__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

nro 5/2015

Asumisen ja Rakentamisen erikoislehti

TVO - PAIKALLINEN TYÖLLISTÄJÄ ELVYTTÄÄ RAKENNUSALAA

Älykäs koti säästää energiaa LAKI Ryhmärakennuttaminen

-uusi uudisrakentamisen keino

24

Myytävää kohdetta

UNELMIEN KODIT Upeat asunnot esittelyssä! 1


NĂ„Y koska

YRITYKSESI KIINNOSTAA

Asumisen ja rakentamisen erikoislehti

2


6

24

TOIMITUSJOHTAJA Teppo Tuijula teppo.tuijula@solidhouse.fi 0500 530 942

VASTAAVA KUSTANTAJA Leena Tuijula leena.tuijula@solidhouse.fi

46

MYYNTIPÄÄLLIKKÖ Tiffany Sanzone tiffany.sanzone@solidhouse.fi 044 974 8745

ILMOITUSMYYNTI/ HAASTATTELUT Sanna Lehtosaari sanna.lehtosaari@solidhouse.fi 044 974 8746

75

14

ILMOITUSMYYNTI/ HAASTATTELUT Tiina Vikberg tiina.vikberg@solidhouse.fi 044 974 8914

TAITTO/ GRAAFINEN SUUNNITTELU Niina Ketonen niina.ketonen@solidhouse.fi

UNELMIEN KODIT

TAITTO/ GRAAFINEN SUUNNITTELU Linda Tuominen Äitiyslomalla

TOIMITUS Madeleine Berner

Solid House Marketing Oy Martinkatu 5, 20810 Turku Turuntie 1, 24100 Salo Y-tunnus 2585993-8 info@solidhouse.fi www.solidhouse.fi ISSN 2343-0249 ISSN 2343-0257

nro 4/2015

Asumisen ja Rakentamisen erikoislehti

SAMK - MITTAVA RAKENNUSPROJEKTI PORIN KESKUSTASSA LAKI Omakotitalon ostajalla on velvollisuus olla huolellinen!

31

Ostaisinko sijoitusasunnon? Auttaako kasvihuoneilmiö kasvihuonekaasujen päästöissä?

TOIMITUS Henna Keränen

72

Tilaa lehti!

TOIMITUS Johanna Dahlgren

VUOSITILAUS

49 €

Lähetä tilaus sähköpostitse osoitteeseen myynti@solidhouse.fi otsikoimalla viesti: TILAUS Solid House Magazine Seuraava Solid House Magazine ilmestyy 8.1.2016

Myytävää kohdetta

UNELMIEN KODIT Upeat asunnot esittelyssä!

5 lehteä (sis. alv)

Pidätämme oikeudet muutoksiin. Lisätietoja tilauksesta www.solidhouse.fi

Kannen kuva:

nro 5/2015

Asumisen ja Rakentamisen erikoislehti

3D Kuva Vizgravity Arkkitehti Arosuo Arkkitehdit Oy Pääsuunnittelu, Vesa Arosuo Projekti-arkkitehti, Rami Eräpohja Rakennuttaja Lemminkäinen Oyj

TVO - PAIKALLINEN TYÖLLISTÄJÄ ELVYTTÄÄ RAKENNUSALAA

Älykäs koti säästää energiaa LAKI Ryhmärakennuttaminen -uusi uudisrakentamisen keino

24

Myytävää kohdetta

UNELMIEN KODIT Upeat asunnot esittelyssä! 1

3


SOLID HOUSE MAGAZINE LAAJENEE!

Ilmestymme nyt myös

HELSINGISSÄ Kiinnostaako työ

MYYNNIN

AMMATILAISENA?

Lähetä työhakemus

Lähetä avoin hakemus myynti@solidhouse.fi

Kysy lisää 044 974 8745


PÄÄKIRJOITUS

Yritykset tarvitsevat lisää hyviä myyjiä

M

inulla oli haastattelussa henkilö, muuhun kuin myyntityöhön, joka kuvaili ensitöikseen kaikki osa-alueet, missä hän on loistava ja miten hänen taitonsa voisivat auttaa yritystämme menestymään paremmin. Kuinka hän on myös valmis oppimaan lisää jne.. Lopuksi hän vakaasti totesi, - mutta myyjä minä en ole! Hymyilin hiljaa itsekseni, koska hän oli juuri loistavasti myynyt itsensä minulle. Myyjä sana tuo jo itsessään ihmisten mieleen negatiivisia ja pelottavia ajatuksia. Siitä tunteesta olisi hyvä päästä eroon, koska suomalaiset yritykset tarvitsevat nyt jos koskaan hyviä myyjiä. Monen kuva myyntityöstä on, että se on rankkaa luukuttamista ja tyrkyttämistä. Moni vihaa myyjiä, mutta oikeasti he vihaavat huonoja myyjiä. Me emme halua, että meille tyrkytetään. Haluamme, että meitä opastetaan. Hyvä myyntityö on kuuntelemisen taitoa ja vahvaa tuotetuntemusta vaativaa asiantuntijatyötä, jossa asiakasta opastetaan ja autetaan löytämään ratkaisu tarpeeseen. Me kaikki tarvitsemme myyjiä. Tarvitsemme heitä kertomaan tuotteiden ja palveluiden ominaisuuksista. Tarvitsemme myyjiä päätöksentekoon. Juttelin aiheesta ystäväni kanssa ja hän totesi, että mikään ei ole niin ärsyttävää kuin jos esim. menee autokauppaan ja ihastuu johonkin kulkupeliin, joka ei oikeasti olisi kovinkaan järkevä ostos ja automyyjä ei lainkaan tue ja vahvista ihastuksen tunnetta. - Siinä oikein toivoo, että myyjä vain sanoo, että hei, tämä on järkevä ostos! Tämän myyntipuheen päätteeksi totean vielä, että myyntityö on erittäin antoisaa, koska se palkitsee jatkuvasti tekijänsä. Työ ei myöskään lopu koskaan. Hyvä myyjä ei ole koskaan työtön, päinvastoin, hän voi valita työpaikkansa. Myynnillistä syksyn jatkoa!

Leena Tuijula LKV, YKV

5


Perinteikäs rakennusliike panostaa asuntotuotantoon tarkoituksenaan tarjota ihmisille laatukoteja kaupungin mielenkiintoisimmista paikoista.

TIINA VIKBERG  TEKSTI  HENNA KERÄNEN

HUIPPUPAIKKOJEN RAKENTAJA

S

uomessa, Ruotsissa ja Norjassa toimiva Peab Oy on yksi Pohjoismaiden suurimmista ja perinteikkäimmistä rakennusliikkeistä. Suomen osuus Peabin liikevaihdosta on peräti 300 miljoonaa euroa ja yhtiö työllistää liki 750 henkilöä ympäri maan. Konsernina Peab on vahvasti mukana myös monessa rakentamiseen liittyvässä tukitoiminnassa.

Tavoitteena asuntotuotannon vahvistaminen Peab Oy toimii niin uudis- kuin korjausrakentamisenkin parissa, mutta etenkin Turun alueella yritys on tunnettu ennen kaikkea laadukkaasta omasta asuntotuotannostaan. – Tarkoituksemme on vahvistaa asuntotuotantoa entisestään ja samalla lisätä myös markkinaosuuttamme. Haluamme identifioitua vahvana ja varteenotettavana vaihtoehtona, joka tarjoaa asiakkailleen mielenkiintoisia asumiskohteita, kertoo Peab Oy:n Turun alueen yksikön johtaja Petri Valkeinen. Tavoitteen tukemiseksi yrityksessä on tehty viime aikoina paljon organisaatiomuutoksia ja myös Valkeinen itse on ollut toimessaan vasta reilun vuoden verran. – Tarvitsemme osaavan henkilöstön kehityksen tueksi. Sellaisen, joka osaa katsoa kasvun suhteen myös vuosien päähän, eikä pelkästään huomiseen, mies toteaa. 6

Vaikka nykyinen taloustilanne aiheuttaa vielä omat haasteensa, on Peabilla kuitenkin havaittu jo merkkejä rakentamisen suhdanteen pienoisesta noususta. – Turun alueella tilanne on jopa niin hyvä, että kaikki rakentamamme asunnot on jo käytännössä myyty, Valkeinen kertoo.

Uusia tonttipaikkoja kehittyviltä alueilta Peab Oy etsii jatkuvasti uusia tonttipaikkoja sekä lähitulevaisuutta että myöhempää ajankohtaa silmällä pitäen. Työssä noudatetaan kolmen S:n sääntöä, jonka mukaan paikan arvon ratkaisee sijainti, sijainti ja sijainti. – Turussa on selkeitä asuinalueita, joista monet liittyvät vahvasti keskustaan. Esimerkiksi uudet kauppakeskukset rikkovat kuitenkin tätä painotusta ja asuminen laajenee uusille kehittyville alueille, Valkeinen sanoo. Myös Peab Oy haluaa tarjota asiakkailleen jatkossa yhä enemmän vaihtoehtoja sekä asuinalueen että asuntojen puolesta. – Tärkeintä on huomioida asukas, joka kohteeseen muuttaa ja rakentaa sellaista, jossa ihmiset varmasti viihtyvät, Valkeinen pohtii. – Kun rakentamisen laatu on kunnossa, uskomme asuntoja hankkivien kiinnittävän huomiota nimenomaan meidän kohteisiimme. Ovathan ihmiset autoissakin merkkiuskollisia, hän jatkaa.


”Yksi Peab Oy:n tämän hetken pääkohteista on jo paljon kiinnostusta herättänyt Kakolanmäen alue..”

Kakolanmäki kiinnostaa

Laadukasta jälkeä huippusuunnittelijoiden voimin

Yksi Peab Oy:n tämän hetken pääkohteista on jo paljon kiinnostusta herättänyt Kakolanmäen alue, jonne yritys alkaa rakentaa loppusyksyn aikana ensimmäistä kerrostaloaan. Alue on mielenkiintoinen, sillä loistavasta sijainnistaan huolimatta se ei ole vielä kovin monen turkulaisen tietoisuudessa. – Kakola on itsenäinen ja vahvasti kehittyvä asuinalue, jossa voi samaan aikaan olla sekä aivan keskustan tuntumassa, että omassa rauhassaan, Valkeinen kertoo.

Kakolanmäelle rakentuvat kohteet eivät ole huippuluokkaa pelkästään sijaintinsa, vaan myös arkkitehtuurinsa puolesta. Suunnittelun lähtökohtana onkin ollut, että laatu saa näkyä. – Haluamme osaltamme kehittää Kakolaa korkeatasoisen asumisen alueeksi. Näköalapaikasta puhuttaessa on tärkeää, että esimerkiksi parvekkeet ovat isoja, jotta näkymistä voi nauttia, Valkeinen pohdiskelee.

Myös Peabin tontilta on Turun keskustaan alle 2km matka, Aurajoelle puolestaan vain muutamia satoja metrejä. Lisäksi korkealle kukkulalle rakentuvista kerrostaloista avautuu lähes rajoittamattomat näköalat sekä merelle, että läpi kaupungin. – Kuten sloganimmekin kertoo, on kyseessä huippupaikka kattojen yllä, Valkeinen toteaa.

Rakennusten ulkoinen ilme noudattaa modernia ja selkeää linjaa ja siitä vastaa arkkitehti Mikko Lemmetti. Suunnittelun ohjausta on koordinoinut hankekehityspäällikkö Jarno Kuustonen, jolle Valkeinen myös antaa suuret kiitoksensa. – Kuustonen on ollut vahvasti mukana Peabin asuntorakentamisen kehittämisessä, mutta etenkin tässä kohteessa hän on tehnyt loistavaa työtä. Kakolaan rakentuvissa kerrostaloissa näkyy nyt sekä arkkitehdin, että Kuustosen kädenjälki, Valkeinen toteaa.

Peab toimii kolmessa maassa – Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Pohjoismaisena yhteiskuntarakentajana otamme laajan vastuun sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti. www.peab.fi

HALUATKO LISÄTIETOJA? Mathildanpuisto.fi

Asuntomyyjä, LKV Birgit Helimäki Puh. 0207 606 765, 040 713 2808 birgit.helimaki@peab.fi

Peab Asuntomyynti Postikatu 2, 20250 Turku Puh. 0207 606 765

7


SRV USKOO TURUN ALUEEN KEHITTYMISEEN

V

altakunnallisesti vaikuttava SRV Yhtiö on yksi Suomen kolmesta rakennusalan pörssiyhtiöstä Lemminkäisen ja YIT:n ohella. Vuonna 1987 perustetun yhtiön toiminta ulottuu niin Baltian maihin kuin Venäjällekin ja kotimaassa merkittäviä kohteita löytyy etenkin pääkaupunkiseudulta – Musiikkitalo ja Presidentin linnan peruskorjaus mukaan luettuina. SRV Yhtiöön kuuluva SRV Rakennus Oy on alan suuri toimija myös Turun alueella. – Turussa menemme pitkälti perinteisellä linjalla, eli puolet toiminnastamme koostuu urakkakohteista, puolet omasta tuotannosta. Molemmat osa-alueet ovat yhtä tärkeitä, sillä ne toimivat toistensa vastapainona erilaisissa markkinatilanteissa, kertoo SRV Rakennus Oy:n Lounais-Suomen aluejohtaja Heikki Kallio.

Laaturakentamista Aurajokirantaan Viimeisen kolmen vuoden aikana SRV Rakennus Oy on ollut vahvasti mukana Aurajokirannan kehittämisessä. Yrityksen ensimmäinen asuinkerrostalo valmistui alueelle viime huhtikuussa ja seuraava kohde on määrä luovuttaa ensi vuoden tammikuussa. 8

Heikki Kallio pitää Aurajoen rantaa upeana alueena, joka sopivan matkan päässä keskustasta houkuttelee jo nyt monia turkulaisia hyvine lenkkeilyreitteineen ja omine venepaikkoineen. – Rakentamissamme kohteissa on myös se hyvä puoli, että niissä toteutuu peräti kolme tekijää, joita Turun asuntomarkkinat arvostavat – näkymät merelle, Aurajoelle sekä Turun linnaan, Kallio luettelee. Myös itse asunnot ovat viimeisen päälle varusteltuja ja materiaaleiltaan laadukkaita. Aivan helposti Aurajokirantaan rakentaminen ei kuitenkaan ole sujunut. Tilaa ei ole paljon, sillä toisella puolella vastaan tulee korkea mäki, toisella itse Aurajoki. Myös sopimusjuridiikaltaan ja muilta järjestelyiltään kohde on ollut yksi SRV Rakennus Oy:n haastavimmista. – Suuret kiitokset projektin onnistumisesta kuuluvat rakennuttajapäälliköllemme Pirjo Kujalalle, joka näitä asioita on hoitanut, Kallio toteaa.

Myös Kaarina kiinnostaa asunnonostajia Turun ohella SRV Rakennus Oy on toiminut myös ympäryskunnissa, kuten Kaarinassa, jonne viimeisen kymmenen vuoden aikana on rakentunut yrityksen toimesta jo seitsemän kerrostaloa.


Tälläkin hetkellä rakennusliike urakoi uuden kerrostalokohteen parissa aivan Kaarinan keskustassa, josta se sai ostaa tontin arkkitehtuurikilpailun perusteella. Ensimmäinen talo valmistuu alueelle tammikuussa 2017 ja se pitää sisällään yhteensä 42 huoneistoa. – Kiinnostus kohteeseen on ollut erinomainen, mistä kertoo sekin, että jo tässä vaiheessa yhteensä 32 asuntoa on varattu, Kallio kertoo.

Menestys on monen tekijän yhteissumma Tasapainoinen toiminta urakkakohteiden ja oman tuotannon välillä on kantanut SRV Rakennus Oy:tä markkinatilanteesta toiseen. Hyvää imagoaan yritys on rakentanut myös asiakaspalveluun panostamalla. – Asiakkaan kuunteleminen on kaikkein tärkeintä ja siihen liittyen olemme tehneet paljon myös vertailututkimuksia, Kallio kertoo. Laadukas työjälki puolestaan syntyy muun muassa oikean aikataulutuksen ja huippuluokkaisen työturvallisuuden yhteistuloksena. Ammattitaitoinen työvoima on tietysti oma lukunsa, eikä sen tavoittaminen ole aina itsestäänselvyys. – Matalasuhdanteen etu on se, että hyvää työvoimaa on nyt helppo löytää. Kuuma kausi ei ole aina pelkästään hyväksi rakentajalle, sillä silloin ammattitaitoisia tekijöitä saa todella hakea, Kallio tietää.

Positiivisella asenteella eteenpäin Yksi SRV Rakennus Oy:n menestyksen avaimista lieneekin se, että yrityksessä osataan löytää hyviä puolia vaikeistakin tilanteista. Saman vahvistaa myös Kallio: – Koko tiimissämme johdosta rakennusmiehiin saakka vallitsee positiivinen tunnelma, ja jokainen meistä tuntee yhtäläistä ylpeyttä työmme jäljistä, aluejohtaja toteaa. Kallio uskoo vahvasti myös Turun yleiseen kehitykseen. – Rakentamisen ulkopuolelta on kuultu viime aikoina paljon hyviä uutisia. Näyttää siltä, että tilanne lähtee viimein liikkumaan eteenpäin ja se heijastuu toki aikanaan myös rakennusalaan. Esimerkiksi Aurajoen alueen rakentaminen on jo omalta osaltaan hieno merkki Turun kehityskyvystä, Kallio pohdiskelee. TIINA VIKBERG  TEKSTI  HENNA KERÄNEN

Alueen merkittävimpiin kuuluva rakennusliike on päässyt seuraamaan Turun kehitystä lähietäisyydeltä ja näkee tulevaisuuden positiivisessa valossa.

Unelmien koti Aurajoen rannalla! Asunto Oy Turun Tyyrpuuri ja Turun Paapuuri Tyyrpuuri ja Paapuuri sijaitsevat Aurajoen alajuoksun huippupaikalla olevilla ainutlaatuisilla tonteilla. Tyyrpuurissa on 22 asuntoa ja Paapuurissa 30 asuntoa. Paapuurin asuntojen koot vaihtelevat n. 38,0-152,5 m2 välillä. Kaikista asunnoista on näkymä Aurajoelle tai meren suuntaan. Energialuokka C. Tyyrpuuri on muuttovalmis. Paapuurin arvioitu valmistumisaika on 1/2016. Hintaesimerkki Asunto Oy Turun Tyyrpuuri 3h+k+s 73,0 m2 4.krs

mh. 138.002, vh. 385.002, *arvioitu tonttiosuus 77.217, vh+arvioitu tonttiosuus 462.219 *Huom! Tyyrpuuri ja Paapuuri rakennetaan valinnaiselle vuokratontille. Ostaja voi halutessaan maksaa tontin huoneistokohtaisen lunastusosuuden, joka ei sisälly asunnon velattomaan hintaan.

Ota yhteyttä ja sovi oma esittelyaikasi! SRV:n asuntomyynti

Liisa Uotila, puh. 0400 426 691, liisa.uotila@srv.fi, Käsityöläiskatu 9, 20100 TURKU www.srv.fi

9


Vankalla kokemuksella kohti tulevaisuutta Monipuolisuudestaan tuttu sähköyhtiö Sallila Yhtiöt täytti viime vuonna 100 vuotta. Toista vuosisataansa aloittava yritys elää edelleen aallonharjalla. Tiedossa on uusia hankkeita ja tulevaisuudessa kaikki on mahdollista. TIINA VIKBERG  TEKSTI  JOHANNA DAHLGREN

A

lastarolla pääpaikkaansa pitävä Sallilla Yhtiöt on vuosikymmenten saatossa kasvanut alueensa suurimmaksi sähköntuottajaksi. Yrityksen asiakaskunta on laaja, käsittäen tällä hetkellä noin 23 000 taloutta. Sallila Yhtiöt on myös työllistäjänä suuri, sillä sen palveluksessa toimii noin 80 henkilöä.

Aurinkoenergiasta erinomainen lisä perusvoimalle

Sallilla Yhtiöiden historian alkutaival ulottuu reilun sadan vuoden päähän, jolloin yritys perusti ensimmäisen vesivoimalaitoksensa. Vaikka yritys onkin keskittynyt ympäristöystävälliseen vesivoimaan, on sen tuotanto laajentunut vuosien myötä. Vesivoiman lisäksi yritys käyttää energianlähteenään tuuli-, turve-, puu-, hiilija ydinvoimaa sekä uusimpana tulokkaana aurinkovoimaa.

Tarjotakseen asiakkailleen lisävaihtoehtoja Sallila Yhtiöt päätti loppukeväästä lähteä mukaan ympäristöystävälliseen aurinkovoimatuotantohankkeeseen. Suunnitelmissa on suorittaa rakennustyöt tämän syksyn aikana, jolloin aurinkovoimalan voisi ottaa käyttöön heti kevätauringon lämmittäessä. Viisi alkuperäistä paikkavaihtoehtoa on karsiutunut nyt kahteen: Loimaalla yhteen ja Huittisissa yhteen. – Katsotaan mikä on kysyntä, voi olla että se tulee molempiin. Tässä vaiheessa tarkoitus on kuitenkin rakentaa vain yksi voimalaitos, Vettervik kertoo.

Viisi vuotta yrityksen toimitusjohtajana toiminut Janne Vettervik pitää tärkeänä, että yritys keskittyy tulevaisuudessakin omaan tekemiseensä eikä seuraa liikaa muiden liikkeitä. – Omia reittejä pitää mennä. Joskus tulee tietenkin virheitä ja joskus ei, hän naurahtaa ja jatkaa: – Kuulumme 16 sähköyhtiöstä koottuun Suomen Voima Oy:hyn, jonka kautta olemme olleet mukana monessa suuressa hankkeessa. Tämän lisäksi toimimme tietenkin itsenäisesti, Vettervik lisää.

– Ideana on, että asiakkaamme saavat enemmän vaihtoehtoja. He pystyvät vuokraamaan paneelin muutaman euron kuukausivuokralla ja saavat sitten tuotannon itsellensä. Se on sijoitus ympäristöystävällisyyteen ja tulevaisuuteen, eikä rasita asiakkaan taloutta, Vettervik toteaa. Sallila Yhtiöillä on myös oma tarvikemyymälänsä, josta voi ostaa aurinkosähkölaitteistoja avaimet käteen -toimituksella.

Monipuolinen sähköntuottaja

Sähköverkkoon liittyvissä asioissa yrityksen ammattitaitoiset asentajat tuntevat alueen läpikotaisin, mistä on hyötyä myös erityisesti poikkeustilanteissa.

Katse tulevaisuuteen Sallila Yhtiöt on mukana myös Fennovoimassa, jossa sillä on merkittävä osuus. Vaikka rakennuslupahakemus uudesta ydinvoimalasta jätettiin heinäkuun lopussa, tieto sen toteutumisesta vienee pari vuotta. – Ydinvoimahan on ympäristöystävällistä, siitä ei tule päästöjä. En usko että polttoaineiden säilöminenkään tulee olemaan ongelma, Vettervik uumoilee. Muista tulevaisuuden suunnitelmista Vettervik on vaitonainen: – Emme missään nimessä aio jäädä paikoillemme, jotain pitää aina olla käynnissä! 10


Hyvä valvonta takaa onnistuneen putkiremontin

V

alvox Oy:llä on takanaan vuosien kokemus LVI-rakennuttamisesta, projektinjohdosta ja valvonnasta sekä suunnittelusta. Yrityksen palveluihin ovat luottaneet monet tyytyväiset asiakkaat niin Turun alueella, Porissa kun pääkaupunkiseudullakin. Valvox Oy:n toimitusjohtaja Jussi Koskela uskoo, että projekteja tulee riittämään myös tulevaisuudessa. – Tällä hetkellä urakoidaan erityisesti 1960–70 luvuilla rakennettujen kerrostalojen parissa. Todellinen piikki on kuitenkin vasta edessäpäin ja ajoittunee 2020-luvulle, jolloin suuren rakennusbuumin aikaan valmistuneiden asuinkiinteistöjen talotekniikka alkaa tulla tiensä päähän, mies arvelee.

Suunnittelua ja konsultointia tarvitaan Tänä päivänä taloyhtiöissä kyllä tiedostetaan korjaustarpeet, mutta ei silti välttämättä osata ottaa huomioon kaikkia linjasaneerauksen onnistumiseen vaikuttavia tekijöitä. Siksi Valvox Oy:n kaltaisen luotettavan konsultin apu on usein enemmän kuin tarpeen. – Tehtävämme on toimia rajapintana taloyhtiön ja urakoitsijan välillä. Konsultti auttaa asiakasta talotekniikkaan liittyvissä kysymyksissä, tuo tietoa ja hakee taloyhtiön kannalta parasta mahdollista ratkaisua, kertoo Koskela konsultin roolista linjasaneerauksessa. Konsultti toimii siis ennen kaikkea tilaajan edunvalvojana ja pitää huolen siitä, että kaikki sujuu suunnitelmien mukaan. – Taloyhtiöille valvonta on elintärkeää. Vaikka suunnitelma olisi kuinka hyvä tahansa, voi se mennä pilalle puutteellisen valvonnan vuoksi, Koskela toteaa. Monessa taloyhtiössä on menty vikaan juuri siinä, että hankkeen alkumetreillä suunnittelu ja valvonta on koettu turhina kuluerinä. – Todellisuudessa kyseisten ammattilaisten yhteistyöhön panostaminen on usein kuitenkin paras keino vaikuttaa hankkeen kokonaiskustannuksiin, Koskela neuvoo.

Menetelmät kohteen mukaan Valvox Oy:n henkilökunnalla on laaja kokemus talotekniikan eri osa-alueista ja siksi yrityksen konsultit pystyvätkin auttamaan asiakasta esimerkiksi oikean saneerausmenetelmän valinnassa. – Jos yhtiön korjaushistoria on vähäinen, kannattaa ehkä valita perinteinen putkiremontti, jonka myötä uusitaan niin käyttövesiputket, viemärit kuin märkätilatkin sekä mahdollisesti muuta talotekniikkaa. Muissa tapauksissa uudet menetelmät ovat usein kevyempi ja asukasystävällisempi vaihtoehto, Koskela miettii. Perinteisen linjasaneerauksen lisäksi Valvox on toiminut myös uusien menetelmien, kuten sukituksen ja pinnoittamisen asiantuntijana jo useita vuosia. Koska näiden kysyntä on kasvanut reilusti, on Valvox kehittänyt toimintaansa erikoistumalla myös uuteen tekniikkaan. – Kyseeseen tulee ennen kaikkea asukkaiden mukavuus. Uusilla menetelmillä asumishaitat ovat yleensä pienemmät, samoin kustannukset, Koskela toteaa. Tärkein kriteeri menetelmää valittaessa on kuitenkin taloyhtiön tahto ja kiinteistön kunto. – Lähdemme aina liikkeelle siitä, mitä asiakas remontilta odottaa ja hoidamme hankkeen alusta loppuun suurella ammattiylpeydellä, Koskela vakuuttaa.

Linjasaneerausta suunniteltaessa kannattaa ensimmäisenä kääntyä osaavan konsultin puoleen. Hän takaa, että urakka sujuu suunnitelmien mukaan ja asukkaat voivat olla tyytyväisiä lopputulokseen. SANNA LEHTOSAARI  TEKSTI  HENNA KERÄNEN

Jussi Koskela LVI-insinööri Tietoliikenne insinööri Sertifioitu märkätilavalvoja Fise talotekniikka valvoja Puh. 045 887 9366 jussi.koskela@valvox.fi

www.valvox.fi 11


Rajoja rikkova siivousalan yritys

S

iivousala mielletään helposti naisten alana, mutta Ville Hellgren päätti rikkoa rajoja, kun hän perusti oman siivousyrityksensä vuonna 2009. Perussiivouksesta alkanut toiminta on vuosien aikana kehittynyt yrityspuolen toimistosiivouksiin sekä julkisivuprojekteihin. Nyt Hellgren työntekijöineen suuntaa uusille aloille ja suurempien projektien pariin. Nuoresta iästä huolimatta Golden Shine Oy:n henkilökunta koostuu ammattitaitoisista työntekijöistä, jotka ovat valmiita joustamaan työhön kuin työhön.

Rakennusala kiehtoo Tällä hetkellä Golden Shine hakee kasvua rakennusalalla työmaasiivouksien parissa. – Toivomme rakennuttajista hyviä yhteistyökumppaneita, joita autamme rakennustyömaiden siisteyden ylläpidossa, Hellgren kertoo. Siivouspalvelu antaa työmiesten keskittyä olennaiseen, nimittäin rakentamiseen. Siisteys on myös työturvakysymys, sillä työmaalla loikoilevat roskat voivat johtaa työtapaturmiin. Hellgren tarjoaa rakennuttajille kokonaisuuksia ylläpitosiivouksesta työmaan loppusiivoukseen, jonka lisäksi Golden Shinen vetreät ja nuoret työntekijät ovat valmiita toimimaan myös apumiehen roolissa eri tilanteissa työ12

maalla. – Olemme joustava kumppani, joka voi auttaa muussakin kuin pelkästään lakaisemisessa.

Haastavat kohteet sopivat innokkaille tekijöille Asiakkaille räätälöidään aina oma paketti, joka vastaa siivoustarpeisiin. Golden Shinellä ollaan valmiita kaikkeen ilman rajoituksia, haastavat työtehtävät otetaan rohkeasti vastaan ja uusiin työtilanteisiin opitaan hyvällä asenteella. – Siivousliikkeitä on olemassa paljon, mutta haastaviin kohteisiin tekijöitä on vaikeampi löytää. Tässä olemme löytäneet markkinaraon Turussa. Olemme hankkineet kaluston, joka soveltuu vaikeisiin ja korkeisiin paikkoihin, ja näin olemme voineet tarjota julkisivupesuja suuremmissakin kohteissa, Hellgren kertoo. Turun telakalla tehty luksusristeilijän ikkunapesu on jo omiaan kuvailemaan Golden Shinen kykyä toimia eri tilanteissa. Hellgren toivoisi lisää yhteistyötä taloyhtiöiden kanssa, sillä ikkuna- ja julkisivupesut ovat tärkeä osa kiinteistöjen ylläpitoa sekä Golden Shinen erikoisuutta. – Julkisivuista ja ikkunoista kannattaa pitää hyvää huolta, aivan kuten autotkin huolletaan ja pestään. Pidemmän ajan laiminlyöntiä on vaikea pelastaa


ja työ voi koitua kalliiksi. Pesulla julkisivusta saadaan uudenveroinen ja suojakäsittelyn jäljiltä pinta myös säilyy puhtaana ja ehkäisee sammaleen ilmestymisen.

Ammattitaidolla muiden ohi Hellgren ryhtyi yrittäjäksi heti armeijan jälkeen ja kertookin oppineensa paljon kantapään kautta, mutta kouluttautuminen on säilynyt ykkösprioriteettina. Henkilökunta käy säännöllisesti koulutuksessa asiakaspalvelusta lähtien. – Jatkuva oppiminen on tärkeää, ja halua siihen löytyy. On tärkeää, että koko tiimillä on luvat kunnossa, ja että hyvä tekeminen myös näkyy asiakkaan luona, hän toteaa. Rakennustyömailla toimiminen vaatii nykyään paljon, mikä myös näkyy paperityön ja lupien määrässä. Hellgrenin mukaan kovat vaatimukset ovat vain positiivinen asia, sillä ne erottavat jyvät akanoista, jolloin työnsä tosissaan ottavat pääsevät tosiammattilaisten työtehtäviin. Näin asiakaskin voi olla varma siitä, että toimija kunnioittaa työturvallisuutta ja alan määräyksiä sekä käyttää asianmukaisia varusteita. Golden Shinella ollaan ylpeitä siitä mitä tehdään, ja sen ovat asiakkaatkin huomanneet. – Jotain olemme tehneet oikein kun asiakkaat toistamiseen käyttävät palveluitamme ja tuovat mukanaan uusia asiakkaita, Hellgren toteaa. Tekemistä täydentää hyvä yhteishenki, halu venyä ja tehdä parhaansa, mikä Hellgrenin mukaan on iso voimavara yrityksessä.

