__MAIN_TEXT__

Page 1

Välkommen hem! Liv & karriär i Sollefteå De vände hemåt

Möt Andreas och Hanna Ribbefors

Från Knivsta till Junsele Familjen Callicoat drog norrut och tog företaget med sig

Närhet och gemenskap En aktiv vardag i Sollefteå

HITTA JOBBET

i Sollefteå Massor av platsannonser!


2

Välkommen hem! DU SOM FÅR hem den här broschyren har vid något tillfälle bott i Sollefteå kommun och vi vill använda det här tillfället att välkomna dig tillbaka. Mycket har hänt de senaste åren och vi tycker att det skulle vara jättekul om du är intresserad av att flytta tillbaka till vår expansiva kommun med stora planer för framtiden. Vårt näringsliv växer och besöksnäringen slår nya rekord. Det byggs och satsas inom flera olika branscher samtidigt som finns det tydliga planer på ett antal intressanta investeringar inom en snar framtid. Vi är övertygade om att barnen är viktigast och därför investerar vi mycket tid och pengar inom utbildning och barnomsorg. Vi bygger nya moderna skolor och vi är ledande inom digitalisering av skolan. Samtidigt finns mycket av det

Det finns gott om anledningar att hitta tillbaka till Sollefteå och i den här broschyren lyfter vi fram några av dem tillsammans med information från arbetsgivare i kommunen som gärna vill komma i kontakt med potentiella hemvändare.

som du säkerligen minns tillbaka på med glädje kvar. Den fantastiska naturen som bjuder in till äventyr och rekreation. De snörika vintrarna, skidspår- och anläggningar i världsklass och aktiviteter året runt. Kvar finns tryggheten, engagemanget och en stark gemenskap som gör att du snabbt blir en del av samhället. Här får du också möjligheten att hitta balansen mellan karriär och fritid. Det mesta som du behöver finns i din närhet och tiden du slipper lägga på transport och logistik kan du spendera på att göra det du älskar istället. Här kan du hitta ditt drömboende till rimliga priser och pengarna du sparar kan du också använda till att göra det du älskar. Det finns gott om anledningar att hitta tillbaka till Sollefteå och i den här broschyren lyfter vi fram några av dem tillsammans med

information från arbetsgivare i kommunen som gärna vill komma i kontakt med potentiella hemvändare. Har du frågor om exempelvis hur det är bo i Sollefteå nu för tiden, hur arbetsmarknaden ser ut eller vilka möjligheter som finns för entreprenörer som vill etablera sig här? Tveka inte att höra av dig genom att använda kontaktuppgifterna på baksidan eller kolla in våra kanaler i sociala medier.

Välkommen hem! Åsa Sjödén

Ordförande kommunstyrelsen i Sollefteå


3

Digitalisering Hemvända lärare trivs med

närheten SOM SÅ MÅNGA andra valde Hanna och Andreas Ribbefors att plugga vidare efter gymnasiet. De lämnade Sollefteå för lärarstudier i Umeå utan planer på att komma tillbaka men riktigt så blev det inte. – Efter studenten hann vi jobba i Sollefteå ett år innan vi drog upp till Umeå. När vi började närma oss examen så fick jag erbjudande från kommunen här hemma om ett jobb som var som klippt och skuret för mig, berättar Hanna och Andreas fortsätter: – Det var kring jul 2007 och vi hade egentligen börjat söka jobb på alla möjliga ställen utom hemma, men tänkte att vi kunde mellanlanda i Sollefteå ett tag. Boende hade vi ju hos våra föräldrar och jobbet lät intressant. Hanna tog jobbet och flyttade hem, Andreas hakade på strax efter. Med lärarutbildningen i bagaget var det inga problem att hitta jobb och den tillfälliga hemvändningen började sakta men säkert bli permanent.

– När vi väl kom tillbaka så insåg vi att allt vi behöver finns här. Snart kom det in barn i bilden också och då bekräftades fördelarna med att bo i Sollefteå ännu mer, konstaterar Andreas. Båda två jobbar som högstadielärare och är överens om att utvecklingsmöjligheterna inom skolan i kommunen är stora. Framför allt satsningen på digitalisering är något som sticker ut och bidrar till känslan av att ligga i framkant. – Vi var en av de första kommunerna som bestämde sig för att alla elever ska ha en digital enhet av något slag. Kanske ännu viktigare är att vi också har utvecklat ett sätt att jobba digitalt som verkligen fungerar, faktiskt så bra att Google har använt oss som referensskola i olika sammanhang! Familjen Ribbefors har en minst sagt aktivitetsfylld vardag med bl.a. gymnastik, skidåkning och fotboll. En sak som föräldrarna i familjen ser som en stor fördel med livet i

AV SKOLAN

Familjen Ribbefors Andreas, 35, Hanna, 35, William, 8, Hugo, 7 och Olivia 4. Bor: 300 kvm villa på Djupvägen. Gör: Jobbar som lärare, går i skola och förskola. Föreningsliv och idrott. Gillar mest med Sollefteå: Närheten, tryggheten, billigt att leva och bo.

