Page 1

September 2010 Nr. 07

Undskyld, Gud Sønnen, det rejste hjemmefra

Lav din egen Kaj kage

En ung mand trængte til, at der skulle ske noget nyt.

Lær at lave Superfrø-kaj-kage. Se hvordan!

Side 8

Side 10


Vitser 1. I hvilke bøtter kan man hverken have mælk eller vand?

på ger hver dag 2. En mand ta an orgen tager h m m O . e jd e arb vor d fra 5. sal, h elevatoren ne an aften tager h han bor. Hver r å g til 3. sal og elevatoren op erne. n op ad trapp je ve f a n e st re an det? Hvorfor gør h de 3. Hvordan dø Kaptajn Klo?

4. Hvad er det, der er sort og hvidt, og som hele tiden går rundt og rundt?

SVAR!

Og hvad hedder du så? Søren uden K. Søren staves da uden K. Ja, det var jo det, jeg sagde.

ng en tynd mand. En tyk mand mødte en ga man tro, at der Når man ser på dig, skulle t, sagde den var hungersnød her i lande tykke. når man ser på Jo, svarede den tynde. Og var dig, der var dig, skulle man tro, at det skyld i den.

To køer stod på en mark. Den ene ko sagde til den anden ”Muuuuh”. Så sagde den anden ”Øv, det skulle jeg have sagt!”

1: Mælkebøtter og kolbøtter. 2: Fordi han er dværg og kun kan nå op til den 3. Han pillede næse med den forkerte hånd.. 4:En zebra i en svingdør.


Lederen

Undskyld! Jeg har dummet mig igen. En af mine venner har gjort noget rigtig dumt mod mig. Øv!

Kolofon

Og jeg har ikke lyst til at sige, at det er i orden, selvom min ven har sagt undskyld. Kender du det? Det gør Gud heldigvis ikke. Han synes altid, at det er i orden, når du siger undskyld til ham. Han glemmer endda det dumme, du har gjort. Sikke en lettelse! Det her Superfrø handler om tilgivelse – at Gud tager imod os, selvom vi har dummet os. Du kan bl.a. læse om, da Thomas på 7 år blev nødt til at bede Gud om tilgivelse. Og så er der tegneserie, besøg på en skadestue og en opskrift på en ægte kaj-kage, så du kan lave din egen Superfrø.

Superfrø udgives af DFS, Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler. Redaktion: Maria Legarth (ansv.) Anette Jørgensen Hanne K. Pedersen Mia Broe Jakobsen Jonas Damm Tryk: elbo Grafisk A/S

Kvæk-kvæk Maria

Superfrø udkommer 10 gange årligt. Mere information:

Kære gud!

www.soendagsskoler.dk

› Tak, fordi du altid tilgiver mig, når jeg beder dig

samt bestilling findes på

om det.

› Tak, fordi du sendte din elskede Jesus ned til os for at dø for os.

Abonnementsvilkår hjemmesiden under menupunktet “Inspiration” ISSN: 1904-223X

› Jeg beder dig, om at du må lære mig at tilgive andre.

2 | 3


Temaartikel

Tilgivelse Drengen Thomas på 7 år ligger i sin seng. Mor har lige sagt ”Godnat” og er gået ud af hans værelse. Nu flyver tankerne rundt i hovedet. Læs med her! Af Lene Rasmussen Jeg ligger her i min seng. Jeg kan ikke sove. Jeg tænker på noget dumt, der skete i dag. Uhh.... hvor er det svært at tænke på. Min lillebror Emil og jeg var rigtig sure på

hinanden. Emil ville absolut lege med min nye Flexi-Trax bil. Det synes jeg ikke, han skulle, men han blev ved med at tage den ud af min hånd. Jeg råbte og sagde ”NEJ” og skubbede til ham. Til sidst blev jeg så sur, at jeg drønede ind på hans værelse og