SANNA LEHTOSAARI  TEKSTI  MADELEINE BERNER

Rakennustyömaiden siisteys on ensisijaisen tärkeää työturvallisuuden kannalta, kun isoja roskia ei loju kompastuksen riskinä työmiesten tiellä. Siisteyden ylläpito antaa myös rakennusmiehille mahdollisuuden keskittyä täysin omiin työtehtäviinsä, ja tehokkaasti käyttämään työaikansa hyväksi.

info@goldenshine.fi

www.goldenshine.fi

040 588 0691 13


PAIKALLINEN TYÖLLISTÄJÄ ELVYTTÄÄ RAKENNUSALAA Teollisuuden Voima on Satakunnan suurimpia työnantajia, joka ahkerasti käyttää alueen ammattilaisten palveluita muun muassa rakennustöissä, kunnossapidossa, vartioinnissa, siivouksessa ja ruokalatoiminnoissa. Yhtiö käyttää kymmeniä miljoonia euroja vuodessa ydinvoimalaitoksen kunnossapitoon ja ylläpitoinvestointeihin, joten paikallisille rakennus- ja huoltoalan urakoitsijoille on tarvetta. Toukokuussa Olkiluoto 2:n huoltoseisokki työllisti noin 800 henkilöä, kun taas Olkiluoto 1:n polttoaineenvaihtoseisokki sisälsi 700 työtä, 1500 työvaihetta ja työllisti päivittäin noin 450 urakoitsijaa. Yhtiössä on käynnissä monia erilaisia projekteja, esimerkiksi uusi logistiikkakeskus valmistui vuoden vaihteessa. Uuden ydinvoimalaitosyksikön, Olkiluoto 3:n, rakennustyöt ovat valmiit ja tulevien vuosien kalenteriin on merkitty monia kehittämissuunnitelmia OL1- ja OL2-yksiköille. – Olkiluodossa rakentaminen ei lopu kesken, viestintäpäällikkö Pasi Tuohimaa kertoo.

OLKILUOTO 3 Rakennusvaihe

14


OLKILUOTO 3 Rakennusvaihe

Teollisuuden Voima on tuottanut sähköenergiaa suomalaisille jo yli 35 vuotta. Olkiluoto 1 ja Olkiluoto 2 tuottavat yhdessä kuudesosan kaikesta Suomessa käytettävästä sähköstä. Koko koneiston ylläpitämiseksi vaaditaan paljon työvoimaa, mikä on tehnyt Teollisuuden Voimasta merkittävän työnantajan.

15


”TURVALLISUUS, VASTUU, OSAAMINEN” Turvallisen ja luotettavan tuotannon varmistamiseksi Teollisuuden Voima panostaa jatkuvaan ja tehokkaaseen kunnossapitoon sekä teknisen suorituskyvyn ylläpitoon. Koska Olkiluoto 1 ja Olkiluoto 2 yhdessä tuottavat kuudesosan kaikesta sähköstä Suomessa, häiriötön tuotanto on erityisen tärkeää. Ydinvoimalaitoksen vuosihuolloilla parannetaan ja varmistetaan hyvä käytettävyys tulevalle käyttöjaksolle. Tähän asti laitosyksiköiden sähkötehoa on korotettu yli 30 % vuosihuoltojen aikana. Yhtiön toiminnalle tärkeiden turvallisuuden, vastuullisuuden ja osaamisen periaatteiden noudattaminen perustuu tuotantoperiaatteisiin, joiden huipussa on tinkimätön turvallisuuskulttuuri. Jatkuva henkilö-, laitos- ja ympäristöturvallisuuden ylläpito varmistaa sen, että ydinenergiaa käytetään turvallisesti eikä se vahingoita ihmisiä tai ympäristöä. Laitosyksiköiden turvallisuusvaatimuksiin vastataan viimeisimpien suositusten mukaisesti, ja jokainen työntekijä kantaa oman kortensa kekoon turvallisen työympäristön takaamiseksi. Turvallisuuden huomioiminen on jokaisen tehtävä ja kaikki ymmärtävät työnsä vaikutuksen ja seuraukset.

YDINVOIMALAITOKSEN TOIMINTA Ydinvoimalaitoksen toimintaperiaatteena on muuttaa fissiossa tuotetun lämmön energia turbiinin ja generaattorin avulla sähköksi. Fissioreaktiossa syntyvällä lämmöllä vesi höyrystetään joko reaktorissa tai erillisillä höyrystimillä. Tämän jälkeen höyry johdetaan laitoksen putkistoissa turbiineille. Turbiineilla höyryn paine lasketaan vähitellen, jolloin höyry paisuu tuhatkertaiseksi. Paisunut höyry työntää turbiinisiivekkeitä edellään, ja turbiini alkaa pyöriä. Turbiini pyörittää samalle akselille kytkettyä generaattoria, joka tuottaa sähköä valtakunnan kantaverkkoon. Kaiken hyötyenergian luovutettuaan höyry johdetaan lauhduttimeen, jossa se lauhdutetaan meriveden lämpötilan avulla takaisin vedeksi. Lopuksi jäähdytetty prosessivesi pumpataan takaisin alkupisteeseensä ja kierto alkaa uudelleen.

16

OLKILUOTO 1 Vuosihuolto, polttoaineen vaihto, tuore nippu tarttujassa.

OLKILUOTO 3 Turpiinin roottorin nosto paikalleen


YLEISIMMÄT YDINVOIMALAITOSTYYPIT Pääosa käytössä olevista ydinvoimalaitoksista on kiehutus- tai painevesilaitoksia. Niiden pääero on höyryn muodostuksessa. Kiehutusvesilaitoksella vesi kiehuu reaktorisydämessä. Vedestä syntynyt paineistettu höyry siirretään putkistoja pitkin suoraan turbiineille. Painevesilaitoksella noin 300-asteinen reaktorin vesi pidetään korkean paineen avulla kiehumattomana. Tämän jälkeen kuuma vesi kulkee nesteenä erillisille höyrystimille, joissa se kiehuttaa putkiston toisella puolella olevan veden höyryksi. Syntynyt höyry johdetaan turbiineille. TVO:n käytössä olevat laitosyksiköt Olkiluoto 1 ja Olkiluoto 2 ovat tyypiltään kiehutusvesilaitoksia. Olkiluoto 3 on painevesilaitos.

TIINA VIKBERG  TEKSTI  MADELEINE BERNER  KUVAT  TVO

17


SANNA LEHTOSAARI  TEKSTI  HENNA KERÄNEN

Maaperätutkimusten avulla vältetään monta turhaa kiistaa talon kunnosta. – Tällaiset kiistat voitaisiin välttää, kun ennen vanhan rakennuksen myyntiä selvitettäisiin myös maaperän, salaojien ja talon kuivanapitorakenteiden kunto. Silloin ostaja tietää, mitä on hankkimassa eikä turhia epäselvyyksiä jouduta ratkomaan jälkikäteen, Maanpää toteaa.

tutkimuksen kustannukset ovat noin 1000 euron luokkaa, mikä ei ole mahdottoman paljon, kun ottaa huomioon mahdollisesta riitatilanteesta aiheutuvat kulut, Maanpää toteaa. Usein voidaan myös sopia, että myyjä ja ostaja jakavat kulut puoliksi.

Maaperätutkimukset ovat aiheellisia etenkin ennen 1970-lukua valmistuneiden kohteiden, kuten rintamamiestalojen kohdalla, sillä niitä rakennettaessa pohjarakentamista koskevat määräykset olivat Suomessa vielä varsin olemattomat.

Miten tutkimukset toteutetaan?

Etenkin rintamamiestalot kiinnostavat usein nuoria, jotka eivät välttämättä ole rakentamisen asiantuntijoita. Kun tieto ongelmista on olemassa ja se on otettu huomioon myös kohteen hinnoittelussa, voi kokemattomampikin ostaja välttyä turhilta harha-askelilta talokauppoja tehdessään.

Tutkimuksissa liikkeelle voi lähteä selvittämällä kohteen rakennusluvan myöntämisajanakohdan ja tiedot alkuperäisistä suunnitelmista Rakennusvalvonta-arkistosta. LVI-arkistosta puolestaan löytyvät mm. tiedot tehdyistä putkitöistä. Jos maaperästä ei ole tarkempaa tietoa, kannattaa tutkimukset tehdä aina varmuuden vuoksi. – Jälkikäteen tehtyinä

Ostajan tulisi kuitenkin osata kiinnittää huomiota oikeisiin asioihin asuntoesitteitä lukiessa. – Rakennuksen kannalta tärkeimpiä ovat runko, perustukset ja kuivanapito. Näiden asioiden kunto tulisi varmistaa aina ensimmäisenä; keittiökalusteiden, laattojen ynnä muiden ehostus kun onnistuu helpommin myös jälkeenpäin, Maanpää muistuttaa.

Vanhat talot kaipaavat maaperätutkimuksia aivan yhtä lailla kuin uudiskohteetkin. Erityisen ajankohtaisia tutkimukset ovat talon myyntiä suunniteltaessa. Tänä päivänä erilaiset kuntokartoitukset alkavat olla jo enemmän sääntö kuin poikkeus vanhoja taloja myytäessä. SM Maanpää Oy:n toimitusjohtaja Sauli Maanpää kuitenkin arvioi, että valitettavan usein kartoitukset ovat laadultaan hyvin epätasaisia ja niistä puuttuu jopa kokonaan kannanotto rakennuksen vinouteen, perustuksiin tai maaperään. – Vanhojen kohteiden maaperäkartoitukset ovat vielä aika uusi juttu, vaikka niiden tekeminen olisikin ehdottoman suositeltavaa, Maanpää toteaa.

Milloin maaperätutkimus kannattaa? Maanpää on joutunut toimimaan jo useita kertoja asiantuntijatodistajana, kun myyjän ja ostajan välille on puhjennut riita vanhan

Mitä talonostajan tulee ottaa huomioon?

www.maanpaa.fi Korkein luottoluokitus © Bisnode 2014

18


Kosteikkotyöt ja ruoppaukset vaativat tekijältään vahvaa ammattitaitoa

J

uha Lönnqvist juhlii lokakuussa 30-vuotista taivaltaan yrittäjänä. Kaivinkoneurakointi Lönnqvist Oy on palvellut asiakkaitaan aina siitä saakka, kun mies pääsi armeijasta ja osti ensimmäisen oman kaivinkoneensa. Tähän päivään mennessä kaluston määrä on kasvanut hurjasti, ja yrityksen palvelutarjonta kattaa sen ansiosta mm. vesijohto- ja viemärihankkeet, talonpohjat, kaapeloinnit sekä vaativat ruoppaus- ja kosteikkotyöt. Uusia kosteikkoja rakennetaan jatkuvasti puhdistamaan metsistä ja pelloilta tulevia valumavesiä. Kosteikon rakentamiseen tarvitaan aina erityiskalustoa, johon myös Kaivinkoneurakointi Lönnqvist on pyrkinyt satsaamaan. Oman haasteensa kosteikkorakentamiseen tuo se, että maastosta ei ole yleensä tehty pohjatutkimuksia. – Silloin ammattitaito ja kokemus astuvat mukaan kuvioon. Täytyy osata miettiä ja arvioida, miten hommasta selvitään, eikä vain syöksyä työhön umpimähkään, Lönnqvist tietää. Myös vesistöihin panostetaan yhä enemmän ja siksi rantojen ruoppauksetkin ovat koko ajan ajankohtaisempia. Pienen mökkirannan ruoppaus onnistuu Ely-keskukseen tehtävän ilmoituksen avulla, mutta ennen projektiin ryhtymistä täytyy kuitenkin suunnitella tarkoin mm. se, mihin ruopattu massa voidaan läjittää. Kaivinkoneurakointi Lönnqvistin kautta hoituvat myös muunlaiset vesistöurakat. – Olen rakentanut monennäköisiä ja kokoisia lammikoita esimerkiksi pelloille tai kallioiden väliin, Lönnqvist kertoo. – Vaikkei omaan rantatonttiin olisikaan mahdollisuutta, voidaan vesistö silti toteuttaa yllättäviinkin kohteisiin, yrittäjä vakuuttaa.

SANNA LEHTOSAARI  TEKSTI  HENNA KERÄNEN

• Maanrakennusurakointi • Purkutyöt • Viherrakentaminen • Kaapelityöt • Meri-, sisävesi- ja rantaruoppaukset • Pitkäpuomityöt

juha.lonnqvist@juhalonnqvist.fi

www.juhalonnqvist.fi 0400 531 196

19


Tulevaisuutta rakentamassa Paalutuotteita valmistava perheyritys on kulkenut määrätietoisesti kohti markkinajohtajuutta. Toimintaa vahvistettiin hiljattain myös liiketoimintakaupalla.

TERÄS ON TAHTOLAJI www.htmyhtiot.fi

Ryttylän tehdas Tiilitehtaantie 23, 12310 Ryttylä Puh. +358 19 7748 900 ∞ teräspalvelukeskus ∞ raudoitustehdas ∞ betonipaalutehdas ∞ teräsputkipaalutehdas ∞ pääkonttori 20

Nummelan betonipaalutehdas Hiidenmäentie 22, 03100 Nummela Puh. +358 40 8659 733

Liedon betonipaalutehdas Tuulentie 1, 21420 Lieto Puh. +358 40 8659 733

Turun betonipaalutehdas Vanha Moisiontie 2, 20360 Turku Puh. +358 50 3434 810

Turun raudoitustehdas Kuormakatu 18, 20380 Turku Puh. +358 400 824 153


V

uonna 1981 perustettu HTM Yhtiöt Oy luottaa kolmeen vahvaan tukijalkaansa – betoniteräksen ja syväperustamiseen tarkoitettujen paalujen valmistukseen sekä teräspalvelukeskuksen pyörittämiseen. Perheyrityksen noin sataa työntekijää johtaa tällä hetkellä Juha Ikonen, joka on tehnyt merkittävää työtä toiminnan laajentamisen suhteen. Hänen myötään HTM Yhtiöt on alkanut panostaa raudoitus- ja paalutusbisnekseen aiempaa voimakkaammin. Yrityksen pääpaikka sijaitsee edelleen Riihimäen Ryttylässä, mutta tehtaita on tätä nykyä myös Liedossa, Nummelassa ja Turussa.

Liiketoimintakauppa vahvistaa markkinajohtajan asemaa Sekä Turun että Nummelan tehtaat siirtyivät HTM Yhtiöille vasta aivan hiljattain yrityksen ostettua Rudus Oy:n betonipaalutoiminnan keväällä 2015. Strategisella liikkeellä haluttiin sekä tervehdyttää alaa, vahvistaa omaa markkinajohtajuutta että lisätä HTM Yhtiöiden alueellista kapasiteettia. Uusien tehtaiden myötä yhtiö pystyy entistä tehokkaammin palvelemaan rakentamisen ydinalueita koko Suomessa. Liiketoimintakauppa osoittaa, että myös alun perin pieni yritys voi pärjätä tiukassa kilpailussa alan suurille toimijoille. – Kilpailukykymme perustuu ennen kaikkea hyvin säädettyyn organisaatioon. Olemme osanneet ennakoida mahdolliset virheet ja kehittää toimintaamme jatkuvasti eteenpäin, kertoo HTM Yhtiöiden liiketoimintajohtaja Reijo Mustonen.

Investointeja tulevaisuuteen Uutinen liiketoimintakaupasta on otettu pääsääntöisesti ilolla vastaan myös yhtiön ulkopuolella. – Ala kaipaa markkinajohtajaa, joka vastaa sekä laadusta että yleisistä toimintatavoista. Me olemme verkottuneet hyvin alan järjestöihin, joissa näitä normeja laaditaan, Mustonen kertoo. Liiketoimintakauppa oli harkittu osa HTM Yhtiöiden yleistä strategiaa, jonka tavoitteena on turvata tulevaisuus niin yrityksen tuleville sukupolville kuin asiakkaillekin. – Pohdimme paljon yrityksemme arvoja – ahkeruutta, innokkuutta ja osaamista, ja haluamme myös rakentaa tuota arvoketjua eteenpäin. Olemme aina pitäneet tarkasti suunnan, jonne olemme menossa ja Ruduksen betonipaalutoiminnan ostaminen oli tärkeä etappi sillä matkalla, Mustonen pohdiskelee. HTM Yhtiöillä on tarkoitus investoida tehtaisiinsa myös tulevaisuudessa, sillä yritys ei kulje vain nopean voiton perässä. Tärkeintä perheyhtiölle onkin tarjota työtä tekeville ihmisille mahdollisuus erilaisiin tehtäviin myös tästä päivästä eteenpäin.

Toisiaan täydentävät tuotteet HTM Yhtiöiden tuotevalikoimaan kuuluu sekä betoni- että teräsputkipaaluja. Perinteisesti ajatellaan, että kyseiset tuotteet olisivat toistensa kilpailijoita, mutta Mustonen näkee asian toisin. – Molemmat paalut ovat hyvin erilaisia niin ominaisuuksiltaan, toiminnoiltaan kuin käyttökohteiltaankin. Siksi en pidä niitä niinkään kilpailevina, vaan pikemminkin toisiaan täydentävinä tuotteina, mies toteaa.

TIINA VIKBERG  TEKSTI  HENNA KERÄNEN

Helposti saatavilla oleva ja kotimaisista raaka-aineista valmistuva betonipaalu on usein hieman edullisempi vaihtoehto, mutta teräspaalullekin on omat kohteensa. Tuotteen valintaan vaikuttavat aina myös suunnittelijan näkemykset sekä markkinointi. – Uusia teräspaalujamme on käytetty esimerkiksi Turun Loft-tehtaan paalutuksessa, Mustonen kertoo.

Paalutusta on turha pelätä Markkinoita HTM Yhtiöiden tarjoamille tuotteille pitäisi löytyä myös tulevaisuudessa, sillä parhaat maaperät on rakennettu Suomessa täyteen jo ajat sitten. Vaikka sekä paalutustuotteet että syväperustamisen suunnittelu ovat maassamme ensiluokkaisella tasolla, pitävät monet rakennusliikkeet paalutusta silti edelleen lähes välttämättömänä pahana. – On turha pelätä pehmeikköjä, sillä osaajia paalutusalalta kyllä löytyy – sekä urakoitsijoiden että valmistajien puolelta. Olemme jo pitkään olleet tiiviissä yhteydessä asiakkaidemme kanssa ja uskomme, että yhdessä suunnittelemalla ja ideoimalla voimme rakentaa jatkuvasti parempaa tulevaisuutta, Mustonen vakuuttaa. Liiketoimintajohtaja kuitenkin toivoo, että alalla panostettaisiin entistä enemmän myös pohjatutkimuksiin. – Siinä säästellään joskus vähän turhaan, Mustonen toteaa. 21


Maalifirma kehitti lähes vallankumouksellisen vedeneristeen TIINA VIKBERG  TEKSTI  HENNA KERÄNEN

Pienikin yritys voi tarjota varteenotettavan vastuksen alan suurille toimijoille panostamalla kekseliäisyyteen ja uusiin innovaatioihin. GVK Coating Technology on tästä hyvä esimerkki.

G

VK Coating Technology Oy on toiminut Paraisilla samalla tontilla aina vuodesta 1950 alkaen. Kolmisenkymmentä vuotta ruotsalaisomistuksessakin ollut yritys palautui vuonna 2013 jälleen kotimaisille omistajille, minkä jälkeen toimintaa on leimannut entistäkin vahvempi panostus tuotekehitykseen.

Vesiohenteisten maalien edelläkävijä Tänä päivänä lähes tasavahvan osuuden GVK Coating Technologyn tuotekirjosta muodostavat rakennusmaalit, vesiohenteiset teollisuusmaalit sekä tienmerkintämaalit. – Vahvuutemme liittyvät erityisesti vesiohenteisiin maaleihin, joiden kehittämisessä olemme olleet mukana aina 1970-luvulta alkaen, kertoo yrityksen toimitusjohtaja ja pääomistaja Anssi Seppinen. Suomen maalimarkkina on tällä hetkellä pitkälti kahden alan suurimman yrityksen hallussa, mutta laatuun ja tuotekehitykseen vahvasti panostava GVK Coating Technology pyrkii tarjoamaan isoille yrityksille silti varteenotettavan vastuksen. – Haluamme olla edelläkävijöitä maalausalan uusien ratkaisujen luojana. Siihen pienelläkin yrityksellä on mahdollisuus, sillä se ei ole kiinni rahasta, vaan ideoista ja kekseliäisyydestä, Seppinen linjaa.

Uuden ajan vesieriste Hyvä esimerkki onnistuneesta tuotekehittelystä on GVK Coating Technologyn lanseeraama MaxStop-vedeneriste. – Tuote on jopa kymmenen kertaa parempi kuin aiemmat vedeneristemassat, Seppinen lupaa. Uuden vedeneristeen kalvon elastisuus takaa sen, ettei se mene rikki, vaikka rakenteet eläisivätkin. GVK Coating Technology on kehitellyt myös tekniikkaa,

22

jonka avulla kalvon paksuus voidaan varmentaa laajaltakin alueelta valmista pintaa rikkomatta. Kolmas hyvä ominaisuus liittyy tuotteen levittämisen helppouteen. Toisin kuin kilpailevia tuotteita, MaxStop-vedeneristettä voidaan levittää yhtä vaivattomasti kuin seinämaalia, joko telalla tai ruiskuttamalla. Kertalevityksellä saavutetaan myös aiempaa paksumpia kalvoja, mikä yhdessä nopean kuivumisajan kanssa jouduttaa työn tekemistä huomattavasti – jopa vuorokaudella tai kahdella.

Tuote tutuksi koulutusaamuissa Esitteissä uusi vedeneristemassa vaikuttaa melkein liian hyvältä ollakseen totta. Jotta käyttäjät pääsisivät itse toteamaan lupauksien paikkansapitävyyden, järjestää GVK Coating Technology kuluvan syksyn aikana koulutusaamuja yhteensä kymmenellä paikkakunnalla ympäri Suomen. – Käyttäjät ovat tottuneet vanhoihin tuotteisiin, ja siksi meidän on tärkeää viedä sanomaa uudesta vedeneristemassasta nimenomaan kentälle, Seppinen kertoo. Koulutusaamut järjestetään jälleenmyyjien tiloissa, joissa urakoitsijat pääsevät näkemään konkreettisesti, kuinka helppo ja järkevä tuote uusi vedeneristemassa on. – Viimeistään silloin ihmiset huomaavat, että MaxStopia käyttämällä saavutetaan nopeammin parempia ja varmempia lopputuloksia, Seppinen uskoo. KATSO LISÄÄ WWW.GVK.FI


Tiedotus pelasi mainiosti. Voimme ehdottamasti suositella NewLineria myös muille!" Isännöitsijä (SKV) Miika Kahala, hallituksen puheenjohtaja Mika Nieminen ja hallituksen jäsen Mauno Vanhala

Moderni viemärisaneeraus

Asukastiedottaminen on osa laadunvalvontaa! NewLiner -viemärisaneeraus suunnitellaan aina yhdessä toimeksiantajan kanssa. Suunnitteluvaiheessa mietitään myös asukastiedottaminen huolellisesti.

SUKITUS

&

Asukkaalle: Järjestetään asukasinfoilta ennen projektin aloitusta, jossa käydään koko projektin vaiheet läpi.

RUISKUVALU

Kerrotaan avoimesti projektin aikataulu ja mahdolliset asuntokohtaiset haitat. Tiedotetaan hyvissä ajoin remontin ajankohdasta ennen asuntoon menoa.

NewLinerille asukas on tärkeä!

WWW.NEWLINER.FI

Huolelliset ennakkoselvitykset auttavat välttämään riitoja

J

os esimerkiksi kiinteistökaupat päättyvät ikävään riitaan, voi juridista apua lähteä hakemaan asumisen, rakentamisen ja kiinteistöalan juridiikkaan erikoistuneesta Asianajotoimisto Aboa Oy:stä. Tänä päivänä pinnalla ovat etenkin talo- ja kiinteistökauppojen jälkeiset kiistat, joiden yhtenä pääaiheuttajana ovat homeongelmat. Asianajaja ja varatuomari Rami Lehto arvelee, että turhilta riidoilta voitaisiin monessa tapauksessa välttyä, jos kaupan osapuolten käsitykset kohtaisivat paremmin. – Myyjän kannattaa panostaa riittäviin kuntotarkastuksiin, mutta myös ostajan tulisi tiedostaa, että vanhassa talossa on vikoja ja korjaustarvetta, Lehto toteaa. – Mielestäni Suomessa ei käytetä riittävästi varallisuutta myytävän rakennuksen tutkintaan. Mitä enemmän osapuolilla on tietoa kohteen kunnosta, sen parempi, hän jatkaa. Myös urakoitsijan ja yksityisen tilaajan välille voi syntyä ristiriitoja. Yleensä riidan aiheena on raha, mikä puolestaan johtuu rakentajan ja kuluttajan näkemyseroista ja eritasoisesta tiedon määrästä. – Tässäkin tapauksessa olisi tärkeää osata ennakoida, ja pyytää tueksi alan ammattilaisia, jotka auttavat löytämään oikeat urakoitsijat ja sopimaan asioista, Lehto toteaa. Kolmas mahdollinen riidan paikka löytyy taloyhtiön ja osakkeenomistajan välistä. Usein kiistaa syntyy esimerkiksi asuntokaupan jälkeen havaituista rakenteellisista ongelmista ja siitä, kenen vastuulla ne ovat. – Tällöin myös kiinteistövälittäjän rooli kasvaa. Hänen tulisi osata kertoa ostajalle, ovatko esimerkiksi vanhaan asuntoon aikojen saatossa tehdyt muutostyöt taloyhtiön vai osakkaan vastuulla, Lehto kertoo. 23


Kun aistinvarainen puhtaus ei riitä SANNA LEHTOSAARI  TEKSTI  MADELEINE BERNER

Siivousalalla on myös kohteita, jotka vaativat korkeampaa puhtaustasoa, eikä pelkällä siivouspyyhkeellä ja mopilla silloin vielä pitkälle pääse. Minna Mattila ymmärtää työn merkityksen ja on pitänyt huolen siitä, että kaikki tehdään hyvällä ryhdillä sekä reippain ottein. Inno M&M Cleanin jäljiltä tilat ovatkin putipuhtaat jokaista nurkkaa myöden.

24


M

inna Mattila on koko ikänsä toiminut siivousalalla. Lapsena hän vietti lomia Jyväskylässä yrittäjä-tätinsä luona ja seurasi tätä siivoustöihin. Seuralaisesta tulikin myöhemmin tunnollinen kesätyöntekijä, ja myös siivousalan koulutus houkutteli. Valmistuttuaan koulusta Mattila jatkoi työntekoa tätinsä yrityksessä. Vuosia myöhemmin hän ja serkkupojat siirtyivät yrityksen johtoon ja kasvattivat toimintaa suurten projektien parissa. Pitkän toiminnan jälkeen yritys kuitenkin myytiin ja Mattila muutti Turkuun. Pitkän tien ammattilainen ja luontainen yrittäjä tiesi mitä hänen tuli tehdä, ja tässä hän nyt on; uuden siivousliikkeen ylpeä omistaja. Inno M&M Clean Oy sai heti ensimmäiseksi asiakkaakseen suuren elintarvikekohteen, josta on ollut Mattilalle paljon iloa. – Pidän kohteista, jotka antavat minulle haastetta ja vaativat osaamista, hän kertoo. Kunnianhimoinen yrittäjä on erityisen kiinnostunut suurista projekteista, ja pystyykin tarjoamaan laajaa palvelua erilaisille yrityksille ja julkisille kohteille.

Asiakas tietää aina mistä maksaa Mattila suunnittelee siivouksen kohdekohtaisesti ja pyrkii oman toiminnan kautta tuomaan mahdollisimman paljon lisäarvoa asiakkaalle. Hän suosii niin sanottua akvaariomallia, jonka tarkoituksena on selkeyttää yrityksen toimintaa asiakkaille, jotta jokainen tietää mitä rahallaan saa. – On tärkeää, että ostaja tietää mitä hän on ostamassa minulta. Pyrin aina pilkkomaan tekemisen ja kertomaan mistä hinta koostuu. Yli 30 vuoden kokemuksella Mattila tietää mitä hän haluaa tarjota asiakkailleen: tasaisen hyvää laatua. – Uskon kattavaan ylläpitosiivoukseen, joka pitää paikat siistinä ja kunnossa jatkuvasti. Näin ei synny minkään alueen laiminlyöntiä, mikä johtaisi piikkeihin siivouksessa. Siksi suosittelenkin käyttämään työaikaa riittävästi huolelliseen ylläpitosiivoukseen, niin vältytään turhilta isommilta perussiivouksilta.

Merkityksellinen työ Inno M&M Cleanin seinien sisäpuolelta löytyy ainutlaatuisen laaja osaamispohja. Mattila on onnistunut löytämään ”hyviä tyyppejä”, jotka ymmärtävät hyvälaatuisen työn merkityksen ja puhtausvaateiden tärkeyden. – Elintarvikekohteissa ei pelkkä aisinvarainen puhtaus riitä, siellä täytyy ymmärtää myös näkymättömän lian merkitys. Oikeanlainen siivoaminen erityyppisissä kohteissa vaatii ammattitaitoa ja tietoa mm. siivousmenetelmien valinnasta, pintamateriaaleista sekä työn suorittamisesta oikeaaikaisesti. Tulevaisuudessa Mattila haluaa kasvattaa yritystä ja verkostoitua enemmän. – Olen vasta ollut vähän aikaa Turussa, mutta haluan ehdottomasti laajentaa asiakaskuntaa ja tutustua uusiin kasvoihin, hän kertoo. Mattila toivoo löytävänsä asiakkaita, jotka jakavat saman arvopohjan hänen kanssa ja kokevat työn merkityksellisenä. – Hyvä asiakas osaa vaatia erinomaista työnlaatua ja arvostaa tekemisessä sellaista ryhtiä, jota me pystymme tarjoamaan.

SIIVOUKSEN AMMATTILAISET PALVELUKSESSASI

minna.mattila@innoclean.fi

www.innoclean.fi

puh. 0400 984 646 25


Valoa työmaille!

J

o kahdenkymmenenkuuden vuoden ajan Megalight Systems Oy on suunnitellut ja valmistanut kestäviä ja uusinta teknologiaa hyödyntäviä valaistusjärjestelmiä työmaakäyttöön. Kun Sam Jansénin isä vuonna 1989 perusti yrityksen, pienloisteputket olivat uusinta uutta ja valaistus hoidettiin pääasiassa hehkulampuin ja halogeenipolttimoin. – LED-teknologian huima kehitys viime vuosina on mahdollistanut LED:n käyttämisen myös Megalight valaisimien valonlähteenä. Näin voimme toteuttaa markkinoiden parhaan siirrettävän työmaavalaistusjärjestelmän, joka on entistä turvallisempi, energiatehokkaampi ja pitkäikäisempi ja ennen kaikkea tarjoaa parhaan mahdollisen valon työkohteissa, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Jansén.

Talosi ansaitsee arvoisensa hissin

Hissi lisää paitsi asumismukavuutta, myös asuntojen

Megalight-valaisimet ovat tehty kestämään kovaa käyttöä ja niissä arvoa. Jos taloonne ei ole tehty hissiä rakennusvaiheessa, käytetty uusin LED-teknologia takaa tasaisen valonlaadun aivan markvoidaanhuipulta. sellainen asentaa yleensä jälkikäteen myös liikukinoiden Megalightin kevyet valaisimet ovat–helposti arvokiinteistöihin. teltavissa ja elektroniikkapuoli on tarkkaan suunniteltu ja valaisimet jokainen kohde on valaisimissa uniikki, ei pakettiratkaisu ovatKoska täysin huollettavia. Kaikissa on ketjutusrasia, aina johon voi kätevästi ketjuttaa työkoneita muita valaisimia. Megalight riitä. Amslift tarjoaaesim. myös kohteentaimukaan räätälöitäviä Systems hissejä.toteuttaa mielellään myös asiakkaiden yksilöllisiä toiveita ja tarpeita. – Suunnittelemme ja valmistamme tuotteemme aina asiakkaiden tarpeisiin, ja kentältä onkin tullut hyvää palautetta. Esimerkiksi lentokoneteollisuuteen toteutamme usein hyvinkin yksityiskohtaisia räätälöityjä ratkaisuja, jotta alan tiukat laatu- ja turvallisuusvaatimukset pystytään täyttämään, toteaa Jansén.