Sollefteå är närheten till både jobb och fritid. – Det är ju max 10 minuter med bil till allt, oavsett om man ska handla, skjutsa till träningar eller hämta kvarglömda grejer på skolan. Dessutom är det gångavstånd till det mesta så barnen kan ta sig iväg på mycket själva, säger Hanna. Ytterligare en fördel som familjen nyligen kom i närkontakt med är prisläget på bostadsmarknaden. Förra sommaren sålde de nämligen villan på Vinkelgatan och blev ägare till en nyrenoverad sekelskiftesdröm på Djupövägen med väl tilltagen takhöjd, burspråk och trägolv i original. Andreas berättar mer: – Vi skulle bara gå på visning egentligen men föll pladask och slog till. Hade huset legat i någon storstad så hade vi aldrig kunnat köpa det men här får man fortfarande väldigt mycket hus för pengarna!

Att utnyttja modern teknik och rusta eleverna för ett digitalt arbetssätt är viktiga delar av dagens skolverksamhet. Sollefteå kommun var tidiga med att exempelvis jobba enligt IT-planer och skapa interaktiva klassrum, med det var för ca. 5 år sedan som man la i den extra växel som idag gör att skolan ligger i framkant när det gäller digitalisering. – Kring 2013 började det pratas mycket om 1-1-koncept i landet, alltså att alla elever i skolorna skulle utrustas med varsin digital enhet. Mycket av diskussionerna handlade dock mer om utrustning än om arbetssätt så när vi bestämde oss för att haka på så valde vi ett annat spår, förklarar Joakim Edholm som är biträdande IT-chef på Sollefteå kommun och som har varit med och byggt upp det digitala arbetssättet i Sollefteås skolor. – Vi startade ett projekt som vi kallade ”Pedagogiskt utvecklingsprojekt med IT-stöd” och fokuserade på pedagogik och hur tekniken skulle användas snarare än vilka maskiner

Faktum är att vi ligger så långt fram att Google själva är intresserade av hur vi jobbar och har använt oss som referens-skola i flera sammanhang

som skulle vara inblandade. Vi byggde också upp en Spotify-liknande modell som ger pedagogerna tillgång till ett enormt smörgåsbord av läromedel. Ett vägval som visade sig slå mycket väl ut. IT-miljön bygger på Googles produkter och tjänster och är idag både uppskattad och väl inarbetad hos lärare, elever och föräldrar. – Faktum är att vi ligger så långt fram att Google själva är intresserade av hur vi jobbar och har använt oss som referens-skola i flera sammanhang. Det är verkligen ett kvitto på att vi jobbar på rätt sätt!


4

Uppflyttad entreprenör med smak för klassiska snitt

Familjen Callicoat Elaine, 48, Mattias, 44, Vera, 7, Elis, 4. Bor: Prästgården i Junsele Gör: Driver företaget Din egen resa och Vintage by Callicoat Gillar mest med Junsele: Människorna, naturen och småskaligheten.

FÖR UNGEFÄR ett år sedan valde Elaine Callicioat och hennes familj att byta storstadslivets pendling, planering och tidspress mot en närmare vardag i Junsele. I flytten tog hon inte bara med sig maken och barnen utan även sitt nystartade företag. – Jag hade precis slutat på ett jobb som dels krävde tre timmars pendling om dagen och som jag dessutom otrivdes med. Istället hade jag bestämt mig för att starta eget och jobba med ledarskapsutveckling kombinerat med en typ av kroppsbehandlingar som heter Art Neuro, berättar Elaine som vid den tiden bodde i Knivsta och hade källaren full med vintagekläder. – Det som började som en passion för gamla kläder växte till en liten butik som vi hade på sidan av. När vi flyttade hade vi dryga tusentalet plagg från 30-70-talet i lager som självklart fick följa med till Junsele. Så en vintagebutik ryms också inom företaget. Har man butik så är det förstås praktiskt med yta och det är inget familjen Callicoat har någon brist på numera. De bor nämligen i den gamla prästgården som med sina stora ytor mer än väl rymmer både familj och kläder. Punschverandan, kakelugnarna och den väl tilltagna gräsmattan var också bidragande

orsaker till att huset föll dem i smaken. – Mattias mormor och morfar bodde här och han tillbringade sina barndomssomrar här, och vi  har  åkt till Junsele varje sommar sedan vi träffades.  Husets tidigare ägare hade en loppis som vi var inne på för ett par år sedan och redan då skojade vi om att vi borde köpa det. När vi kom tillbaka året efter hade jag fortfarande känslan av att jag ville bo här och när ägaren frågade om vi var intresserade på riktigt så blev det mer eller mindre ett spontanköp, berättar Elaine. – Det blev lite plötsligt men vi trivs hur bra som helst! Barnen gillar skolan och de får åka både skidor och skridskor på idrotten. Och vi har ju så mycket mer tid över, jag tror faktiskt att vi har gått på bio oftare här i Junsele än vi hann med i Knivsta, konstaterar Mattias  som är barnboksförfattare och journalist. – Som entreprenör finns det massor av möjligheter här, både i kommunen och i närområdet. Alla behöver varandra på ett annat sätt här än i storstäderna så det är lätt att hitta intressanta samarbeten, säger Elaine och Mattias fyller i: – Att vi valde att flytta hit har verkligen gett en högre livskvalité. Det kanske låter klyschigt men ibland frågar vi oss varför inte alla bor här?


