Page 1

‘‘Wat vinden rockers van Jazz?’’ Hoe goed zijn de artiesten op North Sea Jazz? Je leest het in cd recensies North Sea Jazz Festival, Wie komen er allemaal? Amsterdam Jazzstad! altijd beleving


Inhoud

About me & Jazzin’ 2

Wat vinden rockers van Jazz? Collumn 3 6

North Sea Jazz 7

Recensies 9 Amsterdam Jazzstad 13

1


About me & Jazzin’ Ik ben Inge Boots en ik zit op de Academy for Creative Industries in Tilburg. Ik ben 19 jaar en ik woon sinds een half jaar in Tilburg, dicht bij school. Het bevalt me daar zeer goed. Af en toe ga ik daar stappen of shoppen en dat is daar allebei zeer goed te doen. Ook speel ik veel muziek en hou ik van dansen. De opleiding die ik doe heeft daar allemaal veel mee te maken. Ik zit namelijk op de opleiding International Event, Music & Entertainment studies. Deze studie heeft als branchevakken event, music, entertainment en gaming, met als hoofdvak communicatie. We worden hier opgeleid tot Creative Director. Ik heb dit tijdschrift geschreven omdat ik erg geïnteresseerd ben in Jazz en het leuk vindt om mijn idee over jazz vorm te geven in een tijdschrift. Ik speel zelf piano en ik probeer de laatste tijd me meer in jazz te verdiepen. Jazz kan heel moeilijk zijn om te spelen, omdat het niet altijd een normale structuur in de nummers zit. Het ligt ver van de structuur van pop en rock. Daar zitten meer standaard akkoordenschema’s in. Dat vind ik juist wel het interessantste van het genre jazz, omdat ik daar nog heel veel van kan leren. Het is ook heel fijne muziek als je lekker wil ontspannen. Ikzelf luister vaak jazz voordat ik ga slapen om te ontspannen. Ik zing ook, maar sinds kort niet meer in een bandje. Daar heb ik wel een tijd ingespeeld, maar ik had niet genoeg tijd meer om dat bij te houden. In de bandjes waar ik in heb gezeten speelden we vooral rock of hardrock. Dit vind ik heerlijk om dat te zingen, daar kan ik mijn frustraties lekker in kwijt en veel gevoel in uiten. Ooit wil ik nog wel een tijdje in een band spelen die Jazz speelt, dat lijkt me ook echt heel leuk om te zingen en spelen. Je krijgt daar gewoon zo’n aparte sfeer van. Ik wil dan zowel rustigere jazz spelen, maar vooral echt swingende jazz. Dit tijdschrift gaat vooral over Jazz, maar ook een beetje over soft rock. De zachtere muziek dus, de jazzbandjes en de sing and song writers. Het tijdschrift is voor mensen die graag naar Jazz en soft rock luisteren, maar zeker ook voor mensen die zelf dit soort muziek maken. De leeftijd staat niet echt vast, maar ik denk niet dat veel tieners dit tijdschrift op zullen pakken, meer de wat oudere leeftijdsgroepen.

2


Friso is een zanger van de band Vizyon en ik ben met hem in gesprek gegaan over wat hij voor muziek maakt en of dat iets te maken heeft met Jazz of soft rock. Friso is bijna 19 jaar en woont in Best. Hij is een avontuurlijk type en het kan hem niks schelen wat mensen van hem denken. Hij zit in een band met 3 vrienden en ze repeteren wekelijks. Hallo Friso! Kan je jezelf even voorstellen aan de lezers van Jazzin’? Natuurlijk, ik ben Friso de Vries en ik woon in Best. Ik ben 19 jaar en ik heb een paar hobby’s, sommige mensen vinden deze hobby’s wel raar. Ik heb net eindexamen gedaan en ik ga in september waarschijnlijk Geschiedenis studeren aan de universiteit van Utrecht. Oke! Wat zijn die ‘rare’ hobby’s dan? Ik ga vaak met mijn vrienden larpen. Dit staat voor life action role playing. We acteren dan een voorbedacht verhaal wat fantasy gerelateerd is. Meestal speelt het verhaal zich af in de middeleeuwen. Het verhaal is tot op zekere hoogte zelf bedacht, en daarna gaat iedereen improviseren en komt er meestal een interessant einde aan. Bij het larpen hebben we ook spullen die we gebruiken, zoals maskers of nephakbijlen.

