Page 1

Snigdha Bhattiprolu I N T E R I O R A R C H I T E C T U R E P O R T F O L I O

+1 5136120924 bhattica@mail.uc.edu


A

C

A

D

E

M

I

C

S

DAAP, University of Cincinnati, USA International Exchange student

CEPT University, India

Faculty of Design Ongoing Bachelors in Interior design Most Recent Semester GPA 3.9

Rishi Valley School, India

Completed ICSE 2012 and ISC 2014 Math, Physics, Chemitry & Fine Arts (94.5%)

S

O

F

T

W

A

R

E

S

AutoCad I SketchUp I Photoshop I Indesign Rhinocerous I Grasshopper I Maya I Unreal KUKA I Robotic Arm

D E S I G N A P P R O A C H I believe in balance. I believe in a balance and juxtaposition of subtlety and boldness. I am fascinated by the drama and attitude that a space can carry: by volume or by detail. I design following a vision that is constructed by intution. I develope an elaborate process and an almost scientific approach to solving design problems.


C

O

N

T

E

N

T

S

03 06

Khadi Catalougue

11

Children’s Centre

13 16

Film Appreciation Institute

SEMESTER 4

Mallya Residence SEMESTER 5 SEMESTER 3 SEMESTER 6

Thirdwave Coffee Roasters SEMESTER 7

19

Landscape Archiitecture

20

Gulbarga Primary School

21

Bamboo Workshop

22 23 24 25

SEMESTER 7 SEMESTER 7

SUMMER SCHOOL 4.5

Mountain Architecture SUMMER SCHOOL 6.5

Light Installation

COLLEGE FESTIVAL 5

Beyond Work

ABOUT MYSELF

Contact

ABOUT MYSELF


U

N

D

E

R

S

T

A

T

E

D

Y

E

T

B


B

The Khadi Catalouge Khadi, once a poor man’s fabric is new a piece of luxury. Responding to this changed status of Khadi is a project that functions as a seasonal, and changing display of the best Khadi from all over the country. Here the client is walked through a curated forrest of fabric .

O

L

D

03


E

P

R

O

G

R

A

M

Walkin catalouge for women of today who embrace elegance and subtlety. One can get lost explorng a seasonally changing forrest of the purest khadi from all over India.

N

T

R

Y


I

N

D

O

O

R

S

On chosing your Khadi with the help of expert opinion, the expert takes your measuremnets and sends then outsourced to a deisgner. Luxuriously customised to your personality and style.


THE FABRIC IS HELD IN PLACE BY A MAGNET IN NATURAL LENGTH OF A SPRING ATTRACTED TO METAL STRIP PRESS SPRING TO RELEASE FABRIC WOODEN BOXING FINISHED IN MATT

DETAIL B

DETA


AIL A

WOODEN SPACERS THAT SUPPORT LED WARM WHITE STRIP

A

THE FABRIC IS ROLLED OVER A ROD TO AVOID CLUMPING AND PRESS BUTTONED FALSE CEILING WITH A 50 MM WIDE CUT FOR THE FABRIC BRASS OF 10 MM SIDE ROD FINISHED IN HIGH GLOSS MIRROR FINISH HORIZONTAL DIRECTION OF WOOD GRAINS IN A WARM SHESHAM WOOD FINISHED IN MATT

B


K

N

O

W

I

N

G

M

Y

C

L

I

E

N

T


Mallya’s Residence This project had a live client who we interacted with over the semester and gave our design proposal to. My project focuses on in depth understanding of the client and detailed contruction data. This was a manglorean family wo relocated to ahmedabad. However, they were deeply attached to their lifestyle in Udipi. They grew up really knowing, constructing every element in their house. They knew which tree became the wood for the columns in their coutyard.

06


C

O

N

C

E

P

T

Making a residence which responds to their rituals, traditions and lifestyle. I also explored the structural solution to merge a 4000 sft duplex apartment to make their house into a home using elements of nostalgia as tools.


P

R

O

G

R

A

M

On understanding the nuances of the family dynamics and activities, a sectional program mapping was essential for space planning. Inspite of carpet area of 4400sft, the volumes were restricting.


M A T E R I A L M A P P I N G The family was very deep rooted in their Manglorean Brahmin traditions and rituals. Repeatedly covetted the feel and sentimental attachement to materials they saw as they grew up. Wished their children saw the same home. Materialsand interior elements are cruial tools as elements of nostalgia.


C

O

U

R

T

Y

A

R

D

The courtyard was created by demolishing some partition walls between the two apartments and creating a deck in the 6 m by 4 m shaft. The central portion was covered with a metal jaali to allow daylight into the apartments below. Series of fixed interior space making elements were made to suit close knitted family’s daily interactions. the floor was held by 25mm depth box sections and a set of T sections.


V

O

L

U

M

E

S

F

O

R

E

D

U

C


Children Centre What are the volumes condusive for making an open minded child? The project was a deep study of the program to make a place for children to learn beyond what they learn at school. Exploring program, concept in depth.

A

T

I

O

N

11


A

N

AT

RH C E H M I

TA

E G C I T CU

O R

AF

LC I

I C NO

EN


Film Appreciation Centre We were given the existing structural lattice and we could imagine a Film archive centre which would also be a social hub in the busy city of Bombay; home to bollywood and the leading film cities.

Aiming to reconnect the building to the element of water that the site is a kilometer away from yet isn’t percieved onsite. The is a three layered architecture. The massing is a mirror along the diagonal of enclosed mass and open plan social hub, both encased in a reflective

M

A

13


P

R

O

G

R

A

M

The institute responds to the culture of Bombay and is designed to attract youngsters to appreciation of notable cinema. It also serves as a information archive for historians or researchers to understand the history of cinema. There is a exhibition space next to the corner cafeteria.


N

I

G

H

T

S

The encasing facade transfors into a screen to play critically acclaimed cinema of India. The water system in the amphitheatre is drained to reveal gentle landscaping to enjoy an outdoor movie exeperience.

C

O

N

N

E

The volumes of mass ed by the helical sculptural and the e becomes the fluid p entrance over the r river finish brass tessa


C

T

I

O

N

s and void are unitstaircase which is enclosing installation portico roof at the reflecting pool in a alation.

D

A

Y

T

I

M

E

The auditorium of the building is retained. It is adjecent to the archieves volume which stores the old cinema reels at a minus temperature un celcius.


L

O

W

B

U

D

G

E

T

H

I

G

H

D

E

S


S

Thirdwave Coffee Roasters Set in the bustling city of start-ups, Banglore, is one such with a young, ambitious client. This low budgeted coffee shop was to serve inhouse brewed cofee, which was new to Banglore. We were going for an industrial look to suggest a barn, country-side style. The examples show design proposals made to the client with high on aesthetic but low on budget details.

I

G

N

16


Science City Competition The winning entry for the Abdul Kalam Science City in Patna, Bihar,India. Closely worked with a junior architect and a landscape architect to design an intergrated water management system which could have a scientific, exhibit quality but also a wetland park. Using traditional step farming methods and native species was the key idea so that visitors could indulge in the site with a network of walkways and pavillions

19


U

N

D

E

R

S

T

A

N

D

I

N

G

S

C

A

L

E


Gulbarga Primary School As a part of the Azim Premji Foundation’s primary school develpoement program, the School at Gulbarga, Karnataka,India. This is a balsa model sized 900mm by 900 mm in the scale of 1:150. Made in Balsa wood

20


THE SOLID

CROSS SECTION SECTION LINS FOR THE DECK

STRENGTH OF

I

N

T

R

O

D

U

C

T

I

O

N

T

O

B

A

M

B

O

O


Bamboo Workshop As a part of Summer school, this is an example of a 13 ft high design project done over a short period of two and half weeks. This included designing, process models, deatiling with respec to available material in the isolated village in Kheda and also the construction; foundation to decking. We learned to plan and manage resources such as electricity from the generator for the drills and one pedestral fan in the summer. This was a beautiful riverside experience of working on day and nigh shifts with a team of

21


Mountain Architecture We worked with Abari and SMA (Sustainable Mountain Architecture) for three weeks in Dhulikhel, a small village in Nepal. On a farm exploring permaculture, we were introduced to mud flooring, lime plastering and we intergrated everthing to make a cantilevered deck to enjoy the mountain view. We used bamboo joineries put together with threaded bolts and nuts. We as a gorup designed and constructed the deck and the local craftsmen later made the woven hammock alongside the mudplaster.

22


D E S I G N I N G S O C I A L R E S P O N S E S


Light Installation The idea was to make a site specific, occasion responsive, experiential installation. This was beingmade during the Navratri celebration. Navratri is an Indian festival that celebrates nine forms of the feminine power, Godess Durga. The kota stone paved circle of BV Doshi architecture was to be given a scared and symbolic alusion to that feminine power.

23


B

E

Y

O

N

D

W

O

R

K

Sports and Athletics

Hiking I Handball I District Level Basketball

Bharatanatyam Performances

I

Attend-

Carnatic Music

Appreciation I Learned from 2005 - 2012

Fine Art Appreciation

I

Advanced

2008

-

2014

Creative Writing Reflections I Philosophical Views and Inquiries

D

E

S

I

G

N

S

K

I

L

L

S

Detailing I ConceptualisationI Specifications Representations I Teamwork I Handsketch Physical model making I Material Boards


24


E

X

P

E

R

I

E

N

C

E

2017 12 weeks

DRaw Studio, Internship

2017 13 weeks

FlyingElephantStudio, Internship

2017 4 weeks

Abari + SMA, Training

2016 8 weeks

Abhinay Studio, Internship

2016 8 weeks

Bamboo Workshop, Training

2016 3 days

Prarambh, Student Volunteer

2015 4 days

Darohar, Student conference

C

O

N

T

A

bhattica@mail.uc.edu +1 5136120924 Startford Court Apartments 2710, Startford Avenue Cincinnati, Ohio 45220

C

T


25

Snigdha Bhattiprolu Portfolio  
Snigdha Bhattiprolu Portfolio  
Advertisement