__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

SolidHouse M A G A Z I N E

ASUMISEN JA RAKENTAMISEN ERIKOISLEHTI

PIHASUUNNITTELIJA

EVA WUITE HARMONINEN MÖKKIPIHA

KATTOJEN HYÖTYKÄYTTÖ ON NOUSEVA TRENDI LINNAKAUPUNKI KUROTTAA TURUN KESKUSTAN KOHTI MERTA

LAKI

RAKENNUSLUPA VAI TOIMENPIDELUPA 1


Patentoitua suomalaista cleantechosaamista

Tiesitkö, että jätevesien paikallinen puhdistus säästää myös veronmaksajien rahoja? Kunnat ja kaupungit voivat säästää merkittäviä summia, koska kaikkia jätevesiä ei tarvitse enää kuljettaa siirtoviemäreissä kymmeniä kilometrejä, vaan ne voidaan puhdistaa paikallisesti. Clewer toimittaa 5–10 000 hengen jätevedenpuhdistamot avaimet käteen -periaatteella.

Ota yhteyttä ja kysy lisää! Clewer-konserni, Biolinja 12, Turku, puh. 040 592 0809, www.clewer.fi International information: www.clewer.com Yksityistaloudet • yhdyskunnat • teollisuus • jäteveden nykyaikainen puhdistus ja kierrätys

2

clean water


PÄÄKIRJOITUS

Suurin paatti

Y

stävä sanoi vitsaillen, kun haaveilimme mieheni kanssa veneen ostamisesta: ”Siinä harrastuksessa on sitten sellainen hyvä puoli, että aina voi ostaa isomman!” Varustelukisa ei siis lopu koskaan. Ajatus sinällään herätti miettimään sanontaa, taas kerran yrittäjän näkökulmasta, että aina tulee joku joka on nopeampi, isompi, parempi, enemmän ja kauniimpi. Aina tulee joku, jolla on suurempi vene kuin sinulla. Onko ajatuksen alkuperäisenä tarkoituksena kenties rauhoittaa ja lohduttaa, että ei kannata masentua, kun joku tulee ”isomman veneen” kanssa, että sitä kisaa ei voita koskaan. Ehkä juuri tämän kaltainen ajattelu tappaa monen halut yrittää enemmän? Mitä sitä kannattaa, kun joku tulee kuitenkin ja pärjää paremmin kuin minä… Ei minusta koskaan voi tulla parasta… yms yms. potaskaa. Kenestä vain voi tulla paras. Yrittäminen jos mikä on ikuista juoksukilpailua. Se, että aina välillä voittaa, on elintärkeää. Joskus tulee kirvelevä tappio, mutta sitten vain yritetään uudelleen. Pitää myös valita oikeat kisat. Onnistuminen auttaa jaksamaan, mutta jos aina juoksee liian helpossa seurassa, ei kehity. Toisaalta, jos aina häviää, sekin lannistaa. Kun valitsee oikeat kisat, jossa kehittyy, mutta voi myös voittaa, niin aina välillä alla on se suurin paatti. Ei muuta kuin veneistä haaveilemaan, kohta pääsee jo vesille! Aurinkoista kesää kaikille!

SOLID HOUSE MAGAZINE TIIMI

TOIMITUSJOHTAJA Teppo Tuijula 0500 530 942 teppo.tuijula@ solidhouse.fi VASTAAVA KUSTANTAJA Leena Tuijula

MYYNTIPÄÄLLIKKÖ Tiffany Sanzone 044 974 8745 tiffany.sanzone@ solidhouse.fi

ILMOITUSMYYNTI / HAASTATTELUT UUSIMAA Sanna Lehtosaari 044 974 8746 sanna.lehtosaari@ solidhouse.fi

Taru Kivimäki 044 975 8155 taru.kivimaki@ solidhouse.fi

ILMOITUSMYYNTI / HAASTATTELUT VARSINAIS-SUOMI, SATAKUNTA Tiina Vikberg 044 974 8914 tiina.vikberg@ solidhouse.fi

Emilia Lehtilä 044 074 8747 emilia.lehtila@ solidhouse.fi

Tiina Palkén 044 974 6225 tiina.palken@ solidhouse.fi

TUOTANTO & TOTEUTUS TAITTO/ GRAAFINEN SUUNNITTELU Linda Tuominen linda.tuominen@ solidhouse.fi TOIMITUS Henna Keränen

TOIMITUS Madeleine Berner

TOIMITUS Johanna Dahlgren

Leena Tuijula LKV, YKV


102 4

Laadukkaat kalusteet syntyvät mittatilaustyönä

HH-Erikoiskaluste Oy on asiakkaidensa kiittämä yritys, jossa palvelu pelaa ja unelmien kalusteet syntyvät tarvittaessa nopeallakin toimitusajalla.


8 LOPPUUKO MAAILMASTA VESI? Vesi liittyy kaikkeen inhimilliseen elämään ja maapallon väkiluvun kasvaessa meitä uhkaa jo lähitulevaisuudessa globaali vesikriisi. Onko ongelmaan olemassa ratkaisua?

28 PUUVERSTAS VAAHTERA LUOTTAA YKSILÖLLISEEN KÄSITYÖHÖN Käsityönä valmistetuissa puuhuonekaluis­ sa on aina oma viehätyksensä – olipa kyseessä sitten mittatilaustyönä tehty tuote tai kunnostuksen avulla uuden elämän saanut vanha ja rakas esine.

8

82 KAIHDINLIIKKEEN UUTUUDET MUKAVAMPAAN KESÄÄN Kesänvietto ulkosalla ei ole enää säistä kiinni, sen takaa markkinoilla suosiotaan kasvattanut pergola. Auringon kuumentama makuuhuone puolestaan on historiaa uuden pimentävän kaihtimen ansiosta.

10 Teema - Korjausrakentaminen 24 Uusimaa 36 Rakennuslupa vai toimenpidelupa 38 Tuotteet 46 Varsinais-Suomi 46 Linnakaupunki 68 Teema - Asuminen 68 Eva Wuite - harmoninen mökkipiha 78 Kattojen hyötykäyttö 82 Teema - Piha 97 Uusikaupunki 102 Satakunta

28 82

Kannen kuva Projekti: Villa Alfredsro, Turku Suunnittelu: Arkkitehtitoimisto Vapaavuori Oy Valokuva: Jussi Tiainen

Solid House Marketing Oy Martinkatu 5, Turku Lautamiehentie 3, Espoo Y-tunnus 2585993-8 info@solidhouse.fi www.solidhouse.fi ISSN 2343-0249 ISSN 2343-0257

5


MATERIAALI | KUPARI

Kuvat jo koneella

TIINA VIKBERG  TEKSTI  HENNA KERÄNEN

KUPARIN ANTIMIKROBISET OMINAISUUDET ESTÄVÄT BAKTEEREJA LEVIÄMÄSTÄ Aurubis Finland Oy kuuluu Euroopan johtaviin kuparintuottajiin ja jalostajiin, joka toimittaa kuparia sekä Suomeen että ulkomaille. Nyt yritys haluaa tuoda tunnetuksi myös kuparin antimikrobiset ominaisuudet.

6


J

älleen on paikallaan turvautua kliseeksikin parjattuun sanontaan, sillä jo antiikin roomalaiset todella olivat tietoisia kuparin antimikrobisista ominaisuuksista. Tuolloin kuparisulfaatilla desinfioitiin haavoja ja myös akveduktien kautta kulkevan veden puhtaus taattiin kuparisten putkien avulla. Viime aikoina kuparin antimikrobisista ominaisuuksista on saatu jälleen monenlaista uutta tieteellistä näyttöä, minkä ansiosta monipuolisen jalometallin käyttökohteet laajenevat entisestään. Etenkin näyttävänä ja kestävänä julkisivumateriaalina tunnettu kupari siirtyy nyt myös sisätiloihin ja pienemmille pinnoille, joissa se voi ehkäistä erilaisten mikrobien leviämisen.

Tutkimukset ympäri maailmaa todistavat kuparin antimikrobisuuden Monet kansainväliset tutkimusryhmät ovat tulleet siihen tulokseen, etteivät bakteerit ja virukset viihdy kuparipinnalla. Esimerkiksi MRSA-sairaalabakteeri, korona- ja norovirus sekä kolibakteeri kuolevat antimikrobisilla kuparipinnoilla jopa minuuteissa erilaisten hyökkäävien kupari-ionien ja hapen yhteisvaikutuksesta. Roiskeina, kuten aivastuksen mukana levitessäkin elävät mikrobit kuparilla ainoastaan tunnista kahteen tuntiin. Kuparin antimikrobisia ominaisuuksia on tutkittu maailmalla etenkin sairaaloissa, mutta myös muissa julkisissa kohteissa, joissa bakteerien leviäminen on erityisen nopeaa. Suomessa aiheeseen on paneuduttu esimerkiksi Satakunnan Ammattikorkeakoulun hiljattain toteuttamassa HYGTECH-hankkeessa, jossa niin toimistoissa, sairaalassa, päiväkodissa kuin vanhusten asuintalossakin käytetyillä kuparipinnoilla havaittiin huomattavasti vähemmän bakteereja muihin materiaaleihin verrattuna. Myös Helsingin yliopistollinen keskussairaala on testannut kuparisten pintojen toimivuutta päätyen vastaavanlaisiin tuloksiin.

Samu Niska vasemmalla ja Janne Juhola esittelevät kuparista näytemateriaalia.

MONIPUOLISEN JALOMETALLIN KÄYTTÖKOHTEET LAAJENEVAT ENTISESTÄÄN.

aurubis.com/finland

Vähemmän tartuntoja, enemmän säästöjä Käytännössä tämä kaikki tarkoittaa sitä, että hyödyntämällä kuparisia pintoja esimerkiksi sairaaloissa voitaisiin bakteerien ja virusten aiheuttamien tartuntojen määrää vähentää ja sitä kautta saavuttaa merkittäviä säästöjä myös terveydenhoitokuluissa. Saavutettavissa olevan hyödyn mittakaavasta kertoo esimerkiksi se fakta, että sairaala- ja laitosinfektioihin sairastuu pelkästään Euroopassa vuosittain noin kolme miljoonaa ihmistä, joista liki 37 000 kuolee saamansa tartunnan seurauksena. Eniten mikrobeja levittäviä pintoja ovat julkisissa tiloissa etenkin vetimet, kaiteet ja näppäimistöt. Siksi antimikrobisen kuparin käyttökohteita ovat sairaaloiden ohella yhtä lailla vaikkapa koulut ja päiväkodit, toimistot, kirjastot ja odotustilat, joissa liikkuu päivän aikana paljon ihmisiä ja jotka ovat siksi bakteereille ja viruksille oivallisia paikkoja levitä. Puhtaan kuparin ohella antimikrobisia ominaisuuksia löytyy myös monista kuparia sisältävistä metalliseoksista kuten messingistä ja pronssista. Tieteellisistä tutkimuksista saatua näyttöä on jo alettu soveltaa hyötykäyttöön, ja myös Suomessa markkinoille on tullut antimikrobisia ominaisuuksia sisältäviä kalustesarjoja etenkin julkisten tilojen tarpeita silmällä pitäen.

World’s finest copper solutions Tarjoamme markkinoiden laajimman valikoiman kuparituotteita ja -seoksia. Rakentamiseen tarkoitettujen Nordic Products -tuotteiden luonnolliset pinnat mukautuvat ja muuttuvat yksilöllisiksi ympäristön vaikutuksesta. Kupari on pitkän elinkaaren rakennustuote. Aurubis Nordic on valmistettu kierrätyskuparista. Products-tuotteista

7


VESI LIITTYY KAIKKEEN INHIMILLISEEN ELÄMÄÄN JA MAAPALLON VÄKILUVUN KASVAESSA MEITÄ UHKAA JO LÄHITULEVAISUUDESSA GLOBAALI VESIKRIISI. ONKO ONGELMAAN OLEMASSA RATKAISUA?

TIINA VIKBERG  TEKSTI  HENNA KERÄNEN


ASIANTUNTIJA | JÄTEVESIJÄRJESTELMÄT

LOPPUUKO MAAILMASTA VESI?

S

uomalainen Clewer on tehnyt pitkäjänteistä työtä jätevedenpuhdistuksen ja veden kierrätyksen saralla. Kansainvälisesti toimivalla yrityksellä on useita patentteja, joiden joukkoon kuuluu myös maailman edistyksellisin, biologiseen prosessiin perustuva jätevedenpuhdistusjärjestelmä. Eri yliopistojen kanssa yhteistyössä toteutettu tutkimustyö ja tuotekehitykseen satsatut miljoonat tekevät Cleweristä todellisen veden asiantuntijan.

Vesikriisi on jo tätä päivää Makean ja puhtaan veden saanti vaikeutuu koko ajan. Jo nyt ollaan tilanteessa, jossa maanviljelys käyttää kaikesta makeasta vedestä 70 % ja seuraavan kymmenen vuoden aikana meillä on globaalisti yli miljardi ihmistä lisää, mikä tarkoittaa myös veden tarpeen kasvamista. Emme pysty keinotekoisesti lisäämään veden määrää maapallolla ja makean veden tuottaminen merivedestä on hyvin kallista, joten jollemme lähde kierrättämään ja puhdistamaan vettä, voi sen hinta olla tulevaisuudessa jopa satakertainen. Vesikriisialueita on jo nyt ympäri maailmaa, eikä pelkästään Afrikan alikehittyneissä maissa, kuten usein luullaan, vaan yhtä lailla Kaliforniassa, Etelä-Kiinassa tai Meksikossa. Ongelman taustalla vaikuttavat ilmastonmuutos, kuivuuden lisääntyminen ja vesimäärien epätasainen jakaantuminen. – Samassa mittakaavassa kuin nyt puhutaan ilmastonlämpenemisestä, tullaan kymmenen vuoden kuluttua puhumaan aiheesta nimeltä vesi, ennustaa Clewer-konsernin toimitusjohtaja Jouni T. Laine.

Suomi ei ole ongelman ulkopuolella Suurin osa ajattelee, että meillä vettä riittää, mutta asia ei ole aivan niin. – Täytyy muistaa, että vaikka Suomessa on paljon järviä, ovat ne usein huomattavan matalia ja pieniä. Yli puolet kaivoistamme on saastunut eloperäisellä jätteellä, rantamme rehevöityvät ja vieressämme on maailman saastunein meri, joten kyllä ongelma koskee niin meitä kuin maailmaakin, Laine sanoo. – Meillä on nyt muutamia kymmeniätuhansia pakolaisia, mutta jos vesikriisi pahenee, voi se tarkoittaa sitä, että EU:n rajan takana on ehkä joskus tulevaisuudessa jopa satoja miljoonia

ihmisiä pyrkimässä kohti vettä, toimitusjohtaja toteaa.

Mitä on tehtävissä? Jätevesien käsittely on olennainen osa asiaa, mutta siihen liittyvät lait ja asetukset eivät Laineen mukaan ole Suomessa hyvällä tasolla. – Lainsäädäntö sallii esimerkiksi maaperäsuodattamisen, jonka pitäisi olla täysin kiellettyä. Toinen ongelma on se, etteivät ihmiset tiedä, mitä pitäisi tehdä, eikä myynnissä olevia jätevesilaitteita testata siten kuin pitäisi. Suurin vastuu asiassa on ympäristöministeriöllä ja SYKEllä. Heillä pitäisi olla resurssit siihen, että asioita tutkitaan ja valvotaan, toimitusjohtaja sanoo. Täysin toivoton tilanne ei kuitenkaan ole, sillä esimerkiksi biocity-ajattelun suosio kasvaa maailmalla. Jätevettä ei kannata siirtää valtavia matkoja paikasta toiseen, kun se voidaan käsitellä siellä missä se syntyy. Kaupungin keskustaan sijoitetun jätevesiyksikön ja kymmenien kilometrien mittaisen runkoverkon sijaan kehittyvissä kaupungeissa suositaan nyt kehäperiaatetta ja jäteveden alueellista puhdistamista. Sillä tavalla vähennetään turhaa energiankäyttöä ja lisätään turvallisuutta.

Clewer on monessa mukana Clewer kantaa kortensa kekoon maailmanlaajuisen ongelman ratkaisemiseksi olemalla mukana hyvin monenlaisessa toiminnassa. Kuluttajille tarjottavien jätevesiratkaisujen lisäksi konserni on toimittanut teknologiaa mitä erikoisimpiin paikkoihin, kuten esimerkiksi Saharan autiomaahan, jossa toimivat maailman suurimmat öljy- ja kaasuyhtiöt. Mexico Cityn yliopiston kampuksella Clewerin teknologian avulla puolestaan kierrätetään jätevettä takaisin kampusalueen kasteluun ja vessojen huuhteluun. Käynnissä on myös projekti, jossa vanhan vesilaitoksen tiloihin rakennetaan kalankasvatuslaitos. Kohteesta on tarkoitus tehdä globaali koulutuskeskus, jossa tuotetaan 360 000 kiloa lähdevedessä kasvanutta superfood ruokakalaa ja koulutetaan samalla henkilöstöä vastaaviin laitoksiin ympäri maailmaa. – Tässäkin kaiken ytimenä on se, että pystymme puhdistamaan ja kierrättämään laitoksessa käytettävää vettä. Kala on hyvin herkkä, joten jos puhdistusprosessissa on pienikin vika, voi koko vuoden sato olla vaarassa, Laine sanoo.

9


TEEMA | KORJAUSRAKENTAMINEN

VESIVAHINGOT JA KOSTEUSVAURIOT OVAT IKÄVIÄ YLLÄTYKSIÄ, JOIDEN KUNTOON SAATTAMINEN VAATII AMMATTIMAISTA NÄKEMYSTÄ JA VAHVAA KOKONAISKUVAN HALLINTAA. SANNA LEHTOSAARI  TEKSTI  HENNA KERÄNEN

10


TEEMA | KORJAUSRAKENTAMINEN

KOKONAISVALTAISTA PALVELUA VESIVAHINGON YLLÄTTÄESSÄ

V

iisi vuotta sitten yhden miehen yrityksenä toimintansa aloittanut Helsingin kuivaustekniikka Oy työllistää tänä päivänä viisitoista henkilöä ja palvelee asiakkaitaan laajasti ympäri pääkaupunkiseudun. Asiakaskunta koostuu pääosin erikokoisista isännöintifirmoista, mutta yrityksen kosteusvauriopäivystykseen voivat ottaa yhteyttä aivan yhtä lailla yksityisasiakkaatkin. Vesivahingon yllättäessä Helsingin kuivaus­tekniikka Oy palvelee niin kuivaamisen, kosteuskartoituksen kuin korjausrakentamisenkin osalta. – Myös sisäilmapuoli on mukana yhteistyökumppaneidemme kautta, koska se liittyy niin kiinteästi yhteen kosteusvaurioiden kanssa. Usein tilanne on se, ettei asiakas välttämättä osaa arvioida ongelmansa syytä kovin tarkasti. Aloitamme tekemällä kosteuskartoituksen, mutta saatamme tulla siihen tulokseen, että kohteeseen tarvitaankin jonkin toisen alan ammattilaista, kertoo yrittäjä Markus Honkasalo.

Äkillisiä vahinkoja ja pitkäaikaisia ongelmia Honkasalon mukaan yritystä tyypillisimmin työllistävät urakat ovat viikosta toiseen astianpesukone- ja kattovuotoja. – Vaikka vesikatteita remontoidaan koko ajan, on korjausvelkaa edelleen niin paljon, että vuotoja tulee tasaiseen tahtiin, yrittäjä kertoo.

Yllättäviä vahinkoja ja äkillisiä putkivuotoja sattuu paljon, mutta joukossa on aina myös kohteita, joissa ongelma on ehtinyt muhia pitkän ajan kuluessa. – Esimerkiksi vanhoissa valurautakaivolla varustetuissa kylpyhuoneissa vesi saattaa vuotaa kauan aikaa rakenteisiin, kunnes se sitten jossain vaiheessa huomataan vaikkapa alakerran katon maalien kupliessa, Honkasalo selventää. – Ihmettelen usein, miksi taloyhtiöt venyttävät putkiremonttia niin pitkälle, koska sen avulla tämän tyyppiset ongelmat olisivat ennakoitavissa. Linjasaneeraus on toki iso investointi, mutta myös useiden yksittäisten vesivahinkojen korjaus vaatii suuria summia, yrittäjä miettii.

Kokonaispalvelu on kaikkien etu Olipa kosteusvaurion syy mikä tahansa, halutaan se aina mahdollisimman nopeasti kuntoon. Vakuutusyhtiöt saattavat vaatia, että korjaustyö kilpailutetaan kuivatuksen jälkeen, mutta jo työn sujuvuudenkin kannalta homma toimii usein parhaiten, kun yksi yritys hoitaa kaiken alusta loppuun saakka. – Kun yksi firma tekee kartoituksen, toinen purkaa ja kolmas kuivaa, on lopputulos harvoin hyvä, Honkasalo tietää. Helsingin kuivaustekniikka Oy tarjoaa asiakkailleen kaikkein mieluiten kokonaisratkaisuja. – Kartoitus tarkoittaa myös sitä, että homma tarkentuu koko ajan työn edetessä. Kun jo purkamisen yhteydessä neuvotellaan siitä, miten kaikki kasataan,

sujuu työ helpommin ja lopputulos on parempi, Honkasalo perustelee.

Työn oppii vain tekemällä Honkasalon mukaan Helsingin kuivaustekniikka Oy:n viisitoistahenkinen porukka on tällä hetkellä juuri sopivan kokoinen, mutta tulevaisuudessa työntekijöitä voi olla toki enemmänkin. – Rekrytointi tosin on alan ikuinen ongelma. Osaavaa työvoimaa tarvittaisiin, mutta sitä on vaikea löytää, sillä suoraan koulunpenkiltä ei näihin hommiin yleensä tulla, yrittäjä tietää. – Kosteuskartoituksen tekeminen vaatii ymmärrystä rakenteista ja kykyä hahmottaa kokonaistilanne, minkä pystyy oppimaan vain erilaisia kohteita tutkimalla ja tonkimalla, mies jatkaa. Alalle vuonna 1998 tullut Honkasalo on itsekin edennyt vaihe kerrallaan vesivahinkojen purkutöistä kosteusmittauksiin ja raportointeihin kartuttaen koko ajan näkemystään ja kokemustaan. Nyt Helsingin kuivaustekniikka Oy:tä johtavalla yrittäjällä on takanaan jo tuhansia kohteita, joten hän tietää mistä puhuu. Kun itse homma on hallussa, menestyy alalla kuitenkin melko yksinkertaistenkin teemojen avulla. – Yrityksemme tunnetaan kentällä siitä, että pysymme aikatauluissa, teemme sen mitä lupaamme ja jos virheitä sattuu, kannamme vastuun myös niistä, Honkasalo linjaa.

Epäiletkö kosteusvauriota tai kärsitkö homeongelmasta? Tarjoamme asiantuntevaa, nopeaa ja laadukasta kuivauspalvelua ja olemme erikoistuneet kiinteistöjen vesivahinkojen sekä kosteusja homevaurioiden tutkimiseen, korjaamiseen ja ennaltaehkäisyyn.

Helsingin kuivaustekniikka Oy Lyhtytie 13 00750 Helsinki p. 044 777 0297 info@hekutek.fi www.hekutek.fi

Hoidamme kartoitukset ja raportoinnin ripeällä aikataululla, ammattitaitoisesta työstä tinkimättä. Kosteusraporttimme kertovat selkeästi vaurioiden mahdolliset aiheuttajat ja tarvittavat jatkotoimenpiteet. Palveluihimme kuuluvat myös muut kiinteistöjen pienkorjaukset ja huoltotyöt.

Ammattitaitoista ja nopeaa apua ongelmiin, meiltä mm. seuraavat palvelut: -

Kosteus-, home- sekä vesivahinkojen kartoitukset ja raportointi Rakennekosteusmittaukset Rakenteiden kuivaukset Kosteus- ja homevaurioiden purkutyöt ja pölynhallinta Desinfiointi- ja hajunpoistokäsittelyt Sisäilmatutkimukset ja lämpökamerakuvaukset Kiinteistöjen pienkorjaukset ja huoltotyöt

Vesivahinkopäivystys vuorokauden ympärinumerossa 0400 908 409! 11


TIINA VIKBERG  TEKSTI  HENNA KERÄNEN

Korjausrakentamista kokonaisvaltaisella otteella Peab Oy pyrkii edelleen kasvaville saneerausmarkkinoille kokeneen ja ammattitaitoisen henkilöstönsä turvin. Käynnissä olevat korjaushankkeet osoittavat yrityksen korjausrakentamisosaamisen korkean tason. Nykyiset hankkeet ovat osittain perustason saneerauksia, mutta joukkoon mahtuu myös uutta ja innovatiivista saneerausta, jotka tuovat mukanaan uusia haasteita sekä ratkaisumalleja saneerausrintamalle.

K

orjausrakentamisen vahvistaminen Turun alueella on yksi laadukkaasta asuntotuotannostaan tunnetun Peab Oy:n tulevaisuuden strategisista painopisteistä. – Työmaata riittää, sillä yli puolet Suomen rakentamisen liikevaihdosta tulee tällä hetkellä saneerauksesta. Myös Turun alueen asuntokanta alkaa olla sen verran vanhaa, että korjausvelkaa löytyy, toteaa Peab Oy:n Turun toimiston yksikönjohtaja Petri Valkeinen. Tulevina vuosina Peab Oy haluaa olla mukana niin asunto-osakeyhtiöiden, toimitilojen kuin vaativien erikoiskohteidenkin saneeraamisessa. Kokeneen henkilöstön turvin projekteja voidaan toteuttaa myös uudenlaisilla urakkamalleilla, kuten KVR-urakointina. Tämä urakkamalli on 12

tuttu mm. omaperusteisessa asuntotuotannossa kuin perinteisten kilpailu-urakoidenkin osalta, mutta saneerauskohteissa se on vielä tuntemattomampi käsite.

vat ehdokkaat, mitä seuranneessa toisessa vaiheessa rakennuttaja pisteytti tarjoukset erilaisilla kriteereillä, kuten laatu ja toteuttamistavan innovointi.

Raisiolaista kerrostaloa odottaa laaja-alainen saneeraus

Raisiolaisilla talovanhuksilla on edessään kokonaisvaltainen muodonmuutos. – Ensimmäisten kerroksien talotekniset tilat, kuten sähköpääkeskus, lämmönjakohuone sekä molempien talojen yhteissaunat remontoidaan saneerauksessa täysin. Asuinkerrosten ilmanvaihto-, sähkö- ja vesitekniikka sekä pesuhuoneiden pinnat uusitaan sekä korjataan vastaamaan nykyrakentamiselle asetettuja vaatimuksia. Tämän lisäksi makuuhuoneisiin lisätään äänieristystä ja keittiöt saavat uudet kalusteet sekä laitteet. Jokaiseen neljään porrashuoneeseen rakennetaan osana muuta

KVR-mallilla (kokonaisvastuu rakentamisesta) toteutetaan myös Raision Lumparlan alueella sijaitseva Raision Vuokra-asuntojen kerrostalokohde, jonka saneeraustyöt Peab Oy on aloittanut alkuvuodesta 2016. Kyseessä oleva kohde käsittää kaksi vuonna 1974 rakennettua kolmikerroksista pienkerrostaloa, joiden saneerausurakan Peab Oy voitti kaksivaiheisen urakkakilpailun tuloksena. Ensimmäisessä vaiheessa tilaaja kartoitti hankkeeseen sopi-


TEEMA | KORJAUSRAKENTAMINEN saneerausta uudet hissit, joilla parannetaan asukkaiden asuinmukavuutta. Haasteen hankkeen toteutukseen tuovat kuitenkin molempiin taloihin rakennettavat lisäkerrokset, mitkä toteutetaan täysin puuelementtirakenteisina puupalkiston ja vanhan kirjahyllyrungon varaan, kertoo Peab Oy:n työpäällikkö Tuomas Vataa. Innovatiivisuutta on ollut mm. suunnitella riittävän kevyt, nopea- ja helppoasenteinen, mutta samalla arkkitehtonisesti näyttävä rakenne vanhojen ja aikaa nähneiden perustuksien varaan. Toteutustapa on vaihtanut muotoaan projektin aikana niin työmaaorganisaation kuin suunnittelijoidenkin yhteistyönä mahdollisimman kustannustehokkaan ratkaisunmallin löytämiseksi. – Toisena haasteena voidaan myös pitää talotekniikan toteuttaminen perinteisestä linjasaneerauksesta poiketen rakennuksen ulkopuolisilla tekniikkahormeilla, joka uutena toteutustapana tuovat omat haasteensa hankkeeseen ja työmaaorganisaatiolle, Vataa jatkaa. Pilottikohteen tekniikkahormit kohteeseen toimittaa Pilaster Oy. Laaja-alaisella remontilla 1970-luvun talot päivitetään vastaamaan nykyajan vaatimuksia niin tekniikkansa, esteettömyytensä kuin yleisen asumismukavuutensakin puolesta. – Tämän kaltaiset kokonaisvaltaiset projektit mahdollistavat myös huoneistojakauman muuttamisen kaivatunlaiseksi, Valkeinen lisää.

Lisäkerros rahoittaa taloyhtiön muita remontteja Kokonaan uuden kerroksen rakentaminen olemassa olevan talon päälle on tarkkaan harkittu lisä tavalliseen remonttiin. – Lisäkerrokseen rakennetaan kattohuoneistoja, joiden neliöhinnat saattavat nousta muita asuntoja korkeammiksi. Lisäkerroksen myyntituloilla voidaan kustantaa mahdollisesti taloyhtiön muita remontteja, Vataa kertoo. – Lisäkerroksen avulla voidaan myös kasvattaa alueen asumistiehyttä ilman, että se on pois esimerkiksi parkkipaikoista tai oleskeluun tarkoitetusta tilasta, joita kokonaan uuden talon rakentaminen söisi, Valkeinen lisää. Miehet näkevätkin Raision kohteen hyvänä pään­avauksena sekä Peab Oy:lle että koko

alueen korjausrakentamiselle. – Korjausrakentamisessa tarvitaan uusia ajattelutapoja ja tämän tyyppinen toiminta on nimenomaan rakentamisen kehittämistä, Vataa toteaa. – Myös rakennuttajaa voi kiitellä ennakkoluulottomuudesta, kun se päätti lähteä mukaan ennakkoluulottomasti tämän kaltaiseen kokonaisvaltaiseen sekä hastavaan projektiin, Valkeinen lisää.

Henkilöosaaminen on Peab Oy:n valttikortti Vaikka työ onkin etukäteen huolella suunniteltu, löytyy laaja-alaisesta kohteesta aina myös omat haasteensa. – Esimerkiksi rakentamisjärjestys vaatii tarkkaa harkintaa ja etukäteissuunnittelua koko työmaaorganisaatiolta, jotta vältytään mm. rakentamisaikaisilta kosteusongelmilta ja niistä mahdollisesti aiheutuvista sisäilmaongelmista, Valkeinen toteaa. Työssä tarvitaankin äärimmäisen vahvaa korjaus­rakentamisen tuntemusta ja huolellista perehtymistä olemassa olevaan rakennukseen. Vanhat kohteet vaativat saneeraajiltaan innovatiivista ajattelutapaa, sillä mahdolliset työnaikaiset yllätykset voivat tuoda muutoksia niin rakennesuunnitelmiin ja kuin ennalta suunniteltuihin toteutustapoihin, kuten tämäkin kohde on osaltaan jo osoittanut. Peab Oy:ssä ammattitaito perustuu yksikön vahvaan henkilöosaamiseen. Vataan ja Valkeisen tapaan moni yrityksen työntekijä on tuonut mukanaan aiemmista työpaikoista vuosien kokemuksen korjausrakentamisesta. – Nimenomaan henkilöosaamisen ansiosta olemme saaneet käynnistettyä nopealla aikavälillä saneerausyksikön vahvan toiminnan Turun alueella, Valkeinen painottaa. Raision kohteen vastaavana työnjohtajana toimii Tatu Teriö ja tuotantoinsinöörinä hänen apunaan työmaalla toimii Markus Mikkola. Raision kerrostalokohteen lisäksi Peab Oy on toteuttanut viime aikoina myös muita huoneistosaneerauksia sekä mm. lääketeollisuuden toimitilojen ja toiminnassa olevien kauppojen peruskorjauksia ja laajennuksia.

POHJOISMAINEN YHTEISKUNTARAKENTAJA 13


TEEMA | KORJAUSRAKENTAMINEN

Maalifirma kehitti lähes vallankumouksellisen vedeneristeen TIINA VIKBERG  TEKSTI  HENNA KERÄNEN

Pienikin yritys voi tarjota varteenotettavan vastuksen alan suurille toimijoille panostamalla kekseliäisyyteen ja uusiin innovaatioihin. GVK Coating Technology on tästä hyvä esimerkki.

G

VK Coating Technology Oy on toiminut Paraisilla samalla tontilla aina vuodesta 1950 alkaen. Kolmisenkymmentä vuotta ruotsalaisomistuksessakin ollut yritys palautui vuonna 2013 jälleen kotimaisille omistajille, minkä jälkeen toimintaa on leimannut entistäkin vahvempi panostus tuotekehitykseen.

Vesiohenteisten maalien edelläkävijä Tänä päivänä lähes tasavahvan osuuden GVK Coating Technologyn tuotekirjosta muodostavat rakennusmaalit, vesiohenteiset teollisuusmaalit sekä tienmerkintämaalit. – Vahvuutemme liittyvät erityisesti vesiohenteisiin maaleihin, joiden kehittämisessä olemme olleet mukana aina 1970-luvulta alkaen, kertoo yrityksen toimitusjohtaja ja pääomistaja Anssi Seppinen. Suomen maalimarkkina on tällä hetkellä pitkälti kahden alan suurimman yrityksen hallussa, mutta laatuun ja tuotekehitykseen vahvasti panostava GVK Coating Technology pyrkii tarjoamaan isoille yrityksille silti varteenotettavan vastuksen. – Haluamme olla edelläkävijöitä maalausalan uusien ratkaisujen luojana. Siihen pienelläkin yrityksellä on mahdollisuus, sillä se ei ole kiinni rahasta, vaan ideoista ja kekseliäisyydestä, Seppinen linjaa.

Uuden ajan vesieriste Hyvä esimerkki onnistuneesta tuotekehittelystä on GVK Coating Technologyn lanseeraama MaxStop-vedeneriste. – Tuote on jopa kymmenen kertaa parempi kuin aiemmat vedeneristemassat, Seppinen lupaa.

14

Uuden vedeneristeen kalvon elastisuus takaa sen, ettei se mene rikki, vaikka rakenteet eläisivätkin. GVK Coating Technology on kehitellyt myös tekniikkaa, jonka avulla kalvon paksuus voidaan varmentaa laajaltakin alueelta valmista pintaa rikkomatta. Kolmas hyvä ominaisuus liittyy tuotteen levittämisen helppouteen. Toisin kuin kilpailevia tuotteita, MaxStop-vedeneristettä voidaan levittää yhtä vaivattomasti kuin seinämaalia, joko telalla tai ruiskuttamalla. Kertalevityksellä saavutetaan myös aiempaa paksumpia kalvoja, mikä yhdessä nopean kuivumisajan kanssa jouduttaa työn tekemistä huomattavasti – jopa vuorokaudella tai kahdella.

Tuote tutuksi koulutusaamuissa Esitteissä uusi vedeneristemassa vaikuttaa melkein liian hyvältä ollakseen totta. Jotta käyttäjät pääsisivät itse toteamaan lupauksien paikkansapitävyyden, järjestää GVK Coating Technology koulutusaamuja yhteensä kymmenellä paikkakunnalla ympäri Suomen. – Käyttäjät ovat tottuneet vanhoihin tuotteisiin, ja siksi meidän on tärkeää viedä sanomaa uudesta vedeneristemassasta nimenomaan kentälle, Seppinen kertoo. Koulutusaamut järjestetään jälleenmyyjien tiloissa, joissa urakoitsijat pääsevät näkemään konkreettisesti, kuinka helppo ja järkevä tuote uusi vedeneristemassa on. – Viimeistään silloin ihmiset huomaavat, että MaxStopia käyttämällä saavutetaan nopeammin parempia ja varmempia lopputuloksia, Seppinen uskoo. KATSO LISÄÄ WWW.GVK.FI


TIINA VIKBERG  TEKSTI  MADELEINE BERNER

Huolettoman ikkunaremontin monet hyödyt Talot eivät nuorene eikä niiden arvokaan kasva, jos niitä ei huolla. Olisiko siis vihdoinkin aika toteuttaa ikkunaremontti? Lisäät sillä asumismukavuutta ja säästät rahaa pienemmällä energiakulutuksella samalla kun nostat talosi arvoa.

P

J. Yrjölä Oy on ikkuna- ja ulko-oviremontteihin erikoistunut yritys, jonka kokonaisvaltainen palvelu on miellyttänyt asiakkaita jo vuosia. Laadukkaana ja täsmällisenä toimijana tunnettu remonttiliike tekee lisäpalveluna uusia ulkokuoria ja pienempiä sisäremontteja saneerauskohteissa. Yrittäjä Pauli Yrjölä kertoo, että saneerausrakentaminen on huipussaan ja remontoitavaa riittää. – Nyt kun uudisrakentaminen ei vedä, on kannattavaa teettää remontteja. Hyvää työvoimaa on hyvin saatavilla ja materiaalitkin saa nopeasti, hän kertoo. Silti hän on huomannut, että ihmiset jostakin syystä aristavat ikkunaremontteja. – Ihmiset saattavat luulla, että ikkunaremontti kestää kaksi viikkoa, jona aikana koko talokin on aivan sekaisin. Tosiasiassa pyrimme hoitamaan koko remontin päivässä niin, että vähintään talon sisältä kaikki olisi siinä ajassa kunnossa ja siistiä, jotta asukkaille ei aiheutuisi sen enempää haittaa.

Valitse oikea ammattilainen työhön Kotitalousvähennyksellä ja PJ. Yrjölän tarjoamilla joustavilla rahoitusvaihtoehdoilla pääsee jo mukavasti kiinni remonttiin ilman, että se tuntuu mahdottoman suurelta sijoitukselta. Yrjölä varoittaa kuitenkin kaikkia valitsemaan remonttiliikkeen huolella, sillä jos tekijä ei hoida velvoitteitaan ei asiakas myöskään saa kotitalousvähennystä. – Kaikenlaisia kauhutarinoita on kuultu, joten kannattaa tutustua yrityksen toimintaan esimerkiksi asennusnäyttöjen kautta. Niitä mekin pidämme paljon laajalla alueella ympäri Suomen. Niihin voi tulla kysymään mitä remontti käytännössä pitää sisällään ja vähän seuraamaan töitä. Netin keskustelupalstat ovat kuitenkin vihoviimeinen paikka, mistä kannattaa hakea tietoa. Sitä en suosittele kenellekään.

Taloon sijoitettu raha näkyy sen arvossa Suomessa talojen huolto on Yrjölän arvion mukaan jäänyt hieman huonommalle tolalle ja niihin ei aina muisteta panostaa. – Jos esimerkiksi mietimme autoa sijoituksena, niin vaikka sitä hoitaa ja huoltaa säännöllisesti, sen arvo vain laskee ja rahat menevät Kankkulan kaivoon. Talon kanssa tilanne on päinvastainen. Kaikki siihen sijoitettu raha lisätään sen arvoon. Näin ollen ikkunaremonttiin sijoitetut rahat eivät myöskään häviä ilmaan, vaan siirtyvät seinälle kiinteistön arvoa korottamaan. Sen lisäksi uudet ikkunat parantavat käyttö- ja asumismukavuutta sekä tuovat energiasäästöä. – Ikkunoiden lämpöarvot paranevat koko ajan ja kun mietitään nykyisiä sähkönsiirtohintoja, säästö on yhä merkittävämpi. Niin kauan kun sähkön hinta ei laske, lämpö- ja rahahyöty kasvaa vuosi vuodelta.

Kerralla kuntoon!

www.pjyrjola.fi p. 0400 431 738

15


TEEMA | KORJAUSRAKENTAMINEN

Helsingin Aleksanterinkadulla sijaitsevan kiinteistön omistaja pyysi lisätarkennusta jo vaadittuun julkisivun kunnostussuunnitelmaan. Rakennusvire Oy suoritti oman määrittelyn rakennuksen kunnosta ja sille tarvittavista toimenpiteistä. Tilaajan edustajat päätyivät Rakennusvire Oy:n tekemään esitykseen. Tässä kohteessa tilaajan suoranainen säästö oli 1,3 milj. euroa. Kohteen kunnostuksen elinkaarena voidaan kuitenkin pitää useita kymmeniä vuosia. Lisätietoja lähtötilanteesta ja korjaustyön suorituksesta Esko LuomaHalkolalta.

SANNA LEHTOSAARI TEKSTI  HENNA KERÄNEN

JULKISIVU-URAKOINNIN KONKARI HALUAA HAASTAA ALAA RAKENNUSVIRE OY:N TOIMITUSJOHTAJA HEITTÄÄ KENTÄLLE VAKAVASTI OTETTAVAN KYSYMYKSEN: VOIKO JULKISIVUSANEERAUSTA TOTEUTTAA JÄRKEVÄMMINKIN KUIN NYKYÄÄN, SAMALLA TILAAJAN RAHOJA SÄÄSTÄEN?

K

iinteistönsä julkisivukunnostusta suunnitteleva voi ajatella saaneensa lottovoiton, mikäli onnistuu löytämään asiantuntijan, jolla on laaja-alainen näkemys kunnostustyön vaihtoehdoista. – Uskaltaisin sanoa, että asiantuntijalla pitää olla yli kymmenen vuoden erikoistuminen pelkkään julkisivuun. Kokemus pitää olla nimenomaan korjausrakentamisesta, mielellään vanhan parsimisesta, ennen kuin voidaan olettaa, että tilaajan etu tulee jollain tavalla toteutumaan, arvio Rakennusvire Oy:n toimitusjohtaja Esko Luoma-Halkola, joka kertoi näkemyksistään lehtemme lukijoille.

Miten korjausrakentaminen toimii tänä päivänä, Esko LuomaHalkola? Nykysuuntaus on mennyt siihen, että suositaan mittavia kunnostustyökokonaisuuksia. Jos asiakas lähestyy julkisivuongelmansa kanssa alan osaajia, on helpoin vastuuta siirtävin ja ”tuottavin” ehdotus raskas peruskorjaus. Perusteluja raskaalle kunnostukselle on helppo heittää kenen tahansa. Kiinteistönomistajalla ei ehkä ole erikoisosaamista asiasta verrattuna esimerkiksi kokeneeseen korjaussuunnittelijaan, eikä altavastaajan ole helppo puolustaa kevyempää vaihtoehtoa.

16


RAKENNUSVIRE OY JA ESKO LUOMA-HALKOLA Kuva: Taloyhtiö säästyi suurilta saneerauskustannuksilta. Rakennusvire Oy toteutti kiinteistön korjauksen kunnostaen olemassa olevat parvekkeet. Lähtötilanteessa parvekkeiden betonipilarit olivat rapautuneet ja tiilikaiteiden raudoitus oli ruostunut. Kohteeseen oli esitetty korjaussuunnitelmassa kaikkien parvekerakenteiden purkua ja uusimista. Lisätietoja kohteen lähtötilanteesta ja korjaustyön suorituksesta, Esko Luoma-Halkolalta.

Miksi elinkaariajattelu on tärkeää ja miten se tulisi huomioida julkisivuremonttia suunniteltaessa? Julkisivun elinkaaren määrittely on vaikea asia. Sitä varten täytyy tehdä asialliset kartoitukset ja niiden arviointi vaatii kokenutta arvioitsijaa. Julkisivun elinkaari saattaa olla vasta alkutaipaleella, mutta muutamat pienet rakennustekniset virheet saavat sen näyttämään kuntoisuuttaan huonommalta. Hyvinkin pienillä kunnostustoimilla julkisivulle on saatavissa kymmeniä vuosia lisää elinkaarta. Isoa remonttia voi olla järkevä siirtää jo senkin vuoksi, etteivät toimivat rakenneratkaisut suinkaan ole vielä valmiita ja markkinoille tuodaan jatkuvasti parempia materiaaleja ja ratkaisuja. Yksi näkökulma kiinteistönomistajan kannalta voisi olla myös robottitekniikka, joka saattaa pudottaa julkisivukunnostusten hintoja merkittävästi tulevaisuudessa.

Miten haastat tilaajia ja suunnittelijoita? Nykykäytännössä suunnittelijat valitaan tuttavuuden tai tunnettavuuden perusteella. Tilaajille voisikin heittää haasteen: muutta-

kaa kilpailuttamiskäytäntöä! Jos kilpailutus tapahtuisikin niin, että kiinteistönomistaja osoittaisi kiinteistön ja budjetin sen korjaamiselle, silloin suunnittelijan tulisi jakaa raha tärkeysjärjestyksessä julkisivun kunnostamiseen ja perustella ratkaisunsa siten, että tilaajalle selviäisi suunnittelijan asiantuntemus. Parhaan perustelun antanut suunnittelija on varmasti pätevä määrittelemään ja suunnittelemaan myös ison peruskunnostuksenkin toteutuksen.

Tilaajan etu Yhtenä uutuutena Luoma-Halkolalla on ollut mielessä aloittaa tilaajalle ”kiinteistöjen huoltosopimus”, jonka tarkempi nimike voisi olla Tarkkailusopimus. Sopimukseen kuuluisi kokeneen ammattilaisen tekemät tarkkailukierrokset oikea-aikaisesti, esim. syyssateiden aikana, lumien sulamisajankohtana jne. Ajankohta tarkkailulle on tärkeä, ei tarkkailukäyntien lukumäärät – tässäkin asiassa kokemus on paras opastaja. Rakennusvire Oy:n ja Esko Luoma-Halkolan tarjoama haaste onkin mitä luultavimmin sellainen, johon yhä useamman kannattaisi tarttua.

R

akennusmestarin peruskoulutus, kolmenkymmenen vuoden kova koulu julkisivujen korjausrakentamisessa, intohimo ja itsevarmuus. Nämä asiat kuvaavat Esko Luoma-Halkolaa, joka luotsaa yhtä Suomen johtavista julkisivu-urakointiin erikoistuneista yrityksistä. Rakennusvire Oy on tänä päivänä moniosaajayritys, joka on määrittänyt linjansa selkeästi. Ylirappaukset, 70-luvun lähiötalot jne. massatyöt on jätetty muiden tehtäväksi, ja Luoma-Halkola tiimeineen on keskittynyt haastaviin kohteisiin, jotka vaativat tekijältään moniosaamista ja kokonaisuuden hallintaa. – Usein tilaaja, suunnittelija tai valvoja tarvitsee työn toteutukselle vaihtoehtoista näkökulmaa käytettävän rahasumman ja korjaustyön kohdentamisen optimoimiseksi – siinä tilanteessa kokemuksemme voi tuoda merkittäviä säästöjä ja/tai elinkaaripidennyksiä kiinteistölle, Luoma-Halkola toteaa. Rakennusvire Oy:n henkilökunta (kesäaikana 25 omaa työntekijää) on erittäin kokenutta, suomalaista ammattiporukkaa ja myös kalusto sekä toimintakiinteistöt ovat omia. – Takana on jo 26 vuotta ja vähintäänkin saman verran edessä! Kilpailu on kiristynyt entisajoista, joten uutta pitää tietysti koko ajan kehitellä, jos meinaa säilyttää asemansa, Luoma-Halkola sanoo. Myös Rakennusvireen tulevaisuus on taattu, sillä yrittäjän kolme riplomi-insinööri poikaa vain odottavat käskyä astua remmiin.

Rakennusvire Oy Lintuvaarantie 55, 02660 Espoo Esko Luoma-Halkola p. 0400 447 100 esko.luoma-halkola@rakennusvire.fi www.rakennusvire.fi


TEEMA | KORJAUSRAKENTAMINEN

Dammega tarjoaa asiakkailleen kokonaisvaltaista purkupalvelua, joka takaa parhaan mahdollisen lopputuloksen

SANNA LEHTOSAARI  TEKSTI  MIA HEISKANEN

18


TEEMA | KORJAUSRAKENTAMINEN

PAREMPAA PALVELUA ASBESTIN- JA MUIDEN HAITTA-AINETÖIDEN TILAAJILLE

D

ammega on kokenut ja alalla tunnettu erikoispurkutöihin erikoistunut yritys. Taustalla on yli 15 vuoden kokemus asbesti- ja haitta-aineiden purkutöistä. Yhtiö on paitsi Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston valtuuttama asbestipurkuyritys, mutta myös yksi Suomen nopeimmin kasvavista erikoispurkutöihin erikoistuvista yrityksistä, 100% suomalainen, yksityisomisteinen ja yrittäjävetoinen.

Yhtiö on perustettu vuonna 2008 ja liiketoiminta on kasvanut viimeisessä neljässä vuodessa huikealla vauhdilla. – Omat odotuksemme olivat yrityksen alkutaipaleella melko vaatimattomalla tasolla, mutta ne ylittyivät moninkertaisesti jo yhtiön ensimmäisen toimintavuoden aikana. Sen jälkeen olemme kasvaneet 30 % vuosivauhdilla. Panostamme laatuun, palveluun, toimitusvarmuuteen ja aikatauluihin. Niiden avulla erotumme, toimitusjohtaja Ari Hoppania kertoo. Dammega on perustettu vuonna 2008 ja yhtiö on alusta lähtien keskittynyt vaarallisten aineiden purkutöihin. – Asbesti on haitta-aineista se, jota puramme eniten. Sen lisäksi rakennustekniset purkutyöt ovat merkittävässä roolissa. Päätoimialueemme on EteläSuomi ja vaikka kaikista töistä noin 80 % kohdistuu pääkaupunkiseudulle, toimialueemme kattaa projektikohtaisesti koko Suomen. Itse vastaan hallinnosta ja yhtiökumppani Ossi Härkönen operatiivisesta toiminnasta, Hoppania selventää.

Laki velvoittaa asbestipurkutöitä Asbestipurkutyö aloitetaan kohteen kartoituksella, joka on myös olennainen osa Dammegan palveluista. – Laki velvoittaa tilaajaa selvittämään, löytyykö purettavista materiaaleista asbestia. Asbestikartoituksessa otetaan materiaalinäytteet, jotka tutkitaan laboratoriossa. Jos asbestia löytyy, on tehtävä Aluehallintovirastolle ilmoitus asbestipurkutyöstä sekä suunnitelma siitä, miten työ tullaan toteuttamaan, millaisilla menetelmillä ja kalustolla, Hoppania selvittää. Asbestipurkutyö ei todellakaan ole perinteistä purkutyötä ja uusi lainsäädäntökin on tuonut siihen omat haasteensa. – Kun pur-

kutyö on tehty ja data kerätty, tila pestään ja sieltä otetaan vielä erillisellä ilmapumpulla näyte, joka toimitetaan laboratorioon. Tulokset saadaan poikkeuksetta 1 vrk:n sisällä, joten tilaajien ei tarvitse odotella töiden jatkumista. Kun tulos on saatu, vasta sen jälkeen voidaan sammuttaa alipaineistajat, dataloggerit ja purkaa alue. Tämän jälkeen purkualueesta tehdään lausunto valokuvien ja laboratorio-lausunnon kera, joka toimitetaan tilaajalle. Meidän mielestämme tämä on hyvä käytäntö, sillä näin varmistetaan, että työ on tehty hyvin ja lain vaatimalla tavalla. Suurin haaste on aikataulu, sillä rakentamisessa on tänä päivänä niin kiire.

800 kylpyhuonepurkua vuodessa Linjasaneerauspuolella kylpyhuoneiden purkutyöt työllistävät Dammegaa merkittävästi. – Puramme vuositasolla noin 800 kylpyhuonetta. Niiden lisäksi teemme taloyhtiöissä myös kellari- ja saunatilojen purkutöitä. Päivittäisessä toiminnassa myös hälytysluontoiset tilaukset ovat nykyään arkipäivää, yllättävien vahinkojen tai paljastuneiden rakenteiden alta löytyneen haitta-aineen takia. Tähän on varattuna aina useampi henkilö, jolloin tilaaja saa palvelun heti vahinkotapauksissa paikalle, eivätkä työt pysähdy. Työ tehdään aina pareittain, sillä se on turvallisuuden kannalta paras vaihtoehto.

Eduskuntatalo on ajankohtainen projekti Hoppania kertoo, että tällä hetkellä yhtiöllä on käynnissä isoja purkukohteita esim. Tampereen suunnalla. – Isommat projektit saattavat kestää muutamasta viikosta jopa vuoteen ja teemme niitä ympäri Suomea. Tällä hetkellä mielenkiintoinen projekti on Eduskuntatalo, joka on omalla tavallaan myös haastava kohde. Isoin yksittäinen työ kohteessa on 6500 m2 katon haitta-aine purkutyö ja oma lukunsa oli purkujätteiden kuljettaminen pois ja siihen liittyvä suunnittelu. Olemme järjestäneet kohteeseen myös alipaineistuksen ja pölynhallinnan, sekä rakenteet useisiin eri purkutöitä varten tarvittaviin purkuseiniin ja valvoneet, että pölynhallinta kohteessa toimii.

PURKUTYÖT TURVALLISESTI JA PÖLYTTÖMÄSTI

www.dammega.fi

• Vaarallisten aineiden purkutyöt • Pölynhallintajärjestelmät • Laite- ja konevuokraus • Luvanvarainen

LUOTETTAVA • JOUSTAVA • LAADUKAS

19


TEEMA | KORJAUSRAKENTAMINEN

SANNA LEHTOSAARI

Katon huoltaminen on ennakointia Katon pitäminen siistinä on yksi helpoimmista tavoista välttyä suurilta ja arvokkailta remonteilta. Kattoalan ammattilainen tietää tarkkaan, milloin ja miten huoltotöihin kannattaa ryhtyä.

K

atto on yksi kiinteistön suurimpia elementtejä ja tärkein veden eristäjä. Jo yleisen siisteyden kannalta katosta kannattaa pitää hyvä huoli, mutta puhdas ja toimiva katto tuo myös kiinteistölle lisää arvoa. Jotta suurimmilta remonteilta ja kuluilta vältyttäisiin, katon kuntoa tulisi pitää silmällä ja pyytää tarvittaessa ulkopuolista apua. – Katon kanssa kannattaa olla ajoissa liikenteessä. Kun ratkaisut tehdään ajoissa, myöhemmin sen kanssa ei tule niin isoa ongelmaa. Ainakin kuntoarvio kannattaa tehdä asiantuntijan toimesta, kehottaa Uudenmaan alueella toimivan RMP Kattohuolto Oy:n työnjohtaja Matti Koivunen. RMP Kattohuolto Oy on kattojen huoltoihin, maalaus- ja pinnoitustöihin sekä remontteihin erikoistunut yritys.

Milloin ottaa yhteyttä kattoammattilaiseen? Kun talo saavuttaa kymmenen vuoden iän, tulee katon ensimmäinen pesu tavallisesti ajankohtaiseksi. Ensimmäisiä merkkejä huollon tarpeellisuudesta ovat katon likaisuus ja sammaloituminen, joiden

www.rmpkattohuolto.fi info@rmpkattohuolto.fi p. 0400 398 169 20

määrään vaikuttaa oleellisesti talon sijainti. Taloyhtiöt tapaavat tehdä katon kuntoarvion isojen remonttien yhteydessä. N. 10–15 vuoden säännöllisellä huollolla taloyhtiöt pystyvät siirtämään kattoremontin jopa pitkälle tulevaisuuteen. Koivusen mukaan tiilikatto pysyy pitkään siistinä, jos sitä jaksaa huoltaa. Katto pestään ja suojakäsitellään tai pinnoitetaan uudestaan, hän kertoo. RMP Kattohuollon edustamista Iso Paintin tuotteista löytyy suojakäsittelyt ja pinnoitteet niin tiili-, pelti- kuin huopakatoille. – Peltikaton annetaan hapettua pari vuotta ennen ensimmäistä maalausta. Huoltomaalaus tehdään 10–15 vuoden päästä, Koivunen kertoo.

Asiantuntija tietää mitä tekee Jotta maali pysyisi katolla pitkään, täytyy pohja puhdistaa huolellisesti. Myös lämpötila ja sää vaikuttavat maalin kestävyyteen. – Liian kuumaa tai kosteaa pintaa ei saa maalata, Koivunen tietää monen vuoden kokemuksesta. Viime kesän vaihtelevat säät viivästyttivät joidenkin kohteiden valmistumista, mutta kattoalan yritystä voivat hidastaa muutkin tekijät: – Mellunmäki viime kesänä oli mielenkiintoinen kohde. Sen lisäksi, että sää soti meitä vastaan, myös lokit häiritsivät. Uhanalainen harmaalokki oli tehnyt pesän ränneihin, ja projektia jouduttiin lykkäämään siihen asti että poikaset olivat lähteneet pesästä, Koivunen nauraa. RMP Kattohuolto Oy:n pääasiallisia asiakkaita ovat isännöitsijät ja suuret teollisuusyritykset, mutta myös yksityiset omakotitaloasukkaat. Varsinaisia kattojen kuntoarvioita yritys tekee vain tilaustyönä isoimmille yhteistyökumppaneille, joihin lukeutuvat mm. Consti, Reim, Ovenia ja Realia. Yritys tunnetaan kentällä korkealaatuisesta työstä sekä hyvästä asiakaspalvelusta. Asiakastyytyväisyyden lisäksi yrityksessä kiinnitetään erityisen paljon huomiota työturvallisuuteen. – Kun tehdään korkealla töitä, varovaisuutta pitää noudattaa, Koivunen toteaa.


TEEMA | KORJAUSRAKENTAMINEN

SANNA LEHTOSAARI  TEKSTI  JOHANNA DAHLGREN

TIMANTTISTA JÄLKEÄ Pääkaupunkiseudulla ja Uudenmaan läänissä toimiva timantti- ja remonttialan yritys tunnetaan ahkerasta työotteesta ja siististä työnjäljestä. Yrityksen asiakaskunta koostuu yksityisistä ja yrityksistä.

V

uonna 2010 perustettu Timanttityö Lindh Oy on alun perin timanttialan yritys, jonka toiminta on pikkuhiljaa kysynnän mukaan laajentunut myös saneerauspuolelle. Tänä päivänä yrityksen urakat koostuvat sekä uudiskohteista että esim. linjasaneerauksen yhteydessä tehtävistä timanttitöistä, peruskorjauksista ja pienemmistä remonttitöistä. Yrityksen referenssilistaan mahtuu pieniä, muutaman tunnin urakoita, mutta myös mittavampia projekteja. Toimitusjohtaja Jukka-Pekka Lindhin mieleen on jäänyt erityisesti panimoravintola Bryggeri, jossa yritys oli 9 kuukauden ajan timanttipuolen urakoijana. – Se oli haastava kohde, jossa jouduttiin tekemään paljon erilaisia erikoisratkaisuja, rakenteiden paksuuden ja sekä muutostöiden laajuuden vuoksi, Lindh kertoo.

Yritys tunnetaan kentällä erityisesti ahkerista ja kotimaisista työntekijöistään. Kymmenhenkisestä henkilöstöstä osa on erikoistunut timanttitöihin ja osa remontteihin. Yrityksestä löytyy myös muutama molempien alojen osaaja. Vaikka kummallakin alalla vaaditaan kokemusta ja osaamista, on kokemuksesta hyötyä varsinkin timanttipuolen urakoissa. Timanttipuolen urakoissa korostuu lisäksi työn huomaamattomuus: – Kun menemme kohteeseen, pyrimme siihen että, käyntimme jälkeen asiakas näkee reiät merkityillä paikoilla ja kohde on samassa kunnossa kuin tullessamme. Eli siistinä ja ilman häiriöitä, Lindh naurahtaa.

Vahvuutena täsmällinen ja joustava henkilöstö Vaikka rakennusalalla talvikuukaudet ovat hiljaisia, on alan yrityksellä kesät täynnä töitä. Remonttipuolella aikatauluista pystytään sopimaan etukäteen, mutta timanttiurakat tulevat usein yhtäkkiä ja vaativat joustavuutta. Timanttityö Lindh Oy:n kokeneet työntekijät ovat tilanteen vaatiessa valmiita urakoimaan myös tavallisten työaikojen ulkopuolella. – Olemme olleet alalla kauan ja ymmärrämme, että jos joku pitää saada valmiiksi, niin se pitää saada. Aikataulut ovat tärkeitä, mutta meillä on valmius urakoida vaikka 24 h, Lindh sanoo.

Timantin kovaa ammattitaitoa

0400 415 627

www.timanttityolindh.fi 21


TEEMA | KORJAUSRAKENTAMINEN

SANNA LEHTOSAARI  TEKSTI HENNA KERÄNEN

Laadukkaat betonilattiat kestävät kulutusta Valtakunnallisesti toimivalla perheyrityksellä on suunta selvänä: tarkoitus on valmistaa asiakkaille kestäviä betonilattioita viimeisimmät trendit huomioiden ja päihittää kilpailijat laadulla ja ammattitaidolla.

B

etomix Oy aloitti betonilattioiden valmistuksen vuonna 2006 toiminimellä Kymenlaaksossa. Jo vuoden kuluttua kasvua oli kertynyt siinä määrin, että yritysmuoto vaihdettiin osakeyhtiöksi ja toiminnan pääpaino alkoi hiljalleen siirtyä pääkaupunkiseudun isoihin kohteisiin. Tällä hetkellä Betomix Oy vaikuttaa valtakunnallisesti ja sen asiakkaina on joukko maamme tunnetuimpia rakennusliikkeitä. – Tulevaisuuden tavoitteisiimme kuuluu kasvaa alan ykköseksi ja laajentaa toimintaa kenties myös rajojen ulkopuolelle, kaavailee Katja Takalo, joka johtaa Betomix Oy:tä yhdessä miehensä Kimmo Takalon kanssa.

Mittavia projekteja Betomix Oy työskentelee mittavien urakoiden parissa ja valmistaa lattioita esimerkiksi isoihin logistiikkahalleihin, joissa tärkeintä on saada aikaan kovaa kulutusta kestävää pintaa. Jotta lopputulos on mahdollisimman käyttöystävällinen, huolehtii Betomix Oy laadusta aina suunnittelusta lähtien. Kattava kalusto on myös ehdoton edellytys urakoiden jouhevalle etenemiselle. – Oma kalusto tuo liikkumavaraa, joten pystymme elämään tiukkojen ja muuttuvin aikataulujen kanssa. Käytössämme on myös pienempiä erikoiskoneita, jotka soveltuvat esimerkiksi haastaviin luolakohteisiin, Takalo kertoo.

yrityksiä ja kilpailu on sitä myötä koventunut. Takalo kuitenkin toivoo, että tilaajat katsoisivat urakoitsijaa valitessaan muutakin kuin pelkkää hintaa. – Huomiota kannattaa kiinnittää ennen kaikkea laatuun ja yrityksen referensseihin, eikä valita pelkästään halvinta. Betonilattioita kun on todella vaikea korjata jälkikäteen, hän muistuttaa.

Näyttävät design-lattiat Kovan kilpailun ohella yrityksen täytyy kyetä mukautumaan myös uusiin trendeihin, jotka arkkitehdit yleensä määrittelevät. Tällä hetkellä ajankohtaisia ovat erilaiset design-lattiat, kuten mosaiikki-, kovabetoni- tai KCF-pinnoitukset. – Uudet tekniikat tulevat Suomeen Euroopasta tai Yhdysvalloista, ja usein niiden omaksuminen vaatii paljon työtä ja kokeiluja, Takalo kertoo. Myös Betomix Oy on kouluttanut aktiivisesti henkilöstöään design-lattioiden valmistukseen. Pinnoitteiden avulla saadaan aikaan elävän näköinen lattia, joka tuo näyttävyyttä etenkin isoihin julkisiin tiloihin. – Esimerkiksi mosaiikkilattiassa pinta hiotaan auki, jolloin kivi tulee kauniisti näkyviin. Valittavissa on useita erisävyisiä kiviä ja tekniikalla voidaan toteuttaa myös kuvioita, Takalo kertoo. Betomix Oy:n valmistamia mosaiikkilattioita voi ihailla mm. Länsimetron ja Kehäradan junalaitureilla.

Viime vuosina alalle on tullut paljon ulkomaalaisia

Helppo, toimiva ja kokonaisvaltainen ratkaisu TARJOAMME KAIKKI RAKENNUSTEN POHJA- JA BETONILATTIATÖIHIN LIITTYVÄT PALVELUT JA MATERIAALIT.

22

Keimolantie 108, 01750 Vantaa

P. 010 666 2060 www.betomix.fi


Monipuoliset ja kestävät Poradur-maalit valloittavat maailmaa

P

PT Dure valmistaa ja myy Poradur-maaleja, jotka soveltuvat erityisen hyvin pohjoisen vaativiin sääolosuhteisiin. Poradur-maalien tarina alkoi 1980-luvulla, kun maalien kehittäjä Petri Porras tunnisti tarpeen ammattilaiskäyttöön tarkoitetuille maaleille, joissa yhdistyvät ympäristö- ja käyttäjäystävällisyys sekä pitkäkestoinen suojaavuus. Poradur tuoteperhe on suunnattu laatua arvostaville pinnoittamisen ammattilaisille. Maalit valmistetaan tarkoin valikoiduista, laadukkaista ja ympäristö-ja käyttäjäystävällisistä raaka-ainekomponenteista. Poradur maalien vahvuutena on erittäin pitkäikäinen ja kestävä suojaavuus korroosiota, UV-säteilyä ja mekaanista rasitusta vastaan sekä käyttöolosuhteiden laajuus. Maalit myös soveltuvat hyvin erilaisille materiaaleille kuten teräkselle, raudalle, alumiinille, kovamuoville, lasikuidulle, betonille, tiilelle jne., mikä kuvastaa hyvin tuotteiden monipuolista käytettävyyttä.

TEEMA | KORJAUSRAKENTAMINEN päävärejä tehtaalla nopeiden toimitusten varmistamiseksi, mutta pystymme sen lisäksi sävyttämään täsmälleen asiakkaan haluamia värejä omilla sävytysjärjestelmällämme joustavasti ja nopeasti. Tuotteet voi halutessaan noutaa suoraan tehtaaltamme Salosta, vaihtoehtoisesti toimitamme ne asiakkaalle tai asiakkaan toivomaan paikkaan. PPT Duren tavoitteena on jatkaa pitkäjänteistä pinnoitusjärjestelmien ja siihen liittyvien palveluiden kehitystyötä ennakoiden markkinoiden tulevia tarpeita ja vaatimuksia jopa vuosikymmeniksi eteenpäin. – Tarkoituksemme on myös hakea aktiivisesti kasvua paitsi kotimaasta niin myös vientimarkkinoilta, kertoo Porras.

Poradur tuotevalikoimaan kuuluu korkealaatuisia, polyuretaanireaktioon perustuvia kaksikomponenttimaaleja; pohjamaalit, pintamaalit ja yksikerrosmaalit sekä täydentäviä tuotteita kuten pakkeli ja lakka. Alkuvaiheessa toiminnan pääsektoreiksi ovat muodostuneet rakennusteollisuus, merenkulku ja raskaan kuljetuskaluston maalaukset. Esimerkiksi rakennusalalla yrityksen kehittämä kattomaali on otettu erittäin hyvin vastaan pelti- tiili- ja mineriittikattojen pinnoituksissa. Ainutlaatuisen tuotteen lisäksi PPT Dure pyrkii erottumaan edukseen myös hyvällä asiakaspalvelulla. – Haluamme toimia joustavasti asiakkai­demme kanssa. Varastoimme oman sävykarttamme mukaisia

NÄY koska

Yrityksesi kiinnostaa


UUSIMAA

EMILIA LEHTILÄ  TEKSTI HENNA KERÄNEN

GR Putki & Saneeraus Oy, Piikkirinne 1, 01650 VANTAA • 050 406 1877 • www.grputki.fi

Parempia putkiremontteja Vantaalaisessa LVI-alan yrityksessä tiedetään, mitä onnistunut linjasaneeraus urakoitsijaltaan vaatii.

P

ääkaupunkiseudulla linjasaneerauksien parissa operoiva GR Putki & Saneeraus on vuonna 2012 perustettu yritys, joka työllistää tällä hetkellä neljä omaa asentajaa ja 4-6 aliurakoitsija-asentajaa. Työmaita kertyy vuosittain neljästä viiteen, mutta lähes kaikilla yrityksen työntekijöillä on takanaan vielä sitäkin enemmän projekteja. Niin myös yrityksen omistajalla ja toimitusjohtajalla Launo Rauhalalla. – Olen toiminut putkiremonttien parissa jo viisitoista vuotta ja matkan varrella on tullut tehtyä lähes 3000 asuntoa, mies laskeskelee.

Kokenut ja kotimainen Linjasaneerausurakat saadaan tänä päivänä yhä monivaiheisemman tarjouskilpailun kautta. – Järjestelmä on yleensä kolmiportainen: tarjouspyynnön jälkeen tilaaja valitsee haastatteluun 3-5 yritystä ja vasta sen jälkeen käydään varsinaiset urakka- ja sopimusneuvottelut, Rauhala kertoo. Koska taloyhtiöiden hallituksissa ei välttämättä ole ammattillista osaamista linjasaneerauksiin liittyen, täytyy tarjouskilpailuun osallistuvan urakoitsijan osata tuoda ajatuksensa ja ansionsa selkeästi esille. Rauhalan mukaan ei ole ollenkaan huono idea perehtyä myös urakkaa tarjoavan yrityksen taustoihin. GR Putki & Saneeraus erottuu edukseen etenkin kokeneen ja kotimaisen henkilöstönsä ansiosta. Myös yrityksen käyttämät yhteistyökump-

24

panit ovat tuttuja vuosien takaa, joten molemminpuolinen luottamus on taattu. Asukkaat ja talot vaihtelevat jonkin verran asuin­alueiden mukaan, mutta kaikkien kanssa pätee samaa periaate: – Mottomme on, että homma tehdään aina kunnolla loppuun saakka, sillä uskon, että hyvin tehty työ kantaa myös hedelmää, Rauhala tiivistää.

Putkiremontti on pitkä projekti Tällä hetkellä linjasaneerauksissa aletaan lähestyä 1970-luvulla rakennettuja taloja, joita Rauhalan mukaan pääkaupunkiseudulla riittää. Työstä tuskin siis tulee olemaan puutetta, ja myös yhä useampi asukas pääsee kartuttamaan henkilökohtaista kokemuslistaansa putkiremontilla. – Suosittelen asukkaita muuttamaan pois remontin ajaksi ja varmaan 80 % ihmisistä tekeekin niin. Vessat, suihkut ja usein myös keittiö ovat pois käytöstä 3-4 kuukautta, joten evakko on usein järkevin vaihtoehto, Rauhala toteaa. Linjasaneeraukset ovat pitkiä projekteja, joiden suunnittelu alkaa usein jo vuosia ennen varsinaista remonttia. – Linjasaneerausta varten täytyy kerätä rahaa, pitää yhtiökokouksia ja tiedottaa asukkaita jo paljon ennen kuin urakoitsija tulee paikalle. Urakoitsijana olemme kuitenkin ratkaisevassa asemassa siinä, että varsinaisen remontin aikana pysymme aikataulussa ja että asukkaat pääsevät palaamaan koteihinsa ajallaan. Työmme on ennen kaikkea asiakaspalvelua, joten asentajiemme täytyy tulla toimeen ihmisten kanssa ja myös tiedotuksen merkitys kasvaa koko ajan, Rauhala tiivistää.


UUSIMAA

Hinta ei ole ainoa kriteeri Liian usein rakennusalalla urakan saa yritys, joka tekee työn halvimmalla. Jos rahalle halutaan parempaa vastinetta, hinta ei kuitenkaan voi olla ainoa määräävä kriteeri.

E

nnen edullisimman tarjouksen hyväksymistä kannattaa selvitellä yrityksen taustoja. Luotettavuudesta kielivät mm. pitkä historia, hyvät referenssit sekä takuuvastuu. – Asiakkaalla on oltava muitakin kriteerejä kuin pelkkä hinta. Markkinoille tulee jatkuvasti halvalla tekeviä uusia yrityksiä ja jos yrityksen paperit ovat kunnossa, julkishallinnon on otettava halvin tarjous. Mutta ovatko paperit kunnossa enää kahden vuoden päästä ja onko yritys enää silloin edes olemassa, pohtii helsinkiläisen Maalausliike Kuikanmäki Oy:n toimitusjohtaja Jaakko Kuikanmäki.

Laatua ja toimintavarmuutta

SANNA LEHTOSAARI

Pääkaupunkiseudulla toimiva Maalausliike Kuikanmäki Oy on saneerauskohteiden maalaamiseen erikoistunut pitkät perinteet omaava yritys, jonka vahvuuksiin lukeutuvat hyvä työnlaatu ja sovitussa aikataulussa pysyminen. Toiminnan kantavana ajatuksena on, että tehty työ markkinoi itse itseään. Kuikanmäki peräänkuuluttaakin omalta yritykseltään, mutta myös muilta alan toimijoilta laadukasta ja kestävää työtä: – Ammattiylpeys on pidettävä korkealla, ettei suostu päästämään käsistä huonoa työtä, hän sanoo. Jaakko Kuikanmäki toimii useassa luottamustehtävässä; Hän on Pintaurakoitsijat Ry hallituksen jäsen, Helsingin Maalarimestariyhdistyksen johtokunnan jäsen, Helsingin Maalariammattikoulun varapj. Maalarimestarisäätiön hpj., Maalarimuseo toimikunnan jäsen sekä Helsingin Mestarikilta Ry jäsen. Yritys tarjoaa asiakkailleen kokonaispalvelua, johon kuuluu maalauksen lisäksi myös remontointipalvelut. Talvisin yritystä työllistävät mm. asuntoremontit, joiden lisäksi yritys tekee mielellään taloyhtiöille porraskäytäväremontteja. Kokonaisvaltaiset saneeraukset yritys toteuttaa luotettavien yhteistyökumppaneiden avustuksella. Kun kesäkausi ja julkisivuremonttien aika lähenee, asiakkaat lähestyvät yritystä tarjouspyynnöin. Parasta kuitenkin olisi, jos tarjouksia alettaisiin kysellä jo edellisvuoden syksynä. – Silloin saa parhaat hinnat, tarjoukset ja tekijätkin, Kuikanmäki vinkkaa. Koska julkisivu on rakennuksen käyntikortti, siitä kannattaa pitää hyvä huoli. Aina julkisivua ei tarvitse maalata, sillä jo kuumavesipesu voi tehdä julkisivusta siistin. Julkisivuremontoinnin ja -maalauksen lisäksi yritys tekee peltikattojen maalauksia. – Katot pitäisi ensisijaisesti pitää kunnossa, Kuikanmäki lisää.

Turha hätiköinti pois

p. 020 747 9230 www.maalausliikehelsinki.com toimisto@ma-ku.net

Vaikka ala on haastava ja uusia toimijoita tulee jatkuvasti, Maalausliike Kuikanmäki Oy on palvellut asiakkaitaan ilolla ja ammattitaidolla jo vuodesta 1957. Sukupolvenvaihdoksen myötä yrityksen johtoon vuonna 1989 nousseen Kuikanmäen mukaan kiire alalla on lisääntynyt vuosien myötä. Hän toivoo, että turhasta kiirehtimisestä luovuttaisiin ja toimijoille annettaisiin riittävä työaika: – Tämän hetken aikataulutukset eivät ole järkeviä. Kaiken pitäisi olla jo eilen valmiina. Uudisrakennuspuolella tiukat aikataulut johtavat usein kiirehtimiseen ja vasemmalla kädellä tekemiseen. Sen vuoksi yritys on pysytellyt tiiviisti saneerauskohteiden parissa.– Emme halua olla mukana sellaisessa toiminnassa, jossa rahan takia tehdään kiireellä huonoa laatua, Kuikanmäki toteaa. 25


UUSIMAA

niikka k e t o l a - LVI -t

sta 19 e d o u v a

97-

SANNA LEHTOSAARI  TEKSTI  HENNA KERÄNEN

LOGO Logon käyttö

Monipuoliset palvelut tukevat toisiaan Uudenmaan Lämpötekniikka Oy erottuu alueellaan etenkin haastavien erikoiskohteiden taitajana.

ULT-Yhtiöt logoa voidaan käyttää joko punaisella sille mä P Logon mittasuhteita ei saa vääristää eikä väriä muuttaa. ääosin pääkaupunkiseudulla vaikuttavan Uudenmaan Lämpötekniikka Oy:n palvelut jakautuvat kolmeen toisiaan tukevaan toimialaan – LVI-huoltoon, kaukolämpö- ja kaukokylmäurakointiin sekä patteriverkostotöihin. – Käytännössä teemme siis kaikkea putkiurakointiin liittyvää uudiskohteita ja linjasaneerauksia lukuun ottamatta, kertoo Petri Honka, joka perusti yrityksen yhdessä Marko Hiltusen kanssa liki kaksikymmentä vuotta takaperin.

Kuvassa: Riku Dahlström

Uudenmaan Lämpötekniikka Oy:n osaaminen tulee parhaiten esille isojen erikoiskohteiden parissa. Sellaisia ovat muun muassa kaukolämpöpuolelta Helsingissä sijaitsevat Suomen pääposti sekä Suomen Kansallismuseo, jota ollaan parhaillaan liittämässä osittain kaukojäähdytyksen piiriin.

www.ult.fi • p. 09 790 100 • Sinikellonkuja 5, 01300 Vantaa 26


UUSIMAA

Hybridiratkaisu vaatii tarkan kartoitustyön Kaukolämpöpuolella ajankohtainen asia on hybridipuolen kokonaisratkaisut, joiden tarjoamiseen sekä urakointiin myös Uudenmaan Lämpötekniikka Oy on siirtynyt. – Tyypillinen hybridijärjestelmä on sellainen, että poistoilmasta kerätään talteen lämpöä, joka johdetaan putkistoja pitkin kellariin ja otetaan muuhun käyttöön kaukolämpölaitteiden yhteydessä, Honka selventää. Tutkimustulokset ja jo toteutetut kohteet ovat osoittaneet, että hybridiratkaisujen takaisinmaksuajat ovat erittäin hyvät. – Hybridiratkaisu vaatii aina tapauskohtaisen ja tarkan kartoituksen sekä laitteiston kokonaisvaltaisen päivittämisen. Potentiaalinen hetki siirtyä hybridiin on esimerkiksi kaukolämpölaitteiden uusinnan tai linjasaneerauksen yhteydessä, jolloin kohteessa tehdään jo esimerkiksi rakennusteknisiä muutoksia. Kokonaisuus täytyy ottaa kuitenkin haltuun aina jo hankesuunnitteluvaiheessa, Honka neuvoo.

KAUKOLÄMPÖ KAUKOKYLMÄ TALOTEKNIIKKAHUOLTO

Yli 10 000 patteriventtiilin vaihtoa vuodessa

LÄMMITYSVERKOSTOTYÖT

Patteriverkostotyöt työllistävät Uudenmaan Lämpötekniikka Oy:tä tasaisesti ympäri vuoden. – Teemme vuosittain noin 80 lämmitysverkkourakkaa ja patteriventtiileitä vaihdamme 2500–3000 huoneistoon yhteensä yli 10 000 kappaletta vuosittain, luettelee osa-alueen työpäällikkö Riku Dahlström.

VEDENSÄÄSTÖ

Patteriverkoston tasapainotus tulee ajankohtaiseksi yleensä joko vanhojen venttiilien alkaessa vuotaa tai silloin, kun kiinteistössä ei enää saavuteta tasalämpöä. Uudenmaan Lämpötekniikka Oy tekee tarvittaessa myös puolueettomia lämpötilamittauksia, joista sitten raportoidaan isännöitsijälle.

HYBRIDI-RATKAISUT

Vuosisopimukset räätälöidään tilaajan mukaan Talotekninen huolto on ollut aina osa Uudenmaan Lämpötekniikka Oy:n palvelutarjontaa, mutta viime vuosina se on tullut isoksi osaksi päivittäistä toimintaa. Huoltotoiminta rakentuu vuosisopimusten ympärille ja asiakaskuntaan kuuluu esimerkiksi VVO:n tai ASO:n kaltaisia vuokra-asuntoyrityksiä, liikekiinteistöjä, teollisuutta sekä pienissä määrin myös yksityisiä kuluttajia. – Huoltosopimukset räätälöidään aina tilaajakohtaisesti, mutta esimerkiksi asuntokohteissa työsuoritteet pitävät sisällään mm. vesijohtokalusteiden huoltoa ja uusintaa, lämpöjohtoverkoston huoltotöitä, viemäreiden avauksia ja viemäriputkien uusintoja sekä pyykinpesu- ja astianpesukoneiden asennuksia, kertoo huoltopuolen vetäjänä toimiva Mikko Kekkonen.

Tulevaisuuden tavoitteena laatusertifikaatin hankkiminen Kaikki kolme osa-aluetta muodostavat suunnilleen samankokoisen lohkon Uudenmaan Lämpötekniikka Oy:n työsarasta ja ne myös tukevat toisiaan. – Olemme olleet alalla pitkään, luoneet oman toimintamallimme sekä erikoistuneet myös normaalista poikkeaviin projekteihin, luettelee Honka yrityksensä vahvuuksia. Työn laadusta vastaa vakituinen ja kotimainen henkilökunta, jonka vaihtuvuus on pysynyt vähäisenä. Myös alihankkijaverkosto ja yhteistyökumppanit ovat pitkäaikaisia ja osaavat siten toimia Uudenmaan Lämpötekniikka Oy:n laatuvaatimusten mukaisesti. – Ontuvia osa-alueita ei ole missään vaiheessa urakoita, joten harkitsemmekin seuraavaksi RALA:n laatusertifikaatin hankkimista, Honka kertoo.

Graafin 27


UUSIMAA

PUUVERSTAS VAAHTERA LUOTTAA YKSILÖLLISEEN KÄSITYÖHÖN SANNA LEHTOSAARI  TEKSTI  HENNA KERÄNEN

28


UUSIMAA

KÄSITYÖNÄ VALMISTETUISSA PUUHUONEKALUISSA ON AINA OMA VIEHÄTYKSENSÄ – OLIPA KYSEESSÄ SITTEN MITTATILAUSTYÖNÄ TEHTY TUOTE TAI KUNNOSTUKSEN AVULLA UUDEN ELÄMÄN SAANUT VANHA JA RAKAS ESINE.

P

uuverstas Vaahtera on perustettu 1950-luvun alussa, josta lähtien se toimi kahden edellisen omistajansa voimin Helsingin Pietarinkadulla. Vuonna 2012 verstas tuli kuitenkin myyntiin, mistä Rakennusliike J. Rytkyn omistaja ja toimitusjohtaja Jorma Rytky näki ilmoituksen lehdessä. – Olen pienestä pojasta saakka haaveillut puuverstaasta, joten päätin ottaa härkää sarvista ja ostaa yrityksen. Päätöstä ei ole tarvinnut katua, sillä töitä verstaalle on riittänyt tasaiseen tahtiin, mies kertoo.

sepäntöiden osalta esimerkiksi Helsingin kaupungin päiväkotiin tilatut kalusteet. Verhoomon puolelle töitä tuovat tasaiseen tahtiin sekä yksityiset että julkiset toimijat. – Verhoojallamme on pitkä kokemus Artekilta ja sitä kautta meille on tullut paljon tilauksia. Huonekalujen lisäksi verhoilemme myös autoja ja veneitä, Rytky kertoo.

Vanhat tilat kävivät pian ahtaiksi, joten Puuverstas Vaahteran toiminta päätettiin siirtää Helsingistä Tuusulan Huurrekujalle. Siellä verstaalla on kaksi isoa hallia puusepäntuotteita, huonekalusaneerausta ja verhoilua varten.

Verstaan tilaukset jakautuvat lähestulkoon tasan mittatilauksena tehtävien puusepäntöiden ja huonekalujen entisöintien välillä. Asiakkaan toiveiden mukaan tuotteisiin kuuluu myös suunnittelu-, kuljetus- ja asennuspalvelu. – Mittatilaustyöt ovat yleensä aina isompia eriä esimerkiksi päiväkodeille tai vanhainkodeille, mutta kunnostettavia huonekaluja tulee kuitenkin määrällisesti enemmän, Rytky arvioi.

Verstas tukee rakennusliikkeen toimintaa Menestyvää rakennusliikettä pyörittävä Rytky oli havainnut jo ennen verstaan hankkimista, että monella työmaalla olisi tilausta puusepäntuotteille. – Rakennustoiminta ja verstas käyvät käsi kädessä ja ruokkivat toinen toistaan. Meillä on laaja asiakaskunta kuluttajista yrityspuoleen ja julkiseen sektoriin, eikä yhdellekään projektille sanota ei, yrittäjä kertoo. Tällä hetkellä verstasta työllistävät puu-

www.verstasvaahtera.fi

Huonekalujen kunnostus kannattaa

Verstaan omistaja on jopa hieman yllättynyt siitä, kuinka paljon ihmiset nykyään arvostavat vanhoja huonekalujaan. – Käsityönä tehtyjä talonpoikaishuonekaluja ei haluta enää heittää pois, vaan yhä useampi tahtoo laittaa ne kuntoon, mies toteaa. Vuosisadan vaihteesta peräisin olevat huonekalut herättävät kunnioitusta myös kunnostajissaan. – Varsinkin jos huonekaluun liittyy tunnearvoa, kannattaa sen

vaahtera@puuverstasvaahtera.fi

kunnostusta aina harkita, Rytky kannustaa.

Lisää arvostusta käsityölle Tänä päivänä monet verstaat tekevät liukuhihnatyönä osia isommille huonekalufirmoille, mutta Puuverstas Vaahterassa sen sijaan luotetaan edelleen yksilölliseen käsityöhön. – Meillä jokainen tuote syntyy mittatilaustyönä ja koneita käytetään mahdollisimman vähän, Rytky sanoo. Vaikka verstaan asiakkaat ovat tyytyväisiä ja puskaradio toimii, ei käsityötä tämän päivän Suomessa arvosteta silti enää samalla tavalla kuin ennen. – Käsityötä on nykyään vaikea hinnoitella, vaikka se laatua onkin. Toki löytyy myös ihmisiä, jotka arvostavat sitä ja kun puhutaan esimerkiksi vanhojen huonekalujen tunnearvosta, ei sitä voida enää mitata rahassa, Rytky pohtii. Verstastoiminta ei ole omistajan mukaan mikään varsinainen kultakaivos, mutta työstä löytyy rahan sijaan kuitenkin muuta mielekkyyttä. – Puu on materiaalina monipuolinen ja kaikki projektit niin mielenkiintoisia, että mielellään tätä pyörittää. Laajenemisen sijaan tavoitteemme onkin ennen kaikkea asiakaslähtöisessä yhteistyössä, Rytky tiivistää.

Huurrekuja 7 A 108-109, 04360 Tuusula 29


Me huolehdimme kiinteistöstäsi

Ahjonkulma 1, 04220 Kerava 020 793 1059 huolto@pestok.fi www.pestok.fi

30

ASUINKIINTEISTÖT │ LIIKEKIINTEISTÖT │ TEOLLISUUSKIINTEISTÖT


L

ähes kahdenkymmenen vuoden kokemuksella toimivan Suomen Teräsmaali Oy:n pääartikkeleita ovat alusta saakka olleet laadukkaat teollisuus- ja laivamaalit sekä lattiapinnoitteet. Matkan varrella mukaan ovat tulleet myös rakennusmaalit ja kattopuolen tuotteet, joiden osuus myynnistä kasvaa koko ajan. Kattopuolelta tuotteita löytyy pelleistä ja kattoturvasta aina maaleihin sekä pinnoitteisiin asti, kuten Noxyde ja katonpaikkausaine Fillcoat. Teollisuuden asiakkaat löytyvät lähinnä Uudenmaan alueelta, mutta muita tuotteitaan Suomen Teräsmaali Oy on toimittanut laajasti Pohjois-Suomea myöten. Koska purkkikoot ovat isoja, on suurin osa yrityksen tuotteista suunnattu ammattilaiskäyttöön.

Lisätiedot sivulla 116

UUSIMAA

Valikoima täydentyy uutuustuotteilla

Yrityksen perustaneelle Jouni Tarkkiolle on ollut alusta saakka selvää, että hän haluaa tarjota asiakkailleen vain parasta mahdollista laatua järkevään hintaan. Myös pitkäaikaiset yhteistyökumppanit Nor-Maali Oy ja Jotun ovat valikoituneet tätä ajatusta tukemaan. Tarkkion tavoite on ollut kuitenkin jo pidemmän aikaa lanseerata myös oma tuotebrändi kattopuolelle ja ensi kesänä markkinoille tuleekin Suomen Teräsmaali Oy:n Pro Akva-sarja. Sarjaan kuuluu korkealaatuinen vesiohenteinen Pro Akva peltikattomaali ja Pro Akva kattomaali tiili-, mineriitti- ja huopakatoille. Pro Akva-sarja ei ole kesän ainoa uutuus, sillä Suomen Teräsmaali Oy:n valikoima täydentyy myös ammattilaisille tarkoitetulla Pro-sisämaalisarjalla sekä ruiskulevitettävällä polyureapinnoitteella. JN-sarjasta puolestaan löytyy markkinoiden ainoa, 100 % varmuudella toimiva maalinpoistaja, joka käy kaikille pinnoille ja poistaa maalin ekologisesti ilman ongelmajätettä. – Myös saman sarjan tiili- ja kiviainespinnoille tarkoitettu punajäkälän poistoaine on ainoita, jotka oikeasti toimivat, Tarkkio lupaa.

Sähköalan monet haasteet

P

ääkaupunkiseudulla vaikuttavan Hifi-Sähkö Oy:n toimeksiannoista noin 60–70% koostuu korjaus- ja huoltopuolen urakoista, loput uudisrakentamisesta. Molempia osa-alueita leimaavat omat haasteensa, jotka Hifi-Sähkö Oy:n pääomistaja ja toimitusjohtaja Hannu Tikkanen on oppinut tuntemaan yli parinkymmenen vuoden kokemuksella. – Vanhoista kiinteistöistä ei aina löydy kunnollisia piirustuksia ja siksi asioita täytyy osata pähkäillä itse, hän kertoo. Samantyyppinen ongelma vaivaa myös uudispuolta. – Tänä päivänä työt tehdään niin kiireellä, ettei muutoksia ehditä päivittää kuviin. Myöskään loppudokumentit eivät ole välttämättä ajan tasalla, mikä puolestaan aiheuttaa hurjia kuluja kiinteistön omistajille, kun mahdollisten korjausten yhteydessä aikaa menee lähtötietojen selvittelyyn. Toimitusjohtaja painottaa myös kohteen luovutuksen ja käytönopastuksen tärkeyttä. – Käytönopastukset jäävät usein minimiin, jolloin kohde ei ole kenelläkään täysin hanskattuna. Kun kaikista näistä asioista laadittaisiin kunnolliset pöytäkirjat, tulisi tekniikat myös testattua kunnolla, Tikkanen uskoo. Vuodesta 2003 toiminut Hifi-Sähkö Oy tunnetaan kentällä toimivan puskaradion ansiosta. Hienojen nettisivujen tai muun mainonnan sijaan Tikkanen neuvookin tilaajia luottamaan nimenomaan suosituksiin. – Palvelun tarjoajia riittää tällä alalla paljon ja valitettavasti mukaan mahtuu myös huonoja esimerkkejä. Kannattaa siis olla tarkkana ja pyytää toimijalta referenssejä ja aiempia asiakkuuksia, joilta voi kysellä lisätietoja yrityksen toiminnasta, hän neuvoo.

HIFI-Sähkö OY www.hifi-sahko.fi 0400 418 004 Lintuvaarantie 55, Espoo 31


UUSIMAA

SANNA LEHTOSAARI  TEKSTI  HENNA KERÄNEN

Turvatekniikan ongelmanratkaisijat Turvallisuusjärjestelmien kanssa tärkeintä on, että laitteet toimivat koko ajan Ongelmatilanteissa tarvitaankin siksi nopeita ja tehokkaita ratkaisuja.

P

aratec Oy aloitti toimintansa vuonna 2005 paloilmoitinliikkeenä neljän osakkaan voimin. Reilussa kymmenessä vuodessa yrityksen liikevaihto, henkilöstö ja osaamisalue ovat kuitenkin kasvaneet huimaa vauhtia ja tänä päivänä Paratec Oy on yksi alansa isoimmista toimijoista.

Pitkät asiakassuhteet ovat osaltaan kehittäneet Paratec Oy:n palvelutarjontaa. – Tutut isännöitsijät ovat tottuneet lähestymään meitä aina jonkun ongelman yllättäessä. Usein ne ovat koskeneet muutakin kuin vain paloilmoittimia, joten vuosien saatossa yrityksellemme on kertynyt huomattavaa osaamista niin kulunvalvonnasta kuin rikosilmoittimistakin, kertoo Paratec Oy:n toimitusjohtaja Kai Myllykoski.

Laajaa ja monipuolista osaamista Asiakkaat tietävät, että Paratecille soittamalla apua saa varmasti. – Vuosien kokemus on opettanut, että resursseja pitää varata

myös kiireisille tapauksille, joita tulee päivittäin. Siksi meillä on aina joku, joka voi lähteä vielä samana päivänä ratkaisemaan asiakkaan ongelmaa, Myllykoski sanoo. Paratecin henkilöstöä voi lähestyä nimenomaan ongelman kanssa, tietämättä tarkalleen mitä haluaa. – Me pyrimme tarjoamaan aina vaihtoehtoisia ratkaisuja kustannuksiltaan kevyemmästä ensiavusta perusteellisimpiin muutoksiin, Myllykoski tiivistää. Tehokkaassa ongelmanratkaisussa auttaa myös se, ettei Paratec Oy ole sitoutunut minkään tietyn laitevalmistajan tuotteisiin. – Haluamme olla enemmän ratkaisujen toimittaja kuin laitemyyjä. Jos on sitoutunut vain yhteen päämieheen, kaventaa se osaamisaluetta. Toki meilläkin tietyt asentajat paneutuvat tiettyihin merkkeihin, joten syvempääkin osaamista eri laitteille löytyy, toimitusjohtaja kertoo.

Vinkki tilaajille Paratec Oy:tä työllistävät niin pienet vikakorjaukset, puitesopimukset kuin kilpailutuksen kautta tulevat isot projektitkin. Yksi sellainen oli noin vuoden takainen Kätilöopiston sairaalan paloilmoitinjärjestelmän saneerausurakka. – Toiminnassa oleva sairaala oli ympäristönä haastava eikä valvonta saanut olla missään vaiheessa pois päältä, Myllykoski kertoo.

24h/7 vikapäivystys 020 779 0888

www.paratec.fi 32

Paratec Oy tekee paljon yhteistyötä myös sähköurakoitsijoiden kanssa, sillä paloilmoitinliikelupien vuoksi he tarvitsevat erillisen toimittajan, joka vastaa turvajärjestelmien suunnittelusta ja käyttöönotosta. – Suosittelen kuitenkin tilaajille, että he harkitsisivat kyseisten erikoisjärjestelmien kilpailuttamista erillisurakoina. Jos me toimitamme koko paketin, ei sen välttämättä kannattaisi olla osana sähköurakkaa, koska silloin muutostöissä ja kustannuksissa välikäsiä on enemmän, Myllykoski neuvoo.


Taloyhtiön pumppaamon huoltotoimenpiteet ovat edullisempia kuin korjaustoimenpiteet. Huoltamalla pumppaamon säännöllisesti, ennaltaehkäiset tehokkaasti tulvat.

S

uomen Paineautot on ympäristötekniikan asiantuntijatalo, joka palvelee ammattitaidolla isännöitsijöitä, huoltoliikkeitä, taloyhtiöitä, putkiliikkeitä, rakennusliikkeitä, kaupunkeja, kuntia ja kotitalouksia. – Toimimme pääosin Etelä-Suomen alueella, mutta myös laajemmalla alueella asiakkaan tarpeen mukaan. Palvelupalettimme on laajentunut vuosien varrella nimenomaan asiakkaiden tarpeiden mukaan, sillä asiakkaiden suunnalta tulee jatkuvasti kyselyjä, josko meiltä saa tietyntyyppistä apua. Tästä hyvä esimerkki ovat höyrysulatukset, jotka otimme mukaan asiakkaiden pyynnöstä. Teemme höyrysulatuksia talvisaikaan mm. rakennustyömailla ja lisäksi tarjoamme palvelua nyt myös satamille, toimitusjohtaja Sami Perälä kertoo. Suomen Paineautot tekee myös paljon kiireellisiä toimeksiantoja korjaillen tulvivien kaivojen ja viemäreiden aiheuttamia vahinkoja. – Huolehtimalla ajoissa

pumppaamoiden huollosta, hätäkorjaukset voitaisiin minimoida. Etenkin isännöitsijöiden kannattaa tiedustella huoltopalvelustamme, miten taloyhtiö voisi säästää kustannuksissa välttämällä hätätilanteet. Tämä on mielestäni asia, joka taloyhtiöissä olisi syytä olla hallussa, sillä ongelmista syntyy yleensä kallis vahinko. Perälän mukaan yhtiö tekee pumppaamoiden huollot avaimet käteen -palveluna. – Hoidamme pumppaamoiden tarkastukset ja pesut vuosisopimuksella. Teemme palvelun mahdollisimman helpoksi eli hoidamme kaiken ja pidämme isännöitsijän, taloyhtiön tai kiinteistöhuollon ajan tasalla. Näin helpotamme heidän arkeaan ja varmistamme pumppaamon toimintavarmuuden. Uutena palveluna tarjoamme kokonaisia pumppaamopaketteja eli meiltä saa niin säiliön, anturit, ohjauskeskukset kuin kaikenkokoiset pumput sekä takaiskuventtiilit.

Piileekö taloyhtiösi kaivoissa tulvariski?

24h • Viemärin avaukset • Viemäreiden kuvaukset • Höyrytykset • Pumppaamo ja erotinkaivohuollot

www.suomenpaineautot.fi

Jyrää ammattitaidollasi! Sinä kerrot -Me kirjoitamme


Siivousliike, jota ei tarvitse vaihtaa

“Smile & Clean noudattaa aukottomasti sovittuja siivousohjelmia ja asetettuja laatuvaatimuksia. Lisäksi Smile & Clean aktiivisesti ehdottaa ja toteuttaa toimenpiteitä siisteyden kehittämiseksi. Näistä syistä olemme todella tyytyväisiä yhteistyöhömme ja voin suositella Smile & Clean:ia haastavimpiinkin asiakaskohteisiin.” Heikki Mäkelä, tuotanto- ja palvelupäällikkö, Finlandia-talo

Vuosia kestäneet asiakassuhteemme ja suosittelijamme puhuvat puolestaan. Laatutasomme riittää vaativiinkin kohteisiin. Finlandia-talo, kuva Katri Pyynönen

TARJOAMME YRITYKSILLE LAADUKASTA SIIVOUSPALVELUA SOPIMUSSIIVOUS

ERIKOISSIIVOUS

ASIANTUNTIJAPALVELU

Kohteitamme ovat mm. • Viihdekeskukset • Liikekeskukset • Logistiikkakeskukset • Tuotantotilat • Teatterit • Toimistotilat • Asunto-osakeyhtiöt

Erikoissiivouspalvelujamme ovat mm. • Ikkunanpesut • Tekstiilipesut • Lattioiden peruspesut ja vahaukset • Lattioiden hoito- ja suojakäsittelyt • Suursiivoukset • Graffitin poistot • Kuolinpesän tyhjennyssiivous

Konsultaatiopalvelujamme ovat mm. • Siivoustarpeen kartoitus • Suositus siivouksen järjestämisestä ja toteutuksesta • Suositus kulutusta kestävien, likaa hylkivien ja helposti puhdistettavien pintamateriaalien valinnasta

Kauttamme myös materiaalihankinnat

Pyydä meiltä tarjous Kun haluat luotettavan, korkeaa laatua tuottavan siivousliikkeen kumppaniksesi. Aluejohtaja Mira Kärkkäinen Puh. 040 7755 987 mira@smileclean.fi Tutustu meihin lisää

34

www.smileclean.fi


UUSIMAA

Laatua lattiapinnoitteilla

L

aadukkaasti pinnoitetun betonilattian hyödyt ovat monet. Kosteissa tiloissa käytettynä se ei vaadi alle vedeneristystä, sillä se itse muodostaa betonin pinnalle kosteus- ja vesitiiviin kalvon. Koska lattia on täysin saumaton, se on myös helppo pitää puhtaana. Tänä päivänä pinnoitteita löytyy eri väreissä, ja valittavina on erikoisiakin ratkaisuja. Oikean materiaalin ja ominaisuuksien etsimisessä kannattaa edetä tapauskohtaisesti. – Keittiöön ei esimerkiksi kannata valita punaista tai mustaa pinnoitetta, koska siinä näkyvät kalkkeumat ja lika, vinkkaa yrittäjä Jari Papunen. Toiminimellä vuonna 2012 aloittanut Papunen on vuosien varrella tehnyt pinnoituksia kaikenlaisiin kohteisiin. Betonipinnoitteet sopivat erityisen hyvin kovassa kulutuksessa oleviin kohteisiin, kuten ravintolan keittiöihin, pesuhalleihin tai vaikkapa IV-konehuoneisiin. Papusen Uudenmaan Laatupinnoitus Oy:n kädenjälkeä voi ihailla esimerkiksi Itäkeskuksen Citymarketin hevi-osas-

tolla, jonka lattia on pinnoitettu itsestään siliävillä tuotteilla. Papunen toivoo, että betonipinnoitteiden käyttö hyväksyttäisiin myös taloyhtiöpuolella: – Pinnoitteet olisivat taloudellisempia ja pitkäikäisempiä kuin laatat. Se on myös nopeampi tapa remontoida. Uudenmaan Laatupinnoitus Oy on luotettava ja joustava yritys, joka pienen kokonsa ansiosta pystyy kilpailemaan jonkin verran myös hinnalla. Vakavasti yrittäjyyteen suhtautuva Papunen ei kuitenkaan suostu tinkimään laadusta: – Yrittäjälle tulee kalliimmaksi se, jos sama kohde tehdään kahteen kertaan. Fiksumpaa on tehdä kaikki kerralla kuntoon. Vaikka yrittäjä olenkin, en ole töissä itselleni vaan asiakkaalle. Uudenmaan Laatupinnoituksen edustamilla Nanten ja Scanmineralin tuotteilla sekä Papusen rautaisella ammattitaidolla mikä tahansa kohde saa kestävät ja kauniit lattiat.

Betonipinnoitteet sopivat erityisen hyvin kovassa kulutuksessa oleviin kohteisiin, kuten ravintolan keittiöihin, pesuhalleihin tai vaikkapa IV-konehuoneisiin.

Lisätiedot sivulla 117

Luotettavan toimijan maine houkuttelee asiakkaita

A

naconda Cablingin toiminta sai alkunsa vuonna 1999, kun Pekka Anttila ja hänen yhtiökumppaninsa Pertti Riikonen perustivat telekaapelointialan yrityksen. Toimiala on sittemmin kasvun myötä laajentunut ATK-verkkotoimintaan, sähköurakointiin ja ICT-toimintaan. Laajaan asiakaskuntaan kuuluvat mm. Elisa, Telia-Sonera, Finnair, VR ja eri rakennusliikkeet. Anaconda Cablingin etu on useat toimintaosa-alueet, sillä alalla ei ole muita samankokoisia yrityksiä, joilla olisi yhtä laaja palvelutarjonta. – On olemassa pienempiä toimijoita, jotka ovat keskittyneet yhteen osa-alueeseen, mutta meidän kautta saa suurempia kokonaisuuk-

www.anacondavisual.fi

sia, Anttila kertoo. Sen lisäksi luotettavan toimijan maine markkinoilla houkuttelee asiakkaat yrityksen ovelle. – Olemme toimineet kauan alalla ja asiakkaamme ovat oppineet luottamaan meihin. He tietävät, että meillä on asiantuntemusta ja arvostavat lisäksi lyhyitä toimitusaikojamme. Anaconda Cablingin kanssa samoissa toimitiloissa toimii myös Anttilan toinen yritys, Anaconda Visual. Se on puhtaasti AV-alan yritys, joka tuo maahan ja asentaa mm. valkokankaita, projektoreita ja näyttöjä, sekä tekee AV-suunnitelmat toimistoihin ja kauppakeskuksiin.

www.anacondacabling.fi

35


RAKENNUSLUPA VAI TOIMENPIDELUPA Asianajaja, osakas Antti Linna ja OTM Saara Ylikraka, Asianajotoimisto Ylikraka

R

akentamiseen ja erilaisiin korjaus- ja muutostöihin on pääsääntöisesti hankittava rakennuslupa tai muu viranomaisen hyväksyntä. Rakennus- ja toimenpideluvasta säädetään maankäyttö- ja rakennuslaissa ja lupaa haetaan kunnan rakennusvalvontaviranomaiselta. Lupa saatetaan tarvita kiinteistön lisäksi myös asunto-osakeyhtiössä tai vastaavissa kiinteistöosakeyhtiöissä tehtäviin huoneiston sisäisiin muutoksiin. Tällöin tulee lupien lisäksi huomioida myös osakkaan oikeudet ja velvollisuudet yhtiötä kohtaan sekä vastuunjakokysymykset. Mihin rakennuslupa tarvitaan Lain mukaan rakennuksen rakentamiseen on oltava rakennuslupa. Rakennuslupa tarvitaan myös sellaiseen korjaus- tai muutostyöhön, joka on verrattavissa uudisrakennuksen rakentamiseen, laajentamiseen tai kerrosalaan laskettavan tilan lisäämiseen. Rakennusluvan hankkiminen on tarpeen esimerkiksi muutettaessa liiketilaa ravintolaksi tai loma-asuntoa pysyvään asumiseen soveltuvaksi asunnoksi. Kyse on tällöin rakennuksen tai sen osan olennaisen käyttötarkoituksen muuttamisesta. Lupa tarvitaan myös sellaiseen rakennuksen korjaus- tai muutostyöhön, joka voi vaikuttaa rakennuksen käyttäjien turvallisuuteen tai terveydellisiin oloihin. Jälkikäteinen saunan rakentaminen asuntoon edellyttää yleensä rakennuslupaa, erityisesti jos sauna rakennetaan muuhun kuin alun perin kosteaan tilaan. Myös kosteusvahinkokorjaukset edellyttävät usein rakennuslupaa. Helsingissä ei enää taloyhtiöiden osalta vaadita rakennuslupaa märkätilojen muutostöissä asuntojen sisällä, vaan lupaa haetaan taloyhtiöltä. Nähtäväksi jää, lisääkö tämä ja kuinka paljon taloyhtiöiden vastuuta. Kaavamääräykset ja Museoviraston suojelukohteet voivat vaikuttaa luvan myöntämiseen ja käytettäviin materiaaleihin. Kaavamääräyksissä on mm. rakennusalaan, kerrosmääriin sekä tontin käyttöön liittyviä määräyksiä. Kaavassa on saatettu määritellä myös esimerkiksi rakennuksen muoto ja sijoittuminen sekä julkisivumateriaalit. Asuinrakennuksen huoneistojärjestelyihin tarvitaan toimenpidelupa Toimenpidelupa on rakennuslupaa kevyempi lupamenettely. Sellaisten rakennelmien rakentamiseen, jotka eivät edellytä rakentamisessa muutoin tarvittavaa ohjausta, voidaan raken-

36

nusluvan sijasta hakea toimenpidelupa. Toimenpidelupa tarvitaan myös sellaisen rakennelman tai laitoksen pystyttämiseen ja sijoittamiseen, jota ei pidetä rakennuksena, jos toimenpiteellä on vaikutusta luonnonoloihin, ympäröivän alueen maankäyttöön taikka kaupunki- tai maisemakuvaan. Tällaisia rakennelmia ja laitoksia ovat esimerkiksi suurehkot varastoalueet, muusta alueesta erotetut urheilu- tai ulkoilualueet, sillat, julkisluonteiset muistomerkit, meluesteet, hiihtohissit, autokatokset sekä asuntovaunut ja -laivat. Lisäksi toimenpideluvan alaisia ovat myynti-, tiedotus- tai mainoslaitteet. Samoin kiinteät aidat ja suurehkot laiturit vaativat toimenpideluvan. Huomioon tulee ottaa myös luonnonsuojelulaista johtuvat rajaukset. Toimenpidelupa tarvitaan myös muuhun kuin rakennuslupaa vaativaan rakennuksen ulkoasua muuttavaan toimenpiteeseen, rakennuksen julkisivun muuttamiseen sekä asuinrakennuksen huoneistojärjestelyihin. Tällaisena toimenpiteenä pidetään rakennuksen ulkoasun tai värityksen olennaista muuttamista, kuten ikkunajaon, ulkoseinän päällysteen tai katon kattamisaineen muuttamista sekä terassin lasitusta. Toimenpideluvan vaativia huoneistojärjestelyjä ovat huoneiston jakaminen tai yhdistäminen. Toimenpidelupa tarvitaan myös rakennuksen rakennusosan tai teknisen järjestelmän vaihtamiseen silloin, kun sillä voidaan vaikuttaa merkittävästi rakennuksen energiatehokkuuteen, eli mm. ilmalämpöpumpun asentamisen ja ilmanvaihtokoneen tai ikkunoiden uusimisen yhteydessä. Luvanvaraisuudesta poikkeaminen Vähäisemmissä toimenpiteissä luvanvaraisuudesta on mahdollista poiketa ns. ilmoitusmenettelyssä. Kunnan rakennusjärjestyksessä voidaan määrätä, että merkitykseltään ja vaikutukseltaan vähäiseen rakentamiseen tai muuhun toimenpiteeseen voidaan ryhtyä ilman rakennus- tai toimenpidelupaa sen jälkeen, kun asiasta on ilmoitettu kunnan rakennusvalvontaviranomaiselle. Rakennusvalvontaviranomaisen tulee kuitenkin ilmoituksen sijasta edellyttää luvan hakemista, mikäli se on tarpeen yleisen edun tai naapurien oikeusturvan kannalta.


Kaikki kodin remontit lyömättömällä hinta-laatusuhteella Henkka Hurme Inspirations Oy uudistaa kodit ja toimistot laadukkaasti alusta loppuun

Y

htiö on tarjonnut asiantuntevaa rakennus- ja remontointipalvelua jo vuodesta 2002. – Yrityksen toiminta käynnistyi puusepän hommista ja lähti pikkuhiljaa laajentumaan huoneistoremontteihin ja piharakentamiseen, yrittäjä ja yhtiön perustaja Henrikki Hurme kertoo. Tänä päivänä Henkka Hurme Inspirations Oy tekee käytännössä koteihin ja pihoihin lähes mitä tahansa. Palvelupaletista löytyvät mm maalaustyöt, sisäja ulkolaatoitukset, keittiöt, kylpyhuoneet, äänieristysratkaisut, pihakivetykset, terassit, salaojatyöt, puusepäntyöt, huonekalujen korjaus sekä entisöinti sekä lumityöt. Yhtiön toiminta on painottunut pääkaupunkiseudulle ja tällä hetkellä eniten työllistävät huoneistoremontit. Korkea laatu on Hurmeen mukaan yhtiön toiminnassa kaiken a ja o. – Moni koros-

taa nopeutta ja edullisuutta, mutta meille korkea laatu on SE juttu, budjetteja ja aikatauluja tietenkään unohtamatta. Tämä tarkoittaa paitsi laadukasta työn visuaalista lopputulosta, mutta myös sitä, että työt tehdään pohjia myöten viimeisen päälle kunnolla. Joustavuus urakoiden eri vaiheissa yllätyksien ilmetessä ja suunnitelmien muuttuessa on myös tärkeä osa korkealaatuista kokonaispalvelua.

suuden hahmotuskykyä. Laatoitukset ovat usein palveluista ehdottomasti vaativin osa-alue. Yritys tarjoaa siihen myös suunnitteluapua, mikäli asiakkaalla ei ole olemassa valmista visiota mitä kylpyhuoneeltaan haluaa. Trendeistä Hurme mainitsee, että suuret laatat ovat edelleen suosiossa ja erilaiset kuositkin nostavat päätään. – Suomalaiset ovat kuitenkin melko varovaisia laattavalinnoissaan.

Yhtiön selkeää erikoisosaamis­ aluetta ovat mm epäsuoraa valoa tarjoavat valolipat sekä kylpyhuoneiden erikoislaatoitukset, joissa on Hurmeen mukaan vain mielikuvitus rajana. – Kylpyhuoneisiin asentuvat vaivatta niin pienet mosaiikit kuin isommat metrisetkin laatat ja valolipoilla saadaan aikaiseksi mielenkiintoisia valaistusratkaisuja. Työssä tarvitaan mielikuvituksen lisäksi myös hyvää kokonai-

Sisustussuunnittelija määrää kaapin paikan

H

anna Chaker tiesi jo nuoresta asti, että hän haluaa yrittäjäksi, vaikka itse ala ei silloin vielä ollut selvillä. Valmistuttuaan kauppakorkeakoulusta hän päätti seurata sydämensä ääntä ja vaihtoi alaa. – Menin töihin kalusteliikkeeseen ja opiskelin samalla sisustussuunnittelijaksi. Oman yrityksen perustin reilut seitsemän vuotta sitten, hän kertoo. Yksityisyrittäjyydessä Chaker pitää eniten vapaudesta vastata omasta tekemisestään. Hanna C. & Companyn sisustusprojektit vaihtelevat pienemmistä ehostuksista suurempiin rakennusprojekteihin yksityiskodeissa ja yrityksissä. Tulevaisuudessa Chaker panostaa myös enemmän ravintola- ja hotellipuoleen, jossa ensimmäinen projekti on alkamassa lähitulevaisuudessa. Yksi-

tyisyrittäjää tukee vahva yhteistyöverkosto, johon kuuluu niin puuseppiä kuin remonttiliikkeitä ja ompelijoita. Sisustussuunnittelijat jakautuvat Chakerin mukaan selkeästi kahteen ryhmään; niihin, jotka stailaavat asuntoja tekstiileillä ja niihin, jotka alusta asti toimivat remonttikohteissa osana toteutusta. Itse hän on monien toimintavuosiensa aikana usein työskennellyt yhteistyössä eri remonttiliikkeiden kanssa, joten hän osaa ottaa huomioon työstettävän tilan rakenteellisetkin näkökulmat. Luontaisesti hyvä visuaalinen hahmottamiskyky jo rakennusvaiheen alussa mahdollistaa valmiin tilan erinomaisen hyödyntämisen kalusteilla ja valaistuksella.

Suuremmissa remonteissa ja uudisrakennusprojekteissa Chaker kokee tärkeäksi suunnitella pohjaratkaisut huolella ennen rakennustöiden aloitusta. – Kaikki perustuu tilan pohjaan, joten mietin aina, mitä sillä voi tehdä ja mitä siitä saa irti. Teen tarkan kaluste- ja valaistussuunnitelman pohjaan aina ensimmäisenä. Liian usein näkee asuntoja, joissa kattovalopistorasiat ovat missä sattuu eivätkä sovi yhteen valaisimien ja huonekalujen sijoittelun kanssa. Helpommalla pääsee, kun rakennusprojektin alussa jo päättää mihin kohtaan esimerkiksi ruokapöytä sijoitetaan, joka määrittää puolestaan kattovalaisimen paikan.

MTR-isännöinti

Hyvää ja monipuolista isännöintiä

M

TR-Isännöinti on taloushallinto-, juridiikka- ja tekniikkapalveluita tuottava yritys, joka palvelee asunto-osakeyhtiöitä pääkaupunkiseudulla. MTR-Isännöinti työllistää 24 alan ammattilaista, jotka työskentelevät yhteensä 140 kiinteistönomistajalle. Asiakaskuntaan mahtuu kaikenikäisiä ja -kokoisia kiinteistöjä, joiden määrä kattaa 4 000 asuinhuoneistoa. Palveluiden voidaan siis laskea vaikuttavan noin 10 000 ihmiseen. Yrityksen toiminta perustuu kokonaisvaltaiseen isännöintiin, jonka tarkoituksena on tarjota kaikkia alaan liittyviä palveluita saman katon alta. – Koko olemassaolomme perusta on tuottaa ammattimaista ja asiakasta hyödyttävää palvelua. Siksi olemme alusta asti pyrkineet monimuotoiseen yhteistyökumppaniverkostoon, jonka avulla voimme palvella mahdollisimman laadukkaasti asiakaskantaa, Krister Ilvonen kertoo. Ilvonen tietää monen vuoden kokemuksesta, mistä hyvän isännöitsijän tunnistaa. – Isännöitsijän on hoidettava tehtävänsä tehokkaasti ja hyvin, osattava tiedottaa asioista, kantaa vastuu suurista projekteista unohtamatta pienempien asioiden hoitamista kohtuullisessa ajassa, hän toteaa. Asiantuntijapalvelun tuottajana isännöitsijän pitää myös uskaltaa ottaa johtajan rooli viedäkseen asioita ajoissa eteenpäin. – On ammattilaisen asia olla toimeenpanijana esimerkiksi korjaushankkeissa ja kuntotarkastuksissa, etenkin jos hallituksessa ei ole siihen tarvittavaa osaamista omasta takaa ja kiinteistön korjausvelka vain kasvaa.

37


UUSIMAA | TUOTTEET

Huippulaatuisia tuotteita pölynhallintaan SANNA LEHTOSAARI  TEKSTI HENNA KERÄNEN

Pölynhallinnassa vain paras tuote on kyllin hyvä ja siksi laadukkaimpia ratkaisuja täytyy joskus käydä hakemassa ympäri maailmaa.

P

ölynhallintatuotteiden valmistaja ja maahantuoja Mitos Oy on 2000-luvun alusta alkaen toiminut perheyritys, joka etsii jatkuvasti uusia ideoita etenkin korjausrakentamisen tarpeita tyydyttämään. Innovatiivinen asenne on peräisin aivan yrityksen alkutaipaleilta saakka. – Suvustamme löytyy paljon rakennusmiehiä, jotka heittelivät ideoita yrityksen perustaneille vanhemmilleni ja he puolestaan valmistivat halutut tuotteet. Mitos Oy:n toiminta alkoi pölyhallintaovien valmistuksella, mutta sen jälkeen kun siirryin vuonna 2009 yrityksen palvelukseen täysipäiväisesti, on tuoterepertuaarimme laajentunut huomattavasti, kertoo myyntipäällikkö Tomi Siikanen.

38


UUSIMAA | TUOTTEET

Kapealla erikoisalalla pärjäävät vain parhaat

merkiksi sisustus- tai pintakäsittelypuolelle, myyntipäällikkö sanoo.

Mitos Oy:tä voidaan pitää Suomessa jopa jonkinlaisena suunnannäyttäjänä, mitä tulee pölynhallintaan ja osastointeihin rakentamisen eri työvaiheissa. – Pölynhallinta on hyvin kapea sektori, jolle ei mahdu montaa toimijaa, mutta se joka tekee työnsä kunnolla, pysyy kyllä markkinoilla, Siikanen tietää. – Meidän brändimme tunnetaan ammattipiireissä etenkin laadusta. Tuotteidemme pölytiiviys on VTT:n hyväksymä ja oman valmistuksen ansiosta myös niiden hintataso on saatu pysymään kohtuullisen alhaisena, hän jatkaa.

Uutuutena Ram Board

Kaikesta Mitos Oy:n toiminnasta näkee sen, että tuotteen moitteeton laatu on heille ensiarvoisen tärkeää. Pölynhallintapuolella määräykset tiukkenevat koko ajan, mutta Mitos Oy:n valmiudet niiden täyttämiseen ovat olleet hyvät jo pitkään. – Esimerkiksi tuotesuojien avulla haemme sitä, että laatu pysyy hyvänä. Mikäli muutoksia määräyksissä tapahtuu, pystymme oman tuotantomme ansiosta reagoimaan niihin hyvinkin nopeasti, Siikanen kertoo.

Ideoita ympäri maailmaa

Yksi uusimmista Mitos Oy:n tarjoamista ratkaisuista on Ram Board, jota yritys on tuonut maahan nyt muutaman vuoden ajan. – Ram Board on raskaampaa pahvia, joka helpottaa rakentamisen työtapoja huomattavasti, sillä se kestää vettä, mutta myös hengittää. Yhdellä tuotteella saadaan siis aikaan tuplasuojaus, Siikanen kertoo. Rulla Ram Board-pahvia vastaa noin 15 kovalevyä, mikä tarkoittaa, että sitä on myös kevyempi käsitellä työmaalla. Mitos Oy:n tuoterepertuaari laajeni myös viime kesänä, jolloin yritys solmi maahantuontisopimuksen Euroopan toiseksi suurimman henkilösuojaimien valmistajan kanssa. – Henkilösuojaimet, kuten kypärät sekä hengitys- ja putoamissuojaimet sopivat valikoimaamme hyvin ja niille oli kysyntää myös kentällä, Siikanen sanoo.

Laaja jälleenmyyntiverkosto

Mitos Oy tunnetaan kentällä myös innovatiivisena ongelmanratkaisijana. – Toimintamme perustuu ennen kaikkea yhteistyöhön ja vuorovaikutukseen yritysten kanssa. Olemme kontaktissa heihin ja saamme palautetta, jos esimerkiksi jokin tuote kaipaa muutoksia, Siikanen kertoo.

Mitos Oy promoaa vahvasti tuotteitaan ja yrityksen edustajia liikkuu jatkuvasti ympäri Suomen. Itse tuotteet kuitenkin löytävät loppukäyttäjänsä jällenmyyjien kautta. – Jälleenmyyjäverkostomme, johon kuuluu tukkureita ja suuria ketjuja, on rakentunut vuosien saatossa hyvin. Kilpailu ja uudet tuotteet tuovat toimintaan kuitenkin oman haasteensa ja haemme koko ajan myös uusia jälleenmyyjiä, Siikanen kertoo.

Yritys etsii ammattirakentajille jatkuvasti myös uusia ratkaisuja kiertämällä alan messuja ympäri maailmaa. – Haluamme olla hyödyksi suomalaiselle korjausrakentamiselle hakemalla maailmalta ideoita ja tuomalla rakentajille hyviä tuotteita. Käymme vuoden aikana läpi noin 15 eri messut Euroopassa, Aasiassa ja Amerikassa. Rakentamien ei ole ainoa ala, mistä ideat löytyvät, vaan välillä niiden perässä täytyy mennä esi-

Verkoston kasvattaminen on ollut helppoa nimenomaan monipuolisuuden ansiosta. – Suomi on innovatiivinen maa ja ruohonjuuritasolla keksitään uskomattomia asioita. Jos tuotteita on kuitenkin vain yksi, on sitä hyvin vaikea markkinoida isoille rautakauppaketjuille, tietää laajasta tuoterepertuaarista vastaava myyntipäällikkö.

39


UUSIMAA | TUOTTEET

40


UUSIMAA | TUOTTEET

PARHAAT TUOTTEET SYNTYVÄT YHTEISTYÖSSÄ ASIAKKAAN KANSSA HARVA YRITYS ON PANOSTANUT NIIN PITKÄÄN OMAAN ALAANSA KUIN SUOMALAINEN PELTITARVIKE OY. KOKEMUS NÄYTTÄYTYY SEKÄ RAUTAISENA OSAAMISENA ETTÄ INNOVATIIVISUUTENA. SANNA LEHTOSAARI  TEKSTI HENNA KERÄNEN

O

hutlevytuotteita rakennus-, lvi- ja vedeneristysalalle valmistava Peltitarvike Oy täytti viime vuonna viisikymmentä vuotta. Vaikuttavan taipaleensa aikana pitkän linjan perheyritys on ehtinyt olla monessa mukana. – Olemme tehneet katoille paljon erilaisia tuotteita, mutta toimittaneet myös esimerkiksi catering-kalusteita lentokoneisiin, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Tero Bärlund. – Oli aikanaan suuri ponnistus päästä mukaan niin vaativaan projektiin, mutta se on tuonut tekemiseemme myös tiettyä kurinalaisuutta. Vaadimme itseltämme paljon, mikä näyttäytyy tuotteina, joita asiakkaamme osaavat arvostaa, mies jatkaa. Tänä päivänä Peltitarvike Oy työllistää 26 henkilöä. Suurin osa tuotteista menee kotimaan markkinoille, mutta yrityksellä on myös vientiä naapurimaihimme Ruotsiin, Viroon ja Venäjälle.

Uusia ideoita kenttää kuulostelemalla Parhaiten Peltitarvike Oy tunnetaan edelleen sadevedenpoistoon liittyvistä tuotteistaan, joita se on valmistanut aina 1960-luvun lopulta lähtien. – Suomessa ei ole paljon sellaisia vedeneristyspuolen yrityksiä, jotka eivät käyttäisi tuotteitamme, Bärlund tietää.

Uutuuksia sadevedenpoistoon ja kattoturvapuolelle Peltitarvike Oy:n viimeisimpiin innovaatioihin lukeutuvat sadevedenpoiston puolelta CE-merkityt linjakuivatuskourut, joita voi käyttää yhdessä yrityksen muiden tuotteiden kanssa. Idean pohjalla olivat kentältä tulleet tiedustelut räätälöidyistä tuotteista. – Rakentamisessa on paljon paikkoja, joissa on vain vähän tilaa korkeussuunnassa, eivätkä perinteiset kourut välttämättä sovellu sinne, Bärlund kertoo. Uusi linjakuivatuskouru onkin herättänyt markkinoilla paljon kiinnostusta, sillä vastaavanlaista täsmäratkaisua ei ole aiemmin ollut saatavilla. – Kouru ei enää määritä toteutusta, vaan tuote räätälöidään nyt kohteen mukaan, toimitusjohtaja summaa. Myös kattoturvapuolelle on saatavilla työskentelyä helpottavana uutuustuotteena turvavaijerijärjestelmä, jonka Peltitarvike Oy kehitti pari vuotta takaperin yhdessä yhteistyökumppaninsa kanssa. – Järjestelmän avulla saavutetaan koko katon kattava suoja putoamista vastaan eikä työskenneltäessä siksi tarvitse enää vaihdella yksittäisten kiinnityspisteiden välillä, Bärlund selittää.

Muutto edessä

Tuotteiden laatu on aina kohdallaan, minkä ohella Peltitarvike Oy saa asiakkailtaan paljon kiitosta myös toimitusvarmuudesta ja kyvystä vastata teknisiin haasteisiin. – Konsultointi ja ongelmanratkaisukyky ovat niitä asioita, joilla olemme saavuttaneet luottamuksen asiakkaidemme keskuudessa. Rakentamisessa tulee vastaan jos jonkinlaista pulmaa, ja me kerromme mielellämme oman näkemyksemme siitä, miten saavuttaa hyvä lopputulos, Bärlund sanoo.

Toimitusjohtaja näkee yrityksensä vahvuuden etenkin sadevedenpoistoon liittyvissä tuotteissa, mutta myös kattoturvapuoleen on panostettu paljon. – Meillä on paljon osaamista ja annettavaa molempien tuoteryhmien osalta, hän toteaa. – Rakennusalalla muutokset eivät tapahdu kovin nopeasti ja ottaa aikansa, että uudet ideat hyväksytään. Jotta uudet tuotteet menestyvät, täytyy niiden tuoda jotain lisäarvoa asiakkaalle, Bärlund tietää.

Myös tuotekehitys tapahtuu pitkälti yhteistyössä asiakkaiden kanssa. Heiltä saadun palautteen perusteella jalostetaan joko olemassa olevia tuotteita tai keksitään jopa aivan uusia. – Pyrimme jatkuvasti parantamaan tuotteitamme ja menetelmiämme. Oman valmistuksen ansiosta pystymme nopeasti kokeilemaan uusia ideoita ja valikoimaan niistä parhaimmat, toimitusjohtaja sanoo.

Peltitarvike Oy:llä on tänä vuonna edessään vielä muutto, sillä yrityksen tuotantotilat siirtyvät Vantaalta Helsingin Kivikon teollisuusalueelle. Tuotanto ei kuitenkaan pysähdy missään vaiheessa ja uusien ideoiden kehittely jatkuu muutoinkin entiseen malliin. – Haluan lähettää asiakkaillemme kiitoksen luottamuksesta. Pyrimme olemaan myös jatkossa yhtä valmiina uusiin haasteisiin kuin tähänkin saakka, Bärlund lupaa.

41


HELPOMPAA KALUSTONHALLINTAA SANNA LEHTOSAARI  TEKSTI  HENNA KERÄNEN

Kentältä kuului pyyntö kokonaisvaltaisen kalustonhallintajärjestelmän kehittämiseksi ja niin syntyi uusi Hilti ON!Track-palvelu rakennusalan arkea helpottamaan.

42

H

ilti (Suomi) Oy on rakennusalan ammattilaisten kiittämä suoramyyntiyritys, joka kehittää, valmistaa, markkinoi ja myy tuotteitaan ilman välikäsiä. Perheomisteisen, vuonna 1941 perustetun yhtiön pääpaikka sijaitsee Liechtensteinissa, minkä lisäksi toimipisteitä löytyy jo 120 maasta viidessä eri maanosassa. Tuotekehityksen, tehokkuuden ja innovatiivisuuden ohella Hilti tunnetaan kumppanuudesta ja vahvasta vuorovaikutuksesta asiakkaidensa kanssa. Yrityksen myyntiedustajat liikkuvat työmailla ja oppivat sitä kautta tuntemaan asiakkaidensa tarpeet ja ratkaisemaan heidän jokapäiväisiä ongelmiaan.

Hilti ON!Track kehitettiin asiakkaiden toiveesta Myös uusi Hilti ON!Track-kalustonhallintaratkaisu on kehitetty yhteistyössä rakennusalan yritysten kanssa. – Olemme tarjonneet asiakkaillemme jo yli kymmenen vuoden ajan Työkalupalvelua, jossa asiakas tiettyä kuukausimaksua vastaan saa käyttöönsä työkalut, niiden huollon ja erilaisia hallinnointiin liittyviä palveluita. Sittemmin nämä asiakkaat ovat toivoneet saavansa vastaavanlaisen palvelun, joka kattaisi koko heidän kalustonsa, ei pelkästään Hiltin tuotteita, kertoo Hilti Oy:n palvelu- ja ohjelmistopäällikkö Antti Erha. – Olemme tehneet nyt muutaman vuoden kehitystyötä Saksassa ja Sveitsissä, ja nyt Hilti ON! Track-ratkaisu lanseerataan myös Suomessa, hän jatkaa.


UUSIMAA | TUOTTEET Käyttöönotto- ja tukipalvelut varmistavat sen, että uusi järjestelmä todella tulee käyttöön. – Tarjoamme palveluita kaluston analysointiin, merkitsemiseen ja rekisteröimiseen. Pystymme siis tukemaan asiakasta käyttöönotossa, joka on usein se kaikkein kriittisin vaihe, Erha sanoo.

Monipuoliset käyttömahdollisuudet Hilti ON!Track on kehitetty ennen kaikkea keskisuurten rakennusliikkeiden tarpeita silmällä pitäen. – Palvelu määritellään kuitenkin aina asiakaskohtaisesti käyttöönoton yhteydessä ja se voidaan kohdistaa esimerkiksi varastoihin, tuotantolaitoksiin tai suoraan työntekijöille, Erha lisää. Palvelun avulla voidaan hallinnoida työkalujen ja kokonaisten kalustoryhmien ohella myös kulutustavaraa, työntekijöihin liittyviä todistuksia sekä erilaisia huoltoja. – Tällaisia ovat esimerkiksi turvavaljaat, jotka vaativat säännöllisen tarkastuksen, Erha selventää.

Kehitystyö jatkuu koko ajan Erhan mukaan markkinoilta ei löydy toista vastaavaa ratkaisua ja asiakkaiden kertomusten mukaan Hilti ON!Trackille onkin ehdottomasti tarvetta. – Kalustonhallintaan kuluu työmailla paljon aikaa, varsinkin rakennusalalla, joka on teollisuuteen verrattuna paljon projektipainotteisempaa. Kalustoa etsitään, tulee hukkaa ja niin edelleen, hän lisää.

Kolme elementtiä yhdessä palvelussa Uusi kalustonhallintaratkaisu muodostuu kolmesta elementistä: pilvipalveluna toimivasta ohjelmistosta, itse laitteista sekä erilaisista käyttöönotto- ja tukipalveluista. – Ohjelmisto on suunniteltu helppokäyttöiseksi, eikä sitä hallitakseen tarvitse olla IT-ihminen. Pilvipalveluna toimivan ohjelmiston lisäksi palveluun kuuluu myös mobiilisovellus, jonka avulla kuka tahansa yrityksessä voi hallita kalustoa, Erha kertoo. Merkittyjen laitteiden tunnistus onnistuu RFID-skannerilla, joka lukee jopa 3 metriin saakka. – Ominaisuus on hyvä esimerkiksi inventoinnissa, kun yhdellä kertaa voidaan lukea suuri määrä siruja, Erha sanoo.

Hilti ON!Track-järjestelmään siirtyminen vie kartoitustyön jälkeen arviolta viitisen viikkoa. – Opastamme asiakastamme kalustomerkinnöissä ja pidämme koulutuksia. Sillä tavoin varmistamme, että hän pystyy hallinnoimaan jatkossa kalustoaan itsenäisesti, Erha kertoo. Vaikka takana on jo pitkä tuotekehitystyö, otetaan käyttäjien mielipiteet jatkossakin huomioon. – Hilti ON!Track on osa nykypäivää ja digitalisaatiota, eli järjestelmää siis myös kehitetään koko ajan asiakkailta saadun palautteen mukaan.

Rakennusalan kalustonhallinnan ammattilainen #1.

Huoltopalvelu

Huollamme koneesi 3 päivässä tai huolto ei maksa mitään.

Työkalupalvelu

Huolehdimme työkaluistasi, jotta sinä voit keskittyä työhösi.

ON!Track

Uusi kalustonhallintaratkaisu koko käyttöomaisuudellesi. 43


UUSIMAA | TUOTTEET

Asiantuntija auttaa oikean ratkaisun etsimisessä Työsuojelualantuotteisiin erikoistunut yritys tarjoaa alan tuotteita monipuolisesti laajalle asiakaskunnalle. Pystyäkseen täyttämään asiakkaiden tarpeet ammattimaisesti yrityksen täytyy olla hyvin perillä alalla tapahtuvista muutoksista ja uutuuksista. SANNA LEHTOSAARI 

S

uojainpro Oy:nä paremmin tunnettu Uudenmaan Suojainpro Oy on ammattivaatetukseen, työsuojatuotteisiin ja työkaluihin erikoistunut yritys, jonka valikoimasta löytyy tunnettuja merkkejä kuten Blåkläder, L.brador, Ejendals, 3M ja Luna. Suojainpro pystyy tarjoamaan myös yksilölliset logomerkit ammattiasuihin siirtokuvana tai brodeerattuna. Tuotteiden valintakriteerinä on ollut ja tulee olemaan kestävyys sekä korkea laatu. Päämiestemme erittäin kattava valikoima on kauttamme saatavilla ja laajennamme valikoimaamme sitä mukaan kuin tarpeita ilmenee. Valikoimamme laajentui juuri kattamaan myös erikoiskoot turvajalkineiden osalta, myymälästä sekä verkkokaupasta vastaava Marjut Karttunen ja kenttämyynnistä vastaava Ilkka Hämäri kertovat. Lisäksi valikoimaan ollaan lisäämässä tuotteita, jotka mahdollistavat viestinnän monenlaisissa meluympäristöissä käyttäjäsektorin erityispiirteet huomioiden.

Asiakaslähtöistä palvelua Työsuojelualan tuotteita käyttävä asiakaskunta on hyvin laaja. Siihen kuuluvat mm. valtio, kunnat, rakennus- ja kuljetusteollisuus, palvelusektori, kiinteistöhuolto sekä yritys- ja yksityisasiakkaat. Pääkaupunkiseudulla sijaitsevasta SuojainPro Oy:n noutomyymälästä löytyy kaikki tarpeellinen malli- ja sovituskappaleineen, minkä lisäksi yrityksen kattava verkkokauppa palvelee asiakkaita valtakunnallisesti ympäri vuorokauden. Verkkokaupasta tilattujen tuotteiden toimitusajat vaihtelevat vuorokaudesta viiteen päivään, tilauksen koosta ja laajuudesta riippuen. – Sopimusasiakkaiden määrä kasvaa koko ajan, Karttunen ja Hämäri toteavat. Suurten tilausten yhteydessä yritys toimittaa tarvittaessa tuotteet rahtivapaasti suoraan asiakkaalle. Suojainpro Oy:ssä asiakaspalveluun panostetaan erityisen paljon. Asiakkaan tarpeiden ja toiveiden kartoituksen perusteella yritys tarjoaa asiakkaalle sopivan tuoteratkaisun. Palvelun merkitys on jälleen korostunut, kun verrataan 2000-luvun alkuun, Karttunen ja Hämäri ovat huomanneet.

Tuote- ja palveluvalikoimaa päivitetään jatkuvasti

www.suojainpro.fi Marjut Karttunen +358 400 662 129 Ilkka Hämäri +358 40 164 8400 Myymälä +358 40 164 8300 Nuolitie 2 A 12, Vantaa 44

Yritys katsoo positiivisesti tulevaisuuteen. – Haluamme palvella nykyisiä asiakkaitamme parhaalla mahdollisella tavalla, jotta he voivat asioida vain yhden toimittajan kanssa. Alan kasvunäkymät ovat hyvät. Laajennamme tuotevalikoimaamme jatkuvasti sekä parannamme verkkokaupan käytettävyyttä. Satsaamme myös mobiilipalveluihin, jotta asiakkaan ostotapahtuma on mahdollisimman helppo ja miellyttävä, Karttunen ja Hämäri selventävät. Suojainpron verkkokauppa on auki ympäri vuorokauden. Noutomyymälän ovet ovat avoinna 8–16, tarvittaessa myöhempäänkin.


strömsö�ä ?

EIKÖ MENNYT NIINKUIN PALKKAA AMMATTILAINEN! TUTUSTU YRITYKSIIN! yli 700 yrityshaastattelua www.solidhouse.fi

45


VARSINAIS-SUOMI | HANKESUUNNITTELU

Linnakaupunki kurottaa Turun keskustan kohti merta

TEKSTI MIA HEISKANEN

Turun kaupungin suunnittelujohtaja Timo Hintsasen mukaan Linnakaupunki kasvattaa kaupunkia sisäänpäin ja siirtää keskustan painopistettä kohti merta.

T

urku on ollut jo muutaman vuoden ajan yksi nopeimmin kasvavista kaupungeista Suomessa. – Olennaista kasvun kannalta on se, että kaupunki kasvaa sisäänpäin. Se tarkoittaa, että emme pyri rakentamaan uusia alueita kauas keskustasta, vaan rakennuspaikkoja ja kaupungin kehittämismahdollisuuksia etsitään kaupungin keskustasta ja sen välittömästä läheisyydestä. Se on tärkeää kestävän kehityksen, ilmastonmuutoksen torjumisen ja hiilineutraaliuden kannalta. Keskusta-asuminenkin on yhä suositumpaa, joten kuuntelemme näin myös asukkaiden toiveita. Hintsasen mukaan Turun keskustan painopiste on merellisenä kaupunkina edelleen suhteellisen kaukana merestä. Linnakaupunki on osa kaupungin suunnitelmaa, jossa keskustan painopiste halutaan siirtää yhä lähemmäs meren suuntaan.

Juuret Jungin suunnitelmassa Ajatus Linnakaupungista juontaa viime vuosisadan alkupuolelle. Turussa toimi asemakaava-arkkitehtina 1920-luvulla Bertel Jung, jonka vuonna 1921 laatima Suur-Turun asemakaava kattoi myös nykyisen Linnakaupungin alueen. – Jungin ajatuksena oli kehittää satamaa ja rakentaa keskusta-alueesta pariisilainen muotokaupunki hienoine bulevardeineen ja puistomaisine katuineen. Kaupunkirakentaminen oli suunnitelmassa tiivistä ja keskustan ytimeen oli tarkoitus sijoittaa Turun yliopisto. Juhana Herttuan puistokatu oli suunniteltu siten, että toisessa päässä olisi sijainnut Turun linna ja toisessa yliopisto. Yliopisto päätettiin sittemmin sijoittaa muualle, joten keskusta-alueen kehittäminen ei suunnitelman pohjalta edennyt. Ajatukseen palattiin uudestaan vuosisadan vaihteessa, kun puntaroimme, minkä verran ja mihin suuntaan Turun keskusta voi nykymuodossaan laajentua. Linnakaupungin suunnitelmassa on mukana samankaltaista ajattelua kuin Jungin Suur-Turun asemakaavasuunnitelmassa.– Alueelle toteutetaan tiivistä keskustamaista rakentamista ja monipuolisia toimintoja. Linnakaupunki ei tule olemaan joko asuin-, työpaikka- tai teollisuusalue, vaan siellä on kaikkia edellä mainittuja toimintoja sopivassa suhteessa keskustamaisella alueella. Meidän on myös ratkaistava, miten kytkemme Linnakaupungin luontevaksi osaksi olemassa olevaa kaupunkirakennetta.

46


VARSINAIS-SUOMI | HANKESUUNNITTELU

Harppuunakortteli ja Linnanfaltti rakentuvat Hintsanen mieltää osaksi Linnakaupunkia jo rakenteilla olevan Linnanfältin alueen, joka on osa valtakunnallista Moderni puukaupunki -hanketta. – Alueella korjataan parhaillaan vanhoja puurakennuksia, ja Linnanfältistä rakentuu moderni versio Port Arthur -tyyppisestä, matalasta puukaupunkialueesta. Toinen työn alla oleva Linnakaupungin osa on Harppuunakortteli, joka sijaitsee teollisuusalueesta lähimpänä Turun linnaa. – Siellä puretaan parhaillaan vanhoja varastorakennuksia, joiden tilalle rakentuu asunto- ja palvelukortteli. Harppuunakortteli on laaja alue, jonka toteuttamiseen kuluu vuosia, mutta arvioin, että ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan sinne 2018-2019.

Innovatiivista ajattelua Millainen alue Linnakaupunki on valmistuttuaan? – Suunnitelmissamme Linnakaupunki on 15 000 asukkaan ja noin 7000 työpaikan alue, keskustamainen ja viihtyisä asuinympäristö. Koska ihmisten eläminen ja liikkuminen saattavat muuttua lähitulevaisuudessa radikaalisti, innovatiivinen ajattelu on vahvasti läsnä alueen suunnittelussa. Emme halua tehdä asioita kuten ennen, vaan tavoitteenamme on yhdistää uusiutuvien teknologioiden suomat mahdollisuudet osaksi viihtyisää ympäristöä. Aika näyttää, mitä se konkreettisesti tarkoittaa, mutta ehkäpä koulu- tai terveyspalvelut voitaisiinkin Linnakaupungissa järjestää innovatiivisella ja nykykäytännöstä poikkeavalla tavalla, Hintsanen visioi.

Alueen yleistavoitteet • Linnakaupungin aluetta kehitetään kaupungin keskustarakennetta täydentäväksi kokonaisuudeksi. • Vajaassa ja epämääräisessä käytössä olevien satama- ja teollisuusalueiden maankäyttöä tehostetaan. Osa alueista muutetaan asumiskäyttöön. • Hajanaisten alueiden yleis­ ilmettä parannetaan ja rakennettua ympäristöä ehostetaan ja muutetaan kaupunkimaiseksi. • Luodaan edellytykset Turun linnan aseman korostamiseksi kansainvälisenä historiallisena nähtävyytenä. • Sataman matkustajatoiminnat kytketään rakenteellisesti ja toiminnallisesti muun alueen uusiutuvaan rakenteeseen. • Suunnitelman toteuttamiselle asetetaan vaiheistettu aikataulu, tavoitevuosi 2030.

Mika on linnakaupunki

?

Linnakaupungin alue on maankäytön muutosaluetta jolle sijoittuu vanhoja teollisuus- ja tuotantoalueita, käytöstä poistettu jätevedenpuhdistamo, Turun ensimmäinen aluerakennuskohde Patterihaka, raideliikenteen alueita, satamatoimintoja, monipuolista kaupunkirakennetta sekä eteläkärjessä Turun Linna. Laajuudeltaan peräti 270 hehtaarin alue käsittää satamasta ja linnasta lähtevän vyöhykkeen ja ulottuu läpi Iso-Heikkilän aina Pitkämäkeen saakka. Linnakaupunki toteutetaan vaiheittain ja alueen toteutumisen tavoitevuosi on 2040.

• Linnakaupunki kehitetään joukkoliikenne- ja pyöräilykaupunginosaksi. • Osa-alueiden suunnittelussa asemakaavoituksen ohjeena on sekä rakentamisessa että liikennejärjestelyissä pidettävä kestävän kehityksen periaatetta ensisijaisena. Lähde: Turun kaupunki, Linnakaupungin osayleiskaavaselostus

47


VARSINAIS-SUOMI

Forssan Korkeavahan terveysaseman peruskorjaus- ja laajennus, valmistuu syksyllä 2017, kuvat Kati Rusanen

TIINA VIKBERG  TEKSTI JOHANNA DAHLGREN

30-VUOTISEN HISTORIAN SALAISUUS Ensi vuonna 30-vuotisjuhliaan viettävä forssalainen rakennusyritys on kokenut vuosien aikana paljon. Töitä riittää edelleen ja katse on suunnattu kohti tulevaisuutta.

K

un yrittäjä Timo Pekka vuonna 1987 perusti Rakennus Timo Pekka Oy:n, oli yritys aluksi suuntautunut puu- ja betonielementtiasennuksiin, joita tehtiin ympäri Keski- ja Etelä-Suomea. Pikkuhiljaa yrityksen toiminta alkoi keskittyä urakointiin sekä saneerauskohteisiin, ja toimialueeksi vakiintui Forssa ja lähialueet. Vaikka yritys ottaa edelleen vastaan myös pienempiä urakoita, on se tie48

toisesti suuntautunut isompiin kohteisiin.

Yrittäjän on hyvä jakaa omaa taakkaa Kiireisimpinä vuosinaan Rakennus Timo Pekka Oy työllisti 55 työntekijää ja tilauksia oli urakat ja pienemmät remonttihommat yhteenlaskettuna useampana vuonna yli 200 kpl vuodessa. Pekka on oppinut vuosien varrella, että pienyrittäjä ei voi pitää itse kaikkia lankoja käsissään. Joskus on hyvä turvautua myös muiden apuun. – Luulin, että pystyisin johtamaan yritystä yksin. Palkkasin kyllä työmaalle lisää työntekijöitä, mutta olin itse yksin konttorissa ja olin myös vastaavana mestarina työmaalla. Eräänä päivänä huomasin

olevani yrityksen jarruna, Pekka kertoo. Palkattuaan rinnalleen pätevän toimihenkilön ja asiansa osaavan vastaavan mestarin Pekka oli tyytyväinen tekemäänsä päätökseen ja se päätös vaikutti tulokseenkin positiivisesti. – Mitä firmalle tapahtuu, jos yrittäjälle sattuu jotain? Tietoa ja taitoa on jaettava eteenpäin. On ajateltava myös työntekijöitä, Pekka pohtii. Yritys on organisaatiorakenteeltaan tehty mahdollisimman yksinkertaiseksi ja kevyeksi. Yrityksen sisällä työntekijät tuntevat toisensa ja johtoportaan. Pekka itse pyrkii käymään työmailla niin useasti kuin mahdollista. Hänellä on hyvä yhteys kaikkiin työntekijöihin. – Kahden viikon välein käyn viemässä jokaiselle työntekijälle hen-


VARSINAIS-SUOMI kilökohtaisesti tilinauhan ja samalla jutellaan kuulumisia, hän naurahtaa.

Aikataulut ja laatu ovat ykköskriteerejä Rakennus Timo Pekka Oy on tunnettu siitä, että luvattu rakennusaikataulu pitää. Aikataulutuksesta vastaa työpäällikkö yhdessä kohteen vastaavan mestarin kanssa, aikataulussa pysymiseen ja resurssisuunnitteluun apua antavat myös luotettavat tietokoneohjelmistot. – Emme ole koskaan luovuttaneet kohdetta myöhässä, aikataulussa pysyminen on meille kunnia-asia, Pekka kertoo. Yrityksen laadun takaavat vahva oma kalusto sekä erityisen luotettava ja pitkäaikainen henkilökunta. – Meillä on omat erikoisosaajamme, mm. peltimies, laatoittajia, mattomiehiä ja huopanainen pikikattojen tekemiseen, Pekka nauraa. Yrityksen käytössä on lisäksi vuodesta 2000 laatujärjestelmä, jota päivitetään ja ylläpidetään jatkuvasti.

Saneeraamisesta uudiskohteisiin

As Oy Riihimäen Lakeanpuisto, 41 uutta asuntoa, valmistuu lokakuussa 2016.

Rakennus Timo Pekka Oy:n referenssilista on pitkä ja vaikuttava. Yritys on ollut urakoimassa monia vaativia saneerauskohteita, kuten Forssan Finlaysonin vanhoja tehdaskiinteistöjä ja Jokioisille saneerattiin entiseen valtion navettaan Jokioisten Tietotalo. Vaikka vanhan saneeraaminen on aina omanlaisensa haaste rakentajalle, vanhaa rakentamista arvostavalle Pekalle tämänkaltaiset kohteet ovat mieleen: – Itse säilyttäisin mielelläni sen, mikä on säilyttämisen arvoista. Uudisrakennuspuolella yritys on tehnyt mm. Rengon koulukeskuksen sekä palvelutaloja, joista viimeisin Hämeenlinnaan rakennettu Teerentien palvelutalo valmistui viime kesänä. Lisäksi yrityksellä on ollut omaa talotuotantoa Forssassa.

Töitä yli vuodeksi eteenpäin Tällä hetkellä Rakennus Timo Pekka Oy:llä on menossa uudisrakennuskohde Riihimäellä sekä loppusuoralla oleva Forssan jätevedenhuoltamon saneeraus, jonka yritys jakaa erään tekniikan puolen toimijan kanssa. Huhtikuun alussa Rakennus Timo Pekka Oy aloitti 17 kuukautta kestävien Korkeavahan terveysaseman saneerauksen sekä huhtikuun lopussa Karkkilan terveyskeskuksen saneerauksen. Haastavuutta näihin projekteihin tuo täyden toiminnan keskellä urakointi, kun huomioon on otettava mm. pölynhallinta, suojaukset ja kulkureitit. Koska urakoita on luvassa paljon, Pekka on palkannut yhden henkilön lisää toimistotehtäviin. Yritys on myös hakenut eri kanavien kautta uutta vastaavaa mestaria, mutta oikeaa henkilöä ei ole vielä löytynyt. Pekan mukaan kokeneista vastaavista mestareista on nyt alalla valtava pula, kiitos siitä valtiovallalle päättäessään lopettaa kokonaan rakennusmestarikoulutuksen muutamaksi vuodeksi. Vaikka Pekka katsoo mielellään tulevaisuuteen, hän ei halua asettaa yritykselle enää kasvutavoitteita. Kun Rakennus Timo Pekka Oy tekee tarjouksen urakasta, tarkoittaa se täydellistä sitoutumista projektiin. – Haluamme toimia siinä sarjassa, missä nyt olemme. Teemme vähemmän, mutta hyvin, hän lupaa.

Jokioisten Tietotalo, vanhasta navetasta tehty yritystalo.

YLI 25 VUOTTA PAREMPAA RAKENTAMISTA Koikkurintie 1, 30300 Forssa Puh. 03 422 1232

rakennus@timopekka.fi www.timopekka.fi 49


VARSINAIS-SUOMI

As Oy Mallitalo Osoiterivi 1

Kadunnimi

Väestönsuoja

Sammutin suojassa

Sähköpääkeskus

Autokatos

A

Monipuolista suunnittelupalvelua vesirakentamiseen

Polttojäte

Vesisulku Sammutin

Kokoontumispaikka

Kadunnimi

B

Sähköpääkeskus

O

C

Pelastustie

Jäte

Autokatos

Turun Väestönsuojahuolto info@tvsh.fi

Kuva: Esimerkkikartta

TVSH pitää väestönsuojat ajan tasalla

L

ain mukaan rakennuksen omistajalla on vastuu täyttää väestönsuojan teknisiin ominaisuuksiin ja laitteiden kunnossapitoon liittyvät vaatimukset. Raimo Mäkilällä on usean vuoden kokemus väestönsuojahuollosta ja hän perusti kolme vuotta sitten yrityksen, joka tarjoaa rakennusten omistajille lain vaatimusten mukaista palvelua.

Mäkilän yritys TVSH Turun Väestönsuojahuolto tekee tarpeelliset vuosihuollot ja tiiveyskokeet väestönsuojiin, toimittaa tavarat niihin ja huolehtii varusteiden päivityksestä. – Teen kaiken alusta loppuun asti. Toimitan esimerkiksi kerrosnumerot, poistumistiekilvet, palovaroittimet ja sammuttimet sekä karttaopasteet ja liikennemerkit pihoihin. Teen myös turvakartoitukset pihapiiristä sekä rakennuksen portaikosta ja annan parannusehdotukset niihin.

50

Oy Civil Tech Ab

TVSH palvelee pääasiassa taloyhtiöitä Turku-Uusikaupunki -akselilla ja auttaa myös pelastussuunnitelmien laatimisessa. Mäkilän ehdoton vahvuus on pitkä kokemus alalta. – Olen käynyt läpi satoja väestönsuojia ja nähnyt ne yleisimmät epäkohdat, joten tiedän kiinnittää huomiota tiettyihin asioihin. Tekemällä oppii ja itse olen tutustunut väestönsuojiin sekä niiden tarvikkeisiin jo 25 vuotta sitten, Mäkilä kertoo. Erinomaisen tietotaidon lisäksi nopea ja luotettava palvelu on yrityksen suuri etu. – Saan tarvikkeet nopeasti pitkäaikaiselta yhteistyökumppaniltani ja taloyhtiöt voivat halutessaan myös tehdä huoltosopimuksen kanssani, jolloin väestönsuoja varmasti pysyy ajan tasalla.

y Civil Tech Ab on vuonna 2005 perustettu vesirakentamisen suunnitteluun erikoistunut yritys. Vesirakentaminen on jo käsitteenä laaja, niin kuin myös suunnittelutehtävien kirjo, joten Civil Techillä on monipuolinen kokemus erilaisista hankkeista alalla. Työtehtäviin kuuluu mm. merenmittaus, väyläsuunnittelu, venesatamien ja rantarakentamisen suunnittelu sekä vesiliikennealueiden tutkimukset. Sen lisäksi yritys hoitaa rakentamiseen liittyvät lupa-asiat asiakkaidensa puolesta helpottaakseen prosessia tilaajan näkökulmasta. Yrityksessä palvelee paitsi merenkulun myös mittaustekniikan ammattilaisia, joiden rautainen osaaminen on tehnyt Civil Techistä suositun yhteistyökumppanin. Yritys palvelee laajaa asiakaskuntaa kunnista kaupunkeihin ja satamanpitäjiin. Niiden lisäksi Ahvenanmaan maakuntahallitus käyttää Civil Techin palveluita ahkerasti. Yritys toimii koko Suomen rannikolla ja toteuttaa projekteja myös Ruotsissa. Seuraava aluevaltaus kohdistuukin Itämeren alueelle. Toimitusjohtaja Frank Eriksson ja suunnittelupäällikkö Antti Saarikoski ovat uransa aikana ehtineet olla monessa mielenkiintoisessa projektissa mukana. – Viimeisin veneväyläprojekti tehtiin Örön saareen, sitä ennen hoidimme mittauksen ja valvonnan Hangon itäsataman rakennusprojektissa, Saarikoski kertoo.


VARSINAIS-SUOMI

SANNA LEHTOSAARI  TEKSTI HENNA KERÄNEN

Asiakaslähtöinen palvelumalli on kantanut Salossa ja Halikossa toimivaa kiinteistöhuoltoyritystä jo yli kymmenen vuoden ajan. Seuraava luonteva askel liittyy toiminta-alueen laajentamiseen.

Kiinteistöhuoltoalalla palvelualttius ratkaisee

T

alonmiespalvelu A. Määttä Oy on toiminut Salon ja Halikon alueella jo vuodesta 2004 saakka. Kiinteistöhuollon palveluita sekä taloyhtiöille, yrityksille että yksityisille kattavasti tarjoava firma palkittiin viime vuonna myös Vuoden yrittäjä-tunnustuksella Halikon yrittäjien toimesta.

Vaativa asiakaspalveluala Yrityksen palvelutarjontaan kuuluvat niin katujen harjaukset, lumen­ auraukset kuin myös pienemmän mittakaavan talonmiehen työt aina lampunvaihdosta alkaen. – Usein työssä törmää alan sosiaaliseen ulottuvuuteen, kun muiden hommien ohella täytyisi ehtiä myös juttelemaan ihmisten kanssa, toteaa yrityksen toimitusjohtaja Asko Määttä. Palvelualttius lienee kuitenkin suurin yksittäinen tekijä yrityksen menestyksessä. Vaikka asiakkaiden vaatimukset ovat kasvaneet, pyrkii Talonmiespalvelu A. Määttä hoitamaan aina kaiken mistä on sovittu ja mielellään vielä saman päivän aikana. Joskus se tosin tarkoittaa pitkää työpäivää – ainakin yrittäjälle itselleen, joka saattaa lähteä liikkeelle jopa neljän aikaan aamusta.

tekniikkaa, Määttä neuvoo. – Kuten monessa muussakin asiassa, halvin ei ole yleensä se parhain vaihtoehto, hän jatkaa.

Tavoitteena Turku Talonmiespalvelu A. Määtän suunnitelmana on suunnata seuraavaksi myös Turkuun. – Olen harkinnut sitä pitkään ja nyt ajatus tuntuu viimein ajankohtaiselta, Määttä kertoo. Toiminta-alueen laajentaminen vaatii paljon, sillä myös uuteen toimipisteeseen täytyy investoida kalustoa ja työvoimaa. – Kattavan kaluston hankinta on suurimpia menoeriä. Harva tulee ajatelleeksi, kuinka paljon konekantaa kiinteistöhuoltoyrityksen pyörittäminen todella vaatii, Määttä toteaa.

p. 040 751 0793

Neuvoja kiinteistöhuoltofirman valintaan Ainakin Salon ja Halikon alueelle on viime aikoina perustettu paljon uusia yhden miehen kiinteistöhuoltofirmoja, mikä luonnollisesti lisää alan kilpailua. Toisaalta se saattaa vaikeuttaa myös asiakkaan roolia pätevää toimijaa valittaessa. – Kiinteistöhuoltofirmaa etsittäessä on hyvä kiinnittää huomiota ainakin siihen, kuinka pitkään yritys on toiminut alalla, ja kuinka hyvin siellä tunnetaan nykyajan

www.talonmiespalvelumaatta.fi asko@talonmiespalvelumaatta.fi Hurtintie 29, Halikko Salo • Turku 51


Sataporras toteuttaa vaativimmatkin puutyöt

P

uuseppä Klaus Kaikkonen on toiminut alalla jo vuodesta 1995 lähtien, joten referenssilistalta löytyy merkittäviä julkisia rakennuksia, kuten Oopperatalo ja Musiikkitalo Helsingissä sekä mm. Vuosaaren Aurinkorannan lehtikuusikaiteet ja lukuisia kahviloita ja ravintoloita ympäri Suomen. Pääasiassa Sataporras kuitenkin valmistaa portaita ja kaideratkaisuja yksityiskoteihin ja julkitiloihin. – Toimin pääasiassa yksin, joten mittavat projektit eivät yksin onnistu. Teen tiivistä yhteistyötä paikallisten toimijoiden sekä metalli- ja lasialan osaajien kanssa, jolloin mittavammatkin projektit hoituvat, Kaikkonen kertoo.

Sataporras on erikoistunut puupuolen mittatilaustöihin, olipa kyse portaista, kaiteista tai kokonaisesta kahvilan tai ravintolan sisustuksesta. Lisätiedot sivulla 116

Kaikkonen on halunnut erikoistua nimenomaan mittatilaustyönä toteutettaviin erikoistuotteisiin. – Ne ovat mielenkiintoisia, mutta myös haasteellista töitä, sillä jokainen projekti on aina uniikki kokonaisuus. Tähän mennessä kaikki työt ovat kuitenkin onnistuneet hienosti, sillä ehdottomia vahvuuksiani ovat tekninen osaaminen ja luovuus. Olen viime vuosien aikana valmistanut myös jonkin verran ovia ja ikkunoita saneerauskohteisiin. Päätuotteita ovat kuitenkin puuportaat ja kaiteet sekä julkitilapuolelle mitä tahansa puusta. Hoidan myös tarvittaessa tuotteiden asennuksen ja toimin laajalla alueella Jyväskylästä aina eteläiseen Suomeen asti. Portaiden osalta Kaikkonen kertoo tekevänsä suunnitelmat asiakkaalle portaidensuunnitteluohjelmalla. – Näin asiakkaalla on mahdollisuus nähdä miltä lopputulos näyttää eri materiaaleilla ja kaideratkaisuilla. Porrasmateriaaleista suosituin on tällä hetkellä koivu, sillä se on kestävä puulaji. Mäntyportaita ei valmisteta juuri lainkaan.

Palvelevaa jätehuoltoa

T

urussa ja lähikunnissa toimiva Turun Seudun Hyötykuljetus Oy on jätehuoltoon erikoistunut kuljetusalan yritys, jonka kattava palveluvalikoima on suunnattu niin yritys- kuin kuluttaja-asiakkaille. Turun Seudun Hyötykuljetus Oy:n monipuolisella ja helposti muokattavissa olevalla kalustolla onnistuvat asiakkaiden tarpeiden mukaisesti lähes kaikenlaisten kappaletavaroiden ja jätteiden kuljetukset sekä pienet nostot työmailla. Yrityksen palveluvalikoimaan kuuluu myös jätehuoltoon liittyvät metallintyöstöt, jonka lisäksi yrityksellä on vuokrattavina rakennusjäte- ja talkoolavoja. Turun Seudun Hyötykuljetus Oy:llä on etunaan vuosien tuoma kokemus jätehuollosta. Yrityksen ammattitaitoinen henkilökunta auttaa mielellään etsimään parhaimman jätehuollon ratkaisun asiakkaalle. Yrittäjä Mika Salonen kannustaa erityisesti yrityksiä hyödyntämään yrityksensä ammattitaitoa: – Aina ei kannata tehdä ratkaisua yksin, sillä se ei välttämättä ole paras mahdollinen ratkaisu. Kaatopaikkakulut voivat olla satoja euroja pienemmät, kun jätteet lajitellaan oikein, Salonen kertoo. Yrityksen ehdottomiin vahvuuksiin lukeutuva palvelualttius on ollut toiminnan kantavana ajatuksena aina yrityksen perustamisvuodesta 2011 alkaen. Lähiaikoina Salosen tavoitteena on palkata yksi uusi työntekijä sekä päivittää kalustoa. Tavoitteena on hankkia uusi auto sekä etulastaaja täydentämään jätehuoltoa. – Se poikisi varmasti lisää töitä, mutta on hyvin arvokas, Salonen pohtii. Hän muistuttaa mm. isännöitsijöitä yrityksensä kattavasta kalustosta: – Pystymme kilpailemaan suurten kanssa samoilla tuotteilla vähintäänkin yhtä hyvin.

52

www.tshkuljetus.fi 040 745 2475


VARSINAIS-SUOMI | TUOTTEET

– Meistä yrityksen perustajista kukin olemme toimineet

erilaisissa taloushallinnon ja liikkeenjohdon tehtävissä sekä yksityisellä että julkisella sektorilla, Suomessa ja ulkomailla yli 10 vuoden ajan ennen oman yrityksemme perustamista. Kokemuksen kautta tiedämme, mitä tehokas taloushallinto pitää sisällään ja mitä asiakkaan kuuluu meiltä vaatia ja saada, Ari Mäkinen kertoo. Mäkisen mukaan yhtiön ydintehtävä on tukea asiakasyrityksiä, jotta he voivat keskittyä omaan ydinliiketoimintaansa. – Se tarkoittaa, että asioinnin on oltava helppoa, selkokielistä ja joustavaa. Toimintamme perustuu asiakkaan tarpeiden mukaan rakennettuihin ja tarvittaessa räätälöityihin ratkaisuihin, joiden lähtökohtana on aina liiketoiminnan kasvun ja kannattavuuden kehittäminen. AROL Finance on perustettu vuonna 2009 ja yhtiö on tehnyt matkan varrella kolme yrityskauppaa eli ostanut kolmen tilitoimiston toiminnot ja yhdistänyt ne yhdeksi kokonaisuudeksi. – Olemme kasvaneet myös orgaanisesti. Henkilöstömme määrä on tällä hetkellä noin 30 ja toimipisteemme sijaitsevat Turussa ja Kirkkonummella. Meillä on asiakkaina paljon rakennusalan yrityksiä rakennusliikkeistä, arkkitehti- ja suunnittelutoimistoihin.

AROL Finance heittää taloushallinnon kiemurat pois harteiltasi AROL Finance Oy tarjoaa taloushallinnon palveluita yritysten tarpeisiin suunnitelluilla ja helposti käyttöön otettavilla asiantuntija- ja vuokrajohtajapalveluilla sekä tilitoimistopalveluilla. EMILIA LEHTILÄ  TEKSTI MIA HEISKANEN

Sähköinen taloushallinto on tätä päivää Mäkisen mukaan yhtiö tarjoaa perinteisiä tilitoimistopalvelua, mutta kirjanpidon maailma on mennyt ja menee entistä vahvemmin sähköiseen maailmaan. – Sähköisyys on tätä päivää ja tarkoittaa esimerkiksi sitä, että laskut tulevat sisään, hyväksytään ja maksetaan sähköisesti. Näin asiakkaalta jää yksi työvaihe pois ja aineisto on saman tien kirjanpidossa eli tekeminen nopeutuu ja automaatio kasvaa. Palvelu on samaa mitä ala on tarjonnut viimeiset 50 vuotta, vain väline on muuttunut.

Talousjohtaja sinunkin yritykseesi? AROL Finance tarjoaa yrityksille myös talousjohtaja/Controller-palvelua. – Isommissa yrityksissä talousjohtaja on ylimmän johdon ja toimitusjohtajan sparrauskumppani, joka tulkitsee lukuja ja analysoi mihin suuntaan yritys on menossa. Koimme, että tarjoamalla tällaista osaamista palveluna pk-yrityksille, voimme auttaa vaikkapa erilaisten hankkeiden rahoitussuunnitelmien laatimisessa tai toimia apuna Finnveran tai Tekesin suuntaan. Yrityskoon kasvaessa analyyttisen talousosaamisen tarve kasvaa, mutta yrityksen on oltava melko suuri ennen kuin on järkevää palkata oma talousjohtaja. Meidän mallimme on sellainen, että tuotamme osaamisen palveluna, jolloin asiakas maksaa talousjohtajapalveluista käytön ja tarpeen mukaan. Näin yrityksellä on oikeanlaista osaamista käytettävissä juuri silloin kun siihen on tarvetta. Periaatteemme on myös se, että emme anna pelkkiä neuvoja, vaan olemme mukana toteuttamassa asioita. Pk-yritysten toimitusjohtajathan ovat usein joka paikan höyliä, jotka tekevät suurimman osan asioista itse. Heidän vahvuutensa saattaa olla aivan muualla kun taloushallinnossa – kuten pitääkin olla. Mäkisen mukaan taloushallinnon ulkoistuspalvelu on luottamusbisneksestä, joka parhaimmillaan johtaa erinomaisiin tuloksiin. – Meillä on hyviä esimerkkejä siitä, kuinka olemme onnistuneet tervehdyttämään yrityksen kulurakennetta tai saattamaan yrityksen kasvu-uralle.

Arol Finance Oy / Tilitoimisto Lehto&Häkli Oy Sibeliuksenkatu 3, 20100 Turku p. 020 741 0630 www.arolfinance.fi 53


VARSINAIS-SUOMI

Kevät on siivouksen aikaa

K

un kevät lähestyy, palkkaa siivousalan yrittäjä Jaana Kyrölä kuuden hengen yritykseensä kausiapulaisia. Keväisin Kyrölän JS-Mop Oy:tä työllistävät normaalien taloyhtiöille tehtävien porrassiivousten lisäksi ikkunapesut sekä suursiivoukset. Kyrölä on siivonnut keväisin jonkin verran myös veneitä sisäpuolelta. Yrityksen ekologisilla ja käyttäjäystävällisillä pesuaineilla sekä kattavalla välineistöllä onnistuu lähes kaikkien kohteiden ja pintojen siivoaminen. Yritykseltä löytyy välineet myös patjojen imurointiin ja tekstiilien pesuun. Vaikka siivousalalla pärjää hienosti laitoshuoltajan tutkinnolla, Kyrölä kertoo hyvän työntekijän löytämisen olevan välillä haasteellista: – Olemme myös itse kouluttaneet työntekijöitä tehtävään. Koska koulutus alalla on vähäistä ja uusia pesuaineita tulee markkinoille jatkuvasti, vaaditaan siivousalan työntekijältä motivaatiota ottaa asioista myös itse selvää. Koska kilpailu alalla on kovaa, on ammattitaitoisen ja kokeneen yrityksen vaikea erottua kilpailijoista hinnalla. – Hinnat on poljettu niin alas, ettei sillä pysty kilpailemaan. Meidän vahvuutemme on laatu, jonka pyrimme pitämään tasaisena. Joskus jos siivoustyöt on tehty nopeasti, käymme vanhusten puolesta esimerkiksi kaupassa, Kyrölä kertoo. JS-Mop Oy:n pääasiallinen toimialue on Turku ja sen lähialueet. Yrityksen asiakaskunta koostuu yrityksistä, taloyhtiöistä ja kotitalouksista.

F

orssalainen Envor Recycling Oy on osa Envor Group-konsernia, joka on toisiaan tukevia ympäristöpalveluja tarjoava yrityskokonaisuus. Envor Recycling on keskittynyt lasin ja metallin kierrätykseen ja yhtiö onkin edelläkävijä tasolasin kierrätyksessä Suomessa.

Vanhoista ikkunoista lasivillaa Suomessa suurin osa kierrätettävästä lasista syntyy lasialan yritysten leikkuuhävikistä. – Kierrätykseen tulee myös valtavasti lasia kun vanhoja ikkunoita vaihdetaan. Ne voidaan kierrättää täysin, sillä puuosa haketetaan ja ohjataan energiakäyttöön ja tasolasi puolestaan murskataan, jonka jälkeen se kuljetetaan lasivillatehtaille lasivillan valmistukseen. Näin saneerattavan tai purettavan kerrostalon vanhat ikkunat päätyvät lasivillan muodossa takaisin rakentamisen hyötykäyttöön, Envor Groupin toimitusjohtaja Asko Hänninen kertoo. Hänninen myös muistuttaa, että Suomessa on jätehierarkia, joten loppusijoitukseen ei saa ohjata uusiomateriaaleina hyödynnettävissä olevia materiaaleja, kuten rakennusten tasolasia.

Kaikki metalli kiertää Envor Recyclingin kierrätyspalveluun kuuluu myös metalliromun kierrätys. – Toimitamme yrityksiin siirtolavat ja erilaiset keräysastiat metallijätteille, jotka lajittelemme, käsittelemme ja ohjaamme uusiokäyttöön. Metalliromua syntyy rakennustyömailla runsaasti, mutta kaikki voidaan kierrättää laadusta riippumatta. Metallilla on myös positiivinen hyvityshinta. Jos rakennustyömaalta löytyy vanhaa kuparikattoa tai rosterisia rakenteita, saa asiakas niistä hyvän hinnan. 54

Envor Recycling Oy kierrättää lasit ja metallit ammattitaidolla. Rakennustyömailla syntyvät lasi- ja metallijäte jalostuvat Envor Recycilingin avulla tehokkaasti jopa uusiksi rakennusalan tuotteiksi. Lisätiedot sivulla 117


Ikkunat räätälöidään vanhoja perinteitä vaalien

V

anhojen kohteiden entisöinti vaatii vahvaa ammattitaitoa ja tietoa niiden kulttuurisesta merkityksestä. Somerikkuna on toiminut 30 vuotta puuikkunoiden ja -ovien valmistuksen parissa tarjoten räätälöityjä ratkaisuja niin suuriin kuin pieniin erikoiskohteisiin, joiden alkuperäisen ilmeen säilyminen on ollut merkittävässä osassa. – Vanhoissa kohteissa on osattava mukailla sen ajan tyyliä seuraten rakennuksen ikää. Olemme tehneet monta suojelukohdetta Helsingissä, etenkin Museoviraston toimesta. Pienet yksityiskohdat ratkaisevat ja niille meillä on silmää, yrittäjä Seppo Mäkitalo kertoo. Perheyrityksen päätoimintaa täydentää portaiden valmistus, terassien lasitukset ja useat pienemmät rakennustyöt ympäri Etelä-Suomen. Vaikka Somerikkunan ydintoiminta perustuu vanhan tyylin säilyttämiseen, yrityksessä pätee motto ”uusi on parempi kuin vanha”. – On aina parempi vaihtoehto uusia vanhat ikkunat kokonaan kuin ryhtyä korjaamaan niitä, sillä se on huomattavasti suurempi ja kalliimpi työ kuin uuden valmistaminen vanhan tilalle, Mika Mäkitalo toteaa. Ikkunoiden ja ovien värit ja muodot toteutetaan joka tapauksessa asiakkaan toiveiden mukaan. Työt tehdään myös pääosin käsityönä saranoita myöden, jolloin lopputulos varmasti vaalii kohteen perinnettä. Käsityötä täydentää kuitenkin Somerikkunan moderni kalusto, joka tehostaa työtä siinä missä se on mahdollista.

SOMERIKKUNA www.somerikkuna.net • Metallitie 5, Somero • p. (02) 748 7242

Saneerauspalvelut erityisammattitaidolla

T

aantuma ei ole vaikuttanut saneeraukseen erikoistuneen Helmi Saneerauspalvelut Oy:n työmäärään. Yrityksen monipuoliset remontointipalvelut tavoittavat jatkuvasti julkisen puolen asiakkaita sekä taloyhtiöitä, mutta myös yksityisiä Turussa ja sen lähikaupungeissa. Pitkäaikaisten asiakkaiden joukosta löytyvät mm. Polygon Finland Oy, Arkea Oy, Turun Seudun Rakennustekniikka Oy ja Veritas. Yrityksellä on laaja ja luotettava yhteistyöverkosto, jonka kautta se on mukana monessa yhteistyöprojektissa.

Helmi Saneerauspalvelut Oy:ltä löytyy valmiudet lähestulkoon kaikenlaiseen kiinteistön saneeraukseen. Yrityksen ammattitaitoisilla asentajilla on asianmukaiset sertifikaatit mm. märkätilojen vesieristykseen sekä palokatkoihin. Yrityksen palveluvalikoimaan kuuluu huoneisto- ja vahinkosaneerausten lisäksi maalauspalvelut sekä laatoitus- ja mattotyöt. – Jos haluaa erikoisia laatoituksia tai mattotöitä, meiltä löytyy siihen erityisosaamista, kertoo laivateollisuudessa pitkään toiminut työnjohtaja ja yrityksen toinen osakas Timo Pirhonen. Suurten kasvutavoitteiden sijaan yritys haluaa tulevaisuudessakin panostaa henkilöstön kouluttamiseen ja ammattitaidon ylläpitämiseen. Seuraavana tavoitteena on kouluttaa tekijä vaativaan asbestipurkuun. Helmi Saneerauspalvelut Oy tunnetaan asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden keskuudessa laadusta ja luotettavuudesta. Yrityksen korkealaatuinen työ on esillä esimerkiksi Jyväskylän ja Lappeenrannan Finn­ kino-elokuvateattereissa, jonne yritys on asentanut kokolattiamatot. Pian yrityksen taitavaa kädenjälkeä voi ihastella myös Hansakorttelin Aschanin kahvilassa.

LAATU, AMMATTITAITO JA ASIAKASLÄHTÖISYYS - KAIKKI SAMASSA PAKETISSA Huoneistosaneeraukset • Vahinkosaneeraukset • Maalaustyöt • Mattotyöt • Laatoitukset Versieristetyöt • Saunaremontit • Pienkorjaukset • Ikkunoiden helat ja tiivisteet

AKSELINTIE 5, 20200 TURKU 010 567 2600 info@helmisaneerauspalvelut.fi www.helmisaneerauspalvelut.fi

55


VARSINAIS-SUOMI

EMILIA LEHTILÄ  TEKSTI  HENNA KERÄNEN

Kommunikaatio ja luottamus ovat avaimet siivousalalla menestymiseen Etenkin kotisiivouksen kysyntä kasvaa koko ajan, sillä ihmiset kaipaavat helpotusta kiireiseen arkeensa. Hyvän siivoojan löytäminen ei ole silti aina itsestäänselvyys, vaan vaatii paljon puolin ja toisin.

K

uusi vuotta sitten lääkäri Joni Suomi päätti perustaa oman siivousalan yrityksen kyllästyttyään käyttämiensä kotisiivoojien vaihtelevaan työnlaatuun. Näin sai alkuna Dr-Siivous, jonka palvelutarjontaan kuuluu tänä päivänä monipuolinen kattaus alan palveluita koti- ja yrityssiivouksista muutto- ja rakennussiivouksiin sekä erikoistöihin. Koska Joni Suomen aika menee pääosin lääkärintoimen harjoittamiseen, rekrytoi hän varsin pian yrityksen perustamisen jälkeen avukseen siivousalalta pitkän kokemuksen omaavan Taina Mattilan, joka hoitaa nyt Dr-Siivouksen käytännön puolta yhdessä neljän vakituisen työntekijän kanssa.

Kaikki lähtee kommunikaatiosta Dr-Siivous henkilöstöineen panostaa laadukkaaseen palveluun ja onkin saanut paljon positiivista palautetta työstään. Myös moni asiakassuhde on kestänyt jo pitkän tovin. – Etenkin kotisiivouksessa luottamus ja kommunikointi ovat avainasemassa. Olennainen osa siivousta on määrittää, mitä asiakas haluaa työhön sisältyvän. Silloin vältytään pettymyksiltä ja reklamaatioilta, Suomi linjaa ja ottaa esimerkiksi ihan tavallisen kotisiivouksen: – Jollekin se tarkoittaa imurointia sekä lattian ja pintojen pyyhkimistä. Joku toinen taas ajatte56

lee, että kotisiivoukseen sisältyy yhtä lailla keittiön kaappien siivous, huonekalujen pyyhkimen tai saunan ja kylpyhuoneen pesu. Toimiva keskusteluyhteys on tärkeää sekä ennen että jälkeen siivouksen. – Kun asiakas kertoo meille työn jälkeen, mikä oli hyvin ja mikä taas ei, pystymme korjaamaan asian seuraavalla kerralla. Siksi on tärkeää antaa palautetta, eikä vain purra yksin hammasta kotona, Suomi muistuttaa.

Uusia asiakkuuksia suositusten kautta Dr-Siivouksen vuosi on lähtenyt käyntiin kasvun siivittämänä ja uusia asiakkaita on tullut etenkin yrityssiivouksen puolelle. Myös kotisiivoukselle riittää kysyntää, eikä se ole enää pelkästään hyvätuloisten yksinoikeus. – Asiakkaidemme joukossa on myös keskituloisia, jotka hakevat apua kiireiseen arkeen. Kotitalousvähennyksen jälkeen keskimääräisen kotisiivouksen hinnaksi tulee vain noin 60€, mikä ei ole kuitenkaan hirvittävän paljon, Suomi sanoo. Siivous on aina henkilökohtainen asia, eikä ole aivan sama, kenet kotiinsa päästää. Yrittäjä tietää, että alalla on paljon epätervettä kilpailua, pimeää työtä ja tyytymättömiä asiakkaita. Kun hyvä ja luotettava siivooja sitten löytyy, halutaan hänestä pitää kiinni ja kertoa ehkä kaverillekin. – Pyrimme panostamaan siihen, että asiakkaamme olisivat meihin niin tyytyväisiä, että suosittelisivat yritystämme myös eteenpäin, Suomi sanoo. – Meihin ja toimintaamme voi luottaa. Meiltä löytyy kaikki tarvittavat vakuutukset, maksamme verot ja pidämme huolta myös työntekijöistämme, yrittäjä summaa.


VARSINAIS-SUOMI

I

sännöinti on laaja-alainen toimiala, johon kuuluvat kaikki asumisen ja liikeyrityksen kiinteistöhallintaan liittyvät asiat. Vaikka asiakas usein luulee isännöitsijän osallistuvan vain yhtiökokouksiin, tekee isännöitsijä paljon muutakin. – Joka päivä on monta palloa ilmassa. Vaatii melkoista miettimistä, etteivät ne putoa, yrittäjä Mikko Aro nauraa. Hänen yrityksensä Isännöitsijätoimisto Mikko Aro Oy tekee kaikkea mikä isännöitsijän tehtäviin kuuluu: hoitaa mm. talousasioita sekä teknisiä ja juridisia asioita.

”Isännöitsijä ei näe kahta samanlaista päivää”

Isännöitsijätoimisto Mikko Aro Oy on perustettu 1988, mutta Aro on toiminut yrittäjänä sitäkin pidempään. Hän pitää isännöintiä mielenkiintoisena alana: – Työt ovat joskus haastavia, mutta juuri ne pitävät mielenkiintoa yllä, hän sanoo. Toimintatavat ja tekniikka kehittyvät kovaa vauhtia. Välillä kehityksen perässä pysyminen on haasteellista, mutta Aro näkee varsinkin tekniikan kehityksessä paljon hyviä puolia: – Yhtiökokoukset ovat fyysisesti rasittavia ja vievät paljon aikaa. Kun tekniikka kehittyy lisää, voidaan kokouksia pitää myös etänä, mikä helpottaa isännöitsijän arkea. Aro kiittelee paljosta hyvää ja motivoitunutta henkilökuntaansa: – He ovat valmiita kehittymään ja kehittämään yritystä ja ennen kaikkea asiakkaiden asioita. Nykyinen koulutusjärjestelmä tuottaa hyviä työntekijöitä, Aro kehuu. Koska isännöinti on alana hyvin laaja-alainen ja monipuolinen, perinteistä isännöitsijää on Aron mukaan vaikea löytää: – Isännöitsijäksi tullaan kokemuksen kautta.

Lisätiedot sivulla 116

K

ourukeskus Paappanen on toisen polven peltisepänliike, jonka palveluihin kuuluvat kaikenlaiset rakennuspeltityöt Turun talousalueella. – Toimimme Turun talousalueella ulkosaaristoa myöten ja mahdollisuuksien mukaan myös muualla Suomessa. Paikallinen asiakaskuntamme on tosin niin laaja, ettei meillä ole ollut tarvetta tähyillä töitä muualta Suomesta, tuotantopäällikkö Pasi Paappanen kertoo. Perheyritys on perustettu vuonna 1984 Teuvo Paappasen toimesta. Teuvon jäätyä eläkkeelle vuonna 2013, ottivat pojat Petro ja Pasi yrityksen vetovastuun. Yhden miehen yrityksenä alkanut toiminta työllistää tällä hetkellä 6 henkilöä ja suunnitelmissa on rekrytoida lisäosaajia. Kourukeskus Paappanen tekee yksityisille ja yrityksille peltitöitä linnunpöntöistä teollisuushalleihin ja kaikkea siltä väliltä. – Hoidamme kaikenlaiset rakennuspeltityöt, sadevesijärjestelmät, kattoturvatuotteet, lumiesteet, tikkaat ja piipunpellitykset. Meiltä saa myös kattavat ja nopeat listatoimitukset. Kaikki työt tehdään mittatilaustyönä, eikä tilauksen koolla ole väliä. Meiltä voi siis tilata vaikka yhden kesämökin ikkunan peltilistan. Olemme ylpeitä siitä, että voimme palvella kaikenkokoisten peltilista-asiakkaidemme tarpeita. Moni tuleekin meille tästä syystä. Nyt olemme lisänneet kapasiteettia, jotta voimme palvella asiakkaitamme entistäkin paremmin. Tarvittaessa toimitamme tuotteet myös suoraan työmaalle. – Asiakastyytyväisyys on meille prioriteetti numero yksi. Tämän ansiosta meillä on paljon pitkäaikaisia asiakkaita, jotka ovat meiltä tilanneet jo iät ja ajat. Uskomme että mistään ei saa yhtä nopeaa listatoimituspalvelua, ellei sitten joku muukin aloita tarvittaessa suurta peltitilausta heti.

Peltitöitä linnunpöntöistä teollisuushalleihin – Hoidamme kaikenlaiset rakennuspeltityöt, sadevesijärjestelmät, kattoturvatuotteet, lumiesteet, tikkaat ja piipunpellitykset. Kouru Keskus Paappanen Oy Pasi Paappanen p.040 559 0621 pasi.paappanen@kourukeskuspaappanen.fi www.kourukeskuspaappanen.fi Ahopellontie 9, Rusko

Petro Paappanen p. 0400 795 195 petro.paappanen@kourukeskuspaappanen.fi

57


VARSINAIS-SUOMI

Porapaalutuksen asiantuntija TIINA VIKBERG  TEKSTI  HENNA KERÄNEN

Porapaalu on usein varmin keino tukevien ja turvallisten perustusten aikaansaamiseksi. Paalutuksen tekijältä työ kysyy vahvaa ammattitaitoa ja tiukkoja hermoja.

M

aa- ja kallioporauksiin erikoistunut Infra-Reiman Oy tekee äärimmäisen tärkeää, mutta monille näkymätöntä työtä. Vaikka työn tulos jääkin maan alle katseilta piiloon, olisi elämämme huomattavasti turvattomampaa ilman huolella tehtyä paalutusta. Nykyaikana joudutaan rakentamaan yhä huonommalle maaperälle ja silloin kyseeseen tulee lähestulkoon aina jonkinlainen paalutus. Betoni- ja teräsputkipaalu ovat edullisia vaihtoehtoja, mutta riittämättömiä useisiin erikoiskohteisiin.

Porapaalu on varmin vaihtoehto Porapaalu soveltuu sellaisiinkin kohteisiin, joissa normaalilla paalutuksella ei päästä läpi maaperästä. – Porapaalutus on käytännössä ainoa varma keino päästä kiinni kallioon ja vaikka pinnat olisivat vinojakin, ei porapaalu lähde luistamaan minnekään. Se on järkevä vaihtoehto vaikkapa siltojen ja kerrostalojen paalutuksiin sekä maaperään, jossa on esimerkiksi kiviä tai paksuja moreenikerroksia, kertoo yrittäjä Kari Reiman. Infra-Reiman Oy tekee sekä porapaalutusta että ankkuriporausta. – Ankkurointia käytetään esimerkiksi junaratojen ja teiden tuentoihin laajojen ja syvien kaivantojen yhteydessä. Myös isojen talojen perustuksia, tuulivoimaloita tai siltapaaluja voidaan 58

ankkuroida, Reiman selittää. Poraaminen saattaa näyttää vierestä katsottuna helpolta, mutta sitä se ei suinkaan ole. Työtä tekevän henkilön täytyy tuntea maalajit ja niiden käyttäytyminen sekä tietää, milloin ollaan kiinni kovassa ja ehjässä kalliossa. – Jos poratessa ilmaantuvaa ongelmaa ei osaa korjata, triplaantuu se varsin pian. Vastuu on kova, eikä poraaja voi lähteä arpomaan. Hänen täytyy vain olla rohkea ja tietää, mitä tekee, Reiman kertoo.

Kunnianhimoinen yrittäjä tuntee alan Reiman on ollut alalla jo lähes kaksikymmentä vuotta ja tietää, että vain kokemus tuo ammattitaidon tähänkin vaativaan työhön. Porapaalutus kuluttaa tekijäänsä sekä fyysisesti että henkisesti, sillä kovan vastuun lisäksi työmailla painavat myös alati tiukentuvat aikataulut sekä monet muut rakennusalalla varsin tutut haasteet. – Nykypäivän työnteko vaatii aivan liikaa paperin pyörittämistä. On hyvä, että erilaisten todistusten avulla pystytään karsimaan pimeää työvoimaa, mutta sekin on mennyt liiallisuuksiin ja usein itse työ unohtuu, Reiman pohtii. Yrittäjän työpäivät venyvät usein pitkiksi, mutta kunnianhimoinen asenne auttaa jaksamaan. – Lähdin liikkeelle yhden miehen

firmasta, jossa kaiken joutuu tekemään itse. Pyrin kuitenkin siihen, että tulevaisuudessa Infra-Reiman Oy työllistäisi 10–20 henkilöä, Reiman kertoo. Ympäri Suomea toimiva yritys on päässyt nopealla aikataululla hyvään vauhtiin ja työkohteita riittää. – Suurin kiitos minkä työstään voi saada, on se, kun sama asiakas pyytää toiseenkin kohteeseen, Reiman sanoo.

