Præst: Leif Ellerbek

Konfirmandgospel 2018

FREDAGSTRÆF

Kom og oplev et af årets absolutte højdepunkter i Solrød Sogn, når ca. 80 af årets konfirmander synger gospel. Gudstjenesten afslutter konfirmandernes gospelweekend og kirken er altid stuvende fuld med familie, venner og menighed.

Jersie-Solrød Menighedspleje afholder månedligt FredagsTræf

Gospelgudstjenesten ledes af præst Charlotte Gravesen og dirigent for gospelkoret Joyful Noise, Peter Bernhard. Alle er velkomne! Efter gudstjenesten serveres der saft, kaffe/te og teboller. Solrød Strandkirke søndag den 21. januar kl. 11.00.

Søndag den 21. januar Solrød Strandkirke kl. 11.00 Konfirmandgospelgudstjeneste Præst: Charlotte Gravesen

Tirsdag den 30. januar Solrød Kirke kl. 19.30 Aftengudstjeneste Præst: Leif Ellerbek

Babysalmesang Nyt hold begynder torsdag den 4. januar 2018. Der er ledige pladser på holdet kl. 9.30 Tilmelding skal ske på mail til kordegn@solrodkirker.dk med følgende oplysninger: mor og barns navn, telefonnummer og adresse

www.solrodkirker.dk

Tilmelding og køb af billet kan ske på Solrød og Jersie kirkekontorer senest torsdag den 25. januar.

TIRSDAGSCAFEEN er åben for alle og finder sted i Solrød Strandkirke kl. 14.00 16.00 Tirsdag den 16. januar - Foredrag om Matador Tirsdag den 30. januar - Foredrag med Sarah Krøger Ziethen, hospicepræst

Lørdag den 27. januar Solrød Strandkirke kl. 12.00 Dåbsgudstjeneste Præst: Carsten Mølgaard Hansen Søndag den 28. januar Solrød Strandkirke kl. 11.00 Gudstjeneste Præst: Carsten Mølgaard Hansen

Fredag den 26. januar 2018 Kl. 17.00 i Jersie Sognehus

Nadversnak over kirkekaffen Søndag den 28. januar indbyder præsterne til en kort samtale i kirken efter gudstjenesten. Vi begynder med en kop kaffe, og så håber vi, at I vil give jeres mening til kende om den måde, vi holder nadver på i vores kirker. Vi nærmer os afslutningen på en prøveperiode, hvor biskoppen har givet os lov til at indlede nadveren med nogle andre ord, end dem der står i ritualbogen. Vi fortæller lidt om, hvad forskellen er på det vi gør og det, der står i ritualbogen. Og vil så gerne høre jeres mening.

Menighedsrådsmøde Næste møde er den 11. januar 2018 kl. 18.00 i Solrød Strandkirke. Dagsorden kan hentes på kirkekontoret fem dage før mødet. Næste annonce kommer i Lokalavisen tirsdag den 30. januar 2018. KIRKEKONTORET Mosevej 1, 2680 Solrød Strand Telefon 5614 0055 kordegn@solrodkirker.dk Åbent: Mandag - torsdag kl. 10.00 - 14.00 Fredag kl. 10.00 - 12.00 Torsdag træffes kordegnen kl. 16 18 i Havdrup Sognehus, Bistrupvang 33, 4622 Havdrup

www.facebook.com/solrodkirker


21

Vi bor her .dk

SOLRØD

FÅ LOKALE NYHEDER PÅ FLERE MÅDER

Solrød Medie Hus tilbyder de sidste nye NYHEDER OnLine Avisen Udkommer på www.viborher.dk under E-AVISER hver mandag med direkte links til artikler og annoncer Den bliver også lagt på Facebook hver mandag.

www.viborher.dk Her kan du læse nyheder fra Solrød og omegn - hvad sker der i kommunen... Du har også mulighed for annoncering med moduler på vores hjemmeside FOR ANNONCERING KONTAKT: Henning mail:hap@solrodmediehus.dk mobil: 4038 1501 Jimi mail:jab@solrodmediehus.dk mobil: 4047 4494 FOR PRESSEMEDDELELSER, ARTIKLER ELLER LÆSERBREVE KONTAKT: Lotte mail:lab@solrodmediehus.dk

“Vi bor her - Lokale nyheder” På vores Facebook kan du læse spændende artikler fra Solrød og omegn, samt deltage i gode og konstruktive debatter. Nyhedsbrev “tilmeld dig på www.viborher.dk” Nyhedsbrevet udkommer hver fredag via mail. Her kan du læse TOP-historierne fra ugens løb i Solrød og dit nærområde

Netavisen solrød 22 jan  
Netavisen solrød 22 jan  
Advertisement