Buiten dat maak ik ook muziek in een bandje dat Vizyon heet. Dat is inderdaad wel een interessante hobby. Wat voor muziek maak je met Vizyon? Dat is nogal moeilijk te omschrijven, we hebben namelijk heel veel invloeden van verschillende muziekstijlen. Ik zal het toch proberen uit te leggen. We hebben nummers die wat weg hebben van metal en van hardrock, de wat hardere nummers van ons in ieder geval. De wat rustigere nummers die wij maken hebben invloeden van de muziekstijlen grunch, indie, soft rock en… Ja het valt niet echt goed uit te leggen want we werken nooit echt met vaste akkoordenschema’s of structuur. We hebben vrij harde nummers maar ook wel wat rustigere nummers. Onze rustigere nummers kan je een beetje vergelijken met Nirvana of de Foo Fighters, qua stijl in ieder geval.

Oke, het lijkt me dat ik dat een keer moet horen om goed te kunnen weten wat voor muziek het precies is! Zijn jullie lokaal bekend of treden jullie ook wel eens op? Nou, we hebben maar een paar keer opgetreden, een paar keer in het jongerencentrum van Best en een paar keer op school en op feestjes. En waren er op die avond meer bandjes die lijken op jullie? Nee zeker niet. Vooral op school niet. We hadden een keer meegedaan aan een theateravond, waar het thema Michael Jackson was. Wij hadden hoge hoeden opgedaan en van die maskers met van die lange neuzen weet je wel? Van die Venetiaanse maskers. We hadden toen best een hard nummer en er zat allemaal familie van leerlingen in de zaal. Dit werd niet door iedereen gewaardeerd, maar dat maakt me niet zoveel uit. Ik maak gewoon de muziek die ik leuk vind en ik ga me niet aanpassen voor mensen die mijn muziek

3


toevallig niet leuk vinden. De rest van de deelnemers deden meer standaard liedjes die wel gewaardeerd werden. Ja ik snap wel dat je gewoon je eigen muziek wil maken en uitvoeren. Luister je ook wel een Jazz of heb je het wel eens gespeeld? Nee ik heb het zelf nooit gespeeld en ik luister het eigenlijk ook niet echt veel. Alleen soms bij mijn vriendin, die luistert het wel meer en dan vind ik het niet erg om te horen. Het is op de een of andere manier wel rustgevend of soms ook swingend, wat op zich wel fijn is soms, maar ik zou het zelf nooit luisteren. Luisteren andere mensen van Vizyon wel jazz of hebben jullie helemaal geen invloeden van deze muziekstijl? Alleen onze drummer luistert wel vaker jazz en hij heeft er wel invloeden van. Hij probeert wel vaker jazz te spelen, maar voor drummers is dit soms erg moeilijk. Er zitten vaak ingewikkelde ritmes in en hier leert hij veel van. Oke! Heel erg bedankt voor je tijd en veel succes met Vizyon!

4


5


Collumn \

Is muziek vandaag de dag beter geworden dan het voorgaande jaren was? Wat mij betreft niet. In de top 40 vind je hedendaags vrijwel alleen nog maar elektronische muziek. Of muziek die alleen maar over seks of dansen gaat. Der zitten meestal maar een paar nummers tussen waar echt is nagedacht over de tekst en over het samenspel, de rest is allemaal een beat met wat vieze zinnen eroverheen gezongen. Begrijp me niet verkeerd, ik vind zulke muziek met vlagen ook wel leuk, vooral tijdens het uitgaan.