INFRA-REIMAN 100 %:sti kalliossa

www.infra-reiman.fi


VARSINAIS-SUOMI

P

utkistosaneeraus Eerola Oy:hyn kuuluvan Kaarinan Putkistohuollon toiminta on laaja-alaista. Siihen kuuluvat mm. viemäreiden, erotinten ym. huollot ja kuntokartoitukset, suurtehoimuroinnit ja -puhallukset, sekä 24 h päivystyspalvelu. Talvella yritystä työllistivät usein pakkasjaksoista johtuvat putkistojen ja kaivojen jäätymiset. Koviin pakkasiin kannattaisikin varautua jo kiinteistön rakennusvaiheessa panostamalla vesijohtojen ja viemäreiden kunnolliseen eristykseen ja lämpövastusten asentamiseen. – Monessa paikassa lämpövastus kytketään pois kesäisin, joten on tärkeää muistaa kytkeä se takaisin päälle. Vastusten toimintaa on hyvä seurata –ne eivät ole ikuisia, muistuttavat yksikön päällikkö Matti Käppi ja työnjohtaja Eero Jalonen. Kesäisin yritystä työllistävät mm. salaoja- ja sadevesiprojektit sekä läpi vuoden tehtävät huoltopesut ja kuvaukset. Putkistojen kuvaaminen ei koske pelkästään vanhoja linjastoja, vaan mm. rakennusliikkeet kuvauttavat myös uudet viemärit ennen kohteen käyttöönottoa. Kuvauksesta saadut dokumentit toimivat heille työn takuuna. – Putkistot menevät tukkoon vain kahdesta syystä: siellä on jotain sinne kuulumatonta tai ne ovat viallisia, Käppi ja Jalonen toteavat. Usein syy tukokseen voi olla myös putkiston rasvoittuminen, jolloin paikalle on kutsuttava ammattilainen. Putkenavaaja-aineet hajottavat jonkin verran alkavia rasvatukoksia. – Mutta kun viemäri on kokonaan tukossa, aineita on turha enää laittaa, Käppi ja Jalonen neuvovat.

Putkistojen ammattilainen on aina valmiina auttamaan

Oli kyseessä sitten akuutti putkirikko tai vaikka säännöllisen huoltosopimuksen tarve, Kaarinan Putkistohuolto palvelee yksityisiä, asunto-osakeyhtiöitä ja kaupunkeja Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa: – Meihin voi ottaa yhteyttä kaikissa alaan liittyvissä murheissa!

Lisätiedot sivulla 116

T

RS-Maalaus Oy on erikoistunut huoneistoremontteihin ja luo uusia, raikkaita tiloja asukkaille. Vuokrakoti-jätti VVO on yksi saneerausliikkeen suurimpia työllistäjiä ja TRS-Maalaus huolehtii säännöllisesti vuokra-asuntojen kunnosta ja remontoimisesta. – Siistimme tilat tarpeen mukaan vanhan vuokralaisen muutettua ulos. Kun uusi asukas saapuu vuokrakotiinsa, seinät ovat kunnossa, kylpyhuone ja keittiö siistit, kertoo yrittäjä Heikki Niemi.

UUTTA ILMETTÄ KOTIIN

Viime aikoina TRS-Maalaus Oy on urakoinut VVO:lle aiempaa enemmän juuri keittiöitä. – Olemme tehneet 70 asuntoon kokonaan uuden keittiön sähköineen ja vesineen. Vuokranantajalta tulee tietyt laatuvaatimukset, mutta muutoin olemme saaneet suunnitella melko vapaasti, Niemi kertoo. Niemi omaa pitkän kokemuksen alalta ja on toiminut yrittäjänä vuodesta 1984 saakka. TRS-Maalaus Oy:n hän perusti vuonna 2007 ja on siitä asti muovannut yrityksestään joustavan ja luotettavan yhteistyökumppanin. Ammattitaitoinen henkilökunta koostuu maalareista, kirvesmiehistä, laatoittajista ja keittiökalusteasentajista, jotka voivat toteuttaa remonttitoiveita laidasta laitaan. Saneerausala on kiitollinen työllistäjä ikuisen remontointitarpeen vuoksi. Siksi Niemi katsoo luottavaisin mielin tulevaisuuteen ja tuleviin haasteisiin. Ala kehittyy vuosittain ja vaatii nopeaa reagointia markkinoilla, niin työmenetelmien kuin materiaalien saralla. Säännöllinen kouluttautuminen pitää tekijät ajan hermoilla, jonka myötä työt sujuvat entistä tehokkaammin. Kehittymisen myötä Niemi pitää kiinni visiostaan: olla kasvava turkulainen yritys, joka jatkossakin tarjoaa laadukasta työtä.

www.trsmaalaus.fi 59


Rakentamisen erikoisosaamista

T

urussa ja sen ympäristössä vaikuttava SG-Rakentajat Oy on monipuolinen rakennusliike, joka on seitsemän toimintavuotensa aikana ollut urakoitsijana jo monessa mielenkiintoisessa ja vaativassakin kohteessa. Yrityksen työsarkaan on kuulunut alusta alkaen etenkin julkisia kohteita, kuten kouluja, päiväkoteja ja hoivakoteja. Tällä hetkellä suurin osa liikevaihdosta tulee uudisrakentamisen puolelta, vaikka saneerauskohteitakin löytyy. Laadukas työjälki, aikatauluissa pysyminen ja luotettavuus ovat aikaansaaneet sen, että samat tilaajat haluavat SG-Rakentajat Oy:n mielellään useampaankin kohteeseensa. Viime vuosina yritys on ollut erityisen kysytty etenkin hoivakotirakentamisen puolella, jossa urakoitsijoilta vaaditaan myös erityisosaamista. – Rakentaessa täytyy pitää mielessä koko ajan se, miten vanhukset ja liikuntarajoitteiset pääsevät kohteessa kulkemaan. Pieniltä vaikuttavat asiat kuten oikein asennetut kynnykset, tukikaiteet, kahvat ja säädettävät kalusteet helpottavat huomattavasti tulevien asukkaiden arkea, tietää yrittäjä Antti Peltola. Vuonna 1984 rakennusmestariksi valmistunut ja siitä saakka alalla toiminut Peltola pyörittää SG-Rakentajat Oy:tä yhdessä Jyrki Saaren kanssa, joka vastaa pääosin yrityksen Salon alueen kohteista. Kaksikon lisäksi yritys työllistää yhdeksän omaa miestä sekä joukon toiminimillä työskenteleviä aliurakoitsijoita. – Ympärillemme on muodostunut selkeä verkosto ja toiminimiporukkamme on paras mahdollinen. He tulevat paikalle silloin kuin pitääkin ja tuntevat työmaamme sekä tapamme, Peltola kiittelee.

I

lmastointiasennus Vasarainen on loppuvuodesta 2012 perustettu kiinteistöjen ilmanvaihtotöihin erikoistunut yritys. Aluksi yrittäjä Jani Vasarainen toimi yrityksessä yksin, mutta työmäärän kasvun myötä on yrityksen henkilöstömääräkin kasvanut kolmella työntekijällä. Ilmastointiasennus Vasarainen on lyhyessä ajassa kerryttänyt omaa asiakaskantaansa mm. yrityksillä ja isännöitsijöillä. Myös yksityiset kiinteistönomistajat ovat yrityksen tärkeä asiakasryhmä. Ilmastointiasennus Vasaraiseen voi ottaa yhteyttä, jos epäilee oman kiinteistönsä ilmanvaihdossa olevan ongelmia. Joskus on myös hyvä pyytää ammattilaista tarkistamaan, että kaikki toimii niin kuin pitää. – On parempi soittaa meille kuin miettiä pari vuotta, että onkohan ilmanvaihdossa jotain vikaa, Vasarainen kehottaa. Jo ammattilaisen tekemällä puhdistuksella voidaan ehkäistä järjestelmän toimintahäiriöitä ja ilman epäpuhtauksia. Jotta ilmastointijärjestelmästä saisi kaiken hyödyn irti, suorittaa ilmanvaihtoalan ammattilainen puhdistuksen yhteydessä ilmamäärien mittauksen ja säädön. – Määräykset suosittelevat, että asuinkiinteistöjen ilmanvaihtojärjestelmät pitäisi puhdistaa vähintään kymmenen vuoden välein, Vasarainen kertoo. Ilmamäärien mittaus- ja säätötöiden sekä ilmanvaihtojärjestelmien puhdistustöiden lisäksi Ilmastointiasennus Vasarainen tekee järjestelmien asennuksia sekä huolto- ja kunnossapitotöitä. Yrityksen kanssa on mahdollista solmia myös huoltosopimus. Ilmastointiasennus Vasarainen toimii pääasiallisesti Varsinais-Suomessa, mutta yhteistyöprojektit ovat vieneet yritystä mm. Pohjois-Pohjanmaalle asti.

60

www.sgrakentajat.fi

Ilmanvaihtoasioissa auttaa ammattilainen


TIINA VIKBERG  TEKSTI  JOHANNA DAHLGREN

VARSINAIS-SUOMI

Ammattitaitoista betonirakentamista Betonirakentamisen ollessa nyt nousussa, kokeneelle betonirakentamisen ammattilaiselle on riittänyt kysyntää. Projektit vievät kokenutta yritystä ympäri Suomen.

B

etonipaikkaus ja -valu J.P. Oy on turkulainen betonirakentamisen ammattilainen, jonka erikoisosaamista ovat betonirakenteiset väestönsuojat. Tarkkoja määräyksiä noudattavat väestönsuojat tehdään kymmenen tonnia painavista elementeistä nosturia käyttäen. Siitäkin huolimatta elementeillä rakentaminen on nopeampi tapa kuin valaminen. Yrittäjä Juha Peipon johdolla Betonipaikkaus ja -valu J.P. Oy tekee väestönsuojan betonirakenteista vain 2–3 päivässä. Väestönsuojien lisäksi yritys tekee elementtikorjauksia ja -paikkauksia sekä pystysaumapumppauksia ympäri Suomen. – Pysty­ saumapumppaus on sitä, kun kaksi vierekkäistä elementtiä valetaan toisiinsa kiinni. Tätä tehdään erityisesti kerrostalotyömailla, Peippo selventää.

Kokemus on valttia Betonipaikkaus ja -valu J.P. Oy on perustettu 1999, mutta Peipolla on alasta kokemusta jo pidemmältä ajalta. Hän lähti alalle isänsä jalanjäljissä ja on tehnyt betonitöitä jo 35 vuoden ajan. Kiinnostus alaan on siirtynyt myös seuraavalle sukupolvelle, sillä tällä hetkellä yrityksessä työskentelevät myös Peipon kaksi poikaa. – Isä aloitti elementtien tekemisen 1960-luvulla. Hän oli yrityksessäni töissäkin aina vuoteen 2012 asti, Peippo hymyilee ja jatkaa: – Toivottavasti pojat vielä jatkavat yritystä. Vaikka Betonipaikkaus ja -valu J.P. Oy on tehnyt vuosia vaativia betonitöitä ja väestönsuojiakin jo kymmenen vuotta, vakavilta työtapaturmilta on vältytty. Yrityksen kaikki kuusi työntekijää ovat alaansa sitoutuneita kokeneita ammattilaisia. – Meillä on sama porukka ollut oikeastaan koko ajan töissä. Ei ole vaihtunut porukka, Peippo kiittelee. Monien kohteiden joukosta Peipolle on jäänyt erityisesti mieleen Kiirunan kaivos, joka osoittautui isommaksi projekti kuin alun perin kuviteltiin. – Lähdimme sinne kuukaudeksi töihin, mutta olimme kaksi vuotta, Peippo nauraa. Pian yrityksen kädenjälki on näkyvissä myös Jatkeen loft-tehtaassa, jonne se on rakentanut suuren väestönsuojan.

Betonirakentaminen tekee nousua Betoni ja betonirakentaminen ovat vuosien varrella muuttuneet rutkasti. Aikaisemmin suosittua pesubetonipintaa ei tänä päivänä näe enää juuri missään. Silti betonirakentamista arvostetaan enemmän ja nyt betonipinta saa näkyä myös sisustuksessa. – Eri rakeisuuksia ja värejä on tullut lisää. Värillisten elementtien paikkaaminen on esimerkiksi hyvin haasteellista, kun pitää löytää sama väri, Peippo sanoo. Betonirakentamisen suosio on näkynyt myös Betonipaikkaus ja -valu J.P. Oy:n toiminnassa, erityisesti väestönsuojien osalta. Vuodenvaihteessa yritys teki parhaimmillaan viittä väestönsuojaa viikossa eikä tahti näytä hidastuvan keväänkään myötä. Tulevalle kesälle on jo nyt 20 väestönsuojaa tilauksessa. Yrityksen ammattitaitoinen henkilöstö tekee betonitöitä ympäri Suomen aivan pohjoisinta Suomea lukuun ottamatta. – Sinne mennään, missä työt ovat, Peippo lupaa.

Betonipaikkaus ja -valu

J.P. Oy

Juha Peippo 040 522 7764 Punomontie 52, Turku 61


VARSINAIS-SUOMI

Teräspaalutukset ammattitaidolla ja ajallaan

TIINA VIKBERG  TEKSTI  MIA HEISKANEN

Auranmaan teräspaaluttajat hoitavat kokemuksella •Teräspaalutukset kaikkiin kohteisiin •Valmiiden perustusten tukeminen •Matalapaalutukset

Teräspaalutuksen edut •Teräspaalutuksessa käytettävä asennuskalusto mahtuu pienillekin tonteille •Paalut sekä paalutuskone kulkevat samalla kuljetuskalustolla •Teräspaalutus ei aiheuta ylimääräisiä maanrakennustöitä •Betonipaalutukseen verrattuna työmaalle ei jää ylimääräisiä paaluja, vaan kaikki materiaali voidaan hyödyntää •Paalutus on nopeaa; pientalon paalutus tehdään yleensä päivässä •Ei ole riippuvainen vuodenajasta •Nostaa rakennuksen arvoa, oli kyseessä sitten uusi tai vanha rakennus •Tärinähaitta naapurirakennuksille on vähäinen •On vaivaton tapa pientalorakentajalle •Teräspaalutus on vahva ja kestää sukupolvelta toiselle

62


VARSINAIS-SUOMI

Auranmaan Teräspaaluttajat Oy on erikoistunut teräspaaluttamiseen ja perustusten tuentaan, jotka yritys hoitaa taatusti ajallaan.

A

uranmaan Teräspaaluttajat Oy:n omistajat Jani Prusila ja Toni Sillanpää kertovat, että yritys on alun perin perustettu jo vuonna 1988. – Vuonna 2010 yhtiön alkuperäinen perustaja jäi eläkkeelle ja me ostimme työntekijöinä yrityksen häneltä. Aloimme heti uusia kalustoa ja olemme mielestämme onnistuneet uudistamaan yritystä ja sen toimintaa, Sillanpää kertoo.

Vuoden 2010 jälkeen yrityksen toiminnassa on ehditty käydä läpi niin nousukiito kuin pieni notkahduskin, mutta tällä hetkellä tilanne näyttää Prusilan ja Sillanpään mukaan hyvältä. Yhtiössä työskentelee tällä hetkellä kuusi työntekijää Prusila ja Sillanpää mukaan lukien. – Teemme itsekin töitä työmaalla muun porukan mukana. Toimialueena meillä on koko Suomi ja kaukaisin projekti löytyy Kemijärveltä. Työmaan sijainnilla ei ole käytännössä väliä, sillä paalut ja muu tarvittava kalusto kulkevat kätevästi kumipyörillä, Prusila toteaa. Alkuun Auranmaan Teräspaaluttajat teki paalutuksia omakotikohteisiin, mutta pikkuhiljaa toiminta on laajentunut teollisuusrakentamiseen, kerrostaloihin ja suurempiin kohteisiin. – Kokemus ja hyvä maine puhuvat puolestaan, mutta uskomme, että vahvana vaikuttimena ovat olleet myös kalusteinvestointimme. Olemme aivan hiljattain hankkineet esimerkiksi porauskalustoa, jolla voimme tehdä maalämpöreikiä. Tällä hetkellä kyseinen toiminta on keskittynyt lähinnä Tallinnaan, mutta teemme näitä töitä tarvittaessa myös Suomessa, Sillanpää valottaa.

Miksi teräspaalutus? Teräspaalutuksella on omat etunsa. – Se on helppo, nopea ja kustannustehokas menetelmä. Koneet ovat pieniä ja työn voi omakotikohteessa tehdä käytännössä yhdessä päivässä. Kalusto ja paalutkin kulkevat yhdellä kuljetuksella työmaalle. Isommat kohteet voivat toki kestää useita viikkoja. Kun rakennetaan esimerkiksi peltoalueelle, ainut oikea ja kustannustehokas tapa on käyttää teräspaaluja, sillä teräspaalutus mahdollistaa rakentamisen pehmeälle maaperälle. Käytämme paalutuksessa vain Ruukin laadukasta terästä, joka on suunniteltu nimenomaan pohjoismaiseen maaperään. Meille on tärkeää käyttää suomalaista raaka-ainetta, sillä haluamme näin omalta osaltamme tukea kotimaista tuotantoa ja työtä, Prusila luettelee.

Työt hoidetaan asiantuntevasti ja ajallaan Prusilan ja Sillanpään mukaan yhtiön vahvuutena on henkilöstön ammattitaito ja sitoutuminen. – Meillä on ollut käytännössä sama porukka koko yrityksen olemassaolon ajan. Valttikorttimme on myös se, että teemme työt aikataulussa. Asiakkaalle on myös tärkeää kertoa, millaista kohteen maaperä on ja miten työt teknisesti tehdään. Työntekijämme hoitavat erinomaisesti myös viestinnän asiakkaiden suuntaan, Sillanpää toteaa. Ennen paalutustöiden aloittamista kohteessa tehdään aina pohjatutkimus. Rakennussuunnittelija tekee paalukartan ja määrittelee mitä paalukokoa käytetään. – Sen jälkeen pohjatutkimus ja paalukartta toimitetaan meille ja me annamme asiakkaalle tarjouksen. Paalujen katkaisu, koneiden rahti ja tavaroiden kuljetus kuuluvat olennaisena osana kokonaisvaltaiseen palveluumme. Yhteistyökumppaneidemme kautta asiakas saa meiltä myös mittaus- ja maanrakennuspalvelut helposti ja vaivattomasti, Prusila toteaa lopuksi.

Toni Sillanpää Jani Prusila Puh. 0400 628 365 Puh. 0400 323 762 info@teraspaaluttajat.fi • Salontie 511 A, PRUNKILA • www.teraspaaluttajat.fi 63


VARSINAIS-SUOMI

”Joka päivä on erilainen haaste”

M

erkkivuottaan tänä vuonna viettävä perniöläinen Rakennusliike Fagerström Oy on 10-vuotisen historiansa aikana ollut urakoimassa jos jonkinlaista kohdetta. Yrityksen neljän osaavan työntekijän käsissä valmistuvat niin asuinrakennukset, pienrakennukset, uima-altaat kuin terassitkin. Yrityksellä on lisäksi omaa talotuotantoa. Puuverhoiltujen talojen lisäksi yritys on erikoistunut tiilipintaisten talojen rakentamiseen. Viimeisen puolen vuoden aikana yritys on rakentanut taloja myös hirrestä: – Hirsirakentaminen on toisenlaista kuin perinteinen pystytavarasta rakentaminen. Vaikka se on haastavaa, se on mukavaa hommaa ja tarjoaa vaihtelua, yrittäjä Klaus Fagerström sanoo. Saneerauspuolella Rakennusliike Fagerströmiä työllistävät mm. laajennukset, peruskorjaukset sekä vakuutusyhtiöille tehtävät vesija palovahingot. Saneerauskohteissa haasteita tuovat erityisesti korjausrakentamisen yllätyksellisyys sekä vuoden alussa voimaan tullut uusi asbestilainsäädäntö. – Kun rakennetaan vanhaa, tulee paljon yllätyksiä vastaan. Olimme esimerkiksi saneeraamassa lähes 80 vuotta vanhaa rintamamiestaloa, jota laajennettiin kolmeen eri suuntaan. Vain yksi seinä jäi ehjäksi, Fagerström naurahtaa. Laajasta palveluvalikoimasta tunnettu yritys tarjoaa uudisrakennusja saneerauspalveluita avaimet käteen -periaatteella myös Varsinais-Suomen ulkopuolella. – Kohteesta riippuen lähdemme pidemmällekin. Matka ei ole ongelma, Fagerström lupaa.

2000

-luvun alussa perustetun Lounais-Suomen Vuokrakaluste Oy:n siistit vuokrakalusteet ovat helpottaneet monen asiakkaan tapahtuman järjestämistä. Aluksi kalusteita vuokrattiin vain Nokian käyttöön, mutta pikkuhiljaa mukaan tuli lisää yritystapahtumia. Tänä päivänä Lounais-Suomen Vuokrakaluste Oy:n asiakkaita ovat erilaiset yritykset, ravintolat ja kokoustilat Helsinki-Tampere-Turku -akselilla. Kesäisin myös yksityisasiakkaiden määrä kasvaa. Yrityksen laajasta kalustevalikoimasta löytyy kaikki tarvittava aina pöydistä ja tuoleista telttoihin ja kristallikruunuihin asti. Euroopasta ja Suomesta tulevat kalusteet ovat laadukkaita ja niistä pidetään hyvä huoli varastoinnin ja kuljetusten aikana.

Savikulmantie 181, Perniö Reijo Fagerström 0400-528 845 reijofagerstrom@hotmail.com

Klaus Fagerström 040-701 3422 klausfagerstrom@hotmail.com

Kalustus joka tilanteeseen

Yrittäjä Ari Sirkiän toinen yritys, Tapahtumallinen Oy, tukee Lounais-Suomen Vuokrakaluste Oy:n toimintaa. Tapahtumallinen Oy on erikoistunut tapahtumien kokonaisvaltaiseen suunnitteluun. – Teemme sitä kautta kaiken muun paitsi cateringin ja järjestyksenvalvonnan. Cateringiin käytämme yhteistyökumppania, Sirkiä selventää. Lounais-Suomen Vuokrakaluste Oy on tunnettu hyvästä palvelustaan ja pienestä, erittäin osaavasta henkilökunnastaan. Yli 40 vuotta alalla toimineella Sirkiällä on takanaan jo päälle 6 000 tapahtuman järjestämistä. Vaikka tietotaitoa ja näkemystä löytyy enemmän kuin monella muulla alan toimijalla, Sirkiä ei koe vieläkään olevansa täysin valmis: – Vaikka tätä työtä on tehnyt kuinka kauan, aina oppii uutta. Jokainen tapahtuma ja tila on erilainen, ja se pitää päivät virkeänä. 64

Lisätiedot sivulla 116


VARSINAIS-SUOMI

Turkulaisessa sähköalan yrityksessä vuosikymmenten kokemus ja uusimmat ideat lyövät kättä ja yrittäjäkaksikon toimiva yhteistyö näkyy ennen kaikkea tyytyväisinä asiakkaina.

www.sahkoasennuksia.com Puh. 0400 829 249 Petri Puh. 0400 447 541 Miikka

Yhteistyöllä eteenpäin EMILIA LEHTILÄ  TEKSTI  HENNA KERÄNEN

S

ähköasennus Tammisto Oy tarjoaa Turun talousalueella kaikki sähköalan palvelut aina yksittäisen pistorasian asentamisesta isojen teollisuushallien sähköurakoihin. Yritys tekee pienissä määrin myös ilmalämpöpumppujen asennuksia.

Kun suunnittelu ja käytännön kokemus yhdistyvät Sähköasennus Tammisto Oy on kasvanut tasaiseen tahtiin myös nykyisen taantuman keskellä. – Kun talouden huonompi kausi alkoi vuonna 2009, oli yrityksessä minun lisäkseni töissä vain kaksi asentajaa. Nyt meitä on jo yhteensä kuusi, kertoo yrittäjä Petri Tammisto. Hänen rinnallaan työskentelee nykyään myös Miikka Tammisto, joka on tuonut yritykseen mukanaan vahvan osaamisen sähkösuunnittelun saralta. Ajatuksena on, että Miikka jatkaisi yrityksen toimintaa tulevaisuudessa yksin, mutta vielä sukupolvenvaihdos ei ole ajankohtainen, vaan yhteistyö lähinnä keventää molempien työtaakkaa. – Nyt Petrikin voi pitää välillä lomaa, kun minä olen apuna. Jompikumpi meistä on aina asiakkaiden tavoitettavissa ja molempien työ sujuu helpommin, kun asioista ei tarvitse päättää yksin, Miikka Tammisto kertoo.

Kaksikko kokee yhteistyön edistäneen yrityksen toimintaa muutenkin huomattavasti. – On varmasti myös asiakkaan etu, että asioita miettii yhden sijaan kaksi päätä, miehet pohtivat. – Etenkin suunnittelussa tämä korostuu – minulla on teknistä osaamista ja Petrillä taas kolmenkymmenen vuoden käytännön kokemus alalta. Yksikään kuva ei

lähde meiltä ilman että se on katsottu yhdessä läpi, Miikka Tammisto lisää. Huolellisesti laadittujen ja läpikäytyjen suunnitelmien avulla voidaan minimoida myös turhat ongelmat asennusvaiheessa. – Kun asentajan aika ei mene suunnitelmien miettimiseen, vaan hän voi keskittyä rauhassa omaan työhönsä, näkyy se myös asiakkaalle säästöinä, miehet toteavat.

Pitkät asiakassuhteet ovat yksi menestyksen salaisuus Vuonna 1998 toiminimellä perustettu yritys muutettiin osakeyhtiöksi vuonna 2005. Tasaisen työtahdin ja kasvun ovat mahdollistaneet pitkät asiakassuhteet, joista osa on peräisin aivan yrityksen alkutaipaleilta saakka. Etenkin vuosia kestäneet huolto- ja kunnossapitosopimukset ovat kantaneet Sähköasennus Tammisto Oy:n huonompienkin aikojen yli. – Yksi parhaista asiakkaistamme on esimerkiksi VAK Oy, jonka Vahdon pääkonttorin kaikki sähkötyöt olemme hoitaneet jo vuodesta 2000 lähtien, Petri Tammisto kertoo. Mainontaan ja laadukkaisiin kotisivuihin panostamalla Sähköasennus Tammisto Oy on löytänyt vanhojen asiakkaiden rinnalle myös paljon uusia kontakteja. – Täytyy silti pyrkiä ennen kaikkea siihen, että jo saadut asiakkuudet säilyisivät, ja se onnistuu vain hoitamalla hommansa hyvin. Vaikka markkinointiin laittaisi rahaa kuinka paljon tahansa, on puskaradio silti mainoskanavista merkittävin, kaksikko tietää. 65


Turkuun rakennetaan Suomen ensimmäinen kelluva asuinalue

K

un maa-ala vähenee, on yksi vaihtoehto siirtää rakentaminen veden päälle kelluvien ratkaisujen avulla. Niiden asiantuntija on puolestaan suomalainen Marina Housing, joka tarjoaa asiakkailleen ympäri maailman erilaisia mahdollisuuksia niin kelluvan liiketoiminnan kuin asuntotuotannonkin kehittämiseen. Kelluvan asuntotuotannon edelläkävijäkaupungiksi Suomessa on nousemassa Turku, joka lähtee toteuttamaan ensimmäistä kelluvaa asuinaluettaan Marina Housingin kanssa. – Yhteistyö Turun kaupungin kanssa on sujunut mutkattomasti ja ensimmäisten kelluvien asuntojen pitäisi olla muuttovalmiita viimeistään kesällä 2018, arvioi Marina Housingin johtaja Tytti Sirola. Tällä hetkellä alueelle on suunnitteilla sekä pari- että erillistaloja laajoine terasseineen, joilla voi nauttia ympäröivästä merimaisemasta – ja ikkunoista tulee näkymään myös Turun Linna. Omalta ”pihalta” voisi astua suoraan omaan veneeseen ja matkata kalastamaan tai muiden vesiharrasteiden pariin.

The Future is Floating

KEHITÄMME KELLUVIA LIIKETOIMINTARATKAISUJA info@marinahousing.fi | puh. 09 8560 6855

www.marinahousing.fi

Kelluva rakentaminen on sekä ympäristöystävällistä että turvallista, sillä sitä koskevat aivan samat määräykset kuin muutakin rakentamista. – Vesialueelle rakentamisen ajatuksena on tuoda meri ja ranta kaikkien saataville, Sirola sanoo. Pelkkien luksusasuntojen sijaan kelluvien ratkaisujen avulla voidaankin yhtä lailla toteuttaa vaikkapa edullisia opiskelija-asuntoja tai liikekeskuksia ja kylpylöitä. Myös Turkuun tulevan asuinalueen suhteen suunnitelmissa on vielä tilaa mahdollisten tulevien asukkaiden ajatuksille. – Toivomme ihmisten ottavan meihin yhteyttä ja kertovan, millaiset asunnot ja liiketoiminnalliset ideat heitä kiinnostavat, Sirola kannustaa.

Toivonen Oy eli TRT OY, on kyröläinen yritys, Vaativien Teräsrakenne joka on erikoistunut vaativiin teräsrakennetöihin ja teollialihankintatöihin. Yrityksen osaajilla on pitkäaikainen teräsrakenne- suuden kokemus metallialan töistä ja yhtiö on toiminut nykyisellä omistuspohjalla vuodesta 1995 lähtien. – Teemme teräsrakentamisen tällä hetkellä 15 hengen ydintiimillä ja käytössämme ovat ja teollisuuden töitä omat nykyaikaiset tilat sekä kattava konekanta. Alihankintaverlisää monipuolisuutta ja joustavuutta tarjontaamme alihankintatöiden kostomme asiakkaidemme tarpeiden mukaan, yhtiön toimitusjohtaja Esko Toivonen kertoo. osaaja TRT on keskittynyt teräsrakentamiseen yhtiön perustamisesta lähtien. – Vahvuuksiamme ovat pitkä kokemus, joustavuus, oma kuljetuskalusto ja omat työnjohtajat, jotka tuntevat tämän alan toimijat. Olemme olleet mukana monissa mielenkiintoisissa kohteissa vuosien varrella kuten esimerkiksi Kansallisteatterin saneerauksessa ja eduskuntatalon eri vaiheissa.

Helalantie 10, 21800 Kyrö - P. (02) 486 2257 www.trtoy.net

66

Toivosen mukaan teräsrakentaminen on yleistynyt vuosien varrella kiitettävästi, mutta myös vaatimustaso on noussut. – Tänä päivänä ei voi rakentaa käytännössä mitään, jos ei ole CE-merkittyjä piirustuksia. Palonkestävyys on myös suuri haaste. Rakentamisessa joudutaan käyttämään palonsuojamaalauksia ja materiaalin on oltava sellaista, että sitä pystyy palosuojamaalaamaan ja villoittamaan palovillalla. Mutta parasta on toki töiden monipuolisuus ja se, että meidän kokemuksella ja referensseillä pystymme toteuttamaan ongelmitta ne kaikkein vaativimmatkin kohteet.


Asunto Oy Linnaranta

Mikrosementti on tulevaisuuden materiaali

K

aikille pinnoille sopiva hienojakoinen sementtitasoite eli mikrosementti on Suomessa melko uusi tuttavuus. Turun seudulla kokonaisvaltaisia huoneistosaneerauksia ja mikrosementtien asennuksia tekevä yrittäjä Tom Grankull kiinnostui ulkomailla suositusta mikrosementistä liki kymmenen vuotta sitten. Kolme vuotta sitten Grankull pääsi tutustumaan materiaaliin osallistumalla Suomen Betonileimasimen järjestämälle kurssille. Siitä lähtien hänen yrityksensä Antoli Oy on tehnyt mikrosementtiasennuksia Suomen Betonileimasimen tuotteilla. Mikrosementti on kätevä materiaali, jolla sisustukseen saa-

daan helposti tuotua betonimaista loft-henkeä. Tuote sopii liipattavaksi minkä tahansa materiaalin päälle, kunhan pinta on puhdas. – Mikrosementti sopii periaatteessa joka paikkaan. Mm. keittiötasoihin, lattioihin, kylpyhuonetiloihin…, Grankull luettelee ja jatkaa: – Sen voi levittää myös vanhojen laattojen päälle, mikäli vesieriste on ehjä. Koska materiaali kestää hyvin kuumuutta, onnistuu sillä myös esimerkiksi takan päällystäminen. Suomen Betonileimasimen laajalla väriskaalalla ja Grankullin omaleimaisella työtekniikalla pinnoista tulee ainutlaatuiset ja elävät. – Tuote on vielä hiukan kallis, mutta maahantuojia on tullut lisää. Se on tulevaisuuden tuote, Grankull ennustaa.

Sisustussuunnittelijan työ perustuu luottamukseen

K

odin tai toimitilan sisustaminen voi olla suuri urakka, johon oma osaaminen ja aika eivät riitä. Siinä tapauksessa on järkevää ottaa yhteyttä alan ammattilaiseen, joka osaa luoda viihtyisän ja tarkoituksenmukaisen tilan. Sisustuksen G. on kahdeksan vuotta vanha sisustussuunnitteluyritys, jonka asiantuntemus alkaa tilan pohjaluonnoksesta ja jatkuu aina viimeiseen loppusilaukseen asti. Yritys tekee yhteistyötä mm. NCC:n ja Lemminkäisen kanssa yksityisihmisten uudis- ja remonttikohteissa, mutta kokemusta löytyy myös julkisten tilojen, kuten ravintoloiden ja baarien sisustamisesta. Suunnittelutöiden lisäksi Sisustuksen G. piste myy tapetteja, mattoja sekä verhoilu- ja verhokankaita.

Työn kautta tapaa kaikenlaisia ihmisiä ja asiakaspalvelijana on myös osattava tulla toimeen kaikkien kanssa. Se sujuu hyvin Jaana Ahokoskelta, joka kertoo, että

hän ja hänen yhtiökumppaninsa ovat helposti lähestyttäviä ihmisiä, joilla on hyvä huumorintaju ja ennen kaikkea tilannetajua. – Meille on tärkeää, että yhteistyö asiakkaan kanssa perustuu luottamukseen. Koen, että meidän kanssa luottamuksen saavuttaminen on onnistunut hyvin, sillä ihmisten kohtaaminen on ehdottomasti vahvuutemme. Ensimmäinen kohtaaminen on erityisen tärkeä, siksi teemme ilmaisia tarjouskäyntejä, joiden aikana tutustumme asiakkaaseen ja hänen toiveisiinsa. Kun tutustumme asiakkaaseen, osaamme paremmin luoda hänelle juuri sellaisen tilan, jonka hän toivoo. Ahokoski onkin saanut hyvää palautetta palvelustaan ja yhteistyön sujuvuudesta. – Saamme paljon asiakkaita suositusten kautta. On mukavaa kuulla, että ihmiset pitävät työskentelystä kanssamme ja haluavat suositella meitä eteenpäin, hän kertoo.

Asuntoja Aurajoen rantaan Asunto Oy Turun Linnaranta on laatukohde aivan Aurajoen rannassa. Asunnoissa on tilaa, tyyliä ja hulppeat näkymät. Entä miltä kuulostaa oma venepaikka Aurajoen rannassa? Kimmo Kotro kertoo, että hän on yhdessä vaimonsa Jaanan ja Kai Kouvolan kanssa mukana kohteessa yksityisenä sijoittajana.

K

otron mukaan sijainti onAsunto Oy Turun Linnarannan ehdoton valtti. – Tässä kohteessa voi asua keskellä kaupunkia meren rannalla. Yhtiö on monessa mielessä ainutlaatuinen. Korkea laatu ja sijainti näkyvät luonnollisesti asuntojen hinnassa. Kotro kertoo, että Asunto Oy Turun Linnarannan a­ sunnot ovat kooltaan väljiä. – Kohteeseen valmistuu vain yhdeksän asuntoa. Kaikki asunnot ovat räätälöityjä kokonaisuuksia ja tällä hetkellä kohteesta on myytävänä enää neljä asuntoa. Asuntojen pohjasuunnittelun lähtökohtana on ollut käytännöllisyys ja mielestämme olemme onnistuneet siinä hyvin. Olemme kiinnittäneet pohjasuunnittelussa erityistä huomioita mm. riittäviin varastotiloihin, sillä ihmisillä on tänä päivänä runsaasti etenkin harrastuksiin liittyviä välineitä. Jokaisessa asunnossa on myös kahden auton lämmin talli, minkä eteen jää vielä tilaa kahdelle autolle.

Hulppeat näkymät ja oma laituri satama-altaassa – Huikeaa on tietysti myös se, että jokaisessa asunnossa on suuri terassi, josta avautuu esteetön näköala Aurajoen ja Turun linnan suuntaan. Suunnittelussa on pyritty panostamaan myös asuntojen yksityisyyteen ja omaan rauhaan. Linnarannan asuntoon kuuluu myös venepaikka. Jokaisella on siis oma laituri satama-altaassa ja kyseinen osake liittyy kiinteästi asuntoon. Laatu ulottuu estetiikan lisäksi myös rakennus- ja talotekniikkaan. Asunnot ovat erotettu toisistaan rakenteellisesti ääneneristyksen takia ja jokaisessa asunnossa on oma maalämpö- sekä ilmanvaihtojärjestelmä. Se tarkoittaa, että aivan kaupungin keskustassa voi asua omakotimaisesti, vaikka kyseessä onkin taloyhtiö. 67


ASUMINEN

Kuvat: FullSizerender, Pirjo Nylund

68


ASUMINEN

Harmoninen mökkipiha elää sopusoinnussa ympäristönsä kanssa EVA WUITEN PIHASUUNNITELMIEN KANTAVANA AJATUKSENA ON LUODA KOKONAISUUDESTA MAISEMALLISESTI HARMONINEN KOKONAISUUS. HÄN JAOTTELEE MÖKKIPIHAT ERILAISIIN TILOIHIN RAKENNUSARKKITEHDIN TAPAAN. TEKSTI  MIA HEISKANEN

E

va on pihasuunnittelijan työssään havainnut, että suomalaiset suhtautuvat mökkeihin eri tavalla kaupunkikoteihin verrattuna. – Kaupunkikoteja saatetaan vaihtaa hyvinkin tiuhaan, mutta mökki on suomalaiselle ikään kuin pyhäkkö. Se on saattanut periytyä isältä pojalle, joten siellä saatetaan viettää aikaa useassa sukupolvessa ja miljöökin on usein pysynyt pitkään muuttumattomana. Mökille halutaan myös mieluiten kutsua vain kaikkein läheisimmät ystävät ja sukulaiset.

Pihasuunnitelman on kestettävä aikaa Eva kertoo, että mökkipihan suunnittelun lähtökohtana ovat aina käyttäjien tarpeet. Mikäli mökillä viettää aikaa useampi sukupolvi, saattavat toiveet ja tarpeet olla hyvinkin erilaisia. – Siksi ensimmäinen kotitehtäväni onkin se, että porukka istuu alas ja pohtii yhdessä mökkipihaan liittyviä tarpeita – ja mieluiten pitkälle tulevaisuuteen. Halutaanko pihaan lasten hiekkalaatikkoiän jälkeen trampoliini, jaksavatko isovanhemmat kiivetä vielä vuosienkin päästä portaat ylös rantasaunalta tai kiikuttaa ruokailutarvikkeet pihan perälle? Kun tarpeet on selvitetty juurta jaksain ja pitkälle tulevaisuuteen, voi suunnittelija tehdä pihasuunnitelmaan tilavaraukset muuttuvia tarpeita varten, jolloin piha kestää aikaa.

Toimivat tilat pihallakin Eva kertoo lähestyvänsä pihasuunnittelua aivan samoin kuin rakennusarkkitehti, joka suunnittelee talon. – Rakennuksen sisätilojen tapaan pihaltakin löytyvät sisäänkäynti, ruokailu- ja oleskelutilat sekä kodinhuoneen kaltaiset huoltotilat. Lähden suunnittelussa siis siitä, miten ja millaisin näköaloin toiminnallisuudet eli huoneet sijoitetaan pihan pohjapiirustukseen. Eva jakaa ulkotilat myös A, B ja C-kategorioihin. – A-kategorian tilojen on oltava vähintäänkin kunnossa, sillä niihin lukeutuu sisäänkäynti, joka on pihan käyntikortti. Se ei siis voi olla tekemättömien töiden lista. Oleskelutilatkin ovat A-kategoriaa, sillä mökillä on voitava viettää ansaittuja lepohetkiä edessä avautuvaa maisemaa ihaillen, eikä pihamaan työlistaa tarkkaillen. Tähän tilaan kutsutaan myös vieraat. B-kategoriaan kuuluuvia tiloja ovat lasten leikkitila, viljelyalue ja kylpytilat, jotka on erotettava selkeästi ruokailuun ja oleskeluun varatuista tiloista. C-kategoriaan kuuluvat puolestaan huoltotilat, kuten klapivarasto, komposti, matto- ja pyykkitelineet. Evan mukaan A- ja C-kategorian tilat eivät voi olla saumattomasti kytköksissä toisiinsa. – Jos tilojen toiminnot sijaitsevat lähekkäin, on väliin suunniteltava jotain, jolla ne erotetaan toisistaan.

69


ASUMINEN

Harmoninen piha on yhtä ympäristön kanssa

Chillaus on in!

Eva painottaa, että pihan muotokielen, materiaalien ja kasvillisuuden tulisi olla sopusoinnussa ympäröivän maiseman ja rakennuksen arkkitehtuurin kanssa. – Oman pihasuunnittelufilosofiani lähtökohta on se, että haluan luoda ympäristöön toimivaa estetiikkaa. Minulle estetiikka tarkoittaa harmoniaa, joka kestää ajan kaaren. Harmoninen piha on suunniteltu siten, että se puhuu materiaalien, muotokielen ja kasvivalintojen suhteen rakennuksen läheisyydessä samaa kieltä rakennuksen kanssa, pihan perällä ja tontin reunamilla puolestaan ympäristön kanssa. Mikäli mökkipihasta suunnitellaan vain osa, voidaan suunniteltu osa sulauttaa kivien ja kasvillisuuden avulla olemassa olevaan ympäristöön, jotta raja uuden ja vanhan pihan välillä on saumaton.

Mitä suomalaiset haluavat mökkipihoilleen juuri nyt? – Piharakennukset ovat olleet suosittuja jo pitkään. Chillauksen tarve pitää pintansa ja saa eri muotoja. Mökkipihoille rakennetaankin nyt piharakennusten lisäksi myös paljon oleskelukatoksia. Poreammeet ovat suosittuja, paljujen suosio puolestaan hiipuu, sillä moni kokee ne työläiksi. Vedessä halutaan viettää aikaa sosiaalisesti viinilasi kädessä, joten veden äärelläkin sijaitseville mökeille halutaan lämmin vesielementti. Samaan kategoriaan menevät ulkotulet ja -takat, jotka ovat lähes must mökkipihoilla. Ulkorakennuksissa suositaan viherkattoja, joissa voi käyttää maksaruohoa, kunttaa, heinää tai niittyä. Pihakasvillisuudessa koristeheinät kasvattavat suosiotaan ja ne sopivatkin hyvin mökkipihoihin, sillä ne toimivat sitovana elementtinä tontin rajamailla. Luonnollisuus ja ekologisuus ovat olleet pinnalla jo pitkään, samoin esineiden tuunaus ja kierrätys. Ihmiset haluavat valaa itse betonista pihalaattoja sekä hyödyntää pihoissa vanhoja materiaaleja, kuten maitotonkkia.

Kasvivalinnoissa mökkipihalla kannattaa Evan mukaan suosia helppohoitoisia ja kestäviä kasveja. Tärkeintä on valita oikea kasvi oikeaan paikkaan. – Jos mökkiympäristö on mäntymetsää, maastossa viihtyvät parhaiten vuorimännyt ja katajan tyyppiset kasvit. Lehtomaisemassa mökkipihaan sopivat kukallisetkin pensaat, kun taas japanilainen havupuutarha on tähän ympäristöön outo valinta. Mikäli mökkipihaan haluaa ehdottomasti ruusuja, kannattaa ne istuttaa lähelle mökkiä, Eva vinkkaa.

70


ASUMINEN

Evan työssä yhdistyvät luonto, design ja haaveet Eva on Huvila & Huussi -tv-ohjelmasta tuttu pihasuunnittelija, joka rakastaa työtään pihasuunnittelijana. – Kuljen jatkuvasti antennit sojossa, sillä ideoita ja inspiraatiota voi saada aivan mistä tahansa. Olin viime viikolla käymässä isäni luona Hollannissa. Ajellessani maaseudulla näin upean aitaratkaisun. Pysäytin auton siihen paikkaan ja nappasin aidasta kuvan. Rakastan työtäni yli kaiken, sillä voin yhdistää siinä minulle tärkeät elementit eli luonnon, designin ja ihmisten haaveet. Olen onnekas, että voin työskennellä positiivista energiaa antavien asioiden parissa. Haluan myös suunnitella yksityishenkilöiden pihoja, sillä näin voin olla suorassa yhteydessä omistajien kanssa ja saada työstäni aitoa ja suoraa palautetta. Yksityispihoilla on myös enemmän tilaa luovuudelle. Voin ottaa siellä nopeasti käyttöön uudet materiaalit ja kasvit. Se inspiroi!

Kuvia Evan toteuttamista pihoista löytyy osoitteesta

www.forseasons.fi

71


ASUMINEN | UUDISKOHDE

TIINA VIKBERG  TEKSTI  HENNA KERÄNEN

SRV uskoo Turun alueen kehittymiseen

ALUEEN MERKITTÄVIMPIIN KUULUVA RAKENNUSLIIKE ON PÄÄSSYT SEURAAMAAN TURUN KEHITYSTÄ LÄHIETÄISYYDELTÄ JA NÄKEE TULEVAISUUDEN POSITIIVISESSA VALOSSA.

72


ASUMINEN |UUDISKOHDE

V

altakunnallisesti vaikuttava SRV Yhtiö on yksi Suomen kolmesta rakennusalan pörssiyhtiöstä Lemminkäisen ja YIT:n ohella. Vuonna 1987 perustetun yhtiön toiminta ulottuu niin Baltian maihin kuin Venäjällekin ja kotimaassa merkittäviä kohteita löytyy etenkin pääkaupunkiseudulta – Musiikkitalo ja Presidentin linnan peruskorjaus mukaan luettuina. SRV Yhtiöön kuuluva SRV Rakennus Oy on alan suuri toimija myös Turun alueella. – Turussa menemme pitkälti perinteisellä linjalla, eli puolet toiminnastamme koostuu urakkakohteista, puolet omasta tuotannosta. Molemmat osa-alueet ovat yhtä tärkeitä, sillä ne toimivat toistensa vastapainona erilaisissa markkinatilanteissa, kertoo SRV Rakennus Oy:n Lounais-Suomen aluejohtaja Heikki Kallio.

LAATURAKENTAMISTA AURAJOKIRANTAAN Viimeisen kolmen vuoden aikana SRV Rakennus Oy on ollut vahvasti mukana Aurajokirannan kehittämisessä ja rakentamisessa. Upea alue houkuttelee jo nyt monia turkulaisia hyvine lenkkeilyreitteineen ja omine venepaikkoineen. – Rakentamissamme kohteissa on myös se hyvä puoli, että niissä toteutuu peräti kolme tekijää, joita Turun asuntomarkkinat arvostavat – näkymät merelle, Aurajoelle sekä Turun linnaan. Jokea sekä sen vilkasta liikennettä on mukava seurata etenkin kesäaikaan ja keskustankin tavoittaa sopivan kävelymatkan päästä, Kallio luettelee. Aivan helposti Aurajokirantaan rakentaminen ei kuitenkaan ole sujunut. Tilaa ei ole paljon, sillä toisella puolella vastaan tulee korkea mäki, toisella itse Aurajoki. Myös sopimusjuridiikaltaan ja muilta järjestelyiltään kohde on ollut yksi SRV Rakennus Oy:n haastavimmista. – Suuret kiitokset projektin onnistumisesta kuuluvat rakennuttajapäälliköllemme Pirjo Kujalalle, joka näitä asioita on hoitanut, Kallio toteaa.

PAAPUURI JA TYYRPUURI SRV:n Aurajokirannan kohteet on nimetty osuvasti Paapuuriksi ja Tyyrpuuriksi. Näyttävällä paikalla sijaitsevat talot ovat saaneet ansaitsemansa tyylikkäät ulkoasut, sillä molemmissa kahden seinän julkisivumateriaalina on käytetty kuparia. Myös itse asunnot ovat viimeisen päälle varusteltuja ja materiaaleiltaan laadukkaita,

sillä niistä löytyy mm. rosteriset kodinkoneet sekä kivitasot. – Usein asukkaat ovat jopa yllättyneet huomatessaan, kuinka laadukkaita kohteet ovat, Kallio hymyilee. Paapuurissa on määrällisesti enemmän hieman pienempiä asuntoja ja talon parvekkeet avautuvat suoraan Aurajoelle. Länteen suuntautuvan Tyyrpuurin maisemat eivät ole yhtään sen hullummat ja molemmissa taloissa pääsee nauttimaan historiallisesta ja kehittyvästä alueesta.

MENESTYS ON MONEN TEKIJÄN YHTEISSUMMA Tasapainoinen toiminta urakkakohteiden ja oman tuotannon välillä on kantanut SRV Rakennus Oy:tä markkinatilanteesta toiseen. Hyvää imagoaan yritys on rakentanut myös asiakaspalveluun panostamalla. – Asiakkaan kuunteleminen on kaikkein tärkeintä ja siihen liittyen olemme tehneet paljon myös vertailututkimuksia, Kallio kertoo. Laadukas työjälki puolestaan syntyy muun muassa oikean aikataulutuksen ja huippuluokkaisen työturvallisuuden yhteistuloksena. Ammattitaitoinen työvoima on tietysti oma lukunsa, eikä sen tavoittaminen ole aina itsestäänselvyys. – Matalasuhdanteen etu on se, että hyvää työvoimaa on nyt helppo löytää. Kuuma kausi ei ole aina pelkästään hyväksi rakentajalle, sillä silloin ammattitaitoisia tekijöitä saa todella hakea, Kallio tietää.

POSITIIVISELLA ASENTEELLA ETEENPÄIN Yksi SRV Rakennus Oy:n menestyksen avaimista lieneekin se, että yrityksessä osataan löytää hyviä puolia vaikeistakin tilanteista. Saman vahvistaa myös Kallio: – Koko tiimissämme johdosta rakennusmiehiin saakka vallitsee positiivinen tunnelma, ja jokainen meistä tuntee yhtäläistä ylpeyttä työmme jäljistä, aluejohtaja toteaa. Kallio uskoo vahvasti myös Turun yleiseen kehitykseen. – Rakentamisen ulkopuolelta on kuultu viime aikoina paljon hyviä uutisia. Näyttää siltä, että tilanne lähtee viimein liikkumaan eteenpäin ja se heijastuu toki aikanaan myös rakennusalaan. Esimerkiksi Aurajoen alueen rakentaminen on jo omalta osaltaan hieno merkki Turun kehityskyvystä, Kallio pohdiskelee.

Muuttovalmiit unelmien kodit Aurajoen rannalla! Asunto Oy Turun Tyyrpuuri ja Turun Paapuuri Tyyrpuuri ja Paapuuri sijaitsevat Aurajoen alajuoksun huippupaikalla olevilla ainutlaatuisilla tonteilla. Asunnot on varustettu moderneilla ja laadukkailla materiaaleilla. Kaikista asunnoista on näkymä Aurajoelle tai meren suuntaan. Pihakannen alla ensimmäisessä kerroksessa on autohalli, jonka paikat myydään erillisinä osakkeina. Molemmat kohteet ovat muuttovalmiita. (Energialuokka C) Hintaesimerkki Asunto Oy Turun Paapuuri 1h+alk+kt 38,0 m2 2.krs

mh. 49.215, vh. 157.429, *arvioitu tonttiosuus 40.957, vh+arvioitu tonttiosuus 198.386 *Huom! Tyyrpuuri ja Paapuuri rakennetaan valinnaiselle vuokratontille. Ostaja voi halutessaan maksaa tontin huoneistokohtaisen lunastusosuuden, joka ei sisälly asunnon velattomaan hintaan.

Ota yhteyttä ja sovi oma esittelyaikasi! SRV:n asuntomyynti

Liisa Uotila, puh. 0400 426 691, liisa.uotila@srv.fi, Käsityöläiskatu 9, 20100 TURKU www.srv.fi

73


ASUMINEN

Sisustus Deconella on sisustajan taivas

D

econella on suurenmoinen sisustajan taivas Porissa, josta löytyvät kotiin niin persoonalliset tapetit, valaisimet, huonekalut kuin ihanat sisustus- ja lahjatavaratkin.

Lisätiedot sivulla 116

Deconellan omistaja Tuire Antinluoma kertoo hankkivansa Deconellan tuotteet pääosin Pariisin ja Ruotsin sisustusmessuilta. – Koko ajan on kuitenkin kuljettava silmät auki, sillä sisustustrendit vaihtuvat tiuhaan. Sesongit ja vuodenajatkin vaikuttavat valikoimaan. Joulu on selkeä myyntipiikki, mutta myös kevään juhlasesonki ylioppilasjuhlineen ja häineen vilkastuttaa aina myyntiä, samoin kesän Pori Jazz. Deconellan vahvuuksia ovat 700 neliöinen myymälätila ja valikoiman laajuus. – Meiltä löytyy tuotteita pienistä sisustustuotteista ja lahjatavaroista huonekaluihin, keittiövälineisiin, kodin tekstiileihin ja valaisimiin. Myös matot, kankaat ja tapetit kuuluvat valikoimaan. Käytännössä meiltä voi siis hankkia halutessaan kodin koko sisustuksen. Tuotemerkeistä suosituimpia ja tunnetumpia ovat Bloomingville, Lene Bjerre, Riviera Maison, Brabantia, Grand Design. Meiltä saa nyt myös herkulliset Nicolas Vahen ja Lakrids by Johan Bulowin tuotteet. Sisustussuunnittelussa teemme yhteistyötä sisustussuunnittelija Jenni Paakkarin kanssa. Pidämme myös usein suosittuja sisustusiltoja ja pyrimme näin palvelemaan asiakkaitamme mahdollisimman kokonaisvaltaisesti. Deconellassa on huomioitu myös miehet. – Avasimme hiljattain Tivoli-maailman, joka on asiakkaiden käytössä oleva pelihalli. Näin aviomies voi pelata vaikkapa erän biljardia kun vaimo shoppailee sisustustaivaan puolella.

I

deavalo on kotivalaistuksen suunnittelupalveluihin erikoistunut moderni palveluyritys, joka toimii koko Etelä-Suomen alueella.

Ideavalon osaamisen takana on pitkään kotivalaistussuunnittelua tehnyt valaistussuunnittelija Anne Rantala, jolla on monipuolinen kokemus satojen erilaisten kotien valaistussuunnittelusta. – Pääpaino suunnittelussa on ollut aina yksityiskodeissa. Teen valaistussuunnittelua kaikenlaisiin koteihin kerros- ja rivitalokodeista omakotitaloihin ja loma-asuntoihin, mutta jonkin verran myös julkisiin kohteisiin, Rantala kertoo. Ideavalo toimii Huittisista käsin, mutta asiakkaita on koko Etelä-Suomen alueelta. – Suurin osa asiakkaistamme tulee Uudeltamaalta, Turun seudulta, Pirkanmaalta ja Hämeenlinnan suunnalta.

Valaistussuunnittelua modernilla otteella

Valaistussuunnittelu on Rantalan mukaan oma taiteenlajinsa. – Moni sisustussuunnittelija onkin todennut, että valaistussuunnittelu on sisustussuunnittelussa se kaikkein vaativin osuus. Valaistussuunnittelu lähtee siitä, että ensin kartoitetaan hankkeen vaatimustaso, laajuus, asiakkaan toiveet ja mahdollisuudet, minkä perusteella annetaan tarjous. Ideavalo on lähtenyt myös rohkeasti kokeilemaan valmiita valaistussuunnittelun palvelupaketteja, jotka asiakas voi ostaa suoraan verkkokaupasta. – Ne soveltuvat asiakkaille, jotka eivät halua pitkälle vietyjä, monitahoisia suunnittelukokonaisuuksia. Se nopeuttaa ostajan näkökulmasta myös ostoprosessia. Uutta on myös valaistusstailaus. Se tarkoittaa valaistussuunnitelmaa, jossa sähköasennustöiden osuus on minimissä tai sitä ei ole lainkaan. Tämä palvelu sopii erinomaisesti kotitalouksille, jotka kokevat, että kodin valaistus kaipaa kevyttä, mutta kokonaisvaltaisesti valaistuksen huomioivaa kohennusta. 74

Lisätiedot sivulla 116


ASUMINEN

Pieni ja persoonallinen siivousliike tuo lisäarvoa yrityksellesi

P

uhtaat toimitilat ovat monen yrityksen käyntikortti ja antavat hyvän ensivaikutelman uusille asiakkaille. Tarja Kora toivoisi, että useampi yritys näkisi ammattisiivouksen tuoman lisäarvon sen sijaan, että siivousta pidettäisiin pelkkänä lisäkustannuksena. Koran omistaman Siivouspalvelu Neliapilan henkilökunnalla on kuitenkin onni työskennellä asiakkaille, jotka aidosti arvostavat siisteyttä. – Se antaa heti eri merkityksen yhteistyölle, Kora toteaa. Siivouspalvelu Neliapila sai alkunsa vuonna 2008, kun Kora perusti yhtiökumppaninsa kanssa aputoiminimen. Parissa vuodessa toiminta kuitenkin kasvoi ja aputoiminimestä tuli osakeyhtiö. Kora on kasvusta huolimatta pitänyt tärkeänä säilyttää pienen yrityksen joustavuuden, sillä moni asiakas on myöntänyt käyttävänsä mielellään pientä ja persoonallista toimijaa, joka on nopeasti tavoitettavissa. Siivousliike tarjoaa yrityksille kaikenlaisia palveluita toimistojen, tuotantolaitosten ja kauppojen siivouksesta vahauksiin, ikkunapesuihin, remontti- ja loppusiivouksiin. Kotisiivouksia tehdään toki myös. Koralle on erityisen tärkeää toimia vastuullisesti niin asiakkaita kuin työntekijöitä kohtaan. Hän huolehtii aina siitä, että jokaisella on työhönsä vaadittavat, ensiluokkaiset työvälineet. – Kun pitää työntekijänsä tyytyväisinä, he viihtyvät pidempään ja hoitavat työnsä mielellään, hän kertoo. Siivouspalvelu Neliapilassa kaikki työntekijät ovat vastuullisia, huolellisia ja tarkkoja sekä hoitavat työnsä ripeästi.

Puhtaus tuntuu, puhtaus näkyy www.siivousneliapila.com 040 912 9056

Mikrosementti tarjoaa mahdollisuuksia

H

ienojakoisen mikrosementin edut ovat monet. Koska materiaali on kovaa kulutusta ja kuumuutta kestävää, sopii se pinnoitteeksi moneen paikkaan. Mm. kylpyhuoneet, oleskelutilat, keittiön välitilat, kiukaan taustat, takat ja työtasot saavat uuden ilmeen betonimaisella pintamateriaalilla. – Viimeisen vuoden ajan suurin osa urakoistamme on ollut kylpyhuonesaneerauksia, joissa on käytetty mikrosementtiä, kertoo yrittäjä Jesse Jokinen Paimion Maalauspalvelusta. Mikrosementti sopii hyvin kosteisiin tiloihin, sillä saumattomuuden ansiosta pinta on helppo pitää puhtaana. Mikrosementillä voidaan pinnoittaa myös vanhojen laattojen päälle, joten säästytään suurilta purkutöiltä – Kaikkine kustannuksineen ollaan noin laatan hinnoissa, Jokinen kertoo. Betonipintaa muistuttava mikrosementti sopii erinomaisesti myös tehosteseinäksi. Laajasta värivalikoimasta löytyy sopiva sävy jokaiseen sisustuskokonaisuuteen. Kun Paimion Maalauspalvelu Oy noin vuosi sitten alkoi tehdä mikrosementtiasennuksia, oli alku kankea. Hiljalleen sana monipuolisesta mikrosementistä on lähtenyt kiertämään ja kyselyjä on tullut. Jokinen itse jatkaa uusien hyvien pinnoitteiden etsimistä maahantuojan kanssa. Hän kannustaa lukijoita tutustumaan mikrosementtiin: – Mieli avoimena uusien pintamateriaalien kanssa!

75


ASUMINEN

Kotimaisia laatutuotteita

K

ulmala-Tuote Oy:n historia ulottuu vuoteen 1971, jolloin yrityksen nykyisen toimitusjohtajan Kimmo Kulmalan isoisä aloitti yhdessä veljensä kanssa pikkujakkaroiden ja silityslautojen valmistamisen. Neljäänkymmeneenviiteen toimintavuoteen mahtuu monia vaiheita, mutta yhä tänäkin päivänä Kulmala-Tuote tunnetaan etenkin laadukkaiden porrasjakkaroiden valmistajana. Tuotevalikoimaan kuuluu niiden ohella myös naulakoita, kenkä- ja lehtitelineitä, baarijakkaroita ja -pöytiä sekä nyt uusimpana tulokkaana yritys tuo maahan KT-parkettia. – Myös parkettipuolella tähtäämme joustavaan ja yksilölliseen palveluun. Suomen laadukkaimman malliston osalta variaatiota löytyy perusparketeista aina erikoisempiin lankkulattioihin, kertoo yrityksen myyntipäällikkö Pekka Suvala. Kotimaisuus, laatu, toimitusvarmuus ja pitkä kokemus alalta ovat niitä ominaisuuksia, joista Kulmala-Tuote tunnetaan. Pienehkön kokonsa ansiosta yritys on joustava kumppani, jota asiakkaan on helppo lähestyä. Monipuolinen konekanta mahdollistaa myös ajoittaisen alihankinnan oman tuotannon ohella. – Olemme valmistaneet esimerkiksi Ikealle syöttötuoleja sekä myös porrasjakkaroita heidän omalla mallillaan ja Leikkuupuimurienkin osakokonaisuudet kuuluvat tuotantokatekoriaan Kulmala kertoo. Yrityksen tuotteita löytyy esimerkiksi Iskun ja Kodin Ykkösen valikoimista. Viime aikoina Kulmala-Tuote on päivittänyt mallistojaan ja parkettipuolen ohella yksi uutuuksista on hyvän vastaanoton saanut taittosarja, johon kuuluvat tuotteet on helppo kasata. – Oma suosikkini on Irene-tasojakkara, jota voidaan käyttää istuimena tai apupöytänä ja jonka päälle voi myös kiivetä, Kulmala kertoo.

Pehmeän sisustuksen erikoisliike ja suunnittelutoimisto Lisätiedot sivulla 117

▲ Kuvassa Aarne Porrasjakkara

S

isustustoimisto Rooma on täyden palvelun sisustusmyymälä, josta saa apua kaikenlaisiin ja -kokoisiin sisustuspulmiin. Sisustusalalla yli 10 vuotta toiminut sisustussuunnittelija ja yrittäjä Susanna Kivilahti tietää, että joskus pieniltäkin tuntuvilla valinnoilla voi saada aikaan suuria muutoksia kodin ilmeessä. – Monesti sisustussuunnittelija auttaa näkemään kodin mahdollisuudet ja ongelmakohdat uudella tavalla ja nopealla parin tunnin konsultaatiollakin voi saada kodin punaisesta langasta kiinni. Yleensä ei ole tarkoitus laittaa kaikkea uusiksi, vaan halutaan päivittää esim. kodin pintamateriaaleja, tekstiilejä ja osa kalusteista. Kivilahti tekee paljon myös laajempia remonttisuunnitelmia, joissa käytännössä kaikki uusitaan. Suunnittelijan toive on, että ihmiset ottaisivat suunnittelijaan yhteyttä riittävän ajoissa. Paras hyöty sisustussuunnittelusta saadaan, kun suunnittelija pääsee mukaan jo alkuvaiheessa miettimään asiakkaan kanssa tilajakoa, kiintokalustusta ja valaistusta ym. teknisiä seikkoja, joihin on myöhemmin hankala tehdä muutoksia. Myös uudisrakennusprojekteissa suunnittelija kannattaa ottaa mukaan jo alkuvaiheessa. Suunnittelupalveluiden lisäksi Sisustustoimisto Rooma tarjoaa myös remontti- ja asennuspalveluita. – Luotettavan yhteistyöverkoston avulla pystymme tarjoamaan asiakkaalle joustavan ja vaivattoman tavan toteuttaa remontti ja sisustusuudistus, kun suunnittelu ja toteutus hoituvat meidän kautta. Tästä palvelumallista on asiakkailta tullut runsaasti kiitosta, Kivilahti iloitsee.

76

Sisustustoimisto Rooman asiakaskunta on pääasiassa yksityisasiakkaita Turun talousalueella. – Toimitilojen uudistuksia yrityksille on tehty muihinkin kaupunkeihin ja erilaiset julkiset tilat ovat myös tärkeitä verhoasiakkaita, Kivilahti kertoo. Kodintekstiilit ja verhot ovat Rooman erikoisalaa ja vuosi sitten avatusta verhomyymälästä löytyykin monipuolinen valikoima verho- ja sisustuskankaita useilta laatumerkeiltä kuten tanskalaiselta Pagunettelta ja Lauritzonilta. Kankaiden ja ompelupalvelun lisäksi myymälästä voi tilata verhotarvikkeita, tapetteja ja mattoja. Verhojen suunnittelu on liikkeessä maksutonta ja ompeluniksit saa kaupan päälle. – Meitä on kuvailtu helposti lähestyttäväksi, tavallisen ihmisen sisustuspuodiksi, josta saa yksilöllistä avaimet käteen -palvelua, Kivilahti kertoo. Hän kehottaa ihmisiä lähestymään yritystä sähköpostitse tai käymään suoraan myymälässä, jos jokin asia askarruttaa. – Myymälään voi tulla rohkeasti myös katselemaan ja kyselemään neuvoja.


ASUMINEN

SISUSTUKSEN ERIKOISLIIKE KESKELLÄ HISTORIAA

U

lvilan vanhan Friitalan nahkatehtaan tiloissa sijaitseva Sisustus Sagan on loft-henkinen sisustusmyymälä, jonka sisustuksessa ja tuotevalikoimassa yhdistyy uusi ja vanha. Yksi myymälän kulmakivi ovat laadukkaat ruotsalaiset Pappelinan muovimatot, mutta asiakkaita miellyttävät myös Kartellin muoviset kalusteet, monet design-valaisimet, tuliaisiksi sopivat herkut sekä laaja kangas-, tapetti- ja maalivalikoima. Tämän hetken maalivalikoimasta löytyy myös huipputrendikäs islantilainen kalkkimaali, joka on saanut paljon kehuja elävän näköisestä lopputuloksesta sekä nopeasta kuivumisajasta. – Välillä on haastavaa olla askeleen edellä trendejä, yrittäjä Johanna Herbertsson-Blom sanoo. Hänen mukaansa tärkein työväline trendien etsimiseen on Internet. – Koska toimin yksin, messuilla tulee käytyä nykyään harvoin. Nyt olisi kuitenkin kauhea hinku päästä messuille kiertämään, kun on uudet tilat käytössä, Herbertsson-Blom myöntää. Kun Sisustus Sagan vuonna 2007 aloitti toimintansa Friitalan nahkatehtaan tiloissa, myymälän ohella toimi myös entisöintiverstas, ja toiminta oli jaettu kahteen kerrokseen. Reilu vuosi sitten Herbertsson-Blom päätti kuitenkin luovuttaa verstaan oppisopimuksella kouluttamalleen entisöijälle aikapulan takia. Herbertsson-Blomilla on oma henkilökohtainen siteensä entiseen Friitalan nahkatehtaaseen, sillä hänen islantilainen isänsä ja suomalainen äitinsä tapasivat siellä ensikertaa. – Olen nyt tavallaan juurillani. Myymälän nimikin juontuu Islannista, missä olen itse syntynyt, Herbertsson-Blom naurahtaa.

Lisätiedot sivulla 116

UUTTA ILMETTÄ SISUSTUSTEKSTIILEILLÄ

P

aimiossa sijaitseva sisustusliike ja ompelimo Hannan Huusholli ihastuttaa maalaisromanttisilla ja skandinaavisilla sisustustekstiileillään asiakkaita aina pääkaupunkiseutua myöten. Suurin osa tekstiilituotteista on yrittäjä Hanna Ansamaan omaa tuotantoa, mutta valikoimasta löytyy myös tuttuja merkkejä, kuten Svaneforsia ja Fondacoa. Sisustusalan artesaanina Ansamaalla on silmää kaikenlaisten kohteiden tekstiilisuunnitteluun. Ansamaa tekee myös kotikäyntejä: – Yleensä asiakkaalla on oma näkemys, jonka pohjalta sisustusta lähdetään toteuttamaan. Minulla on mittanauha sekä erilaisia malleja ja kankaita aina mukana, Ansamaa sanoo. Koska tekstiilit tarjoavat rajattomat mahdollisuudet sisustamiseen, on ammattilaisesta suuri apu. Ansamaa on vuosien varrella huomannut, että esimerkiksi vuodenaikojen mukaan sisustaminen on suomalaisille hankalaa: – Pimeänä aikana halutaan tummia tekstiilejä ja valoisana aikana taas vaaleita väreitä, vaikka sen pitäisi olla päinvastoin. Myös ilmansuunnat vaikuttavat tekstiilien valintaan. Jos ikkuna antaa pohjoiseen, verhoihin ja tapetteihin kannattaa valita lämmintä sävyä. Talon eteläpäätyyn voi sen sijaan valita viileitä sävyjä. – Verhotangot kannattaa sijoittaa mahdollisimman korkealle, jotta huoneesta saadaan korkeampi vaikutelma, Ansamaa vinkkaa. Ansamaa kehottaa lukijoita kääntymään pieniltäkin tuntuvissa sisustusasioissa rohkeasti ammattilaisen puoleen: – Ennen kuin käy toimeen, kannattaa mielellään ottaa asioista selvää. Minulta voi tulla kyselemään vaikkapa vinkkejä!

Lisätiedot sivulla 117

77


Kattojen hyötykäyttö on nouseva trendi Rakennusten katoilla on piilevää potentiaalia, jonka voisi kaupunkimiljöössä valjastaa hyötykäyttöön kattoviljelyn tai -puutarhan muodossa. Moni ravintola on Suomessa kattoviljelyn edelläkävijä. TEKSTI  MIA HEISKANEN

78


V

iherkatot eli kasvillisuudella peitetyt rakennusten katot ovat maailmalla jo suhteellisen vakiintunut keino hallita ja vähentää kaupungistumisen ja ilmastonmuutoksen aiheuttamia ympäristöhaittoja.

Kaupunkien kattomaisemaa voi viherrakentamisen avulla kehittää esteettisesti ja kokemuksellisesti miellyttävämmäksi, mikä lisää kaupunkiasumisen ja elinympäristön viihtyisyyttä. Monissa suurkaupungeissa onkin asetettu tavoitteeksi lisätä kasvitettua kattopinta-alaa. Pääkaupunkiseudulla on arvioiden mukaan muutamia satoja viherkattoja, mutta määrä nousee nopeasti. Viherkatot ja kattopuutarhat ovat siis Suomessakin nouseva trendi.

Ravintolat edelläkävijöitä Kun kaupunkikuvaa tarkastelee lintuperspektiivistä, on helppo havaita, kuinka paljon katoilta löytyy hyödyntämätöntä potentiaalia. – Maailmalla kattopuutarhat ja muut kaupunkiviljelyn muodot, kuten viherseinät ja ahtaiden paikkojen viljelyratkaisut, ovat jo kehittyneet pitkälle. Hyviä esimerkkejä löytyy meiltä Suomestakin. Esimerkiksi Helsingissä ravintola Savoy on perustanut kattopuutarhan ja Pirkanmaallakin moni ravintola suunnittelee kasvattavansa osan tarjoamistaan raaka-aineista kaupungissa, KIVIREKI -hankkeen projektisuunnittelija Karoliina Tuukkanen kertoo.

Kaupunkiviljelystä liiketoimintaa? Suomessa on käynnissä useita kaupunkiviljelyyn keskittyviä tutkimushankkeita, joissa viherkattorakentamista, rakenneratkaisuja, ylläpitoa ja ratkaisujen taloudellisuutta tutkitaan kokeilujen ja koerakentamisen kautta. Yksi tällaisista hankkeista on Tampereen ammattikorkeakoulun ja Käymäläseura Huussi ry:n käynnistämä KIVIREKI – Kaupunkiviljelystä resurssitehokasta liiketoimintaa -hanke, jota rahoittavat Pirkanmaan Liitto ja Euroopan unionin aluekehitysrahasto. – Hankkeen tavoitteena on kehittää uusia viljelyratkaisuja urbaaneihin tiloihin, liiketoimintamahdollisuuksia kaupungissa tapahtuvan viljelyn ympärille sekä kartoittaa kaupunkiviljelyyn soveltuvia tiloja Pirkanmaalla. Hanketoiminta tehdään ympäristöä kunnioittaen ja resursseja säästäen, sillä suljetun ravinnekierron* edistäminen on hankkeen keskeisiä tavoitteita, Tuukkanen taustoittaa. Hankkeessa pyritään myös mahdollisimman käytännönläheiseen tutkimukseen ja Tuukkanen onkin iloinen siitä, että mukaan ovat lähteneet neljä tamperelaista Fine Dining-ravintolaa: Ravinteli Bertha, Ravintola C, Tampere-talo sekä Hella & Huone. – Haluamme kehittää yhteistyössä ravintoloiden kanssa erilaisia mahdollisuuksia kaupunkiviljelyyn kattokasvihuoneen, kattoviljelyn ja seinäviljelyn muodossa. Tulevaisuudessa asiakkaat saattavat siis saada lautaselleen kyseisten ravintoloiden vieressä viljeltyä ruokaa.

Hukkatilat käyttöön Tuukkanen uskoo kaupunki- ja kattoviljelyn tulevaisuuteen Suomessa. – On selvää, että mitä enemmän kaupungistumme, sitä monipuolisemmin meidän on kehitettävä esimerkiksi ruuantuotannon menetelmiä siihen suuntaan, että ruoka tulisi lähempää. Ruuan logistiikkahan on suuri haaste Suomessa. Itse koen, että ruoan tuottaminen lähellä kuluttajia ja ravinteita kierrättäen on myös mahdollisuus. Jos asiaa tarkastelee kaupunkimiljöön näkökulmasta, on rakennusten katoilla merkittävä rooli. Jos katot otettaisiin tehokkaammin hyötykäyttöön, voitaisiin ne valjastaa tehokkaammin myös lähiruuan tuotantoon. Samalla voisimme hyödyntää katoilla piilevät hukkatilat, joita löytyy kaupungeista valtavat määrät. Onneksi kattorakentamisen hyödyt on jo alettu oivaltaa Suomessa. Siitä kertoo mielestäni se, että meillä on nyt RT-kortin muodossa olemassa tuoreet standardit viherkattojen rakentamiseen. * Suljetussa ravinnekierrossa syödyn ruoan ravinteet päätyvät tuotosten mukana takaisin uudeksi kasvuvoimaksi ruoan tuotantoon.

79


Suomessa riittää kirittävää Viherkattoja on Suomessa vielä suhteellisen vähän. Vuonna 2012 meillä rakennettiin uusia viherkattoja arviolta 20 000 neliömetriä, kun Saksassa niitä tehdään vuodessa jopa 10 miljoonaa neliömetriä. Suomessa suuria viherkattoja löytyy esimerkiksi Oulun Ruskon jätteenkäsittelylaitoksen, Vantaan Porttipuiston liikekeskuksen ja Helsingissä Alppilan vesitornien katoilla.

RT-kortit viherkattorakentamiseen Rakennustietosäätiö on julkaissut helmikuussa 2016 viherkatoista sekä katto - ja kansipuutarhoista kolmen ohjekortin sarjan, jotka korvaavat ohjekortin RT 85-10709. Uusiin viherkatto-ohjeisiin on koottu alan parhaat rakenneratkaisut ja tämän hetken paras tietämys toimivien ja kestävien viherkattojen suunnittelemiseksi ja toteuttamiseksi Suomen olosuhteissa. Viherkattojen kasvillisuus tarvitsee riittävästi vettä, mutta samalla on huolehdittava siitä, että kasvillisuus ei vaurioita vedeneristettä ja on varmistettava viherkaton vedenpitävyys koko käyttöiän ajan. Ohjeista löytyvät myös alan yhdessä sopimat viherkattotyypit sekä kasvualustaan ja kasvillisuuden valintaan liittyvää ohjeistusta. Ohjeissa on myös mitoitusperusteita viherkattorakenteiden suunnitteluun. 80

Viherkatot ja katto - ja kansipuutarhat, periaatteet. INFRA 23-710151, julkaistu myös ohjeina RT 85-11203 ja KH 92-00582. Viherkatot ja katto - ja kansipuutarhat, kasvillisuus ja kasvualusta. INFRA 23-710152, myös RT 85-11204. Viherkatot ja katto - ja kansipuutarhat, rakenteet. INFRA 46-710153, myös RT 85-11205. Kaikki ohjekortit ovat saatavilla ajantasaisina Rakennustiedon Infra Net – ja RT Net –palvelujen kautta, periaatteita käsittelevä kortti on julkaistu myös kiinteistönpidon KH Net –palvelussa. Lisätietoa www.rakennustieto.fi


Case Tampere-talo – Ravintolamme keittiöllä oli ollut jo pitkään haaveena viljellä itse oman keittiön ja tapahtumien käyttöön arkivihreitä. Kypsyttelimme asiaa jonkin aikaa ja teimme katolla laatikkoviljelykokeiluja, kunnes päätimme rakentaa Tampere-talon katolle kasvihuoneen. Kivireki-hankkeen myötä pääsimme osalliseksi myös uraa uurtavaan tutkimushankkeeseen, jonka myötä voimme olla mukana kaupunkialueella tapahtuvan pienimuotoisen kattoviljelyn tutkimustyössä, Tampere-talon kiinteistöpäällikkö Marko Koivisto kertoo. Tampere-talon katolle on rakentunut kuluvan kevään aikana kasvihuone, joka toteutetaan hieman tavanomaisesta poikkeavalla tavalla. – Rakennamme kasvihuoneen valmiista eristelasielementeistä. Näin kasvihuoneeseen saadaan paremmat lämpöarvot ja voimme pidentää kasvien kasvukautta molemmista päistä. Olemme myös tutkineet, millainen lasielementti soveltuu parhaiten kasvihuonerakentamiseen ja minkä verran lasielementti päästää läpi UV-säteitä. Osana hanketta tutkimme lasirakenteen toimivuutta ja pyrimme löytämään tekniikan, jonka saamme kasvihuoneen tuulettumaan parhaalla mahdollisella tavalla. Tulevaisuudessa saatamme kenties hyödyntää ilmastoinnin hukkalämpöä kasvihuoneen lämmittämisessä.

81


ASUMINEN | PIHA

Kaihdinliikkeen uutuudet mukavampaan kesään TIFFANY SANZONE  TEKSTI  HENNA KERÄNEN

K

esänvietto ulkosalla ei ole enää säistä kiinni, sen takaa markkinoilla suosiotaan kasvattanut pergola. Auringon kuumentama makuuhuone puolestaan on historiaa uuden pimentävän kaihtimen ansiosta. Kaihdinliike Sandberg Oy:n laaja valikoima koostuu ulko- ja sisäpuolisista aurinkosuojaimista. Pääosan tuotteistaan yritys valmistaa itse, mutta esimerkiksi screenit ja pergolat tuodaan maahan Belgiasta. Kaihdinliikkeen toimialue kattaa yhteistyökumppaniverkoston ansiosta koko Suomen, mutta varsinaiset toimipaikat yrityksellä on Turussa, Oulussa, Maskussa, Salossa ja maaliskuun puolivälistä alkaen myös Helsingin Munkkivuoressa.

Pergola jatkaa terassikautta Tulevaa kesää silmällä pitäen Kaihdinliike Sandberg nostaa esille pergola-terassijärjestelmän, jonka suosio kasvaa markkinoilla koko ajan. – Kyseessä on alumiinirunkoinen, vesitiivis katosrakennelma, jonka ympärille saadaan tarpeen mukaan joko screen-verhot, liukuovet tai liukulasit. Sekä pergolan seiniä että kattoa pystytään siis avaamaan ja sulkemaan, kertoo Jussi Sandberg. Pergola voidaan sijoittaa lähestulkoon minne tahansa – rivi- tai omakotitalon pihalle, kerrostalon kattoterassille, erillisenä rakennelmana tai kiinni rakennuksen seinään. Kaihdinliike Sandberg myy kaikki pergolansa asennettuina, sillä painava rakennelma vaatii hyvät perustukset. – Pergola voidaan asentaa myös olemassa olevalle terassille, mutta silloin perustuksia saatetaan joutua vahvistamaan, Sandberg sanoo. 82

Pergola on kuin tehty Suomen vaihteleviin sääolosuhteisiin, sillä sen avulla ulkona olemisesta voidaan nauttia tuulesta, sateesta tai kovasta auringonpaisteesta huolimatta. Pergolaan voidaan asentaa myös lämmittimiä, jolloin se jatkaa terassikautta sekä keväällä että syksyllä.

Pimentävä kaihdin eristää myös lämpöä Kaihdinliikkeen uutuustuotteisiin kuuluu myös ikkunoiden väliin asennettava täysin pimentävä kaihdin. – Kaihtimen kennomainen tuplavekki mahdollistaa sekä pimentävyyden, ilmatiiviyden että lämmöneristävyyden. Tuote kestää ikkunan välitilan vaativat olosuhteet ja VTT on todennut sen parantavan lämmöneristävyyttä jopa kolmanneksen, Sandberg kertoo. Lämmöneristävyys on ominaisuutena hyödyllinen niin kesällä kuin talvellakin. Kylmään vuodenaikaan lämpö ei karkaa ulos asunnosta ja kesällä kaihdin taas pitää huoneen mukavan viileänä. Uutuustuote on oiva valinta niin makuuhuoneeseen, kotiteattereihin kuin pimennystä vaativiin tutkimustiloihin tai auditorioihin. Lämmitys- ja jäähdytyskuluja voidaan pienentää tehokkaasti myös muilla Kaihdinliike Sandbergin tarjoamilla tuotteilla. Silloin kysymykseen tulevat esimerkiksi ulkopuoliset markiisit tai screenit. – Oikean kaihtimen avulla voidaan parhaimmillaan myös lisätä luonnonvalosta saatavaa hyötyä, Sand­berg lupaa.


ASUMINEN | PIHA

MIA HEISKANEN  TEKSTI  HENNA KERÄNEN

J.Kallioinen & Suoranta Infra Oy tekee piharakentamisesta helppoa. Heiltä saa nimittäin kaiken piharakentamiseen – jopa rahoitusta myöten.

J

. Kallioinen & Suoranta Infra on tarjonnut yksityisille ja yrityksille Turun talousalueella piharakentamisen palveluita vuodesta 2011 lähtien. – Rakensimme viime vuonna noin 150 pihaa Turun talousalueelle, toimitusjohtaja Jarno Kallioinen kertoo.

Kokonaisvaltaisia piharakentamisen palveluita Yritys palvelee asiakkaitaan mahdollisimman kokonaisvaltaisesti. – Meiltä saa kaiken piharakentamiseen yhden luukun periaatteella; suunnittelupalvelut, asfaltoinnit, laatoitukset, tukimuurit, nurmikot ja kasvit. Prosessi käynnistyy aina paikan päällä tehtävällä kartoituksella, joka on asiakkaalle maksuton. – Näin voimme antaa asiakkaalle tarkan kustannusarvion, jolloin vältetään ikävät yllätykset. Lähtökohta vaihtelee asiakkaittain. – On hyvä, mikäli asiakkaalla on jo olemassa mielikuva siitä, mitä hän pihaansa haluaa. Jos asiakkaalla ei ole selkeää ajatusta, voimme auttaa rakentamaan sellaisen ja tuottaa jopa pari vaihtoehtoa, josta hän voi valita mieleisensä. Piharakentaminen olisi Kallioisen mukaan hyvä huomioida uudiskohteessa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. – Parhaimmassa tapauksessa meidät otetaan mukaan jo niin varhain, että tulevan pihan tarpeet on mahdollista huomioida jopa pihan sähkösuunnitelmissa, valais-

tus jne.. Kokonaisvaltainen suunnittelu kannattaa myös sen vuoksi, että tällöin lopputuloksesta ei tule sekava. Työt voidaan toki aina toteuttaa vaiheissa ja pienempinä kokonaisuuksina.

Pohjat kuntoon Pohjatöiden merkitystä piharakentamisessa ei voi liiaksi korostaa. – Pohjamateriaalit on asennettava oikein ja oikeassa järjestyksessä, jotta valittu pinta toimii ja pysyy kuosissa pitkään – oli sitten kyse uudesta tai vanhasta pihasta. Suomessa eri vuodenajat asettavat omat haasteensa piharakentamiselle. Näin ollen pohjien tekemiseen kannattaa varata riittävästi budjettia.

Joustoa rahoitukseen Pihan rakentaminen voi olla toteutustavasta riippuen mittava investointi. Tästä syystä J. Kallioinen & Suoranta Infra Oy tarjoaa asiakkailleen myös joustavan rahoitusvaihtoehdon, joka sekin on tehty asiakkaalle mahdollisimman helpoksi. – Rahoitus onnistuu ilman käsirahaa, vakuuksia ja takaajia. Asiakas valitsee vain itselleen sopivan kuukausierän ja me hoidamme loput. Tietysti asiakkaan luottotiedot tulee olla kunnossa.

J. Kallioinen & Suoranta Infra Oy

Kallioinen muistuttaa myös, että piharakentamisen työn osuudesta saa verotuksessa kotitalousvähennyksen. – Työn osuus muodostaa yleensä noin puolet kokonaiskustannuksista.

83


Lip-Lap Laituri Oy

Millaisella laiturilla haluat viettää kesäsi? Tarvitsetko apua tuhoeläinhallintaan, -torjuntaan tai elintarvikehygieniapalveluihin? Anticimex on kokenut tuhoeläin­ torjuja, joka poistaa ongelmat pysyvästi koko valtakunnan alueella.

–Tuhoeläinten torjunta on

yksinkertaista, mutta tuholaisten lopullinen hävittäminen onnistuu vain, kun niiden lisääntyminen estetään. Torjuntamenetelmät vaihtelevat tuhoeläinlajin, esiintymisen, määrän, paikan ja koko tilanteen mukaan. Ammattimainen torjunta ratkaisee aina kokonaistilanteen ja tavoitteena on poistaa ongelma pysyvästi. Myös jälkiseuranta on tärkeää, jotta tuhoeläinongelma ei pääse uusiutumaan, kehityspäällikkö Juha Aro kertoo. Anticimex Oy on globaali toimija, joka on toiminut Suomessa jo 15 vuotta. Kun Anticimex aloitti Suomessa, oli

se ainoa yritys, joka tarjosi asiakkaille takuun tuhoeläinvapaasta ympäristöstä. – Tätä ajatusta sovellamme tänäkin päivänä. Periaatteemme on, että pyrimme ennaltaehkäisemään ongelmia ennen kuin niitä pääsee syntymään. Kiinteistö suojaan lintujen pesinnältä! Perinteisen tuholaistorjunnan lisäksi Anticimex hoitaa myös kiinteistöjen lintusuojauksen. – Se tarkoittaa, että suojaamme kiinteistöjen rakenteet siten, että linnut eivät pysty niissä pesimään tai laskeutumaan palkkien päälle ja ulostamaan kulkureiteille. Tällaisia ovat esimerkiksi elintarvikkeiden lastausalueet.

Elintarvikehygieniapalveluiden ratkaisut ravintoloille ja elintarviketeollisuudelle Anticimexin laajat elintarvikehygienian palvelut tarjoavat puolestaan ratkaisun suurkeittiöiden, ravintoloiden ja elintarviketeollisuuden haasteisiin. – Kauttamme saa apua omavalvontasuunnitelman laatimiseen, sen toteuttamiseen ja kehittämiseen. Tarjoamme asiakkaillemme myös hygieniaja tuoteturvallisuusauditointeja, eri tarpeisiin räätälöityjä koulutuksia sekä yhteistyössä Suomen laajimman analyysivalikoiman tarjoavan Eurofins Scientific Finland Oy:n kanssa räätälöidyn näytteenhaku- ja analyysipalvelun. Teemme myös tarkastuksia ravintoloissa ja suurkeittiöissä hygieniatason ylläpitämiseksi ja ruuan turvallisuuden takaamiseksi.

Ammattilainen toteuttaa pihatoiveesi oikeassa mittakaavassa

M

oni toivoo viihtyisää puutarhaa, joka on sekä viehättävä että helppohoitoinen. Kaikki eivät kuitenkaan ole viherpeukaloita eikä siihen välttämättä edes riittäisi aika tai puhti. Onneksi on olemassa yrityksiä kuten Kirsin Piha, joka tietää kaiken pihasuunnittelusta, viherrakentamisesta ja puutarhanhoidosta. Turvautuessaan ammattilaiseen asiakas saa kaiken mahdollisen potentiaalin irti pihastaan ja nostaa samalla talonsa arvoa. Kirsi Sundholm perusti oman yrityksensä kymmenen vuotta sitten ja on sittemmin kaunistanut yksityiskotien ja taloyhtiöiden pihoja. Suunnittelu- ja rakennustyöt työllistivät alkuun Sundholmia eniten, mutta istu84

tukset ja hoitotyöt ovat sittemmin täydentäneet työnkuvaa yhä enemmän. Sundholmin ammattitaitoisen viherrakentamisen takia hänet myös valittiin mukaan MTV3-kanavan Pientä mökkiremonttia -ohjelmaan, jossa eri puolella Suomea myynnissä oleviin kesämökkeihin tehtiin arvoa nostava remontti. Sundholm kehottaa ihmisiä ilman muuta ottamaan yhteyttä

ammattilaiseen, jos on toiveita pihan suhteen, mutta ei osaamista toteuttaa niitä. – Asiakkaan toiveet ovat aina suunnittelun lähtökohtana, mutta ammattilainen osaa toteuttaa ne oikeassa mittakaavassa. On monia asioita, jotka on otettava huomioon pihaa miettiessä, kuten minne lumet laitetaan talvella. Hyvällä suunnittelulla voidaan kuitenkin toteuttaa kaunis, toimiva ja helppohoitoinen kokonaisuus.

Lip-Lap Laituri Oy on suunnitellut ja valmistanut laitureita suomalaiseen rantamaisemaan jo yli viisi vuosikymmentä. Monen suomalaisen mökkirantaa koristaakin kauan palvellut liplattaja.

L

ip-Lap on vuonna 1965 perustettu kotimainen, jo kolmannessa polvessa toimiva perheyritys. Lip-Lap on ollut aina innovatiivinen laiturimallien ja -ratkaisujen kehittäjä. – Toimme ensimmäisenä Suomessa markkinoille säädettävän pylväslaiturin, jonka uusin tuotesukupolvi on yhä yksi suosituimmista laiturimalleistamme, yrittäjä Kimmo Palotie kertoo. Meillä on myös muita omia innovaatioita, kuten jetti- ja modulilaituri. Tänä vuonna uusimme pylväslaiturin sisällä kulkevan nostimen, joka on vaihtunut kettingistä ketjuun. Näin laiturin toimintavarmuus on entisestään parantunut. Pylväslaituri oli aikanaan loistava keksintö ja yhä edelleen loistava tuote, sillä pylväsmekanismin ansiosta laituri on helppo nostaa ja laskea kannelta käsin, Lip-Lap Laituri Oy:n myynti- ja markkinointijohtaja Ville Helenius kertoo. Lip-Lapilta saa myös täyden palvelun laituripaketin valmistuksesta toimitukseen, asennukseen ja huoltoon saakka. – Lähtökohta laiturin valinnassa on käyttötarkoitus: kiinnitetäänkö siihen purjevene vai käytetäänkö sitä oleskeluun. Olosuhteilla on myös merkitystä eli ollaanko meren vai järven äärellä, mikä on veden syvyys ja vaihtelu, paikan tuulisuus sekä alttius jäiden liikkeille. Kun nämä asiat on selvitetty, päästään laiturivalinnassa hyvin eteenpäin. Tärkeintähän on, että asiakas saa omia tarpeitaan vastaavan ja kestävän laiturin.


Piharakentamisen ammattilaiselle riittää kysyntää

M

erimaskusta käsin lähialueilla toimiva Viherpiha Mirkka Peltola on pihasuunnitteluun ja -rakentamiseen erikoistunut pieni perheyritys. Talvisin yritystä työllistävät pihasuunnitelmat, puunkaadot sekä -leikkaukset, kun taas kevät ja kesä ovat piharakentamisen aikaa. Kiireinen viime vuosi on saanut yrittäjä Mirkka Peltolan miettimään yrityksen laajentamista. Kesäisin yrityksellä on ollut tapana palkata kausityöntekijöitä helpottamaan kiirettä. – Ihmiset ovat löytäneet kotisivumme ja puskaradio toimii, Peltola kiittelee. Yrityksen tunnettavuutta on lisännyt myös Eden-puutarhaohjelmassa mukanaolo sekä kuvausten ulkopuolella jatkunut yhteistyö Minna Toivasen kanssa. Vaikka aikuisiällä puutarhuriksi opiskellut Peltola itse suosii ympäröivän luonnon huomioimista pihasuunnittelussa, otetaan kaikki asiakkaan toiveet tarkasti huomioon. – Jotkut pitävät puutarhanhoidosta ja toiset taas haluavat helppohoitoisuutta. Suunnittelemme pihan aina asiakkaan toiveiden mukaisesti, Peltola sanoo. Pihasuunnittelijaan kannattaa ottaa yhteyttä jo edellisenä kesänä, sillä kokonaisuudessaan projekti vie aikaa noin vuoden verran. – Edellisenä kesänä yleensä käydään paikan päällä tekemässä mittaukset, talvi menee suunnitellessa ja keväällä toimitetaan asiakkaalle vedokset. Kelien salliessa piha rakennetaan yleensä kesän aikana valmiiksi, Peltola kertoo. Viherpalvelu Mirkka Peltolalta löytyy ammattitaitoa ja kalustoa mm. kivi- ja puurakentamiseen. Oman ammattitaidon ja hyvien yhteistyökumppaneiden ansiosta asiakas saa Viherpalvelu Mirkka Peltolalta kokonaisvaltaista palvelua.

