__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

nro 4/2015

Asumisen ja Rakentamisen erikoislehti

SAMK - MITTAVA RAKENNUSPROJEKTI PORIN KESKUSTASSA LAKI Omakotitalon ostajalla

on velvollisuus olla huolellinen!

31

Ostaisinko sijoitusasunnon? Auttaako kasvihuoneilmiö kasvihuonekaasujen päästöissä?

Myytävää kohdetta

UNELMIEN KODIT Upeat asunnot esittelyssä!


Villa Resorts Nyt ennakkomarkkinoinnissa! Villa Resorts tuo monipuoliset vapaa-ajan viettomahdollisuudet lähellesi, kun laadukkaan loma-asumisen uusi aalto rantautuu Etelä-Suomeen. Villa Resorts muodostuu korkeatasoisista kohteista 1–2 tunnin päässä Helsingistä, Tampereelta ja Turusta. Konseptissa enimmillään kuusi osakkeenomistajaa hallitsee omaa huvilaa tai lomahuoneistoa, ja käyttöoikeus yhtä osuutta kohti on 8–9 viikkoa vuodessa. Tämän ajan voit käyttää kokonaan vapaa-ajasta nauttimiseen, sillä Villa Resorts Operaattori huolehtii puolestasi huvilan ylläpidosta. Omistajuus antaa mahdollisuuden viettää aikaa myös muissa Villa Resortsin sisäisissä kohteissa. Villa Resorts -huvilakokonaisuuden piiriin rakentuu aluksi 32 laadukkaasti kalusteltua ja varusteltua Honkatalot-huvilaa sekä 32 lomahuoneistoa. Huvilat rakennetaan ja kalustetaan täysin valmiiksi, jotta kaikki on valmista lomailuun. Sinun tarvitsee vain saapua paikalle!

Ota yhteyttä ja sovi esittely! Villa Resorts, myynti@villaresorts.fi / 041 541 5550 - Honkatalot, honkatalot@honkatalot.fi / 0201 758 400

www.villaresorts.fi

www.honkatalot.fi


6

25

TOIMITUSJOHTAJA Teppo Tuijula teppo.tuijula@solidhouse.fi 0500 530 942

VASTAAVA KUSTANTAJA Leena Tuijula leena.tuijula@solidhouse.fi

11

MYYNTIPÄÄLLIKKÖ Tiffany Sanzone tiffany.sanzone@solidhouse.fi 044 974 8745

ILMOITUSMYYNTI/ HAASTATTELUT Sanna Lehtosaari sanna.lehtosaari@solidhouse.fi 044 974 8746

82

44

ILMOITUSMYYNTI/ HAASTATTELUT Tiina Vikberg tiina.vikberg@solidhouse.fi 044 974 8914

TAITTO/ GRAAFINEN SUUNNITTELU Niina Ketonen niina.ketonen@solidhouse.fi

UNELMIEN KODIT

TAITTO/ GRAAFINEN SUUNNITTELU Linda Tuominen Äitiyslomalla

TOIMITUS Madeleine Berner

Solid House Marketing Oy Martinkatu 5, 20810 Turku Turuntie 1, 24100 Salo Y-tunnus 2585993-8 info@solidhouse.fi www.solidhouse.fi ISSN 2343-0249 ISSN 2343-0257

Asumisen ja Rakentamisen erikoislehti

PUU RAAKA-AINEENA

HIILIDIOKSIDIN MAAILMASSA MONIPUOLINEN SATAKUNTA

Kattosortumat

it n k od

lm ou

un

e

li d

H

se

Oy

L K V e s itt e

le e

TOIMITUS Johanna Dahlgren

VUOSITILAUS

49 € (sis. alv)

Lähetä tilaus sähköpostitse osoitteeseen myynti@solidhouse.fi otsikoimalla viesti: TILAUS Solid House Magazine Seuraava Solid House Magazine ilmestyy 9.10.2015

ie

So

Uudistettu ravintola Airisto Strand

Upeat asunnot esittelyssä!

Hu o m

johtivat uuteen lakiin

72

Tilaa lehti!

nro 3/2015

TOIMITUS Henna Keränen

Pidätämme oikeudet muutoksiin.

nro 4/2015

Asumisen ja Rakentamisen erikoislehti

Kannen kuva: Huom! Solid House Oy LKV Myyntikohde

SAMK - MITTAVA RAKENNUSPROJEKTI PORIN KESKUSTASSA LAKI Omakotitalon ostajalla on velvollisuus olla huolellinen!

31

Ostaisinko sijoitusasunnon? Auttaako kasvihuoneilmiö kasvihuonekaasujen päästöissä?

Myytävää kohdetta

UNELMIEN KODIT Upeat asunnot esittelyssä!


Lähetä työhakemus

Solid House Magazine

LAAJENEE Haastavaa ja

palkitsevaa

TYÖTÄ

Lähetä avoin hakemus myynti@solidhouse.fi

Kysy lisää 044 974 8745


PÄÄKIRJOITUS

Tervetuloa asuntoesittelyyn!

K

iinteistönvälitysalalla on viime aikoina käyty debaattia, ovatko kaikille avoimet asuntojen esittelyt jo aikansa elänyt jäänne ja pitäisikö asuntoesittelyt järjestää vain yksityisesti. Olen lukenut muutaman kirjoituksen aiheesta ja yhdessäkään ei käy ilmi, mitä mieltä asiakkaat ovat asiasta? No, minäpä tein nopean gallupin, jonka tuloksena sekä myyjän että ostajan roolissa ihmiset kokevat yleisesittelyt hyödyllisiksi. Tästä tulkitsen, että sunnuntaiesittelyissä halutaan käydä ja myyjät haluavat, että heidän asuntoaan myydään myös sitä menetelmää käyttäen. Joissakin kirjoituksissa on väitetty, että yleisesittelyjä pidettäisiin vain välittäjien näkökulmasta: kalastellaan asuntoja myyviä asiakkaita… Heureka! Niinpä tosiaan, yleisesittelyssä voi kohdata asiakkaita, jotka ovat vaihtamassa asuntoa. Oma näkemykseni on, että kun asunnonvaihto on vasta harkintavaiheessa, on netin selailun jälkeen seuraava askel lähteä kiertämään sunnuntainäyttöjä. Suomalaiset ovat lähtökohtaisesti arkoja. Jos he eivät ole vielä ihan tosissaan ja vasta harkitsemassa suurta elämänmuutosta, on heille paljon matalampi kynnys tulla yleiseen näyttöön fiilistelemään, kuin varata välittäjältä yksityisnäyttö. Yleisesittelyssä asunnonvaihtohalu on usein voimistunut ja asunto on ostettu nopeammassa tahdissa, jopa heräteostona! Suuri osa tässä lehdessä esiintyvistä yrityksistä on jollakin tasolla osana myös asuntorakentamista. Asuntokauppa tulee edelleen olemaan hillityllä tasolla tulevana syksynä. Mielestäni asuntojen myyntikeinoja ei nyt kannata vähentää, vaan ottaa mieluummin kaikki keinot käyttöön. Toivotan kaikki asunnonvaihtoa harkitsevat tervetulleeksi asuntoesittelyihin! Oikein hyvää syksyn alkua kaikille!

Leena Tuijula LKV, YKV

5


KALKKIA ON KAIKKIALLA Kalkkikivipohjaisia tuotteita valmistava yritys haluaa nostaa kalkin tunnettuutta myös kuluttajien keskuudessa.

K

alkki on näkymätön osa elämääsi, aamiaiskattauksesta lähtien. Kalkkikivipohjaisia tuotteita on käytetty niin veden puhdistukseen kuin lasin valmistukseenkin. Aamupalaksi syömäsi leivän vilja on mitä luultavimmin kasvanut kalkitussa pellossa, omat kalkkiannoksensa ovat nauttineet myös lypsävät lehmät ja munivat kanat. Rakentamisessa kalkkikiveä käytetään kaikkialla – sementissä, asfaltissa, laasteissa ja tasoitteissa. Kalkilla neutraloidaan, puhdistetaan ja stabiloidaan. Myös lehti jota parhaillaan pitelet käsissäsi, on valmistettu paperista, joka sisältää – mitäpä muutakaan kuin kalkkia.

TIINA VIKBERG  TEKSTI  HENNA KERÄNEN KUVA  SEILO RISTIMÄKI

6


Perinteinen toimija – Fantastista toiminnastamme tekee se, että vaikka kalkkikiveä ei juuri näy, on sitä silti kaikkialla, toteaa Nordkalk Oy Ab:n toimitusjohtaja Jarkko Kaplin. Suomalainen Nordkalk-konserni on Pohjois-Euroopan johtava kalkkikivipohjaisten tuotteiden valmistaja. Kotimaan ohella yritys toimii Ruotsissa, Saksassa, Puolassa, Venäjällä ja kaikissa Baltian maissa. Henkilöstön kokonaismäärä on reilu 1000 henkilöä, joista Suomessa työskentelee noin 430. Myös ulkoistettu logistiikkaketju työllistää oman osansa. Yrityksen historia ulottuu aina vuoteen 1898 saakka, jolloin perustettiin Paraisten Kalkkivuori Oy. Tätä nykyä Nordkalk Oy Ab:ksi nimensä vaihtanut yhtiö kuuluu perheomisteiseen Rettig-konserniin. Nordkalk louhii vuosittain reilu 14 miljoonaan tonnia kalkkikiveä niin sellu- ja paperiteollisuuden, teräs- ja kaivosteollisuuden, rakentamisen kuin ympäristön ja maataloudenkin tarpeiisin. Suomessa yhtiön suurimmat avolouhokset sijaitsevat Paraisilla ja Lappeenrannassa, maanalaista kaivostoimintaa puolestaan löytyy Lohjalta, Sipoosta ja Savonlinnasta.

Tunnettuutta kuluttajatuotteilla Perinteisillä louhintayrityksillä harvemmin on brändättyjä tuotteita, mutta toisin on Nordkalkin laita. Aiemmin pehmopaperipuolella vaikuttanut toimitusjohtaja Kaplin uskoo vahvasti brändäyksen voimaan, ja jokin aika sitten yhtiö lanseerasikin ensimmäiset kuluttajatuotteensa, joita markkinoidaan Nordkalk Aito® -nimen alla. – On tärkeää, että yritys tunnetaan, ja mikäpä olisikaan hienompaa, kuin että se tunnetaan tuotteistaan. Tämä on myös yksi tapa tuoda esille monikäyttöistä mutta päivittäisessä elämässä melko näkymätöntä kalkkikiveä, Kaplin toteaa. Nordkalk Aito -brändiin kuuluu tällä hetkellä yhteensä kolme erilaista kuluttajille suunnattua tuotetta. Sekä jauhettuna että rakeistettuna saatava puutarhakalkki on tärkeä tuote nurmikon hyvinvointiin ja kasvuvoimaan liittyen, kaivokalkki puolestaan takaa veden laadun kannalta tärkeän pH-tason. Kolmas ja uusin tuote on Nordkalk Aito -kalkkimaali, ikiaikaisella menetelmällä valmistettu neutralisoiva tuote, joka soveltuu hyvin sekä puu- että kivipintojen käsittelyyn.

Nordkalk Aito -kalkkimaali, ikiaikaisella menetelmällä valmistettu neutralisoiva tuote, joka soveltuu hyvin sekä puu- että kivipintojen käsittelyyn.

”Markkinajohtajankin täytyy uusiutua” Kuluttajatuotteet ovat myös hieno osoitus perinteikkään Nordkalk-konsernin kyvystä uusiutua ja seurata aikaansa. – Markkinajohtajuus on sekä mahdollisuus että haaste. Yrityksen täytyy muistaa myös uusiutua, sillä jos ei kehity, takapakkia tulee auttamatta, pohdiskelee toimitusjohtaja Kaplin. Kehittymisessä Nordkalk-konsernia auttaa vuosien saatossa kerrytetty asiakastuntemus, mutta myös sitoutunut pitkään yrityksessä työskennellyt henkilöstö, jonka osaaminen on hyvin korkealla tasolla. Ajan henkeen mukautumisesta kertoo myös se, että Nordkalk satsaa paljon sekä materiaalitehokkuuteen että kierrätykseen. – Ekologisuus kuuluu tämän päivän yritystoimintaan ja kierrätys on kaikkien etu, Kaplin toteaa. – Omalta osaltamme pyrimme siihen, että kaikki louhimamme kivi tulee hyödynnetyksi 100 %. Kun asiakkaat hyödyntävät tuotteitamme, syntyy yleensä myös sivuvirtoja, jotka sitten otamme talteen ja tuotteistamme uudelleen, toimitusjohtaja kertoo. Ehdoton ykkösasia kaikille Nordkalk-konsernissa toimiville on kuitenkin terveys ja turvallisuus. Jokainen kokous alkaa turvallisuuskysymysten käsittelyllä, sillä yhtiön tavoitteena on laskea tapaturmien määrä nollaan. – Tarkoitus on, että koko organisaatiossamme töihin tullaan terveinä ja sieltä myös lähdetään terveinä, toivottavasti astetta kokeneempina kuin aamulla, Kaplin kiteyttää.

7


LEDIT VALAISEVAT 2000-LUVUN Led on päivän sana ja sitä mukaa kun kyseinen tekniikka kehittyy, valtaa se myös enemmän alaa valaisinmarkkinoilta. Parhaan mahdollisen ledin valinta ei silti ole aina yksinkertaista.

8


TIINA VIKBERG  TEKSTI  HENNA KERÄNEN

H

ella Lighting Finland Oy syntyi, kun Salossa vuodesta 1955 lähtien toiminut Talmu Oy liittyi osaksi maailmanlaajuista Hella-konsernia. Samalla myös yrityksen tuoterepertuaari laajeni; muovipuristeista siirryttiin yhä enenevissä määrin valmistamaan erilaisia led-tuotteita niin ajoneuvoteollisuuden kuin kiinteistövalaistuksenkin tarpeisiin. Tunnettu brändi ja oma pitkällinen kokemus ovat olleet korvaamattomia apuja sekä tuotekehittelyssä että markkinoinnissa.

Laatu ennen kaikkea Led-valaisimien markkina on jatkuvassa kasvussa, ja tekniikan ainutlaatuisuudesta kertonee myös viime vuonna valkoisen ledin kehittäjälle myönnetty fysiikan Nobel-palkinto. Viimeistään silloin kaikille oli selvää, että jos 1900-lukua valaisi hehkulamppu, tulee 2000-luvun merkittävin valonlähde olemaan led. – Kyseessä on erittäin kustannustehokas ja varma komponentti, toteaa myös Antti Hyttinen Hella Lighting Finland Oy:stä, joka on alansa markkinajohtajia led-tekniikan saralla. Yrityksen tuotteita hyödynnetään niin tavallisissa kiinteistöissä kuin maailmanluokan risteilyaluksillakin. Referenssit puhuvat puolestaan, sillä suuriin ja arvokkaisiin kohteisiin kelpaa vain laatu. – Autoteollisuudessa olemme tottuneet työskentelemään tarkkojen säädösten alaisina, siksi tuotteiden laadukkuus on meille yhä edelleen ensiarvoisen tärkeää, Hyttinen kertoo.

Harhaluuloja ja standardien tarvetta Toisin kuin Hellan tuotteissa, ei korkea laatu ole kuitenkaan itsestäänselvyys kaikkien ledien kohdalla. – Koska tekniikka on kohtuullisen uusi, ei alalle valitettavasti ole vielä määritelty riittävästi standardeja, ja siksi tavallisen kuluttajan voikin olla hyvin vaikea tehdä vertailua eri tuotteiden välillä, Hyttinen harmittelee. Toinen haaste led-tekniikkaan liittyen on se, että ihmisille on ehtinyt kertyä siitä monia harhaluuloja. Yksi yleisimmistä lienee, etteivät ledit lämpenisi. – Ne eivät säteile lämpöä, mutta komponentti itsessään lämpenee hyvinkin paljon ja tarvitsee siksi ympärilleen järeät alumiinirungot, jotta kautta lämpö jakautuisi mahdollisimman tehokkaasti pois, Hyttinen

tarkentaa. Parhaimmat ledit kestävät jopa kymmeniä vuosia, mutta silloin niiden lämmönhallinnan on oltava kunnossa. – Helpoin tapa testata pitävätkö valmistajan lupaukset ledin käyttöiästä paikkansa on laittaa valot tuotteeseen. Mitä enemmän se käytön aikana lämpenee, sitä vähemmän se myös kestää, Hyttinen neuvoo.

Miksi kuitenkin led? Laadukkaasti valmistettu led on kuitenkin monella tapaa kannattava valinta. Energiasäästön, huoltovapauden ja pitkän käyttöiän ohella pienikokoiset ledit tarjoavat myös ennenäkemättömiä mahdollisuuksia valaisinmuotoilulle. Esimerkiksi myymäläkäytössä led-valaisimet ovat lisäksi huomattavasti paremmin suunnattavissa ja koska ne eivät tuota lämpö- eikä uv-säteilyä, ei valaistus myöskään vanhenna myynnissä olevia tuotteita. Led-valon sävykään ei rajoitu enää pelkkään vaaleansinertävään, vaan kattaa käytännössä lähes kaikki kuviteltavissa olevat sävyt. – Hellan tuotteiden värisävyt sijoittuvat asteikolle 2700–5000 kelviniä, mihin mahtuu monia erilaisia sävyjä lämpimästä kylmään, Hyttinen kertoo.

Aidosti kotimaista Vaikka Hella Lighting Finland onkin osa saksalaista konsernia, voi Salossa toimiva yritys silti ylpeänä todeta kaikkien Suomessa myytävien kiinteistövalaistustuotteidensa olevan kotimaista alkuperää. – Tuotteissa käytettävät materiaalit tulevat suomalaisilta toimittajilta minkä lisäksi myös suunnittelu ja valmistus tapahtuu täällä, Hyttinen kertoo. Yritys työllistääkin yhteensä 180 työntekijää, mikä ei ehkä maailmanmittakaavassa ole paljon, mutta Suomessa kylläkin. – Lähiruoasta on tullut viime aikoina melkoinen trendi, saataisiinpa sama koskemaan myös käyttöesineitä, Hyttinen toivoo. – Etenkin tällaisina aikoina on hyvä miettiä, minkä vaihtoehdon valitsee, ja jos kotimainen tuote on kilpailukykyinen, kannattaa ottaa ehdottomasti se, mies jatkaa. Jos ostaja lisäksi haluaa markkinoiden parhaimmistoon kuuluvan led-tuotteen, on Hella silloin vahvoilla.

9


Sähkösuunnittelun arki on haasteita täynnä Aina ei tule ajatelleeksikaan, mitä kaikkea sähkösuunnittelu pitää sisällään ja millaisiin haasteisiin alalla toimiva päivittäisessä työssään törmää. HANNA VUORI  TEKSTI  HENNA KERÄNEN

T

alotekniikka on haastava ala työskennellä, mutta Sähkösuunnittelu Lauri Pyyhtiä Oy:ssä on siitä pitkä kokemus; onhan yritys toiminut jo vuodesta 1985 saakka. Työntekijöitä on tällä hetkellä 3 ja nykyinen toimitusjohtaja on suunnittelijana itsekin työskentelevä Tomi Pyyhtiä. Yritys toimii pääsääntöisesti asuntokohteiden parissa, joista tällä hetkellä mielenkiintoisin lienee Aurajoen rantaan nouseva loft-tehdas. Projektien joukkoon lukeutuu myös erilaisia tuotanto-, teollisuus- ja liiketiloja, joista esimerkkinä mainittakoon Motonetin myymälät ympäri Suomen. – Monipuolisuus ja luotettavuus ovatkin ehdottomia kilpailuvalttejamme, kertoo Tomi Pyyhtiä. – Asiakassuhteemme ovat usein pitkiä ja koska tiimimme on pieni, on yrityksellä selkeät kasvot eikä asiakasta pompotella henkilöltä toiselle.

Mitä sähkösuunnittelu pitää sisällään? Sähkösuunnittelijan pitää olla mukana aivan projektin luonnossuunnitteluvaiheesta alkaen. – Meidän tehtävämme on ensin kartoittaa lähtötiedot, eli mitä ja minkä tasoista asiakas haluaa, kertoo toimitusjohtaja Pyyhtiä. Sen jälkeen suunnitelmat tehdään valmiiden pohjapiirrosten päälle, usein myös yhteistyössä arkkitehdin kanssa, jolloin sähkösuunnittelija voi antaa hänelle ohjeistuksia ja suosituksia oman ammattitaitonsa turvin. – Käytännössä työmme koskee kaikkea sähköön liittyvää. Määritämme missä valaisimet ja pistorasiat sijaitsevat ja suunnittelemme myös mahdollisesti murtosuojauksia, automatiikkaa, paloilmoitusjärjes-

telmiä jne., kuvailee Pyyhtiä suunnittelijoiden laajaa ja vastuullista tehtäväkenttää. Suunnittelu on aina tarkkaa räätälöintityötä, sillä asiakkaiden toiveet ja tarpeet vaihtelevat, ja jokainen kohde on erilainen. Vielä asuinrakennuksiakin haastavampia ovat isot teollisuushallit ja liiketilat, sillä niissä mm. valon tarpeet ovat erilaisia ja valvontajärjestelmien ja automatiikan suuri osuus on otettava myös huomioon.

Ala elää jatkuvasti Oman lisähaasteensa suunnittelutyöhön tuo alan kiivas muutostahti. Tekniikka kehittyy ja suunnittelijan on pysyttävä mukana tahdissa. Vaihtoehtojen laajenemiselle ei liene loppua ja Pyyhtiä uskoo, että etenkin automatisointi tulee kehittymään tulevaisuudessa huimin harppauksin. – Uskon että älytalojen suosio kasvaa kun hinnat lähtevät laskemaan, hän pohtii. Asiakkaat kaipaavat helppoutta elämäänsä ja sitä älytalo juuri tarjoaa: sensorit tunnistavat ihmisen liikkeen ja saavat esimerkiksi valot syttymään tai ilmanvaihdon kasvamaan. Loma-ajoilla taas kodin valvonta onnistuu kätevästi internetin välityksellä. Toinen muutosta lisäävä tekijä on alati uudistuvat ja tarkentuvat määräykset, jotka suunnittelussa myös täytyy ottaa huomioon. Tällä hetkellä käytössä on sekä EU-direktiivejä että kansallisia standardeja, jotka määrittävät esimerkiksi erilaisia turvallisuuteen liittyviä seikkoja.

tomi.pyyhtia@pyyhtiaoy.fi 10


YHTEISKUNNAN RAKENTAJA Kunnioitettavaan ikään ehtinyt rakentamisen asiantuntijayritys ei ole jäänyt koskaan tuleen makaamaan, vaan on ollut jatkuvasti aktiivinen uusien ja tehokkaampien toimintamallien kehittäjä. TIINA VIKBERG  TEKSTI  HENNA KERÄNEN

R

akentamisen asiantuntijana toimivalla Vahanen-yhtiöllä on tänä vuonna syytä juhlaan, täyttäähän yritys jo 60 vuotta. Pitkän historiansa aikana Vahanen on saavuttanut maineen vahvana edelläkävijänä rakennetun ympäristön suunnittelussa. Eri alojen asiantuntevuus on karttunut vuosien saatossa lukuisten projektien myötä, minkä lisäksi yritystä on ajanut eteenpäin myös jatkuva uusiutumiskyky ja halu tehdä asioita yhdessä.

Moniosaajuus on vuosien työn tulos Yhtiön perustaja Mikko Vahanen aloitti rakennussuunnitteluun panostamisen ohella myös työn kosteudenhallintaan ja vedeneristämiseen liittyvän asiantuntijuuden kehittäjänä. Tälle pohjalle yhtiön on ollut helppo rakentaa ainutlaatuista osaamistaan kosteustekniikan ja sisäilman alueilla myös myöhempinä toimintavuosinaan. Vahasen kehitystä ei pysäyttänyt edes 1990-luvun lama, vaan myös silloin yhtiössä katsottiin rohkein mielin eteenpäin. Isänsä työtä jatkamaan tulleen Risto Vahasen johdolla yrityksen toiminta alkoi keskittyä yhä enemmän ja enemmän korjausrakentamiseen. Juuri lamavuosien aikana Vahasella luotiinkin toimivat mallit asukaslähtöiseen asunto-osakeyhtiöiden saneeraukseen, ja monet silloin syntyneistä toimintatavoista ovat käytössä yhä edelleen – yhtenä esimerkkinä mainittakoon kiitelty PutkiremonttiPlus-malli.

Korjausrakentamisen ohella Risto Vahanen koki tarpeelliseksi kehittää myös materiaalitutkimusta, joka on sittemmin mahdollistanut Vahanen-yhtiön laajan tietämyksen rakennusmateriaalien käyttäytymisestä ja soveltamisesta. Työn tuloksena syntyi myös yksi maamme johtavista rakennusalan tutkimuslaboratorioista.

Työ jatkuu edelleen Viime vuosina Vahanen-yhtiössä on keskitytty jo olemassa olevien periaatteiden jalostamiseen yhdistämällä yhä voimakkaammin eri alojen asiantuntijuutta. Kun perinteinen insinööritoimisto on sisällyttänyt palveluihinsa entistä vahvemmin myös esimerkiksi arkkitehtuurin, on tuloksena lähes kaikki rakennetun ympäristön suunnittelupalvelut hallitseva moniosaajayritys. Asiakaslähtöisessä suunnittelutyössään Vahanen pyrkii ottamaan huomioon niin tekniset, taloudelliset, sosiaaliset kuin yhteiskunnallisetkin ulottuvuudet. – Emme suunnittele vain rakennuksia, vaan kehitämme parempaa rakennettua ympäristöä ja yhteiskuntaa luomalla terveitä ja kestäviä ratkaisuja, Vahaselta kerrotaan. Vaikka yhtiö onkin ehtinyt kunnioitettavaan 60 vuoden ikään, ei kaikki työ ole silti vielä takanapäin. Ajat muuttuvat jatkuvasti tuoden mukanaan uusia haasteita, ja siksi myös aktiivisen kehitystyön täytyy jatkua yhä edelleen. Vahanen-yhtiössä jos missä tiedetään, että rakennetun ympäristön tulee kehittyä yhdessä yhteiskunnan kanssa.

11


Jokainen päivä on kalkkipäivä O

SA

LLIST

VOITA VALKOISTA!

U

K

IL

N

aitokalkki.fi

Palkintona mm. Fiskars KitchenGarden™ pöytäpuutarha tai KitchenGarden™ Yrttisakset!

PA I L U U

UU

TU

Kilpailu on voimassa 31.8.2015 asti.

US!

Aito Kalkkimaali

Aito Puutarhakalkki

Aito Rakeinen Puutarhakalkki

Kevään uutuustuote on perinteinen Aito Kalkkimaali. Tuote soveltuu rapattujen pintojen maalaukseen tai vanhojen kalkkimaalipintojen uusintamaalaukseen. Tuote on valmiiksi sekoitettu.

Hienojakoinen puutarhakalkki liukenee maahan nopeasti ja vaikuttaa tehokkaasti. Nyt puutarhat kukoistamaan ja nurmikot viheriöimään!

Rakeinen puutarhakalkki on helppo levittää ja on lähes pölyämätön. Sisältää myös nurmikon tarvitsemaa magnesiumia.

www.aitokalkki.fi

Aito Kaivokalkki Kotimainen Aito Kaivokalkki on helppo tapa parantaa happaman kaivoveden laatua. Kalkki ehkäisee vesiputkien ruostumista sekä kylpyhuonekalusteiden värjäytymistä.

Member of Rettig Group


Jyrkkälässä testataan allianssimallia korjausrakentamiseen

V

altakunnalliseen Consti yhtiöön kuuluva Varsinais-Suomen Consti Korjausurakointi Oy on aloittelemassa mielenkiintoista saneerausprojektia Turun Jyrkkälän kaupunginosassa. Allianssimallilla toteutettava hanke kattaa yhteensä 17 kerrostalon julkisivuremontit sekä alueen yleisen ehostamisen. Allianssi on melko uusi malli korjausrakentamisen saralla, mutta Constin Turun aluetoimiston aluejohtaja Jukka Lehtonen näkee siinä silti paljon potentiaalia: – Allianssi purkaa perinteistä vastakkainasettelua tilaajan ja urakoitsijan välillä, hän toteaa. Allianssimallissa tilaaja muodostaa allianssin ja hakee siihen kumppanit, joihin kuuluu urakoitsijat, suunnittelijat ja mahdolliset konsultit. Mallin tärkeimpänä periaatteena on avoimuus ja läpinäkyvyys, ja kun jokaixnen hankkeen osapuoli tulee pöytään omalla osaamisellaan, syntyy vahva luottamuksen ja yhteisöllisyyden tunne.

parantaa alueen haluttavuutta ja viihtyisyyttä mm. hakemalla aiempaa suurempaa vaihtelevuutta niin rakennusten ulkonäössä kuin laatutasossakin. Tärkeitä näkökulmia ovat myös elinkaariajattelu ja vihreät arvot: – Julkisivupinnoitteina tulemme esimerkiksi käyttämään aurinkopaneeleja, joiden tuottama energia voidaan ottaa hyötykäyttöön kiinteistöissä, Lehtonen kertoo. Yhteisöllisestä toteutuksesta kertoo allianssi ohella myös se, että hankkeen tiimoilta on käyty lukuisia neuvotteluita niin itse jyrkkäläläisten, naapuriasuinalueiden kuin kaupunginkin kanssa.

Jyrkkälän projekti on lähtenyt nopeasti käyntiin allianssin avulla ja kohteen pitäisikin valmistua vuonna 2018 alueen 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Hankkeen myötä on tarkoitus

Pohjoismaiden suurin teollisuutta palveleva ketju Lisätiedot sivulla 115

T

OOLS on iso kansainvälinen ketju, joka toimii Pohjoismaissa ja Baltiassa. Suomessa liikkeitä on yhteensä 30 etelästä pohjoiseen. TOOLSin valtavasta tuotesortimentista löytyy paljon sellaisia tuotteita, joita ei perinteisistä rautakaupoistakaan saa. Varastoon on panostettu erityisen paljon, ja hyvän arsenaalin myötä asiakkaan ei koskaan tarvitse lähteä tyhjin käsin, oli kyse sitten laakereista, kiinnikkeistä tai suojavaatteista. TOOLSissa ollaan myös erittäin taitavia hankkimaan asiakkaille erikoistuotteita oman vakiovalikoiman ulkopuolelta. Turun paikallisjohtaja Lasse Bäckmanin mukaan työturvallisuuteen liittyvät tuotteet nousevat joka vuosi yhä enemmän esiin. Yrityksissä panostetaan selvästi enemmän työturvallisuuteen ja asianmukaisiin suojavarusteisiin, mikä on erittäin positiivinen kehitys eri aloilla. Bäckmanin mukaan suojavarusteet voidaan räätälöidä jokaiselle yritykselle sopivaksi ja esimerkiksi brodeerauksilla lisätä yhtenäisyyttä tai markkinoida yritystä. Tuoterepertuaarista hän nostaa erityisesti yhden tuotteen esiin, nimittäin viiltosuojakäsineet. Bäckman kertoo niiden kehittyneen valtavasti viimeisen vuoden aikana ja olevan ominaisuuksiltaan erinomaiset. Käsineitä riisumatta kykenee jopa hienompaan mekaaniseen työhön. TOOLS on onnistunut erinomaisesti valikoiman luomisessa ja toiminnan standardisoimisessa. Samalla pääfokus on siirtynyt asiakasyhteistyöhön ja sen haltuun ottaminen on kehittynyt vahvasti viime vuosina. Bäckman kertoo, että TOOLSissa pyritään tulevaisuudessa olemaan entistä parempia ja selkeästi asiakkaan ykkösvalinta. – TOOLS-ketju on nyt ollut Suomessa kymmenisen vuotta, joten saamme tehdä paljon töitä sen eteen, että todellakin olemme ensimmäisenä asiakkaan mielessä, kun hänen täytyy tehdä hankintoja. Teollisille tuotteille on kuitenkin jatkossakin kysyntää, joten asiakasaktiivisuuden lisääminen on tällä hetkellä se työ mikä on edessä. Haluamme toiminnallamme luoda asiakastyytyväisyyttä ja sitä kautta voittaa asiakkaiden luottamuksen. 13


AUTTAAKO KASVIHUONEILMIÖ KASVIHUONEKAASUJEN PÄÄSTÖISSÄ?

Rakennusten energialaskentaa varten Suomi on jaettu neljään vyöhykkeeseen. Sääaineistot on muodostettu seuraavasti: Vyöhyke I–II: Vantaalla Vyöhyke III: Jyväskylässä Vyöhyke IV: Sodankylässä

Vyöhyke

Lämmityksen mitoittava ulkolämpötila (°C)

Vyöhyke

I (Vantaa)

-26

Vyöhyke

II (Jokioinen)

-29

Vyöhyke

III (Jyväskylä)

-32

Vyöhyke

IV (Sodankylä) -38


R

akennusten energiankulutuksen laskemisessa keskeinen työväline on ilmaston testivuosi. Vanha testivuosi oli vuodelta 1979. Uusi testivuosi TRY2012 otettiin käyttöön samalla kun uudet rakentamismääräykset astuivat voimaan eli 1.7.2012.

Testivuosi on koottu kalenterikuukausista, jotka on valittu tilastojen perusteella edustaen mahdollisimman hyvin ilmastollista keskimääräistilaa. Testivuosi koostuu siis 12 kuukaudesta, jotka on poimittu 30 vuoden ajalta vuosien 1980 – 2009 aikana tehtyjen säähavaintojen perusteella. Tilastoissa tarkastellaan lämpötilaa, suhteellista kosteutta, tuulen suuntaa ja nopeutta sekä auringon säteilyä. Tutkimuksessa ennustetiin ilmastomallien tulosten pohjalta myös ilmastonmuutoksen vaikutusta. Näin laadittiin tulevaisuuden testivuosia vuosille 2030, 2050 ja 2100. Niihin palataan myöhemmin. Rakennusten energialaskentaa varten Suomi on jaettu neljään vyöhykkeeseen. Sääaineistot on muodostettu seuraavasti (katso viereinen sivu): Vyöhyke I–II: Vantaalla Vyöhyke III: Jyväskylässä Vyöhyke IV: Sodankylässä Koska vyöhykkeiden I–II vuotuisten keskilämpötilojen ero on pieni ja suurempi osa rakennuskannasta sijaitsee vyöhykkeellä I, päätetiin ne yhdistää ja valittiin Vantaa edustamaan molempia vyöhykkeitä. Rakennusten kerrosneliömääristä 75 % on vyöhykkeillä I ja II. Energian tarvetta määriteltäessä esimerkkeinä käytettiin yksikerroksisia uusia pientaloja ja viisikerroksisia toimistorakennuksia.

Merkitykseltään suurin ilmastomuuttuja on ulkoilman lämpötila. Mitoitusulkolämpötiloihin ei ollut tarvetta puuttua. Ne ovat seuraavat: Vyöhyke

Lämmityksen mitoittava ulkolämpötila (°C)

Vyöhyke I (Vantaa)

-26

Vyöhyke II (Jokioinen)

-29

Vyöhyke III (Jyväskylä)

-32

Vyöhyke IV (Sodankylä)

-38

Kesällä auringon säteily vaikuttaa energian tarpeeseen suunnilleen saman verran kuin lämpötila. Tuulen ja ulkoilman suhteellisen kosteuden vaikutus energian tarpeeseen on lämpötilaa ja säteilyä pienempi. Vuotuisen keskilämpötilan kehittyminen vyöhykkeittäin on esitetty alla olevassa taulukossa. Siinä verrataan testivuoden

1979 keskilämpötilaa mittausjaksoihin 1971 – 2000 ja 1980 – 2009. Vyöhyke

Havaintoasema

Keskilämpötila (°C) 1979

1971 - 2000

1980 - 2009

I

Vantaa

4,3

4,9

5,3

II

Jokioinen

3,7

4,3

4,6

III

Jyväskylä

2,8

2,9

3,2

IV

Sodankylä

-0,8

-0,8

-0,4

TRY2012 keskilämpötilat ovat kaikilla vyöhykkeillä lähellä vuosien 1980 – 2009 pitkäaikaisia keskiarvoja ollen n. 0,2 – 0,5 °C lämpimämpiä. Lämmitystarveluvut ovat vastaavasti 1 – 2 % keskiarvoja pienempiä Vertailtaessa testivuotta TRY2012 vanhaan testivuoteen 1979 on se vyöhykkeestä riippuen 0,7 – 1,3 °C lämpimämpi. Vastaavasti lämmitystarvelukujen suhteelliset erot ovat 4 – 11 % ollen suurimmat etelässä.

