Page 1

stephanie cooper architecture undergraduate portfolio . 2013


table of contents


interACTIVATE

4

gathered glow

10

interdiciplinary approach

12

civic transparency

18

academic integration

22

connecting opposition

28

drawing machine

32

extruded art

33


interACTIVATE


project partner: David Spittler year: 4th san francisco urban design program project: affordable housing, retail location: polk street & broadway street, san francisco, ca programs used: exterior - rhino, interior revit This project was completed as part of the design san francisco urban design program at cal poly, which features 5 weeks of intensive design. Due to the short time frame, students worked in pairs. For this project, I focused mainly on layout and interior spaces, while my partner, David Spittler, focused on the facade and roof design. Form was a collaboration. The program was given as a real-world scenario, where students were asked to fit as many affordable residential units on site, while still adhearing to current city codes. Also, it was encouraged to preserve an existing wall on site, even though it was not explicitly “historic.� 5


setback

green space

1st floor retail

residential above

The as ground floor becomes retail which is activated by pedestrian foot traffic and along Polk view Residential is placed above for privacy a better a Park as required Setback by code is given back to the community

service areas

add circulation

split into blocks

courtyard

Pull theto building openand to breaks down mass into two “neighborhood” blocks o create a total ofopen threeslice neighborhood blocks a community The creates access forand residents Polk street the “excerscape” A the Courtyard gives the residents a private community outdoor space

RESULT

divide units

ocks into individual units

push out to push vertically to emulate bay window emulate skyline mit to hightlight individual in alevels row house typology units & emulate a city skyline Sink units at units different to individualize 6


OVERALL VIEW FROM INTERSECTION

VIEW TO REAR GREEN SPACE

VIEW OF INTERIOR COURTYARD


UNIT INTERIOR

LOBBY INTERIOR


STUDIO UNITS

ONE & TWO BEDROOM UNITS

SITE PLAN & TYPICAL FLOOR PLAN

9


gathered glow


This furniture piece was constructed for the fall 2012 vellum furniture competition. “Gathered Glow” showcases the power of density and the juxtaposition of functions. Alone, the small pieces are weak, but together, they are strong enough to support the weight of a human. Multiple use is also a core concept of this project, and accordingly, “Gathered Glow” is both a light fixture and a seat, two different functions working in harmony. Over 6000 clear drinking straws form the seat of the chair, bonded together with simple hot glue. A monolithic pine base houses the LED lighting, which gives the straw seat a warm, colorful glow. The drinking straws were trimmed to contour to the human shape, and hand glued individually to create the seat. If needed, the lights are removeable and interchangeable,

giving

the

piece

more

flexibility.

PROCESS

FINAL IMAGES


year: 4th project: student center | university union location: east los angeles college programs used: revit This project was part of an inter-disciplinary studio in which architects, structural engineers, and construction managers worked together to create a cohesive finished product. Each team consisted of 5 members, this team being composed of one architect, two engineers and two managers. The project, the new east los angeles student center, is a real project that is to be done by Erlich architects, who met with the class for critiques and presentations. The proposed student center contains many different functions, such as a cafeteria, bookstore, multipurpose room, health services, student government offices, staff/faculty lounges, and conference rooms. When completed will be one of the most important buildings on this rapidly developing campus. This design won the fictional bid out of 12 proposals


interdiciplinary approach


GROUND FLOOR

SECOND FLOOR

THIRD FLOOR

14


The class was structured as realistically as possible. Each team had a firm name, logo, organizational structure, and more. The project itself came with a 300 page program document, and was meant to follow all established building codes. Also, there was a proposed budget, and each project needed to adhere COURTNEY NICHOLAS to it. This design proposal was no PRINCIPAL ENGINEER exception. CEO OF HAWK EYE DESIGN GROUP

SAMANTHA TREHEARNE

STEPHANIE COOPER PRINCIPAL ARCHITECT PRINCIPAL OF HAWK EYE DESIGN GROUP

TYLER MOLESWORTH PRINCIPAL SITE MANAGER CFO OF HAWK EYE DESIGN GROUP

JORDAN STERN

PRINCIPAL ENGINEER

PRINCIPAL CONSTRUCTION MANAGER

ENGINEER OF RECORD FOR ELAC PROJECT DESIGN

BOARD PRESIDENT OF HAWK EYE DESIGN GROUP

SECTION A


16

INTERIOR VIEW OF LOBBY

VIEW FROM REAR ENTRANCE


This project sits on the east side of a proposed campus green, in the center of campus. The most desireable side of the building lies on the west face. This posed a challenge is solved in this project proposal with several different types of shading devices. Also, the building must adhere with the character of neighboring buildings and will be seen and experienced from all directions. This design utilizes other materials and geometries seen elsewhere on campus, and breaks up the facades in service areas to make them more appealing. Besides budget and program constraints, the clients for this project had the goal to obtain a LEED rating for this building. This proposal obtained LEED gold as determined by instructor evaluation.

BIRD’S EYE VIEW FROM SOUTH EAST CORNER


civic transparency


year: 4th study abroad: torino, italy project: mediatheque, studio apartments, and commercial spaces location: piazza iv marzo, torino, italy programs used: rhinoceros, rhino render Piazza IV Marzo in Torino, Italy, is a unique space in the city, because it is one of the few Medieval historical sites that does not follow a roman grid system. On the site there is an existing wall from the Medieval period which must be preserved. After living in Italy for a few months, I realized how “solid� much of the architecture was, and how public spaces are limited to the ground floor only, leaving little opportunity for citizens to view their city. To combat this, I designed a undulating glass curtain wall to hang behind the existing historical wall and throughout the rest of the facade, which could be concealed by movable screens reminiscent of traditional Italian window shutters. Also, the public space extends through every floor, including a fourth floor green space and a first floor balcony, allowing the building’s users an opportunity to experience the neighboring piazza. 19


1ST FLOOR

GROUND FLOOR 4 5 5

4TH FLOOR

2ND | 3RD FLOOR 4

3

4 3

3

4 3

3

3 5

5

1

5 5

2

1 1

2

1

6 2

2

6

mediatheque spaces [ 1 ]

studio apartments [ 3 ]

commercial spaces [ 5 ]

central gallery & circulation [ 2 ]

private studio circulation [ 4 ]

outdoor spaces [ 6 ]

mediatheque spaces mediatheque circulation studio apartments private studio circulation commercial spaces

LEGEND

12 SECTION CUT


ARTIST STUDIOS

OUTDOOR SPACES

CIRCULATION

GALLERY SPACES

COMMERCIAL SPACES

MEDIATHEQUE

21


year: 3rd project: athletic offices, cafeteria, and trophy room location: cal poly campus programs used: revit The southern part of the cal poly campus severely lacks the livelihood seen throughout other parts of campus. However, this area is heavily used by students travelling to school from the neighboring community, and also houses the cal poly stadium. In order to entice students to use this site as a destination, the building includes a large cafeteria and outdoor dining area. New athletic offices are meant to house the football and soccer programs, placing them closer to the stadium in which they play. The structure of the second floor is meant to evoke that of modern day stadiums, with a sweeping curved roof and large column supports.

22


academic integration


DETAIL OF NORTH-FACING GLAZING

SECTION CUT

FLOORPLANS

To play off of the “polytechnic” theme and the neighboring construction management building, much of the structure is exposed. Also, the structure of the second floor is meant to evoke that of modern day stadiums, with a sweeping curved roof and large column supports. The materiality and position of much of the building allows for a pleasant amount of light while maintaining adequate solar shading.


FIRST FLOOR

SECOND FLOOR

25


NORTH ELEVATION

EAST ELEVATION


OVERALL PERSPECTIVE VIEW FROM FRONT OUTDOOR AREA

SOUTH ELEVATION

27


connecting opposition year: 3rd

program: sacramento county courthouse location: sacramento, ca programs used: revit The existing Sacramento County Courthouse has been pushed past its intended capacity for several years. This project is a larger supplemental courthouse on a proposed site that is adjacent to the existing courthouse. The new, larger courthouse houses 44 courtrooms of 3 different types. The largest challenge proposed by this project is the separation of circulation between public, staff, and in-custody defendants. In this design, angled courtset towers flank a central circulation and atrium space, representing how justice must separate, but also connect, two opposing parties. 28


VIEW WITHIN ATRUIM SPACE

VIEW OF PUBLIC CIRCULATIO

30


ON

PHYSICAL MODEL

31


year: 1st This project introduces movement into design. We could were asked to create a machine that would make a mark on a piece of paper, and would be able to do so fairly consistently. This design uses the motion from one hand crank to move both the pencil and the paper, resulting in the elliptical pattern seen in the photo to the left.

drawing machine

32


extruded art

year: 1st Extruded art is an exploration of the relationship between 2D images and 3D objects. We were first provided with a 2D geometric image, and asked to create a 3D extruded drawing. The drawings were then cut in half, and half was given to another student. The two drawings then had to be merged together, and a 3D model built of the final result.

33


STEPHANIE COOPER California Polytechnic State University, San Luis Obispo Bachelor of Architecture Student T: 310.986.9449 E: sn.cooper@yahoo.com

Undergraduate Architecture Portfolio: Stephanie Cooper  

Summary of work from my architecture undergraduate career at Cal Poly San Luis Obispo, updated through fall quarter 2012, the fall of my 5th...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you