Socialrådgiveren 1-2016

Page 16

Den gode start kræver benarbejde Det er ikke nok at have en god idé til en virksomhed. For at få succes som selvstændig socialrådgiver må du først gøre dig grundige forberedelser, lyder det fra karriererådgiver Søren Stig Andersen.

H

vordan ser mine muligheder for at få dagpenge ud som selvstændig, og hvordan starter man egentlig bedst en virksomhed? Det er de to typer af spørgsmål, socialrådgivere ofte tumler med, når de overvejer en tilværelse som selvstændige. Sådan fortæller Søren Stig Andersen, specialkonsulent i FTF-A’s job- og karriereteam. Her arbejder han med karriererådgivning og -vejledning og møder i den forbindelse en del socialrådgivere, der tænker på at starte som selvstændig. - Hvordan skal jeg sætte de redskaber og kvalifikationer op, jeg gerne vil arbejde med? Hvem er mine kunder? Og hvem er mine konkurrenter? Det er nogle af de udfordringer, folk har, fortæller Søren Stig Andersen, som gerne diskuterer socialrådgivernes virksomhedsideer med dem – og som regel stiller lige så mange spørgsmål tilbage. - De bør ransage sig selv og overveje, om de som privatpersoner er indstillet på det pres, det er at være selvstændig, både arbejdsmæssigt og tidsmæssigt. Er det en idé for mig, sådan som mit liv ser ud i øjeblikket? Hvor er kunderne? Hvad kan de betale? Og hvor køber de deres ydelser i øjeblikket, spørger Søren Stig Andersen retorisk. Hans bedste råd til socialrådgiverne er at kaste sig ud i et feltarbejde. - De må prøve at finde ud af, hvor de kan sælge deres ydelse. Og tale med de 16

SOCIALRÅDGIVEREN 01 2016

mulige kunder om, hvad der skal til, for at de vil købe varen hos netop dem, siger Søren Stig Andersen.

At sælge varen En del socialrådgivere har allerede gjort sig grundige overvejelser, men Søren Stig Andersen møder også flere, der stadig mangler svar på mange spørgsmål.

De bør ransage sig selv og overveje, om de som privatpersoner er indstillet på det pres, det er at være selvstændig, både arbejdsmæssigt og tidsmæssigt.

Karriererådgiver Søren Stig Andersen

- Vi vil alle sammen gerne være ekspert inden for vores felt, og det kunne være sjovt at have sin egen gesjæft og slippe for den sure chef. Men hvis man ikke evner at sælge varerne, får man aldrig virksomheden ud over kanten, slår Søren Stig Andersen fast. Det er tit arbejdsløshed, der motiverer de socialrådgivere, han møder, til at overveje den selvstændige livsbane.

Og det er både erfarne og nyuddannede, der leger med tanken om at få egen virksomhed. - At gå selvstændig kan jo være vejen ud af ledighed, og nogle er gode til at gribe chancen, når de er presset, til at tænke i alternative baner. Men det kan også være en svær tilværelse. Det kræver i hvert fald en stor tro på det, man kan – og på at man kan sælge det, siger Søren Stig Andersen. S

Hvis du vil vide mere z På startvaekst.virk.dk/opstart kan du læse en guide til opstart af ny virksomhed. Der er også gode råd at finde i Region Midtjyllands startvejledninger: www.imidt.dk/startvejledninger z Når du starter selvstændig virksomhed, mister du retten til dagpenge. En undtagelse er reglerne om bibeskæftigelse. Læs mere på FTF-A.dk. z Læs mere om dine muligheder for at sikre dig i perioder med sygdom på Statens Administrations hjemmeside: statens-adm.dk under ”Forsikring”. z FTF-A holder jævnligt fokusmøder for medlemmer, der overvejer at gå selvstændig. Det er også muligt at booke en individuel karriereudviklingssamtale.