NEWSLETTER 5o TEYXOΣ

Page 1


Εξαμηνιαία έκδοση του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας (Σ.Ν.Ε.Γ.) Ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 Τεύχος 5ο - Δεκέμβριος 2010 Διανέμεται δωρεάν Συντακτική επιτροπή Πρόεδρος Άννα Αναστασιάδη - Συμεωνίδη (Καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ.) Μέλη Δημήτρης Μαυροσκούφης (Αναπλ. καθηγητής τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής Α.Π.Θ.) Αγγελική Κοιλιάρη (Καθηγήτρια τμήματος Γερμανικής Γλώσσας & Φιλολογίας Α.Π.Θ.) Γεωργία Γαβριηλίδου (μέλος διδακτικού προσωπικού του ΣΝΕΓ) Χριστίνα Τακούδα (μέλος διδακτικού προσωπικού του ΣΝΕΓ) Ελένη Κουτούση (Προϊσταμένη Γραμματείας ΣΝΕΓ) Επιμέλεια εντύπου Αθανασία Κουτσιλιέρη Γραμματεία Σ.Ν.Ε.Γ. Σχεδιασμός & σελιδοποίηση www.kitchenwas.gr Επιμέλεια παραγωγής Γιανσακίδου Άννα Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 54124 Θεσσαλονίκη – Ελλάδα Τ: +30 2310 997571, 997475, 997576, 997572, 997923 F: +30 2310 997573 E: school-mg@lit.auth.gr elen@auth.gr www.auth.gr/smg www.smg.edu.gr


πρόλογος03

5

τεύχη, 3 ακαδημαϊκές χρονιές, πλήθος δράσεων και

εκδηλώσεων. Σ’ αυτό το τεύχος οι σπουδαστές μας περιγράφουν τις εντυπώσεις τους από την πρώτη μέρα στο Σχολείο και την εμπειρία τους από το θερινό πρόγραμμα. Συμμετέχουν στη Φοιτητική Εβδομάδα και στην εορταστική εκδήλωση στη

πρόλογος03 μήνυμα Πρύτανη 04 δράσεις 05 εκδηλώσεις08 άρθρα σπουδαστών14 φωτογραφικό άλμπουμ22 συμβολή του ΣΝΕΓ24 σύνδεσμος αποφοίτων25 χρήσιμες πληροφορίες27

Νομαρχία για τη λήξη του θερινού προγράμματος. Παιχνίδια όπως το κυνήγι του θησαυρού και η Diversonopoly καθώς και επισκέψεις σε μουσεία και εκθέσεις τους ενθουσιάζουν καθώς μαθαίνουν για τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου μας. Ένας παλιός σπουδαστής θυμάται τις μέρες εκείνες στο Σχολείο….

Αθανασία Κουτσιλιέρη

Περιεχόμενα

Στιγμές ευχάριστες και δημιουργικές, στιγμές ανθρώπινες και αληθινές. Όλοι εμείς υποδεχόμαστε τη νέα χρονιά με αισιοδοξία και ευχόμαστε να έχετε όλοι υγεία και να «ζείτε» τις στιγμές της ζωής. Καλή χρονιά!


04μήνυμαΠρύτανη

Το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας λειτουργεί από το 1970 υπό την εποπτεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχουν φοιτήσει σε αυτό περισσότεροι από 35.000 αλλοδαποί σπουδαστές από 70 χώρες. Στους σπουδαστές του το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας προσφέρει την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, δίνοντάς τους παράλληλα τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη χώρα μας: την ιστορία της, την κουλτούρα των Ελλήνων, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας. Το ενημερωτικό περιοδικό του Σχολείου της Νέας Ελληνικής Γλώσσας δίνει σε όλους εμάς την ευκαιρία να γνωρίσουμε το σπουδαίο έργο που υλοποιεί το Σχολείο, να ενημερωθούμε για τις δράσεις του, αλλά κυρίως να γνωρίσουμε τους φοιτητές του μέσα από τα άρθρα τους. Το 5ο τεύχος του, το πρώτο για την ακαδημαϊκή χρονιά 2010-2011, έχει τυπωθεί σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων δίνοντας έμφαση στην ηλεκτρονική προώθηση, ακολουθώντας πλήρως το κοινό μας όραμα για το οικολογικό Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Ιωάννης Α. Μυλόπουλος Πρύτανης Α.Π.Θ. Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών


δράσεις05

Δίκτυο Φοιτητών Εrasmus Α.Π.Θ. Erasmus Student Network – ESN AUTH Το δίκτυο φοιτητών Erasmus (ESN) «γεννήθηκε» το 1989, στη Γάνδη (Βέλγιο), δηλαδή μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη του ομώνυμου προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών. Βασική αρχή του δικτύου που έκτοτε δρα και αναπτύσσεται σε εθελοντική βάση είναι το : «Φοιτητές Βοηθούν Φοιτητές» (Students helping students). Την αρχή αυτή σήμερα έμπρακτα ακολουθούν 12.000 φοιτητές, σε 339 τοπικούς συλλόγους ESN, σε 34 χώρες της Ευρώπης (από την Ισλανδία και τις Σκανδιναβικές χώρες μέχρι την Ελλάδα και την Κύπρο και από την Πορτογαλία μέχρι την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν) υποστηρίζοντας τους ίδιους στόχους, την εκπροσώπηση των φοιτητικών προγραμμάτων ανταλλαγής και την ανάπτυξη της ικανότητας κατανόησης μιας διαφορετικής κουλτούρας.

ESN AUTH

Ενεργό κομμάτι αυτού του διεθνούς δικτύου από τον Μάρτιο του 2010 είμαστε κι εμείς, ο σύλλογος φοιτητών Erasmus του Α.Π.Θ. (ESN AUTH) , ένας από τους οκτώ φοιτητικούς συλλόγους που αποτελούν το ESN Greece. H ομάδα μας άρχισε να σχηματίζεται έπειτα από πρόσκληση του γραφείου Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του πανεπιστημίου μας, τον Ιούνιο του 2009 και απέκτησε καταστατική αναγνώριση τον Ιανουάριο του 2010. Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε φοιτητές που συμμετείχαμε στο πρόγραμμα Erasmus, επιστρέψαμε ενθουσιασμένοι από τις εμπειρίες που κερδίσαμε και γι’ αυτό προσπαθούμε να διευκολύνουμε τους εισερχόμενους φοιτητές Erasmus στις αναμενόμενες δυσκολίες που προκύπτουν από την προσαρμογή σε ένα νέο περιβάλλον. Παράλληλα με κατάλληλες

δραστηριότητες επιχειρούμε να τους φέρουμε πιο κοντά στην τοπική κοινωνία ώστε να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη μας, που γίνεται και πόλη τους αλλά και την κουλτούρα μας. Έτσι βιώνουμε μαζί τους τη μοναδική εμπειρία που προσφέρει η αλληλεπίδραση διαφορετικών πολιτισμών. Επίσης φροντίζουμε να φέρνουμε σε επαφή τους υποψήφιους εξερχόμενους φοιτητές Erasmus του Α.Π.Θ. με τους εισερχόμενους και τους αντίστοιχους συλλόγους ESN των χωρών που θα επισκεφθούν, ώστε να ολοκληρώνονται οι στόχοι ενημέρωσης και βοήθειας αυτού του δικτύου. Τέλος, στα ίδια πλαίσια λειτουργίας, θέλουμε να είμαστε κοντά σε όλους τους αλλοδαπούς φοιτητές που φιλοξενεί το Αριστοτέλειο για μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μπορούμε να το επιτύχουμε μέσα από συνεργασία με το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας συμμετέχοντας και ενισχύοντας τις δράσεις του! Βρείτε μας στο http://auth.esngreece.gr και στο esn. auth@gmail.com .


