Page 1

Sn@belPosten

Vi fr책gar Olle

Nummer 3 2013 Pris 25 kronor

State of Drama Uppsalapop

Vi har tr채ffat

Sanna Nielsen 1


MAT

Fakta om mjölk

A

tt dricka mjölk är gott och nyttigt. Man kan också använda mjölk till en del maträtter och när man bakar. Dessutom kan man använda mjölk till kaffe och andra varma drycker. Det finns näringsämnen i mjölk för ämnesomsättning, huden, synen, skelettet, det finns också kalcium i mjölk. I en förpackning med fruktyoghurt är det mer än 80 % som är mjölk. Om man äter fruktyoghurt då får man i sig alla näringsämnen som jag har nämnt. Man ska dricka en halv liter mjölk på en dag rekommenderar experter, det gäller barn och vuxen. Om man dricker en halv liter mjölk eller andra mejeriprodukter som motsvarar samma mängd då får man i sig ungefär tre fjärdedelar av sitt dagliga behov av kalcium. Personer som inte dricker mjölk eller andra mejeriprodukter har svårt att få i sig så mycket kalcium som kroppen behöver.

I vår svenska matkultur har mjölk en lång tradition

Det är färre människor som dricker mjölk

Mjölken är ett viktigt baslivsmedel . På stenåldern börjar vi dricka mjölk i Sverige. För att vi har druckit mjölk så länge har mjölken fått en speciell betydelse för oss människor i Sverige. I Sverige kan vi inte odla grönsaker och annat under en viss tid på året för vårt klimat är inte så att vi kan göra det. Därför är mjölk och andra mejeriprodukter viktiga, för om vi inte skulle har mejeriprodukter då skulle vi inte få i oss tillräckligt med näring.

I Sverige har mjölkonsumtionen minskat 30% sedan 1980, för nu dricker vi människor mer läsk, öl och vatten. Nästan varje dag dricker barn och ungdomar söta drycker. Varje svensk dricker i genomsnitt lite mer än en halv liter läsk i veckan. För tio år sen drack vi inte lika mycket som nu. Våra matvanor har också förändrats, många personer äter inte ofta hemma, man äter oftare utanför hemmet. Traditionella maträtter som det finns mjölk i har blivi färre.

PAVELS PERSPEKTIV

Tårta

T

Våren

M

ed våren kommer blommorna, till exempel tulpanerna. Surkörsbären blommar. Snön försvinner. Flyttfåglarna kommer tillbaka. Isen smälter och man slipper halka.

Öl

Ö

l är den äldsta akoholdrycken. Öl gör man av malt, humle, jäst och vatten. I vissa skotska och belgiska ölsorter blandar man även i frukt och grönsaker.

2

årta är ett bakverk som består av flera lager tårtbotten med fyllning emellan. En glasstårta består av glass. En bröllopstårta serveras när det är bröllop. En rulltårta är en cylinderformad tårta med fyllning. På en smörgåstårta kan det vara räkor, kaviar, gurka, ägg och kräftor. Smörgåstårta äts när det är till exempel bröllop, konfirmation, studentfest, födelsedag eller Sveriges nationaldag. Till smörgåstårtan dricker man oftast vitt, vin öl eller snaps. Tårtning är när man kastar tårta på någon. Det har oftast politiska motiv.


M

ycket pop i detta nummer.

Melodifestival och nya band från Uppsala. Men även raggare, sexualupplysning, cykelvett och mycket annat. Som vanligt bjuder vår redaktion på en riklig blandning. Och medan ni läser vidare kan ni ju fundera på om det inte är dags att åka till Florens, eller om det blir någon annan resa i sommar. Vi kommer att förbereda höstens första nummer av Snabel-Posten innan semestern, så att ni har något att läsa när ni kommer hem. Trevlig sommar och tänk på att när ni ligger där i solen att

Snabel-@

Knivstagatan 6 753 23 Uppsala 018-727 40 03 snabel-a@uppsala.se www.snabelposten.se. Ansvarig utgivare: Mari Ekh 018-727 71 57 Chefredaktör: Christer Arvidsson Redaktionssekreterare: Christopher Lundgren

Redaktion

Jonas Bennemark; Magnus Hedman; Tati Palestro; Magnus Sjöquist; Mattias Persson; Carina Lemhagen; Pavel Michnik; Lena Öhman; Malin Spångberg; Eva Wiik; Karolin Bernacca; Maria Tekeste; Ida Grejsgård; Helene Larsson; Natalia Georges; Lotta Eriksson. Layout & redigering: Christer Arvidsson Korrektur: Mattias Persson Tryck: Wikströms Tryckeri AB

Himlen är gränsen! Christer Arvidsson

På webben www.snabelposten.se

Finns det som vanligt nytt extramaterial • Kids on the Run • Kärleksfabriken

Du vill väl läsa fler nummer av

• Vi frågar Olle mer

Sn@belPosten

Innehåll

Kontakta Snabel-@! Se redaktionsrutan

Fakta om mjölk............................. 2 Pavels perspektiv...........................2 State of Drama............................. 4 Pop från Uppsala........................... 5 Vi frågar Olle................................ 6 En eftermiddag i Stockholm............ 7 Sanna Nielsen............................... 8 Cykel Uppsala.............................. 10 Eken........................................... 11 Raggare...................................... 12 Daphne ett EU-projekt.................. 13 Karl XIV Johan............................. 14 Källkritik..................................... 15 Jens & Muro.................................16 Omslagsfoto: Christer Arvidsson

Helårsprenumeration kostar 150:Lösnummer till försäljning finns på Snabel-@ Knivstagatan 6 Prenumerationsvillkor: Prenumeration förnyas automatiskt om inte uppsägning sker senast 2 veckor efter du fått sista numret.

