Snabel-Posten nr 3 2010

Page 1

SnabelPosten

Anki Larsson från Saltön Rebecca Jansson Veronica Wagner Karin Boye

Nummer 3 2010 Pris 25 kronor

Vi har haft besök av socialförsäkringsminister

Cristina Husmark Pehrsson Att resa till London med funktionshinder 1


Senaste nytt

På webben www.snabelposten.se

Invigning av det nya stationshuset

Nytt extramaterial på vår hemsida: • Inför pensionen - en intervju med Barbro Lindgren

Idag invigdes det nya stationshuset. Christer och jag gick och tittade på detta stationshus som invigdes 12 april, ja vi var inne i det också.

• Inför fotbolls-VM i sommar • Vulkaner - Bakgrundsfakta • Intervju med Kojo Ansah-Pewudie • Dikter av Magnus Sjöquist • Bevara den svenska mångfalden • De perfekta människorna • Behandla andra så som du själv vill bli behandlad

Det var väldigt fint. De hade fått till det med en matsal, ett café och stallar och hallar. Där var också Lasse Eriksson som pratade lite. Jag fick en skaplig bild av honom, men det var för mycket folk för att vare sig jag eller Christer skulle kunna få en bra bild av herr Eriksson.

Där var även en komunalpamp där, jag kommer inte riktigt ihåg vad han heter. Tills vidare går han under rubriken ”viktig person för Uppsala”. Det jag upplevde kan sammanfattas med fyra väl utvalda ord: elegant, stiligt, lattjo och förändring. Jag fick lite wow-känsla för det såg väldigt läckert ut. Denna kub av glas och betong, en perfekt kombination om ni frågar mig. Skulle jag göra ett uttalande om det jag såg, skulle det bli det här: ”när jag först hörde att Uppsala skulle få en ny station, sa jag för mig själv hm undrar vad det här blir”.

Där var även en kör som invigde med sång istället för i muntligt tal. De kallade sig för något med tåg, kommer inte på vad, men det var väl något i stil med tåg någonting. Arkitekten, Per Wåhlin, som ritade Uppsala stationhus hade knappast slott i tankarna när han ritade det, vilket den gamla arkitekten hade. Så därför ser vi nu ett stationshus i form av en kub bestående av glas och betong. (Förra arkitekten som ritade det gamla stationhuset var Adolf W Edlelsvärd.)

Något som jag tycker är bra med den nya stationen som inte fanns på den gamla är att det finns fler butiker och att det finns mycket sittbänkar, kiosker och mycket annat. Kort sagt den har gjort ett gott intryck på mig

Der var på tiden att vi fick ett nytt och snyggt stationshus nu, eftersom det var 150 år sedan man invigde det ursprungliga stationshuset. Således kan man alltså säga att Uppsala genom detta har fått den förändrig till det bättre som staden så väl behövde.

En annan viktig sak för oss rörelsehindrade är ju den att det finns hiss och är lätt framkomligt, bra ytor och framförallt en mysig matsal och café. Nu vet jag inte precis om alla håller med mig när jag säger att det här blev ett lyft för Uppsala stad, något som man inte vågat drömma om.

Det som jag tyckte var intressant var att det bildats rum för en nedre våning, som jag tycker var alldeles fantastisk. Med rulltrappor och nya, fräscha och rena ytor. Mitt intryck är sålunda allt igenom gott och även om själva huset är för litet så är nedervåningen rymlig och grann.

En intresssant detalj är att man har återanvänt gamla rälsspår vilka fästes i fasaden, de går lodrätt ned till nästa våning.

Att bygga hus i fom av en kub är nu inget nytt, konstruktionen är enkel och den är funktionell. Den har vi sett under hela 1900-talet. Man får säga att den är synnerligen påtaglig efter dåtidens arkitektur.

Text & Foto: Magnus Hedman Snabelposten

2


Bland askmoln och tussilago kan vi nu konstatera att vintern definitivt är slut. Men molnen hopar sig över Europa.

Snabel-@

Knivstagatan 6 753 23 Uppsala 018-727 40 03 snabel-a@uppsala.se www.snabelposten.se. Ansvarig utgivare: Mari Ekh Åmynningens DV 018-727 71 57

Flygresor har ställts in, vilket bland annat Josefin fått känna av. Det blev alternativ hemresa från Madrid, men nu är hon hemma igen. Vi har fått en ny medarbetare sedan sist också. Mattias Birgegård hann göra en resa till London innan vulkanutbrottet och skriver om detta i vårt nya nummer.

Chefredaktör: Christer Arvidsson Redaktionssekreterare: Christopher Lundgren

Dessutom hälsar vi Jonas varmt välkommen tillbaka. Han arbetar ju numer även på café, men nu har han tagit emot Rebecca Jansson här på Snabel-Postens redaktion för en intervju.

Redaktion

Himlen är gränsen!

Jonas Bennemark; Magnus Hedman; Tati Palestro; Erica Westerlund; Magnus Sjöquist; Mattias Persson; Carina Lemhagen; Eleonor Belin; Lena Öhman; Mattias Birgegård; Josefin Tenefors; Natalia Georges. Praktikant: Alexandra Bivald Layout & redigering: Christer Arvidsson

Christer Arvidsson

Tryck: Fenomentryck · X-O Graf Tryckeri AB

Besök har vi även haft av Cristina Husmark Pehrsson. Läs mer om detta på mittuppslaget. Och aldrig har det väl varit så tydligt att

Redaktionen

Du vill väl läsa fler nummer av

SnabelPosten

Kontakta Snabel-@! Se redaktionsrutan

Natalia, Eleonor, Christopher, Jonas, Magnus H, Christer, Alexandra Erica, Lena Ö, Carina, Mattias, Tati, Josefin

Helårsprenumeration kostar 150:inklusive moms

Innehåll

Lösnummer till försäljning finns på Snabel-@ Knivstagatan 6

Senaste nytt................................ 2 Anki från Saltön........................... 4 Grekiska gudar.............................6 Ministerbesök.............................. 8 Karin Boye..................................10 Till London med funktionshinder.....11 Rebecca Jansson..........................12 Veronica Wagner..........................14 Jordbävning i Chile 2010...............16 Omslagsfoto: Erica Westerlund

3


INTERVJU

Anki Larsson är Emily i TV-serien Saltön Text: Erica Westerlund Foto: Christopher Lundgren