Bilda ett aktiebolag så bjuder vi på bolagsbildningen

Bildar du ett AB med brutet räkenskapsår så bjuder vi på kostnaden av att bilda bolaget. Det motsvarar ett värde på 4 600 kr.

5

Hos oss på LRF Konsult får du även en timmes gratis starta-eget rådgivning.

Kvalificerad Redovisningskonsult och en Skogsekonom

Kontakta Louise eller Michael, Auktoriserad Redovisningskonsulter i Sollefteå för råd och kunnande.

Välkommen!

Vill du bli en av våra medarbetare? Vi är redan i dag en stor aktör i Sollefteå med 14 anställda som gärna vill bli fler.

TÄNKER DU Ett axplock av våra tjänster: • Skatterådgivning • Bokslut & deklaration • Fastighetsförmedling • Juridik

STARTA EGET...

WE ARE RELIABLE

Bilda ett aktiebolag så bjuder vi på bolagsbildningen

Fördumer infomed lrfkonsult.se/solleftea Bildar ett AB brutet räkenskapsår såÅhman bjuder vi på kostnaden avLouise Frederiksen Michael 0620-259 Tel. 0620-259 29 att bilda bolaget. Det motsvarar ett Tel. värde på 4 24 600 kr. michael.ahman@lrfkonsult.se

louise.frederiksen@lrfkonsult.se AQ Group är en global tillverkare av komponenter

Hos oss på LRF Konsult får du även en timmes gratis och system för industrikunder med höga krav. Den Kunden Storgatan 106, 881 40 Sollefteå starta-eget rådgivning. konsoliderade kunskapen i AQ Group, tillsammans Anneli Solin 0620-259 25 i fokus lrfkonsult.se med en global närvaro, erbjuder unika fördelar Kontakta Louise eller Michael, Auktoriserad Redovisningskonsulter i Sollefteå för råd och kunnande.

Följ oss gärna på www.facebook.com/jobbochmedarbetareregionvasternorrland

Enkelhet Välkommen!

för kunder runt om i världen.

WE ARE RELIABLE AQ Group är en global tillverkare av komponenter och system för industrikunder med höga krav. Den konsoliderade kunskapen i AQ Group, tillsammans med en global närvaro, erbjuder unika fördelar för kunder runt om i världen.

Entre-söker just nu: Vi prenörsKunden i fokus

Du behövs i Sollefteå!

• anda B2B-säljare till framgångsrik kontraktstillverkare Enkelhet • Mekanikkonstruktör till framgångsrik kontraktstillverkare

Visste du att det finns över 200 yrken i Region Västernorrland och att vi är länets största arbetsgivare? Tyngdpunkten ligger förstås på yrken inom vården, men det finns många andra verksamheter med spännande innehåll. Kort sagt, hos oss finns något för alla.

Mod och EntreTycker du att det låter intressant? respekt

Våra lediga tjänster, och möjlighet att lämna intresseanmälan, finns på www.rvn.se/jobb

prenörs-

Läs mer på: andaaqg.se/sv/lediga-tjanster

För mer information om E-Serien: AQ Components Västerås AB Kretskortsvägen 6 SE-721 36 Västerås Tel växel +46 21 470 33 30 Mail: aqcv.cabiflex@aqg.se idag.www.aqg.se

Michael Åhman Louise Frederiksen Urval kommer att ske löpande, så skicka gärna in din ansökan redan Tel. 0620-259 24 Tel. 0620-259 29 För mer information om E-Serien: Mod och För michael.ahman@lrfkonsult.se louise.frederiksen@lrfkonsult.se AQ Components Västerås ABmer information om F-Serien: Kostnads- respekt Kretskortsvägen 6 AQ Enclosure Sollefteå AB SE-721 36 Västerås

effektivitet

Kostnadslrfkonsult.se effektivitet

Tel växel +46 21 470 33Övergårdsvägen 30 4 Mail: aqcv.cabiflex@aqg.se SE-881 41 Sollefteå www.aqg.se

Tel. +46 620 256 00

Mail: info.aqenso@aqg.se För mer information om F-Serien: AQ Enclosure Sollefteåwww.aqg.se AB Övergårdsvägen 4 SE-881 41 Sollefteå Tel. +46 620 256 00 Mail: info.aqenso@aqg.se www.aqg.se


Sollefteålivet 6

NÄRHET förenklar så mycket! I Sollefteå är det nära till det mesta - jobb, skola, aktiviteter och friluftsliv - oavsett om du bor mitt i stan eller ute i någon av byarna. Logistiken blir så mycket enklare och ju mindre tid du spenderar på att pussla ihop din vardag, desto mer tid blir det över till sånt du tycker är kul. Ungefär såhär kan en vanlig dag i Sollefteå se ut.

Lobbyjobb! Planeringsmöte med kunder kan man ju lika gärna ha på Hallstahotellet. Trevlig utsikt och smidigt att följa upp med…

Åkte hemifrån 07.40, klev in på jobbet 08.05. Lämnat barn på skola och förskola, hämtat mobilen som jag självklart glömde hemma och hann även med att ställa in timern på motorvärmaren. Livspusslet blir lättare när det är nära!

