Page 1

SOLDATENs DE VÆRNEPLIGTIGES MAGASIN

2. HÅNDBOG · 2021

O

HANDBOG

Fra chok til soldat UNDGÅ NYBEGYNDERFEJL

Denne bog tilhører MG ____________________


FORORD

Kom dig over rekrutchokket SPRING UD I DET MED SOLDATEN SOM DIN TRO FØLGESVEND! Du er nu trådt over tærsklen til en helt ny verden. Her vil overskride dine grænser på de udfordringer, der venter dig, og du vil helt sikkert blive forvirret over eksercits, baretten, og hvorfor gulvet på stuen aldrig heeelt bliver rent.

Med denne håndbog i bukselommen har du altid de gode erfaringer fra tidligere værnepligtige, oversergenter, konstabler og patruljeførere tæt på kroppen! n Vi ses måske i en VAPA! Leonora & Lise Journalisterne på SOLDATEN

Dette er rekrutchokket, der har ramt dig med 220 km i timen – men bare rolig du er ikke alene! Vi forsyner dig og dine kammerater med gode råd fra kvinder og mænd, der før jer har gennemgået præcis det samme, som I skal igennem nu. Du er så heldig at sidde med den nyeste udgave af SOLDATEN, som for anden gang udgiver en håndbog. Så når din sergent igen beder dig om at magte dit liv, tag da ved lære af OS Nystrups holdningsbibel på side 9. Eller få noget inspiration til din baretformning side 8, hvis du også er en af dem, der står med noget, der minder om en krydsning mellem en tabt calzone og en uldtrøje vasket ved 80 grader på hovedet. KONTAKT OS Leonora Frydensberg Sepstrup VPL-SOLDAT02@MIL.DK Tlf.: 32 66 55 54

Lise Wenger Rosenwanger VPL-SOLDAT01@MIL.DK Tlf.: 32 66 55 58

Gennemført FBU på hold AUG 20 v. Flyvevåbnet i Karup

Gennemført HBU på hold FEB 21 v. Trænregimentet i Vordingborg

Udgiver: Forsvarskommandoens Kommunikationsafdeling Holmens Kanal 9, 1060 København K Mail: vpl-ktp-soldaten@mil.dk Ansvarshavende redaktør: Anders V. Fridberg

2

Redaktion: Leonora Frydensberg Sepstrup Lise Wenger Rosenwanger Korrektur: Klavs Vedel Layout og tryk: Rosendahls a/s Oplag: 2.700

Copyright: Indholdet i SOLDATEN kan frit citeres med angivelse af kilde. Artikler udtrykker ikke nødvendigvis kommunikationsafdelingens eller Værnepligtsrådets holdninger.

Følg SOLDATEN på på vores Facebook og Instagram @soldatendk


INDHOLD 04 Dine forgængeres bedste råd 06 Gardernes bedste feltfif 08 Baretguide 09 Guide: Opnå holdning 12 Klar, parat, march! 14 Skarpe skud til kvinder 16 Patruljeførerens mentaltræning 18 SOLDATENs Bucketliste 19 SOLDATEN online 20 Husk dine glemmeord 22 Lær dine forkortelser 23 Kunsten at vedle 24 Sergentcitater – de klassiske 26 Bliv klar til basistest 28 Mobilitetsguide 30 Kryds og tværs 32 Skarp skytte 34 Lær sømandslingo 35 Huskeordet SPÆK 36 Til toppen med A1 37 Quiz: Forsvaret i tal 38 Quiz-svar 39 Værnepligtsrådet

3


DE VÆRNEPLIGTIGES LIVLINE

LIVSNØDVENDIGE ERFARINGER Alt er nyt. Du render rundt som en hovedløs høne, og du fatter minus af, hvad der kommer ud af munden på dine befalingsmænd. Det skal vi gøre noget ved! Læs med og brug de tidligere værnepligtiges gyldne erfaringer til en god start i trøjen.

STUMPETUMPE

Hold nu styr på de stumper. Synkroniser hvor du ligger dine stumper sammen med din buddy-makker. Så ved I altid, hvor jeres ting er.

STUEMØDER

Planlæg ugentlige stuemøder, så I tager konflikterne i opløbet.

TAG DET IKKE PERSONLIGT

Tag ikke sergenternes ord så personligt. Sproget er hårdt, men sådan er det bare. Alle fejler – det er sådan, I erfarer.

IKKE I SIDSTE ØJEBLIK

Undgå at ordne tingene i sidste øjeblik. Sørg for at stumper og udrustning er til perfektion aftenen forinden.

NYD DET!

Skru ned for forfængeligheden, og giv det en skalle. Nyd enhver mudderpøl og regnvejrsdag. Du vil savne det, når det er slut.

LYT TIL ORDREN

Slå hjernen fra, og lyt til dine befalingsmænd. Du kommer meget længere ved at gøre, som der bliver sagt.

HØJT HUMØR

Gejl hinanden op – det gør stemningen endnu bedre. Lav fx et kampråb, ros hinanden, og giv et klap på skulderen.

4

OVERSKUD

Vis overskud på punkter, som du er god til. Også selvom det bare er rengøring eller baretstyling.

VÆR YDMYG

Lad være med at spille smart.


LOMMEKONTROL SKUFFEN I SKABET

Hvis du har en lille skuffe i skabet, så brug den til alle de små ting, som du aldrig kan finde.

For guds skyld - kontroller, at dine og dine kammeraters lommer altid er lukkede. BRUG JERES STUEFORMÆND

Organiser fx rengøring eller fælles vedligeholdelse af stumper stueformændene imellem.

KÆRE MENIG FORSYNER

Sæt et tidspunkt, hvor de andre kan komme til dig med spørgsmål og behov ift. forsyning.

BRUG CREME

Sløring er ikke altid nem at påføre. Brug en creme under.

DET ER FREDAG! SLÅ HJERNEN FRA

Ikke tænk så meget over, hvorfor du skal gøre det - bare gør det. Det bliver fedt bagefter.

Det bliver altid fredag, så husk at nyde det. Du bliver tør og varm igen!

ALTID KLAR PÅ VAPA

Pak altid vandtæt i ziplock poser, du ved aldrig, hvornår I pludselig skal igennem en VAPA.

SKRIVE MED OG SKRIVE PÅ KARMAKONTOEN

Det er en dødssynd at glemme noget at skrive med og på – og det samme gælder for den sags skyld også nøgler og dit mil-ID. Kontrol af manden!

Bring det gode humør, og hjælp altid dine kammerater – det giver pluspoint og overskud på karmakontoen!

SNOR-LIGE

Brug en snor til at binde i dine nøgler, så du altid kan have dem lige i bukseremmen. Pssst, gør det også med din kniv-folde!

5


FELTFORBEREDELSE

Gardernes kostbare råd Når Livgardens rekrutter har gennemført den sidste feltøvelse, får de udleveret et REX-mærke som tegn på, at de nu er gardere og har gennemført den grønne tjeneste. Lær her af de bitre erfaringer, som de gjorde sig undervejs.

