Page 1

miniguide TYRKIA Innhold Velkommen til Tyrkia ............................3 Solias service i Tyrkia ...........................3 Tyrkia ..................................................4 Historie................................................5 Mustafa Kemal Atatürk .................... 6-7 Alanya .................................................8 Kart over Alanya .................................44 Kemer ...............................................16 Kart over Kemer .................................45 Side ..................................................22 Kart over Side ................................... 45 Antalya ............................................. 26 Kart over Antalya .......................... 46-47 Greit å vite .................................. 28-30 Miniparlør ..........................................30 Mat og drikke ............................. 32-33 Utflukter ...................................... 34-37 Severdigheter .............................. 38-40 Ved sykdom .......................................41 Hjemreise ..........................................42

1


2


SOLIA ØNSKER DEG VELKOMMEN TIL TYRKIA! Det var ikke bare før i tiden at Tyrkia ble kalt døren til Østen. Landet er en geografisk bro mellom Europa og Asia, i tillegg til at det er her de to kulturene møtes. Her lever gamle tradisjoner og folkegrupper side om side med moderne storbyliv og vestlig luksus. Tyrkia har en lang og begivenhetsrik historie. I årtusener har landet bestått av mange folkeslag, og samtlige har lagt igjen spor etter seg i form av ruiner, kunstverk og andre kulturelle severdigheter. Nå er det din tur til å utforske Tyrkia!

Solias service i Tyrkia I løpet av ditt opphold i Tyrkia, vil våre reiseledere komme til ditt hotell i løpet av uken. Du finner oss i nærheten av resepsjonen. Dager og tidspunkt finner du i vår informasjonsperm på hotellet.

Vi vil gjøre vårt ytterste for at din ferie skal bli så behagelig og opplevelsesrik som mulig.

Solias nødtelefon Dersom du skulle ha behov for å komme i kontakt med oss umiddelbart dersom noe uventet skulle skje, og det på et tidspunkt vi ikke er tilgjengelig på hotellet, kan du nå oss på vår nødtelefon 24 timer i døgnet. For mer generelle spørsmål eller påmelding til våre utflukter, henviser vi til våre treffetidspunkt på hotellet.

I denne brosjyren har vi samlet informasjon og tips, som vi håper vil gjøre det enklere for deg å nyte alt det som Tyrkia har å tilby. Er det noe du ikke finner i brosjyren, kan du trygt vende deg til våre reiseledere. I resepsjonen på hotellet finner du vår informasjonsperm, som er full av aktuell og praktisk informasjon. Avslutningsvis vil vi minne om vårt velkomstmøte. På velkomstmøtet vil vi gi deg interessant og spennende informasjon om hva Tyrkia og Solia kan tilby i løpet av din ferie.

Du er alltid hjertelig velkommen til å treffe oss i løpet av disse besøkene, dersom du har noen spørsmål eller kanskje ønsker å bestille noen av våre utflukter.

Telefonnummer, Alanya og Kemer: (0090) 534 646 12 64 Telefonnummer, Side: (0090) 538 327 68 56

Vi ønsker deg en hyggelig lesing og en herlig ferie!

3


Tyrkia Antalya Side Alanya Kemer

TYRKIA Tyrkia har et areal på 780 000 km². 3% av Tyrkia tilhører Europa og de resterende 97% tilhører Asia, eller Anatolia, som man sier her i Tyrkia. Kontinentene er adskilt av Marmarsjøen, som i øst er vevd sammen med Svartehavet via Bosporene og i vest med Egeerhavet via Dardanellene. Landet er 1 565 km fra vest til øst og 650 km fra nord til sør. Kysten er 8 333 km lang. Det høyeste punktet er fjellet Ararat på 5 165 m. Tyrkia grenser til Hellas, Bulgaria, Georgia, Syria, Armenia, Iran og Irak. I Tyrkia bor det ca 70 millioner innbyggere, hvorav ca 60 millioner bor i de største byene. Befolkningen består av ca 80% tyrkere og 20% kurdere.

4

Turkiet

Hovedstaden i Tyrkia heter Ankara. Ankara er en pulserende verdensby med 3-5 millioner innbyggere. Den største byen er imidlertid Istanbul. Istanbul er den eneste byen i verden som ligger i to verdsdeler. Halve Istanbul ligger i Europa og halve i Asia.


HISTORIE Tyrkia har en lang og hendelsesrik historie. I mange tusen år har landet hatt mange folkeslag og alle har satt spor etter seg i form av ruiner, kunstverk og andre kulturelle severdigheter. Forhistorisk tid 7000 f Kr – 130 f Kr De første bosetningene man har funnet er fra omkring 7000 f Kr i blant annet Konya. Der har man funnet spor av urbefolkningens hus, helligdommer og skulpturer. Disse bosetningene ansees å være de aller første i verdenshistorien. Omkring 2250 f Kr, invaderte hattiterne østfra og deres angrep ødela urbefolkningens bosteder. Disse ble etterfulgt av hittitter, skyther, Alexander den Store, diadoker og flere ulike riker oppstod og forfalt etter en tid. Det romerske riket 130 f Kr – 323 e Kr Ca 400 års med romersk herredømme startet da den første romerske provinsen ble opprettet i Efesos, og apostelen Paulus grunnla de første kristne kirkene. Kristendommen ble imidlertid ikke tillatt før i 313 e Kr. Omkring år 115 f Kr hadde Romerriket, med erobringen av blant annet Armenia, sin storhetstid. Det byzantinske riket 323 – 1453 I 330 ble Byzans hovedstad og fikk da navnet Konstantinopel. I 1071 ble byzantinerne beseiret av en tyrkisk stamme ved navn seljukerne, som samtidig også overtog makten i Anatolia. Omkring år 1096 startet euro-

peiske riddere sine korstog. Det viste seg senere å bli avgjørende for det byzantinske rikets fall. I 1204 erobret og plyndret korsfarerne Konstantinopel på deres fjerde korstog. 50 år senere tok imidlertid byzantinerne byen tilbake og beholdt makten frem til 1453. Det osmanske riket 1302 – 1919 Sultanen Mehmet II erobret i 1302 Konstantinopel og etablerte den som hovedstad i det osmanske riket. Omkring år 1550 opplevde det osmanske riket sin storhetstid under sultanen Süleyman den Prektige, som erobret Bagdad, Kairo, Sør-Europa og oppførte flere storslåtte bygninger og monumenter, tegnet av arkitekten Sinan. Fra slutten av 1600-tallet ble det osmanske riket gradvis svekket, og flere og flere landsdeler ble overgitt andre. I 1914 gikk Tyrkia inn i den første verdenskrigen på tyskernes side. Landet kapitulerte i 1918 og det ble opprettet en nasjonalforsamling. Etter Tyrkias nederlag i den første verdenskrigen, ble landet delt mellom de allierte. General Mustafa Kemal valgte imidlertid å gå imot denne beslutningen, og startet et væpnet opprør mot delingen av Tyrkia. Han lyktes med sitt opprør, og etter at den tyrkiske hæren i 1922 hadde beseiret grekerne og Hellas’ allierte, ble den tyrkiske republikken opprettet. Mustafa Kemal ble innsatt som landets første president.