3


KULTUR&NÖJE State of Drama Emil Gullhamn (Sång/gitarr) Sebastian Hallifax (Trummor) Stefan Koro (Keyboards) Rickard Olausson (Gitarr) John Isacsson (Bas)

D

e har spelat i olika band sen de var riktigt små och fann just denna konstellation för ungefär 3 år sedan. Emil och Sebastian startade State of Drama för ungefär 10 år sedan, men de hittade sitt nuvarande sound när de började jobba med producenten Göran Werner för ca 4 år sedan. Favoritartister: Coldplay, Foo Fighters, Toto, Queen Favoritmat: Emil: Köttbullar med potatismos och brunsås John: Clementiner och potatisgratäng Rickard: Oxfilé, bearnaisesås och pommes frites Sebastian: Havet läckerheter Stefan: All mat Favorit Film: Emil: Pulp Fiction John: Spirited away Rickard: Strange Wilderness Sebastian: Matrix trilogin Stefan: Braveheart och Dödligt vapen 2 Vad är ni rädda för: Emil: Bläckfiskar John: Flodhästar Rickard: Vithajar (som tur är träffar man inte på dom så ofta) Sebastian: Höjder och snabba spindlar Stefan: Döden Melodifestival favoriter från förr: Emil: Satellit – Ted Gärdestad Sebastian: Johnny Rocker – Magnus Uggla Stefan: Gyllene skor – Herreys Rickard: 1000 miles – Heat John: Euphoria – Loreen

Vad som fick State of Drama att ställa upp i melodifestivalen var att deras manager/producents son älskade ”Falling” och övertalade dem att skicka in den, vilket de gjorde med bara någon sekunds marginal innan slussen stängdes Låten Falling Är ett amerikanskt highschool kärleksdrama i Romeo & Julia anda. Den rockiga killen som blir kär i skolans innetjej. Stå på scen inför massor av människor De tycker de är ”Helt Underbart!” Det är det som de älskar att göra och som de känner sig mest hemma i. Vad de trodde gjorde att de gick vidare De tror att låten fastnade lätt, de körde sin grej rakt av och hade riktigt kul, de tror de syntes i TV-rutan. Att vara final i Melodifestivalen Tyckte de var ”Helt Amazing”, det har öppnat många dörrar. De kan inte riktigt säga vilket som är deras hot i finalen. De tycker att det är många bra låtar i olika genrer. Om det skulle vinna melodifestivalen skulle de fira med en riktig fest med sina nära och kära När de står på scen känner de energi, glädje och kärlek De vet inte riktigt vad de skulle ha gjort om de inte hade sitt fantastiska band de har alltid haft som mål att hålla på med musiken

Debutalbumet Albumet har stor musikalisk bredd i sitt sound och de hoppas att det finns en favoritlåt för alla. Deras röda tråd igenom hela albumet har alltid varit att varje låt ska kunna vara en eventuell singel och det är därför det har tagit 3 år att bli färdiga med albumet. De har varit väldig noggranna med varje låt.

Tävlingarna Svensktoppen nästa och Metro On stage har varit riktigt bra skyltfönster för dem och väldigt lärorikt och bara gå upp och ge järnet med endast en låt, väldigt ovanligt annars.

När de släppt debutskivan ska de ut på sommarens turné så det ser de fram emot.

De beskriver sin musik som Hårdpop i sann amerikansk anda!

4


KULTUR&NÖJE Pop från Uppsala

Kärleksfabriken

Kids On The Run

D

et är inte ofta som man håller till i Uppsalatrakterna. När jag har intervjuat folk så har jag mest åkt till Stockholm. Men den här gången fick jag idén att jag skulle intervjua två popband från Uppsala. Kids On The Run träffade jag och Karolin utanför Fågelsången i Uppsala, det caféet som ligger närheten av Svandammen. Det andra bandet Kärleksfabriken träffade jag och Karolin utanför Ungdomens hus, som är ett hus där Uppsala erbjuder ungdomar mellan 15-25 ett ställe att hänga på.

Kids On The Run

Kärleksfabriken

Kids On The Run startade för ett år sen. De spelar nån slags folk-pop som går allt mer över till att bli lite mer elektronisk. De försöker få det mer atmosfärlikt, innan var det mycket gitarr, nu är det mer svävande musik.

Kärleksfabriken är ett sju-manna band från Uppsala som spelar glad stämsångsdriven pop Det hela började 2008 på våren när Malin jobbade på Grand och bokade band varje måndag, som skulle spela. Då tänkte Malin att de borde ha en annan singer-songwriter med, och fick tipset om en kille som hette Gustav Bäckström och bokade honom.

Kids On The Run bilades när de spelade på Grand för första gången och då hade de gjort några låtar, det var en vecka innan första deltävlingen på Musik Direkt. Det är Simon som skriver texterna.

Sen den kvällen började Malin och Gustav snacka. Det kom fram att båda spelade musik. Så de sågs och lirade lite tillsammans, och det funkade bra.

Nyligen spelade de in det sista på en ny singel som kommer att släppas senare i vår, och den är fylld av det här atmosfäriska ljudet. Man kan säga att det avslutar det förra kapitlet av det de gjorde och påbörjar det nya.

Sen försvann Malin utomlands i två år, och när hon kom tillbaka då var bandet plötsligt sju personer och hon kan inte riktigt tala om hur det gick till att det blev sju personer.

Deras bandnamn kommer från en låt av The Tallest Man On Earth som Simon lyssnat på väldigt mycket Det var innan de skulle vara med i Musik Direkt. De måste ha ett namn. Kids On The Run det är ju snyggt. Anton har ju hört låten och det är hans favoritlåt. Så simpelt var det.

Just nu jobbar de på 5-6 låtar till en EP. Tanken är att de ska få klart den till sommaren, men däremot har de inte diskuterat vad den ska heta. Det var Gustav i bandet som kom på att de skulle heta Kärleksfabriken. De sjunger mycket om kärlek i låtarna. De sjunger på engelska. Men de har ett svenskt namn.

Medlemmar: Simon Gozzi (Piano) Anton Westin (Trummor) Karl-Johan Thunberg (Gitarr och Sång)

Medlemmar:

Läs mer på www.snabelposten.se

5

Erik Bergel (Gitarr) Gustaf Bäckström (Sång) Jonathan Sorby (Piano) Malin Nilsson (Sång) Fredrik Wigert (Bas) Magdalena Wellhagen (Cello) Ricardo Ocampo Daza (Slagverk)


SOCIALT Vi frågar Olle Text & Foto: Christopher Lundgren

F

redagsmorgonen den 22 februari var jag inbjuden till sex- och samlevnadsexperten Olle Wallers föreläsning vid Fyrisborg i Uppsala. I pausen fick jag en intervju med honom då jag ställde frågor kring arbetet på LAFA, enheten för sexualitet och hälsa, samt om hans insats i TVprogrammet Fråga Olle. Namn Född: Frågor kring sexualitet ökade och Olle Wallers intresse Bor: Olle Wallers intresse för frågor kring sexualitet väcktes redan i unga år, under 1960-talet – en tid då det skedde förändringar i Sverige vad gäller sådana frågor. Jämfört med 40- och 50talets väldigt stränga syn på sexualitet började man våga prata mer öppet om det. ”Det där upplöstes och går hand i hand med mitt egen politiska uppvaknande och hela 68-rörelsen som jag själv var en del av, så att både politik, sexualpolitik och frågor runt sexualitet väcktes där starkt” berättar han.