Knallade ner på stan och mötte upp lunchgänget.


7

Här låg Sollefteås sista trafiklljus. Nu har vi bara rondeller, något man blir lika glad över varje gång man kommer iväg lite för sent till gymnastikträningen.

Promenerar hemåt i lugnet. Skyline från solsidan, det är ju onekligen rätt fint här!

…en friskvårdstimme i skidspåret! Bra spår men tungt uppför, nästa gång blir det nog slalom istället :)

En fördel med att det är så nära överallt är att det inte är några problem att hinna ner på ett litet onsdagsquiz på puben efter träningen.


5

tycker till

8

Vad är det bästa med livet i Sollefteå?

Sofia Lindahl Verksamhetschef för Hälso- och sjukvården i Sollefteå kommun – Närheten till allt, en enkelhet som underlättar livspusslet. Drivkraften och samhörigheten i befolkningen och arbetslivet. Ett rikt föreningsliv som utvecklar och stimulerar både barn och vuxna. Jag är stolt över att vara Sollefteåbo!

Emma Tarberg

Frida Lenander

Emmas Skafferi AB i Junsele

Lärare i matematik och fysik på Sollefteå Gymnasium

– Närheten till allt. Vi har ett par minuter till skola, arbete och affärer, det är fantastiskt! Naturen är också galet fin, det finns något för alla. Sedan är det förbaskat skönt att slippa bilköer.

David Eklöf OLD OAK / KREATIV EVENT SOLLEFTEÅ AB – Det första jag kommer att tänka på är gemenskapen och att det är så nära till allt! Jag uppskattar gemenskapen, enkelheten och närheten till allt från vänner och företag att samarbeta med till friluftsliv och sportaktiviteter.

– Jag flyttade hit för naturen! Jag bor jag i Resele vilket passar perfekt, avsides men ändå nära service och aktiviteter. Jag gillar känslan av att vara i ett sammanhang, att vi är en engagerad by i en livskraftig landsbygd. Jag har bott i både Stockholm och Umeå tidigare men det här passar mig bättre, att bo lantligt i Resele och ha nära till den mysiga småstadskänslan i Sollefteå!

Zoe Lidbom Leg. Fysioterapeut på Rehabteamet, Sollefteå kommun – Det bästa med livet i Sollefteå är att jag har närhet till det som är viktigt för mig. Här finns min familj och mina vänner. Det är också nära till naturen där jag kan utföra flera av mina större intressen. Kombinationen av dessa faktorer gör att mitt liv som boende i Sollefteå kommun ger mig en god livskvalité. Att flytta tillbaka kändes helt rätt för mig, jag har inte ångrat mig en endaste gång!


9

Statens Servicecenter ETABLERAR SIG I SOLLEFTEÅ

IT-företag i framkant

och anrikt tryckeri under samma tak PÅ ÖVERGÅRD i Sollefteå ligger Alinea Medieteknik, ett företag som kombinerar traditionell tryckeriverksamhet med en för branschen otraditionell lösning på en tidskrävande del av vardagen. SJÄLVA TRYCKERIET i Sollefteå startades av makarna Roland och Ann-Mari Karlsson för precis 50 år sedan. Idag drivs det vidare som familjeföretag med sonen Stefan och hans fru Carina i spetsen. – Här på tryckeriet har vi alltid försökt hänga med i utvecklingen, vi var bland annat ett av de första företagen som började använda datorer i verksamheten och vi var först i världen bland tryckerier att låta våra kunder räkna fram priser på trycksaker direkt via en app, säger Carina. Appen utvecklades så småningom till PrintInMind, en unik

lösning för att korta ner tidskrävande uträkningar och offertarbete inom den grafiska branschen. Företaget bakom den avancerade beräkningsmotorn heter ArifiQ och är nära knutet till Alinea. Det har nämligen samma ägare och håller till i samma lokaler. – När jag kom in i företaget så märkte jag att prisberäkningarna var svåra och slukade enorma mängder tid. I och med att både jag och Stefan är systemvetare i grunden så började vi se oss om efter något bra system för att effektivisera offertarbetet. Vi lyckades inte hitta något så vi bestämde oss för

att utveckla ett eget, förklarar Carina. I och med att de var först med ett system som bland annat gör det möjligt för kunder att själva räkna ut priser på trycksaker direkt via en webbportal så fick ArifiQ mycket uppmärksamhet inom den grafiska branschen. Detta ledde i sin tur på att företaget deltog i innovationsprojektet VInnova och spenderade fyra veckor i Silicon Walley för att utveckla produkten ytterligare och pitcha den för olika intressenter i branschen. – Idag används systemet av kunder från hela världen. USA är förstås en stor marknad för oss

men vi har många kunder runt om i Europa, i Israel och Australien. Att vi håller till här i Sollefteå bidrar faktiskt lite extra till vårt varumärke, många av de vi träffar blir extra intresserade när de hör att vi utgår från norra Sverige, berättar Carina och fortsätter: – Andra fördelar med driva företaget i Sollefteå är att vi har väldigt lojala anställda som brinner för det vi gör. De trivs med att vardagen är lätt att få ihop när det är så nära till allt och vi trivs med att vi får behålla vår personal. Då är det mycket lättare att bygga ett starkt team och utvecklas tillsammans!