SNACKS PÅ MANDEN

“Når man får sin feltration, så skal man spise den eller proppe den i lommerne med det samme. Ellers har du lige pludselig glemt eller mistet den.” – Garder Stentoft

BABYPULVER I KAMPENS HEDE

“Hvis det er varmt, kan du bruge babypulver, så undgår du at svede lige så meget” – Garder Jensen

UNDGÅ SPICY SAUCE

“Aldrig put spicy sauce i maden, det gør ikke noget godt for maven” – Garder Andersen

6


FIND FLERE TIPS TIL FELTEN

GOD MELDING

“Lyt altid til din sergent og hans kommandoer – det giver pote i sidste ende” – Garder Søgaard

ÉN OPGAVE AD GANGEN

“Jeg har været super presset psykisk, fordi det hele føles uoverskueligt, men man skal bare tage én øvelse ad gangen uden at tænke på, hvad der skal ske om lidt. Lige pludselig er det ovre” – Garder Modig

STYR PÅ RYGSÆKKEN

“Sørg for, at rygsækken sidder ordentligt fra start, det gør dit liv meget lettere!” – Garder Lytzen

TØJBOMBER

“Pak i tøjbomber. Læg ét par underbukser og én t-shirt ind i et par sokker. Så har man altid et sæt, man kan finde – også i mørke” - Garder Mortensen 7


FRA KOKKEHUE TIL BARET

SÅDAN FORMER DU DIN BARET Selvom baretten er dit personlige præg på uniformen, betyder det ikke, at den må ligne en kokkehue. Følg disse simple råd til en perfekt baret.

3. NULR, NULR, NULR

2. HIIIIV FOR FANDEN

Ligesom skjorterne i skabet, så er nulring vejen frem. Nulr den baretkant, som var det dit kæledyr.

4. DER SKRABES!

Efter en god og grundig vask skal der hives ned, så baretten får den ønskede form.

Skrab fnulleren væk – brug det klassiske barberblad, eller forkæl din baret med en uldkam. Vær påpasselig, du vil nødig skrabe hul!

1. GÅ GLAD I BAD

5. FOLD KANTEN

Det bedste, du kan gøre for din baret, er at tage den med i bad. Så bliver den rigtig medgørlig at lege med.

Fold kanten ind, så du undgår baretnosser og en kikset kantstreg på baretten.

8


GØR SERGENTEN STOLT

Opnå militær holdning Når du træder ind i den militære verden, skal du hurtigst muligt lære at agere som soldat. Det kan synes svært at tilegne sig de militære normer, men frygt ej. OS Nystrup har overværet flere tusinde værnepligtiges manglende holdning og giver nu ti skarpe skud, der rammer plet, hvis du vil opnå holdning.

9


1

NÅR DET VIGTIGE IKKE ER MÅLBART, SÅ BLIVER DET MÅLBARE VIGTIGT ”Det vigtige er, hvor dygtig man er til at udføre sin tjeneste. Men det er ikke nemt for folk udefra at se, om soldater har styr på deres opgave. Det er til gengæld altid nemt at se, om de har styr på deres målbare værdier. Et konkret eksempel er våbenføring; hvis man står og spiller guitar med sin M10, så ser man ikke særlig pro­ fessionel ud og bliver derfor dømt på alt, hvad der er målbart – nemlig det, man kan se udefra. Man skal udvise respekt for uniformen!”

2 3 10

ALLE MAND HJÆLPER ALLE MAND ”Laveste fællesnævner er altid den, som dikterer tempoet for alle de an­ dre – på løbebanen såvel som i klasse­ værelset. Man skal både spille sig selv og de andre gode. Helt lavpraktisk betyder det, at man tager det tunge læs, hvis ens buddy-makker ikke kan bære det, fordi vi alle skal igennem sammen.”

VEDLIGEHOLDELSE ”Vedligeholdelse er grundlæggende for samtlige soldater i Forsvaret. Man soignerer sig selv og vedligeholder sin udrustning, som skulle man møde svigermor for første gang – og præger sine kollegaer til at gøre det samme.”

4

5

KONTROL ER ET MIDDEL TIL UDVIKLING ”Det er vigtigt, at man nærmest hjer­ nevasker sig selv til at forstå, at kon­ trol er et middel til udvikling. Man skal altid klappe sin uniform af, og kontrollere om man har pakket efter uniformsbestemmelserne. Ligger alle mine stumper i rygsækken klar, er maden pakket og gjort lækker, så jeg lige hurtigt kan få sukker i skær­ men, når jeg er pis-presset klokken 0425 dag 3 på en øvelse.”

PERSONLIG INDSTILLING ”Man er nødt til at forblive positiv. Det gælder, uanset om man vil skyde 10/10 på skydebanen eller skal sorte­ re skrald på en feltøvelse. Overskud, det smitter af, men det samme gør en sur røv, som er træt af at skide. Så hvis man hele tiden brokker sig, så smitter det også af. Indstillingen er alt.”


6 7 8

DET ER OK AT FEJLE I FORSVARET ”Det er OK at fejle i Forsvaret, man skal bare tage ved lære af sine fejl og lade være med at gøre tilsvarende igen. Nogle værnepligtige kan have en teori om, at det er en nulfejlskul­ tur – det er helt forkert!”

REPETITION, REPETITION, REPETITION… ”Der er et godt gammelt udtryk, som lyder: Repetition er stormesterens foretrukne værktøj. De dygtigste er dem, som har repeteret og tørtrænet til ukendelighed og bliver ved med det! I starten vil forbedringen være mest målbar, fordi man går fra ikke at ramme noget som helst på sky­ debanen til lige pludselig at ramme 10/10. Men selv dér bliver man ved med at øve.”

SELV DE DAGE DU IKKE MAGTER AT TRÆNE, DÉR TRÆNER DU

9

DROP DEN CURLINGS­ OPFOSTREDEINSTINKTIVEINDIVID­ FOKUSEREDEFORSVARS­POSITION ”Helt lavpraktisk betyder det, at man skal holde sin kæft under en skide­ balle og lytte efter, selvom det kan føles voldsomt. Man skal ikke agere børnefornærmet, men i stedet tage kritikken til sig med henblik på at rette op på det skinkevirke, man har lavet.”

10

”De dage du ikke gider, så gør du det alligevel. Der er flere, hvis form dyk­ ker i Forsvaret, fordi de er for udmat­ tede til at træne. Når mine soldater ikke gider en skid, så har jeg altid sagt, at fedtepoint også kan komme søndag aften, når befalingsmændene er på vej til kasernen og ser de små menige gå en tur med rygsækken med henblik på træning.”

LAD FOR GUDS SKYLD VÆRE MED AT GLO ”Jeg er lidt ved at skyde tomt, men det sidste råd er utrolig vig­ tigt og samtidigt meget lavprak­ tisk: Lad være med at glo på de andre uden tøj på og respekter hinandens grænser. I Forsvaret opfører man sig ordentligt!”

11


KONSTABLERNES PATRULJEGUIDE

KLAR, PARAT, MARCH! Med en udsendelse lige om hjørnet og masser af erfaring i march klæder overkonstabel af første grad Oliver og konstabel Andreas fra det Slesvigske Fodregiment i Haderslev dig på til patruljens strabadser.