Jobb: Favoritglass: Favoritårstid: Favoritprogram på TV:

Vill resa ut i rymden: Favoritplats på jorden:

Olle Waller Oj oj, jättelänge sedan. Jag är född 1947 förstår du då att jag är rysligt gammal. Numer bor jag faktiskt vid Globen. Sex- och samlevnadsexpert på Lafa och medverkar i radio och TV (Fråga Olle) Det är Magnum i sådana fall om jag ska äta glass överhuvudtaget. Det får nog bli sensommar, på väg in mot höst. Jag är sådan här filmnörd och ser jättemycket filmer. Nu har jag dessutom HSB-kanalerna så nu kan jag se deras serier. Just nu ser jag på Boardwalk Empire som är en fantastisk serie. Nej, det har jag ingen lust till. Jag trivs ju jättebra i Stockholm måste jag säga. Det skulle nog vara min favoritplats faktiskt men jag åker gärna ut i världen. Det gör jag varje år, någonstans. Jo, både när jag blev pappa och morfar och farfar. Jag har väldigt starka känslor kring det, både att få barn och barnbarn. Skådespelare skulle jag vara då.

Härligaste upplevelse: När han jobbade som obs-kliniklärare och tog hand om stökiga elever, framförallt killar, märkte han att han Om du fick välja annat yrke: nådde fram till dem på ett djupare plan när han pratade om sexualitet jämfört Medverkan media med när han enbart undervisade i matematik och svenska. ”Det lärde mig hur och vilka de viktiga Efter att Olle under tidigt 1990-tal varit med i flertalet TVfrågorna var” berättar han. produktioner, medverkade han och TV-profilen Martin Björk samtidigt i ett program om sexualitet med Renée Nyberg som I slutet av 1970-talet gjorde han radioprogram där han pratade programledare. Sedan fick han en förfrågan om att göra ett om sexualitet med ungdomar. När HIV och aids-frågan blev sexualitetsprogram, vilket han gärna ville göra då. Resultatet aktuell i Sverige under 1980-talet hade Olle tillsammans blev Fråga Olle med Björk som programledare. Programmet med en präst samtalsgrupper med elever i gymnasiet, där har gått i Kanal5 sedan 1999 och är populärt än idag. Något ungdomarna kunde prata kring ångesten och oron inför bästa minne från programmet har Olle egentligen inte eftersom förändringar med HIV och aids. ”Man trodde att stora delar av det har kommit så många gäster genom åren. Dock lyfter han befolkningen skulle bli smittade, man hade den oron faktiskt”, säger han. ” Sedan började man ringa från alla möjliga håll och fram TV-profiler som de bästa och säger att Rickard Olsson var en oerhört rolig gäst. ville att jag skulle komma och prata. Jag kan inte säga att jag har valt det här, utan det har nog valt mig, om man ska uttrycka Dessutom har han medverkat i programmet Vakna med The Voice som samkörts på Kanal5 och radiokanalen The Voice och sig så”. även då med Martin Björk samt Jakob Öqvist. Numer är det Vakna med NRJ då ingen av dessa två är medverkande.

6


RESOR En eftermiddag i

STOCKHOLM Övrigt Text : Malin Spångberg Foto: Maria Tekeste

Till vardags är Olle anställt på LAFA – enheten för sexualitet och hälsa, i Stockholms landsting. Där jobbar som handläggare, utbildare och sexupplysare. Ett jobb han trivs med. ”Jag är väldigt tacksam. De erbjöd mig jobb där, jag behövde inte ens söka det, och det har jag inte ångrat. Dessutom får jag väldigt mycket frihet i mitt arbete, dels att utforma mitt arbete sam handläggare och utbildare, men också möjligheten att få tjänstledigt och vara på sådana här dagar som idag till exempel”, berättar han. Han tycker inte det är pinsamt att prata om sexualitet ur ett allmänt perspektiv, som vid utbildningar eller undervisning, men skulle däremot tycka att det skulle vara pinsamt att prata om sitt eget sex- och privatliv.

K

arolin skulle intervjua i Stockholm men den blev inställd. Då hade redaktionen två biljetter som måste användas samma dag.

Han föreläser om sexualitet på olika platser runt om i landet och trivs bra med det. ”Det är väl den gamla läraren i mig som talar. Sedan tycker jag om att stå på scen överhuvudtaget”, säger han. Bland besökarna finns några skeptiker och folk som tycker han pratar strunt men de flesta är dock glada och många har lärt sig något efteråt. Vill man utbilda sig till sexolog måste man först ha en grundutbildning, och sedan går man ett masterprogram i Malmö. Resten får man ordna på egen hand. ”Jag har jobbat med sexualundervisning och det finns inga sådana formella utbildningar utan det får man lära sig själv” berättar han. Man kan jobba via organisationen Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU), vilket Olle också gör, och han är även medlem i organisationen. ”RFSU firar 80-årsjubileum i Sverige och det visar också återigen att hur vi skiljer oss från andra länder och kulturer, att vi har en sådan lång tradition, där vi har en organisation som idag fyller 80 år som verkat för upplysning och annat”, berättar han.

Jag (Malin) och min kollega Maria tog tåget till Stockholm en onsdagseftermiddag i mars. När vi var framme i Stockholm, gick vi in mot city för att kolla runt och fotografera. Det var många människor ute i vinter/vårsolen, det var svinkallt ute. Polisen hade utryckning såg vi. Vi gick och gick, vi kom ända bort till slottet, stadshuset och Riksdagshuset. Sen gick vi tillbaka till stationen för jag skulle åka hem till Uppsala igen, Maria skulle vara kvar i Stockholm.

Hur tycker du det är att se dig på TV? Jag sa förut att jag tittar nästan aldrig på mig själv, jag tycker inte det är så kul. Då sitter jag bara där och tänker ”Oj vad jag ser tjock ut”, ”Oj jag är så konstig”. Man är så självkritisk. Nej, det har jag ingen större lust till. Det är klart att man måste kolla ibland för att korrigera någonting, men annars kollar jag inte så ofta på mig själv. Brukar folk känna igen dig eller komma fram till dig när du är på stan?

En kul men annorlunda dag på arbetet.

Varje dag. Det är oftast så här vet du: ”Tjena Olle” eller ”Olle, jag har en fråga… ah jag bara skämtar”. Det är ganska vanligt. Jag måste säga att de gångerna under alla åren då folk har sagt usch och fy och tvi, det går att räkna på ena handens fingrar.

7


KULTUR&NÖJE

En pratstund med

Sanna Nielsen T

isdagen den 26 mars 2013 tog Christer och jag tåget till Stockholm för en liten pratstund med sångerskan Sanna Nielsen. Jag hade sett fram emot intervjun länge, och nu var det äntligen dags! Har du alltid velat bli sångerska? Ja, sen jag var 7 år när jag såg en affisch i byn på en talangtävling då sprang jag hem till mamma och pappa och sa ’’där vill jag vara med’’. Om du inte var sångerska vad hade du då velat vara? Ja, det är en jättesvår fråga, men jag tror att jag skulle vilja jobba med barn på något vis. Vad som helst, för jag älskar att vara med barn. Vad är det svåraste med att vara sångerska? Jag älskar ju att sjunga, så jag tycker inte det är så jättesvårt, men när man utmanar sig själv genom att sjunga på något annat språk, eller man kanske skriver en egen sång, och ska framföra det för sin publik, då kan det bli lite läskigt, för man lämnar ut sig själv. Vad för genre sjunger du? Väldigt svårt att sätta någon titel på den här genren . Men den hamnar nog under den här långa titeln ”populärmusik”, alltså kort och gott pop. Hur viktig är musiken för dig? Den betyder ju nästan allt . Min familj är viktigare, min familj och min sambo. Men sång och musik det kan jag inte leva utan. Är du någonsin nervös inför ett framträdande? Nej, eller nu ljuger jag. Det har jag varit. Melodifestivalen, precis innan man ska gå upp på scen så är man lite, då flyger fjärilarna runt där i magen. Men så fort man kommer upp så försvinner det. Och då ser man bara fullt med folk och det blir jättekul. Vad är den största publik du uppträtt framför? Det skulle nog vara en publik på cirka 40 000 tror jag, nere i Skåne på ett sådant här scoutläger faktiskt, som kom från hela världen. Vad ska man tänka på om man vill bli sångerska? Att det är hårt arbete, alltså om du ska vara offentlig sångerska, om man säger att du ska vara artist, så är det hårt arbete och att du måste öva varje dag, och verkligen vilja det tror jag och framför allt att tro på sig själv, det får man aldrig glömma. Skriver du låtar själv, eller har du människor som skriver åt dig? Det är väldigt blandat, jag har många som skriver åt mig, men nu för tiden så skriver jag mycket själv också. Vilken genre lyssnar du helst på? Hemma så försöker jag rensa öronen så mycket som möjligt av min egen musik, så att det blir lite, jag tycker om hårdrock. Hårdrock och jazz, så det är väldigt blandat.

8

Namn: Sanna Viktoria Nielsen Född: 27 november 1984, på BB i Kristianstad Yrke: Artist Bor: Stockholm Favoritartist: Jag har några stycken men Celiné Dion är nog hon som slår högst på stjärnhimlen. Favoritmat: Du det har alltid varit och kommer alltid att vara köttfärssås och spagetti. Favoritresmål: Thailand, eller Grekland, men Thailand är ett ställe för mig där jag kan koppla av till hundra procent.


Finns det något du önskar du var bra på? Ja, massa saker, egentligen. Men jag önskar att jag skulle vara lite duktigare på att laga mat. För i mitt hem är det oftast min sambo som står för maten, och det är inte så jämställt. Men han tycker om det i alla fall, så det är ju bra.

Vad gör du för att få inspiration? Jag sitter gärna på min balkong en vårdag och har framme min textbok och förhoppningsvis är det strålande sol, och då får jag inspiration och då är det bara att skriva om den känslan man har.

Kan du några språk utöver svenska och engelska? Jag kan lite tyska, sen skolåren och sådär, men jag har glömt mycket, men jag kan nog hanka mig fram på det, det tror jag. Vad gör du när du får en ledig dag? Går en lång promenad. Jag sover först och främst ut. Och sen så äter jag lång frukost, och sen så går jag en lång promenad i skogen, jag älskar att gå längs vattnet. Och sen kanske gå ut och fika med en kompis, och gå på en bio, med min sambo på kvällen, och göra en god middag hemma.

Hur gammal var du när du uppträdde för första gången? På scen, då var jag sju år gammal. Favoritplats i Sverige: Det får nog vara Edenryd, där jag kommer ifrån i Skåne. Mitt föräldrarhem. Har du något husdjur? Nej, inte längre. Jag hade katter när jag var liten. Har du några fobier? Ja, jag är mörkrädd, om det nu är en fobi. Råttor vill jag absolut inte komma i närheten av. Men mörkrädd det är jag faktiskt, jag är jättemörkrädd, så att det är jobbigt. Har du någon dold talang? Vad räknas som dold talang. Jag spelar golf ibland, jag har spelat fiol, en gång i tiden. Nu kan jag inte säga att jag kan det längre, så det räknas inte som en dold talang. Jag vet inte ens vilken hand man håller stråken i längre. Nej men lite golf spelar jag och vissla bra, det kan jag.

Vad är fördelarna och nackdelarna med att vara en offentlig person? Fördelarna med att vara offentlig eller att vara sångerska, är att jag får göra det jag tycker är det bästa som finns, det roligaste som finns. Nackdelen, det finns egentligen inte så många nackdelar, men det är väl just det här att man alltid är offentlig, att alla känner igen en, och även om alla oftast har varit väldigt trevliga, och snälla mot mig så vill man ju ibland gå till ICA och bara känna sig osminkad, och bara vara sig själv. Men det gör jag också faktiskt, för jag vill gärna ha det där privata med. Men det är väl just det, att alla känner igen en. Har du bott utomlands någon gång? Nej, inte bott utomlands det har jag inte gjort, men jag skulle gärna vilja. Följer du någon sport på TV? Jag tycker om att titta på sport faktiskt, jag tycker det är roligt. Jag kan ingenting om sport, men när det är stora matcher inom fotboll, och hockey. Nu har det ju varit så mycket skidor på tv, och det tycker jag är rätt mysigt att titta på en förmiddag. Det var jättekul att få en pratstund med Sanna, hon var verkligen trevlig och jag fick reda på mycket om henne.

9


TRAFIK

Cykel Uppsala (många använder inte cykelhjälm)

Så kom ihåg cykelhjälmen – för hjärnan kan inte gipsas.

I

Uppsala cyklar mer än hälften av alla Uppsalabor. ”Men var har de cykelhjälmen?”

När man provar hjälm, ska man tänka på det här •

• • • •

Politikerna vill att Uppsala blir en säkrare cykelstad, genom att till exempel bygga flera cykelbanor.

Hjälmen ska sitta perfekt så att den inte trillar av eller skjuts bakåt och lämnar pannan fri. Den får inte glida ner i nacken. Om ni ska köpa hjälm till ett barn: köp inte en för stor hjälm som barnet kan växa i. Hjälmen ska täcka panna, bakhuvud och hjässa. Hjälmen ska vara lätt att ta på och av, lätt att fästa med hakbandet. Hjälmen ska vara lätt och bekväm så att den inte känns jobbig att använda. Se till att knäppningen i hakbandet inte nyper eller klämmer. Hakbandet brukar vara lagom spänt om du får ett finger mellan bandet och hakan. Det är viktigt att hjälmen sitter stadigt. Man ska trivas med hjälmen. Prova den framför spegeln innan ni bestämmer er. Det är inget fel om den är snygg.

Bilisterna ska ha överseende med att cyklister inte kan trafikregler. Prylar som ska finnas på cykeln är

Varje dag ”skadas cirka hundra cyklister i Sverige”. De flesta som skadas på cykel kör omkull utan att någon annan är inblandad. Det är väldigt få som krockar med bilar eller andra trafikanter. Det finns många olika anledningar varför man kör omkull när man är ute och cyklar. som till exempel kan en sten ligga mitt i körbanan, en grop i vägbanan eller så kan det vara något fel på cykeln.

Utrustning

Det kan hända vem som helst och när som helst. Därför ska alla använda cykelhjälm när dom cyklar. I samma ögonblick som huvudet slår i marken, kan det vara för sent. Jag, du eller ni kan ha fått en hjärnskada som kan förändra livet för alltid.

En cykel utan belysning och reflexer är osynlig i mörkret. Därför säger både lagen och det sunda förnuftet att alla måste använda belysning om man cyklar när det är mörkt. Du kan ha cykelbelysning som drivs med antingen generator eller batteri.

• • • •

Lyse Reflexer Ringklocka Broms

Hjälm

Syns ni inte i mörker, då är ni osynliga för andra

10

Så här ska en cykel vara utrustad när det är mörkt •

• •

Baklyktan ska visa rött ljus och ska synas på 300 meters håll. Den får ha blinkande ljus om blinkfrekvensen är minst 200 blinkningar/minuten Framlyktan ska ha fast vitt eller gult ljus som ska synas tydligt på 300 meters håll. Godkända reflexer ska finnas fram och bak. Ibland finns det en vit reflex i framlyktan. Den kan då ersätta den separata vita reflexen fram. Reflexen bak ska vara röd.

Sköt om era cyklar regelbundet •

• •

• •

Rengör och smörj cykeln regelbundet. Om ni har en instruktionsbok till er cykel, då kan ni följa anvisningarna i den. Kontrollera att kedjan är lagom spänd och att alla skruvar och detaljer sitter fast. Kontrollera att fälgbromsens bromsklossar inte är nedslitna och att däcken inte är slitna eller spruckna. Se till att belysningen fungerar både fram och bak och att alla reflexer är hela och rena. Kontrollera att däck med reflekterande material är rena. Om dom inte är rena har dom inte full reflexverkan.

Mina egna tankar och funderingar över det är Använder man hjälm när man cyklar, då överlever dom flesta. Har ni gjort äggtricket någon gång? Det går ut på att man har ett ägg i handen, släpper ägget ovanför huvudet ner mot golvet och då går, som ni nog alla kan räkna ut, det sönder. Sen tar man ett nytt ägg och en pytteliten hjälm, sätter i ägget i hjälmen och så släpper man den också och då håller ägget. Lika är det med våra hjärnor, har inte vi hjälm och olyckan är framme, då går hjärnan sönder, men har vi hjälm så klarar sig hjärnan.


DJUR&NATUR Eken E

ken är ett ståtligt träd med en lång historia av användning av oss människor. Trädet växer naturligt i södra delarna av Sverige, ungefär upp till Dalälven, men det kan planteras norr om Dalälven, och växer då bra där också. Men norr om Dalälven kan den inte naturaliseras, det vill säga bli vild, eftersom det är för kallt på vintrarna och somrarna är för korta för att ekens frön, ekollonen, ska hinna mogna. Ollonen gror alltså inte, men färdiga plantor kan överleva. Eken har varit mycket viktig för människan. Grisar älskar ollonen, och eftersom en ek ger många ollon, blir grisarna tjocka och feta av att gå på marker där det växer ekar. • • • • • •

Använd cykelhjälm den skyddar hjärnan om man skulle cykla omkull. Cykelhjälm ska vara obligatorisk för alla inte bara för dom under 15 år. Cykla inte på vintern eller när det är halt ute. Ska ni över till andra sidan, gå med cykeln i så fall. Se till cykeln varje gång ni ska iväg, så att inte cykeln är sönder. Ha lyse och reflexer på cykeln, då syns ni när det är mörkt ute.

Kostnaden för att cykla är 4-5 kronor per mil – inklusive kapitalkostnader. Motsvarande kostnad för att köra bil är cirka 20 kronor per mil. Dessutom slipper ni parkeringsavgifter och ni riskerar inga parkeringsböter. Sammanlagt kan ni spara 3000 kronor på ett år genom att ersätta 200 mils bilkörning med att cykla. Sist vill jag uppmana alla att använda hjälm när ni cyklar, för är olyckan framme så kan det vara för sent. Men med hjälm på huvudet så kan ni klara er i trafiken.

Cykla försiktigt och var rädd om er i Cykel Uppsala

Själva träden ger det bästa virket att bygga båtar av, och under medeltid och tidig nutid (från 1300-talet till mitten av 1800-talet) var det faktiskt förbjudet för vanliga bönder att hugga ner ekar. Endast kungens män fick hugga ner ekarna, som skulle användas till att bygga skepp av. Det krävdes så många ekar, att de nästan blev utrotade. Numera bygger vi ju våra båtar av metall (stål), så ekarna får vara ifred, och nu har de blivit vanliga igen. Eklöv innehåller mycket så kallad garvsyra. Det gör att det tar lång tid för eklöv att multna (bli jord), när de ramlar av träden på hösten. Därför bör man inte lägga eklöv i en kompost om man har en sådan. Det är bättre att bränna upp dem, men man kan lägga askan i komposten sedan, om man vill. Ekar kan bli väldigt gamla. Det finns ekar som har blivit över tusen år gamla. Eftersom de blir gamla, växer ekarna inte speciellt fort, men de blir mycket stora och vidlyftiga, om än inte så jättehöga (runt 30 meter). På grund av sin storlek och långa liv, har enskilda ekar ofta blivit välkända symboler för olika saker. Ett välkänt exempel är Sparbankseken, symbolen för Sparbanken (som numera heter Swedbank).

11

Själva det ursprungliga trädet (som kallas Kungseken, och växte söder om Uppsala), drabbades av en brand i början av 1960-talet. Branden orsakades av ungdomar som kastade cigarrettfimpar in i det ihåliga trädet. Trädet överlevde branden, men dog av ett blixtnedslag för inte så länge sedan, någon gång under slutet av 1980-talet, eller början av 1990-talet, men symbolen finns kvar i stiliserad form än idag. Eken tillhör samma släkte av växter som boken (ett träd som nästan bara finns i Skåne), och heter Quercus robur på vetenskapens språk, Latin. Ordet Quercus är Latinets ord för ek, men det är också det ord som ”dryad” och ”druid” kommer ifrån. Dryader är ett slags träd-andar, enligt de gamla grekernas religion, och druider var präster hos de så kallade kelterna, som bodde i mellaneuropa för många hundra år sedan (folket som bor i Wales och Skottland är nutida kelter). Ordet robur är samma ord som ”robust”, som betyder ungefär hård, stabil eller säker. (Det är därför Swedbank kallar sina fonder för Robur. Det kommer alltså av det latinska namnet på eken.) Ekens blommor kommer på våren. De är små och ljusgröna. De sitter enstaka eller i små grupper, och om de blir befruktade, utvecklas de till ekollon, som är nötter som sitter i varsin liten skål. Skålen bildas av blommans botten. Skålarna sitter ofta kvar, när ollonen har ramlat ner.


KULTUR&NÖJE Raggare –

en seglivad ungdomskultur Text & Foto: Magnus Hedman

K

ulturen kommer från USA, inget konstigt i det, och man kan ju tro att de stora amerikanska bilarna som Dodge, Cadillac och Mustang bara finns där borta i staterna, men kärrorna finns faktiskt även här i Sverige. Jag har mer eller mindre alltid gillat raggar- och rockabillykulturen och tycker att det är det bästa som finns.

Musiken Rockabilly på hög volym är det som gäller. Elvis Presley, Buddy Holly, Eddie Cochran, Eddie Medusa och Ronny & Ragge är exempel på musiker som spelas flitigt i raggarbilarna. I bråk med snuten Polisen och raggarna drabbade samman lite titt som tätt och ett sådant exempel var när raggarna hade sladdtävling och den som hade den coolaste körstilen vann. Det blev ett populärt evenemang i raggarkretsar, men allmänheten ansåg att de förde ett himla liv och polis fick tillkallas, varpå sladdtävlingarna förbjöds. När var då raggarnas klassiska period? Det var under 50- och 60-talet då den bilburna ungdomen tog snurr. Raggarna samlades på bensinmackar i grupper där de meckade med sina åk och pratade om bilar och brudar. Expressen framställde dem som huliganer och bråkmakare, bara för att de hördes och syntes. Symboler och viljan att visa upp sig

Historisk översyn

De främsta symbolerna hos raggarna är sydstatsflaggan (som då inte alls är någon rasistisk symbol) och det vajande stjärnbaneret. Vill man kan man säga att hela bilen är en stor rullande symbol. Raggarna är i allmänhet inte så insatta i politiken och därför oftast inte vet mer än vad de läser i tidningarna.

Den typiska raggaren är klädd i läderjacka, blåjeans och kör med en välkammad rockabillyfrilla. Det fanns somliga i samhället på 50-talet som inte såg med blida ögon på ungdomskulturen, ett exempel är när Karlstadstidningen publicerade en text år 1959 då polis och raggare drabbade samman. Anledningen till bråket var att allmänheten tyckte att de störde ordningen.

Vad är tjusningen med att åka på olika raggarevenemang?

Den klassiska raggarrundan Man tar en sväng runt torget, stannar till vid gatuköket och visar upp sitt åk. Men det handlar även om längre sträckor. Power Big Meet och American Car Show är två evenemang där raggare träffas, snackar och umgås. På dessa tillställningar kan det vara upp till tiotusen bilar. Raggarbilen Det finns raggare som meckar, svetsar, putsar och gör allt för att hålla bilen i trim. Sedan finns det raggare som praktiskt taget åker omkring i rena bilvrak och sedan finns det Volvoraggare, som ofta åker omkring i nedgångna Volvomodeller.

12

Den stora tjusningen för mig är bland annat att gå komma ut bland likasinnade människor med samma intresse som jag har. Power Big Meet i Västerås är en riktigt stor händelse där man kan få uppleva kulturen och mycket mer. Kläderna Klädstilen är viktig ingrediens för oss raggare. För att det skall bli en bra dag behöver jag ha ”bakat” en schyst frilla och sett till att jag har rentvättade kläder med nyckelkedjan hängande i brallorna. Har jag en dag glömt något av det här blir det en riktigt vissen dag, alltså!


RESOR Kampen mot våld mot barn, ungdomar och kvinnor:

Daphne

ett EU-projekt och en resa Text: & Foto: Ida Grejsgård till Italien

En helschyst kultur Om du är diggar den här kulturen är du utan tvekan även intresserad av genuint 50-tal och gamla jänkare (bilar). Vad det handlar om är att kolla på rullande åk, spana in brudar och kika i skivstånden. När fordonen glider fram med vrålande V8:or kallas det för cruising. Det brukar finnas en jury som bedömer bilarna efter modell och utseende. Brinner för den här musiken och för den här kulturen Jag älskar verkligen den här typen av musik och brinner för allt som har med kulturen att göra. Det finns inget bättre för en raggare än att få lyssna på lite 50-tals rockabilly och rock’n’roll. Elvis Presley blev en förebild för genren, vilket han även är idag. Om man känner sig lite trött och hängig så lägger man på en platta med honom, rena medicinen. Slutord och tack för mig

U

ppsala kommun har fått finansiering från EU:s Daphne, andra programmet, för att genomföra särskilt projekt i samarbete med Italien och Storbritannien. Special- Self – Projektet genom utbildning, val och interaktivt lärande- började i mars 2007 och löper i två år. Projektet initierades av Fyrisskolan gymnasium för elever med inlärningssvårigheter i Uppsala. Projektet har utformats för unga kvinnor i 16-21 åldern med en liten tjejgrupp att förhindra att unga kvinnor från att hitta sig själva i situationer där de riskerar att utsättas för våld och förnedrande behandling av sina kamrater och andra människor. Målet är att utveckla en uppsättning utbildningsmaterial med fokus på den mänskliga rättigheten att inte utnyttjas eller utsättas för övergrepp i någon form. Vi ville utveckla förmågan att förstå vad utnyttjande är, att reagera på vissa varningssignaler och att öka medvetenheten om olika riskbeteenden. Vi i tjejgruppen åkte till Florens i Italien, till en jordbruksskola där det fanns handikappade människor. Vi fick se deras arbete som dom hade gjort i skolan. Dom gjorde t ex krukor, målningar och andra skulpturer. Vi fick också veta att de älskade att sjunga och spela musik.

Jag brinner passionerat för det här och vill genom den här texten förmedla allt som rock’n’roll handlar om – glädje och gemenskap. Ha det så bra, tack för mig!

Efter besöket så åkte vi vidare till en annan skola om hotell och restaurang. Elever som var där fick kämpa för att kunna jobba på ett riktigt. Vissa av eleverna vill jobba på ett hotell eller i en restaurang. Dom tränar om service och servering så eleverna kan det när de kommer till det jobb som eleverna vill jobba på.

Keep on rocking

Efter besöket där så åkte vi vidare till ett ställe där man såg hela Florens. Det stället hette Piazzale Michelangelo, det är jättevackert där tycker jag. Ni borde åka dit på semestern, för det är så mycket att se i Florens. Efter det åkte vi lite inåt mot stan där det var en marknad. Dom sålde allt möjligt. Det var kul att gå där och titta på alla grejer. Jag köpte en väska och ett skärp. Jag köpte också italienska chips i butiken nära där vi bodde. Vi bodde på ett kloster där det också bodde nunnor . Det var kul att veta det. Vi fick träffa en av nunnorna och fick ställa en massa frågor. Vi fick se deras kyrka som dom hade där inne på klostret. Det var kul att vara i Italien. Vår resa var lyckad och vi var nöjda med det vi fick veta. Vi fick också lära oss mycket om kulturen och om skolorna vi var på. Vi har mycket kunskaper nu om skolorna i Florens.

13


HISTORIA Karl XIV Johann Text: Helen Larsson

K

arl XIV Johan, var kung av Sverige och Norge år 1818-1844, och blev vår första Bernadotte i vår Bernadotte-monarki.

Barndom: Jean Bernadotte föddes år 1763 i Pau i landskapet Bèarn i sydvästra Frankrike. Eftersom han var för tidigt född döptes han redan dagen därpå i kyrkan S:t Martin. Han blev kallad Jean Baptist Bernadotte med smeknamnet Baptist efter Johannes Döparen och var yngst av 5 syskon. Hans far och farbror var båda sakförare liksom hans åtta år äldre bror. Jean Bernadottes födelse- och dopattest förvaras i Paus arkiv. Fortfarande kan man i den lilla Franska staden Pau besöka hans födelsehem, som numera är ett museum med en fransk och svensk flagga hängande ovanför ingången. Uppväxt: Karl Johan, vars undervisning verkar ha skett i hemmet, var förutbestämd att fortsätta i faderns yrke. Han visade dock inget intresse för detta, och efter faderns död måste han mer allvarligt börja tänka på sin framtid. Ledd av ett brinnande intresse för soldatlivet tog han den 3 september 1780 värvning vid det 60:e Franska linjeregementet, Royal-la Marie, som då var förlagt på Korsika. Som seden var fick Jean Baptist ett soldatnamn: han kallades ”Belle – Jambe”, det ”Vackra benet”. Namnet ska ha varit en anspelning på hans förmåga att lägga an på det motsatta könet. Han tillbringade 3 år på Korsika. Valet av Sveriges kronprins:

Karl Johan som kronprins Målning: François Gérard (1770–1837) Förhållandet till Norge: 1818 krönte Karl XIV Johan s till Norges konung i Trondheims domkyrka den 7 september. Det var första gången sedan Kristian II:s kröning i S:t Halvardskyrkan i Oslo år 1514, som någon konung krönts i Norge. Privatliv: Den 16 Augusti år 1798 gifte sig Jean Baptist med Dèsireè Clary, sedermera svensk-norsk drottning under namnet Desideria, svägerska till Napoleons bror. Dom fick ett barn: sonen Oscar. Född den 4 Juli år 1799 i Paris. Han kröntes den 28 september 1844 i Stockholm som Oscar I, och var kung i Sverige och i Norge. De sista åren:

År 1810 då underrättelsen om Karl XIII:s son, kronprins Karl Augusts plötsliga bortgång, den enda arvingen, började man omedelbart söka efter en ny tronföljare. Man kom efter ett tag överens om att bara en fransk marskalk skulle kunna lyfta Sverige ur dess förfall och leda en revansch österut. Så man åkte till Paris för att leta efter en fransk marskalk. Och hittade Bernadotte och frågade honom om han var intresserad av att bestiga tronen i Sverige. Man lyckades fånga hans intresse och Jean Baptist tillkännagav sitt samtycke, och att Napoleon inte skulle ha något emot hans val. Den 2 November höll han sitt högtidliga intåg i Stockholm och mottog ständernas hyllning. Sedan avgav han trohetsed och adopterades under namnet Karl Johan. ”Karl” efter kungen och ”Johan” efter resterna av hans gamla namn Jean. 1818 efter Karl XIII:s död blev Karl Johan kung i Sverige under namnet Karl XIV Johan.

År 1841 firade den då 80-åriga monarken sitt 25 års jubileum som kung och fick ta emot många tacksamhets-bevis från hela riket. Karl Johan ägde en stor verbal förmåga, och han fick undervisning i svenska, men tillgodogjorde sig detta endast sporadiskt och under korta stunder. Men han lärde sig aldrig prata svenska, vilket han djupt ångrade. Kungen insomnade efter 42 dygns sjukdom den 8 mars år 1844, efter att ha vaknat upp precis före döden då han viskade till sin son Oskar och sa till honom: ”Jag fruktar ej döden, jag fruktar den ej, min levnad har gått över 80 år. Naturen återtar sin rätt. Ingen har fyllt en bana liknande min.” Begravningen ägde rum i Riddarholmkyrkan och Karl Johan vilar nu i det Bernadotteska gravkoret i Stockholm.

14


SAMHÄLLE Historia och källkritik USA’s förre president Ronald Reagan, politiker och beroende av propaganda.

H

är kommer jag visa på hur man kan använda historieskrivning för ett skriva om att det är viktigt med källkritik. För att citera Historiens ansikte av Carina Rönnqvist och Hanna Markusson Winkvist:

Det man tycker spelar roll. Kerstin Cassel skriver (Minne och myt): Ibland är människan… politiskt medveten, men… Genom… vardagligt perspektiv… breddas bilden

”… hur blir … det förflutna historia?”

Allt man gör är inte i första hand politik.

(Rönnqvist & Markusson Winkvist, 2009)

Nyheter, glömska och annat

Källor, och perspektiv

Ideologi är viktigt men allt är inte ideologi först. Ibland är det svårt att veta vad som är sant, man kan ”förbättra”, till exempel vad ett experiment har kommit fram till. Ett exempel var när en nyhetsbyrå sa att Pol Pot hade fått asyl/en fristad i Sverige det byggdes på en Internetsida som såg ut att vara sann ut och den sade att Komintern hade med det att göra. Komintern var en internationell organisation som slutade att finnas 1943. Nyheten var ett skämt men det är ett exempel på att man kan förfalska mycket. Frågan är vem som minns, vad man minns, och hur det hände.

Personer har valt vad den har använt för information, tolkat/ läst den, och fört vidare. Man ställer frågor som beror på hur och vad man frågar. Det man tycker, intressen och vad man har för inställning till något är viktigt. En del historiker har klassperspektiv eller maktperspektiv, de tycker att klass och makt är viktigt att tänka på när man läser något. Ofta när man mest koncentrerar sig på de med mycket makt försöker man få historien att se finare ut och strunta i dem som inte passar in. Det här är ett exempel på hur ideologi påverkar historia. Källor är det man får information från och som bygger det vi kan, källkritik är mest om vad man gör, det kan ge en hjälp att svara på vad som hänt och hur. En källa behöver inte vara text. Källkritik Källkritik började med vetenskapen om historia och regler på 1800-talet. Det som skrivs idag kan visa sig vara fel senare. Historia blir något som man använder för att påverka framtiden. Det finns grundregler för källkritik: • • • •

Äkthet – källan är vad den säger att den är Tidssamband – ju längre tid det har gått från en sak har hänt till man berättar, ju mindre möjligt är det att det är rätt. Oberoende – Källan ska inte hänvisa till en annan källa Tendensfrihet – Man ska inte kunna tro att en källa ljuger eller ändrat något.

Berättelser och saker är olika. Ett fingeravtryck är bättre att få information från än någon som har sett något. Fakta – det man väljer ut är viktigt, hur man förklarar något, och om det går emot vad vi vet för övrigt. Språket när man beskriver något är viktigt och vad någon vill att man ska tro.

Källkritik är ett sätt att komma fram till vad som är mest möjligt. För att det ska bli bra måste man ha bra klokhet och tänka organiserat/som ett system. Man ska vara mer noggrann med källkritik ju mer allvarligt något är. Hur människor gör är viktigt, själv tror jag också att om man inte vet hur personen som det handlar om ser på det som hände kan man inte döma. Det jag vill få fram med texten är: 1. Det är viktigt med källkritik och att inte tro på allt rakt av, gör man inte det kan man falla för vad som helst, och det kan skada en och andra. 2. Det är lika bra att veta att ideologi är viktig när man beskriver det som har hänt (vem som säger vad, hur det sägs, vad som tas upp, vad som inte sägs, om något sägs många gånger, maktintressen, och annat). Böcker: • • •

15

Berggren, Åsa (red.), Arvidsson, Stefan, (red.), Hållans Ann-Mari (red.): Minne och myt (Riga, 2004) Rönnqvist, Carina och Markusson Winkvist, Hanna: Historiens ansikte (ypten, 2009) Thurén, Torsten: Källkritik (Falköping, 2005)


SERIE

Jens & Muro

M

an ska inte ge djur människomat, då de kan bli feta och få medicinska problem, som diabetes eller urinsten. Man ska ge dem foder avsett för den djursorten, så att de får i sig rätt näring. Om ens husdjur är överviktigt, så ska man inte sätta den på svältkur, utan motionera och den ge den rätt mängd foder, för att undvika bristsjukdomar. Djur tål inte alltid saker som människan tål, till exempel är det dåligt att ge hundar choklad, och katter vitlök. Man ska aldrig heller ge dem medicin som inte är avsedd för just det djuret om inte veterinären sagt till en att göra det.

Tack för ert stöd

Nästa nummer kommer 1 september 2013

Vill du vara med och stödja oss? Kontakta Snabel-@!

16

Snabelpost 3 2013  

En oberoende och personlig tidning som hela tiden växer. Gjord av människor som i sitt arbete själva växer och utvecklas. En tidning från Fö...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you