Hissejä Wanhaan ja Uuteen taloon

Ota yhteyttä! 040 595 5529 info@megalightsystems.com

Megalight Systemsin tuotteita Suomessa myyvät jälleenmyyjät kautta maan. Suurimmille asiakkaille, kuten suurille telakoille, yritys toimittaa tuotteitaan suoraan. Lukijoille Jansén lähettää valoa syksyn keskelle: – Valoa elämään ja syksyn pimeyteen Megalightin avulla!

Turhat ennakkoluulot jarruttavat hissin hankintaa

S

uomi on täynnä vanhoja hissittömiä kerrostaloja, mutta silti yhä edelleen vain ani harva taloyhtiö tekee asialle mitään. Hissin hankintaa pidetään työläänä, kalliina, ehkä jopa mahdottomanakin projektina. Pelot ovat kuitenkin täysin turhia, näin vakuutetaan myös Amslift Oy:stä. – Hissi saadaan asennettua taloon kuin taloon ja keskimäärin hankinta maksaa noin 150 000 euroa, josta valtion myöntämä avustus vieläpä korvaa puolet, kertoo Amslift Oy:n toimitusjohtaja Juha Kiviranta. Investointi maksaa itsensä takaisin niin asumismukavuuden lisääntymisenä, kuin asunnon arvon nousunakin. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että hissin myötä ikäihmiset pystyvät asumaan omassa kodissaan jopa kahdeksan vuotta pidempään. Tavallisesti hissi rakennetaan vanhassa kerrostalossa porraskäytävän keskelle. Amslift Oy räätälöi hissinsä aina kulloiseenkin taloon sopivaksi, niin mitoiltaan, materiaaleiltaan kuin väreiltäänkin. – Hanke on onnistunut, jos valmis hissi näyttää siltä, kuin se olisi aina siinä ollutkin, Kiviranta toteaa. Amsliftin toimittamat äänettömät hydraulihissit valmistetaan naapurimaassamme Ruotsissa. Suunnittelu, rakennustyöt, asennus ja hankinnan jälkeiset huoltopalvelut hoidetaan kuitenkin aina kotimaisin voimin. – Olemme toimineet alalla jo pitkään, joten kokemuksemme turvin osaamme ratkaista myös projektin aikana mahdollisesti ilmaantuvat ongelmat, Kiviranta kertoo. Avaimet käteen -periaatteella toimitettavan hissin hankita onkin siksi myös nopeaa. – Puolen vuoden kuluttua hankintapäätöksestä voidaan taloyhtiössä jo hyvinkin ajella hissillä, Kiviranta lupaa. 26

Amslift Oy on Suomen johtava jälkiasennushissien toimittaja. Antakaa meidän auttaa, kun haluatte nostaa asumismukavuuttanne ja kiinteistönne arvoa.

Amslift Oy Ruissalontie 12 FI-20200 Turku

Tel. +358 10 8393 000 info@amslift.fi www.amslift.fi


K

uljetusliike R&M Laine on luonnollinen valinta kaikille Etelä-Suomen rakennusalan toimijoille. Kuljetusliikkeen kautta asiakkaat saavat asiantuntevaa konekuljetusta ja nostopalvelua työmaille. Työt toteutetaan aina toiveiden ja odotusten mukaisesti, toimeksiannon koosta riippumatta. Vuonna 1983 perustetun perheyrityksen toimintaa leimaavat korkea laatu ja hyvä palvelu.

Luotettavaa kuljetusta vuosikymmenten kokemuksella SANNA LEHTOSAARI  TEKSTI  MADELEINE BERNER

Yrittäjä Mikko Laine pitää hyväkuntoista nosto- ja kuljetuskalustoa erittäin tärkeänä kilpailuvalttina. Kalustoa pitää hänen mukaansa olla monipuolisesti aina pienistä koneista järeisiin nostoautoihin asti, jotta kuljetusliike voi auttaa asiakkaita tehokkaasti eri tarpeissa. Yrityksen työntekijöiltä edellytetään erinomaista osaamista sekä kykyä eläytyä asiakkaan tilanteeseen ja ymmärtää mitä palvelulta toivotaan. Lisäksi työturvallisuus asettaa omat ehtonsa henkilökunnan osaamiselle; työssä käsitellään raskaita ajoneuvoja ja koneita, joiden turvallinen kuljettaminen vaatii vahvaa ammattitaitoa. Kuljetusliikkeen erinomainen palvelu näkyy sen saamasta hyvästä palautteesta. Nostopalveluiden lisäksi henkilökunta auttaa mielellään myös töissä, jotka eivät automaattisesti kuulu perinteiseen työnkuvaan, ja sitä arvostetaan erityisen paljon työmailla. Kuljetusliike tunnetaankin asiakkaiden kesken joustavana ja hyvin palvelevana yhteistyökumppanina. – Asiakkaamme tietävät jo etukäteen, että mitä tahansa he pyytävätkin, se onnistuu meidän kautta, Laine kiteyttää.

• Nostot • Kuljetukset • Asennukset 0500 533 687 www.rmlaine.fi 27


SANNA LEHTOSAARI  TEKSTI  MADELEINE BERNER

Rakennustelineiden vuokraus ja asennus vaativat tekijäkseen ammattilaisen, joka on perillä myös jatkuvasti tarkentuvista turvallisuusmääräyksistä.

Telineratkaisut haastaviinkin kohteisiin

R

akennustelineisiin, sääsuojiin ja työmaan turvallisuuteen erikoistunut Haksa Oy on palvellut asiakkaitaan jo viitisen vuotta Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueella. Telineiden vuokrauksen ohella yrityksen palvelutarjontaan kuuluu myös niiden asennus, muokkaus ja purku. Vaihtoehtoja telinepuolelta löytyy jopa satoja. – On perinteistä haki-, ja kehätelinettä, mutta pääasiassa käytämme moduulitelinettä, joka täyttää tämän päivän määräykset. Siirrettävää, kiinteää ja roikkuvaa, luettelee Haksa Oy:n Sami Hakala. Telineitä myös käytetään yllättävän monissa paikoissa, niin ulkona kuin sisälläkin. – Julkisivuremontteja varten rakennettavat telineet ovat perushommaa, jota teemme loppujen lopuksi melko vähän. Parhaimmillamme olemme hieman haastavammissa, ongelmanratkaisua vaativissa kohteissa, Hakala kertoo. Tällaisia ovat mm. voimalaitokset ja tehtaat, joissa telineitä joudutaan rakentamaan usein jopa tyhjän päälle, joko ylöspäin, alaspäin tai sivusuunnassa.

28


Tilaajat arvostavat kotimaista työvoimaa ja laadukasta jälkeä Telinealalla vallitsee tällä hetkellä kova kilpailu, ja varsinkin aliurakoitsijoina toimivia asennusryhmiä löytyy paljon. Hakalan mukaan toiminta on pysynyt silti rehtinä ja jokainen erottuu joukosta omilla vahvuuksillaan. Haksa Oy:n kohdalla niitä ovat laatu, joustavuus ja kotimaisuus. – Alalla käytetään paljon ulkomaista työvoimaa, mutta itse olen pyrkinyt pitämään kiinni suomalaisuudesta. Tilaajat arvostavat, kun työmaalla on porukkaa, joilla on suomen kieli hallussa, Hakala kertoo. Motivaatio ja laadukkaaseen työjälkeen tähtääminen ovat Hakalan mukaan hyvät edellytykset asennustyöhön mieliville. – Telineet ovat näkyvä osa työmaata, siksi ehdoton vaatimuksemme on, että jäljen täytyy myös olla hyvää, mies tähdentää.

Kasvua myymälän ja jälleenmyynnin kautta Turun alueella Haksa Oy alkaa olla jo tunnettu toimija, joten seuraavaksi yritys mieliikin Porin sekä mahdollisesti myös pääkaupunkiseudun markkinoille. Toimintaa on laajennettu myös hiljattain avautuneella myymälällä, joka tarjoaa asiakkaille muun muassa vaatteita, turvatuotteita ja putoamissuojia. Samalla Haksa Oy on aloittanut rakennustelineiden ja niihin liittyvien tarvikkeiden maahantuonnin tarkoituksenaan panostaa myös jälleenmyyntiin aiempaa isommalla kädellä.

29


Haastavalla kuljetusalalla on erotuttava edukseen

K

ilpailu kuljetusalalla on kovaa, mutta MKJ Palvelut Oy:llä on käytössään valttikortit, joilla erottua muista. Yritys ei ole perinteinen kuljetusliike, sillä kuljetuspalveluiden ohella se tekee myös kiinteistötöitä, kuten talvikunnossapitoa. Lisäksi yritys pystyy reagoimaan äkillisiin työtarjouksiin hyvin lyhyellä varoitusajalla. Kun yrittäjä Mika Alitalo veljensä kanssa vuonna 1994 perusti MKJ Palvelut, toiminta painottui talvikauteen ja lunta ajettiin kahdella maataloustraktorilla. Ajan myötä toiminta on laajentunut ja konekanta kasvanut yhdeksällä kuorma-autolla, neljällä kiinteistöhuoltoalan koneella ja kahdella irtoperäveturilla. Ylimääräisiä laitteita tarvitessaan yritys kääntyy alihankkijoidensa puoleen. Yrityksen huomattavin asiakaskunta ovat Turun talousalueen yritykset, joista monen kanssa asiakassuhteet ovat kestäneet jo vuosia. Kovan kilpailun lisäksi alalle haasteita on tuonut Alitalon mukaan muutama vuosi sitten tehty kuljettajantutkinnon päivittäminen sekä alhaiset kuljetushinnat. Kun tutkinnolle kertyy hintaa n. 800 euroa ja se on uusittava viiden vuoden välein, on lyhytaikaisia tuuraajia ja kesätyöntekijöitä vaikea saada. – Moni on jäänyt siksi pois. Jos työnantaja maksaa tuuraajan tutkinnon, se tuo yrityksiin huomattavia lisäkustannuksia ja lisäksi yrityksen saama hyöty jää lyhytaikaiseksi, Alitalo sanoo. Koska kilpailu on kovaa ja alalle on helppo tulla, tämä on vaikuttanut siihen, että kuljetushinnat ovat pysyneet alhaisina: – Metsäteollisuus on maassamme suurimpia

autokuljetusten käyttäjiä. Tällöin puutavaran kuljetushintoja laskee volyymin suuruus, koska yksikköhinnat kuljetusliikkeille pienenevät. Tämä on myös osaltaan aiheuttanut hintojen vääristymistä markkinoilla muissa kuljetuksissa. On harhaluulo, että tuotteen hinta nousee kuljetuksen myötä. Esimerkkinä voin kertoa, että maitopurkin hinnassa kuljetuksen osuus on 1,5 senttiä. Vaikka kuljetushinnat nostettaisiin sille tasolle, jolle ne kuuluisivat, vaikutukset tuotteen hintaan olisivat hyvin pienet.

mkj.fi kuljetuspalvelut mika.alitalo@mkj.fi 050 586 0586

Huoltoliike välittää yksilöstä

K

iinteistöhuolto P. Vehanen on toiminut lähes 30 vuotta huoltotöiden parissa palvellen niin taloyhtiöitä, palvelutaloja kuin liikehuoneistoja Turun ydinkeskustassa. Huoltoliike hoitaa luonnollisesti kaikki kiinteistön ylläpitoon kuuluvat sisä- ja ulkotyöt vahvalla ammattitaidolla, mutta palvelu ei suinkaan rajoitu näihin; Kiinteistöhuolto P. Vehasen Pasi Vehanen ja Marika Laine huomioivat myös asiakkaiden henkilökohtaiset tarpeet. Huoltotyön inhimillistä tekijää ei saa unohtaa, sillä muiden ihmisten kanssa toimeen tuleminen ja asukkaiden miellyttäminen on taitolaji sekä erittäin tärkeä osa työtä. Kiinteistöhuolto P. Vehasen kaksikko on aina valmis auttamaan asukkaita, oli kyse sitten lampun vaihtamisesta tai taulun naulaamisesta seinään. – Olemme toimineet jopa 20 vuotta samoissa kohteissa, joten tunnemme asukkaat melko hyvin, niin kuin hekin tuntevat meidät. Iäkkäillä asukkailla ei välttämättä ole ketään auttamassa heitä, joten teemme mielellämme pienempiäkin töitä heidän puolesta Vehanen kertoo. Vehasen kokemuksen mukaan taloyhtiöiden ja palvelutalojen asukkaat mielellään myös näkevät tutut kasvot pihapiirissään, jolloin he tietävät kuka talossa liikkuu ja miksi. Sen vuoksi Vehanen ja Laine ovat päättäneet ulkoistaa töitä mahdollisimman vähän, vain ehdottoman tarpeen vaatiessa. Vehasen mukaan monet muut huoltoyritykset ovat ulkoistaneet esimerkiksi hälytysvalmiuden ulkopuoliselle, mutta hän ja Laine kokevat tärkeäksi tarjota kyseistä palvelua henkilökohtaisesti. – Asukkaille voi tulla turvaton olo, jos joku vieras liikkuu kiinteistössä ties millä tehtävällä. Kun asiakkaat näkevät meidät, he tietävät heti mistä on kyse, ja tarjoamme mielellään heille sen turvallisuuden tunteen, Laine toteaa.

30


Rajoja rikkova tilitoimisto Tilitoimisto Talouspäälliköt on erilainen tilitoimisto, jonka toiminta ulottuu pidemmälle kuin perinteinen taloushallinto. Oletko perustamassa yritystä tai haluatko siirtää oman yrityksesi osa-alueita asiantuntijan osaaviin käsiin? Tilitoimisto Talouspäälliköiden ammattilaiset auttavat ja neuvovat, jotta sinä saat keskittyä olennaiseen; liiketoimintaan.

P

asi Mäkinen on innovatiivinen yrittäjä, joka on valmis menemään askeleen pidemmälle. Vaikuttava tausta innovaatio- ja rahoitusmaailmasta on antanut hänelle työkalut auttaa asiakkaitaan yli perinteisten taloushallintopalveluiden rajojen. – Pyrimme tarjoamaan laajempaa ja konsultoivaa palvelua tuomalla asiantuntijapalveluita taloushallinnon rinnalle. Me huolehdimme osa-alueista, joihin ei ole riittävästi osaamista yrityksen sisällä tai joihin asiakkaalla ei yksinkertaisesti riitä aika. Tilitoimisto Talouspäälliköiden toiminnan perustana toimii kaksi palvelupakettia: Pikku Päällikkö ja Iso Päällikkö. Kun asiakas kaipaa perinteistä taloushallintoa tai haluaa siirtää tietyt taloushallinnon osa-alueet asiantuntijalle, Pikku Päällikkö on erinomainen valinta. Iso Päällikön palveluun kuuluu laajempi ongelmien ratkaisu, liiketoiminnan tukeminen ja taloudellisen tiedon tuottami-

nen päätösten tueksi. Asiakas saa tilitoimiston kautta oman talouspäällikön, joka konsultoi ja hallinnoi eri vaiheissa. – Haluamme hallita asiakokonaisuudet asiakkaan luona, olla läsnä arjessa ja auttaa parhaamme mukaan, Mäkinen kertoo.

Vahvalla osaamisella lisäpotkua liiketoimintaan Toteuttaakseen konseptinsa Mäkinen on panostanut osaavaan henkilöstöön. Kovatasoisilla ammattilaisilla on vahva ja laaja osaaminen erilaisista yritysjärjestelmistä. Sen takia Tilitoimisto Talouspäälliköt on oiva yhteistyökumppani kaikenkokoisille yrityksille. – Konsultoimme paljon vasta-alkaneita yrityksiä ja olemme aktiivisia perustamisvaiheessa. Ensin katsomme liiketoimintakonseptin kuntoon, sen jälkeen mietimme taloushallintoa. Luovassa tilitoimistossa pohditaan jatkuvasti tapoja kehittää asiakkaan liiketoimintaa ja pyritään ajattelemaan asiakkaan yritystä kokonaisuutena. Mäkisen mukaan tilitoimistot profiloidaan helposti käsittämään pelkkää taloushallintoa, vaikka alalla on mahdollisuuksia moneen muuhunkin. Hän on pysynyt reaktiivisena, osannut tarttua alan tarjoamiin muutoksiin ja huomannut asiakkaiden aidosti haluavan enemmän tukea toiminnassaan. – Terveiseni yrittäjille on, että uskaltakaa vaatia palvelua ja konsultaatiota tilitoimistolta, hyödyntäkää sitä osaamista.

Vuokratyöntekijästä on iso apu

J

o seitsemäntoista vuoden ajan Carrot Henkilöstöpalvelut Oy on saattanut yhteen lukuisia työnantajia ja työntekijöitä. Yritysasiakkailleen Carrot tarjoaa henkilöstönvuokrausta, ulkoistamispalveluita ja rekrytointipalveluita. Työntekijöiden vuokraus Carrotin kautta on mukavan huoletonta ja taloudellista. Yritys etsii työntekijöidensä joukosta juuri asiakkaan tarpeeseen sopivan henkilön, jopa päivän varoitusajalla. Henkilöstönvuokrauksessa asiakas maksaa ainoastaan työntekijän tehdyistä tunneista, kaiken muun hoitaa Carrot. – Tänä päivänä hakijamäärät ovat niin suuria, että hakijoiden läpikäyminen vaatii yritykseltä paljon resursseja. Kaikki työsuhteeseen liittyvät asiat aina työsopimuksesta lähtien kulkevat meidän kauttamme, joten yritys säästyy paljolta vaivalta. Listoiltamme löytyy liuta niin rakennus-, teollisuus- kuin myynnin alan ammattilaisiakin, hymyilee aluepäällikkö Juha Oksanen. Ahkerat työntekijät ovat hyvien asiakassuhteiden lisäksi Carrotin toiminnan kulmakivi. Taloon tullessaan työntekijät otetaan avosylin vastaan carrotilaiseen perheeseen ja heidän asioitaan hoidetaan niin hyvin kuin osataan. Moni vuokratyöntekijöistä onkin päätynyt Carrotin kautta vakituiseen työsuhteeseen. – Teemme kauppaa ihmisillä ja heidän työpaikoillaan, joten isojen asioiden kanssa tässä pelataan. Tämä on kuitenkin mukavaa hommaa, jokainen päivä on erilainen. Välillä vietämme aikaa ihan carrotilaisella porukalla. Esimerkiksi viime kaudella kävimme katsomassa TPS:n peliä, Oksanen nauraa.

” Yritys etsii työntekijöidensä joukosta juuri asiakkaan tarpeeseen sopivan henkilön, jopa päivän varoitusajalla.” Lisätiedot sivulla 104 31


Asiantuntevaa ja turvallista kuljetusta

M

aanrakennus- ja maatalouskoneiden kuljetuksiin erikoistunut Lavettikuljetus Ylitalo & Vahtera palvelee asiakkaita monipuolisesti niin Suomessa kuin Norjassa ja Ruotsissa, sisältäen myös teollisuuden kuljetuksia. Kuljetusliikkeen vahvimmat edut ovat paitsi pitkä kokemus alalta, myös joustava ja asiakaslähtöinen palvelu sekä nopea reagointikyky. Työpäiviä ja -viikkoja ei aina voi ennustaa, sillä kesken työpäivän voi tulla viime hetken muutoksia tai uusia tilauksia. Rakennusalan vaihtelevuus peilautuu siis suoraan kuljetusliikkeen arjessa; ikinä ei tiedä hajoaako jokin kone kesken kaiken työmaalla, jolloin kuljetusliike kutsutaan apuun. Moniin kuljetustarpeisiin soveltuva kalusto on ollut hyvä vahvuus, sillä se mahdollistaa monipuolisen palvelun, jota etenkin raken-

Uudet säädökset

puhuttavat asbestialalla

Lisätiedot sivulla 104

nusalalla arvostetaan. – Kuljetamme kaikkia ajettavia koneita, kertoo yrittäjä Mika Vahtera. Samoin luotettavuus ja joustavuus ovat tehneet kuljetusliikkeestä suositun valinnan. Hyvien yhteistyökumppaneiden kanssa myös haasteellisemmat toimeksiannot onnistuvat, joten asiakkaiden kannattaa rohkeasti pyytää palvelua. Vuosikymmenten kokemus alalta on opettanut miten kuljetukset suoritetaan turvallisesti. Erikoiskuljetus vaatii vahvaa ammattitaitoa ja tilannetajua liikenteessä. Vahtera toivoisikin, että henkilöautokuljettajat ottaisivat tämän huomioon. Vaikka asenne onkin parantunut, olisi hyvä muistaa, etteivät erikoiskuljetukset tahallaan ole tulppana liikenteessä. Arvokas lasti voi jo itsessään rajoittaa nopeutta, mutta pelkkä raskas ajoneuvokin vaatii aikaa pysähtyäkseen.

T

ammikuussa voimaan astuva Valtioneuvoston asetus asbestipurun turvallisuudesta on herättänyt alan toimijoissa paljon ihmetystä ja huolta alan tulevaisuudesta. – Tulevassa laissa on paljon hyviä asioita, asioita on selkeytetty. Esimerkiksi nykyään puhutaan asbestipurkuvaltuutuksesta, uusien säädöksien myötä toiminnasta tulee kirjaimellisesti luvanvaraista. Purun ehtoja ja sen myöntäjätahoa on selkeytetty. Tulossa on myös valtakunnallinen rekisteri, johon pääsee vapaasti katsomaan millä toimijoilla on asbestipurkutyölupa. Valitettavasti laissa on myös negatiivisia asioita, kertovat yrittäjät Jani Väkeväinen R.V. Group Oy:stä ja Henrik Impivaara Asbestikartoitus Oy:stä. Väkeväinen ja Impivaara viittaavat pykälään, joka määrää asbestipurun jälkeen kohteessa suoritettavaksi kontrollimittauksen. Pykälässä ei ole annettu tarkempia ohjeita mittauksen tekijästä, tämän pätevyydestä, mittauksen keinoista tai käytettävistä laitteista. – Jos kontrollimittauksen suorittaa itse asbestifirma, onko se oikea taho valvomaan omaa työtään, Väkeväinen ja Impivaara pohtivat. Kontrollimittauksen myötä asbestipurun hinnat tulevat nousemaan ja aikataulut venymään. – Tämä tietää kuluja myös muillekin aloille, joten pahimmassa tapauksessa remontteja tullaan siirtämään ja pitkittämään. Jos laki tulee voimaan samoilla sanankäänteillä ja noin tiukasti, se tulee pysäyttämään koko saneerausalan, yrittäjät pelkäävät. Lisätietoa asbestilaista saadaan marraskuussa, mutta Väkeväinen ja Impivaara pelkäävät reagointiajan olevan liian lyhyt. Varsinkin laitteiden saatavuus ja pienten yritysten kohtalo huolestuttavat yrittäjiä. – Pykälä jättää paljon kysymyksiä ilmaan, joihin olisi hyvä saada ajoissa vastaus. Päättäjät saisivat käyttää tässä maalaisjärkeä, Väkeväinen ja Impivaara naurahtavat ja lisäävät: – Näissä asioissa on tultu paljon eteenpäin, tarvitseeko nyt mennä taaksepäin?

32


V

uonna 1965 perustettu Turun Vapaavarasto Oy aloitti toimintansa aikoinaan autojen maahantuonnista ja oli siten merkittävä tukielin Turun satamalle. Varsin pian mukaan tuli myös kappaletavaran varastointi ja näillä kahdella sektorilla yritys liikkuu vielä tänäkin päivänä. – Toimintamme perustuu siis yhä edelleen tullivarastoon ja verottomaan varastointiin. Vuosien saatossa sekä palvelumme että toimitilamme ovat kuitenkin laajentuneet merkittävästi, kertoo Turun Vapaavarasto Oy:n toimitusjohtaja Stefan Lindström.

Tiloja ja palveluita joka lähtöön Tänä päivänä maahantuotavat autot kulkevat Turun Vapaavaraston kautta ja käyvät samalla läpi maahantuontitarkastuksen. – Vastaava konsepti on olemassa myös maatalouskoneille, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikki Agrimarketin koneet tulevat maahan meidän kauttamme, Lindström kertoo. Koska automyynti kuitenkin tunnetusti elää nyt hiljaisempia aikoja, on myös Turun Vapaavaraston toiminta keskittynyt viime vuosina yhä enemmän kappaletavaran varastointiin ja logistiikkaan. Tilat toimintaa varten on rakennettu vuosien saatossa eri tarpeisiin ja tänä päivänä ne kattavat yhteensä 30000m² katettua varastotilaa ja 28 hehtaaria kenttätilaa. – Voimme tarjota asiakkaillemme niin lämmintä, jäähdytettyä kuin kylmäsäilytystilaakin. Erikoisvarastotilaa löytyy erikseen myös elintarvikkeille ja alkoholille, Lindström luettelee.

Räätälöityjä varastopalveluita yritysasiakkaille SANNA LEHTOSAARI  TEKSTI  HENNA KERÄNEN

Turun Vapaavarasto Oy on tuttu nimi monelle kaupunkilaiselle, mutta harva tietää sen tarkemmin, mitä yrityksen toiminta pitää sisällään. Myös varastoinnin kestot vaihtelevat paljon. Siinä missä joku saattaa tuoda yhden tavaran vaikka vain päiväksikin, ovat toiset olleet Turun Vapaavaraston asiakkaita yhtäjaksoisesti koko yrityksen toiminnan ajan. Turun Vapaavarasto on oiva kumppani myös rakennusliikkeille. – Jos projekti on kesken ja työmaalta löytyy tilaa vain rajallisesti, tilaamalla tavarat valmiiksi varastoomme on ne saatavilla heti työmaalle sopivissa erissä. Tavarat ovat samalla myös suojattuina sekä säältä että ilkivallalta, Lindström vinkkaa. Turun Vapaavarasto tarjoaa varastointitilaa sekä suurille että pienille erille ja tavaroille. –Meille on myös helppo tulla tarkastamaan tavarat jo niiden saapumisvaiheessa mahdollisia reklamaatioita varten.

Varastoinnin rinnalle räätälöidään luonnollisesti myös kaikki logistiset palvelut. – Asiakkaat kiittelevätkin meitä usein monipuolisuudesta ja joustavuudesta, sillä pystymme rakentamaan lyhyellä varoitusajalla suuriakin konsepteja järkevään hintaan, Lindström kertoo.

Erilaisia asiakkaita – erilaisia tarpeita Monipuolinen tarjonta mahdollistaa myös sen, että Turun Vapaavaraston palveluita voivat hyödyntää hyvinkin erityyppiset asiakkaat. – Ennen tavarat vastaanotettiin, purettiin ja lastattiin, tänä päivänä palvelut sen sijaan räätälöidään aina asiakaskohtaisesti, Lindström kertoo. – Osa asiakkaista haluaa vuokrata pelkästään tilan ja toimia siellä itsenäisesti, toiset taas saattavat vaikuttaa ulkomailta käsin, jolloin me hoidamme niin tavaran vastaanoton, lajittelun kuin lähetyksenkin heidän puolestaan, toimitusjohtaja jatkaa.

www.turunvapaavarasto.fi stefan.lindstrom@turunvapaavarasto.fi 040 7322 872 Tuontikatu 7, 20200 Turku 33


AIKA UUSIA KAUKOLÄMPÖVAIHTIMET? Myös suhteellisen huoltovapaa kaukolämpölaitteisto tulee joskus tiensä päähän. Milloin vaihtimien uusintaa olisi syytä harkita, selvitimme sen haastattelemalla Eetu Hannukselaa Etelä-Suomen Lämpöhuolto Oy:stä. SANNA LEHTOSAARI  TEKSTI  HENNA KERÄNEN

E

telä-Suomen Lämpöhuolto Oy lienee Suomen ainoa yritys, joka on erikoistunut pelkästään kaukolämpövaihtimien uusintatöihin. Asiakasta palvellaan aina avaimet käteen periaatteella, eli saman katon alta löytyy kaikki suunnittelusta urakointiin. – Kun vastuu on keskittynyt yhdelle taholle, vältytään mahdollisissa ongelmatilanteissa turhilta osoitteluilta, toteaa yrityksen toimitusjohtaja Eetu Hannuksela. Kuten yrityksen nimikin kertoo, sijaitsee toiminnan pääpaino Etelä-Suomen isoissa kaupungeissa – Turussa, Tampereella, Helsingissä ja Lahdessa. Myös Jyväskylä muodostaa oman ison yksikkönsä. Asiakkaiden kirjo on vähintään yhtä laaja kuin toimipisteidenkin: – Välillä asioimme kuluttaja-asiakkaan kanssa, välillä taas isännöitsijän, kiinteistön omistajan tai kiinteistösijoittajan, riippuen siitä, kuka näistä asioista milloinkin on vastuussa, kertoo Hannuksela. Suurin osa urakoista liittyy saneerauksiin, mutta uudispuoleltakin löytyy Kastellin tai Sievitalojen kaltaisia yhteistyökumppaneita. Etelä-Suomen Lämpöhuollon erikoisosaamista hyödyntävät myös monet muut LVI-alan yritykset, jotka eivät itse tee kaukolämpöasennuksia.

Miksi kaukolämpö? Kaukolämmöllä saavutetut kustannussäästöt öljyyn verrattuna ovat parhaimmillaan 40–50 % luokkaa. Hannuksela arvioi, että kuluvan vuoden aikanakin jo noin parikymmentä kohdetta on siirtynyt Etelä-Suomen Lämpöhuollon toimesta öljystä

34

kaukolämpöön. Säästöjen ohella kaukolämmöllä on myös muita etuja. Se sopii lämmitysratkaisuksi kiinteistöön kuin kiinteistöön, ja lisäksi asiakas voi olla varma, ettei kaukolämmön piirissä lämmön tai kuuman veden loppumisesta ole pelkoa. Kaukolämpö on myös ehdottomasti huolettomin lämmitysmuoto, joka markkinoilla on tällä hetkellä tarjolla. – Paljon tulee vastaan laitteita, joille ei ole tarvinnut tehdä mitään jopa kahteenkymmeneen vuoteen, kertoo Hannuksela.

Kahdenkymmenen vuoden sääntö Vaikka laitteisto olisikin toiminut moitteettomasti viimeiset 20 vuotta, kannattaa sen uusimista pohtia silti jo vakavissaan – ellei sitten ole valmis varautumaan ikäviin yllätyksiin. – Perussääntönä sanottakoon, että kun kaukolämpölaitteisto on täyttänyt 15 vuotta, ei siihen sen jälkeen kannattaisi enää uusia yksittäisiä komponentteja, neuvoo Hannuksela. Vaikka vanha laitteisto muutoin edelleen toimisi, on sen hyötysuhde saattanut laskea jo niin alhaiseksi, että uusinta olisi joka tapauksessa edessä muutaman vuoden sisällä. Pahimmassa tapauksessa laitteisto sanoo sopimuksensa irti joulun ajan paukkupakkasilla, jolloin uutta vaihdinta ei ole aivan heti saatavilla. Siksi ennakointi kannattaa myös tässä asiassa. Vanhan laitteiston korvaaminen uudella sujuu Etelä-Suomen Lämpöhuollon

kanssa sutjakasti. Suunnittelutyön jälkeen asennus valmistellaan siten, että kun vanha vaihdin on saatu pois, voidaan uusi kytkeä päälle lähestulkoon saman tien. Vesi- ja lämpökatkot kestävätkin siis maksimissaan 4-8 tuntia.

