Page 1

Ajuntament de Mollet del Vallès Diet for a Green Planet Un canvi de model: del convencional cap a l’ecològic


Per què a Mollet del Vallès?

-La ciutat de Mollet del Vallès té 52.242 habitants i un terme municipal de 1.547 ha. -Gairebé el 50% del terme municipal de Mollet del Vallès forma part de l’espai natural anomenat Gallecs, que comprèn un total de 773,52 ha.


UrbĂ - Rural


Superfície de l’espai rural de Gallecs


Espai rural de Gallecs • El 75% del territori de Gallecs: 575Ha estan dedicades a l’agricultura formant una àrea agrícola peri-urbana degut a la seva proximitat a la ciutat de Barcelona, només 15 Km. • L’any 2005 Gallecs inicià la transformació dels seus conreus en agricultura ecològica sumant ja en l’actualitat més de 300 Ha.


Agricultura Ecològica The agricultural experience Gallecs L’espai Desenvolupament rural Gallecs rural ii gestió l’agricultura del territori ecològica Gallecs, el de pulmó de Mollet

20 11d’octubre de desembre 2010 de 2010 16 de setembre dede 2010

2006 begins transformation to ecological agriculture

Agricultors (11)

2006 ( 63,97 ha)

Agricultors (13)

2008 (118,03 ha)

(11)

2007 (95,83 ha)

(16) 2010 /2012(201,97 ha)


El Motiu


Pla d’Acció Municipal 2013-2015 - Línies estratègiques: - Crear activitat econòmica per protegir els productors locals de Gallecs. - Col.laborar amb Gallecs per tal de produir productes locals de qualitat i ecològics. - Promoure hàbits saludables entre els ciutadans de Mollet.


Pla Estratègic – Mollet 2025 • Aquest segon pla estratègic aposta per una ciutat saludable, educativa i atractiva. • D’entre 4 àrees estratègiques destaquem: – promoure hàbits saludables i activitat econòmica • D’entre 4 elements de projecció exterior destaquem: – L’espai rural de Gallecs


En un moment de gran crisi‌ una gran aposta‌


El món URBACT - Desenvolupament urbà sostenible amb un enfoc Integral i participatiu (LSG)


Treballant per millorar les ciutats - Xarxes de ciutats elaborant proves pilot en aquells àmbits en que Brussel·les creu que hi ha marge de millora. - L’objectiu final és que les dades que s’extreguin d’aquestes xarxes serveixin per millorar les polítiques europees i nacionals sobre els àmbits de treball com per exemple l’alimentació a les escoles.


La xarxa: Diet for a Green Planet

Líder: Södertälje (Suècia) Partners: Lomza (Polònia), Moletai (Lituània) i Mollet del Vallès


Un gran líder

Södertälje - 14 anys protegint el medi ambient per mitjà del què mengem i de com ho produïm.


Södertälje

- La ciutat: - 60.000 habitants i una situació geogràfica a 30 minuts de la ciutat d’Estocolm amb un superfície del sòl municipal del 50% urbà i el 50% rural. - L’inici: - Una dieta per salvar el mar Bàltic (eutrofització).


Södertälje • L’actualitat: - 26.000 menús diaris certificats com a 50% ecològics, destinats a escoles bressol, escoles de primària, instituts, hospitals, residències d’avis, etc. - Departament de nutrició amb més de 300 treballadors. - 2014: Escollit com a millor Ajuntament de Suècia per la seva gestió dels menjadors escolars.


Els 6 criteris de la Xarxa 1- El menjar ha de ser saborós i sa. 2- El menjar ha de ser produït en el major grau possible per mitjà d’agricultura ecològica. 3- El menjar ha de ser produït localment o amb el major grau de proximitat possible.


Els 6 criteris de la xarxa 4- El menjar ha de ser, en el major grau possible, de temporada. 5- Reduir al mĂ xim el malbaratament alimentari.


Els 6 criteris de la xarxa

6- Limitar el consum de carn al nivell que ĂŠs recomanable per motius nutricionals i de salut en general.


Transnational Conference Södertälje: 20-23 maig • Objectiu: aprendre la bona pràctica. • Participants: – – – – – – –

Productors locals de Gallecs Membres de l’Associació de menjadors ecològics Directora d’escola bressol Directora d’escola de primària Gerent de l’Institut Municipal d’Educació Gerent del Consorci de Gallecs Responsable dels Espais Agràris de la Diputació de Barcelona – Gerent del Consorci de Gallecs


Objectius de Mollet • Transformar els 5 menjadors que depenen directament de l’ajuntament: -

Escola bressol Pinetons Escola bressol La Xarranca Escola bressol La Filadora Centre municipal de discapacitats (2 menjadors)

• Aprovar un document polític que promogui els 6 criteris de Diet for a Green Planet a tots els menjadors de la ciutat


Dos partners de luxe

- Associaci贸 Agroecol貌gica de Gallecs - Associaci贸 de Menjadors Ecol貌gics


Què estem fent i què farem? • Associació de Menjadors Ecològics: - FASE 1 – Anàlisi situació actual dels 5 menjadors públics de l’Ajuntament de Mollet del Vallès (abrilmaig) – FASE 2 – Proposta de millora – Passar de convencional a ecològic (Juny) – FASE 3 – Elaboració de nous contractes i adjudicació (Juny-Juliol)


Què estem fent i què farem? - FASE 4 – Seguiment i auditoria de les recomanacions introduïdes (setembre 2014-juny 2015) – FASE 5: elaboració i aprovació del document polític (octubre 2014 – abril 2015) – FASE 6 – Bones pràctiques i sistematització – FASE 7: Convidar a les escoles de primària a que continuïn el camí iniciat. Ja n’hi ha dues interessades! (setembre 2015-juny 2016)


Hi esteu convidats!

- Conferència internacional de la Xarxa Diet for a Green Planet Mollet del Vallès Del 16 al 20 de setembre de 2014


Moltes grĂ cies! Contacte:

Albert Garcia Macian Responsable de projectes europeus Ajuntament de Mollet del Vallès

algarcia@molletvalles.cat

Profile for PSC

'Diet for a green planet' Mollet del Vallès  

'Diet for a green planet' Mollet del Vallès  

Advertisement