Page 1

RADIO AF HEMMA HOS

KURATORSKOLLEGIET

LUNDS MYSIGASTE

CAFテ右R En del av Metro Student Magazine

#2

2012 1


INNEHALL MEDARBETARE

2

STREETSTYLE KURATEL. Hur klär man sig på de

12

olika nationerna i vinter? LEDARE

3

HEMMA HOS BJÖRN OCH HENRIK. Nationernas

4

5 SNABBA FRÅGOR. Henrik Norinder, senast valda

13

inspektor,

tidning hälsar på Kuratorskollegiets ordförande och PÅ GÅNG: JUL. Thomas K Jensen listar vinterns

vice ordförande.

13

juligaste events! KRÖNIKA. Nu är det jul, igen!

8

TEKNIKKOLLEN.

8

får oss att hacka tänder av kyla?

EN KOPP KAFFE, TACK! Sanna Ericsson tipsar om

9

JULSPECIAL. Jimmie Larsson guidar dig till en

TERMOMETERN. Vad värmer oss i vinter, och vad

Lunds mysigaste caféer.

13

14

annorlunda jul.

RADIO AF. Stationschef Aron Klingberg tar med oss

10

KALENDARIUM

16

bakom kulisserna.

SANNA ERICSSON, SKRIBENT Sanna Ericsson, 22 år gammal, är skribenten bakom En kopp kaffe, tack! på sidan 9. Hon pluggar nationalekonomi och spenderar mycket av sin fritid på Wermlands nation – både som jobbare och gäst. Hon är hyfsat ny i Lund men stormtrivs som student, så här blir hon nog kvar ett tag! Vad är ditt bästa julklappstips på en studentbudget? Fotokollage! Nuförtiden framkallar folk sällan sina bilder, så att få en tavla fylld med bilder på roliga äventyr och fina minnen uppskattas av de allra flesta. Det blir en personlig present som inte gör ett alltför stort hål i din plånbok. Dessutom har man ganska kul själv när man klipper och klistrar ihop kollaget!

LINN BROMAN, SKRIBENT Linn är en 22-årig blivande personalvetare som via Norrköping, Linköping och Paris tillslut hittade till vad som hon tycker är världens härligaste studentstad. Ibland undrar hon om hon inte gillar studentlivet i allmänhet och Östgöta nation i synnerhet, lite för mycket för sitt eget bästa. Hon är dessutom barnsligt förtjust i fika, resor och fullspäckade dagar. Vad är ditt bästa julklappstips på en studentbudget? Mitt bästa tips är att skippa de inslagna paketen och istället satsa på att ge bort en upplevelse. En hemlagad middag, en dagsutflykt till valfritt ställe eller varför inte en helkväll på nation. Det behöver inte vara dyrt för att vara roligt!

2

NATIONERNAS TIDNING

MED ARBE TARE


Ledare Klockan är 07.00 och vi sitter ensamma med businessmännen på SAS-flyget som ska ta oss till Stockholm. Men att vara businesskvinna var inte riktigt så glammigt som vi trott. Exalterade av den förvånansvärt fina flygfrukosten med Tropicana-juice och nybakade bullar, känner vi oss tvungna att Instagramma. När vi ska påbörja frukosten inser vi dock att alla runt omkring oss redan har ätit upp och i gången ser vi flygvärdinnan närma sig med soppåsen. Det här var ju inte så rutinerat. Vi sveper det varma kaffet och sköljer ner med lite kall juice. Yoghurten hamnar på tröjan. Med munnarna fulla slänger vi våra urdruckna koppar och frukostpaketen i soppåsen. Morgonflyget till Stockholm tar en timme, men frukosten måste man äta på fem minuter. Det är hårt att vara businesskvinna, speciellt klockan sju på morgonen. Väl på Arlanda hoppar vi på pendeltåget som ska ta oss till Metros redaktion på MTG på söder i Stockholm. Det är dags för en fullspäckad dag av föreläsningar och utbildning med Calle Magnusson och Christian Albinsson på Metro Student Magazine. Under dagen pratar vi om magasin och media ur flera olika perspektiv och vi går igenom allt från idéskapande och entreprenörskap till etik och moral. Att skapa ett magasin är så mycket mer än enbart det tekniska och praktiska. Från stora mediestockholm till lilla studentlund. På sidan 10-11 har vi intervjuat Aron Klingberg, stationschef på Radio AF, som i år firar 30-årsjubileum. Han berättar om konsten att sända radio, och varför han tror att just Radio AF har överlevt så länge. I detta nummer har vi även varit och hälsat på hemma hos Björn och Henrik, ordförande och vice ordförande i Kuratorskollegiet. Två killar att hålla sig på god fot med, helt enkelt. Vill du veta hur du ska klä dig för att imponera på dem, och övriga studentlund i vinter så bläddra fram till sidan 12 och inspireras av streetstyle-reportaget med citynationernas kuratel. Någon mer som har full koll på nationslivet är Henrik Norinder, Lunds senast valda inspektor. Är du nyfiken på hur man får tiden att gå ihop som en äkta mångsysslare? Du hittar svaret på sidan 13. När snön faller och vinterkylan tränger sig på kan det vara skönt att mysa med vännerna på ett av Lunds alla caféer. Vår egen caféexpert Sanna Ericsson guidar på sidan 9 till till tre favoritcaféer som du inte får missa i vintermörkret. Femton timmar senare sitter vi på sista flyget tillbaka ner till Skåne. En del av passagerarna känner vi igen från i morse och de känner säkerligen igen oss, med yoghurtfläckarna på tröjan. Det har varit en minst

REDAKTÖR OCH LAYOUT Sofia Hallencreutz Leyla Larsson SKRIBENTER Linn Broman Linnea Bråtenius Johanna Dahlberg Gabrielle Elmrin Sanna Ericsson Sofia Hallencreutz Thomas K Jensen Jimmie Larsson Leyla Larsson Gustaf Moberg Sofia Nordgren FOTOGRAFER Johanna Jeansson Robert Linder, stock.xchng Angela Nijm Axel Schiller Julia Tullenbåge Fabrizio Turco, stock.xchng CREATIVE COMMONS stock.xchng: www.sxc.hu Ribs, s. 14, Fabrizio Turco Kroppkaka2_varm, s. 14, Robert Linder OMSLAGSFOTO Johanna Jeansson KONTAKT redaktor@kuratorskollegiet.se

FRAMSIDA REDAKTÖRERNA

Johanna Jeansson

LEYLA LARSSON & SOFIA HALLENCREUTZ

Paret på bilden heter Tobias Ljungström och Malin Jeansson, och de är båda 22 år. Malin pluggar första terminen Service Management i Helsingborg. Hennes pojkvän Tobias bor för tillfället i Kalmar, varifrån de båda kommer. Bilden är fotograferad en höstdag på området Paradiset i Lund.

En del av Metro Student Magazine

3


HEMMA HOS Björn och Henrik

ORDFÖRANDE OCH VICE ORDFÖRANDE PÅ KURATORSKOLLEGIET Kuratorskollegiets ordförande respektive vice ordförande har stenkoll på nationer, kårer och övriga studentlivet. Men vilka är de, vad gör de och var håller de hus när de inte är på kontoret? Nationernas tidning har hälsat på hemma hos Björn Johansson och Henrik Östman – då och då även kallade studentlivets högsta höns. Text: Linn Broman Foto: Axel Schiller

Vi möter upp Björn en kylig och regnig oktobermåndag. Det är en tidig morgon men han verkar trots allt pigg och på gott humör. Björn bor i en av lägenheterna på Västgöta nation, där han var kurator under verksamhetsåret 2011/2012. Numera är han ordförande för Kuratorskollegiet (KK) och har bytt expeditionen på nationen mot kontoret högt upp i AF-borgen. Efter att Björn har brett sina frukostmackor med leverpastej och hällt upp ett glas apelsinjuice slår vi oss ned i den svarta soffan och kommer in på vad Kuratorskollegiet egentligen jobbar med. - Vår uppgift är bland annat att samordna nationerna och att vara studenternas samlade röst utåt mot bland annat Akademiska föreningen, kommunen och staten.

4

Björn kom till Lund 2008, som han hade hört skulle ha ett bra studentliv, då med ambitionen att läsa Politiska kandidatprogrammet. - Men så glömde jag att tacka ja till en kurs i nationalekonomi inom programmet, och började varefter inse att pol.kand nog inte var något för mig. Valet föll istället på kandidatprogrammet i personal- och arbetslivsfrågor och sedan tog det inte lång tid innan engagemanget i studentlivet började. - Jag började engagera mig utanför plugget för att jag kände att utbildningen inte gav mig det jag ville, berättar Björn och menar att man tillgodoräknar sig en stor del av den sociala biten utanför föreläsningssalen.

NATIONERNAS TIDNING

BJÖRN Ålder: snart 25 år Det bästa med din post: Det är otroligt berikande att jobba med och att träffa många kompenetna och motiverade människor Beskriv Henrik: Privat är han galen och avslappnad, men på jobbet är han proffessionell och har hög arbetsmoral. Men han pratar ibland lite för grötig skånska.


Sedan dess har han exempelvis hunnit med att vara fadder, jobbat under Lundakarnevalen och en hel del inom nationsvärlden, senast alltså som kurator. Du som jobbar så mycket, känns det aldrig som att du bor på kontoret? - Jo, man kan faktiskt sova där om man vill! Det är en hel del jobb, men det är mer under kontorstid nu jämfört med tiden då jag satt som kurator. Då var man alltid tillgänglig, nu jobbar jag när jag är på KKexpen och är för det mesta ledig annars. Men vem är Björn när han inte är på jobbet? - Jag är uppvuxen på en gård utanför Västervik och är 24 år gammal. Innan jag kom till Lund säsongade jag i Kanada och Österrike och åkte skidor. Jag har idrottat en hel del, mestadels konditionsidrott och fotboll. ...då har du såklart kort på Gerdahallen, som alla andra studenter? - Haha, faktiskt inte. De enda gångerna som jag har varit på Gerda har varit för att köpa kaffe när jag haft föreläsning vid Geocentrum. Men jag ger mig ut och springer en del istället. Vi kommer in på ämnet inredning och efter att ha uppmärksammat att både golv, kuddar och gardiner matchar varandra är det gröna temat ett faktum. Det är dock varken den gröna nyansen eller de fem bilregistreringsskyltarna som pryder en av väggarna, som är favoriterna i inredningsväg.

Favoritbyrån som är ett secondhandfynd

- Jag gillar byrån, den köpte jag second hand på Mårtenstorget. Och så gillar jag lampan, den är från Myrorna. Den känns nästan lite Maria Montazami-inspirerad med den där tofsen där uppe. - Oj, det var inte tanken! Men jag tyckte att den var snygg. Sedan tycker jag att soffan är fin för att vara från IKEA.

Björn Johansson, ordförande i Kuratorskollegiet, i sín soffa på Västgöta nation.

Som den expert på studentlivet som Björn är, ber vi honom att dela med sig av sitt bästa tips för studenter som just kommit till Lund. - Ta del av det som studentlivet erbjuder och testa det som du tycker verkar kul – spex, att jobba på nation eller inom kåren. Man lär sig mycket och något som är speciellt med studentlivet är att man kan få mycket ansvar, utan att egentligen behöva bevisa något innan.

En del av Metro Student Magazine

5


Vi säger hejdå till Björn, som ska vidare till dagens första möte, och beger oss till andra sidan av centrala Lund där Kuratorskollegiets vice ordförande Henrik bor. Efter att ha tagit oss upp till andra våningen välkomnas vi in till en ljus och rymlig tvårummare. Inredningen är modern och i vardagsrummet är det den stora soffan och TV:n som står i fokus. - Jag kollar en del på TV när jag är ledig, just nu håller jag på att plöja igenom Vita huset. När jag bodde i korridor var vi ett gäng som brukade titta på Outsiders på måndagskvällarna. Det handlade ju inte så mycket om programmet i sig utan det var mer ett sätt att umgås. Efter en grundlig husesyn har vi konstaterat att KK:s vice ordförande är strukturerad och gillar att ha ordning och reda omkring sig samt att en favorit i inredningsväg är tavlor med stadsmotiv, gärna i svartvitt – något som skvallrar om hans reseintresse. Henrik kommer ursprungligen från Malmö men hann med att plugga diverse kurser vid universitetet i Newcastle, Australien innan han slog sig till ro i Lund. - Jag läste en massa random kurser som jag tyckte verkade intressanta och marknadsföring var en av dem som jag tyckte var roligast. Därför kändes det redan från början självklart att inrikta mig mot det när jag började läsa till civilekonom här i Lund.

Efter att ha varit PQE på Lunds nation är du nu Kuratorkollegiets vice ordförande. Hur skiljer sig dina och Björns arbetsuppgifter? - Den största skillnaden är att jag är ekonomiskt ansvarig, så jag har hand om fakturor som ska skickas och betalas, bokföring och så vidare.

Ålder: 25 år

Ett återkommande inslag i Björn och Henriks schema är den så kallade nationskollen, som kan beskrivas som en typ av utvecklingssamtal hos de tolv nationerna i Studentlundsavtalet. - Vi träffar nationernas quratel och pratar om vad som händer just nu, hur det har gått den senaste tiden och bollar idéer. Men det är viktigt att poängtera att jag och Björn inte är några chefer över nationerna, utan vi fungerar mer som ett bollplank och kan komma med tips och råd. Henrik berättar vidare att mycket av tiden går till att svara på mail, gå på diverse möten och att det överlag är mycket administrativt arbete. I posten som vice ordförande ingår också ansvar för de olika

Henrik i sitt kök.

6

HENRIK

NATIONERNAS TIDNING

Det bästa med din post: Det är alla sköna människor man får träffa och alla nya erfarenheter man får ta del av. Beskriv Björn: Björn är väldigt glad, duktig och ambitiös, men en aning virrig.


Vice ordförande vill ha ordning och reda på skrivbordet.

underkollegier som finns, såsom Idrottskollegiet, Internationella kollegiet och NATU-kollegiet. Henriks karriär på Lunds nation började av en slump, men ett par år senare har han hunnit med förmannaposter inom utskott som lunch, sittning och novischeriet samt varit övermarskalk, ProKurator Ekonomi, senior och nu verksam i valberedningen. - Från första början var det en kompis som tog med mig på ett möte eftersom det fanns vakanta platser som lunchförman. Han sa att det räckte med att jag i alla fall gick dit och lyssnade, men det slutade med att jag blev invald i förmannakåren. Det krävs inte många minuters intervjutid för att förstå att Henrik brinner för studenter och studentlivet. - Att engagera sig är det absolut bästa sättet att träffa folk. Det behöver inte vara som förman och det spelar inte så stor roll vad det är man gör, det viktiga är att man gör något som man tycker är roligt. Jag tror att många som inte engagerar sig inte vet vad de går miste om.

Nu måste vi prata lite inredning, detta är ju trots allt ett hemma hos-reportage! Vad i ditt hem skulle du inte klara dig utan? - Jag klarar mig utan det mesta, jag behöver ju inget av det här egentligen. Jag gillar TV:n, men jag hade ju inte tagit den med mig om det brann. Däremot hade jag kanske tagit med mig min externa hårddisk, där jag har nästan alla dokument sparade. Det börjar även för Henrik bli dags att bege sig till AF-borgen för att sätta igång med dagens bestyr, men innan vi sätter punkt ber vi honom att ge Lunds studenter sitt klokaste råd. - Jag har kompisar som har pluggat klart och såhär i efterhand ångrar att de lämnade Lund direkt, utan att känna att de var helt klara med studentlivet. Jag blev klar civilekonom i somras, men kände att jag inte var redo att lämna Lund än. I slutändan spelar ett halvår eller år hit eller dit inte så stor roll, så ta dig tid att göra det du vill göra, för de här åren kommer inte tillbaka. Det är väldigt få som inte säger att åren på universitetet är de bästa åren i livet, så ta tillvara på dem.

En del av Metro Student Magazine

7


KRÖNIKA: NU ÄR DET JUL, IGEN! Text: Linda Andersson

Jag kan lika gärna erkänna det med en gång: december är min favoritmånad och julen är min favorithögtid. Från och med den första december fram tills det att jag mätt och nöjd halvsomnar på golvet framför brasan den 24 december trivs jag som fisken i vattnet. Jag älskar att juldekorationerna nere på stan lyser upp det kalla, bitande mörkret, jag älskar att leta upp en fin chokladkalender och börja varje morgon med en bit choklad (vardagslyx deluxe, även om chokladen helt ärligt smakar apa), och jag fullkomligt älskar att ljuga om och smussla med julklappar. Jag älskar till och med vår extremt fula plastgran. Förra året var det någon som föreslog att vi skulle strunta granen, men då blev det så mycket skrik och gråt (mest från mitt håll) att den för husfridens skull ändå togs upp ur källaren. Jag behöver inte ha löjligt mycket julpynt men en julgran ska vi banne mig ha. Även om den ser ut som en ganska risig flaskborste. Julstressen är den eviga boven i detta säsongsrelaterade drama och lyckas alltid lägga lite sordin på den fluffiga känslan av mys som man får av december och julafton. Det hade väl varit sin sak om stressen

hade börjat runt slutet av november någon gång, men den börjar ju redan nu. Den kom faktiskt inklampandes och började skrika och bära sig åt redan i september, om vi ska vara helt ärliga. I mitten av september fick jag ett sms av en kompis där han aggressivt och bittert ondgjorde sig över att affären han befann sig i redan hade börjat plocka fram julsaker. Jag tror att det var ungefär då som folk började prata om att det var hög tid att boka julbord. Den här julhetsen har passerat gränsen för vad som kan räknas som normal högtidsstress och snart nog kommer säkert jul- och nyårsplaner börja diskuteras redan efter midsommarhelgen. Samtidigt som det stressas och hetsas, uppmanas vi att leva här och nu. Det är viktigt att njuta av ögonblicket och att carpe diem, fånga dagen. Jaha, men hur ska man kunna carpa nån himla diem om folk envisas med att leva och detaljplanera livet tre månader i förväg? Nej, en sak i taget, det är nog det allra lättaste. Lite selektiv syn- och hörsel skadar förstås aldrig heller, för det är förvånansvärt många saker man kan ignorera om man bara anstränger sig lite. Det har resulterat i en relativt julstressfri höst för min del, och nu är jag redo att njuta av varje decemberdag fram tills det att jag får öppna sista luckan i min chokladkalender och slåss med mina syskon om vem som är tvungen att vara tomte i år.

TEKNIKKOLLEN Nationernas tidning tipsar om aktuella bloggar, hemsidor och appar att spana in och hålla dig up-to-date.

STREETPEEPER www.streetpeeper.com För dig som älskar streetstyle men har tröttnat på The Sartorialist. Hur klär man sig i Sydney, eller i Tokyo? Här hittar du modeinspiration från världens alla hörn.

VISUALIZE ME www.visualize.me Har du svårt att sticka ut från mängden på arbetsmarknaden? Visualize. me är ett gratisverktyg för att skapa ett CV i form av ett infographic. Nu

BUMP Istället för att spendera onödig tid på att maila och smsa bilder kan

TRENDENSER

du med denna app bara ”bumpa”

www.trendenser.se

din telefon med kompisens. Vips

Det här är en blogg om inredning med löjligt snygga fotografier. Låt dig

så ligger de valda bilderna i din

inspireras av arkitektur och möbler såväl som inredningsdetaljer att sukta

kamerarulle! Ovärderligt!

efter. Några kanske du till och med själv kan fixa hem till studentlyan.

8

NATIONERNAS TIDNING

Text: Sofia Hallencreutz och Leyla Larsson

kommer du garanterat märkas i högen bland Word-redigerade CVn.


EN KOPP KAFFE, TACK! Visst finns det en tjusning med att fika. Det kan vara välbehövligt med lite socker, koffein och umgänge då och då. Nationernas tidning besökte ett urval av Lunds mysigaste caféer och hittade något för alla plånböcker och smaker! Text: Sanna Ericsson Foto: Johanna Jeansson

EBBAS SKAFFERI

ST JACOBS STENUNGSBAGERI Hur jag helt har kunnat missa detta café är ett mysterium. Mitt på Klostergatan ligger St Jacobs Stenungsbageri och deras skyltfönster borde varit tillräckligt för att fånga min blick. Här är alla bröd och bakverk hembakade och det är mer eller mindre en ständig kö till kassan. Många kommer hit för att köpa bröd att ta med sig, men många stannar även och fikar. Här blandas bänkar med gammaldags soffor, kuddar i alla färger, låga bord och trasmattor. Mot en av väggarna lutar en trästege och Edith Piaf sjunger smäktande ur högtalarna. Några sitter ensamma med en bok eller dator, andra i grupper om två eller flera. Det hänger bröd på väggarna och hela caféet doftar av nygräddade bullar. Har man tur kan man få platsen precis vid skyltfönstret – då kan man studera alla människor som vandrar förbi. Eftermiddagens höjdpunkt var när en äldre man i trenchcoat kom fram till oss och berättade att det var han som hade byggt stolen min vän satt på. Det enda man kan klaga på är det sparsamma utbudet av allergivänliga bakverk. Priset är inte heller det allra studentvänligaste, men stämningen gör det utan tvekan värt ett besök!

Ebbas skafferi ligger i ett litet K-märkt tegelhus med gula knutar. Att gå in genom dörren känns nästan som att gå in i någons hus och folk som är där för första gången tvekar ofta någon sekund på trappan innan de vågar kliva in av rädsla för att öppna fel dörr. Men väl inne förundras man. På Ebbas skafferi finns en sittplats för alla. Du kan välja mellan mysiga gammaldags fåtöljer på knarriga golv där du på vintern kan njuta av den öppna spisen eller enklare, ljusa bord vid stora fönster. På sommaren kan du njuta av solen på någon av alla innegårdens platser. Här är de allergimedvetna och är tydliga med vad de har att erbjuda för dem som inte tål allt – både bland bakverk och bland varmrätter. Under lunchtid har de förmånliga studentrabatter på maten. De många sittplatserna och väl tilltagna öppettiderna gör att man kan stanna länge och plugga, eller bara njuta. Pris: ca 40-60 kr för kaffe och kaka Adress: Bytaregatan 5 Öppettider: måndag-fredag 09-19, lördag 09-18, söndag 10-18 Mysighet:

ILIAS OCH KARNAS CAFÉ Ett enkelt studentcafé som litar på sina gäster. Om du vill hålla i dina slantar med ändå ta en fika är detta precis rätt för dig. Caféet ligger på andra våningen i socialhögskolans hus i Paradiset. Det startades av Ilias för över tjugo år sedan och drivs nu av honom och hans dotter Karna. Här sitter alltid studenter och pluggar eller tar en paus för att umgås över en kaffe. Caféet erbjuder smörgåsar, frukt, kakor och kaffe för ett mycket rimligt pris. Om det inte står någon i kassan just när du kommer förbi kan du ta det du vill ha och lämna pengar på bänken – vilket underlättar för alla studenter som springer dit mellan föreläsningar. Inredningen är enkel men det ligger en mysig känsla i luften och det märks att de som sitter här trivs.

Pris: 50-65 kr för kaffe och kaka

Pris: ca 17 kr för kaffe och kaka

Adress: Klostergatan 10

Adress: Bredgatan 26

Öppettider: måndag-fredag 08-18, lördag 08-16,

Öppettider: måndag-fredag ca 07.30-16.00, lördag-

söndag 08-15

söndag stängt

Mysighet:

Mysighet:

En del av Metro Student Magazine

9


MÖTER

radio af

STATIONSCHEF ARON KLINGBERG TAR MED DIG BAKOM KULISSERNA Många känner till Radio AF då de under hela 2000-talet funnits på plats i vimlet under siste april-firandet i Stadsparken. Sedan 2009 har de dessutom stått för underhållningen inför tusentals studenter på Vita scenen. I år firar de 30 år som radiostation och självklart vill vi på Nationernas tidning veta mer om framgångskonceptet. Text: Johanna Dahlberg Foto: Axel Schiller

En hösteftermiddag mellan sändningarna träffade Radio AF:s stationschef, Aron Klingberg Nationernas tidning för en intervju. Aron studerar på juridikprogrammet men har nu paus från studierna för att ägna sig åt radion på heltid för andra året i rad.

 Vad är din roll på Radio AF?
 - Jag är stationschef och ansvarig för Radio AF:s verksamhet och står även som ansvarig utgivare. Så är det någon som säger något dumt i sändning så är det 
jag som får ta smällen. Det är inga 40-timmarveckor antar jag? 
 - Nej, det skulle jag inte säga. 60 skulle vara en bra vecka. Det är ju som alla som sitter på en heltidarpost i Lund, vi jobbar ganska mycket.

 Hur många medlemmar har ni?
 - Vi har ungefär 140 aktiva för tillfället, spridda på 40 olika sändningsprogram. Hur hamnade du på Radio AF från första början?
 - Av en slump! Jag skrev upp mig på hälsningsgillet på väldigt många olika listor. Radio AF hörde av sig efteråt och undrade om jag ville komma på ett informationstillfälle, och det var så det började. Jag testade på kår och nation samtidigt men det var ändå på här Radio AF jag fastnade. Jag var inte så aktiv i början, men det blev mer och mer. Jag började med radions grundkurs och sedan skaffade jag ett program lite mer än ett halvår senare som hette På riktigt. Det var ett samhällsmagasin som vi sände i ett halvår. Vi har ganska stor omsättning på våra program och byter ut närmare halva tablån inför varje termin. Denna termin hade vi ungefär 20 stycken nya program.

10

NATIONERNAS TIDNING


Aron Klingberg redo för sändning på Radio AF.

Hur var det första gången du sände radio?
 - Första gången jag skulle sända ett program hade jag mitt manus framför mig med exakt vad jag skulle säga, men jag fick inte fram ett ord. Den första timmen brukar man vara väldigt nervös men sedan släpper det. Men man får göra det under kontrollerade former med någon som finns med en i studion som och hjälper och stöttar och visar hur allt går till.
 Oj, var det live?
 - Ja, då var det live. Men jag hade tur, eftersom jag hade uppbackning i studion som kom in och räddade mig, så då blev det inte så farligt i slutändan. Det är just det när man står där och inte bara är gäst i programmet, utan är det ju mitt program också. Jag minns själv att jag i början inte hade en aning om hur det funkade i en radiostudio, jag hade aldrig varit framför ett mixerbord tidigare.
 Behöver man ha några förkunskaper för att komma hit?
 - Tanken är att man inte ska behöva ha några förkunskaper. Man ska inte behöva ha läst media, eller gjort radio innan utan alla ska kunna vända sig hit. Den enda kvalifikationen som krävs är att man vill sända radio. Ska du göra ditt egna radio-

program så är kravet att du har gått grundkursen. Har ni något speciellt mål med Radio AF? -Att finnas till för Lunds studenter men också göra program som Lunds studenter vill lyssna på. egna intervjuer och inslag. Och det jag tycker är absolut roligast är att man får göra något som är bara sitt eget så att säga. Och kunna sprida det, lägga ut det som pod och lägga ut det på radioaf.se.Vad tror du är det bästa med att engagera sig i Radio AF?
 - Du kan få göra det du vill. Du kommer inte bli tvingad in i något programkoncept, har du en idé så kan du få göra den. Den kan vara hur vanlig som helst, den kan vara ganska skruvad också, men du kommer med all sannolikhet få göra den och testa på den. Testa dina vingar helt enkelt! 

 Varför ska man lyssna på just er radio?
 - För att det är bra radio. Vi har en bredd här som du inte hittar någon annanstans, som sagt vi har 40 olika program gjorda av och för studenter. 


Vad tror du att tiden på Radio AF kommer att ge dig?
 - Dels så är det de roligaste jobbet jag någonsin har haft, jag älskar varje dag och minut här. Så personligen är det två år jag kommer att minnas resten av mitt liv. Jag har lärt mig mer här än när jag har suttit i skolbänken också.FAKTA Aron Klingberg Ålder: 24 år Pluggar: Juridik

Ni firar 30 årsjubileum i höst. Varför tror du att ni har funnits med så länge?
 - Framförallt beror det nog på vårt koncept, att man kan komma hit och göra det man vill. Testa sina radiovingar. Radio är ju ett lite mer tekniskt hantverk än att skriva, man lär sig genom att göra det. På så sätt lär du dig det också väldigt bra, bättre än att sitta i skolbänken. Du övar dig i att göra dina

En del av Metro Student Magazine

Post: Stationschef Lyssna på Radio AF 99.1, på radioaf.se samt via smartphoneapplikation. Program finns även att lyssna till på Mixcloud och många program börjar också dyka upp på Itunes.

11


STREETSTYLE

KURATEL

Carl Johan Hallerström, Kurator,

Martin Mattson, Kurator, Malmö Nation

Nation

Östgöta Nation

Vad har du på dig?

Vad har du på dig?

Vad har du på dig?

Jeans: J Crew, skjorta: Gant Rugger, tröja:

Klänning: Resteröds, jacka: Zara, sjal:

Jeans: Zara, tröja: DAVIDA, skjorta: Eton,

Gant, väst: Barbour, halsduk: Stockman i

Malene Birger, halsband: Zara, skor:

slips: ÖG nationsslips, jacka: Zara, bälte:

Finland, jacka: vintage från andra världskri-

Vagabond

Replay

get, köpt i Tokyo, skor: Sebago

Vilket plagg symboliserar er nation nu i

Vilket plagg symboliserar er nation nu i

Vilket plagg symboliserar er nation nu i höst?

höst?

höst?

Den vaxade oljerocken!

Back to Classic, typ R.M. Williams.

Gröna jackor.

Mikael Lundaby, ProKurator Social,

Oskar Palmerot, Kurator, Lunds Nation

Gunnel Bildt, Kurator, Göteborgs Nation

Göteborgs Nation

Vad har du på dig?

Vad har du på dig?

Vad har du på dig?

Skor: H&M, byxor: Zara, tröja :H&M, halsduk:

Skor: Converse, top: Zara, jacka: Barbour,

Skor: Timberland, jeans: Hugo Boss, skjorta:

Burberry, jacka: Fjällräven

jeans: H&M

Ralph Lauren, jacka: Dsquared 2

Vilket plagg symboliserar er nation nu i höst?

Vilket plagg symboliserar er nation nu i höst?

Vilket plagg symboliserar er nation nu i höst?

- Barbourjackan.

Definitivt nationsslipsen!

Text: Linnéa Bråtenius och Gabrielle Elmrin Foto: Julia Tullenbåge

Sofia Aru, ProKurator Ekonomi, Malmö

Fracken!

12

NATIONERNAS TIDNING


Hur kommer det sig att du blev Inspektor?

en oväntad effekt, vilket kan leda studenterna till att

Jag tror det kan ha att göra med min bakgrund som

tänka vidare själva. Batman, Inception, Pretty Woman

jurist, att jag är intresserad av studentlivet och mitt

eller Star Wars, fundera på vilka moment som det går

intresse av att vara med och leda en ideell verksam-

att dra paralleller till.

het. Det är inte en post man söker, det är en post man Du är föreläsare, pappa, Inspektor och arbetar

blir tillfrågad om.

deltid på en advokatbyrå. Hur får du tiden att Vad gör man egentligen när man är Inspektor?

räcka till?

Enligt stadgarna står nationen under mitt överinse-

Jag är tidseffektiv, jobbar intensivt och har en familj

ende. Inspektorn har en övervakande roll och ska

som blir alltmer involverad i nationen. Men det blir en

främja nationens intressen. Inspektorn skall vara en

del kvällspass ibland.

akademisk lärare. Jag skulle likna min roll vid en arbeSlutligen, har du något tips om vad man inte får

tande styrelseordförande.

missa inom Studentlund i höst?” Du har fått pris för din pedagogiska förmåga,

Spexen – såväl Boelspexarna som Lundaspexarna!

vad är ditt bästa knep för att göra en föreläs-

5 SNABBA FRÅGOR TILL

HENRIK NORINDER

ning spännande? Bryt ner frågorna som är svåra till hanterbara delar. Jag gör ibland en filmreferens om det går för att skapa

Text: Gustaf Moberg Foto: Angela Nijm

Senast valda Inspektor i Lund, på Östgöta.

Vad värmer våra hjärtan i vinter? Och vad är så iskallt att det får våra fingrar att frysa till is? Nationernas Tidning ger dig det hetaste och det inte riktigt lika heta just nu.

PÅ GÅNG: JUL

FÅNGA JULSTÄMNINGEN PÅ TIVOLIS JULMARKNAD, KÖPENHAMN, 16

Text: Thomas K Jensen

NOVEMBER-30 DECEMBER Terminens sista tentor närmar sig, stressen av allt som ska hinnas med

I det nära på överväldigande mörkret som fyller lundastråken dessa

innan jul är påtaglig och jultomten och julbak känns långt borta. Varför

månader söker vi hålla lågan vid liv, denna veka veke som böjer sig för

inte fånga lite julstämning på ett av nordens största turistmål? Du får i år

den oförlåtande vinden. Nationernas tidning drar med detta i åtanke

uppleva en rysk julby, smaka på äkta danska munkar och du får framförallt

vårt strå till stacken: med dessa jultips för vinterdagen delar vi ut upp-

leva dig in i den perfekta julen. Pris från 250 kronor.

muntring som om vi vore tomten själv.

JULKONSERTER

"JULAFTON" PÅ FÄRS & FROSTA SPARBANK ARENA, LUND Vad har David Batra, Johan Wester, Lill-Babs, Calle Kristiansson, Anna

När första advent väl infaller, den andra december, kan man nästan

Blomberg och Måns Nilsson gemensamt? Jo, de ska tillsammans leverera

känna doften av julbordet! Vad man också kan uppleva denna dag

något som troligtvis kommer att bli södra Sveriges bästa helkväll. Denna

är adventskonserten i Lunds domkyrka klockan 19.30. Här kommer Palaestra Vokalensemble samt Lunds Universitets Kammarkör att fram-

afton kommer bestå av komik, julbord och underhållning med musik, dans och en hel del överraskningar. Låt en annars så grå decembermånad bli

föra vad som utlovas bli storslagen och finstämd julsång.

härligt upplyst av dessa svenska glädjebringare! Showen visas vid 10

Mer musik finns att upplevas den 15 december: denna gång är

tillfällen mellan den 29 november och den 15 december. Pris från 350

det Julkonsert med Lunds Akademiska Kör och Akademiska kapellet i

kronor.

universitetsaulan klockan 17.00.

ÄT DIG VARM PÅ "ÅRSTIDERNA", KOCKSKA HUSET, MALMÖ

JULMARKNADER För den som missade Kulturens julmarknad i Lund finns det fortfarande I Malmö kan man under perioden 24 november till 23 december besöka julmarknaden i Malmö City (tisdag – söndag klockan 11-18, samt måndag 17 december klockan 11-18). En solid julmarknad med något för alla.

den lite kallare och mörkare årstiden och vad passar inte bättre än en värmande och mysig lunch? (om inte alla pengar gått åt till att handla julklappar..) Årstiderna erbjuder "veckans lunch" med ny meny varje dag och är dessutom anpassad efter den årstid du valt besöka restaurangen. Passar dig som lyckats spara ett par slantar under hösten! Pris från 105 kronor.

Även på Katrinetorp hålls det julmarknad. Här kan man köpa konsthantverk, julmat, antikviteter, blommor och grilla korv. Musik och sång utlovas också, självfallet tillsammans med den ack så nödvändiga dansen kring granen. Detta fullspäckade jularrangemang kan upplevas den 7 december klockan 12-20 samt den 8-9 december klockan 10-18.

SNÖ + CYKEL = OMÖJLIGT? Alla vet hur det känns när händerna är så kalla att man knappt lyckas låsa upp cykeln på morgonen, och ännu värre då de snöbelagda gatorna gör det omöjligt att få snurr på hjulen. För att slippa missa årets sista obligatoriska moment i skolan rusar man till bussen, som inte kommer. Att använda sig av både cykel och kollektivtrafik kan vara knepigt på vintern. Förbered dig och din cykel väl och köp vinterdäck (hur töntigt det än kan låta..). Pris från cirka 199 kronor.

En del av Metro Student Magazine

13

Text: Sofia Nordgren

hopp!

Sverige är ett av de lyckosamma länder att få ha fyra årstider. Vi är nu i


JUL special Känner du dig tvingad till köttbullar och prinskorv? Och de där uttjatade Absolute Christmas-skivorna? Jimmie Larsson ger dig tips på hur du kan variera julen, men ändå behålla julstämningen. Text: Jimmie Larsson Foto: Johanna Jeansson, Fabrizio Turco och Robert Linder

MATEN Julmat är mer än bara julbordet – hela december månad är en ursäkt att äta sig mätt på rätter som vi knappt ser skymten av efternyår. Jag har valt ut minatvå absoluta favoriter. 1 stor gul lök brynt smör 2 tsk mald kryddpeppar Till servering rimmat sidfläsk ovispad grädde grovkornig senap Gör såhär: 1. Skala och koka potatisen. Pressa den genom en Bild: Robert Linder.

potatispress ned i en bunke och låt svalna något. Rör i potatismjöl, äggulor, smör och salt. Blanda till en

KROPPKAKOR Köttbullarna, frestelsen, sillen, vörtbrödet, korven och doppet är riksangelägenheter. Kroppkakorna däremot är en lokal specialitet som är både godare och enklare att laga än man tror. Blekinge, Småland, Gotland och Öland har alla sina egna varianter och serveringstraditioner – allra godast är alternativet nedan, en modifierad version av Leif Mannerheims berömda recept. Slutresultatet blir en sorts svensk dumpling, som är lika god med brynt smör och lingon som med senap och grädde. Det låter kanske väl rustikt men tro oss, du kommer inte vilja ha tillbaka den dryga timmen du lägger ner i köket! Ingredienser: 700 gram potatis, helst King Edward 1,5 dl potatismjöl 3 st äggulor

smidig deg.

Bild: Fabrizio Turco.

2. Skär fläsket till fyllningen i halvcentimeterstora bitar. Skala och skär löken i lika stora bitar. Hetta upp smöret och stek fläsk och lök gyllenbrunt. Blanda i kryddpeppar, ställ åt sidan så länge. 3. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en rymlig kastrull. Rulla ut potatisdegen till en limpa och skär cirka 2 cm tjocka skivor. Gör små fördjupningar i mitten och lägg i fyllningen. Vik hop till bollar runt fyllningen och platta till något. 4. Knaperstek fläsket till serveringen, lägg lite smör i pannan till en början så att det inte bränner vid. Låt rinna av på hushållspapper. Håll varmt. 5. Koka kroppkakorna i omgångar, 5–6 minuter eller tills de flyter upp till ytan. 6. Bryn kroppkakorna lätt, tills de fått en gyllenbrun yta. Servera genast!

50 gram brynt smör

KANEL- OCH HONUNGSMARINERADE REVBEN Revbenen är givna kring jul. När du har prövat de här kommer du vilja marinerade allt i kanel och honung. Ingredienser: Ca 1,2 kg revben, knäckta 1 dl soja 1 msk honung 1 tsk malen kanel 2 msk riven färsk ingefära 1 tsk kryddpeppar 0.5 dl matolja 0.5 dl vatten 1 tsk salt Gör såhär:

1 tsk salt

1. Blanda ingredienserna till marinaden och marinera köttet över natten (minst 6 timmar).

Fyllning

2. Bryn revbenen gyllenbruna i en stekgryta på spisen.

400 gram rimmat sidfläsk

3. Slå på marinaden och efterstek i 125°C i cirka 75

(alternativt: champinjoner eller kantareller, smör-

minuter, eller tills köttet lossnar från benen.

stekta)

14

Servera revbenen, varma eller kalla.

NATIONERNAS TIDNING


MUSIKEN

TV-SERIER

Bara för att det är jul behöver man inte överge allt vad god smak heter – det finns alternativ till Just D. Här är en kort lista med det du behöver i lurarna för att klara av stunderna i överfulla butiker, som spelar samma låtar varje jul.

Jo, man får titta på TV istället för att pyssla. Det finns alldeles för mycket julspecialer att frossa i för att dåligt samvete ska behöva driva dig ur soffan.

South Park: Woodland Critter Christmas Stan träffar på ett gäng talande djur som vill att han ska bygga en krubba för deras ofödda frälsare. Det visar sig vara Satans avkomma som är på

A Christmas Gift For You From Phil Spector (album)

väg och snart står han tillsammans med tre bergslejonungar på en abort-

Demonproducenten Phil Spector tog med sig hela sitt stall av artister och

Frasier: Miracle on Third or Fourth Street

spelade in en julskiva i samma oefterhärmeliga stil som smällkaramellen Be My Baby. Tårdrypande kärleksförklaringar (Baby, Please Come Home) blandas med nya perspektiv på gamla julklassiker (Santa Claus Is Coming To Town).

klinik. Absurt. Och förbannat roligt.

Den snobbigaste av de snobbiga har en riktigt kass juldag på jobbet; som radiopsykiatriker får han ta hand om de ensamma och de sorgsna. Ett klassiskt julmirakel väntar dock på honom på vägen hem...

Frosty The Snowman – Jackson 5 (singel)

The Office: Christmas Special Part 1 & 2

Michael Jackson med syskon förvandlar den här småtrista saken till en

95 minuter epilog till vad som kan vara TV:s allra mest plågsamma komedi.

discodänga. Med bjällror. Motown har aldrig låtit bättre.

Alldeles ljuvligt såklart, särskilt där skratten fastnar i halsen och den underliggande svärtan får fritt spelrum.

A Christmas Album – Bright Eyes (album) Indiepoparna firar också jul, om än med tyngre fötter. Bright Eyes har gjort den mest finstämda julsamlingen av de alla, med Blue Christmas som en given höjdpunkt.

ÖKA JULSTÄMNINGEN I VINTER! FYRA TIPS FÖR DIG SOM HAR SVÅRT ATT MINNAS HUR MYSIG JULEN FAKTISKT KAN VARA. 1. DOFTLJUS Har du inte plats för en julgran i studentlägenheten? Saknar du den där juliga doften på morgonen när du vaknar? Köp doftljus! De finns i många olika juliga dofter på bland annat Lagerhaus.

2. JULKORT Gör dina egna julkort! Med lite stämningsfull musik i bakgrunden och glöggen kokande i köket kommer man inte kunna ta miste på stämningen! Panduro har allt du behöver.

3. RINGSIGNALEN Ladda ner en julig ringsignal så kommer du i julstämning varenda gång telefonen ringer!

4. JULMARKNAD

Kulturens julmarknad 2011. Bild: Johanna Jeansson

Att gå på julmarknad ökar inte bara julstämningen i sig, men kan även fynda julpynt och julklappar för en billig peng. Ofta finns här även hemmagjord senap, knäckebröd, sylt och andra godsaker till julbordet.

En del av Metro Student Magazine

15


KALENDARIUM

JULFEST! ÖSTGÖTA NATION, 7 december En julfest med glögg, julbord, presentutdelning, mistlar och dans kring ett av Lunds mest berömdaW träd. GÖTEBORGS NATION, 13 december Julfest med efterföljande Kålleseum,

MONEYBROTHER

SPEX

LUCCE-SLABB

Blekingska nationen, 7 december

Kalmar Nation, 12-15 december

Östgöta nation, 13/12

Moneybrother spelar på Ble-

Den 12,13 och 15 december

Luciatår, pepparkakor och glögg!

kingska nationens klubb Indigo.

håller KalmarSpexarna Lunds enda

Och en grym DJ.

Lunds största studentklubb med två

internationella spex på Kalmar WONDERLAND AVSLUTNING

Anastasia.

Wermlands nation, 1 december

Lunds nation, 15 december

Det är den 31 december 1999,

Säsongsavslutning med DJ-duon

epilepsistroben är på och tinnitustechnon exalterar. Det här är årtusendets sista rave!

ningar. SYDSKÅNSKA NATIONEN, 14 december

Nation. Årets spex baseras på

TIDSMASKINEN

dansgolv, tre barer och två loungeavdel-

BLODSBRÖLLOP

WeSmile från Stockholm!

Missa inte premiären av Blods-

mans med våra vänner på och utanför nationen. Julbord och dans kring granen

LUNDS NATION, 14 december

bröllop. Köp din biljett på www.

KNÄVLINGAGILLET

lundsstudentteater.se.

Sydskånska nationen, 16 februari Sydskånska nationens årliga bal,

Östgöta nation, 15 december

tänka tillbaka på en fin termin tilsam-

natten lång.

Lunds studentteater, 15 december

BARTÖMNING

På Sydskånska vill vi fira, äta gott och

hålls i AF-borgens festvåning och

Namnet säger allt... Hjälp till att

SNAPPHANEFESTEN

lovas bli festernas fest med en

tömma baren!

Krichansta nation, 23 febuari

välbeskökt middag och eftersläpp.

Krichansta nations årliga bal.

Kom och fira julen på Lunds största nation. HALLANDS NATION, 15 december Frossa i halländskt julbord. Glöm inte att ta med en lagom dyrbar julklapp att lägga i tomtens säck. Det är alltid roli-

STUDENTLUND

PASSION

ENGAGEMANG

BYLINE

ARTIKEL

KORREKTUR

NATION

TYPSNITT

SKRIVA INGRESS

RÖD TRÅD

REDAKTION GLÄDJE

TID

LAYOUT BILDTEXT KÄLLA INDESIGN

SPALT

ILLUSTRATION

FOTO

INTERVJU

gare att ge än att få julklappar.

JOURNALIST

STORY

ANSVARIG UTGIVARE

DEADLINE

KREATIVITET

MOTIVATION

LOGOTYP

PHOTOSHOP

NOTIS

VILL DU VARA MED OCH SKAPA NATIONERNAS TIDNING? Kontakta oss på redaktor@kuratorskollegiet.se!

Nationernas tidning  
Nationernas tidning  

Lund's part of Metro Student Magazine, second issue

Advertisement