06δράσεις

Χριστίνα Τακούδα, μέλος του διδακτικού προσωπικού του ΣΝΕΓ

Το εξώφυλλο του ψηφιακού δίσκου, αντίτυπο του οποίου μπορεί να βρει κανείς στη βιβλιοθήκη του ΣΝΕΓ, είναι επίσης δημιουργία ερασμιακού φοιτητή, του Nectoux Mickey από τη Γαλλία.

Ένας ψηφιακός δίσκος από τους φοιτητές Erasmus Όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος το ΣΝΕΓ ανέλαβε με επιτυχία τη διοργάνωση θερινών εντατικών μαθημάτων γλώσσας και πολιτισμού για τους φοιτητές Erasmus που επέλεξαν να αφιερώσουν ένα ή δύο εξάμηνα των σπουδών τους σε κάποιο από τα ελληνικά πανεπιστήμια, μαθαίνοντας παράλληλα τη νέα ελληνική γλώσσα. Η συνάντηση ερασμιακών φοιτητών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες στις τάξεις του ΣΝΕΓ αποτελεί άριστη ευκαιρία για διαπολιτισμική συνύπαρξη και διαμόρφωση ακαδημαϊκών πολιτών με ευρωπαϊκή ταυτότητα, σε συνδυασμό και απόλυτο σεβασμό της εθνικής τους ταυτότητας, γεγονός που αποτελεί άλλωστε τον απώτερο σκοπό των ευρωπαϊκών προγραμμάτων φοιτητικών ανταλλαγών.

Με όχημα για την επίτευξη του παραπάνω στόχου την ελληνική γλώσσα, την οποία διδάχθηκαν από το μηδέν, οι ερασμιακοί φοιτητές του τμήματος Α1β δημιούργησαν έναν εκπαιδευτικό ψηφιακό δίσκο (CD Rom), ως επιστέγασμα της συνύπαρξης και ανταλλαγής στοιχείων των πολιτισμών τους στην τάξη των ελληνικών για έξι εβδομάδες. Το CD Rom περιλαμβάνει το υποστηρικτικό υλικό των παρουσιάσεων επτά διαφορετικών χωρών προέλευσης: Ουγγαρία, Τσεχία, Φινλανδία, Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία και Αυστρία. Οι παρουσιάσεις ήταν κατά κύριο λόγο - ομαδικές εργασίες, έγιναν στην ελληνική γλώσσα και συνοδεύονταν από φωτογραφίες της κάθε χώρας, μουσική, βίντεο και αγαπημένες τοπικές συνταγές, μερικές από τις οποίες είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε στην τάξη. Οι ερασμιακοί φοιτητές τελείωσαν τα θερινά μαθήματα της νέας ελληνικής γλώσσας με ενθύμιο ένα υλικό που οι ίδιοι δημιούργησαν επιλέγοντας τις ψηφίδες για το διαπολιτισμικό μωσαϊκό της τάξης που μοιράστηκαν τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2010.


δράσεις07

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Το ΣΝΕΓ συνεχίζει την προσπάθειά του για διαρκή επιμόρφωση όλων των μελών του διδακτικού προσωπικού με σεμινάρια που στοχεύουν στην ενημέρωση και επικαιροποίηση των μεθόδων διδασκαλίας. Εισηγητές από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού συμβάλλουν στην ενημέρωση των διδασκόντων για τις νέες μεθόδους, τα πεδία αξιοποίησης της διδακτικής τους εμπειρίας και παρουσιάζουν νέα προγράμματα στοχευμένα στη διδακτική διαδικασία. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 και με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους 2010-2011 πραγματοποιήθηκαν τα παρακάτω σεμινάρια: 1. «Διόρθωση λαθών προφοράς» με εισηγήτριες τις κ. Νικολαΐδου Κατερίνα, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ., Μπαλταζάνη Μαρία, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ρεβυθιάδου Ανθή, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ., Τζακώστα Μαρίνα, λέκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης (Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2009).

Εξετάσεις πιστοποίησης ελληνομάθειας για ειδικούς σκοπούς

2. «Διαχείριση κρίσεων στην τάξη» με εισηγητή τον κ. Στρατηλάτη Νίκο, κλινικό ψυχολόγο - ψυχοθεραπευτή (Ιανουάριος 2010). 3. «Σύνθεση πολυμεσικού εκπαιδευτικού υλικού» με εισηγητή τον κ. Ανθόπουλο Λεωνίδα, επίκουρο καθηγητή στο τμήμα Διοίκησης και Διαχείρισης Έργων στο ΤΕΙ Λάρισας (Ιούνιος 2010).

Για πρώτη φορά φέτος το ΣΝΕΓ λειτούργησε ως εξεταστικό κέντρο για τη διεξαγωγή των εξετάσεων πιστοποίησης ελληνομάθειας για ειδικούς (επαγγελματικούς) σκοπούς. Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στις 5 Νοεμβρίου 2010.

4. «Προσεγγίζοντας τον κριτικό γραμματισμό μέσα από το πρίσμα της αφήγησης» με εισηγητή τον κ. Αρχάκη Αργύρη, αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών (Ιούνιος 2010).

Ημερομηνίες Εγγραφές

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011 Από 1.11 ως 17.12.2010

Ημερομηνίες Εγγραφές

Τρίτη 11 Μαΐου 2011 Από 1.2 ως 21.03.2011

Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε στις εξετάσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Γραμματεία του ΣΝΕΓ (τηλ.: 2310 997475, 997571, φαξ: 2310 997573, e-mail: school-mg@lit.auth.gr).

Αθανασία Κουτσιλιέρη

Αθανασία Κουτσιλιέρη

Οι υποψήφιοι που μπορούν να πάρουν μέρος στις εξετάσεις είναι επαγγελματίες πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιθυμούν να εργαστούν στην Ελλάδα και το πιστοποιητικό αυτό τους είναι απαραίτητο για να αποδείξουν τη γνώση της ελληνικής γλώσσας. Οι επόμενες εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 κατά τις παρακάτω ημερομηνίες:

5. «Χρήση των ΤΠΕ στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας» και «Ανάπτυξη συγγραφικών δεξιοτήτων για τη χρήση της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας» με εισηγητή τον κ. Σπαντιδάκη Ιωάννη, επίκουρο καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης (Οκτώβριος 2010). 6. «Πρόγραμμα: Νέα Μάθηση» με εισηγήτρια την κ. Αρβανίτη Ευγενία, διδάσκουσα στο Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθώς και στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εκπαίδευση Ενηλίκων» του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (Οκτώβριος 2010).


08 εκδηλώσεις

Diversonopoly στο ΣΝΕΓ

Οι παίκτες παίζουν ατομικά ή σε ομάδες, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης, κινούν το πιόνι στο ταμπλό του παιχνιδιού σύμφωνα με τη ζαριά και καλούνται ν’ απαντήσουν σε ερωτήσεις πραγματολογικού περιεχομένου έξι καρτών διαφορετικού χρώματος που αντιστοιχούν στις ακόλουθες θεματικές: ελεύθερος χρόνος, καθημερινή ζωή, έθιμα-παραδόσεις, επικοινωνία, φιλοσοφία-στάση ζωής, εκπαίδευση και εργασία. Δεν υπάρχουν «σωστές» απαντήσεις, παρά η συμφωνία όλων των παικτών ότι η ερώτηση έτυχε ολοκληρωμένης και σαφούς απάντησης αρκεί για να κατοχυρωθεί η κάρτα στον παίκτη ή την ομάδα που την απάντησε κάθε φορά. Κερδίζει ο παίκτης ή ομάδα που θα καταφέρει να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο αριθμό καρτών απ’ όλες τις θεματικές, αλλά πάνω απ’ όλα κερδίζει το σύνολο της τάξης με την εμπλοκή σε μια αυθεντική ανταλλαγή διαπολιτισμικών πληροφοριών και εμπειριών. Στα αναλυτικά προγράμματα των μαθημάτων του ΣΝΕΓ η διαπολιτισμική διάδραση και επικοινωνία αποτελεί εξίσου σημαντικό στόχο με τη γλωσσική διδασκαλία. Για το λόγο αυτό, το ΣΝΕΓ ανταποκρίθηκε με χαρά στην πρόταση για πιλοτική εφαρμογή του παραπάνω διδακτικού υλικού σε αυθεντικό κοινό. Οι σπουδαστές του τμήματος Β2 και η δασκάλα τους Χριστίνα Τακούδα υποδέχθηκαν στην τάξη τις κ. Άννα Κοκκινίδου και Βίκυ Παναγιωτίδου από το ΚΕΓ, προκειμένου να δοκιμάσουν ένα διαφορετικό μάθημα διασκεδάζοντας και παίζοντας Diversonopoly.

Χριστίνα Τακούδα, μέλος του διδακτικού προσωπικού του ΣΝΕΓ

Στις 10 Μαΐου του 2010, με την εκπνοή του περασμένου διδακτικού έτους, πραγματοποιήθηκε μια επιτυχημένη συνεργασία του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας (ΣΝΕΓ) με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ) που αφορά την πιλοτική εφαρμογή του διαπολιτισμικού διαδραστικού παιχνιδιού Diversonopoly. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο επιτραπέζιο παιχνίδι με ζάρι και κάρτες, που δημιουργήθηκε από ομάδα ερευνητών του ΚΕΓ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Grundtvig και απευθύνεται σε μαθητές της ελληνικής γλώσσας από διαφορετικές εθνικές ομάδες.

Η εμπειρία κρίθηκε ιδιαίτερα ευχάριστη και εποικοδομητική και από τις δύο πλευρές, όπως αποδείχθηκε από τα θετικά σχόλια των σπουδαστών αλλά και από τη δημόσια παρουσίαση της εφαρμογής κατά την «επίσημη πρώτη» του παιχνιδιού στην αίθουσα Τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. Χαρακτηριστικά, οι εντυπώσεις ήταν ότι το παιχνίδι βοηθά όχι μόνο στη διδασκαλία νέου λεξιλογίου και στην παραγωγή προφορικού λόγου, αλλά στη γνωριμία με πολιτισμικά στοιχεία των χωρών προέλευσης μιας πολυπολιτισμικής τάξης και για το λόγο αυτό έχει τη δυναμική να «σπάσει τον πάγο» και να συμβάλει στο δέσιμο της ομάδας ήδη από τα πρώτα μαθήματα. Στιγμιότυπα από την πιλοτική εφαρμογή του παιχνιδιού και αναλυτικά τις εντυπώσεις των συμμετεχόντων μπορεί να παρακολουθήσει κανείς σε βίντεο μέσω της Πύλης για την Ελληνική Γλώσσα στο σύνδεσμο http://www. komvos.edu.gr/fryktories/article/diversonopoly.


εκδηλώσεις09

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΘΕΡΙΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η τελετή λήξης του μηνιαίου εντατικού θερινού προγράμματος και του προγράμματος για τους φοιτητές Erasmus του Σχολείου μας στους κήπους της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης στις 9 Σεπτεμβρίου 2010.

Κωνσταντία Μέλιου-Δουλιάκα

Ήταν όλοι εκεί. Οι αρχές της Πόλης , οι Πρυτανικές αρχές, οι συνάδελφοι, οι καθηγητές μα κυρίως οι σπουδαστές μας προερχόμενοι από όλα τα μήκη και πλάτη της γης: Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Αγγλία, ΗΠΑ, Καναδά, Ρωσία, Μολδαβία, Ουκρανία, Τουρκία, Αίγυπτο, από το μακρινό Μεξικό, την Τυνησία, την Κούβα, την Ιαπωνία… Η αποχαιρετιστήρια αυτή γιορτή πλαισιώθηκε από ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν όλοι σχεδόν οι σπουδαστές με τραγούδια, ποιήματα, ομιλίες και χορούς από τις χώρες τους αλλά και εντυπώσεις από τη ζωή τους στη Θεσσαλονίκη, καταλήγοντας σ’ ένα τρελό ξεφάντωμα. Στο τέλος αποχαιρετήθηκαν με μάτια βουρκωμένα, αντάλλαξαν τηλέφωνα και διευθύνσεις έχοντας μέσα τους μια κρυφή ελπίδα! Ποιος ξέρει; Ίσως στο μέλλον ξανασυναντηθούν!


10εκδηλώσεις

«Παράθυρο στον κόσμο»

Κωνσταντία Μέλιου – Δουλιάκα

Το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας διοργάνωσε, για τέταρτη συνεχή χρονιά, εορταστική εκδήλωση με τίτλο « Παράθυρο στον κόσμο » στην αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ στις 14 Μαΐου 2010 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Φοιτητικής Εβδομάδας. Η εκδήλωση περιελάμβανε παρουσίαση φωτογραφιών, παραδοσιακών χορών και τραγουδιών αλλοδαπών σπουδαστών από 18 διαφορετικές χώρες οι οποίοι παρακολούθησαν μαθήματα γλώσσας και πολιτισμού στο Σχολείο μας από τον Οκτώβριο 2009 μέχρι το Μάιο 2010. Την εκδήλωση πλαισίωσε το συγκρότημα αλλοδαπών φοιτητών «BUS 34». Την παράσταση «έκλεψαν» σπουδαστές από την Ιορδανία οι οποίοι με πολύ κέφι και ζωντάνια χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς της πατρίδας τους.


εκδηλώσεις11

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών Journée européenne des langues – Europäischer Sprachentag Η ευρωπαϊκή ημέρα γλωσσών γιορτάστηκε φέτος την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο και την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου στο Γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε.

Ακολούθησε «γλωσσολογικό καφενείο», όπου δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να μιλήσουν για την επαφή μεταξύ των γλωσσών της Ευρώπης και να μοιραστούν παραδοσιακά εδέσματα και ποτά των τριών χωρών. Η συζήτηση είχε ως κύριο θέμα την επίδραση της γαλλικής γλώσσας στην ελληνική σε διάφορους τομείς ενώ, με τη συμμετοχή του πολύγλωσσου κοινού, επεκτάθηκε και στην επίδραση που η μητρική γλώσσα των συμμετεχόντων έχει στην ελληνική και αντίστροφα. Τη συζήτηση διηύθυναν οι: Σταύρος Καμαρούδης (Επίκουρος Καθηγητής ΠΤΔΕ, Φλώρινα) και Κωνσταντίνος Μπούτσης (καθηγητής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης).

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πρώτης μέρας υπήρχε σε εξέλιξη ένα παιχνίδι ερωτήσεων, με το οποίο δινόταν η δυνατότητα στους συμμετέχοντες -αν απαντούσαν σωστά στις ερωτήσεις- να κερδίσουν δωρεάν μαθήματα σε τρίμηνα εντατικά τμήματα Γαλλικών, Γερμανικών ή Ελληνικών. Κατερίνα Αλεξανδρή, διδάσκουσα στο ΣΝΕΓ

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, στις 28 Σεπτεμβρίου δόθηκε η δυνατότητα στο κοινό να ανακαλύψει τις τρεις γλώσσες των χωρών που συμμετείχαν (Γαλλικά, Γερμανικά, Ελληνικά) με τη βοήθεια δωρεάν εισαγωγικών μαθημάτων, που έλαβαν χώρα στο γλωσσικό εργαστήριο του Γαλλικού Ινστιτούτου. Το μάθημα των Ελληνικών είχε ως θέμα την ιστορία του ελληνικού αλφαβήτου και της ελληνικής γλώσσας σε σχέση με τα αλφάβητα και τις γλώσσες των συμμετεχόντων (Βουλγαρικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Γεωργιανά, Ισπανικά).

Στις 29 Σεπτεμβρίου, η γιορτή έλαβε χώρα στο Γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε. Εκεί οι δραστηριότητες αφορούσαν τους μικρότερους φίλους των γλωσσών και πραγματοποιήθηκαν εντός και εκτός του κτηρίου του. Υπήρχαν γλωσσικά παιχνίδια στα Γερμανικά, Γαλλικά και Ελληνικά, δοκιμαστικά μαθήματα Γαλλικών και Γερμανικών, καραόκε και LingoTech, έκθεση ανακύκλωσης από και για τους μαθητές, μεταμφιέσεις με φωτογραφίσεις, χειροποίητες κονκάρδες, ποδόσφαιρο, κουίζ με εκπληκτικά δώρα, κουκλοθέατρο. Ύστερα από κλήρωση, στις 29 Σεπτεμβρίου, το βραβείο του διαγωνισμού (τρεις μήνες δωρεάν μαθημάτων στο ΣΝΕΓ, 10 ώρες/εβδομάδα) κέρδισε η Maria Dolores Tarrafeta Sayas από την Ισπανία.


12εκδηλώσεις

«Κυνηγώντας τη χαμένη πόλη»

Νίκος Βερβίτης, Ελένη Βλέτση, Χριστίνα Μαλιγκούδη διδάσκοντες στο ΣΝΕΓ

22 Σεπτεμβρίου, ημέρα χωρίς αυτοκίνητο στη Θεσσαλονίκη και ο κόσμος περπατά στην πόλη. Όμως οι σπουδαστές του EILC του ΣΝΕΓ δεν περπατούν, τρέχουν να βρουν τον κρυμμένο θησαυρό, ταξιδεύοντας μέσα στην ιστορία της Θεσσαλονίκης. Ένα παλιό και κλασικό παιδικό παιχνίδι, το κυνήγι του χαμένου θησαυρού, στάθηκε η αφορμή να «εκ - παιδέψουμε» λίγο τους σπουδαστές μας για να γνωρίσουν κι από κοντά, κάπως καλύτερα την πόλη μας. Από το άγαλμα του Αλέξανδρου στη ρωμαϊκή αγορά, στον Άγιο Δημήτριο και στην Αχειροποίητο και ξανά κάτω από την Εγνατία στην αγορά Μοδιάνο και στο Μπεζεστένι αναζητούν πληροφορίες, ονόματα, προϊόντα και ανακαλύπτουν - και ανακαλύπτουμε κι εμείς μαζί με τα παιδιά άγνωστες γωνιές της Θεσσαλονίκης. Λίγο κουρασμένοι αλλά σίγουρα πολύ χαρούμενοι, ξανανεβαίνοντας στα λουτρά «Παράδεισος» και ακόμη πιο πάνω στο Αλατζά Ιμαρέτ ταξιδεύουν πάλι πίσω στο χρόνο και συναντάνε ξεχασμένες όψεις της πόλης. Ή μήπως τελικά ο θησαυρός είναι κάτω από τα σιροπιαστά και τα τσουρέκια της Θεσσαλονίκης; Κανείς δεν έμαθε. Αφού συναντήσαμε Έλληνες, Ρωμαίους, Εβραίους, Τούρκους, χριστιανούς και μουσουλμάνους, παλιούς και νέους συνταξιδιώτες, καταλήξαμε στη Ροτόντα με μια πόλη στο μυαλό μας πιο πολύχρωμη, πιο ζωντανή και σίγουρα πιο οικεία. Ευχαριστούμε πολύ για τη βοήθεια τη Σεβαστιάνα Μικρούλη και την Καλλιόπη Πουτούρογλου.


εκδηλώσεις13


14άρθρασπουδαστών

Το γλωσσικό εργαστήριο του ΣΝΕΓ

Barbara Schapfl, Γερμανία, τμήμα Α1

Ως φοιτήτρια του προγράμματος EILC στο ΣΝΕΓ είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω μαθήματα στο γλωσσικό εργαστήριο πολυμέσων. Όπως μου είπε ο υπεύθυνος για το εργαστήριο, κ. Νίκος Αμβράζης, το εργαστήριο πολυμέσων λειτούργησε για πρώτη φορά στο ΣΝΕΓ (στην οδό Λεωφ. Στρατού 2). Ήμουν λοιπόν από τους πρώτους φοιτητές που το επισκέφτηκαν. Το εργαστήριο ήταν ανοιχτό κάθε Τρίτη και Πέμπτη για δύο ώρες μετά το μάθημα γλώσσας. Είχαμε την ευκαιρία να επαναλάβουμε όσα κάναμε στην τάξη μας με ένα διαφορετικό τρόπο. Τα προγράμματα στους υπολογιστές, όπως η Φιλογλωσσία, μας έδιναν την ευκαιρία να ξαναδούμε το λεξιλόγιο αλλά και να ακούσουμε διαλόγους με το δικό μας ρυθμό. Πολλές φορές υπήρχαν ενότητες για τον ελληνικό πολιτισμό (τραγούδια, εικονικό μουσείο) που συμπλήρωναν τις γνώσεις μας πάνω στο γλωσσικό αντικείμενο. Η αίθουσα είναι πολύ καλά εξοπλισμένη, είχαμε τα δικά μας ακουστικά για την κατανόηση των διαλόγων και αυτό με βοήθησε να βελτιώσω την προφορά μου. Η αίθουσα έχει επίσης διαδίκτυο, κάτι που είναι πολύ χρήσιμο, καθώς δε χρειαζόταν να πηγαίνω αλλού για να παίρνω την αλληλογραφία μου. Ελπίζω να βρω κάτι αντίστοιχο και στην Αθήνα όπου θα συνεχίσω τις σπουδές μου.


άρθρασπουδαστών15

“Όταν επέστρεψα κάποτε στα θρανία” Ανέβηκα πάλι εκείνη τη στενή σκάλα, εφεύρεση κάποιου σκοτεινού αρχιτέκτονα των προγόνων του οποίου πολλοί από μας φέραμε κάποια στιγμή στο νου μας. Στενή όπως είναι δε σε προετοιμάζει για την ανοιχτοσύνη που βασιλεύει μέσα. Είναι μέσα σε ένα κτήριο θα μου πείτε, πόση ανοιχτοσύνη να νιώθει κανείς; αλλά οι ψυχές που κατοικούν ένα χώρο τον καθορίζουν ολότελα, του χαρίζουν τη διάστασή του. Εκεί μέσα βρίσκεται μια ομάδα ανθρώπων που πιστεύει σε έναν καλύτερο κόσμο και δεν κοιμάται περιμένοντας να γίνει. Αγκαλιάζει, χαμογελά, δίνει κουράγιο και βοηθά, και έτσι κάνει τη διαφορά.

Έφυγα εκείνη τη μέρα γεμάτος, όπως φεύγουμε όταν τα είπαμε με φίλους, όπως φεύγουμε από κει όπου νιώθουμε ότι μας εκτιμάνε. Έφυγα με ελαφρά, χαρούμενα βήματα. Στα χέρια μου ένα περιοδικό, το Νέα Ελληνικά, άλλη μία θετική ιδέα που προωθεί αυτή η αποτελεσματική ομάδα. Το διάβασα σιγά σιγά σπίτι μου. Αυτό που τράβηξε περισσότερο την προσοχή μου ήταν τα άρθρα των σπουδαστών. Αναρωτιόμουν: «Είναι δυνατόν να γράφουν πάντα για σημαντικά θέματα; τα παραμύθια τους να είναι ποτισμένα με τις πιο ουσιώδεις αρχές; να διακρίνονται στα γραπτά τους οι ιδέες για ελευθερία, για ισότητα, για δικαιοσύνη; η σπουδαιότητα της αγάπης, της συμπαράστασης, της αδερφοσύνης μεταξύ ανθρώπων;»

Diego Mastrangelo, Αργεντινή

Διέσχισα το κατώφλι και ξανασυνάντησα μεμιάς τα ίδια χαμόγελα, ένιωσα την ίδια θερμή υποδοχή που κάποτε, πριν σχεδόν εννέα χρόνια, έφερε πίσω και δίπλα μου ένα κομμάτι του δικού μου τόπου και το φύτεψε σε αυτή τη χώρα. Εκεί ένιωσα ότι υπήρχαν άγνωστοι που με καλωσόριζαν, που θέλανε να μου μάθουν το δικό τους πολιτισμό και να μάθουν για το δικό μου. Δεν ήταν λίγο. Λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο.

Μόνο τότε κατάλαβα ότι αυτό δεν ήταν σύμπτωση, δεν μπορούσε να είναι. Είναι αυτή η θετικότατη μέθοδος διδασκαλίας που δεν αρκείται στο να διδάξει λέξεις, γραμματικούς κανόνες και ιδιωματισμούς. Στοχεύει πιο ψηλά, παίρνει και εκμεταλλεύεται την ευκαιρία να μεταδώσει μαζί με την ελληνική γλώσσα σωστές αρχές, να οδηγεί τον σπουδαστή να αναρωτιέται, να σκέφτεται, να παρατηρεί και να βγάζει λογικά συμπεράσματα, να διαμορφώνει σκεπτόμενους πολίτες, ευαισθητοποιημένους ανθρώπους που δε θα μπορέσουν πια να κάτσουν στην άκρη της ζωής ως παρατηρητές. Δε διδάσκεται στο Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας μόνο η ελληνική, μαζί της εισάγεται μία πιο παγκόσμια, πιο αρχαία, πιο στοιχειώδης γλώσσα, αυτή που επιτρέπει στον άνθρωπο έναν καρποφόρο διάλογο με όσα τον περιβάλλουν. Γεια σε εσάς και το έργο σας! Υ.Γ. Σας ευχαριστώ για όσα κάνατε για μένα και για όσα κάνετε για τόσους άλλους, όταν έφερα πίσω εκείνες τις μέρες άνοιξε η περίεργη αυτή βαλβίδα που συνδέει την καρδιά με τα μάτια.


16άρθρασπουδαστών

Ένας μήνας στη Θεσσαλονίκη Μέσα Αυγούστου. Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης. Πρώτη μέρα στην Ελλάδα. Ο τελωνειακός υπάλληλος ρωτάει κάτι, κι εμάς μας πιάνει πανικός, γιατί δεν καταλαβαίνουμε τίποτα. Η πρώτη μας σκέψη είναι: «Γιατί είμαστε εδώ;» Νιώθουμε κουτές. 1η Σεπτεμβρίου. Ξεναγούμαστε στα ελληνικά στο Λευκό Πύργο μαζί με την τάξη μας «Β1γ». Και αυτή τη φορά καταλαβαίνουμε την ξεναγό! Αυτό είναι το αποτέλεσμα των τριών εβδομάδων μαθημάτων στο Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας με την καθηγήτρια μας, την κ. Κωνσταντία Κούλλια. Όμως αυτό δεν είναι το μόνο θετικό που πήραμε απ’αυτό το πρόγραμμα. Πρώτα απ’όλα, ανακαλύψαμε πολλές ως τώρα κρυμμένες πλευρές της καθημερινής ζωής των Ελλήνων, του ελληνικού πολιτισμού και της ιστορίας της Ελλάδας.

Όμως, την πιο μεγάλη εντύπωση μας την έκανε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η ξενάγηση μάς βοήθησε να νιώσουμε τι είναι γενικά σύγχρονη τέχνη. Οι σύγχρονοι δημιουργοί δε θέλουν μόνο να μας δείξουν κάτι όμορφο. Συνθέτουν τα έργα τους κυρίως για να μας προβληματίσουν, καθώς περιδιαβαίνουμε τις αίθουσες του μουσείου. Τα εκθέματα τα οποία πολλές φορές έμοιαζαν άσχημα, μας υποχρέωναν να σκεφτούμε για λίγο ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο και η ψυχή του σύγχρονου ανθρώπου. Μήπως είμαστε σαν μικρά ρομποτάκια; Μοιάζουμε να είμαστε όλοι ίδιοι, σα να χάσαμε την ταυτότητα μας.

Σ’ αυτό βοήθησαν πολύ τα τραγούδια που ακούγαμε στην τάξη. Ανακαλύψαμε την ελληνική μουσική από διάφορες πλευρές. Συχνά ακούμε ελληνικά τραγούδια στις ταβέρνες, στις καφετέριες, στα μαγαζιά στην Ελλάδα, όμως αυτό δεν είναι αρκετό για να καταλάβουμε την ελληνική ψυχή. Επιπλέον, στα μαθήματα όχι μόνο ακούγαμε μουσική, αλλά και μεταφράζαμε τα λόγια και συχνά τραγουδούσαμε. Ακόμα και τώρα ηχεί στ’ αυτιά μας το ρυθμικό τραγουδάκι «Το ποδήλατο» του Κώστα Μακεδόνα.

Εκτός απ’ αυτό, παίξαμε ένα μικρό παιχνίδι : διαβάσαμε ελληνικές παροιμίες και μοιραστήκαμε και δικές μας στη γλώσσα μας.

Τελικά, η γνωριμία μας με την Ελλάδα πήγε ακόμα πιο πέρα από το συνηθισμένο “was there, saw that, have a T-shirt”. Πάντως, εκτός από τη γνωριμία μας με την Ελλάδα, αποκτήσαμε και μια ιδιαίτερα πολύτιμη εμπειρία ως προς την εποικοινωνία με ανθρώπους διαφορετικής προέλευσης. Ακόμη και στις πιο μικρές ασκήσεις, είχαμε να αναφέρουμε διάφορες λεπτομέρειες από την καθημερινή μας ζωή. Εκτός απ’ αυτό, κάναμε παρουσιάσεις σε ομάδες όπου όλοι είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν σε διάφορες γλώσσες. Όλα αυτά μας βοήθησαν να μάθουμε κυρίως ότι υπάρχουν και άλλες απόψεις και άλλοι, διαφορετικοί τρόποι ζωής.

Ekaterina Zayarskaya (Ρωσία), Olena Zakharian (Ουκρανία), τμήμα Β1γ

Τα μαθήματα περνούσαν γρήγορα με παιχνίδια και με ενδιαφέρουσες συζητήσεις για διάφορα θέματα της πραγματικής ζωής.

Όμως το πιο διασκεδαστικό ήταν στο τέλος. Σε μικρές ομάδες γράψαμε μικρές ιστορίες και είχαμε τη δυνατότητα να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας και τις σκέψεις μας με τα δικά μας χέρια σ’ ένα πολύχρωμο κολάζ. Δηλαδή, δημιουργήσαμε το δικό μας έργο τέχνης. Σίγουρα δεν θα περνούσαμε τόσο καλά ποτέ, αν πηγαίναμε εκεί μόνοι μας. Αυτή η δουλειά σε ομάδες ήταν εύκολη και ευχάριστη για μας, γιατί με τον τρόπο αυτό μάθαμε τη συνεργασία και γρήγορα βρήκαμε κοινή γλώσσα ο ένας με τον άλλο. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι είμαστε μεταξύ μας τόσο διαφορετικοί: μουσουλμάνοι, χριστιανοί, μοναχοί, δάσκαλοι, φοιτητές. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο, όμως μας ενώνει κάτι πολύ σημαντικό: η ελληνική γλώσσα!


άρθρασπουδαστών17

Η ιστορiα μου Η ιστορία μου ξεκινάει ένα μήνα πριν.... Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. 8.30 το πρωί. Μία Δευτέρα του Αυγούστου. Πολλοί νέοι συγκεντρωμένοι στην αυλή του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Συναισθήματα, συγκινήσεις, αγωνία και χαρά μαζί...... είναι όλα όσα μπορούσε κανείς να διαβάσει εκείνη τη μέρα στα πρόσωπα όλων όσων βρίσκονταν εκεί. Μπήκαμε τελικά στο παλιό αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής Σχολής, το οποίο σίγουρα ως τώρα έχει γνωρίσει ιστορίες πολλών νέων ανθρώπων. Μια νέα κοπέλα κάθισε δίπλα μου. Είχε ένα ωραίο και ζεστό χαμόγελο. Δώσαμε γνωριμία. Εκείνη -όπως κι εγώ άλλωστε- ξέραμε καλά, ότι δεν έπρεπε να είμαστε αγχωμένες εκείνη την ώρα. Πάντοτε όμως, οι νέες προκλήσεις έχουν μέσα τους και λίγη ανησυχία. Έμαθα ότι η κοπέλα αυτή είναι δασκάλα από την Αγγλία και είναι εδώ για πρώτη φορά. Κατάλαβα ότι θα μου άρεσε να την έχω φίλη. Ανταλλάξαμε αριθμούς τηλεφώνων. Ύστερα από την εξέταση που κράτησε περίπου 5 ώρες, η αυλή άρχισε να αδειάζει. Ήταν μια μέρα, αν όχι πάρα πολύ δύσκολη, σίγουρα, όμως μία μεγάλη μέρα. Αύριο θα μάθω σε ποια τάξη θα είμαι. Ελπίζω να είναι στην ίδια τάξη και εκείνη η κοπέλα από την Αγγλία. Την τρίτη μέρα το πρωί έφθασα για το μάθημα. Βρήκα την τάξη μου και κάθισα περιμένοντας με ανυπομονησία.

Μπορώ να πω ότι ο μήνας που πέρασε, ήταν ένα μάθημα που μας χάρισε η ίδια η ζωή: να μην κρίνουμε τους ανθρώπους από την εξωτερική τους εμφάνιση, αλλά ούτε και από τη χώρα προέλευσής τους.

Σιγά-σιγά ήρθανε και οι άλλοι μαθητές...Όμως κανείς αρχικά δε μου τράβηξε το ενδιαφέρον. Είχε ησυχία. Η δασκάλα μας μπήκε στη τάξη. Η πρώτη εντύπωση ήταν: ένα ωραίο και γλυκό άτομο, όχι πολύ ψηλή, με χαρούμενα μάτια και ευχάριστη φωνή. Γνωριστήκαμε μεταξύ μας και αρχίσαμε τα πρώτα μαθήματα. Από τότε, περάσανε δύο βδομάδες, προστέθηκαν και άλλοι εφτά μαθητές και η ατμόσφαιρα έγινε ιδιαίτερα ζεστή και φιλική, τόσο εντός όσο και εκτός των μαθημάτων. Η δασκάλα δεν μας διδάσκει μόνο καλά, αλλά είναι και ένας καλός φίλος.

Ioanna Popovici (Ρουμανία), τμήμα Β1γ

Α! Τι χαρά να ξαναδώ την κοπέλα από την Αγγλία!

Κάθε συμμαθητής μου έχει μία ιστορία, καθένας είναι ένα έξυπνο άτομο που αποφάσισε να κάνει αυτά τα μαθήματα για διαφορετικούς λόγους. Διαφορετικοί χαρακτήρες, διαφορετικές γλώσσες, διαφορετικοί πολιτισμοί, διαφορετικά επαγγέλματα, διαφορετικά κίνητρα. Το αποτέλεσμα όμως, είναι το ίδιο για όλους: μάθαμε να μιλάμε μια γλώσσα, περάσαμε υπέροχα μαζί, γνωριστήκαμε καλύτερα, μάθαμε να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο, κάναμε όμορφες φιλίες, βρήκαμε στη ζωή μας κάτι ενδιαφέρον... Τελικά, αλλάξαμε κάτι στη ζωή μας. Και να φανταστεί κανείς ότι όλα άρχισαν από μια Δευτέρα πρωί, μια ζεστή αυγουστιάτικη Δευτέρα στην αυλή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου!


18άρθρασπουδαστών

«Το παγκάκι και η φυγή του» Μια φορά και έναν καιρό ήτανε ένα παγκάκι που έμενε στο πάρκο. Δεν ήταν ευτυχισμένο γιατί η ζωή του ήταν βαρετή. Ήταν κουρασμένο από τους ανθρώπους: τα παιδιά πηδούσαν πάνω του, τα ζευγάρια ζωγράφιζαν καρδιές και ονόματα και χοντροί άνθρωποι κάθονταν πάνω του και πονούσε. Αλλά τις νύχτες στα όνειρά του γινόταν αεροπλάνο που πετούσε ψηλά στον ουρανό... Ira Ortigosa, Ισπανία, τμήμα B2a Darren Buck, Αγγλία, τμήμα B2a Louis Gordillo, Ισπανία, τμήμα B2β Tulsie Parikh, Αγγλία, τμήμα B2β


άρθρασπουδαστών19

«Θέλω, θέλω, θέλω μουσείο, Θέλω να βλέπω τους θησαυρούς Που δεν τους χωράει ανθρώπου νους» (τραγούδι από τη «Λιλιπούπολη»)

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Η σύγχρονη τέχνη είναι σαν επανάληψη αίσθηση, μαγνήτης, κίνηση και φως Το όνειρο του δημιουργού τα λόγια του μάγου η έκφραση του νου η ενέργεια του ρυθμού χορός, ζωή, χρώματα ψεύτικα Οι σκέψεις μας σαν πουλιά πετούν χωρίς ταυτότητα Βρίσκουμε φυγή και παιδικότητα Shenol Yashar (Βουλγαρία), Slaveya Nedelcheva (Βουλγαρία), Anna Bechina (Ρωσία) & Nataliya Rudaya (Ρωσία), τμήμα Γ1, Μηνιαίο Θερινό πρόγραμμα 2010


20άρθρασπουδαστών

ΣΟΓΑΒΙ Συνασπισμός Όλων των Γατών της Βόρειας Ιθάκης 1. Εγκύκλιος σε μορφή τηλεγραφήματος... από το γραφείο του προέδρου stop διαδηλώνεται με μεγάλη χαρά η άφιξη του Χανς stop διαμένει πάλι στο άσπρο του σπίτι stop αναμένεται σύντομα αισθητή βελτίωση της διατροφής μας stop κρίνεται απαραίτητη η σύγκληση εκτάκτου συνέδριου του ΣΟΓΑΒΙ stop σας περιμένουμε για μεσονύχτια συνάντηση στην πλατεία stop

2. «Μια φορά κι έναν καιρό...» Μια φορά κι έναν καιρό, και κανείς δεν ξέρει πότε, ένα μικρό αγόρι, χωρίς ταυτότητα, περιπλανιόταν χωρίς κανένα σκοπό. Και χωρίς να καταλάβει πώς, τελείως απροσδόκητα, μπροστά του εμφανίστηκε ένα πουλάκι. Το πουλάκι κρατούσε στο μικρό του ράμφος ένα τυλιγμένο χαρτάκι το οποίο έπεσε κατευθείαν στα χεράκια του αγοριού. Όταν το ξετύλιξε, το μικρό αγόρι πρόσεξε πάνω του κάποια μαγικά σύμβολα. Όλη τη ζωή του το αγόρι, το οποίο δεν ήταν πια αγόρι, προσπαθούσε να λύσει το μυστικό νόημα των συμβόλων. Έψαχνε παντού, διάβαζε πολλά βιβλία, έμαθε πολλές γλώσσες, αλλά δεν βρήκε αυτό που ήθελε. Μια μέρα, στα τέλη της ζωής του, πήρε για άλλη μια φορά στα χέρια του το μυστικό χαρτάκι. Το κοίταξε και χαμογέλασε. Μα, ήταν τόσο απλό…Τα σύμβολα δεν είχαν καμιά ιδιαίτερη σημασία. Βρίσκονταν εκεί, έτσι απλά, με την ειδική αποστολή να ερεθίζουν την περιέργεια εκείνων των ανθρώπων που έβρισκαν το χαρτάκι. Και αυτό ήταν αρκετό, ένιωσε το αγόρι που τώρα πια δεν ήταν αγόρι αλλά γέρος. Τα μαγικά σύμβολα είχαν ήδη πλουτίσει τη ζωή του με άφθονες γνώσεις, τον βοήθησαν να γνωρίσει ολόκληρο τον κόσμο. Υπάρχουν πολλά τέτοια «βιβλία» γύρω μας. Πρέπει μόνο να κρατάμε τα μάτια της ψυχής μας και τα χέρια μας ανοιχτά. Θα έρθουν σίγουρα να μας βρουν... David Mitrouskas (Γερμανία), Χρήστος Ραδής (Ελλάδα), Umut Yuksel (Τουρκία) & Danica Dragic (Σερβία), τμήμα Γ1, Μηνιαίο Θερινό Πρόγραμμα 2010

Όχι. Έγινε φέτος. Την άνοιξη. Πέθανε η Νίκη. Ήταν η πιο μεγάλη γριά στο χωριό μας -93 χρονών. Είχε αρρωστήσει πριν πέντε χρόνια και δεν μπορούσε να βγει καθόλου από το σπίτι της. Ο ανιψιός της την φρόντιζε, της πήγαινε φαγητό και φάρμακα, μαγείρευε και καθάριζε το σπίτι. Και αυτός ήταν γέρος. 70 χρονών. Η Νίκη είχε είκοσι γάτες. Περίπου. Κανείς δεν μέτρησε ποτέ τον αριθμό τους. Το μεγαλύτερο μέρος της σύνταξής της το ξόδευε σε γατοτροφή. Κανένας γάτος και καμία γάτα δεν ήταν στειρωμένοι. Πολλαπλασιάζονταν σαν… γάτες! Αλλά το μέσο προσδόκιμο όριο επιβίωσης μιας γάτας στην Ελλάδα δεν είναι πάνω από δύο με τρία χρόνια. Οι εχθροί της είναι τα αμάξια, τα σκυλιά και βέβαια οι άνθρωποι. Έτσι, όλα τα χρόνια το πλήθος των γατών της Νίκης παρέμενε περίπου το ίδιο. Μετά το θάνατο της Νίκης, οι γάτες περιφέρονταν στα χωριά. Στα άλλα σπίτια ζούσαν άλλες γάτες. Ή ζούσαν γύρω από τα σπίτια. Οι άνθρωποι δεν μπορούσαν και δεν ήθελαν να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για ξένες γάτες. Η φιλοσοφία εδώ έτσι είναι –είναι καλό να έχεις μια-δυο γάτες γύρω από το σπίτι σου, να τους δίνεις λιγοστή τροφή -όχι πολλή- ώστε να μη φύγουν, για να κυνηγούν τα ποντίκια! Η γάτα προσαρμόζεται γρήγορα στις πιο δύσκολες συνθήκες. Μπορεί να ζει ατομικά. Μπορεί να ζει και σε ομάδες. Οι γάτες της Νίκης μαζί με τις άλλες γάτες των χωριών έκαναν συνασπισμό. Για να αναζητήσουν μαζί το ευ ζην. Να παλέψουν μαζί για τον καθημερινό άρτο. Και να βρουν τον πιο αδύναμο κρίκο μεταξύ των ανθρώπων.


άρθρασπουδαστών21

Ο πιο αδύναμος κρίκος στην περίπτωση αυτή ήμουν εγώ! Δεν κατάλαβα καθόλου τη συμπεριφορά τους. Παίζουν θέατρο ή τσίρκο; Η μια κλαίει. Η άλλη νιαουρίζει. Η μια περπατάει στα τρία πόδια. Η άλλη πηδάει στον ώμο μου και ροκανίζει το αυτί μου. Τι γίνεται; Ύστερα - είχα αγοράσει ήδη πάνω από πενήντα κουτιά γατοτροφής μια μεγάλη μαύρη μου έδωσε μια βασική πληροφορία. Διαβάστε το παραπάνω τηλεγράφημα και την παρακάτω ομιλία και θα καταλάβετε κι εσείς!

3. Η ομιλία του Τζον Γάτες και γάτοι, Καλώς ήρθατε στην πλατεία!

Εκ μέρους όλων, θα ήθελα να ευχαριστήσω την κόρη μου Πόλι. Η Πόλι έκανε τη βασική κατασκοπία και πλησίασε τον άνθρωπο από κοντά. (Φωνές: «Στην Πόλι πάντα αρέσει να πλησιάζει κάποιον!», «Λαχταρά να τη χαϊδεύουν!») Σιωπή! Ούτε κουβέντα! Πόλι, εσύ είσαι καλή. Και καλά έκανες. Συνέχισε, σε παρακαλώ! Πάρε και τις γατούλες μαζί. Μπορείς να τραγουδάς και το τραγούδι σου. Ο Χανς δεν καταλαβαίνει τη γλώσσα μας. Θυμόμαστε όλοι πόσες προσπάθειες κάναμε για να μη λιμοκτονήσουμε. Και βαριόμαστε με τα ποντίκια. Εκτός αυτού, έφυγαν σχεδόν όλα. Υπάρχουν μέλη του ΣΟΓΑΒΙ που τάσσονται υπέρ της απεργίας. Θέλω να σας πω ότι αυτό δεν είναι μέσο μάχης για εμάς. Είμαστε όμορφοι και τρώμε ποντίκια. Να γίνουμε άσχημοι και να μην τρώμε; Όχι! Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την εξυπνάδα μας! Την πονηριά μας! Σαν αλεπούδες. (Φωνές: «Τι είναι αλεπού; Τρώγεται;»)

Συγγραφέας: Hans-Jürgen Neschtschenko, Γερμανία Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Αλεξανδρή

Εγκαινιάζω το έκτακτο συνεδριο του ΣΟΓΑΒΙ. Και μπορώ να σας ενημερώσω με μεγάλη μου χαρά ότι η φτώχεια μας, η πείνα και η μοναξιά μας θα τελειώσουν γρήγορα. Ο ηλικιωμένος Γερμανός Χανς θα μας κάνει παρέα. Ξέρετε πού είναι; Στο άσπρο σπίτι απέναντι από το σπίτι του Μπάμπη, όπου ζει ο σκύλος. (Φωνές από κάτω: «Θα το σκοτώσω το βρωμόζωο!», «Ζήτω η γατοκρατία!») Περιμένω να παίξετε τον ρόλο σας! Για την Πόλι είπαμε. Ρομέο, εσύ είσαι ο ακροβάτης. Σκαρφαλώνεις στα δέντρα. Πηδάς στα μπαλκόνια. (Φωνές: «Ο Ρομέο έχει αίμα και φτερά στη μουσούδα του! Ο Ρομέο έπιασε ένα πουλάκι!»). Ρομέο, μην πιάνεις πουλάκια κατά τη διάρκεια της συνέλευσής μας! Τι είπες; Όχι, καθόλου! Και δεν με νοιάζει αν ήταν αηδόνι ή κορυδαλλός. Πλύνε τη μουσούδα σου! Μακ, εσύ είσαι ο τρίποδος. Μην ξεχνάς όμως ότι το κουτσό πόδι είναι το δεξιό μπροστά! Χθες το μπέρδεψες. Και πρόσεξε λίγο με τα νύχια σου. Είναι κοφτερά σαν μαχαίρια. Αγαπητοί συνάδελφοι! Βρήκαμε τον άνθρωπο που θα πέσει θύμα της επίθεσής μας. Κάντε ό,τι μπορείτε. Και όπως πάντα, το ένα τρίτο από όλα όσα μαζεύετε το φέρνετε σε μένα! Ο χρόνος είναι τώρα! Ο τόπος είναι εδώ! Προετοιμαστείτε για τη δουλειά σας. Εμπρός!


22φωτογραφικόάλμπουμ

ΟΥΣΕΙΟ Σ

ΤΟ ΓΑΛΑ Ξ

ΙΔΙ

ΙΟ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ

ΙΑΣ Σ

ΟΦΙΑ

Σ

Ο ΓΑΛΑΞIΔ ΚΔΡΟΜH ΣΤ

Ι

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕ

ΔΙHΜΕΡΗ Ε

Η ΣΤΟ ΝΑ ΥΤΙΚΟ Μ

ΕΠΙΣ ΣΤΗ ΘΚΕΨΗ ΣΤΟ Ν ΕΣΣΑ ΛΟΝΙ ΙΕΡΟ ΝΑ ΚΗ Ο ΑΓ

ΕΠΙΣΚΕΨ

ΡΟΠΟΤΑΜΟ

ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΑΣΠ


ΠΑΡΑΚΟ ΛΟ - ΑΝΤΙΓΟ ΥΘΗΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚ ΝΗ- του Η Σοφοκλή Σ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ στο Θέατ ρο Κήπο υ

φωτογραφικόάλμπουμ23

ΕΙΟ Ο ΜΟΥΣ ΓΗΣΗ ΣΤ

ΔΙHΜ

ΕΡΗ Ε

ΚΔΡΟ

ΜH ΣΤ Ο ΓΑΛ

ΑΞIΔΙ

ΦΩΝ

Λ ΤΩΝ ΔΕ

ΞΕΝΑ

ΞΕΝΑΓΗ

ΣΗ ΣΤΟΥ

ΚΥΝΗΓΙ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σ ΔΕΛΦΟ

ΥΣ


24συμβολήτουΣΝΕΓ

Στέλλα Κωστοπούλου Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Α.Π.Θ

Η συμβολή του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας στη διεθνοποίηση του Πανεπιστημίου μας (Θετικά Σχόλια από μέλος ΔΕΠ του Οικονομικού Τμήματος Α.Π.Θ.) Θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα εξαιρετικά ευμενή σχόλια των αλλοδαπών φοιτητών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Kristina Nikolaeva από τη Ρωσία και Mladen Gutovic από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη σχετικά με τη διδασκαλία στο Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Η Kristina και ο Mladen παρουσίασαν εργασία στο πλαίσιο του μαθήματος «Οικονομική του Χώρου» κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2009-2010. Στην παρουσίαση της εργασίας αλλά και στη συζήτηση που ακολούθησε με εντυπωσίασε η ικανότητά τους στην ελληνική γλώσσα και ιδιαίτερα στη σχετική ορολογία. Θα ήθελα γι΄αυτό να συγχαρώ τα μέλη του επιστημονικού διδακτικού προσωπικού του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας για τη συμβολή τους στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας. Θα ήθελα επίσης να εξάρω το σημαντικό έργο του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας και να τονίσω το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην ανάδειξη του διεθνούς χαρακτήρα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ως εκπαιδευτικού κόμβου στην ευρύτερη Ευρω-Μεσογειακή ζώνη.


Ιωάννα Τσακμάκη

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Σ.Ν.Ε.Γ. Η έκδοση του περιοδικού του Σχολείου, του οποίου γίνονται αποδέκτες όλα τα εγγεγραμμένα μέλη του Συνδέσμου Αποφοίτων του Σ.Ν.Ε.Γ., αλλά και η εισαγωγή ξεχωριστού ιστοτόπου (link) στην ιστοσελίδα μας, αποτελούν σημαντικές πηγές ανταπόκρισης των αποφοίτων σπουδαστών στο κάλεσμά μας για διατήρηση της επαφής τους με το Σχολείο. Σήμερα ο Σύλλογός μας αριθμεί 86 μέλη από 36 διαφορετικές χώρες και κουλτούρες, αλλά προσδοκούμε αύξηση του αριθμού αυτού με τη δική σας βοήθεια και με τη στήριξη της Πρυτανείας του Α.Π.Θ. Εάν ενδιαφέρεστε να γίνετε μέλη του Συνδέσμου μας, μπορείτε να συμπληρώσετε, την παρακάτω φόρμα εγγραφής και να τη στείλετε ταχυδρομικώς στην παρακάτω διεύθυνση: Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – 54124 Θεσσαλονίκη Ελλάδα.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ ΣΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΣΝΕΓ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΔΡΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ: ΕΤΟΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ: ΣΠΟΥΔΕΣ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΑΤΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΗΣΑΤΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ;

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ (ΟΔΟΣ, ΑΡΙΘΜΟΣ): Τ.Κ. ΠΟΛΗ: ΧΩΡΑ: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ (e-mail): ΤΗΛΕΦΩΝΟ: ΦΑΞ:χρήσιμεςπληροφορίες27 ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ (αλλοδαπών ή σχετικές με αλλοδαπούς που ζουν στη Θεσσαλονίκη) • Σύλλογος Αλβανών Μεταναστών “Μητέρα Τερέζα” * • Σύλλογος Αλβανών * • Σύλλογος Γεωργιανών Νομού Θεσσαλονίκης “Ιβέρια” * • Σύλλογος Νιγηριανών * • Σύλλογος Κονγκολέζων * • Παναφρικανικός Σύνδεσμος Β. Ελλάδας * • Ένωση Φίλων της Ρουμανίας * • Δίκτυο Γυναικών Μεταναστριών Βορείου Ελλάδας (Κέντρο Εργάνη) * • Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία (στέκι Μεταναστών-κοινωνικό έργο) * • Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων “Άρσις” * • Ελληνοαραβικό Πολιτιστικό και Μορφωτικό Κέντρο • Thessaloniki Community Voice • Ένωση Ρωσόφωνων φοιτητών • Mέριμνα Ποντίων Κυριών • Κέντρο Πολιτισμού Federico Garcia Lorca • The Greek - Swedish Club • ΤOWER (Thessaloniki Organisation for Women’s Employment and Recources) • Ι.W.O.G International Womens Organization of Greece • Womens Network Helpline • The A21 Campaign (human trafficking)

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

• Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης (ΚΕ.ΣΥ.ΨΥ) • Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής Α.Π.Θ. Υπόγειο κτιρίου Διοίκησης,

Valbona Hyftuna T: 6932 855699 / 2310 526150 Μιμόζα Ντάκο T: 6945 273035 / F: 2310 556350 E: mimozadako@msn.com Δημήτρης Κεβλισβίλι T: 6945 639509 E: dito07@mail.com Femi Akintayo T: 6946 250540 E: femiakint@yahoo.com Uba Zabo T: 2310 241516 Ζαν Μαρί Λουμφουανκέντα T: 6946 014370 E: updowngr@hotmail.com Ανανία Ιλιάνα & Μιχάλης T: 6972 302288 www2.webng.com/eufr www.ergani.gr Φιλίππου 51 T: 2310 241015 / 6947 714113 www.socialcenter.gr Πτολεμαίων 35 & Συγγρού T: 2310 526150 / 2310 522813 www.arsis.gr / E: infothes@arsis.gr Ηρώδου του Αττικού 6 - Λαδάδικα Τ: 2310 514858 Πλατεία Σιντριβανίου 4 T: 2310 233362 www.communityvoice.gr / E: thess@communityvoice.gr Μαρία Σκιντίνα T: 6938 703637 Βασ.Όλγας 107 T: 2310 814403 / 2310 830665 Αλ. Σβώλου 18 T: 2310 288289 Monica Soffronow T: 23920 24515 T: 6979 113063 www.tower4women.gr iwogth-ess@yahoo.com T: 6973 753959 www.thea21campaign.org

T: 2310 992643, 992621 Υγειονομική Υπηρεσία κάτω Φοιτητικής Λέσχης Α.Π.Θ. T: 2310.99.5386, F: 2310.99.5360 E: socialcom@ad.auth.gr spc.web.auth.gr

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ • The Anglican Chaplaincy of Thessaloniki • The Roman Catholic Church • Αρμενική Εκκλησία Θεσ/νίκης • Εβραϊκή Συναγωγή, Κοινοτικά Γραφεία, Ραββινεία, Κοινοτικό Κέντρο: *οι παραπάνω διευθύνσεις μας δόθηκαν από την Οργάνωση “Άρσις”

Παλαιών Πατρών Γερμανού 13 T: 2310 426756 / 2310 256002 Φράγκων 19 T: 2310 539550 Διαλέττη 4 T: 2310 275352 / F: 2310 263761 Τσιμισκή 24, T: 270.256, 221.124, 272.840, 277.803 E: jct1@compulink.gr.


Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 54124 Θεσσαλονίκη – Ελλάδα www.auth.gr/smg www.smg.edu.gr