I december förra året tog regeringen beslut om att decentralisera fler jobb från storstäder ut i landet, ett beslut som bland annat innebär att Statens Servicecenter omlokaliserar delar av sin verksamhet till Sollefteå. Myndigheten som idag finns i Gävle, Östersund, Stockholm, Eskilstuna och Göteborg har som uppdrag att effektivisera statsförvaltningen och minska administrationskostnaderna. Planen är att Sollefteåkontoret ska vara igång med sina 20 årsarbetstillfällen senast den 30:e september 2019.

– Vi har uppvaktat ministrar länge för att de inte ska glömma bort oss i Sollefteå när det är dags för etableringar och omflyttningar, berättar Åsa Sjödén, kommunstyrelsens ordförande i Sollefteå. – Vårt arbete slog väl ut, en etablering med 20 nya jobb betyder jättemycket för oss här i Sollefteå, särskilt eftersom det blir en bra blandning av jobb när en helt ny arbetsplats ska byggas upp. Möjligheterna att enheten växer är dessutom stor och det innebär ju ännu fler arbetstillfällen. Det lönar sig att hålla sig framme!


10

VI SÖKER EN BILSKADETEKNIKER!

Lidström & Enqvist är ett av de större verkstadsföretagen i Sollefteå kommun. Här finns serviceverkstad, skadeverkstad, glasmästeri och lackering. Som bilskadetekniker är du framför allt ansvarig för att utföra alla typer av bilskadereparationer med hög kvalitet och effektivitet. Du bidrar till våra varumärkens värde genom pålitligt och kostnadseffektivt arbete. Tack vare ditt professionella utförande bidrar du också till att bibehålla värdet på kundens fordon.

Just nu söker vi elektriker och projektledare El Gå in på www.feka.se/lediga-jobb/ för att läsa mer om de olika tjänsterna och se andra lediga jobb. Skicka din ansökan till info@feka.se Vi är verksamma inom: El I Entreprenad I Kyla/värme I Säkerhet I Fastighet I Kontor

Läs mer om oss: www.lidstromenqvist.se Läs mer om tjänsten: www.platsbanken.se Ansökan och frågor, endast via: jorgen@lidstromenqvist.se

0620-577 30 info@feka.se • www.feka.se 0620-107 00 • www.lidstromenqvist.se • Industrivägen 7, 88135 Sollefteå

Är du vår lösning?

Vi söker erfaren redovisningskonsult På Baker Tilly Asplunds är vi idag 17 medarbetare fördelade på kontoren i Sollefteå, Ramsele och Kramfors. Vi ger företag, oavsett storlek, det bästa från två världar – servicekänslan och det personliga engagemanget hos en lokalt ägd byrå i kombination med resurserna och specialistkompetensen i en global organisation. Vi söker en erfaren redovisningskonsult och dig som vill vara med och leverera framtidens tjänster. Vi tror att du är en pigg redovisningskonsult, med några års erfarenhet, som vill vara med där det händer och som söker nya utmaningar. Dina blivande kollegor trivs på jobbet, vi har högt i tak och är ett härligt gäng. Otroligt seriösa, men inte speciellt allvarliga! Vill du veta mer? Ring eller skicka dina ansökningshandlingar till:

Hanna Hedin hanna.hedin@bakertilly.se 070-588

Sollefteå 0620-570 50 Ramsele 0623-109 70 Kramfors 0612-650 550

www.bakertilly.se

En bra grej: Vi har massor att göra hos oss på ADC. En mindre bra grej: Vi hinner inte riktigt med oss. Lösning: Vi behöver bli fler! På ADC jobbar vi med att hjälpa våra kunder att synas. Vill du också göra det? Just nu söker vi en formgivare för produktion av annonser och trycksaker. Verkar det vara något som passar dig? Gör dig synlig för oss genom att skicka in din ansökan till: info@adc.se

Järnvägsgatan 12, Sollefteå Ringvägen 4, Kramfors


11

Vi söker en Erfaren och driven mekaniker Sahléns Bil i Sollefteå är auktoriserad återförsäljare för Hyundai och Fiat med bilhall samt Meknomen bilverkstad. Företaget omsätter ca. 55 miljoner, har 12 st. anställda, levererar 450 - 500 bilar per år och erbjuder ett brett sortiment med miljöbilar, familjebilar, företagsbilar och transportbilar.

Vi söker dig som har arbetat ett antal år som mekaniker inom bilbranschen och vill bli en viktig kugge i ett team som befinner sig i en expansiv fas. Du är ordningsam och har ett strukturerat arbetssätt. Du har dessutom stor drivkraft och en god förmåga att arbeta självständigt och du är villig att med stort engagemang hjälpa till att vidareutveckla vår verksamhet. Intervjuer kommer att ske löpande, så vänta inte med att skicka in din ansökan. Frågor besvaras av Lennart Nilsson: 0620-78 10 97 Ansökan skickas till: lennart@sahlensbil.se

Öppet i Sollefteå: mån 9.00-17.00 tis-fre 8.00-17.00 lör 10.00-14.00

På Olja & Sanitet jobbar vi med värmepumpar, VVS-service samt större och mindre VVSentreprenader. Är du intresserad? Maila: micke@oljasanitet.nu och berätta om dig själv.

Öppet: Mån-tors kl 9.30-17 Fre 9.30-16.30 Lör 10-13

0620-78 10 90 (vx)

Är Du vår nÄsta meDarbetare? Venttek Energi och Ventilation AB expanderar och söker just nu medarbetare! Vi söker ständigt efter erfarna och kompetenta medarbetare inom områden som fastighetsdrift, ventilation, styr och regler samt kyla. Känner du för att utvecklas och bli en i vårt fantastiska gäng så tveka inte! Hör av dig till oss! info@venttekab.se Fredrik: 070-264 41 48

Är du VVS-montör med några års erfarenhet?

Sollefteå, Övergårdsvägen 14, 0620-147 15 Ramsele, Storgatan 2, 0623-102 10

Vi söker en borrtekniker! TSB Borrentrepenad är ett borrföretag med lång branscherfarenhet och stor kapacitet. Vi utför kompletta arbeten inom energi-, vatten-, entreprenad- och styrd borrning. Vi söker en borrtekniker med kompetens inom styrd borrning, grundläggningsborrning, vatten/energiborrning, filterbrunnar, topphammarborrning och kärnborrning, injektering. Lastbilskort CE och grävmaskinsutbildning. Är du den vi söker? Skicka din ansökan till: Torgny Svensson torgny@tsbab.se 0706541758

Borrföretaget i Sollefteå

Diplomerad installatör för avlopp • 0620-135 40 • www.tsbab.se


12

VÅRDCENTRAL SOLLEFTEÅ CENTRUM - ett medlemsägt alternativ

Hur är det med vården då? SKRIVER MAN om att leva och bo i Sollefteå så är det svårt att inte nämna elefanten i rummet - sjukvården. Hur står det egentligen till med vården i området? Det har varit turbulent kring vården i hela Västernorrland under många år men situationen i Sollefteå har börjat stabilisera sig och nu finns det potential för utveckling. Utvecklingen sker parallellt med kampen om att få tillbaka BB till Sollefteå. Sollefteå sjukhus står kvar och är öppet, men med viss förändring av utbudet under senare år. I kommunen finns det även hälsocentraler i Sollefteå, Junsele, Ramsele och Näsåker. I Sollefteå finns även

en omtyckt och medlemsägd vårdcentral. Kampen för rättvis och jämlik vård har väckt stort engagemang i Ådalen och skapat en sammanhållning och initiativförmåga med enorm kraft bakom. Ett tydligt exempel är VOON, Vård och Omsorg i Norrland, en ekonomisk förening vars medlemmar nyligen startade den första privata vårdcentralen i Sollefteå och har siktet inställt på att etablera sig på fler ställen i Ådalen.

– VI ÄR EN KOMPLETT vårdcentral och finns till hands i livets alla skeden, säger Barbro Bergqvist som är distriktssköterska och jobbar med barnhälsovård på vårdcentralen. – Själv jobbar jag med barn som är från en vecka gamla upp till 6-åringar, men arbetet handlar lika mycket om att stötta föräldrarna. Kollegan Annicka Wattne Lundin, barnmorska, fyller i: – Vi har en otroligt bra teamkänsla och det är nära mellan läkare, sköterskor, ledning och

så vidare. Det skapar snabba beslutsvägar och blir framför allt smidigt för våra patienter! Annicka har hand om allt från preventivmedelsrådgivning och kontroller under graviditet till föräldragrupper och cellprovtagning. Både hon och Barbro ser positivt på utvecklingen av VOON, den ekonomiska föreningen som står bakom vårdcentralen. – Vi kommer att växa och utvecklas, både här hos oss och på eventuella nya enheter, så vi kommer definitivt att behöva bli fler som jobbar här. VOON

har stora planer och det finns massor av möjligheter att vara en del av dem, konstaterar Barbro. – Vården och på vilket sätt vi behöver den förändras ständigt men basal vård kommer alltid att finnas till hands. Och nu pågår exempelvis projektet Barnmorska hela vägen inom RVN som innebär att någon av barnmorskorna du träffar under

graviditeten följer med dig under resan till Sundsvall eller Örnsköldsvik i samband med förlossningen. Det går alldeles utmärkt att vara med i det även om man är listad som patient hos oss, förklarar Annicka och avslutar; – Vi samarbetar med regionen kring vården med målet att det ska bli bättre för alla inblandade!

SOLLEFTEÅ SJUKHUS - närhet och samarbete – HÄR PÅ AKUTEN gör vi i princip samma saker nu som innan strukturförändringen. De patienter som åker ambulans direkt till annat sjukhus är allvarliga olyckor, förklarar Frida Lassen, enhetschef på Akutmottagningen i Sollefteå. – Om patienten själv kommer till oss och söker vård efter att ha varit med om en olycka gör vi naturligtvis ett akut omhändertagande och bedömer vilken fortsatt vård patienten behöver och var hen bäst får denna vård. Mottagningen tar emot alla patientkategorier utom gynpatienter då det tyvärr inte finns någon gyn. jour. Bara ortopedis-

ka och kirurgiska patienter som behöver operation eller inneliggande vård skickas i dagsläget vidare till andra sjukhus. – Men det föregås alltid av en bedömning av oss och i de fallen avgör vi lämpligt transportsätt. Fördelarna som Frida ser med att jobba på sjukhuset är att det är lagom stort och nära mellan både enheter och personal. – God personkännedom bäddar för bra samarbete, hög patientsäkerhet och god vård, konstaterar hon och berättar att hon alltid har trivts med att jobba på Sollefteå sjukhus, – Jag har haft - och har fort-

farande - fantastiska arbetskamrater och stimulerande arbetsuppgifter både här på akuten och då jag jobbade på avdelning. Det är väldigt utvecklande att jobba på ett litet sjukhus då man får träffa alla olika patientkategorier, säger Frida och avslutar: - Vi har ett mycket bra akut omhändertagande i Sollefteå. Att man måste man åka längre om man behöver opereras akut eller läggas in för kirurgiska och ortopediska sjukdomstillstånd är förstås inte optimalt, men jag hoppas att vi inom snar framtid kan få tillgång till vårdplatser för den typen av patienter igen!


Höga Kusten

– mer än bara vackra vyer

för Stringo, Logosol och Gerdins, som alla tre är ledande teknikföretag i området. Syftet med föreningen är bland annat att marknadsföra Höga Kustens intressanta arbetsmarknad och samverka kring långsiktig kompetensförsörjning. – Idag har HKIG ett 30-tal medlemmar och föreningen är en utmärkt ingång till lediga jobb, exjobb, olika projekt och traineeprogram, förklarar Mia och passar på att lyfta några fördelar med att leva och bo i Höga Kusten. – Närheten gör att det går alldeles utmärkt att kombinera karriär och livspussel. Många av teknikföretagen här äger sina egna produk-

I SOLLEFTEÅ

MAJ

11-13 Sollefteå Marknadsmässa 19 Jakt-och fiskemässa i 26

Ramsele Sollefteå Big Meet Cruising

JUNI 1-17

Vi har massor av spännande företag som jobbar med unika produkter och i många fall vänder sig till en internationell marknad

Joakim Falk

ter och satsar mycket för att ligga i framkant så för den som vill jobba med forskning och utveckling finns det massor av möjligheter. Plus att företagen ofta är så nischade att fokus ligger mycket mer på samarbeten än konkurrens, säger hon och avslutar: – Den som har funderingar kring teknikjobb och karriär i Höga Kusten tycker jag definitivt ska höra av sig, vi har tillgång till ett stort nätverk i området och hjälper gärna till att lotsa vidare! Ett av medlemsföretagen som håller till i Sollefteå är AQ Enclosure (tidigare Gerdins) vars huvudsakliga verksamhetsområden är kundanpassade, plåtbaserade kapslingar

och andra typer av tunnplåtskonstruktioner. Joakim Falk som är VD för företaget ser stora fördelar med samarbetet. – Det viktigaste vi har som resurs i företaget är människorna. Mi a Att kunna hitta rätt personer med rätt kompetens är svårt i allmänhet och i Norrland i synnerhet, konstaterar han och fortsätter: – Som medlem i HKIG hjälps vi åt med att marknadsföra vår region med syftet att locka till oss duktiga människor, Det är en vinst för både företagen, regionen och den enskilde. Vi har  redan fått möjlighet att dra nytta  av gruppens arbete genom ett lyckat samarbete med Umeå Universitet. r

DET ÄR DOCK inte bara besöksnäringen som är på frammarsch. Det finns många exempel på företag inom teknikbranschen som sticker ut och Höga Kusten bjuder på en mycket intressant arbetsmarknad för personer med teknisk kompetens. – Vi har massor av spännande företag som jobbar med unika produkter och i många fall vänder sig till en internationell marknad, berättar Mia Wester som är verksamhetsansvarig på Höga Kusten Industrigrupp, HKIG, en förening startad av företag för företag i hela Höga Kusten-området. – HKIG startades av Nina Thelin, Malte Frisk och Peter Gradin, VD:ar

På gång

te es W

HÖGA KUSTEN ÄR HETT, både som besöksmål och varumärke, mycket tack vare ett starkt samarbete mellan de fyra kommunerna Härnösand, Kramfors, Örnsköldsvik och Sollefteå. Med hjälp av långsiktigt arbete och lyckad marknadsföring ökar attraktionskraften i området och turisterna strömmar hit från när och fjärran.

13

Norrlands Tulpanfestival, Backsjön 18 En kväll i juni – Helen Sjöholm, Jacke Sjödin m fl, Näsåker 17 Rabarberfestivalen, Kvarnå Trädgård 22-24 Midsommar i Junsele: Cruising Midsummer Meet, Djurparkens Dag 30 Lena Philipson, Junsele Djurpark

JULI

5, 12, 19, 26

Nipsommar, stadsparken Sollefteå 7 Helgum Blues & Rockfestival 10-11 Junsele Marknad 13 Ramsele Marknad 14 Classic & Veteranfordonsdagen, Ramsele 16 Nattloppis, Junsele 21-28 Nipyran med Laxfestivalen, Sollefteå

AUGUSTI

2-4 Urkult, Näsåker 15-20 Rafnastämman, Ramsele 17-19 Nipstadsmarschen, Sollefteå


14

Jobba hos oss!