6

Maar er bestaat muziek met veel meer diepgang en ik snap niet waarom mensen zich meer aangetrokken voelen tot de seksistische muziek in plaats van tot de diepgaande muziek. Dat is iets wat mij echt bezighoudt. Tekst met een betekenis, instrumentaal met gevoel tegenover een beat, wat deuntjes die lekker klinken, zonder enige verdere betekenis, buiten dat ze graag seks willen vanavond of iets in die richting. Ik vind dit best iets waar je over mag nadenken. Dit geeft kinderen ook niet echt een goede indruk over hoe het leven nu echt in elkaar zit.


De headlines van North Sea Jazz zijn : Rumer, D’Angelo, Jill Scott, Aloe Blacc, George Benson en Rufus Wainwright and his band, Van Morrison, Lenny Kravitz. North Sea Jazz is een jaarlijks festival dat altijd in het tweede weekend van juli plaatsvindt. Sinds 2006 wordt het festival in Ahoy gehouden, maar daarvoor was het altijd in het World Forum Convention Center in Den Haag. Het is een festival met veel verschillende stijlen. Het gaat van jazz en hiphop, via blues, tot veel denkbare cross-overs! Maar het staat vooral in het teken van de jazz muziek. Ontdek zelf de interessante artiesten en geweldige sfeer! Overal op het festivalterrein hoor je saxofoons, big bands, maar ook artiesten die meer soft rock maken. Het heeft een zeer gevarieerd gezelschap. Er zijn veel grote namen, zoals Van Morrison, Lenny Kravitz en The Kyteman Orchestra. Deze acts treden op tussen vrijdag 6 juli tot

en met zondag 8 juli in Ahoy. Er zijn ook veel kleinere artiesten die

nu gevraagd zijn om een

veelbelovend zijn, maar nog niet erg bekend, zoals bijvoorbeeld de jonge gitarist Bram Stadhouders. Hij is door het festival en het muziek centrum van Nederland gevraagd om een compositie uit te voeren, wat een totaal vrije opdracht is.

workshop over improvis eren te geven natuurlijk ook! We proberen alle kinderen een solo te laten spelen. Het is mooi dat we iets kunnen vertellen, terwijl we zelf nog leren. Als Muzikant ben je ook nooit uitgeleerd. Je kunt iets tot in de perfectie beheersen, maar improvisatie is iets van het moment. En om dat samen te kunnen doen is te gek.’’ Er zijn zoveel artiesten op het North Sea Jazz festival, dat het moeilijk is om keuzes te maken. Naar welke band ga je? Op welk podium staat deze? Je kan op de website van North Sea Jazz zelf je eigen programma samenstellen, zodat je handig je eigen weg kan gaan.

Net zo’n voorbeeld van een populaire jonge band is Jungle By Night. Ze zijn artiesten die nog naar school gaan, maar ze spelen toch op heel veel Europese festivals. Ze zijn dus al zeer populair terwijl ze nog zeer jong zijn. Ze zijn door North Sea Jazz gevraagd om een workshop te geven voor kinderen. Ze zijn er helemaal enthousiast over. Vorig jaar hebben ze gewoon opgetreden op het festival, maar nu mogen ze echt iets met het publiek doen. Ze zullen de kinderen het gevoel voor ritme en melodie proberen mee te geven. Er zijn 25 kinderen die ze onder hun hoede nemen. Tenor saxofonist Pieter van Exter:’’ Vorig jaar speelden we al tijdens dit festival, wat helemaal te gek was. Dat we

7


James Morrison

The Awakening ‘The Awakening’ is op 26 september 2011 uitgekomen, door Island Records. Na zijn geweldige debuutsingle, ‘You Give Me Something’, kreeg James Morrison een boost in zijn carrière. Hij bracht twee ontzettend goede albums uit en nu is zijn derde er ook al. De albums ‘Undiscovered’(2006) en zijn opvolger ‘Songs For You, Truths For Me’(2008) waren niet slecht, maar klonken als geheel niet zo goed. De albums deden niet terecht aan het talent dat James Morrison met zich meeneemt. Er zaten zeker wel goede nummers in, maar in het geheel klopte het gewoon niet. Bij ‘The Awakening’ is dit hele

maal niet het geval, dit album brengt hier veel verandering in. Hij kreeg hulp van de voormalig Suedegitarist Bernard Butler. Deze producer was precies van James Morrison nodig had. Butler Was actief geweest als producer en songschrijver van Kate Nash, Duffy, Ellis-Bexter en Neneh Cherry. Het is niet dat er ook maar één nummer op ‘The Awakening’ staat die net zo on oroerend was als ‘You Give Me Something’, maar ‘The Awakening’ is meer één geheel en coherent. Het is aangenamer om naar het hele album te luisteren. De nummers sluiten meer op elkaar aan en zitten in dezelfde soort stijl.

De teksten sluiten ook goed op elkaar aan. James Morrison heeft nu 13 nieuwe soulvolle liedjes, met 6weeks, Say Something Now, Beautiful Life en I Won’t Let You Go als beste en succesvolste nummers. Deze artiest doet de mensen die ernaar luisteren onwillekeurig denken aan Al Creen en Stevie Wonder. Dit is totaal geen belediging, maar James Morrison wil wel zijn eigen ding hebben. De rauwe stem van James Morrison is ook in dit album weer erg te waarderen, het zal wederom niet teleurstellen, ook al varieert hij niet echt met zijn vocalen. Af en toe klinkt het te

gladjes om je echt goed te kunnen raken, maar tegelijkertijd klinkt de zanger eerlijker dan ooit tevoren. Het is in ieder geval duidelijk dat James Morrison verstand heeft van goede radiohits maken, dat doet hij al 8 j aar goed.

9


Van Morrison ‘Moondance’ werd uitgekomen op 28 Februari 1970, door Warner Bros Records. Al een hele tijd geleden kwam van Morrison erachter dat hij niet langer werd beïnvloed door andere artiesten. Hij kwam erachter dat het net zo veel werk kost om je eigen ding te doen als dat je een artiest probeert te imiteren. Van Morrison kan zelf ook niet echt worden geïmiteerd, omdat zijn muziek niet echt een stijl is, maar meer een persoonlijkheid. Ook weer bij elke plaat van dit album krijg je het gevoel dat van Morrison weer een goede connectie legt tussen zijn liedjes en zijn band. Hij krijgt het bij elk nummer voor elkaar om het nummer goed neer te zetten en de boodschap komt zo

10

goed over. De band gaat helemaal mee in zijn muzikaliteit en ze passen zich op elkaar aan. Van Morrison had bij de komst van dit album al meer als een jaar geen album meer uitgebracht. Dit album werd immens populair, in tegenstelling tot zijn album Astral Weeks, het was in elke cd winkel te zien in de vitrine en het kreeg heel veel airplay op de radio. Voor die tijd kreeg het zelfs de meeste airplay. Het album heeft wel wat weg van zijn eerdere albums ‘Brown-Eyed Girl’ en ‘Them Again’. Hij heeft een piano, synthesizers, saxofoons en verschillende soorten fluiten in zijn band. Ook geeft van Morrison veel optredens met de nummers van ‘Moondance’ waar hij iedereen op een waanzinnige manier

betovert om mee te gaan in zijn verhalen. Het eerste nummer, ‘And it stoned me’, gaat over jongens die vrijheid willen. Hij zingt over dat hij in de regen de regen staat en met open ogen en mond alles over zich heen laat komen. ‘’ Oh, the water, let it run all over me…’’ Het gevoel dat hij wil overbrengen in dit nummer komt goed tot uiting. ‘’And it stoned me, to my soul, stoned me just like jelly roll..’’ De rest van de nummers zijn ook adembenemend en hebben ieder weer een eigen karakter. Dit album werd snel zeer populair en veel mensen kenden al de nummers. ‘Moondance’ Is een zeer inspirerend en amuserend album en Van Morrison heeft hierna nog veel

albums gelijksoortige albums gemaakt. Hij staat dit jaar op het North Sea Jazz Festival, waar hij iedereen weer mee gaat nemen in zijn eigen wereld en mensen vol interesse achterlaat op het festivalterrein. Jongere mensen zullen ook geïnspireerd worden door de oudere muziek die Van Morrison maakt. Het zal een groot succes worden.


The Kyteman Orchestra In 2009 had de trompettist Colin Benders een nieuwe artiestennaam voor zichzelf bedacht, namelijk Kyteman. Hij ging dat jaar voor het eerst in strijd met de hedendaagse hiphop muziek. Dat werd een groot succes. Kyteman in de laatste drie jaar zo verdergegaan en heeft nog steeds succes. Hij had gelijk veel succes met zijn hiphoporkest en kreeg een jaar lang heel veel kansen om op te treden op talloze poppodia. Hij won in 2010 de popprijs. Maar hij ging liever aan de slag in zijn werkplek in Utrecht, genaamd Kytopia. Daar maakte hij in 2011 een nevenproject en maakte een album met de trompettist Eric Vloeimans. Dit deden ze onder de naam Kytecrash. Maar Benders had altijd al de ambitie om hiphop met klassieke muziek te combineren. In dit album krijgt het

klassieke orkest de boventoon, maar hoor je zeker ook wel hiphop elementen terug. Toch staat er op dit album, wat voor het eerst onder de naam Kyteman Orchestra kwam, veel hiphopgeweld, waaronder de nummers ‘The Mushroom Cloud’, ‘Long Lost Friend’ en ‘Truth or Dare’ en natuurlijk de heftige ‘On S’en Fout’. Kyteman kan met zijn heel gecontroleerd orkest toch op een zeer felle en genadeloze manier mensen verstelt laten staan. Het koorstuk ‘Preaching To The Choir’ lijkt wel geïnspireerd werk van Prokofiev. Er zijn ook muziekgrapjes verstopt in dit album, zoals het nummer 7/8, wat op een maatsoort is gebaseerd. Dit nummer heeft invloeden van Arabische en Oost-Europese volksmuziek. Je wordt niet bij elk nummer uit je stoel geblazen, maar bij de andere nummers kan je al je andere emoties laten gaan, vooral als Benders op zijn lievelingsinstrument een prachtige ballad.

11


AMSTERDAM Een rondleiding door de Jazzstad van Nederland Hotspots van de geïmproviseerde muziek Amsterdam is de Nederlandse hoofdstad, ook op het gebied van jazz. Het Bimhuis, het Concertgebouw, de Melkweg en Paradiso kent je waarschijnlijk. Minder bekende plaatsen zijn de Amsterdamse jazzcafés en kroegen die een vaste avonden of middagen hebben voor jazzoptredens of jamsessies. Het zijn er zeker wel vijftien. Er is elke avond wel wat te doen in Amsterdam als het gaat om Jazz. We gaan een kijkje nemen langs de podia! Als je het niet erg vindt om in een rokerige kroeg te staan of in een kroeg die heel vol staat, kun je

elke dag wel ergens terecht in Amsterdam. Op zondag wordt er in heel veel cafés jazz gespeeld. Er zijn veel Nederlandse muzikanten te zien en vooral op de jamsessies zie je veel aankomend talent. Doordat het conservatorium van Amsterdam dichtbij is zorgt dat voor een constante aanwas van jonge muzikanten uit heel Europa die staan te springen om zich te laten horen. Veel optredens pakken verrassend uit doordat jazzmuzikanten vaak bij elkaar op het podium komen en mee doen. De Cotton Club: op zaterdagen van 16.30 tot 20.00 uur wordt er in dit mooie Amsterdams/Surinaamse café (sinds 1938) opgetreden. De

reacties van het publiek zijn hier ongekend. Men danst hier zelfs op nummers van Coltrane of Charlie Parker! Elke laatste zaterdag van de maand speelt trompettist Loet van der Lee. Andere vaste acts zijn de David Golek band en de band Wel Guus Maar Niet Gek met o.a. pianist Dirk Balthuis. Nieuwmarkt 5, vlakbij het Centraal Station Toomler’s Comedy café: elke vrijdagnacht vanaf 00.30 uur vindt hier dé jamsessie onder leiding van pianist Bas van Lier plaats. Wellicht zorgt de aanwezigheid van succesvolle mensen uit de film- en televisiewereld dat dit zo’n ‘hete spot’ is. Ook het feit dat gerenommeerde muzikanten

als Michiel Borstlap en Benjamin Herman hier graag hun kunsten komen laten horen, speelt mee. Wie geluk heeft kan hier horen dat Hans Teeuwen prima jazz zingt. Breitnerstraat 2, naast het Hilton Hotel in Amsterdam Zuid Café de Engelbewaarder: elke zondag van 17.00 tot 19.00 uur komt de incrowd van ruige lokale kunstenaars en intellectuelen (en iedereen die daarvoor wordt aangezien of zichzelf hiertoe rekent) bijeen om zich te onderwerpen aan een jamsessie die wordt voorafgegaan door een kort openingsoptreden van Sean Bergin en/ of Paul Stocker. Al zo’n twintig jaar een ger

13


M JAZZSTAD enommeerde jamsessie, waar ook de jazzmusici komen die zich meer buiten de mainstream bebop/postbop-banen wagen. Kloveniersburgwal 59, halverwege tussen de Nieuwmarkt en de Munt Café Alto: elke avond van 22.00 tot 02.00 of 03.00 uur jazzoptredens verzorgen en toch blijven bestaan: Alto is het enige café dat dat al vele tientallen jaren lukt. Kwaliteits-muzikanten zie je er vooral op donderdag- en zondagavond, elke maandag- en dinsdag-avond speelt de geweldige swing/boppianist Hein van der Gaag en woensdagavond verwent Hans Dulfer zijn fans. Zaterdagavond wisselt wat sterker, maar kan goed uit-pakken. In

14

de zomer speelde tenorsaxofonist Rinus Groeneveld een maand lang op deze avond. Omdat optredens hier uitputtend lang duren, komen bevriende muzikanten de band vaak een handje te helpen, wat leuke verrassingen oplevert. Lange Leidsedwarsstraat 115, achter het Leidseplein De Heeren van Aemstel: elke woensdagavond van 21.00 tot 24.00 uur vindt hier een jamsessie plaats onder leiding van Bart Suer (Sfeq). Alleen al het concert van Bart Suer dat aan de sessie voorafgaat is altijd de moeite waard, ook omdat Maarten Ornstein vaak meespeelt. Twee van Nederlands allerbeste saxofonisten vallen hier dus wekelijks te beluisteren en dat voor

de prijs van minimaal één biertje. Thorbeckeplein 5 ‘t Geveltje: een steeds wisselende sessieleider (o.a. Armando Cairo, Jelte de Jong, Brian Leinwandt en Barry Block) stelt een ritmesectie samen. De sessie staat op professioneel niveau. Bloemgracht 170 Oostelijke Handelskade 4 Brix Food ‘n’ Drinx: René van Beeck and friends brengen vocale jazz op maandag. Verder drie avonden per week live jazz of een DJ (die ook op vrijdagavond jazz draait). Wolvenstraat 16


Jazzin'  

magazine voor school

Advertisement