Page 1

Број 476, 20, март,2015 2015 број 475, февруари 1

Број 476, март, 2015


2

ВАШИОТ БИЗНИС НАШ ПРИОРИТЕТ!

Барате начин да го зголемите својот профит, да обезбедите нови клиенти или партнери, да го промовирате својот бизнис, да ги унапредите своите знаења и вештини, да ја зголемите својата информираност, секогаш да бидете во тек со најновите случувања во бизнисот и со најновите измени во законските регулативи?

Комората преку вмрежување и добро смислен маркетинг план за Ваша промоција, со лобирање и застапување на Вашите интереси, со обуки и семинари, Ви нуди можности да го креирате својот успех.

Илјадници компании од секторите градежништво, туризам, земјоделство, информациски технологии, трговија и услуги, сметководство и индустриско производство учествуваат во успешното делување на Сојуз на стопански комори на Македонија.

Бидете и Вие дел од Вoдечката Македонска Деловна Мрежа.

Контактирајте не на info@mcc.mk и дознајте повеќе.

Со почит, Сојуз на Стопански Комори на Македонија

Број 476, март, 2015 СОЈУЗ НА СТОПАНСКИ КОМОРИ НА МАКЕДОНИЈА 2015


БИЗНИС ИНФОРМАТОР

СОДРЖИНА

3

ВО ОВОЈ БРОЈ НА БИЗНИС ИНФОРМАТОР Страна 4

НОВОСТИ ............4 ИЗЈАВИ И ИНТЕРВЈУА .......11 КОНФЕРЕНЦИИ ФОРУМИ ОБУКИ ................21 САЕМСКИ ВОДИЧ ...............23

ЗЕМЈОДЕЛСТВО И ТЕКСТИЛ ПОТЕНЦИЈАЛ ЗА ИНТЕНЗИВИРАЊЕ НА МАКЕДОНСКО—ТУРСКА СОРАБОТКА

ССК, оствари деловна средба со Асоцијација на млади бизнисмени – МАГИАД од Маниса, Република Турција. На средбата со претседателот на Управниот Одбор (УО) на МАГИАД , г. Исмаил Омер Озкара , како и членови на УО на МАГИАД, присуствуваа претседателот на Комора за посредување во промет со недвижнини при ССК, г. Александар Милошевски, заменик претседателот на Агро-бизнис комората, г. Горан Ѓорѓиевски, г. Митко Алексов, извршен директор на ССК, г. Александар Зарков, оперативен директор на ССК, како и претставници од стручните служби во комората.

Страна 5

НАД 26 ИЛЈАДИ ГОДИШНИ СМЕТКИ СЕ ОЧЕКУВА ДА БИДАТ ПОДНЕСЕНИ ПО ЕЛЕКТРОНСКИ ПАТ

Претставници на Комората на Сметководители при Сојузот на стопански комори на Македонија (ССК), предводени од претседателот г. Драган Митковски, одржаа работна средба со директорот на Централен регистар на Република Македонија, г. Андреа Поповски.

Страна 11

ИНТЕРВЈУ СО Г. СЕАД КОЧАН, ЗАМЕНИК ПРЕТСЕДАТЕЛ НА ССК Секоја минута политичка криза е штетна за македонската економија

Број 476, март, 2015


4

НОВОСТИ

ЗЕМЈОДЕЛСТВО И ТЕКСТИЛ ПОТЕНЦИЈАЛ ЗА ИНТЕНЗИВИРАЊЕ НА МАКЕДОНСКО—ТУРСКА СОРАБОТКА Сојузот на стопански комори на Македонија (ССК), оствари деловна средба со Асоцијација на млади бизнисмени – МАГИАД од Маниса, Република Турција. На средбата со претседателот на Управниот Одбор (УО) на МАГИАД , г. Исмаил Омер Озкара , како и членови на УО на МАГИАД, присуствуваа претседателот на Комора за посредување во промет со недвижнини при ССК, г. Александар Милошевски, заменик претседателот на Агро-бизнис комората, г. Горан Ѓорѓиевски, г. Митко Алексов, извршен директор на ССК, г. Александар Зарков, оперативен директор на ССК, како и претставници од стручните служби во комората. На средбата присустуваше претседателот на Управниот Одбор (УО) на МАГИАД , г. Исмаил Омер Озкара , како и членови на УО на МАГИАД. На состанокот беше заклучено дека има интерес за соработка во земјоделството, потоа заеднички вложувања и инвестиции од турски компании во Македонија и тоа во прехрамбената како и текстилната индустрија. Сојузот на стопански комори на Македонија, остварува добра соработка и со повеќе комори и организации од Република Турција, така за време на престојот на делегацијата на ССК на Интернационалниот Саем во Измир во септември 2014, Претседателот на ССК, г-ѓа Данела Арсовска потпиша Меморандуми за соработка со претседателот на Конфедерацијата на бизнисмените и индустријалците на Турција – ТУСКОН, г. Ризанур Мерал и со претседателот на Асоцијацијата на бизнисмени ТУМСИАД, Измир, г. Мехмед Цејлан.

Број 476, март, 2015


БИЗНИС ИНФОРМАТОР

5

НОВОСТИ

НАД 26 ИЛЈАДИ ГОДИШНИ СМЕТКИ СЕ ОЧЕКУВА ДА БИДАТ ПОДНЕСЕНИ ПО ЕЛЕКТРОНСКИ ПАТ Претставници на Комората на Сметководители при Сојузот на стопански комори на Македонија (ССК), предводени од претседателот г. Драган Митковски, одржаа работна средба со директорот на Централен регистар на Република Македонија, г. Андреа Поповски. На состанокот беше истакнато дека над 26 илјади годишни сметки се очекува да бидат поднесени по електронски пат до Централниот регистар. Во постапка на поднесување се околу 11.700 сметки од кои шест илјади се веќе поднесени. Годишните сметки и годинава се поднесуваат по избор, во хартиена или во електронска форма, освен средните и големите компании кои се должни годишните сметки и финансиските извештаи да ги достават во електронска форма. ­ Претседателот на Комората на сметководители и потпретседател за финансии во ССК, г. Драган Митковски истакна дека предноста на онлајн поднесувањето на годишни сметки е тоа што се избегнува човечкиот фактор и се губи помалку време. ­ „Сметам дека во следните години трендот на електронското поднесување на годишни сметки ќе биде во подем. Мое мислење е дека се уште постои резерва кај колегите оти може да се случи да имаат технички проблеми при поднесувањето. Ги повикувам сите колеги да почнат да поднесуваат онлајн годишни сметки бидејќи има големи предности“ , рече Митковски. Директорот на Централниот регистар рече дека, системот работи исклучително стабилно и функционира непречено, без падови и проблеми. И дека досега не се регистрирани никакви забелешки од страна на сметководителите кои се главни корисници на системот. Електронскиот систем на поднесување годишни сметки е пуштен во употреба минатата година. Системот е надграден заради новиот Закон за трговски друштва кои стапија во сила од 1 јануари годинава.

Број 476, март, 2015


БИЗНИС ИНФОРМАТОР

6

НОВОСТИ

ССК ПОТПИША МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА СО БСН МРЕЖАТА ЗА ДЕЛОВНА СОРАБОТКА ОД СРБИЈА Сојузот на стопански комори на Македонија (ССК), ја шири својата мрежа на партнери соработници од регионот. Соработката со Мрежата за деловна поддршка БСН (Business Support Network) од Србија, беше официјализирана со потпишување на Меморандум за соработка. Меморандумот го потпишаа г. Митко Алексов, извршен директор на ССК и г. Дргољуб Раиќ, БСН. На состанокот се разговараше за можностите за поврзување на компаниите од двете земји, организирање на Б2Б средби, како и поддршка, во заедничко искористување на одредени европски фондови. БСН мрежата www.bsn.rs, меѓу другото работи и на посилно регионално позиционирање во Брисел.

ОБУКА ЗА НОВИОТ ЗАКОН ЗА ЗАБРАНА ЗА СПРЕЧУВАЊЕ И ВРШЕЊЕ НА НЕРЕГИСТРИРАНА ДЕЈНОСТ Во просториите на ССК, се одржа обука во врска со со Новиот Закон за забрана за спречување и вршење на нерегистрирана дејност („Службен весник на РМ“, бр. 199/14 од 30.12.2014 година). На обуката присутните компании се запознаа со Законот за забрана за спречување и вршење на нерегистрирана дејност, кој за прв пат се носи во Република Македонија и во кој се застапени многу нови аспекти за регулирање на вршење на одредени дејности кои досега не беа опфатени и соодветно третирани со постојните материјални закони кои ја уредуваат ова област. Обуката ја спроведоа експерти, советници од Министерство за труд и социјална политика. За време на обуката во врска со Новиот Закон за забрана за спречување и вршење на нерегистрирана дејност беа опфатени следните точки: 

Што е регистрирана дејност;

Што е нерегистрирана дејност;

Кои дејности се забранети со Законот;

На кого се забранува вршење на неригистрирана дејност;

Регистрирање на нерегистрираната дејност;

Третман на помагањето и соучесништво при вршење на нерегистрирана дејност;

Услови за вршење на огласување;

Управни мерки на надлежните државни органи;

Пломбирање на простории, простор во кој се врши нерегистрирана дејност;

Одземање предмети во врска со нерегистрирана дејност;

Надлежни државни органи за постапување по Законот;

Санкции за вршење на нерегистрирана дејност, избегнување на поднесување прекршочно барање;

Жалба на решение на државен орган. Линк од законот: http://www.mtsp.gov.mk/content/pdf/zakoni/Zakon_neregistrirana_dejnost.pdf Број 476, март, 2015


БИЗНИС ИНФОРМАТОР

7

НОВОСТИ

ПРЕЗЕНТАЦИЈА ЗА МОЖНОСТИТЕ ЗА ИСКОРИСТУВАЊЕ НА СРЕДСТВАТА ОД ФОНДОТ ЗА ИНОВАЦИИ

Компании членови на Сојуз на стопански комори на Македонија (ССК), присуствуваа на презентација за можностите за финансирање на иновативни проекти на старт ап и спин оф компании, во организација на Фондот за иновации и технолошки развој. На денешниот настан пред компаниите, претставници од организации и научно – образовни институции, беа презентирани можностите за искористување на средства од Фондот за иновации, а беа споделени и искуства од соседните земји. Заклучокот беше дека финансиската поддршка од државата за иновациските проекти треба да резултира со нови работни места и примена на нови технологии. За развој на иновациските активности има потенцијал со добро осмислени проекти. Преку тековниот повик на Фондот се обезбедува финансиска поддршка со вкупен износ од 600 илјади евра, а проектите што ќе се финансираат се до 30.000 евра, односно покривање на 85 проценти од трошоците. Според Митко Алексов, извршен директор на Сојузот на стопански комори, старт ап и спин оф компаниите реално тешко доаѓаат финансии, а првата транша од 600.000 евра на Програмата на Фондот за иновации ќе има позитивна улога за нивниот развој. „Овие компании се во категоријата на компании кои најтешко реално обезбедуваат средства и доаѓаат до финансии во комерцијалните банки. Затоа сметаме дека Фондот за иновации и технолошки развој ќе има позитивна улога за овие старт ап компании. Ги охрабруваме овие старт ап компании да влезат во категоријата на компании кои ќе бидат оценувани за да ги добијат овие средства за воведување на иновациите“, изјави Алексов. Очекуваме, додаде, дека компаниите што ќе се формираат ќе бидат базирани на знаење, но исто така и на повисоки технологии кои ќе обезбедат повисок извозен потенцијал. Јасмина Поповска, директорка на Фондот за иновации и технолошки развој на РМ, рече дека таргетот за овој повик е финансирање на околу 20 компании, со надеж дека секоја компанија ќе има барем пет лица коишто ќе бидат задолжени за активностите за реализација на проектот, но нема да бидат условени од старт да прикажат точно пет, бидејќи на некои може ќе им треба повеќе, на некои помалку вработувања. Иновациските проекти, според директорката на српскиот Фонд за иновациска дејност Наталија Сандиќ, има потенцијал. Преку програмите на српскиот Фонд, кој фукционира 3,5 години, досега се отворени 300 работни места. За промоција на тековниот повик за старт ап и спин оф компании Фондот за иновации и технолошки развој ќе реализира дополнителни информативни настани. Број 476, март, 2015


БИЗНИС ИНФОРМАТОР

8

НОВОСТИ

СОСТАНОК НА ГРУПАЦИЈА НА ИМПОРТЕРИ НА МОТОРНИ Во просториите на Сојуз на стопански комори на Македонија (ССК), се одржа состанок на Групацијата на импортери на моторни возила при Трговската комора во рамки на ССК. На состанокот се дискутираше за активностите на Групацијата, како и преземање на одредени мерки во насока на подобрување на деловното работење. Групацијата на импортери на моторни возила во рамки на ССК, брои околу 20 импортери на моторни возила.

ПРЕЗЕНТИРАНИ МОЖНОСТИТЕ ЗА КРЕДИТИРАЊЕ НА МБРП ПРЕД АГРО-БИЗНИС КОМОРАТА Во просториите на Сојуз на стопански комори на Македонија (ССК), се одржа седница на Управен Одбор на Агро-бизнис комората при ССК, предводена од претседателот г. Огнен Оровчанец. Членовите на УО на Агро-бизнис комората имаа можност да ја проследат презентација на кредитни производи на Македонска банка за поддршка на развојот (МБПР), од страна на г. Александар Станојковски - директор на секторот за кредитирање и гаранции при МБПР и практично да се запознаат со условите за кредитирање. На УО исто така, се дискутираше и за одредени предлог мерки во насока на подобрување на состојбата во агро секторот.

Број 476, март, 2015


БИЗНИС ИНФОРМАТОР

9

НОВОСТИ

САЕМ ЗА ГРАДЕЖНИШТВО И НЕДВИЖНИНИ ОД ДЕНЕС ДО 7 МАРТ

Претседателот на Градежната комора при Сојуз на стопански комори на Македонија (ССК), г. Роберт Хот присуствуваше на 12 Меѓународен саем за градежништво, градежни материјали и градежна механизација. На свеченото отворање се обрати вицепремиерот и министер за финансии г. Зоран Ставрески, кој истакна дека градежништвото како гранка е исклучително значајна и според обемот на работа и според бројот на лица што се вработени како и според значењето за економијата и за животот на граѓаните. Претседателот на Градежна комора при ССК г. Роберт Хот, во изјава за медиумите рече дека градежништвото во изминатите години беше двигател на македонската економија, а сите започнати проекти потврдуваат дека и во иднина таа тенденција ќе продолжи и растот ќе се зголемува. За цените на становите градежниците посочуваат дека нема да паѓаат. Хот потенцира дека градежните компании кои ги градат становите го имаат достигнато лимитот на намалување на цената. Градежните компании велат дека имаат понуда на квалитетни станови и оти се продаваат се повеќе. Позитивните трендови во градежништвото се очекува да продолжи и во наредниот период. Поддршката со владините мерки и активности како и во претходниот период ќе продолжи и годинава со средства од буџетот за капитални проекти, но и со проектот „Купи куќа, купи стан“ што ќе обезбеди работа за градежните компании, кои, исто така, очекуваат да продолжи растот во градежниот сектор. На саемот за Градежништво се претставија околу 300 компании, во голем дел членови на Градежната комора при ССК. Во рамки на саемот во Метрополис Арената по петти пат се одржува и Саемот за недвижности и инвестиции RealExpo. Партнер на саемот е Министерството за финансии со проектот „Купи куќа, купи стан“.

Број 476, март, 2015


БИЗНИС ИНФОРМАТОР

10

НОВОСТИ

АПЕЛ ЗА ДОНАЦИЈА ЗА СЕМЕЈСТВОТО СТОЈКОВИ ОД СКОПЈЕ Почитувани компании членови и соработници на Сојуз на стопански комори на Македонија, Ви се обраќаме согласно Вашите можности за хумана помош за семејството Стојкови од Скопје, на кои домот и целата покуќнина им изгоре во пожар. Сите оние кои имаат можност и желба да помогнат можат да донираат средства на жиро сметката во Халкбанк со број 270-7000352102-70, со цел на дознака „Стојкови - за донација“. Однапред Ви благодариме во нивно име на хуманоста.

Број 476, март, 2015


БИЗНИС ИНФОРМАТОР

11

ИЗЈАВИ И ИНТЕРВЈУА

СЕАД КОЧАН: СЕКОЈА МИНУТА ПОЛИТИЧКА КРИЗА Е ШТЕТНА ЗА МАКЕДОНСКАТА ЕКОНОМИЈА Најголеми штети од политичката криза што ја предизвика опозицијата ќе претрпи економијата и бизнисот. Бизнисмените апелираат на разумност до политичарите што поскоро да ги надминат сите недоразбирања затоа што постојат сериозни ризици од подолг застој на економските движења. Сеад Кочан, заменик претседател на Сојузот на стопански комори, во интервју за Прес24, ја потенцира загриженоста за штетноста од неодговорните политики на политичарите. -Доколку имало одредени планови за развојни активности или планови за инвестирање, тогаш тие на краток и на среден рок ќе подзастанат, а тоа негативно ќе влијае на целокупната економија. Во кратки црти, ситуацијата мора да се среди во најбрз можен рок и паралелно да се реваншира секоја изгубена минута и можност, вели Кочан за Прес24. Тој потенцира дека ваквата состојба може да се одрази негативно и врз имиџот на Македонија што во странство го правеше изминативе години со цел привлекување на странски инвеститори. Идеалната територија за бизнис, лесно може да се претвори во црна точка на инвестициската мапа. -Се плашам дека главниот удар на политичката криза може да се очекува и да се осети токму на планот на привлекување на нови странски инвестиции. Оние компании кои решиле да инвестираат кај нас, ќе се потрудат да почекаат да се расчисти политичкава ситуација, па да почнат со реализација. Но може да дојде и до негативна реакција, доколку чекањето се одолговлечи, вели Кочан за Прес24. Тој потенцира дека за држави како Македонија, Политиката треба да биде партнер на бизнисот, а не негов соперник. -Патиштата на бизнисот и политиката во една држава, посебно во една држава како Македонија, постојано се пресретнуваат и преплетуваат. Бизнисмените постојано вложуваат во подобрување на локалната економија, па право пропорционално на тоа, очекуваат креирање на подобра клима за нивниот бизнис од локалната власт. Понекогаш, неопходна е јасна поделба на бизнисот и политиката. Но многу често, тие две работи одат заедно, вели Сеад Кочан во интервју за Прес24. ПРЕС24: Веќе извесен период Македонија се наоѓа во една нестабилна политичка ситуација кој се рефлектира во општеството. Како бизнис заедницата гледа на ова? КОЧАН: Политичката нестабилност ќе ги замрзне економските очекувања за зголемена потрошувачка и повисок економски раст, бидејќи меѓу најважните работи за бизнис заедницата е стабилноста. Бизнисмените, стопанствениците, вработените во бизнис секторот се претпазливи и пред се, едногласни: политичката криза и нестабилната ситуација негативно влијае врз економските процеси т.е. врз општеството и моменталното издигнување на државата на било кое поле.Доколку имало одредени планови за развојни активности или планови за инвестирање, тогаш тие на краток и на среден рок ќе подзастанат, а тоа негативно ќе влијае на целокупната економија. Во кратки црти, ситуацијата мора да се среди во најбрз можен рок и паралелно да се реваншира секоја изгубена минута и можност. Број 476, март, 2015


БИЗНИС ИНФОРМАТОР

12

ИЗЈАВИ И ИНТЕРВЈУА

ПРЕС24: Постои ли опасност за посериозни рефлексии врз економијата и бизнисот доколку ваквата политичка состојба продолжи? КОЧАН: Како што кажав, стабилноста е една од најважните работи за брз развој на економијата и бизнисот, така што, доколку ваквата политичка состојба продолжи, тоа може единствено да ја доуништи досегашната експанзија и развој на државата и негативно да влијае на бизнис заедницата, но и на поединци. Или едноставно кажано, на граѓаните и државата како една целина. Најважно за бизнис заедницата е владеењето на правото, и нормално, да има долгорочна стабилност во законите. Сите знаеме дека само стабилни, амбициозни и функционални институции и компании се гаранција за успех и успешна ефикасност и ефективност. ПРЕС24: Изминативе неколку години Македонија во светот градеше слика како идеална територија за водење бизнис. Колку ова што сега се случува може да ја промени сликата кај странските инвеститори? КОЧАН: Македонија и навистина е идеална територија за водење бизнис, и баш поради ова, се плашам дека главниот удар на политичката криза може да се очекува и да се осети токму на планот на привлекување на нови странски инвестиции. Оние компании кои решиле да инвестираат кај нас, ќе се потрудат да почекаат да се расчисти политичкава ситуација, па да почнат со реализација. Но може да дојде и до негативна реакција, доколку чекањето се одолговлечи. Доколку дојде до ова, заинтересираните многу лесно може да се преориентираат кон други земји, кои што исто така се трудат да привлечат странски инвеститори. Сето ова е еднакво на штета за домашната економија, помалку вработувања, помалку извоз, итн. Сеуште постои оној стереотип на ризични земји за инвестиција, па затоа истите тие инвеститори се плашат и двоумат да се фрлат во акција т.е. да инвестираат во земја каде што владее слична политичка ситуација. ПРЕС24: Кој е Вашиот апел како бизнисмени кон политичарите? КОЧАН: Најголемата колатерална штета во политички брановит период е секогаш бизнисот. Факт е дека моменталната ситуација не е во ничиј прилог. Сите сме свесни за тоа, вклучувајќи ги и политичарите. Не треба да им кажуваме на политичарите како да си ја вршат работата, но сепак сметам дека истите треба да покажат поголема толеранција и разбирање за граѓаните, без разлика дали станува збор за бизнис заедницата или други групи и поединци. Засегнати сме сите. Тука сум да помогнам, во рамки на моите можности, нема да се воздржувам јасно и гласно да укажам на проблемите и да критикувам ако видам дека нема каков било позитивен исчекор. ПРЕС24: Честопати во Македонија се зборува дека бизнисот и политиката одат заедно. Можно ли е да се прави бизнис без политика? КОЧАН: Има една американска поговорка која вели: „Бизнисот ја создава политиката. А политиката се грижи за бизнисот“. Па според тоа, бизнис без политика.... Сметам дека тоа е едноставно невозможно. Патиштата на бизнисот и политиката во една држава, посебно во една држава како Македонија, постојано се пресретнуваат и преплетуваат. Бизнисмените постојано вложуваат во подобрување на локалната економија, па право пропорционално на тоа, очекуваат креирање на подобра клима за нивниот бизнис од локалната власт. Понекогаш, неопходна е јасна поделба на бизнисот и политиката. Но многу често, тие две работи одат заедно. Број 476, март, 2015


БИЗНИС ИНФОРМАТОР

13

ИЗЈАВИ И ИНТЕРВЈУА

ПРЕС24: Кога би правеле анализа за развојот на македонската економија по осамостојувањето до денеска, како би го оцениле тој развој? КОЧАН: После 20 години неуспешна транзиција ни се случи тоа – експанзија. Македонија се развива економски, се заснова на конкурентна економија, на интегрирана економија, така што повеќе економски цели се достигнати. Убеден сум дека државата никогаш не била во подобра состојба од моменталната економска состојба и дека навистина се напредува во позитива. Точно е дека Македонија имаше две децениски развој во кој се чувствуваше стагнација, но промените кои следеа во системот не можеше така едноставно да се надминат. Значи не требаше само да се подобрат условите за понатамошно функционирање, туку мораше безусловно да се смени и самиот менталитетот на државата. Ние имаме промена на економскиот систем, на образовниот, на здравствениот, на секој системот во кој што функционираме. Со ова сметам дека нема друг одговор, освен тоа дека позитивно го оценувам развојот на економијата во Македонија. ПРЕС24: Сите последни неколку релевантни извештаи на светски институции кои ги мерат условите за бизнис во државата покажуваат дека Македонија има идеална клима. Сепак, колку оценките на хартија се и оценки од теренот? КОЧАН: Покрај идејата и обезбедувањето на финансии, постои еден битен екстерен фактор а тоа е економската средина. Факт е дека политичките, економските, социјалните, демографските и техничките промени можат да донесат поголем профит и нови бизнис идеи од една страна, но исто така можат да го доведат и до комплетно замирање на бизнисот. Како пример, можеме да ги посочиме економскиот раст и зголемената побарувачка кои директно претставуваат плодно поле за нови идеи и поголем профит, но пред се за странски инвестиции. Мислам дека нема поголем доказ за поволноста на Македонија од странските директни инвестиции, како и зголемениот извоз и секојдневните меѓународни средби и конференции. Исто така, постојат голем број на македонски компании кои што се доказ за локалниот успех и добрата бизнис клима во Македонија. ПРЕС24: Вие доаѓате од градежниот сектор. Тој изминативе неколку години како што светот го зафати економската криза, во Македонија беше еден вид мотрона сила на бизнисот. Дали таа политика на ангажирање на градежништвото се покажа како исправна? КОЧАН: Поголема градежна експанзија, односно создавање и подобрување на условите кои придонесуваат за зголемување на градежните инвестиции се реализирани со новиот пакет реформи. Со оглед на тоа дека и во Буџетот за 2015 имаме расходна страна од 300 милиони евра, 80 % е предвидена во инфраструктурни проекти како покривање на автопатската делница на К – 10, исто така предвидени се изградба и на голем број инфраструктурни проекти,имаме санација на регионални и магистрални патишта,изградба на локални патишта, предвидени се изградба на клиники, ТИРЗ- овите, пругата на К- 8, изградбата на двете делници, Миладиновци – Штип и Кичево – Охрид, сето тоа, ни дава основа за оптимизам дека градежниот сектор не само оваа година туку и во наредните години ќе биде двигател на економијата. Со оглед на тоа што економијата во Европа малку потешко заздравува, за жал останатите сектори кои се извозно ориентирани нема да ја добијат таа можност да се искачат до таа мерка за да можат условно кажано да ја загрозат лидерската позиција на градежништвото во Македонија. Политиката со ангажман на градежништвото се покажа и поисправна од очекуваното.

Број 476, март, 2015


БИЗНИС ИНФОРМАТОР

14

ИЗЈАВИ И ИНТЕРВЈУА

ПРЕС24: На почетокот градежните активности минатата година во инфраструктурата беа оценети како експанзија на градежништвото. Дали од денешна дистанца се исполнија очекувањата? КОЧАН: Како што веќе напоменав, после 20 години неуспешна транзиција ни се случи тоа – експанзија на градежништвото. Истата резултираше со реализација на огромен број на проекти, Речиси една милијарда евра вредни инфраструктурни проекти се градат или допрва ќе почнат да се работат во земјава. Ова се добри предуслови за уште една нова, уште поголема експанзија во градежништвото годинава. Очекувањата се исполнија во целост, основата е дека се тргна, се почна да се прави во делот на економијата, се уредоа законите, тука се почна во делот на усогласувањето, да можат сите компании да учествуваат рамноправно на пазарот, исто така се отворија нови политики – за привлекување на СДИ. Тоа е нов момент кој 15 години стоеше само на хартија . Времето исто така покажа дека проектот 2014 година беше еден проект кој дојде во вистинско време , во време кога имаме светска и европска должничка криза и ни требаа краткорочни проекти, а градежништвото со својот развој повлече уште 20 останати гранки. ПРЕС24: Многумина економски аналитичари оценуваат дека социо-економскиот дијалог, односно соработката на бизнисот и извршната власт во Македонија изминативе години е можеби еден од најуспешните од сите останати сектори. Дали се согласувате со оваа теза и како Вие ја оценувате соработката со Владата? КОЧАН: Привлекувањето на нови странски инвестиции, подобрување на бизнис климата во земјата, како на локално ниво, така и на интернационално, нови вработувања, зајакнување на финансискиот пазар и на регулативата, како и намалување на бирократско-административните пречки се основните цели на бизнис заедницата, а истовремено и од огромно значење и корист и за Владата на Република Македонија, и истата редовно соработува со деловната заедница, бидејќи тоа, според бизнисмените и политичарите, ќе го забрза економскиот раст на земјава и ќе го подобри животниот стандард. Така што, да, потполно се согласувам со оваа теза, бидејќи позитивната оцена и ефективната реализација, кои што сликовито го доловуваат моменталниот труд на двете страни, се од заеднички интерес и за бизнис заедницата и за извршната власт во Македонија, а со тоа и унапредување на моменталната ситуација на граѓаните на Република Македонија. ПРЕС24: Изминативе две недели Владата почна две иницијативи. Едната е за трансформација на работниот однос на лицата со договор на дело во редовен работен однос. Каков е вашиот став за ова? КОЧАН: Со овој закон се регулира трансформирањето во работен однос на неопределено време на лицата ангажирани со договор на волонтирање, договор на дело, авторски договор или друг вид на договор со кој лицето е ангажирано за извршување на работа, кои извршуваат работа во органите на државната власт, установите од областа на културата, образованието, здравството, детската и социјалната заштита основани од Република Македонија и единиците на локалната самоуправа, како и јавните претпријатија, заводите, фондовите итн. Тоа ќе биде подобро и за граѓаните, бидејќи автоматски, со Законот за трансформација во редовен работен однос, се обезбедува решавање на статусот на неколку илјади лица, граѓани на Република Македонија, кои се ангажирани по основ на договори за дело. Претходната „нерегулираност“ и тензична ситуација создаваше чувство на постојана неизвесност кај овие лица, кои иако извршуваат значајни и одговорни работи, постојано го чувствуваа притисокот од неизвесноста. Со овој закон се решава еден огромен предизвик, но и еден голем проблем, кој ги измачуваше бројните граѓани кои што беа во оваа неизвесна ситуација. Број 476, март, 2015


БИЗНИС ИНФОРМАТОР

15

ИЗЈАВИ И ИНТЕРВЈУА

ПРЕС24: И втората најавена мерка беше оперативниот план за стимулирање на вработеноста, преку активни мерки. Колку со оваа мерка може да се постигне крајната цел? КОЧАН: Бизнис секторот го подржа оперативниот план за вработување кој го усвои Владата. Од новите активни мерки бенефит ќе има целата економија. На фирмите ќе им се помогне да го прошират своето производство и да отворат нови работни места, со што директно ќе се влијае на зголемувањто на БДП. Финансиските средства од државата ќе ги покријат трошоците за плати и за дообука на ново вработените лица. Мерката која директно влијае на вработување на млади лица, плус ќе се субвенционираат нивните обуки, кои им се потребни да се внесат во процесот на производството. Тоа значи дека мерките ќе помогнат на фирмите да им бидат покриени и трошоците за пракса и обука на новиот кадар. Најголем дел од мерките се насочени за вработување на младите невработени до 29 години, со што дирекно ќе се влијае за да се намали емигрирањето на младите во другите земји. Ќе им се помогне и на пасивните невработени лица, регистрирани во агенцијата за вработување, повторно да се активираат на пазарот на трудот. Крајната цел ќе биде постигната, а со тоа и реализација на професионално поле на огромен број на млади лица, луѓе во години со искуство, обучен кадар и луѓе кои имаат одредено знаење и вештини. ПРЕС24: Законот за задолжително плаќање на придонесите за хонорарците претрпе одредени измени. Сепак дали ова решение е најсоодветно за да се спречи злупотребата на хонорарците, како што беше најавено во основата за неговото носење? КОЧАН: И покрај судирот на различни мислења и толкувања на новиот закон, Сојузот на стопанските комори (ССК) на Македонија ги поддржува промените на законот за хонорарци и смета дека тоа е еден добар чекор, со кој што граѓаните кои работат како хонорарци ќе го почувствуваат бенефитот од нивната работа, а со тоа и прагот на вработените лица и пензионери кои остваруваат приход по основ на работа или по основ на пензија се качува на ниво на просечната плата исплатена во 2014 година. Придонесите ќе се плаќаат само на делот кој што е над просечната плата. Сметам дека новите законски измени, со кои договорите за дело и авторските договори ќе влезат во системот на задолжително осигурување, се позитивни и ќе ја елиминираат нелојалната конкуренција меѓу компаниите, а хонорарците ќе добијат социјална сигурност и еднаков третман со работниците вработени на неопределено работно време. Нормално е дека треба да се плаќаат даноци, персонален данок кој е во прифатлива висина, но од друга страна за бизнис заедницата е важно повторно да излезе од зоната на размислување како да го изигра Законот. Ова е состојба која што бизнис-заедницата може да си ја дозволи и пред се мора да ја прифати. ПРЕС24: Од пред една недела Владата го распиша и првиот оглас за иновации. На располагање на бизнисот се околу 600.000 евра. Имаат ли креативност компаниите за искористување на овие средства? КОЧАН: Да, објавен е огласот за распределба на 600.000 евра од Фондот за иновации кои што ќе бидат на располагање на бизнисот и иновативни бизнис идеи. Повикот е наменет за микро, мали и средни претпријатија кои не се постари од шест години, односно старт ап и спин оф претпријатија во доминантна сопственост на македонски граѓани кои имаат иновативни идеи. Бизнисмените сметаат дека е добро што конечно фондот почнува со работа и дека истото ќе биде одличен стимул за економијата. Сметам дека креативни тимови постојат, продуктивноста ќе биде базирана врз желбата за успех и промоција, како и врз желбата за автентикација на сопствената креативност. Самите компании ќе си обезбедат поголем профит и поголема конкурентност на суровиот пазар. Иновирањето и креативноста во работата ја зголемува успешноста на компаниите, вклучување и генерирање на нови идеи, или креативно комбинирање помеѓу постоечки идеи и концепти. Народски кажано, креативноста е чин на создавање нешто ново. И стојам на тоа дека компаниите имаат креативност и достојно ќе ги искористат овие средства.

Број 476, март, 2015


БИЗНИС ИНФОРМАТОР

16

ИЗЈАВИ И ИНТЕРВЈУА

ПРЕДВРЕМЕНАТА ИСПЛАТА НА КРЕДИТОТ КОН ММФ ПОЗИТИВЕН СИГНАЛ ЗА ИНВЕСТИТОРИТЕ „Предвремената исплата кон Меѓународниот монетарен фонд на кредитната линија за претпазливост за Македонија претставува позитивен сигнал за странските инвеститори и за домашните компании дека економијата е во добра кондиција и постои макроекономска стабилност“ , оценува извршниот директор на Сојузот на стопански комори Митко Алексов. Тоа е особено важно, вели Алексов, ако се има предвид дека многу земји-членки на Европската унија не се во состојба редовно да ги сервисираат своите долгови и тешко добиваат одобрување за пролонгирање за враќање на долговите. Според него, дополнителен позитивен сигнал е кредитниот рејтинг на Македонија од ББ+, односно нашето рангирање во земји со стабилна економија и умерено ниво на задолженост. Македонија предвреме и во целост го исплати долгот кон Меѓународниот монетарен фонд (ММФ). На 27-ми минатиот месец е префрлена и последната рата од кредитната линија за претпазливост, во вредност од 174 милиони долари. Со предвремената исплата заштедени се пет милиони евра на камати и курсни разлики, а подобрен е и имиџот на земјата зашто се намалени јавниот и државниот долг за 1,7 процентни поени. Кредитот во износ од 312 милиони долари Македонија го зеде во 2011 година, а почна да се враќа кон средината на 2014-та. Последната рата е исплатена со средства од девизните резерви.

СО ВЛЕГУВАЊЕТО НА МАКЕДОНИЈА ВО ЕУ ЌЕ СЕ ЗГОЛЕМИ НАДВОРЕШНО ТРГОВСКАТА РАЗМЕНА Митко Алексов, извршен директор на Сојузот на стопански комори на Македонија, вели дека со влегувањето на Република Македонија, како полноправна членка во рамките на Европската Унија, надворешнотрговската размена ќе се зголеми. „Домашните компании ќе се соочат со поголема конкуренција, токму затоа во претпристапниот период е потребно компаниите добро да се подготват и максимално да ги искористат претпристапните европски фондови“ - вели Алексов.

Број 476, март, 2015


17

Број 476, март, 2015


БИЗНИС ИНФОРМАТОР

18

ИЗЈАВИ И ИНТЕРВЈУА

ПОТРЕБНИ СЕ НОВИ КРЕДИТНИ ПРОИЗВОДИ ЗА СТИМУЛ НА СТОПАНСТВОТО Претставниците, пак, на бизнис-секторот во неколку наврати имаат посочено дека пристапот до финансии во земјава е отежнат, поради што предлагаат банките поактивно да се вклучат во стопанството. „Иако финансискиот сектор е стабилен и банките имаат доволно средства на располагање, сепак тие не се однесуваат како да се дел од стопанството и, наместо да го следат и активно да учествуваат во него, се јавуваат како собирачи на сигурни камати и провизии. Тоа е една од главните причини зошто поголемиот број банки не се засегнати и не нудат нови кредитни производи за стимул на стопанството и пониски камати за нив“ - изјави претседателот на Сојузот на стопански комори, Данела Арсовска. Таа посочува дека поради ваквата состојба е потребно оваа година банките во земјава да презентираат нови производи за кредитирање со ниски камати, а не само пласман на кредитите од Македонската банка за поддршка на развојот и Европската инвестициска банка „Во изминатиот период бевме сведоци на намалување на каматата за станбените кредити, а истото тоа би требало да се направи и со високите камати на кредитите за правни лица за да се дадат поддршка и импулс за развој на стопанството“ - додава Арсовска.

30 ИЛЈАДИ ПАСИВНИ КОМПАНИИ ЌЕ СЕ БРИШАТ ОД ЕВИДЕНЦИЈАТА НА ЦЕНТРАЛЕН РЕГИСТАР Централниот регистар го објави списокот на над 30 илјади фирми кои ќе се избришат од евиденција. На списокот се најдоа компании кои не поднеле годишна завршна сметка за деловната 2013-та или пак пријава за упис на адреса на електронска пошта. „Едно од барањата на ССК изминатиов период беше токму ова, бришење на пасивните компании кои постојат и се евидентирани во Централниот регистар, меѓутоа само врз основа на тоа што, на пример, имаат платено фирмарина. Врз основа на нашите анализи доста често се појавуваат проблеми во прометот заради вакви фирми. Една ваква компанија може да купи одредени стоки и услуги и потоа се создаваат должничко доверителски односи, односно доверителот не може да си ги наплати парите“, вели Митко Алексов, извршен директор на Сојузот на стопански комори.

Број 476, март, 2015


БИЗНИС ИНФОРМАТОР

19

ИЗЈАВИ И ИНТЕРВЈУА

ПОЛИТИЧКАТА КРИЗА НЕИЗВЕСНОСТ ЗА ЕКОНОМИЈАТА Политичката нестабилност ќе ги замрзне економските очекувања за зголемена потрошувачка и повисок економски раст, предупредуваат стопанствениците. „Доколку имало одредени планови за развојни активности или планови за инвестирање, тогаш тие на краток и на среден рок ќе подзастанат, а тоа негативно ќе влијае на целокупната економија“, вели г. Митко Алексов, извршен директор на Сојуз на стопански комори.

ПО ПОПЛАВИТЕ АКО ПРОИЗВОДСТВОТО БИДЕ ПОМАЛО ОД ОЧЕКУВАНОТО, ЦЕНИТЕ ЌЕ БИДАТ ПОНИСКИ Поплавите го удавија најавеното намалување на цените на земјоделските производи, кое се очекуваше откако Владата го намали данокот на додадена вредност од 19 отсто на 5 отсто во земјоделството. Првото забележително намалување беше кај свинското месо, жива мера, кое го иницираа сточарите, а потоа се најави и намалена цена на говедското месо, но и на зеленчукот. До пред еден месец експертите очекуваа големи промени во аграрот, кои требаше да произлезат од помалите трошоци за данок. Зголемен добиточен фонд, поголемо производство на млеко и месо и зголемен извоз беа само дел од очекувањата на земјоделците и економистите „Точно е дека од поевтинувањето на добиточната храна, адитивите за сточна храна и живиот добиток за 13 отсто значително се очекуваа пониски цени. Но дојдоа поплавите. Најголемата житница ни е под вода. Треба да помине извесно време за да процениме. Но како и да е, сепак, ако производството биде помало од очекуваното, цените ќе бидат повисоки. Тоа ќе значи дека напролет ќе јадеме поскапо овошје и зеленчук. За колку, ќе видиме откако ќе се повлече водата и ќе се видат штетите“ - вели Огнен Оровчанец, претседател на Агро-бизнис комора од Сојузот на Стопански комори на Македонија.

Број 476, март, 2015


20

Број 476, март, 2015


БИЗНИС ИНФОРМАТОР

21

КОНФЕРЕНЦИИ, САЕМИ, ОБУКИ, БИЗНИС ФОРУМИ

ENTERPRISE EUROPE NETWORK: БИЗНИС СРЕДБИ (B2B) ВО РЕПУБЛИКА БУГАРИЈА Сојузот на стопански комори на Македонија (ССК), како дел од најголемата европска мрежа на претпријатија EEN - Enterprise Europe Network, Ви нуди можност за нови бизнис соработки преку учество на брокерски B2B настани во месец март во Република Бугарија. 

 

IndustryMatchMaking – IMM2015 12 март 2015 година(10:30 – 18:00ч., Inter Expo Center, Софија, Бугарија) сектори:

    

електроника, ИТ, телекомуникации автоматизација, роботика, системи за контрола електронски компоненти, електроника и опрема индустриска автоматизација

Go Green to Environment 2015 – G2E2015 13 март 2015 година(10:30 – 18:00ч., Inter Expo Center, Софија, Бугарија) сектори:

 

     

повеќе информации на линкот

енергетска ефикасност инженерство на животна средина / технологија рециклирање од отпад до енергија индустриски третман на вода повеќе информации на линкот

Рок за регистрација и за двете средби е 27 февруари 2015г.

Учеството на средбите е бесплатно (доколку учесникот добие список на договорени средби, а не дојде на истите, се наплаќа надоместок од 100еур). За регистрација за средбите и за сите дополнителни информации можете да нè контактирате на тел. 02 3091 440 или info@sojuzkomori.org.mk, контакт лице: Светлана Бошкоска.

Број 476, март, 2015


БИЗНИС ИНФОРМАТОР

22

КОНФЕРЕНЦИИ, САЕМИ, ОБУКИ, БИЗНИС ФОРУМИ

ИНТЕРНАЦИОНАЛНА САЕМСКА МАНИФЕСТАЦИЈА „RDA“ Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Република Македонија ве известува дека од 21 до 23 јули, 2015 година ќе учествува на Интернационална саемска манифестација за туризам „RDA“, во Келн, Германија. Според упатството на АППТ на РМ за начинот и постапката за учество на интернационални саемски манифестации за туризам, право на учество имаат сите правни лица, здруженија, организации, државни институции, образовни институции кои работат во областа на туризмот и тоа на следниот начин: 1. За закуп на едно работно место (пулт), една маса за преговори со две столчиња со еден или двајца претставници Овој пакет предвидува:  Монтажа на демонтажа на опрема на штандот  Осветлување и одржување на хигиена на штандот  Обезбедување на една или две влезници на саемот за сите денови  Транспорт на промотивен материјал до 30 килограми  Вклучување во официјалниот каталог, користење на остава и гардероба  Натпис и лого на Коучесникот на работното место (пултот) Износот на котизацијата за учество на „RDA“е во висина од 6.000,00 денари без ДДВ. 2. Учество само со промотивен материјал до 30 килограми е бесплатно. Овој пакет предвидува: - Дистрибуција на промотивен материјал - Изложување на промотивниот материјал на заеднички сталак - Делење на промотивниот материјал од страна на претставници на АППТ - Користење на маса за преговори по предходно пријавен термин кај менаџерот на саемот, не подолго од 20 минути од состанок Рок за пријавување: Рокот за пријавување на горенаведените саемски манифестации е 12ти февруари 2015 година. Напомена 1: Учеството на саемските манифестации под Точка 1 треба да го утврдите во писмена форма со пополнување на Формуларот кој ви е доставен во прилог на истиот е маил. Бројот на пултовите е ограничен, затоа ќе се оди по принципот кој прв се пријавил. Напомена 2: За учество на саемските манифестации под Точка 2, ве информираме дека материјалот треба да го доставите во просториите на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на РМ на ул. Дебарца бр. 2, 1000 Скопје, не покасно од 20 дена пред почетокот на манифестациите. За дополнителни информации: Е-маил: nikola.gjoshev@tourismmacedonia.gov.mk

Број 476, март, 2015


23

САЕМСКИ ВОДИЧ—МАРТ 2015 МАРТ 2015 БИЗНИС КОНФЕРЕНЦИИ

ГРАДЕЖНИШТВО

1ви Конференција за протокол и организација на настани, Дубаи, ОАЕ 1ви Меѓународна конференција за Бизнис и економија, Ал Аин, ОАЕ 3ти (ICBTS) 2015 - Меѓународна конференција за одржлив развој во бизнис туризмот, Патаја, Тајланд 3ти CERBA) - Конференција за Рударство, Торонто, Канада 4ти Европска академска конференција за бизнис туризам и угостителство, Брег Патаја, Тајланд 4ти Меѓународна конференција за организација на стратегии, бизнис модели, и управување со ризик, ОАЕ 4ти 42 Годишен состанок на асоцијација за бизнис симулација и искуствено учење, Лас Вегас, САД 5ти (GABER) - 15та Меѓународна конференција за бизнис и економија, Орландо, САД 5ти Меѓународна конференција за глобализација на претпријатија и економски развој, Вашингтон, САД 5ти Креативна работилница, Сингапур, 5 - 7 Март, 2015 6ти Меѓународна конференција за сметководство, бизнис и економија, Бандунг, Индонезија 6ти Пролетна Глобална конференција за менаџмент, Лос Анџелес, САД 6ти Национална конференција за човечки капитал и управување на организации, Бангалор, Индија 9ти Планирање, организирање и контрола на проекти, Лондон, Велика Британија 9ти 5та Бизнис стратегија за човечки ресурси, Велика Британија Викторија 11ти Меѓународна конференција за хуманистички и општествени науки, Вашингтон, САД Меѓународна конференција за управување, бизнис, економија, општествени науки и хуманистички истражувања, 12ти Дубаи, ОАЕ 12ти Меѓународна конференција за иновации и интеграции, Куала Лумпур, Малезија 13ти (PAR) Меѓународна конференција за лидерство, Опатија, Хрватска (Hrvatska) 14ти (IBESRA) - 2ра Меѓународна конференција за бизнис, економија, социјални науки и истражување, Дубаи, ОАЕ 15ти Стратешко планирање и поставување на цели: Поставување на бизнис цели, Дуваи, ОАЕ 15ти Вештини за подготовка на Буџет, Дубаи, ОАЕ 15ти Приоритети за управување со продуктивност, Дубаи, ОАЕ 15ти Меѓународна конференција за наука за храна и преработувачка индустрија, Бангкок, Тајланд 16ти Меѓународна конференција за академска дисциплина, Лас Вегас, САД 18ти Креативна работилница, Прага, Чешка, 18 - 24, 2015 19ти (WEI) - Меѓународна академска конференција за бизнис и економија, Атина, Грција 22ри Меѓународна Бизнис Конференција, Сан Хуан, Порторико 22ри Втора Азиска конференција за милениумски развојни цели, Хирошима, Јапонија 23ти (ICBER) - 6та Меѓународна конференција за истражување на бизнис и економија, Сабах, Малезија 25ти Меѓународна конференција за управување, образование и социјални науки, Коломбо, Шри Ланка 25ти (ICMBS) 2015 - Меѓународна конференција за управување и наука за однесување, Сингапур 25ти 34та Меѓународната конференција за организациски развој на науката, Порторош, Словенија 25ти (ABSRC) 2015 - Конференција поврзана со наука за истражување, Венеција, Италија 25ти Самит за спортски бизнис 2015, Сиднеј, Австралија 26ти Иднината на здравствената заштита од симпозиум, Лос Анџелес, САД 26ти Креативна работилница, Фиренца, Италија, Март 26 - Април 1, 2015 26ти Меѓународна конференција за женско лидерство, Филаделфија, САД 28ми Глобална конференција за иновации и здравје, Њу Хевн, САД Број 476, март, 2015


24

АПРИЛ 2015 БИЗНИС КОНФЕРЕНЦИИ 1ви 4ти

(ISBM) Меѓународен симпозиум за бизнис и менаџмент, Куала Лумпур, Малезија (AETM’15) Национална конференција за nапредок во инженерство, технологии и менаџмент, Амала, Индија

8ми

Креативна работилница, Дубаи, Обединети Арапски Емирати, Април 8 - 11

8ми

Обука за трансформирање и Конференција за ментoрство, Хамилтон, Нов Зеланд

8ми

Конференција за здравство, менаџмент, и технологија, Вашингтон, Соединети Американски Држави

9ми

7ма Европска Конференција за интелектуален капитал, Картагена, Шпанија

9ми

(JCTEF) 1ва конференција за трговија, економија и финансии, Кјото, Јапонија (ICBEM'15) Меѓународна конференција за бизнис, економија и менаџмент, Април, 9 - 10, Пукет, Тајланд

9ми 9ми 9ми

Повик за труд: 4та Европска Бизнис Конференција за истражување, Лондон, Велика Британија Меѓународна академска интердисциплинарна конференција за модерна економија и социјални науки, Ополе, Полска

9ми

(ICEFR) 4та Меѓународна конференција за економија и финансиски концепти - Токио, Јапонија

9ми

9та Меѓународна конференција за економски и социјален развој, Истанбул, Турција

10ти

(ICBST) 2ра Меѓународна конференција за бизнис, наука и технологија, Хатијаи, Тајланд (ICMH2015) 2ра Меѓународна конференција за менаџмент и општествени науки, Лос Анџелес, Соединети Американски Држави Меѓународна конференција за иновации во бизнис, економија, маркетинг и е-технологија, Њујорк, Соединети Американски Држави (ICABE2015) 2ра Меѓународна конференција за Напредок во бизнис и економија, Лос Анџелес, Соединети Американски Држави Европската академска конференција за одржлив бизнис туризам и угостителство, Париз Париз, Франција (ICTTB2015) Меѓународна конференција за одржливост на туризам и бизнис инфовации, Париз, Франција (ICABMIT) 10та Меѓународна конференција за Напредок во Бизнис менаџмент и информатичка технологија, Париз, Франција

11ти 11ти 11ти 12ти 12ти 12ти 12ти 12ти

Меѓународна академска конференција за Бизнис и Економија, Универзитет на Виена, Австрија Градење на лидерски вештини: Креирање на посилни односи за посилна организација, Дубаи, Обединети Арапски Емирати

13ти

Повик за труд: Конференција за економија, банкарство и финансии, Париз, Франција

13ти 13ти

Евро-американска конференција за академски дисциплини, Париз, Франција (ICBTS2015) Меѓународна конференција за одржлив развој во туризмот и бизнис науките, Париз, Франција

13ти

Конференција за социјални науки и бизнис, Сиднеј, Австралија

14ти

15та Академска конференција, Рим, Италија

15ти 16ти

3та Меѓународна конференција за бизнис, економија и сметководство, Хо Чи Мин, Виетнам Меѓународна конференција на интердисциплинарни студии, Сан Антонио, Соединети Американски Држави

17ти

Креативна работилница - Април, 17 - 20, Њу Јорк, Соединети Американски Држави

18ти

Прва глобална конференција за креативна Индустрија, Хонг Конг

19ти

Планирање и Управување со маркетинг, Дубаи, Обединети Арапски Емирати

19ти

Меѓународна конференција за академска дисциплина, Виена, Австрија

20ти

9ти годишен глобален самит за рафинирање, Хаг, Холандија

20ти

30та Меѓународна Бизнис Конференција за истражување, Дубаи, Обединети Арапски Емирати

21ви Меѓународна конференција за бизнис, економија, маркетинг и компјутерски науки, Банкок, Тајланд 22ри Интернационална Конференција за бизнис и интернет, Таипеи, Тајван 22ри 3ти Меѓународен форум за науки, Аман, Јордан 23ти 24ти

(ICRES) - Меѓународна конференција за Истражување на образованието и науката - Анталија, Турција Глобална Конференција за бизнис менаџмент и општествени науки, Дубаи, Обединети Арапски Емирати Број 476, март, 2015


25

КОМПАНИИ ЧЛЕНОВИ НА ССК МАЈ 2015 БИЗНИС КОНФЕРЕНЦИИ 4ти Меѓународна конференција за бизнис, применети науки и технологија, Торонто, Канада 4ти Меѓународна конференција за бизнис и економија, Анкара, Турција 4ти 2ра Годишна Меѓународна конференција за бизнис, право и економија, Мај, 4 - 7, Атина, Грција Конференција за стратешки бизнис менаџмент и економски истражувања, Бостон, Соединети 5ти Американски Држави 6ти 6та Глобална Исламска маркетинг конференција, Истанбул, Турција 6ти 2ра Меѓународна конференција за финансии и бизнис економија, Дубаи, Обединети Арапски Емирати (GABER) 16та Меѓународна конференција за бизнис и економија, Њу Јорк, Соединети Американски 7ми Држави 10ти Технички Проектен менаџмент, Дубаи, Обединети Арапски Емирати 11ти Финансиски анализи, планирање и контрола, Лондон, Велика Британија Повик за труд: Конференција за Глобален Бизнис и истражување на општествени науки, Бали, 11ти Индонезија 12ти Меѓународна Бизнис Конференција, Ајман, Обединети Арапски Емирати 12ти 16та Меѓународна академска конференција, Амстердам, Холандија 12ти Бизнис Дизајн: Истражување, Мелбурн, Австралија 12ти Меѓународна Конференција за бизнис, менаџмент, туризам и угостителство, Мелака, Малезија 12ти (IISES) 16та Меѓународна академска конференција, Амстердам, Холандија 15ти 2ра Меѓународна конференција за бизнис, Јалова, Турција 15ти (ICSEP) 2ра Меѓународна конференција за општество, образование и психологија, Рим, Италија 15ти 5та Меѓународна конференција за управување со услужна наука, Рим, Италија 15ти Истражување на Интердисциплинарно управување, Опатија, Хрватска 17ти Проект за буџетирање и управување со трошоци, Дубаи, Обединети Арапски Емирати 18та Меѓународни Мултидисциплинарни академски конференции: Промовирање на глобален напредок 18ти и академски квалитет, Париз, Франција 18ти Меѓународна академска конференција за бизнис, економија и менаџмент, Прага, Република Чешка 18ти Американско - канадска конференција за академски дисциплини, Торонто, Канада Меѓународна конференција за претприемништво, менаџмент, образование, наука, компјутери и 18ти технологија, Истанбул, Турција 18ти 18ти Корпоративен форум за финансии, Сиднеѕ, Австралија Меѓународна конференција за инженерство, наука, бизнис и менаџмент, Дубаи, Обединети Арапски 20ти Емирати 12та Годишна конференција за унапредување во бизнисот, образованието, науката и технологијата, 20ти Лондон, Велика Британија (ICMTSET) 3та Меѓународна конференција за современи трендови во науката за инженерство и 20ти технологија, Дубаи, Обединети Арапски Емирати 22ри Меѓународна конференција за бизнис менаџмент и информациски технологии, Дурбан, Јужна Африка 22ри Глобално Бизнис истражување, Риверсајд, Соединетите Американски Држави 22ри Меѓународна Постдипломска конференција за уметност, образование и бизнис, Бандунг, Индонезија 22ри Меѓународна конференција на англиски јазик за специфични цели (ESP), Ниш, Србија 24ти Финансиско сметководство, Дубаи, Обединети Арапски Емирати 25ти 2ра Годишна Меѓународна конференција за сметководство и финансии), Коломбо, Шри Ланка 25ти 25ти Светски Конгрес за Истражување, Патаја, Тајланд 25ти Повик за труд: 4та Глобална Конференција за бизнис и финансии, Мелбурн, Австралија Меѓународна конференција за академски дисциплини (на кампус на Харвард), Бостон, Соединетите 26ти Американски Држави Меѓународна интердисциплинарна конференција за унапредување на бизнис и економија, Лас Вегас, 26ти Соединетите Американски Држави 26ти Глобална Конференција за бизнис и финансии, Сан Хозе, Коста Рика 26ти Меѓународната конференција за бизнис и општествени науки, Монте Карло, Монако 26ти Меѓународна конференција за управување со технологија, Хамамет, Тунис 27ми 24ти Светски Бизнис Конгрес, Фамагуста, Кипар Конференција за Инженеринг, менаџмент системи и иновации, Вашингтон, СоединетиБрој Американски 476, март, 2015 27ми Држави


26

КОМПАНИИ ЧЛЕНОВИ НА ССК ЈУНИ 2015 БИЗНИС КОНФЕРЕНЦИИ 1ви 3та Меѓународна конференција за земјоделство и храна, Елените, Бугарија 3ти Меѓународна Конференција за бизнис и економски анализи, Бандар Сери Бегаван, Брунеи Дарусалам 2ра Меѓународна конференција за наука, технологија, инженерство и менаџмент, Дубаи, Обединети 3ти Арапски Емирати 4та Меѓународна конференција за психолошки науки и психолошко однесување, Бандар Сери Бегаван, 3ти Брунеи Дарусалам 4ти Меѓународна конференција за глобален бизнис, економија и социјални науки, Дурбан, Јужна Африка 4ти (SIBR) Конференција за интердисциплинарна бизнис и економија за истражување, Бангкок, Тајланд 1ва Меѓународна конференција за медицинска етика, здравствена системи и глобални бизнис прашања, 6ти Мајами, Соединетите Американски Држави Меѓународна конференција за напредок во бизнис менаџментот и информатичката технологија, 7ми Истанбул, Турција 7ми Меѓународна академска конференција за Бизнис, Истанбул, Турција 7ми Финансиска стратегија и сметководствени вештини, Дубаи, Обединети Арапски Емирати 7ми Меѓународна бизнис конференција, Лондон, Велика Британија 8ми 2ра Меѓународна конференција за образование и општествени науки, Истанбул, Турција Европска академска конференција за одржлив бизнис, туризам и угостителство, (Харвард кампус 8ми Бостон), Соединети Американски Држави Меѓународна академска конференција за бизнис и економија и менаџмент на Универзитетот Харвард во 8ми Бостон, Соединети Американски Држави 8ми Стратешко и бизнис планирање, Лондон, Велика Британија 8ми Меѓународна конференција за одржливост во туризмот, Њујорк, Соединети Американски Држави 9ти 2ра Меѓународна конференција за иновации во бизнисот и менаџментот, Куала Лумпур, Малезија Меѓународна конференција за одржлив развој во бизнис туризмот и науките, Бостон, Соединетите 11ти Американски Држави 11ти 14та Европска конференција за Методологија за истражување на бизнис и менаџмент, Валета, Малта Меѓународна конференција за иновации во општествените наука, бизнисот и образованието, Њујорк, 12ти Соединети Американски Држави 14ти Бизнис финансиски и сметководствени вештини, Дубаи, Обединетите Арапски Емирати 15ти Креативна Работилница, Барселона, Јуни, 15 - 21 15ти 3та Меѓународна конференција за трговија, бизнис, економија и право, Единбург, Велика Британија 16ти Меѓународна конференција за академска дисциплина, Фиренца, Италија 17ти Животна средина и животински производи, Нотингам, Обединето Кралство 18ти Конференција за истражување, совршеност во бизнис и економија, Рим, Италија 18ти 15та Европска конференција за е-власт, Портсмут, Велика Британија 18ти Нови трендови за одржлив бизнис и одржлива потрошувачка, Букурешт, Романија 19ти 5ти Меѓународен симпозиум за управување со инженеринг и конкурентност, Зрењанин, Србија 21ви 17та Меѓународна академска конференција, Виена, Австрија 21ви Конференција за бизнис и менаџмент, Виенам Австрија 23ти Меѓународна конференција за академска дисциплина, Барселона, Шпанија 24ти Меѓународна конференција за економија и менаџмент, Јуни, 24 - 25 јуни, Катманду, Непал Број 476, март, 2015


27

Број 476, март, 2015


28

Сојуз на стопански комори на Македонија Мет.Теодосиј Гологанов бр.1, 1000 Скопје Т: 389 (02) 3091 440 Ф: 389 (02) 3090 595

Податоците се изготвуваат врз основа на постојното законодавство во времето на © Сојуз на стопански комори на Македонија 2015 Сите права се задржани. Оваа публикација е изготвена од Сојуз на стопански комори на Македонија, кој е ексклузивен носител на сите права, како што е утврдено и со Законот за индустриска сопственост и Законот за авторски и сродни права. Без претходна писмена дозвола на Сојуз на стопански комори е забрането да се репродуцира, дистрибуира, става на располагање на јавноста (интернет) и други форми на комуникација со јавноста, преработува, или било која друга употреба на авторско дело или делови од него во некој размер или процедури, вклучувајќи фотокопирање, печатење или електронска форма. Логото на Сојуз на стопански комори на Македонија, е регистрирана трговска марка

Број 476, март, 2015

Profile for Macedonian Chambers of Commerce

Бизнис информатор бр. 476  

Земјоделство и текстил, потенцијал за интензивирање на македонско - турска соработка

Бизнис информатор бр. 476  

Земјоделство и текстил, потенцијал за интензивирање на македонско - турска соработка

Advertisement