PLEJ DINE FØDDER – FOR DINE FØDDERS SKYLD!

De to erfarne konstabler lægger stor vægt på føddernes rolle før, under og efter en march, så dette er førsteprioritet.

Brug denne side som en tjekliste, så du er sikker på at få det hele med!

Klip negle nogle dage forinden. Lav et lækkert, lunt fodbad med sæbe. Fil, til fødderne er babybløde. Kontroller fødderne ved hver pause. Skift strømper efter behov. To par strømper er nøglen til færre vabler. Så skabes der nemlig friktion mellem strømperne og ikke mellem din hud og strømpen. Har du fået vabler? Ja Prik et kors så væsken kan løbe ud, mens du går! Nej Keep up the good work!

12

STØVLEDANS OG FORMNING

Støvlerne er det vigtigste materiel på en march – kæl lidt ekstra for dem med disse uundværlige tips fra konstablerne. Put dine støvler i lunkent vand, og gå dem til, mens de er våde. Så vil læderet forme sig efter dine fødder. Løsn støvlerne under en march, hvis I går i et normalt tempo. Stram støvlerne til, hvis I går ildmarch.


LÆR AT PAKKE DIN RYGSÆK

Oliver og Andreas’ bedste erfaringer fra deres mange marchture med langt over 30 kg på ryggen giver dem et godt udgangspunkt til at komme med nogle fif til jer. Pak det tunge højt i midten og tættest mod ryggen, så sparer du dig selv for en del kræfter. Undgå skavsår på hofterne med hjælp fra tensoplast, eller anskaf dig et liggeunderlag og klip det til, så det kan ligge inde på dit basis. Juster også dine remme under en march, så du hele tiden veksler belastningen.

GØR DET NU LÆKKERT FOR DIG SELV!

Du får hele tiden at vide, at du skal gøre det lækkert for dig selv, og det har de to marchvante konstabler selvfølgelig også et par råd i ærmet til. Drik små slurke af vand ca. hver 200 meter. Prøv englevand: Put salt og sukker i vandet, så du får gratis energi. Eller brug de drikkepulvere, der er i feltrationen. Har du det for varmt? Ja Lyn op i jakken, men med lukkede knapper og i bukserne ved tivoli, så du kan få masser af luft ind. Nej Så skal der arbejdes soldat!

13


Noras startskud til kvinder i trøjen Efter stor efterspørgsel fra tidligere værnepligtige har SOLDATEN teamet op med oversergent Nora, som godt tør svare på alle de spørgsmål, de kvindelige værnepligtige brænder inde med. AT BLIVE BEHANDLET LIGE, MEN IKKE ENS

Der er ingen tvivl om, at diversitet i opgaveløsninger giver et bedre resultat. Derfor skal vi blot nyde de forskelle, som der er! Her er det vigtigt at forstå forskellen mellem at blive behandlet lige eller at blive behandlet ens – vi er nemlig forskellige, og det skal der tages højde for.

MAN MÅ GERNE SNAKKE OM MENSTRUATION

Menstruation er ikke klassificeret med Y-HEM – vi må altså gerne tale om det! Ligesom når det kommer til tissepauser, er man nødt til at være verbal om sine behov og forklare befalingsmændene, når der skal skiftes tampon! Erfaringen viser, at når først man tør sige det, skal de nok være forstående.

TISSEPAUSER ER ALFA OG OMEGA

Hvis du ikke har tisset ordentligt, så fungerer du ikke optimalt som soldat – særligt ikke hvis det ender med blærebetændelse, fordi du klemte strålen af, da der blev råbt to minutter. Anmod i stedet om ekstra tid til at tisse, og få gjort, hvad du skal! ALLE HAR GRÆNSER

Også drengene har grænser, og derfor er dette vigtigt at tale om. Det handler om at sige fra overfor hinanden på en ordentlig måde, så det ikke bliver til en råbe-brøleabe-kamp.

14

MAN KAN GODT SNAKKE MED BEFALINGSMÆNDENE

Befalingsmændenes fornemste job er at være førere, som sørger for, at gruppen fungerer. Det er derfor også i deres interesse at tale om eventuelle problemer. Men husk lige at hive dem til side, så du ikke behøver at gøre det foran hele delingen til appel. n


FRA KVINDE TIL KVINDE TIDLIGERE KVINDELIGE VÆRNEPLIGTIGE LÆRER FRA SIG

NORA STONE har 15 års erfaring i Forsvaret og er blandt andet tovholder på projektet for mentorvirke for de værnepligtige ved Jydske Dragonregiment. Her har hun samlet de vigtigste råd, der særligt henvender sig til de kvinder, der nu træder ind i Forsvarets verden.

15


I PRESSEDE SITUATIONER

LAD EN SIRIUS-PATRULJEFØRER Hvis det mentale og fysiske pres også er kommet som en overraskelse for dig, så bare tag det roligt, du er i trygge hænder. Den erfarne Sirius-patruljefører Tobias, giver dig gode redskaber til at klare presset. “STRESS ER EN GOD TING”

“Når vi mennesker bliver stresset, så er kroppen så smart designet, at den udløser adrenalin. Det betyder, at din krop giver dig mere power til at kunne udføre din opgave,” fortæller Tobias. Ligesom det er vigtigt at lære at håndtere stress i kroppen, understreger han, at det er vigtigt at lære, hvordan man kommer ned igen, så man kan falde til ro. Det kan der være mange metoder til, men for Tobias har særligt én metode været gavnlig: At snakke med sine nærmeste. Under de 26 måneders tjeneste i Grønland som Sirius-patruljefører fortæller Tobias: “På et tidspunkt bliver vi fanget i en voldsom storm. Det tager hårdt på os, da den varer ved i dagevis. Så snart mig og mine makkere kommer i læ for stormen, og der er styr på situationen,

16

ringede jeg faktisk til min mor for at få oplevelsen ud af kroppen, så jeg kunne lade batterierne op igen.” FORBERED DIG PÅ DET, SOM DU KAN FORBEREDE DIG PÅ

Som soldat vil du støde på en masse uvisse faktorer, som du ikke kan ændre på, og det vil du allerede stifte bekendtskab med i værnepligten. Accepter det fra start af, for du kan alligevel ikke ændre på det. Tobias’ metode til at forberede sig på det uvisse er at fokusere på de ting, man kan ændre på for at udbedre en situation. “Få styr på dine stumper, drik vand og spis godt, skift de våde sokker, og tag den søvn, du kan få.” Når det uvisse kommer, så er du klar til at møde disse udfordringer. HOLD HUMØRET HØJT MED MÅLET FOR ØJE

Det kan være svært at fokusere på det positive, hvis hver en legemsdel på din krop gør ondt, men her er det, at det handler om psyken fremfor fysikken. Det har Tobias mærket på egen krop.