tog hans nye politibil. Så blev Emil sur og forsøgte at hive politibilen ud af min hånd. Det endte med, at jeg smed politibilen ind i døren, og bilen gik i stykker. To af hjulene blev skæve, og bildøren faldt af. Emil tudbrølede, men jeg synes, han selv var ude om det. Mor og far ved ikke noget om det. Jeg har gemt den ødelagte politibil her inde på mit værelse under sengen. Nu har jeg ondt i maven. Jeg kan godt se, at jeg har gjort noget forkert. Jeg har ødelagt Emils nye politibil. Og jeg kan ikke sove. Ups, nu kommer mor ind på mit værelse. Mor siger: ”Kan du ikke sove?” Pludselig kommer jeg til at græde, og mor får hele historien. Jeg viser mor den ødelagte politibil. Mor siger, at det, jeg havde gjort, var forkert, men at jeg kunne sige

Min lillebror Em il

undskyld til Gud. Mor siger, at Gud altid vil tilgive os, når vi siger undskyld. Vi beder begge to til Gud. Bagefter siger mor, at jeg skal sige undskyld til Emil i morgen og lade ham lege med min FlexiTrax bil. Hvor er det sejt, at Gud glemmer de dumme ting, jeg har gjort!! Tænk, nu er mavepinen væk. Jeg tror også godt jeg kan sove nu. ZZZZZZZZZZ…

Superord Tilgiv, så vil I selv få tilgivelse.

› Lukas 6,37

4 | 5


Tegneserie

To mænd gik op til templet for at bede. Den ene var farisæer, og den anden var tolder.

Farisæerne syntes selv, at de var rigtig gode, og de så ned på alle andre. Jesus fortalte dem en historie.

Gud, jeg takker dig for, at jeg ikke er som andre mennesker….

ren e d l o t g o n e r e æ Faris Lukas 18, 9-14 …. eller som ham, tolderen dér.

… de, som stjæler, er uretfærdige eller bliver skilt….


Jeg faster to gange om ugen og giver en tiendedel af alt det, jeg tjener, til de fattige.

Gud, tilgiv alt det forkerte, jeg har gjort!

Tolderen stod afsides og ville ikke engang se op mod himlen.

For tolderen vidste, at han havde brug for at blive tilgivet af Gud. Men farisæeren så ikke sine egne fejl.

Ødegård Tegner: Erik

Tolderen kunne gå hjem i fred med Gud. Det kunne farisæeren ikke.

6 | 7


Novelle

Sønnen der rejste hjemmefra Ude på en stor bondegård boede en ung mand sammen med sin familie. Af Bente Graugaard Nielsen På gården var der også mange andre mennesker, som skulle hjælpe med arbejdet. Markerne skulle dyrkes, og dyrene skulle passes. Den unge mand hjalp til med det alt sammen, men pludselig en dag gad han ikke mere. ”Far, jeg trænger til at prøve noget nyt”, sagde han. ”Vil du gi’ mig de penge, som jeg alligevel skal arve en dag?” Hans far blev meget ked af det, men han lod sønnen få sin vilje. Med tasken fuld af penge rejste den unge mand til et land langt borte. Der brugte han sine penge til fest og halløj. Først var det sjovt, men en dag var alle pengene væk, og kammeraterne gik deres vej. Nu var han både meget fattig og meget ensom.

Samtidig skete der det, at kornhøsten der i landet blev ødelagt. Mennesker og dyr begyndte at sulte, og den unge mand kunne ikke engang tigge sig til noget at spise. Et sted fik han lov til at passe grisene. Han ønskede bare, at han kunne spise af grisenes mad, for hans mave gjorde ondt af sult! ”Jeg vil rejse hjem”, tænkte han. ”Hjemme hos min far er der mad nok til alle, men her er jeg jo ved at sulte ihjel!” Derhjemme på gården gik faren og længtes efter sin søn. Hver dag kiggede han ned ad vejen og håbede at få øje på sin dreng. Sikke glad han blev, den dag han så en stakkels, pjaltet tigger komme gående ned mod gården. På lang afstand kunne han se, at det var hans elskede søn. Han løb, alt hvad han kunne, hen til sin søn og gav ham et kæmpe knus.