Vi söker

redovisningskonsulter! På Contrado är vi idag 33 st anställda fördelade på 4 norrlandskontor, men vi behöver bli fler. Som anställd hos oss hamnar du i ett gäng av hängivna entusiaster, som hela tiden ser till kundens bästa. Att vi dessutom är en av 31 st ISO-certifierade byråer i Sverige, visar att vi alltid håller högsta kvalitet.

Redovisningsbyrån som hjälper sina kunder att nå sina mål!

Låter detta intressant? Skicka din ansökan till: linda.dahlberg@contrado.se

På Hotell Hallstaberget har friluftsmänniskor, nöjeslystna norrlänningar samt kunskapstörstande konferensgäster träffats sedan 1969. Efter en omfattande renovering och tillbyggnad 2012 kunde hotellet återfå sin forna glans och under hösten 2017 kom det till ytterligare 32st deluxerum med bastu, samt mer utrymme för fler konferensgäster i våra nya konferenslokaler.

Är du redo för ett karriärsdrag? Vi satsar och jobbar för att vara regionens exklusivaste och mest prisvärda hotellanläggning inom samtliga områden, därför söker vi nu eliten av medarbetare! För tillfället är det i köket vi behöver förstärkning. Låter det roligt och intressant? Skicka din ansökan till: bjorn@hallstaberget.se

Contrado Redovisning AB | Carlsborg | 881 50 Sollefteå 0620-566 30 | www.contrado.se | info@contrado.se

SOLLEFTEÅ KOMMUN

Vi söker trafiklärare! Vill du bli en del av vårt team? Kontakta oss!

0620-151 20 info@billstatrafikskola.se www.billstatrafikskola.se

Studera i Sollefteå Kompetensutveckling på din nya hemmaplan? Hos Reveljen hittar du bland annat möjligheter till: Studie- och yrkesvägledning Studierum & stöd i lärandet Tentamensmöjligheter Vuxenutbildning på alla nivåer Yrkeshögskoleutbildningar Läs mer på: reveljen.eu


15

SOLLEFTEÅ KOMMUN

Sollefteå kommun -

En förmånlig arbetsgivare! Som anställd i Sollefteå kommun har du rätt till en rad olika förmåner. Här listar vi några av dessa. Rekryteringsförmåner Sollefteå kommun har utvecklat ett särskilt förmånligt rekryteringspaket riktat mot ett antal yrkesgrupper såsom, - socialsekreterare - sjuksköterskor inom Hälso- och sjukvården - fysioterapeuter - arbetsterapeuter - lärare - civilingenjörer. Rekryteringspaketet har ett värde på 100 000 kronor och betalas ut enligt följande, - Flyttbidrag, personer som nyanställs inom dessa yrkesgrupper och bor utanför kommunen har rätt till en engångssumma på 25 000 kronor som flyttbidrag till Sollefteå kommun. - 15 000 kronor som betalas ut på den sjunde månadslönen. - 20 000 kronor efter två års anställning

Hemlängtan? Sveriges största mäklare finns lokalt i Sollefteå. Vi hjälper dig att hitta hem!

35-timmars arbetsvecka och rätt till heltid Arbetar du inom vården och omsorgen har du 35-timmars arbetsvecka som heltidsmått. Du har också rätt till heltidstjänst. Friskvårdsbidrag Som anställd har du rätt till ett friskvårdsbidrag på 2000 kr/år. Dessa kan du använda för alla aktivieter som står listade på Skatteverkets lista över förmåner för friskkvård. Kostnadsfri åkning i Hallstabergets längdskidspår. Personalbad Alla medarbetare i Sollefteå kommun som vill får fri entré till Ramsele badhus och friluftsbad, Näsåkers badhus, Risöns tempererade bad i Sollefteå, samt Junsele friluftsbad.

Tel. 0620-911 00

sollefteakramfors@fastighetsbyran.se

fastighetsbyran.se/sollefteakramfors

Funderar du på att flytta hem? Vi söker en kylmontör som även kan jobba med VVS och kamininstallationer. Vi kan erbjuda ett allsidigt, fritt och ansvarsfullt jobb! info@rormokarn.nu http://www.rormokarnsolleftea.se 0620-150 15

- 40 000 kronor efter fem års anställning.

www.solleftea.se

RÖRMOKAR´N


16

Välkommen hem!

Kontakta Helena Eriksson på inflyttarservice, helena.eriksson@solleftea.se, 0620-68 20 00 och SMS 070-234 24 02

Produktion: ADC Media • Tryck: Selma Solutions • Form: Nicklas Stavbom 2018

Sugen på att flytta hem igen, starta ett företag eller har du några andra frågor?

Profile for Sollefteå kommun

Välkommen hem!  

Välkommen hem!  

Advertisement