HJÆLPE DIG IGENNEM PRESSET “Vi skulle gå 100 kilometer henover isen. Landskabet var øde. Jeg delte ruten op i små bidder. Ved hver femte kilometer kunne jeg derfor fejre en lille sejr. Det holdt motivationen oppe, selvom målet stadig var 100 kilometer. Så snart du kommer over halvvejs, så er det ligesom at gå ned ad bakke.” SLÅ KOLDT VAND I BLODET – DU VED DET JO GODT!

Det er på mange måder nogle pressede situationer, man kommer ud for som patruljefører i Slædepatruljen Sirius, og derfor tydeliggør Tobias også, hvor vigtigt det er at gøre, som man har lært. “Mig og min slædemakker falder på et tidspunkt gennem isen. Det var ikke så slemt, men min udrustning og jeg selv blev da alligevel ret våde. Det

kunne jo potentielt gå hen og blive farligt. Men så agerede jeg ud fra det, jeg havde lært, og lod kun de rationelle tanker få plads.” GIV DET LIGE EN CHANCE TIL

Det er ikke altid sjovt at rende rundt i mudder til knæene eller stå i AKP’et i flere timer en iskold og sort nat. Der er måske mange gange, hvor du har haft lyst til at give op og måske stiller spørgsmålstegn ved hele din motivation for at være her. Men her skal du vide, at du ikke er alene! “Jeg kan huske en episode, hvor vintertræningen var ekstra hård. Jeg var godt presset. Jeg troede egentlig, vi var færdige med opgaven, men da vi ikke var det, går jeg op til en på de andre på holdet. Jeg fortæller ham, at jeg ikke er sikker på, at det her er mig. Han siger, at han faktisk også har det på samme måde, og så var vi lige pludselig to om det. Så blev det nemmere at håndtere.”

”Så snart du kommer over halvvejs, så er det ligesom at gå ned ad bakke.”

Man kommer meget længere ved at løfte i flok – om man er i værnepligten eller Slædepatruljen Sirius. n

- Tobias, patruljefører

Patruljefører-uddannelsen er en specialiseret uddannelse, der kræver fysisk og mentalt stærke soldater. Efter benhårde vintertræninger vil man blive sendt på 26 måneders tjeneste i et barskt miljø i Nationalparken i Nordøstgrønland. Ansøgningsfrist: 1. september.

17


EL

AF

Bucketlist

IP

EV

IKKE VI L

GL

OPL

DU R SE

Udover diverse Q’er er der flere mål, som skal nås. Tidligere værnepligtige har samlet de vigtigste oplevelser for at optimere din værnepligt. OVERSKRID DINE GRÆNSER

BLIV FELTFRISØR

Hvis ikke værnepligten igangsætter et adrenalinkick, må du ty til hårdere metoder: faldskærmsudspring.

Håret skal alligevel gemmes bag hovedpåklædning, så du kan lige så godt klippe i det.

GENNEMFØR STUEEFTERSYN TRODS TØMMERMÆND

SKID I NATUREN

Dit nye mantra er: En konge om natten skal også være en konge om dagen.

Om det er på latrinet eller skal graves ned, følger oplevelsen med i pakken. BLIV PÅ KASERNEN I WEEKENDEN

MARCHER ET HALVMARATON

Det foregår naturligvis gruppevis, i kampstøvler og fuld oppakning! FELTØVELSE MED KONSTANT REGNVEJR

Det skal man bare igennem. LAGKAGEBANKO PÅ KUFFEN

En lagkage har aldrig været så velfortjent, som når man vinder den i banko på kuffen!

Saml en masse fra delingen, og opnå den velkendte højskolestemning, der ellers ikke hører til i tjenesten. BESTIL PIZZA EFTER FELTØVELSE

Den pizza kommer til at smage bedre end nogen anden pizza. AFHOLD AFSLUTNINGSFEST MED ALLE BEFALINGSMÆND

Det kan I godt se frem til allerede nu. SKRIV SELV…

FÅ ROS AF EN BEFALINGSMAND

Det kan synes uopnåeligt, men efter din befalingsmand personligt har rost dig, er du urørlig. SKRIV SELV… FULDAUTOMATISK

Umuligt at ramme noget, men oplevelsen er det hele værd. 18


HVIS DU TRÆDER VANDE

Tag SOLDATEN med dig Om din stuerengøring er fortabt, du triller tommelfingre på skydebanen, eller du er desperat efter flere feltfif, står SOLDATEN altid til tjeneste online. Find sprøde rengøringsrytmer, spændende soldateranekdoter, grønne guides og meget, meget mere på SOLDATENs sociale kanaler.

@soldatendk soldaten.dk SOLDATEN /soldatendk issuu.com/soldaten 19


AMAIFOKI Huskeord for gruppens stillingsindtagelse

A _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ M _ _ A _ _ _ _ _ _ I _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ F O _ _ _ _ _ _ _ K _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ I _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ VOVS Huskeord ved iværksættelse af ildkamp

V _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ O _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ V _ _ _ _ _ _ _ S _ _ _ _ _ _ _ _

Huskeord for klar til kamp

F _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ A _ _ _ _ _ _ _ _ _ L _ _ _ _ _ _ _ K _ _ _ _ _ _ _ _ U _ _ _ _ _ _ _ _ _ S _ _ _ _ _ _ E _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

RAOFORM

Huskeord ved måludpegning

R _ _ _ _ _ _ A _ _ _ _ _ _ O _ _ _ _ _ _ FO R _ _ _ _ _ _ _ M _ _

Der findes intet quickfix, når det kommer til alle de huskeord, du får smidt i hovedet – terp dem, til du kan dem i søvne. Iværksæt!

FALKUSE

LÆR DINE HUSKEORD

IVÆRKSÆT REPETITION


FIND ALLE DINE GLEMMEORD HER:

F _ _ _ _ _ A _ _ _ _ _ _ _ _ _ D _ _ _ S _ _ _ _ _ U _ _ _ _ _ _ _ _ _ M _ _ _ _ _ _ _

Huskeord for optælling efter kamp

B _ _ _ _ _ A _ _ _ _ S _ _ _ _ K _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ O _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ N _ _ _ _ _ _ _ _ _

Huskeord for skyttens sammenstød med fjenden

BASKON

RIV UD OG HÆNG OP!

F _ _ _ _ _ _ _ S _ _ _ _ OG _ _ _ _ _ _ _ D _ _ _ _ _ _ O _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ T _ _ - OG _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Huskeord for enkeltmandens stillingsindtagelse

FSDOT

S _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Å _ _ _ _ _ _ _ S _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ A _ _ _ _ _

V _ _ _ _ A _ _ _ _ _ _ _ _ _ M _ _ _ _ _ _ _ U _ _ _ _ _ _ _ _ _ K _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

FADSUM

Huskeord for skydeteknik

SÅSA

Huskeord, der gennemføres af gruppen efter et angreb.

VAMUK


FOR(KORT)SVARET Der findes over 500 interne forkortelser i Forsvaret, og du kan lige så godt begynde at samle din egen personlige ordbog. SOLDATEN hjælper dig med de første 10 procent:

A:

I:

S:

AKP – Adgangskontrolpunkt AO – Ansvarsområde

INFIL – Infiltrationspunkt

SAN – Sanitet SAP – Samlingspunkt SEO – Samlingspunkt efter objekt SFO – Samlingspunkt før objekt SG – Sergent SSG – Seniorsergent SILD – Sidste ildåbningslinje SP – Spredepunkt SVN – Søværnet

K: B:

BEF – Befaling BM – Befalingsmand BSO – Beredskabsområde

KAS – Kaserne KFO – Klargøringspunkt før objekt KMP – Kompagni KN – Kaptajn

C:

CAF – Cafeteria CBRN – Kemisk, biologisk, radiologisk og nukleart

L:

LMG – Let maskingevær LTM – Landstalsmand LZ – Landingzone

DEL – Deling DF – Delingsfører

M:

EXFIL – Exfiltrationspunkt

MAT – Materiel MFT – Militær fysisk træning MG – Menig MP – Militærpoliti

F:

N:

FJ – Fjende FLV – Flyvevåbnet FSV – Forsvaret FØHJ – Førstehjælp

NK – Næstkommanderende NVG – Night vision goggles

E:

G:

GF – Gruppefører GRP – Gruppe GV – Gevær

O:

OBJ – Objekt ODO – Overdagningsområde OS – Oversergent P:

H:

PF – Patruljefører PU – Pick up

HLR – Hjerte lunge redning HRN – Hæren

R:

RDO – Radio

22

T:

TM – Talsmand

D:

V:

VB – Vagthavende befalingsmand VEDL – Vedligeholdelse


KUNSTEN AT GØRE NOGET KEDELIGT TIL NOGET SJOVT

VIDUNDERLIG VEDL Du kan lige så godt vænne dig til det: Du kommer til at bruge rigtig mange timer på pudsestuen, og det er sjældent en opløftende oplevelse. SOLDATEN hjælper dig på vej til at gøre VEDL en anelse sjovere eller i det mindste blot overkommeligt.

Èn for alle... Det første og vigtigste kriterie er selvfølgelig, at I gør det til en fællesaktivitet! Jo flere I samles, jo hyggeligere er det, og erfaring siger, at stumperne faktisk også bliver renere...

Klassikeren…

Der er intet, der kan sætte gang i tempoet på pudsestuen, som en højtaler, der skråler god musik. Delingens næste opgave er derfor at oprette en fælles playliste, så I kan samle alle jeres yndlingsnumre!

Når I har brug for at sumpe…

Når I alle er i zombiemode og bare vil sumpe indtil jeres stumper skinner, kan I finde SOLDATENs Anekdoter til pudsestuen på SOLDATENs Spotify og lade jer inspirere af de soldater, som for længst har lagt rekrutchokket bag sig.

Når I vil bruge tiden effektivt…

Hvis du vil øve dig i at multitaske, kan du lave mikrotræning for hjernen, mens hænderne arbejder på livet løs for at få sandkorn af basis. De skarpe kan derfor gennemgå det fonetiske alfabet eller skydereglerne ved at skiftes til at nævne én.

Når I skal holde hinanden vågne…

Efter en lang SKYT-dag, hvor det sidste gram energi er suget ud af jer, kan der være behov for, at I holder hinanden vågne med en fællesaktivitet, hvor I skiftes til at finde på et ord, der starter med ordet, som forrige ord slutter på: Eksempel: Finskytte. Skyttehul. Hulmaskine. Maskingevær. Geværskytte…

Når stemningen er i top…

… så er der intet som fællessang! Skab lejrbålsstemning med ”SOLDATENs Fællessang” – en playliste på Spotify, som kan få jeres pudsestue til at lyde som tamburkorpsets nye kor.

23


SPECIEL EDITION

SERGENTCITATER – DE KLASSISKE Skyttehullet er der allerede, det er bare fyldt med jord.

Ned i hvilestilling, som civilisterne kalder planken.

Der findes to smukke ruter i Danmark. Den ene er Margueritruten, den anden er kommandovejen.

24

HUDEN ER VANDTÆT.

Ingen er nogensinde blevet så våde, at de ikke er blevet tørre igen.

e er Smert ghed va bare s lader r som fo op. r jeres k


Regn er bare flydende solskin. Man kan ikke dø i en retstilling, den er urørlig! mmen o k l e V aret – t! v s r o F til og ven g i d d skyn

ÆD JER SELV! Det skal nok blive fredag på et tidspunkt, således opmuntret…

Det ligner pis, udbedr! En dag uden træning er en dag uden mening.

TØV IKKE MED AT SENDE JERES BEFALINGSMÆNDS GULDKORN TIL VORES INSTAGRAM @SOLDATENDK.. MEN HUSK: VI HYLDER IKKE DE GALE, KUN DE GENIALE!

25


OPTIMER DIN PRÆSTATION I BASISTESTEN

“Al træning er bedre end Vil du gerne blive både hurtigere og stærkere i din basistest? Så lad dig inspirere af træningsvejleder Maria fra Center for Militær Fysisk Træning, som her giver dig nogle gode råd til din træning med tjenesten for øje.

BLIV STÆRKERE I TRÆK-TIL-BRYST

Maria siger, at mikrotræning er vejen frem. Så lav nogle øvelser, når du står på skydebanen og keder dig, har pause i CBRN-lektionerne eller mangler en lille aftenrutine. Husk at spænde coren under dit træk-til-bryst, og sørg ellers for at have god kontakt med dine rygmuskler og skulderblade. SKALÉR ØVELSEN

Juster gentagelser, hyppigheder eller sæt alt efter, hvor dit niveau ligger, og hvor meget du har overskud til i løbet af dagen.

Har du svært ved at lave et træk-til-bryst, skal du ty til skaleringer for at træne dig op. Du behøver nemlig ikke altid bruge en stang i fitness eller komme helt ud i strakte ben. Brug en bordkant eller lignende, og øv dig ellers, når du har tid. Skalér i øvelsen ved at bukke i benene. Jo mere du bukker, des lettere bliver øvelsen. Øvelsen kan også laves med en buddy-makker! Vend øvelsen om og løft din rygsæk, dit basis, eller hvad end du nu kan finde op til brystet. For at gøre det lidt hårdere kan du også gøre det med en arm ad gangen.

26


ingen træning” BLIV ENDNU HURTIGERE

Hvis du har fysisk overskud til det, så udnyt weekenden eller tiden efter aftrædelse til at forbedre din Coopertest. For at bestå skal du minimum løbe 02:19 minutter pr. omgang (400 m).

Marias 5 gode råd til Coopertesten

Træningsvejleder Maria anbefaler, at du løber intervaltræning, da det ikke er så tidskrævende, men stadig kan give dig et effektivt træningsstimuli i kraft af den høje intensitet. Her skal du op på 93-100 % af din maks-puls, samt være så forpustet, at du kun kan sige 1-3 ord.

TIL DIG, DER IKKE BESTOD Et træningseksempel kunne være at løbe 2 gange ugentlig á 6 x 2-3 minutters intervaller, hvor du løber din Cooper-hastighed.

TIL DIG, DER SØGER UDFORDRING Et træningseksempel kunne være at løbe 3-4 gange ugentlig á 8 x 2-3 minutters intervaller, hvor du løber din Cooper-hastighed.

1.

“En opvarmning på 5-10 minutter, der lige får dig til at snuse til dit Cooper-tempo”

2.

“Find en hastighed, du kan løbe kontinuerligt igennem hele testen”

3.

“Sæt et mål for dit tempo”

4.

“Lyt til din BM - han/hun har god erfaring at tage af”

5.

“Forbered dig mentalt på, at nu skal det til at blive hårdt”

Uddannede Militær Fysiske Trænere planlægger og varetager den fysiske træning af værnepligtige. De er også at finde på din garnison, men hvis du mangler inspiration eller udfordringer, kan du tilrettelægge dit eget træningsprogram via CMT’s app “Træn med Forsvaret”.

27


FRØMÆNDENES YOGA

Styrk din mobilitet Når selv frømændene efterspørger yoga og dynamisk mobilitetstræning – burde du så ikke gøre det samme?

SVØMMETAG FOR SKULDERMOBILITET

Med samlede albuer fører du armene op foran kroppen, til de er strakte over dit hoved. Herefter føres dine udstrakte arme langsomt ned langs kroppen som et stort svømmetag. Du skal kunne mærke, at skulderbladene spredes, når armene er på vej op, og at de samles, når armene er på vej ned. ANTAL: 10 hver morgen og flere i løbet af dagen. TIP: Når du har arbejdet meget statisk eller med tungt gear, anbefaler Henrik, at du gentager denne øvelse et par gange, for at dine led bliver bevæget igennem og dine muskler aktiveret.

RYGSØJLEROTATION

Stil dig på alle fire med hænderne under skuldrene og knæene under hofterne. Stræk den ene arm, så højt du kan over hovedet. Herefter roterer du den øverste arm ned og ind under kroppen, så skulderen kommer helt ned på gulvet. ANTAL: Gentag 6-8 gange på hver side TIP: Denne øvelse træner både nakkeog rygsøjlebevægelighed, åbner brystet, aktiverer brystkassen og bagsiden af skulderen – som Henrik siger, 5-for-the-priceof-1!

28


SQUAT TO STAND

Placér fødderne i skulderbreddes afstand, stræk armene så langt over hovedet som muligt, og spænd i skulderbladene. I et roligt tempo føres armene så langt ned mod dine fødder, mens dine ben forbliver strakte. Herefter bukker du benene og sætter dig ned i en dyb squat. Mens du bliver siddende, løftes armene over hovedet, hvorefter du rejser dig med fortsat strakte arme. ANTAL: Gentag 5-8 gange. TIP: Du kan bruge en lang gren til at holde på for at få endnu mere ud af øvelsen.

TIP: Denne øvelse

SKALERET LÆGSTRÆK

kan laves både i langsomt tempo for at styrke balanceevnen eller i hurtigere tempo for at øge din puls.

Stræk det ene ben, så langt du kan tilbage, uden at hvile knæet i jorden. Herefter trækker du benet op foran dig med bukkede knæ, mens du holder balancen, inden du gentager øvelsen på samme ben. ANTAL: Gentag 10 gange på hvert ben.

Manden bag Efter særligt stor efterspørgsel under ISAF-missionen i Helmand har Henrik Emmer de sidste 12 år været med til at sætte rammerne for Forsvarets mobilitetstræning af soldater. Efter erfaring med soldater fra både Livgarden, Frømandskorpset og opklaringssoldaterne fra Bornholm tør han godt påstå, at mobilitetstræning ruster en soldaterkrop til at møde uventede udfordringer i terrænet.

29


-R +

-D + XT +

18

12

13

- BO 11

6

3

16

+ IR 4

19

17

10

8

9

7

20

15

5

-U + LTA

1

14

2

I Forsvaret skal du lære alfabetet på ny. Se hvor godt du har hørt efter i timerne, og udfyld kryds & tværsen med det fonetiske alfabet. Der venter dig en fed præmie i nøgleordet!

ALFABETET OM IGEN

KRYDS & TVÆRS


NØGLEORDET:

29

24

25

Vind en lækker portrætpakke fra Militærfoto, til både dig og din buddy-makker til en værdi af 1.200 kr.. Udfyld dette nøgleord med hjælp fra kryds & tværsen. Send dit bud inden den 16.08.21 i en besked på Instagram til @soldatendk

Vind den store portrætpakke

Den amerikanske uddeling af priser til film Den I tager på hver dag på kasernen og i felten En fransk by i Canada ”(ord) bit my finger” Et nordisk kvindenavn Far på fransk Gruppens NK Baseball-spillere på det største hold i the Bronx, New York Afrikansk folkeslag Landet, hvor hovedstaden er Peru 25 En dans i Sydamerika 27 Et drengenavn, der starter med M

2 4 5 8 9 14 15 16 19 22

27

LODRET

26

23

1 Tiger Woods 13 Den sidste måned i jeres værnepligt 17 Et drengenavn, der starter med V 18 Tequila-mærke 20 En leder 21 Kvinden i Shakespeares mest berømte kærlighedshistorie 23 En måleenhed 24 Det første ord i titlen på en Pitbull-sang, der slutter på ”room” 26 Manden i Shakespeares mest berømte kærlighedshistorie 28 Røntgen på engelsk 29 En lyd, der går igen og igen, men bliver svagere og svagere

22

VANDRET

28

21


SKYDELÆRENS GULDKORN

BLIV DEN SKARPESTE

skytte på skydebanen Bliv endnu bedre til at nedlægge fjender i terrænet med seniorsergent Michaels bedste råd. Han er berygtet for at være skydelærernes bedste skydelære – og med god grund!

AFTRÆK, AFTRÆK, AFTRÆK

Få styr på aftrækket, det er førsteprioriteten! Aftrækket skal tages i én kontinuerlig og pressende bevægelse uden, at du kommer til at påvirke våbnet i siden eller højden. Du kan øve det med kuglepensøvelsen om aftenen, så skal den nok sidde fast på et eller andet tidspunkt.

ACCEPTER DIT SIGTEBILLEDE

Du kan aldrig få dit sigte til at stå helt stille! Så længe du kan holde dit sigte nogenlunde i midten, på det du vil ramme, så er det godt nok. Accepter dog, at det vil bevæge sig. Undgå at holde endnu mere fast på våbnet, det gør det værre.

Den knælende skydestilling Øv den knælende ved at starte så langt nede som muligt, og arbejd dig langsom nedad. Anlæg en taske eller andet mellem læg og lår, hvis det stadig kniber. Ifølge SSG Michael er daglig yoga vejen frem - så hiv din kammerater med til en god stuetradition!

32


FIND DIN RYTME

Skab en rytme i din vejrtrækning. Træk vejret helt ned i maven. Gør det et par gange, mens du laver skyttens to selvkontroller. Hold vejret på en halv lunge og skyd. Skab denne rytme efter hvert skud, så du hele tiden har en ensartethed under skydningen.

ENSARTETHED I SKYDESTILLINGEN

Lær at lægge dig ens, hver gang du kommer ned i din skydestilling. Hvis du fx justerer din håndfatning under skydningen, så vil din skudretning ændres. Du kan med fordel få din buddy-makker til at sætte et klistermærke på styrerammen og kolben, hvor du ligger bedst, og tegn en streg på din kind, så du kan kontrollere, at du falder ned i den samme stilling. Dit øje skal være 7 cm fra det optiske sigte.

VÆR REALISTISK

Du skal være realistisk omkring dine mål og dine resultater. Skydning er ikke bare lige noget, man lærer på 4 måneder. Så det er okay, at du ikke rammer midt i 10’eren - det væsentlige er, at du viser en kontinuitet i din skydning, og at du har forstået det allervigtigste princip - nemlig aftrækket.

33


OMSKOL DIG SELV TIL SØVÆRNET

LÆR SØMANDSLINGO Find din indre sømand frem, og se om du kan lure sproget ombord hos det sejlende værn.

MARITIMT UDTRYK Abenæve 

FORKLARING  1 breddeminut = 1.852 meter  Alvorlig skade der rammer et skib

Bagbord 

 Beboelsesrum for mandskab på et skib

Bjærgemærs  Dæk 

 Begynde vagten eller arbejdet

Dørk 

 Besætningsmedlem  Bådens højre side set fremefter

Faldereb 

 Bådens venstre side set fremefter

Gast 

 Forskellige ”knuder”, der bruges til hver sit formål om bord

Halløj 

 Javel

Havari  Havgal 

 Kugleformet knob til kasteline

Kabyssen 

 Køkken

Knob 

 Redningskrans

Landlov 

 Skibets gulv (indvendigt)

Lejder 

 Skibets gulv (udenfor i det fri)

Lukaf 

 Spand

Pøs 

 Spise

Skaffe 

 Stige

Styrbord 

 Søsyg

Tørne til 

 Tilladelse for en skibsbesætning til at forlade skibet i en periode

1 sømil 

Find de rigtige svar her:

34

 Trappe, der kan hænges på ydersiden af et skib, så man kan gå om bord


ET NYT HUSKEORD TIL DIT REPERTOIRE

Gør som flyverne: SPÆK I Flyvevåbnet har de et helt særligt huskeord, som er en leveregel blandt flyverne – men som endnu ikke er hørt i andre værn. Lad sergent Lind lære dig, hvordan du lever efter SPÆK.

S

IKRE

”Huskeordet er i prioriteret rækkefølge, hvoraf sikring er det absolut vigtigste. Hvis ikke vi er sikrede, så kan vi komme til skade eller blive slået ihjel – det er derfor altid førsteprioriteten, at vi har sikret liv og lemmer. Uanset om vi er i BSO eller på patrulje, skal der altid være øjne ud i terrænet. På garnisonen har vi heldigvis hovedvagten til dette.”

P

UDSE

”Vi skal pudse alt grej og alle geværer. Hvis vores stumper ikke fungerer, så fungerer vi heller ikke. På garnisonen er det mest af alt ris til egen røv, hvis ikke man har vedligeholdt sit våben ordentlig, så man hele SKYT-dagen får funktionsfejl. Men skulle det ske i en skarp situation, at vores sikring oplever noget, som gør, at vi kommer i fare, så skal vi kunne forsvare os selv. Dine ting skal sgu fungere, fordi det kan handle om liv eller død.”

Æ

DE

Ifølge SG Lind skal SPÆK bruges både i felten og på garnisonen – den gode soldat vil sågar bruge denne leveregel i weekenden. Dette huskeord er indprentet i sergent Lind, både når hun er på internationale missioner, og når hun til daglig minder Flyvevåbnets værnepligtige om det livsnødvendige huskeord, som gør, at du prioriterer din kostbare tid korrekt.

”Æde giver lidt sig selv: Får man ikke noget at spise, så fungerer man ikke ret længe. Så snart vi er i sikkerhed, og vores grejer er ordnede, så skal vi have noget benzin til motoren!”

K

OGE

”Koge er det sidste punkt. Er vi så heldige, at vi har mulighed for at slappe af, hvile os eller bare få den smøg, du har gået og tænkt på, så er det her. Det handler ikke kun om at sove, men også det psykologiske aspekt, hvor man lige trækker vejret og falder til ro.” 35


I DINE BEFALINGSMÆNDS FODSPOR

Guide til A1 Hiv noget med at skrive med og på frem, for her kommer de bedste råd til at kravle til tops med karakteren A1.

TAG ANSVAR FOR OPGAVEN

Ansvarlighed er noget, som du bliver målt rigtig meget på, og det handler ikke kun om at tage ansvar for din tildelte opgave. Det handler også om, at du tager ansvar for dine kammerater, tager opgaverne med et positivt mindset og virker engageret i tjenesten. VIS OVERSKUD OG ROBUSTHED

Uanset hvor presset du føler dig, er det nu, du skal vise overskud og have overblik over situationen, så du kan klare opgaven til perfektion, samtidig med at du hjælper dine kammerater. Lad ikke det fysiske eller psykiske pres gå ud over opgaveløsningen. VÆR EN GOD KAMMERAT

Opfør dig som en teamplayer. Så ser du ikke bare godt ud i øjnene på sergenterne, men du bliver også respekteret af dine kammerater. En god kammerat hjælper hinanden i alle situationer – hvis du allerede har styr på de 4 B’er, så hjælp dine kammerater med at forstå det. VIS VILLIGHED

Vis, at du gerne vil være her, og at du har lyst til at give det en skalle. Lev dig ind i hele oplevelsen, så får du ikke kun anerkendelse fra dine befalingsmænd, men værnepligten bliver tilmed langt sjovere. ORDEN I NOTERNE OG STUMPERNE

Hav styr på dine stumper ved altid at have dem samme sted både på manden og på stuen. Det gør det nemt for dig og dine kammerater at finde jeres ting. Det samme kan du gøre med dine noter – hav én notesbog for SKYT, en anden til førstehjælp, en tredje til skydning osv. 36


TÆNK, TAST – TEST

FORSVARET I TAL Quiz dig klogere, når du udfordrer dine delingskammerater i Forsvarets store tal – taberen giver selvfølgelig en omgang på messen! 1. HVOR MANGE VÅBEN RÅDER FORSVARET OVER?

6. HVOR MANGE FLY OG HELIKOPTERE RÅDER FLYVEVÅBNET OVER?

A. Omkring 500.000 B. Omkring 700.000 C. Omkring 1.000.000

A. Omkring 140 B. Omkring 250 C. Omkring 300

2. HVOR MANGE PROCENT MELDTE SIG FRIVILLIGT TIL AT AFTJENE VÆRNEPLIGTEN I 2020?

7. HVOR MANGE AMMUNITONSRYDNINGSOPGAVER LØSER FORSVARET HVERT ÅR (CIRKATAL)?

A. 75 % B. 88 % C. 99,9 %

A. 365 B. 1.000 C. 5.000

3. HVOR MANGE SOLDATER ER DER I RESERVESTYRKEN?

8. HVOR MANGE UDSENDELSER HAR DER I ALT VÆRET I DET DANSKE FORSVAR I PERIODEN MELLEM 1991 TIL 2019?

A. 950 B. 3.400 C. 14.700 4. HVOR MANGE REGIMENTER ER DER I HÆREN?

A. 3 B. 7 C. 9 5. HVOR MANGE MINER ANSLÅR SØVÆRNET, AT DER STADIG ER I HAVET?

A. 1.000 stk B. 2.500 stk C. 6.000 stk

A. 79.244 B. 89.769 C. 158.900 9. HVOR MANGE UDDANNELSER ER DER I FORSVARET?

A. 15 B. 47 C. 58 10. HVOR MANGE PROCENT AF FORSVARETS MEDARBEJDERE BÆRER UNIFORM HVER DAG?

A. Cirka 50% B. Cirka 75% C. Cirka 90%

37


38

Testsvar Flyvevåbnet råder over omkring 140 fly og helikoptere. Heriblandt Danmarks nye kampfly F-35 som er verdens mest avancerede kampfly og danmarkshistoriens største våbenindkøb!

Forsvaret råder over omkring 700.000 våben, 13.000 køretøjer, 60 skibe, 140 fly og helikoptere, samt mange andre stykker materiel.

SPØRGSMÅL 6:

SPØRGSMÅL 1:

SPØRGSMÅL 2:

I 2020 har 99,9% af de værnepligtige meldt sig frivilligt til tjeneste. Selvom antallet af frivillige værnepligtige har været over 90% siden 2010, er 2020 året, der slår rekord for flest antal frivillige nogensinde!

SPØRGSMÅL 7:

Hærens ammunitionsryddere løser cirka 1.000 opgaver hvert år. De rykker ud næsten hver dag, hvor de blandt andet fjerner eller uskadeliggør gamle ammunitionsgenstande eller fyrværkeri.

SPØRGSMÅL 3:

Reservestyrken består af personel med reserveuddannelse, tidligere fastansatte eller frivillige i Hjemmeværnet, som kan afløse fastansatte, varetage midlertidige opgave og på den måde bidrage til Forsvarets samlede opgaveløsning.

SPØRGSMÅL 8:

I perioden mellem 1991 og 2019 blev der udsendt 79.244 kvinder og mænd, hvoraf halvdelen af dem har været udsendt til enten Afghanistan eller Balkan. SPØRGSMÅL 9:

SPØRGSMÅL 4:

Hæren består af 9 regimenter. Regimenterne danner ramme om en lang række specialer og løser særlige opgaver. For eksempel er det Danske Artilleriregiment i Oksbøl, som har fagansvaret for våben og materiel, der anvendes på tværs af Hæren, og Ingeniørregimentet i Skive, som bygger lejre og broer, og støtter Hærens enheder, når de skal frem på slagmarken.

Der er i alt 58 forskellige uddannelser i Forsvaret. Du kan fx uddanne dig til maskinteknisk officer i Søværnet, hvis du har en baggrund som maskinmester, eller bevogtningsassistent i Flyvevåbnet. SPØRGSMÅL 10:

Forsvaret har cirka 19.500 medarbejdere. Heraf bærer cirka 14.700 uniform i det daglige. Det vil sige, at omkring 75% af Forsvarets medarbejdere bærer uniform hver dag.

SPØRGSMÅL 5:

Søværnet anslår, at der stadig er 6.000 miner i havet. Minerne er anslået til at være tilbage fra 1. og 2. verdenskrig, hvorfor der også er en del andre ammunitionsgenstande.

Kilde: Forsvaret.dk

VEND SIDEN PÅ HOVEDET FOR AT SE TESTSVARET


Værnepligtsrådet

G:

IN

NI

G:

Guide til talsmanden

DE

L

ME

TALERØR FOR DELINGEN:

- Talsmanden repræsenterer først og fremmest hele delingen og agerer derved talerør for denne. Det betyder, at egne holdninger tilsidesættes til fordel for gruppens. BINDELED:

- Talsmanden fungerer derudover som et forbindelsesled deling og foresatte imellem. - Det kan blive talsmandens opgave at løfte generelle problemstillinger fra delingen med delingsføreren. Samtidig kan det også blive talsmandens ansvar at viderebringe information fra foresatte til sin deling.

I starten af værnepligten vælger delingen en talsmand, hvis opgave er at repræsentere netop jer. Forsvaret har en kompleks og fast kommandostruktur, der er nødvendig for, at det militære system fungerer. For mange kan det virke som en fremmed virkelighed at træde ind til. Netop her kommer talsmanden ind i billedet. Talsmandsordningen er sat i verden for at sikre de værnepligtiges trivsel og et effektivt forsvar. I hvor høj grad du som enkeltmand og din deling vælger at bruge jeres talsmand, er helt op til jer, men vi har i Værnepligtsrådet udarbejdet en kort guide til, hvornår og i hvilke situationer du og din deling kan bruge jeres talsmand. n

OVERBLIK:

T

A

VEJLEDNING:

- Talsmanden har også ansvar for at danne sig et overblik over, hvad der rører sig i delingen. - Derved har talsmanden mulighed for at sikre trivslen i delingen gennem hele værenpligten. - I visse situationer er talsmanden selv med til at løse trivselsproblemer, og i andre kan talsmanden hjælpe med at finde den rette løsning.

VAGTTELEFON: HUSK, AT I ALTID KAN RINGE TIL VAGTTELEFONEN PÅ 32 66 55 50.

DE

N

- Umiddelbart efter at være valgt som talsmand, kommer alle landets talmænd på et kursus i talsmandsvirket, der bliver afholdt af Forsvarsministeriets Personalestyrelse i samarbejde med Værnepligtsrådet. - Her bliver talsmændene klædt på til at kende, hvilke regler og rettigheder der gælder for værnepligtige. De får også en masse værktøjer, der sikrer, at de har de bedste forudsætninger for netop at repræsentere delingen og enkeltmanden.

STØTTEPERSON:

- Den enkelte menig kan efter behov benytte talsmanden som støtte til personlige problmer- både store og små - På den måde har delingen altid en person at tale med, hvis man får brug for både i og uden for tjenesten.

LSMAN

Skrevet af Værnepligtsrådet 39


Rekrutchok // rækrutsjok // substantiv -ket, -, -kene Udtryk for den voldsomme sindsbevægelse, der kan opstå for en værnepligtig i starten af tjenesten. 1. Den menige kan blive mentalt rundtosset grundet overgangen fra en civil-, fri- og individfokuseret hverdag til at stå i uniform med tilhørende krav og konsekvenser. 2. Denne nye kontekst kan opfattes som en diametral modsætning i den unge meniges hverdag, hvilket resulterer i, at den meniges hoved kommer på overarbejde. 3. Typiske symptomer er, at den menige ikke forstår simple kommandoer, smider stumper væk og føler en generel forvirring. I takt med at den værnepligtige får tilegnet sig flere og flere militære færdigheder, vil rekrutchokket hurtigt aftage.

Ord i nærheden: curlingbørn, forvirret menig, nybegynderfejl

@soldatendk

soldaten.dk

issuu.com/soldaten

/soldatendk

SOLDATEN


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.