Da sønnen kom hjem blev hans far så glad for at se ham igen at han gav ham nyt tøj og holdt en stor fest.

”Far, jeg har opført mig rigtig dårligt,” sagde den unge mand. ”Jeg fortjener ikke længere at kaldes din søn.”

”Nu skal vi feste og være glade”, sagde faren, ”for min søn her var fortabt, men er blevet fundet igen.”

Men i stedet for at skælde ud begyndte hans far straks at forberede en stor fest. Der blev lavet festmiddag, og sønnen fik noget fint nyt tøj på.

Denne historie har Jesus fortalt, fordi han vil lære os noget om Gud og mennesker. Tænk over, om der er nogen i historien, der ligner Gud.

Alle på gården skulle med til festen. Nogen kom med musikinstrumenter, så man kunne danse.

8 | 9


Aktiviteter

Kan du lave mønster i saltdejen? Opskrift på saltdej: 5 dl mel 3 dl fint salt 3 dl varmt vand tilsat lidt madolie.

estager Lav to lys i og sæt lys

Lav 2 sabbatlysestager af saltdej Af Gunvor Nikolajsen

I rigtig mange familier i Israel samles familien fredag aften, når sabbatten begynder. Mor tænder 2 lys og siger en velsignelse, og så spiser man dejlig mad og hygger sig.

• Mel og salt blandes godt, hvorefter der tilsættes vand. • Dejen æltes godt. Den skal være glat og smidig. Og hvile i en time. • Form 2 lysestager af saltdejen. Brug gafler, tændstikker og andet til at lave mønstre med. • Med enden af et lys laver man et hul til lyset. For at lysestagerne kan blive blanke, pensles de med vand med salt i. • Bag dem ved 100 grader i 3-4 timer. • Lysestagerne kan også males, når de er bagt. Mor tænder lysene og bevæger hænderne hen over dem, mens hun siger: Lovet været du, Herre, vor Gud, verdens konge, som har helliget os ved sine bud og befalet os at tænde højtidslys.


Børn i verden

Samuel og Rakel i Israel Af Lise Bach Nielsen, Israelsmissionen

Børn i hele verden

Hej! Kan du huske os – Samuel og Rakel fra Israel? I dag vil vi gerne fortælle dig lidt mere om vores hverdag. Vi går i skole hver dag fra søndag til torsdag og holder weekend fredag og lørdag. Vi kalder det bare shabbat i stedet for weekend, for det hedder det på hebræisk.

Om lørdagen går vi til gudstjeneste sammen med vores mor og far. Vi kommer i en menighed for messianske jøder. Det er jøder, der tror på, at Jesus er deres frelser (Messias). Vi synes, at de voksne snakker lidt for meget, så det er godt, at vi kan være i shabbatskolen i stedet for. Det er det samme som jeres søndagsskole. Her er vi sammen med vores venner og laver mange forskellige ting: tegner, synger, hører om Jesus og får kage og saftevand. Det er rigtig sjovt. I hører snart mere om vores liv her i Israel. Hav det godt. Shalom!

Find Danmark og Israel på en globus. Vi bor i Danmark. Samuel og Rakel bor i Israel. Men Jesus er den samme for alle børn i verden.

10 | 11


Fakta

DEt vidste du ikke om ”SYNG med”

… der er 3 fødselsdagsange i ”Syng med”. 2 af dem er splinternye. … der er 7 forskellige mennesker, der har skrevet nye sange – kun til netop vores ”Syng med”.

Af Lissen Margaard Bendix-Jensen

… man kan lege ”Gæt en sang” med sangene fra ”Syng med”. … kun en måned efter sangbogen kom, var over halvdelen solgt.

… klubber og ledere har stemt sange ind fra det gamle ”Syng med”.

… man bliver stærk i armene af at synge ”Syng med”. Den vejer 655 g.

… det har taget 4 år at lave ”Syng med”. Først skulle sange og tegner udvælges. Så skulle vi have lov til at trykke sangene og til sidst skulle sangbogen sættes op.

… over 800 nye og gamle sange er blevet sunget og spillet igennem for at kunne vælge de 248 sange, der er i den nye sangbog. … der er sendt en ”Syng med” til bl.a. Sigurd Barrett, fordi han er så vild med at fortælle bibelhistorie.


Opskrift

Lav din egen Kaj-kage Af Svend og Randi Taulborg Dejen Tøm din fryser for gammel kage og tø det op. Det kan være sandkage, wienerbrød, kringle, muffins eller bradepandekage. Når kageresterne er tøet op, puttes de i en røremaskine og blandes med lidt kakao, hindbærsyltetøj og en smule mandelessen, så det hele kommer til at hænge sammen. Når det er rørt til en samlet masse, former du nogle kugler på størrelse med romkugler.

Frø-dragt Tag 150 gram marcipan. De 25 gram giver du noget rødt frugtfarve og former det som en tunge. Resten blander du med grøn frugtfarve og ruller det ud til en firkant, som du lægger ud over den romkugle, du har lavet. Skær en trekant ind i kuglen som mund og put tungen ind. Du kan se på billedet, hvordan det skal se ud. Pynt kagen med øjne, der er lavet af glasur.

God fornøjelse og god appetit!

12 | 13


FarvelĂŚg


Præmieopgave

Hvor mange gram vejer den nye ”Syng med”? Sms dit svar, dit navn og din adresse til 2016 3029.

fed

n de d n er Vi rd e “SÅ

d ec ” fest

Solsikke konkurrence

Er jeres solsikker blevet høje og flotte?

Vær med i konkurrencen om at have den højeste solsikke. Du skal senest den 1. okt. sende et foto af dig, din solsikke og et målebånd eller en tommestok til

superfroe@soendagsskoler.dk.

Teknisk uheld! Der var problemer med sms´erne i sommerkonkurrencen. I får derfor chancen for at vinde lego i et

Husk at skrive dit navn og hvor høj solsikken er.

senere nummer. Undskyld!

glæd dig

til næste nummer › Få din egen Superfrø-plakat › Bliv klogere på gamle dage › Læs mere om Samuel og Rakel i Israel

Vi ses i september – glæd dig! 14 | 15


Reportage

Sofus fik lov at låne mit steos kop, så han kunne lytte til mit hjerte

Skadestuen Maj-Britt arbejder på en skadestue. Hun var med den dag, Sofus kom på skadestuen. Af Maj-Britt Møller På skadestuen sker der rigtig mange ting. I dag var der traumekald. Det vil sige, at nogen er kommet slemt til skade, og alle skal være klar. Sofus var væltet på cyklen og havde ondt i ryggen. Ambulancen kom med fuld fart og blå blink. Vi var 4 sygeplejersker, 4 læger og en røntgensygeplejerske, der skulle tage billeder for at se, om noget var brækket. Sofus blev nervøs over alle de mennesker, men jeg fortalte, at de hver har deres opgave og går igen, når de er færdige.

Sofus var spændt fast på et bræt, så han ikke kunne bevæge sig. Når man har slået ryggen, kan den være brækket, og så skal man ligge helt stille for ikke at skade rygmarven, som ligger inden i rygknoglen. Hvis rygknoglen brækker, kan rygmarven ødelægges, og så bliver man måske lam og kan ikke gå. Heldigvis var det bare blå mærker på ryggen, der gjorde ondt. Jeg gav Sofus nogle tabletter mod smerterne, og så kunne han tage med sine forældre hjem.

ødag besosen gsskoler.d

k

Superfrø 2010 nr. 7  

Superfrø er et blad til børn i alderen 3 - 9 år, der handler meget om det med kristendom, og om livet som barn af en himmelsk far. Du finder...

Advertisement