Tulevaisuuden testivuodet Muokkaamalla TRY2012 säätietoja voidaan tuottaa sääaineistoa myös tuleville vuosille. Lähtöoletuksena tälle on se, että eri ilmastosuureiden (lämpötila, kosteus, tuuli ja säteily) tärkeysjärjestys säilyy ennallaan. Näillä perusteilla on simuloitu testivuodet 2030, 2050 ja 2100. Näin saatuihin arvoihin vaikuttavat normaalit vaihtelut 30 – vuotiskaudesta toiseen. Mentäessä nykyhetkestä vuoteen 2030 lämmitysenergian tarve vähenee 10 – 13 % ja jäähdytysenergian tarve kasvaa 13 – 19 %. Kokonaisenergian kulutus kuitenkin vähenee 4 – 7 %, koska jäähdytystarve on pienempi lämmitystarpeeseen verrattuna. Keskilämpötila on vyöhykkeestä riippuen vuonna 2030 1,2 – 1,5 °C korkeampi kuin testivuonna 2012. Talvikauden lämpötilan nousu on suurempi kuin kesäkauden. Suurimmat epätarkkuudet varsinkin vuosien 2050 ja 2100 arvoihin tuovat eri kasvihuonekaasuskenaariot. Tulokset eivät valitettavasti ole kovinkaan yllättäviä varsinkaan juuri vuosisadan puolivälin ja lopun osalta. Kaikkien testivuoden 2100 kuukausien keskilämpötilat vyöhykkeillä I – II ovat selkeästi 0°C:een lämpimämmällä puolella; Vuoden keskilämpötila on jo n. +10°C eli sama kuin Brysselissä nyt. Vielä toistaiseksi ei ole syytä tinkiä rakennusten lämmitysjärjestelmien tehosta; sen sijaan jäähdytyksen tarve tulee kasvamaan. Varsin oleellinen vaikutus on käytettävien lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmien hyötysuhteilla. Teksti: Teppo Tuijula Lähteet: Ilmatieteen laitos

15


TIINA VIKBERG  TEKSTI  HENNA KERÄNEN

Kosteudenhallinnan palveleva ammattilainen

P

rojektia Engineering Oy toimii kuivain- ja kostutusalan maahantuojana, joka myös jälleenmyy kyseisiä laitteistoja koko Suomen alueella. Asiakaskunta koostuu pääasiassa eri alojen yrityksistä. Erilaisia kostutintyyppejä on yhteensä kolme – höyrykostutin, ultraäänikostutin ja sumutinkostutin. Oikea malli valitaan aina käyttökohteen mukaan, sillä osa kostuttimista sopii vain tietynlaisiin tiloihin. – Sumutinkostutin esimerkiksi vaatii isot hallimaiset tilat ja on siksi omiaan vaikkapa paperi- ja painoteollisuudessa, kertoo Projektia Engineering Oy:n toimitusjohtaja Patrik Mikkola. Yrityksen suosituin myyntiartikkeli on kuitenkin höyrykostutin, jota hyödynnetään yleisesti mm. urheiluhalleissa, museoissa, laivateollisuudessa tai elintarvikepuolella. Myös kuivaimia on saatavissa useissa eri kokoluokissa käyttötarkoituksesta ja tilasta riippuen. Vaikka erikoisalalla toimivalla Projektia Engineering Oy:llä ei olekaan valtavaa määrää kilpailijoita, löytyy työstä silti omat haasteensa. – Ala on nopeatempoinen ja laitteistot kehittyvät. Markkinointiin, ripeisiin toimitusaikoihin, varaosien saatavuuteen ja hintapolitiikkaan täytyy panostaa pärjätäkseen, Mikkola kertoo. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin asiakkaiden palveleminen ja konsultointi. – Pelkällä laitekaupalla ei pärjää, vaan asiakkaita täytyy osata myös neuvoa oikeiden tuotteiden valinnassa, Mikkola tietää. Projektia Engineering Oy:n yhteistyökumppanina toimii rakennusautomaatiourakoiden parissa työskentelevä Projektiautomaatio Oy. – Kontaktiverkkoa tarvitaan, vahvistavat sekä Mikkola että Projektiautomaatio Oy:n Eero Tolonen.

Projektian tuotteisiin ja palveluihin ollaan tyytyväisiä myös Turun taidemuseossa. Kuvassa Juho Leino, Turun Taidemuseosta ja Patrik Mikkola, Projektia Engineering Oy:stä. 16

Panosta mukavuuteen!

T

oimiva ilmastointi on ennen kaikkea mukavuuskysymys ja parempaan oloon kannattaa olla valmis satsaamaan hieman rahaakin. Tätä mieltä ollaan myös Projektia Oy:ssä, joka vuosikymmenten kokemuksella toteuttaa erilaisia kylmäjärjestelmiä mm. asuntoihin. Aiemmin ilmastoinnilla tarkoitettiin sekä huoneilman jäähdyttämistä että kosteustasojen muokkaamista, pelkkä ilmanvaihto on hengitysilman varmistamista. Nykyään termistö on hieman hämärtynyt, mutta kosteuden merkitystä ei parane silti unohtaa. – Kesäisin ilma tuntuu raskaammalta ja siten myös kuumemmalta jos se on kovin kosteaa. Jäähdytyksellä myös kuivataan mikä helpottaa olotilaa lämpötilaa enemmänkin. Talvella ilma taas on kuivaa, mikä voi aiheuttaa hengitystieongelmia, kertoo Paavo Mikkola Projektia Oy:stä. Mukavuusalue kulkee noin 20–24 °C vaiheilla, suhteellisen kosteuden pitäisi puolestaan olla 30–50% luokkaa, ulkoilman olosuhteita myötäillen. Ilmastointiasiat kannattaa ottaa huomioon jo rakennusvaiheessa, koska silloin erilaisten vaihtoehtojen kirjo on laajimmillaan. Kustannustehokkain ratkaisu lienee investoida useita huoneistoja yhdistävään keskitettyyn laitteistoon. Vanhemmassa rakennuskannassa joudutaan kuitenkin turvautumaan yleisesti asunto- ja tilakohtaisiin ratkaisuihin. Paavo Mikkola muistuttaa, että sisäilman jäähdytyksestä ja kosteustasapainosta huolehtiminen on erityisen tärkeää etenkin hoivakodeissa ja senioriasunnoissa. – Ikäihmisillä esimerkiksi hengitystieongelmat ilmaantuvat paljon herkemmin kuin nuoremmilla. Kokemus on osoittanut, että toimivaan ilmastointiin satsaaminen on parantanut huomattavasti monen seniorin elämänlaatua ja terveyden tilaa, yrittäjä kertoo.


Monipuolista kiinteistöhuoltoa Turkulainen Haka Kiinteistöhuolto Oy tarjoaa asiakkailleen talonmiespalveluita jo lähes kolmenkymmenen vuoden kokemuksella. Toimenkuvaan kuuluu kaikenlainen kiinteistöhuolto, kuten lämmön valvonta, auraus, hiekotus ja pihojen puhdistus keväisin. – Teemme myös pieniä kunnostustöitä, ja mm. juuri äsken olin laatoittamassa pientä oleskelualuetta erään taloyhtiön pihalle, kertoo yrittäjä Raimo Hakamäki. Kiinteistöhuoltoyrityksen asiakkaat voivat luottaa myös siihen, että 24/7-päivystyksen ansiosta apua on saatavilla lähes milloin tahansa.

Lisätiedot sivulla 114

Asiakaskunta koostuu pääosin taloyhtiöistä, mutta mukaan mahtuu myös pienehköjä tehdasalueita, joiden kunnossapitoa yritys hoitaa. Eikä Haka kaihda pienimpiäkään hommia, vaan auttaa mielellään myös taloyhtiöiden yksittäisiä asukkaista vaikkapa vain reiän poraamisessa seinään. Yrityksen lähes kolmenkymmenen toimintavuoden aikana moni asia on ehtinyt muuttua. Tekniikan määrä lisääntyy kiinteistöissä koko ajan, minkä vuoksi yhä isompi osa talonmiehenkin työpäivästä kuluu nykyään tietokoneen ääressä. Yrittäjä Hakamäki on kuitenkin panostanut ajan hermolla

S

ähköverkon ja katuvaloverkon rakennus- sekä huoltotyöt ovat korkealla tasolla Suomessa. Huhtikuussa voimaan astunut EU-direktiivi on viime aikoina työllistänyt Suomen Verkostourakointia erityisen paljon katuvalaistuksen puolella. Direktiivin mukaan elohopeahöyrylamppujen valmistus ja myynti on lopetettava, joten Suomen Verkostourakoinnin tehtävänä on Turku Energian alihankkijana vaihtaa LED-valot katuvalaisimiin. Turussa on jo vaihdettu 7 000 valaisinta, Salossa odottaa 5 300 valaisimen urakka. Turun talousalueella toimiva yritys palvelee sähkö- ja puhelinyhtiöitä sekä kaupunkeja ja kuntia. Suomen Verkostourakoinnin asiakkaat voivat myös hyödyntää yrityksen suunnittelupalveluita, ja näin ollen saada koko paketin yhdeltä ja samalta toimijalta. Kokonaisvaltainen palvelu on yrittäjä Teemu Koskisen mukaan tärkeä etu, samoin kuin pienen yrityksen joustavuus ja vähäinen byrokratia. – Meidän on helppo reagoida nopeasti muuttuviin tilanteisiin, sillä yrityksen johdon ja työmiesten välisiä portaita on vähemmän verrattuna suurempiin toimijoihin.

pysymiseen ja on esimerkiksi suorittanut talotekniikan perustutkinnon. Kilpailussa erottumisessa auttaa myös monipuolinen kiinteistöhuoltoon tarkoitettu koneisto, jonka hankkimiseen Haka on niin ikään satsannut paljon. Kiinteistöhuollon jokapäiväiseen työskentelyyn on alkanut vaikuttaa myös ilmastonmuutos. – Talvet eivät ole enää yhtä varmoja kuin ennen, Hakamäki toteaa. Toista oli vielä vuoden 1997 kiirastorstaina, jolloin yrittäjä muistelee auranneensa päivän aikana metrin verran satanutta lunta.

Hyvin valaistu maa

www.verkostourakointi.fi

050 919 3691

Ammattitaitoisen henkilökunnan avulla myös aikataulullisesti tiukat urakat hoituvat. Koskinen on erityisen ylpeä siitä, että projekteja on ollut monenlaisia ja jokainen niistä on ammattimaisesti toteutettu määrätyssä aikataulussa. – Valaistustyöt ovat massiivisia investointeja, mutta Suomessa onneksi katuvalaistukseen ja infraan panostetaan. Muualla Euroopassa olen usein pannut merkille kuinka hyvin valaistu maa Suomi on muihin verrattuna. Täytyy siis olla tyytyväinen siihen, että oli taloudellinen tilanne mikä tahansa, infrarakentaminen jatkuu tasaiseen tahtiin. 17


”Mikäli on haaveena rakennuttaa oma terassi, vielä ehditään töihin ennen syksyä..”

SANNA LEHTOSAARI TEKSTI  TIFFANY SANZONE

Uusi terassi ennen syksyä?

KP

Tiimi Oy on ravintolarakentamiseen erikoistunut turkulainen yritys. Kesäaikana yritystä työllistää ravintoloiden, mutta myös yksityisten ihmisten terassien sekä saaristossa myös laiturien rakentaminen. – Työtilanne on kevään aikana ollut hyvä ja tälläkin hetkellä meneillään on noin 20 urakkaa, toteavat yrittäjät Antti Aaltonen sekä Nico Aho.

Suunnitteluapua ravintoloitsijoille Usea ravintoloitsija toteuttaa nykyään liikehuoneistojensa kasvojen kohotuksia sekä saneerauksia säännöllisin väliajoin, johtuen tämän hetken kovasta kilpailusta markkinoilla. Sisustussuunnittelu ennen urakan aloittamista on ensiarvoisen tärkeää, mikäli halutaan varmistua työn etenemisestä ajallaan ja kustannustehokkaasti. KP Tiimin pitkää kokemusta ravitolarakentajana voidaan myös hyödyntää saneerausta suunnitellessa. Hyvänä esimerkkinä oli 2015 kevään aikana toteutettu Ravintola Showroomin yläkerran saneeraus, jossa kiinnitettiin erityistä huomiota valaistuksen suunnitteluun ja sillä luotiin erityinen ilme ravintolaan.

– Työllistämme tällä hetkellä 8 henkeä, joista kaksi on LVI-alan ja 6 rakennusalan ammattilaisia, sen lisäksi tarvittaessa meiltä löytyy laaja aliurakkaverkosto, kertoo Aaltonen. Rakennuspuolen asioita yrityksessä hoitaa Nico Aho yhdessä Markus Hiltusen kanssa ja LVI-alan töistä vastaa Antti Aaltonen.

Rakennusmääräykset voi tuoda yllätyksiä Usein ihmisille voi tulla suurena yllätyksenä erilaiset vaadittavat lupa-asiat sekä edelleen tarkentuneet rakennusmääräykset. KP Tiimi kehottaakin ennen saneerauksen aloittamista ottamaan huolellisesti selvää urakkaan vaadittavista luvista ja määräyksistä. Näin ollen voidaan välttyä saneerauksen venymisestä suunniteltua pidempään. – Meihin voi myös tarvittaessa ottaa yhteyttä, niin voidaan yhdessä asiakkaan kanssa tehdä suunnitelmat ja toteuttaa taustaselvitykset ennen urakointia. Mikäli on haaveena rakennuttaa oma terassi, vielä ehditään töihin ennen syksyä, muistuttaa Aaltonen.

RAKENTAMISEN JA TALOTEKNIIKAN AMMATTILAISET Hyvä luottokelpoisuus

Rakennus- ja vahinkosaneeraus Nico Aho Puh. +358 40 750 9796 nico@kptiimi.fi

Lämpö, vesi ja ilmastointi Antti Aaltonen Puh. +358 40 527 7391 antti@kptiimi.fi

Ota yhteyttä ja pyydä ilmainen tarjous! 18

©Bisnode

2014


Vapaajäähdytys synnyttää säästöjä

T

oukokuussa 30-vuotista taivaltaan juhlineessa Enertest Oy:ssä on ehditty kokea monenmoista. Mieleenpainuvimpia ovat olleet projektit entisen Neuvostoliiton alueella, joihin lukeutuu mm. Eremitaašin saneeraus ja Voronežin avaruustutkimuslaitoksen puhdastilojen rakentaminen. Viime aikoina perheyritys on kuitenkin keskittynyt jäähdytys-, lämmitys- ja automaatiojärjestelmien suunnitteluun, toteutukseen ja ylläpitoon lähinnä kotimaassa, mutta myös ympäri Eurooppaa. Enertest Oy on vahva vapaajäähdytyksen puolestapuhuja. – Etenkin teollisuuden ympärivuotista jäähdytystä vaativissa kohteissa saavutetaan huomattavia säästöjä, kun jäähdytys hoidetaan talviaikaan ulkoilman avustuksella, kertoo yrittäjä Seppo Salminen. Prosessijäähdytys vaatii toimiakseen määrätyn lämpöistä prosessivettä, jonka jäähdytyksessä hyödynnetään ensisijaisesti viileää ulkoilmaa ja tuotetaan kylmää vasta toisessa vaiheessa kompressoreilla. Teollisuuden ohella kyseinen menetelmä on havaittu toimivaksi myös esim. kauppakeskusten liiketiloissa. Sekä lämmitys- että jäähdytysjärjestelmät kehittyvät tekniikan parantuessa ja direktiivien tarkentuessa. – Esimerkiksi lämpöpumppujen hyötysuhteet ovat koko ajan parempia. Myös laitteiston hinta on pudonnut ja käyttövarmuus vastaavasti kasvanut, Salminen kertoo. Yrittäjä haluaa huomauttaa, ettei lämpöpumpun jäähdytystoimintoa kannata pelätä kuumina kesinä: – Pienen osan siitä minkä talvella säästää voi aivan hyvin uhrata kesällä mukavampaan oloon, hän toteaa. Kylmäainetta sisältäviä laitteistoja omistavia Salminen muistuttaa myös huollon tarpeellisuudesta: – Lakikin määrää säännölliset vuototarkastukset tietyn kokoisille laitteille, hän huomauttaa.

T

urun alueella toimiva Turun Sähköhuolto Oy tekee ammattitaidolla sähköasennukset niin uudisrakennuksiin kuin saneerauskohteisiinkin. Tällä hetkellä yritys on keskittynyt erityisesti korjausrakentamiseen. Varsinkin pienet keikkatyöt, kuten asunto-osakeyhtiöiden ja yritysten korjauskeikat, työllistävät yritystä mukavasti. – Välillä urakoita joudutaan priorisoimaan, jos töitä tulee ruuhkana. Silloin teemme isoimmat ja tärkeimmät hommat ensin, kertoo toimitusjohtaja Jonne Koskinen. Tänä keväänä yritys on mukana mm. Triviumin kattotasanteella sijaitsevan Maunon saunaosaston saneerauksessa sekä heinäkuussa valmistuvan Auranlaakson ABC:n Pesukadun sähköistyksessä. Kun ollaan tekemisissä vanhojen rakennusten ja sähköjärjestelmien kanssa, haasteet ovat toisenlaiset kuin uudiskohteen sähköistämisessä. Korjausrakentamista ei opita suoraan ammattikoulussa, vaan usein esim. vanhat järjestelmät tulevat tutuiksi vasta työelämässä. Yrityksen 7-henkisellä asennushenkilökunnalla on pitkä kokemus vikojen etsimisestä ja korjaamisesta saneerauskohteissa. – Tällä alalla ammattitaitoinen henkilökunta on tärkeää. Hommat ovat haastavia ja niitä joudutaan joskus porukallakin miettimään, Koskinen kertoo. Yrityksen vahvuuksiin lukeutuu kokeneen asentajakaartin lisäksi nopea reagointikyky, varsinkin vikatapauksissa. Huoltoautot ovatkin tästä syystä varustettu valmiiksi ja ne ovat jatkuvassa lähtövalmiudessa. Jo seuraavana päivänä äkilliset viat on taas korjattu.

Sähkötyöt nopeasti ja ammattitaidolla Lisätiedot sivulla 115 19


OSTAISINKO SIJOITUSASUNNON?

O

letko joskus miettinyt sijoitusasunnon hankintaa, mutta ajatus vähän pelottaa. Miten rahoitus? Miten löydän hyvät vuokralaiset? Miten ylipäätään löydän vuokralaiset? Mistä asunto pitäisi ostaa? Mitä jos asunto jää tyhjilleen tai vuokralaiset eivät maksa vuokraa ja pistävät koko asunnon ns. remonttiin! Sijoitusasunnon omistaminen on yleensä kannattavaa puuhaa ja monet ovat ensimmäisen asunnon ostettuaan innostuneet niin, että ovat hankkineet toisen ja kolmannenkin. Ohessa kuusi vinkkiä aloittelevalle asuntosijoittajalle. TEKSTI  LEENA TUIJULA

20


1. Asunto ostetaan vain ja ainoastaan tuotto mielessä Aloittelevan asuntosijoittajan yleisin virhe on, että ajatellaan liikaa omia mieltymyksiä ja tunteita. Sijoitusasunnossa ei kuitenkaan tulla itse asumaan, vaan tulevan asukkaan tarpeet ja vaatimukset ovat toisenlaiset. Sijoitusasuntoa ostettaessa taskulaskin on tärkein työväline. Opettele laskemaan tuottoprosentit oikein, ottaen huomioon vuokrat, vastikkeet, tulevat remontit ja verot. Velkavipua käyttämällä voit saada suuremman tuoton asunnostasi.

2. Laadi sijoitusstrategia Mieti miltä alueelta haluat asunnon ostaa. Keskustoissa vuokratuotot ovat yleensä pienemmät, mutta vuokralainen löytyy aina ja asunnon arvonnousu on varmempi. Syrjempänä tuotto on korkeampi, mutta riski ns. tyhjistä kuukausista on suurempi ja arvonnousun varaan ei voi niinkään laskea. Tutki minkälainen tarjonta valitsemallasi alueella on vuokra-asunnoista ja minkälaiset ovat vuokrat. Osta mieluummin kasvukeskuksesta kuin hiljenevästä pikkukaupungista. Vertaile alueen asuntojen hintoja sekä vuokratasoa ja laske potentiaalinen tuotto. Aseta tuottotavoite ja laske millä hinnalla voit ostaa, jotta pääset tavoitteeseesi. Mikäli alueella on myynnissä paljon sijoitukseen sopivia yksiöitä, on luultavasti myös vuokratarjontaa runsaasti. Tämä ei tietystikään ole hyvä merkki ja asuntosi voi jäädä vuokraamatta. Sijoitusasunto omistetaan usein vuosia, joten selvitä taloyhtiön kunnon ja tulevien remonttien lisäksi alueen tulevaisuutta ja mihin se on kehittymässä: oppilaitokset, työpaikat, väkiluku, kulkuyhteydet, jne.

3. Laske asunnon sekä taloyhtiön remonttien vaikutus Pääsääntöisesti kokematon vuokranantaja yliremontoi. Vuokralle tulijan vaatimukset ovat yleensä paljon vaatimattomammat kuin sinulla itselläsi. Liian kalliilla remontilla on vuokratuotto helposti syöty parilta vuodelta. Vuokraa ei usein saa nostettua remonttiin nähden paljoakaan, asunnon vuokrattavuus kylläkin helpottuu. Voi todeta, että vuokralaisehdokkaiden laatu on parempi hyväkuntoisissa asunnoissa. Jos asunto sijaitsee syrjäisemmällä alueella, jossa on paljon tarjontaa ja vuokrattavuus on hankalampaa, kannattaa kuntoon ja remonttiin panostaa enemmän. Keskusta-alueilla kelpaa huonompikuntoinenkin, sijainti merkitsee enemmän. Selvitä taloyhtiön tulevat remontit esim. seuraavalta 10 vuodelta. Taloyhtiön remontit vaikuttavat useimmiten vuokratuottoon negatiivisesti. Niiden vuoksi ei helposti saa nostettua vuokraa ja joskus asunnon arvoonkaan ei tule merkittävää nousua. Asunnon sisäpuolinen remontti vaikuttaa asumisviihtyvyyteen, mutta taloyhtiön remontit harvoin näkyvät huoneistossa.

4. Asunnon ominaisuuksien merkitys Pieni asunto on tuottoisampi kuin suurempi. Pieni on myös helpompi vuokrata. Joillakin alueilla parvekkeellisten asuntojen vuokrattavuus on huomattavasti helpompaa. Suurempien kaupunkien keskusta-alueilla parvekkeella ei ole merkitystä. Jos asunto on hyvin pieni, siellä ei välttämättä tarvitse olla paikkaa pesukoneelle, kunhan taloyhtiöstä löytyy hyvä pesutupa. Mieti, onko autopaikka merkityksellinen. Jos potentiaaliset vuokralaiset ovat opiskelijoita, monilla heistä ei ole autoa, mutta hyvillä julkisilla liikenneyhteyksillä on silloin paljon merkitystä.

5. Hanki rahoitus valmiiksi Sijoitusasuntomarkkinoilla on tarpeen tullen toimittava rivakasti. Ensimmäinen kohde kannattaa hankkia varman päälle, esim. läheltä oppilaitoksia. Kun erinomainen kohde tulee markkinoille, et ole yksin sitä haluamassa. Varmista, että sinulla on valmius tehdä sitova tarjous heti. Laita asuntoportaaleihin hakuvahdit valmiiksi ja pidä yhteyttä kiinteistönvälittäjiin.

6. Valitse vuokralainen huolella Tee aina vuokrasopimus kirjallisesti. Sovi vuokran lisäksi vuokrasopimuksen voimassaolosta, kotivakuutuksen pakollisuudesta sekä vuokran korotuksen ehdoista. Sovi kirjallisesti myös asioista, mitkä eivät ole asunnossa sallittua, kuten tupakointi, lemmikkien pito yms. Varmista ennen sopimuksen allekirjoitusta, että vuokralaisehdokkaan luottotiedot ovat kunnossa. Ota aina vuokravakuus siltä varalta, että jotakin sattuu, esim. vuokralainen jättää asunnon siivottomaan kuntoon lähtiessään. Voit vuokrata asunnon itse, mutta on helpompaa käyttää ammattimaista vuokravälittäjää, varsinkin jos asunto sijaitsee toisella paikkakunnalla kuin missä itse asut. Seuraa vuokranmaksua joka kuukausi ja reagoi heti, mikäli vuokranmaksu viivästyy. Suurin osa vuokralaisista maksaa vuokransa ajoissa ja huolehtii asunnosta hyvin. 21


LVI ja rakennuspalvelut löydät nyt samasta talosta

T

yypillisesti lvi-alan ammattilainen tilataan, kun kotiin tarvitaan putkimiestä. Tarpeita saattaa kuitenkin olla useampia. Olipa kysymys sitten huoneisto-, kylpyhuone- tai vaikka lämmitysjärjestelmien saneerauksesta, Arpetec Oy pystyy toteuttamaan asiakkaalleen kaikki hänen tarvitsemansa palvelut. Tämä tehostaa erityisesti sekä aikataulutusta, työn laatua että helppoutta urakkatarjouksissa. – Asiakkaalle tulee usein yllätyksenä meidän palvelutarjonnan laajuus ja kun työt hoidetaan hyvin, poikii se lisää urakoita, kertoo yrittäjä Ari-Pekka Heinonen.

Koska on syytä uusia putket? On olemassa paljon 70-luvulla rakennettuja omakotitaloja, joissa on edelleen alkuperäiset vesiputket. Arpetec Oy:n yksi tämän hetken suuri työllistäjä onkin putkiremontit. – Kehotamme ottamaan erityistä huomiota putkiston kuntoon, mikäli niiden ikä alkaa lähennellä 25 vuotta. Putket olisi syytä uusia niiden ollessa vielä toimintakuntoiset. Paras keino onkin pyytää ammattilaiset kartoittamaan oman talon tilanne, jolloin säästytään suuremmilta vahingoilta. Koska putkisaneeraus on arvokas toteuttaa, voidaan kartoitus käynnillä tehdä suunnitelma sekä aikataulusta että kustannuksista. Näin ollen asiakkaan on helppo varautua tulevaan.

Arpetec Oy on vuonna 2009 perustettu varsinais-suomalainen rakennusalan monipuolinen ammattilainen. Yritys on saanut alkunsa lvi-alan parissa, mutta sittemmin palveluntarjonta on kasvanut aina uudistuotannosta kokonaisvaltaisiin saneerauksiin. – Me uskomme monipuolisuuden olevan vahvuus tämän päivän kilpailussa, kertoo yrityksessä kylpyhuonerakentamisesta vastaava Jani Heinonen.

www.arpetec.fi

a-p.heinonen@arpetec.fi

0400 609 635

KAIKKI KYLPYHUONEESEEN

S

alon Kaakeli Oy:ssä asiakasta tervehtivät laaja tuotevalikoima sekä asiantunteva ja palvelualtis henkilöstö. Omistaja Ari Kaamanen haluaakin muistuttaa, ettei liikkeen nimi kerro koko totuutta heidän toiminnastaan: – Emme ole pelkästään laattojen noutopaikka, vaan kokonaisuuteemme kuuluvat myös kylpyhuonekalusteet, saunat ja hanat sekä tietysti suunnittelu ja tuotteiden asennus. Kylpyhuoneremontin osuessa kohdalle voit siis olla varma, että kaikki tarvittava tietotaito ja materiaalit löytyvät yhdestä osoitteesta. Kylpyhuoneisiin satsataan nykyään yhä enemmän ja monissa kodeissa niistä onkin tullut jo varsinaisia spa-tiloja. – Niin sauna- kuin pesutiloistakin halutaan tänä päivänä entistä viihtyisämpiä ja tunnelmallisempia, ja näihin asioihin voidaan vaikuttaa esimerkiksi laattavalinnoilla, Kaamanen kertoo. Salon Kaakelissa ollaan tarkoin perillä alan uusimmista trendeistä, sillä liikkeen valikoimasta löytyy niin Laattapisteen, Kaakelikeskuksen kuin Pukkilankin tuotteita. – Suuret laatat ovat tulleet jäädäkseen, mutta nykyään asiakkaat ovat kiinnostuneita myös mm. Marrakesh-henkisistä kuvioinneista tai eläväpintaisista struktuurilaatoista, Kaamanen tietää. Kalusteissa puolestaan seinä wc on vakiinnuttanut asemansa, saunan ja pesutilan väliin taas asennetaan mielellään lasiseiniä lisäämään avaruuden tuntua.

www.salonkaakeli.fi 22

www.saunatalo.fi

Märkätilojen remontointi ei ole kuitenkaan aivan yksinkertaista, siitä esimerkiksi tarkat standardit pitävät huolen. Kylpyhuonetta suunnittelevan onkin syytä kääntyä aina ensimmäisenä asiantuntijan puoleen, ja siihen rooliin Salon Kaakeli on ehdottomasti oiva vaihtoehto.


Viemärit kuntoon

V

iemärikorjauksia ja salaojituksia Turun seudulla tekevällä Isoniitun Kone Oy:llä on riittänyt töitä vuodenajasta riippumatta. Viime talven kaltaiset lauhat ilmat mahdollistavat pihamaiden kaivaukset nimittäin myös talvisin. Tehokkaat koneet ja pätevä henkilökunta ovat yrityksen laadukkaan työnjäljen salaisuus. – Tavoitteenamme on tehdä työt hyvin. Siten, että samaa kohdetta ei tarvitsisi tehdä kahta kertaa, hymyilee työnjohdosta vastaava Viljo Riitamo. Isoniitun Koneen historia sai alkunsa 2000-luvun alussa, kun Riitamo veljineen perusti yrityksen. Pikkuhiljaa toiminta on laajentunut, ja tällä hetkellä yritys on mukana monessa kohteessa aliurakoitsijana. Kun tilaaja on tehnyt suunnittelutyöt valmiiksi, hoitaa Isoniitun Kone jouhevasti toteutuksen. Saneerauskohteet yllättävät tekijänsä usein. – Kaivaessa mitä vain voi tulla vastaan. Esim. 1970- ja 1980-luvuilla rakennustyömailla seinän viereen on ollut tapana pistää maa-ainesta, joka ei kuivu koskaan, Riitamo kertoo. Tänä päivänä kaivuutyöt ovat hyvin valvottuja ja vain tarkoin valittuja maa-aineksia käytetään. Isoniitun Kone tekee viemärisaneerauksia suoraan taloyhtiöille sekä aliurakointina rakennusliikkeille, mutta yritystä työllistävät myös yksityisille tehtävät katuliittymien uusimiset. Riitamon mukaan erityisesti taloyhtiöt ovat hyvin tietoisia kosteusongelmista ja ovat siksi ajoissa korjaamassa. – Jos viemärit ja vesijohdot alkavat pettämään, kannattaa miettiä ovatko sadevesiasiat kunnossa ja päinvastoin. Niitä tehdessä käytetään samoja kaivantoja, joten ne kannattaa tehdä yhtä aikaa, Riitamo vinkkaa.

Lisätiedot sivulla 114

Mestarirakentajat tunnetaan

R

akennusliike Laaksokunnas Oy aloitti toimintansa aikoinaan urakkatuotantona, mutta viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana yritys on keskittynyt yhä enemmän asuntotuotantoon. Rakennusliikkeen kädenjälkeä voidaankin ihailla nyt liki 1100 rivi- ja kerrostaloasunnossa mm. Vihdin Nummelassa ja myös Loimaalla. Laadukkaat ja halutut asunnot syntyvät monen tekijän summana. – Kaikki lähtee siitä, että tontti on hyvällä paikalla, mahdollisimman lähellä keskustaa ja palveluita, tietää yrityksen toimitusjohtaja Matti Laakso. Seuraavaksi mietitään yhdessä arkkitehdin kanssa, mitä kaava antaa myöten rakentaa, ja välittäjältä puolestaan haetaan vinkkiä siihen, minkä kokoisia asuntoja markkinoilla kaivattaisiin. – Tällä hetkellä tyypillisin on kaksio, Laakso kertoo. Vuosien saatossa rakentaminen on muuttunut paljon mm. kiristyneiden energiavaatimusten osalta. Toinen merkittävä muutos liittyy jatkuvasti yleistyvään elementtien käyttöön kerrostalorakentamisessa. – Elementtirakenta-

minen säästää sekä aikaa, työvoimaa että kustannuksia, toimitusjohtaja luettelee. Muuttuipa ala mihin suuntaan tahansa, on Rakennusliike Laaksokunnas aina tunnettu ammattitaidostaan. – Ostajat tietävät, että meiltä saa laatua. Monesti meiltä myös kysellään, milloin taas rakennamme, Laakso naurahtaa. Laadukkaasta työstä kertoo myös yrityksessä 30 vuotta toimineelle Jukka Kunnakselle hiljattain myönnetty Vuoden mestari-palkinto. Tunnustus olisi tuskin voinut osua oikeampaan osoitteeseen, sillä miehen 50x15 mm ei ole sattunut yhtään johtamilla työmailla tapaturmaa kymmeneen vuoteen.

70x20 mm www.laaksokunnas.fi 23


TIINA VIKBERG TEKSTI  HENNA KERÄNEN

Kiinteistöautomaation edelläkävijät

Turkulainen kiinteistöpalvelun monialayritys on ollut mukana automaatiokehityksessä aivan sen alkumetreiltä saakka ja jatkaa edelleen samoilla linjoilla.

A

kseli Kiinteistöpalvelut Oy:ssä juhlitaan ensi keväänä yrityksen 40-vuotista taivalta. Varissuon Huolto Oy:stä alkunsa saanut ja sittemmin yrityskauppojen myötä merkittävästi laajentunut konserni tuottaa asiakkailleen isännöinnin ja kiinteistöhuollon palveluita laajalla kirjolla. Yhtiö tuottaa jopa käyttäjäpalveluita Varissuon Lämpö Oy:n biolämpölaitoksellekin. – Tavoitteenamme on tarjota palveluita, joiden avulla kiinteistö pysyy kunnossa mahdollisimman pitkään mahdollisimman pienin kustannuksin, kertoo konsernin toimitusjohtaja Mauri Kivilaakso.

Automaation monet mahdollisuudet Kilpailijoistaan Akseli Kiinteistöpalvelut erottuu laajalla automaatio-osaamisellaan, jonka parissa on työskennelty jo liki kaksikymmentä vuotta. Konserni vastaa järjestelmien myynnistä, asennuksesta sekä ennen kaikkea automatiikan ympärille rakennetusta valvonnasta ja palvelusta. – Tänä päivänä tekniikkaa kyllä asennetaan monenlaisiin kiinteistöihin, mutta silti järjestelmiltä puuttuu usein osaava käyttäjä. Meidän valttimme liittyykin nimenomaan palveluntarjontaan, kertoo Akseli Kiinteistöpalveluiden energianhallintapäällikkö Teemu Halenius. Valvonnan avulla kiinteistöpalvelu saa reaaliaikaista tietoa esimerkiksi taloyhtiöiden lämmityksestä tai vedenkäytöstä. Järjestelmä hälyttää mahdollisista poikkeamista, joten häiriötilanteisiin ehditäänkin puuttua usein ennen kuin asukkaat edes huomaavat sitä. – Automaation ja etävalvonnan selkeimmät edut liittyvät niin asumismukavuuteen, riskien välttämiseen kuin työajan ja kustannusten säästöönkin, Halenius summaa. Konserni kehittää palveluitaan jatkuvasti lisää ja seuraava askel onkin omien käyttäjätunnusten myöntäminen taloyhtiöiden hallituksille. – Kirjautumalla järjestelmään he voivat tarkkailla itse mm. kulutusta ja keikkatietoja. Uudistus lisännee myös oman toimintamme läpinäkyvyyttä ja kasvattaa siten luottamusta, arvelevat Halenius ja Kivilaakso.