Mieti missä säästät Kaikkien alalla toimivien yritysten työtahti ei välttämättä ole yhtä tiuha, ja muutoinkin sopimukset saattavat pitää sisällään erilaisia asioita. Tarjouspyyntöä tehdessä kannattaakin siis tutkia tarkoin, mitä viivan alle jäävään hintaan kuuluu. – Yrityksen perustiedot, referenssit, Rala-pätevyydet, takuut; kaikkiin näihin seikkoihin on hyvä kiinnittää huomiota, neuvoo Hannuksela. Etelä-Suomen Lämpöhuolto esimerkiksi antaa asentamilleen laitteille aina viiden vuoden täystakuun, mikä tarkoittaa myös sitä, että mahdollisen hätätilanteen sattuessa apu saapuu paikalle jopa parissakymmenessä minuutissa. – Ehdottomia vahvuuksiamme ovatkin nimenomaan joustavuus, tehokkuus ja palvelu isolla P:llä, toteaa Hannuksela ylpeänä. Säästöjä pohdittaessa on hyvä tarkastella asioita myös pitkällä tähtäimellä. Jos esimerkiksi kerrostalon lämmityskustannukset ovat laitteiston 20 toimintavuoden aikana noin 800 000 euron luokkaa, ei ehkä ole järkevää säästää 1000 euron arvoisessa paremmassa lianerottimessa. – Jos kyseisellä lisäosalla saa prosentinkin säästön vuosittain, puhutaan koko laitteiston toimintaiän aikana isoista summista, Hannuksela muistuttaa.


Valtuutettu kaukolämpöasiantuntija käytössäsi! Kerrostaloihin, liikekiinteistöihin, halleihin ja muihin kiinteistökohteisiin

Kaukolämpötyöt saat vaivattomasti kokonaispalveluna aina suunnittelusta lopputarkastukseen asti kaukolämpöön erikoistuneelta asennusliikkeeltä.

Etelä-Suomen Lämpöhuolto Oy on kasvava, kaukolämpövaihtimien asennuksiin ja saneerauksiin erikoistunut yritys. Kaukolämpötoihin tarvitaan aina luvat ja asiantuntemus. Meillä on Suomen LVI-liiton myöntämä A-luokan kaukolämpötyönjohtajan pätevyys. Lisäksi olemme kaikkien energialaitosten valtuuttama sopimusurakoitsija.

Asennamme uudet, vaihdamme vanhat tai huollamme nykyiset kaukolämpölaitteet: • Kerros- ja rivitaloihin • Liikerakennuksiin • Varastohalleihin ja tuotantotiloihin • Pientaloihin

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous!

www.kaukolämpösaneeraus.fi

Etelä-Suomen lämpöhuollolla on yli kymmenen vuoden kokemus alalta. Vuosien varrella osaamista on kertynyt niin pienistä kuin suurista kiinteistöistä. Vuositasolla vastaamme yli 200 kaukolämpösaneerauksesta tai -asennuksesta. Palveluitamme käyttävät myös muut LVIalan yritykset, jotka eivät itse tee kaukolämpöasennuksia.

p. 0400 149 669

5

ak

en t ä y s t od

en t ä y s t od

uu • 5 v u k a

35

uu • 5 v u


SANNA LEHTOSAARI  TEKSTI  HENNA KERÄNEN

Kattava kalusto mahdollistaa laajan palvelutarjonnan Kuljetuspalveluihin erikoistuneen lietolaisen monitoimiyrityksen kyydissä matkaavat niin vuokravessat kuin vaalimökitkin.

K

iinteistöhuolto M. Valkama tarjoaa laajan kattauksen erilaisia palveluita niin yrityksille, yksityisille kuin kunnillekin. Monipuoliseen kalustoon kuuluu mm. vaihtolavallisia kuorma-autoja, takalastaavia jäteautoja ja pyöräkuormaajia, joten yritys hoitaa lähes homman kuin homman. – Puhelin soi jatkuvasti, eikä illalla useinkaan voi olla varma, millaisia töitä seuraava päivä tuo tullessaan, kertoo yrittäjäpariskunta Markku ja Aino Valkama. Jätehuolto ja erilaiset kuljetuspalvelut muodostavat kuitenkin merkittävimmän osan Kiinteistöhuolto M. Valkaman ympärivuotisesta toiminnasta. Talvisin pyöräkuormaajat urakoivat myös lumitöiden parissa, kesäisin koneiden kanssa puolestaan suunnataan mm. Ruisrockiin, joka on yksi yrityksen pitkäaikaisimmista työllistäjistä.

Vuokra-WC:t matkaavat maailmalla Viimeisen viiden vuoden ajan Kiinteistöhuolto M. Valkama on tarjonnut asiakkaidensa käyttöön myös vuokravessoja. Palveluun ovat tarttuneet monet suuret tapahtumanjärjestäjät, mutta myös yksityiset, jotka tilaavat vuokrattavan wc:n vaikkapa häitä varten.

www.mvalkama.fi

posti@mvalkama.fi 36

Markku: 0400 673 985

Kesä on WC-vuokrauksen ehdotonta sesonkiaikaa, ja haastattelua edeltäneenä viikonloppunakin yrityksen kaikki noin 200 vuokravessaa olivat liikenteessä. Kiinteistöhuolto M. Valkama toimittaa wc-kopit tarvikkeineen haluttuun paikkaan, tyhjentää ja pesee ne säännöllisin väliajoin sekä huolehtii mm. wc-paperivarastojen täydennyksestä. – Palvelumme on ollut pidetty. Hiljattain eräs tapahtumanjärjestäjä totesi, ettei hänen korviinsa ollut kantautunut yhtään valitusta epäsiisteistä vessoista, kertoo Markku Valkama.

Uusista aluevaltauksista huolimatta Kiinteistöhuolto M. Valkama tunnetaan kuitenkin ennen kaikkea nopeista, varmoista ja luotettavista kuljetuspalveluistaan.

Kuljetuspalveluita kaikkiin tarpeisiin Uusista aluevaltauksista huolimatta Kiinteistöhuolto M. Valkama tunnetaan kuitenkin ennen kaikkea nopeista, varmoista ja luotettavista kuljetuspalveluistaan. Yrityksen autot eivät juuri kulje tyhjillään, vaan kyydissä on milloin mikäkin lasti. – Jätteen keruun ohella kuljetamme paljon esimerkiksi hiekkaa ja kuorikkeita, työkalustoa tai vaikkapa vaalimökkejä toreille, yrittäjäpari kertoo. – Mistään emme ole tainneet vielä kieltäytyä ja tarvittaessa kuljetamme vaikka papukaijan Rovaniemelle, Aino Valkama naurahtaa. Haastavia kuljetuksia yrityksen historiaan on toki jo mahtunutkin. Markku Valkama muistelee hymyillen erästäkin tapausta, jolloin hän ajoi merikontin enolaisen mökin pihalle. – Mökille pääsi vain puron päälle viritettyjen kahden ratapölkyn kautta, mies kertoo haastavasta reitistä. Kalleimmat lastit osuvat kuitenkin aina kevättalveen, kun kyydissä on opintojen päättymistä juhlivia abeja. – Se on ehdottomasti vuoden arvokkain kuorma, toteavat sekä Aino että Markku Valkama.


Hyvin hoidettu piha on paras käyntikortti Lietolainen monitoimiyritys pitää kiinteistöjen pihat kunnossa ympäri vuoden luottaen työvoimanaan myös maanviljelijöihin. SANNA LEHTOSAARI  TEKSTI  HENNA KERÄNEN

K

iinteistöhuollon monialayritys Erksaar Oy sai alkunsa siitä, kun maanviljelijä Erkki Saari kumppaneineen oli auttamassa lietolaista urakoitsijaa terveyskeskuksen ensimmäisten puiden ja pensaiden istutuksessa. Kysyntää vastaavanlaiselle toiminnalle oli myös Liedon kunnalla, joten Saari päätti pistää pystyyn oman yrityksen, joka perustuu maanviljelijöiden ylläpitämään rinkiin. Tällä hetkellä Erksaar Oy toimii Turun, Raision sekä Naantalin alueilla ja urakoi monipuolisesti kaikenlaisten kiinteistöjen kunnossapitoon liittyvien tehtävien parissa. Asiakaskuntaan kuuluu suuria kiinteistöjen kunnossapitoyrityksiä, teollisuuslaitoksia, kauppa- ja liikekeskuksia. Kaikkia heitä palvellaan samalla luottamuksella ja ammattiylpeydellä.

Auraus ja hiekoitus turvaavat pihat Talviaikaan Erksaar Oy:tä työllistää ennen kaikkea lumen auraukset ja -siirrot, hiekoitus sekä kattolumityöt. Työntekijät koneineen ovat jatkuvassa valmiustilassa, jotta asiakkaan toiveisiin voidaan vastata nopeasti ja varmasti. – Isojen kiinteistöjen kohdallakin saattaa auraus olla tarkkaa työtä, sillä osa kauppaketjuista saattaa jopa toivoa, että parkkiruudutkin näkyisivät talvella. Liukkaudenesto on hintansa väärti, jos sen avulla vältytään yhdeltäkin murtuneelta jalalta. Aurauksen yhteydessä hiekoitamme aina. Kaluston suuren koon vuoksi Erksaar Oy hoitaa vain isompien piha-alueiden aurausta, mutta esimerkiksi lumen pudotus katoilta onnistuu myös asuinkiinteistöissä.

Puutarhatyöt hoituvat ammattilaisen avustuksella

Erksaar Oy • Lumenauraukset ja kuljetukset • Liukkaudentorjunnat • Lumen pudotukset katoilta Ota yhteyttä! • Jääpuikkojen poistot räystäiltä www.erksaar.fi • Keväiset kadunharjaukset • Nurmikonteot ja leikkaukset erksaar@utu.net • Puidenkarsimiset ja kaadot 0400 120 001 • Puiden istutukset ja hoidot • Kantojen jyrsinnät • Aitaverkkojen rakentaminen ja korjaukset

Omien koneidensa kanssa urakoivien maanviljelijöiden ohella Erksaar Oy:n palveluksessa työskentelee myös ammattitaitoinen puistopuutarhuri. – Isoja kiinteistöjä omistavilla toimijoilla ei ole useinkaan aikaa katsella pihansa puita ja pensaita ja huoltaa sitä. Siksi on kätevää, että voimme tarjota heille aurauksen lisäksi myös viheralueiden palveluita. Puutarhatyöt myös vaativat tekijäkseen alan ammattilaisen, sillä osaamattomat kädet voivat saada aikaan paljonkin vahinkoa. – Jos oksia esimerkiksi leikkaa väärään aikaan ja väärällä tavalla, on siitä vahinkoa niin kasvulle kuin ulkonäöllekin. Hoitamaton piha puolestaan voi itse olla todellinen riskitekijä, sillä villinä rehottavat puut ja pensaat saattavat vahingoittaa niin ihmisiä kuin autojakin. – Kannattaa muistaa, että piha on aina myös omanlaisensa käyntikortti, siksi sen kunnossapitoon kannattaa uhrata aikaa niin talvella kuin kesälläkin. 37


ÄLYKÄS KOTI

SÄÄSTÄÄ ENERGIAA

Ä

lykkääksi varustellussa kodissa ei tapahdu asukkaiden poissa ollessa mitään tarpeetonta – ja läsnä ollessa kaikki kuin itsestään.

Asumismukavuuden lisäksi älykkäät kotiautomaatiojärjestelmät tuottavat myös säästöjä. – Karkeasti arvioituna älykkäissä kodeissa voidaan säästää 10-30 prosenttia asumisen energiakustannuksista, kertoo Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkimusprofessori Miimu Airaksinen. Liukuma säästöpotentiaalissa on suuri, sillä säästö riippuu asuintottumuksista. Yksi säätää ilmastoinnilla kotia viileäksi, ja toinen nauttii pitkistä suihkuista. Älykkäiden kotiautomaatiojärjestelmien avulla voidaan hallita miltei kaikkea sähköllä toimivaa. Ulkovalot voidaan säätää syttymään auringon nousujen ja laskujen mukaan, ja viilentävän ilmastoinnin 38

tarvetta voidaan taas vähentää automaattisilla verhoilla. – Kun talon ulkopuolella olevat verhot laskeutuvat helteellä alas, lämpö pysyy ulkona eikä energiaa kulu viilennykseen, kertoo maskulainen sähköinsinööri Samu Rissanen. Rissasen kodissa liiketunnistin sytyttää yöllä valot himmeämpänä kuin päivällä ja valokatkaisimesta voi säätää päälle erilaisia valaistustiloja. Kaikkia toimintoja voi ohjata myös älypuhelimella tai tabletilla.

Tulostuksella ja yhteensopivuudella hinta alas Tulevaisuuden haaste on älykkäiden kotiautomaatiojärjestelmien asentaminen vanhoihin taloihin. Sähkölämmityksen älykäs säätäminen voisi tuottaa isot säästöt, mutta älyjärjestelmien asentaminen jälkikäteen maksaa vielä liikaa. – Jos vanhoihin patterijärjestelmiin olisi mahdollista yhdistää tulostettavat sensorit,


Älykkäät automaatiojärjestelmät säätävät kodin sähköllä toimivaa tekniikkaa ja voivat säästää jopa kolmanneksen energiakuluissa. Tulevaisuuden haasteena on saada älytekniikkaa myös vanhoihin taloihin.

älytekniikan tuominen vanhoihinkin taloihin olisi kannattavampaa, hahmottelee Airaksinen. Myös aurinkopaneeleita pystytään jo laboratorioissa tulostamaan, jolloin niiden hinta laskee. Tällöin ne voivat yleistyä nopeammin. Eri valmistajien laitteiden ja komponenttien yhteensopivuudessa on vielä paljon työtä ja ennen kuin visionäärien plug and place – haave toteutuu, tarvitaan standardisointia. Tulevaisuuden koti saattaa havainnoida, kuka tulee kotiin ja kytkeä säädöt tämän mieltymysten mukaisiksi. – Itse oppivat järjestelmät tunnistavat käyttäjän ja pystyvät säätämään esimerkiksi valot ja lämpötilan sellaisiksi, joita juuri hänellä on tapana käyttää. Tavoitteena on tietenkin tyytyväisempi ihminen, jonka elämää teknologia helpottaa, Airaksinen kertoo. 39


KATSO LISÄÄ WWW.RTV.FI

Rakentajan luotettava yhteistyökumppani Kun remonttihaaveet siintävät mielessä, on kokeneesta ja luotettavasta kumppanista suuri apu. Ennen töihin ryhtymistä kannattaisikin ensin konsultoida alan ammattilaista. TEKSTI  JOHANNA DAHLGREN

P

intamateriaalien myyntiin erikoistunut RTV on toiminut jo yli 60 vuoden ajan suomalaisten remontoijien ja rakentajien luotettavana kumppanina. Aikojen saatossa perheyritys on kasvanut valtakunnalliseksi toimijaksi ja tällä hetkellä yrityksellä on myymälöitä noin 30 kaupungissa. Turussa RTV on palvellut yritys- ja yksityisasiakkaita jo kahdenkymmenen vuoden ajan, vain liiketilat ovat toiminnan laajentumisen myötä vaihtuneet suuremmiksi. Turun toimipisteen lisäksi Varsinais-Suomen alueen asiakkaita palvelevat myös Salon ja Kaarinan myymälät.

Tuotteita jokaiseen makuun RTV:n valikoimasta löytyy kaikki, mitä rakentaja tarvitsee: kalusteita, rakennustarvikkeita sekä paljon erilaisia lattian päällysteitä, laattoja, tapetteja ja maaleja. RTV:n tapettivalikoima yli 1 000 kuoseineen on ehdottomasti Suomen markkinoiden laajin. Myös laattoja löytyy valikoimasta runsaasti eri koossa ja väreissä. Tuotteiden laadut ovat kohdillaan, sillä esimerkiksi lähes kaikki valikoiman laatat, tapetit sekä julkisen tilat matot ovat yrityksen itsensä maahantuomia. Vaikka suurin osa yrityksen asiakkaista on ammattilaisia, kuluttaja-asiakkaiden palveluun on panostettu RTV:llä erityisen paljon. Myymälöihin on rakennettu valmiita interiöörejä ja sisustusratkaisuja, jotka havainnollistavat hyvin materiaalien ominaisuuksia. Näyttelytilat on tehty palvelemaan nimenomaan kuluttajia. – Ihmiset tulevat myymälään katsomaan ja vertailemaan tuotteita. Kun miellyttävä tuote on löytynyt ja valinta tehty, rakentaja tulee tekemään hankinnat, Varsinais-Suomen aluejohtaja Tommi Suominen kertoo. 40


RTV:n myymälät ovat tunnetusti hyvin varusteltu. Pyrkimyksenä on pitää tuotteet jatkuvasti saatavilla. Jos haluttua tuotetta ei löydy myymälästä, sen toimitus onnistuu hetkessä. Yrityksen keskusvarasto sijaitsee sen kotipaikkakunnalla Riihimäellä. Oman kuljetuskaluston ansiosta tuotteet toimitetaan keskusvarastolta myymälään jo seuraavaksi päiväksi.

Pintamateriaalien vaihto kannattaa Vaikka sisäpuolen pintamateriaalit ovat tänä päivänä teknisesti hyvin pitkäkestoisia, olisi niitä hyvä vaihtaa jo oman viihtyvyydenkin takia. Suomisen mielestä järkevä vaihtoväli olisi noin 5–10 vuotta: – Pienillä muutoksilla saadaan aikaan uutta ilmettä sisätiloihin. Kunnon materiaaleilla vaihtoväli pysyy pitkänä, joten laadukkaisiin tuotteisiin kannattaa satsata. Talon ulkopuolisiin pintoihin olisi sen sijaan hyvä kiinnittää enemmän huomiota. Aurinko ja ilman kosteus lisäävät bakteerien määrää ja ulkona pintamateriaalit kuluvat muutenkin nopeammin. Säännöllinen pesu ja huolto pidentävät ulkopintojen vaihtoväliä. – Tässäkin tapauksessa huolto tulisi tehdä noin 5–10 vuoden välein, Suominen kertoo.

Jos suunnitelmissa on aloittaa remontti, kannattaa aina käydä jututtamassa ammattilaista.

Tällä hetkellä sisustuksessa ovat pinnalla vaalean eri sävyt ja valkoinen. Kylpyhuoneen boordit ovat vaihtuneet valkoisiin, suuriin laattoihin ja olohuoneissa suositaan yksivärisiä, maalattuja seiniä. Tapetin käytön väheneminen näkyy Suomisen mukaan myös myynnissä. – Tällä hetkellä menee eniten näyttäviä tapetteja. Vahvoilla väreillä ja kuvioilla halutaan luoda huoneeseen efektiä, Suominen kertoo. Huoneen ilmettä pystyy helposti muuttamaan myös maalin väriä vaihtamalla. – Jopa mustan maalin saa peitettyä parilla maalikerroksella, Suominen muistuttaa.

RTV - rakentajan paras apu RTV on määrätietoisesti rakentanut omaa konseptia, johon kuuluu olennaisesti laadukas asiakaspalvelu. Ammattitaitoinen henkilökunta auttaa asiakkaita valitsemaan sopivat tuotteet ja neuvoo mielellään myös esimerkiksi värien suhteen. Koulutetut myyjät tekevät asiakkaalle myös havaintokuvia vaikkapa tietystä laatasta. Suunnitteluneuvontaa voidaan pyytää myös yrityksen ulkopuolisilta sisustussuunnittelijoilta. – Jos emme osaa vastata johonkin kysymykseen, haemme siihen vastauksen. Haasteelliset tilanteet palvelevat myös meitä, Suominen kertoo. Jos suunnitelmissa on aloittaa remontti, kannattaa aina käydä jututtamassa ammattilaista. – Tulkaa rohkeasti myymälään kertomaan ajatuksistanne. Me palvelemme parhaamme mukaan, annamme vinkkejä ja ideoita remontointiin. Meidän laajasta valikoimastamme löytyy jokaiselle jotakin, Suominen hymyilee. 41


SÄÄSTÖJÄ

lämpöpumppuratkaisuilla TIINA VIKBERG  TEKSTI  HENNA KERÄNEN

Erilaiset lämpöpumput ovat huolettomia ja kustannustehokkaita vaihtoehtoja perinteisille lämmitysratkaisuille. Oikea laitteisto löytyy nykyään kiinteistöön kuin kiinteistöön.

M

aailmalämpö MIL Oy on toiminut nykyisellä nimellään reilut viisi vuotta, mutta yrityksen juuret juontavat aina vuoteen 1956 saakka, jolloin toimitusjohtaja Hannu Tuomikosken isoisä aloitti kylmälaitehuollon Salossa. Nykyään Maailmalämpö MIL myy, asentaa ja huoltaa erilaisia lämpöpumppuratkaisuja ja kylmälaitteita. Yhden puhelinsoiton takaa asiakas siis löytää kaiken tarvitsemansa palvelun ja voi olla varma, että myös lupa-asiat ja takuut ovat kunnossa.

Monipuolinen ilmalämpöpumppu Ilmalämpöpumppu alkaa olla tuttu lämmitysratkaisu jo suurimmalle osalle kuluttajista. Sen avulla hoituu niin lämmitys kuin jäähdytyskin, tarvittaessa myös ilman kuivatus. Jos asunnossa on takka tai muu tulisija, levittää ilmalämpöpumppu siitä saadun lämmön tasaisesti ympäri huoneistoa. – Lämpöpumppu on oiva ratkaisu myös kesämökille tai autotalliin, jossa se pitää yllä mukavaa peruslämpöä. Laitteiston kontrollointi puolestaan helpottuu etäohjauksen ansiosta, kertoo huoltopäällikkö Henrik Holm.

Ilma-vesilämpöpumppu kattaa pienemmän energiantarpeen Myös ilma-vesilämpöpumppu ottaa lämpönsä ulkoilmasta, mutta siirtää sen huoneilman sijaan veteen, jota hyödynnetään käyttöveden lämmityksessä , lattialämmityksessä tai patteriverkossa. – Ilma-vesilämpöpumppu on hyvä ratkaisu esimerkiksi uusiin matalaenergiataloihin tai pieniin kiinteistöihin, joihin maalämmön asentaminen ei ole kannattavaa, Holm kertoo. Laitteistoja löytyy useassa eri kokoluokassa ja ne voidaan asentaa myös puu-, öljy- tai sähkölämmityksen rinnalle.

Maalämpö on kannattava investointi Maalämpöön siirtymistä kannattaa puolestaan harkita, jos kiinteistön öljyn kulutus on yli 2000 litraa vuodessa. – Maalämmön avulla energiankulutus laskee vanhassa öljylämmitystalossa jopa neljäsosaan entisestä. Lisäksi investointi nostaa aina myös kiinteistön arvoa, kertoo myynnistä vastaava Marko Suominen. Järjestelmältään hiljainen ja siisti maalämpö sopii yhtä hyvin niin omakoti-, rivi- ja kerrostaloihin kuin teollisuushalleihinkin. Aivan kuten muihinkin lämpöpumppuratkaisuihin, voidaan myös maalämpöön liittää jäähdytysmahdollisuus. Kotitalousvähennyksen ja kertyvien säästöjen ansiosta maalämpöpumpun hankinta on järkevää. Rahoitusta investointiin voi hakea joko meiltä tai pankista. Fiksu investointi kerta kaikkiaan.

ilmalämpö

myynti@maailmalampo.fi 42

maalämpö

ilma- ja vesilämpö

poistoilmapumput

Kaikki lämpöpumppuratkaisut

jäähdytys


Helppoa asumista palveluiden keskellä H

yvä työ kantaa kauas, se tiedetään myös viisi vuotta toimineessa MH-Rakennetekniikka Oy:ssä. – Tänä päivänä on tärkeää panostaa laadukkaaseen rakentamiseen, sillä uudet työt tulevat usein suositusten kautta, kertoo yrittäjä Jouni Hujanen. Yritys urakoi pääsääntöisesti uudiskohteiden parissa Turun alueella ja tarjoaa asiakkailleen kokonaisvaltaista rakentamista, suunnitteluvaiheesta alkaen. MH-Rakennetekniikan tämän hetken ykköskohde on Liedon Loukinaisiin valmistuva 21 asunnon rivitalokokonaisuus. Ensimmäisen osan rakennustyöt alkavat syyslokakuussa ja uusien kotien olisi tarkoitus vastaanottaa asukkaansa kesällä 2016. Hyvälle paikalle lähelle palveluita rakentuvat asunnot sopivat niin pienille perheille kuin eläkeläisillekin. Suunnittelussa on panostettu esteettömyyteen, ja oman luksuksensa tuovat jokaisen asunnon etupuolelle varattu autopaikka ja lämmin varasto sekä katetut terassit molemmin puolin. Myös asumisrauha on taattu, sillä alue rajoittuu puistoon. – Naapurin äänetkään eivät kantaudu asunnosta toiseen, sillä hiljaisuus turvataan betonirakenteisilla huoneistojen välisillä väliseinillä, Hujanen kertoo. Energiaystävällisyyttä ja asumiskustannustehokkuutta on haettu mm. energiatehokkailla ikkunoilla ja lämmitysmuodoksi valitulla maalämmöllä.

sesta. – Ajoissa liikkeellä olevilla ostajilla on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa sisätilojen pintamateriaaleihin ja kalustukseen, vakuuttaa Hujanen ja kutsuu kaikkia kiinnostuneita tutustumaan ensi kesällä valmistuviin kohteisiin viimeistään asuntoesittelyn merkeissä.

Liedon rivitalokohteet ovat naantalilaisen arkkitehdin, Nina Helinin käsialaa ja niiden moderni ilme muodostuu suurista lasipinnoista, rohkeista väriyhdistelmistä ja suoraviivaisesta rakentami-

EPS-eristeiden markkina kasvaa hitaasti mutta varmasti

S

astamalassa toimiva Epsira Oy on Suomen johtava muotoonvalettujen EPS-tuotteiden valmistaja. Jo pitkään yrityksen tuotevalikoimaan ovat kuuluneet myös EPS-eristeet, joiden kehitystyö sujuu yhdessä asiakkaina toimivien talotehtaiden kanssa. EPS-eristeellä on monia hyviä ominaisuuksia, jotka ovat varsin ajankohtaisia etenkin tämän päivän rakentamisessa. – Tuotteemme yhdistettynä oikeisiin rakenneratkaisuihin auttaa rakennuksen kosteuden hallinnassa ja mahdollistaa nopean rakennusaikataulun. Se on myös rakenteeltaan kevyt eristävyydestä kuitenkaan tinkimättä, kertoo Epsira Oy:n tuore toimitusjohtaja Petri Vesa. – Grafiittia tai nokea sisältävän harmaan EPS:n eristyskyky on vielä tavallistakin EPS-eristettä parempi, mies lisää.

Kuvissa Passiivikivitalot

Epsiran tuotteet mahdollistavat myös passiivitalojen rakentamisen kohtuullisin kustannuksin, mikä tekee omakotitalorakentamisesta EPS-eristeiden suurimman asiakassegmentin. – Haasteena kuitenkin on, että etenkin pientalorakentaminen on tässä taloustilanteessa melko vähissä, Vesa toteaa. Toimitusjohtaja kuitenkin uskoo, että markkinoiden lähdettyä nousuun myös EPS-eristeiden kysyntä voi kasvaa ripeästikin. – Piilevä tarve on paljon suurempi, kuin mitä tällä hetkellä rakennetaan, hän arvioi. Koska EPS-eristeen rakenneratkaisu antaa kohtuullisen vapaat kädet myös arkkitehtuurin suhteen, on varsin oletettavaa, että tulevaisuudessa eristettä hyödynnetään yhä laajemmin erityyppisessä rakentamisessa. – Nykyaikaisen rakentajan kannattaakin ehdottomasti seurata, mihin ala tulevaisuudessa suuntautuu ja millaisia uusia ratkaisuja on olemassa, Vesa toteaa.

www.epsira.com 43


Erikoisliikkeen Pro Color Solutions konseptin avulla ainutlaatuisiin tuloksiin Nykyajan sisustus- ja remonttiohjelmat ovat elävä todiste maalausalan monipuolisesta tarjonnasta ja rajattomista mahdollisuuksista. Pro-Väriltä löydät varmasti sinulle sopivan ratkaisun ja samalla saat neuvoa kustannustehokkaaseen toteuttamiseen. Ota rohkeasti yhteyttä ja kartoita juuri sinulle sopiva ratkaisu yhdessä Pro-Värin ammattitaitoisen tiimin kanssa. SANNA LEHTOSAARI  TEKSTI  MADELEINE BERNER

44


P

ro-Väriltä löydät monipuolisia tapoja pintojen peittämiseen ja koristeluun pohjamateriaalista riippumatta. Kattavasta maalivalikoimasta löytyy jokaiselle jotakin, oli kyse sitten paperi-, muovi- tai lasipintojen maalaamisesta. Muiden tuotemerkkien ohella yritys edustaa italialaista Industria Chimica Adriatica Spa tehdasta, jonka ICA-tuotteet soveltuvat erityisen hyvin puupintakäsittelyyn. Tuotekehityksen myötä tehtaalta on myös tullut yhä enemmän vesiohenteisia maaleja ja lakkoja sekä erityisen mielenkiintoisia tuotteita lasipinnoille. Oli tarpeesi mikä tahansa, löydät varmasti etsimäsi Pro-Väriltä.

Ammattilaisten oma erikoisliike Pro-Värin perustajan ajatus oli luoda erikoisliike alan ammattilaisille, jotta he saisivat räätälöityä palvelua nopealla aikataululla. Silloisissa maalikaupoissa palveltiin yleensä sekä yksityisiä kuluttajia että ammattilaisia samalla tiskillä. Jonot olivat pitkät ja kaikki saivat samaa palvelua sen enempää erikoistarpeisiin katsomatta. Pro-Väri on vuodesta 1983 asti huolehtinut siitä, että maalit ja maalaustarvikkeet ovat juuri niitä mitä alalla kaivataan. Alan trendeissä mukana pysyäkseen liike tekeekin kehitystyötä yhdessä asiakkaidensa kanssa. Palvelun tarve vaihtelee myös ammattilaisten keskuudessa, joten kattava osaaminen tulee päivittäin tarpeeseen. – Maalarin kysymykset ovat lähinnä käytännönläheisiä, kun taas suunnittelija usein näkee kohteen tietyn sävyisenä miettimättä toteutustapaa. Siinä meidän on oltava tarkkana ja auttaa asiakasta löytämään parhaiten toimivat ratkaisut, toimitusjohtaja Rami Rauvola toteaa.

Ongelmanratkaisu keskeinen työnkuvaus Pro-Värillä on selkeä tavoite jokaisen asiakkaansa kohdalla: ratkaista mahdolliset ongelmat ja mukautua asiakkaan tarpeisiin. Täällä ei ainoastaan myydä tuotteita, vaan tarjotaan kokonaisvaltaista palvelua arkkitehdeille ja urakoitsijoille antamalla oikeat ratkaisut tuotteen ja toteutuksen kannalta. – Pyrimme aina räätälöimään käytännönläheisiä ja kustannustehokkaita toteutusratkaisuja asiakkaillemme, Anssi Litsilä kertoo. Asiakkaat yllättyvät Rauvolan mukaan usein Pro-Värin laajasta palvelukokonaisuudesta. – Asiakas on saattanut tulla hakemaan yhtä tuotetta tai tarvikkeita ja huomannut, että voimme tehdä niin

Salitunkatu 4 Korjasmäenkatu 5

FI-24100 SALO FI-20360 TURKU

paljon enemmän. Asiat hoituvat helpommin, kun alusta asti pyytää meidän apua, sillä löydämme ratkaisut ongelmiin nopeasti ja tehokkaasti. Ongelmanratkaisu vaatii välillä luovuutta, ja niissä tilanteissa Pro-Väri näyttää todellisen ammattitaitonsa. Vuosien aikana tietotaitoa on kerätty jatkuvasti ja kehitys on edellytys vahvalle toiminnalle. – Asiakkaat saattavat katsoa amerikkalaisia sisustusohjelmia ja ihastua näkemiinsä väreihin tai pintoihin. Ohjelmat toimivat inspiraationa, ja usein toivotaan samantyyppisiä ratkaisuja myös täällä. Kyseisiä tuotteita ei vain aina löydä Euroopan markkinoilta, mutta pyrimme kuitenkin aina auttamaan ja ratkaisemaan ongelman parhaalla mahdollisella tavalla, jotta asiakas loppujen lopuksi saa mitä haluaa, Harri Litsilä kertoo.

Ainutlaatuisilla tuotteilla upea lopputulos Pro-Värin rajattomat mahdollisuudet näkyvät muun muassa maailman merillä liikkuvilla loistoristeilijöillä. Jokainen tila on huolella mietitty loppuun ja kaikki ympärillä olevat tekijät otettu huomioon. Erikoisefektit luovat oikean tunnelman yhdessä valaistuksen kanssa, ja tilat ovat toinen toistaan hienommat. Varsinkin marmori- ja vesipisarajäljitelmät ovat erinomainen tapa luoda upea ja ainutlaatuinen tila. Liikkeessä vain mielikuvitus on rajana ja asiakas saa mitä tahansa pyytää; samettisia tai kumimaisia pintoja, lukuisia kiiltoasteita ja tietysti tarvikkeet täydellisen työnlaadun varmistamiseksi. – Tarvike- ja laitepuolellakin voimme tarjota eri ratkaisuja asiakkaiden tarpeiden mukaan. Meiltä löytyy myös mielenkiintoisia viimeistelytuotteita, joilla varmasti päästään parhaaseen lopputulokseen, Rauvola kertoo.

010 323 4210 010 323 4200

salo@provari.fi turku@provari.fi

45


Lisätiedot sivulla 104

L

asirakentamisen suosio kasvaa jatkuvasti ja miksipä ei – onhan lasitettu terassi mukava tapa pidentää kesän kestoa sen molemmista päistä. – Lasitukset myös suojaavat terassia ja sen kalusteita sekä pitävät hyvin lämpöä, lisää Arto Taimi Arte-Team Oy:stä. Arte-Team Oy on Turussa ja sen lähialueella toimiva lasirakentamiseen erikoistunut yritys. – Aivan hiljattain VISION jälleenmyyjäverkostomme on tosin laajentunut myös Helsinkiin, Lahteen ja Tampereelle, Taimi kertoo. Arte-Team on työskennellyt VISION-lasituksen parissa jo parikymmentä vuotta ja tarjoaa ratkaisut niin terassilasituksiin, lasikattoihin, patioihin kuin kaiteisiinkin. Palveluun kuuluu myös terassin pohjien rakentaminen kierrepaaluperustuksin. VISION-lasiterassit on suunniteltu varta vasten Suomen vaativiin sääolosuhteisiin, joten ne kestävät sekä tuulet että myrskyt. Toisin kuin

MODERNI ULKOTULISIJA edustaa skandinaavista käyttödesignia parhaimmillaan

P

ari vuotta sitten Joonas Ahti alkoi suunnitella omalle terassilleen modernimpaa ulkotulisijaa. Prototyyppi miellytti miestä siinä määrin, että hän päätti perustaa tuotteen ympärille oman yrityksen ja niin syntyi Loimu Design Oy, joka esitteli tänä syksynä Helsingin Habitare-messuilla kaksi terassitulisijaansa, Aavan ja Lumon. Aavan ilmeestä vastaa Ahti itse, Lumo puolestaan on syntynyt yhteistyössä Ville Patrakan kanssa. Molempien mallien muotoilu on hyvin modernia ja pelkistettyä, minkä Ahti uskoo iskevän myös asiakkaisiin. – Tähtäämme aluksi kotimaan markkinoille, mutta toki katse siintää myös Eurooppaan, jossa skandinaavisella muotoilulla on jo pitkään ollut hyvä kaiku, mies kertoo. Loimu Designin tulisijat on suunniteltu puun polttamiseen, mutta lisävarusteeksi on tarjolla myös kauniin keltaisella liekillä palavia bioetanolipolttimia. Suunnittelussa on korostettu ajatusta käyttödesignista: – Puhtaanapito on helppoa tuhka- ja säilytyslaatikoiden ansiosta. Tulisijaan kuuluu myös kunnollinen suojakansi, joka tekee siitä peitettynäkin kauniin, Ahti kuvailee. Biopolttimella varustettuna takka sopii myös esimerkiksi olohuoneeseen pimeitä talvi-iltoja lämmittämään. Habitaressa esiteltävää Aavaa ja Lumoa on saatavilla sekä mattamustana että kiiltävän valkoisena. Tulevaisuudessa tuotekirjon on tarkoitus kuitenkin laajentua sekä värimaailman että lisävarusteiden osalta. Suunnitelmissa on myös kolmas tulisijamalli, joka julkistetaan mahdollisesti jo kevään 2016 aikana.

Kesä jatkuu lasitetulla terassilla monet muut toimittajat pystyvät VISION-lasiterassit tarjoamaan asiakkailleen jopa 3 metriä korkeita liukulasielementtejä. Pääosin lasirakentamisessa hyödynnetään karkaistua 4mm lasia, mutta asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukaan tarjolla on lisäksi mm. sävytettyä tai laminoitua lasia. Myös profiilin väriä voidaan muuttaa maalaamalla. Niin kuin kaikessa muussakin, on myös lasirakentamisessa suunnitelmallisuus kaiken A ja O. Lasihuonetta harkitsevan kannattaa miettiä huolella mm. sitä, mihin käyttöön tila tulee. Myös kattomateriaaleissa on valinnan varaa; asiakas voi oman harkintansa mukaan päätyä joko lasi- tai kennokattoon. – Molemmissa on omat hyvät puolensa, mutta kennokatto suojaa auringon pistävältä kuumuudelta, ei kerää kondenssivettä sisäpintaansa ja on huomattavasti edullisempi, Taimi summaa.


LVI ja rakennuspalvelut

löydät nyt samasta talosta

T

yypillisesti lvi-alan ammattilainen tilataan, kun kotiin tarvitaan putkimiestä. Tarpeita saattaa kuitenkin olla useampia. Olipa kysymys sitten huoneisto-, kylpyhuone- tai vaikka lämmitysjärjestelmien saneerauksesta, Arpetec Oy pystyy toteuttamaan asiakkaalleen kaikki hänen tarvitsemansa palvelut. Tämä tehostaa erityisesti sekä aikataulutusta, työn laatua että helppoutta urakkatarjouksissa. – Asiakkaalle tulee usein yllätyksenä meidän palvelutarjonnan laajuus ja kun työt hoidetaan hyvin, poikii se lisää urakoita, kertoo yrittäjä Ari-Pekka Heinonen.

Koska on syytä uusia putket? On olemassa paljon 70-luvulla rakennettuja omakotitaloja, joissa on edelleen alkuperäiset vesiputket. Arpetec Oy:n yksi tämän hetken suuri työllistäjä onkin putkiremontit. – Kehotamme ottamaan erityistä huomiota putkiston kuntoon, mikäli niiden ikä alkaa lähennellä 25 vuotta. Putket olisi syytä uusia niiden ollessa vielä toimintakuntoiset. Paras keino onkin pyytää ammattilaiset kartoittamaan oman talon tilanne, jolloin säästytään suuremmilta vahingoilta. Koska putkisaneeraus on arvokas toteuttaa, voidaan kartoitus käynnillä tehdä suunnitelma sekä aikataulusta että kustannuksista. Näin ollen asiakkaan on helppo varautua tulevaan.

Arpetec Oy on vuonna 2009 perustettu varsinais-suomalainen rakennusalan monipuolinen ammattilainen. Yritys on saanut alkunsa lvi-alan parissa, mutta sittemmin palveluntarjonta on kasvanut aina uudistuotannosta kokonaisvaltaisiin saneerauksiin. – Me uskomme monipuolisuuden olevan vahvuus tämän päivän kilpailussa, kertoo yrityksessä kylpyhuonerakentamisesta vastaava Jani Heinonen.

www.arpetec.fi

a-p.heinonen@arpetec.fi

0400 609 635

Jyrää ammattitaidollasi! Sinä kerrot -Me kirjoitamme

47


T

imo Randell Oy:llä on pitkät perinteet turkulaisena maalausliikkeenä, sillä alun alkaen Maalausliike Randell Oy on perustettu 1950-luvulla. Tällä hetkellä toiminta jatkuu jo toisessa sukupolvessa ja alkuperäisestä toimenkuvasta hiukan laajentuneena. – Noin puolet urakoista liittyy edelleen perinnemaalaukseen, toinen puoli taas korjaustoimintaan, kertoo yrittäjä Timo Randell.

Perinnemaalaus

tehdään edelleen käsityönä

Timo Randell 0400 526 198

www.timorandelloy.fi

Perinteinen perheyritys luottaa tiilen uuteen tulemiseen

Kostean ilmaston Turku ja saaristo ovat puupinnan kannalta erityisen herkkää aluetta ja siksi korjausmaalausta tarvitaan täällä useammin kuin muualla Suomessa. – Etenkin tuulen ja etelänpuoleisilla seinillä huoltomaalauksen tarve ilmaantuu noin 10 vuoden välein, Randell kertoo. Varsinkin vanhojen kohteiden maalaus kannattaa jättää suosiolla ammattilaisen huoleksi. Hän nimittäin osaa arvioida parhaiten, millaista maalia pinnalle tulee käyttää. Kun puuta on maalattu jo useita kertoja, alkaa sen maalikalvo olla niin paksu, ettei uusi pinta enää pysy siinä. Uudemmissa kohteissa on silloin järkevintä vaihtaa koko laudoitus. Vanhojen rakennusten kohdalla kannattaa sen sijaan kunnioittaa puuta, joka on kestänyt kenties jo sata vuotta. – Näissä tapauksissa vanha maali poistetaan ultraviolettisäteilyn avulla. Työ on hidasta, mutta kannattaa, koska sillä tavoin puu kestää ehkä vielä toisetkin sata vuotta, Randell toteaa. Maalausala teollistuu jatkuvasti, mutta Randell uskoo silti, että vanhojen puutalojen Suomessa tarvitaan yhä edelleen myös käsityöläisinä toimivia perinnemaalareita. Yrittäjälle mielenpainuvimpia ovat kirkkojen ja muiden kulttuurihistoriallisesti merkittävien kohteiden saneeraukset. – Niissä on aina tietynlaista nostalgiaa mukana, Randell kertoo.

R

aikkonen Oy on läpikäynyt historiansa aikana useita eri vaiheita. Perheyrityksen toiminta alkoi vuonna 1932 sirkkelisahauksella ja päreiden teolla, keskeytyi hetkeksi sotien vuoksi ja jatkui sitten taas puutavarakaupan merkeissä. 1950-luvulla painopiste siirtyi puusta tiiliputkiin, joita yritys valmistikin aina vuoteen 1991 saakka. Tänä päivänä jo kolmannessa polvessa toimiva Raikkonen Oy on tunnettu rakentamiseen tarkoitetuista laadukkaista savitiilistään. Tiilellä on lukuisia hyviä ominaisuuksia. Se on huoleton, helppo ja turvallinen rakennusmateriaali, jonka arvo säilyy vuodesta toiseen. Kotimaisista raaka-aineista valmistuva savitiili on myös ympäristöystävällinen tuote, sillä se kestää aikaa ja on täydellisesti kierrätettävissä. Kaikesta tästä huolimatta tiilen markkinaa rokottaa nyt ihmisten tarve nopealle ja helpolle rakentamiselle. – Tiili on valitettavasti jäänyt hieman taka-alalle kasvavan pakettirakentamisen aikakautena, toteaa Raikkonen Oy:n toimitusjohtaja Jaakko Raikkonen. – Luotan silti edelleen tiilen uuteen tulemiseen. Kun puusta on rakennettu aikansa, ihmiset kyllä huomaavat, että myös muille materiaaleille on paikkansa, mies arvelee.

www.raikkonen.fi 48

Tiilirakentajille Raikkonen Oy tarjoaa lukuisia eri vaihtoehtoja. Ympäri Suomen toimitettavia tiiliä on mahdollista saada lähestulkoon kaiken kokoisina ja värisinä valkoisesta peruspunaiseen ja mustaan. – Valmistamme tarvittaessa myös erikoiseriä esimerkiksi remonttikohteisiin, joissa halutaan säilyttää entisenlainen pinta, kertoo myynnistä vastaava Teemu Raikkonen.


S

isustamisen ei tarvitse olla kallista ja vaivalloista, kun tietää mitä haluaa ja mistä sen saa. Turun Tapetti ja Matto on Suomen vanhin mattoliike, johon yrittäjä Teija Laine-Kalliokuja on kerännyt upean valikoiman sisustus- ja pintaurakointitarvikkeita. Käsin solmitut intialaiset ja kiinalaiset matot tuovat palan luksusta kotiin, ja yhden seinän koristaminen tehostetapetilla antaa huoneelle jo aivan erilaisen ilmeen.

Leikittele sisustuksella ja tuo uusia tuulahduksia maailmalta kotiisi

Laine-Kalliokuja hakee miehensä kanssa inspiraatiota messuilta ympäri maailman. Vuosittaisilta messumatkoilta on löytynyt ennennäkemättömiä aarteita, jotka ovat kulkeneet Saksasta, Ranskasta tai Italiasta mukaan Suomen markkinoille. – Yksityisenä toimijana voimme tarjota juuri sitä, mitä asiakkaat haluavat. Koemme myös tärkeäksi rakentaa valikoimamme tuotteilla, joita ei naapurista saa. Maailmalta löytyy kaikenlaista kun jaksaa etsiä. Turun Tapetti ja Matto on myös erityisen tunnettu hyvästä palvelustaan. – Se on ehdottomasti tapamme erottua joukosta. Meillä on tarpeeksi henkilökuntaa auttamassa, joten jokainen asiakas saa kaipaamaansa huomiota. Kaikki myyjämme tuntevat koko tuotevalikoimamme, joten asiakas saa asioida saman henkilön kanssa alusta loppuun. Laine-Kalliokuja uskoo vahvasti fyysiseen liikkeeseen, missä saa tunnustella materiaaleja ja tutustua niihin lähietäisyydellä. – Verkkokaupat ovat käteviä ja hyviä moneen asiaan, paitsi kodinpintojen myymiseen, sillä tietokoneruudulta on vaikeaa nähdä tarkkoja sävyjä ja tekstuurieroja, hän kertoo. Hänen uskollinen ja vakiintunut asiakaskunta taitaa olla samaa mieltä.

Lisätiedot sivulla 104

Yhdellä tulisijalla voi olla monta ilmettä

T

akka on ikuinen elementti kodissa, ja sitä suunnitellessa päädytään usein varmaan sekä neutraaliin ratkaisuun, jotta ulkonäköön ei kyllästyisi. Tulisijan tai pinnoituksen vaihtaminen on hankalaa ja työlästä, joten tuntuu turvallisemmalta pelata varman päälle. Nyt on kuitenkin aika kokeilla jotain uutta; TakkaCenter Oy on tuonut markkinoille uuden tavan nauttia takasta osana sisustusta tarjoamalla helposti vaihdettavia pintalaattoja. Yrittäjä Mika Vuotila halusi löytää ratkaisun, joka olisi kätevä ja miellyttäisi asiakkaita. Hän kehitti laatat, jotka voi vaivattomasti vaihtaa tulisijaan jos kyllästyy alkuperäiseen tyyliin. – Asiakkaat voivat takan oston yhteydessä hankkia esimerkiksi kolme eri pintavaihtoehtoa ja itse vaihdella ulkonäköä kun siltä tuntuu. Täyden palvelun talo tarjoaa täysin kotimaisen tuotteen, joka on valmistettu omassa tehtaassa. Tulisijat ovat CE-merkittyjä sekä VTT:n testaamia, joten tarjolla on ykköslaatua. Perusmallistosta on helppo räätälöidä täydellinen tulisija, joka on energiaa säästävä sekä tehokas lämmönlähde. – Asiakkaan on helppo tilata tulisija meiltä pelkästään kertomalla mitä haluaa. Hän saa laadukkaan ja omaan tyyliin sopivan tuotteen, kotiin asennettuna ja hyvään hintaan.

www.takkacenter.fi

TakkaCenterillä on neljä omaa myymälää ja 12 jälleenmyyjää, joten tulisijat ovat saatavilla ympäri Suomen. Valmistuksesta ja myynnistä vastaavat alan ammattilaiset, mikä Vuotilan mukaan on äärimmäisen tärkeää jotta asiakas saisi juuri sitä mitä hän toivoo. – Kannattaa ottaa yhteyttä ammattitaitoiseen myyjään, jos harkitsee tulisijaa, sillä asiantuntija osaa neuvoa, arvioida oikean koon sekä löytää parhaimman tuotteen. 49


Satakunta

PAREMPAA sisäilmaa Huono sisäilma on yhä useamman kodin ja työpaikan murheenaihe. Otimme selvää, millä tavoin sisäilmaongelmia voidaan korjata tai mahdollisesti jopa ehkäistä.

TIINA VIKBERG  TEKSTI  HENNA KERÄNEN

P

orista käsin vaikuttava, mutta enimmäkseen pääkaupunkiseudulla toimiva Suomen Perusparannus Oy on jo kahdenkymmenen vuoden ajan urakoinut toimitilaremontteja esimerkiksi tilan vuokrauskäytön muuttuessa. Usein tämä tarkoittaa vaikkapa siirtymistä omista työhuoneista avokonttoreihin. Yrityksen sisältä löytyy paljon kokemusta ja tieto-taitoa myös palokatkoista sekä sisäilmaongelmien hoitamisesta.

Yleistyvät sisäilmaongelmat aiheuttavat monenlaista oireilua Työpaikkojen, julkisten tilojen ja kotien sisäilmaongelmista puhutaan koko ajan yhä enemmän, sillä oireita on ilmaantunut yhdelle jos toisellekin. Huonolle sisäilmalle herkistyminen on aika yksilökohtaista ja voi ilmetä monellakin eri tavalla, kuten hengitystieoireina, ihottumana, päänsärkynä tai väsymyksenä. – Kaikki oireilu kannattaa kuitenkin ottaa vakavasti ja ainakin varmistaa, voisiko niillä olla jotain tekemistä sisäilman kanssa, toteaa Juha Paltanen Suomen Perusparannus Oy:stä. Ongelmista

50

kertovat myös kiinteistössä silmämääräisesti havaittavissa oleva kosteus tai ummehtunut haju. Jos tilassa epäillään huonoa sisäilman laatua, selviää se nopeasti muutamilla mittauksilla. – Luotettavat tutkimukset ovat loppujen lopuksi aika helppoja toteuttaa, eivätkä ole kohtuuttoman kalliita yksityisillekään. Jo muutamalla satasella selviää, mikä sisäilmassa mahdollisesti on ongelmana, Paltanen kertoo. Tutkimukset on kuitenkin tärkeää tehdä aina huolellisesti ja koko rakennuksessa, muuten korjaustyötkään eivät ehkä pysty parantamaan tilannetta täysin.

Sisäilmaa puhdistavat laitteet toimivat väliaikaisessa käytössä Sisäilmaa voidaan puhdistaa väliaikaisesti myös tekniikan keinoin. Puhdistuslaitteisto kerää sähköisesti kaikki ilman mikrobit ja haitta-aineet sykloniin tai putkeen, jossa ne sitten tapetaan uv-valon avulla.– Kokemus on osoittanut, että kyseiset laitteistot toimivat oikein mallikkaasti, puhdistavat


Satakunta

ilman aina nanokokoon asti ja poistavat suurimman osan huonon sisäilman aiheuttamista oireista, Paltanen vakuuttaa. Pääsääntöisesti yksi sisäilmanpuhdistin riittää noin 60-70 m² laajuiselle alueelle. Paltanen kuitenkin tähdentää, ettei laitteisto poista huonon sisäilman aiheuttajaa, vaan sen avulla pelkästään siirretään remontin aloittamista. – Tämä on paikallaan esimerkiksi kouluissa, joissa sisäilmaongelmat havaitaan ehkä talvella, mutta varsinaiset korjaustyöt päästään aloittamaan vasta loma-aikana, Paltanen kertoo. Puhdistuslaitteistoa voidaan hyödyntää myös remontin aikana silloin, kun toimintaa kiinteistössä joudutaan jatkamaan väistötilojen puutteen vuoksi.

Ongelmia voidaan myös ehkäistä Sisäilmaongelmien ratkaisemisen ohella olisi syytä kiinnittää enemmän huomiota myös siihen, mikä niitä aiheuttaa. – Henkilökohtainen mielipiteeni on, että rakennusalan yleinen kiire on suurin yksittäinen tekijä ongelmien taustalla. Kun rakenteiden kuivumiselle ei ole varattu tarpeeksi aikaa, kostautuu se myöhemmin huonona sisäilmana, Paltanen tietää. Ongelmia voidaan ehkäistä myös rakentamisen jälkeen pitämällä riittävää huolta kiinteistöstä. – Esimerkiksi monilta isännöintifirmoilta löytyy jo tarkat huolto-ohjelmat, mutta on täysin työntekijäpuolesta kiinni, noudatetaanko niitä todella, Paltanen toteaa. Pienilläkin toimenpiteillä, kuten ilmastoinnin säädöllä ja puhdistuksella on loppupeleissä iso merkitys. Paltanen painottaa myös palokatkojen ja sisäilman yhteenkuuluvuutta. – Molemmat osa-alueet liittyvät toisiinsa, sillä sisäilmaongelmat leviävät aivan samoista paikoista kuin palokin, mies muistuttaa. – Onneksi myös sillä saralla asiantuntemusta ja kiinnostusta alkaa olla koko ajan yhä enemmän, hän lisää. Huoltotoimenpiteet ovat yhtä tärkeitä niin taloyhtiöissä, työpaikoilla kuin omakotitaloissakin. – Yhä useampi huoltaa ja vaalii autoaan melkeinpä enemmän kuin kiinteistöjään, vaikka loppujen lopuksi niissä vietetään paljon enemmän aikaa, Paltanen pohtii. Mies kehottaakin ihmisiä pitämään parempaa huolta myös taloistaan, ennen kuin vakavampia ongelmia ehtii ilmaantua.

60-70 m² Pääsääntöisesti yksi sisäilmanpuhdistin riittää noin 60-70 m² laajuiselle alueelle..

– Luotettavat tutkimukset ovat loppujen lopuksi aika helppoja toteuttaa..

Ongelmia voidaan ehkäistä myös rakentamisen jälkeen pitämällä riittävää huolta kiinteistöstä.

Juha Paltanen, 0400 983 154 juha.paltanen@dnainternet.net 51


Maanrakennuksesta timanttiporaukseen ja takaisin Isänsä jalanjälkiä yrittäjänä seurannut Tero Nieminen on laajentanut firmansa toimintaa ja palveluntarjontaa hiljalleen.

T

imantti-Nieminen Oy:n juuret ulottuvat pitkälle historiaan, sillä sen toiminta alkoi tietyssä määrin jo vuonna 1964. Kolmisenkymmentä vuotta myöhemmin yritys siirtyi osittaisen sukupolvenvaihdoksen myötä sen nykyiselle omistajalle ja toimitusjohtajalle, Tero Niemiselle. – Kun tulin mukaan isäni perustaman yrityksen toimintaan, oli timanttiporaus vielä kohtuullisen uusi juttu. Sitä ennen olimme työskennelleet lähinnä vain maanrakennus- ja louhintatöiden parissa, mies kertoo. Tänä päivänä ympyrä on kuitenkin tavallaan sulkeutunut ja Timantti-Niemisen toiminta kattaa kaikki edellä mainitut osaalueet sekä lisäksi myös purkutyöt. – Hyvä liikeidea on muotoutunut vuosien saatossa siirtyessä toiminnasta toiseen, Nieminen kertoo. Yritys työllistää yhteensä kahdeksan omaa työntekijää sekä muutamia alihankkijoita. Kausiluontoisten urakoiden perässä on ehditty kiertää jo lähes koko Suomi. – Viime aikoina olemme työskennelleet mm. Olkiluodossa, Nieminen kertoo.

Vaativat purkutyöt

jätettä tulee. Pitkä alan kokemus helpottaa kokonaispurun arvioinnissa, yrittäjä toteaa.

Yrittäminen haastaa ja palkitsee Kokemus ja sen kautta karttunut ammattitaito ovat myös vaikuttaneet Timantti-Niemisen menestykseen alalla. – Maine on vaikea saada mutta sitäkin helpompi menettää. Siksi olemme panostaneet paljon luotettavuuteen ja monipuolisuuteen, Nieminen kertoo. Vaikka pienien firmojen on aina vain vaikeampi toimia kannattavasti, ei Nieminen silti haluaisi kasvattaa omaa yritystään liiaksi. – Yrittäjä huomaa helposti pyörittävänsä vain papereita ja ratkaisevansa toisten ongelmia. Silloin on ajautunut kauas niistä tehtävistä, joista pitää ja joiden vuoksi aikoinaan alkoi yrittää, mies pohdiskelee. Yrittäjyyteen vahvasti kasvanut Nieminen uskoo, ettei hän siitä huolimatta enää viihtyisi 8-16 töissä toisten palveluksessa. Yrittämisessä on ehkä haasteensa, mutta myös vapautensa.

Kuten sanottua, purkutyöt muodostavat tänä päivänä yhden Timantti-Niemisen toiminnan tukijaloista. Siihen liittyen yritys palvelee asiakkaitaan myös purkujätteen lajittelussa ja kierrätyksessä. Syitä rakennusten purkamiselle on monia. Joko ne ovat päässeet liian huonoon kuntoon, eikä korjaaminen tule enää kyseeseen tai sitten käyttäjiä ei riitä tarpeeksi ylläpitokustannuksiin nähden. – Olemme purkaneet hyvin erilaisia kohteita; rakennuksia, siltoja sekä teräsrakenteita. Yksi haastavimmista urakoista on ollut Rauman sairaalan 35 metriä korkea piippu, Nieminen kertoo. Purkutyöt ovat vaativia projekteja, joissa täytyy huomioida ennen kaikkea turvallisuus. Oman haasteensa tuovat myös hommassa syntyvät purkujätteet, jotka täytyy erotella tarkoin. – Jo suunnitteluvaiheen laskelmissa pitää ottaa huomioon, paljonko mitäkin 52

puh. 0500 532 417 /0400 532 417

TIINA VIKBERG  TEKSTI  HENNA KERÄNEN

Satakunta


Satakunta

TIINA VIKBERG  TEKSTI  JOHANNA DAHLGREN

Projektinjohto- ja rakennuttamispalveluja käyttämällä rakennushankkeista saadaan enemmän irti. Porin alueella tukea hankkeiden läpiviemiseen tarjoaa valtakunnallinen korjausrakentamiseen erikoistunut ketju.

HYVIN SUUNNITELTU ON LÄHES TEHTY

N

eljä vuotta Porissa toimineen Vahanen-yhtiöiden toimipisteen projektinjohto hoitaa asiakkaan edun mukaisesti kaiken kokoiset rakennushankkeet. Rakennuttamispalveluiden lisäksi toimipisteen palveluihin kuuluvat julkisivujen korjaussuunnittelu ja kuntotutkimus, sisäilma- ja rakennusfysikaaliset selvitykset sekä LVI-suunnittelu. Porin toimipisteen palvelut on suunnattu erityisesti kunnille, kaupungeille ja ammattiasiakkaille.

Projektinjohto mukana hankkeessa alusta loppuun Vahasen projektinjohto ja -valvontapalvelut sopivat niin uudisja korjausrakentamiseen kuin uudisrakentamista ja saneerausta yhdisteleviin projekteihinkin. Myöskään projektin laajuudella ei ole merkitystä. Läpikäytävät työvaiheet ovat projektikohtaisia, mutta erityisesti hankesuunnittelun merkitys hankkeen läpiviemisessä on suuri. Jokainen työvaihe on kuitenkin tärkeä ja vaatii erilaista ammattitaitoa, siksi Vahasella on omat huippuasiantuntijansa eri työvaiheisiin. Hankesuunnittelun tarkoituksena on välttyä suurimmilta yllätyksiltä toteutussuunnitelma- sekä rakennusvaiheessa ja tuoda toteutussuunnitteluun erityistä lisäarvoa. Hankesuunnittelua ei kuitenkaan tehdä turhaan: jos selvät raamit projektille ovat jo valmiina, ei hankesuunnittelua tarvitse tehdä. Kuitenkin jo pienellä suunnitelmalla voidaan edesauttaa hankkeen onnistumista, olipa kyseessä minkä kokoinen projekti tahansa. – Hankesuunnittelulla sidotaan jopa 95–99 % kustannuksista, joten tässä tapauksessa sanonta ”hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” pitää paikkansa. Oikeastaan se on enemmän kuin puoliksi tehty, Porin aluepäällikkö Jouni Salonen toteaa.

Vahasen projektinjohto hoitaa hankkeet tiiviissä yhteistyössä asiakkaan kanssa ja tätä tarkasti informoiden. Nopeaan tiedonvälitykseen sopivat sähköposti ja puhelin, mutta muuten yritys suosii henkilökohtaisia suunnittelu- ja seurantakokouksia. Palavereiden tarkoituksena on yhdessä asiakkaan kanssa katsoa, että projekti etenee tavoitteiden mukaan. Säännöllisesti yhteen kokoontuessa pienet muutokset on myös helpompi tehdä. – Pidämme asiakkaalle tiedottamista ensiarvoisen tärkeänä. Avoimuus on se juttu!

Projektipäällikön rooli korostuu Projektipäällikkö on hankkeen kasvot. Vaikka projektipäällikön tukena onkin kovan luokan suunnittelija-asiantuntijoita, on jonkun katsottava kokonaisuutta ja vietävä projektia eteenpäin. – Projektipäällikön on oltava hereillä joka puolella, on seurattava montaa osa-aluetta ja tahoa: tilaajia, suunnittelijoita, urakoitsijoita ja budjettia. Jatkuvasti on katsottava eteen, taakse ja sivuille! Salonen kertoo. Markkinoilla on tarjolla jos jonkinlaista hankesuunnittelua ja projektinjohtoa. Salonen kannustaakin tilaajia vertailemaan yrityksiä ja niiden tarjoamia palveluita keskenään ennen päätöksentekoa: – Kannattaa kysellä mm. minkälaisia kokemuksia yrityksellä on tämän tyyppisistä hankkeista, minkälaista projektin henkilöstö on ja toimiiko varamies-järjestelmä. Jos projektipäällikkö tai joku muu sairastuu, niin hanke ei kariudu siihen yhteen henkilöön, vaan tilalle pystytään saamaan varahenkilö vetämään projektia.


Satakunta

Porin ylpeys avaa ovensa lokakuussa

U

usi Porin jäähalli pääsee tositoimiin 10. lokakuuta, kun hallissa pelataan kauden ensimmäinen kotipeli. Tuolloin valmiina ovat osa hallin tiloista. Lopullisesti hallin rakennustyöt saatetaan kuitenkin päätökseen helmikuun lopulla.

Helmikuun loppuun mennessä halliin on tarkoitus rakentaa vielä lisää katsomo- ja ravintolapaikkoja. – Tietyt tilat ovat kotipelissä valmiina, mutta joitain tukevia toimintoja jää vielä helmikuulle, Viitasaari kertoo.

Viihtyvyyttä katsojille ja pelaajille

Haasteista oppii

Uudessa jäähallissa on panostettu erityisesti käyttäjien viihtyvyyteen. Katsojille tämä tarkoittaa väljempiä kulkureittejä ja lisääntyneitä myyntipaikkoja, kun taas pelaajille ja huoltojoukoille viihtyvyyttä tuovat tilavat pukuhuoneet ja pesutilat sekä toimivat huoltotilat. – Lisäksi hallissa on täysin uusi valaistus, äänentoisto, ilmastointi ja akustointi, kertoo jäähallin rakennustöistä vastaavan MVR-Yhtymä Oy:n toimitusjohtaja Rami Viitasaari.

Porin jäähallin saneeraus on ollut suuri projekti, joka on tuonut haasteita kokeneellekin rakentajalle: – Rakentaminen on ollut haasteellista, kun halli on ollut samaan aikaan kokoajan käytössä. Se on muodostanut aikataulullisia haasteita, on tarvinnut miettiä työjärjestystä tarkkaan ja on tehty pitkää päivää. Budjetti ja arvioidut aikataulut ovat pitäneet, mutta töitä on ollut enemmän kuin aluksi arvioimme, Viitasaari myöntää. Saneerauskohteen ollessa kyseessä yllätyksiltä ei ole myöskään vältytty, ja luonnollisia muutoksia on jouduttu tekemään. Oman lisänsä projektiin on tuonut jäähallin useat käyttäjät, Porin kaupunki ja Porin Ässät.

Kun hallin ovet lokakuussa aukeavat, on kaikki tarvittava aina tekniikkaa, katsomo-, pesu- ja huoltotiloja myöten valmiina. 54


Satakunta

Toista vuotta kestänyt Porin jäähallin saneeraus on vihdoin valmistumassa. Vaikka rakennustyöt jatkuvat vielä ensi vuoden puolelle, uutta jäähallia pääsee ihailemaan jo lokakuussa.

– Kyllä tässä projektissa on ollut haasteita! Mutta kuten kaikki muutkin kohteet, myös Porin jäähallia on ollut mieluista tehdä. Kyllä se niin on, että haasteista aina oppii ja niistä täytyy oppia, Viitasaari naurahtaa.

Talven työtilanne näyttää hyvältä Porin jäähallin lisäksi MVR-yhtymää on pitänyt kiireisenä moni muukin kohde. Yritys on esimerkiksi juuri saanut valmiiksi 50-asuntoisen DiaLinnan, opiskelija-asuntola Etapin sekä Pomarkun monitoimihallin rakennustyöt. – Pesäpallostadionin vieressä sijaitseva monitoimihalli tarjoaa puitteet monenlaiseen urheiluun! Koska kilpailu on tällä hetkellä kovaa ja kustannukset matalalla, kaupunkien ja kuntien kannattaisi rakentaa ja saneerata julkisia rakennuksia, kuten kouluja, Viitasaari muistuttaa. Talvella yritystä työllistävät Ulvilan palvelutalo, Porin karhukortteli sekä Suomalaisen yhteislyseon saneeraus ja Kaarisillan koulun uudisrakennus. Sisäilmaongelmista kärsinyt Kaarisillan koulu saa saneerauksen myötä entistä paremmat ja selkeämmät opetustilat, avarat liikuntatilat, koneellisen ilmastoinnin sekä mukavat oleskelutilat, joissa oppilaat voivat viettää taukojaan. Pormestarinluodon komea koulurakennus avaa ovensa oppilaille tammikuussa 2017.

Kunnianhimo ajaa eteenpäin MVR-Yhtymät on tunnettu laadukkaasta ja täsmällisestä työstään. Viitasaari kertoo kaiken lähtevän kunnianhimosta: – Olemme kunnianhimoinen ja vastuullinen yritys. Henkilöstömme on sitoutunutta ja lisäksi teemme töitä pitkällä tähtäimellä! Yritys haluaa omalta osaltaan olla tukemassa myös paikallista yrittämistä: – On hyvä, että saamme tehdä töitä Porin kaupungille ja käyttää omien lisäksi hyviä paikallisia aliurakoitsijoita. Ehkä näin saamme pidettyä jokusen euron täällä Porissakin. Paikallisen toiminnan tukeminen on kaikkien etu! Viitasaari muistuttaa. Vaikka tulevan talven näkymät ovat kohtuulliset, MVR-Yhtymä kaipaa lisää projekteja. Porin jäähalli on vain yksi referenssikohde muiden joukossa. – Teemme työt siten, että voimme ylpeänä esitellä kaikki kohteemme. Olemme tehneet vaikka mitä, mutta on vielä paljon asioita mitä haluamme tehdä. Pidämme erityisesti vaativista ja julkisista hankkeista! Kaikista tulevaisuuden visioista ei voi kuitenkaan puhua, Viitasaari hymyilee.

Kuvassa työnjohtaja on Rami Lahti TIINA VIKBERG  TEKSTI  JOHANNA DAHLGREN

55


Satakunta

Energiatehokasta talonrakentamista

E

PS-solumuovituotteita valmistava perheyritys FinnEPS Oy on valmistanut talonrakentamisessa käytettäviä harkkojaan jo yli 15 vuoden ajan, mikä tekee yrityksestä Suomen vanhimman harkkovalmistajan. Harkkotuotteeseensa yritys on panostanut heti alusta lähtien satsaamalla sen tutkimukseen ja teknisen puolen kehittämiseen. – Se on varmasti Suomen tutkituin EPS-harkko, nauraa harkkoon pohjautuvia talopaketteja toimittavan Hevi Kivitalot Oy:n toimitusjohtaja Lauri Pöyhönen. EPS-harkko täyttää kaikki nykyajan ja tulevaisuuden talonrakentamisen vaatimukset aina matalista energia-arvoista sen helppoon muokattavuuteen. FinnEPSin tuotannosta vastaava Petri Ranta myöntää, että tuotteeseen suhtaudutaan aluksi yleensä pienellä varauksella: – Asiakkaat ovat kuitenkin aina olleet tyytyväisiä ja todenneet harkon hyväksi! Rungon pystyttäminen on helppoa ja harkon keveyden ansiosta rakentaminen on nopeaa ja siten hyvin kustannustehokasta, kertoo myös oman talonsa harkolla rakentanut Ranta. EPS-harkolla rakentaminen onnistuu myös talvella, sillä materiaali on jo itsessään vettä hylkivää. – Huonosta sisäilmasta ei myöskään ole valitettu. Harkon rakenne läpäisee vesihöyryn vastaavalla tavalla kuin betoni, joten se kuivuu kokoajan. Materiaalina se on siis hyvin homevapaa, Ranta ja Pöyhönen selostavat.

Lisätiedot sivulla 104

Jotta talo pitäisi arvonsa ja olisi määräysten mukainen myös tulevaisuudessa, Ranta ja Pöyhönen kehottavat tutustumaan FinnEPSin laajaan harkkovalikoimaan: – Harkollamme on Suomen paras U-arvo ja se alittaa helposti myös nykyiset tiiveysarvot. Vuonna 2020 määräyksiä aiotaan taas kiristää, ja meidän 450-harkkomme täyttää ne myös silloin!

Rakennusliike herättää kiinnostusta JOKILÄMPÖPROJEKTILLAAN

P

orin Korjausrakennus Oy on yksi alueensa vanhimmista rakennusliikkeistä. 40-vuotisen matkan varrella on ehditty tehdä kaikenlaista, mutta viime aikoina yritys on keskittynyt oman tuotantonsa ohella myös jälkiasennushisseihin ja energiakysymyksiin. Hissin jälkiasennuksia Porin Korjausrakennus Oy urakoi ympäri Suomen. Projektit kestävät muutamasta kuukaudesta noin puoleen vuoteen, riippuen siitä, yhdistetäänkö remonttiin myös muita korjaustöitä. Asukkaiden ei kuitenkaan tarvitse huolehtia pois muutosta remontin ajaksi. – Olemme kehittäneet yhdessä Lemminkäisen kanssa tekniikan, jonka avulla portaat saadaan vaihdettua uusiin hyvinkin nopeasti, kertoo toimitusjohtaja Juha-Pekka Perttula. Hissi on tulossa myös Porin viidenteen kaupunginosaan valmistuvaan kerrostaloon, jonka rakennustyöt Porin Korjausrakennus Oy aloittaa syksyllä. – Meillä on alueella jo yksi talo, mutta nyt rakennamme tontille vielä kaksi lisää, Perttula kertoo. Kävelymatkan päässä Porin keskustasta sijaitsevat asunnot ovat pääosin 50-60m² kaksioita ja 56

niiden on tarkoitus olla muuttovalmiita syksyllä 2016. Ehkä mielenkiintoisin yrityksen tämänhetkisistä projekteista liittyy kuitenkin uusiutuvaan energiantuotantoon. – Vuokrasimme kolmisen vuotta sitten pätkän Kokemäenjoesta ja asensimme sinne lämmönkeruuputkiston, joka tuottaa nyt energiaa kuuden asunnon lämmitykseen ja käyttöveteen, Perttula kertoo. Jokilämmön ohella asunto-osakeyhtiöllä on myös oma 45m² aurinkokennojärjestelmänsä. Käyttövarma keksintö on osoittautunut äärimmäisen kustannustehokkaaksi ja onkin siksi herättänyt mielenkiintoa aina Ympäristöministeriötä myöten.

PORIN KORJAUSRAKENNUS OY Puunaulakatu 5 28100 Pori puh. 02 6325988 / 0500 595567


Satakunta

Luotettava ja rehellinen sähköliike

TIINA VIKBERG  TEKSTI  HENNA KERÄNEN

Porilainen sähköalan yritys panostaa ammattitaitoon ja asiakaspalveluun.

Y

hden miehen yrityksestä kymmenen henkilöä työllistäväksi kasvanut Karhu Sähkö Oy näki päivänvalon ensikertaa vuonna 2009. Idea omasta yrityksestä oli syntynyt Jani Häkkisen mielessä jo aiemmin ja sopiva nimi keksittiin jääkiekkotreenien jälkeen venytellessä. – Porissa on paljon Karhu-alkuisia yrityksiä, mietin että miksei siis Karhu Sähkökin voisi pärjätä, mies naurahtaa. Komeaa nimeä kantavan yrityksen toiminta koostuu sähköurakoinnista, teollisuuden kunnossapidosta sekä nyt myös suunnittelupalveluista. Sen vakioasiakkaita ovat mm. paikalliset teollisuus- ja vientiyritykset, joiden matkassa Karhu Sähkön työntekijät ovat päässeet matkustamaan aina Etelä-Koreaa myöten. – Emme väheksy silti pienempääkään hommaa, vaan kaikki urakat ovat yhtä mieluisia, Häkkinen vakuuttaa.

Asiakaslähtöisyydellä eteenpäin

Myös toimivan henkilöstön rekrytoiminen on merkinnyt paljon. – Joukoissamme on sekä vanhoja ja kokeneita tekijöitä, että oppisopimuskoulutuksessa olevia nuoria. Sillä tavalla ammattitaito pysyy yllä ja siirtyy eteenpäin, yrittäjä kertoo. Myös Häkkinen itse urakoi mahdollisuuksien mukaan mieluummin kentällä kuin pyörittelee papereita toimiston pöydän takana.

Luota ammattilaiseen Karhu Sähkössäkin on saatu havaita, että harmittavan usein vastaan tulee edelleen ”tee-se-itsemiehien” enemmän ja vähemmän taidokkaita viritelmiä. Olisi hyvä kuitenkin muistaa, että sähkötyöt ovat luvanvaraisia hommia, joiden hoitaminen onnistuu vain alan ammattilaisilta. – Pimeästä työstäkin joutuu maksamaan jotain. Kun ottaa huomioon saneerauskohteisiin myönnettävän kotitalousvähennyksen, ei ammattilaisen käyttäminen ole varmasti edes juurikaan kalliimpaa. Samalla työt myös hoituvat turvallisesti ja lain määräämällä tavalla, Häkkinen muistuttaa.

Lähes kaikki rakennusalalla toimivat yritykset painiskelevat samojen haasteiden kanssa. Hintoja on poljettu viime aikoina alas, mutta palkkakustannukset pysyvät silti korkeina. – Jotta haastavassa tilanteessa pärjää, täytyy yrityksen olla koko ajan tehokas ja hyvin organisoitu, Häkkinen tietää. Karhu Sähkön menestys on perustunut alusta alkaen laatuun, luotettavuuteen ja asiakaslähtöisyyteen – niiden avulla yritys on kasvanut. – Palvelemme kaikkia yksityisistä yrityksiin. On tärkeä muistaa, että pienikin homma voi poikia joskus jotain suurempaa, Häkkinen pohdiskelee. 57


Satakunta

Talot suoriksi!

K

uretekniikka Oy:n päätoimialaa on painuneiden rakennusten, lattioiden ja rakenteiden oikaiseminen. Tulevaisuudessa tarjontaan on tarkoitus lisätä enenevissä määrin myös maanrakennustöitä ja remonttipalveluita, jolloin asiakas saa kokonaisvaltaisen palvelun yhdestä ja samasta yrityksestä.

Mistä rakennuksen vinous johtuu? Rakennuksen vinouden taustalla voi vaikuttaa montakin eri seikkaa. Joskus kyse on pelkästään huonosta tuurista, joskus taas on säästetty väärässä kohdassa. – Maaperätutkimukset ovat saattaneet liikkua aivan raja-arvoilla, mutta maanvaraista rakennusta on siitä huolimatta päätetty lähteä toteuttamaan. Ajan saatossa rakennuksen kuorma onkin sitten ollut liikaa maapohjalle, jolloin se on pikku hiljaa alkanut tiivistyä rakennuksen omalla painolla, kuvailee toimitusjohtaja Waltteri Kurenkunnas yhtä tyyppiesimerkkiä. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että Kuretekniikka Oy:n pitkälle 58

kehittämien tekniikoiden ansiosta pystytään tänä päivänä oikaisemaan jo lähes rakennus kuin rakennus. – Olemme oikaisseet niin lasten leikkimökkejä, erityyppisiä omakotitaloja, vanhainkoteja, kuin pienkerrostalojakin, Kurenkunnas luettelee. – Hyödyntämämme täysin mekaaninen teräspaalutekniikka mahdollistaa sen, ettei edes rakennuksen paino ole este oikaisulle, hän jatkaa.

Miksi oikaiseminen on tärkeää? Asumisviihtyvyys on yksi ensimmäisistä syistä lähteä oikaisemaan vinoja rakenteita. Mikäli toimeen ei tartu ajoissa, voi painumisesta muodostua kuitenkin myös pahempia ongelmia kuin vain ikävästi epätasainen lattia. Jos rakennus esimerkiksi lähtee kääntymään väärään suuntaan, aiheuttaa se usein viemäriongelmia. Epätasaiset painumat ja kulmakiertymät puolestaan murtavat talon rakenteita, jolloin ei enää pysytä lasketuissa kantoarvoissa eikä


Satakunta ikäviltä kosteusongelmiltakaan voida välttyä. – Parinkin sentin painuminen voi jo riittää ongelmien syntymiseen ja kertaantumiseen, Kurenkunnas vahvistaa.

Painuneet rakenteet voivat tuoda mukanaan monia ikäviä ongelmia, joten niihin kannattaa puuttua ajoissa. Oikaisutekniikoissa löytyy nykyään valinnanvaraa Kuretekniikalta kohteeseen kuin kohteeseen.

Oikaisemiseen kannattaa siis herätä ajoissa ja hoitaa se alta pois ennen muita remontteja. – Joskus talon omistaja on päättänyt tehdä sisätiloissa pientä pintaremonttia ja pyytää meitä vasta sen jälkeen suoristamaan koko rakennus. Kyseinen järjestys on aivan väärä. Rakentaminen lähtee aina perustuksista, joten niin myös korjaamisen pitäisi, Kurenkunnas muistuttaa.

Millaisia tekniikoita oikaisemisessa käytetään? Oikaisemiseen on olemassa monia erilaisia tekniikoita, jotka valitaan aina kulloisenkin kohteen mukaan. Perinteisellä polyuretaanitekniikalla suoristetaan esimerkiksi maanvaraisia laattoja ja lattioita, teräspaaluja hyödyntämällä rakennus puolestaan voidaan paaluttaa jälkikäteen sekä sisä- ja ulkopuolelta. Toisin kuin kuvitellaan, teräspaalutekniikka on hyvinkin hellävarainen, sillä nosto tapahtuu millimetri kerrallaan, rauhallisesti ja koko ajan mittaamalla. Kun asiakas ottaa yhteyttä Kuretekniikkaan, lähtee yrityksen asiantuntija aina paikan päälle arvioimaan tilanteen ja keskustelemaan vaihtoehdoista. – Aina emme lähde myymään kalleinta ratkaisua vaan sitä, millä saadaan parhaat tulokset. Jos talon arvo on esimerkiksi kunnossa olevana 80 000 €, ei ole mitään järkeä investoida 150 000 € arvoiseen paalutusremonttiin, vaan miettiä hieman halvempia vaihtoehtoja, Kurenkunnas kertoo.

Tietoisuutta lisäämään Peräti 30 vuoden ajan toiminut Kuretekniikka Oy on kerännyt paljon kiitosta asiakkailtaan ja yrityksen maine on kehittynyt muutenkin kaikin puolin hyväksi. – Menestyksemme perustuu vahvaan tietotaitoon ja luotettaviin tekniikoihin, joita olemme kehittäneet rauhassa vuosikymmenten kuluessa. Esimerkiksi patentoitu teräspaalutekniikkamme on ainutlaatuinen niin Suomen kuin Euroopankin mittakaavassa, Kurenkunnas kertoo.

TIINA VIKBERG  

Nyt kun tekniikat ovat vakiintuneet, aikoo yritys lähteä panostamaan aivan uudella volyymilla myös mainontaan ja yleiseen tietoisuuden kasvattamiseen. – Haluamme kertoa yhä useammalle, että käytämme perinteisiä tekniikoita täysin uudella tavalla, Kurenkunnas tiivistää.

59


Satakunta

Jätettä vai raaka-ainetta TIINA VIKBERG  TEKSTI  MADELEINE BERNER

J

ätteiden oikea lajittelu on äärimmäisen tärkeää sen tuomien energiasäästöjen ja vähäisten päästöjen takia. Uusi jätelaki on luonut ensisijaisuusjärjestyksen, jonka mukaan tulisi pyrkiä vähentämään jätteiden määrää. Koska jätettä kuitenkin syntyy, laki kannustaa ensisijaisesti kierrättämään, sitten valmistelemaan jätteen sisältämä aine uudelleenkäyttöön tai toissijaisesti toimittamaan ne massapolttoon.

Suurin osa yhdyskuntajätteestä voidaan hyödyntää materiaalina tai energiana. Kaikki voivat jo kotona huolehtia jätteiden oikeasta lajittelusta sekä hyötykäytöstä, ja näin ollen kantaa kortensa kekoon yhteisen ympäristömme puolesta.

Veikko Lehti Oy on jo yli 90 vuotta kerännyt jätteitä Satakunnan alueella. Nykypäivän kulutuksen myötä yritys käsittelee jäteautokuormissa mitattuna noin 75 kuormallista päivässä. Viime vuonna vain 2 % jätteestä päätyi kaatopaikalle, loput otettiin hyötykäyttöön. Yrittäjä Esa Lehti kertoo, että toiminta-ajatus perustuu vahvasti uusiutuvaan energiaan ja jätteiden uudelleenkäyttöön. Yritys pyrkii myös mahdollisimman monipuolisesti levittämään tätä sanomaa kuluttajille. Lehden mukaan jätettä on jo useamman vuoden aikana poltettu ja hyödynnetty energiana. Sekajätteestä löytyy kuitenkin paljon hyvää raaka-ainetta, joten nyt olisi aika pyrkiä niiden uudelleenkäyttöön. Pelkkä muovi on jo itsessään erittäin monikäyttöinen, metallia voi käyttää esimerkiksi polkupyörien osissa ja biojätteestä saa multaa tai biokaasua. Veikko Lehti Oy on sitoutunut innostamaan suomalaisia vastuulliseen jätteiden lajitteluun, ja seisoo itsekin nykyaikaiseen jätehuollon takana. Tekninen osaaminen on jo pitkällä, ja jätehuoltoasemilla voidaan jo valmistella jätteet uudelleenkäyttöä ja kierrätystä varten. – Jäte tulisi ennemmin nähdä raaka-aineena eikä roskana. Jokaisen panostus lasketaan, joten kannustan kaikkia toimimaan vastuullisesti myös jätehuoltasioissa.

60


Satakunta

Lämmintä ja kylmää samasta kaivosta

P

aassilta on energia- ja vesikaivoihin erikoistunut raumalainen kaivonporausalan yritys. Porauskohteet ovat kesämökeistä kerros- ja rivitaloihin, sillä kaivoja voi porata maaperästä riippumatta. Paassillan energiakaivoja hyödynnetään talvisin talon lämmittämiseen, mutta sama kaivo voi myös kesäisin tuottaa viileää. Maalämpö on viime vuosina ollut kovassa nousussa, ja moni talous on siirtynyt öljystä tai kaukolämmöstä energiatehokkaaseen lämmitysjärjestelmään. Paassillan toimitusjohtaja Jari Järnberg toteaa, että yritykselle tulee kiire kun taloyhtiöissä ja muissa suurissa kiinteistöissä herätään maalämmön tuomaan säästöön. – Yhtiövastike ei nouse vaikka taloyhtiö ottaa lainan maalämpöäjärjestelmään, sillä energiankulutus vähenee niin paljon, että säästöllä maksetaan jo koko laiteinvestointi. Taloyhtiö voi myös hyödyntää maalämpöä tuloilman lämmittämiseen. Talvella se lämmitetään öljyllä tai sähköllä vaikka maasta saisi ilmaista lämpöä. – Maalämpö on viisi astetta lämmintä ja voi lämmittää tuloilman saman asteiseksi. Näin lämmönvaihtimien

kautta saadaan jo esilämmitetty tuloilma. Samaa järjestelmää voi myös kesäisin käyttää ilman viilennykseen, Järnberg kertoo. Paassillan poraamia maalämpökaivoja voi myös hyödyntää maaviilennyksessä. Samasta porausreiästä tulee siis talvella lämpöä ja kesällä viileää. Maaviilennys on maalämmön tavoin energiatehokas ratkaisu, jolla hyödynnetään ilmaista jäähdytystä. Viilennysjärjestelmä käyttää talven aikana maaperään varastoitunutta kylmäenergiaa, ja luo näin sopivan lämpötilan huoneistoon kesken hiostavan kesän.

www.paassilta.fi

Paikkakunnan oma energiayhtiö

K

öyliön-Säkylän Sähkö Oy on siitä hieman erilainen energia-alan yritys, että sen omistaa 60 % paikalliset henkilöomistajat ja 40 % sidosryhmät – julkista omistusta ei siis ole laisinkaan. Omistusmalli juontaa juurensa aina yrityksen perustamisvuoteen 1922 saakka, jolloin aluetta sähköistettäessä jokaisen sähkövalon haluavan täytyi liittyä osakkaaksi yhtiöön. Asiakkaiden uskollisuus toimitusvarmaa ja kasvollista sähköyhtiötä kohtaan on pysynyt lujana vuodesta toiseen. – Olemme paikkakunnan oma sähköyhtiö ja pyrimme myös itse hyödyntämään paikallisia palveluita aina kun mahdollista, toteaa yrityksen toimitusjohtaja Olli-Pekka Marttila.

Kuva: Samuli Vahteristo

Yrityksen liiketoiminta koostuu kaukolämmön tuotannosta Säkylän alueen julkisiin kohteisiin, sähkönsiirrosta Köyliön ja Säkylän alueelle, sekä Euran Kauttualle, sähkönmyynnistä omalla verkkoalueella sekä öljyn myynnistä kuluttaja-asiakkaille. Viime vuonna 85 % myydystä sähköstä tuli pohjoismaisesta sähköpörssistä, mutta yritys pyrkii jatkuvasti kasvattamaan myös oman vähäpäästöisen tuotantonsa määrää. Marttila uskoo, että tulevaisuudessa sähkön hintaan vaikuttavat yhä enenevissä määrin kysynnän ja tarjonnan lait, mikä puolestaan johtaa siihen, että sähkön asiakashinta vaihtelee myös tunneittain. – Markkinahinnan seuraaminen tuleekin olemaan koko ajan yhä ajankohtaisempaa. Jo nyt on saatavilla mobiiliaplikaatio, jonka avulla kuluttaja-asiakas voi seurata sähkön hinnan kehitystä ja ajoittaa kulutuksensa sen mukaan, Marttila kertoo. Kulutustaan puolestaan voi tarkkailla lähes reaaliajassa Köyliön-Säkylän Sähkön oman online-palvelun kautta. Näin kuluttajalla on todellinen mahdollisuus omalla kulutuskäyttäytymisellään säästää sähkölaskussaan.

www.kssoy.fi 61


Satakunta

TIINA VIKBERG  TEKSTI  MADELEINE BERNER

REIPAS OTE TYÖHÖN RATKAISEE Hyvä asenne työntekoon on se mitä Suomi kaipaa. Metalli ja LVI Lundgrenilla uskotaan ahkeraan tekemiseen ja ammattiylpeyteen, jota seuraa hyvä lopputulos. Moni voisi ottaa oppia kyseiseltä yritykseltä, joka työinnollaan on menestynyt alalla yli 50 vuotta.

M

etalli ja LVI Lundgren Oy on tarjonnut perinteistä talotekniikka- ja teollisuusputkityötä 1960-luvun alusta asti. Jarmo Lundgrenin isä ryhtyi tuolloin alan yrittäjäksi, jonka seurauksena Lundgren on kasvanut pienestä pojasta asti yrityksen johtoon. Nykyään yrityksen toimintaan kuuluvat myös kaasu- ja höyrylinjojen rakentaminen, sammutusjärjestelmät sekä laitos- ja lämpörakentaminen, joita täydentävät huolto- ja peltityöt.

Ilmastointi on suuri osa työnkuvausta, mutta Lundgren haluaisi erityisesti panostaa kylmäpuolen palveluihin. – Se kiehtoo kieltämättä. Olemme jo toteuttaneet jäähdytys- ja viilennysjärjestelmiä muun muassa julkisiin- ja asuinrakennuksiin sekä elintarviketeollisuuteen. Osittain energia tulee maasta, joten kylmän tekemiseen ei edes tarvita sähköä. Nykyään puhutaan paljon ympäristöstä ja energiasäästöstä, tämä on ehdottomasti paras ympäristöteko, kun asiat tehdään tehokkaasti ja järkevillä ratkaisuilla.

Konsultointia ja kylmää

Kaikki on kiinni asenteesta

Talossa on omat insinöörit, joka hoitavat suunnittelun. Lundgrenin mukaan työmaita on helpompi hallinnoida, kun suunnitelmat tulevat osittain omasta talosta. Suunnittelun kanssa käsi kädessä kulkeva konsultointipalvelu on myös osoittautunut erittäin hyödylliseksi asiakkaille. – Voimme olla mukana konsultoimassa projektin alusta asti. Näin voimme neuvoa mihin viranomaisiin tulee olla yhteydessä, miten projekti ylipäätään hoidetaan ja mistä lähdetään, Lundgren kertoo. Tulevaisuudessa konsultointia halutaan laajentaa tarjoamalla projektipäällikköä urakoihin.

Lundgrenin intohimo työhön saavat hänet pyrkimään työmaalle niin paljon kuin ehtii papereiden pyörittämiseltä. Ajoittain hän haaveilee tilanteesta, jossa hän voisi täysin omistautua urakalle ilman ulkopuolisia häiriötekijöitä, vaikka yrittäjän arki sisältää niin paljon muuta. – Joskus täytyisi olla kotonakin, hän naurahtaa. Lundgrenilla on kuitenkin asenne kohdallaan ja työ tuo hänelle suurta iloa. Siitä voisivat muutkin ottaa mallia. – Täytyy olla realistinen ja reipas sekä tehdä asiat hyvällä asenteella. Yksi ihminen ei voi osata kaikkea, siksi on ymmärrettävä yhteistyön merkitys.

62


Satakunta

Luulen, että ihmisiltä puuttuu se reipas ote asioihin sekä ylpeys omasta tekemisestä. Suomella menee heikosti koska ihmiset eivät ole valmiita ahkeroimaan eivätkä he osaa suhtautua elämään myönteisesti. Meidän tulisi valittaa vähemmän ja ryhtyä tositoimiin. Hyvästä työstä saa hyvän palkan, ja jos haluaa pärjätä, työt on tehtävä kunnolla. ”Työt on tehtävä kunnolla” onkin mantra, jota toistetaan Lundgrenilla. – Se on kaiken A ja O. Pienessä yrityksessä on helpompi valvoa laadun tasoa, mutta heti kun yritys kasvaa, tekemisen valvonta vaatii aivan erilaista huomiota. Siinä olemme olleet todella tarkkoja ja pitäneet huolen siitä, että laatutasomme on säilynyt vähintään yhtä hyvänä kaikkina näinä vuosina. Meillä on onneksi todella hyvä työporukka kehittyviä ammattilaisia. Hyvästä työstä tulee itsellekin todella hyvä olo, Lundgren toteaa.

Erikoisosaaminen on meriitti Monen suhtautuminen sertifikaatteihin ja muihin vaatimuksiin voi olla melko negatiivinen niiden tuomien lisäkustannusten sekä aikaa vievien prosessien takia. Lundgren taas näkee sertifikaatit mahdollisuutena erikoistua ja erottua joukosta; erikoisosaamista taas seuraa maine, ja jokaisen yrityksen hintataso määräytyy oman osaamisen mukaan. Lundgrenin mukaan kehitys on osa työtä ja on tärkeää oppia jatkuvasti uutta. – Mielenkiinto alan uutuuksiin on periytynyt isältä ja siksi tuntuma työhön onkin säilynyt yrityksessämme vuodesta 1963 asti. Täällä emme tyydy vääntämään putken päähän pelkkää jenkaa, haluamme tehdä siitä taidetta.

METALLI JA LVI LUNDGREN OY Putkistoja kaikille järjestelmille ja olomuodoille LVI · TEOLLISUUS · MAATALOUS · SAMMUTUS · ENERGIA · ELINTARVIKE

Puh. 040 728 3568

jarmo@putkijampat.fi

63


Satakunta

Monipuolista rakentamista vahvalla ammattitaidolla TIINA VIKBERG  TEKSTI  MADELEINE BERNER

Monipuolisuus on suuri valtti rakennusalalla, sillä asiakkaat hakevat nykyään mahdollisimman kokonaisvaltaisia paketteja. Hyvä toimija pystyy joustamaan ja mukautumaan uusiin tilanteisiin sekä asiakkaiden vaatimuksiin.

M

ediatraffic on rakennusliikkeenä helppo kumppani asiakkaalle, sillä sen toimesta onnistuu kaikki mahdolliset rakennusprojektit. Jokaisella yrityksellä on kuitenkin muutama erikoisosaamisalue, ja Mediatrafficin kohdalla maatalous sekä asuntotuotanto ovat muotoutuneet ydinalueiksi alusta asti. – Maatalous on vahva työllistäjä ja projektit usein isoja tuotantorakennuksia. Meiltä saa kaiken alusta loppuun; isäntä näyttää rakennuspaikan, jonka jälkeen toimitamme kaiken automaatiota myöden, toimitusjohtaja Mika Satola kertoo. Viime aikoina broilerihallien rakentaminen on ollut erityisen vilkasta, ja niitä yritys on saanut toimittaa mm. HK:n tuottajille. Asuntotuotannon saralla Mediatraffic on pääasiassa rakentanut rivi- ja kerrostaloja. Vuosien aikana asuntojen määrä on noussut ainakin sataan, tälläkin hetkellä Huittisissa on rakenteilla upea kerrostalo. Keskustassa sijaitseva kohde valmistuu marraskuussa ja sisältää 15 asuntoa sekä kaksi liiketilaa. Talossa on vielä muutama vapaa asunto, joten joku voi vielä saada oman unelmakotinsa. Kohteeseen voi tutustua yrityksen kotisivuilla.

www.mediatraffic.fi puh. 0400 519 900 Vampula 64

Suurten ja pysyvien ratkaisujen lisäksi Mediatraffic rakentaa väliaikaistiloja kunnille ja kaupungeille. Kyseiset tilat ovat tarpeelliset, jos esimerkiksi rakennuksessa on ilmanlaatuongelmia tai suurempaa saneerausta meneillä. Edelliset tilat pystytettiin Raumalla, kun koulu tarvitsi uudet 2500 neliön tilat. Betonielementtirakenteiset väliaikaistilat voidaan pystyttää nopeasti ja kustannustehokkaasti. Ne kytketään usein kaukolämpöön ja varustetaan lattialämmityksellä, laadukkaalla ilmanvaihdolla sekä toiveiden mukaan myös jäähdytysjärjestelmällä. Satola kertoo tilojen olevan hyviä ja energiatehokkaita rakennuksia nykyaikaisillä eristeillä, ja mikä parasta: asiakas saa itse valita mieleisensä julkisivun.


Satakunta

R

auman Lapissa toimiva paalutarvikevalmistaja Leimet Oy:n historia sai alkunsa 1960-luvun puolivälissä, kun toimitusjohtaja Antti Leinon isoisä lähti paalukenkä kainalossa Tampereelle tekemään kauppaa. Seuraava merkittävä askel perheyrityksen historiassa otettiin 1970-luvun alussa, kun Antin isä, Erkki Leino matkusti paalutarvikekaupoille Ruotsiin. Vaikka vastoinkäymisiä on vuosien varrella ollut, yritys uskoo vahvasti omaan tekemiseensä. – Olemme nähneet 90-luvun laman ja vuoden 2009 pudotuksen. Eteenpäin olemme kuitenkin aina menneet, Leino muistelee.

Paalutarvikkeita jo vuodesta 1964

Leimet Oy:n vahvuuksiin kuuluvat satakuntalainen tinkimättömyys sekä kokenut henkilöstö: – Työntekijät ovat ehdoton vahvuutemme. Teemme kaiken porukalla ja kaikki ovat hyvin sitoutuneita työhönsä. Henkilöstömme on mukana mm. koneiden suunnittelussa, Leino kertoo. Ammattitaitoisen henkilöstön ja toimivan automaation ansiosta yrityksen tuotantotehokkuus on pitkälle kehittynyttä ja asiakkaita löytyy niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Vuonna 2008 yritys osti sorvaamiseen ja teräksen karkaisuun erikoistuneen yrityksen Joleikon Oy:n. Hankinta oli meille strateginen, ja auttoi meitä vastaamaan yhä nouseviin volyymeihin, Leino toteaa. Leimetin suomalaista osaamista ja työtä arvostetaan suuresti myös ulkomailla. Tänä päivänä n. 90 % yrityksen liikevaihdosta koostuu viennistä. – Kuluva vuosi on viennissä meillä historian paras. Sekä volyymit että markkina-alueen laajuus on yllättänyt meidän positiivisesti. Vuonna 2012 aloitetut markkinointiponnistelut latinalaisessa Amerikassa alkavat nyt tuottaa hedelmää, toteaa Leino. Yhtiön päävientimaat Ruotsi, Norja ja Englanti ovat lisäksi parantuneet selvästi viime vuodesta. – Vuodesta on tulossa hyvä ja uskomme myös jatkossa kasvuun omassa liiketoiminnassamme, Leino toteaa.

P

orilainen IMP-Raudoitus Oy on joustava ja täyden palvelun raudoitusliike, joka tekee rakennuksien perustustöitä pääasiassa Satakunnan alueella. Mm. Porin kaupunki, alueen rakennusliikkeet, yritykset ja maanviljelijät kuuluvat yrityksen asiakaskuntaan. IMP-Raudoituksen kohteista mainittakoon Porin lasten- ja naistensairaala, Porin, Kristiinan ja Lempäälän uimahallit sekä tällä hetkellä työn alla oleva Tahkoluodon kaasusataman LNG-terminaali, jonne yritys toimittaa likimain parisataa tonnia terästä. IMP-Raudoituksen ehdottomiin vahvuuksiin kuuluu nopea palvelu, joka tavoittaa kaiken kokoiset työmaat. Oman tuotannon ansiosta yritys pystyy vastamaan lyhyelläkin varoitusajalla asiakkaan tarpeisiin. Lisäksi rakentajalta säästyy niin aikaa kuin rahaakin, kun myös kaikki tarvittavat tuotteet peruspulteista ja tartuntalevyistä lähtien löytyvät samasta paikasta.

Suomalaisen työvoiman käyttö kannattaa

Vaikka IMP-Raudoitus on ollut viime vuosina mukana monessa suuressa projektissa, 37 vuotta alalla ollut yrittäjä Ari Kivinen on huolestuneena pistänyt merkille rakennuttajien suosivan halpaa ulkomaista työvoimaa laadun kustannuksella. – Varsinkin suuret pörssiyhtiöt haluavat tehdä tulosta väkisin. Silloin ei välitetä, minkälaista työvoimaa käytetään. Tästä kärsivät tietenkin suomalaiset ammattilaiset: edullisen työvoiman kanssa on mahdoton kilpailla, Kivinen tietää. Hän katsoo kaikesta huolimatta optimistisesti tulevaisuuteen: – Toivottavasti suomalaisten ajattelutapa muuttuisi ja ihmiset ymmärtäisivät, että käyttämällä suomalaista työvoimaa Suomen talous saadaan taas nousuun!

Kyröläistentie 43 28130, Pori

www.imp-raudoitus.fi

02 635 4548 040 567 6381 65


Satakunta

Positiivinen asenne kantaa putkialan yrittäjää Putkiliike Juha Nurminen Oy:n ripeäliikkeisellä yrittäjältä löytyy aikaa kaikille. Varsinaisten töidensä ohella mies harrastaa monenmoista ja ehtii aina myös jutustelemaan asiakkaidensa kanssa. TIINA VIKBERG  TEKSTI  HENNA KERÄNEN

Esikuvana vanhan ajan kaupat Putkiliike Juha Nurminen Oy:n Raumalla sijaitsevasta myymälästä on vuosien saatossa tullut eräänlainen kohtauspaikka. – Alueen ihmiset tuntevat meidät jo aika hyvin ja sanovat, että liikkeessämme on aivan omanlaisensa tunnelma, Nurminen kertoo. – Täällä ei tärkeillä vaan jokainen saa tulla sellaisena kuin on, jatkaa yrittäjä, joka itsekin viihtyy puvun sijaan mieluummin työhaalarit päällä. Ostosten tekokaan ei ole mikään pakollinen velvoite myymälässä vierailtaessa.– Pidän esikuvanani vanhan ajan kauppoja, joissa otettiin jakkara alle ja kahvikuppi käteen, istuttiin ja puheltiin muiden kanssa, Nurminen kertoo. – En halua tuputtaa ihmisille mitään väkisin, koska joskus se saattaa karkottaa asiakkaat kokonaan. Monet tulevatkin meille ensisijaisesti luonnonläheisen ja hyvän hengen vuoksi, mies jatkaa.

66

Päivystys 24h: puh. 040 090 8023 Myymälä: Vilkuntie 2, 26100 Rauma puh. 0400 3044 14 www.putkiliikenurminen.fi • LVI-tarvikkeet ja -tuotteet • Lämmitysjärjestelmät tarvikkeineen • LVI-saneeraukset • Jätevesi-/sadevesijärjestelmät • Uudis- ja saneerauskohteet • Kaivuutyöt

LVI tuotteet ja palvelut saman katon alta

← RAUMALLE

Hong Kong S-market

Putkiliike Juha Nurminen

Metallitie

Energisyyden taustalla vaikuttaa varmasti Nurmisen maanläheinen ja rento suhtautuminen asioihin. Vaikka oma putkiliike menestyy ja töitä riittää, on yrittäjällä silti aina aikaa myös istuskella kahvikupin ääressä ja pohtia elämän menoa yhdessä asiakkaidensa kanssa. Vastapainoa työhön tuovat myös putkimiehen moninaiset harrastukset moottoripyöräilystä kirpputorikierroksiin ja politiikan seuraamiseen.

PALVELEMME NOPEASTI JA AMMATTITAIDOLLA

LAPPIIN →

UOTILAAN →

Äyhönjärventie

Y

rittäjä Juha Nurminen on täynnä positiivista energiaa. Virtaa miehellä riittää, vaikka kesälomapäiviä ei ehtinyt tänäkään vuona kertyä kolmea enempää. – Seitsemän vuotta olen jo aikonut lomailla, katsotaan sitten ensi vuonna uudelleen, Nurminen naurahtaa.

A-Katsastus


Satakunta

Kiinnostus koneisiin heräsi isän opeissa Historiaa arvostava Nurminen luottaa monessa muussakin asiassa perinteisiin ja on oppinut esimerkiksi tulkitsemaan luonnon merkkejä. Ensi talvesta putkimies povaa kovaa. – Olen hieman huolissani, sillä leutojen talvien aikana ihmiset usein unohtavat vanhat opit pakkasista selviytymiseen, hän pohdiskelee. Eräänkin kerran Nurminen on joutunut sulattelemaan pitkiä pätkiä jäätyneitä vesijohtoja – itse rakentamansa laitteiston avulla tosin. – Olen tottunut teknisiin laitteisiin pikkupojasta asti ja siksi erilaisten koneiden rakentelu sujuu edelleen, yrittäjä kertoo. Oppi ja innostus ovat peräisin Nurmisen isältä, joka autokorjaajan uransa ohella kunnosti milloin vaimonsa rannekelloja, milloin urkuja. – Isä oli varmasti yksi maailman parhaimmista korjausmiehistä ja hän opetti kaiken tarpeellisen tekniikasta myös minulle, Nurminen muistelee.

Putkimiehen vinkit Nurmiselta löytyy kansanomaiset vinkit toki myös siihen, miten kovaan talveen sitten tulisi varautua. – Kun ensimmäiset pakkaset tulevat, pitäisi laittaa kissanluukut kiinni ja avata ne vasta sitten, kun räystäät taas tippuvat, neuvoo mies pilke silmäkulmassa. Jatkuvat pakkaset eivät Nurmisen mukaan ole kuitenkaan yhtä paha kuin suuret lämpötilaerot. – Kun ilma lämpenee yhtäkkiä pakkasen jälkeen, painuu routa koko ajan syvemmälle. Jos putket on rakennettu väärin, pääsee se helposti myös läpi seinien ja kivijalan, yrittäjä kertoo. Perinteinen ohje veden valutuksesta ei hänen mukaansa kuitenkaan ole kaikkein paras keino ratkaista kyseinen ongelma. – Kylmään viemäriin hitaasti valuva vesi vain jäätyy sinne ja tulee pian sisälle, Nurminen tietää. Ongelmien välttämiseksi olisi kaikkein tärkeintä huolehtia putkien kunnosta hyvissä ajoin. Siihen liittyen Nurminen siirtää vastuuta myös vakuutusyhtiöiden puolelle. – Vakuutusyhtiöt voisivat säästää huimia summia, jos ne kannustaisivat ihmisiä uusimaan putkensa tarjoamalla heille esimerkiksi pieniä bonuksia, mies arvioi.

Toiveissa laman loppuminen Politiikkaa seuraavalla Nurmisella on ajatuksensa myös talouslamasta nousemiseen. – Ulkomaan vientiä tarvittaisiin enemmän. Varsinkin Venäjän kauppa pitäisi mielestäni herättää, se on ennenkin nostanut Suomen nousuun, yrittäjä pohtii. Nurminen itse perusti putkiliikkeensä aivan nykyisen laman aattona ja on siitä asti toivonut, että taantuma vaihtuisi jälleen nousukauteen. – Toisaalta sellaista elämä on; välillä rämmitään suossa, välillä mennään peltoja pitkin, toteaa yrittäjä, jonka työkirja lamasta huolimatta on aina kiitettävän täynnä.

67


Satakunta

Energiatehokas maalämpö kannattaa Nyt, jos koskaan, on aika herätä maalämpöön ja hyödyntää sen kaikki edut. Säästöä hakevien kaupunkien tulisi suunnata katseensa järjestelmään, joka pienentää lämmityskustannuksia moninkertaisesti; mitä suurempi kiinteistö, sen huikeammat säästöt. TIINA VIKBERG  TEKSTI  MADELEINE BERNER

S

atakunnassa toimiva Geolämpö on edistänyt maalämmön suosiota tarjoamalla energiatehokkaita ratkaisuja vuodesta 2008 asti. Alun perin juuri maalämpöjärjestelmiin erikoistunut yritys on sittemmin myös vallannut LVIalaa tekemällä monipuolisia töitä niin uusiin kuin vanhoihin kohteisiin. Maalämpö on kuitenkin edelleen nousussa, ja yrittäjä Petri Ranne odottaakin, että yhä useampi heräisi järjestelmän tuomiin hyötyihin.

Vain markkinoiden parasta Geolämmön toimesta asennetaan 70–80 maalämpöjärjestelmää vuodessa, eikä seitsemän vuoden aikana ole tullut yhtäkään reklamaatiota. Ranne harmittelee kuitenkin, että huonosti asennettuihin järjestelmiin törmää valitettavan usein. Maalämpömarkkinoiden nousussa moni haluaa apajille, jolloin villeihin asentajiin ja myyjiin voi törmätä. Asiakkaan kannattaakin asennusvirheitä välttääkseen huolehtia siitä, että järjestelmän myyjä ja asentaja ovat ammatti-ihmisiä, jotka käyttävät laadukkaita tuotteita. Geolämpö on varmistanut paikkansa tosiammattilaisten joukossa käyttämällä erinomaisia tuotteita ja huolehtimalla jälkimarkkinoinnista. – Käyttämämme Thermia-laitteet ovat laadullisesti markkinoiden kärkeä, joten meiltä löytyy vain alan huipputuotteita. Lisäksi tarjoamme 24/7 huoltopäivystystä ja varastosta löytyy aina varaosia, jotta asiakas saisi apua mahdollisimman nopeasti.

”Suorasähköön verrattuna maalämpö on 70–80 % edullisempi vaihtoehto. ”

www.geolampo.fi Pori

0400 250 393 Petri Ranne 040 9130 0030 Kai Ranne 68

Rauma

0400 720 022 Harri Uusitalo

Luvut puhuvat järjestelmän puolesta Öljylämmitykseen verrattuna maalämpö on huomattavasti kustannustehokkaampi ratkaisu. Ranteen mukaan lämmityskustannukset ovat Rauman alueella 50 % edullisemmat maalämmöllä kuin kaukolämmöllä lämmittäessä. Suorasähköön verrattuna maalämpö on 70–80 % edullisempi vaihtoehto. – Jos talossa kuluu 2000 litraa öljyä vuodessa, sen kustannus on noin 2000 euroa. Kun tässä talossa vaihdetaan maalämpöjärjestelmään, kustannukset laskevat noin 500 euroon patterilämmityksellä. Lattialämmityksellä päästään vielä alhaisempiin lukuihin. Säästöistä huolimatta moni voi säikähtää maalämpöjärjestelmän investointikustannuksia. Ranne kuitenkin vakuuttaa, että lämmityskulujen säästöt kuittaavat investoinnin, jonka jälkeen kaikki on kotiin päin. – Talous, joka vuodessa käyttää 2000 euroa tai enemmän lämmitykseen, hyötyy ehdottomasti maalämmön tuomasta energiatehokkuudesta. Ei myöskään pidä unohtaa kotitalousvähennystä, jota voi hyödyntää hankinnassa.

Kaupunkien kiinteistöt erinomaisia kohteita Ranne ihmettelee hieman kaupunkien vähäistä kiinnostusta maalämpöä kohtaan. Porissakin moni öljylämmitteinen kiinteistö hyötyisi Geolämmön tarjoamasta ratkaisusta. – Olemme asentaneet maalämpöjärjestelmän taloyhtiöihin, joiden vuosittaiset lämmityskustannukset ovat olleet 20 000 euron luokkaa. Nykyään kulutus on vuositasolla 5000 euroa, joten itse energiatehokkuus maksaa järjestelmän investoinnin ilman, että taloyhtiön vastikkeet nousevat. Ehkä kaikki eivät ole tietoisia näistä luvuista, mutta jos kaupungit hakevat säästöjä, tämä on oiva tapa siihen.


Satakunta

Kaivonporausta yli 25 vuoden kokemuksella

J

o yli 25 vuoden ajan yrittäjä Harri Peltomaa ammattitaitoisine työntekijöineen on tehnyt kaivonporauksia ympäri Suomen. Tällä hetkellä Peltomaa lähinnä organisoi yrityksen asioita ja vierailee työmailla, kun taas neljä työteliästä työntekijää hoitavat itse poraustyöt. Peltomaalta löytyy kokemusta alalta vuosien edestä.

Kaivonporausta yksityisille sekä yrityksille Kaivonporaus Peltomaa Oy:n toimenkuvaan kuuluvat mm. jäähdytys- ja porakaivojen, sekä yhä enenevässä määrin maalämpökaivojen tekeminen. Lisäksi yritys suorittaa porapaalutuksia. Tälläkin hetkellä työn alla on porapaalutus-projekti Kirkkonummella. Yrityksellä on käytössään järeät laitteet, joilla onnistuu syvemmänkin kaivon poraaminen: – Syvin kaivo, jonka olemme tehneet, on yli 400 metriä syvä lämpökaivo. Siinä projektissa teimme Suomen luontokeskus Haltiaan viisitoista n. 300 metriä syvää kaivoa, Peltomaa kuvailee. Vaikka yrityksen päätoimialue on Länsi-Suomi, on kohteita käyty tekemässä aina Kemijärveä ja Helsinkiä myöten. Yrityksen asiakaskunta koostuu niin yksityisistä, rakennusliikkeistä, taloyhtiöistä kuin kaupungeista ja kunnistakin.

Säästöä maalämmöstä Tällä hetkellä Kaivonporaus Peltomaata työllistävät eniten maalämpökaivojen poraamiset. Pääasiassa maalämpöä halutaan energianlähteeksi uusiin rakennuksiin, mutta energiaa säästävää maalämpöä kaivataan usein myös saneerauskohteissa. Peltomaa kertoo, että kaivon syvyys määräytyy energiatarpeen mukaan: – Ensin täytyy selvittää kuinka paljon rakennus vaatii lämmitysenergiaa, saneerauskohteissa lasketaan esimerkiksi öljyn kulutus. Maalämpökaivoa hankkiessa ei kannata tarttua liian halpoihin tarjouksiin: jos kaivon alimitoittaa, siitä ei saa maksimaalista hyötyä. Parempi hyötysuhde saadaan, kun kaivo mitoitetaan oikein! Ennen kuin maalämpökaivon voi porata, täytyy taajama-alueella hakea ensin toimenpidelupa, johon menee noin 6 viikkoa. Vaikka kaivo itsessään saadaan tehtyä päivässä, kannattaa koko projektiin varata aikaa pari kuukautta. – Jos haluaa vaihtaa maalämpöön, helpointa on pyytää tukkutoimittajilta tarjous. Jonkin verran asiakkaat tilaavat meiltä myös suoraan. Kannattaa käyttää tekijöitä, joilla on y-tunnukset, silloin saa kotitalousvähennyksenkin, Peltomaa muistuttaa. Oikein mitoitettu lämpökaivo on ikuinen ja energiaa säästävä ratkaisu. Kesällä maalämpöä voi käyttää viilennykseen ja joissakin tapauksissa kaivoa voi käyttää myös pienen vesimäärän ottamiseen. Peltomaalla on kokemuksia ainoastaan tyytyväisistä asiakkaista: – Kyllä ihmiset ovat tyytyväisiä, kun pääsevät säästämään itselleen. Maalämpöön kannattaa ehdottomasti satsata, se on niin hyvä investointi! Jos asia on harkinnassa, ei päätöstä kannata lykätä!

TIINA VIKBERG  TEKSTI  JOHANNA DAHLGREN

Maalämpö on tänä päivänä suosittu energianlähde niin uudis- kuin saneerauskohteissakin. Maalämpökaivon tekeminen vaatii ammattitaitoa ja näkemystä. Silloin kokeneesta kaivonporauksen ammattilaisesta on suuri apu.

Lämpökaivot, Porakaivot ja Porapaalut Ota yhteyttä ja kysy lisää! Yli 25 vuoden kokemuksella!

Puh. 040 550 7424 www.kaivonporauspeltomaa.com

info@kaivonporauspeltomaa.com 69


Satakunta

Tietoliikenneverkkojen

asiantuntija TIINA VIKBERG  TEKSTI  JOHANNA DAHLGREN

Tietoliikenteen ollessa nykypäivää tarvitaan alalle ammattitaitoisia tietoliikenneosaajia. Satakunnassa verkot hoitaa kuntoon yritys, joka on perustettu intohimosta alaan.

E

nsi vuonna 20-vuotisjuhlavuottaan viettävä Rauman Juku Oy on koko Suomen alueella toimiva tietoliikenneverkkojen asiantuntija ja rakentaja. Kun Juha Kujansuu vuonna 1996 perusti yrityksen, oli se hänelle lähinnä harrastus ja sivutoimi. Kun Kujansuulle kuusi vuotta sitten avautui mahdollisuus keskittyä yritykseensä päätoimisesti, tarttui hän tilaisuuteen ilomielin. – Onnellisten sattumien kautta jouduin sanomaan itseni irti, ja sitä kautta tämä on lähtenyt liikkeelle. Työskentelin aiemmin Rauman kaupungilla av-laitteiden huoltotöissä. Kun oma työnkuva muotoutuu pitkälti omien mielenkiintojen pohjalta, työtehtäväni liittyivät jo tuolloin tietoliikenneverkkoihin, Kujansuu hymyilee.

Langaton ja langallinen verkko tukevat toisiaan Valokuitu on Juha ja Toni Kujansuun mukaan ainoa tapa, jolla tietoliikennettä hoidetaan eri toimipaikkojen ja toimiston tietoliikennekaappien välillä. He painottavat niin langallisten kuin langattomienkin verkkojen tarpeellisuutta. Molemmille löytyy omat käyttökohteensa ja -paikkansa: – Langattomuus ja mobiiliverkot ovat hyvä ja toimiva ratkaisu, mutta ne ovat vain tukevia ratkaisuja. Kotona olisi hyvä olla wifi-verkko jos mahdollista niin valokuidun päässä ja kun kotoa lähdetään pois, voidaan siirtyä käyttämään mobiiliverkkoa, Juha ja Toni Kujansuu suosittelevat. Nykyisten määräysten mukaan sähkö- ja putkistosaneerauksen yhteydessä jokaiseen talouteen on tuotava Valokuitu, vaikka syöttökuitua ei välttämättä taloudessa olisikaan. Ennemmin tai myöhemmin joka taloudessa tulee olemaan valokuitu jonka kautta tulee niin tv lähetykset kuin nettiyhteydetkin, Juha ja Toni Kujansuu kertovat. – Laitteiden ei välttämättä tarvitse olla langan päässä, kuidun päässä voi olla myös langaton lähetin.

Apua verkko-ongelmiin Tietoliikenneverkkojen rakentamisen lisäksi Rauman Juku mm. korjaa puhelimia ja tabletteja, tekee verkkokartoituksia sekä -saneerauksia. Juha ja Toni Kujansuu muistuttavatkin, että toimiva tietoliikenneverkko on kaiken A ja O niin työpaikalla kuin vapaa-ajallakin. Toimistojen kasvaessa verkko-ongelmat lakaistaan usein maton alle lisäämällä keskuskaappiin uusia laitteita ja kytkimiä. – Jossain vaiheessa asiat yleensä räjähtävät käsiin, jolloin ainoa vaihtoehto on tietoliikenneverkon saneeraus, he kertovat. Joskus joudutaan uusimaan koko kaapelointi, välillä pelkkä keskuskaapin järjestäminen riittää. Rauman Jukulla on mahdollisuus hoitaa verkkosaneeraukset toimistotyöaikojen ulkopuolella, jotta työnteko saneerauksen yhteydessä ei häiriinny. Rauman Juku on keskittynyt kuitutekniikkaan ja kuituteknisiin töihin, mutta myös kupariverkot kuuluvat yrityksen toimenkuvaan. Yrityksen ehdottomiin vahvuuksiin lukeutuu nopea reagointi ongelmatilanteissa: – Jos kuitu menee poikki tai sattuu muuta yllättävää, olemme valmiit lähtemään hätiin isommallakin porukalla ja lyhyelläkin varoitusajalla! Vaikka työt vievät yritystä välillä pidemmällekin, yrityksen pääasiallisena toimialueena on Satakunta ja Vakka-Suomi.

www.raumanjuku.fi 70

Turun, Rauman ja Helsingin telakoilla rakennettavien uusien laivojen tietoliikenneverkkojen rakentaminen on ollut yrityksen toiminnassa isossa osassa jo yli kymmenen vuoden ajan. Viimeisimpinä töinä telakkamaailmassa olemme olleet rakentamassa tietoliikenneverkkoja Turun Meyerin telakalla rakennettuihin Mein Sciff 4 ja MeinSciff5 aluksiin.


Satakunta

Perinteikäs höyläämö pärjää monipuolisuudellaan

A

rolan Höyläämö on toiminut Huittisten Vampulassa jo yli 40 vuoden ajan. Perheyritys porskuttaa eteenpäin jo kolmannessa polvessa työllistäen peräti neljä Arolan perheen viidestä pojasta. Yrityksen läpi kulkee päivittäin pari rekkakuormallista puutavaraa. Laudat ja lankut jatkojalostetaan höyläämössä asiakkaan toivomiksi tuotteiksi, kuten listoiksi ja paneeleiksi. – Katalogistamme löytyy tällä hetkellä noin 800 nimikettä eikä siinäkään taida olla kaikki, arvioi Pekka Arola. Materiaalina Arolan Höyläämö käyttää pääsääntöisesti kotimaista kuusta ja mäntyä, jota hankitaan usealta eri sahalta ympäri Suomen. Tätä nykyä lähes kaikki höyläämössä valmistuvat tuotteet lähtevät asiakkaille pintakäsiteltyinä. – Se on selvästikin päivän sana, Arola vahvistaa. Vaikka trendit ovatkin vuosien saatossa siis hieman muuttuneet, on Arolan höyläämö säilyttänyt valikoimassaan silti myös perinteisiä 1950–80-lukujen paneeli- ja listamalleja. – Niitä voi olla nykyään melko vaikea löytää, vaikka kysyntää onkin, Arola tietää. Kattava valikoima ja palvelualttius tuntuvatkin olevan Arolan Höyläämön ehdottomia valttikortteja. – Paljon puhutaan erikoistumisesta, mutta meitä ainakin on auttanut se, että pystymme palvelemaan laajaa asiakaskuntaa, Arola pohtii. Höyläämön palveluita käyttävät niin yksityiset remontoijat, rakennusliikkeet, jälleenmyyjät kuin alihankkijatkin. Osa liikevaihdosta tulee myös Keski-Euroopan viennistä. – Voisikin sanoa, että asiakaskuntamme kattaa kaikki harjanvarren hakijoista suuriin vientiasiakkaisiin, Arola naurahtaa.

Lisätiedot sivulla 104

O

ripään Elementti on toimittanut julkisivuelementtejä ja halleja maatalouteen vahvalla ammattitaidolla jo 26 vuotta. Kaikki sai alkunsa, kun rakennusbuumi oli kovimmillaan ja betonielementtien toimitusajat pitkiä. Rauli Turusen veljellä oli rakennusliike Espoossa, eikä elementtejä olisi ollut aikaa odotella. Turunen ehdotti veljelleen, että he alkaisivat tehdä niitä itse. Näin uusi yritys perustettiin, ja samalla tiellä on pysytty.

Rakennusalalla toivotaan kokonaisvaltaisempaa palvelua

Elementeillä rakentaminen on nopeaa puuhaa; valmiit seinät tuodaan sovittuun aikaan työmaalle ja asennetaan päivässä. Oripään Elementti viimeistelee seinät itsetehdyillä ikkunoilla ja ovilla, sillä puutyöt onnistuvat yhtälailla kuin betonityöt. Nopea toimitusaika on ollut vetonaula, joka on työllistänyt yritystä ahkerasti. – Työt voidaan tehdä jopa viikossa. Viime vuonna perunavarasto paloi eräänä torstaina, ja maanantaina pääsin katsomaan sitä. Seuraavalla viikolla uusi varasto olikin pystyssä ja asiakas erittäin tyytyväinen, Turunen kertoo. Turunen on huomannut, että kokonaistoimituksia toivotaan yhä enemmän, ja se tulee olemaan tärkeää myös tulevaisuudessa. – Aiemmin asiakkaat neuvottelivat erikseen kaikki projektiin liittyvät osa-alueet kuten putket ja sähköt eri toimijoiden kanssa. Nykyään taas toivotaan, että asiantuntija hoitaa sen heidän puolestaan, tuotantoinsinööri Tuula Lammela kertoo. Siksi Oripään Elementtikin on ryhtynyt toimittamaan asiakkailleen mahdollisimman kokonaisvaltaisia paketteja yhteistyökumppaneiden avulla. Jatkuva toiminnan kehitys on juuri se, mikä pitää yrityksen pinnalla nyt ja tulevaisuudessa.

ORIPÄÄN ELEMENTTI OY

Elementtejä maatalouteen ja teollisuuteen www.oripaanelementti.fi Puh. 0500 120 190

71


Satakunta

KEITTIÖREMONTTI

sujuu nyt entistäkin helpommin Keittiömaailma on uudistanut sekä mallistoaan että konseptiaan ja pyrkiikin nyt alansa ykköseksi. Asiakkaalle tämä tarkoittaa entistäkin parempaa palvelua.

K

eittiö on kodin sydän, tänä päivänä taas yhä enemmän. Siellä laitetaan ruokaa, seurustellaan ja vietetään aikaa yhdessä perheen ja ystävien kanssa. Keskimäärin ihminen tekee elämänsä aikana kuitenkin vain yhden suuren keittiöremontin ja siksi onkin ensiarvoisen tärkeää, että projektiin lähdetään yhdessä ammattitaitoisen porukan ja hyvien tuotteiden kanssa. Keittiömaailma on silloin yksi varteenotettavimmista paikoista, jonne remonttia pohtivan kannattaa kulkunsa suunnata.

Laaja valikoima ja osaava palvelu Ympäri Suomea toimiva Keittiömaailma tarjoaa laajan ja monipuolisen valikoiman Ala Carte:n sekä Petra:n keittiöitä, joiden valmistus tapahtuu Novart Nastolan tehtaalla. Lisäksi asiakkailla on mahdollisuus hankkia Espoon Keittiömaailman kautta tuotteita maailman vanhimman keittiöbrändin, saksalaisen Poggenpohl:n mallistosta. Poggenpohl malliston mittaukset hoitaa Porin Keittiömaailma ja suunnittelun toteuttaa Espoon toimipiste. Uudistuneiden mallistojen myötä myös tuoreimmat innovaatiot ovat nyt entistäkin nopeammin asiakkaiden saatavilla. – Esimerkiksi Petra-keittiöt tarjoaa nyt ratkaisuja etenkin pieniin keittiöihin, joissa

vähäiset neliöt on tärkeää saada mahdollisimman tehokkaaseen käyttöön, kertoo kauppias Janne Lehtonen Porin Keittiömaailmasta. Kaikki Keittiömaailman tuotteet on suunniteltu varta vasten suomalaisia tarpeita silmällä pitäen. Liikkeessä asiakasta auttaa myös ammattitaitoinen henkilökunta. – Tiimimme jäsenet ovat uskomattoman taitavia suunnittelijoita, jotka pystyvät ratkomaan mitä moninaisimpia ongelmia. Ideat syntyvät usein yhteistyössä, mikä on eduksi asiakkaallemmekin, Lehtonen kertoo. Suunnittelun apuna toimii myös Keittiömaailman oma 3D-ohjelma, joka tarjoaa asiakkaalle jopa valokuvantarkkoja kuvia hänen tulevasta keittiöstään.

Takuu laadusta Keittiömaailman tarjoama palvelu ei rajoitu suinkaan pelkkään suunnitteluun – päinvastoin. Sekä asennuksen aikana että sen jälkeen liikkeestä pidetään huolta, että kaikki sujuu suunnitelmien mukaan. – Soitamme asiakkaalle tai hänen niin halutessaan voimme myös käydä paikan päällä tarkistamassa, että kaikki on kohdallaan, Lehtonen kertoo.