I

dag har jag varit till Stockholm och intervjuat Anki. Hon är med i en TV-serie som heter Saltön. Jag mötte henne vid Centralen i Stockholm, sedan gick vi till ett hotell som låg nära. Det var mycket fint hotell som vi kom till. Hon frågade om vi skulle ha nåt för hon skulle äta sin lunch där. Vi tog en dricka, sedan började vår intervju. När vi skulle betala frågade hon: Får jag bjuda er på drickan? Javisst får du det, svarade vi, tack så mycket. Finns Saltön på riktigt? Nej, Saltön finns inte på riktigt utan det är en ö som Viveca Lärn har skapat. Hon har till och med gjort en teckning, om man tittar i böckerna så finns en teckning av Saltön. Men hon har ju tagit från olika ställen då, inspiration, bland annat från Lysekil där hon bodde när hon skrev böckerna. Sen har hon även tagit från andra ställen som Marstrand och olika ställen i Bohuslän och gjort det till sin egen ö, skapat den och alla karaktärerna.. Har du läst Viveca Lärns böcker om Saltön? Ja, jag har läst dom allihopa. Hur kommer det sig att just du skulle medverka i Saltön? Ja du, det var en lång historia. Jag fick höra talas om det här genom en kollega, att dom sökte folk till det här, men jag visste inte var det här var då. Men sen så kontaktade jag filmbolaget för att dom var intresserade av mig och då hade jag gjort en del andra filmer och TV-serier så dom visste vem jag var och hur jag

Namn: Ann-Christin Larsson Född: 1954 Yrke: Skådespelare Bor:Solna Idoler: Meryl Streep och Helen Mirren Favoritgodis: Mörk choklad med olika fyllningar Favoritglass: Glasstrut såg ut och så där. Så fick jag det där jobbet utan att behöva gå dit och provfilma så det var jätteroligt. Vad är det roligaste med Saltön? Det är ju en fantastisk miljö att få vara där i Bohuslän. Det är så vackert och väldigt exotiskt faktiskt. Man bor i en storstad som Stockholm och får komma ut till havet och alla klippor så det är väldigt vackert där. Sen är det så roligt för det har varit så himla bra medarbetare, både dom som har jobbat med teknik, filmat och mask och kostym och jättetrevliga skådespelare. Vi har haft det så roligt tillsammans, både när vi har spelat in och ibland har vi ju också sovit över. Oftast så är det att man åker bara dit och filmar dom dagar man är med och sen åker man hem. Så man åker fram och tillbaka under en inspelning. Men ibland har det varit så att man kanske är där under några dagars tid och då umgås man på kvällen och äter middag och pratar och har roligt. Det är ju väldigt trevliga människor. Finns det något tråkigt eller mindre kul med Saltön? Nja... En sak kan jag säga. Den har ju spelats in tre gånger, det är ju tredje omgången nu. Men när vi gjorde andra omgången då skulle det vara vår där så småningom. Det spelade vi in på våren. Det var en så fruktansvärt kall vinter så vi höll på jättelänge. Så till exempel scener med brandmannen Odd. Det var i en sjöbod, men där fanns ingen isolering och det var stora sprickor i golvet och man såg isen under så det var så fruktansvärt kallt.

4


Då skulle vi sitta halvnakna där och spela ett kärlekspar och det var så kallt och vi hade en elektrisk filt i sängen, men det hjälpte inte. Sen så försökte dom med stora byggfläktar men det hjälpte inte heller, det blev inte varmt ändå. Såna där saker syns inte på film. Vad är det viktigaste för dig med att medverka i Saltön? För det första tycker jag det har varit roligt att göra en sån intressant rollkaraktär som hon är. Det har varit väldigt kul och bra för mig att jobba med det. Men sen har det inneburit att jag har nått ut till en väldigt stor publik, alltså TV-publiken gillar ju verkligen Saltön, så att folk känner igen mig och dom vet vem jag är. När jag ringer till någon och söker jobb behöver jag inte presentera mig så jättenoggrant för att dom kopplar ändå vem jag är numera, vilket dom inte gjorde förut. Jag har ju mest jobbat med barnteater och varit en ganska okänd skådespelare.

Ibland säger dom till exempel: Nu när du har sagt den repliken går du dit. Ibland gör dom så att dom tejpar en tejpbit på golvet som visar att där ska du stanna. Om jag inte gör det, då blir skärpan dålig, då får man ta om scenen. Så det är mycket tekniskt att tänka på samtidigt som du ska vara inne och leva i situationen och spela mot din partner. Så det är mycket att tänka på verkligen.

Vilken skådespelare från Saltön har varit roligast att spela tillsammans med eller mot? Ja du. Om jag ska välja ut några som jag har gjort roliga scener med så är det faktiskt Tomas von Brömssen och Jill Ung som spelar Lotten. Jag blev så full i skratt när jag jobbade med båda dom två. Jag har så svårt att hålla mig för skratt ibland. Ibland skrattar jag så mycket att jag lägger mig på golvet för jag måste få skratta ut.

Var spelades Saltön in någonstans? Den spelades in på Skattön i Bohuslän som ligger mittemot Lysekil. Det är flera samhällen, framförallt i Grundsund och i något som heter Rågårdsvik och i Fiskebäckskil. Hur lång tid tar det att spela in ett avsnitt? Oj... Hela inspelningen tog 12 veckor. Då är det så att man spelar inte in i tid som serien är skriven. Alla scener som utspelar sig på ett ställe tas under samma period, oavsett var någonstans i serien dom ligger. Alla scener i Blomgrens hus tar man samtidigt. Alla scener på den och den bryggan eller på Lilla Hund tar man samtidigt. Delar man då 12 veckor i fyra blir det tre veckor per avsnitt kan man säga. Man brukar säga att man spelar in tre fyra minuter om dagen som det blir färdigt i serien och då håller man på i kanske åtta nio timmar.

Hur kommer det sig att din roll Emily bor just på doktorns mottagning? Jo, det kommer sig av att hon flyttade till Göteborg och startade sitt café Sockerskorpan och hon hade inte tänkt sig att flytta. Hon hade skilt sig och så brann caféet upp och det blev slut med Krister, Odd och allihopa. När hon då vände tillbaka och pappa dog hade hon ingenstans att bo och då fick hon hyra, för Sara MacFee har ju köpt hennes pappas hus då. Det enda var att få hyra den där doktorsmottagningen då.

Är du tillsammans med Blomgren på riktigt eller är du bara det i serien? Jag känner inte ens Tomas. Det är ingen vän till mig. Vi arbetar bara tillsammans. Vi har ingen kontakt överhuvudtaget. Han är gift med en annan kvinna och jag lever här, han bor i Göteborg och jag i Stockholm.

Var det mycket att tänka på och komma ihåg när Saltön spelades in? Ja. Jag måste förbereda mig, gå igenom mitt manus och så måste jag läsa det jättemånga gånger. Jag läser om och om igen och funderar kring situationerna, varför säger hon så, varför gör hon så, varför svarar den andre så. Så måste jag kunna replikerna utantill jättehårt. Sen är det så att man kan inte springa runt hur som helst utan man ställer in kameran på ett visst sätt och så bestämmer man och repeterar flera gånger hur man ska röra sig. Man kan inte plötsligt springa iväg och göra någonting annat, för då är ju inte fotografen beredd på det. Då misslyckas hela scenen,.

5


Jobbar du med något annat eller jobbar du bara som skådespelare? Jag jobbar bara som skådespelare nu. Jag försöker försörja mig på det. Det har varit trögt i perioder. Ibland kan det gå flera månader innan jag har något jobb men det är det jag har hållit på med sen jag var 19 år.

Skulle du vilja fortsätta att spela in Saltön i framtiden om det blir någon fortsättning? Ja, det skulle vara roligt. Men nu kändes det som att det blev en avslutning här, men jag vet att man gärna vill fortsätta. Man frågar Viveca hela tiden: Ska du inte skriva mer. Är det ett bra manus så är det ju kul.

Vad gillar du helst att göra på sommaren? Jag gillar att bada och simma. Jag har inte varit ut och rest så mycket. Faktum är att jag har jobbat under somrarna med både filminspelningar och teater. Men något som jag tycker är väldigt roligt är när det börjar bli svamptider. I juli börjar man kunna hitta kantareller i skogen. Det gillar jag, att plocka svamp och att vara i naturen.

Brukar du själv se programmet när det visas på TV? Ja, det gör jag. Vilka fler serier och program har du medverkat i? Någonting som många barn och ungdomar känner igen mig ifrån är TV-serien Eva och Adam där jag spelar Evas mamma. Det gjordes också en långfilm, Eva och Adam - fyra födelsedagar och ett fiasko. Sen har jag varit med och gjort småroller i en massa olika TV-serier. Jag har faktiskt också varit med i några kortfilmer som har varit väldigt bra, en som faktiskt var nominerad till en Oscar i Hollywood, en svensk kortfilm som heter Istället för Abrakadabra. Jag har varit med i lite av varje.

FAKTA

Gillar du att grilla? Jaa, jag bodde i hus förut, och då grillade vi jättemycket på vår altan utanför.

Grekiska Gudar Text: Mattias Persson

D

e flesta känner väl till att grekerna hade andra gudar för många år sedan. Konstigt nog försvann inte kännedomen om dessa gudar när kristendomen kom på allvar i mitten av trehundratalet efter Jesus’ födelse, när romarna slutade tillbe sina gudar, som är samma figurer, som de grekiska gudarna, men de har andra namn.

Grekernas (och de tidiga romarnas) gudar påminner mycket mer om våra dagars superhjältar eller superskurkar, än om kristendomens, judendomens och islams Gud (som faktiskt är en och samma ”person”, om än med olika namn, Gud, Jahweh respektive Allah). De har klart mänskliga drag, och har kärleksbekymmer med mera precis som vi människor har. De är inte allvetande, som Gud är i de senare religionerna.

Zeus’ hustru, gudarnas drottning, heter Hera. Hennes domän(det område hon styrde över) är giftemål och bröllop. I de grekiska gudasagorna är Hera ofta hämndlysten mot sin make, Zeus, eftersom han ibland är otrogen, och försöker förföra andra kvinnor.Romarna kallade henne för Juno.

Den mest kände av de viktigare grekiska gudarna är Zeus,som kallades Jupiter av romarna. Han var gudarnas kung, och kunde kasta blixtar mot sina fiender. Namnet ”Zeus” kommer av ”dyaus”, som betyder ”himmel”. Också romarnas namn på honom, Jupiter, kommer av samma ord, ordagrannt betyder Jupiter ”himmelsfader” (Dyaus Pitar).Han är känd för sitt häftiga humör, och för att vara en kvinnotjusare

6


Poseidon, eller Neptunus, som romarna kallade honom, är en äldre bror till Zeus. Han är havets härskare, men han var också hästarnas gud. Poseidon har även förmågan att orsaka jordbävningar. Många vet att Poseidon hade en treudd, ett vapen som ser ut som en gaffel med tre spetsiga uddar. Liksom Zeus var Poseidon en kvinnotjusare, och hade en del kärleksförhållanden utanför äktenskapet med hustrun Amphitrite.

Förutom att vara budbärare, var Hermes också talarnas, köpmännens idrottsmännens och tjuvarnas gud. Hefaistos var grekernas smedgud. Till skillnad mot de andra gudarna ansågs han vara vanskapt. Men trots detta, var han en viktig medlem i gudarnas skara, eftersom han tillverkade saker åt de andra gudarna, till exempel Zeus’ blixtar, Poseidons treudd och smycken till gudinnorna. Hefaistos är trolldomens och eldens gud, gift med Afrodite (som dock mest ägnade sig åt sina älskare), och son till Zeus och Hera, och alltså bror till Ares och Athena. Romarna kallade honom för Vulcanus. Afrodite är den sensuella kärlekens gudinna (men inte den trogna, äktenskapliga kärleken, som tillhör Hera).Hon ansågs vara otroligt vacker, och enligt myterna ska hon ha en gördel (ett skärp), som kan få vem som helst att bli förälskad i henne. Av romarna kallades hon för Venus.

Demeter var jordbrukets gudinna. Hennes domän var fruktbarhet och skörd. Hon var dotter till de äldre gudarna Kronos (en tidsgud) och jordgudinnan Rhea. Hos romarna kallades hon för Ceres. Det engelska ordet för frukostflingor, cereals, kommer från hennes romerska namn, liksom namnet på det numera ovanliga sädesslaget hirs.

Apollon är en viktig gud, som är son till Zeus och Leto. Han har flera olika roller: orakel (spåman), musiker, jägare (han var en skicklig bågskytt) och läkare. Han kan ursprungligen ha varit en solgud. Av romarna kallades han Apollo.

Krigsguden Ares, som kallades Mars av romarna, är också välkänd av de flesta. Han är son till Zeus och Hera. Han är känd för att vara våldsam, och i berättelserna om honom, verkar det ibland som att han slåss för stridens egen skull, och att han inte bryr sig om, om han står på de godas eller på de ondas sida. Precis som Zeus och Poseidon, var han en kärlekskrank figur, som hade många älskarinnor.

Apollon har en tvillingsyster, som heter Artemis. Hon är också jägare, men hon beskyddar även gravida kvinnor, och slår hårt vakt om sin kyskhet. Hon hade ett fruktansvärt temperament. Av romarna kallades hon för Diana. Hestia är en numera mindre känd gudinna. Hennes domän är den husliga härden, hem och familj. Hon är den enda av de grekiska gudarna, som aldrig avbildas som en människa, utan hon visas som en härd med en brinnande eld. Hestia är den dygdigaste och frommaste av alla gudarna, och representerar de högsta moraliska kvaliteterna, som mänskligt liv har. Hon avskyr dispyter, och gav upp sin plats i Olympen, den plats där gudarna bor, till förmån för Hefaistos. Av romarna kallades hon för Vesta.

Ares har en syster, som heter Athena, som är listens och strategins gudinna. Ibland råkar hon i strid med sin bror, Ares. Athenas mor heter Metis. Zeus jagade Metis runt hela världen. När han hann ifatt henne, åt han upp henne, eftersom han hade fått höra av en siare, att Metis skulle få tvillingar, en flicka och en pojke. Pojken skulle störta sin far från tronen som gudarnas kung. Naturligtvis ville inte Zeus förlora makten (Zeus hade själv tagit makten från sin far, Kronos, på samma sätt). Athena föddes ur Zeus huvud, när smedguden Hefaistos gjorde ett hål i huvudet, för att släppa ut huvudvärk, som Zeus hade fått, när han skulle göra en rustning åt sin dotter. Athena var en skicklig krigare, vis och listig, men inte grym som sin bror Ares.

Dionysos är en känd figur i de grekiska sagorna. Han är vinets och extasens gud. Dionysos är inte riktigt släkt med de andra kända gudarna, och betraktas ofta som en främling. Han är visserligen son till Zeus och en dödlig kvinna, som hette Semele, men alltså endast ”halv”-gud enligt myterna. Detta hindrar inte att Dionysos blev en populär gud, som det bildades många myter om. Från början var Dionysos en fruktbarhetsgud, som Demeter. Han kallas oftast för Bacchus av romarna. och blandas ibland ihop med herdeguden Pan. Bland annat händer det att Dionysos avbildas med get-fötter, något som egentliget tillhör Pan.

Hermes var gudarnas budbärare. Han har en vandringsstav och skor med vingar på. Han är son till Zeus och Maia, titanen Atlas’ dotter. Romarna kallade honon för Mercurius.

Recension

En film: Clash Of The Titans Den filmen var verkligen en bioupplevelse. I skolan läste vi om Grekisk mytologi, men det var ju ett tag sedan. Men jag hade nog inte föreställt mig att det var så här. Zeus är himlens och krigets gud och Hades underjordens. De är bröder. Zeus regerar över jorden och himlen, medan Hades regerar under jorden. Poseidon var också broder till Zeus och Hades Den här filmen var den bästa jag har sett på mycket länge. Det var som att förflytta sig några år tillbaka i tiden till skoltiden.

Magnus Hedman: Handling: Filmen handlar om Grekisk mytologi. Guden Zeus hade många barn som var halvgudar och likaså Poseidon, de flesta av gudarna hade många barn som var halvgudar. Det var vanligt. Zeus söner föddes för att rädda jorden och därmed mänskligheten från underjordens gud Hades, vilken vill störta världen och därmed mänskligheten.

7


AKTUELLT Ministerbesök hos Åmynningens Dagliga verksamhet

Text: Christopher Lundgren Foto: Erica Westerlund

D

en 6 april besökte socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson Snabel-a och Ordbild där hon både fick en guidad tur och pratade med personal från Åmynningens dagliga verksamhet. Anledningen till att hon besökte oss var att Åmynningen blev ”årets goda arbetsplats” i slutet av förra året.

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson hade läst i tidningen att vi i Åmynningen hade fått priset ”Årets goda arbetsplats”. Därför valde hon att besöka oss på Snabel-a och Ordbild där hon blev väl mottagen av Mattias Persson från Snabel-a och Veronica Wallin från Ordbild. När de visade henne runt i lokalerna var hon väldigt intresserad av vad vi på Snabel-a och Ordbild arbetar med. Efter visningen pratade hon med personal från Åmynningen, som också fanns på plats då samtalet kretsade kring priset. Cristina hade bara goda ord att säga om verksamheten. ”Ni får en bra utbildning, ni går vidare till praktikplatser och personalen trivs också väldigt bra”, säger hon. Hon säger också att politikerna i Uppsala är stolta över Åmynningen och att det stora intresset från såväl politiker som från alla som arbetar i verksamheten gör att framtiden ser ljus ut.

Mer om Cristina Husmark Pehrsson Bakgrund.

För trettio år sedan började Cristina Husmark Pehrsson arbeta som sjuksköterska. Vid samma tidpunkt blev Cristina engagerad i skolpolitiken efter att hennes dotter hade börjat första klass, men då enbart som fritidspolitiker. Hon började som politiker på heltid år 1998 Namn: Cristina Husmark Pehr då hon var med i riksdagen. Jobbet som socialförsäkringsminister började hon med år Född: 1947 2006 efter förra riksdagsvalet. Yrke: Socialförsäkringsministe Bor:Svalöv Arbetsuppgifter. Läser: Allt ifrån deckare till hi Som socialförsäkringsminister är det i första Gör på fritiden: Vara ute och g hand sjukförsäkringar och pensioner som Favoritårstid: Jag tycker om al Cristina arbetar med. Önskedröm: Jag har en dröm o Sedan är hon också nordisk samarbetsleva länge så att jag får se mina minister då hon har ansvar för nordiska Om du inte var politiker:Jag sk frågor, och gränsfrågor mellan de nordiska sjuksköterska. länderna.

8


Cristina reser också mycket, ibland två till tre gånger i veckan och har då kvällsmöten. När hon inte reser är hon i alla fall mycket på jobb och inte sällan arbetar hon fram till sex på kvällarna och vissa morgnar börjar hon redan vid halvsjutiden. Annars brukar hon börja sin arbetsdag klockan åtta.

er

Cristinas hjärtefråga är att alla människor, oavsett om dom har funktionshinder eller inte, ska kunna få en plats i samhället. Hon vill underlätta för att alla människor ska finnas med och få utbildning och få komma ut i arbetslivet och tjäna pengar samt att de som har varit sjukskrivna länge ska få möjligheten att komma tillbaka.

istoriska romaner. gå långpromenader lla årstider. om att få vara frisk och a barnbarn växa upp kulle fortsätta arbeta som

Vanligaste frågan Cristina får är varför hon valde att komma till just den arbetsplatsen som hon besöker. En annan vanlig fråga handlar om rehabilitering, hur man kan hjälpa personer som har varit borta från arbetslivet länge att kunna arbeta igen efter många år med sjukersättning.

rsson

9


KULTUR & NÖJE Karin Boye Lite om författarinnans böcker När Boye var tjuguett år gav hon ut sin debutbok, Moln. Kritiken av Moln var till största delen bra. Titeln fick boken efter dikten som boken började med, som hette just Moln. För att citera en del av dikten: ”Se de mäktiga moln, vilkas fjärran höga toppar stolta, skimrande resa sig, vita som vit snö! Lugna glida de fram för att slutligen lugnt dö, sakta lösande sig i en skur av svala droppar.” Boye skrev en essä som heter Språket bortom logiken, som enligt Abenius är viktig om man vill förstå Boyes diktning. Där skrev hon bland annat:

Text: Magnus Sjöquist

K

arin Boye föddes 1900 i Göteborg.

Pappan jobbade i försäkringsbranschen. Han var ganska gammaldags men hade liberala idéer, var emot det militära och var för rösträtt för kvinnor. Han var humanist och hade ”… allsidiga intressen för mänskliga och sociala frågor.” ”Överhuvudtaget betydde idéer och åsikter mycket för honom…” Mamman var socialt och politiskt aktiv. Hon var aktiv för kvinnlig rösträtt, vilket var radikalt i deras umgängescirkel. När Boye var två år fick hon en bror och när hon var fyra år gammal fick hon en bror till. I sin familj blev hon uppmärksammad för bland annat sin begåvning. Boye började läsa när hon var ganska ung. Då hon var tjugo år berättade hon för sin mamma att hon var bisexuell men mamman sa att det inte spelade någon roll, bara hon var lycklig. Föräldrarna gjorde henne intresserad av böcker då hon fortfarande var liten. Man kanske kan sammanfatta Boyes uppväxtmiljö som en borgerligt ordnad tillvaro som hade kaos under ytan. Det första som finns kvar av Boyes verk är smårim, de handlar mest om känslor. Boye kände förmodligen ett behov av att ta till sig tankesystem som värderade frihet. Karin Boye tog livet av sig.

”… en gudom som talar genom skalden och som denne har att inviga sig åt och följa” är viktigare än en ”… hantverksmässig uppfattning” Boye nämner en skapande gud som inspiration för hennes författarskap. I dikten Inåt kan man läsa till exempel: ”Min gud och min sanning…” Kanske menade Boye att hon har en version av sin sanning som hon vill få andra att se genom hennes skrivande? En dikt i boken heter Till en diktare, vilket är lite roligt för att hon diktade själv. Astarte är dikt på prosa som Boye skrev, den handlar om jagfixering I slutet av romanen finns en satir av det kapitalistiska samhället. Samhällsanalysen är marxistisk och den är ironisk och sarkastisk mot konsumtionssamhället som växte fram då. Boken tar även upp mänsklighetens exploatering, vilket var annorlunda mot marxismen som trodde att mycket skulle bli bra med industrialismen. Boye påpekade att det var idéer och makter som det handlade om i hennes noveller, och inte människor. Individer kan ses som metaforer i hennes böcker. Kris var en roman som Boye skrev, och som var som en dokumentär och

10

som beskrev hur man som person förvandlas inombords. Då Boye beskriver människor fokuseras det på det psykologiska. Kris handlar om en förändring som Boye genomgick under seminarietiden. Hammarström skriver att Kris ”… öppet beskriver en vaknande lesbisk identitet.” Enligt min egen reflektion handlar det om samma sak, detta intryck fick jag efter att ha läst boken. Då personen var tjugo år hade den en kris, den kände en oro och tyckte sedan att mycket var tungt. Senare i boken funderade personen på åren då den hade växt upp. Ju längre boken går ju äldre blir personen och ju mer tankar och funderingar ser man. I slutet får vi läsa om Malin som två personer, den gamla och den unga, vilket skildras som två olika människotyper. Boken Kallocain var klar sommaren 1940, det är en känd bok. Kallocain är en dystopi (pessimistisk skildring) där människor är reducerade till robotar. Verket beskriver hur människor kan manipuleras av totalitära samhällen och beskriver hur förtryck kan påverka den enskilde personen. För att citera en del som är ett bra exempel på resten av tonen i boken: ”Vem skulle då hans tankar och känslor tillhöra, om inte Staten, de också? Hittills har det bara inte varit möjligt att kontrollera dem – men nu är alltså medlet funnet.” Detta var lite om några av Boyes böcker, för er som är intresserade kan ni leta vidare efter annan information. Referenser: • Abenius, Margit: Drabbad av renhet – En bok om Karin Boyes liv och diktning (Stockholm, 1950) • Boye, Karin: Dikter (Falun, 1999) • Boye, Karin: Dikter, Kalocain, Kris (Falun, 1992) • Boye, Karin: Kris (Danmark, 1934) • Boye, Karin: Månsång, ungdomsdikter av Karin Boye sammanställda av Barbro Gustafsson (Uddevalla, 1979) • Hammarström, Camilla, Karin Boye (Stockholm, 1997)


RESOR Resa till London med funktionshinder Text: Mattias Birgegård Foto: On Birgegård

M

in mamma och jag har åkt till London tidigare år men den här gången var det första gången jag åkte med en rullstol som visade synligt att jag var annorlunda. Bemötandet från personal och andra man kan tänkas möta på sin resa är väldigt service-inriktade som många andra som inte är i sin professionella roll.

Tidig måndag morgon bar det av. Vi lämnade landet 11.10 och landade 12.50 lokal tid. Med denna resa skulle jag ta reda på engelsmännens bemötande av människor med funktionshinder och det var väldigt mycket jag fick se. Engelsmän är i gemene man väldigt väluppfostrade och har service inriktningen och erbjudan om sin hjälp redan från modersmjölken. Vart än vi gick och man verkade se ut som man behöver hjälp får man en blick på sig. Inte en blick där man blir uttittad utan en mer lyhörd blick att man finns och de lämnar alltid företräde och så fort som man själv uppfattar sig som i vägen säger de sorry.

Jag och min mor var på två musikaler och så fort vi kom in, detta var på den första musikalen ”We will rock you”, var det en man som hälsade alla välkomna som såg oss och kallade på en kollega som tog ut våra biljetter. Sen i fråga hur långt jag kunde gå böjde han sig ner och talade direkt till mig inte till mamma och sa ”i dont wanna offend you but how long can you walk” - ”jag vill inte kränka dig men hur långt kan du gå”. Han menade hur långt jag kunde gå för att komma till min plats i salongen, men det slutade inte där. I pausen frågade han hur allt var och om han kunde införskaffa dricka. Mamma tyckte väl det var lite för mycket så hon köpte åt mig. Tillgängligheten i London är god. Bussarna har ramper som är elektriska, handikapptoaletterna är väl anpassade med handfat nära toan och dörrhandtaget långt ner. Det finns för det mesta låga trottoarkanter, men del gator har alltför höga sådana. Då får man leta efter en lämplig kant och köra upp på, för gatan har olika nivåer av kanter längs med den. På varje stor offentlig byggnad finns en särskild knapp med handikappmärket. Det är en automatiskt dörröppnare. Hissar finns det väldigt gott om till de flesta stora ställen och är man i rullstol behöver man inte köa, utan gå fram till kön och visa dig så släpps du förbi. England är en av de länder som har infört en tillgänglighets-lag. Om du vill ha gammal kultur blandat med moderna influenser och samtidigt kunna röra dig fritt boka då en resa till London.

11


KULTUR & NÖJE Direkt från Lilla Melodifestivalen

Rebecca Jansson besöker Snabel-Posten Text: Jonas Bennemark Foto: Natalia Georges

N

är jag kom hem från USA så var det dags för den första intervjun, en fredag morgon den 16 April på redaktionen. Då kom nämligen tvåan i Lilla Melodifestivalen och hennes pappa och besökte oss. Det var skoj. Vi började morgonen med att bjuda dem på fika och sen så fick hon skriva autografer innan jag började med intervjun.

Rebecca tog sin första ton jättetidigt när hon var 3-4 år. Hon har varit med på olika talangtävlingar i köpcentra och Lilla Melodifestivalen sedan hon var 7 år. Hon trodde inte att hon skulle komma två i Lilla Melodifestivalen men hon hoppades på det bästa. Hon tyckte det bara var kul att vara med, sen tyckte hon det var jättekul att komma tvåa. Det tog bara 4 timmar att skriva låten ”Skaffa en annan tjej”. Hon stängde in sig på sitt rum och låste nästan dörren, så de undrade vad hon gjorde där inne. Men när hon kom ut hade hon en text och en melodislinga till den. Låten ”Skaffa en annan tjej” handlar om en kille som vill bli tillsammans med en tjej, men han är inte så schysst eller trevlig. Han är en kaxig mobbare säger man, då vill hon inte bli tillsammans med honom, men han är klassens snyggaste och sådär. Hon tyckte alla låtar från Lilla Melodifestivalen var bra men om hon skulle välja någon favorit så var det nog Jonnas ”Boy friend” och Ulriks ”En vanlig dag” Genom att vara med i Lilla Melodifestivalen fick hon nya vänner och hon fick hålla på med det hon gillade.

Namn: Rebecca Jansson Född: 1998 Yrke: Studerande Bor:Upplands Väsby Favorit attraktion på Gröna Lund: Insane & Extreme Favoritämne i skolan: Engelska och Hemkunskap Favoritfilm Twiglight, Hannah Montana, Titanic, Avatar Favoritprogram Wipeout, Idol, Lilla Melodifestivalen, Svenska Hollywood Fruar

Hon hoppas att hon kommer släppa någon skiva så småningom, men det är inte något hon vet riktigt än.

Artisterna från Lilla Melodifestivalen träffar hon när hon har varit på skivsignering. Sedan håller hon kontakt mest via mejl, SMS och sånt.

Hon brukar bli nervös de första sekunderna när hon går upp på scenen men sen släpper det när hon går upp. Hon har fått scen skräck en gång på en talangjakt i skolan. Då skakade hon innan hon gick upp på scen. Då gick det lite fel i låten men det var nog enda gången. Hon har inte varit med om några pinsamma saker.

Hon vet inte om hon kommer släppa en ny låt snart. Hon har skrivit en ny låt på engelska, men hon vet inte om det kommer bli en singel.

12


Hon tycker det är jättekul att skriva autografer till fansen och att får träffa dem som gillar hennes låtar. Hon brukar få skrivkramp ibland när hon skriver autografer. Ibland gör det ont i handen, men inte så ofta. På lördag uppträder hon på en skola på ett skol-disco med artisterna från Lilla Melodifestivalen. En av deltagarna ordnade en liknade sak i Solna på en av deltagarnas skola. Det var uppskattat, så de gjorde likadant här i Väsby. Framöver så ska hon vara med i Helges talangjakt som är i maj. Helges talangjakt är att hon går hos en sångpedagog eller sångcoach och det är som en studio i en fritidsgård som har en talangjakt för dom som går hos honom i fritidsgården. Den ligger i Andersberg i Gävle. Mollly har gått där och Mimmi Sandén som har varit med i Idol. Han är själv musiker och jobbar där med att coacha sång och musik och instrument och sådär. Han är jättebra på att hjälpa barn. Han har bra hand med barn. Hon har funderat på att söka till Idol när hon blir 16. När hon blir stor så vill hon bli artist. Om hon inte blir artist kan hon tänka sig att designa kläder eller någonting inom mode. När hon slutar skolan så vill hon bli servitris eller något. Helst skulle hon vilja ut och resa till USA och New York för där kommer alla som sjunger ifrån som hon lyssnar på och så tycker hon att det verkar vara en häftig stad. Hennes favorit artist är Miley Cyrus som spelar Hannah Montana. Hon tycker att hon har en jätteskön röst. Hon vet inte om det var rätt låt som vann Melodifestivalen. Hon tycker Anna är bra men hon hade hoppats på Eric Saade eller Salem Al Fakir. Hennes favoritresemål är London fast hon har bara varit där en gång. Hon gillar England och så gillar hon Grekland. Snart ska hon till London igen med mamma och mormor. Hon tyckte det var jättekul i Idre. De hade jättetur med vädret, det var soligt nästan varje dag och det var jättefint pistade backar. De var där och kollade på talang-tävling som var samtidigt som de tog semestern. På talangtävlingen så så var Molly och Erik Saade där och sjöng och Pernilla Wiberg var konferencier. På fritiden träffar hon kompisar, bloggar, spelar innebandy och håller på med gymnastik och så brukar hon sjunga. Hon har inte åkt Fritt Fall någon gång. Varje gång hon kommer till Grönan, och har bestämt sig att hon ska åka Fritt Fall så ångrar hon sig när hon ser den. Hon brukar baka hemma ibland när hon kommer hem från skolan. Då brukar hon baka kladdkaka ganska ofta och muffins. Till frukost brukar hon äta flingor och mjölk eller yoghurt till, men mest flingor och mjölk, men inte så ofta mackor.

13


SPORT Namn: Veronica Wagner Född: 1987 Bor: Stockholm Yrke. Gymnast och studerande

Veronica Wagner Intervju: Jonas Bennemark Foto: Andreas Svensson

N

är började du med Gymnastiken? jag började med barngympa när jag var fem å ett halvt. Men jag började inte med elit förrän jag var 10 år. Blev handplockad och fick träna med en elit grupp på prov. Efter tre dagar fick jag börja!

15-19.45 och sen lördag 09.30-14.30 Men just nu är det ingen idé med foten, men dessutom försöker jag under våren bli klar med skolan helt och tränar därför typ 20 timmar i veckan istället för typ 28 - 30. Vad brukar du äta innan du tränar? Umm.. Det är lite olika. Jag ska faktiskt börja följa en diet från och med näst nästa vecka. Men lunch, och sedan äter jag typ en frukt eller eventuellt nåt mera men annars är det bara å mala på!

Ska du delta i Gymnastik-SM i Halmstad den 21-23 Maj? Det är förhoppningen ja!! Förhoppningsvis är min fot hel, vet inte vad jag gjorde men landade fel i gropen och nästan drog av en muskel. Helt sjukt för jag körde också på den i fem veckor innan den ballade ur, så nu får jag inte göra ”nånting” Förhoppningsvis kommer jag kunna tävla då och förhoppningsvis kommer jag att försöka sno tillbaka min titel! Hur var det att vara med i mångkampsfinalen i London? Helt sjukt kul! Det var 24.300 pers på läktaren som bara vråla och det var hockeystämning, så det var gaaaalet! Dessutom har Sverige ALDRIG haft någon tjej i mångkampsfinal på VM så det är sjukt kul på alla sätt! Jag gillar ju att tävla och desto mera folk på läktaren desto bättre, det påverkar bara mig positivt! Då gäller det att kunna hålla nerverna i styr också. Och jag gillar det där.. pressade lägen! haha.. Har du för mycket nerver på bom, och är skakig kan det bli mer än ett fall.. Kolla på Shawn Johnson som tog 4 OS medaljer 2008 och 3 VM guld 2007. MEN på bom 2007 hade hon tre fall! Allt kan hända i gymnastik! Det betyder inte så mycket mer än att det är en fantastisk känsla när man fixar allt och det flyter på trots stor press och små marginaler! Ska du vara med på någon mer tävling i år? Umm.. jag skulle ha tävlat en del faktiskt. Jag skulle ha åkt på Världscupen i Qatar 20 mars, direkt efter det tävlat en landskamp mot Belgien. Sedan NM i Finland och sedan EM. Sen SM och en världscup till ev. Så jag är sjuuukt besviken för äntligen tränar jag bra och jag behövde inte en ”akutskada” just nu. MEN all elitidrott är såhär. Du kan inte planera allt! Kolla på Kallur, Sanna har väl haft ont i två år. Olsson har opererats en hel del och Klüft drog hela baksidalår. Sånt händer..! Jag har som tur är inte fått en förslitningsskada (som då tyder på att man tränar fel kanske? ) Utan akut, vilket kan hända dig också på väg till bussen. Så jag har inte gjort nåt fel denna gång. Hur ofta brukar du träna? Hehe.. När är du ledig är en bättre fråga.. ;-) Jag tränar 15.00 19.45 utan paus. NORMALT sätt ska jag träna måndag-fredag

14

Vad brukar du äta när du inte tränar och tävlar? Öh.. ? Jag försöker att äta rätt så varierande mat just för att annars tröttnar jag. Haha. När jag är duktigt öser jag på med grönsaker och sådant för att få i mig allt. Men självklart finns det dagar då maten inte alls är ”champion” näring. Om du undrar om jag äter godis och sånt ibland så är svaret ja! Jag ska dock sluta med det nu i å med min diet. Och det är helt enkelt för att planerar man styrka, kondition och tränar som ett svin och pendlar hundra tågtimmar, så måste jag optimera mitt intag. Kroppen är min bil och får den ingen bensin??? Helt enkelt ska jag försöka få koll på alla delar. Även sömn som jag så ofta är dålig på också. Vilket är ditt roligaste minne? Oj jag har mååånga. Svårt att ta bara ett. Ett sånt där minne som jag aldrig kommer att glömma är VM 2003 där jag som första kvinnliga gymnast kvalade till OS på 20 år! Därför att hela den resan var galen! Allt ifrån att jag tävlade sjukt bra och hade skitkul, till att vi hade läger i Huntington innan med ett helt Sverige-gäng, till att jag och min tränare räknade 100-tals gymnasters poänger för att se om lilla jag 16 bast skulle fixa platsen. Och även 2 veckors semester efter med Alcatraz, Highway one, Hollywood.. osv osv osv.. GAAALET BRA RESA! Men även Rio, världscups-guld i Argentina ojoj, det finns många många roliga resor i bagaget!


Hur var det att tävla i gymnastik i Aten? Fruktansvärt kul.. ! OS är OS.. så är det bara! Prispallen = ”The most exclusive places in all of sport”... Det är obeskrivligt och att jag fixade pressen 17 år och helt trasig fot med läkare och tabletter och trots det kunde folk hemma se gult och blått i TVrutan.. ! Nää det var galet. OS är oslagbart och den känslan går inte att beskriva du måste vara Olympier för att förstå. Hur kändes det efteråt när du slog personligt rekord i mångkamp? Bara en bonus. Det finns en bild på mig när min tränare sitter på golvet bredvid mig med sin mobil och har precis räknat ut mitt resultat. Och jag sitter med is och lida och tabletter och min läkare och så ligger jag på golvet med båda tummarna i vädret. När han sa ” DU HAR PERSAT!!” Svarade jag endast... ”NEJ??? VA? JAG SKA ALDRIG MERA TRÄNA!” haha.. det var ett utryck som bara flög ur mig då jag chockade mig själv min tränare och alla andra genom att vara bäst när det gäller även när det inte går. ! Jag chockade mig själv.. Vad är ditt personlighets bästa i gymnastik? Öh hur menar du nu? Bästa resultat? I så fall 16e på VM i hopp 2003, 15 på VM i bom 2009, 11 x 3 på EM 2007, 4 världscupsmedaljer 2007!! Och då VM FINAL 2009.. ;-) Hur brukar en uppvärmning se ut i gymnastik? Inför en tävling eller träning? På en träning är våra uppvärmningar brutala!! En sjukt jobbig kombination av uthållighet och explosivitet. Vi kör 45minuter-1h och börjar väl helt okej tempo men sen drar det igång och vi kör verkligen en hel del styrka varje dag. Väldigt mycket faktiskt! Men nästan alltid bara med egen kroppsvikt. Då vi har vikter är typ en vikt på bröstet när vi kör situps, en stång när vi kör styrka för barren, vikter på fötterna osv. Annars bara med egen kropp. Om jag säger såhär.. efter en uppvärmning.. är man BLÖT. Man behöver inte oroa sig för att inte bli varm den saken är biff. Hur kändes det och hur var det när du inte fick vara med i OS? ”HUR KÄNDES DET???” Ojojoj vart ska jag ens börja? FÖRJÄVLIGT! Mitt blod, min svett , mina tårar, mina tidiga mornar, mina svettiga träningsdagar på sommaren då vi aldrig är lediga, allt det man har lagt ner hela sin själ i kunde några ”kostym”/ viktiga personer sudda ut på en sekund utan att tveka. Min dröm.. som jag offrade allt för, kommer alltid att vara ”snodd”. Jag känner mig blåst. Dessutom är det ett stort svek för sporten!! EN liten jädrans aktiv. (SKICKA FÖR BÖVELEN) Eller vill dom helt enkelt vänta 20 år till innan någon annan tjej klarar av att kvala? Jag förstår inte, jag kommer aldrig att förstå. Först nu efter nästan 2 år kan jag se OS loggan och känna = Jag vill. Förut var det bara så fort jag såg en logga, nåt från Kina, någon bild på någon som skulle till OS så var det bara.. ”gå o dö”. Jag ville bara försvinna då.. Först nu kan jag återigen se OS som något positivt.. men det har krävt mycket energi både från mig, mina tränare, pojkvän och föräldrar. Så summan är alltså.. det var ett helvete att vara med om och hela mitt liv ändrades. Jag hade ett jätteviktigt prov 5 dagar efter OS nej’et.. TROR du jag kunde plugga.. ??? Nä fy, detta önskar jag ingen!!

Brukar du se fridrott på TV? I så fall vad är din favoritsport? Oj allt är ”viktigt” och när Sverige är med. Jag gillar friidrott, men allt där Sverige är med är kul. Men så är det ju extra kul att titta när någon man känner eller har träffat ska tävla. Då sitter man klistrad lite extra och hejar. Nu kommer ju OS t.ex och då hejar jag på allt!! GOOOO Sverige! JAG vet hu mycket dom har kämpat för detta så jag sitter hemma och skriker i soffan.. haha Har du tagit körkortet ännu? Haha OMG.. nej! jag har väl kört i.. hmm.. hur många år?? Jag kan köra bil men jag har inte haft tid att läsa klart teorin.. Haha.. jag ska ta det i vår när jag är klar med min skola. Det är på tiden!!! Hur fick du ditt smeknamn Virre? Haha min tränares man faktiskt. Han kallade mig ”VIRREPINNEN!” (som man har i spriten). Sen började alla säga virre och jag var väl lite virrig också.. sen hejar vi mycket på varandra i träning och tävling o då är det lättare att ropa ”kom igen virre” Än kom igen Veronica” det är liksom kortare. Men jag har många smeknamn. Alltid utomlands på världscuper så säger folk Vero, Nica ,Vee, eller Roni. Så det är en del namn. :-) Vad är din högsta dröm? OJ Min högsta dröm? Oj, det är att jag får leva ett friskt och bra liv och att jag får göra det med mina nära och kära och att dom lever bra liv med mig. Men i gympan.. Ja du.. det har förändrats genom åren. Förut var det bara ett mål.. OS 2008. Nu.. Gläds jag åt varje bra prestation jag gör. Vare sig jag vinner Svenska cupen eller tävlar i VM. Jag gillar att tävla och jag hoppas att jag har många bra minnen kvar. Sen för dom som inte känner mig så.. det finns bara en väg att gå.. = VINNA! Jag är så även i vanliga livet. Jag vill vara bäst på allt jag gör! Det kan komma att bli bra för mitt yrke sen. Jag kommer vara drivande kan man lugnt säga. Jag kan inte peka ut ett mål! Jag har många!! Favoritresemål? Umm.. svårt mycket svårt! jag har varit på sååå många häftiga ställen! Rio, Argentina, Thailand, Kina, Japan, New York, Boston, Georgia, Los Angeles, San Fransico, Australien.. Jag skulle vilja säga att VM I USA är svårslaget! Jag gillar ju USA också.. Sen måste jag säga att Rio och Australien var de två häftigaste ställena jag varit på. Som turist har jag en förkärlek till Grekland och Thailand måste jag bara åka tillbaka till. Vad är din favoritartist inom musiken? Jag är allätare! Vi är en välidgt musikintresserad familj. (kan det ha med Wagner att göra?!) Jag lyssnar på allt ifrån hård rock, till smöriga ballader och har ingen favvo..! Nu under hösten har det varit mycket Robin Thicke på tåget för hans låtar är så softa och får mig att slappna av dessutom har han en gaaaalen röst. Men allt! verkligen allt. Plus att jag alltid har älskat Jackson. Skulle ha gått på hans konsert nu i januari så jag var förkrossad. Men istället var jag med på en Jackson tribute på Plattan med Bounce ( klippet finns på YouTube och världen har härmat oss sen dess och vårt klipp har visats på nyheter över hela världen, och dessutom visats på YouTube för 6miljoner!).

15


Jordbävning i Chile 2010 Text: Tati Palestro Foto: Från Facebook-gruppen ”bilder och video om jordbävningen i Chile 2010”

N

atten mot den 27 februari var det en jordbävning i Chile, klockan 03.34 lokal tid med 8,68 grader på Richterskalan. Den dan satt man och såg på TV hela dagen. Så länge har TV aldrig varit på hemma. Vi försökte ringa till släktingar i Chile. Det var helt omöjligt att få någon kontakt dit. Efter det har det varit efterskalv. Det har dött tusentals människor på grund av detta. En massa hus rasade och bilar blev demolerade . Människor hade varken vatten eller el, så dom fick mat av andra, dom fick bo ute på gatan eftersom dom inte hade någonstans att bo. När jag fick reda på att det var jordbävning vart jag orolig för min familj direkt. Först förstod jag inte, men när man såg på TV insåg man vad som hade hänt.

Ett stort tack till våra sponsorer

Nästa nummer: Vill du vara med och sponsra oss? Kontakta Snabel-@!

Kommer 15 september 2010

16