Historia

5


MUSTAFA KEMAL ATATÜRK 1881-1938 Du ser Kemal Atatürk overalt. På kafeer, i hjem og som statue på byens torg. Nasjonalhelten er portrettert som statsmann og kriger i én og samme person; ofte i smoking, andre ganger i persisk lue med bøsse og klar for angrep. Atatürk ble født som Mustafa Kemal. Han vokste opp i en tid da sultanens ottomanske rike var i ferd med å miste fotfeste. Til tross for det, satset Kemal tidlig på en militær karriere. Parallelt med armélivet utviklet han en sterk interesse for politikk. De dårlige forholdene i hjemlandet var åpenbare. Mens Europa ble stadig mer modernisert, stod sultanatet for noe gammelt og foreldet. Misforholdet ble ennå mer tydelige da den første verdenskrigen brøt ut. Landet ble tvunget i knes da de allierte angrep fra flere hold. Slaget ved Gallipoli fikk franskmenn, briter, newzeelendere og australiere til å samle seg til felles front. Mot alle odds lyktes Kemals dårlig utstyrte tropper å avverge angrepet og helteglorien var plassert. Mustafa Kemal Atatürk var den eneste ottomanske generalen som gikk ubeseiret gjennom første verdenskrig. Ikke ett eneste slag ble tapt under hans ledelse. For sultanatet gikk det derimot dårligere. Område på område brøt seg løs og etablerte selvstendige stater. Riket lå nedkjempet Franske og italienske tropper trengde inn i Anatolia. Greske styrker erobret kysten i sørvest og marsjerte raskt mot Ankara.

6

Mustafa Kemal Atatürk

På nytt trådde Mustafa Kemal Atatürk frem som den reddende engel i nøden. Ved hjelp av nasjonalistiske styrker snudde han utviklingen. Landet ble befridd og kalifatet og sultanatet gikk dukken. I 1922 ble den siste sultanen avsatt. Året etter ble den tyrkiske republikken etablert, og Kemal tok initiativ til å forme den unge nasjonen. Revolusjonen som startet ble én av 1900-tallets mest omfattende. Landet skulle moderniseres, få industrien til å konkurrere med den i Europa. For første gang ble religion og regjeringsmakt to adskilte deler i et muslimsk land. De religiøse lederne mistet makt; koranskoler ble stengt, det arabiske skriftspråket ble erstattet av det latinske alfabetet, fezen, det karakteristiske hodeplagget som ble sett på som et symbol på sultanatet ble forbudt. Kvinnelig stemmerett ble innført. Landet fikk en ny lov med den sveitsiske som forbilde. På denne tiden hersket det sterk grad av nasjonalisme, ikke bare i Tyrkia men over hele Europa. Kemal så mest svakheter i det gamle, flerkulturelle ottomanske riket. Han bestemte seg for å skape et enhetlig Tyrkia. Prisen for å samle Tyrkia ble høy. Men Mustafa Kemal mente at det var nasjonens eneste vei mot fremtiden. Mustafa Kemal lyktes under sin periode med makt å ikle seg rollen som landsfader.


I 1934 tok han navnet Atatürk, tyrkernes far. Fire år senere døde han i Dolmabaçhepalasset, utslitt etter et tøft liv.

Til tross for hans tøffe grep, sørget hele folket. Atatürk var landsfaderen som reddet Tyrkia fra fremmede makter. Atatürk var mannen som moderniserte og bygde opp landet.

Rester av en akvedukt ved Phaselis, i nærheten av Kemer.

Mustafa Kemal Atatürk

7


ALANYA Alanya er èn av den tyrkiske rivieraens største og mest populære turistbyer i Tyrkia. I ca 15 år har utenlandske ferierende blitt tiltrukket av dette stedet. Byen har omkring 100.000 innbyggere, men dette antallet tredobles i høysesongen. Det første inntrykket du får av Alanya, er den store klippen som deler byen i øst og vest. På klippen finner du den gamle Piratborgen, med utsikt over havet, byen og de mektige Taurusfjellene. Det er ikke mange steder eller byer som kan skryte av å ha hatt pirater, dronninger og berømte krigshelter i hovedrollene, men det kan Alanya. Alanya har mye å tilby både små og store. På et besøk i den velkjente basaren får du oppleve den herlige stemningen og atmosfæren som er det vi elsker i de søreuropeiske landene. Nede ved havnen kan du nyte en god middag eller en drink på én av de mange restaurantene og barene. Eller du kan ta en hyggelig spasertur mellom alle de små shoppinggatene som ligger rett bak havnepromenaden. Her forhandles det om priser i et betydelig antall butikker, det selges skinn- og lærvarer, ekte tyrkiske tepper og gull til lave priser.

8

Alanya


9


R STR.

HÜKÜ

STR. MET

MÜFTÜLE

RI

BOSTANCIPINA

STR.

R. ATATÜRK ST

ATATÜRK DENKMEL


11


AT THE HARBOUR / ALANYA

SEA FOOD

Turkish & International Cuisine


KEMER Kemer ligger ved foten av de pinjekledde Taurusfjellene, en knapp times busstur fra storbyen Antalya. Byen utviklet seg så sent som i 1910, siden stedet var så vanskelig å komme til. Klimaet var gunstig, spesielt søte appelsiner vokste her, men fruktbøndene fra Antalya kunne bare komme over hit med båt. Det var først i 1970 at landeveien til Kemer stod ferdig. Kemer er stedet du kan ha en behagelig ferie, med mye avkobling, strandliv, utflukter og lange, fantastiske måltider ved havet. Mange nye restauranter, shoppinggater og moderne hotell har dukket opp. Den store marinaen i Kemers hjerte er et fargerikt samlingspunkt som myldrer av liv. Selv etter moderniseringen, har Kemer forblitt det fredelige, og vakre villaområdet som det har vært helt siden turismen kom hit ned for 30 år siden og man begynte å bygge små pensjonat for gjester som søkte ro i nærheten av strendene og Middelhavet. Om sommeren øker Kemers befolkning fra 6.000 innbyggere til rundt 50.000. Kemers motto er å ”koble av og føle seg vel”, og i visse områder er miljøet krydret med en viss eleganse.

16 Kemer


17


SIDE Side er kjent for å være ett av den tyrkiske rivieraens aller fineste steder. Den historiske havnebyen Side, har utviklet seg til å bli et utrolig populært badested med et pulserende liv. Sides sentrum, med sin gamle bydel, ligger på en halvøy i Antalyabukten. Byen blomstret i antikken da den var fem ganger så stor som nå. På den tiden var Side sentrum for handel og kultur, men også sjørøveri og slavehandel. Etter jordskjelv og arabisk invasjon sank Side inn i en tornerosesøvn, og stedet var i mange århundrer et mer eller mindre oppgitt sted på en bortgjemt kyst. Helt til vestens arkeologer og soltørste folk fra Vesten oppdaget det på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet.

22 Side

Den gamle historien eksisterer fortsatt i Side i form av ruiner og de gamle kulturrestene, som gir byen en spesiell atmosfære der de ligger midt i den myldrende by- og turistvrimmelen. Antikke påler og kolonner dukker opp der man minst venter det og arkeologer trenger sjelden å grave for å finne interessante ting. Inne i Side sentrum er bebyggelsen fortsatt genuin, og noe som gir Side en helt spesiell karakter, er husenes små trebalkonger. Her finner du et betydelig antall butikker, kafeer, restauranter og barer. Om kvelden tennes fasaden på bygningene, noe som gjør Side ennå mer innbydende. Folkelivet yrer og de sjarmerende restaurantene fylles med middagsgjester.


Private Sevgi Hospital is established in Manavgat- Antalya area with high technology and the capacity of forty five beds to serve local and incoming customers. The building is in a natural forest and built as a hospital complying with all the standards. Ready to all expansions the units are equipped with highly technological devices. The operating rooms designed specifically for endoscopical operations are having laminar flow system for the maximum hygiene. Emergency Medicine and Ambulances The emergency unit of the Private Sevgi Hospital is specially designed for an effective, fast and uninterrupted treatment of emergency patients by the experienced and specialist staff. The Ambulances are equipped with defibrillator and oxygen messing devices and ready to serve 24 hours a day to transport the patients under secure conditions.


ANTALYA Antalya er regionens hovedstad og har ca 1,5 millioner innbyggere. Antalya er en by med mye kultur og historie, men som samtidig er moderne og spennende. Et besøk i Antalyas gamle bydel og havn kan absolutt anbefales. Restaurantene og kafeene ligger tett og tiltrekker seg både sommergjester og lokalbefolkningen. Antalya er også kjent for sine gode shoppingmuligheter. Her finner du en lang handlegate med diverse motebutikker.

26 Antalya

”I Antalya er været alltid vakkert”. Det sier i alle fall lokalbefolkningen om byen. Selv om det i visse perioder av året er dårlig vær også i Antalya, er det masse man kan se og oppleve. Antalyaområdet har ca 300 soldager i året og er derfor et perfekt sted for sol- og badeferie.


We produce below in the shortest time possible: • vario focal glasses • tri focal glasses • bi focal glasses • clear view glasses • close vision glasses • prism glasses • sunglasses with prescription values We guarantee for quality and attractive price.

Free Eyes Test We have Free pick up Service Please ask your rep for appointment and information Side-Manavgat, Antalya Tel: 0090-242-756 09 78


GREIT Å VITE – ABC Åpningstider - butikker: Butikkene er normalt åpne i perioden kl 09.00 - 22.00 alle dager i uken. Flere butikker har også åpent utover dette. Noen butikker har åpent på søndager, eller velger å åpne først en stund utpå ettermiddagen. Apotek: Apoteket har et grønt kors som symbol og heter ”eczane” på tyrkisk eller ”pharmacy” på engelsk. Apoteket er som regel åpent når vanlige butikker er åpne, bortsett fra på søndager da mange har stengt. Bading: Langs Tyrkias Middelhavskyst kan det om sommeren av og til bli høye bølger, og det kan forekomme sterke undervannsstrømmer. Vær ekstra oppmerksom og forsiktig når du befinner deg på stranden. Enkelte steder er det nivåforskjeller på havbunnen og glatte stener ute i vannet. Banker: Bankene i Tyrkia har som regel åpne i perioden kl 09.00 - 12.00 og kl 13.30 - 17.00 mandag til fredag. På lørdager er bankene kun åpne frem til kl 13.00, og på søndager er bankene stengt. Du finner minibanker veldig mange steder. Du må ha en firesifret personlig kode for å kunne ta ut penger. Vær alltid forsiktig og oppmerksom ved uttak fra automatene. Tyveri: Det er alltid klokt å være litt ekstra forsiktig med hvordan man håndterer sine verdisaker. Se opp for lommetyver, spesielt i folketrengselen på markedene, strendene og i lokalbussene. Gå aldri fra penger eller verdisaker, og unngå å ta med deg store kontantsummer. På hotellet kan du leie en sikkerhetsboks. Skulle du bli utsatt for tyveri, kontakt din reiseleder. Busslinjer: På hvert sted er det en busstasjon, ”Otogar”. Bussene har ofte meget god standard og de er rimelige å reise rundt med. Kontakt din reiseleder for å høre om prisen på bussbilletter.

28 Greit å vite

Dolmu buss: Dolmu er minibusser som fungerer som en drosje for flere personer. Det er rimelig, ganske trangt (ordet dolmu betyr fullpakket), men en artig måte å ferdes rundt på i lokalmiljøet. En dolmu kjører etter en fastlagt rute rundt byen, men også mellom steder, byer, turiststeder og strender. Destinasjonen står på vindusruten. En dolmu kjører når den er full og stopper langs veien der passasjerene vil gå av eller gå på, det er bare å vinke til bussen ved veikanten når du ønsker å være med. Driks: I Tyrkia gir du generelt mer driks enn i Norge. En tommelfingerregel kan være ca 10 % av restaurantregningen, men det man gir skal selvsagt stå i forhold til opplevd service. Selv om en serveringsavgift eller kuvertavgift er inkludert i restaurantregningen, oppfattes det som uhøflig å i ikke gi driks. Man gir som regel driks både til sjåfører og til lokale guider. Dette behøver ikke å være en veldig stor sum, kun en symbolsk sum for å vise at man er fornøyd. Elektrisitet: I Tyrkia benyttes 220 V som hjemme, og det er ikke behov for adapter. Det er vanlig med både korte og lengre strømavbrudd på grunn av overbelastning i elnettet. Elektronikk: Flere steder selger de elektroniske varer i Tyrkia. Vær imidlertid oppmerksom på at kvaliteten kan være dårlig. Ekstra klær: Det er en god idé å ta med seg en ekstra genser på utflukter, spesielt om våren og på høsten da været raskt kan endre seg.


Frisør: Det er relativt rimelig å gå til frisøren i Tyrkia sammenlignet med prisene i Norge. Frisørene har ikke den samme utdannelsen, men de fleste er dyktige. Internett: De fleste store hotellene har Internett tilgjengelig mot betaling. Du kan også finne Internettkafeer på stedene. Kaffe: Tyrkisk kaffe heter ”kahve” og serveres i en liten kopp. Den er meget sterk og så tykk at kaffeskjeen nesten blir stående i koppen. Det drikkes veldig mye te i Tyrkia, både den tyrkiske teen og eplete. Klær: I Tyrkia kan man kle seg hvordan man vil, men ikke glem at du som kvinne må dekke til skuldre og knær ved besøk i moské . Marked: Gå ikke glipp av muligheten til å besøke et ekte, gammeldags marked. Hver uke drar bøndene inn med kjerren full av produkter. Stødige matroner stiller seg stolt ved siden av sine fargerike pyramider av frukt, grønnsaker og duftende krydder. På markedene finner du også et stort utvalg av tekstiler og andre suvenirer. Vær klar over at mange av de varene de selger er kopier. Vær spesielt oppmerksom på parfymer, siden disse høyst sannsynlig kun inneholder vann…. Massasje og spabehandlinger: Vi ønsker å informere våre kvinnelige gjester om at de behandlingene som tilbys ikke kan sammenlignes med dem vi er vant til å få i Skandinavia. Dersom du føler ubehag i situasjonen, så be om å få en kvinnelig massør eller be om å ha med deg en bekjent under behandlingen. Det har dessverre forekommet tilfeller her i Tyrkia hvor kvinner har opplevd behandlingen som nærgående Mopeder: På mange steder i Tyrkia kan man leie mopeder og motorsykler. Man kan tro at dette er greie

fremkomstmidler for den som er kjent med slike, men veiene i Tyrkia er dårlige og trafikken er hektisk. Fartsgrenser eksisterer, men respekteres sjelden. Vi anbefaler at du holder deg til taxi og buss. Post: Postkontorene ”postahane” har et gult skilt med bokstavene PTT (post, telefon, telegraf). På postkontoret kan du postlegge kort, kjøpe frimerker og også veksle penger. Postgangen til Norge tar ca en uke. Pruting: På markeder, i suvenirbutikker og i basarer er det normalt å prute, men i de butikkene som har varer med prislapper er prisen fast. I matbutikker er det også prisen som oppgis som gjelder. Soling: Ikke glem at solen er sterk på disse breddegradene. Vær ekstra forsiktig når det blåser, siden man da ikke merker den brennende solen. Bruk solkrem med høy faktor! Taxi: Det er mange drosjer,”taksi”, på de ulike feriestedene, og derfor er det som regel lett å få tak i en taxi på gaten (taxibilene er gule). Du kan også be resepsjonen på ditt hotell om hjelp til å bestille taxi, eller gå til nærmeste taxiholdeplass. Samtlige drosjer kjører med taksameter. Skal du kjøre en lengre strekning, kan det imidlertid være klokt å bli enige om prisen i forveien. Telefon: Den rimeligste måten å ringe til Norge på er å benytte telefonautomatene, eller PTT-kontorenes (postkontorenes) telefonservice. Visse innkvarteringssteder har telefoner med eksterne linjer fra hotellrommet. Samtalen registreres i resepsjonen, men taksten er relativt høy. For å ringe til Norge, slår du landsnummeret (0047) og deretter direktenummeret til abonnenten. (Landskoden til Tyrkia er 0090). Aviser: I noen butikker kan man kjøpe skandinaviske aviser i Tyrkia. Avisen er da som regel ca 1 dag gammel. Muligheten for å finne skandinaviske aviser er best om formiddagen, på ettermiddagen er de som regel utsolgt.

Greit å vite 29


Av og til møter du selgere som selger disse avisene på stranden. De større tyske og britiske avisene kan kjøpes mange steder. Tidsforskjell: I Tyrkia er det en tidsforskjell på 1 time i forhold til Norge. Det betyr at du skal stille klokken én time frem. Valuta: Valutaen i Tyrkia er tyrkisk lire. 1 lire er ca 4,50 norske kroner. Også Euro kan benyttes de fleste stedene i Tyrkia.

MINIPARLØR

30 Greit å vite - Miniparlør

Vann: Du bør ikke drikke vann fra kranen i Tyrkia. Det er ganske mye klor i det og dessuten har det en annen bakterieflora. Du kan selvsagt benytte det til å pusse tennene i og til matlaging. Drikkevann kan kjøpes overalt. Veksling: I Tyrkia finner du mange vekslingskontor. De har åpent fra tidlig om morgenen til sent på kvelden. Vær klar over at kursen kan være forskjellig fra kontor til kontor, og visse steder tar de også en kommisjonsavgift avhengig av vekslingsbeløpet.


MAT OG DRIKKE Det tyrkiske kjøkkenet er kåret til ett av de tre beste i verden sammen med det franske og det kinesiske. Her finnes et enormt utvalg av både tyrkiske spesialiteter og av tradisjonell europeisk mat. Noen av de mest populære rettene og drikkene er: Meze De tyrkiske forrettene heter ”mezes” og består av en rekke ulike kalde og varme retter som serveres i små skåler. På en del restauranter kommer kelneren med et brett full av forretter, og du kan selv velge hvilke du vil smake. På andre restauranter bestiller man dem fra menyen. Tyrkerne selv setter normalt forrettene midt på bordet, slik at alle kan ta og smake på litt av hvert. Lavas Sammen med alle de herlige forrettene, serveres ofte det pizzalignende brødet ”lavas”, som kommer rett fra stenovnen til bordet. På oversiden av brødet pleier det å være sesamfrø. Suppe Tyrkerne elsker å spise suppe, spesielt i de små timene. På grunn av dette finnes det et betydelig antall supperestauranter, eller suppesalonger som det også kalles. Döner kebab I Tyrkia spiser man normalt ikke hamburgere som fast food, man spiser i stedet ”döner kebab”. Langs gatene møter du mange kiosker hvor du ser hvordan de skjærer opp oksekjøtt, lammekjøtt og kylling fra de store spy-

drikke & dryck 32 Mat og

dene og legger kjøttet i rundstykker eller i ruller og serverer disse med salat, løk, tomatsaus og krydder. Adana kebab Denne typen kebab stammer fra den tyrkiske millionbyen Adana, som ligger øst for Alanya. Kebaben består av en godt krydret kjøttdeig som er grillet på spyd. Shis kebab Store biter oksekjøtt, lam eller kylling som grilles over trekull. Iskender kebab Iskender kebab kommer opprinnelig fra Bursa og består av skiver med döner kebab som serveres sammen med yoghurt og tomatsaus på pitabrød. Osmansk gryte Den osmanske gryten består av oksekjøtt, løk, hvitløk og ulike grønnsaker som serveres med en lekker saus. Gryten serveres ofte i leirfat over åpen ild. Köfte Tyrkiske kjøttboller tilberedt av kjøttdeig sammen med løk, persille og krydder. Fisk Til tross for at Middelhavet ligger rett utenfor døren, serveres det ikke så mye fisk i det tyrkiske kjøkkenet, men når fisken blir servert er den nesten alltid helt fersk. Fisk på restaurant er relativt dyrt. Spør derfor alltid hva du får for pengene før du bestiller, siden prisene kan variere mye.


Simit Simit kommer du til å se overalt i Tyrkia. De serveres på brett som bæres på hodet eller fra små vogner som finnes hele veien langs gatene. Simit er et brødstykke som er rundt som en kringle og litt salt i smaken. Tyrkerne spiser dette ofte til frokost. Dessert Det er veldig vanlig å spise eksotiske frukter som dessert i Tyrkia. Fruktene er alltid ferske og innbydende, og har uten tvil blitt plukket dagen i forveien i én av de mange fruktavlingene som ligger litt oppe i fjellskråningen. Det er også vanlig å bli servert kaker som dyppes i honning eller i sirup, noe som gjør dem veldig søte. Øl I Tyrkia finner du både Tuborg og Carlsberg på restauranter og i matvarebutikker. Du finner også den lokale ølen ”Efes”, som absolutt ikke skal gjemmes bort.

Vin Tyrkias drueproduksjon er den femte største i verden, men siden det er et muslimsk land spiser man heller druene enn fremstiller vin av dem. I matvarebutikker og på restauranter er det et stort utvalg å velge mellom, men vinene varierer relativt mye i pris og kvalitet. Et av de mest kjente merkene er ”Doluca”, som finnes i tre ulike varianter. Raki Den uten tvil mest populære drikken blant tyrkere er ”rakı”. Dette er et aniskrydret brennevin som drikkes blandet med halvparten vann. I Tyrkia drikker man rakı som aperitif, men også gjennom hele måltidet. Ayran Yoghurt blandet med vann og salt.

Mat og drikke


Utflyktsprogram Utfluktsprogram En meget god måte å oppleve Tyrkia på, er å delta på våre utflukter. Bestilling og kjøp må gjøres senest kl 16.00 dagen i forveien. Du kan betale med kontanter i Euro og med bankkort. Betaler du med kredittkort kommer det en avgift på mellom 1,7 og 2,8 % av beløpet i tillegg. Dette er kredittkortselskapets avgift. Vær klar over at påmeldingen er bindende og tilbakebetaling av innbetalt beløp gjøres kun mot fremvisning av legeerklæring. Har du forhåndsbestilt en utflukt hjemmefra, ber vi deg om å kontakte din reiseleder for billett og mer informasjon. Eksakte hentetidspunkt og -steder for de respektive hotellene får du av din reiseleder når du kjøper utflukten. Vær klar over at utfluktene har et begrenset antall plasser. Vi tar forbehold om eventuelle endringer i utfluktsprogrammet. Velkommen til en rekke minnerike opplevelser i Tyrkia med Solia!

34 Utflyktsprogram

De dramatiske Taurusfjellene og Pamukkale I løpet av en heldagsutflukt får du oppleve et helt unikt naturfenomen! Pamukkale betyr ”bomullsslottet” på norsk. Pamukkale og dets hvite terrasser er kjent over hele verden. Fjellet får sin farge fra det kalkrike vannet som kommer fra underjordiske kilder. Du kommer til å lære mye nytt om Tyrkia og landets rike historie. Befolkningen har gjennom mange århundrer blitt angrepet av blant annet grekere, persere og romere. Den tyrkiske storbyen Antalya Antalya er den største byen i nærområdet. Her bor det drøyt 1 million innbyggere, og du møter et pulserende bysentrum med Atatürk Boulevard som hovedgate. Fra denne går det et nærmest uendelig antall mindre gater, som alle har et stort utvalg av forskjellige butikker. Den myldrende basaren gir en herlig sydeuropeisk stemning og atmosfære, og er en fast møteplass for lokalbefolkningen. Düdens fossefall ligger ved kysten ved den populære Lara-stranden. Ett av Antalyas mest kjente steder er den gamle bydelen, med Hadrianusporten som er én av de gamle inngangsportene til byen. Smugene i den gamle bydelen har små og sjarmerende pensjonat og restauranter. Disse fører ned til den lille båthavnen og Beach Park.


Båttur langs Manavgats smaragdelv Hver uke blir utallige nysgjerrige og shoppingglade gjester fristet til å besøke Manavgats marked. Med et myldrende og pulserende liv rundt salgsbodene er dette en artig og spennende opplevelse. Er du i tillegg dyktig til å forhandle, er muligheten virkelig tilstede for å gjøre et varp eller flere. Husk at du må prute skikkelig! (Turen går kun fra Alanya og Side). Men for mange er faktisk båtturen langs Manavgat-elven dagens høydepunkt. Ombord, med det smaragdgrønne havet rundt oss, vil vi komme tett på naturen og har vi flaks, vil vi se både skilpadder og pelikaner. I løpet av dagen besøker vi også Manavgats moské. Båttur i gület i Green Canyon Bli med på en heldagsutflukt med båt langs den eventyrlig vakre Oymapinarsjøen og Green Canyon! Denne dagen drar vi rundt omkring på innsjøen som er omkranset av paradisiske omgivelser. En fantastisk naturopplevelse du sjelden vil glemme. De rolige omgivelsene inviterer til en avkoblende dag med bading og stopp med lunsjservering. (Selges kun fra Alanya & Side) Hamam Her har du virkelig mulighet til å bli ren bak ørene og mellom tærne. Å ta et hamam-bad er en tradisjon som går tilbake til romertiden. Å gå og bade var en sosial foreteelse. Her traff man hverandre for å diskutere han-

del, snakke politikk eller for å sladre. Hamam er meget bra å ta i begynnelsen av ferien. Etter skrubbingen får du et godt underlag for soling. Båttur langs Middelhavskysten i Kemer Opplev den vakre tyrkiske Middelhavsrivieraen om bord på en gületbåt ute på havet! På båtturen med denne karakteristiske tyrkiske gületbåten drar vi langs den tyrkiske kysten. Ferden går gjennom piratenes gamle farvann til den nærliggende gamle ruinbyen Phaselis, én av de absolutt vakreste stedene langs sydkysten. Her møter du levninger etter hovedgaten, romerske bad, handelsboder og teater (inngangsbillett til Phaselis er ikke inkludert i prisen). På veien dit tar vi et par badestopp i noen av de mange små badebuktene som ligger langs kysten. Vannet er krystallklart og innbyr til

Utflyktsprogram 35


en forfriskende svømmetur. En avslappende dag langs den turkis kysten med sol og bading! (Selges kun fra Kemer) Båttur med gület langs Middelhavskysten i Alanya Hvorfor ikke bli med oss ut på Middelhavet en dag? Vi går ombord på én av de mange karakteristiske gületbåtene i havnen og begir oss ut til dagens ulike badestopp, som vi finner oppover langs Alanyas kyst. Bre ut badehåndkleet eller finn en plass i skyggen og nyt en dag på havet. (Selges kun fra Alanya og Side) Alanya kveldstur Opplev byens kjente severdigheter i løpet av en hyggelig og fleksibel halvdagstur. Du kan rusle rundt i den myldrende basaren og ta et flott bilde fra borgen, som ligger på en høyde og rager over byen. Ferden starter helt på toppen og deretter begir vi oss opp til Kaleborgen, som ligger strategisk på en odde ovenfor Alanya. Fra den mektige muren, er det en fantastisk utsikt over byen. Vel nede på bakkenivå drar vi til Damlatasgrottene. Vi setter oss senere til bords på Red Tower restaurant og nyter et godt måltid. På kvelden får du også tid til litt shopping når vi besøker en gullsmedbutikk og et senter med skinn- og lærvarer. Liker du prute og finne rimelige

36 Utflyktsprogram

klær, har du også mulighet til å besøke byens basar. (Selges kun fra Alanya) Side kveldsutflukt Bli med på en rundtur i sjarmerende, vakre og antikkens Side. Opplev mangfoldet som møter deg; hvite stenhus, smale smug, blomstrende bougainvilla og antikke tempelruiner. Vi starter ettermiddagen med å begi oss til den populære lærbutikken, Side Leder. Deretter drar vi til den gamle bydelen i Side, som har en vakker beliggenhet på en liten odde som ender opp i en sjarmerende havn. Her ligger de karakteristiske Gületbåtene langs kaikanten. Gjennom smale smug og urgamle ruiner, passerer vi den antikke agoraen, Sides største romerske bad og det nesten 2000 år gamle romerske teateret. I en historisk atmosfære nyter vi en god middag på en fiskerestaurant som har en vidunderlig havutsikt. Etter å ha blitt gode og mette, fortsetter turen ut i den vakre og nærmest helt bilfrie bykjernen mot Apollons tempel. Vi avslutter siden kvelden med et besøk på den lokale basaren inne i sentrum, der vi får god tid til å shoppe og spasere rundt på egen hånd. Er du god til å prute, er sjansen stor for at du kan gjøre et kupp eller flere… (Selges kun fra Side)


Side båttur Opplev den tyrkiske Middelhavsrivieraen fra havet! På en båttur med én av de karakteristiske, tyrkiske gületbåtene seiler vi langs den tyrkiske kysten. I løpet av dagen besøker vi bl a vestkysten, ”piratøya” og Manavgatelven, som innbyr til flere dukkerter i Middelhavets krystallklare hav eller i Manavgats turkise ferskvann.

Eller kanskje du ønsker å forsøke deg på vannrutsjebanen fra båten? Har vi flaks, kan det hende vi får selskap av skilpadder og delfiner i løpet av dagen. Det dekkes opp til lunsj ombord på båten, noe som smaker vidunderlig etter soling og bading. En avslappende dag langs den turkis kyststripen med sol og bading! (Selges kun fra Side)


SEVERDIGHETER Tyrkia er et stort land med mange interessante og spennende steder å besøke. Langs Antalyakysten ligger noen av verdens største arkeologiske utgravninger som er verdt et besøk. Alanyas borg På 1200-tallet ble Alanyas borg bygd opp på ruiner av en piratborg av sultanen Allaeddin Keykubad. Oppe ved borgen får du en fantastisk utsikt over Middelhavet, Alanya by og de mektige Taurusfjellene. Veien opp til borgen er omkranset av mange sjarmerende restauranter, der du kan hygge deg med en herlig middag samtidig som du nyter den fascinerende utsikten. Antalya Antalya er den største byen i Middelhavsområdet. Antalya er en fantastisk gammel by som virkelig er verdt et besøk. Utsikten fra byen over den vide bukten og fjellene med bratte klipper er eventyrlig. Under klippene ligger den flotte havnen. Om kvelden er stemningen fortryllende og tiltrekker seg både sommergjester og lokalbefolkningen. Det arkeologiske museet Det arkeologiske museet ble oppført i 1967 og det ligger ca 2 km vest for Antalyas gamle bydel. Her finner du mosaikk, myntsamling, fantastiske frygiske figurer av sølv og elfenben. De har også en etnografisk seksjon med en utstilling over keramiske fliser, klær, urner for

38 Severdigheter

oppbevaring av te, musikkinstrument og rekonstruerte interiører fra Antalyaområdet. Det arkeologiske museet er ett av de mest besøkte på sydkysten. Aspendos Aspendos stolthet er dets store romerske teater, som er verdens best bevarte. Teaterbygningen, som du i dag kan se, er nesten helt intakt med den som ble oppført for 1.800 år siden, da den ble tegnet av arkitekt Zinon. Teateret har plass til 20.000 tilskuere. Tilskuerbenkene er de opprinnelige, og det gjelder også for mange andre forhistoriske teatre i Tyrkia. Hva som gjør Aspendosteateret så spesielt, er at veggene bak scenen fremdeles er så godt som uberørte. Utsmykningen viser miniatyrtempler, der tidligere statuer stod i nisjene. Aspendosteateret er også svært mye besøkt på sommerkvelder, siden det blir arrangert konserter og danseopptredener her av ulike slag. Hierapolis Hierapolis ble grunnlagt i år 190 f.Kr. av Pergamons kong Eumenes II. Byen ble snart svært kjent for sine tekstiler, først og fremst i ull. Ruiner, blant annet etter to romerske bad, befinner seg spredd utover et platå ovenfor Pamukkales terrasser. Olympos Olympos har fått sitt navn etter det 2.377 m høye fjellet Olympos ”Tahtalı Da ”, som er berømt på grunn av de to flammene av ild. Disse kalles også ”Chimira” eller


”Yanarta ”. I uminnelige tider har disse brent i fjellskråningen. Det er underjordiske gasskilder som tenner flammene som man kan se slår oppover med jevne mellomrom. Dette fenomenet har gitt opphav til myten om Chimaira, det ildsprutende fabeldyret som er halvt slange, halvt geit og halvt løve.

Perge I Perge kan man virkelig forestille seg hvordan en romersk storby så ut det første og det andre århundre e.Kr. I Perge kan du besøke den store stadioen som rommer 12.000 tilskuere. I murene er det hugget ut små åpninger og de fungerer som butikker. En port med tvillingtårn, den eneste bygningen fra hellensk tid, rager oppe på en kolle dekt med angora. I nærheten ligger et bevart romersk bad med mosaikk og hypokaustsystem. Hovedgaten er omkranset av påler, og er et eksempel på en tidlig anlagt vannkanal med to filer. Det røde tårnet Det åttekantede Røde Tårnet, ”Kızıl Kule”, rager over havnen i Alanya ved foten av fjellet. Tårnet ble bygd av sultanen Allaedin Keykubad for å beskytte borgen og samtidig for å fungere som en vannport. Fra toppen av tårnet får du en eventyrlig utsikt.

Pamukkale Pamukkale er ett av det mest besøkte utfluktsstedene i Tyrkia. Det som gjør Pamukkale så unikt, er dets fantastiske, hvite klippelandskap med vannterrasser og frosne fossefall. Pamukkale betyr ”bomullsborgen” og ser ut som sne, skyer eller bomull. Det er det hete kalkholdige vannet som fosser nedover fjellsiden som avsetter kalk. Dette i sin tur glir over til å bli fast form og lager dette utrolige naturfenomenet. Phaselis Phaselis er et tilskudd til det lykiske forbundet (på 100-tallet f.Kr.), og var lenge en blomstrende havneby som både Alexander den Store og keiser Hadrianus besøkte. Byen er bygd rundt tre havner, hvorav én går over til å bli en strand. Mellom to havner går det en gate som er belagt med marmor. Langs denne ligger det interessante gamle bygninger, deriblant et teater. Mye av teaterets scene er beholdt, og her er det også et badehus som ble varmet opp med hypokaust, dvs varmluft som sirkulerte i fliser under gulvet.


Side For ca 2000 år siden var Side én av de største havnene ved Middelhavet og sentrum for slavehandel. Inne i de antikke delene av Side kan du fremdeles gå i romernes spor gjennom den gamle hovedporten som går til teateret. Teateret med sine flotte søyler er ett av regionens største og mest interessante. Ved siden av ligger agora med spor etter de vanlige utgangene. På den andre siden finner du Sides museum, som har en samling av statuer og sarkofager som er gravd ut fra ruiner. Noen er stilt ut i den vakre parken, mens de beste eksemplarene er plassert i det bysantinske badehuset. Èn av skulpturene er en fantastisk gjengivelse av de tre gratierne. Dersom du kommer hit i solnedgangen, skal du ta en spasertur ned til halvøyas sørvestre hjørne og titte på solen når den synker bak gjenoppførte søylene på Apollon tempel. Termessos Termessos er egentlig en ganske ukjent by som ligger på en fjelltopp i en nasjonalpark inne i landet fra Antalya. Termessos er èn av Tyrkias mest spennende arkeologiske utgravninger. Til og med Alexander den Store mente at byen var for stor for å angripe den. Termessos var èn av de aller viktigste byene i en region som ble kalt Pisidien. Den vakre og vidstrakte utsikten er èn av grunnene til å besøke stedet.

40 Severdigheter


Vid sjukdom Vi hoppas att du slipper drabbas av sjukdom under din semester. Skulle detta inträffa kan det kännas tryggt att veta att vården i Turkiet är bra och att det är lätt att få den hjälp som behövs. Kontakta läkare direkt vid sjukdom eller olycksfall! Dagen för första läkarbesöket räknas som första sjukdag i försäkringssammanhang. För dig som har tecknat Gouda reseförsäkring täcker den upp till 2000 sek här på plats. Utbetalning görs av din Solguide, mot uppvisande av en kopia på din biljett/resebevis där det står att du betalat för Gouda reseförsäkring. Denna tillsammans med en korrekt ifylld skadeanmälan (formulär finns hos din Solguide), en kopia på polisrapport/läkarintyg/PIR rapport (bagagerapport) och samtliga kvitton i original som motsvarar utbetalningarna.

Har du inte tecknat en extra reseförsäkring via Gouda vid bokningstillfället, brukar ditt hemförsäkringsbolag fråga efter samtliga av dina kvitton på medicin och läkarundersökning i original för återbetalning efter hemkomst. Därför är det viktigt att du sparar dessa. Tänk på att försäkringsbolag alltid efterfrågar läkarintyg. Detta måste du personligen begära direkt vid läkarbesöket. Medtag alltid ditt pass samt din biljett/resebevis vid läkarbesök. Du är alltid välkommen att kontakta din Solguide för hjälp med kontakt av läkare på plats!

Ved sykdom 41


HJEMREISE Senest én dag før hjemreisen kan du helt bakerst i Solias informasjonsperm på hotellet finne informasjon om når bussen går fra hotellet og på hvilket tidspunkt flyet er beregnet å gå fra Antalya. Vi ber deg om å være oppmerksom på at du må ha sjekket ut fra hotellet innen kl 12.00. Betal gjerne eventuelle bar- og restaurantregninger i resepsjonen dagen i forveien, slik at utsjekkingen kan foregå på en mest mulig smidig måte. Husk at film som ikke er fremkalt kan bli ødelagt av de nye røntgenmaskinene som benyttes på mange flyplasser i Europa. Legg derfor alltid film i håndbagasjen. Vi har dessverre ikke mulighet til å sende hjem gjenglemte saker. Vær derfor ekstra oppmerksom hjemreisedagen, slik at du får med deg alt hjem igjen. Glem ikke å tømme safen for verdisaker dersom du har leid en slik på ditt hotell. Husk også pass og reisebevis. Har du bestilt busstransport til flyplassen men velger å dra dit på egen hånd, vær vennlig å gi beskjed til din reiseleder slik at bussen ikke blir forsinket på grunn av venting.

42 Hjemreise

Vi setter stor pris på dine tankar og synspunkter, og håper at du vil fylle ut vårt kvalitetskontroll-skjema, der du har mulighet til å dele dine ferieerfaringer med oss i Solia i Tyrkia. Gi den gjerne til oss på bussen ved hjemreise eller ved innsjekkingsskranken på flyplassen. Vi i Solia håper at du har hatt en deilig ferie og vi ønsker deg en behagelig hjemreise!


www.cadarojewellery.com

Ori

de Ma

al Hand gin

Many years experience in the jewellery trade es the jewellery is hand made in our factory we able to keep to cost down this we pass on to our customer hence the very competitivi prices all jewellery sold with guarantee and certificate rite to exchange.

¥ Free Cleaning, Polishing, Repair and Advice ¥ Lifetime Guarantee for repair and exchange rite ¥ Good jewellery at fair and reasonable price many years experience in the trade with latest up to date fashionable designs. ¥ Free transport from your hotel to our shop in the Side and return. Contact our Customer services department. +90.242.753 45 68

Center Side Cadaro Jewellery : Antalya - Alanya Karayolu, Side KavßaÛÝ - Antalya / T†RKÜYE Tel: +90 242 776 68 00 Branch Cadaro: Liman Cad. No: 98 Side - Antalya / T†RKÜYE Tel: +90 242 753 45 68 - 69


Karta över Alanya 14

17 1 2

3

4

8 7

18 19 5 6 12

KLEOPATRA BEACH

10

44

1

Royal Palm Hotel

2

Kleopatra Dreams Beach

3

Polisstation

4

Busstation

5

Saray Beach

11

KEYKUBAT BEACH

9

15 5 km

6

Elysee Beach

7

Kleopatra South Star

8

Fiskmarknad

9

Bella Vista Hotel

10

Dolmus station

11

Postkontor

16 Utopia World

12

Atatürk house

17 Akman Beach

13

Borgen

18 Kleopatra Beach

14

Can Sjukhus

19 Alaiye Kleopatra

13

16 20 km

CASTLE

15 Orient Palace


Karta över Kemer 4 L Y O R T D Ö i E S D D C A

KA RA PI NA R

i E S D D C A

K Ü R A T A T

5

H

3

D E R E S i

6 FOTBOLL STADION

K ST Si HA i DE S E AD D D I C A C KL R VA KA

E

M

C iZ

i

M A N Ç O

N DE

Si DE AD

C A D D E S i

YALI CADDESi

B A R I S

2

1

ES

D E N i Z

DDESi LIMAN CA

KARAYER CADDES i

KARAPINAR CAD.

11

DD

7

CA

K

i

E

ÜR

ES

AN

AT

DD

E

AT

CA

8

C A D D E S i

9

Y O R K PA R K

10

1

Asdem Park

2

Ambassador Plaza

3

Kemer Resort Hotel

4

Kemer Anatolian Hospital

5

Postkontor

6

Busstation

7

Polisstation

8

Turistinformation

9

Kemer Park Marina

10

Moonlight Beach

11

Hydros Beach

Karta över Side ANTALYA 70 km MANAVGAT 15 14

H

3

ot e an

H el

12

Fa

13

tr.

m

rS

ily

me

Ke

so

Re rt 4

Kleopatra Side

2

Elit Köseoglu Hotel

Center Otogar

11

Antik teater

12

Side Mare Resort

13

Side Mare Classic

14

Miramare Queen

15

Mirside Tropic

1 11

6

2

Str.

Side Old Otogar

10

9

tler

Jandarma Polis

9

nne

8

ri lva

PTT

bu

Apollontemplet

7

k

Medicus Hospital

6

ür

Hotel Side Star

5

5 at

Hotel Terrace

8 At

3 4

Cennetler Str.

7

Ce

1

10


Karta över Antalyaområdet

Camping Picknick Marina

Antik stad

46 Karta över Antalyaområdet

Dykning

Kamera

Klättring

Golf

Skidor


Fors ränning

Blue Flag

Karta över Antalyaområdet 47


Vårt kontor i Norge Øvre Slottsgate 12B, 0157 Oslo, Tel +47 810 67 700 www.solia.no

48

solia-miniguide-tyrkia  

TYRKIA Innhold 1 1 2 moderne storbyliv og vestlig luksus. Tyrkia har en lang I resepsjonen på hotellet finner du vår informasjons- av disse...

Advertisement