Vakaan kasvun salaisuus Luottamus ja jatkuva kehittymien ovat olleet Akseli Kiinteistöpalveluiden menestyksen avaimia tähänkin saakka. Historiansa aikana konserni on onnistunut kasvamaan pelkästään työntekijöidenkin osalta nollasta sataan, mikä on huima saavutus ottaen huomioon alan yleisen staattisuuden. Toiveissa on jatkaa hallitun kasvun linjaa myös tulevaisuudessa. – Konserni menee jatkuvasti eteenpäin, mutta samalla pidämme huolen myös siitä, että henkilöstö pysyy osaavana, luottamus asiakkaiden keskuudessa säilyy ja että voimme ottaa myös uudet asiakkaat kunnolla vastaan, Kivilaakso kertoo. Asiakkaita Akseli Kiinteistöpalveluilla on riittänyt ilman sen suurempaa mainostustakin; siitä on pitänyt huolen tehokkaasti toimiva viidakkopuhelin, joka välittää eteenpäin tietoa konsernin laadukkaasta ja monipuolisesta palvelukattauksesta.

Puh. 02 275 2100 www.akseli.fi

24


Koko paletti kerralla kuntoon SANNA LEHTOSAARI TEKSTI  HENNA KERÄNEN

Helppohoitoinen, kustannustehokas ja ekologinen peltikatto pitää edelleen pintansa. Somerolaisen yrityksen asiakkaana saat hankittua laadukkaan kattopakettisi nopeasti.

S

omerolainen Pelti Kiinni Oy syntyi nopealla tahdilla vuonna 2002, jolloin yrityksen kaksi ensimmäistä keikkaa olivat tehdasasennuksia Venäjällä ja Kazakstanissa. – Myös firman nimi täytyi keksiä nopeasti ja siksi päädyttiin tällaiseen vähän humoristisempaan ratkaisuun, naurahtaa yrittäjä Sami Pelto-Lampola. Pelti Kiinni Oy on kuitenkin alusta asti ollut laadukas ja vakavasti otettava alansa osaaja, joka tänä päivänä valmistaa monenlaisia peltituotteita rakentajien tarpeisiin.

Koko paketti nopeasti Pelti Kiinni Oy:n asiakaskunta koostuu rakennusfirmoista, maatalousyrityksistä ja rautakauppiaista, jotka myyvät yrityksen tuotteita suoraan kuluttajille. Valikoimista löytyy katto- ja seinäpeltejä, listoja sekä helposti asennettavia kattopaketteja, jotka pitävät sisällään myös sadevesijärjestelmät ja kaikki tarvittavat kattoturvatuotteet. Kaikki tuotteet räätälöidään asiakkaan tarpeiden mukaisesti, koska vain silloin lopputulos on toimiva. Yrittäjä tietää, että tänä päivänä nopeus on valttia alalla kuin alalla ja siksi myös Pelti Kiinni Oy:ssä on panostettu tuotteiden ripeään toimitukseen. – Toimitamme kaikki paketit rakennusalan asiakkaillemme päivässä tai Oysiinä, kahdessa, Pelto-Lampola lupaa. SuuriPeltikiinni etu on myös 4 että peltien lisäksi yritys hoitaa samanTehdaskuja päivän aikana kohteeseen myös asentajan mitoituksen mukaisesti 31400 Somero valmistetut listat.

Listat valmistuvat pääosin PVDF-pinnoitteisesta pellistä, joka kestää hyvin auringonvaloa. Sillä, kuten polyuretaani-pinnoitteisellakin pellillämme on 20 vuoden takuu. Halvemman hintaluokan pellit ovat polyesteripintaisia, mutta myös niille annamme 10 vuoden takuun, Pelto-Lampola kertoo. Trendit näkyvät myös pelleissä, ja yrittäjän havaintojen mukaan tällä hetkellä suosituin on nimenomaan tumman harmaa lukkosaumapelti. Värivalikoimaa löytyy toki laajemmaltikin.

Ikkunalista netistä Nopeuteen ja helppouteen satsaava yritys on lanseerannut juuri uuden tuotteen asiakkaidensa elämää yksinkertaistakseen. Pelti Kiinni Oy:n nettisivuilta voikin nyt tilata valmiiksi mitoitetut ikkunalistat ympäri Suomen toimitettuina. – Aiemmin tällaiset tuotteet joutui hankkimaan peltisepiltä, jolloin odotusaika saattoi venyä. Nyt asennushommiin pääsee nopeasti, kun tuotteen voi tilata kotikoneelta ja rahtikustannuksetkin pysyvät suhteellisen pieninä, Pelto-Lampola kertoo.

Materiaali kohteen mukaan Kattopaketteja varten yrityksen repertuaarista löytyvät kaikki yleisimmät tuotteet, eli helposti asennettavat lukkosaumapellit, tyylikkäät tiilikuviopellit esimerkiksi kesämökin kattoon tai astetta edullisemmat suoran profiilin pellit vaikkapa maatalousrakentamiseen. Myös A4_repro.indd 1 peltien materiaaleissa on eroja kohteesta riippuen. –

www.peltikiinni.fi

Rännit kestää! myynti puh. 02 748 8850 25


Sisustus lähtee kankaista

T

änä vuonna juhlavuottaan viettävä sisustus-ja lahjatavaraliike Stellina Oy on ihastuttanut kankaillaan, tapeteillaan ja tuotteillaan sekä henkilökohtaisella palvelullaan jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Tuona aikana yrittäjä Maarit Kiiskinen on ehtinyt suunnitella vakioasiakkailleen lastenhuoneita, jotka on ajan myötä muutettu teini-ikäisille sopiviksi. Vaikka suuri osa asiakkaista on tuttuja jo vuosien takaa, myymälään tulee jatkuvasti myös uusia kasvoja. Stellinan ajattomat tuotteet ja hyvä palvelu kiehtovat kaiken ikäisiä, myös nuoret perheet ovat uusi asiakaskunta. Stellinan toiminta on aina perustunut asiakkaiden toiveiden kuuntelemiseen. Kiiskinen on vuosien varrella oppinut päättelemään päällepäin ihmisestä, minkä tyyppistä sisustusta ollaan etsimässä. Pienen konsultaation jälkeen asiakkaalle esitetään muutama kangasvaihtoehto, joiden joukosta yleensä löytyy se oma. – Joka kotiin sopii omanlainen kangas. Suomalaiset kodit ovat niin erilaisia, että se mikä käy yhdelle, ei ehkä käy toiselle, Kiiskinen kertoo. Suuresta kangasvalikoimasta löytyy niin klassista tyyliä kuin trendikkäitä kuosejakin. Laadusta ei tingitä. – Valitsen aina raikkaita ja kauniisti laskeutuvia kankaita, Kiiskinen sanoo. Tuotteet tehdään mittatilaustyönä asiakasta kuunnellen. Stellinan sisustuspalvelulla myös toimistot saavat uuden ilmeen. Tekstiilien lisäksi myymälästä löytyy sisustustavaroita, tapetteja ja kalusteita. Täyden palvelun Stellina palvelee asiakkaita Turun keskustassa Humalistonkadulla.

Lisätiedot sivulla 115

M

ismo Oy on sähköalan erikoisosaaja, joka tarjoaa sähköpalveluita aina suunnittelusta asennukseen ja huoltoon niin uudis- kuin saneerauskohteisiin. Laajan palvelurepertuaarin myötä asiakas saa kokonaisvaltaisia toimituksia, mutta Mismoon voi ottaa yhteyttä myös pelkän pistorasian asennusta varten. Yritys palvelee teollisuutta, liikekiinteistöjä ja yksityiskoteja Varsinais-Suomen lisäksi myös Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä. Yrityksen työnjohtaja ja sähköasentaja Petri Kielo kertoo, että kaikki alkaa tarkasta suunnittelusta, sillä hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Kielon mukaan sähkösuunnittelu lähtee aina asiakkaan tarpeista, joten on luonnollista teettää suunnitelmat yhdessä kunnioittaen asiakkaan toiveita. Ammattitaitoisen suunnittelijan avulla kodista tehdään toimiva pienintä yksityiskohtaa myöten. Hyvät sähköratkaisut ovat energiatehokkaita ja vaikuttavat myönteisesti asumismukavuuteen samalla kun ne nostavat asunnon arvoa. Mismo aloitti toimintansa vuonna 2003 ja sen palveluksessa on useampi alan ammattilainen, joiden jatkuva kouluttaminen on yrityksen sydänasia. Kokeneet työntekijät pidetään ajan hermolla sähköalan jatkuvassa kehityksessä, jolloin myös asiakkaille voidaan tarjota viimeisimpiä ratkaisuja ja yhä enemmän räätälöityjä palveluita.

Lisätiedot sivulla 114

Kokonaisvaltaisia sähkötoimituksia uusimmalla tekniikalla


Keittiö on kodin keskipiste, joka kokoaa perheen yhteen joka päivä. Jokaiselle se on kuitenkin yksilöllinen ja sen tulee myös täyttää käyttäjän vaatimukset. Turun Puustellin tehtaalta lähtee 8000 keittiötä vuosittain, joista yksikään ei ole toisensa kaltainen. Täältä saat täysin räätälöidyn ratkaisun, jonka kanssa viihdyt vuosia eteenpäin. HANNA VUORI TEKSTI  MADELEINE BERNER

”Keittiö on pitkäaikainen sijoitus, joka tulisi tehdä kunnolla”

P

uustellin toiminta perustuu kokonaisvaltaisiin keittiöratkaisuihin viimeiseen listaan asti. Asiakas saa yksilöllisen, ainutlaatuisen ja räätälöidyn keittiön asennusta sekä kodinkoneita myöten. Puustellin ammattilaiset hoitavat niin putki- kuin sähkötyöt, seinien sisäiset purut ja vanhojen poiskuljettamiset sekä kierrätykset. Lopputuloksen viimeistelee hyvin tehdyt pohjatyöt, lattiat sekä seinien maalaukset tai tapetoinnit. – Keittiö synnytetään uudelleen, kertoo Puustelli-yrittäjä Jarno Rantala samalla painottaen, että asiakas myös saa ostaa erillisiä kalusteita jos haluaa. – Keittiö on kuitenkin pitkäaikainen sijoitus, joka pitäisi asentaa kunnolla heti alusta, minkä takia palvelumme on erityisen haluttu.

Ainutlaatuisuus valttina – Tärkeintä on kuunnella, mitä asiakas haluaa. Vinkkinä voin kertoa, että keittiökauppaan tullessa kannattaa miettiä mikä toimii nykyisessä keittiössä ja mikä ei, me hoidamme loput, Rantala kertoo.

TURKU Puutarhakatu 19 B 20100 Turku 010 277 7339

Puustellin Harjavallan tehtaalta lähtevistä keittiöistä mikään ei ole toisensa kaltainen, joten kaikki saavat täysin räätälöidyn tuotteen. Kodinkoneista voi valita AEG:n, Rosenlewin, Siemensin tai Gaggenaun ja Tikkurilan värikartasta voi poimia satojen värien joukosta juuri sopivan vaihtoehdon.

Muotituulahduksia Euroopasta Rantalan mukaan Eurooppa, erityisesti Italia ja Saksa, ovat vahvoja edelläkävijöitä ja trendien luojia. Vaaleat, kiiltävät pinnat ovat pitkään olleet erityisen suosittuja, ja niiden vastapainoksi keittiöön on valittu harmaata tai tummaa keittiötasoa. Tällä hetkellä kuitenkin harmaat sävyt dominoivat sekä selkeät, luonnonmukaiset, ympäristöystävälliset puumateriaalit ja niiden kuulovärjäys. – Nykyään halutaan aitoja luonnontuotteita, joiden ominaisuudet pääsevät oikeuksiinsa. Tammi ja kotimainen koivu kuuluvat asiakkaiden suosikkeihin.

Yrityksen arvot keskiössä Nykypäivän asiakkaat osaavat haastaa palveluntarjoajaa, mikä Rantalan mielestä on hyvä asia. – Ihmiset ovat tietoisia asioista ja arvostavat yhä enemmän kierrätystä sekä vastuullisuutta. Ne ovat tärkeitä kysymyksiä, jotka on otettava huomioon pitkäjänteisessä työskentelyssä. Puustellille ympäristöystävällisyys ja vastuun kantaminen jokaisesta osa-alueesta on sydämen asia, Rantala kertoo. Yritys täyttääkin ympäristöystävällisyyden, jätteiden käsittelyn sekä kalusteiden kierrätyksen standardin. Laadukkaista ja ekologisista keittiöistä löytyy jokaisen hintaluokkaan kilpailukykyinen ja kustannustehokas ratkaisu. Kaikki voivat nyt myös toteuttaa oman unelmakeittiönsä Puustellin rahoituksen ja joustavan maksutavan avulla, joten vain 200 eurolla kuukaudessa voi päästä käsiksi kokonaisvaltaiseen keittiöremonttiin.

www.puustelli.com

RAISIO Itäniityntie 14 21280 Raisio 010 277 7398

27


L

iki kolmekymmentä vuotta Turun alueella palvellut Legioona Oy auttaa työntekijöitä ja yrityksiä löytämään toisensa. – Välitämme työvoimaa hyvin erilaisiin tehtäviin; toimistotyöhön, asiakaspalveluun, varastoihin, pakkaukseen ja kuljetukseen, luettelee yrityksen toimitusjohtaja Taina Lehtola. Koska suurin osa tehtävistä on helppoja perustöitä, ei legioonalaiseksi ryhtyminen vaadi aiempaa työkokemusta tai tiettyä tutkintoa. Tästä syystä vuokratyöfirman palkkalistoilla löytyykin runsain joukoin innokkaita nuoria ja opiskelijoita, jotka ovat valmiita myös lyhyempikestoisiin työsuhteisiin.

Vuokratyöfirma luottaa nuoriin osaajiin

www.legioona.fi 010 320 4181

Maailman vanhin painomenetelmä edelleen ylivoimaisesti paras Lisätiedot sivulla 114

Rakennusinsinööriksi kolmatta vuotta opiskeleva Maksim Susi on viihtynyt Legioonan palkkalistoilla pitkään ja päässyt kokeilemaan monenlaisia hommia. – Kaikki on sujunut oikein joustavasti, ja töitä olen saanut aina kun olen niitä pyytänyt, nuori mies kertoo. Lehtola kiittelee sekä Maksimia että muitakin legioonalaisia: – Luottamus toimii puolin ja toisin, sillä työntekijämme ovat fiksuja. He osaavat hommansa ja oppivat nopeasti uutta, hän toteaa. Opiskelijoiden tai vastavalmistuneiden palkkaamisesta voi olla yritykselle myös selkeitä etuja: – Esimerkiksi rakennustyömaille opiskelijoilla olisi varmasti paljon uusia ajatuksia tarjottavanaan, uskoo alaa itsekin opiskeleva Susi. Vuokratyöfirman arki on hektistä, sillä lisäkäsien tarve iskee yrityksissä usein yllättäen. Koska listoilta kuitenkin löytyy jo kattava joukko tuttuja osaajia, huolehtii Legioona Oy sopivat tekijät tehtäviin jopa seuraavaksi päiväksi. Tarvittaessa Lehtola kumppaneineen hoitaa yritysten puolesta myös rekrytointeja tilanteissa, joissa tarvitaan ammattilaisia pitkiin työsuhteisiin.

S

ilkkipaino on 2000 vuotta vanha, kiinalaisten keksimä painomenetelmä, joka edelleen 2000-luvulla toteutetaan samoin periaattein. Painomenetelmässä pinnan on oltava suora, mutta täysin tasaista pintaa ei kuitenkaan vaadita. Menetelmää voi käyttää hyvin monipuolisesti erilaisilla materiaaleilla, kuten tekstiileillä, puulla, paperilla, metalleilla, lasilla ja muovilla. Silkkipainolla on mahdollista luoda paksuja, peittäviä ja kestäviä väripintoja, joihin muut painomenetelmät eivät kykene. Näin ollen se on ylivoimaisesti paras vaihtoehto esimerkiksi teollisuuden tuotteisiin, jotka vaativat kestävyyttä paitsi materiaalilta myös painojäljeltä. Seriman Oy aloitti toimintansa 25 vuotta sitten päätuotantomuotonaan silkkipaino. Digitekniikan myötä tuotevalikoima on laajentunut huomattavasti mm. suurkuvatulostamiseen. Silkkipaino edustaa edelleen painotalon päätoimintaa, mutta sitä täydentävät myös tampo- ja offset -paino. Seriman Oy:n monipuolinen konekanta mahdollistaa hyvinkin vaihtelevien tuotteiden valmistuksen, ravintolan ruokalistasta valokylttiin. Asiakaskunta koostuu eri alojen yrityksistä, joten olet todennäköisesti joskus törmännyt Serimanin työnjälkeen ollessasi kampaajalla, ravintolassa tai muuten liikkuessasi ulkona. Toimitusjohtaja Timo Mannonen osti liiketoiminnan viime vuoden lopussa vietettyään kymmenen vuotta talossa erilaisissa tehtävissä. Hän arvostaa painotalon pitkiä perinteitä ja vahvaa ammattitaitoa, joiden avulla siitä on tullut painotuotteiden luottotoimittaja. Kokenut henkilökunta osaa auttaa asiakkaita erilaisissa tarpeissa ja hyvä konekanta mahdollistaa myös suurempien määrien toimituksen määräajassa.

28


HANNA VUORI TEKSTI  HENNA KERÄNEN

KALUSTEET VAIKUTTAVAT MONEEN Ei ole aivan sama, miten toimitilansa kalustaa. Oikein räätälöidyillä ratkaisuilla työpaikasta voidaan rakentaa viihtyisä paikka, jolloin myös työntekijät yltävät parhaisiin tuloksiin.

S

uomessa toimiva myyntiyhtiö EFG Toimistokalusteet on osa suurta pohjoiseurooppalaista EFG konsernia. Yritys mahdollistaa asiakkailleen laajojen ja monipuolisten kokonaisratkaisujen toteuttamisen turvautumalla useisiin eurooppalaisiin alihankkijoihin, jotka omalta osaltaan ovat alansa huippuja. Kalusteiden ohella EFG tarjoaa myös asiantuntevaa palvelua ja suunnitteluapua oikeiden ratkaisuiden löytämiseksi.

Palvelua ja räätälöintiä Toimistokalusteiden valinta ei ole pikku juttu, sillä prosessissa on tärkeää huomioida niin ergonomia, yrityksissä käytettävä teknologia kuin oikeiden tilaratkaisuiden ja kalustuksen mahdollistama työtehokin. Kaiken tämän suunnittelussa EFG haluaa auttaa asiakkaitaan parhaalla mahdollisella tavalla. Palvelun ohella toinen

yrityksen valttikorteista liittyy tuotteiden muokattavuuteen. – Tuotteiden räätälöinti on osa jokapäiväistä toimintaamme. Se on keskustelua suunnittelijan kanssa, jotta löydämme kompromissin, joka täyttää sekä kalusteille asetetut toiveet että turvallisuusvaatimukset, kertoo EFG Toimistokalusteiden toimitusjohtaja Tapio Heikkilä. EFG on toiminut menestyksekkäästi monissa haastavissa projekteissa, joista viimeisimpinä mainittakoon mm. Visman pääkonttorin ja Asianajotoimisto Boreniuksen kalustaminen. Myös Lääkärikeskus Aavan kanssa EFG on tehnyt yhteistyötä ja rakentanut valmiin konseptin, joka on kopioitavissa Aavan lääkäriasemille ympäri Suomen.

Viihtyvyyttä ja työtehoa

usein yllättävänkin paljon tunteita, eikä organisaatioista silti aina löydy henkilöä, joka olisi vastuussa kalustamiseen liittyvistä päätöksistä. Eriäviä näkemyksiä synnyttää myös suomalaista työkulttuuria ravistava muutos, jolla haetaan yhä tehokkaampia neliöitä siirtymällä omista työhuoneista yhä avoimempiin tiloihin. – Kun kaikilla on omat mielipiteensä, täytyy keskustelulle ja päätöksenteolle varata riittävästi aikaa, Heikkilä tietää. Hän kuitenkin toivoo, että organisaatiot näkisivät uudenlaiset ratkaisut uhan sijasta myös mahdollisuutena. – Kalusteilla ja niiden sijoittelulla voidaan myös lisätä työviihtyvyyttä ja jopa parantaa yrityksen sisäistä kulttuuria, mies muistuttaa. Ajatuksella kalustetut toimitilat kertovat heti mahdollisille vierailijoillekin, että tässä yrityksessä pidetään huolta työntekijöistä ja panostetaan viihtyvyyteen.

Sisustaminen herättää työyhteisöissä

29


S

omeron Laatta-asennus Oy:n toimesta syntyy vuosittain noin 5000–10 000m² valmista laatoitusta. Määrä voi kuulostaa hurjalta viiden henkilön voimin pyörivälle yritykselle, mutta kokeneissa käsissä homma sujuu jo sukkelasti ja varmasti. – Tavoitteenamme on aina laatu ja kiireaikaan pystymme myös joustamaan, jotta työmaat pysyisivät aikataulussa, kertoo toimitusjohtaja Marko Launonen. Someroa kotipaikkanaan pitävän yrityksen asiakaskunta tulee suurimmalta osin pääkaupunkiseudulta. Yritys on luottokumppani monelle isolle urakoitsijalle, kuten Lujatalo Oy:lle, joka on toiminut Someron Laatta-asennuksen päätyöllistäjänä jo vuosia. – Yhteistyömme pelaa molemminpuolisen luottamuksen ansiosta, Launonen kiittelee. – He tietävät mitä saavat luottaessaan laatoituksen meidän käsiimme ja meille puolestaan on riittänyt Lujatalolta töitä aina tasaiseen tahtiin.

Laadukasta laatoitusta Lisätiedot sivulla 114

Suurin osa Someron Laatta-asennuksen urakoista liittyy uudistuotantoon. Pienimmät kohteet kattavat 10–15 asuntoa, suurimmat jopa 200. Mieleenpainuvimpia projekteja ovat ne hieman haastavammat, kuten juuri Helsingin Arabianrannassa valmistunut Berliininpiha: – Tuttu mestari soitti meille jo pari vuotta sitten ja kertoi, että 70 asunnon kohteeseen olisi tulossa hieman erikoisempi laattaratkaisu. Epäilimme aluksi miten homma sujuu, mutta nyt hieno kohde on kuitenkin valmis, Launonen kertoo. Laattojen muuttuessa koko ajan yhä suuremmaksi ja siten haastavimmiksi asentaa, korostuu myös pohjatöiden merkitys entisestään – Kun seinät ovat suorassa ja lattian kaadot kohdillaan, on meidänkin työmme helpompaa ja laadukas lopputulos taattu, Launonen muistuttaa.

P

aula Tiittanen ryhtyi pihasuunnittelijaksi ja -konsultiksi vuonna 2005 ideoimalla upeita pihoja ja käytännöllisiä ratkaisuja asiakkailleen. Viisi vuotta sitten hän kuitenkin laajensi yritystoimintaansa myös rakentamisen puolelle ja ryhtyi toteuttamaan pihoja suunnitelmiensa pohjalta. Nyt Pihamestarit Tiittasen asiakkaat saavat pihan suunnittelun ja toteutuksen samalta luukulta, kätevästi ja luotettavasti.

Panosta itsesi näköiseen pihaan

Yhdelle pihalle ei ole vain yhtä ratkaisua, ja siksi se voidaan suunnitella räätälöidysti omistajan sen hetkisiin käyttötarpeisiin sopivaksi. Jokainen suunnittelu alkaa asukkaan tarpeiden kartoittamisesta: onko lapsia, halutaanko talo myydä, mikä on budjetti jne. Tiittanen käyttää mielellään luonnonkiviä säilyttääkseen pihan luonnonmukaisuuden, ja nauttii kauniiden muotojen luomisesta esimerkiksi istutuksilla ja kivipuroilla. Jokainen kohde on kuitenkin erilainen sekä jokainen asiakas uniikki, ja pihasta on saatava asiakkaan näköinen. – Pihan tunnelman täytyy vastata asiakkaan olemusta, jotta hän varmasti viihtyy siellä, Tiittanen tarkentaa. Tiittasen mukaan tärkeä osa työtä on avoin vuorovaikutus asiakkaan kanssa. – Suunnittelun aikana kannattaa nostaa kaikki toiveensa pöydälle, vaikka niitä ei juuri sillä hetkellä pysty toteuttamaankaan. Näin voin suunnittelussa ottaa huomioon, että pihaan mahdollisesti muutamien vuosien päästä tulee lisävarustelua. Jos tulevaisuuden haaveena on oma uima-allas, voin suunnittelussa varata oman paikan sille ilman että sen huomaa alustavassa kokonaisuudessa.

Lisätiedot sivulla 114

30

Kuva: Pihamestarit Tiittanen


Jätevesijärjestelmän kahden H:n sääntö

K

un suunnittelet jätevesijärjestelmää vapaa-ajanasuntoosi, kannattaa sinun olla yhteydessä ammattilaiseen, joka osaa neuvoa käytännön asioissa ja toteuttaa tarpeitasi vastaavan kokonaisuuden. Suomen Pihakaivo Oy pyrkii toiminnassaan luomaan helppohoitoisia ja pitkäikäisiä ratkaisuja mahdollisimman tehokkaasti, jotta voit nauttia toimivasta järjestelmästä jopa vuoden ympäri. Vapaa-ajanasunnon jätevesijärjestelmä riippuu pitkälti asunnon käyttötarkoituksesta, joten asiakkaan tulisi aivan ensimmäiseksi määritellä miten suuri vedenkäyttö tulee olemaan. – Asiakkaan tulee vastata kolmeen keskeiseen kysymykseen: pärjätäänkö kantovesillä, tuleeko asuntoon suihku ja onko asunto ympärivuotisessa käytössä, yrittäjä Juhani Rinne kertoo. Kun asiakas tietää mitä hän haluaa, järjestelmää voi ryhtyä suunnittelemaan. Osakas Mika Ruohonen painottaakin suunnittelua keskeisenä osana projektia. – Se on kaiken A ja O. On tärkeää, että ammattilainen käy tutustumassa tonttiin, sillä hyvä suunnitelma säästää projektin jatkossa aikaa ja rahaa. Sen lisäksi ammattilainen osaa neuvoa asiakasta, ja kertoa mikä järjestelmä soveltuu parhaiten tonttiin ja tarpeisiin nähden.

Lisätiedot sivulla 114

Lämpöpumput helposti ja luotettavasti

Rinne ja Ruohonen ovat todenneet, että asiakkaat suosivat helppohoitoisia ja ympärivuotisia järjestelmiä, joten he ovat aktiivisesti osallistuneet tuotekehittelyyn voidakseen tarjota asiakkailleen kahden H:n järjestelmää: huoletonta ja huokeaa. Jos esimerkiksi vapaaajanasuntoon halutaan wc, on kaksoisviemäröinti sopiva ratkaisu, jolloin wc- ja pesuvedet viemäröidään erikseen. Wc-vedet johdetaan umpisäiliöön ja harmaat vedet maasuodatukseen, jolloin maaperään imeytyy vähemmän lika-aineita ja umpisäiliön tyhjennyskustannukset pienenevät. Lopputuloksena on helppokäyttöinen jäteveden puhdistusjärjestelmä.

K

esän tullen ilmalämpöpumput ja muut viilennyslaitteet tulevat taas ajankohtaisiksi. Laitteen hankinnassa kannattaa kuitenkin olla ajoissa liikkeellä, sillä asennuksineen kaikkineen laite saattaa olla toiminnassa vasta 2–3 viikkoa päätöksenteosta. – Viilennyslaite kannattaa hankkia etukäteen. Ilmalämpö- ja ilmavesilämpöpumput ovat energiatehokkaita, ne sopivat vanhoihin taloihin, missä on suora sähkö- tai öljylämmitys, kertoo Vilart Teemu Heinonen Oy:n toimitusjohtaja Teemu Heinonen. Yritys myy ja asentaa erilaisia lämpöpumppuja laajalla alueella Varsinais- ja Etelä-Suomessa niin yksityisille kuin teollisuuskiinteistöillekin. Jotta viilennyslaitteesta saadaan kaikki mahdollinen hyöty irti, on sen oltava oikein mitoitettu ja asennettu. Heinonen kannustaakin kiinnittämään huomiota luotettavan toimijan valitsemiseen: – Yrityksellä tulee olla vastuuvakuutukset kunnossa. Lisäksi jokaisella asentajalla täytyy olla henkilökohtaiset kylmäaineluvat. Tiedot voi tarkistaa Tukesin sivuilta, Heinonen muistuttaa. Lisäksi Vilartin kaltaisissa täyden palvelun liikkeissä mahdolliset ongelmatilanteet ovat helposti hoidettavissa ja varaosat löytyvät nopeasti.

Yritys myy ja valmistaa mittojen mukaan myös kylmäkontteja ja tekee esimerkiksi autojen ilmastointihuoltoa. Yrityksen kylmäkontteja löytyy niin maatiloilta kuin torikauppiailta ja kesällä myös mm. Pori Jazzeilta. Kontteja on mahdollista myös vuokrata. Pian kymmenen vuotta alalla ollut Vilart Teemu Heinonen Oy on kokenut ja luotettava kylmäalan toimija, joka on saanut kehuja erityisesti hyvästä työnjäljestään ja luotettavuudestaan. – Meillä aikataulut pitävät. Lisäksi olemme pieni yritys, joten langat pysyvät hyvin käsissä!

Lisätiedot sivulla 114

31


KONTEISTA

M

iltä kuulostaisi konteista valmistettu kesämökki, sauna tai koulu? Täysin mahdolliselta, mikäli Suomen Varastokontti Oy:stä kysytään, sillä heillä on kokemusta niistä kaikista. Kuten myös perinteisemmistäkin konttiratkaisuista mm. työmaan taukotiloina käytettynä. – Myymme ja vuokraamme peruskontteja, mutta valmistamme myös asiakkaan toiveiden mukaisesti räätälöityjä ratkaisuja. Lisäksi toimintamme kattaa erilaiset vaihtolavat ja perävaunujen korjaustyöt, luettelee yrityksessä työskentelevä Päivi Rahunen.

on moneksi

Somerolla toimiva Suomen Varastokontti Oy työllistää tällä hetkellä reilu kymmenen työntekijää ja on ylpeä siitä, että mukaan mahtuu myös kansainvälisiä osaajia. Suurin osa asiakkaista on Etelä-Suomen alueella vaikuttavia teollisuuden ja rakennusalan yrityksiä tai julkisia toimijoita, mutta toki kontit kiinnostavat myös yksityistä kuluttajaa esimerkiksi varastotilana. Perustyömaatiloja on saatavilla yleensä heti suoraan varastosta, mutta mikäli havittelee yhtään räätälöidympää ratkaisua, on liikkeellä syytä olla jo hyvissä ajoin. – Muutostöihin menee tavallisesti 4-6 viikkoa, Rahunen kertoo. Suomen Varastokontti Oy on tunnettu joustavasta palvelustaan, joka toimii 24/7 periaatteella sen ansiosta, että omistaja Henri Seppälä asuu aivan yrityksensä pihapiirissä. Kuten sanottua, kontit taipuvat moneen, ja jos investointi tuntuu kerralla liian suurelta, tarjoaa Suomen Varastokontti Oy asiakkailleen myös rahoituspalvelua. Valmiit kontit toimitetaan asiakkaille joko yrityksen omalla kalustolla tai yhteistyökumppaneiden avustuksella.

myynti@varastokontti.fi

0400 120 827 0400 120 822

”Pienestä potkua löytyy” K

esän tullessa kylmälaitteet saavat yhä enemmän huomiota ja tänä vuonna kannattaa suunnata katseet Mestarikylmä Oy:n suuntaan. Kylmämestarin tittelillä toimiva Antti Sieppi sai ensikosketuksen alalle jo alle 10-vuotiaana isänsä yrityksessä ja kylmäalan töitä hän on täyspäiväisesti tehnyt jo 15vuotta. Oman yrityksen Sieppi perusti vuonna 2008.

Sieppi korostaa samalla vahvasti koulutusta, kokemusta ja yhteistyötä tukkureiden kanssa. – Käyn aktiivisesti tukkureiden luona koulutuksessa, joissa koulutuksia pitävät myös komponenttivalmistajien edustajat. Suomen suunnittelijoiden konkarit tiedottavat siellä uusista toiminnoista ja tavoista. Tiiviin yhteistyön myötä on myös mahdollista suunnitella kohteita tehtaiden kanssa. Näin ollen ihmisten tulisi rohkeasti myös kysellä pienten toimijoiden palveluita, teemme työt huolellisesti ja tunnollisesti sovitussa ajassa.

Pienyrittäjänä saa taistella omasta paikastaan markkinoilla, sillä ennakkoluulot pientä yritystä kohtaan ovat edelleen näkyvät. Sieppi kertoo taistelevansa mielikuvia vastaan, joiden mukaan suuri työ ei välttämättä sovi pienelle toimijalle. – Vuonna 2013 teimme Turussa kahden miehen voimin opetusravintola Alabaman keittiölaitteiden saneerauksen, johon kuului 35 kylmähuonetta, 4 pakastehuonetta sekä niiden 6 kompressoria. Siepin mukaan pienellä toimijalla on monia etuja suureen verrattuna, esimerkiksi joustavuus ja asiakaspalvelu näkyvät aivan eri tavalla pienessä yrityksessä. – Suurten liikkeiden myyjät ovat harvemmin itse laitteen asentajia, vaan pyrkivät tekemään kauppaa. Minun tapauksessa asiakas on tekemisissä yhden ainoan yhteyshenkilön kanssa, joka takaa laadukkaan tuotteen ja erinomaisen asennuksen. Asiakas saa myös joustavaa palvelua ja innovatiivisen toimijan. Kyllä pienestä potkua löytyy. 32

Lisätiedot sivulla 116


Paloturvallisuus on kaikkien yhteinen asia Tarkoista säännöksistä ja lisääntyvästä suunnitelmallisuudesta huolimatta jokaisen meistä olisi hyvä pohtia, miten voisi omalta osaltaan parantaa turvallisuutta sekä kotonaan että työpaikallaan. TIINA VIKBERG  TEKSTI  HENNA KERÄNEN

T

änä vuonna 30 vuotta täyttävä Palokatkomiehet Oy toimii valtakunnallisesti tärkeällä alalla. Toiminnan pääpaino on palokatkoissa, eli kiinteistöjen osastoivien rakenteiden läpivientien tiivistämisessä vastaamaan niille asetettua paloluokkaa. – Esimerkiksi asuinkerrostaloissa osastoivien rakenteiden – seinien, katon ja lattioiden, tulee kestää tulipalon syttyessä tunnin verran ilman että palo- ja savukaasut leviävät huoneistoon tai sieltä pois, kertoo Ora Meckelburg. Palokatkosuunnittelun ja –asennusten lisäksi Palokatkomiehet toteuttavat kantavien rakenteiden palosuojaustöitä. Heidän toimintaansa kuuluu myös vanhojen kiinteistöjen kokonaisvaltainen paloturvallisuuden suunnittelu, asennustyöt ja kunnossapito käsittäen erilaiset paloturvajärjestelmät mm. savunpoistolaitteistot, palovaroitin- ja turva-/merkkivalojärjestelmät ja alkusammutuskalusto.

Tärkeintä on tiedostaa riskit Keinoja paloturvallisuuden omaehtoiseen lisäämiseen vanhoissakin taloyhtiöissä kyllä löytyy, kunhan asukkaat vain tiedostavat mahdolliset riskit. – Usein kyse on aivan tavallisista arjen pienistä asioista. On hyvä miettiä esimerkiksi sitä, ovatko kaikki varapoistumistiet kunnossa tai löytyykö jokaisesta huoneistosta riittävä määrä palovaroittimia, Meckelburg neuvoo. Myös pelastumissuunnitelmiin tutustuminen on hyvä tapa lisätä tietoisuutta. – Tärkeintä on ymmärtää, että turvallisuudesta huolehtiminen kuuluu meille kaikille, mistä hyvänä esimerkkinä on lisääntyvä omavalvonta, Meckelburg muistuttaa.

Suunnitelmallisuus lisääntyy Rakennusliikkeille palveluna tarjottava palokatkosuunnittelu on koko ajan kasvava osa-alue. Suunnittelun tärkeyteen on herätty vasta aivan hiljattain, mutta nyt sen hoitaminen on joissain tapauksissa kirjattu jopa ehtona rakennuslupaan. Meckelburg pitää tarkentuvia säännöksiä ja lisääntyvää suunnitelmallisuutta kaikin puolin hyvänä asiana paloturvallisuuden kannalta, etenkin rakentamisen parissa toimittaessa. – Huolelliset suunnitelmat tällä tärkeällä osa-alueella parantavat rakentamisen laatua. Parhaimmillaan myös kustannukset pienenevät, kun samaa asiaa ei jouduta suunnittelemaan/toteuttamaan monta kertaa, hän toteaa. Suunnitelmallisuuden ohella ajankohtaisia ovat myös erilaiset sammutusjärjestelmät, jotka investointikustannuksistaan huolimatta nostavat merkittävästi kiinteistön paloturvallisuuden tasoa.

Vanhojen kerrostalojen ongelmat Oman ongelma-alueensa muodostavat kuitenkin edelleen vanhat kerrostalot, joiden kohdalla kaikkien uusien säännösten soveltaminen ei ole aina mahdollista. Samaan aikaan saamme kuitenkin valitettavasti kuulla ihmishenkiäkin vaatineista kerrostalopaloista. – Yhden ongelman muodostavat vanhemmissa lähiökerrostaloissa porrashuoneeseen johtavat kaksiosaiset huoneisto-ovet. Niiden palotekninen toimivuus (tiiveys) saattaa olla puutteellinen. Jos palo syttyy huoneiston sisällä, voi se varsin nopeasti synnyttää ylipaineen, mikä puolestaan vaikeuttaa asunnon sisälle päin avautuvan välioven kautta pelastautumista ja sammutustyötä, Meckelburg kertoo. Lisäksi osastoivien rakenteiden läpiviennit, jotka usein sijaitsevat rakenteiden takana piilossa, muodostavat tiivistämättöminä reitin savukaasuille.

Kaapeliläpivienti tiivistämättä, palokatko tekemättä

Asuinkerrostalon savunpoistoikkuna

Alkusammutuskalusto

Kaapeliläpivienti osastoivassa rakenteessa auki

Turvaa tulta vastaan Kauttamme saat • paloturvallisuuden turvallisuuskartoitukset ja -suunnitelmat • nopean ja kustannustehokkaan asennuspalvelun • asiantuntijapalvelut • konsultoinnin ja koulutuksen • laadukkaat palokatko- ja palosuojaustuotteet Puh. 010 836 3500 info@palokatkomiehet.fi palokatkomiehet.fi

Kuninkaantammenkierto 3

00430 Helsinki Teollisuuskatu 12 21600 Parainen

33


Viljelijän luottokumppani – sukupolvesta toiseen Arskametalli Oy

Kolmannessa polvessa toimivassa perheyrityksessä kunnioitetaan vuosien aikana tehtyä työtä ja katsotaan luottavaisin mielin myös tulevaan.

Arskametalli Oy:n toiminnan juuret ulottuvat aina vuoteen 1959 saakka, jolloin yrityksen nykyisen toimitusjohtajan, Janne Käkösen isoisä aloitti viljakuivureiden teollisen tuotannon. Vuosien varrella yritys on kasvanut, tilat laajentuneet ja tuotevalikoima monipuolistunut. – Nykyään valmistamme mm. viljan käsittelylaitteita, kuivureita, elevaattoreita ja siiloja, Käkönen luettelee. Vaikka toiminnan pääpaino on Suomessa, löytyy Arskametallilta oma konttori myös Virossa, josta hoidetaan tuotteiden myynti Venäjälle ja Baltiaan. SANNA LEHTOSAARI   TEKSTI  HENNA KERÄNEN

– Automatiikka on lisääntynyt meidänkin myymissämme koneissa huomattavasti

34

Helpotusta isäntien arkeen Viljelijät ovat nykyään yhä valveutuneempia ja osaavat vaatia koneiltaan paljon. Tähän vaatimukseen Arskametallilla on myös haluttu vastata tuottamalla laitteita, jotka helpottavat mahdollisimman paljon maatilojen isäntien töitä. – Automatiikka on lisääntynyt meidänkin myymissämme koneissa huomattavasti, Käkönen kertoo. Suosituksi on noussut esimerkiksi nk. tuplakuivuri, jossa on kaksi suurin piirtein samankokoista koneistoa, joista toinen kuivaa viljaa ja toinen jäähdyttää. Arskametallin valmistamat koneet on tarkoitettu kestämään kauan, jopa kolmekymmentä vuotta. Nykyaikana laitteisto on myös kohtuullisen huoltovapaata, joten pienet viilaukset onnistuvat usein viljelijöiltä itseltäänkin. – Toki mekin autamme aina kun aikaa vain löytyy, Käkönen lupaa.

Bioenergia valtaa alaa Bioenergia on päivän sana myös viljan käsittelyyn tarkoitetussa koneistossa. Jo kymmenen vuoden ajan Arskametalli on tarjonnut öljyuunin lisälämmöksi yhdistettävää, bioenergialla toimivaa etu-uunia, joka on edelleen oiva ostos saneerauskohteisiin. Uudispuolelle kustannustehokkain vaihtoehto sen sijaan lienee Ecoheater, jossa tulipesä ja lämmönvahdin on yhdistetty yhdeksi kokonaisuudeksi. Vaikka Arskametalli valmistaakin tiettyjä perusmalleja, voidaan moduuleista koota aina myös asiakkaan toiveita vastaava, täysin räätälöity kokonaisuus.

Menestyksen avaimet Kaikinpuolinen joustavuus ja ketteryys ovat Arskametallin valttikortteja. Muut edellytykset menestymiseen ovat kuitenkin peräisin jo vuosien takaa: – On ollut helppo siirtyä johtamaan yritystä, jolla on isoisäni ja isäni ansiosta ollut jo ennestään vahva kassa ja leveät hartiat, Käkönen pohdiskelee. Perheyrityksessä kaikki puhaltavat yhä edelleen

yhteen hiileen, sillä hommaan ja vastuuseen on kasvettu pienestä pitäen. Tehtaalla työskentelee tälläkin hetkellä jo kaksi Käkösen veljenlasta sekä siskon poika oppisopimuksella ja lisäksi siskon mies työjohdossa, Janne toivoo myös omien pienokaistensa jatkavan jonain päivänä hänen jalanjäljissään. – Pitäisi ehkä alkaa lukea heille iltasaduksi kuivurin käyttöoppaita, iloinen yrittäjä naurahtaa.

Me palvelemme Sinua kuivuri- ja kuivausasioissa. Suunnitellaan yhdessä Sinun tarpeisiisi sopiva kuivausratkaisu!

Arskametalli Oy Saarentaantie 33 31400 Somero

www.arskametalli.fi puh. +358 2 748 9700 posti@arskametalli.fi


R

uskolainen kiinnitystarvikevalmistaja Sormat Oy on alansa johtavin toimija Pohjoismaissa. Yrityksen valikoimasta löytyy kaikkea rakennuskiinnittämiseen liittyvää, aina pienistä muovitulpista suurempiin ankkureihin. Jos standardi-kokoluokista ei löydy sopivaa kiinnikettä, yrityksen joustava ja ammattitaitoinen miehitys valmistaa tarvittaessa tuotteita myös räätälöidysti. – Pienenä yrityksenä pystymme vastaamaan asiakkaiden toiveisiin ja reagoimaan nopeasti. Vaikka tukkurit hoitavat tuotteidemme myynnin, meiltä voi tulla kysymään jos jokin askarruttaa, kannustaa toimitusjohtaja Ismo Laitakari.

Suomalaiset kiinnitystarvikkeet vetävät maailmalla

Koska kohteet saattavat olla hyvinkin suuria, kiinnitystarvikkeiden turvallisuuden täytyy olla huippuluokkaa. Sormatin tuotteet täyttävätkin kaikki EU-lainsäädännön asettamat turvallisuusvaatimukset. Yrityksen suuria voima-ankkureita on käytetty mm. voimalaitosten teräsrakenteissa ja kohta myös Shangain Disneylandin laitteissa. – Teemme jatkuvaa kehitystyötä, että pysyisimme ajan hermolla. Tänä vuonna saamme esim. päätuotteillemme seismiset hyväksynnät, jotta ne vastaavat Välimeren maiden tiukentuneita rakennusvaatimuksia, Laitakari selostaa. Vaikka Sormat Oy:n päämarkkina-alue Venäjä elää tällä hetkellä epävakaita aikoja, on yritykselle avautunut tilanteen myötä uusia mahdollisuuksia. Yritys on perustanut myyntiyhtiön Kiinaan, missä se pääsee osallistumaan mm. nopeasti laajenevaan luotijuna hankkeeseen. Jalansijaa on saatu myös Saksan markkinoilla. Tulevaisuudessa Sormat pyrkiikin kokonaismyynnin kasvattamisen lisäksi satsaamaan juuri Keski-Euroopan ja Aasian markkinoihin. Laitakari muistuttaa, että viennin onnistumiseen vaikuttaa oleellisesti tuotteen toimivuus Suomen markkinoilla: – Jotta Suomi saataisiin kasvuun, tulisi Suomessa valmistettuja tuotteita suosia. Se tukee myös vientiä!

Löydä oma energiakourasi Biojack Oy:n metsäenergian korjuuseen erikoistuneet tuotteet ovat tällä hetkellä kovassa huudossa niin Suomessa kuin Euroopassakin. Vaikka yritys on toiminut vain viitisen vuotta, ovat sen juuret pidemmällä. Toiminnan taustalla on nimittäin 1970-luvun lopulla perustettu Nummek Oy, joka alkoi kehittää Biojack-tuoteperhettä 2000luvun puolivälissä. Biojack-tuotteet valmistetaan alusta loppuun saakka yrityksen toimitiloissa Perniössä. Biojackin energiapuukourat erottuvat muista kilpailevista tuotteista yksinkertaisuudellaan ja monipuolisuudellaan. Kourat käyvät moniin alustoihin, kuten traktoreihin, mönkijöihin, maatilakuormaimiin, kaivureihin, ajokoneisiin ja harvestereihin. Tuotetta löytyy viidessä eri koossa, aina harrastekourasta isompiin malleihin. Yksi tuotteen selkeimmistä eduista on ehdottomasti sen eri osien yhdisteltävyys. Käyttäjä voi itse räätälöidä omiin tarpeisiinsa sopivan kouran yhdistelemällä erilaisia moduleita toisiinsa. Näin tuotetta pystyy tarpeen vaatiessa myös päivittämään ja kehittämään. – Energiapuukouran idea on lähtenyt markkinatarpeesta. Tuotekehittelymme on aina asiakaslähtöistä, ja siihen panostamme jatkossakin, kertoo toimitusjohtaja Janne Asikainen.

Biojack 400S –sahakoura Veitsikatkaisulla toimivien energiakourien lisäksi Biojackin valikoimasta löytyvät mm. ketjusahakatkaisulla toimivat kaatokourat, harvesteripää ja kuormauskourat. Energiapuukouria ja muita Biojackin tuotteita myyvät kymmenet jälleenmyyjät ympäri Suomen ja Euroopan.

35


Rakentamisen moniosaaja V

iitisen vuotta toiminut Rakennus Hellberg ei ole koskaan rajoittunut pelkästään yhteen rakentamisen osa-alueeseen, vaan on hoitanut ammattitaidolla urakan kuin urakan. – Taitoa ja kokemusta löytyy monesta; talojen rungoista tapetointiin ja laatoitukseen, omakotitalojen saneerauksista pieneen pintaremontointiin, kertoo yrittäjä Kalle Hellberg. Ainoastaan sähkö- ja putkityöt yritys jättää suosiolla muille ammattilaisille. Tällä hetkellä rakennusliike urakoi Turun Koulukadulla sijaitsevan, 1800-luvun lopulla rakennetun puutalon saneerauksen parissa. Kolmikerroksisesta rakennuksesta ei juuri suoraa kulmaa löydy, joten haastetta hommassa riittää. Lopputuloksesta voi kuitenkin odottaa hienoa, sillä täysin remontoidussa rakennuksessa tulevat yhdistymään niin uudet ajanmukaiset pinnat kuin huikea 3,3 metrin huonekorkeuskin. Yksi Rakennus Hellbergin toiminnan erikoisalueista on kylpyhuoneremontit, joihin ihmiset nykyään panostavat yhä enemmän. – Remontointi kannattaakin, koska sillä tavoin voidaan säästyä turhilta vesivahingoilta, mutta myös parantaa asumismukavuutta tai nostaa myytävän asunnon arvoa, yrittäjä luettelee. Remonttia harkitessa on hyvä muistaa kotitalousvähennys, jonka avulla saatetaan saada korvatuksi merkittäväkin osa työn aiheuttamista kuluista. Jotkut taloyhtiöt puolestaan ovat valmiita osallistumaan myös tarkoin valvotun vesieristyksen kustannuksiin moitteettoman lopputuloksen takaamiseksi. Tärkeintä remonttia suunnitellessa on kuitenkin varata sille riittävästi aikaa.

Lisätiedot sivulla 116

Upeat mosaiikit Pohjoismaiden suurimmasta varastosta

NW

Audek Oy on mosaiikkituotteiden erikoisosaaja, joka johtaa agentuuriliikettä sekä maahantuonti- ja tukkutoimintaa Pohjoismaissa. Yrityksen tehtävänä on etsiä ja myydä upeita mosaiikkituotteita sekä keraamisia ja lasisia laattoja agentuuripohjalla suurille pohjoismaisille maahantuojille. Suomessa Kesko on suuri yhteistyökumppani, joka on luottanut Nylundien osaamiseen jo vuosia. – Tehtävämme on edustaa ja markkinoida tehtaiden tuotteita merkittäville maahantuojille. Samalla tuomme palautteen kentältä tehtaille, sillä valmistajalle on ensiarvoisen tärkeää tietää mitä markkinoilla halutaan, perustaja Ulf Nylund kertoo. Yritys on Pohjoismaiden suurin mosaiikkia varastoiva tukkuri ja pitää yllä Suomen laajinta mosaiikkivalikoimaa, NWA Mosaics. Toiminta perustuu nopeaan palveluun, joten kaikki tuotteet ovat heti saatavissa NW Audekin varastosta. Sen ylläpito vaatii suurta panostusta, ja Nylund pyrkiikin uudistamaan valikoimaa noin vuoden välein. Valikoima on tosiaan henkeäsalpaava; metalli-, lasi- ja luonnonkivimosaiikkeja eri väreissä ja sävyissä. Tuotteet nähdessä mielikuvitus alkaa laukata ja omia kylpyhuonepintoja ryhtyy vaistomaisesti suunnittelemaan uusiksi. Nylundin poika Henry Nylund kertoo valkoisen lasikivimosaiikin olevan eniten myydyin tuote, mikä on ymmärrettävää sillä se on upean näköinen. Kauniin pintamateriaalin löytäessään asiakas kuitenkin automaattisesti ajattelee hintaa, mikä Nylundien mielestä ei ole paras tapa valita materiaaleja kymmeniksi vuosiksi eteenpäin. – Itse pintamateriaali on kustannuksellisesti vain pieni osuus remontista, joten kannattaa ehdottomasti valita se tuote, mikä aidosti miellyttää silmää, Ulf toteaa. – Kylpyhuone on kuitenkin se tila, missä aloitat ja päätät päiväsi, joten valitse rohkeasti mieleisesi materiaalit sinne, Henry täydentää.

”Toiminta perustuu nopeaan palveluun, joten kaikki tuotteet ovat heti saatavissa NW Audekin varastosta.” 36

www.nwamosaics.fi

puh. 0400 956 266


”Siistimpää ja ronskimpaa puusepäntyötä” Säädä kotisi toimintoja vaikka toiselta puolelta maailmaa

S

ähköasennusliike Turun Sähköasentaja.net Oy on perinteisten sähköasennustöiden lisäksi erikoistunut KNX-väylätekniikalla toteutettuihin taloautomaatioratkaisuihin, joita yritys suunnittelee, ohjelmoi ja toteuttaa niin uudis- kuin saneerauskohteissa. Tällä hetkellä työn alla on muun muossa saneeraus Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymälle, jossa Sähköasentaja.net suunnittelee ja ohjelmoi noin 50 hehtaarin alueelle sijoittuvan leirikeskuksen KNX-järjestelmän.

KNX-väylätekniikka on valmistajasta riippumaton järjestelmä, johon löytyy yli 300 eri laitevalmistajaa. Näin eri valmistajien laitteet voidaan sovittaa saumattomasti yhteen ja koota asiakkaalle juuri sellaisen järjestelmän kuin hän haluaa. Järjestelmä toimii väylätekniikalla, jolloin esimerkiksi kaikki painikkeet, liiketunnistimet, hämäräkytkimet ja lämpötila-anturit kulkevat yhden ja saman kaapelin kautta. Itse toiminnot tapahtuvat sähkökeskuksessa, mikä mahdollistaa järjestelmän ohjauksen joko paikallisesti kytkimillä tai vaikkapa netin kautta esimerkiksi älypuhelimella tai tabletilla. – Järjestelmällä voi vaikka toiselta puolelta maailmaa laittaa talon valot päälle tai tarkistaa, onko kotona kaikki kunnossa, yrittäjä Riku Morant hymyilee.

S

uomen puun määrä kasvaa joka vuosi yhä enemmän, sillä metsissä olevien puiden kasvu on pitkään ollut suurempi kuin käyttö. Erinomaista, arvoa tuovaa raaka-ainetta on siis saatavilla, ja Raision Puutyöliike Reijo Rasi on hyödyntänyt sitä monta vuotta vahvalla ammattitaidolla. Täällä valmistetaan järeitä ja kestäviä erikoispuusepäntuotteita jo vuodesta 1987. – Teemme siistimpää ja ronskimpaa työtä ikkunoista oviin ja rappusiin, Juha Rasi kertoo. Hän on luonnollisesti kasvanut puusepän tehtäviin siitä asti, kun hänen isänsä perusti yrityksen. Erikoispuusepän- ja remonttityöt sisältävät toimenkuvana paljon erilaisia projekteja, ja Rasi kertookin voivansa tarjota asiakkaille lähes mitä tahansa. Vuosien aikana on tullut tehtyä paljon, ja tietyt työt ovat jääneet mieleen niiden erityisten piirteiden vuoksi. – Olimme vuosia sitten Nauvossa rakentamassa taloa, jossa ei ollut yhtäkään suoraa kulmaa. Se oli haastava, mutta mielenkiintoinen urakka. Samoin Lokomon ikkunat ja Sipoon mielisairaalan ikkunakorjaukset ovat suuria projekteja, jotka ovat jääneet mieleen. Taitavat työntekijät osaavat tehdä mitä vain tilauksesta ja jopa tuotteiden asennus onnistuu puusepänliikkeen kautta. Valmistusprosessi koostuu erittäin tarkasta työstä ja erinomaisten materiaalien käytöstä. Kannattaa tutustua Rasin toimintaan, voit nimittäin olla varma siitä, että lopputuote on korkealaatuinen.

Sertifioituna KNX-partnerina Sähköasentaja.net voi asentaa järjestelmän mihin tahansa kohteeseen missä halutaan säästää energiakulutuksessa. Säästö syntyy esimerkiksi optimoimalla lämmitystä ja valaistusta, mikä tapahtuu helppokäyttöisten taloautomaatiotoimintojen kautta. – Järjestelmään voidaan luoda erilaisia tapahtumaketjuja. Kun tulee kotiin lämmitys käy kovemmalla, valot syttyvät tiettyyn asetukseen ja ilmanvaihto tehostuu vain yhden napin painalluksella. Samoin koti voidaan laittaa lepotilaan kun lähdetään töihin. Taas painamalla nappia voi vaikka aktivoida murtohälytyksen, laskea lämmitystä ja sammuttaa valot, Morant kertoo. Järjestämme tarvittaessa järjestelmästä kiinnostuneille käyntejä toteuttamiimme KNX-kohteisiin, jolloin asiakas pääsee näkemään järjestelmän ja sen tuomat hyödyt ihan käytännössä mainoslehtien ja myyntipuheiden sijaan.

- Sähköasennustyöt - Sähkösuunnittelu - KNX-taloautomaatiojärjestelmien suunnittelu- ja ohjelmointityöt (KNX Partner) 045 3444 888 info@sahkoasentaja.net

www.puutyoliikerasi.fi Maskuntie 127, Raisio

37


Lisätiedot sivulla 114

Upea piha kruunaa talon

M

aisemaurakointi Mäkisen juuret juontavat vuoteen 1932 asti, jolloin Heikki ja Lasse Mäkisen isoisä perusti puutarharakentamiseen erikoistuneen yrityksen. Nykyään veljekset johtavat yritystä kolmannessa polvessa ja tarjoavat kattavaa viherrakentamista hautausmaiden laajennustöistä yksityiskodin pihaan. Julkisen sektorin hankkeissa suosittu Maisemaurakointi Mäkinen on pitkään palvellut Lappset Group Oy:tä ja asentanut sen leikkivälineitä Varsinais-Suomi–Ahvenanmaa -akselilla. Erikoisosaamisensa myötä Mäkiset myös suorittavat leikkivälineiden ja -paikkojen tarkastuksia muissakin kohteissa varmistaen, että

turvallisuusriskejä ei ole. Lukuisista julkisista urakoista huolimatta Maisemaurakointi Mäkinen suunnittelee ja toteuttaa edelleen upeita yksityispihoja. – Edustava piha täydentää taloa ja haluaisinkin muistuttaa omakotitalorakentajia siitä, että piha on osa taloa. Kun suunnittelee taloprojektia, suosittelen ottamaan kokonaisuuden huomioon, jotta piha valmistuu yhdessä talon kanssa, Heikki kertoo. Laaja yhteistyöverkosto mahdollistaa pihojen toteuttamisen avaimet käteen -periaatteella viimeisen päälle kasvien kera. – Olemme joustava toimija, joka voi tarjota kattavia kokonaisuuksia sovitun mukaan, Lasse kertoo. Jos siis kaipaat luotettavaa ja ammattitaitoista viherrakentajaa, Maisemaurakointi Mäkinen on oikea kumppani sinulle.

SUURIA LIIKETILOJA

K

alusteasennus Uusitalo Ky on vuonna 2008 perustettu perheyritys, joka työllistää 15 kalusteasentajaa ja toiminta ulottuu ympäri Suomen. Yritys on erikoistunut suurien liiketilojen ja erityisesti myymälöiden rakentamiseen. Urakat pystytään toteuttamaan kokonaisvaltaisesti tyhjästä liikehuoneistosta aina somistukseen asti ja toimintaperiaatteena on joustavuus. Kohteina ovat niin uudis- kuin saneeraustyömaat.

” Kokonaisvaltaisia palvelupaketteja, joihin sisältyy sekä logistiikka että parhaimmillaan jopa myymäläkalusteiden välivarastointi purkutöiden ajaksi. ”

Kokonaisvaltaisuus kilpailuvalttina Tämän päivän markkinoilla yritys pyrkii tarjoamaan asiakkailleen kokonaisvaltaisia palvelupaketteja, joihin sisältyy sekä logistiikka että parhaimmillaan jopa myymäläkalusteiden välivarastointi purkutöiden ajaksi. Vahvaa organisointia vaatii myös kauppakeskus ympäristöissä toteutettavat mittavat urakat, myymälöiden ollessa kuitenkin avoinna remonttienkin aikana. – Tärkeitä huomioon otettavia seikkoja työmailla ovat tavaroiden toimitus ahtaisiin tiloihin ja ennen kaikkea hyvä urakkasuunnittelu, jotta kaikki sujuu mutkitta, kertoo toinen yrittäjistä Petri Uusitalo. Vain harvoin toteutetaan enää niin mittavia myymäläremontteja, että viedään kaikki vanha pois ja hankitaan uudet tilalle. Parhaimmillaan myymälän kasvojenkohotus voi onnistua kalusteiden sekä uudelleen järjestelyllä että pienillä uusilla hankinnoilla. Vanhoja olemassa olevia kalusteita pyritään nykyään hyödyntämään niin paljon kuin mahdollista, silti lopputulos voi olla täysin uusi. Kuljetuskalustoa yritykseltä löytyy niin pakettiautoista suuriin kuorma-autoihin kuin minibusseihinkin, joten miehistön sekä tavaroiden toimitus muualle Suomeen ei tuota ongelmia.

Petri Uusitalo • 040 8205 982 • pete@kau.fi • www.kau.fi 38


Kaikki autoilijan tarvitsemat palvelut löytyvät nyt saman katon alta

O

y Harkka Yhtiöt Ab tunnetaan Turun alueella parhaiten hinausliikkeenä, mutta myös Autoliiton autopalvelukeskuksena, jonka tarjonta kattaa kaikki mahdolliset alaan liittyvät palvelut. Korinpunojankadun varressa sijaitsevista, vuonna 2012 käyttöön otetuista toimitiloista löytyy niin katsastus-, korjaamo- ja pesulapalvelut kuin romuautojen vastaanottopistekin. Myös rakennusalan yrityksille Harkka Yhtiöillä on paljon tarjottavaa. – Ympärivuorokautisesti toimivassa pesulassamme puhdistuvat helposti myös isommat, jopa 2,85 metriä korkeat pakettiautot, jotka muuten ovat melko vaikeasti pestävissä Turun alueella, kertoo yrittäjä Esa Harkka. Palvelukeskuksessa luonnistuu niin ikään myös raskaan kaluston katsastaminen – vieläpä alueen edullisimpaan hintaan.

M

uutamia vuosia sitten rakennusalan kirvesmiehenä työskennellyt Tommi Oksanen totesi, että on aika tehostaa osaamistaan ja erikoistua johonkin tiettyyn rakentamisen osa-alueeseen. Vuonna 2011 syntyi oma yritys Sauna Manager, joka tarjoaa asiakkaille kaiken mitä saunaan ja kylpyhuoneeseen tarvitaan, mutta ennen kaikkea laadukasta sauna- ja kylpyhuonesaneerausta.

Esa Harkka kehottaa kaikkia autoilijoita myös harkitsemaan Autoliiton plus-jäseneksi liittymistä. Siinä missä tavallinen vakuutus toimii vain ajoneuvokohtaisesti, takaa Autoliiton plus-jäsenyys asiakkaalleen henkilökohtaiset palvelut. – Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vahingon sattuessa on sama millä ajoneuvolla ajat tai oletko jopa pelkästään sen kyydissä, jäsenyyden ansiosta sinulle henkilökohtaisesti taatut palvelut ovat aina käytössäsi, Harkka selventää. Yrittäjä tietää, että liian usein jäsenyydestä kiinnostutaan vasta vahingon jo satuttua ja siksi hän kannustaakin ennakointiin. – Autoliiton jäsenyydestä on toki myös muita etuja, kuten esimerkiksi halvemmat katsastus- ja pesulakäynnit, Harkka kertoo.

ERIKOISOSAAMINEN

TAKAA LAADUN

Yhden miehen yrityksen etuna on, että Oksanen voi hoitaa jokaisen urakan itse alusta loppuun. – Asiakkaat arvostavat, kun sama henkilö on koko ajan näkyvillä aina suunnittelusta toteutukseen ja valmiin työn luovutukseen, yrittäjä pohtii. Aivan yksin työ tuskin kuitenkaan sujuisi ja siksi Oksanen on kerännyt ympärilleen laadukkaat ja luotettavat yhteistyökumppanit. Kylpyhuoneen materiaalit ja suunnittelu apua tarjoaa Laattapiste Raisio ja saunan materiaalit tarjoaa puolestaan Kaarinassa sijaitseva Suomen Puutukku Oy. – Kuljetin ennen mallipaloja mukanani, mutta nyt kun asiakas voi käydä itse valitsemassa haluamansa materiaalit alaan erikoistuneilta yhteistyökumppaneilta, on vaihtoehtojen kirjo huomattavasti laajempi, kertoo Oksanen. Ja jos omat ideat ovat vähissä, esittelee yrittäjä mielellään aiempia projektejaan ja opastaa oikeiden ratkaisuiden äärelle. Kuten sanottua, panostaa Sauna Manager kaiken kattavaan palvelukokonaisuuteen, erikoisosaamiseen ja laadukkaisiin materiaaleihin. Oksanen kehottaakin ottamaan tällaiset seikat huomioon tarjouskilpailutuksen yhteydessä: – Koskaan ei kannattaisi tuijottaa liiaksi viivan alapuolelle jäävää summaa, vaan myös sitä, mitä siihen sisältyy. Halvin tarjous ei välttämättä sisällä kaikkea remontissa tarvittavaa eivätkä edullisimmat materiaalit useinkaan ole yhtä laadukkaita kuin astetta arvokkaammat.

Lisätiedot sivulla 116

39


hakea kuormalavoja sohvan tai pöydän rakentamiseen. Niistä tulee itseasiassa todella näyttäviä, tehdaspäällikkö Sakari Sulkko kertoo.

Suomalainen puu hyötykäyttöön S

aarset Oy sai aikanaan alun kahden veljeksen innosta rakentaa kuormalavoja heidän omasta saunasta käsin. Nyt 40 vuotta myöhemmin yritys on kasvanut merkittäväksi puupakkauslaatikoiden valmistajaksi, jonka repertuaarista löytyy piirrokset 2000 eri tuotteeseen, jotka vielä erikseen voidaan räätälöidä asiakkaan käyttöön sopivaksi. Tosin yritykseen voi muutenkin olla rohkeasti yhteydessä, sillä Saarsetissa palvellaan joka tasolla. – Innovatiiviset nuorukaiset saattavat

Haarontie 6, 21230 Lemu

www.saarset.fi

Kattava varasto ja asiakastuntemus auttavat jälleenmyyjää

M

ikäli yrityksesi etsii luotettavaa yhteistyökumppania ja toimittajaa maaleille, liimoille tai hiontatarvikkeille, on Turun Värite Oy varteenotettava vaihtoehto. Vuodesta 1998 lähtien toimineen jälleenmyyjän varastoista löytyy kattava valikoima laadukkaita tuotteita, jotka on tuotu Suomeen tehtaista ympäri maailman. Kapealla sektorilla erityisasiantuntijana vaikuttavan yrityksen toiminta perustuu ennen kaikkea hyvään ajanhallintaan ja asiakastuntemukseen. – Asiakkaat kaipaavat täsmätoimituksia tiettyyn aikaan ja paikkaan, ja tähän meidän on parhaamme mukaan reagoitava. Rakennusalalla olemme osa suurta ketjua, joka ei saa pettää, siksi ennakointi on usein tarpeen, pohdiskelee yrittäjä Jorma Suhonen. Kattava varasto ja tuotteiden räätälöitävyys näyttelevät tässä merkittävää roolia. – Esimerkiksi maaleja on saatavissa yhden litran purkista aina tuhannen kilon säiliöön saakka. Tapauskohtaisesti säädämme myös värimaailmaa, sävyjä ja kiiltoasteita, Suhonen kertoo. Viime vuosikymmeninä maalit ja liimat ovat muuttuneet paljon. Tänä päivänä lähes kaikki maalit alkavat olla aromaattivapaita ja vesiohenteisten tuotteiden suosio kasvaa jatkuvasti. Teollisuuden supistumisesta ja markkinoiden pienentymisestä johtuen monet tehtaat ovat joutuneet myös järkeistämään tuotesortimenttiaan. 40

Kotimainen puuaines tulee sahoilta ympäri maata, ja päivässä sitä sahataan keskimäärin 68 kuution verran. Sulkko toivoisi kuitenkin, että suomalaista työtä arvostettaisiin enemmän ja että hintaa katsottaisiin vähemmän. Ero ulkomaiseen tavaraan ei kuitenkaan hänen mukaan ole hinnan osalta niin suuri, että sen pitäisi vaikuttaa, laadun osalta kylläkin. – Kotimaista tulisi ehdottomasti tukea. Laatu on toinen näkökulma; markkinoilla näkee kyllä niitä risulavojakin. Täytyy kuitenkin muistaa, että pakkauslaatikot todennäköisesti ovat kovassa käsittelyssä. Meidän vahvuutemme on ennen kaikkea laatu, laatikot kestävät aina sen, mitä asiakas niiden käytöltä toivoo. Saarset ajaa kestävillä lavoillaan laadun lisäksi vahvasti vihreitä arvoja ja tukee kierrätystä. Tarkoituksena on, että lava tulee takaisin asiakkaalle uusiokäyttöön. Saarset tarjoaa jopa lavojen korjausta, ja hakee vanhoja lavoja määrätyistä paikoista voidakseen hyödyntää niitä uudestaan. Lavojen kierrättämisen lisäksi yritys huolehtii tuotannon sivutuotteiden asianmukaisesta käytöstä. Purut myydään kuivikkeiksi tiloille ja polttopuita tarjotaan kaikille halukkaille. Polttolaitoksiin viedään myös päivittäin kuorma-autolavallisen verran haketta. – On tärkeää, että kaikki hyödynnetään, roskiin on turha heittää mitään, kierrätämme jopa muovit.

– Asiakkaat kaipaavat täsmätoimituksia tiettyyn aikaan ja paikkaan, ja tähän meidän on parhaamme mukaan reagoitava.

Turun Väritteen toimintaa viimeaikainen taantuma ei ole kuitenkaan liiemmin hetkauttanut, vaan vuosittaiset tulokset ovat pysyneet suunnilleen samassa. – Siitä saamme olla kiitollisia, sillä kaiken kaikkiaan teollisuusmaalien myynti oli vuonna 2014 noin 10–15% miinuksella edellisvuoteen verrattuna, Suhonen toteaa.


HALLIRAKENTAMISEN

TERÄSMIEHET S

omeron Terästyö on teräsrakentamiseen erikoistunut yritys, joka vaikuttaa koko Suomessa. Toiminnan tarkoituksena on tuottaa teräsrunkoja juuri sellaiseen halliin, kuin asiakas haluaa. – Se mikä on tarve, se myös tehdään. Voimme räätälöidä hallinrungot toiveiden mukaan ja hoidamme kaiken suunnittelusta pintakäsittelyyn, yrittäjä Arttu Ahtaanluoma kertoo. Yritys valmistaa hallirunkoja lähinnä maatalouteen, ja Someron lähistöllä olevilla maatiloilla näkyykin yrityksen kädenjälki. Monilla tiloilla on toteutettu useampiakin projekteja, joten isännät ovat ottaneet tavaksi ilmoittaa Ahtaanluomalle tulevista urakoista. – Maatiloilta soitetaan usein hyvissä ajoin ja kerrotaan suunnitelmista, vaikka urakka olisi tarkoitus toteuttaa vasta vuoden päästä. Näin pääsemme heti alkuvaiheessa mukaan ja voimme tehdä ehdotuksia asiantuntijan näkökulmasta. Se on kustannustehokasta ja käytännöllistä asiakkaalle ja meille.

räätälöidä leveitä ovia hallin sivuun ja päätyyn, sillä kaikki kehät ovat samanlaisia. Tämä mahdollistaa myös hallin jatkamisen jälkikäteen, sekä korkeuden räätälöinnin. Vahvan materiaalin ansiosta on mahdollista toteuttaa avaria ratkaisuja ja jopa 30 metriä leveitä halleja. Ahtaanluoma näkee yrityksen vahvuudet joustavassa ja monitaitoisessa henkilökunnassa sekä yhteistyökumppaneissa, joilla on pitkä kokemus alalta. Alan laillisena ja sertifioituna toimijana Someron Terästyö on valmis auttamaan kaikissa teräsrunkotöissä halleista siilonpohjiin ja savupiippuihin sekä muissa teräsrakennetilaustöissä. Kaiken saa saman katon alta, kätevästi ja luotettavasti.

Hallien rungot valmistetaan pääasiassa rakenneteräksestä, kankiteräksestä ja putkipalkeista. Someron Terästyön erikoisuus on valmius

Valmisosarakentaminen

lyhentää rakennusaikaa

R

akentamisessa tulisi ajatella resurssien säästämistä, sillä huonosti suunniteltu ja toteutettu työ voi aiheuttaa turhia kustannuksia, kun taas järkevä rakennusprosessi säästää niissä. Siksi teollinen rakentaminen on saanut yhä suuremman merkityksen Suomessa. Tehtaalla tehdään kaikki esivalmistelut ja tuotetaan mahdollisimman valmis lopputuote, joka sitten asennetaan ripeästi työmaalla. Sementtivalimo A. Pajuniityn Hetivalmis perustus -konsepti perustuu juuri teollisen rakentamisen tuomiin hyötyihin. – Talvella on turha muurata perustuksia työmaalle, kun ne voi koota valmiiksi palkkirakenteeksi tehtaan lämmössä. Näin urakan edistyminen ei ole sään armoilla, Ari Pajuniitty toteaa. Sisätiloissa tehty perustustyö säästää runkojen kuivatusajassa, nopeuttaen urakan etenemistä ja aikaistaen valmiiden tilojen käyttöönottoa. Hetivalmis perustuksien pystyttäminen työmaalla tapahtuu vaivattomasti vain muutamassa tunnissa.

p. 02 748 7318 • 044 543 3291 • ari.pajuniitty@smail.fi

Pajuniityn mukaan yrityksen ratkaisu sopii lähes kaikkeen rakentamiseen. – Hetivalmis perustuksia voi vaikka laittaa koirankopin alle, hän hymyilee ja lisää, että pääasiassa kaikki, mikä tontille valetaan voi hyötyä Sementtivalimo A. Pajuniityn palvelusta. – Aina kannattaa kysyä meiltä, olemme vuosien aikana tehneet monenlaista emmekä ikinä ole vastanneet asiakkaalle, että emme voi suorittaa työtä. Kysyminen ei maksa mitään, joten olkaa rohkeasti yhteydessä meihin. 41


www.liedonkiinteistohuolto.fi

www.saile.fi

Kaikenkattavaa kiinteistöhuoltoa HANNA VUORI TEKSTI  MADELEINE BERNER

K

iinteistöhuolto on laaja käsite ja sisältää monenlaisia työtehtäviä. Jukka Peltomaa on toiminnallaan pyrkinyt tarjoamaan asiakkailleen yhden kumppanin, jonka kautta saa kaiken ulkoalueiden siisteydestä toimivaan talotekniikkaan. Liedon Kiinteistöhuolto on perustettu vuonna 1987 ja tarjoaa huoltopalveluiden lisäksi kuivausurakointia. Saile Oy puolestaan on tuore, syksyllä perustettu kiinteistöhuoltoon keskittynyt yritys, joka palvelee Turun talousalueella. Peltomaan liikeidea perustuu laajaan kiinteistöhuoltotoimintaan, jolla vastataan kiinteistönomistajan tarpeisiin – Liedon Kiinteistöhuolto ja Saile Oy tarjoavat siis kaikkia palveluita, jotka liittyvät kiinteistön ylläpitoon. – Palvelemme kaikenkattavasti kaikkia rivitalon omistajista suurin liikekiinteistöihin, Peltomaa kertoo. Huoltoliikkeiden vahvuus on laaja yhteistyöverkosto, joka koostuu rakennusalan erikoisosaajista. – Jos kiinteistössä sattuu vahinko, pyydämme asiantuntijan paikalle korjaamaan sen. Näin kiinteistönomistaja voi olla varma siitä, että asia on hoidettu kunnolla. Peltomaa korostaa myös valveutuneisuutta alan kehityksessä, sillä hän suosii alan viimeisimpiä ratkaisuja, jotka tekevät kiinteistöistä yhä älykkäämpiä. – Talo osaa itse hälyttää, kun jotain normaalista poikkeavaa tapahtuu. Se ilmoittaa myös missä mahdollinen vika on, jotta sen voi paikallistaa ja korjata ripeästi. Peltomaan mukaan taloyhtiöiden tulee vaatia kiinteistöhuoltoliikkeiltä hyvää ja täsmällistä palvelua. – Pääasiassa kiinteistön käyttäjät ovat ne, ketkä tietävät mikä kiinteistössä toimii ja mikä ei. Palautteen myötä huoltoliike voi tehdä toivottuja muutoksia, jotka lisäävät asumismukavuutta.

42


H

yvä sauma ei synny sattumalta, vaan vaatii rautaista ammattitaitoa, jota Ruskon Saumaus Oy:llä on tarjota. Kohta 40 vuotta toiminut yritys palvelee rakennusliikkeitä ja taloyhtiöitä elementti- ja sisäsaumauksissa, laadukas kädenjälki näkyy mm. Turun oikeustalolla ja Turun yliopistollisessa keskussairaalassa. Yrittäjä Seppo Helmi kiteyttää toiminnan kertomalla, että heidän jäljiltä talo on tiivis kuin pullo, eikä kosteutta pääse rakenteisiin tai eristeisiin.

Hyvä talo on tiivis kuin pullo

Sauman kesto riippuu työn laadusta ja käytetystä materiaalista, mutta perussääntö on 15 vuotta ja siitä ylöspäin. Kunto olisi kuitenkin hyvä tarkistaa 15 vuoden välein, jotta mahdolliset halkeamat havaittaisiin ja korjattaisiin ajoissa. Sauman kestoon vaikuttaa myös talon sijainti ja miten sääolosuhteet pääsevät vaikuttamaan julkisivuun. Esimerkiksi kova auringonpaiste kovettaa sauman ja vähentää sen elastisuutta, jolloin siihen voi tulla halkeamia, mitkä vuorostaan ovat riski vesivahingoille. Ruskon Saumaus voi suorittaa saumojen korjaukset erillisenä pienurakkana, joten tilauksen voi tehdä heti, kun on tarve. Kun saumaukset uusitaan hyvissä ajoin, vältytään suuremmilta vahingoilta. Nykyajan materiaalit ovat myös kestävyydeltään kehittyneet valtavasti verrattuna siihen, mitä ne olivat 30 vuotta sitten. Helmi kertoo niiden ympäristöystävällisyyden myös saaneen suuremman merkityksen – Aineiden käyttöä on rajoitettu ja ympäristölle haitalliset aineet on korvattu muilla, mikä on kieltämättä ollut haaste alalla. Kehitys on kuitenkin kulkenut oikeaan suuntaan, sillä nyt käytössä on kestävät ja ympäristöystävälliset materiaalit.

Lisätiedot sivulla 116

Sähköasioissa kannattaa luottaa ammattilaiseen Lisätiedot sivulla 115

MM

yöaikaan, Määttänen kertoo toimista, joilla huoltamon sähkönkulutus saatiin tippumaan jopa puoleen entisestä.

MM-Sähkön asiakaskunta on laaja ja siihen kuuluu niin yksityisiä, yrityksiä kuin julkisia toimijoitakin. Enemmikseen yritys on keskittynyt uudispuolen sähköurakoihin mutta mukaan mahtuu myös saneerauskohteita. Yksi viimeisimmistä on paikallinen huoltamo, jolle MM-Sähkö toteutti kokonaisvaltaisen energiaremontin. – Kaikki vanha tekniikka meni siellä uusiksi ilmastointia ja lämmitysjärjestelmää myöten. Vaihdoimme myös valaisimet ledeihin ja ulkovaloissa otimme käyttöön himmennystoiminnon

Kohde osoittaa, että jos uusiutuva energia ja sillä saavutettavat säästöt kiinnostavat, on MM-Sähkö asiantuntija jonka puoleen kääntyä. – Kontakteillamme saamme järjestettyä kaiken kuntoon ja vieläpä järkevään hintaan, Määttänen vakuuttaa. Yrittäjä toivoo, että rakentamista suunnittelevat olisivat muutenkin aktiivisesti yhteydessä sähköalan ammattilaisiin, sillä valitettavan usein kentällä edelleen törmää kaverin kaverin suorittamiin viritelmiin. – Ihmiset uskovat kai säästävänsä siten kustannuksissa, Määttänen pohtii. Turvallisuudesta ei kuitenkaan kannattaisi tinkiä, ja monet tarvikkeetkin saa ammattilaisen kautta huomattavasti edullisemmin kuin kuluttajamyymälöistä.

-Sähkö on vuonna 2008 perustetun Takametsän voima Oy:n aputoiminimi. Molemmat toiminnat saivat alkunsa, kun yrittäjä Mauri Määttänen osti kolme tuulimyllyä energiantuotantoa varten ja päätti sittemmin pistää pystyyn myös oman sähkötöitä urakoivan toiminimen yhdessä poikansa kanssa.

43


Satakunta

SAMK

MITTAVA RAKENNUSPROJEKTI PORIN KESKUSTASSA

44

TIINA VIKBERG TEKSTI  HENNA KERÄNEN


Satakunta

45


Satakunta

Porin kampus syntyy yhteistyöllä Loistavalle paikalle Porin keskustaan nouseva kampus on hieno esimerkki yhdessä tekemisestä. Kun yhteistyö toimii, eivät pienet haasteetkaan haittaa.

S

yksyllä 2017 käyttöön otettavan Satakunnan ammattikorkeakoulun Porin kampuksen rakennustyöt ovat käynnistyneet purkutöillä. Korjaus- ja uudisrakentamista yhdistelevä projekti etenee urakoitsijana toimivan NCC Rakennus Oy:n, tilaajan eli Citycon Oy:n sekä muiden urakoitsijoiden yhteistyönä. Vaikka työt saneeraus- ja uudispuolella etenevät eri tahtiin, molempien puolten arvioitu valmistumisaika on vuoden loppuun mennessä. Kaikkineen rakennustyöt valmistunevat keväällä 2017.

Monipuolinen, mutta haastava projekti Näyttävälle paikalle tuleva kampus on Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueen mittakaavassa harvinaisen suuri. Opetusja laboratoriotiloineen, ruokaloineen sekä liikuntasaleineen kampuksen kooksi tulee noin 23 000 m². Vaikka suuri osa

46

hankkeesta on uudisrakentamista, siihen sisältyy paljon myös vanhan saneerausta. – Se on haasteellista. Kun puretaan vanhoja rakenteita pois, käytössä ei ole täydellisiä vanhoja suunnitelmia. Eli yleensä purkuvaiheessa havaitaan mitä pitää purkaa, selostaa NCC Rakennuksen työpäällikkö Jari Granqvist. Haastavien pohjaolosuhteiden vuoksi perustusten pohjatyöt täytyy olla hanskassa. – Pohjavesi yltää lähelle rakennuksen alimpia kohtia, joten maata ei saa myllätä, Granqvist kertoo. Saneerauspuolella haasteita lisää myös suuren betonirakenteisen katon purku, joka suoritetaan sisätiloissa vain parinkymmenen metrin päässä toimivasta kaupasta. Pienen tauon jälkeen Porissa urakoiva NCC Rakennus on tyytyväinen saadessaan olla mukana Porin kampuksen kaltaisessa mittavassa rakennusprojektissa. Vaikka uudisrakentamista ja saneerausta yhdistelevä projekti ei ole aivan tavanomainen, sopii se loistavasti NCC Rakennuksen kaltaiselle rakentamisen moniosaajalle. Yrityksen kokemuksesta on ollut hyötyä pitkin suunnittelua. – Esimerkiksi runkomallissa käytettiin hyväksi NCC:n muualle tekemiä, samantyylisiä runkoja, Granqvist kertoo.


Poikkeuksellinen kohde myös rakennuttajalle

P

orin keskustakampuksen rakennuttajalle eli kiinteistösijoitusyhtiö Citycon Oyj:lle käynnissä oleva hanke on poikkeuksellinen, sillä pääasiallisesti yritys tunnetaan kaupallisten kohteiden, kuten isojen ostoskeskusten omistajana. Kampushankkeessa mukana oleminen on kuitenkin luonnollinen jatkumo yritystoiminnalle, joka perustuu vahvasti kiinteistökehittämiseen ja erilaisten yhteistoimintamallien hyödyntämiseen.

Projektinjohtomalli käytössä Citycon ja NCC Rakennus ovat alusta alkaen kehittäneet hanketta tiiviisti yhdessä ja vaikka merkittävä osa suunnittelusta valmistui jo ennen purkutöiden aloittamista, tarkentavaa suunnittelua tehdään vielä projektin edetessä. NCC Rakennus toteuttaa kohteen projektinjohtourakkana, johon liittyy oleellisesti laaja yhteistyö. – Se on yhteistoimintaurakka, jossa tilaaja ja käyttäjä yhdessä urakoitsijan kanssa tekevät yhteistyötä aina suunnittelusta alkaen. Se sopii erityisen hyvin saneeraukseen, jossa yllättävät ongelmat voidaan ratkaista yhdessä, valaisee Lounais-Suomen aluejohtaja Esa Lehmusvuori. Kampus-projektin laajaan yhteistyörinkiin kuuluvat olennaisesti myös paikalliset aliurakoitsijat, joita kilpailutetaan aina sitä mukaa kun suunnittelu etenee. Uudet urakkamuodot hallitsevalle NCC Rakennukselle projektinjohtourakka sopii hyvin. Avoimuudella, luottamuksella ja yhteen hiileen puhaltamisella rakentaminen sujuu nopeasti ja kustannustehokkaasti, laadusta kuitenkaan tinkimättä.

Projektin alkumetreiltä saakka Citycon on panostanut saumattomaan yhteistyöhön tilojen loppukäyttäjän eli SAMK:n kanssa. Käyttäjä on tuonut aktiivisesti esille omia näkemyksiään mm. tilojen muuntojoustavuudesta ja tietotekniikan hyödyntämisestä uudella kampusalueella. Näiden toiveiden pohjalta Citycon yhdessä mittavan hankkeen muiden osapuolten kanssa pyrkii rakentamaan asiakkaalleen mahdollisimman toimivat tilat. – Tavallaan työssämme on kyse asiakaspalvelusta, sillä kiinteistöjen lisäarvo tulee viime kädessä tyytyväisten käyttäjien kautta, pohtii Cityconin projekti-insinööri Simo Karjalainen. Vanhan kiinteistön käyttötarkoituksen muuttaminen ei ole koskaan yksinkertainen projekti, sillä se vaatii paljon suunnittelua, aikaa sekä hyvät yhteistyökumppanit. Citycon on kuitenkin onnistunut keräämään ympärilleen toimivan ja yhteistyökykyisen verkoston. Kumppaneita valittaessa tavoitteena on ollut myös se, että syksyllä 2017 käyttöön otettavalla uudella kampuksella päästäisiin nauttimaan mahdollisimman monen satakuntalaisenkin yrityksen käden jäljistä.


SAMK

Koko tila oppimisympäristönä

V

ielä toistaiseksi Satakunnan ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat jakautuneet Porissa kahdelle eri kampukselle, mutta jo parin vuoden päästä tilanne on aivan toinen. Uusien asema-aukiolle sijoittuvien tilojen toivotaan tehostavan yksikön toimintaa monellakin tapaa. – Pyrimme rakentamaan vetovoimaista ja muuntautuvaa oppimisympäristöä, joka sekä lisäisi poikkitieteellistä kanssakäymistä että tarjoaisi helppoja kontakteja yrityselämälle, summaa kiinteistö- ja turvallisuuspäällikkö Jussi Koskinen. SAMK pitää tärkeänä, että tilojen suunnittelussa mennään toiminnallisuus edellä, ja siksi asiassa onkin kuultu myös kampuksen tulevia käyttäjiä. – Opiskelu on muuttumassa, joten tarvitsemme erilaisia oppimistiloja kuin ennen, Koskinen toteaa. Luokkien opetustekniikan on oltava nykyaikaista, minkä lisäksi sekä henkilöstö että opiskelijat kaipaavat avoimia yhteisiä tiloja, joissa he voivat työskennellä joko itsenäisesti tai ryhmissä. Tavoitteena onkin luoda ympäristö, johon opiskelijat tulisivat mielellään myös luentovapaina päivinä. – Uskon että uusien vetovoimaisten tilojen myötä hakijamäärätkin tulevat lisääntymään, Koskinen pohtii. Porin keskustaan rakentuva kohde on merkittävä myös kaupunkikuvallisesti, ja Koskinen seuraakin mielenkiinnolla, mitä kampuksen ympäristössä tulevina vuosina tapahtuu. – Hanke tulee varmasti aktivoimaan alueen muutakin rakentamista, hän arvelee. Lisäksi Suomen mittakaavassa harvinaislaatuinen kampushanke voi myöhemmin toimia esikuvana myös muille vastaaville projekteille.

48

Lisätiedot sivulla 116

Tulevaisuuteen orientoituva oppilaitos tarvitsee modernin ilmeen

A

jatus uuden kampuksen rakentamisesta Porin Asema-aukiolle syntyi Arkkitehti Oy Asmalassa, ja nyt urakkakilpailun ratkettua toimisto on päässyt mukaan mittavan hankkeen toteutustiimiin. Suunnittelu lähti liikkeelle tontilla jo olemassa olevasta rakennuksesta, joka ei kuitenkaan sellaisenaan soveltunut SAMK:n tarkoituksiin ja siksi suuria osia siitä jouduttiin purkamaan. Vanhaan tilaan tulee kytkeytymään myös uudisrakennus, jonka arkkitehtoninen ilme on vahvasti nykyaikainen. – Uudisrakennuksen runkosyvyys on iso, mutta tilat saatiin siitä huolimatta sijoitettua sinne hyvin. Ilmettä keventää myös rakennuksen keskellä kulkeva katu, kertoo arkkitehti Matti Asmala. Miehen itsensä lisäksi merkittävä hanke työllistää myös liudan muita osaajia, joiden avulla syntyy lopulta mahdollisimman toimiva kokonaisuus. Asmala tiimeineen pyrkii suunnittelutyössä siihen, että valmiista tilasta välittyisi heti ensikosketuksella jokin idea. Uudispuolella se tulee olemaan iso keskusaula, vanhassa osassa kävijä puolestaan yllättyy rakennuksen laajuudesta. Kampuksen ulkoiseen ilmeeseen on haettu moderniutta ja teknisyyttä, ei niinkään koululaitosmaisuutta. Samaa dynaamista ja tulevaisuuteen suuntaavaa linjaa on jatkettu sisätiloissa sisustussuunnittelijan valitsemien voimakkaiden värien avulla. – Haluan kaikin tavoin välttää tasapaksua ilmettä, sillä rakennuksilla luodaan mielikuvaa nykyaikaisesta oppilaitoksesta ja myös markkinoidaan sitä, perustelee Asmala tekemiään ratkaisuja.

Tehokas henkilöstöjohtaminen takaa hankkeen etenemisen

R

AMBOLL CM Oy:ssä työskentelevä rakennuttajakonsultti Jyrki Mallius vastaa Porin kampushankkeen vetämisestä yhdessä työparinsa Citycon Oyj:n Simo Karjalaisen kanssa. – Muodostamme kahden henkilön tiimin, joka ohjaa hankkeen suunnittelua, urakointia ja sidosryhmätyöskentelyä, Mallius kertoo. Lisäksi on talo- ja rakennustekniset valvojat, jotka varmistavat työsuorituksen onnistumisen yhdessä kohteeseen valitun projektinjohtourakoitsijan kanssa. Matkan varrella ratkottavaksi on tullut ja tulee edelleen monenlaisia kysymyksiä, koska opetus- ja laboratoriotiloja rakennetaan osittain myös vanhaan kiinteistöön uudisosan lisäksi. Jo heti hankkeen alkumetreillä jouduttiin pohtimaan esimerkiksi erilaisten teknisten tilojen sijoittamista rakennuksen vanhaan osaan niin, että olevat rakenteet kestävät uusia teknisistä laitteista aiheutuvia kuormia ja kanava- ja putkivedot ovat ylipäätään mahdollisia. Huomioon on pitänyt ottaa myös monet oppilaitoksen vaatimat erikoistilat kuten erikoislaboratoriot tai hoitoympäristöjä simuloivat luokkahuoneet sekä se, että kampuksen sisälle sijoittuvaa monitoimisalia ja ruokailutiloja tulee käyttämään myös muut kuin opiskelijat. – Ajatuksena on luoda kaikille porilaisille auki oleva tila. Samalla on pakko pohtia kuitenkin myös kulunvalvontaan ja lukitukseen liittyviä seikkoja niin, että tuleva oppilaitos palvelisi kaikkia osapuolia parhaalla mahdollisella tavalla ilman turhia riskejä, Mallius kertoo. Kaikkein tärkeimmäksi tehtäväkseen Mallius kokee kuitenkin monialaisen ryhmän johtamisen. – Tämän mittaluokan hankkeessa oleellista on se, että yhteistyölle mahdollistetaan optimaalinen työskentelykulttuuri ja -ilmapiiri. Kokemuksesta voin sanoa, että asiat etenevät parhaiten kun keskusteluyhteys on auki kaikkiin suuntiin, Mallius toteaa. Monta haastetta hankkeessa onkin ehditty jo selättää yhdessä suunnitteluryhmän kanssa parhaita vaihtoehtoja etsimällä ja samaan päämäärään ponnistelemalla. Useissa tilanteissa on kuultu myös SAMK:n omia spesialisteja.


Satakunta

Vetovoimainen ja muuntautuva oppimisympäristÜ

Suomen mittakaavassa harvinaislaatuinen

49


Satakunta

Hyvin tehty palokatko PELASTAA HENKIÄ

TIINA VIKBERG TEKSTI  MADELEINE BERNER

S

tw Sealing Teamwork on saumaus- ja palokatkotöihin erikoistunut yritys, joka palvelee rakennusliikkeitä Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa. Elementti-, äänieristys- ja viimeistelysaumaukset kuuluvat yrityksen päätoimialaan, mutta palokatkoasennusten saaneen huomion myötä palveluita kaivataan yhä enemmän. Yrittäjä Juha Martikainen kertoo saumaus- ja palokatkotöiden nivoutuvan yhteen täydellisesti, mutta pian yrityksen toimintaa laajennetaan Martikaisen veljen tuoman asiantuntijuuden myötä. – Veljeni on metalli- ja kunnossapitoalan ammattilainen,

Saumaus- ja palokatkourakoiden paikallinen ja luotettava toimittaja

STW Sealing Teamwork Oy www.stwteam.fi 50

joten päätimme yhdistää voimamme. Ryhdymme kehittämään kunnossapitotoimintaa yhdessä, ja näin voimme tarjota monipuolisempaa palvelua asiakkaillemme. Martikainen painottaa erityisesti palokatkon tärkeyttä, sillä kyse on turvallisesta asumisesta ja ihmishengestä. Palo-osastojen välisten läpivientien tai aukkojen paloeriste on hoidettava kunnolla, jotta se palovahingon sattuessa tehokkaasti estää tulen ja savun leviämisen rakennuksessa. Stw Sealing Teamworkin henkilökunta kouluttautuu ja kehittää jatkuvasti palokatko-osaamistaan, sillä hyvin suunniteltu ja asennettu palokatko turvaa rakennuksesta poistumisen ja vahingon leviämisen tehokkaasti. Stw Sealing Teamworkin joustava ja rehellinen toiminta on miellyttänyt asiakkaita alusta asti. Martikainen korostaa avoimuutta työssä, sillä näin asiakkaalle ei kesken työn tai sen jälkeen tule mitään yllätyksiä. Hän kiittää erinomaista henkilökuntaansa hyvästä maineesta, ja kertoo löytäneensä mukavan ja sosiaalisen miehistön. Asiakkaat ovat huomanneet saman ja antaneet paljon hyvää palautetta siitä. – Meitä kiitetään usein mukavista miehistä, jotka ovat hoitaneet työt hyvin. Alalla täytyykin osata olla sensitiivinen, sillä suomalaiset viihtyvät perinteisesti omassa rauhassa ja remontti aiheuttaa häiriöitä arkeen. Haluamme olla luotettava yhteistyökumppani ja tyytyväiset asiakkaat ovat meille tärkeintä.


Satakunta

S

atakunnan Insinöörikeskus toteuttaa LVIA- ja sähkösuunnittelut pitkällä kokemuksella ja rautaisella ammattitaidolla. Julkinen sektori ja rakennusliikkeet käyttävät mielellään suunnittelutoimiston palveluita suurissa kohteissa kuten kerrostalojen, toimistorakennuksien tai koulujen saneeraus- ja uudisrakennustöissä. Suurten kohteiden suunnittelu kuuluu Jani Kauton mukaan yrityksen vahvuuksiin, ja referenssilistalta hän mainitsee mm. Harjavallan uimahallin, Leipomon Riihimäelle, useita kerrostaloja sekä saneerauskohteista uusimpina Porin teatteri ja jäähalli. Insinöörikeskuksen palveluetu on sen mahdollisuus toteuttaa kiinteistön automaation yhtymäkohdat, sillä LVIA- ja sähkötyöt kulkevat käsi kädessä. – Kiinteistöautomaation toimintojen yhteensovittaminen vaatii yhä enemmän ammattitaitoa, joten asiakkaan etu on ehdottomasti se, että sama toimija hoitaa niin LVIA- kuin sähköreititykset, Kautto toteaa. Huolellinen suunnittelu on hänen mukaan puoliksi tehty työ ja syy siihen, että asiakkaat ottavat yhteyttä yhä uudestaan. – Teemme aina laadukasta suunnittelua annetussa aikataulussa, mikä tekee meistä hyvän yhteistyökumppanin.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Kohteissa haetaan yhä energiatehokkaampia ratkaisuja, jolloin taloautomaatio on suuressa roolissa. Kautto painottaa kuitenkin, että automaatiojärjestelmän optimaalisen käytön saavuttaminen vaatii huolellista suunnittelua ja ammattitaitoista toteuttamista. – Jotta järjestelmällä päästään kunnon säästöihin, on se tarkasti suunniteltava ja säädettävä jokaisen vuodenajan mukaisesti juuri oikein, jolloin esimerkiksi lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmät eivät käy turhaan. Onnistuneessa järjestelmässä ammattitaito pääsee oikeuksiinsa, mutta samalla on tärkeää että kiinteistönpitäjäkin perehtyy sen toimintaan, muuten hienon järjestelmän käyttö jää vajavaiseksi.

Julkisivut ajoissa kuntoon

P

ietniemi Group Oy:hyn kuuluva Pietniemen Rakennusliike hoitaa luotettavasti ja ammattitaidolla julkisivujen korjauksia Porin alueella. Yrityksen referenssilista julkisivuremonttien puolella on vaikuttava. Porissa koko kauppahallin korttelin julkisivu on yrityksen käsialaa, samoin kuin hallin sisäpuoliset laatoitukset ja maalaukset. Viime kesänä yritys oli remontoimassa myös Nakkilan kirkon julkisivua. – Kirkko on aina mielenkiintoinen kohde, sillä se on vielä pitkään paikallaan. On mukava tehdä myös kohteita, joilla on historiaa, kuten vanhat kivitalot. Varsinkin julkisivujen koristeita on mielenkiintoista mallintaa ja tehdä uudelleen. Se on käsityötä, joten siihen eivät kaikki pysty, kertoo Petri Korhonen. Korhonen muistuttaa, että julkisivuremontin ollessa kyseessä, päätöksenteossa ei tulisi viivytellä. – Kustannukset nousevat sitä korkeammiksi, mitä pidempään mietitään. Asian jättäminen myöhemmäksi aiheuttaa valitettavasti usein myös lisävahinkoja. Vaikka julkisivuremontti onkin iso investointi, se tuo talolle lisää elinvuosia ja nostaa asuntojen arvoa. Miksi siis viivytellä, jos remontti kuitenkin on edessä.

www.pietniemi.palvelee.fi puh. 0400 790 598

Koska Suomen sääolosuhteet eivät suosi julkisivujen remontointia ympäri vuoden, tekee Pietniemen Rakennusliike talvikuukausina mm. laatoitus-, maalaus- ja tasoitetöitä. Yritys tekee myös omakotitaloja avaimet käteen -periaatteella. Vielä toistaiseksi asiakaskunta julkisivuremonttien puolella koostuu pääasiassa yrityksistä ja asunto-osakeyhtiöistä, mutta toimintaa ollaan suuntaamassa yhä enemmän yksityisille. Tällä hetkellä yritys palvelee yksityisasiakkaita omakotitalopuolella. 51


Satakunta TIINA VIKBERG TEKSTI  HENNA KERÄNEN

Pelolle ei ole sijaa kun edessä on esimerkiksi sillan metallirakenteiden pinnoitustyöt. Liki 25 vuotta toimineessa yrityksessä homma alkaa kuitenkin sujua jo ammattitaidon tuomalla rutiinilla.

Haastavien paikkojen ammattilaiset

P

orista käsin vaikuttavan Korroosiotyö Korkal Oy:n pääasiallista toimialaa ovat hiekkapuhallukset ja maalaukset sekä lattiapinnoitukset. Vuonna 1992 perustettu yritys toimi ensi alkuun pelkästään perustajansa Kalevi Kallionkielen johdolla, sittemmin mukaan kuvioihin astui myös kaksi muuta osakasta, Matti Kalliolinna ja Jari Tarvainen. Tehtävät on jaettu tasan kolmen miehen kanssa; Kallionkieli jatkaa edelleen toimitusjohtajan virassa, Kalliolinna huolehtii myynnin johdosta ja Tarvainen puolestaan Kemi-Tornion alueesta, jossa yrityksellä myös riittää töitä tasaiseen tahtiin. Yritysjohdon lisäksi Korroosiotyö Korkal työllistää yhteensä nelisenkymmentä henkilöä. Korkal Oy oli ensimmäisten pintakäsittely-yritysten joukossa, kun laadittiin ISO 9002 Laatujärjestelmä, jonka silloinen Tielaitos sertifioi.

Haluttu toimija Suurien metallirakenteiden, kuten siltojen korroosionesto on haastavaa hommaa eikä alalla pärjää arkajalka. Työtä tehdessä joutuu nimittäin usein keikkumaan korkeisiin paikkoihin, joten pieni jännitys on aina läsnä. – Kaikesta huolimatta olemme selvinneet ilman suurempia tapaturmia, toteaa Kallionkieli ja koputtaa puuta. Vaativa ala on pitkälti muutaman ison yrityksen hallussa, mutta siitä huolimatta kilpailu on pysynyt kovana. Tarkan valvonnan aikana laadukkaaseen jälkeen tähtäävä Korroosiotyö Korkal on kuitenkin pärjännyt hyvin ja ollut haluttu toimija niin Suomessa kuin ulkomaillakin. – Tärkeimpiä asiakkaitamme kotimaassa

ovat Harjavallan ja Tornion Outokumpu, joille olemme tehneet monenlaista pinnoitustyötä jo useiden vuosien ajan, Kallionkieli kertoo. Ulkomaita puolestaan on kierretty Viroa, Venäjää ja Ranskaa myöten, ensi kesäksi on luultavasti tiedossa patinointikeikka Norjaan. – Taantumasta huolimatta olemme saaneet nyt tilauksia enemmän kuin koskaan, Kallionkieli laskeskelee. Mikäli sama tahti jatkuu, voi edessä olla myös lisähenkilöstön palkkaaminen.

Vaativia kohteita Haastavia projekteja mahtuu yrityksen historiaan luonnollisestikin useita, mutta erityisesti kaksi kohdetta on painunut ikuisesti ainakin Kallionkielen mieleen: – Toinen on Raippaluodon silta, toinen Harjavallan Outokummun piippu, joka yltää peräti 138 metrin korkeuteen. Sillat ovat aina vaativia kohteita kaiken työskentelyn tapahtuessa veden päällä, mutta Raippaluodosta erityisen teki myös sen valtava koko. Sillan korkein kohta on 38 metriä vedenpinnan yläpuolella, joten palkkien päällä työtään tekevien miesten täytyi olla todellisia huimapäitä. – Sillan rakenteista johtuen ulkopuolisten telineiden rakentaminen tai kunnollisten turvavaljaiden käyttäminen oli lähestulkoon mahdotonta, muistelee Kallionkieli. – Sen projektin jälkeen kiitin kyllä luojaani, mies naurahtaa. Aivan lähiaikoina yritys tuskin joutunee takaisin sillalle, sillä sen pinnoitteiden arvioidaan kestävän parhaimmillaan jopa 40 vuotta.

Metallirakenteiden korroosionestoa ja maalausta haastavissa olosuhteissa

korroosiotyö KORKAL OY

www.korkal.com 52

Kalevi 0500 593 514 Matti 050 536 5555 Jari 040 506 7981


Satakunta TIINA VIKBERG TEKSTI  HENNA KERÄNEN

Tulipalo, nokivahinko, vesivahinko, myrskytuhot… Kenet voi hälyttää apuun silloin, kun ikävä onnettomuus sattuu omalle kohdalle? Ainakin porilaisen Hatanpää & Erkkilä Oy:n.

Vahingon sattuessa apu on lähellä

V

aikka 1990-luvun lama veikin yllättäen työpaikan kahdelta lapsuudenystävältä ja pitkäaikaiselta työtoverilta, ei kaksikko Hatanpää ja Erkkilä jäänyt silti toimettomaksi. Heti seuraavana päivänä kaverukset marssivat pankin, vakuutusyhtiön ja tilitoimiston puheille ja tuota pikaa olikin jo pystyssä oma yritys Hatanpää & Erkkilä Oy, joka yhä tänäkin päivänä keskittyy palo- ja vesivahinkosaneerauksiin, jälkivahinkojen torjuntaan ja erikoispuhdistuksiin. Muutosta on tapahtunut vain omistussuhteessa, sillä vuodesta 2006 lähtien yritys on ollut pelkästään Kyösti Erkkilän hallussa yhtiökumppanin siirryttyä eläkkeelle.

Kun vahinko yllättää... Ikävä onnettomuus voi sattua kenelle tahansa, mutta lohdullista on tietää, että hädänkin hetkellä apua on saatavilla. Soitto Hatanpää & Erkkilälle saa pyörät pyörimään, ja pian kotisi onkin jälleen entistä vastaavassa kunnossa. Totaalisen tuhon kohdattua työ aloitetaan yleensä näkyvän irtaimiston luetteloinnilla yhdessä asiakkaan kanssa. Sen jälkeen tiedot lähetetään vakuutusyhtiöön, jonka kanssa korvauksista sovitaan. Lievemmässä tapauksessa, kuten vaikka nokivahingon sattuessa, Hatanpää & Erkkilä siivoaa koko asunnon lattiasta kattoon ja toimittaa esim. elektroniikan ja vaatteet niiden puhdistamiseen erikoistuneisiin ammattiliikkeisiin. Tarvittaessa yritys hoitaa myös vahingon vaatimat purkutyöt.

”Vuosien varrella on nähty kaikenlaista” Jokainen vahinko on omanlaisensa ja pitkän uran aikana yrityksessä onkin jouduttu kohtaamaan jos minkälaista onnettomuutta. – Joskus työ on hyvinkin raskasta, sillä esimerkiksi irtaimiston luettelointi joudutaan usein tekemään yhdessä surevien ihmisten kanssa, Erkkilä kertoo. Suurin osa töistä sujuu ammattitaidon ja kokemuksen tuomalla rutiinilla, mutta joukkoon mahtuu toki harvinaislaatuisempiakin tapauksia. – Yksi tällainen tuli vastaan edellisen myrskyn aikana, kun erään omakotitalon takkaan kohdistunut ilmavirtaus oli vetänyt kekäleitä kattotiilten alle ja sytyttänyt lopulta koko aluskatteen tuleen, Erkkilä muistelee. Pari vuotta sitten yrittäjä puolestaan joutui putsaamaan Tyks:n tulipalossa nokeentuneita maalauksia. Homma onnistui niin hyvin, että jopa Ateneumin taidemuseossa pitkään työskennellyt konservaattori antoi Erkkilälle oman tunnustuksensa.

Vakuutukset kuntoon! Erkkilä haluaa kuitenkin muistuttaa, että hän pystyy auttamaan vain silloin, kun tarvittavat vakuutukset ovat kunnossa. Hyvänä esimerkkinä toimivat kerrostalot, joiden asuntojen irtaimistosta yleensä vain puolet on vakuutettuja. – On ikävä mennä sanomaan osalle, ettemme valitettavasti voi auttaa, yrittäjä harmittelee. Halvimman kotivakuutuksen saa noin 50 eurolla, joten siihen sijoittaminen todella kannattaa. Koskaan kun ei voi olla varma, missä ja milloin vahinko yllättää.

Kun vahinko yllättää! 0400 721 969 www.hatanpaa-erkkila.firmanetti.fi 53


Satakunta

Suomalainen puu on haluttua tavaraa myös ulkomailla

M

eri-Porin Saha Oy aloitti sahaustoimintansa vuonna 1994, mutta jo muutaman vuoden jälkeen yritys investoi puun jatkojalostukseen ja rakensi höylä- ja vannesahalinjat. Sittemmin yritys on tehnyt puun höyläämistä, halkaisua ja tarkkuuskatkaisua, joiden seurauksena syntyy erilaisia komponentteja, kuten paneeleita ja terassilautoja. Suomalainen puu on haluttua tavaraa varsinkin ulkomailla, sillä pohjoismainen puu on maailmalla todettu hyväksi. Näin ollen Meri-Porin Sahan kuusi- ja mäntytuotteetkin ovat liikkuneet Suomen rajojen ulkopuolelle. – Olemme toimittaneet laiturikansia Malediiveille ja Dubaihin sekä rakentamisen komponentteja Japaniin. Pisin kohde minne tuotteitamme on mennyt, on Australia, Pekka Tuominen kertoo. Hänen mukaan kohdemaista ei välttä-

mättä löydy tarpeeksi sopivaa raaka-ainetta, siksi suomalainen on suosittu. Kyseessä on uusiutuva raaka-aine, joka tulee sahoilta ympäri Suomen. Tuominen kertoo Suomessa kasvavan noin 70 miljoonaa mottia puuta vuodessa, josta kulutetaan vain 50–60 miljoonaa mottia. Metsien pääoma siis kasvaa vuosi vuodelta, siksi on myös järkevää hyödyntää kyseistä luonnonvaraa. Meri-Porin Sahalla käsitellään vuositasolla 35 000–40 000 mottia puuta, mikä tarkoittaa noin kolmea rekkakuormaa päivässä. Sahalla pidetään myös huolta siitä, että päätuotteiden sivutuotteet hyödynnetään täysin; bioenergian suuren suosion vuoksi sahan puulastut kuljetetaan Porin Energian lämpölaitokselle poltettavaksi.

Lisätiedot sivulla 116

Kotimainen työ kunniaan

1950

-luvun lopulla perustettu Metallityöpaja Martti Laine Oy on luotettava lasi- ja alumiinirakentaja, jonka vahvinta osaamisalaa ovat ovi- ja lasijulkisivut. Yrityksen kolme vakituista työntekijää sekä alihankkijat tekevät asennuksia pääasiassa Satakunnan alueella. Tällä hetkellä yrityksellä on työn alla kohteita mm. Kankaanpäässä, Raumalla, Harjavallassa ja Porissa. Yhteistyötä tehdään pitkälti paikallisten rakennusliikkeiden ja mm. kuntasektorin kanssa, yksityisasiakkaille vähemmän. Kolmannen polven yrittäjä Sami Laine kertoo alan olevan haasteellinen ja kilpailun olevan kovaa: – On haastavaa pitää kustannukset järkevinä. Hinnan pitäisi olla alhainen ja laadun huippuluokkaa, hän kertoo. Lasi- ja alumiinituotteet eivät ehkä ole ostohetkellä aina halvimpia, mutta elinkaareltaan ja sitä kautta kustannuksiltaan tehokkaita pitkässä juoksussa. Kun ovi tai ikkuna on asennettu, se ei vaadi maalausta tai muuta jatkokäsittelyä. Hyvällä huolenpidolla ovet ja ikkunat saavat vielä lisää käyttövuosia. – Yritämme erottua eduksemme myös hyvällä palvelulla. Olemme pieni perheyritys ja kuuntelemme asiakkaiden toiveita tarkkaan. Lisäksi kaikki työntekijämme ovat suomalaisia, Laine hymyilee.

Puh. 040 547 6024

54

Laine arvostaa yrittäjyyttä ja puhuu mielellään paikallisen ja toimivan yhteistyön puolesta. Yrityksen pitkäaikaiset yhteistyökumppanit, alumiinia valmistava Purso Oy sekä lasivalmistaja Seloy Oy, ovat molemmat perinteikkäitä perheyrityksiä. – Alalla tarvitaan yhteistyötä, yksin ei kukaan pärjää. Meille on ollut ilo ja kunnia työskennellä yritysten kanssa, jotka tekevät hienoa ja laadukasta työtä, Laine kehuu. Laine toivoisikin suurempaa arvostusta kotimaista ja paikallista työtä kohtaan: – Mekin toivomme pääsevämme tekemään töitä paikallisten ja tuttujen yritysten kanssa.


Satakunta

Eristyksen ammattilainen jo vuodesta 1957 Olipa haussa sitten osaava eristäjä, taitava peltiseppä tai ammattitaitoinen eristemyyjä, löytyvät ne kaikki saman katon alta. Porissa ja sen ympäristössä vaikuttava perinteinen eristysliike on kaikkien käytettävissä. TIINA VIKBERG  TEKSTI  JOHANNA DAHLGREN

S

atakunnan alueella eristysliikkeiden välinen kilpailu on kovaa. Vuonna 1957 perustetulla Hyttisen Eristysliike Oy:llä on etunaan kuitenkin jotain sellaista, mitä muilta ei ehkä löydy: rautainen ammattitaito ja rehellisyys.

Eristyksiä suuriin kohteisiin Kuten monen muun yrityksen, myös Hyttisen Eristysliikkeen painopiste on haastavan taloustilanteen vuoksi ollut saneerauskohteissa. Yrittäjänä jo kolmannessa polvessa toimiva Mikko Hyttinen muistuttaa, että lama-aikana rakennusten kunnostaminen on halpaa: – Ennen kuin talous lähtee taas nousuun, olisi kaupunkien hyvä hoitaa mm. koulujen sisäilma-asiat kuntoon. Sen lisäksi, että oikeanlainen eristys säästää energiaa, koko ajan suosiotaan kasvattavalla jäähdytyseristyksellä pystytään vaikuttamaan myös sisäilman laatuun. Siinä eristysmateriaalina käytettävää solukumia löytyy jo monena eri versiona, eri paksuuksissa ja väreissä. Porin lasten- ja naistensairaalan ohella Hyttisen Eristysliike on

ollut mukana monessa muussa suuressa kohteessa Satakunnassa. Yrityksen käsialaa ovat mm. kauppakeskus Puuvillan ja Porin terveysaseman eristykset. Tällä hetkellä yritys on mukana myös Porin jäähallin saneerauksessa tekemässä putki- ja ilmastointieristyksiä sekä Euran terveyskeskus valmistuu hetken kuluttua. – Teollisuudessa on tällä hetkellä hiljaista. Varsinkin Porissa teollisuuskohteet ovat vähäisiä, mutta olemme olleet mukana jonkin verran lähialueiden teollisuuskohteissa. Vaikka monet suuret projektit ovatkin viime aikoina osuneet Poriin, yritys tekee eristyksiä koko Länsi-Suomen alueella. Myöskään alueen ulkopuolelta tulevat projektit eivät tuota yritykselle vaikeuksia. Tästä hyvänä esimerkkinä on muutama vuosi sitten tehty kohde Saudi-Arabiassa. – Olemme tosiaan olleet Suomen suurlähetystössä eristämässä jäähdytystä. Se oli mielenkiintoinen kokemus, Hyttinen naurahtaa.

Pitkän iän salaisuus – ammattitaito Hyttisen Eristysliike on Suomen vanhimpia eristysliikkeitä. Eristystöiden lisäksi yritys toimii tukkurina niin yritys- kuin yksityisasiakkaillekin. – Harva yksityisasiakas tietää, että meiltä voi myös ostaa eristeitä. Ottakaa siis rohkeasti yhteyttä, Hyttinen kannustaa. Hyttisen Eristysliikkeellä on etunaan vankka ammattitaito, jota tavallisista rautakaupoista ei niin vain löydä. Monet työntekijöistä ovat olleet yrityksen palveluksessa jo kymmeniä vuosia ja heillä on pitkä kokemus eri eristysmateriaaleista. Hyttinen toivoo, että valvonta alalla lisääntyisi tulevaisuudessa. Tällä hetkellä osa alan toimijoista tekee eristyksiä puutteellisilla tuotteilla ja vanhojen suunnitelmien mukaan. – Se vääristää kilpailua ja on epäreilua asiakkaalle. Me emme fuskaa. Teemme työt kuten kuuluu, oikeilla materiaaleilla ja asiakaslähtöisesti.

55


Satakunta

MONIPUOLISTA OSAAMISTA

samassa talossa

Pitkän historian salaisuus? Porilaisen sukuyrityksen kohdalla salaisuutena ovat monipuoliset taidot sekä erikoistuminen kolmeen rakentamisen alaan. Ne ovat kantaneet yrityksen jo toiselle vuosisadalleen.

J

uuriltaan porilainen K.T. Tähtinen Oy on monien tuntema ilmastointi- ja metallialan sukuyritys. 1890-luvun loppupuolella perustettu yritys on tullut tutuksi monenlaisesta rakentamisesta ja vuosisadan mittaisesta kokemuksesta. – Olemme neljättä ja viidettä sukupolvea. Kuudes sukupolvi on jo myös töissä, naurahtavat toimitusjohtaja Arto Huumonen ja teräsosaston osastopäällikkö ja laatupäällikkö Tapio Tähtinen. Ilmastointi- ja metallitöiden lisäksi yritys tekee rakennuspeltitöitä, kuten peltikattoja ja listoituksia, sekä tietenkin ilmastointien huoltotöitä. Toimialueena on pääasiassa Satakunta ja lähialueet. Kolmesta toimipisteestä kaksi sijaitsee Porissa ja yksi Seinäjoella. Porissa sijaitsee lisäksi yrityksen rautarakennetoimipiste.

56

Laadukasta ilmastointityötä K. T. Tähtinen on ilmastointialan rautainen ammattilainen ja kokenut tekijä. Yrityksen perusperiaate on, että mitään ei tarvitse lähteä jälkeenpäin korjaamaan. Kun kaikki tehdään kerralla toimivaksi, asiakas on tyytyväinen ja kustannuksetkin pysyvät aisoissa. Vuosien varrella Huumonen ja Tähtinen ovat joutuneet todistamaan usein, kuinka ihmiset laiminlyövät ilmastointiasioita. – Esimerkiksi taloyhtiössä ilmastointi pitäisi huoltaa pari kertaa vuodessa. Automatiikan tarkistaminen sekä suodattimien tarkkaileminen ja vaihto tarvittaessa riittävät huolloksi. Ilmastoinnista ei ole hyötyä, jos se on tukossa! Ilmastointiala on kehittynyt K.T. Tähtisen historian aikana huimasti, ja kehitys jatkuu edelleen. Terveellisen ilman saaminen on ihmisille nykyään perustarve, ja

ilmastointia vaaditaan jo allergioidenkin takia. Energiansäästö-näkökulma on tuonut laitteiden rakenteisiin muutoksia. Kun lämpöä halutaan ottaa talteen, vaaditaan laitteilta oikeanlaisia lämmön talteenottojärjestelmiä. Moniin julkisrakennusten ilmastointeihin lisätään tänä päivänä myös jäähdytys. – Sairaaloissa ym. se on erityisen tärkeä. Mutta muuten jäähdytys hoidetaan yleensä ilmalämpöpumpuilla, Huumonen ja Tähtinen kertovat, ja jatkavat: – Tulevaisuudessa ilmastointien automatiikka tulee kasvamaan. Tulee antureita, jotka seuraavat ihmisen liikkeitä huoneesta toiseen ja ilmastointi toimii sen mukaan. Automatiikkajärjestelmiin voidaan sitten kytkeä mitä vaan, esimerkiksi paloanturit.

Erikoisia urakoita Metallirakentamista K.T. Tähtinen on teh-


Satakunta nyt jo 1900-luvun alusta lähtien. Tänä päivänä metallirakentamisen saralla yritys tekee kaikkea teräsrunkorakentamisesta koristerakentamiseen. Erikoisemmatkaan työt eivät ole liian haastavia yritykselle, joka on vuosien varrella tehnyt hyvinkin suuria rakenteita metallista. – Meillä on iso halli, jossa teemme rakenteet. Ainoa rajoitus kappaleiden koolle on, että ne pystytään kuljettamaan tien päällä paikalle, Huumonen ja Tähtinen nauravat. Viimeinen silaus tapahtuu paikan päällä kohteessa, kun yrityksen osaavat asentajat asentavat rakenteet valmiiksi. Suurimpia yrityksen lähiaikoina tekemiä metallirakenteita ovat olleet 25-metrinen mainostorni Porin Hesburgerille ja lohkoista koottu 50 metriä korkea lasitettu porrashuone Helsinkiin. Lisäksi yritys on tehnyt paljon suuria ulkopuolisia hissikuiluja ja myös metallirakenteita mm. risteilyaluksiin. Tällä hetkellä käynnissä on koristeseinien tekeminen kehäradan Helsinki-Vantaan lentoaseman asemalle. – Olemme tehneet vaikka mitä metallirakentamisen saralla, joten erikoisemmatkin työt sopivat meille! Tulevaisuudessa haluaisimmekin erikoistua haastaviin projekteihin, Huumonen ja Tähtinen hymyilevät.

Suomalaista työtä suosittava Huumonen ja Tähtinen ovat huolestuneina pistäneet merkille, että työmailla kuulee vain harvoin puhuttavan suomen kieltä. – Ulkomaiset toimijat saavat aikaan epätervettä kilpailua. Heidän takiaan hinnat ovat niin alhaiset, että niiden kanssa ei pysty kilpailemaan. Kaikkein eniten tästä kärsii työn laatu. Huumonen ja Tähtinen kannustavatkin ihmisiä käyttämään suomalaista työvoimaa, vaikka se olisikin hieman kalliimpaa: – Suomessa työt tehdään noudattaen laatujärjestelmiä. Jotta rahat pysyisivät Suomen rajojen sisäpuolella, on suosittava suomalaista! TIINA VIKBERG  TEKSTI  JOHANNA DAHLGREN

– Tulevaisuudessa ilmastointien automatiikka tulee kasvamaan. Tulee antureita, jotka seuraavat ihmisen liikkeitä huoneesta toiseen ja ilmastointi toimii sen mukaan.

Toimipisteet

www.kttahtinen.fi

Pääkonttori Raja-Hiltantie 9 28600 Pori p. 02-631 1211

Rautarakenne Kruuti-Jussintie 7 28600 Pori p. 02-631 1211

Seinäjoki Teollisuustie 29 60100 Seinäjoki p. 06-421 0811 57


Satakunta

TIINA VIKBERG TEKSTI  MADELEINE BERNER

Viihtyisät hoivakodit vahvalla ammattitaidolla Mediset Hoivarakentajat on nimensä mukaisesti erikoistunut laadukkaiden hoivakotien rakentamiseen. Yritys toimii koko maassa tarjoten erinomaisia koteja kehitysvammaisille, mielenterveyskuntoutujille ja vanhuksille sekä päiväkoteja lapsille.

M

edisetin toiminta alkoi vuonna 2005, kun Juha Marttala yhdessä työtovereidensa kanssa rakensi ensimmäisen hoivakotinsa ja ryhtyi pyörittämään sen hoivatoimintaa. Muutamien vuosien päästä ja monia kokemuksia viisaampana Medisetin porukka päätti keskittyä täysin uusien hoivakotien rakentamiseen, sillä tarve oli suuri – perustettiin Mediset Hoivarakentajat Oy.

Jokaiselle sopiva koti Hoivakotien rakentaminen vaatii vahvaa osaamista, johon liittyy paljon käytännön asiaa ja kohderyhmäkohtaisia erityispiirteitä. Medisetin ensimmäisen hoivakodin suunnitteluun osallistui lääkäreitä, sairaanhoitajia ja lähihoitajia, jotka osasivat neuvoa rakentajia asukkaiden ja hoitajien kannalta tärkeissä asioissa. Kyse ei ole perinteisestä vuodepaikkojen ja seurustelutilojen suunnittelusta, vaan vuosien ja useiden toteutettujen kohteiden aikana Hoivarakentajat on tutkinut mm. värien, valaistuksen ja esteettömien tilojen vaikutusta asukkaisiin. – Väreillä ja valoilla voi esimerkiksi ohjata ihmisiä, mikä on erityisen tärkeää hahmo-

Tutustu hoivarakentamiseen tarkemmin www.hoivarakentajat.fi 58

tushäiriöstä kärsiville henkilöille, Marttala kertoo. Jokaisen kohderyhmän tarpeet on huolellisesti otettava huomioon, kun rakennetaan hoivakotia sillä ne vaihtelevat paljon. Mediset Hoivarakentajat on ammattitaitonsa pohjalta luonut valmiit pohjamallit jokaiselle asiakasryhmälle erikseen, jolloin myös toteutus nopeutuu huomattavasti. Mallit räätälöidään toki aina yhdessä tilaajan kanssa, jolloin lopputulos varmasti vastaa asiakkaan toiveita. – Malleissa olemme tarkasti ajatelleet kohderyhmän tarpeita, esimerkiksi muistisairaat ihmiset kärsivät usein hahmotushäiriöstä, jolloin valkoinen ovi valkoisessa seinässä muodostaa ongelman. Samoin lattiassa olevat kuviot tai viivat voivat häiritä tilan hahmottamista.

Hyvä työ jatkuu Projekteja on ollut monia ja Hoivarakentajat on tälläkin hetkellä täydessä vauhdissa. Turussa valmistui 708 neliöinen ja noin 80-paikkainen siirrettävä päiväkoti, joka koottiin tehtaalla valmistetuista tilaelementeistä. Parhaillaan myös Auraan rakennetaan hoivakotia, jonka yhteyteen tulee rivitaloja parempikuntoisille kehitysvammaisille. Ajatuksena on, että he saavat asua omassa asunnossa, mutta ovat silti lähellä hoivakodin palveluita. Käynnissä on myös vanhusten hoivakodin laajennusosan rakentaminen Pöytyällä sekä kehitysvammaisten hoivakodin rakentaminen Hämeenlinnan Lammille. Kodinomaisuus on ehdottoman tärkeää jokaisessa hoivakodissa, ja siihen Hoivarakentajat on panostanut erityisen paljon. – On yritettävä ajatella, mistä asukas on tullut hoivakotiin. Meidän sisustusratkaisumme eivät siis perustu viimeisimpiin trendeihin, sillä esimerkiksi vanhukset tulevat todennäköisesti 1970-luvun tyylisestä kodista. Pyrimme korostamaan rauhoittavia värejä ja tekemään jokaisesta tilasta hieman erilaisen. Tärkeintä on luoda ympäristö, joka tuo turvallisen olotilan asukkaille ja muistuttaa kotia sekä tarjoaa myös viihtyisän työympäristön hoitohenkilökunnalle.


Satakunta TIINA VIKBERG  TEKSTI  JOHANNA DAHLGREN

Erikoiskalusteita pitkällä kokemuksella

P

ääasiassa julkiselle puolelle erikoiskalusteita valmistava Porin Puukaluste Oy viettää tänä vuonna juhlavuottaan. Yrityksen 35-vuotiseen historiaan on mahtunut monenlaisia virstanpylväitä. 2000-luvun puolivälissä tapahtuneen yritysoston johdosta toimitusjohtajaksi nousi Antti Hacklin, joka on päämäärätietoisesti uudistanut yrityksen konekantaa. Lisäksi yritys on juuri saanut valmiiksi historiansa suurimman urakan, Satakunnan naisten- ja lastensairaalan kalustoinnin. – Suurin haaste oli kohteen iso volyymi. Paikalle toimitettiin kolme tai neljä nuppikuormallista kalustetta joka viikko, Hacklin nauraa.

Yrityksen tilat sijaitsevat Porissa, jossa kalusteet valmistetaan levytavarasta, massiivipuusta tai muodikkaasta corianista. Käytettävät materiaalit valitaan aina kalusteen ja kohteen mukaan. Viime vuosina tehtyjen suurten koneinvestointien ansiosta yritykseltä onnistuvat myös erikoisemmat kalusteratkaisut. – Erikoisuus on meidän juttumme. Jos on tarvetta kalusteiden erikoisosaajalle, ottakaa yhteyttä, Hacklin hymyilee. Porin Puukalustetta voi lähestyä tarjouspyynnöin.

Satakunnan keskussairaalan tyyppiset suuret kohteet ovat Porin Puukalusteen ominta alaa. Yritys on tehnyt mm. hyttikalusteita Viking Gracen kaltaisille suurille matkustajalaivoille, ollut kalustamassa Satakunnan alueen uimahalleja ja tehnyt hotelli- ja ravintolakalusteita esim. Porin Sokoksen ravintolamaailmaan. Porin Puukalusteen yhteydessä toimiva Satakymppi Oy toimittaa myös irtokalusteita.

” Satakunnan keskussairaalan tyyppiset suuret kohteet ovat Porin Puukalusteen ominta alaa. ”

59


Satakunta

Monipuolinen yrittäjä päätyi alalle lähes sattumalta TIINA VIKBERG  TEKSTI  HENNA KERÄNEN

J

uha Nurmisesta ei pitänyt tulla putkimiestä mutta toisin kävi. Tällä hetkellä mies pyörittää Raumalla nimeään kantavaa yritystä, Putkiliike Juha Nurminen Oy:tä jo monetta vuotta ja nauttii työstään, vaikka haaveilikin alun perin jostain ihan muusta.

PALVELEMME NOPEASTI JA AMMATTITAIDOLLA

Tie putkimieheksi

Jossain vaiheessa omasta korjaamosta haaveilleen miehen mitta tuli kuitenkin täyteen; hän laittoi haalarit naulaan ja ilmoitti, että putkitöitä hän ei ainakaan enää ikinä tekisi. Ei mennyt kuin pari päivää kun mies kuitenkin

60

Päivystys 24h: puh. 040 090 8023 Myymälä: Vilkuntie 2, 26100 Rauma puh. 0400 3044 14 www.putkiliikenurminen.fi

LVI tuotteet ja palvelut saman katon alta

← RAUMALLE

Hong Kong S-market

Putkiliike Juha Nurminen

Metallitie

• LVI-tarvikkeet ja -tuotteet • Lämmitysjärjestelmät tarvikkeineen • LVI-saneeraukset • Jätevesi-/sadevesijärjestelmät • Uudis- ja saneerauskohteet • Kaivuutyöt LAPPIIN →

UOTILAAN →

Äyhönjärventie

Yrittäjyys Nurmisella ainakin on verissä, sillä jo lapsuudenkodista löytyi autokorjaamo. – Pienestä asti ajattelin, että vielä jonain päivänä minustakin tulee yrittäjä ja autokorjaaja isäni tavoin, mies muistelee. Nurminen suorittikin alan ammattitutkinnon Uudessakaupungissa, mutta valmistumisen jälkeen hän ei ehtinytkään perustaa omaa korjaamoa kun sai jo kutsun telakalle putkikorjauspuolelle. – Meitä harjoittelijoita oli silloin paljon ja olin varma, etten minä ainakaan tule valituksi. Lopulta kuitenkin työskentelin samoissa hommissa useita vuosia, Nurminen naurahtaa.

A-Katsastus


Satakunta

otti toisen putkiliikkeen työtarjouksen vastaan, ja sillä tiellä vierähtikin sitten lähes parikymmentä vuotta. Ennen oman yrityksensä perustamista Nurminen ehti luopua putkihommista vielä toiseenkin otteeseen, mutta niin vain ala veti miehen jälleen takaisin. – Autokorjaajaksi en ikinä päässyt, yrittäjä naurahtaa. Toisaalta suunnitelmien muutos ei tunnu häntä enää liiemmin harmittavankaan.

Täyden palvelun yritys Tänä päivänä Putkiliike Juha Nurminen Oy tunnetaan alansa moniosaajana ja todellisena täydenpalvelun talona. Lähes tyhjästä pystyyn noussut yritys on kuluneina vuosina kasvattanut niin henkilöstöään kuin konekantaansakin. – Nyt meitä on firmassa yhteensä kymmenen miestä, ja kattavan maansiirtokaluston ansiosta voimme hoitaa haastavimmatkin hommat itse alusta loppuun, Nurminen kertoo. Asiakkaan ainoaksi Raumalainen tehtäväksi jääkin vain katsoa päältä, kuinka urakka valmistuu. Myös putkiliikkeen palvelutarjonta yltää laidasta laitaan. – Hoidamme niin maansiirto- ja kaivuutyöt, putkien asennukset, valut, kuin lattialämmityksetkin, yrittäjä luettelee. – Kerran päädyimme jopa korjaamaan kuorma-auton nostolaitetta vaikka alun perin menimmekin putkihommiin, jatkaa hän nauraen. Aivan täysin ei putkimiehen siis ole tarvinnut luopua autokorjaajan unelmistaankaan. Monipuolisuus on ehdottomasti yksi Putkiliike Juha Nurmisen valttikorteista. Töitä on riittänyt vaikeista ajoista huolimatta, sillä yrityksessä on tartuttu rohkeasti sellaisiinkin haasteisiin, joista moni muu on jo ehtinyt kieltäytyä. – Aika skarppina joudumme kuitenkin koko ajan olemaan, eikä hengähtämiselle juuri löydy tilaa, mikäli haluaa pysyä ajan hermolla, yrittäjä tietää.

täyden palvelun putkiliike profiloituu vahvasti omistajaansa. Haastattelimme miestä, joka kertoili meille sekä yrityksestään että vaiherikkaasta matkastaan putkimieheksi.

Vaatimaton menestyjä Vaikka Nurminen muuten jutteleekin iloisesti ja kertoo mielellään taipaleestaan alalla, ei hän menestyksestä huolimatta silti halua nostaa itseään jalustalle. – Haluan pysyä maanläheisenä, enkä paukutella henkseleitä, sillä olen edelleen ihan yhtä tavallinen ihminen kuin ennenkin, yrittäjä toteaa. Sama koskee myös hänen suhtautumistaan muihin: – Raha tai menestys ei saa määrittää kenenkään ihmisen arvoa, vaan jokainen on kohdattava samalla tapaa, pohdiskelee Nurminen. Aina kapasiteetin siihen riittäessä yrittäjä on pyrkinyt auttamaan ihmisiä vapaaehtoistyön kautta ja toimiipa hän aktiivisesti myös kunnanvaltuustossa. Iloista ja avointa miestä jututtaessa alkaakin pian tuntua siltä, että vaikka lapsuuden haaveet jäivät tavoittamatta, on hän ehkä saavuttanut jotain vieläkin suurempaa.

61


Satakunta TIINA VIKBERG  TEKSTI  HENNA KERÄNEN

Monipuolinen rakentaja Satakuntalaista rakennusliikettä kiinnostaa monenlainen rakentaminen. Selvitimme millaisten projektien parissa yritys viime aikoina on toiminut ja mitä tulevaisuus puolestaan voi tuoda tullessaan.

R

akennus A&J Laakeristo Oy:n omistavilla veljeksillä Arto ja Jarkko Laakeristolla rakentaminen on verissä. – Suvussamme rakentamisella on pitkät perinteet, myös isämme toimi aikoinaan alan yrittäjänä ja tällä hetkellä oman firmamme toimitusjohtajana, Jarkko Laakeristo kertoo. Oman perheen ohella veljesten rakennusliike työllistää yhteensä 15 Eurajoelta ja Raumalta kotoisin olevaa työntekijää. Kotimaisuus, laatu ja luotettavuus ovat Satakunnan alueella toimivan yrityksen ehdottomia valttikortteja. – Aikatauluissa ja budjeteissa on aina pysytty ja varmasti myös työn laatu puhuu puolestaan poikien lisää urakoita, pohdiskelee Laakeristo seitsemisen vuotta toimineen yrityksensä menestyksen salaisuutta.

Remontointia… Rakennus A&J Laakeristo on vuosien saatossa toiminut niin asuntotuotannon, liikerakennusten, teollisuuden kuin julkisrakentamisenkin

parissa. Mukaan on mahtunut myös yksityisille urakoituja omakotitaloja ja autotalleja aina aikataulujen salliessa. – Viime aikoina on riittänyt paljon koulujen ja päiväkotien saneerauksia, Jarkko Laakeristo kertoo. Syynä oppilaitosten remontointiin ovat usein toimintaa häiritsevät sisäilmaongelmat, mutta myös kasvava tilan tarve. Haasteellisia kyseisistä kohteista tekee se, että toiminta jatkuu rakennuksessa usein myös remontin ajan, jolloin turvallisuuteen täytyykin kiinnittää erityistä huomiota. Yksi viimeisimmistä Rakennus A&J Laakeriston valmiiksi saattamista kohteista on Luvian koulu, jonka oppilaita tervehtivät syksyllä täysin remontoidut tilat. – Rakennuksen 700 neliötä kattavista sisätiloista lähestulkoon kaikki meni uusiksi, vain runko ja väliseinät jäivät pystyyn, kertoo Laakeristo mittavasta remontista.

… ja uudistuotantoa Oma asuntotuotanto muodostaa myös merkittävän osan rakennusliikkeen toiminnasta. Rivitaloja yritys on rakentanut Eurajoelle jo yhteensä neljä, ja uusi tonttikin on jo suunnitelmissa. Koska valmiit kohteet sijaitsevat lähellä palveluita ja keskustaa, ovat ne tavoittaneet ostajat hyvin. – Etenkin vanhempi ikäpolvi arvostaa myös asuntojemme helppohoitoisuutta, Laakeristo toteaa. Väljän ja runsaasti varastotilaa sisältävän asunto on helppo muokata omannäköisekseen, sillä pintamateriaalit ovat vapaasti valittavissa Rakennus A&J Laakeriston yhteistyökumppaneiden kattavista valikoimista.

Jarkko 040 588 5018 jarkko.laakeristo@ajlaakeristo.fi Arto 040 738 9800 arto.laakeristo@ajlaakeristo.fi 62

Tulevaisuuden rakennushaaveista kysyttäessä Jarkko Laakeristo nostaa naurahtaen esille pilvenpiirtäjät. – No ei, suunta on toki hyvä pitää ylöspäin, mutta realistisempi tavoite lienee kerrostalot, mies toteaa vakavoituen. Puu kiehtoo yrittäjää materiaalina, mutta ajatus vaatii silti vielä hieman kypsyttelyä. Tulevaisuus näyttää, mitä kaikkea Rakennus A&J Laakeristossa vielä keksitään.


Satakunta

S

äkyläläisellä Maalausliike I. Lampiniemi Oy:llä riittää töitä vuoden ympäri. Kesällä päivät venyvät pitkiksi, mutta talvella aikaa liikenee hieman myös lomailuun. – Olemme siinä mielessä onnellisessa asemassa, että töitä on myös talvisin, kertoo toimitusjohtaja Johannes Lampiniemi. 100 kilometrin säteellä toimivan yrityksen asiakaskunta on teollisuuspainotteinen, mutta varsinkin kesällä yksityisasiakkaiden määrä kasvaa. Yhteistyö alueen rakennusliikkeiden kanssa työllistää yritystä myös mukavasti.

Perinteinen perheyritys Säkylästä

Maalausliike I. Lampiniemellä on vuosikymmenien kokemus mm. julkisivujen ja sisäpintojen maalauksesta, lattioiden pinnoittamisesta, rakennemaalauksesta sekä korroosionestomaalauksesta. Perinteisen maalaustyön lisäksi projekteihin liittyy vaihtelevasti myös tasoitetöitä, vanhan purkamista ja pohjustusta. Yritykseltä onnistuvat myös pienet pintakorjaukset julkisivu- tai sisämaalauksen yhteydessä. Liikkuvan kaluston ansiosta hiekkapuhalluslaitteetkin siirtyvät kätevästi paikasta toiseen. 1960-luvulla yhtiö on toiminut nimellä Lampiniemi & Marttila Oy ollen kuitenkin jo silloin saman suvun omistuksessa. Toiminta on aloitettu Säkylässä ja 1970-luvun alkupuolella laajennettu myös Pohjanmaan lakeuksille. Alueella yritys tunnetaan luotettavuudestaan. – Me hoidamme asiat nopeasti ja jos jotain ei tiedetä, se selvitetään. Uusien tuotteiden kanssa yritetään pysyä ajan hermolla, Lampiniemi naurahtaa. Yrityksellä olisi kysyntää pidemmälläkin, mutta resurssit ovat rajalliset. – Toiminnan laajentaminen on tulevaisuutta. Alan suurin haaste on tällä hetkellä työvoiman puute. Nuoria, joilla olisi riittävää ammattitaitoa, ei tahdo löytyä. Ja onhan tämä ruumiillinen ala, Lampiniemi toteaa ja jatkaa: – Ei muuta kuin jarru pois päältä ja täysillä eteenpäin!

Paremmat löylyt

holvisaunasta H

olvisaunat Oy:n patentoitu maanalainen holvikaarikattoinen sauna sai alkusysäyksensä 1990-luvulla, kun yrittäjä Jari Ruusunen kehitti erityisen huokoisen ja hengittävän betoniharkon, alun perin maakellarin rakennusmateriaaliksi. 2000-luvun alussa Ruusunen perusti maakellareiden myyntiin erikoistuneen JR Holvikellari Oy:n rinnalle saunojen myyntiin keskittyneen Holvisaunat Oy:n. Taloudellisesta taantumasta huolimatta molempien menekki on pysynyt tasaisena. Holvisaunan löyly on pehmeä ja lämpöä riittää tasaisesti joka nurkkaan. Toimivan ilmanvaihdon taustalla on nimenomaan saunan holvimainen muoto. Lisäksi hengittävän rakenteensa ansiosta sauna pysyy lämpimänä ennätyksellisen pitkään, jopa vuorokauden. Energiatehokkuutensa vuoksi rakenne sopiikin loistavasti mihin käyttötarkoitukseen tahansa: takka- ja pukuhuoneiksi sekä loma-asunnoiksi. Samalla idealla on rakennettu myös ympärivuotiseen asumiseen tarkoitettu omakotitalo.

Lisätiedot sivulla 114

Oman tuotantonsa ansiosta Holvisaunat pystyy varmistamaan lyhyet toimitusajat ja edulliset hinnat. Vaivattomuutensa ansiosta harkot on helppo muurata vaikka itse. Olipa haussa sitten paloturvallinen ja miellyttävät löylyt tarjoava savusauna tai pehmeä jatkuvalämmitteisen kiukaan sauna. Holvisaunat Oy:n valikoimasta löytyy jokaiselle jotakin. Jari ja Kirsi Ruusunen toivottavat lukijat lämpimästi tervetulleiksi Euran toimitilojen yhteyteen saunomaan. – Jos aikaisemmin ei ole ollut mahdollisuutta testata kivipintaista holvisaunaa, tervetuloa kokeilemaan! 63


Satakunta

V

SV-Energia Oy on Vakka-Suomen Voiman 100 % omistama tytäryhtiö, joka vastaa mm. kaikesta kaukolämmöntuotannosta Uudessakaupungissa. – Myös Laitilassa omistamme Laitilan kaukolämpöyhtiöstä lähestulkoon puolet, kertoo yhtiön tuotantojohtaja Mika Salo. VSV-Energian omistuksessa on osuuksia niin vesi- ja tuulivoimaloista kuin kotimaista biomassaa polttavista voimalaitoksistakin. Yhtiö on mukana myös Fennovoima Oy:n ydinvoimahankkeessa.

Uudenkaupungin hanke

Vihreämpää kaukolämpöä Yhä useammat energia-alan yritykset satsaavat tänä päivänä vihreyteen. Niin tekee myös Uudenkaupungin kaukolämmön tuotannosta vastaava VSV-Energia Oy. TIINA VIKBERG  TEKSTI  HENNA KERÄNEN

Viime vuoden syyskuussa syntyi investointipäätös Uuteenkaupunkiin rakennettavasta 20 MW:n kaukolämpölaitoksesta, joka tulee käyttämään polttoaineenaan kotimaista puuta. Hankkeen budjetti on noin 18 miljoonaa euroa ja sen olisi tarkoitus valmistua kuluvan vuoden lokakuussa. – Jo vuonna 2009 ostettuamme Valmetilta heidän lämpökeskuksensa sovimme, että tulevina vuosina öljystä tullaan siirtymään biopohjaiseen lämmöntuotantoon, kertoo Salo hankkeen taustoista. Pian valmistuva lämpölaitos käyttää vuodessa noin 100 000 MWh polttoainetta, mikä tarkoittaa käytännössä uuden rekkalastin saapumista laitoksen tontille noin kahden tunnin välein. Polttoainesopimukset on jo tehty paikallisten metsänhoitoyhdistysten kanssa viideksi vuodeksi eteenpäin. – Metsänhoitoyhdistys Lounametsä toimittaa tontillemme kokonaista puuta, jonka sitten itse haketamme, Salo kertoo. Metsähakkeen lisäksi lämpölaitoksessa on tarkoitus polttaa myös turvetta. Hankkeen kotimaisuusaste on korkea, sillä sekä kattilatoimittaja että urakoinnista vastaavat rakennusliikkeet tulevat

64

Suomesta. Valmis voimalaitos lisännee alueellisia työpaikkoja myös polttoaineketjussa.

Tavoitteena vakaa tuotanto jo kustannustehokkuus Uusi lämpölaitos takaa osaltaan vakaan energian hinnan alueen kaukolämmön kuluttajille. – Itse asiassa alensimme hintaa jo maaliskuussa 5€/ MWh, eikä tulevaisuudessakaan pitäisi olla korotuspaineita, Salo lupailee. Mikäli lämmönkulutus pysyy entisellään, ei VSV-Energia näe tarvetta lisärakentamiselle, vaikka lämpölaitoksen tontilta löytyisi kyllä tilaa laajennuksillekin. – Aika näyttää, hankkeen myötä kaukolämmön markkinointi ja uusien asiakkaiden etsiminen Uudenkaupungin alueelta on toki entistä ajankohtaisempaa, tuotantojohtaja pohdiskelee.

” Tulevaisuus näyttääkin kaikin puolin hyvältä sekä yhtiön että kaukolämpöasiakkaan näkökulmasta katsottuna ”

Tulevaisuus näyttääkin kaikin puolin hyvältä sekä yhtiön että kaukolämpöasiakkaan näkökulmasta katsottuna. Kun suuret investoinnit on tehty ja fossiilisista polttoainesta siirrytty ympäristöystävällisiin vaihtoehtoihin, voidaan viimein keskittyä vakaaseen tuotantoon ja kustannustehokkuuden hakemiseen. Hinnan ohella kaukolämmöllä on monia muitakin valtteja: – Toimitusvarmuus on yksi tärkeimmistä eduistamme. Esimerkiksi viime vuoden aikana VSV-Energialla ei ollut yhtään suunnittelematonta häiriötä lämmönjakelussa, Salo kertoo.


Satakunta

V

ain neljä vuotta sitten toimintansa aloittanut HA-Rakennus Oy on ehtinyt saavuttaa alalla jo merkittävää jalansijaa. Taantumakaan ei ole hidastanut nuoren yrityksen tahtia, sillä vuosittain on rakentunut aina noin kymmenkunta omakotitaloa. Yrittäjä Henri Alavesa ei pohdi kauaa, kun häneltä tiedustellaan menestyksen salaisuutta. – Kaupankäynnissä pärjää, kun hinta ja laatu ovat kohdillaan. Pitää myös osata rakentaa sellaisia taloja, joita tarvitaan, mies toteaa. HA-Rakennuksessa on huomattu, että kysytyimpiä tällä hetkellä ovat noin 100-140m² perusomakotitalot. Niitä yritys rakentaa noin 50 km säteellä kotipaikastaan Laitilasta. – Alueelta on hyvät kulkuyhteydet mm. Turkuun ja Raumalle, palvelut ovat lähellä ja komean talon saa huomattavasti edullisemmin kuin isommista kaupungeista, Alavesa kertoo.

Kun hinta ja laatu kohtaavat

Omakotitaloon satsaaminen on nyt muutenkin kaikin puolin kannattavaa. Hiljaisempina aikoina hinnat ovat kohdillaan, tekijöitä riittää ja laatuun on aikaa panostaa. Omakotitalon hankintaa kannattaa harkita myös sijoitusmielessä. – Uudiskohteiden vuokratuotto on aika hyvä, koska remontteja ei juurikaan tarvita eikä vastikekulujakaan ole, Alavesa vinkkaa. Omat kohteensa HA-Rakennus urakoi aina avaimet käteen-periaatteella. Yhteistyöverkostot ovat kunnossa niin LVI-miesten kuin kiinteistövälittäjienkin kanssa, joten asiakkaan kannalta homma voisi tuskin enää paljon jouhevammin sujua. Kun liikkeellä on ajoissa, pääsee uusi asukas vaikuttamaan myös tulevan kotinsa pintamateriaaleihin ja kalusteisiin.

H

uittisten Ryhmärakentajat Oy on jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan ollut kysytty toimija omalla alueellaan. Rakennuttajapiirit tietävät yrityksen pysyvän aikatauluissa ja vaalivan laadukasta työjälkeä, joten näillä eväin urakoita onkin riittänyt tasaiseen tahtiin taloustilanteista riippumatta. – Nytkin on kesä ollut kiireinen, sillä lyhyellä aikavälillä meille varmistui keväällä peräti kuusi uutta kohdetta, kertoo Petri Saarimaa. Tällä hetkellä työn alla on esimerkiksi hoivakodin laajennuksen toinen vaihe Pöytyällä, sekä kehitysvammaisten asuntolan 2 rakennusta Aurassa. Referenssilistalta puolestaan löytyy pitkä liuta muita mielenkiintoisia kohteita. – Saarioisten Säilyke Oy:n lukuisat laajennukset ja saneeraukset 10 vuoden ajalta, Harjavallan ja Huittisten päiväkodit, koulujen saneerausta ja lukuisten hoivakotien rakentamista, monenlaista teollisuusrakentamista…, luettelee yrittäjä. Perinteiseksi rakennusliikkeeksi itseään tituleeraava yritys on kuitenkin parhaimmillaan uniikeissa erikoiskohteissa. – Tavallisten omakotitalojen yms. rakentaminen on loppujen lopuksi helppoa hommaa, haastavimmissa kohteissa mielenkiinto pysyy parhaiten yllä, pohdiskelee Saarimaa. Haasteita riittää myös tällä hetkellä, sillä yritys tekee parhaillaan Kivikylän Kotipalvaamo Oy:n uutta myymälää Huittisiin. -Valmistuessaan lenkkimakkaran muotoon

RAKENNUSTYÖT • Talot • Tallit • Terassit • Julkisivuremontit

SISUSTUSTYÖT • Laatoitus • Tapetointi • Maalaus • Saunat • Lattia-asennukset

PYYDÄ TARJOUS! Puh. 050 590 9975 www.harakennus.fi

Alueen luottorakentajaa kiinnostavat erikoiskohteet ja haastava rakentaminen

suunnitellulla rakennuksella tulee olemaan varmasti myös nähtävyysarvoa jopa laajemmallekin alueelle, arvelee Saarimaa. Vaativat kohteet tuskin onnistuisivat ilman osaavaa ja pitkäaikaista henkilöstöä ja kokemusta. Huittisten Ryhmärakentajilla työntekijöiden vaihtuvuus on hyvin vähäistä. – Homma sujuu parhaiten kun kaverit ovat ammattitaitoisia ja tuntevat toisensa. Merkittävä vahvuutemme on ”kokonaisvastuun ottaminen” toteuttamissamme hankkeissa, mukaan lukien viranomaisvelvoitteiden täyttäminen.

65


Satakunta

APUA VAHINKOSANEERAUKSIIN

K

un porilainen Tehokuivaus Oy vuonna 1988 perustettiin, keskittyi se pelkästään vesivahinkojen kartoittamiseen ja kuivaukseen. Vuosien myötä toiminta on laajentunut ja tänä päivänä yritys tekee kaikkea vahinkotapauksiin liittyen. Tällä hetkellä noin neljänkymmenen työntekijän voimin pyörivä yritys palvelee kaikkia asiakaskuntia ympäri Satakuntaa, kesäaikaan urakat suuntautuvat pidemmällekin.

Kattava palveluvalikoima on tätä päivää Tehokuivauksen toiminta on vuosien myötä laajentunut kosteusmittauksista ja kuivauksista käsittämään myös vahinkokohteiden purku- ja saneeraustyöt. Jokaiselle alueelle löytyy yrityksestä omat huippuosaajansa, jotka yhteistyössä tekevät kohteen valmiiksi ja asiakkaan hyväk66

syttäväksi. Kaikkineen projektiin menee keskimäärin kaksi kuukautta. – Vaikka ihmisillä yleensä on kiire, he ymmärtävät että kuivumisajat tulevat vastaan. Kuivaaminen vaatii muutamia viikkoja. Kasaamisvaiheessa tulee taas vedeneristykset ja niiden tarkastukset ja valvonnat, jotka ottavat oman aikansa, kertoo Kai Kekki. Tehokuivaus erottuu kilpailijoistaan pysymällä jatkuvasti ajan hermolla ja panostamalla työntekijöidensä koulutuksiin. Yrityksen palveluksesta löytyy monen alan asiantuntijoita ja tutkimustyöhön erikoistuneita työntekijöitä, kuten Satakunnan ensimmäinen asumisterveystarkastaja ja haitta-ainekartoituksiin erikoistunut ammattilainen. Haitta-aineista erityisesti asbestia löytyy paljon vielä vanhemmista rakennuksista ja sen purkua varten haitta-ainekartoitus on välttämätön. Tehokuivauksella on tarvittavat luvat myös

asbestipurkuihin. Muista yrityksen palveluista mainittakoon vielä tiiveysmittaukset, palokartoitukset sekä pesun ja homekäsittelyn sisältävät irtaimistopuhdistukset. Käsityönä tehdyt puhdistukset tehdään sisäilmaongelmista kärsineiden päiväkotien, koulujen ym. irtaimistolle. Vahinkotapauksen sattuessa Tehokuivaukselta voi lisäksi vuokrata kontteja tavaroiden tilapäissäilytystä varten.

Ennakoimalla vältytään suurimmilta vahingoilta Mitä nopeammin vuotokohta saadaan tietoon, sitä pienemmäksi vahinko ehtii jäädä. Toisaalta äkilliset putkien jäätymiset tai vaikkapa tulvat voivat aiheuttaa suuriakin vahinkoja. Asia erikseen on vielä kuuma vesi, joka vuodettuaan lattialle


Satakunta

höyrystyy myös pintoihin ja rakenteisiin. Vahinkojen laajuudet ovat vuosien mittaan kuitenkin pienentyneet. – Ennen vahingot olivat isoja. Kun meni kohteeseen, saattoi olla puoli taloa tai koko talo märkänä. Koko talojen vahinkoja tai isoja vahinkoja tulee enää harvoin vastaan. Tietoisuus on kasvanut, Kekki kertoo. Kodin vahinkotapauksia voi välttää ennakoinnilla ja huolellisuudella. Tavallisimpien vesivahinkojen aiheuttajien, pesukoneen ja astianpesukoneen, hanat on hyvä pitää kiinni kun laitetta ei käytetä. Pesukoneisiin on asennettavissa niin ikään kosteudesta ilmoittavia mittareita ja hälyttimiä. Kekki kehottaa myös tekemään säännöllisiä tarkastuskäyntejä lämminvesivaraajatilaan sekä seuraamaan vesimittaria: – Jos mittari pyörii omia aikojaan, johonkin se vesi menee. Varsinkin talvella lomamatkalle lähtiessä jäätymisen

estämiseksi kannattaa vesimittari ja hanat sulkea. Taloa ei myöskään kannata jättää seisomaan kylmänä, vaan pieni lämpö on hyvä jättää päälle. Kekin mukaan ihmiset ovat tarkempia ja valveutuneempia kuin 25 vuotta sitten. Sisäilman osalta monesti jo pelkkä outo haju saa ihmiset valpastumaan ja ottamaan yhteyttä alan osaajaan, mutta myös fyysiset oireet, kuten äänen käheys, herättävät epäilyjä mahdollisesta sisäilmaongelmasta. – Läheskään aina ei kuitenkaan puhuta homeesta. Jotkut ihmiset vain ovat herkempiä kuin toiset, vaikka tila olisikin puhdas, Kekki kertoo. Hän kehottaa ihmisiä kuitenkin panostamaan talon ja kiinteistön hyvinvointiin huoltamisella ja hoidolla. – Kiinteistöä pitäisi hoitaa samalla tavalla kuin esimerkiksi autoa. Ennakoimalla pääsee vähemmällä ja lisäksi halvemmalla!

TIINA VIKBERG  TEKSTI  JOHANNA DAHLGREN

Kodin hyvinvointiin panostaminen on tärkeää. Jo pienillä huolloilla voidaan ehkäistä suuria vahinkoja. Joskus ennakoiminenkaan ei kuitenkaan auta, tällöin on käännyttävä ammattilaisen puoleen.

Kiinteistösi hyvinvointi on meille tärkeää Tehokuivaukselta saat laajasti oman kodin hyvinvointiin ja terveelliseen sisäilmaan liittyviä palveluita. www.tehokuivaus.fi

67


Satakunta

P

aalutustarvikkeita valmistava Emeca Oy on viimeisen viidentoista vuoden aikana noussut nopeasti yhdeksi alansa kärkinimeksi niin kotimaassa kuin maailmallakin. Matalasuhdanteesta huolimatta liikevaihto on kasvanut tasaiseen tahtiin ja viime vuosi olikin yrityksen historian paras. Menestys ei ole kuitenkaan tullut itsestään: – Olemme olleet innovatiivisia ja tehneet pieniä asioita hieman paremmin kuin joku muu. Suuri kiitos kuuluu myös ahkeralle ja innostuneelle henkilökunnallemme, pohdiskelee Emecan omistaja Petri Koivunen.

Rohkeasti eteenpäin

Betonipaalu on vuosikymmeniä vanha ja hyväksi havaittu tuote, johon voi olla vaikea keksiä mullistavia muutoksia. Pari vuotta sitten Emeca kuitenkin lanseerasi yhdessä Lujabetonin kanssa uuden pienpaalukonseptin, joka onkin lähtenyt myymään hyvin. Kyseessä on normaalia lyhyempi paaluelementti, joka sopii esimerkiksi rivi- ja pientalokohteisiin. – Ideana on, että kun tuotetta ei tarvitse katkoa, maksaa asiakas vain siitä minkä todella tarvitsee. Pienpaalu säästää myös tilaa ahtailla tonteilla, Koivunen kertoo. Yksi syy Emecan menestykseen taantumankin aikana on se, että paalutettavia kohteita on nykyään yhä enemmän. – Kaupungistuminen on globaalistikin kasvava trendi ja sen vuoksi kasvukeskuksissa on usein jäljellä enää ne heikommat tontit, joille ei voi rakentaa ilman paalutusta, Koivunen tietää. Globaalia on myös Emecan oma toiminta ja yrityksellä onkin oma konttori myös USA:ssa. Viime aikoina uusia asiakkuuksia on lisäksi solmittu mukavaan tahtiin Pohjoismaissa ja Keski-Euroopassa. Mahdolliseen nousukauteen Emeca valmistuu myös kotimaassa mm. tilalaajennuksin.

Pienpaalu yllättää positiivisesti

L

ujabetoni on ympäri Suomen tunnettu, vielä kuusikymppisenäkin reippaasti eteenpäin porhaltava perheyritys. Aikanaan toiminta lähti liikkeelle kaivonrenkaista, mutta tähän päivään mennessä tuoterepertuaari on laajentunut kattamaan lähes kaiken, mitä betonista vain voi kuvitella tehtävän. – Suurin osa liikevaihdostamme tulee elementeistä, mutta niiden lisäksi valmistamme myös paaluja, harkkoja, ontelolaattoja, valmisbetonia… Lista on lähes loputon, naurahtaa tuotepäällikkö Pekka Pihlajamäki. Muutamia vuosia sitten Lujabetoni lanseerasi uuden tuotteen, Luja-pienpaalun. Kyseessä on jatkettava betonipaalu, joka soveltuu erityisen hyvin omakotitalorakentamiseen, mutta myös astetta isompiin kohteisiin, kuten päiväkoteihin, liikerakennuksiin tai navettoihin. Luja-pienpaalua käyttämällä ei synny hukkaa, mikä luonnollisesti tarkoittaa myös rahallisia säästöjä. Kustannustehokkuuden voi todeta jo syöttämällä tarvittavat tiedot Lujabetonin nettisivuilta löytyvään laskuriin, joka arvioi paalutuksen hinnan Luja-pienpaalua käytettäessä. Paalutus on usein parjattu työvaihe ja siihen liittyy paljon negatiivisia mielikuvia. Pihlajamäki vakuuttaa, että todellisuudessa pelko on kuitenkin aiheeton. – Luja-pienpaalua käytettäessä tärinät eivät ole koskaan yltäneet lähellekään raja-arvoja. Luja-pienpaalujen lyönnistä aiheutuva tärinä vastaa maanrakennustyötä hän toteaa. Jatkuvasti kasvava ja kehittyvä lyöntiyhteistyöverkosto takaa Luja-pienpaalujen saatavuuden ympäri Suomen. – Varsinaisten paalujen lisäksi tarjoamme asiakkaillemme siis myös niiden lyönnit ja tarvittavat mittaukset, Pihlajamäki kertoo.

68


Satakunta

Maanrakennuksen moniosaaja hoitaa homman

H

arjavallasta käsin Satakunnan alueella toimiva maa-aineskuljetukseen ja maanrakennukseen erikoistunut Maanrakennus J.Kärkkäinen Oy tarjoaa palveluitaan sinne, missä niitä tarvitaan. Olipa sitten kyseessä omakotitalotontin pohjatyöt, teiden kunnossapito tai maansiirrot, Jouko Kärkkäinen osaavine työntekijöineen ottaa projektin vastaan. – Liian pieniä hommia ei ole olemassa, Kärkkäinen naurahtaa.

Maanrakennusta yli 30 vuoden kokemuksella Kaikki lähti liikkeelle 1980-luvun alkupuolella, jolloin yrityksen käytössä oli vain yksi kone. Aluksi Kärkkäinen tekikin maanrakennustöitä vain sivutyönä. Sittemmin toiminta on laajentunut kuin itsestään, uusia aluevaltauksia on tehty aina tarpeen mukaan. 2000-luvun alussa Kärkkäinen hankki maa-ainesalueita Harjavallasta ja sitä kautta myös maa-ainesmyynti tuli mukaan yrityksen toimintaan. Tällä hetkellä yrityksellä on kaksi maa-ainesten murskapaikkaa Harjavallassa, yksi Eurajoella ja yksi aukeamaisillaan Poriin. Eurajoen ja Porin maa-ainesalueiden myötä tavoitellaan markkina-alueiden laajentumista. – Myynnin kysyntä vaihtelee, mutta kokoajan sitä menee, Kärkkäinen kertoo. Pienestä aloittanut yritys työllistää nyt yli neljäkymmentä maanrakennusalan osaajaa. Toiminnan laajentumisen myötä Kärkkäinen itse on siirtynyt työmaalta hallintohommiin. Vaikka kaipuu kentälle on välillä kova, Kärkkäinen tunnustaa alan olevan nykyisin kovin hektinen: – Harvemmin enää pääsee koneita ajamaan.

Kilpailu alalla on kovaa, mutta monipuolisuudella ja kymmenien vuosien kokemuksella erottuu takuulla edukseen. Vaikka ajat ovat muuttuneet, harjavaltalainen moniosaaja on ja pysyy. TIINA VIKBERG  TEKSTI  JOHANNA DAHLGREN

Toisaalta, into ei ehkä riittäisi aikaisiin pyhäpäivän lähtöihin enää, hän nauraa.

Valttikorttina monipuolisuus Vuoden yritykseksikin pari kertaa valittu Maanrakennus J.Kärkkäinen on ehtinyt olla yli 30-vuotisen historiansa aikana monessa mukana. Kaikista yksittäisistä asiakkaista työllistävin on ollut Harjavallan suurteollisuuspuisto, jossa yritys on urakoinut jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Kesäisin yritystä työllistävätkin eniten maanrakennuspuolella tonttien pohjatyöt ja maa-ainesmyynti sekä talvisin aliurakointina tehdyt tieverkostojen hoito- ja kunnossapitotehtävät. Monipuolinen toiminta vaatii myös monipuoliset laitteet, joita yritykseltä löytyy runsain määrin. Noin viidenkymmenen koneen joukossa on laitteet niin maanrakennukseen, maa-aineiden murskaamiseen kuin kuljetukseenkin. Harjavallan Torttilan kaava-alueen perusparannus edustaa hyvin yrityksen kesäaikaisia projekteja. Kyseessä on iso projekti, joka kestää syyskuun loppuun saakka. – Sinne laitetaan vesijohtoa ja hulevesiviemäriä muutama kilometri. Katualueelle laitetaan uudet kantavat murskeet ja asfaltit. Lisäksi sähkö- ja puhelinkaapelit siirretään ilmasta maan alle, jolloin sähkökatkoksia ei tarvitse pelätä, kertoo Jouko Kärkkäisen poika Joni Kärkkäinen. Lukijoita Jouko Kärkkäinen haluaa muistuttaa kauniin pihan tärkeydestä: – Keväällä on hyvä laittaa pihaan uutta mursketta ja multaa. Pihat kuntoon!

maanrakennus@joukokarkkainen.fi

www.maanrakennuskarkkainen.fi 69


Satakunta

Pienet ja suuret rakennustyöt vuosien kokemuksella

Y

hdeksän vuotta sitten Rakennuspalvelu Aalto aloitti toimintansa pienimuotoisilla keittiö- ja kylpyhuoneremonteilla, nykyään työtehtävät kuitenkin käsittävät huomattavasti laajempaa rakentamista. Miten yritys on onnistunut moisessa kasvussa? – Olemme aina tehneet työmme kunnolla ja saaneet hyvän maineen. Siitä täytyy kiittää erinomaisia työntekijöitä ja hyvää aliurakoitsijaverkostoa, jonka myötä saamme työmiehet ripeästi työmaalle. Tiiviillä yhteistyöllä ja huolellisella suunnittelulla olemme onnistuneet tehostamaan toimintaamme tavalla, joka säästää aikaa ja ennen kaikkea asiakkaan rahoja, Aki Aalto kertoo. Hän ei kuitenkaan ole unohtanut juuriaan ja on edelleen halukas palvelemaan asiakkaitaan pienemmissäkin töissä, kuten aidan korjauksessa.

Palvelutalot osa vahvaa ammattitaitoa Moniosaaminen näkyy yrityksen vaihtelevissa kohteissa, mutta sitä täydentää myös tietynlaisten osa-alueiden erikoisosaaminen, esimerkiksi liikuntarajoitteisten henkilöiden tarpeisiin rakentaminen. Tammikuussa yritykseltä valmistui palvelutalo Harjakankaalla, jossa rakennettiin uusia tiloja 1200 neliön edestä sekä korjattiin vanha päärakennus. Samalla Rakennuspalvelu Aalto toteutti samanhenkisen konseptin rakentamalla 12 rivitaloasuntoa seniorikäyttöön. Nyt työn alla on YH-Asuntojen kohde, joka saneerataan vammaisten päivähoitokeskukseksi.

Unelmien koti tulossa myyntiin Yritykseltä on myös tulossa omaa tuotantoa ennakkomarkkinointiin. Kyseessä on kaksi paritaloa Noormarkussa joen rannassa, erinomaisella sijainnilla rauhallisella alueella ja koulun läheisyydessä. Sata neliöiseen asuntoon kuuluu maalämpö, autokatos ja käyttöoikeus joen rantaan. Mitä aikaisemmassa vaiheessa ostaja löytyy, sitä enemmän on mahdollisuutta vielä vaikuttaa asunnossa käytettäviin pintamateriaaleihin. – Keittiö, sauna ja pesutilat ovat usein erityisen tärkeitä asukkaille, joten niiden ulkonäköön vaikuttaminen on täysin mahdollista. Teemme yhteistyötä Keittiömaailman kanssa, joka tarjoaa laajan valikoiman eri kalusteita ja värejä, jokaiselle jotakin, Aalto kertoo. Asunnot ovat mahdollisesti muuttovalmiita ensi keväänä, joten nyt sinulla on oiva tilaisuus löytää unelmiesi koti.

www.rakennuspalveluaalto.fi Ari 040 516 0971 Aki 0400 779 340

Jyrää ammattitaidollasi! Sinä kerrot -Me kirjoitamme

70


Satakunta

S

atakunnassa toimivan Ilmastointi ja Pelti Hakalan ominta alaa ovat kaikenlaiset ilmastointiurakat, kanavistojen puhdistukset ynnä muut ilmastointilaitteiston vaatimat huoltotyöt sekä tietysti peltityöt kokonaisuudessaan. Noormarkussa, yrityksen muiden toimitilojen yhteydessä, sijaitsee myös oma verstas, jonka uudenaikaisilla työvälineillä syntyy tarvittaessa myös erikoisosia. Asiakaskunta koostuu pääosin teollisuuden, kaupan ja julkisten alojen toimijoista. Kuuden toimintavuotensa aikana Ilmastointi ja Pelti Hakala on ehtinyt laajentua jo useampaan kertaan. Yrittäjä Henrik Hakalan rinnalla työskenteleekin tänä päivänä yhteensä yhdeksän työntekijää. Taantumasta huolimatta tasaista kasvua on saavutettu joka vuosi, ja vaikka hintataso onkin yrittäjän mukaan tällä hetkellä hieman heikko, on töitä silti riittänyt. – Menetelmien täytyy olla tehokkaita ja hintojen kohdillaan laadusta tinkimättä, pohdiskelee Hakala menestyksen reseptiä. Myös yrittäjän omalla persoonalla on paljon vaikutusta, sillä liikevaihto ei nouse pelkästään toimistossa istumalla. – Täytyy olla sosiaalinen ja lähellä asiakasta, Hakala tietää. Kasvusta huolimatta yrityksellä on myös omat huolen aiheensa liittyen koulutetun työvoiman saatavuuteen. – Lähiaikoina alalla tulee olemaan pula sekä ammattitaitoisista peltisepistä että ilmastointiasentajista, Hakala arvelee. Huolestuttava tilanne näkyy jo nyt siinä, että halukkaat työharjoittelijat tuntuvat olevan välillä kiven alla. Positiivinen yrittäjä ei kuitenkaan lannistu, vaan uskoo, että haasteista huolimatta menestystä on odotettavissa myös tulevaisuudessa.

Ilmastointi- ja peltiala kaipaisivat uusia osaajia

Noormarkku

L

aitilan Talorakenne Oy on jo vuodesta 1984 asti tunnettu monipuolinen rakennusliike. Kohteet muodostuvat julkistentilojen saneerauksista aina omakoti-ja omaan rivitalotuotantoon asti. Referenssilistalta löytyy muun muassa useampi kymmen omakotitalo, Laitilan Jäähallin rakennus, koulujen laajennuksia sekä monia muita urakoita. Yritys muutettiin osakeyhtiöksi 2014 elokuussa kun yrittäjän Ari Ketoniemen poika Ville Ketoniemestä tuli yrityksen toinen osakas. Markkina-alue rajoittuu Varsinais-Suomen sekä Etelä-Satakunnan alueelle.

www.ilmastointijapeltihakala.fi

p. 040 741 4093

Rakentamista jo vuodesta 1984

Omakotitaloja Precut-menetelmällä Yritys on kehittänyt tehokkaan menetelmän puutalojen rakentamiseen pitkästä tavarasta. Materiaalit sahataan hallilla valmiiksi määrämittoihin ja työmaalla pohjatöiden jälkeen toteutetaan vain kasaaminen. Asiakkaalle voidaan tällöin rakentaa talo räätälöidysti hänen toivomallaan arkkitehtuurilla. Yksityiskoteja rakentaessa avaimet käteen - mallilla vaaditaan tekijöiltä suurta ammattitaitoa useammalta osa-alueelta. Tästä johtuen pienen yrityksen vahvuudeksi nouseekin suuri rakennusalan tietämys ja mahdollisuus toteuttaa erilaisia ratkaisuja eri asiakasryhmille. Yrittäjän yksi haave olisi vielä toteuttamatta; - ajatuksena olisi rakentaa jossain vaiheessa vielä pienehkö puukerrostalo. Samalla suunnitella seudulle palaavalle vanhemmalle väestölle suunnatun asuin kiinteistön, joka sijaitsisi lähellä keskeisiä palveluita. Talossa itsessään voisi olla myös erilaisia palveluita vanhuksille, kuten pitopalvelu, josta voisi tilata ateriat suoraan omaan huoneistoon. Katsotaan mitä tulevaisuus vielä tuo tullessaan, pohtii Ketoniemi. 71


Saaristo

MONIPUOLINEN SAARISTO

www.konewuorio.fi Vardagar / arkisin 8-17 Lö / La 9-13 KUVA  SELECT RAKENNE OY

72

Båtförs./ Venemyynti: Småmaskinförs./ Pienkonemyynti: Kimito / Kemiö Forsström 040-7331 771 Byman 040-7708 808 (02) 420 6000 Sjöstrand 0400-760 563 Westerholm 040-8010 181


Saaristo

Kun muualla Suomessa tehdään säästötoimenpiteitä, Kemiönsaaressa panostetaan asukkaiden viihtyvyyteen ja palveluiden saatavuuteen. Erityistä huomiota on kohdistettu lapsiin ja yrittäjien arkeen.

SANNA LEHTOSAARI  TEKSTI  JOHANNA DAHLGREN

KEMIÖNSAARI PANOSTAA ASUKKAISIINSA 7 000

asukkaan Kemiönsaaren taloustilanne on varsin hyvä verrattuna moneen muuhun Suomen kuntaan. Tämä näkyy varsinkin kunnan sosiaalipalveluissa. Kemiönsaaren asukkaita palvelee 2 terveyskeskusta, joita paraikaa laajennetaan, 2 apteekkia sekä tusinan verran ympäri vuoden avoinna olevia ruokakauppoja. Tällä hetkellä rakenteilla on myös suuri, monesta yksiköstä koostuva päiväkoti. – Kemiönsaari on panostanut erityisesti lapsiin. Luokkakoot ovat pienet (13–14 oppilasta) ja kouluissa käytetään viimeisintä tekniikkaa. Toki myös vanhuspalvelut ovat hyvällä tasolla. Kotipalvelut toimivat esimerkiksi hyvin, kertoo kunnanjohtaja Tom Simola.

Työllisyyttä tuetaan Muutama vuosi sitten Kemiönsaaren teollisuus koki karun takaiskun, kun teräskonserni FNSteel ajautui konkurssiin. Tästäkin huolimatta kunnan työttömyysprosentti on huomattavan alhainen, vain yhdeksän prosenttia. Simola kertoo, että hyvän työllisyyden eteen on määrätietoisesti tehty töitä: – Kunta auttaa yrittäjiä palkkatuilla, sekä tarvittaessa etsii yrittäjille tilapäistä tai vakituista työvoimaa. Tarjoamme yrittäjille myös neuvontaa, Simola kertoo. Tunnustuksena kunnan ja yrittäjien toimivasta yhteistyöstä Turun kauppakamari palkitsi Kemiönsaaren viime vuonna elinkeinopoliittisella kuntapalkinnolla. Lisäksi kunta on perustanut

Ekocenter-pajan, jonka tarkoituksena on ohjata työttömiä takaisin työelämään.

Paljon nähtävää Kemiönsaari on todellinen lomailijan paratiisi. Kesäisin matkailijaa vetävät puoleensa aurinkoiset kesätapahtumat, kuten Baltic-Jazz ja Kemiön musiikkijuhlat. Ajankohtaisia tapahtumia pystyy kätevästi seuraamaan Kemiönsaaren kotisivuilta. Tänä kesänä avautuu myös kauan odotettu Örön linnakesaari, johon on helppo tutustua vaikkapa Kasnäsistä käsin. Kasnäsin kylä sijaitsee loistavalla paikalla, sillä Örön lisäksi myös Bengtskärin majakka on vain kivenheiton päässä. Kylässä lomalaisia hemmottelee kylpylähotelli, ja käytössä on myös vierasvenesatama. Vauhdilla kehittyvästä Kasnäsista ei ole turhaan povattu lähitulevaisuuden suosikkikohdetta. Tulevaisuudessa alueelle on tulossa viikko-osakeasutusta sekä vapaa-ajan tontteja. Tällä hetkellä kaikkineen Kemiönsaaressa on noin 5 500 vapaa-ajan asuntoa. Simola toivottaa lukijat tervetulleiksi tutustumaan Kemiönsaareen, vaikkapa päiväksi: – Kannattaa tehdä saarikierros. Esimerkiksi matkailuneuvonnasta löytyy mielenkiintoisia kohteita: Westersin puutarha, Söderlångvikin kartano, Taalintehdas, Örön linnakesaari… 73


Saaristo

Saaristolaisunelmia rakentamassa

S www.selectrakenne.fi

elect Rakenne Oy on viime aikoina siirtynyt yhä enenevissä määrin rakentamaan vapaa-ajan kohteita, lähinnä Saaristomerelle. – Totesimme, että markkina-alue on sillä saralla aika paljon suurempi kuin omakotitalorakentamisessa, kertoo toimitusjohtaja Janne Lehti päätöksen taustoista. Tällä hetkellä työn alla on Kemiöön kuuluvan Norstön saaren Lindnäsin niemi, jonka yritys on ostanut. Rantaviivaa on 1,5 km eri ilmansuuntiin ja rakennusoikeus 8: lle huvilalle. Toteutus etenee 2-3 huvilan vuosivauhdilla, ja ensimmäiset ostajatkin ovat jo löytäneet kohteen. – Paikkana Norstö on erityinen, sillä aluetta ympäröi kokonaisuudessaan Saaristomeren kansallispuisto, kertoo Lehti. Tonteille rakentuvat, kesäasumiseen tarkoitetut huvilat tulevat olemaan moderneja ja viihtyisiä. Asumismukavuudesta huolehtivat myös aurinkopaneelit ja Select Rakenteen niemenkärkeen rakentama tiestö, joka mahdollistaa aivan erilaisen liikkumisen vapauden kuin mitä pienet mökkitontit yleensä pystyvät tarjoamaan. Kaikkiin huviloihin tulee vankka laituri. Kompakti 44m² pitää sisällään makuuhuoneen ja tupakeittiön sekä erillisen sauna- ja pesuhuoneosaston. – Kohteen räätälöinti asiakkaan toiveiden mukaiseksi on myös mahdollista, jokaisella tontilla on rakennusoikeus 120 + 40m². Pääosin huvilat ovat menneet kaupaksi lähes sellaisinaan, Lehti kertoo. Suurinta kiinnostusta Saaristomerellä noin 7km mantereesta sijaitseva Norstö mökkeineen on herättänyt pääkaupunkiseudun asukkaissa. Koska uudiskohteille varattujen saaristotonttien määrä on melko pieni, kannattaa oman mökkiunelman toteuttamisessa pitää kiirettä. Select Rakenteen kohteiden myynnistä ja markkinoinnista vastaa tällä hetkellä Kiinteistökolmio Oy.

