Page 23

‘Elk object heeft zijn eigen gevoeligheid voor water.’

nden > Adviezen voor het behoud van (kunst op) papier

Bruine vlekken wegwerken Via kunsthandels en particulieren belanden op de tafel van Kraan ook etsen, gravures en documenten die er slechter aan toe zijn. “Daarbij moet je denken aan gaten in het papier, of bruine vlekken als gevolg van vocht, water of verzuring door het karton erachter”, licht Kraan toe. Dan is conservering niet voldoende, maar moet er gerestaureerd worden. “Bruine vlekken zijn vaak weg te krijgen met water. Natuurlijk moet ik dit van tevoren uittesten, want elk object heeft zijn eigen gevoeligheid voor water. Het ene kunstwerk kan in een badje, het andere verdraagt alleen nat filtreerpapier.”

Nieuwe oplossingen bedenken Ook gaatjes in het papier dicht maken behoort tot de restauratiewerkzaamheden. “Dat gebeurt met papierpulp, dat ik in het gat aanbreng. Als ik vervolgens zie dat ik letters of lijntjes kan doortrekken, doe ik dat. Maar als het niet duidelijk is wat er heeft gestaan, laat ik het open.” Het mooie van haar vak vindt Kraan dat elk object weer anders is. “Ik heb weliswaar inmiddels veel ervaring, maar ik moet toch elk werk op zichzelf bekijken en nieuwe oplossingen bedenken. Ook moet ik van tevoren goed kijken naar de risico’s die op de loer liggen en hoe die te ondervangen. Al met al is het een mooie combinatie van werken met het hoofd én met de handen.”

Mooi Gelderland – Winter 2015 – Geldersch Landschap & Kasteelen

Met het goed bewaren van (kunst)objecten op papier kan veel schade worden voor­ komen, volgens Marieke Kraan. Haar tips. • Zorg dat het papieren kunstwerk stofdicht is ingelijst in een lijst die niet kan kieren. • Bewaar kunstwerken op een plek waar niet te veel schommelingen zijn in tempe­ratuur en in luchtvochtigheid. • Laat een kunstwerk inlijsten met zuurvrije materialen, zoals zuurvrij museumkarton. • Zorg dat er afstand is tussen het kunst­ werk en het glas. • Hang kunstwerken niet in direct (zon) licht. Gebruik eventueel UV-werend glas. • Zorg ervoor dat er bij het inlijsten geen zelfklevende materialen gebruikt worden. • Bedenk dat een papieren kunstwerk dat af en toe een beetje bobbelt, beter af is dan een kunstwerk dat is opgeplakt op karton, omdat het karton en de lijmlaag kunnen inwerken op het papier.

23

Profile for Geldersch Landschap & Kasteelen

Mooi Gelderland winter 2015  

Mooi Gelderland is het kwartaalmagazine voor alle donateurs en relaties van Geldersch Landschap & Kasteelen

Mooi Gelderland winter 2015  

Mooi Gelderland is het kwartaalmagazine voor alle donateurs en relaties van Geldersch Landschap & Kasteelen

Advertisement