Satakunta

Koska laatu on yksi Keittiömaailman tärkeimmistä arvoista, kirjoitetaan asiakkaalle uudesta mallistosta aina myös koko keittiön käyttöiän kattava takuutodistus. Keskimäärin se voi tarkoittaa jopa 20–25 vuotta. – Takuu on myös periytyvä, eli tarvittaessa se voidaan siirtää keittiön uudelle omistajalle, Lehtonen kertoo.

Linjasaneeraus ja keittiöremontti samoilla pölyillä Aivan hiljattain Keittiömaailma on alkanut yhdessä Omataloyhtiöiden kanssa myös kartoittaa kiinteistöjä, joissa olisi tarvetta linjasaneeraukselle. Tarkoituksena on tarjota uusi keittiö yhdessä putkiremontin kanssa. – Oikeastaan ainoa järkevä ratkaisu on hoitaa molemmat remontit kerralla kuntoon, niin sanotusti samoilla pölyillä, Lehtonen toteaa. Rahoituskaan ei ole ongelma, sillä tarvittaessa myös se hoituu kätevästi Keittiömaailman kautta. Yritys pyrkii tavoittamaan uusia asiakkaita yhä enemmän myös internetin ja sosiaalisen median kautta. – Karkeasti arvioituna vain noin 20 % potentiaalisista asiakkaista lähtee liikkeelle. Muun muassa uusien markkinointikanavien kautta pyrimme aktivoimaan myös ne loput 80 %,

Lehtonen kertoo. – Uusi ja moderni keittiö on ehdottoman hyvä tapa parantaa elämänlaatua. Kuten uusi sloganimmekin sanoo, ansaitset paremman keittiön, perustelee Lehtonen investoinnin kannattavuutta.

Uusi osoite Iskun yhteydessä Yksi osa Keittiömaailman läpikäymää uudistusprosessia liittyy yrityskauppoihin. – Tehtaamme osti Isku-keittiömerkin ja samalla päätettiin, että Keittiömaailman jakelupiste on tästä lähin Iskun yhteydessä, Lehtonen kertoo. Muutoksen tavoitteena on palvella yhä suurempaa määrää asiakkaita ja samalla nostaa Keittiömaailma myös myynnissä alansa ykköseksi. – Meitä auttaa se, että Iskun yhteydessä toimiessamme asiakas saa samasta osoitteesta lähestulkoon kaiken, mitä sisustamisessa tarvitsee, Lehtonen toteaa. Tällä hetkellä ympäri Suomen Iskujen yhteydestä löytyy jo yli 30 Keittiömaailman myymälää ja lähitulevaisuudessa saatetaan avata vielä muutamia lisää. Porissa Keittiömaailman uusi osoite on ollut helmikuusta alkaen Itsenäisyydenkatu 1-5.

TIINA VIKBERG  TEKSTI  HENNA KERÄNEN

www.keittiomaailma.fi Itsenäisyydenkatu 1-5, 28100 Pori l puh. 010 219 3673


Satakunta

Parhaat löylyt kotimaisilla saunatuotteilla

N

arvi Oy on kotimaisuuden perikuva. Yrityksen kaikki saunatuotteet suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa, joten asiakas voi aina luottaa kotimaiseen alkuperään. Valtaosa Narvin työntekijöistä tulevat Raumalta, missä tuotanto sijaitsee. Arto Sainion mukaan henkilökunta on ihailtavan sitoutunut toimintaan ja aidosti ylpeä tuotteista. – Suurin osa työntekijöistä on ollut meillä jo pitkään töissä. He ovat todellisia ammattilaisia, jotka tuntevat tuotteemme paremmin kuin kukaan muu. Siksi myös heidän mielipiteitä kuunnellaan ja kunnioitetaan kaikessa tuotekehittelyssä. Narvilla tuotekehittely on avainasemassa. Uusia tuotteita kehitetään kovaa vauhtia osana kasvavaa vientiä. Saunakulttuuri on erilainen eri maissa, ja siihen yrityksenkin on sopeuduttava. Venäjällä saunaa ei esimerkiksi lämmitetä löylyhuoneesta vaan pukuhuoneesta käsin ja löylyhuonekin pysyy siistinä. Samalla tulisija tekee pukuhuoneesta tunnelmallisen. Kyseistä tunnelimallia on myös vähitellen markkinoitu Suomessa.

Sauna on vahva osa suomalaista kulttuuria ja kuuluu jokaisen kesämökille. Moni suomalainen tuntee varmaan Narvi, Aito ja Kota-kiukaat, sekä nauttii niiden löylystä omassa rauhankeitaassaan. Narvi Oy:ltä löydät kaikki tuotteet täydelliseen saunakokemukseen.

Vaihtoehtoja on monia, mutta mistä kuluttaja tietää minkä kiukaan hän valitsee? – Hyvässä kiukaassa on riittävästi kiviä. Hyvät löylyt ja kivien määrä korreloivat keskenään. Jos rautakaupassa vertailee kahta kiuasta, kannattaa myös huomioida niiden paino. Raskaampi on todennäköisesti tehty järeämmästä ja kestävämmästä materiaalista, joten itse valitsisin sellaisen, Sainio kertoo. Narvin tuotteista Aito-kiukaalla on oma vankka kannattajakuntansa. – Aito-kiukaan löyly on aivan eri luokkaa, se on pehmeä ja hiipii pikkuhiljaa lauteille. Jos ei ole mahdollisuutta savusaunaan, suosittelen lämpimästi Aitoa.

Nykyaikaista rivitaloasumista

Rakennusapu Hannu Pipatti Oy www.hannupipatti.fi Puh. 0500 590 365 74

Huiskontie 26, Eurajoki

www.narvi.fi

1990

-luvulla perustettu Rakennusapu Hannu Pipatti Oy tekee ammattitaidolla rakennustyöt Rauma-Eurajoki -akselilla. Saneerauskohteiden, hallirakentamisen ja vesikattoremonttien lisäksi yritys on kunnostautunut rivitalorakentamisessa. – Viime vuonna saimme päätökseen Rauman Vahverotien rivitalon rakennustyöt ja nyt siellä elelevät onnelliset asukkaat, hymyilee yrittäjä Hannu Pipatti. Pipatti on vuosien varrella löytänyt luotettavia ja osaavia yhteistyökumppaneita, joiden kanssa rakennustyöt sujuvat luontevasti: – Kumppanimme ovat pääasiassa Eurajoki-Rauma -alueelta. Mielellään käytämme näitä kavereita, koska tiedämme että homma toimii, hän kehuu. Nyt yrityksellä on ennakkomarkkinoinnissa kaksi rivitalokohdetta: Eurajoen Hirvelänkuja ja Rauman Havunoksa. Kohteiden rakennustyöt aloitetaan näillä näkymin ensi keväänä. – Tavoitteena on, että uudet asukkaat pääsevät jouluksi kotiin. Jos Rauman kohteeseen löytyy kiinnostusta, voisi sen kanssa lähteä heti liikkeelle, Pipatti sanoo. Molemmat kohteet täyttävät kaikki tämänhetkiset rivitalon vaatimukset. Asunnoissa on oma sauna, kylpyhuone, erillinen WC ja mukavasti varastotilaa. Avaruutta sisätiloihin tuodaan yhtenäisellä keittiöllä ja olohuoneella. Rivitalokohteet sijaitsevat ihanteellisella paikalla lähellä palveluita ja kouluja, hyvien kulkuyhteyksien varrella. Rauman ja Eurajoen rivitalot ovat Osuuspankin RS-kohteita. Pipatti kannustaa rivitaloasumisesta kiinnostuneita käymään rohkeasti päätöksentekoon: – Mitä nopeammin ollaan liikkeellä, sitä enemmän pääsee asukas itse vaikuttamaan rakennusvaiheeseen!


UNELMIEN KODIT 75


E

lämää ja aikaa kestävä Kannustalojen Lato saa aikaan rauhallisen ja kuitenkin niin pirteän tunteen. Selkeä ja konstailematon koti, jonka keskiössä on iso tunnelmallinen ja valoisa tupa, saa kenet tahansa ihastumaan tähän taloon. Maahan asti ulottuvista ikkunoista tulvii valoa, varjot ja auringon säteet leikkivät kilpaa kauniisti hehkuvan valkoisesta lattiasta. Pirteät väripilkut läpi asunnon tuovat lämpöä hohtavan valkoiseen kotiin.

76


Herää raikkaaseen aamuun, keitä kunnon kahvit ja nauti tulevasta päivästä - siitä tulee loistava!

Omakotitalo, Kaarina, Littoinen, Havulinnantie 9. 4h, k, khh, kph, s, 2wc, 140/163 m2. Rakennusvuosi 2010. Oma tontti 1180 m2. Lisätietoja kohteesta, Maija Maunula 044 252 9733

Mh. 369.000 € 77


T

urun sydämessä sijaitseva arvokiinteistö, josta kävelymatka torille ja historialliseen Aurajoen rantaan. Kerrostalo, Turku, Keskusta, Koulukatu 2 B 32. 2h, kt, s, 60,5 m². Rakennusvuosi 2014. Vh. 287.400 €. Mh. 75.650 €. 9905046. Lisätietoja kohteesta, Huom! Turku, 044 282 0038

Vh. 287.400 € 78


H

aaveiden kattohuoneisto avaa maiseman yli tunnelmallisen Aurajoen. Kerrostalo, Turku, Keskusta, Koulukatu 2 A 15. 5h, k, s, khh, pukeutumishuone, 220 m2. Rakennusvuosi 2014. Vh. 1 490.500 €. Mh. 720.500 €. 9845701. Lisätietoja kohteesta, Huom! Turku, 044 282 0038

Vh. 1 490.500 € 79


T

unnelmallinen ja ylellinen Jämerä kivitalo metsän reunassa. Omakotitalo, Kaarina, Littoinen, Leppärinne 4. 5h, k, khh, 2 kph, saunaosasto, 183/260 m². Rakennusvuosi 2011. Oma tontti 1119 m2. 9485744. Lisätietoja kohteesta, Tiina Koivukangas 050 555 8826

Mh. 474.000 €

80


V

anhat tammet portin pielessä toivottavat sinut tervetulleeksi omaan rauhaan, meren ääreen. Omakotitalo, Kaarina, Kuusisto, Rantamäentie 183. 6h, k, s, kph, khh, wc, vh, 139,5/162,5 m². Rakennusvuosi 1950/2008. Oma rantatontti 9600 m2. 9994435. Lisätietoja kohteesta, Tiina Koivukangas 050 555 8826

Mh. 359.000 €

81


T

yylikäs 70-luvun arkkitehtuuria edustava upea koti on esiintynyt Suomen kaunein koti -ohjelmassakin. Omakotitalo, Kaarina, Veitenmäki, Tuurakatu 8. 5h, k, khh, th, kph, 2 wc, saunaosasto, uima-allas, 270 m². Rakennusvuosi 1969. Oma tontti 2642 m2. 9619799. Lisätietoja kohteesta, Tiina Koivukangas 050 555 8826

Mh. 464.000 € 82


H

uvilan koskemattomuus tekee tästä puhdaslinjaisesta 70-luvun arkkitehtuurin helmestä ainutlaatuisen. Huvila, Turku, Kakskerta, Metsäniementie 48. 3mh, oh, oleskelutila, avokeittiö, saunarakennus, 119/143 m². Rakennusvuosi 1969. Oma rantatontti 8328 m2. 9865670. Lisätietoja kohteesta, Helena Koivisto 044 323 3234

Mh. 450.000 € 83


MÖKKI, Uusikaupunki, Lokalahti, Mähkärläntie 111. Tupa, kammari, päätyhuone. Mh. 98.500 €. 9559197. Tupu Utriainen 040 749 7626

84


OKT, Kaarina, Voivala, Rantayrttikatu 23. 6h, k, rt, ph, s, 2wc, vh, khh, 165/207 m². Mh. 565.000 €. 9957254. Maija Maunula 044 252 9733

85


H

eleät vaaleat sävyt saavat talon täyttymään raikkaasta tunnelmasta. Vaaleasävyisen talon henki on juuri sellainen kuin kodilta kaipaakin, lämpöä, raikkautta ja aitoa kodikkuutta. Ikkunoista pilkistävä maisema houkuttelee kurkistamaan ulos. Pihalle katsoessa avautuu kodin todellinen aarreaitta, upea puutarha, joka on ihanteellinen paikka viettää illanistujaisia tai ikimuistoisia grillijuhlia. Viilenevien iltojen parhaimmat hetket viettetään pihan höyryävässä paljussa, tähtikaton alla.

86


Upea puutarha kruunaa vaalean ja valoisan kodin

Omakotitalo, Pori, Vanhakoivisto, Rasituksentie 16 A. 3h, k, työtila, wc, ph, s, pukuhuone, pannuhuone, varasto, at, 110/128 m². Rakennusvuosi 1968. Oma tontti 1141 m2. 9939929. Lisätietoja kohteesta, Harri Boelius 044 361 0350

Mh. 164.000 € 87


M

aalaisromantiikkaa Porin keskustan kupeessa. Omakotitalo, Pori, Vanhakoivisto, Vanhakoivistontie 43. 4h, k, eteisaula, wc, pukeutumistila, ph, 110/140 m². Rakennusvuosi 1840/1950. Oma tontti 807 m2. 9944631. Lisätietoja kohteesta, Tero Valli 045 156 4933

Mh. 119.000 €

88


H

eleää valoa hehkuva tunnelmallinen omakotitalo. Omakotitalo, Pori, Uusikoivisto, Kasvihuoneenkatu 27. 5h, k, s, kph, khh, 165,5/184,5 m². Rakennusvuosi 1995. Oma tontti 979 m2. 9965161. Lisätietoja kohteesta, Mikko Helminen 050 053 8602

Vh. 279.000 €

89


PT, Pori, Hyvelänviiki, Hakolantie 3. 3h, k, s, khh, wc, vh, 85 m². Vh. 149.000 €. 9550585. Sirpa Salopää 040 059 3151

90


OKT, Pori, Tuorsniemi, Auratie 10. 5h, k, s, ph, khh, vh, 153/176 m². Mh. 279.000 €. 9832613. Harri Boelius 044 361 0350

91


J

otakin kiehtovaa, wanhan talon viehätystä. Yli 100-vuotta täyttänyt koti huokuu historiaa, tarinoita ja ainutlaatuista tunnelmaa. Jokainen huone on kuin oma pieni maailma, jotka pysähdyttävät miettimään talon pitkää historiaa. Kuka tämän rakensi, ketkä täällä asuivat ja millainen maailma oli silloin? Iltaisin hämärässä kynttilän valossa ruokailuhuoneen hirret hehkuvat kauniin punaisina ja olohuoneen takassa leimuaa rauhallinen, lämmittävä tuli. Puun tuoksu on huumaava. Yläkerran lastenhuoneista kuuluu tasaista kolinaa ja kikatusta - elämä on tässä ja nyt.

92


Pulahda tassuammeeseen. Unelmoi, nosta jalat ammeen reunalle ja tiedät, että tässä on hyvä olla!

Omakotitalo, Salo, Ollikkala, Ollikkalankatu 18. 6h, k, kph, s, 3 wc, vh, 200/240 m². Rakennusvuosi 1904. Oma tontti 3245 m2. 9902654. Lisätietoja kohteesta, Kirsi Aarikka-Laanti 044 206 0620

Mh. 249.000 € 93


OKT, Salo, Halikko, Tunilantie 7. 4h, k, khh, ph, s, wc, vh, 114/172 m², Mh. 227.000 €. 9421320. Kirsi Hämeenaho 044 206 0060

94


OKT, Salo, Halikko, Häntälänkoskentie 92. 5h, k , s, kph, 2xwc, 173/213 m², Mh. 298.000 €. Kaisa Lehtonen 045 187 0423

95


T

äyttyneiden toiveiden valoisa koti metsään rajoittuvalla tontilla. Rivitalo, Salo, Putola, Kirjailijantie 4. 5h, k, khh, s, 120 m². Rakennusvuosi 2001. Vh. 219.000 €. 9715451. Lisätietoja kohteesta, Leena Tuijula 044 206 0600

Vh. 219.000 €

96


M

itä jos voisit ihailla kaunista Salonjokimaisemaa joka päivä kotisi ikkunoista? Kerrostalo, Salo, Keskusta, Inkerinkatu 2. 6h, k, s, khh, 3xwc, 3 parveketta, 161 m². Rakennusvuosi 1962. Vh. 238.000 €. Mh. 209.684,61 €. 9740448. Lisätietoja kohteesta, Leena Tuijula 044 206 0600

Vh. 238.000 €

97


H

uikean kaunis Kannustalojen Onnela on täydellinen versio entisaikojen pitsihuviloista. Omakotitalo, Salo, Hähkänä, Pihkalantie 3. 4-6h, k, aula, khh, ph, s, 175/257 m². Rakennusvuosi 2002. Oma tontti 1562 m2. 9819394. Lisätietoja kohteesta, Leena Tuijula 044 206 0600

Mh. 329.000 € 98


W

anha VR:n työntekijöiden asuinrakennus kätkee sisälleen ainutlaatuisen tunnelman, jossa elämän jäljet näkyvät. Omakotitalo, Salo, Perniön asema, Kotoajontie 11. 4h, rt, k, khh, kph, s, wc, vh, 147,5/182 m². Rakennusvuosi 1900. Oma tontti 3255 m2. 9788411. Lisätietoja kohteesta, Kirsi Aarikka-Laanti 044 206 0620

Mh. 199.000 € 99


S

aariston katolla, kalliotasanteen reunalla eteesi avautuu henkeä salpaava maisema. Mökki, Kemiönsaari, Westlax, Vestlaxvägen 1000 C. 72,2 m². Rakennusvuosi 2008. Oma tontti 3800 m2. 9683013 Lisätietoja kohteesta, Mårten Lindroos 044 542 1716

Vh. 178.000 €

100


K

auniilla omalla saarella on sileitä kallioita, ihanteellisia satamalahtia ja ympärillä Saaristomeri. Mökki, Kemiönsaari, Rosala, Lilla Hästskäret. Oma saari n. 10 ha. Oma vesialue n. 65 ha. 9699405 Lisätietoja kohteesta, Kristian Lindroos 044 306 7012

Mh. 380.000 €

101


E

nnakkomarkkinoinnissa laadukas hissillinen viisikerroksinen kerrostalo, johon valmistuu 22 asuntoa. Uudiskohde, Paimio, Ala-Vista, Jousikuja 6. 9701687. Asuntojen koot vaihtelevat 38,5 m2 yksiöstä 81 m2 kolmioon. Valmistumisvuosi 2016. Hinnat alkaen Vh. 91.950 €. Mh. 41.900 €. Lisätietoja kohteesta, Huom! Turku, 044 282 0038

102

Alkaen Mh. 41.900 €


Jaana Malmberg

Anneli Saario

044 252 9733

040 150 6001

040 062 4928

Tiina Koivukangas

Sirpa Salopää

Sari Kyrkkö

Harri Boelius

050 555 8826

040 059 3151

045 170 6656

044 361 0350

Leena Tuijula

Helena Koivisto

Maija Maunula

044 206 0600

Toimitusjohtaja, LKV, YKV

Tupu Utriainen

Asuntomyyjä, KiAT, osakas

040 749 7626

Asuntomyyjä, KiAT, osakas

Asuntomyyjä

044 323 3234

Kiinteistönvälittäjä, LKV, osakas

Asuntomyyjä, osakas

Katja Valli

Asuntomyyjä, osakas

Kiinteistönvälittäjä, LKV, KiAT, osakas

Tero Valli

Mikko Helminen

045 156 4933

050 053 8602

Veijo Hämeenaho

Kirsi Hämeenaho

040 588 5745

044 206 0060

Kiinteistönvälittäjä, LKV, osakas

044 322 7040

Kaisa Lehtonen

Kiinteistönvälittäjä, LKV, osakas

045 187 0423

Asuntomyyjä

Kiinteistönvälittäjä, LKV, KiAT, osakas

Asuntomyyjä, KiAT, osakas

Mari Hämäläinen

040 046 8006

Myyntipäällikkö, LKV, LVV

Kirsi Aarikka-Laanti

Kiinteistönvälittäjä, LKV, YKV, osakas

044 206 0620

Kristian Lindroos

Netta Ratia-Dahlbom

044 542 1716

044 306 7012

044 706 7012

Kiinteistönvälittäjä, LKV

Myyntisihteeri

Mira Nevalainen

Niina Ketonen

Teppo Tuijula

044 206 0610

044 206 0612

0500 530 942

Hallintosihteeri, LKV, KiAT, KED

Turku Martinkatu 5 20810 Turku 044 282 0038 turku@huom.fi

Markkinointikoordinaattori

Salo Turuntie 1 24100 Salo 044 282 0038 salo@huom.fi

Myyntipäällikkö, LKV, osakas

Asuntomyyjä, osakas

Mårten Lindroos

Kiinteistönvälittäjä, LKV

Asuntomyyjä, osakas

Aluejohtaja

Kemiönsaari Arkadiantie 8 25700 Kemiö 044 306 7012 kemionsaari@huom.fi

Pori Itsenäisyydenk. 38 a C 28130 Pori 044 282 0038 pori@huom.fi 103


KAIKKI KODIN REMONTIT

Meillä on töitä

www.carrot.fi

puh. 040 549 6648 str.turku@gmail.com

www.tapettijamatto.com myynti@tapettijamatto.com Fax +358 2 271 1030 www.tapettijamatto.com myynti@tapettijamatto.com

www.str-asennus.fi

Fax +358 2 271 1030 www.tapettijamatto.com myynti@tapettijamatto.com

☎ (02) 271 1000 Orikedonkatu 2 FI-20380 TURKU

☎ (02) 271 1000 Orikedonkatu 2 FI-20380 TURKU

jari.kalliokuja@tapettijamatto.com jari.kalliokuja@tapettijamatto.com

Päiväys:___/___20___

Päiväys:___/___20___

Teitä palvelee:

Teitä palvelee:

www.arolanhoylaamo.fi Vampulantie 117 32610 Vampula p. 020 742 9940

Myyntimme palvelee maanantai – perjantai 07.00-16.00

150 €

Lasiterassit myynti@visionlasiterassit.fi Visionlasiterassit.fi

040 8252533

www.finnepsharkko.fi

104

myynti@solidhouse.fi


Oletko sinä seuraava huippuvälittäjä?

Lähetä avoin hakemus leena.tuijula@huom.fi 105


RYHMÄRAKENNUTTAMINEN - UUSI UUDISRAKENTAMISEN KEINO Syyskuun alussa tuli voimaan ryhmärakennuttamista koskeva laki. Uuden lain tarkoituksena on edistää ryhmärakennuttamista turvaamalla ryhmärakennuttamishankkeisiin osallistuvien oikeudellinen asema ja edesauttaa hankkeiden rahoittamista.

Omatoimisen ja rakennusliikevetoisen asuntorakennuttamisen välimuoto Ryhmärakennuttamislaki säätelee hankkeita, joissa rakennuttamisen pääasiallisena tarkoituksena on hankkia asunto ryhmään kuuluville luonnollisille henkilöille tai heidän perheenjäsenilleen. Ryhmärakennuttamisessa on kyse omatoimisen ja rakennusliikevetoisen asuntorakennuttamisen välimuodosta, jossa joukko tavallisia kansalaisia toimii yhteisen rakennushankkeen rakennuttajina. Tulevat asukkaat voivat käynnistää rakennushankkeen itse tai vaihtoehtoisesti lähteä mukaan rakennuttajakonsultin valmistelemaan rakennushankkeeseen. Uudisrakentamisen lisäksi hankkeena voi olla vanhan rakennuksen korjauttaminen tai muuttaminen uudisrakentamiseen verrattavalla tavalla. Ryhmärakentamishankkeita on aikaisemmin vaikeuttanut oikeustilan epäselvyys, ja rakentamismuodon yleistyttyä uusi sääntely onkin tervetullutta.

Kerrostaloja ja omakotitaloja yksilöllisiin tarpeisiin Ryhmärakennuttamishanke voidaan toteuttaa joko asuntoyhteisömuodossa tai kiinteistömuodossa. Esimerkiksi kerrostalon ryhmärakennuttaminen tapahtuu yleensä asuntoyhteisömuodossa. Tällöin rakennuttajana toimii asunto-osakeyhtiö tai muu asuntoyhteisö ja hankkeeseen osallistuvat henkilöt ovat sen osakkaita tai jäseniä. Kiinteistömuotoinen hanke taas on kyseessä esimerkiksi kun omakotitaloja rakennutetaan vaikka 10 perheen ryhmälle ja rakennuttajina toimivat ryhmään kuuluvat yksittäiset henkilöt. Laki ei koske pienimuotoisia, enin-

tään kolmen asunnon rakennuttamishankkeita eikä hankkeita, joissa rakennutetaan asumisoikeusasuntoja. Ryhmärakennuttamiselle on ollut selkeä kysyntä sillä yksilöllisiä ja muuntelukelpoisia asumisratkaisuja on ollut tarjolla vain vähän, eikä asuntojen hinta-laatusuhdetta ole koettu aina tyydyttäväksi. Koska tulevat asukkaat päättävät itse rakennushanketta koskevista rakennusratkaisuista, asunnot voidaan rakentaa vastaamaan hyvin asukkaiden omia tarpeita. Asukkaat myös valitsevat itse palveluntuottajat ja kilpailuttavat rakentamisen. Näin asukkailla on mahdollisuus vaikuttaa asuntojen hinnan ja laadun suhteeseen. Hankkeeseen osallistuvat kantavat kuitenkin itse riskin hankkeen teknisestä ja taloudellisesta onnistumisesta.

Ryhmärakennuttajakonsultti apuna

takeita asunnon loppuhinnasta, vaan hinta voi muodostua arvioitua suuremmaksi tai pienemmäksi. Ryhmärakennuttajilla on myös asunnon ostajia suurempi riski kannettavanaan, jos hanke ei toteudukaan teknisesti suunnitellulla tavalla. On muistettava että ryhmärakennuttamishankkeessa ei ole tahoa, joka olisi kuluttajaostajalle asuntokauppalain mukaisessa uuden asunnon myyjän vastuussa. Ryhmärakennuttamishankkeeseen osallistuvalla on kuitenkin yleensä suurempi mahdollisuus vaikuttaa asuntonsa ja mahdollisten yhteiskäytössä olevien tilojen rakentamisratkaisuihin kuin keskimääräisellä uuden asunnon ostajalla. Ryhmärakennuttamisessa asunnon saattaa myös saada tavanomaista markkinahintaa edullisemmin. Erityisesti pientalon omatoimirakennuttamiseen verrattuna etuna on myös se, että käytettävien asiantuntijapalveluiden johdosta ryhmärakennuttaminen voi olla rakennuttajalle vaivattomampaa.

Ryhmärakennuttamishankkeessa on usein mukana ryhmärakennuttajakonsultti, jonka tehtävänä on huolehtia mm. urakoiden kilpailuttamisesta ja muutenkin ohjata ja johtaa suunnittelua, valmistelua ja rakennuttamista ja vastata hankkeen taloudellisesta ohjauksesta. Konsultin käyttö ei ole pakollista, mutta varsinkin suuremmissa hankkeissa ulkopuolisen asiantuntijan käyttö on käytännössä välttämätöntä. Laissa säädetään ryhmärakennuttajakonsultin palkkiosta sekä ammattitaito- ja huolellisuusvaatimuksesta. Konsultin tulee lisäksi antaa ryhmärakennuttamishankkeeseen osallistuville laissa säädetyt tiedot ennen konsulttisopimuksen ja ryhmärakennuttamissopimuksen tekemistä.

Ryhmärakennuttamisessa on sekä etuja että riskejä Ryhmärakennuttamisessa ei ole kyse asunnon ostamisesta, vaan rakennuttajana toimimisesta. Näin ollen siihen sisältyy myös erilaisia etuja ja riskejä verrattuna valmiin asunnon ostamiseen. Ryhmärakennuttamishankkeessa kuluttajalla ei ole esimerkiksi

Asianajaja Antti Linna Asianajotoimisto Ylikraka Oy:n osakas

Asianajotoimisto Ylikraka on keskisuuri täyden palvelun asianajotoimisto, jonka asiakaskunta koostuu yrityksistä, yksityishenkilöistä ja julkisesta sektorista. Osaava henkilöstömme tarjoaa juridisen asiantuntemuksen ohella käyttöösi myös vahvan talouskokemuksensa.

Helsinki - Tampere - Jyväskylä - Salo - Mikkeli 106


KOLUMNI TEPPO TUIJULA

ENERGIATODISTUS ON TARPEELLINEN Energiatodistuksen käyttöön on nyt pari vuotta totuteltu. Vaiheittainen käyttöönotto eri rakennustyypeille jatkuu vielä toiset pari vuotta. Keskustelupalstoilla asiaa on puitu suuntaan jos toiseenkin. Suosituimpien mielipiteiden mukaan se on aivan turhanpäiväinen paperi, se hankaloittaa myyntiä, sillä ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa, sekoittaa ihmisten päät ja lisää byrokratiaa. Enemmistö kannanotoista taitaa olla energiatodistusta vastustavia; tämä johtunee, kuten tavallista, tiedon puutteesta. Ehdottomasti en ole byrokratian lisäämisen kannalla, päinvastoin. Puolustan kuitenkin energiatodistuksen tarpeellisuutta ja hyötyjä unohtamatta sen alkuperäistä ajatusta. Energiatodistusten taustalla on EU:n energiatehokkuusdirektiivi. Direktiivin tavoitteena on parantaa rakennusten energiatehokkuutta sekä vähentää hiilidioksidipäästöjä EU:n alueella viidenneksellä aikavälillä 2009–2020. Energiatodistuksella on tarkoitus tehdä mahdolliseksi eri rakennusten teknisistä ominaisuuksista johdetun energian kulutuksen vertailun. Siinä siis huomioidaan vain itse rakennus eikä lainkaan sen käyttäjiä. Tämän vuoksi voidaan verrata vaikka vanhan ja uuden rakennuksen energiatehokkuuksia. Jääkaapinkin energiamerkintä kertoo itse laitteesta, ei sen käyttötavoista. Konkreettinen energiatodistuksen tarjoama apu on siinä olevat energiatehokkuutta lisäävät korjaus- ja parannusehdotukset. Näiden ehdotettujen toimenpiteiden avulla voidaan rakennuksen käyttökuluja vähentää. Kun energiatodistusta hyödynnetään, kaikki voivat olla voittajia. Rakennusten energialaskujen maksajat säästävät selvää rahaa. Käyttämällä kotimaista energiaa ja parempia rakennusmateriaaleja työllistetään suomalaisia. Uusiutuvaa energiaa käytettäessä säästetään maapalloamme. Useimmille meille oma talo tai osakehuoneisto on se arvokkain omaisuutemme. On siis täysin perusteltua tietää sen tila ja parantamismahdollisuudet. Vaikka energiatodistus on voimassa 10 vuotta, kannattaa se päivittää aina, kun rakennuksen lämmöneristystä on parannettu, ilmanvaihdon lämmöntalteenotto on rakennettu, lisätty uusiutuvan energian käyttöä tai muulla tavalla parannettu sen energiatehokkuutta. Rakennusten energiatehokkuuden merkitys on suuri, sillä rakennukset kuluttavat Suomessa n. 40 % kaikesta energiasta. 107


Testaa asuntosi hinta!

Jos nuolielementti on sijoitettu neliÜn sisälle, sen mittasuhteet on esitetty alla.

46 mm

46 mm 36 mm

8 mm

108

hintatesti.huom.fi

Profile for Solid House Magazine

Solid House Magazine 5/2015  

Asumisen ja Rakentamisen erikoislehti

Solid House Magazine 5/2015  

Asumisen ja Rakentamisen erikoislehti

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded