Snabel-Posten nr 2 2011

Page 1

Sn@belPosten Nummer 2 2011 Pris 25 kronor

Intervju med

Per Gessle

Jonas träffar Carolina Wallin Perez

Duncan Green Gotland LinnĂŠ Naturens riken 1


SENASTE NYTT Esters festival 2011 Text & Foto:: Christopher Lundgren Den 11 och 12 mars anordnades Esters festival på Uppsala konsert och kongress, UKK, med invigningstal av politikern Fredrik Sjöberg för att sedan nästan helt och hållet ägnas åt de olika musikerna som spelade.

Baby Chickens

Esters egna grupper, Esters stämband, Baby Chickens, Phil’s Riders of the Storm och Esters orkester, medverkade. Gästande grupper var Stora Blå’s showgrupp, The Big Blue Band och Kärlekens Fågel från Stockholm, Rockom från Ljungby, MB Rockers från Tranås, Maitraiders från Sundsvall och Crazy Mike från Lund.

Det var ju också en hel del besökare under båda dagarna och en av dem var Gerd Stenlid, musiklärare på Fyrisskolan i Uppsala som genom sitt jobb hade bestämt sig för att komma och lyssna.

Dessutom medverkade Teater Blanca med ett smakprov från deras föreställning Herr As pengar, som är en fritolkning av Selma Lagerlöfs roman Herr Arnes penningar.

Hur tycker du om festivalen hittills? Jättetrevligt och varierat program och glad publik och härliga artister.

Mellan de olika grupperna var Radio Upplands programledare Ulla de Verdier konferencier under fredagen och Svante Drake, en av Sveriges främsta muntrummisar, under lördagen.

Hade du några förväntningar innan du kom hit, över hur det här skulle vara? Jag tänkte nog att ”det här kommer säkert att bli jättekul” och det stämmer jätteväl.

Efter Esters stämbands spelning intervjuade jag körledaren Maria Dluzewska som tyckte att festivalen var mycket bra, men blev glatt förvånad över att det var så mycket publik redan på fredagsförmiddagen.

Kommer du att gå imorgon också? Ja, jag hoppas det men det är inte säkert, men idag är jag här i alla fall.

När jag frågade om hon hade några förväntningar svarade hon: Ja, vi har haft jättehöga förväntningar, framförallt att få höra alla roliga band som kommer hit och spelar från hela Sverige, det är ju väldigt spännande.

Sammanfattningsvis var det en väldigt trevlig och lyckad festival. Under Extra Extra (extramaterial) på vår hemsida www. snabelposten.se finns fler intervjuer och mer information om festivalen.

Snabel-Posten på film En dag på Snabel-Posten Kära läsare Det finns nu en informativ film, utlagd på webbplatsen YouTube, om Snabel-Posten av herr Jocke Wallner och det är undertecknad som läser till filmen. När man som jag gjorde, läser in en text, måste man öva några gånger och till sist så sitter det. Filmen är utomordentligt bra och prima gjord och, sist men långt från minst, väldigt lattjo. De som medverkar i filmen är Christopher Lundgren, Tatiana Palestro, Jonas Bennemark och Magnus Hedman.

Ni måste se den filmen helt enkelt! Magnus Hedman

http://www.youtube.com/watch?v=DH1sFA_bM6Q

2


Det ljusnar! När du läser det här har vi kommit in i april och vintern börjar äntligen ge med sig. Vi hälsar Pavel välkommen till vår redaktion. Han skriver om Gotland i detta nummer. Eftersom jag varit där nästan varje sommar sedan drygt tjugo år tillbaks har jag bidragit med foto. I detta nummer kan du också läsa intervjuer med Per Gessle, Carolina Wallin Perez och Duncan Green. Lär dig mer om Linné, depression och naturens riken. Det finns nu också en film om Snabel-Posten på YouTube, ”En dag på Snabel-Posten”. Se den! Och då förstår du nog också att Himlen är gränsen! Christer Arvidsson

På webben

Snabel-@

Knivstagatan 6 753 23 Uppsala 018-727 40 03 snabel-a@uppsala.se www.snabelposten.se. Ansvarig utgivare: Mari Ekh 018-727 71 57 Chefredaktör: Christer Arvidsson Redaktionssekreterare: Christopher Lundgren

Redaktion

Jonas Bennemark; Magnus Hedman; Tati Palestro; Magnus Sjöquist; Mattias Persson; Carina Lemhagen; Pavel Michnik; Lena Öhman; Alexandra Bivald; Malin Spångberg; Natalia Georges; Matilda Erdtman. Layout & redigering: Christer Arvidsson/ Christopher Lundgren Tryck: X-O Graf Tryckeri AB

www.snabelposten.se Nytt extramaterial på vår hemsida: • En dag på Snabel-Posten (film)

Du vill väl läsa fler nummer av

• Duncan Green - hela intervjun

Sn@belPosten

• Mer om Esters festival • Inkaindianerna

Kontakta Snabel-@!

• Livet och döden

Se redaktionsrutan

Med mera

Helårsprenumeration kostar 150:inklusive moms

Innehåll

Lösnummer till försäljning finns på Snabel-@ Knivstagatan 6

Senaste nytt............................... 2 Per Gessle................................... 4 Duncan Green............................. 5 Naturens riken............................. 7 Carolina Wallin Perez.................... 8 Linné Blomsterkungen..................10 Gotland......................................12 Depression................................. 14 En bok....................................... 15 Lasse Eriksson............................ 16 Omslagsfoto: Caroline Rosmark , Christer Arvidsson

3


KULTUR & NÖJE 13 frågor till

Per Gessle Text och foto:Tati Palestro

1 Hur gammal var du när du började som artist? Jag började med Gyllene Tider 1978, då var jag 19, och vårt genombrott kom med Flickorna på TV2 tidigt 1980. 2 Hur många skivor har du gjort? Oj, vet knappt. Gissar på 20-25 album kanske. Roxette har släppt över 40 singlar. Det läste jag häromdan.

Namn: Per Håkan Gessle Född: 1959 Yrke: Artist Bor: Halmstad och Stockholm Familj: Fru och son, halvdöd undulat

3 Hur många spelningar har du gjort under din karriär? Ooops igen. Vet ej, 500 kanske. 4 Hur många år har du hållit på som artist? Jag blev ”proffs” 1980 och har hankat mej fram sen dess.

7 Favorit mat? Jag gillar italiensk mat, gärna kalvkött eller nån glad pasta.

5 Vilket var roligast Gyllene Tider, Roxette eller soloartist? Det är helt olika saker. Alla tre är superkul. Hoppas jag kan göra mer av allt i framtiden.

8 Vilka band har du varit med i? Grape Rock, Gyllene Tider, Peter Pop & The Helicopters, Lonely Boys, Roxette. Det är nog alla.

6 Har du någon favoritlåt från dina skivor? Tja, det finns många. Jag gillar t ex ”Tycker om när du tar på mej” från min Mazarin-platta + ”The Rain” från Roxette’s Tourism + ”Det är över nu” med Gyllene Tider.

9 Hur är känslan att stå på scen för mycket publik? Häftigt. Det är en fantastisk känsla att kommunicera med musik. Svårt att förklara. Man måste nog uppleva det. 10 Hur många gitarrer har du? Svår fråga igen. Vet inte. 70-80 kanske. 11 Har du tagit fel gitarr någon gång? Tja, ibalnd får man ju ta ”fel” gitarr om t ex en sträng gått sönder på den man egentligen skulle spelat på. Så det har nog hänt. 12 Vad gillar du att göra på fritiden? Köra go-kart, kolla 70-tals filmer, lyssna på musik, umgås med min familj och mina vänner. 13 Ska du ut på turné med Gyllene Tider några fler gånger? Hoppas det. Det är en fantastisk liten popgrupp.

4


KULTUR & NÖJE Duncan Green Skådespelare

P

å morgonen den 21 februari åkte jag och min inhoppande kollega bil till Hölö som ligger en bit utanför Södertälje för att intervjua skådespelaren Duncan Green i en arbetsstuga som är bredvid hans bostad. Eftersom jag enbart har sett Duncan Green i TV-serien Rederiet och jag inte visste särskilt mycket om övriga roller ville jag veta mer om hans insatser i andra produktioner. Intresset att vilja intervjua just honom var så stort att jag frågade om han ville ställa upp i en intervju, något han tackade ja till. Namn: Duncan Green Född: 1961 Bor: Strax utanför Stockholm, annars världen i princip Yrke: Skådespelare Produktioner: Ca 55 st. Nedan följer ett urval av dem TV: Rederiet (2000-2001) ”Peter Henson, S:t Mikael (1999) ”Civilpolisen” Film: Wallander – hämnden (2008) ”Säpochef”, Familjehemligheter (2000) ”Rolf” Teater: Vill ha dig (2010) på Stadra sommarteaterscen ”Henrik” Måsen (2007) ”Trigorin” Fröken April (2007) på Teatrum Ystad teater ”Bankdirektör Arvidsson” Hejar du på något lag i fotboll eller ishockey? Absolut inte. Jag hatar sport. Det är det absolut värsta jag vet. Favoritårstid? Gud, när man bor så här på landet och man måste skotta och elda med ved hela tiden, då är det fan sommaren men våren är jättehäftig och hösten också. Jag har svårt att välja. Vintern kan jag också tycka om. Jag tycker om det mesta. Favoritgodis? Favoritgodis är choklad tror jag. Om du inte var skådespelare? Mmmm. Då hade jag kanske fortsatt med målning kan jag tänka mig, eller skriva. Jag skriver mycket nu också så det hade jag nog fortsatt med. Bild gillar jag. Jag gillar att videoredigera också. Jag hade kanske blivit världens redigerare, filmregissör. Vad gör du om tio år? Om tio år så har jag slagit igenom som ”Late bloomer” och då jobbar jag bara med film… Jag har ingen aning. Jag lever nog och har det bra. Favoritfilm? Nej, jag har mängder av favoritfilmer så det går inte att svara på. Det skulle ta alldeles för lång tid. (Såg nyligen ”Winters bone”, fantastisk!) Tivoli eller kryssning? Åker på en kryssning så man kan se hela världen Vilka språk kan du tala? Engelska och svenska Kan du något om Flashback? Jag har hört talats om det men jag är inte riktigt säker på vad det är.

5


Allmänt om Duncan som skådespelare

Lite annat

Som liten sysslade Duncan Green både med att måla, skriva och spela teater. Det var dock teatern som blev hans stora grej då han först sökte till scenskolan som han kom in på och sedan tjugotvå år tillbaka har han jobbat professionellt som skådespelare, mestadels på teater.

En fråga som jag gärna ställer till skådespelare är hur de tycker det är att se sig själva på TV och de flesta brukar bli generade vilket också gäller för Duncan. ”Ibland är det skitjobbigt” säger han. ”Wallander tycker jag var jättejobbigt att se för det var en tråkig och hemsk roll och då blir man nervös och tänker: Om någon ser mig i det här, då tror de att jag är så där”. Ibland kan han dock tycka att det är roligt att se sig själv på TV och det är ju alltid spännande.

Han jobbar oavbrutet. ”Ibland är man uppkopplad till en teater på ett halvårs- eller helårskontrakt eller ibland fyra månader”, berättar Duncan. Sedan finns det perioder då han gör kortjobb men ibland jobbar han även med radioteater, film och att arbeta med speakertexter och dubbning.

Jag frågade också vilken som är hans största tabbe som skådespelare men han har aldrig gjort någon större tabbe. Dock blev han försenad en gång till en föreställning på Uppsala stadsteater då det blev snöväder. Det hela slutade med att han ”vrålåkte” taxi till Uppsala då bilförare var tvungna att bromsa. ”Då taxin tvärnitade vid teatern slängde jag mig ur och de stod med sminket beredda och sminkade mig när jag sprang i korridoren”, säger Duncan. ”Det var kanske inte en tabbe men det var ett äventyr”.

Eftersom vi gjorde intervjun i Duncans arbetsrum fanns en del skärmar där med material som ajg naturligtvis frågade lite om. ”Här är det videoredigering och webblayout som jag jobbar med mest. Det jag klipper här är dels mina egna showreels av det material som jag har gjort hittills, som jag lägger upp på hemsidan eller på nätet någonstans, men också kortfilm och teaterdokumentärer” berättar han.

När jag ställde frågan om vilken skådespelare han vill spela tillsammans med svarade han att han vill spela tillsammans med en av sina bästa vänner, Michael Nyquist. ”Vi gick i skolan samtidigt” berättar han.. Vi pratar ibland om det att vi skulle göra någonting tillsammans om det blir tillfällen och möjligheter till det. Till sist ställde jag en klassisk fråga som jag ofta ställer till skådespelare: om det händer att folk känner igen honom när han är i stan. ”Det händer nog fortfarande, även om det inte händer så ofta som strax efter Rederiet”, berättar han och säger att det hände ofta de tre första åren efter att Rederiet lades ner men att det inte är lika vanligt längre.

Duncan är förmodligen mest igenkänd från TV-serien Rederiet där han medverkade kring år 2000. ”Det är väl Rederiet – Peter Henson kan jag tänka mig, om man tittar på bred publik. TV har ju en jättegenomslagskraft”, säger han. Duncan har dock även medverkat i andra TV-produktioner, senast som Säpochef i ”Wallander – Hämnden”, en roll som han tycker var ganska tråkig men med ett roligt inspelningsgäng och han fick ju spela mot Krister Henriksson. ”Krister känner jag ju jättelite. Han var trevlig och rolig att vara med”, berättar Duncan. ”Han är någon som man uppskattar och beundrar för han är en väldigt duktig skådis”. Jag frågade vad han tycker är roligast av att medverka i TVserier eller att spela in film och hans svar var intressant. ”Det beror nog alldeles på vad det är för någonting. När man gör en TV-serie är man ju med väldigt länge, så då blir ju arbetsgänget som man jobbar med folk som man träffar flera dagar i veckan i flera månader eller under flera år eller ett par år”, berättar han, ”En film kanske man är med i två till tre månader max”. Duncan poängterar också att olika arbeten kan vara olika roliga oavsett om det är film eller TV-serier han medverkar i.

Intervjun i sin helhet inklusive frågor om hans medverkan i Rederiet finns på våran hemsida www.snabelposten.se under Xtra Xtra (Extramaterial).

6


VETENSKAP Naturens Riken Text: Mattias Persson

Foto: Eric Meyer, David Iliff, Gerald Carter, NASA, Ester Inbar, Peter Corbett

E

n personlig betraktelse av Livets många olika grupperingar:

Det är därför ganska troligt att Linné inte kände till dessa upptäckter, som därför inte kom med i hans system. Bland de mikro-skopiska varelserna finns det flera olika sorter, som är så olika att de måste anses tillhöra olika riken.

När Carl von Linné skrev sitt storverk, Systema Naturae (som publicerades 1735), delade han in alla företeelser på jorden i tre olika Riken: Animalia (djur), Plantae (växter) och Mineralia (mineraler och stenar).

En av dessa grupper kallas för Urdjur (Protista). De är encelliga djur, som oftast lever i vatten, men några är parasiter. De skulle kunna sägas komma från Animalia. En motsvarande grupp från Plantae kallas Chromista, och innehåller alger av olika sorter, som är encelliga växter. En annan snarlik grupp kallas för blågröna alger eller cyanobakterier. De är encelliga växt-lika bakterier, som ofta finns i vatten. (De algblomningar som har inträffat under de senare åren, består till stor del av dessa blågröna alger.) Från Fungi kommer gruppen slemsvampar (Mycetozoa), som påminner mycket om djur, de kan till exempel röra sig av egen kraft. De lever mest bland nedfallna löv i skogar.

Numera vet vi, att han var lite ”snål” med antalet riken, och om vi skulle följa samma sorts indelning idag (vilket vi faktiskt gör, åtminstone i praktiken, och i en mycket modifierad form), skulle det bli sex, eller rentav, sju, riken, istället. Både Animalia och Plantae måste nämligen delas upp i mindre delar, antingen på grund av nya upptäckter orsakade av bättre utrustning, eller nya definitioner av vad det innebär att vara ett djur eller en växt.

En annan grupp, som liknar bakterier, men är skiljd från dem, kallas för arkéer (Archaea). De är encelliga varelser, som saknar kärnor i sina celler. Vanliga, egentliga, bakterier, sådana som vi blir sjuka av, är ännu en grupp, som är ett eget Rike, Bacteria. De saknar också kärnor i sina celler. Alla bakterier orsakar inte sjukdom, tvärtom finns det många bakterier, som är nödvändiga för att livet ska fungera. Den sista gruppen varelser som bör ha ett eget Rike, är virusen. Virus består bara av arvsmassa paketerad i ett hölje av protein. De är beroende av andra celler för sin fortplantning och är alltså parasiter. De kan angripa många olika sorters celler. Både växter, djur, bakterier och andra blir angripna av virus. Virus som angriper bakterier kallas ofta för bakteriofager, bakterie-ätare. Till dessa livets riken kommer sedan mineralerna, och de saker vi människor tillverkar. De påverkas inte så mycket av livet, men det händer att livet tar någon av våra saker ibland, som när ett hus blir angripet av svamp eller mögel (som också är en sorts svamp), när en haj sväljer en kamera av misstag eller när en lav (som är en blandning av växt och svamp) växer på en sten och tar näring från den.

Det tydligaste exemplet är nog svamparna, som Linné placerade bland växterna, men svampar fungerar på ett helt annat sätt än växter, och ser också helt annorlunda ut. Nästan alla svampar lever på att konsumera dött material (döda växter och djur, och ibland våra saker), och några ar parasiter (det vill säga, de lever av en annan varelse, utan att döda den), de är alltså konsumenter, precis som djuren, vilket skiljer dem från växterna, som är producenter, som tillverkar sin näring av solljus och vatten. Svamparna bör alltså vara ett eget Rike, Fungi, mellan Plantae och Animalia. När Linné levde, hade man visserligen uppfunnit mikroskopet (det var en holländare, Anthony Leeuwenhoek, som gjorde det mot slutet av 1600-talet), men kunskapen om det och de mikroskopiska världarna var bristfällig.

7


KULTUR & NÖJE Kent som jazz

Carolina Wallin Perez C

Namn: Carolina Wallin Perez Född: 1982 Yrke: Artist Bor: Stockholm

arolina Wallin Perez skiv debuterade 2009 med albumet ”Pärlor och svin”, med jazzcovers av Kent-låtar. Hon blev känd först genom musiksajten MySpace och signades kort därefter till Family Tree Music. Albumet nådde som högst plats 23 på den svenska albumlistan, och singeln ”Utan dina andetag” hamnade på plats 30 på den svenska singellistan.

Favoritmat: Mammas paella Frukost: Fil med hemmagjord müsli, äggröra och te Husdjur: Nej. Gillar katter, men har för liten lägenhet Favoritmusik: Little Dragon, electronicaband från Göteborg med sångerskan Yukimi Nagano Spelar i: Strike, Charleston Sisters & Golden Boys

Carolina höll på mycket med musik innan hon började på gymnasiet. När hon började på gymnasiet träffade hon nya människor och kompisar som höll på med jazz. Hon tyckte det verkade spännande, så då provade hon lite. Att hon ville göra en skiva med Kent covers var först och främst på grund av texterna, som hon tycker är jättefina. Möjligheten att få göra de här Kent-låtarna på skiva är tack vare att Fredrik Okazaki Bergström, som har producerat och spelar trummor på skivan, också jobbade på skivbolaget. De skulle inte signat henne om de inte tyckte hon var bra ändå. Men det är klart att hon fick en genväg för han kände dom som jobbade där och kunde presentera det direkt för dom, istället för att hon skulle försöka ligga på utifrån utan att ha någon som helst kontakt. Idén med att hon ville göra jazz-låtar var en kombination av att hon har lyssnat på dom jättemycket, framförallt när hon gick i högstadiet och sen i gymnasiet. Sen har hon sjungit mycket jazz genom åren. Den här skivan ”Pärlor och svin” är inte världens mest jazziga skiva, men den kallas ju för jazzskiva och hon kan förstå att vissa tycker att den är jazzig. Men det blir en kombination av vad hon gjorde för 15 år sen och till vad hon gör idag och vad hon har gjort dom senaste åren. Att välja ut Kent-låtarna var jättesvårt, för det finns så många. Så någonstans var de tvungna att begränsa sig. De har valt ganska många av hitsen, men det är många personliga favoritlåtar där också. När de spelar live spelar de några extralåtar som inte är med på skivan. Då får de liksom möjlighet att göra dom live istället.

8


Kent-fansen regerade väldigt blandat när hon gjorde en skiva med Kent-covers. Det är många som hör av sig till henne och skickar mejl, bland annat på Facebook eller på hennes hemsida. De som hör av sig direkt till henne säger bara positiva saker. Det har bara hänt en gång, och det var häromdan, att någon skickat ett mejl och skrev ”Vad håller du på med?” Vilket hon tyckte blev ganska roligt eftersom hon aldrig får dom där mejlen. Hon får alltid positiva mejl och det tycker hon är fantastiskt underbart, det glädjer henne otroligt mycket.

upp låtarna för dom under inspelningsprocessen. När de släppte första singeln la Kent ut den på sin hemsida och när vi släppte albumet så la dom också ut den på sin hemsida. ”Det kändes jättebra”. Hon spelar också i ett band som heter Charleston Sisters and The Golden Boys som är ett mycket mer jazzigt band. De spelar låtar av en vokaltrio som fanns i slutet av 50-talet i början av 60-talet som hette Lambert, Hendricks & Ross. De gjorde sångtrio-arrangemang av storbandsarrangemang. Jag har gått på musikhögskolan här i Stockholm, och då hade jag som ett arbete att skriva ner deras arrangemang och så göra om det till hits. Sedan tyckte alla att det var så himla kul när vi hade det som skolarbete, så då fortsatte vi med det.

Hon har varit nervös på scen många gånger, men nu försöker hon kanalisera nervositeten istället. Om hon inte skulle fokusera så skulle hon nog kunna bli lite darrig. Men hon tycker det känns skönt att hon på något sätt lyckas ta kontroll över det.

Det är roligt att verkligen få en del jazzklubbar att spela på. Det är jättekul för vi är tre som sjunger och det är inte så ofta som man är det. Alla tre har lika stor roll, det är inte bara en sångerska och två som körar. Det är mycket snabba grejer och jättemycket texter. Det är verkligen utmanande på ett kul sätt och ganska humoristiskt musik just i det bandet. Nu har de inte varit ute sen i höstas men de är ute lite då och då ett par gånger om året på någon miniturné.

Nu håller hon på och skriver egen musik till nästa skiva. Den är inte färdig än. Hon vet inte riktigt när den kommer, men den kommer om ett litet tag. Hon har själv varit på några Kent-spelningar. Den hon kommer ihåg mest var en spelning på Liseberg men det är jätte många år sen när hon gick på högstadiet 1998. Då var hon en sån där riktig tonåring som står och skriker. Sen såg hon dom i Eskilstuna för två och ett halvt år sedan. Under den tiden som den processen var igång blev det ett annat sätt att lyssna på konserten. Då hade hon hela tiden den här skivan i bakhuvudet nånstans så det blir olika sätt att se på konserten.

Hon har fått flera fans som har lyssnat på henne sen hon gjorde en jazzskiva med Kentlåtar. Hon tycker det är dumt att förneka att det just är Kentlåtar som gör att folk vet vem hon är. Det är så många som vet vilka Kent är, men det är inte därför de har gjort skivan. Men det har ju hjälpt till och att de har gjort reklam för oss. Alla Kentfans undrar vad är det här för någonting. Vissa tycker om det och vissa tycker inte om det, men de har ändå tagit sig tid att lyssna. Det känns kul.

Hon hade sin första spelning i Eskilstuna på samma scen som hon såg på Kent och det var massor av folk som jobbade med Kent där. Till exempel Martin Roos som har varit med i Kent och som är deras manager. Honom har hon träffat ett par gånger, det var han som bokade in dem där och då träffade hon också Markus Mustanen, trummisen i Kent, annars har hon inte träffat någon av dem personligen.

Skulle du vilja göra egen låt med Kent? Ja varför inte det skulle vara skitkul. Det är ändå inget som stoppar mig. Det var en bra idé.

Kent-medlemmarna har hört hennes versioner av Kent-låtarna. De äger studion som de spelade in skivan i. Stefan Boman som jobbar med dem också spelade

9


VETENSKAP Carl von Linné blomsterkungen Text: Magnus Hedman Bokomslag från Natur&Kultur

J

ag håller nu att skriva om herr Carl von Linné. Ett skäl till det är att jag för närvarande skriver om kända vetenskapsmän och alldeles nyligen skrivit 14 delar om Charles Darwin, så jag tänkte att det skulle vara bra och synnerligen passande att jag fortsätter att skriva om herr Linné. Ett annat skäl till varför jag gör detta är att det är allmänbildande. Vilket sannerligen kan behövas. Vidare tycker jag att blomsterkungen är ett passande ämne att skriva om när vi ändå befinner oss i Linnés Uppsala.

Linné i sin Lapplandsdräkt Etsning av Hendrik Hollander Linnés resor Carl von Linné gjorde ett antal resor till olika platser, och gjorde noggranna anteckningar. Emellertid anses numera att han sannolikt inte själv besökte alla platserna han beskriver, utan han har antecknat vad han hört vid samtal med ortsbefolkningen ”de som bodde och levde där” några av hans kända dagböcker är följande: Året är 1732 då beger sig Linné sig ut på en resa till Lappland

Född 23 maj 1707 död 10 januari 1778. Svensk botaniker, läkare och zoolog som lade grunden för det normala beskrivande namnskicket inom biologin och den moderna systematiken som grupperar växter och djur. Herr Linné anses också vara fadern till den moderna ekologin. Linné var samtidens största botaniker. Linné var även känd för sina stora språkkunskaper. Linné var mångkunnig och mångspråkig. Linné föddes i komministergården Råshult i Stenbrohults socken i Kronobergs län (Småland). Han var äldste son till komministern, sedermera kyrkoherden Nicolaus (Nils) Ingmarson. Hans far ville att Linné skulle bli präst, men det ville inte Linné. Han blev botaniker istället.

Själva reseskildringen utkom inte under Linnés levnadstid utan som resultat av resan publicerades 1737 sju år efter själva resan som återgavs i reseskildringen Flora Lapponica. Dalarna 1734 Linné kom första gången till Dalarna för att fira jul i Falun 1733. Under ett julkalas träffade han sin blivande hustru Sara Lisa Morea. Linné besökte även Bergslagens gruvor och järnverk. Dalarnas landshövding Nils Reuterholm som hade hört, om Linné och inspirerats av hans Lapplandasresa, föreslog en liknande resa genom Dalarna.

Forskning Carl von Linné utformade sexualsystemet dvs indelningen av växter efter deras kön mm. Ett lätt, men konstlat sätt att indela växter på.

10


Öland och Gotland 1741 Resan företogs på hästryggen och han visade stort intresse för runstenar (bra). Under färden kom han till Vetlanda den 23 juni och noterar två runstenar på kyrkogården. Dagen därpå ”dagen efter” hade herr Linnæus hunnit till Växjö. Där han gör noteringar, ”förmodligen i ett block” om domkyrkan, som året före eldhärjats och vid Linnés besök var ”ett bedrövligt spektakel”.

Efter tre veckor på Öland avseglar Linné till Gotland. Skåne 1749 Denna resa startade med vagn i Uppsala där Linné sedan bodde i många år. Söndagen den 7 maj hade han hunnit till Växjö. Där skildrar han hur ärkebiskopen ”högvärdige herr doktor Henric Benzelius” viger herr doktor Olof Osander till biskop i Växjö stift.

Han lämnar en beskrivning av S:t Sigfrids kläder. Kalmar nåddes den 28 maj där unge herr Linné hejdades av en storm, men använde tiden till att beskriva kyrkan, som var täck (betyder vacker tror jag) och hade vackra skrudar. Den första juni landsteg han på Öland och övernattade där den 4 juni i prästgården Resmo. För att den 6 juni ha hunnit till Smeby, vars kyrka var så sällsam att Linné aldrig sett maken (han blev imponerad alltså). Han skriver bland annat att kyrkan med sina små fönster, var ganska mörk och kunde snart bringa ”få” besökarna i sömn. Den 7 juni var en söndag, och han gick till kyrkan i Ås. Den 9 juni noterar han runstenar i Sandby och Gårdby. Dagen därpå då herr Linné vistades i orten Runsten noterar han ännu en runsten, som ansågs en av platsens märkvärdigheter. Långlöt den 10 juni. Om hela två surbrunnar på kyrkgården står i dagboken: ”Vattnet kan drickas av sjukligt folk uti åtskilliga passioner, allenäst brunnen blev väl rensad och man ej alltför kräsmagad fruktade för en sådan mineral, som insmugit sig av lik och dödas kroppar” (dramatiskt eller hur?). I Bredsättra den 11 juni kommer växtintresset fram, och Linné sade om ödekapellet i Klappinge att på golvet växte Scandix seminbus hispidis. Persnäs nåddes den 12 juni, och den 14 juni, som var den fjärde söndagen efter Trinitatis (trefaldighetsdagen), då han bevittnade gudstjänsten i Högby. Han noterar även en runsten på kyrkogården.

Pingstdagen 14 maj hörde en vacker predikan i Virestad och på annandagen återsåg han sitt kära Stenbrohult. Men han skriver med vemod i sin dagbok om hur de han såg för 20 år sen hade nu åldrats ”de gingo nu med grå hår och vita skägg, utlevde, och en ny värld hade kommit istället”. Den sjuttonde maj avreste Linné från Stenbrohult med målet Loshult i Skåne, reste runt i landskapet och var åter i Stenbrohult den 2 augusti. Under återfärden till Uppsala stannade han till i Russby i Sunnebo där hans svåger Johan Collin var kyrkoherde. Från det besöket skriver han detaljerat om äspingen, Sveriges enda giftiga orm. På färden norrut passerade han Jönköping, där han besökte sin släkting, prosten C Tilliander. Via Gränna och Vadstena kom Linné slutligen tillbaka till Uppsala. Och därmed var hans skånska resa avklarad och avslutad.

11


RESOR Gotland semesterön Text: Pavel Michnik Foto: Christer Arvidsson

J

ag tänkte skriva om Gotland som jag ska åka till. Jag ska åka till Gotland den 27 Juni och åka tillbaka den 3 Juli.

Igår fick jag ett papper om Gotlandsresan. Vi ska träffas vid hotell Terminus tror jag att det heter kl 10.00, sen ska vi åka till Nynäshamn. Vi ska åka tillbaka 3/7 18.00. Jag har fått en lista på när man ska träffas och vad man ska ha med sig.

På Gotland finns Lummelundagrottorna. På Gotland finns det en klippa som heter Hobergsgubben. Det finns också ett ställe som heter Seriegården där man gör statyer som föreställer olika seriefigurer. På Gotland kan man titta på ringmuren i Visby. Man kan också åka till Fårö och till Gotska sandön. Till Gotska sandön kan det vara problem med båtförbindelser och man kan bli strandsatt där.

Många människor åker till Gotland på somrarna, men man kan också åka dit på hösten. Dom flesta åker båt från Nynäshamn till Visby, men man kan också flyga dit. Jag vet inte så mycket om den ön men lite vet jag.

Den största staden är Visby. Andra ställen på Gotland är Ljugarn, Slite, och Gotska sandön. Jag tror att Stora och Lilla Karlsö tillhör Gotland.

På Gotland finns det många får.

12


Raukar på Fårö Jag vet inte om vi ska bo i vandrarhem, på hotell eller på en campingplats. På Gotland pratar man en dialekt som kan vara svår att begripa. På Gotland kan det bli väldigt varmt. Visby är för den som vill partaja, Fårö är för den som vill ta det lugnt, Gotska sandön är för den som vill vara ensam och Kneippbyn är för barnen. På Kuten är det som på 50-talet. I Kneippbyn spelade man in Pippi Långstrump. På Fårö bodde Ingemar Bergman. På Gotland finns det raukar. Ainbusk kommer från Gotland. Andra kändisar som bor eller har bott på Gotland är Mikael Rickfors och Susanne Alfvengren.

Saker att göra på Gotland: Äventyraren kan cykla, dyka och hoppa fallskärm. Barn kan besöka Kneippbyn.

Man kan bada på Gotland. Tre besöksmål på Gotland är: Allkvie änge, Brucebo naturreservat och Flundreviken. Man kan gifta sig på Gotland. På Kronholmens golfbana kan man spela golf. Man kan fira jul på Gotland. Det finns olika konstgallerier i Visby som den konstintresserade kan besöka. Man kan cykla på Gotland. På Gotland ordnas det kurser i vindsurfing. I Varplöse vattenpark kan man hyra gummibåt. På Fårö finns det ett ställe som heter Kutens bensin och där har bland annat Carola uppträtt. Den som är intresserad av politik kan besöka Almedalen och lyssna på en massa babbel. Gotland har nåt som heter Medeltidsveckan och då klär sig folk som förr i tiden. Det finns en del museer på Gotland. Man kan vandra på Gotland. På Gotland finns det en sport som heter Pärk. På Gotland äter man saffranspannkaka med boysenbärsylt och fårskalle. På Gotland äter man tryffel, bland annat chokladtryffel. Tre caféer i Visby är: Café Amalia, Café Breda Blick och Café Krönet.

13


MEDICIN Depression

Orsaker Det finns olika synsätt, till exempel det kognitiva sättet – till exempel hur personer tänker, och kommer ihåg. Att ha ett biologiskt synsätt är att ”… varje handling, tanke och känsla har en biologisk motsvarighet i form av… aktivitet i hjärnan…” och i resten av kroppen. Beteendepsykologi (behaviorism) menar att ett beteende lärs in och kan läras om, och att känslor och tankar inte var värda att studera men den teorin har man i stort lämnat. Man kan säga att den innehåller olika delar, en biologisk, en som handlar om beteende, en som handlar om hur man tänker, och en som är hur personer påverkar varandra.

Text: Magnus Sjöquist Foto: JaneArt

Depression handlar om både arv och miljö, enligt Kramer är arvet 35 – 40 procent och miljön står för resten i ”… egentlig depression…”. Händelser som gör att man blir stressad ”… ökar risken för depression…”, speciellt om de ”… undergräver självkänslan…” Oftast blir man deprimerad för att man har förlorat något, till exempel att en släkting dör. Sjukdomen kan ligga i släkten, men bara för att man har genetisk risk betyder inte det att man automatiskt får depression. Det kan vara så att man i en släkt har vuxit upp i ungefär samma miljö med ”… samma… stressfaktorer, värderingar och livssyn.” Ämnet serotonin spelar roll vid depression, de påverkar ”… regleringen av stämningsläget.”

D

epression anses vara en sjukdom enligt ”… psykiatriker, läkare och andra vårdprofessioner.” Bland annat kan man ha självmordstankar och till exempel inte vilja äta. Kanske finns det många som känner en som har eller har haft depression eller i alla fall att en släktings vän har eller har haft det. Om man inte känner något kanske man i alla fall har hört talas om vad det är. Hur tankar och beteende påverkar varandra är intressant, jag hoppas att ni har fått en slags förståelse över vad det är och hur det påverkar personen efter att ha läst artikeln.

Hur man påverkas och olika typer Man kan till exempel sitta helt stilla och vara frånvarande man orkar inte göra saker. Hippocampus finns i hjärnan som spelar roll i att hantera stress. Stress kan vara en del av det som krävs för att hjärnan ska kunna utvecklas till en icke-harmoni som leder till depression. Depression påverkar inte bara hjärnan utan även till exempel skelettet på olika sätt. Några beskrivningar av depression är att det innebär att länge vara nedstämd, att inte bry sig om något, att inte orka, att få rubbad sömn och rubbade matvanor, att ha självmordstankar, att inte hitta något att vara glad över i livet, att känna sig värdelös, och liknande saker.

14


Man kan till exempel svänga snabbt i humöret och ha svårt att klara av vardagssaker, som att städa. Att vara nedstämd och att ha självmordstankar är några andra symptom som man kan ha. Ungefär 90 procent av dem som har depression har svårigheter med sömnen. Vissa personer har depression vid en viss årstid, till exempel hösten. Sekundär depression är när man har en depression som kommer av ”… sjukdom eller psykiska störningar.”

Mediciner och behandling Man kan ta mediciner och gå i samtalsbehandling. Om man tar mediciner brukar man kunna leva ett ganska normalt liv. Kognitiv terapi kan man använda sig av som behandling av depression. Att gå en terapi med både medicin och att få prata med en person (psykoterapi) brukar fungera bra. Negativa tankar förändras i kognitiv terapi för att ändras till tankar som är mer praktiska i hur man uppfattar ”… sig själv och andra.” Ett exempel i KBT är att man kan skriva ner vilka situationer som gör att man får ”… vissa tankar…” Man kan till exempel se efter vilka krav man har på sig själv. Det kan vara så att man har extremt stora krav på sig själv och om man inte klarar av det blir man deprimerad. Ifall man går i psykoterapi är det viktigt att den som behandlar har empati och kan sätta sig in i personens situation. Elchocker används om personen har en extremt djup depression och det finns risk att personen tar livet av sig. Ett sätt är att testa andra beteenden än det som man använder sig av för tillfället. Om man aktivt försöker ta itu med problemet istället för att fly kan man säga att man har tagit första steget till en förbättring. Att vara ute och motionera är bra, man mår bättre då man motionerar men den bra känslan försvinner. Lättare verkar det som att träning är bra mot men man vet inte hur det är med svårare. Depression kan man inte ta bort genom vila, att röra på sig är viktigt. Man kan använda mediciner som minskar stresshormoner, det fungerar.

Sammanfattning Det finns olika sätt att se på varför personer blir deprimerade, en del handlar om tankar och andra om hur man beter sig. Till exempel bryr man sig inte om något och har inte samma matlust då man har depression. En del personer får det under en del av året, till exempel på hösten. Behandlingar som används brukar vara kognitiv terapi som fokuserar på tankar och beteende (kognitiv beteendeterapi – av kognition = tankar och beteende). Man kan äta mediciner, antidepressiva mediciner, också – det är vanligt.

Böcker Aarøe, Rolf: Vinn över din depression – en självhjälpsbok (Slovenien, 2006) Addis, Michael, E. & Martell, Christopher R. : Ta makten over depressionen steg för steg – Förändra dina vanor – Förbättra ditt liv (Stockholm, 2007) Andersson, Gerhard; Bergström, Jan; Holländare, Fredrik; Lenndin, Jan & Vernmark, Kristofer: Ut ur depression och nedstämdhet med kognitiv beteendeterapi - ett effektivt självhjälpsprogram (Finland, 2007) Bunkholdt, Vigdis: Psykologi – en introduktion för sjuksköterskor, socialarbetare och övrig vårdpersonal (Lund, 2004) Kramer, Peter D: Aldrig depression (Finland, 2006) Silfving, Thomas: Depression – om konsten att hålla sig uppe (Riga, 2004)

Depression är ett problem, men problem är till för att lösas.

Allt är perfekt och underbart tills Jessica märker en sak och allt vänds upp och ner. Man får följa Jessica under några månader av hennes liv. När hon är både glad och ledsen, arg och förtvivlad. Hon känner sig sviken både av sin mamma och av sina vänner. Dom tycker att hon ska göra en sak som inte hon vill göra och så det blir mycket konflikter i boken.

EN BOK Som jag vill vara

@@@@@

av Katarina von Bredow Jag har läst en bok som heter ”Som jag vill vara” av Katarina von Bredow. Det är en bok om kärlek, kompisar och kärleksbekymmer. Boken handlar om Jessica som är 15, snart 16 år som bor med sin mamma i en lägenhet. Pappan flyttade när Jessica var 5 år och bor utomlands nu för tiden. Jessicas bästa vän heter Louise men kallas för Lollo och dom har känt varandra sen dom var små. Jessica är kär i Arvid som går i samma skola men i en annan klass. Jessica och Louise ska på fest hos en tjej från skolan och Arvid ska också dit. Dom dansar hela kvällen det ena leder till det andra.

Katarina von Bredow har skrivit många bra ungdomsböcker. Hon skriver om kärlek, svek. vänner och förbjuden kärlek. Man känner igen sig i hennes böcker från när man själv var tonåring för att hon skriver ur en tonårings vardag med vänner, kärlek, skola och föräldrar.

Malin Spångberg 15


Vi minns Lasse Eriksson Hösten 2008 träffade Tati och jag Lasse för en intervju till Snabel-Posten. Kontakten med honom fick vi genom att vi var med på en inspelning av radioprogrammet Pelle Svarslös. Lasse var en otroligt varm och generös person med ett stort sinne för humor. Han lämnar ett stort tomrum efter sig. Vi kommer alltid att minnas intervjun. Christer Arvidsson ”Jag skulle träffa Lasse Eriksson på Centralstationens café. Då vi kom dit märkte vi att den var helt urblåst. Till slut träffade vi Lasse, han var lika förvirrad som vi. Det fick bli en fika på Swebus biljettkontor istället.” Tati Palestro

Foto: Christer Arvidsson

Läs hela intervjun i Snabel-Posten nummer 6-2008

Tack för ert stöd

Nästa nummer kommer 15 maj 2011

Vill du vara med och stödja oss? Kontakta Snabel-@!

16