K

emiön päätien varrella sijaitseva Mac Daniel’s Grill tervehtii niin paikkakuntalaista kuin satunnaista kävijääkin ja tarjoaa mahdollisuuden monenlaiseen ruokailuhetkeen. Pienestä grillivaunusta aikoinaan liikkeelle lähtenyt yritystoiminta on vuosien varrella laajentunut moneen suuntaan, ja tällä hetkellä Mac Daniel’s Grillin tiloista löytyy niin tilausravintola, lounaspaikka, pubi kuin kahvilakin. – Kesäaikaan ruokailijoiden käytössä on yhteensä 503 asiakaspaikkaa, kertoo yrittäjä Yngve Lignell. Väsyneitä matkailijoita odottaa myös kymmenen hotellihuonetta, joihin majoittua. Kemiöläisten ja matkailijoiden lisäksi Mac Daniel’s Grillin palveluita hyödyntävät monet muutkin. Esimerkiksi keikkatyötä tekevät rakennusmiehet ja muut erikoisryhmät ovat tuttuja vieraita niin hotellissa kuin ravintolankin puolella. Yritys pyörittää myös omaa catering-palvelua, johon perinteinen Kemiössä järjestettävä Baltic Jazz-tapahtumakin on jo vuosien ajan luottanut. Pitopalvelua ja tilavuokrausta on tarjolla toki myös yksityisille juhlan järjestäjille. Laajan palvelutarjonnan ohella Mac Daniel’s Grillin menestys perustuu luonnollisesti myös maukkaaseen ruokaan. Viime vuosina uusittu lounasbuffet on ollut asiakkaiden keskuudessa kovin tykätty, à la carte-lista puolestaan tarjoaa vaihtuvia makuelämyksiä joka viikonloppu. – Pizzat ja peruspihvimme ovat keränneet paljon kiitosta, wieninleike tuntuu muodostuneen jo jonkinlaiseksi klassikoksi, luettelee Lignell menun suosikkeja. – Aamukahville puolestaan voi poiketa arkisin jo vartin yli kuudelta, yrittäjä vinkkaa. 74

Jokaiselle jotakin


Saaristo

VENEILY KOUKUTTAA

SANNA LEHTOSAARI  TEKSTI  HENNA KERÄNEN

Saaristossa ja muilla vesillä liikkuvan paras kesäkumppani on vene. Mikäli vesille mielii ensi kesänä, on nyt oikea hetki suunnitella oman veneen hankintaa.

J

os mieli siintää venekaupoille, kannattaa suunnaksi ottaa Kemiössä sijaitseva Oy Kone Wuorio Ab. – Jatkossa aiomme keskittyä sekä laajentaa vene- ja puutarhakone liiketoimintoja. Nykyisin tuotevalikoimassa olevat kodinkoneet ja lahjatavarat tulevat jäämään pienemmälle panostukselle, kertoo yrityksen tuore toimitusjohtaja Ilkka Juva. Kone Wuorion jatkosuunnitelmiin kuuluu myös laajentuminen uusiin tuoteryhmiin, joilla voitaisiin palvella sekä kemiöläisiä että koko ajan kasvavaa saariston mökkiläisten joukkoa. Astrum-konsernin 100 % omistaman yrityksen asiakaskunta kattaa nykyisellään koko Suomen, mutta paikallisten palveluun panostaminen on silti yhä edelleen tärkeä osa kemiöläisen liikkeen toimintaa.

Mitä veneiltä toivotaan?

Täyden palvelun venetalo

Vaihtoveneeseenkään satsaamista ei kannata pelätä, sillä toisin kuin autot, veneet säilyttävät arvonsa pidempään. Jos merkki on arvostettu ja venettä on huollettu säännöllisesti, ei kymmenen vuotta ole sille vielä ikä eikä mikään. – Perinteisesti veneitä kyllä pidetään hyvin, monelle se tuntuu olevan melkein kuin yksi perheenjäsenistä, Juva naurahtaa.

Kone Wuorio tarjoaa asiakkailleen niin uudet kuin vaihtoveneetkin kattavasta merkkivalikoimasta. Soutuveneet ja pienet moottoriveneet ovat omiaan mökkirantaan, isomman alumiiniveneen voi hankkia esimerkiksi yritystoiminnan tueksi tai kesämökin korvikkeeksi. – Mökkiläisten keskuudessa suosituin lienee ruotsalainen Arronet-alumiinivene, mutta todellinen lippulaivamme on kuitenkin suomalainen laatumerkki Sargo, Juva kertoo. Aiemmin Minor-nimellä tunnettu Kokkolassa valmistettava Sargo-lasikuituvene on todellinen all season boat, jossa on myös hyvät asumistilat. Kone Wuoriota voi huoletta kutsua veneilijän avaimet käteen-liikkeeksi, sillä monenkokoisten paattien ohella yritys tarjoaa asiakkailleen myös huoltopalveluita ja jopa talvisäilytysmahdollisuutta. – Laaja-alainen palvelu on ehdoton myyntivalttimme, Juva toteaa.

Veneily on yllättävän koukuttava laji, ja kokemuksen myötä myös omalle veneelle asetut toiveet usein kasvavat. – Nykyään lähes kaikki haluavat veneisiinsä jotain elektroniikkaa. Navigointilaitteet ovat yleisiä, isompiin veneisiin asennetaan asumismukavuutta parantavia tekijöitä, kuten lämmityslaitteita tai jopa 220 V sähkö invertterin tai generaattorin avulla, Juva kertoo. Parhaimmillaan vene voikin olla ylellisesti varustettu liikkuva kesämökki, johon koko perhe mahtuu mukaan. Myös ympäristöasiat alkavat tulla yhä ajankohtaisemmiksi, mikä näkyy mm. sähköperämoottoreiden kasvavassa tarjonnassa.

www.konewuorio.fi Vardagar / arkisin 8-17 Lö / La 9-13 Båtförs./ Venemyynti: Småmaskinförs./ Pienkonemyynti: Kimito / Kemiö Forsström 040-7331 771 Byman 040-7708 808 (02) 420 6000 Sjöstrand 0400-760 563 Westerholm 040-8010 181 75


Saaristo

Myynnissä Kemiönsaarella

S

aariston katolla, kalliotasanteen reunalla eteesi avautuu henkeä salpaava maisema, josta katse ohjautuu kauas ulapalle. Meren raikas tuoksu houkuttelee viettämään rentouttavan päivän aurinkoisella terassilla, josta ei malttaisi lähteä pois. Illan hämärässä keittiössä loihditaan aitoja saaristolaismakuja, jotka maistuvat ulkona, tunnelmallisella lyhtyjen valaisemalla terassilla. Täällä maisema ja luonnon läsnäolo vievät mukanaan.

76


Saaristo

Rouhea kallio ja vihreät puiden latvat johdattavat katseen alati lainehtivaan mereen

Mökki tai huvila, Kemiönsaari, Westlax, Vestlaxvägen 1000 C. 72,2 m². Rakennusvuosi 2008. Oma tontti 3800 m2. 9683013 Lisätietoja kohteesta, Mårten Lindroos 044 542 1716

Mh. 212.000 € 77


Saaristo

A

itoutta ja arjen luksusta - ainutlaatuisuutta ja vapaa-ajan hulppeutta. Omakotitalo, Salo, Teijo, Aukustinkuja 3. 407 m². Rakennusvuosi 2006. Oma tontti 6540 m2. 9486593. Lisätietoja kohteesta, Kristian Lindroos 044 306 7012

Mh. 780.000 € 78


Saaristo

L

uotojen ja karien ylitse käy näkymä, suojattu venelaituri, haukikarikot, paljaat kalliot, uimaranta, mökiltä näköala taivaanrantaan. Mökki tai huvila, Kemiönsaari, Taalintehdas, Vänoxa Stickeludden. Mökki 92 m2, sauna 24 m2, rakennusvuosi 2002. Maa-alue 3386 ha, vesialue 5402 ha, rantaviivaa noin 500 m. 9760873. Lisätietoja kohteesta, Kristian Lindroos 044 306 7012

Mh. 435.000 € 79


Saaristo

H

uvila rannalla, auto pihalla ja vene laiturissa on monelle unelmatilanne. Mökki tai huvila, Kemiönsaari, Taalintehdas, Långöntie 85. 3 h, keittiö, sauna, WC, suihku, vierasmaja, 70 m2. Rakennusvuosi 2003. Oma tontti 2940 m2, rantaviiva yli 60 m. 9412194 Lisätietoja kohteesta, Kristian Lindroos 044 306 7012

Mh. 349.000 €

80


Saaristo

U

nelmien huvila ympärivuotiseen oleskeluun. Mökki tai huvila, Kemiönsaari, Lammala, Lammalantie 25. 128,2 m².Rakennusvuosi 2013. Oma tontti 5780 m2. 9603297. Lisätietoja kohteesta, Kristian Lindroos 044 306 7012

Mh. 345.000 €

81


UNELMIEN KODIT 82


R

ipaus ranskalaista tunnelmaa ja luxus-elämää oman uima-altaan äärellä. Omakotitalo, Turku, Hirvensalo Haarla, Aamunkoitonkatu 12. 4 mh, oh, k, rh, ph, s, 2 wc, khh, autotallirakennus, 169,4 m². Rakennusvuosi 2005. Vuokratontti 800 m2. 9898235. Lisätietoja kohteesta, Leena Tuijula 044 206 0600

Mh. 447.000 € 83


V

alkeat pinnat hohtavat ikkunoista tulvivassa valossa. Olohuoneen suurista ikkuinoista avautuu näkymä kauniiseen luonnon mukaiseen kallioon, jonka suojassa kuplii lämmin poreamme. Kallion karusta kauneudesta voi nauttia myös kylpyhuoneen suuresta maisemaikkunasta, joka on kuin elävä taulu. Visuaalinen ja linjakas keittiö muodostaa kodin sydämen. Keittiö avautuu olohuoneeseen, korostaen yhdessä elämistä ja tekemistä. Talon arkkitehtooninen kauneus antaa luvan nauttia arjesta juuri sellaisena kuin se on.

84


Upeassa saunaosastossa nautitaan värien harmoniasta ja laadukkaista materiaaleista. Suihkuseinän laattavalinta vie ajatukset aaltoilevaan mereen.

Omakotitalo, Naantali, Metsäluikkio, Metsäluikkiontie 12. 5 h, k, khh, s, ulkoporeallas, 180 m². Rakennusvuosi 2013. Vuokratontti 1348 m2. 9795229. Lisätietoja kohteesta Tiina Koivukangas, 050 555 8826

Mh. 690.000 € 85


T

unnelmallinen ja ylellinen Jämerä kivitalo metsän reunassa. Omakotitalo, Kaarina, Littoinen, Leppärinne 4. 5 h, k, khh, 2 kph, saunaosasto, 183 m². Rakennusvuosi 2011. Oma tontti 1119 m2. 9485744. Lisätietoja kohteesta, Tiina Koivukangas 050 555 8826

Mh. 498.000 € 86


J

ykevät hirret ja laadukkaat materiaalit tekevät mökkeilystä entistäkin mukavampaa. Mökki tai huvila, Pöytyä, Yläne, Narvinkiventie 35. 4 mh, oh, k, halli, s, kph, 2 wc, 118 m². Rakennusvuosi 2010. Oma tontti 1530 m2. 9422426. Lisätietoja kohteesta, Anneli Saario 0400 624 928

Mh. 275.000 € 87


OKT, Masku, Piiksvuori, Kotkantie 12. 6h, k, khh, 3 wc, s, 249 m², Mh. 595.000 €. 9437559. Mika Vesilahti 050 350 9000

88


OKT, Naantali, Kantakaupunki, Torikatu 16 A. 7h, k, s, khh, vh, 2 wc, 198 m², Mh. 495.000 €. 9961222. Mika Vesilahti 050 350 9000

89


U

pealla paikalla Mikaelinkirkon maisemissa tunnelmallinen asunto, jossa idylliset narisevat lautalattiat. Puutalo-osake, Turku, Port Arthur, Sairashuoneenkatu 20. 6-7 h, k, 2 s, 2 kph, 4 wc, khh, 3 kuistia, 226,4 m². Rakennusvuosi 1900. Vh. 329.000 €. Mh. 327.145 €. 9925533. Lisätietoja kohteesta, Maija Maunula 044 252 9733

Vh. 329.000 €

90


V

angitsevan kaunis ja lumoava miljöö, jossa huokuu aito vanhanajan tunnelma. Omakotitalo, Paimio, Keskusta, Postinkuja 8 a. 6 h, k, khh, kph/wc, wc, 2 vh, 2 aulaa, saunarakennus, 164 m². Rakennusvuosi 1909/2003. Oma tontti 902 m2.9567931. Lisätietoja kohteesta, Helena Koivisto 044 323 3234

Mh. 325.000 €

91


H

arvoin tarjolla oleva upea merenrantatontti huippu paikalla lähellä Kaarinan keskustaa. Omakotitalotontti, Kaarina, Piispanristi, Lemun Puistotie 12. Tontin koko 1,15 ha. Omaa rantaviivaa noin 80 metriä. 9781687.Lisätietoja kohteesta, Tupu Utriainen 040 749 7626

Vh. 690.000 €

92


R

uissalossa aika pysähtyy ja astut kuin johonkin aivan uuteen maailmaan. Luonto on satumainen ja kutsuva. Omakotitalo tai vapaa-ajan asunto, Turku, Ruissalo, Ruissalon Puistotie 341. 3 h, k, kh, s, khh, 2 wc, 104 m². Rakennusvuosi 1933. Vuokratontti 2091 m2. 9799337. Lisätietoja kohteesta, Anneli Saario 0400 624 928

Mh. 269.000 €

93


OKT, Kaarina, Littoinen, Pyydyspellontie 66. 6h, k, kph, khh, 248 m², Mh. 649.000 €. 9918072. Tiina Koivukangas 050 555 8826

94


Puutalo, Turku, Port Arthur, Kakolankatu 1. 2mh, oh, k, kph, wc, vh, 90 m², Mh. 275.961 €. Vh. 278.000 €. 9501272. Maija Maunula 044 252 9733

95


J

o talon pihapiiriin astuessa tietää, että talo kätkee sisälleen jotain ainutlaatuista. Arkkitehti Jari Lantiaisen luomus huokuu maanläheisiä sävyjä, suoralinjaista arkkitehtuuria ja silmää hiveleviä yksityiskohtia. Olohuoneen kattoikkunasta siivilöityvä valo leikittelee seinillä ja tummassa takassa leimuaa katseen vangitseva tuli. Kodin tunnelman täydentää kirkkaan turkoosina kimmeltävä saunaosaston uima-allas. Talossa on otettu huomioon asioita, jotka kiehtovat, ilahduttavat ja joiden keskellä on yksinkertaisesti asukkaan hyvä olla.

96


Päivät eivät voisi alkaa paremmin, kuin pulahtamalla omaan uimaaltaaseen. Luksusta!

Omakotitalo, Pori, Reposaari, Reelinki 11. 3 mh, kirjasto, oh, k, parvi, 3 wc, s , parveke, patio, 225 m², Tarjouskaupan lähtöhinta 475.000 €. Rakennusvuosi 2008. Vuokratontti 1033 m². 9679598. Lisätietoja kohteesta, Mari Hämäläinen 040 046 8006

Läh. Mh. 475.000 € 97


S

kandinaavista tyyliä ja valoisuutta avarassa kattohuoneistossa. Kerrostalo, Pori, Karjaranta, Asemamestarinkatu 3. 3 h, k, s, 2 wc, 2 vh, 3 lasitettua parveketta, 129,5 m². Rakennusvuosi 2005. 9460308. Lisätietoja kohteesta, Mikko Helminen 0500 538 602

Vh. 389.000 €

98


V

anhoista hirsistä rakennettu koti sijaitsee vain 5 kilometrin päässä Porin torilta. Omakotitalo, Pori, Hyvelä, Kylänraitti 23. 3 mh, oh, rt, k, 3 wc, infrapunas., ph, khh, savusauna, ulkouima-allas, 200 m². Rakennusvuosi 2010. Oma tontti 8343 m2. 9910946. Lisätietoja kohteesta, Harri Boelius 044 361 0350

Mh. 358.000 €

99


R

antatontti Kokemäenjoen varrella, vain 13 km päässä Porista. Mökki tai huvila, Pori, Kyläsaari, Kotirannankuja 19. Rantatontti 0,2 ha, rantaviivaa n. 40 m. Purkukuntoinen päärakennus. n. 40 m2, talousrakennus. 9881590. Lisätietoja kohteesta, Mikko Helminen 0500 538 602

Mh. 69.000 €

100


K

aunis pihasuunnittelu kruunaa tämän valoisan ja vaalean sävyisen kodin. Rivitalo, Pori, Ruosniemi, Yläpilventie 2. 3 h, k, 2 wc, s, terassi, autokatos, ulkovarasto, 104 m², Rakennusvuosi 2008. 9976282. Lisätietoja kohteesta, Mari Hämäläinen 040 046 8006

Vh. 212.000 €

101


A

rkihuolesi maalle heitä. Kun työpäivän kiire painaa hartioilla, kotiin ajaessa perillä odottaa rauhan tyyssija. Pihatien päässä seisoo persoonallinen kaunotar, joka on kunnostettu taidokkaasti perinteitä kunnioittaen. Vanhan talon lautalattiat natisevat kuin kertoakseen talon historiasta. Pehmeää lämpöä tuottavat tulisijat välkkyvät ja rätisevät talon tunnelmallisissa huoneissa. Aurinko laskee kauniisti horisonttiin luoden maisemaan entistäkin kauniimmat sävyt. Illan viilentämä nurmikko ei palella paljaita varpaita kulkiessasi kohti pihasaunaa, jossa on lupa unohtaa ajan kuluminen.

102


Aamulla ensimmäisenä kahvia juodessa ikkunoista avautuu maalaismaiseman rauha

Omakotitalo, Salo, Inkere, Hankkaantie 103. 5 h, k, kph, wc, ulkosauna 120 m². Rakennusvuosi 1930. Oma tontti 1,26 ha. 9930496. Lisätietoja kohteesta, Kirsi Aarikka-Laanti 044 206 0620

Mh. 199.000 € 103


T

äydellinen kesäparatiisi Painion järven rannalla, luonnon helmassa. Mökki tai huvila, Somero, Somerniemi, Kuumakalliontie 111. Oh, ruok.tila, 3 mh, k, khh, takkah., ph, s, wc, suuri yläaulatila, ulkouimaallas, palju, 217,7 m². Rakennusvuosi 1973. Oma tontti 7,375 ha. 9469603. Lisätietoja kohteesta, Leena Tuijula 044 206 0600

Mh. 475.000 € 104


A

jaton koti, jossa kauniita, tyylikkäitä yksityiskohtia. Omakotitalo, Salo, Anjala, Virrantie 11. 4 h, k, s, kph, khh, 2 wc, 2 auton autokatos, 130 m². Rakennusvuosi 2012. Oma tontti 1085 m2. 9797499. Lisätietoja kohteesta, Kaisa Lehtonen 045 187 0423

Mh. 268.000 € 105


K

artanoimaista tunnelmaa maaseudun rauhassa, aivan Pöytyän keskustan palvelujen läheisyydessä. Omakotitalo, Pöytyä, Karinainen, Leilankuja 3. 7 h, k, rh, khh, 2 wc, ph, s, aulatilat, 247 m². Rakennusvuosi 1927/2001. Oma tontti 3200 m2. 9416285. Lisätietoja kohteesta, Kirsi Hämeenaho 044 206 0060

Mh. 383.000 € 106


L

ämminhenkinen ja kodikas kauttaaltaan remontoitu koti. Kerrostalo, Salo, Enola, Salonkatu 12. 2 h, kk, kph, 50 m². Rakennusvuosi 1954. 9876125. Lisätietoja kohteesta, Kirsi Aarikka-Laanti 044 206 0620

Vh. 74.900 € 107


KT, Salo, Keskusta, Oskarinkatu 4. 5mh, 2oh, 2k, ruokah., aula, 2kph, s, 3wc, 187,5 m², Vh. 327.000 €. 9682346. Leena Tuijula 044 206 0600

108


OKT, Salo, Viitanummi, Reikäkirveenkatu 12. 5h, k, th, kph, s, 2 wc, khh, 176 m², Mh. 298.000 €. 9888167. Kirsi Aarikka-Laanti 044 206 0620

109


L

ämminhenkinen kivitalo kätkee sisälleen upeita persoonallisia yksityiskohtia. Omakotitalo, Salo, Pajula, Kotialhonkatu 7. 5 h, k, rt, th, 4 wc, khh, kph, s, autotalli, 175,5 m². Rakennusvuosi 2002. Oma tontti 1348 m2. 9642444. Lisätietoja kohteesta, Kirsi Aarikka-Laanti 044 206 0620

Mh.475.500 €

110


K

annustalojen Onnelassa kaikki puitteet ovat kunnossa. Kaunis merellinen miljöö Mathildedalissa. Omakotitalo, Salo, Mathildedal, Tenniskuja 2. 5 h, k, khh, s, ph, 2 wc, autotalli, 128 m². Rakennusvuosi 2007. Oma tontti 1458 m2. 9460187. Lisätietoja kohteesta, Kirsi Hämeenaho 044 206 0060

Mh. 435.000 €

111


Oletko sinä seuraava huippuvälittäjä?

Lähetä avoin hakemus leena.tuijula@huom.fi 112


Mika Vesilahti

Anneli Saario

044 252 9733

050 350 9000

040 062 4928

Tiina Koivukangas

Sirpa Salopää

Sari Kyrkkö

050 555 8826

040 059 3151

Leena Tuijula

Helena Koivisto

Maija Maunula

044 206 0600

Toimitusjohtaja, LKV, YKV

Tupu Utriainen

Asuntomyyjä, KiAT, osakas

040 749 7626

Katja Wilhola

Asuntomyyjä, osakas

044 322 7040

Asuntomyyjä, KiAT, osakas

Asuntomyyjä, osakas

044 323 3234

Kiinteistönvälittäjä, LKV, osakas

Asuntomyyjä, osakas

Kiinteistönvälittäjä, LKV, KiAT, osakas

Tero Valli

Mikko Helminen

045 156 4933

050 053 8602

Kiinteistönvälittäjä, LKV, osakas

Kaisa Lehtonen

Kiinteistönvälittäjä, LKV, osakas

045 187 0423

Asuntomyyjä, KiAT, osakas

Kirsi Hämeenaho

040 588 5745

044 206 0060

Myyntipäällikkö, LKV, osakas

045 170 6656

044 361 0350

Mari Hämäläinen

Anniina Mustamo

040 046 8006

040 965 6779

Myyntipäällikkö, LKV, LVV

Kirsi Aarikka-Laanti

044 206 0620

Kristian Lindroos

Netta Ratia-Dahlbom

044 542 1716

044 306 7012

044 706 7012

Kiinteistönvälittäjä, LKV

Myyntisihteeri

Mira Nevalainen

Niina Ketonen

Teppo Tuijula

044 206 0610

044 206 0612

0500 530 942

Hallintosihteeri, LKV, KiAT, KED

Turku Martinkatu 5 20810 Turku 044 282 0038 turku@huom.fi

Markkinointikoordinaattori

Salo Turuntie 1 24100 Salo 044 282 0038 salo@huom.fi

Asuntomyyjä, osakas

Kiinteistönvälittäjä, LKV, YKV, osakas

Mårten Lindroos

Kiinteistönvälittäjä, LKV

Harri Boelius

Kiinteistönvälittäjä, LKV, KiAT, osakas

Asuntomyyjä, osakas

Veijo Hämeenaho

Asuntomyyjä

Asuntomyyjä, osakas

Aluejohtaja

Kemiönsaari Arkadiantie 8 25700 Kemiö 044 306 7012 kemionsaari@huom.fi

Pori Itsenäisyydenk. 38 a C 28130 Pori 044 282 0038 pori@huom.fi 113


SAUNASISUSTUKSEN ERIKOISLIIKE PANEELIT LAUDEPUUT LISTAT

SAUNANOVET VALMISLAUTEET LAUDEKOMPONENTIT

VALAISTUS KIUKAAT TARVIKKEET

Savusauna, joka ei pala!

SUOMEN PUUTUKKU OY, KONEMESTARINKATU 8, 20780 KAARINA

Holvisaunat.fi

W W W . P U U T U K K U . F I Maisemaurakointi Mäkinen Oy

27230 EURA, p. (02) 826 0700

Haka Kiinteistöhuolto Oy Hyvää talonmiespalvelua jo vuodesta 1986

www.seriman.fi www.maisemaurakointi.com

050 356 2640 seriman@seriman.fi

www.hakakiinteistohuolto.fi Puh. 0400 522 567

Pihasuunnittelu � Neuvontakäynnit � Piharakentaminen

SÄHKÖASENNUKSET JA – SUUNNITELMAT HÄLYTIN JA VALVONTALAITTEET ILMALÄMPÖPUMPUT

Pihamestarit Tiittanen

Petri Kielo/0400 789 605

WWW.

.FI

Puutarhuri Paula Tiittanen 0440 726 319

NK

HA

www.pihamestarit.net

KE

PALVELEVA ENERGIATALO

IN TAT U RVALII

www.vilart.fi

040 510 8906

Jätevesijärjestelmät mökeille ja kotiin

MARKO LAUNONEN 050 567 5551 SAMI MOISANDER 040 556 4055

www.isoniitunkone.fi

114

Kysy lisää!


www.trsmaalaus.fi

VEHMAAN RAUTARAKENNE OY

TOOLS Turku Teräskatu 8, 20520 Turku Puh. 010 5850 289 Avoinna ark. klo 7.30−16.00

CE HYVÄKSYTYT TERÄSRAKENTEET

p. 040 5961 888 www.vehmaanrautarakenne.fi

- Rautaa - Vaneria - Koneita

www.mustajarvi.fi Puh. 02 538 2333 mustajarvi@nic.fi

Nakkila

Rakennusautomaatiojärjestelmät

www.prosessiautomaatio.com

020 7661 999 info@prosessiautomaatio.com

Alkuperäisillä väreillä Keltainen C=3% M=6% Y=95% K=0% Punainen C=6% M=100% Y=100% K=1

www.turunsahkohuolto.fi

Telekatu 12, 20360 Turku

115


M-P S OY

MERI-PORIN SAHA OY

Pekka Tuominen 050 385 0200

RAKENNUS

HELLBERG

RUSKON SAUMAUS OY

Laadukasta sauna- ja kylpyhuonesaneerausta

Vuodesta 1977

Julkisivujen saumaukset ja korjaukset Stenlundintie 4, 21290 Rusko Puh. (02) 437 3302 Fax. (02) 432 1301 Auto 0400 788 959

KYLMÄKONEHUOLTO VUOKRATTAVAT KYLMÄKONTIT

Antti Sieppi 0400 5160 568

antti.sieppi@mestarikylma.fi

www.mestarikylma.fi

www.saunamanager.fi

AURINKOSUOJATUOTTEISTA SUOJAA JA TYYLIÄ

Jaatilantie 113, Somero ⅼ p.02 748 5814 ⅼ 040 564 8946 www.kaihdinlehtonen.fi ⅼ info@kaihdinlehtonen.fi 116

Jaatilantie 113, Somero ⅼ p.02 748 5814 ⅼ 040 564 8946 www.kaihdinlehtonen.fi ⅼ info@kaihdinlehtonen.fi


p aa

a Ma

rto k o n ek a up

Lännen Konepalvelu Oy

ii ns

Yrjönalhontie 4A, 21420 Lieto • p. 020 7528 528 • www.lannenkonepalvelu.fi

Maansiirtokonekauppaa - jo vuodesta 1985

SweepEX-moduuliharja ...lakaisee kaikki • • • •

Ei pölytä Ei liikkuvia osia Hellävarainen ruoholle Kulkee koneen mukana

Siivoa ympäristö töiden jäljiltä! VeeBroom harjat trukkeihin ja 117 kuormaajiin


OMAKOTITALON OSTAJALLA ON VELVOLLISUUS OLLA HUOLELLINEN! Omakotitalon ostajalla on lakisääteinen velvollisuus tarkastaa kaupan kohde huolellisesti. Huolimattomuus tarkastusvelvollisuudessa saattaa käydä ostajalle kalliiksi, ja vapauttaa myyjän myöhemmin paljastuviin virheisiin liittyvistä vastuistaan.

Ostajan tarkastusvelvollisuus Ostajan tarkastusvelvollisuudesta säädetään kiinteistön kauppaan sovellettavassa maakaaressa. Osakehuoneistojen kaupasta säädetään sen sijaan asuntokauppalaissa. Tässä kirjoituksessa keskitytään maakaaressa säädettyihin ostajan ja myyjän selonotto- ja tiedonantovelvollisuuksiin. Maakaaressa on asetettu ostajalle kaupan kohteen tarkastusvelvollisuus säätämällä, että ”Ostaja ei saa laatuvirheenä vedota seikkaan, joka olisi voitu havaita kiinteistön tarkastuksessa ennen kaupan tekemistä”. Lainkohdassa tarkoitettu tarkastus on suoritettava tavanomaisella huolellisuudella, jota voidaan yleisesti olettaa osoitettavan kun hankitaan arvokasta omaisuutta. Ostajan oma kiinteistöalan asiantuntemus voi kuitenkin tiukentaa häneltä edellytettävää huolellisuusvaatimusta. Yleensä riittää, että ostaja tarkastaa kiinteistön itse, eikä ostajan välttämättä edellytetä käyttävän ulkopuolista kuntotarkastajaa tarkastusvelvollisuutensa täyttämiseksi. Rakennukset tulee tarkastaa lähtökohtaisesti siltä osin kuin tiloihin, kuten välikattoon tai kellariin, on esteetön pääsy. Tarkastusvelvollisuus ei kuitenkaan ilman erityistä syytä ulotu sellaisiin seikkoihin, joiden selvittäminen edellyttää teknisiä tai muita tavanomaisesta poikkeavia toimenpiteitä.

Ostajan erityinen tarkastusvelvollisuus Kaupankohteen tai kauppasopimuksen erityisolosuhteista voi seurata, että ostajalle asetetaan kaupassa ns. erityinen tarkastusvel-

vollisuus. Erityisellä tarkastusvelvollisuudella tarkoitetaan tilannetta, jossa ostajan on ryhdyttävä kaupan kohdetta koskevaan tavanomaista tarkempaan tarkastukseen. Erityinen tarkastusvelvollisuus saattaa seurata, mikäli kaupankohde on ostajan tieten huonokuntoinen tai kaupankohteessa on havaittavissa epäilystä herättäviä seikkoja, kuten esimerkiksi selvästi havaittavat kosteusvauriojäljet, joiden merkitystä ja vaikuttavuutta ostaja ei itse pysty arvioimaan. Näissä tilanteissa ostajan edellytetään erityisen tarkastusvelvollisuuden täyttääkseen käyttävän tarkastuksessa tarvittaessa ulkopuolista asiantuntijaa. Muussa tapauksessa ostaja ottaa riskin siitä, että tarkemmassa tarkastuksessa jälkikäteen havaitut virheet jäävät myyjän vastuun ulkopuolelle.

myyjän nimenomaisesti antamasta tiedosta, ja ostajan on syytä tarkistaa asia itse.

Myyjän vilpillinen toiminta poistaa ostajan huolimattomuuden vaikutukset Ostajan tarkastusvelvollisuuden laiminlyönti ei rajoita ostajan oikeuksia tilanteessa, jossa myyjä on esimerkiksi tahallaan antanut virheellisiä tai harhaanjohtavia tietoja, taikka muutoin menetellyt kaupassa laissa todetusti ”kunnianvastaisesti ja arvottomasti tai törkeän huolimattomasti”. Lain nimenomaisen määräyksen perusteella ostajalla on tällöin oikeus vedota myös sellaisiin seikkoihin, jotka hänen olisi kiinteistöä tarkastaessaan pitänyt huomata.

Myyjän selonotto- ja tiedonantovelvollisuus Koska ostajan päätös kiinteistön hankkimisesta perustuu paljolti myyjän antamiin tietoihin, on myyjällä lakiin perustuva selonotto- ja tiedonantovelvollisuus. Myyjän on annettava ostajalle kaupan kohteesta kaikki perustellun ja järkevän ostopäätöksen tekemiseksi tarpeelliset tiedot. Myyjän on annettava tieto esimerkiksi sellaisista kiinteistön käyttöön ja arvoon vaikuttavista ominaisuuksista, joita yleensä pidetään myydynkaltaisen kiinteistön kaupassa tärkeinä. Ostajalla ei lähtökohtaisesti ole velvollisuutta tarkistaa myyjän kiinteistöstä antamien tietojen paikkansapitävyyttä. Näin ollen myyjän antamat tiedot saattavat rajoittaa ostajan edellä sanottua tarkastusvelvollisuutta. On myös syytä huomioida, että mikäli myyjä nimenomaisesti ilmoittaa jonkin seikan, esimerkiksi että kaivovesi on juomakelpoista, ostajan ei tarvitse tutkia myyjän ilmoituksen paikkansapitävyyttä. Mikäli kyseessä on kuitenkin ainoastaan myyjän käsitys jostain kiinteistön ominaisuudesta, tai myyjä ilmoittaa jonkin seikan olevan tarkistamaton, ei kyse ole tässä tarkoitetusta

Asianajaja Antti Linna Asianajotoimisto Ylikraka Oy:n osakas

Asianajotoimisto Ylikraka on keskisuuri täyden palvelun asianajotoimisto, jonka asiakaskunta koostuu yrityksistä, yksityishenkilöistä ja julkisesta sektorista. Osaava henkilöstömme tarjoaa juridisen asiantuntemuksen ohella käyttöösi myös vahvan talouskokemuksensa.

118

Helsinki - Tampere - Jyväskylä - Salo - Mikkeli


PAKINA TEPPO TUIJULA

HOMMAT MENEE PUTKEEN

Putkia on monenlaisia ja moneen käyttöön tarkoitettuja.

T

alonrakennuksessa yleisimmin käytettävä putki on valmistettu pitkästä reiästä, joka on ympäröity metallisella tai muovisella kuorella. Putken on oltava ontto koko matkaltaan; jos käyttää eripituista reikää kuin kuori on, siitä koituu kokemuksen mukaan toimintahäiriöitä. Yksi tärkeimmistä putken ominaisuuksista on se, että putken sisähalkaisijan on oltava pienempi kuin ulkohalkaisijan, sillä muussa tapauksessa reikä jää putken ulkopuolelle. Kun putki toimitetaan työmaalle, on sen oltava täytettynä ilmalla. Muu sisältö, kuten vesi, öljy, höyry tai bensiini vaihdetaan sinne myöhemmin työmaalla, kun tiedetään putken käyttötarkoitus. Tavallisesti putki toimitetaan työmaalle ilman ruostetta. Nykyään tosin muutamat toimittajat asentavat ruosteen jo varastossa ajan säästämiseksi. Suositeltavaa on kuitenkin asentaa ruoste vasta työmaalla, jolloin se tulee oikeisiin kohtiin.

”Suositeltavaa on

kuitenkin asentaa ruoste vasta työmaalla, jolloin se tulee oikeisiin kohtiin”

Mikäli putken pituus on yli 152 metriä (500 jalkaa), on sen molempiin päihin kirjoitettava sanat ”pitkä putki”, jotta putken myyjä tietää kyseessä olevan pitkän putken. Yli 3,2 km (2 mailia) pituiseen putkeen on kirjoitettava sanat ”pitkä putki” myös keskelle, ettei myyjän tarvitse kävellä putken päähän asti tarkistaakseen, onko putki pitkä. Vielä on muistettava, että halkaisijaltaan yli 15 cm (6 tuumaa) olevan putken kylkeen on kirjoitettava sanat ”suuri putki”, ettei myyjä luule sitä virheellisesti pieneksi putkeksi.

Mikäli putki on varustettu laipoilla, on laipoissa oltava reiät pultteja varten. Tärkeää on huolehtia siitä, että ne ovat erillään keskellä olevasta pitkästä reiästä. Tilattaessa kulmallista putkea on muistettava kertoa haluaako oikealle vai vasemmalle kaartuvan kulman. Muussa tapauksessa on vaarana, että putki asennetaan työmaalla väärään suuntaan. Putken takuu ei vastaa tällaisesta virheestä. Hankittaessa putkea on myös kerrottava, että haluaako tasaisen maan, ylämäen vai alamäen putken. Näin varmistetaan, että neste tai ilma kulkee putkessa juuri haluttuun suuntaan. Asian voi toki myöhemmin korjata asentamalla putken pintaan virtaussuuntaa osoittavan nuolen.

119


Testaa asuntosi hinta!

Jos nuolielementti on sijoitettu neliÜn sisälle, sen mittasuhteet on esitetty alla.

46 mm

46 mm 36 mm

8 mm

hintatesti.huom.fi

Profile for Solid House Magazine

Solid House Magazine 4/2015  

Asumisen ja Rakentamisen erikoislehti

Solid House Magazine 4/2015  

Asumisen ja Rakentamisen erikoislehti

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded