Page 1

L’AVENTURA DEL PENSAMENT Florida CES VISITA EL MUVIM

Airis Almenar Sol Bleda Adrian Raga Jose Ricardo Galdón 4t C


Contesta les preguntes amb la informació proporcionat alguns dels espais visitats: 1r.- PRESENTACIÓ. MUVIM significa:… MUVIM: Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat 2n.- ESPAI: “Els Monestirs Medievals” a) Quina importància tenien els monjos copistes en la cultura de l’època medieval? Tenien importància perquè eren dels pocs que sabien escriure, llegir i els únics que copiaven els llibres. Els monjos copistes tenien també una gran importància en la seua cultura perquè defenien la seua cultura, així conseguien que moltes persones cregueren en el teocentrisme. b) Estava permès als monjos dubtar de les veritats que copiaven? Per què és important aquesta nova actitud a les acaballes de l’època medieval? No tenien permés dubtar, perquè gent més important que ells volien imposar eixes veritats encara que no ho foren. Els vigilaven i podien ser castigats. 3r.- ESPAI: “La impremta” Quina importància va tindre la impremta en la història de la Humanitat? Fa que els textos es puguen copiar molt més ràpid, ja que ho fa la màquina, i no feien falta els copistes. Anava molt mes ràpidament que la mà dels monjos, a la mateixa vegada que era molt menys costos. Com que hi havien més edicions o copies d’un mateix llibre, arribaven a més persones.


4t.- ESPAI: “La revolució cosmològica” a) Per què el model teocèntric cristià xocava amb els descobriments sobre astronomia? El model teocèntric xocava amb els descobriments de l’astronomia ja que aquesta última demostrava que el que pensaven fins aquell moment no era cert, nosaltres erem una evolució d’altres animals, no ens havia creat Déu. Aquests defenien que la terra girava al voltant del Sol. b) Van tenir alguna classe de problemes els científics i filòsofs per defensar les seues idees? Descriu quins i amb qui. Feu especial menció a Galileo Galilei. Van tenir problemes, ja que l’església i la gent important volien que la gent continuarà pensant el que es creia fins ara. Com que els científics i filòsofs no eren tant importants, els va costar molt defendre les seues idees i alguns van estar apunt de matar-los, o directament els mataren. Galileo galilei que va descobrir que la terra era redona gracies al telescopi que va inventar, i com posava en dubte l’idea de l’església van prendre mesures amb ell com amonestar-li (com a molts mes filòsofs). -Giordano Bruno va ser conodemnat a mort pel Tribunal de la Inquisició. 5é.- ESPAI: “L’home màquina” a) Al segle XVII es desenvolupa una Nova Ciència de la mà de Descartes. La seua afirmació, “Pense aleshores sóc” és considera tota una revolució, per què? L’afirmació “Pense aleshores soc” xocava amb el model teocèntric de l’església, contra la teoria humanística. Eixa mateixa frase va ser el crit de guerra de l’ilustració. Què representa la plataforma mòbil? A qui fa referència aquesta màquina perfecta? Representa a l’home a traves de l’astronomia, donant a entendre que Deu no es el centre de l’univers. Altra cosa que representa son tots els invents de l’home. Fa referència al pas del temps, com a anat evolucionant l’home i l’univers.


b) Quina implicació va tenir Newton i els seus descobriments en el pensament de l’epoca? Newton va descobrir tres lleis que es varen convertir en una revolució, aquestes són: - Llei de la inèrcia - Llei de la interacció i la força - Llei de acció-reacció. Aquestes lleis l’ajudaren per a defendre que la Terra girava al voltant del sol. 6é.- ESPAI: “L’enciclopèdia” Què pretenen Diderot i d’Alembert confeccionant l’Enciclopèdia? Pretenien entregar a la humanitat una de les claus que obrien les portes del mon contemporani. Eren homes que reclamaven formes inèdites de govern, noves maneres de relacionar-se, perquè apesar de la majoria dels europeus estaven governats per monarquies de ben antic llinatge, alguns països observaven expectants com els seus reis s’impregnaven d’un cert tarannà d’obertura. 7é.- ESPAI: “La Il·lustració espanyola i valenciana” a) Hi havia il·lustrats espanyols i fins i tot valencians? Posa 3 exemples. - Il·lustrats espanyols Feijoo , Jovellanos. - Il·lustrats Valencians Josep Cavanilles, Gabriel Ciscar , Gregori Mayans, Tosca. b) Anomena alguns científics del segle XVIII i XIX que apareixen en l’escena del balcó. Quina va ser la seua rellevància? 1-Antoine Lovoisier: Fundador de la química moderna. 2- Louis Proust: Va establir la llei de les proporcions definides. 3- John Dalton: Va descriure el defecte del daltonisme, va enunciar la llei de les prevencions parcials i múltiples, i va establir la teoria atònica segons la qual la matèria esta composta per unitats molt xicotetes.


c) Descriu el saló burges. El saló burges era una sala on els ministres i els Il·lustrats del segle XVIII i XIX se reunien per a parlar sobre les millores en la societat. Era una sala amb taules i cadires de l’època, on ens donaren uns bombons i posaven musica clàssica . 8é.- ESPAI: “Les millors i les pitjors creacions de la Humanitat” - Explica alguns aspectes positius de la ciència al llarg del s. XIX i s.XX La ciència poc a poc s’infiltra en tots els aspectes de la vida fins a modificar-la. - La força de la raó, esclatarà en multitud de disciplines especialitzades. - Revoluciona la nostra idea de la realitat i variarà la nostra forma de vore les coses. - Modifica la manera d’entendre’ns nosaltres mateixos. - I deixem també de percebre de la mateixa manera allò que esta per damunt de nosaltres. Ens expliquem l’Univers. - Ara comenta alguns aspectes negatius de la utilització de la ciència al s. XX Els il·lustrats hagueren imaginat que els homens farien explotar sobre els seus congèneres, artefactes amb una capacitat de destrucció il·limitada o que intentarien exterminar d’una manera freda i calculada, ètnies senceres. Els científics, hereus del programa il·lustrat, cregueren plens d’arrogancia que la llum de la ciència ho podia il·luminar tot i explicar-ho tot.

Document Muvim  

muvim muvim muvim