Lisätiedot sivulla 116

SEURAA MEITÄ

www.cozyhomes.fi

A S U N TOMATKASSASI MUKA NA . 85


ASUMINEN | PIHA

Korvaa sora helppohoitoisella kivellä TIINA VIKBERG  TEKSTI  MADELEINE BERNER

A

sennuskivi Oy on erikoistunut kivetystöihin toteuttaen upeita pihakokonaisuuksia betoni- ja luonnonkivestä sekä tukimuureja betonista ja graniitista. Sisälattiat ja talojen julkisivuverhoilut kuuluvat yhtä lailla yrityksen erikoisosaamiseen. Asennuskivi on kivi kerralla muuttanut kiinteistöjen edustoja parempaan suuntaan jo 30 vuoden ajan, eikä menestykselle näy rajaa. Yrittäjä Jouko Helin on päässyt toteuttamaan ainutlaatuisia kohteita pitkällä urallaan, ja ehdottomasti näyttävimpien joukossa on Noormarkun ruukin alue. – Olemme tehneet töitä Ahlströmin kohteessa jo useamman vuoden. Uusimme muun muassa pääkonttorin portaat, purimme vanhan terassin ja rakensimme uuden sekä teimme klubirakennuksen edustan uusiksi, Helin kertoo. Asennuskivi Oy:n kädenjälki näkyy myös Rauman suurimmissa liikenneympyröissä, sekä hautausmaan uurnalehdossa. Lisäksi Pyhän Ristin kirkon kiviaidan verhoilukiveys saneerattiin 2014.

kittyvät yhä enemmän pihaan ja syystä, se antaa ensivaikutelman kodista. Kivetys tekee pihasta arvokkaamman näköisen ja antaa sille muotoa sekä väriä, Helin kertoo. Esteettisten puolien lisäksi kivetyksen helppohoitoisuus ja siisteys houkuttelee taloasukkaita. Lasten ja koirien kanssa ei esimerkiksi kantaudu soraa taloon, kun pihaa koristaa siisti kivipinta. – Naapurikateus on myös osoittautunut tehokkaaksi tavaksi innostaa ihmisiä pihakivetyksen hankkimiseen, nauraa Helin, joka on jopa saanut tilauksia työmaan naapurista kesken töiden. Asennuskivi Oy palvelee asiakkaitaan pääasiassa Turku-Vaasa -akselilla ja Tampereella, mutta periaatteessa Helin on valmis tekemään töitä siellä missä tarvitaan. – Välillä on mukavaa lähteä esimerkiksi pohjoiseen työmaalle, työntekijätkin pitävät sitä tervetulleena vaihteluna, ikään kuin pienenä lomana, hän toteaa. Jokainen voi siis tilata itselleen Asennuskiven ainutlaatuisen kivetyksen ja nauttia sen tuomasta tunnelmasta vuosia eteenpäin.

Upealla kivetyksellä jokainen voi piristää pihaansa. – Ihmiset kes-

Asennuskivi Oy www.asennuskivi.fi 0400 322 741

jouko.helin@asennuskivi.fi

Kuva: Aurajoen rantamuuri on yksi Asennuskivi Oy:n taidonnäytteistä.

86


ASUMINEN | PIHA

Vihersuunnittelua vuosikymmenten kokemuksella

V

ihersuunnittelija Eero Myrskykarin kipinä puutarha-alaa kohtaan syttyi hänen työskennellessään Söderlångvikin kartanossa. – Siellä puutarhurilla oli aina tumma puku päällään ja ajattelin, että tuollainen ammatti olisi kiva, joten lähdin suorittamaan alan koulutusta, muistelee mies hymyillen. Oma yritys Viherstudio on ollut pystyssä pian 30 vuotta. Asiakkuuksia löytyy ympäri Suomen, sillä kuusi vuotta sitten Naantaliin palannut Myrskykari on työskennellyt elämänsä aikana myös Pirkanmaalla, Pohjanmaalla ja pääkaupunkiseudulla. Yhteydenotto vihersuunnittelijaan onnistuu parhaiten yrityksen kotisivujen kautta. – Käyn aina paikan päällä tutustumassa kohteeseen, kartoitan asiakkaan toiveita, otan valokuvia ja teen mittauksia. Seuraavaksi piirrän asiakkaalle luonnoksen, josta saadun palautteen perusteella teen valmiin suunnitelman kasviluetteloineen, jonka jälkeen asiakas voi hoitaa toteutuksen joko itse tai piharakentajan avulla, Myrskykari kertoo. Viherstudion palveluvalikoimiin kuuluu myös pihaneuvontaa. – Parin tunnin mittaisen ja 100 € arvoisen konsultaatiokäynnin aikana annan asiakkaalle esimerkiksi istutus- ja leikkausneuvoja sekä ohjaan kasvivalintaa.

Lisätiedot sivulla 116

Vihersuunnittelijan vinkki kaikille pihanlaittajille on hakea inspiraatiota useista eri lähteistä ja ideoida vapaasti yhdessä perheen kanssa. – Käykää eri myymälöissä ja messuilla, lukekaa puutarhalehtiä ja tehkää luonnoksia. Myös lähialuematkailu kannattaa, sillä sekä Ruotsissa että Virossa on paljon hyviä messuja ja taimiliikkeitä, joista ammentaa ideoita.

Puu vaatii huolenpitoa

P

uut ovat tärkeä osa kaupunkiympäristöä. Ne mm. tuottavat happea, sitovat pölyä ja tuovat varjoa. Arboristi- ja pihasuunnittelupalveluja tarjoava yrittäjä Anu Äyräs muistuttaa, että pitkäikäinen puu on myös kaikkein taloudellisin. – Olisi hyvä, jos puuta alettaisiin muutama vuosi istutuksen jälkeen säännöllisesti leikata. Kun huonot haarat poistetaan, puusta kasvaa terverakenteinen, Äyräs kertoo. Huoltamaton puu on turvallisuusriski, ja se voi tulla myöhemmin kalliiksi. – Arboristi on rakennetun ympäristön puiden hoitaja, jonka tehtävä on hoitaa puita siten, että ne olisivat turvallisia. Tavoitteenamme on minimoida aineellisia vahinkoja sekä henkilövahinkoja, arboristien opettajanakin toiminut Äyräs selventää. Arboristin vuoden kohokohta on kevät, jolloin pääsee taas puiden hoitotöihin. – Meillä on ollut mm. kartanokohteita. Kun on tekemisissä monta sataa vuotta vanhojen puiden kanssa, tuntee itsensä pieneksi, Äyräs nauraa. Kuluva talvi on ollut Äyräksen Neulapuu Oy:lle haastava, sillä vaikka hoitotöitä olisi ollut, kelit eivät ole olleet otollisia. Sen sijaan Äyräs on tehnyt pihasuunnitelmia ja kaatotöitä, jotka onnistuvat kelistä riippumatta. Neulapuu Oy tekee lisäksi puun kuntoarvioita ja antaa hoitosuosituksia. – Teemme hoitotyöt pääsääntöisesti tuntityönä ja kaatotyöt urakkana, Äyräs kertoo. Neulapuu Oy:n asiakkaita ovat yksityiset, taloyhtiöt ja kaupungit. Äyräs toivoo, että ihmiset ihailisivat ja arvostaisivat puita enemmän: – Niiden hoitaminen on tärkeää. Kaikki lähtee kuitenkin suunnittelusta. Hyvällä lajituntemuksella jokaiseen kohteeseen löytyy oma puunsa.

Lisätiedot sivulla 117

87


ASUMINEN | PIHA

Puutarhurin työnkuva vaihtelee vuodenaikojen mukaan

K

ukkea Piha on Mervi Lehtosen ja hänen miehensä yhteinen yritys, josta löytyy apua ja osaamista niin puutarhan suunnitteluun, hoitoon kuin viherrakentamiseenkin. Työvuosi rytmittyy vaihtelevien toimien ympärille: – Alkukeväästä aloitamme kuusiaitojen, marjapensaiden ja omenapuiden leikkauksella. Seuraavaksi vuoroon tulevat keväthuollot ja sen jälkeen kaikenlainen viherrakentaminen, joka jatkuu säistä riippuen aina loka-marraskuun syyshuoltoihin saakka, kertoo Lehtonen. Talvikaan ei ole puutarhurille täysin hiljaista aikaa, koska silloin voidaan esimerkiksi kaataa puita tai tehdä suunnitelmia tulevaa kevättä varten. – Yleensä ihmiset kuitenkin heräävät puutarha-asioissa vasta kevätauringon myötä. Kukkea Piha palvelee jokaista asiakastaan hänen haluamallaan tavalla. Suurin osa toivoo yrityksen hoitavan urakan alusta loppuun saakka ja osa ulkoistaa puutarhan hoidon heille jopa kokonaan, jolloin kuukausittaisen huollon ansiosta pääsee nauttimaan aina tip top-kunnossa olevasta pihasta. Mukaan mahtuu silti myös sellaisia asiakkaita, jotka ovat innostuneita osallistumaan projektin kulkuun. – Teen mielelläni myös konsultaatiokäyntejä ja annan neuvoja ja vinkkejä siihen, mistä kannattaisi lähteä liikkeelle. Yrittäjän arki on usein vaikeasti ennakoitavaa ja puutarhurin toimi fyysisesti kuluttavaa. Aikuisiällä arboristin ja puistopuutarhurin koulutuksen hankkinut Lehtonen suhtautuu työhönsä kuitenkin suurella ilolla. – Ala on nielaissut minut täysin mukaansa. On ihanaa nähdä valmis ja nätti lopputulos ja tehdä samalla asiakkaat tyytyväisiksi, hymyilee Lehtonen.

Lisätiedot sivulla 117

Kivikopla on palveleva kivikauppa

E

spoon Röylässä sijaitseva Kivikopla Oy on vuonna 2002 perustettu puutarhan rakentamiseen ja koristeluun tarkoitettujen pihakivien erikoismyymälä. Toimitusjohtaja Satu Nurmisola kertoo, että Kivikoplan monipuolinen valikoimamme kattaa niin kadun, puiston kuin kotipuutarhan rakentajankin kuin ammattilaistenkin tarpeet. - Myymme betoni- ja luonnonkivituotteita pihojen, puutarhojen ja teiden rakentamiseen. Kivien lisäksi tarjoamme myös muut pihanrakennustarvikkeet, kuten mullat, katteet ja reunalistat, kertoo Nurmisola. Kivikoplan valikoima kattaa kaikenlaiset pihakivet – betonikivet, betonilaatat, luonnonkivet, muurikivet, liuskekivet, mukulakivet, nopat, nuput, reunakivet ja pollarit. – Perusperiaatteemme on se, että olipa kyse yksityishenkilöstä tai ammattilaisesta, meiltä saa kattavasti kaikki kivituotteet pohjatöistä aina viimeiseen kivisaumaan saakka. Vahvuuksiamme ovat sijainti, palvelu ja nopeus. Pyrimme siihen, että voimme toimittaa tuotteen kuin tuotteen heti seuraavana päivänä ja toimitamme tuotteita ympäri Suomen, Nurmisola kertoo. Kevät vilkastuttaa aina toimintaa ja haastatteluhetkellä työn alla oli kevään uusi hinnasto. – Valikoimaan tulee joka kevät jotain uutta. Tänä keväänä uutuuksia ovat kivisarjat, jotka ovat tällä hetkellä hyvin suosittuja. Teräväreunainen muurikivi on toinen kiinnostava tuote, jolla voi rakentaa pelkistettyjä muureja. Pääyhteistyökumppaneitamme tuotepuolella ovat mm. HP Betoni, Benders, ja Liuskemestarit.

88

Lisätiedot sivulla 117

Pihakivet ovat aina iso investointi, mutta Kivikopla tarjoaa yksityishenkilöille mahdollisuuden hankkia tuotteita Santander-rahoituksella. – Kivikopla Rahoituksen ennakkopäätöshakemuksen voi tehdä jo kätevästi etukäteen verkkosivuillamme. Ammattilaisille on suunnitteilla sähköinen extranet-tilauspalvelu, jonka kautta tuotteita voi jatkossa tilata verkossa ja nähdä palvelun kautta mm. oman tilaushistorian.


SOLID HOUSE MAGAZINEN TOIMITUS TOIVOTTAA VIHERPEUKALOILLE HYVÄÄ KASVUKAUTTA.

89


ASUMINEN | TURVALLISUUS

M&M

KO D I N T U R V A

www.mmturvapalvelut.fi • 044 566 5298 90


ASUMINEN | TURVALLISUUS

Älykästä turvaa kodillesi

V

ajaa kaksi vuotta Verisure Securitas Direct Groupin franchising-partnerina toiminut M&M Kodinturva vastaa Verisure-hälytysjärjestelmien asennuksesta, huollosta ja ylläpidosta Turun alueella. Yrityksen pääasiallisia asiakkaita ovat yksityiset, mutta myös pienyritysten määrä on selvässä kasvussa. Vaikka samat palvelut koskevat niin koteja kuin yrityksiäkin, erityisesti yritysasiakkaiden kannalta M&M Kodinturvan tarjoamat palvelut ovat ainutlaatuisia: – Vartijakäynnit kuuluvat palveluun, joten luvassa ei ole yllätyskustannuksia. Lisäksi kuvavarmennuksen avulla voidaan selvittää hälytyksen aiheuttaja ja hälytyskeskus voi toimittaa paikalle tarvittavaa apua, kertoo Miika Nordbladin kanssa yritystä johtava toimitusjohtaja Miikka Kurvinen.

Verisure-hälytysjärjestelmä turvaa kodin

Uusiin viihtyisiin tiloihin Tykistökadulle marraskuussa muuttanut turvallisuusalan asiantuntija palvelee Turun seudun yksityis- ja yritysasiakkaita ilolla ja ammattitaidolla. EMILIA LEHTILÄ   TEKSTI  JOHANNA DAHLGREN

Vaikka perinteisillä palo- ja murtohälytysjärjestelmillä pääsee hyvin pitkälle, uuden Verisure-konseptin myötä kiinteistön turvaaminen on entistä tehokkaampaa. Verisure-konseptia kehitetään jatkuvasti muun muassa asiakkaiden toiveiden pohjalta. Tällä hetkellä uusimpana tuotteena on esimerkiksi pesukoneen alle asennettava Vuotovahti, joka varoittaa käyttäjää mahdollisesta vesivuodosta. Vuotovahdilla pystytään minimoimaan vahingon suuruutta, jolloin käyttäjä välttyy kalliilta korjausremontilta. Asiakkaiden toiveiden perusteella kehitetty turvapainike sen sijaan yhdistää kätevästi yökytkimen ja SOS-toiminnon, jolla käyttäjä hädän hetkellä pystyy ottamaan yhteyttä Verisuren hälytyskeskukseen. Jo tällä hetkellä hälytyskeskus pystyy olemaan asiakkaaseen suoraan yhteydessä kaiuttimen kautta, joka nopeuttaa hälytyksen syyn arviointia oleellisesti, Kurvinen sanoo. Uusi Verisure-konsepti on pitkälle kehitettyä ja erityisesti mobiililaitteiden käyttömahdollisuudet ovat omaa luokkaansa. Kodin tilaa pystyy helposti seuraamaan omalta puhelimen näytöltä. Verisuren asiakkaille M&M Kodinturva tarjoaa huoltopalveluita sekä nykyistenjärjestelmien päivitystä. Pitkäaikaisille asiakkaille järjestelmän päivittäminen nykyaikaiseksi on huokeampaa. Päivityksen yhteydessä kannattaa harkita myös lisäominaisuuksien hankkimista. – Asiakkaan halutessa järjestelmään voidaan tuoda esimerkiksi paloturvaa, Kurvinen suosittelee.

Aslak ja Ossi valmistautuvat päivän asiakastapaamisiin.

Hyvin tehty työ tuo lisää asiakkaita Tyytyväisyys Verisuren tuotteisiin ja M&M Kodinturvan tarjoamaan palveluun on saanut puskaradion toimimaan ja se on poikinut paljon uusia asiakkaita. Yhteydenottoja tulee suoraan sähköpostitse ja puhelimitse, mutta myös sosiaalisen median ja Verisuren verkkosivujen kautta. – Käymme vielä kotikohtaisesti tekemässä kartoituksen ja kerromme lisää tuotteista, Kurvinen kertoo. Aika ajoin yritys järjestää asuinalueittain myös kodin turvallisuudesta kertovia kampanjoita, joiden tarkoitus on levittää turvallisuus-tietoutta ihmisille. Eräs menestyksen salaisuus on yrityksen sisällä vallitseva tiivis yhteishenki, joka välittyy myös asiakkaille. – Meitä on tällä hetkellä viisi työntekijää. Mahdollisesti vielä tässä lähiaikoina on kasvua tulossa, sen verran mukavasti tämä on lähtenyt käyntiin, Kurvinen iloitsee. Vaikka M&M Kodinturvan henkilöstömäärä on pieni, ammattitaitoa löytyy sitäkin enemmän. Uusasiakashankinnasta vastaavalla Ossi Oksalla ja Aslak Alakurtilla on pitkä kokemus Verisurella työskentelystä. – Parasta tässä työssä on henkilökohtaiset kohtaamiset asiakkaiden kanssa. Palvelemme asiakkaan aina alusta loppuun, Kurvinen, Oksa ja Alakurtti lupaavat. 91


Mökkielämää sisällä ja ulkona TEKSTI  MIA HEISKANEN

Näillä välineillä sujuu koko perheen mökkielämä niin sisä- kuin ulkotiloissakin!

EI ITIKOITA JA AMPIAISIA SISÄTILOIHIN! SOLAR sarana hyönteissuojaovi päästää kesän sisään, mutta pitää ötökät ulkona. Pintaan asennettava SOLAR sarana sulkeutuu automaattisesti eikä jätä lentäville tai ryömiville hyönteisille mahdollisuuksia tulla sisälle. Oveen voidaan asentaa myös lemmikkieläimet kestävän erikoisvahvan verkon. SOLAR sarana -hyönteissuojaovi valmistetaan asiakkaan ilmoittamien mittojen mukaan. Tiedustelut: www.solar.fi

LAPSELLE OMA TYÖKALUPAKKI PIHATÖIHIN My First Fiskars Box on mainio työkalupakki, joka sisältää lapsen oman työkalut piha- ja puutarhatöihin. Laatikon kantta voi myös käyttää istuinalustana hiekkalaatikolla tai vaikka polvien alustana puutarhatöissä.

SE EKOLOGISEMPI ASTIANPESUAINE Kotimaiset Mummi ja minä -pesuaineet soveltuvat ihanteellisesti mökkiolosuhteisiin, sillä ne eivät sisällä zeoliittiä, fosfaattia, keinotekoisia väri-, hajuste- ja säilöntäaineita. Tuotteet on valmistettu kasviperäisistä, uusiutuvista raaka-aineista, jotka hajoavat luontoon sataprosenttisesti. Mummi ja minä -astianpesuaine irrottaa tehokkaasti lian ja rasvan ilman turhaa vaahtoutumista. Tuoksuina Sitruunasooda, Mansikkamarenki ja Polkkakarkki. Kaunis pullo on myös kiva mökkituliainen! Jälleenmyyjät ja tiedustelut: mummijamina.blogspot.fi

92


VAPAA-AIKA | TUOTEIDEAT

TOSIMIEHEN UUTUUSGRILLI Weberin tämän kesän grilliuutuus Spirit Premium S-330 on järeä ja monipuolinen kaasugrilli. Vankkatekoinen, Gourmet BBQ System -ritilän kanssa käytettävä kaasugrilli on hieman tavallista ylellisempi vaihtoehto. Grilliritilän avulla grillissä voi valmistaa arkiruokia, valurautapannu sopii puolestaan pekonin tai pannupizzan valmistukseen ja valurautaisessa wokpannussa valmistuvat näppärästi aasialaiset tai pataruuat, padassa vaikkapa keittoa, pataleipää tai stroganovinpihviä. Jälleenmyyjät osoitteessa: www.webergrill.fi

KIRJAA TALTEEN KESÄN MUISTOT! Millainen sää oli juhannuksena? Ketkä kävivät mökillä kylässä? Millaisia kasveja mökkipihaan istutettiin? Otavan kesä mökillä on mökkiläisen oma muistikirja, johon voi tallettaa muistiin kaikki kesämökin tärkeät tapahtumat ja havainnot kesän varrelta, jotta rakkaan kesämökin vaiheet tallentuvat itselle ja jälkipolville.

VINKKEJÄ JA APUA MÖKIN OIKEAOPPISEEN KUNNOSTUKSEEN Menikö sormi suuhun mökin kunnostustöissä? Ei hätää, Hannu Rinteen Perinnemestarin kesämökki (WSOY) opastaa remontoimaan hirsi- tai lautamökin kesä- ja talvikäyttöön alkuperäistä rakennustapaa ja tyyliä kunnioittaen. Mökin remontoiminen käydään kirjassa läpi kivijalasta vesikattoon: kuinka maalata, tapetoida, lasittaa ja muurata. Talotekniikasta kerrotaan, miten lämmitys, vesijärjestelmät, ilmastointi ja sähköt saadaan toimiviksi vanhassa rakennuksessa. Perinnemestari ohjeistaa ja opastaa myös jätevesiasetuksen vaatimuksissa ja pihatöissä.

93


ASUMINEN | SAARISTOSSA

Luonnollinen ja ihmisläheinen Parainen

N

oin viidentoista tuhannen asukkaan Parainen on aito saaristolaiskaupunki, joka houkuttelee vuosittain tuhansia mökkeilijöitä ja matkailijoita luonnonläheisyydellään sekä ainutlaatuisella elämäntavallaan. Kesäisin ihmisiä hellivät raikkaan meri-ilmaston lisäksi kymmenet ravintolat ja pikkumyymälät, joista saa sujuvaa palvelua molemmilla kotimaisilla kielillä. Monipuoliset harrastusmahdollisuudet sekä aktiivisen järjestötoiminnan seurauksena järjestettävät kesäiset tapahtumat takaavat rajattomat vapaa-ajanviettomahdollisuudet. Paraisilla voi nähdä ja kokea niin historiaa kuin luonnonläheisyyttäkin. – Keskustan ainutlaatuinen kaivosalue, vierasvenesatamaan jatkuva kävelykatu, vanha kirkko, puutaloalue Vanha Malmi, saariston luonto ja kauniit maisemat sekä rengastie ja Nauvon vierasvenesatama…, Paraisten elinkeinopääl94

likkö Tomas Eklund luettelee vierailemisen arvoisia nähtävyyksiä. Paraisten kaupunki on yksi Suomen suosituimmista mökkikunnista. Kaupunki pitää hyvää huolta vapaa-ajan asujistaan järjestämällä mm. ajankohtaisia aiheita käsittelevän mökkiläisfoorumin alkusyksystä. Tiedonvälitys- ja keskustelukanavana toimiva mökkiläistoimikunta kokoontuu keväisin ja siinä ovat edustettuina sekä kaupunginjohto että vapaa-ajanasukkaiden edustajat. Paraisilla on noin 8600 mökkiä, joten kaupungin asukasmäärä lähes kolminkertaistuu kesäkautena. Vapaita mökkejä ja mökkitontteja on vielä jäljellä tulevallekin kesälle. – Nyt olisi hyvä aika ostaa. Hinnat ovat laskeneet, mutta ne ovat pikkuhiljaa nousussa, Eklund muistuttaa.

MILLAISTA OLISIKAAN ASUA MEREN ÄÄRELLÄ, SAARISTOKAUPUNGISSA? KAKSIKIELINEN PARAISTEN KAUPUNKI TARJOAA MONIPUOLISIA ASUMISEN MAHDOLLISUUKSIA MAAILMAN KAUNEIMMAN SAARISTON KESKELLÄ - VAIN 20 MINUUTIN PÄÄSSÄ TURUSTA. LUE LISÄÄ JA TUTUSTU TONTTITARJONTAAN WWW.PARAINEN.FI


ASUMINEN | SAARISTOSSA

Mieleenpainuvien elämysten Kustavi

Y

hteensä 2074 saarelle ja luodolle levittäytyvä Kustavi on suosittu mökki- ja matkailukunta, jonka asukasmäärä nousee aina kesäisin vapaa-ajan­asujien myötä moninkertaiseksi. Kunnan noin 900 kilometriä pitkän rantaviivan varrelta löytyy jo yli 3000 kesämökkiä, mutta vapaatakin tilaa on vielä. Kustavi tarjoaa asukkailleen ja kävijöilleen monenlaisia elämyksiä, kertoo kunnanjohtaja Veijo Katara. Saaristokunnan luonto on vertaansa vailla, kuten myös lukuisat historialliset nähtävyydet, joihin pääsee tutustumaan helposti vaikkapa opaskier-

rosten kautta. Vartsalan lossi, Isokarin majakkasaari, Katanpään linnakesaari tai keramiikkatuotteita valmistava Kustavin savipaja käsityöläiskylineen ovat vain murto-osa saaren vierailemisen arvoisista kohteista. Myös kulttuurin ystäville Kustavi on oiva matkakohde, sillä aina heinäkuussa kunnassa järjestetään Volter Kilpi-kirjallisuusviikko, joka kokoaa yhteen tuhansia kävijöitä nauttimaan kirjallisuudesta, musiikista, teatterista ja korkeatasoisista luennoista.

vaikutuksessa niin vakituisten kuin vapaaajan­ asujienkin kanssa. Luonto, meri, historia ja mielenkiintoiset tapahtumat houkuttavat viettämään kesää ainutlaatuisessa saaristomiljöössä, mutta Kustaviin on helppo jäädä myös pysyvästi. Kunnan palvelut ovat lapsiperheitä ajatellen kattavat ja valokuituverkko mahdollistaa tehokkaan etätyöskentelyn. Kaiken muun hyvän ohella myös Kustavin tuloveroprosentti on yksi Varsinais-Suomen alhaisimmista – vain 19,25 %.

Kustavi on myös yritteliäs kunta, jonka palvelutarjonta kehittyy jatkuvassa vuoro-

Saaristolla on monet kasvot - Taivassalosta löydät ne kaikki

T

aivassalossa saariston elämykset ovat ulottuvilla ympäri vuoden. Kokemuksia on tarjolla vuoden jokaiselle päivälle. Jokainen suomalainen tietää, miltä saaristo tuntuu kesällä. Lämmin kallio paljaiden jalkojen alla, suolaisen meriveden tuoksu ja korviin kantautuva haahkan kukerrus ovat nautintoja, joiden pariin palataan. Syksyllä kesän kirkkaat värit vaihtuvat murretuiksi, äänet hiljaisuudeksi ja kiireet levoksi. Syysmyrskyjen ja talven tuiskujen myötä luonto muuttuu. Mikäpä voittaisi avannosta kalastetun aterian tai lämpimän saunan löylyn tunteen kirpeän pakkasen jälkeen? Taivassalo on moni-ilmeinen kunta. – Täältä löytyy niin saaristoa, merta ja mannerta, viljapeltoja sekä historiaa. Merellisyyden ja saariston vuoksi merenrantaa on yli 300 km, saaria yli 180 ja kesämökkejä noin pari tuhatta, kunnanjohtaja Vesa Rantala kertoo. Kunnassa asuu vakituisesti noin 1700 ihmistä, mutta kesäisin asukasluku nelinkertaistuu mökkeilijöiden myötä. – Tosin

nykyisin pitäisi puhua pikemminkin vapaaajan asukkaista, sillä vapaa-ajan asunnot on tänä päivänä yleensä rakennettu ympärivuotiseen asumiseen, Rantala muistuttaa. Vapaa-ajan asukkaita löytyy Taivassalosta siis ympäri vuoden.

ensimmäisenä viikonloppuna. Tapahtumassa käy vuosittain 5000 - 8000 vierailijaa. Silloin tänne kannattaa tulla kauempaakin. Taivassalon kunnalla on muuten tällä hetkellä myynnissä omarantaisia mökkitontteja ja keskustan alueella omakotitontteja, Rantala vinkkaa.

Taivassalo tarjoaa niin vakituisille kuin vapaa-ajan asukkaillekin toimivat peruspalvelut. –Julkiset palvelumme ovat tällä hetkellä erinomaisessa kunnossa. Kunnassamme on myös vireää yritystoimintaa: täällä toimii 140 yritystä ja niiden lisäksi satakunta maatilaa. Täällä kalastetaan yli miljoona kiloa silakkaa vuosittain, sillä Taivassalosta löytyy eniten ammattikalastajia koko saaristomeren alueelta. Kiviteollisuus on myös merkittävä teollisuudenala. Olemme tunnettuja punaisesta graniitista. Esimerkiksi Turun Hansakorttelin lattia on päällystetty Taivassalon kivellä. Taivassalossa myös tapahtuu. – Täällä järjestetään Varsinais-Suomen suurin maaseututapahtuma Silakkarysäys heinäkuun 95


MAINOSTA!

• linjasaneeraukset • korjausrakentaminen • asuinkerrostalojen julkisivu- ja parvekesaneeraukset • kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kohteiden saneeraus

UUSI MAINOSKOKO 1/4 PYSTYMAINOS 95 X 130 mm

Lapintie 7 A, Eurajoki puh. 044 722 0211 veljet@makila.com

Oletko myymässä asuntoa? Soita 044 282 0038

96


UUSIKAUPUNKI

EMILIA LEHTILÄ  TEKSTI  HENNA KERÄNEN

Merellinen Uusikaupunki

U

usikaupunki erottuu edukseen merellisen maisemansa, puutaloidyllinsä ja elinvoimaisen teollisuutensa ansiosta. Autotehdas sai juuri uuden pitkäaikaisen sopimuksen ja työpaikkoja tulee lisää myös muille teollisuuden osa-alueille, minkä ansiosta Uudenkaupungin työttömyysprosentti on pienempi kuin Varsinais-Suomessa keskimäärin. Asukkaita länsirannikon kaupunki houkuttaa ainutlaatuisen miljöön ja työpaikkojen ohella myös helppoudella, sillä pienessä kaupungissa niin palvelut kuin harrastuksetkin tavoittaa nopeasti. Uusikaupunki toivottaa tervetulleeksi myös yritykset – varsinkin rakennusliikkeet, sillä hienoja tontteja löytyy kaupungista paljon ja myös uusille vuokra-asunnoille olisi tarvetta. Etenkin kaupungin reuna-alueilla omakotitaloissa asuva ikääntyvä väestö siirtyisi mielellään lähemmäs keskustaa ja sen palveluita. Lisääntyvän etätyöskentelyn ja digitalisaation myötä Uusikaupunki uskoo houkuttelevansa tulevaisuudessa myös uusia, merellistä ympäristöä ja hyvää elämänlaatua arvostavia asukkaita.

97


UUSIKAUPUNKI

EMILIA LEHTILÄ  TEKSTI HENNA KERÄNEN

Uusikaupunki

houkuttaa etenkin työmatkailijoita ja kokoustajia Idyllinen merenrantakaupunki on oiva paikka niin yrityksesi kokousviikonlopulle kuin perheen kesälomamatkallekin. Mukavasta majoittumisesta vastaa lähes kolmenkymmenen vuoden kokemuksella Hotelli Aquarius.

H

otelli Aquarius on majoittanut Uudessakaupungissa matkailijoita jo vuodesta 1988 alkaen. Myös nykyinen yrittäjä Toni Tyrjy on työskennellyt hotellissa vuosikymmeniä ja tunteekin siksi sekä alan että talon kuin omat taskunsa. – Lamavuodet olivat raskaita Aquariuksellekin, mutta viimeiset kymmenen vuotta ovat olleet parempia, kun Uudenkaupungin teollisuudella menee taas hyvin, hän kertoo. Tyrjyn ohella hotelli pyörii 12 vakituisen työntekijän ja ajoittaisten ekstraajien voimin. Huoneita Aquariuksesta löytyy yhteensä 62, joista kaksi on sviittejä omalla saunalla. Kesäaikaan anniskelupaikkoja on terassit mukaan lukien 1300, talvella hieman vähemmän.

Hotelli kehittyy pala kerrallaan Yrittäjä uskoo, että tavallinen kuluttaja tuntee Hotelli Aquariuksen ennen kaikkea musiikkitapahtumistaan ja huippuesiintyjistään, joita on vuosien saatossa ollut paljon. Keikkapalkkiot ovat tänä päivänä suuria, eikä bändien esiintyminen siksi ole hotellille enää se kaikkein kannattavin bisnes, mutta esimerkiksi viime vuoden pikkujouluaikaan ikisuosikit Matti ja Teppo vetivät kuitenkin talon jälleen täyteen väkeä. Tyrjyn filosofia on ollut kehittää hotellia pala kerrallaan. – Ravintolapuoleen on panostettu alusta saakka ja vuonna 2004 puolestaan rakensimme keilahallin, joka

98

oli ensimmäinen isompi investointi. Viime vuonna remontoimme hotellihuoneita, nyt vuorossa ovat saunat, pukuhuoneet ja hissit, yrittäjä kertoo. Aquariuksesta löytyy myös Uudenkaupungin teatteri ja hyvät kokoustilat, joita etenkin työmatkalaiset arvostavat. Kesäaikaan oman lisänsä mukavuuksiin tuo lähellä siintävä meri.

Asiakkaita moneen lähtöön Uudenkaupungin teollisuuden ansiosta työnsä vuoksi matkaavat ovat Aquariuksen suurin asiakasryhmä ympäri vuoden. – Varsinkin Turun seudulta meille tulee paljon myös kokoustajia. Olemme heistä sen verran kaukana, että hotelliin kannattaa jäädä yöksi, mutta seuraavana päivänä voi taas palata takaisin omiin askareisiinsa, Tyrjy pohtii. – Uudessakaupungissa on kokoustajille myös se hyvä puoli, ettei täällä ole suuren kaupungin houkutuksia, yrittäjä naurahtaa. – Laivoilla ja isoissa kaupungeissa porukka hajaantuu yleensä illan mittaan omille tahoilleen, eikä ryhmä saavuta samanlaista yhdessä olemisen fiilistä kuin täällä. Kokousten ohella Hotelli Aquarius on oiva paikka myös erilaisten tilaisuuksien tai perhejuhlien järjestämiseen. Kesäisin huoneet täyttyvät puolestaan matkailijoista ja veneilijöistä. – Yksi uusimmista hotellimme löytäneistä ryhmistä ovat moottoripyöräilijät. Rantatiet ovat hyviä ajaa, joten he kokoontuvat usein viettämään iltaa

hotellillemme ja jatkavat matkaa sitten eteenpäin, Tyrjy kertoo.

Uusikaupunki sopii sekä yrittäjälle että matkailijalle Tyrjy löytää Uudestakaupungista paljon positiivista sanottavaa. – Yrittäminen on täällä mielekästä. Etenkin pk-sektorin yritysten on helppo tulla kaupunkiin, sillä täältä saa kaiken tarvitsemansa neuvon ja tuen, hän toteaa. Pienellä merenrantakaupungilla on paljon tarjottavaa myös asukkailleen ja matkailijoilleen. – Täällä kaikki on lähellä ja harrastusmahdollisuudet erittäin hyvät. Kymmenen minuutin matkan päästä saavuttaa niin kuntosalit, ratsastustallit, hiihtoputken, golf-kentän kuin lenkkeily- ja hiihtomaastotkin, Tyrjy kertoo. Kesäaikana idyllisessä merimaisemassa liikkuvat paatit ja kaupungin katujen varsilta löytyy monenmoisia mukavia pikkuputiikkeja, joissa pääsee nauttimaan asiantuntevasta ja henkilökohtaisesta palvelusta. – Uskon, että paikka tulee kehittymään ainakin kesäkaupunkina, sillä mökkiläisiä ja veneilijöitä on jo nyt paljon. Markkinointi ei voi kuitenkaan jäädä vain yhden hotellin harteille, vaan siinä pitää olla mukana koko kaupungin, Tyrjy pohtii. – Koska töitä voi nykyään tehdä niin paljon myös etänä, saattavat ihmiset tulevaisuudessa haluta paeta isojen kaupunkien hälystä tänne Uudenkaupungin rauhaan, yrittäjä arvelee.


UUSIKAUPUNKI

Hotellin viereen valmistuu uusi kerrostalo. Katso lis채tietoja www.sorvakonranta.fi

Kullervontie 11, Uusikaupunki p. (02) 8413 123 hotelli@hotelliaquarius.fi www.hotelliaguarius.fi

99


Koko piha kerralla kuntoon

V

-S Pihakivi Oy on vuodesta 1999 saakka toiminut yritys, joka tekee kiviasennusta, piha- ja vihertöitä sekä maanrakennusta pääasiassa yksityisasiakkaille. Vuosien varrella karttuneen konekannan ansiosta pihaprojektit voidaan hoitaa V-S Pihakiven toimesta alusta loppuun saakka. – Kun tekijöitä on vain yksi, pääsevät kaikki helpommalla, toteaa yrittäjä Sauli Suvitie. Pääosin V-S Pihakivi Oy operoi kotipaikkakunnallaan Uudessakaupungissa, mutta mikäli kyseessä on tarpeeksi suuri työmaa, lähtee Suvitie hommiin myös kauemmas. Pihatöiden sesonkiaikaa on luonnollisesti kesä ja silloin yrittäjä palkkaa rinnalleen myös apujoukkoja. – Olen pyrkinyt siihen, että kesäisin minulla olisi koko ajan yksi vakituinen työntekijä. Sen lisäksi tunnen onneksi montakin hyvää kaveria, jotka voivat tulla alihankkijoina kiireavuksi tarpeen niin vaatiessa, Suvitie kertoo. Liian suuren porukan kanssa ei yrittäjän mielestä pihoille kuitenkaan kannata mennä. – Jos työntekijöitä on kovin paljon, muuttuu homma säätämiseksi. Pienellä porukalla stressin määrä pysyy minimissä ja työn laatu korkealla, hän toteaa.

”Vuosien varrella karttuneen konekannan ansiosta pihaprojektit voidaan hoitaa V-S Pihakiven toimesta alusta loppuun saakka.”

V-S Pihakivi Oy:n asiakaskunta koostuu sekä uudisrakentajista että vanhan pihan kunnostajista. – Jälkimmäisiä on tällä hetkellä ehkä jopa hieman enemmän. Myös mökkipihoja laitetaan paljon, Suvitie laskeskelee. Tulevakin kesä näyttää V-S Pihakivi Oy:n osalta sopivan työteliäältä, sillä urakoita on varattu viime syksystä alkaen. – Pihat halutaan yleensä kuntoon kesäloman alkaessa, lakkiaisiin tai juhannukseksi, yrittäjä tietää.

www.kiviasennus.com puh. 040 5033 718 posti@kiviasennus.com Hiuntie 329, 23500 Uusikaupunki

Alan tulevaisuus mietityttää pitkän linjan teräsyrittäjää

S

ampo Lipponen haaveili yrittäjäksi ryhtymisestä jo nuorena. Sopiva tilaisuus tuli vastaan vuonna 1984, kun teräsovia ja -ikkunoita Kalannin kunnan omistamassa vanhainkodin navetassa valmistanut mies siirtyi eläkkeelle ja Lipponen vuokrasi tilan sekä osti mieheltä koneet. – Päätin, että jos en viiden vuoden aikana pääse pois navetasta, lopetan toiminnan, mies naurahtaa. Ensimmäinen oma halli rakennettiin kuitenkin varsin pian, ja siitä saakka Rautarakenne S. Lipponen Oy on toiminut tilauskonepajana, joka palvelee asiakkaitaan noin 100 km säteellä Uudestakaupungista. Asiakaskuntaan kuuluu rakennusliikkeitä ja teollisuuslaitoksia, jotka tilaavat yritykseltä niin kantavia teräsrakenteita kuin kevyempiäkin tuotteita. Toimitusvarmuus, joustavuus ja osaava henkilöstö ovat taanneet tarjouspyyntien tasaisen määrän. – Vuoden 1992 lama koetteli meitä kaikkein eniten. Nykyisestä taantumasta olemme selvinneet melko hyvin, sillä uusia rakennushankkeita on käynnistynyt Uudessakaupungissa vaikeista ajoista huolimatta, Lipponen kertoo.

RAUTARAKENNE S. Lipponen Oy 0500 780 828 www.rautarakenne.fi 100

Viime vuosina ala itsessään on silti muuttunut, ja byrokratian määrä kuormittaa yrittäjiä koko ajan enemmän. – Harmaan talouden kuriin saaminen on tarkoituksena hyvä, mutta yrittäjille sälytetty työmäärä alkaa olla jo liian suuri. Oikein huolestuttaa, löytyykö alalle enää uusia toimijoita, Lipponen pohtii. Myös suurten ikäluokkien eläköityminen mietityttää miestä. – Joukossa on paljon yrittäjiä, eikä kaikille pienille firmoille välttämättä löydy jatkajaa. Ainakin omalta osaltani haluaisin hoitaa asian niin, että työpaikat Rautarakenne S. Lipponen Oy:ssä säilyisivät myös oman eläköitymiseni jälkeen, yrittäjä toteaa.


UUSIKAUPUNKI

EMILIA LEHTILÄ  TEKSTI  MIA HEISKANEN

M

& M Murske palvelee yksityisistä kotitalouksista yrityksiin ja suurempiin rakennusalan yrityksiin saakka koko Varsinais-Suomen alueella, mutta myös Porin ja Tampereen seudulla. Tarvittaessa osaamista viedään myös muualle Suomeen. – Vahvuutemme on myös järeä ja nykyaikainen kalusto, joiden voimin toteutamme niin pienet kuin suuret urakat asiakkaan tarpeen mukaan. Henkilöstömme koostuu viiden hengen ydinjoukkueesta, toimitusjohtaja Marko Varjonen kertoo.

Yhtiön peruspalvelupaletti kattaa murskaus-, louhinta-, räjäytys- ja maanrakennustyöt. Erikoisosaamisena mainittakoon railoporaukset ja porapaalutukset. Nyt uutena toimialana on käynnistymässä murskeen myynti. – Murske tulee ihan likeltä Taivassalosta. Asiakkaan kannalta se tarkoittaa, että pystymme toteuttamaan urakat alusta loppuun itse, kun mursketta on saatavilla 24/7. Teemme nimittäin yhteistyötä myös muiden paikallisten murskemyyjien kanssa, mikä varmistaa murskeen saatavuuden. Meidän valttimme on punainen murske, mutta muitakin värejä on saatavilla yhteistyöverkostomme kautta. Eri värisävyjähän löytyy nykyään runsaasti.

Kivireunus Sorvakonrantaan Tänä keväänä ajankohtainen työmaa on ollut Uudenkaupungin Sorvakonrannan kaupunginlahden Tukiseinämän rakentaminen. – Kaupunginlahden seinämä rakennetaan uusiksi ja parhaimmillaan se on liki 3,0 metriä korkea merenpohjasta mitattuna. Reunukseen tulee puukansi, jota rannan ravintolarivistö voi jatkossa käyttää terassitilana. Tulevana kesänä meitä työllistävät myös erilaiset hallinpohjat paikallisille yrityksille ja maatilayrittäjille.

Louhinta- ja maanrakennustyöt varmalla otteella M & M Murske Oy on louhinta- ja maanrakennustöiden monipuolinen ammattilainen, jonka käsistä syntyy kestävää jälkeä ja onnistuneita lopputuloksia.

Louhinta · Murskaus Räjäytystyöt · Maanrakennus www.louhintaliike.com markovarjonen@hotmail.fi 040 7600 444 101


SATAKUNTA

LAADUKKAAT KALUSTEET SYNTYVÄT MITTATILAUSTYÖNÄ

102


SATAKUNTA TIINA VIKBERG  TEKSTI  HENNA KERÄNEN

HH-ERIKOISKALUSTE OY ON ASIAKKAIDENSA KIITTÄMÄ YRITYS, JOSSA PALVELU PELAA JA UNELMIEN KALUSTEET SYNTYVÄT TARVITTAESSA NOPEALLAKIN TOIMITUSAJALLA.

P

orilainen HH-Erikoiskaluste Oy on Harri Heinosen vuonna 2001 perustama yritys, joka valmistaa räätälöityjä keittiö-, wc- ja kodinhoitohuoneen kalusteita sekä liukuovia mittatilauksesta. Tämän lisäksi he valmistavat kalusteita myös erilaisten yritysten, kuten ravintoloiden ja parturi-kampaamoiden tarpeisiin. Yrityksellä on siis monta vahvaa tukijalkaa, joiden varaan nojata. HH-Erikoiskaluste Oy on myös vahva perheyritys, ja iso osa sen työntekijöistä onkin omasta suvusta lähtöisin.

Valttina nopeus ja asiakaslähtöisyys Yksilöllisyys, laatu sekä joustavuus ovat ominaisuuksia, joita asiakkaat kalustevalmistajassaan arvostavat, ja HH-Erikoiskaluste Oy voi hyvällä omallatunnolla sanoa täyttävänsä nämä kaikki. Toiminnan perustana on yrityksen oma paja, jossa kalusteet syntyvät mittatilaustyönä asiakkaan toiveiden mukaisesti. – Oman tuotannon ansiosta pystymme myös tarvittaessa joustamaan. Kiireellisimmät tilaukset menevät pinon päällimmäisiksi tai jos vaikka kalusteita asentaessa ilmeneekin tarvetta muutoksille, saadaan uusi ratkaisu aikaiseksi jopa muutamassa tunnissa, sanoo HH-Erikoiskaluste Oy:n tuotantopäällikkö Sami Heinonen. HH-Erikoiskaluste Oy hoitaa kaikki tilaukset alusta loppuun itse, ilman turhia välikäsiä. Projekti alkaa useimmiten mittauskäynnillä asiakkaan luona. – Käymme mielellämme tutustumassa kohteeseen,

jotta näemme samalla myös konkreettisesti millainen asunto on ja osaamme siten paremmin visioida uusia kalusteita yhdessä asiakkaan kanssa, Sami Heinonen kertoo. Erikoisemmatkaan toiveet eivät ole este unelmien kalusteiden toteutukselle. – Mitat räätälöidään aina kohteen mukaan ja tarvittaessa teemme kaapit vaikka vanhoihin oviin, tuotantopäällikkö lupaa. Myös laatu on yksi HH-Erikoiskaluste Oy:n avainasioista. Esimerkiksi kaikilla yrityksen käyttämillä Grassin heloilla on elinikäinen takuu. Myös saranat ja laatikot ovat tulleet jo pitkään samoilta hyväksi havaituilta toimittajilta.

Kiiltävää valkoista ja mustaa kiveä Kalustevalmistajat tuntevat luonnollisesti myös tämän hetken trendit sekä asiakkaidensa mieltymykset. – Liukuovissa suositaan valkoista lasia ja kirkasta peiliä. Kalusteisiin halutaan nyt paljon hidastimia, samoin valkoista kiiltävää ovea ja mustaa kiveä, Heinonen listaa. Kiiltävä valkoinen on säilyttänyt suosionsa jo tovin, sillä se on pintana valoisa, helppo pitää puhtaana ja sopii yhteen monen värin ja tyylin kanssa. – Moni pitää sitä varmana valintana ja arviolta 50 % keittiöistämme tilataankin juuri kiiltävän valkoisina, Heinonen sanoo. Kivitasojen myynnissä on tuotantopäällikön mukaan sen sijaan havaittavissa jopa jonkinlaista nousua. – Viime vuonna meni yhteensä noin kymmenen kivitasoa, kun taas tänä vuonna olemme myyneet

saman verran jo parissa kuukaudessa. Musta tuntuu olevan suosittu, mutta myös harmaata ja valkoista kiveä menee, hän kertoo. HH-Erikoiskaluste Oy:n palvelutarjontaan kuuluvat myös kodinkoneet, jotka voidaan tilata yhdessä kalusteiden kanssa. – Monen mielestä helpoin ratkaisu on, että sekä kalusteet että koneet toimitetaan samalla kertaa, Heinonen toteaa.

Paras vuosi yrityksen historiassa Vaikka rakentaminen Porin alueella onkin useiden laskelmien mukaan hiipunut, se ei kuitenkaan näy HH-Erikoiskaluste Oy:n toiminnassa. Itse asiassa päinvastoin, sillä tänä vuonna tilauksia on tullut suorastaan ennätysmäärä. – Joka kuukausi myyntiä on kertynyt enemmän kuin viime vuonna, Heinonen vahvistaa. – Mitä enemmän teemme kalusteita, sitä enemmän saamme myös nimeämme esille. Hyvä laatu ja asiakaslähtöinen palvelu poikivat helposti lisäasiakkaita, pohtii tuotantopäällikkö kasvuun vaikuttaneita tekijöitä. Vaikka kuluva vuosi näyttääkin jo nyt erittäin hyvältä ja töitä riittää enemmän kuin koskaan aiemmin yrityksen historiassa, toivottaa HH-Erikoiskaluste Oy silti myös uudet asiakkaat lämpimästi tervetulleiksi. – Mikäli laadukkaat kalusteet, räätälöidyt palvelut ja hyvä suunnittelu kiinnostavat, kannattaa meihin olla yhteydessä, Heinonen tiivistää.

103


SATAKUNTA

Kuvassa: Aki Manninen, kuvaaja: Juha Martikainen.

TIINA VIKBERG  TEKSTI  JOHANNA DAHLGREN

Asfalttimies uurastaa kesällä Asfalttiyrittäjän kiireisin työsesonki ajoittuu toukokuun puolivälistä ensimmäisiin pakkaskeleihin. Asfalttien paikkaukset aloitetaan pääsääntöisesti jo huhtikuussa.

K

ohta kolmekymmentä vuotta asfalttialalla toiminut porilainen yrittäjä Hannu Aapa tietää, miten asfaltti levitetään nopeasti ja laadukkaasti. Asfaltin levittämisessä hän sanoo olevansa kuningas. Hänen yrityksensä Asfalttimies Oy tekee vuosittain n. 300 pienempää ja isompaa urakkaa, mikä lyhyestä sesongista johtuen tarkoittaa noin kolmea urakkaa päivässä. Luottamus Porin talousalueen kiinteistönomistajien ja taloyhtiöiden kanssa on ansaittu kovalla työllä ja joustavalla asenteella. Asfalttimies Oy:n palveluihin kuuluvat asfalttitöiden lisäksi kaikki niihin liittyvät maanrakennustyöt. Laajan koneiston ja oman kuljetuskaluston ansiosta yritys pystyy tarjoamaan tehokasta avaimet käteen -palvelua.

Kesä ja asfalttimiehet – aina yhdessä Kesä on oiva aika asfalttitöiden tekemiselle, asfaltin levittäminenhän tehdään kuumana. Yleensä lopputuloksesta tulee sitä parempi, mitä lämpimämmällä ilmalla asfaltti levitetään ja tiivistetään. Kaiken perustana on kuitenkin hyvin tehdyt alustatyöt. – Pohjan pitää olla tasainen, jotta asfaltti pystytään levittämään. Koska asfaltti itsessään ei ole kantava materiaali, täytyy pohjasta tehdä kantava. Siksi maanrakennus on tärkeää, Aapa tietää. Suomalaista käsityön perinnettä arvostava Aapa on huolissaan laatuvaatimusten madaltumisesta: – Nykyään lähes kaikesta puuttuu ammattiylpeys. Työt tehdään nopeasti ja rahat pois -tyyliin. Suomessa on pitkät käsityön perinteet, ja kun taito katoaa, katoaa myös ammattiylpeys, hän sanoo.

Ala vaatii sitoutumista ja pieniä yrittäjiä on vähän mukana Vaikka markkina on iso, työskentelee alalla siihen nähden vain vähän väkeä. Uutena yrittäjänä on haastava lähteä alalle mukaan. Asfalttiala on hyvin pääomavaltaista. Koska työ on raskasta ja vaatii sitoutumista sekä pääomia, moni osaavakin tekijä tippuu alalta pois. – Nykyistä sukupolvea taas ei kiinnosta lähteä alalle, koska työ on vieläkin erittäin raskasta ja likaista, Aapa kertoo. Hän itse näkee alassa monia hyviä puolia: – Tämä on loistavaa työtä: työporukka on äärimmäisen tiivis ja ahkera, paikat sekä asiakkaat vaihtuvat jatkuvasti ja työnsä jäljen näkee heti, eikä mikään ole niin hienoa kuin olla kesä ulkona töissä, hän tiivistää. Talvisin asfalttialalla työskentelevät joko lomailevat tai tekevät muita töitä. Aapa on yhdistänyt harrastuksen ja liiketoiminnan, ja on mukana kiinteistöbisneksessä. – Vuokraan liiketiloja noin 40 yritykselle ja asuntoja noin 40 yksityistaloudelle. Hirsitalot ovat intohimoni, Aapa kertoo. Hän itse asuu Porin keskustassa 100 vuotta vanhassa hirsitalossa, jossa ajan henkeä on kunnioitettu myös sisustuksessa. – Vuokra-asunnoissanikin on käytetty sen ajan tapetteja, mitä talo edustaa. Vanhimmat talot ovat 150 vuotta vanhoja, Aapa kertoo. Vaikka työnteko on Aapalle elämäntapa, talvisin aikaa löytyy myös matkustamiseen.

0400 791040 asfalttimies@elisanet.fi Esivallankatu 8, 28120 PORI 104


SATAKUNTA

TULEVA KYLMÄMESTARI TIETÄÄ MITÄ HYVÄ ASIAKASPALVELU ON

I

TIINA VIKBERG  TEKSTI  MADELEINE BERNER

hmisten tullessa yhä mukavuudenhaluisemmiksi, kylmälaitteiden myynti on ottanut vauhtia. Mikko Järvinen on työskennellyt alalla pitkään ja seurannut laitteiden laskevia hintoja, jolloin yhä useampi on innostunut eri viilennysjärjestelmistä. Vuonna 2010 perustettu Polar Jäähdytys on vastannut kysyntään tarjoamalla kaikkia mahdollisia kylmälaitteita- ja ratkaisuja kaikkiin mahdollisiin tiloihin Satakunnassa.

Yritys palvelee kaikissa kylmälaitteisiin liittyvissä asioissa niin suuria kuin pieniäkin yrityksiä, mm. ravintoloita, ruokakauppoja ja isännöintitoimistoja. Valtti on ripeä toiminta ongelmatilanteissa. – Jos kylmälaite menee rikki ruokakaupassa, on vika korjattava hyvinkin nopeasti, Järvinen toteaa. Laadukas asennusjälki sovittujen aikataulujen puitteissa on tehnyt Polar Jäähdytyksestä suositun toimijan, jonka palveluita asiakkaat pyytävät yhä uudestaan. – Vanhat asiakkaat luottavat meihin ja kykyymme palvella. Järvinen kokee itsensä kehittämisen suurena osana ammattitoimintaa. Tällä hetkellä hän itse sekä yksi yrityksen työntekijöistä syventävät osaamistaan entisestään suorittamalla kylmämestarin erikoisammattitutkinnon. Tämä antaa yritykselle merkittävän kilpailuedun muihin nähden. – Porissa ei tietääkseni ole yhtäkään kylmämestaria. Itse asiassa alalle kaivattaisiin muutenkin lisää osaajia ja ammattilaisia. Hyvien tekijöiden löytäminen alkaa jo muodostua haasteeksi.

www.polarjaahdytys.fi 0400 228 448 • Kylmä- ja pakkastilat • Ilmastoinnin jäähdytys • Lämpöpumpputekniikka • Merkkiriippumatton huolto • Kylmäkonemyynti ja -asennus

105


SATAKUNTA | PALVELU

EMILIA LEHTILÄ  TEKSTI  MIA HEISKANEN

RAUMA • UUSIKAUPUNKI • LAITILA • HUITTINEN • EURA www.rantalainen.fi

Vahva kirjanpidon kumppani paikallisesti

R

antalainen Oy Länsi-Suomi on osa valtakunnallista Rantalainen Yhtiöt Oy:tä, joka on 1972 perustettu, auktorisoitu taloushallinnon palveluita tuottava konserni. Rantalainen Yhtiöt on palvellut suomalaisyrityksiä jo yli 40 vuotta. – Rantalainen Yhtiöt on ihmiskasvoinen perheyritys, joka tarjoaa kattavat nykyaikaiset taloushallinnon palvelut niin pienille kuin suurillekin yrityksille. Yhtiön henkilöstöllä on aina hallussa alan tuorein tieto ja taito, Rantalainen Oy Länsi-Suomen toimitusjohtaja Anna Suominen taustoittaa. Länsi-Suomen aluetoimistot sijaitsevat Huittisissa, Eurassa, Uudessakaupungissa, Laitilassa ja Raumalla. – Valtakunnallisena toimijana meillä on taus-

106

talla iso koneisto, mutta palvelemme asiakkaitamme paikallisesti. Vaikka Rantalainen Oy Länsi-Suomi on yhtiönä nuori, on yksittäisillä tilitoimistoilla pitkät, paikalliset perinteet. Mehän olemme laajentuneet yritysostoin aivan kuten koko konsernimme, joka toimii tällä hetkellä 40 paikkakunnalla Suomessa ja työllistää noin 500 ihmistä. Se antaa etua niin asiakkaalle kuin yksittäiselle tilitoimistollekin. Konsernina meillä on vahva visio siitä, että haluamme olla yrityksen paras taloushallinnon kumppani. Olemme perheyritys, joten arvomaailmamme on hieman erilainen ja uskomme, että yrittäjälähtöisenä ja perheomisteisena yrityksenä ymmärrämme hyvin yrittäjää. Siihen maaliin on hyvä tähdätä, Suominen painottaa.


SATAKUNTA | PALVELU

Rakennusala on tuttu Kirjanpitojohtaja Timo Hakala kertoo, että asiakaskunnassa on paljon kaikenkokoisia rakennusalan yrityksiä. – Voimme palvella tehokkaasti kaikenkokoisia yrityksiä – jopa ruotsiksi. Tunnemme alaa koskevat raportointivaatimukset ja säädökset, ja meillä on monta osaavaa tekijää, jotka kykenevät ottamaan rakennusalan asiakkaan haltuun ja tukemaan häntä prosesseissa. Käytäntö ei siis jää meillä yhden tekijän varaan.

Sähköinen taloushallinto on helppoa Sähköisyys on vahvasti mukana alan kehityksessä. – Se mahdollistaa reaaliaikaisempaa ajasta ja paikasta riippumatonta palvelua asiakkaalle. Sähköinen maailma mahdollistaa välineiden puolesta myös sen, että yrittäjälle jää enemmän aikaa keskittyä omaan liiketoimintaansa, kun hänellä säästyy aikaa turhalta selvittelytyöltä. Kun kirjanpito on aina ajan tasalla, tilinpäätöksen tekeminenkin helpottuu, Hakala kertoo.

Moni saattaa ajatella, että sähköinen taloushallinto on vaikeaa, vaikka asia onkin käytännössä päinvastoin. – Teemme kirjanpidon samoilla ohjelmilla kuin ennenkin, mutta näkyvyys asiakkaan suuntaan on sähköisen järjestelmän ansiosta parempi. Järjestelmä on helppo käyttää ja meiltä saa aina tarvittaessa apua ja tukea, Hakala lisää. Sähköisen kirjanpidon periaatteena on päästä eroon paperista. – Jopa käteiskuitit ja -laskut voidaan sähköistää, jolloin ne saadaan reaaliajassa järjestelmään, tehokkaasti kiertoon ja maksatukseen. Myyntilaskutuksessa asiakas voi tehdä laskut suoraan meidän järjestelmässä, josta voi myös tulostaa erilaisia raportteja. Ensi kesästä lähtien sähköisyys ulottuu jo palkkalaskelmien tekoonkin. Sovimme toki aina erikseen jokaisen asiakkaan kanssa, missä ja miten olemme mukana riippuen siitä, mitä osaa prosessista asiakas haluaa pitää omissa käsissään, Suominen muistuttaa.

Kirjanpitäjä Kirsi Tamminen ja palvelupäällikkö Taina Tanner käyvät läpi päivän raportteja

Rantalainen Oy Länsi-Suomella on vahva valtakunnallinen koneisto, mutta halu palvella asiakkaitaan paikallisesti.

107


SATAKUNTA

V

uonna 2010 perustettu Remontti Jasa tarjoaa monipuolisia rakennus- ja remonttipalveluita pääasiassa yksityisasiakkaille Pori-Ulvila -akselilla. Lähestulkoon koko ikänsä alaan liittyviä töitä tehnyt yksityisyrittäjä Janne Virtanen tekee ammattitaidolla niin pieniä pintaremontteja kuin mittavampia kylpyhuone- ja saunaremonttejakin. Erinomaiset puusepän taidot omaavalta Virtaselta onnistuu myös pienempien uudisrakennusten, kuten varastojen, rakentaminen. Yksityisyrittäjälle viime vuosi ja alkuvuosi on ollut kiireistä aikaa. – Kahdessa vuorossa olisi töitä viime vuonnakin saanut painaa, Virtanen toteaa. Tulevaisuuden toiveissa olisikin yrityksen pienimuotoinen laajentaminen 2–3 työntekijällä.

Ammattimieheltä onnistuu remontti kuin remontti

Tällä hetkellä Virtasta työllistää mm. projekti, jossa rintamamiestalon alakertaan rakennetaan pesuhuone, sauna, kodinhoitohuone ja pukutilat. Kolmen kuukauden mittainen projekti eroaa yleisimmistä toimeksiannoista siinä, että suunnittelussa on käytetty sisustussuunnittelijaa. Tavallisesti Virtanen itse tarjoaa apuaan suunnitteluun. Tarvittaessa suunnittelussa auttaa myös Remontti Jasan kotisivuilla kokeilussa oleva ilmainen 3D-suunnitteluohjelma, jonka avulla asiakas voi suunnitella oman kylpyhuoneensa mm. Pukkilan ja Kaakelikeskuksen laatoilla. Remonttipalveluiden lisäksi Virtanen tekee puunkaatoa ja metsätöitä sivutoiminimellä Metsäpalvelut Pluspuu. Pääasiallisesti yksityisille Satakunnan alueella tehtävät ongelmapuiden kaadot sisältävät asiakkaan niin halutessa myös rungon ja oksien poiskuljetuksen. Ennen tarjouksen tekemistä Virtanen käy paikan päällä tutustumassa kohteeseen. Hinnat määräytyvät aina tapauskohtaisesti.

L

ännen Timanttipurku on monipuolinen toimija rakennusalalla. Vaikka purkutyöt kuuluvat päätoimenkuvaan, voi yritys myös hoitaa kaivinkone-, maanrakennus- ja hitsaustöitä. – Teemme kaikenlaisia ja -kokoisia töitä pienten vessojen purkutöistä suuriin linjasaneerauksiin, yrittäjä Jukka-Tapio Kallio kiteyttää.

Alalla on tärkeää pysyä ajan tasalla uusista määräyksistä ja toimintatavoista. Ennen vanhaan käytiin Kallion mukaan vain kohteessa hoitamassa purkutyöt, mutta nykypäivänä on ajateltava suojausta, lupia yms. Erityisesti asbestipurkutöihin on tulossa tiukemmat määräykset, joiden pyrkimyksenä on varmistaa, että vain valtuutetut liikkeet hoitavat purkutöitä. Monesta vanhasta kiinteistöstä löytyy asbestia, ja sen ollessa erittäin haitallista terveydelle, on erityisen tärkeää että purkutöitä tehdään todellisten ammattilaisten toimesta.

Lisätiedot sivulla 116

Monipuolisia purkutöitä vahvalla ammattitaidolla

Asbestipurku on juuri se toimialue, johon Lännen Timanttipurku suuntaa seuraavaksi, sillä Kallio uskoo monipuolisuuteen, jatkuvaan kehitykseen ja periksiantamattomuuteen. – Pyrimme pysymään ahkerasti liikkeellä koko ajan emmekä jää odottelemaan. Puhelimet soivat ja tekemistä riittää, joten uskon että taantuma riippuu pitkälti omasta aktiivisuudesta, hän kertoo. Asiakastyytyväisyys on yhtä lailla tärkeää jatkuvan toiminnan kannalta. Kallio painottaakin, että jokainen työ on koostaan huolimatta samanarvoinen ja kaikki tehdään yhtä huolellisesti. Vaikka kiireinen sesonki onkin aluillaan, Kallio kehottaa ihmisiä olemaan yhteydessä purkuun ja rakentamiseen liittyvissä asioissa. – Rohkeasti kun soittaa ja esittää asiansa, niin eiköhän jotain keksitä vaikka kevät ja kesä mennään täydellä sesongilla. 108

www.lannentimanttipurku.fi puh. 040 591 2767


SATAKUNTA

Laadukkaat kattoremontit kiinteistösi parhaaksi

K

attomiehet kannattaa kutsua paikalle ennen kuin katto vuotaa. Suomen Vahvakatto Oy:n Markus Rautiainen ja Ari Partanen tietävät monen vuoden kokemuksesta, että asiakkaat helposti lykkäävät kattoremonttia kunnes suurempi vahinko on jo sattunut. – Pitäkää huolta katosta hyvissä ajoin. Se on investointi, joka paitsi on käytännön kannalta tärkeä myös esteettisesti merkittävä ja nostaa kiinteistön arvoa, he neuvovat. Parivaljakko palvelee yksityisasiakkaita ja taloyhtiöitä monipuolisissa kattotarpeissa Satakunnassa ja Pohjanmaalla. Yrityksen he perustivat neljä vuotta sitten, mutta kokemus alalta on huomattavasti pidempi. Partanen, joka on toiminut alalla jo 15 vuotta, kokee tärkeäksi uskoa riittävästi omaan tekemiseen, jolloin alalla myös pääsee eteenpäin. Yhtiökumppanit ovat olleet samaa mieltä yrityksen kehityssuunnasta ja kyenneet luomaan onnistuneen konseptin toiminnalleen. Vaikka yrityksen perusta on kattojen kattoremonteissa, ovat Rautiainen ja Partanen nostaneet toiminnan uudelle tasolle ja mukautuneet alan kehitykseen tekemällä julkisivujen verhouksia ja lisäeristeitä. Vähäinen kysyntä uudisrakentamiselle on kiristänyt kilpailua kattoalalla, mutta Suomen Vahvakatto on erottunut joukosta profiloitumalla luotettavana tekijänä, joka hoitaa työt niin kuin sovittu. – Meillä on kokemusta alalta ja uskomme vahvasti laatuun. Meidän tekemä katto on samalla käyntikorttimme, joten työt hoidetaan aina tavalla josta voi myöhemmin olla ylpeä, Rautiainen kertoo.

www.vahvakatto.fi • puh. 045 879 8840

Piharakennukset suomalaisesta puusta porilaisena puusepäntyönä

P

orin Puupojille laatu ei ole sanahelinää. – Meillä laatu käsittää tuotteen koko elinkaaren aina suunnittelupöydältä suomalaiseen hoidettuun metsään, omalle tehtaalle kotimaassa ja kuljetettuna suoraan pystytyspaikalle asiakkaan pihaan, myyntijohtaja Marko Lammela toteaa. Porin Puupojat valmistaa kaikenlaisia pihapiirirakennuksia: varastoja, saunoja, grillikotia, huvimajoja, jätekatoksia, verstaita, leikkimökkejä ja kesäkeittiöitä. – Nikkaroijat, rakentajat ja remontoivat löytävät meiltä myös erilaiset höylätuotteet kuten listat ja paneelit. Lammela kertoo, että tällä hetkellä eten-

kin pihasaunat ovat hyvin kysyttyjä. Niitä Puupojat valmistaa vuosi vuodelta kasvavassa määrin. – Puusaunassa on ihan oma fiiliksensä, joten en ihmettele niiden suosiota. Puusaunan lämmittäminenkin on oma juttu, joka kuuluu mökkielämän kiireettömyyteen. Mikäli lämmittämiseen vielä käyttää koivuklapeja, tulee niistä huikea kesän tuoksu. Pihasauna ei myöskään lämmitä koko mökkiä, joten se on käytännöllisyytensä puolesta hyvä vaihtoehto mökin yhteydessä olevalle saunalle. Uskon, että pihasaunojen suosion taustalla on myös ulkouima- ja vilvoittelualtaiden trendi. Ulkoallas yhdessä pihasaunan kanssa muodostaa mökkipihaan viihtyisän ja toimivan kokonaisuuden.

On kuitenkin hyvä muistaa, että pihasaunaa varten tarvitaan nykyisin aina koosta riippumatta rakennuslupa kiinteän tulisijan vuoksi. Kantovedellä pihasaunan voi tehdä keveämmin kuin vesijohtoveteen liitettynä. Puupojat valmistavat tarvittaessa pihapiirirakennukset avaimet käteen -kokonaispalveluna pystytykseen saakka. Koko tuoterepertuaaria on saatavilla 4 m2:stä aina 16 m2 saakka. – Lähes kaikki pihapiirirakennukset valmistetaan kuusipuusta. Se on materiaalina kiitollinen pintakäsittelylle eikä niin pihkainen kuin mänty. Toimitamme tuotteet aina puuvalmiina, jolloin pintakäsittely jää asiakkaalle.

Piharakennuksia, jotka viimeistelevät maisemasi

Uutuus!

Pekan Pulpettisauna

(norm. 3090€)

2890€

Uutuus! Pihasaunaksi ja mökkisaunaksi. Design istuu moderniinkin pihaan. Koko 8 m 2 .

/porinpuupojat

109


SATAKUNTA

Taantuma ei ole hidastanut alan konkaria TIINA VIKBERG  TEKSTI  JOHANNA DAHLGREN

110


SATAKUNTA

Kokeneella maanrakennusalan ammattilaisella on edessään työntäyteinen kesä. Tehokkuudesta ja joustavuudesta tunnettu yritys on silti valmiina ottamaan lisää projekteja.

V

aikka kilpailu maanrakennusalalla on vuosien myötä kiristynyt, Maanrakennus Laurila Oy erottuu kilpailijoistaan pitkällä kokemuksella ja tehokkuudella. – Me emme jää työmaalle odottamaan että koska voi jatkaa, vaan siirrymme urakoimaan toiselle työmaalle siksi aikaa, yrittäjä Mikko Laurila selventää. Yritys on lisäksi tunnettu joustavasta työasenteestaan. Jos jollain työmaalla tarvitaan akuutisti viikonloppuna maanrakennusalan ammattilaista, Maanrakennus Laurila Oy ottaa urakan hoitaakseen.

miehen voimin. – Siellä oli n. 30 000 kiintokuutiota pelkästään kaivettavia ja ajettavia maita. Viemäreitäkin 2 km, Laurila sanoo. – Porin uimahallia tehtiin onneksi kahtena vuotena, mikä mahdollisti sen että pystyimme tekemään muitakin töitä, Laurila jatkaa. Toinen näyttävä referenssi Porissa on lasten- ja naistentalo, jossa yritys oli vastuussa maantäytöstä ja viemäröinneistä. Lisäksi Maanrakennus Laurila Oy on urakoinut Porin taloyhtiöille paljon salaojituksia ja viemäröintejä.

Ympärivuotista maanrakentamista

Yli 20 vuotta alalla ollut Laurila tuntee Porin kaupunginosien maaperät paremmin kuin moni muu. Monissa kohdin vesi tulee maata kaivaessa vastaan jo aikaisessa vaiheessa, mikä on välillä erittäin haastavaa. Tämänkaltaiset ongelmat pyritään minimoimaan kuitenkin jo suunnitteluvaiheessa. – Esimerkiksi Porin uimahallin työmaalla mentiin yli 5 metrin syvyyteen eikä vastaan tullut pisaraakaan vettä. Kuitenkin 150 metriä toisessa päässä vesi tuli vastaan jo puolen metrin syvyydessä. Suurilla työmailla nämä murheet ovat yleensä tiedossa, koska maanäytteet on otettu. Niihin on vain varauduttava, Laurila kertoo.

Maanrakennus Laurila Oy:n historia ulottuu 1970-luvulle, jolloin Laurilan isä aloitti maanrakennusalalla. Laurila itse kasvoi alalle isänsä jalanjälkiä seuraten: – Tuntui luontevalta jatkaa isän perintöä, Laurila kertoo. Hänen mukaansa maanrakennusalaa ei voi opiskella kirjoista, vaan parhaiten se onnistuu kokeneempia ammattilaisia seuraamalla. Jotta alalla pärjää, vaaditaan lisäksi aitoa kiinnostusta ja kunnianhimoa. – Kun töitä tehdään millimetrin tarkkuudella, täytyy olla myös erittäin huolellinen ihminen. Toinen vakituinen työntekijäni on myös esimerkiksi opetellut tälle alalle. Nyt hänellä on takanaan liki 10 vuoden kokemus, Laurila lisää.

Haasteita tuovat lisäksi työturvallisuusriskit sekä talvisesongin nousu muiden vuodenaikojen rinnalle. Vaikka talvisin maanrakentaminen on hitaampaa, kai-

Kun Laurilalta tiedustellaan unelmien kohdetta, hän ei osaa vastata. – Kaikki kohteet ovat hienoja. Ei tätä hommaa kukaan tekisi, ellei tästä nauttisi.

Maanrakennus Laurila Oy on ympärivuotiseen maanrakentamiseen erikoistunut yritys, joka urakoi sekä uudisrakennuksia että saneerauskohteita pääasiassa julkisella puolella Porissa ja sen lähialueilla. Kevään tullessa yritystä työllistävät mm. taloyhtiöille tehtävät pihasaneeraukset, joihin kuuluvat oleellisesti myös viemäreiden kaivamiset. Laurilan mukaan putkiremonttiin ryhdytään vasta, kun on aivan pakko: – Kun taloyhtiöt saivat valtiolta tukea, putkiremontteja tehtiin ennakoivasti. Nyt ne ovat käytännössä loppuneet. Yksi suurimmista ja mielenkiintoisimmista kohteista Porissa on ollut Porin uusi uimahalli, jossa yritys oli urakoimassa kahden

Konkari pitää haasteista

kin puolin vaikeampaa ja kalliimpaa kuin muina aikoina, tiukat aikataulut ovat osasyy siihen että talvella urakoiminen kannattaa. Myös rakennuttajat käyttävät tilaisuutta hyväkseen saadessaan palvelut talvikuukausina hieman edullisemmin. Laurila ei pelkää alan haasteita, vaan suhtautuu niihin mielenkiinnolla: – Kun on ollut pitkään alalla, haasteita täytyy olla, hän naurahtaa.

Alalle päädytään kutsumuksesta

www.maanrakennuslaurila.fi puh. 050 569 0782

111


SATAKUNTA

TIINA VIKBERG  TEKSTI  JOHANNA DAHLGREN

Pintaremontit vankalla kokemuksella Rauman Maalaus- ja Rakennushuolto Oy:lle kevät on tarjouspyyntöjen ja urakkalaskennan aikaa. Tänä kesänä suuri osa yrityksen urakoista taitaa olla korjausrakentamista koska uudistuotantoa ei Raumalla juurikaan ole.

R

auman Maalaus- ja Rakennushuolto Oy on vuonna 1972 perustettu pintaremontteihin keskittynyt yritys. Kun toimitusjohtaja Petri Vuori vuonna 1990 sukupolvenvaihdoksen myötä nousi Rauman Maalaus- ja Rakennushuolto Oy:n johtoon, oli yritys erikoistunut pelkästään tasoitetöihin. Vuosien varrella yrityksen palvelut ovat kasvaneet ja toimialue on rajautunut Satakuntaan. Tänä päivänä yritys tekee alkuperäisten tasoitetöiden lisäksi kaikki rakennusmaalaukseen kuuluvat työt tapetoinnista, julkisivupinnoituksiin. Luotettavan yhteistyökumppanin ansiosta yrityksellä on myös tarjota hiekkapuhallusta. – Olemme toki tarvittaessa valmiita lähtemään Satakunnan ulkopuolellekin, Vuori muistuttaa. Yrityksen palvelut on suunnattu laajalle asiakaskunnalle: rakennusliikkeille, yrityksille, yksityisille ja taloyhtiöille.

koovoimin. Jokainen maalaa oman osuutensa rivitalosta, Vuori kertoo ja jatkaa: – Jo työturvallisuuden nimissä iso osa töistä pitäisi jättää ammattilaiselle. Vuori kiittelee kotitalousvähennystä, joka on saanut pimeän työn vähenemään tehokkaasti. Omakotitaloasujien kannattaisikin hyödyntää kotitalousvähennystä enemmän, myös pintaremontteja tehdessä. Kun kääntyy oikean ammattilaisen puoleen, saa varmasti laadukkaan lopputuloksen ja lisäksi työtakuun.

Hyvä isännöitsijä pitää taloyhtiön kunnossa

Yli 40 vuotta alalla toiminut Rauman Maalaus- ja Rakennushuolto Oy tunnetaan luotettavana ja joustavana yhteistyökumppanina. Yhdeksi yrityksen valttikortiksi Vuori nostaakin juuri joustavuuden: – Sitä tarvitaan työmailla. Jokaista urakoitsijaa tarvitaan, jotta tilaajalle saadaan ajoissa luovutettavaksi laadukas lopputulos, se tuntuu tämän päivän kiireessä välillä unohtuvan, Vuori summaa.

Vuoren mukaan julkisivuremontit tehdään monta kertaa liian myöhään ja vasta pakon edessä. Ammattitaitoinen isännöitsijä onkin taloyhtiölle kullanarvoinen henkilö. – Hyvä isännöitsijä pitää taloyhtiön kunnossa. Taloyhtiöillä pitäisi olla suunnitelmat tehtynä vuosiksi eteenpäin, Vuori kertoo. Taloyhtiöiden joukosta löytyy kuitenkin myös poikkeuksia. Jotkut ovat huomanneet, että mitä aikaisemmin julkisivuremontti aloitetaan, sitä edullisemmaksi se taloyhtiölle tulee. Jos remonttia jatkuvasti lykätään, kasvaa työmäärä entisestään ja hinnat alkavat huimata osakkaan päätä.

Ammattilainen tietää mitä tekee Alan haasteiksi Vuori luettelee alhaisen hintatason sekä tee-se-itse -ihmiset, jotka uskovat osaavansa mitä vain ammattilaisen tavoin. – Omakotitaloissa ja rivitaloyhtiöissä työt teetetään hyvin usein omalla porukalla ns. tal-

Myös kasvava ilmoitusvelvollisuus eri tahoille on tuonut rutkasti lisää kustannuksia yrityksille, joita tässäkin taantumassa on vaikea siirtää tarjouksiin. Eri medioita kun seuraa niin tuntuu että aina on joku lama menossa tai tulossa, niin ei nämä lisääntyvät kustannukset yksityisten asiakkaiden remonttipäätöstä ainakaan helpota.

RAUMAN MAALAUS JA RAKENNUSHUOLTO OY Ammattityötä vuodesta 1972

• Maalausalan työt • Tasoitetyöt • Julkisivupinnoitukset www.raumanmaalaus.fi Toimitusjohtaja Petri Vuori petri.vuori@raumanmaalaus.inet.fi 0500 720 836

112


Työnantajan ja työntekijän luotettava kumppani

J

o vuodesta 1997 HR Sata Henkilöstötalon yrittäjä on tarjonnut henkilöstöpalveluja Satakunnan alueella työnantajille ja työntekijöille. Tarkoituksena on tarjota tukea ja asiantuntemusta molempiin suuntiin luotettavasti ja ihmisläheisesti. – Luotettava kumppanuus alalla on kaiken A ja O. Tämä on pitkäjänteistä työtä ja yrityksen sekä työntekijän pitää voida luottaa meihin, yrittäjä Seppo Kaatranen kertoo. Henkilöstövuokrauksen ja ulkoistamispalveluiden lisäksi yritys tarjoaa työnantajille rekrytointipalvelua asiakkaan toivomalla laajuudella, mielellään avaimet käteen -periaatetta noudattaen. Rekrytointipalveluun turvautumalla työnantaja-yritys pystyy keskittymään omaan ydintehtäväänsä vaurioittamatta omaa mainettaan kentällä. – Ylläpidämme työnantaja-kuvaa mm. tiedottamalla rekrytointiprosessin etenemisestä myös niille hakijoille, jotka eivät tule valituksi,

R

auman Kylmärakenne Oy on nimensä mukaisesti erikoistunut kylmälaitteiden myyntiin, asennukseen, huoltoon ja korjaukseen. Toiminta on hyvin levittäytynyt laajalle toiminta-alueelle tarjoten palvelua yksityisille, yrityksille ja teollisuuteen. Kotitaloudet hyötyvät Rauman Kylmärakenteen kotikylmiöistä sekä lämpö-, ilmalämpö- ja maalämpöpumppuratkaisuista. Teollisuuteen yritys tarjoaa kaikkia kylmälaitteita, oli kyse sitten tilan tai koneen jäähdyttämisestä. Palvelut ovat myös erittäin kysyttyjä eri myymälöissä ja ravintoloissa.

Kaatranen kertoo. HR Sadan kautta työnantaja voi tarjota irtisanottaville työntekijöilleen myös uudelleensijoittamiskoulutusta. – Meidän kauttamme voi kokeilla myös yrittämistä. Tarjoamme aloittaville yrittäjille laskutusalustan eli laskutamme, hoidamme palkan sivukuluineen, eläkkeen ym., Kaatranen kertoo. Tänä päivänä henkilöstöpalveluiden tärkeänä tehtävänä on tarjota joustavuutta niin työnantajille kuin työntekijöillekin. Yritykset käyttävät usein vuokrauspalvelua oman rekrytoinnin esiasteena, varsinkin noususuhdanteen alkuvaiheessa. Yleinen taloudellinen tilanne heijastuu herkästi juuri henkilöstöalaan. Kaatrasen mukaan Suomen taloudellisessa tilanteessa on nyt havaittavissa positiivisia merkkejä: – Maaliskuun aikana puhelimet ovat soineet kuumina, kun yritykset ovat soitelleet. Merkit viittaavat siihen, että hiukan parempaan päin ollaan menossa, Kaatranen iloitsee.

Valmistaudu kesähelteisiin oikealla viilennysjärjestelmällä

Kevään edetessä kannattaa valmistautua kesän helteisiin hyvissä ajoin miettimällä sopivaa jäähdytysratkaisua. Ilmalämpöpumpun hyödyistä voi esimerkiksi nauttia vuoden ympäri tilaamalla niin lämmittävän kuin jäähdyttävän ominaisuuden siihen. – Ilmalämpöpumppuja on ollut markkinoilla jo 20 vuoden ajan, mutta noin kymmenen vuotta sitten ne ovat yleistyneet kotitalouksissa. Trendinä ne ovat edelleen hyvinkin pinnalla ja itse asiassa moni kiinteistö on vielä ilman tällaista lämmitysmuotoa, Teemu Leikkainen kertoo. – Järjestelmä tuo talvella lämpöä ja viilentää kesällä lisäten asumismukavuutta. Toki voimme myös asentaa laitteita pelkästään viilentämään tai lämmittämään tiloja, Riitta-Liisa Leikkainen täydentää. Rauman Kylmärakenteen toiminta keskittyy lähinnä Satakunnan ja Varsinais-Suomen alueelle. Asiakaspalvelun kulmakivi muodostuu huoltosopimuksista, jotka yritys tekee asentamilleen laitteilleen. Näin asiakkaan ei erikseen tarvitse huolehtia laitteen tarkastuksista tai kunnosta. – Katsomme laitteet vähintään kerran vuodessa läpi ja puhdistamme ne huolellisesti. Kohteesta riippuen voimme tehdä huoltoja useamminkin, Teemu Leikkainen kertoo. – Päivystämme 24/7, jotta asiakkaamme saisivat nopeasti apua ongelmatilanteissa. Hoidamme asiat mahdollisimman hyvin ja kerralla kuntoon, Riitta-Liisa Leikkainen painottaa.

Lisätiedot sivulla 117 113


UUDET YRITTÄJÄT TARTTUVAT LINJASANEERAUKSIIN

V

uoden alussa uusina yrittäjinä aloittaneet Juho Kaskisto ja Ossi Kivimäki jatkavat Raumalla maineikkaan LPJ-Rakennus Oy:n toimintaa. Uusia yrittäjiä tukevat edeltäjiensä lisäksi yrityksen neljä kokenutta työntekijää, jotka jatkavat yrityksen palveluksessa. Myös hyväksi todetut aliurakoitsijat täydentävät yrityksen toimintaa jatkossakin. Taantuma-ajasta huolimatta Kaskisto ja Kivimäki uskovat selviävänsä uusista haasteista hyvin: – Jos näinä aikoina pärjää, niin kyllä parempinakin aikoina pärjää. Yrityksen hyvät referenssit ja hyvä maine Raumalla auttoivat tekemään päätöksen, he toteavat. Uusien yrittäjien myötä korjausrakentamiseen keskittynyt LPJ-Rakennus Oy aikoo panostaa entistä enemmän taloyhtiöille tehtäviin linjasaneerauksiin. Loistavasta asiakaspalvelusta tunnettu yritys haluaa korostaa tiedottamisen ja palvelun tärkeyttä linjasaneerauskohteissa. – Myös isännöitsijällä on suuri rooli tiedottamisessa. He neuvovat taloyhtiöitä varaamaan etukäteisvalmisteluun enemmän aikaa, jotta kiireeltä vältyttäisiin. Tällöin päästään parempaan lopputulokseen ja kustannukset pysyvät paremmin kurissa. Raumalla 1970-luvun taloille tehtävät linjasaneeraukset työllistävät alan toimijoita tasaiseen tahtiin. Kaskisto ja Kivimäki ovat tyytyväisiä, että linjasaneerauksia tekevät paikalliset yrittäjät: – Sitä olisi syytä jatkaa. Kun toimijat ovat tuttuja, niin hommat saadaan toimimaan ja Rauma pysyy elinvoimaisena.

H

arjavaltalainen Rakennussaneeraus Koivisto Oy on aloittanut toimintansa jo vuonna 1980. – Ydinosaamistamme ovat teollisuuden purku- ja saneeraustyöt, ahtaiden paikkojen purku- ja kaivuutyöt, timanttisahaukset ja -poraukset, rautarakenteiden purkaminen ja kokonaisurakointi, toimitusjohtaja Hannu Koivisto luettelee.

Piikkausta roboteilla, kuukulkijoilla korkeuksiin

Yhtiön ehdoton vahvuus on pitkä kokemus. – Henkilöstömmekin on pitkäaikaista. Se luo toimintaan varmuutta ja jatkumoa. Vahvuutemme on myös erikoistuminen teollisuussaneeraukseen.

Piikkausta roboteilla Piikkausrobotit ovatkin yhtiön erikoistumisalue. – Meillä on kymmenen kauko-ohjattavaa piikkausrobottia, joiden avulla voimme piikata esimerkiksi tunneleissa kameran avulla. Piikkausrobottia tarvitaan myös kohteissa, joissa lämpötila ja piikkauksen laajuus asettavat haasteita. Teemme näitä töitä ympäri Suomen: pohjoisin työmaa löytyy Torniosta.

Tiesitkö, että piikkaustöissä voi käyttää robotteja tai että kuukulkijalla työt sujuvat tehokkaasti korkeuksissa?

Kuukulkijalla korkeuksiin Valtavuokraus Oy hoitaa puolestaan koneiden ja työkalujen vuokrauksen. – Päätuotteitamme ovat kuukulkijat, saksilavat ja puominosturit. Lisäksi meiltä löytyy rakennuskoneita laajalla skaalalla, Ville Rosendahl kertoo. Kuukulkijoilla pääsee Rosendahlin mukaan työmailla hankaliin paikkoihin nopeasti. – Ne ovat käytännössä korvanneet telineet, sillä ne tehostavat työtä. Kuukulkijoillamme voi työskennellä 26 metrin korkeudessa ja tänä vuonna päästään jo 40 metriin. Kuukulkijoiden etu on myös se, että niitä voi ajaa korkeuksissa, jolloin työt voi hoitaa keskeytyksittä. Vuokraamme myös työmaaparakkeja erilaisiin tarkoituksiin yksittäisistä yhteen liitettäviin suuriin kokonaisuuksiin. 114

Lisätiedot sivulla 117


Asunnonvaihto mielessä? Suunnittelemme asunnollesi räätälöidyn markkinointisuunnitelman ja parhaan yksilöllisen välitystarjouksen on tilanteesi mikä tahansa.

115


www.ideavalo.fi www.ideavalo.fi

www.mikkoaro.fi

puh. 040 566 5448 facebook/ideavalo.fi

T:MI KLAUS KAIKKONEN

Puinnintie 21, Pori puh. 040 5244 487 www.deconella.fi 050 350 1295 klaus.kaikkonen@sataporras.fi

REMONTTI JASA Puh. 0400 807 332 www.remonttijasa.fi Aukioloajat Arkisin 11-17, la 10-14 muulloin sopimuksen mukaan

verkkokauppa aina auki! www.sagan.fi

• Ilmainen 3D-kylpyhuonesuunnitteluohjelma kotisivuilla • Huoneistoremontit • Kylpyhuone- ja saunaremontit • Puunkaadot • Piharakennukset (katos, autotalli, varasto)

Friitalatalo Friitalantie 11, Ulvila

www.eerolayhtiot.fi

Viherstudio

Koeteltua ja vahvaa osaamista vuosien varrelta

040 5481 412 suomenterasmaali@gmail.com www.suomenterasmaali.fi 116

www.viherstudio.fi 040 581 4049 eero@viherstudio.fi


Turuntie 10, Salo Ark. 10-17, la 10-13 www.salodesign.fi

• Sisustussuunnittelupalvelut • Verhopalvelut

Sisustustoimisto Rooma Satakunnantie 162 20320 Turku (Iskun rakennus) 040 8259558 room@sisustustoimistorooma.fi www.sisustustoimistorooma.fi

Kauttamme myös: • Valaistussuunnittelu • Sähköasennukset • Korjausrakentamiset Myymälästämme: • Valaisimet • Tapetit • Tekstiilit

www.kukkeapiha.fi puh. 044 537 8338

puh. 02-8227 333

Vastaanotamme:

- rakennusjätteet - metallit - lasit, ikkunat karmeineen

Arboristipalvelut puh. 0500 760 973 www.neulapuu.fi Puidenhoitotyöt Hoitoleikkaukset Latvustuennat Kuntotutkimukset

Suunnittelu

Toteutus

Hoito

Hannan HuusHolli

Puiden poistot Ongelmapuut Suorat kaadot

Vistantie 15, Paimio puh. 040 736 3676

Voimalankatu 56, 30420 FORSSA | puh. (03) 412 41 | www.envor.fi

Tervetuloa palvelevaan kivikauppaan!

www.kivikopla.fi Puh. 010 821 4900 Röyläntie 2, 02940 Espoo

p. 040 961 0567 jari.papunen@laatupinnoitus.fi www.laatupinnoitus.fi 117


TEHTÄVÄNIMIKE: SÄHKÖMIES Yhteystiedot Yrityksen nimi: Hifi-sähkö Oy Yhteyshenkilö: Hannu Tikkanen Puhelinnro.: 0400 418 004 Hakemukset: hannu.tikkanen@hifi-sahko.fi www-sivut: www.hifi-sahko.fi Osoite: Lintuvaarantie 55 D, 02660 Espoo

AVOIMET TYÖPAIKAT PURKUTYÖTTYÖNJOHTAJA TURVALLISESTI TEHTÄVÄNIMIKE: • Vaarallisten aineiden purkutyöt Yhteystiedot • pölynhallintajärjestelmät Yrityksen nimi: Dammega Oy Yhteyshenkilö: Ari Hoppania • laite- ja koneVuokraus Puhelinnro.: 0400 977 711 Hakemukset: ari.hoppania@dammega.fi • luotettaVa www-sivut: www.dammega.fi • joustaVa Osoite: Kiitoradantie 6, 01530 Vantaa • laadukas Työaika: Kokoaikatyö Haku päättyy: 31.05.2016 • luVanVarainen

www.dammega.fi

118

JA PÖLYTTÖMÄSTI TEHTÄVÄNIMIKE: VASTAAVA MESTARI Yhteystiedot Yrityksen nimi: Rakennus Timo Pekka Oy Yhteyshenkilö: Työpäällikkö Jukka Teräväinen Puhelinnro.: 050 301 5394 Hakemukset: jukka.taravainen@timopekka.fi www-sivut: www.timopekka.fi Osoite: Koikkurintie 1, 30300 Forssa Työaika: Kokoaikatyö Haku päättyy: 31.05.2016

2013-2015

HIFI-Sähkö OY www.hifi-sahko.fi 0400 418 004 TEHTÄVÄNIMIKE: REPORTTERI/MYYNTIEDUSTAJA Lintuvaarantie 55, Espoo Yhteystiedot Yrityksen nimi: Solid House Marketing Oy Yhteyshenkilö: Tiffany Sanzone Puhelinnro.: 044 974 8745 Hakemukset: info@solidhouse.fi www-sivut: www.solidhouse.fi Osoite: Lautamiehentie 3, Espoo Työaika: Kokoaikatyö Haku päättyy: 31.05.2016


TUTUSTU & TILAA YRITYKSESI KIINNOSTAA Oletko koskaan miettinyt kuinka moni voisi olla kiinnostunut yrityksestäsi? Tuttu kohderyhmä on asiakkaat, mutta laajaa potentiaalia liiketoiminnallesi löytyy myös alan yrittäjistä, päämiesten verkostosta, sijoittajista sekä muista mahdollisista tahoista. Suuri hyöty voi tulla kanavista joita et tällä hetkellä tavoita!

JOTAIN IHAN UUTTA! Solid House Magazine on kehittänyt erittäin monipuolisen kanavan rakennusalan uutisointiin ja markkinointiin. Pääset kertomaan oman yrityksesi uudistuksista, tavoitteista, vahvuuksista ja erikoisosaamisesta. Ammattitaitoinen henkilökuntamme antaa viestillesi parhaan mahdollisen näkyvyyden. Tuomme yrityksesi esille täysin uudella tavalla. Sinä Kerrot, Me Kirjoitamme

TILAA LEHTI Lähetä tilaus sähköpostitse osoitteeseen myynti@solidhouse.fi Otsikoi viesti: TILAUS Solid House Magazine Vuositilaus 5 lehteä, 49 € (sis. alv)

Nro/kuukausi

Teemat

Julkaisupäivät

2 / Maaliskuu

Rakentaminen: Talotekniikka Asuminen: Pinnat

4.3.2016

3 / Toukokuu

Rakentaminen: Korjausrakentaminen Asuminen: Piha & Terassi & Parveke

6.5.2016

4 / Elokuu

Rakentaminen: Innovaatiot Asuminen: Helppo arki

5.8.2016

5 / Lokakuu

Rakentaminen: Energia Asuminen: Kodin remontti

21.10.2016

Pidätämme oikeudet muutoksiin.

119


Putkiremontin pelastaa Uponor R2I -kasetti Uponor R2I -kasetit siirtävät kerrostalojen linjasaneerauksen uuteen aika­ kauteen. Markkinoiden edistyksellisimmät, esivalmistetut moduulit tarjoavat merkittäviä hyötyjä verrattuna muihin saneerausmenetelmiin. • saneerausaika jopa 50 % lyhyempi kuin perinteisillä menetelmillä • saneerauksen jälkeen putkistot voidaan huoltaa rakenteita rikkomatta • esivalmistus ja Uponorin laadukkaat komponentit takaavat korkean laadun ja varman toiminnan

Tiedustelut ja tarjouspyynnöt E projektipalvelu@uponor.com P 020 129 2655 Tutustu Uponor R2I -ratkaisuihin! www.uponor.fi

Profile for Solid House Magazine

Solid House Magazine 3/2016  

Asumisen ja Rakentamisen erikoislehti

Solid House Magazine 3/2016  

Asumisen ja Rakentamisen erikoislehti

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded