Snabel-Posten 4 - 2012

Page 1

Sn@belPosten

Nummer 4 2012 Pris 25 kronor

Vi har tr채ffat

Lill-Babs Dessutom:

Jakob Hellman Love Antell LSS 1


SENASTE NYTT LSS – Fler påståenden som säger att denna lag inte följs Text: Christopher Lundgren

V

i har tidigare skrivit om att LSS, lagen om service till vissa funktionshindrade, inte följts och att personerna som lagen är till för inte får den hjälp de har rätt till. Bland annat har flera personer med LSS-beslut blivit av med insatser som ledsagare och boende med särskild service, trots att förutsättningen för personerna i fråga inte ändrats överhuvudtaget och att det är politiska beslut som ligger bakom. Nu försämras LSS ytterligare och det är naturligtvis också beroende av politiska beslut. Bland annat gör en dom i Högsta förvaltningsdomstolen från sommaren 2011 så att till exempel Örebro kommun inte längre får betala ledsagarens omkostnader, vilket i sin tur isolerar de funktionshindrade.

Enligt LSS, lagen om service och stöd till vissa funktionshindrade, ska personer med LSS-beslut ha rätt till olika insatser för att kunna leva ett värdigt liv. Den som behöver ledsagare eller assistent med på sina aktiviteter ska få det kostnadsfritt, och den som behöver hjälp i boendet ska få lägenhet med särskild service eller tillhöra en servicebas, där personal finns som stöd Det verkliga läget är ett annat än grundtanken. Även om stöd finns, är det på grund av besparingar och politiska beslut begränsat på olika sätt, i synnerhet efter den senaste tidens politiska åtgärder – och det är de svagaste i samhället som drabbas, de personer som LSS är till för. Förutom att vissa blivit av med ledsagare eller personlig assistent, trots att förutsättningarna inte har ändrats överhuvudtaget, vidtar Regeringen ytterligare åtgärder som försämrar för denna målgrupp.

Dels säger en dom från förvaltningsrätten från förra året att kommunerna inte är skyldiga att betala för ledsagare och personiga assistenter. Dels kommer kontroller på personlig assistans i hemmet att kontrolleras på ett delvis kränkande sätt för att stoppa fusk med ersättning. Vad gäller domen i Förvaltningsrätten från 2011, som säger att kommuner inte är skyldiga att betala för ledsagare och personlig assistans, har det för vissa lett till isolering och i bland annat Örebro kommun får brukare betala både för sig själva och för ledsagare eller personlig assistans vid exempelvis restaurang- eller biobesök. Detta är både orimligt och skamligt och strider mot LSS grundprinciper. Även ur ekonomisk synpunkt är det orimligt och leder till ytterligare isolering, eftersom denna målgrupp har lägst inkomst av alla, men måste betala

Odins dagliga verksamhet anordnade Kulturverket

det dubbla. Det är som att ta från de fattiga och ge till de rika – en omvänd Robin Hood-effekt. Andra försämringar som strider mot LSS grundprinciper är bland annat Regeringens hårt kritiserade förslag på lagändringar som gäller ersättning för personlig assistans i hemmet, då vissa krav är för höga och tillsyn av inspektörer kan uppfattas som kränkande. En del av förslaget som Regeringen dock drog tillbaka efter hård kritik var att anhöriga inte skulle få vara både godeman och personlig assistent samtidigt. Tanken med att stoppa allt fusk med ersättning för personlig assistans i hemmet är god, men när man kommer in på hur detta kommer att åtgärdas är det plötsligt inte lika bra längre.

Odins dagliga verksamhet anordnade evenemanget Kulturverket på Grand. Väggarna var fyllda med tavlor och fina målningar och det fanns bord med utställd konst. De olika grupperna visade upp sin konst och lät den som ville testa på olika konstartade tekniker, som att syssla med textil, teater, keramik, tygmosaik, foto, journalistik, schablontryck och vävning. På scenen uppträdde både Odin-kören, som består av medlemmar tillhörande Odin, och några medlemmar ur Teater Blanca. Målgruppen var främst elever från gymnasiesärskolan, men även en del andra besökare var på plats.

Text & Foto: Christopher Lundgren

Det hela började klockan kvart över tio med att Odin-kören sjöng några låtar och en allsång som alla besökare fick sjunga med i. Sedan var det medlemmar ur Teater Blanca som var på scenen, då bland annat skådespelaren Niklas Morén läste upp en dikt av journalisten, författaren och poeten Gustaf Fröding. En av arbetsplatserna i Odin är Nova, som ger ut tidningen Nova-magasinet. De var också på plats för att visa sin kreativitet. På eftermiddagen var det samma program igen, som en repris, så den som inte hann vara med under förmiddagen ändå hade chansen att titta närmare på vad Odin har att bjuda på.

O

nsdagen den 9 maj anordnade Odins dagliga verksamhet evenemanget Kulturverket på Grand, där intresserade kunde titta på konst och andra arbeten som de sex ingående grupperna inom enheten erbjuder. Dessutom uppträdde Odin-kören och några deltagare från Teater Blanca på scenen.

2


M

itt i sommaren. Och det regnar! Junirekord för nederbörd slås på löpande band.

Snabel-@

Knivstagatan 6 753 23 Uppsala 018-727 40 03 snabel-a@uppsala.se www.snabelposten.se. Ansvarig utgivare: Mari Ekh 018-727 71 57

När ni läser detta hoppas jag att vi kan se tillbaks på en riktigt solig och varm juli och augusti. I detta nummer kan ni läsa om vårt korta möte med Lill-Babs i chark-disken på Coop. Jonas har varit ute och rört på sig också. Han har träffat Jakob Hellman på Katalin i Uppsala och Love Antell på ett fik i Stockholm. Vår fantatiska orginalserie av Eva Wiik inte att förglömma. Jag vill också passa på att hälsa hjärtligt välkommen till våra två nya medarbetare, Karolin och Maria, som börjat hos oss nu i sommar. Båda har praktiserat under våren och kör nu igång på riktigt. Karolin medverkar i detta nummer och Maria har medverkat i ett tidigare nummer.

Chefredaktör: Christer Arvidsson Redaktionssekreterare: Christopher Lundgren

Redaktion

Jonas Bennemark; Magnus Hedman; Tati Palestro; Magnus Sjöquist; Mattias Persson; Carina Lemhagen; Pavel Michnik; Lena Öhman; Alexandra Bivald; Malin Spångberg; Eva Wiik; Karolin Bernacca; Maria Tekeste; Natalia Georges; Johannes Kjellström. Layout & redigering: Christer Arvidsson Korrektur: Mattias Persson Tryck: X-O Graf Tryckeri AB

Under hösten kommer två av våra reportrar att ge sig ut och praktisera på andra arbetsplatser. Det börjar bli dags att pröva sina vingar och se om

Himlen är gränsen! Christer Arvidsson

På webben www.snabelposten.se

Finns det som vanligt nytt extramaterial

Du vill väl läsa fler nummer av

• Varför får inte vi pensionärer en höjning av våra inkomster!?

Sn@belPosten

• Marie Robertsson • Tankar om vår jord på gott och på ont

Kontakta Snabel-@! Se redaktionsrutan

• Mobiltelefoner - då och nu - en resa

Helårsprenumeration kostar 150:Lösnummer till försäljning finns på Snabel-@ Knivstagatan 6

Innehåll LSS............................................ 2 Kulturverket................................ 2 Love Antell.................................. 4 Multikulturell................................6 Operation Smile........................... 6 Talande ormar.............................. 7 Lill-Babs......................................8 Arkimedes.................................. 11 Maneter......................................12 Jakob Hellman.............................13 Irland.........................................14 USA...........................................15 Jens & Muro................................16 Omslagsfoto: Christer Arvidsson

Prenumerationsvillkor: Prenumeration förnyas automatiskt om inte uppsägning sker senast 2 veckor efter du fått sista nummer

3


KULTUR&NÖJE Love Antell Namn: Love Antell Född:1980 Yrke: Artist Bor: Stockholm Favoritmat: Pizza Favoritartist: Billy Bragg Spelar bland annat på Popaganda i sommar Love Antell är 31 år och har hållit på med både musik och teckning och så har han spelat i ett band som heter Florence Valentin, och så har han varit gitarrist i ett band som heter Perssons Pack. Nu har han gjort sin första soloskiva som heter ”Gatorna tillhör oss”. Senaste åren har han levt på att hålla på med musik.

mer som ett tankearbete kring musiken än tidigare. De spelar som de låter och det har varit väldigt roligt. Han har utvecklats väldigt mycket. Det har samtidigt varit svårt. Han har hamnat lite i mörker, man vet inte vart man är på väg, vart man ska ta vägen. Han har haft hjälp av en producent för första gången och han varit bra på att hitta på låtarna, men vissa låtar tyckte han var skräp. Dom bra låtarna tyckte han de skulle lägga mycket krut på och andra låtar som han tyckt inte var viktiga har han skitit i.

Han började sjunga när han var ganska liten, han var 8 år när han började spela gitarr, han upptäckte sin musik när han tjatade till sig en gitarr som han fick i 8-års present. När han hade lärt sig att skriva låtar på två ackord, så gick han ner och spelade den på tunnelbanan och så tjänade han sina första pengar. Han höll på med gatumusik när han var 9-10 år tillsammans med sin brorsa. Det har varit hans sätt att börja med musiken. Han gillar att stå och spela för folk. Det är det som är det roliga med musik.

Göra egen solokarriär och inte spela med Florence Valentin Det är lite dubbelt. Det är fortfarande dom som kompar honom, men de kallar sig inte för bandnamn. De har spelat lite spelningar dom senaste åren och det har känts lite annorlunda. Man är mycket mer ett lag än ett band. Det finns en enorm glädje att vara ett lag. De har hållit på och repat lite för om två veckor ska de spela på 44:an. 44:an är ett gammalt ställe som de har spelat på sen de var tonåringar. Det har varit väldigt roligt att repa låtarna nu när skivan är klar.

När han skapar sin musik sitter han vid köksbordet och leker med låtar han kan, eller låtar han tycker om, eller det han hittar på i huvudet. Han har varit mer noggrann senare år och spelat in vad som händer på en enkel bandspelare, efteråt kanske han kommer på en text. Så det är så det brukar se ut.

Det finns folk som upptäcker hans musik ibland och det blir han väldigt glad över varje gång det händer, och han brukar inte räkna med det. Såklart är det väldigt många unga människor, men det kan vara folk i alla åldrar. Det han har märkt, det är oftast folk som gillar hans texter, som vill säga något om hans låtar. Hans låtar handlar mycket om bilder av samhället och lite politiskt färgade texter. Ibland så tycker han dom är väldigt politiska. Men det är en definitionsfråga tror han. Han försöker utveckla och bli bättre på det.

Han har spelat med olika band som tonåring. Framförallt har han haft band med han som spelar trummor som heter Agge. När de var 20 år startade de ett soulband. Han ville va som dom, men sen fick de en blänkare i en tidning i den vevan och fick spela i TV. Så han har inte gått till väga på nått sätt det har bara blivit så. På nått sätt har han långsamt hållit på med musik lite professionellt hela tiden och försökt bli lite bättre på det han gör. Inte bara så att det blir en hobbynivå på det. Det är den enda strategin han har haft, men i övrigt är det saker som kommer lite som det vill. Han har liksom inte haft någon plan.

Han har varit ganska dålig på att spela in. De har aldrig fått till det riktigt i studion. Det har varit väldigt hetsigt. De har satt sig i en studio och spelat in allt vad de kan och sen försöker de rädda det när de mixar ihop låtarna. Men när de spelat in de senaste har de tänkt att det ska låta live. Han har tänkt att det ska vara ett band som spelar tillsammans, det har varit viktigt. Men att man går in och fixar till det som blir fel och att det låter rent och fräscht och bra allting. I slutändan ska det låta fantastiskt, han lägger en stödsång och sen lägger han om sången så det låter riktigt bra.

Han kände att det inte fungerade att göra att göra skivan som ett band. Det kändes som att det var viktigare för honom än för dom andra. Han ville hitta andra sätt att göra klart musiken än att anpassa det till en orkester där man vet att trummisen spelar trummorna och gitarristen spelar gitarren. Nu har det blivit mer att de har utgått från låtarna och så han man sett vad som händer, vad man kan göra med låtarna. Så det har liksom blivit

4


”Gatorna tillhör oss” handlar om fotbollssupporters, om huligansupporters. Låten handlar om att allt som finns i samhället hamnar på gatan förr eller senare, saker som vi inte vi vill veta om i samhället. Sånt som vi försöker tvätta bort hamnar på gatan. Om det är klotter, droger, droghandel eller om det är en pundare hamnar på gatan. ”Jag tänkte också att fotbollsvåldet hamnar på gatan. Fotbollsvåldet handlar mycket om allmänt missnöje, som måste få utlopp nånstans, då får man det genom att ta på sig en tröja och slå på folk med en annorlunda tröja, och så gör man det på gatan. Jag tycker inte polisinsatser med poliser mot fotbollsvåldet löser problemet. Jag tror vi behöver andra grejer bara. Det handlar texten om”.

Om Johnny spelar fel på gitarren så lägger alla om den så att den låter riktigt bra. Han skulle säga att det är en blandning av både och att man gör det live, men att man sen lägger på en massa saker som får det att låta bra. Det skulle han säga är ett studioarbete. Den senaste skivan handlar om Stockholm tänker han. Den utspelar sig i alla fall i Stockholm. Den heter ”Gatorna tillhör oss”. Han tyckte det var helt okej att den fick heta det. Han är uppväxt i Stockholm och så kände han stan också. Sen så tror han att det finns någon slags röd tråd i alltihop, någon slags baksida av en uppfixad fasad i samhället. Stockholm är ju en stad som klottersanerar och bygger nytt och bygger bort slumområden, så att dom blir nya och fina och bra arbetarklassområden. Han har tänkt att det handlar lite om det och det handlar om folk som reser hit från fattiga länder och hamnar i Stockholm. Det finns Balkanturister och Nils Ferlin-statyer och det är ungkarlshotellet uppe på Nybrohov. Alla dom bilderna finns med i texterna. Många låtar är ju ganska interna. Han nämnde nån dörrvakt vid namn, han tycker själv om såna texter. Lite som en klurig gåta, vem är det och vem är det där. Känner man inte till det blir man mer intresserad av att ta reda på mer om bakgrunden till berättelsen om Stockholm.

Han som bakar bullan på 44:an Han heter Pompan Eken och det är han som driver verksamheten på 44:an. Han bokar band där. När han var 15 år såg han sin första konsert och band på 44:an. Där fick man komma in utan att ha åldern inne för att gå på krogen. På såna ställen som sålde öl missar man banden. Vissa band spelade på 44:an och då kunde man se dom, så fick man också spela där själv. Han fick sina första spelningar på 44:an. Pompan har betytt mycket för unga människor som inte har haft något riktigt ställe att va på i tonåren. När man är för gammal för att dra hemma och för ung att dra på krogen så har 44:an alltid varit rätt. ”Stjärna där” handlar om tonår. Den handlar om tonåringar som begår självmord, det finns en sån där Bob Dylan-låt som heter ”Forever Young” och en Alphaville-låt som heter ”Forever Young” då sjunger man om nån slags evig ungdom på nått sätt. Den handlar om en människa som dör. Så det handlar den textraden om. ”Genom natten” handlar om Limpan som spelar dragspel i Perssons Pack. Han startade Black Army, han har medlemsbevis nummer ett, han är liksom fotbollsfantast, han älskar fotboll. Han är ingen våldsam supporter. Han brukar behöva förklara det varje gång. Han visar upp sitt medlemsbevis nummer ett, att han är antivåld. Black Army är en typisk fotbollsklubb, de har gjort sig kända att vara huliganer.

En låt på skivan heter ”Vi är nu” och den försöker beskriva att framför näsan byggs det sportarenor och det är nylagd asfalt och måsar som skiter på Lasse Lucidor-statyn. Han vill bara att dom bilderna ska vara så konkreta som möjligt. Och sen så kan man läsa väldigt mycket mellan raderna. ”Truckar med kokain som rullar fram på väg av gravar till en IKEA-kvart med snorungar som snortar på en tripp till Hassela”.

Florence Valentin har lagts på is har de sagt. Det är lite klent att säga så sen tror han absolut de skulle vilja spela tillsammans och göra nya grejer ihop på något sätt. Vi får se.

5


PERSONLIGT Multikulturell

I Italien är det också varmt, fast på ett annat sätt. När jag var liten, var vi där i en månad varje sommar. Och då brukade vi ibland ta tåget från Sverige. Det var mysigt, speciellt när vi var nere vid havet. Vi var i en stad som heter ’’Massa Carrara’’ och där finns ett hav som heter Marina di Carrara. Det är den finaste stranden som finns, enligt mig. I Ungern finns det inget hav, utan där finns det en sjö som heter Balathonsjön. Men min mamma säger att det inte är så fint i den längre, och att en massa alger flyter runt där. När jag var i Italien sist så var vi i Rom, och vi gick till Fontana di Trevi och Colosseum, och det var jättevackert. Det var fullt med turister, och väldigt varmt. Men vi åkte till Carrara, även när vi gjorde den resan, för mina släktingar bor där, och då har vi ett eget rum i deras hus där vi får bo. Jag var där med min pappa och min bror Andreas. Vi åt alltid pasta på kvällen, och vi åt sent. Det var lite ovant från här i Sverige, för här äter jag klockan 18 ungefär, och i Italien kan de äta så sent som 21-22 eller något sådant.

Text: Karolin Bernacca Foto: Karin Göransson

J

ag är multikulturell, och är stolt över det.

På morgonen dricker de cappucino, eller espresso. Jag gillar inte kaffe, men jag tycker cappucino är gott, för det är inte så mycket kaffesmak i det. Jag kan inte prata italienska, så min pappa fick översätta allt det de sa till mig.

Min mor är ungerska, och min far är till hälften italienare. Fast jag tror att min far känner sig hel-italiensk. Jag själv känner mig som alla tre nationaliteter, när jag är i Ungern känner jag mig som, ungersk. Och så vidare. Jag vet inte varför men så är det.

Världens godaste glass finns i Italien också, som de kallar för Gelato (I spanien kallas det Helado). Vi fick en himla massa myggbett, den veckan. Sen såg jag en massa självlysande insekter som jag tyckte var intressanta. På kvällarna var det ganska kallt, så man behövde en tjocktröja.

Jag har varit i Ungern och Italien flera gånger. På sommaren kan det vara påfrestande att vara i Ungern, för det kan vara väldigt hett och det är en annan sorts värme där.

Operation smile

Många av barnen Smile opererar hade åkt 8-9 timmar för att få en gratis operation de aldrig haft råd att själva betala. Operation Smile gör ca 18 000 operationer per år.

Text: Alexandra Bivald Foto: US Navy

V

arje år föds ca 200 000 barn med läpp-, käk- och gomspalt. Antalet varierar mellan olika länder, men är vanligast i Sydostasien.

Smile gör mellan 150-200 medicinska uppdrag varje år och vid varje uppdrag opereras omkring 100-150 barn.

1982 grundade den amerikanske plastikkirurgen Bill Magee och hans hustru, sjuksköterskan och socialarbetaren Kathy Magee, Operation Smile. Tillsammans med en grupp medicinska volontärer åkte de till Filippinerna för att operera barn med läpp-, käk- och gomspalt. Det kom över 300 familjer, tyvärr hade de bara tid och resurser att hjälpa 40 av de barnen Känslan av att lämna 260 barn utan att de fått en operation. Då fick paret Magee idén att starta Operation Smile, för att kunna hjälpa så många barn som möjligt till ett vackrare leende.

I fattiga länder har man inte råd med en operation och då får barnen ofta sociala komplikationer, många göms oftast undan eller blir utstötta av omgivningen de har svårt at få vänner och går sällan i skolan, de har även problem att äta, dricka och prata.

6


KÅSERI Talande ormar & osannolika möjligheter Text:Magnus Hedman Illustration: Eva Wiik

En dag när skötaren hälsade på Kaa sa han ”Oj vad jag önskar att jag hade vetat om det här lite tidigare” – ”Nej det tycker inte jag”, svarade Kaa, ”det hade blivit sådant stök o stoj här i så fall, och inte hade man fått lugn och ro heller”. ”Men vilka pengar man hade kunnat tjäna” menade skötaren. ”Det är sant”, medgav Kaa, ”det hade du kunnat och du tycker kanske även tycker att det borde sättas upp en skylt vid, mitt hem där det står: Kom och se Kaa den talande ormen, få ert livs upplevelse” sa Kaa ironiskt. En tid senare kom det en bil och parkerade på djurparkens parkering, och ut rusade en fotograf och en reporter. De kom springande för glatta livet, som om det brann någonstans. Medan de sprang frågade de personalen - ”Var hittar vi ormen?” ”Där borta”, sa djurparkens personal och pekade mot ormgropen – ”Tack så mycket”, sa de och sprang vidare. När de kom fram, satt Kaa som vanligt och läste dagens tidning. När Kaa fick se reportern och fotografen komma springande sade ormen smått förnärmat ”Men vad skall det här betyda”? – ”Förlåt oss”, sa de, ”men du är alltså den talande ormen”? ”Ja nog är det jag allt”, sa Kaa.

E

n dag får skötaren på stadens djurpark se och höra någonting egendomligt, ja rent av märkligt. För när han kommer till ormgropen får han se en orm som inte beter sig som de övriga ormarna. Han heter Kaa och ligger inte och solar sig på stenarna. Denna orm sitter visserligen på en sten, men tvärtemot de andra kan han röka pipa. Då kan man fundera hur han lärde sig det. Jo det var så här att hans skötare rökte pipa och så glömde han den på en sten när han gick, och eftersom Kaa inte är någon vanlig orm så tog han sig ett bloss – på skötarens pipa.

Som oftast kom det några besökare då och då till djurparken, men när folk fick nys om ”den talande ormen” kom det hela busslaster med folk och fä som ville träffa ormen. I den här artikeln har jag gjort mitt bästa för att bjuda läsaren på en ”fantasieggande historia med ett uns av sanning”. Och den kommer säkert att ge upphov till ett och annat skratt då den publiceras, och vem vet kanske leder det till att jag skriver en längre historia om detta under rubriceringen ”Hedmans humor”. Jag skulle inte bli förvånad om jag fick höra att läsaren tycker att det här var den roligaste, tokigaste och stolligaste artikeln hon/han någonsin läst, och det var ju även meningen att den skulle vara just det.

Skötaren som var lite glömsk av sig kom på att han hade glömt pipan hos Kaa och så gick han tillbaka till ormgropen och tog sin pipa, men sedan när han skulle gå därifrån får han höra Kaa säga ”tack för lånet”. Nu vet vår skötare inte vad han skall tro, - ”Kan du prata?” frågar han Kaa. – ”Ja, jag kan tala”, ”Men hur då?” utbrister skötaren – ”Min art har alltid kunnat prata, men eftersom du inte har pratat med mig så pratade inte heller jag med dig”. - ”Det var det värsta”, flämtar skötaren.

7


KULTUR&NÖJE Snabbt möte med Lill-Babs

Namn:Barbro Svensson Född: 1938 Yrke: Artist Bor: Järvsö

Lill-Babs är född i en liten by som heter Tå. ”Jag är uppvuxen i Järvsö och några år i Kilafors, men sedan så flyttade jag tillbaks till Järvsö igen. Jag gick även i skola hemma i Järvsö och sen så har jag gått i skola i Bollnäs. Jag trivdes i skolan, men jag fick ju sluta lite tidigt eftersom jag bara var 16 år när jag lämnade skolan och åkte till Stockholm. Men då sa jag att jag skulle komma tillbaka.” ”Jag har fyra syskon, tre bröder och en syster som heter Birgitta, men jag är äldst. Mina bröder är uppväxta hos mig eftersom min mamma och pappa skilde sig 1958, men när de flyttade till mig var de väldigt små.” Lill-Babs ville bli gymnastiklärare och inget annat, ”jag var totalt sporttokig när jag var liten”. Lill-Babs berättar för Snabelpostens utsände att hon har haft en lycklig barndom med underbara föräldrar och om man säger så här fortsätter hon ”så var vi inte precis rika på pengar, men vi var rika på kärlek, omtanke och humor istället” och det är ju mycket bättre eller hur? Min mamma sa alltid ”allt går utom nyfödda barn”. Lill-Babs far var skohandlare och han började som skobiträde när han och hennes mor träffades, men sedan så köpte han sig en egen affär.

”Sedan gick det inte så bra och min mor, som för det mesta var hemmafru, hjälpte mig med de mindre bröderna, eftersom jag flyttade ihop med mamma. Och sen så byggde jag och mamma ett hus 1974, och det är i det huset jag bor i nu. Här fick min mor bo kvar i ifrån 1974 till då hon gick bort 2007”. Lill-Babs berättar att hon höll på med så mycket sport som möjligt när hon var liten och berättar vidare att hon hade underbara klasskamrater som hon träffar fortfarande. ”Sen så tror jag vi gjorde som de flesta barn, busade och lekte och jag mins att vi sjöng mycket tillsammans”. Barbro började sjunga när hon var 15 år, men säger att hon inte berättade för någon om det. ”Då fick man ju inte sjunga på allmän plats som det hette, men jag ljög och sa att jag var 16. Men inte långt senare fyllde jag 16 år i mars samma år”. Lill-Babs berättar att hon aldrig riktigt bestämde sig för att bli sångerska, utan att det bara blev så. ”Jag tog ledigt ifrån plugget och sa att jag kommer snart tillbaks”. Här fortsätter Lill-Babs att berätta ”Det höll jag på med flera år, men efter en tid förstod rektorn att jag inte skulle göra det. jag tog ”långledigt”, berättar hon.

8

.


Hur Barbro blev Lill-Babs ”Jag heter ju Barbro, men jag kallades för Babsan i skolan. När jag var duktig i idrott i skolan så sa grabbarna ”kom igen nu lillan” ”Sedan kom det ned en skolkompis till Stockholm, och då han fick syn på mig, så sa han ”tjena Lill-Babs” och efter det fick jag heta så”.

Lill-Babs berättar att hon spelade in sin första skiva 1954 och att den hette ”Min mammas boggie” ”Jag skivdebuterade 1954, men jag gjorde min TV-debut 1957 och jag glömmer aldrig en låt som heter ”Glada tvätterskan”. Du förstår de hade gjort i ordning en balja med tvätt åt mig och hade hällt i tvättmedel, och det här tvättmedlet var så kornigt så jag fick det i ögat och tårarna rann, och där stod jag och sjöng ”Glada tvätterskan” och de sa med vilken inlevelse, de skulle bara veta”.

Tv-programmet ”så mycket bättre” var bland det roligaste hon har fått göra och att få umgås med alla dessa underbara människor. Barbro tyckte att hon inte fick någon möjlighet att lära känna dem bättre med tanke på att tanke på att de började arbeta från 7:00 på morgonen fram till klockan 00: 00 på kvällen, ”då var det bara att sova som gällde”. Sen kom hon ihåg att hon ramlade och slog sig och att deras omsorg och omtanke var helt underbar, hon upplevde även att folket bakom ljus och ljud var helt underbara människor. och att få lära känna Petter, Plura och September. ”De var helt fantastiska”, berättade hon. Lill-Babs hade ingen aning om vilken sångerskan September var och hade inte hört någonting med henne och sedan får man uppleva en sådan fantastisk och mjuk varelse som var jättebra och proffsig och så underbar.

När Snabelpostens utsände frågade LillBabs om hur det kändes att bli ”Lill-Babs med hela det svenska folket så svarade hon att hon inte tänkte så mycket på att hon blev det utan det bara har blivit så. Hon berättar även om sitt möte med The Beatles precis innan deras stora genombrott. ”Babsan” sa till oss, att sa att hon inte visste hur populära de skulle komma att bli i september 1964. ”Babsan” tillägger att ”jag var ju populärare än vad de var, med tanke på min karriär i Tyskland”. ”Sen bad de att få min autograf och jag borde såklart ha bett om deras, som nog säkert skulle ha varit mer värdefull att ha än den de fick av mig”, säger hon. ”Men de var fina unga killar som spelade bra”. Hon berättade vidare att”det var så många bra musiker med mig på turnén så att jag inte tänkte så, men jag ändrade uppfattning. Då jag efter 14 dagar återvände till Tyskland stod det om The Beatles överallt och det spelades också The Beatles överallt” berättar hon, ”det gick så snabbt för dem”, avslutade hon.

9

Hon säger att hon inte tycker att der gör något att någon annan musiker sjunger in hennes låtar, utan att hon bara tycker det är roligt att de gillar hennes låtar så mycket att de spelar in dem för då lever de ju vidare.


Jag frågar Lill-Babs om hon kan berätta lite om sin tyska period i karriären. ”Det var ju så stort allting och så fantastiskt, på skivfronten gick det, hyfsat, inte sådär jättebra, men ändå helt okej. Däremot blev jag framröstad som näst mest populära TV-personligheten. Det var jag två år i rad efter Katarina Vallente , och du vet det var jättestort i Tyskland. Sen så reste jag runt på turné och då var det på stora idrottshallar, men jag uppträder hellre på mindre ställen, där man får ett helt annan kontakt med publiken på ett helt annat sätt. men det var otroligt lärorikt”, säger ”Babsan”. Sedan fortsätter hon ”jag arbetade bland annat med en regissör som hette Michael Schanze, som var gift med Wenche Myre. Han gick tyvärr bort så tragiskt, men medan han levde gjorde han fantastiska TV-shower. Och allt var så påkostat och där fick jag vara med”. Hon säger även att ”de hade råd på ett annat sätt än vad vi har här i Sverige. Det var fantastiska kläder och baletter och oj du anar inte”.

roligt måste jag säga”. Då Lill-Babs får frågan vilken av hennes filmer hon är mest nöjd respektive minst nöjd med vet hon inte vad hon skall svara, men säger att ”då man tittar på sig själv blir man aldrig riktigt nöjd. Men det var väldigt roligt att spela in ”Svenske Floyd” med Carl Gustav Lindstedt och Arne Källerud, och att få arbeta med så underbara skådespelare som de. Bland andra var Jan Malmsjö med, som var helt fantastiskt roligt att få arbeta tillsammans med”, klargör hon. Lill-Babs berättar om då hon just hade ”slagit igenom”, var lite speciellt eftersom hon fick sin dotter Monica ganska tidigt. ”Så var det svårt att åka hemifrån, då vill man ju vara hemma med sitt barn”, sa hon, ”och så blev min mamma sjuk till på köpet, men jag hade en underbar moster och morbror som tog hand om Monica när min mamma var sjuk. När sen mamma så kom ut från” sjukan” flyttade hon hem till oss och då hade jag ju hela familjen hos mig”.

Lill-Babs svarar på min fråga om hur hon upplever, att så många känner igen sig i hennes musik, att det är hon bara glad för. Lill-Babs berättar att hon tror att sången ”Leva livet” kom till i början av 1960-talet och att det är Quincy Jones som har gjort melodin till den låten och det var även han som var producenten, och han är fortfarande en av hennes bästa vänner idag. Hon lärde känna honom då han kom till Sverige i början av 1950-talet. Lill-Babs berättar att hon inte riktigt gillade att sjunga in låten ”Manolito”, men säger samtidigt att ”det var skivbolaget som manade på och han var dessutom även känd ifrån TV”. Då jag frågade henne hur hon egentligen hamnade i filmbranschen sa hon att ”det var i samband med att jag arbetade tillsammans med Carl Gustav Lindstedt och Arne Källerud”. ”De höll på med att spela revy och de skulle spela in en film som jag fick vara med i och det gick ganska bra och det ledde till att jag även i i Tyskland fick spela in några filmer. Det var riktigt

Då Lill-Babs var i Tyskland och arbetade tog hennes mamma hand om barnen. ”Schemat har sett ut så att jag var en vecka här hemma i Sverige och jobbade sedan i tre veckor i Tyskland, alltså var jag borta tre veckor och hemma en.. Sedan på somrarna var det folkparksturné. Jag har alltid gått och haft dåligt samvete därför att jag inte varit hemma med mina barn som andra föräldrar har”. På min fråga om vilken av alla hennes skivor hon anser vara den bästa svarar hon: ”Det klart att låten ”Är du kär i mig ännu Klas Göran” naturligtvis har betytt oerhört mycket, det kan jag inte sticka under stolen med, och den låten var med ifrån allra första början”.

10

”Och den har varit viktig både för mig och för Stickan Andersson, ”Klas Göran” har alltid varit som en planka som man hoppade på. Sedan har jag och Stickan Andersson flugit åt olika håll, men vi har ändå delat samma avgång”. ”Den låten är jag själklart oerhört glad för även om jag tröttnade på den väldigt fort. Sedan har vi ”Tuffa bruden” och ”Leva livet”. Därtill har vi den här skivan (”Så mycket bättre”) och skivan jag fick göra med Lars Forsell och hans fantastiska texter. Den är jag mycket stolt över”. På frågan vad som får Lill-Babs att må bra svarade hon: ”Tja, att vara frisk och pigg och umgås med mina barn och barnbarn och framförallt att få resa”. Lill-Babs berättar för Snabelpostens utsände att ”jag har rest i hela mitt liv, men det har bara varit korta visiter på alla platserna. Men nu vill jag också lära känna platserna så länge jag bara orkar och jag tänker börja med det nu”, förklarar hon. ”Det är klart”, tillägger hon, ”har jag fortfarande mycket jobb kvar, så jag vet inte riktigt när jag skall få tid till det”. Lill-Babs svarar på frågan om hon kan berätta lite om sina charkprodukter: ”De frågade mig om jag kunde tänka mig att ställa upp på det. Först sa jag nej, men de sa ”du kan väl åtminstone testa och pröva vad det är för något och prova på bra mat, bra korv”, och jag älskade korv. Sedan sen jag gick igenom vilka fina produkter det var, var det inget snack”, förklarade hon, ”och så fick jag även komma med lite egna idéer också”, fyllde hon i. På min fråga vad hon gör om tio år svarade hon att ” ja du om jag får vara frisk så kanske jag reser ut i världen med mina barn och barnbarn och vara tillsammans så mycket som möjligt med mina nära och kära och ta igen den del av livet”.


VETENSKAP

Arkimedes ett mattesnille av sin egen tid Text: Malin Spångberg

A

rkimedes, Pythagoras och Euklides är dom största grekiska matematikerna genom tiderna. Av dom tre så är Arkimedes den mest praktiska inriktade och det finns många uppfinningar som tillskrivs honom. Men sprang han verkligen omkring naken på gatorna i Siracusa? (Ingen vet hur det var).

Målning av Domenico Fetti

Arkimedes, eller Archimedes, levde för flera tusen år sen. (Han föddes 287 f.Kr och han dog 212 f.Kr). Han hade mycket för sig under sitt liv, bland annat så höll han på med matematik, astronomi och filosofi. Han var en av dom största av antikens matematiker och en av dom största matematikerna genom tiderna.

Arkimedes är kanske för dom flesta mest känd för sin upptäckt av Arkimedes princip. Den principen beskriver vad som gör att ett föremål flyter och hur djupt ett föremål kan sjunka ner i vattnet. I Egypten uppfann han ett slags vattenskruv ”Arkimedes skruv”, som skulle kunna leda vatten från en lägre nivå till en högre. Siracusa, eller Syrakusa, är en ort som ligger på sydöstra Sicilien, med cirka 125 000 invånare. Staden är nu för tiden mest en hamn och en industristad, men staden har en mycket spännande historia och många kvarlevor från antikens dagar. Framförallt så förknippas staden med två personer som har fötts där; den ena av dom två är den kristna martyren Lucia som ligger bakom vårat luciafirande och den andra är en av historiens främsta matematiker och uppfinnare, Arkimedes. Arkimedes utbildades i Alexandria som ligger i Egypten, men han levde och arbetade i den grekiskas kolonin Syrakusa på Sicilien, där också han var född. Under sina sista år som han levde så var staden omringad av Romare. Samma dag som romarna bröt sig igenom stadens försvar så satt Arkimedes, enligt en berättelse om honom av Plutarchos, fullt upptagen av ett matematiskt problem uppritat i sanden. Då en romerskt soldat kommer framspringande till honom, så utbrister han ”Noli tangere circulos meos”, som betyder ”Rubba inte mina cirklar”. Soldaten blev så arg så han dödade honom.

Arkimedes som staty. Foto: Schiwago En annan berättelse som berättar om Arkimedes är när kung Hieron av Syrakusa bad om Arkimedes hjälp för att mäta guldhalten i en krona. Lösningen på det problemet kom till honom när han steg i sitt bad och han såg hur vattnet svämmade över. Genom att kunna mäta vattnet som rann över när ett föremål placerades i karet så kunde han mäta dens volym. Enligt en tradition så sprang han efter det naken genom gatorna. Han vrålande den berömda frasen Heureka (”jag har funnit det”).

Rubba inte mina cirklar Oavsett vad Arkimedes gjorde i kriget så erövrade ändå romarna Siracusa år 212 f.Kr. Efter mer än två års omringning av staden, som gjorde så att Sicilien blev en romersk provins. Enligt traditionen så blev omringningen även slutet för Arkimedes. Det sägs att han blev dödad av en soldat medan han ritade geometriska figurer i sanden, han ska ha sagt till soldaten `` Rubba inte mina cirklar``. Är det sant eller inte? Om man jämför han med andra vetenskapsmän från den tiden så finns det gott om berättelser om Arkimedes, men det är inte alltid så himla lätt att veta exakt om det stämmer eller inte.

Att Arkimedes använde sin ”princip” för att bestämma guldhalten i kung Hieron II:s kungakrona är inte alls osannolikt. Däremot så är det kanske mindre troligt att han steg upp ur sitt bad och sprang naken genom Siracusas gator skrikande ”Heureka” efter att ha insett den princip som bär hans namn. Att Arkimedes är en av historiens främsta matematiker och uppfinnare kan vi nog vara överens om. Arkimedes skrev många verk under sitt liv, dom mest kända är ”Om metoden”, ”Om mätning av cirkeln”, ”Om hävstängarna” och ”Sandräknaren”.

11


DJUR&NATUR Maneter

Röd brännmanet

M

aneter är djur som lever i vatten, oftast i havet, men det finns några sorter som kan leva i sötvatten (sjöar) oockså. De är väldigt enkla djur, som mest består av vatten. Det finns omkring två tusen olika sorters maneter, uppdelade i fyra grupper med lite olika uppbyggnad av kroppen.

Huvud-delen av en manet kallas för klocka, eftersom den liknar en kyrkklocka till formen. I klockan finns manetens enkla nervsystem, mage och könsorgan. På undersidan av klockan finns munnen, och runt den sitter ett antal trådar som kallas tentakler som maneten använder för att fånga sin mat, som oftast består av plankton (små havsdjur, alger, fiskägg, ungar av krabbor, musslor med mera som flyter runt i vattnet), och för att försvara sig med.

Inom vetenskapen brukar man säga, att maneter har en könlös generation (polyperna), och en könlig generation (medusorna).

Man brukar säga att man bränner sig på en manet, men egentligen blir man stucken och förgiftad av maneten. Det är nämligen så, att på maneternas tentakler sitter det celler, som innehåller en ihop-rullad vass tråd och brännande gift. När cellen vidrör en annan varelse, så spricker den, och tråden åker ut och sticker hål på huden, så att giftet kan komma in. Orsaken till att inte alla maneter bränns, är dels att på en del maneter orkar bränncellerna inte göra hål på huden, dels att olika maneter har olika starkt gift.

Några av de giftigaste djuren på jorden är maneter, närmare bestämt så kallade kubmaneter. De kubmanet-sorter som är farligast brukar kallas havsgetingar och irukandji. På Latin heter de Chironex fleckeri och Carukia barnesi. Blir man bränd eller stucken av någon av dem, kan man till och med dö, och sjukhusvård är oftast nödvändig. Dessa farliga maneter finns mest i vattnen norr om Australien, och upp till Philippinerna och (sällsynt) Japan. De finns där under sommaren (november till april eller maj, när vi har vinter här i Sverige). De finns inte i Sverige, lyckligtvis, det är för kallt för dem här. En speciell sak med kubmaneterna, är att de faktiskt har riktiga ögon, vilket övriga maneter saknar. De har bara ljuskänsliga fläckar. Kubmaneter är oftast små, mindre än de flesta andra maneter, vilket gör dem extra farliga, de blir svåra att upptäcka, just eftersom de är så små, och liksom nästan alla maneter, helt genomskinliga.

I Sverige finns två välkända sorter av maneter, öron-maneter, som inte bränns, och bränn-maneter, som förstås bränns. Säkerligen finns det några fler sorter också, men det finns inte så många olika sorter i våra vatten, eftersom det är för lite salt i östersjöns vatten. Dessutom är det för kallt.

De flesta maneter har fyra stadier i sin utveckling. De börjar som ägg som mamman släpper ut i vattnet. Äggen kläcks och blir små larver som sjunker till bottnen, där de bildar små så kallade polyper, som ser ut som pytte-små växter. Polyperna blir sällan mer än en centimeter höga, även om den färdiga maneten blir större. När man ser på en manet-polyp, är det lätt att se att maneterna är släkt med koraller, som också är så kallade nässel-djur, men de har bara en polyp-form, och saknar det andra stadiet, som är så typiskt för maneterna, det som kallas för medusa-stadiet. När en manet-polyp är fullvuxen, börjar toppen att liksom skiva sig. Den liknar då en trave miniatyr-tallrikar. De här tallrikarna lossnar, en efter en, från polypen, och blir pytte-små maneter, de färdiga medusorna, som är de maneter vi ser i havet, när de har vuxit till sig, och blivit stora. Varje polyp kan alltså bilda flera färdiga medusor, vilket är en orsak till att det ibland blir formliga manet-explosioner på vissa platser. Efter en tid blir de små maneterna vuxna, och honorna släpper ut ägg, och hanarna släpper ut spermier. Äggen och spermierna möts ute i havet, och det börjar om igen. Maneter parar sig alltså inte.

Sea Nettle från Chessapeake Bay

12


KULTUR&Nร JE Jakob Hellman

Namn:Jakob Hellman Fรถdd: 1965 Yrke: Artist Bor: Malmรถ

13


GEOGRAFI Irland Text:Magnus Sjöquist

Allmän information Befolkning: 4 456 000 (1/1 – 2010) Yta: Republiken Irland 70 282 kvkm Religion: Katoliker – 3 681 446 (2006), med mera Huvudstad: Dublin Städer Några Irländska städer är Cork, Killarney, och Newbridge. Eftersom många av er kanske hade hört om Dublin kan det vara bra att veta om flera städer. Irländsk historia De första personerna kom dit 4000 f.Kr., de hade enkla redskap och kunde jordbruk, de hade små samhällen. En annan säger att de första personerna bosatte sig ca 7000 f.Kr. Kelterna kom dit på 500-talet före Kristus. Modern irländska tror man utvecklades på 1500talet. Vikingarna kom på 900-talet och påverkade kulturen och språket, det var plundringar. De började bygga fasta boenden ungefär 841-842. På 1600talet blev det en del plantations då den Brittiska staten tog mer makt, ledaren var Elizabeth I. Irländarna som hade fötts där förtrycktes länge av engelsmännen. 1832 gjorde de styrande britterna nationella skolor och förbjöd personer att prata iriska. The great famine (Den stora svälten) drabbade Irland mellan 1845-1850, många flyttade utomlands och andra dog. The great famine var för att potatisskörden blev dålig och folk svalt. Svälten blev värre för att den engelska regeringen inte ville, eller inte kunde, skaffa fram annat.

Mer historia 1916 inträffade påskupproret emot det engelska styret. 1918 var det val och många republikaner vann röster till parlamentet. Representanter från Sinn Fein förklarade att Irland nu var ett eget land. 1937 blev The Irish constitution (ungefär den irländska grundlagen) till och irländska blev det officiella språket. Irländska grundlagen heter Bunreacht na hÉireann (uttalas bun.rakht na hayr-in). Det finns många olika namn på grupper under Irländsk historia. 1949 blev Irland republik då Eire lämnade det brittiska samväldet. Språket, några Irländska ord och fraser Engelska är första språk, Iriska slutade att användas under brittiska styret för att britterna motverkade det och förbjöds ibland. I irländskan har man mycket r-ljud. Iriskan är från kelterna, nu pratar ungefär 1,5 miljoner personer det. U-ljudet uttalas som två o:n, till exempel i ordet luck (att ha tur i något). Några irländska ord, hur de uttalas, orden på engelska och svenska: • • • •

Amú [u-moo] = to waste = att göra sig av med Beo [byoo] = alive = levande Domhan [down] = world = värld Stoirm [storim] = storm = storm

Idrott Många personer på Irland spelar golf, och det finns turneringar i det. Det spelas en hel del handboll på Irland.

14

Konst och kultur CS Lewis är från Belfast (Nordirlands huvudstad) och skrev böckerna om Narnia. Patrick Kavanagh var en känd poet från Irland som levde 1905 – 1967. Det finns många gamla gravar och fort, målningar började åtminstone på den tidigt kristna tiden genom till exempel the Book of Kells. Tidigare var det inte så mycket filmindustri, det började på 1980-talet. Böcker • • •

• •

Coles, Francesca (ed.): Irish language & culture (Kina, 2007) Connellan, Ian; Crowther, Nicky & Wells, Nicola: Cycling Ireland (Kina, 2003) Davenport, Fionn; Beech, Charlotte; Downs, Tom; Hannigan, Des; Parnell, Fran & Wilson, Neil: Ireland (Victoria, Australia, 2006) Gauldie, Robin: Irland (Malmö, 2007) Hippocrene practical dictionary – Irish-English, English-Irish, dictionary and handbook (USA, 1996) Phillimore, Polly & Sanger, Andrew: Dublin (Kina, 2007)

Internet •

http://epp.eurostat.ec.europa. eu/cache/ITY_PUBLIC/327072010-AP/EN/3-27072010AP-EN.PDF (21/9 - 2010) http://beyond2020.cso.ie/ Census/TableViewer/tableView. aspx?ReportId=74640 (21/9 - 2010) http://commons.wikimedia.org/ wiki/File:Ei-map.png (21/9 – 2010)


GEOGRAFI USA

Mount Rushmore

George Washington Thomas Jefferson

Text: Pavel Michnik

Theodore Roosevelt Abraham Lincoln

USA

är en republik, som består av 50 delstater. Huvudstaden heter Washington. Den största staden heter New York. Till USA hör också Puerto Rico och Amerikanska Jungfruöarna. USA:s ursprungsbefolkning är indianerna. Nybyggarna kom senare. Leif Eriksson var en av dom första europeerna som steg i land i Nordamerika. Ett fartyg som transporterade nybyggare hette Mayflower. Indianerna fördrevs och sattes i reservat. I Amerikanska södern hade man slavar. En grupp som hette Abolitionisterna ville ha bort slaveriet. 1861 började Amerikanska inbördeskriget. Det slutade 1865 och slaveriet försvann. USA har deltagit både i Första och i Andra världskriget. Dom svarta förtrycktes länge i Amerikanska södern. Det bildades två medborgarrättsrörelser i USA, en bildades 1896 men upphörde 1954 och den andra bildades 1955 och varade fram till 1968. Två kända medlemmar var Rosa Parks och Martin Luther King. Rosa Parks var känd för att hon vägrade lämna sin plats till en vit man på en buss, det hände 1955, och det ledde till en bussbojkott. En annan känd medborgarrättskämpe var Martin Luther King. Han höll sitt berömda tal ”I have a dream” 1963. Han sköts 1968. Efter Martin Luther Kings död bildades en medborgarrättsrörelse som hette Black Power. Till skillnad från den gamla medborgarrättsrörelsen, som ville att dom svarta skulle ha samma rättigheter som dom vita, så ville Black Power göra sig helt fritt från den vita överheten. Från början hade Black Power stöd, men sen minskades stödet även bland dom svarta när Black Power ville ha svart nationalism. 2009 blev Barack Obama USA:s förste svarte president. I USA pratar man engelska, men i till exempel Kalifornien och i New Mexiko finns det människor som pratar spanska, i Louisiana finns det människor som pratar franska och på Hawaii finns det människor som pratar hawaiiska. I USA äter man mycket hamburgare och dricker mycket cocacola. Baseball är en populär sport i USA. Andra populära sporter är amerikansk fotboll, basket, ishockey, collegefotboll, golf, olika biltävlingar, tennis, volleyboll, snowboarding, lacrosse och surfing.

15

USA:s presidenter: • George Washington, han var president från 1789 till 1797. • John Adams, 1797 till 1801. • Thomas Jefferson, 1801 till 1809. • James Madison, 1809 till 1817. • James Monroe, 1817 till 1825. • John Quincy Adams, 1825 till 1829. • Andrew Jackson, 1829 till 1837. • Martin Van Buren, 1837 till 1841. • William Henry Harrison, 1841, men han dog samma dag som han tillträde. • John Tyler, 1841 till 1845. • James Knox Polk, 1845 till 1849. • Zachary Taylor, 1849, men han dog 1850. • Millard Fillmore, 1850 till 1853. • Franklin Pierce, 1853 till 1857. • James Buchanan, 1857 till 1861. • Abraham Lincoln, 1861 till 1865 då han sköts 1865 av John Wilkes Booth, som var en känd skådespelare. • Andrew Johnson, 1865 till 1869. • Ulysses S Grant, 1869 till 1877. • Rutherford Birchard Hayes, 1877 till 1881. • James Abram Garfield, blev president den 4 mars 1881, men sköts den 19 Mars samma år. • Chester Alan Arthur, 1881 till 1885. • Stefhen Grover Cleveland, 1885 till 1889. • Benjamin Harrison, 1889 till 1893. • William McKinley, blev president 1893, men han sköts 1901 av Leon Czolgosz. • Theodore Roosevelt, 1901 till 1909. • William Howard Taft, 1909 till 1913. • Thomas Woodrow Wilson, 1913 till 1921. • Warren Gamaliel Harding, 1921 till 1923 då han dog av en hjärtinfarkt. • John Calvin Coolidge, 1923 till 1929. • Herbert Clark Hoover, 1929 till 1933. • Franklin Delano Roosevelt, blev president 1933 till 1945 då han dog. • Harry S Truman, 1945 till 1953. • Dwight David Eisenhower, 1953 till 1961. • John Fitzgerald Kennedy, blev president 1961 till 1963 då han sköts 1963 av Lee Harvey Oswald, som sen sköts av Jack Ruby. • Lyndon Baines Johnson, 1963 till 1969. • Richard Milhouse Nixon, 1969 till 1974 då han avgick efter Watergateaffären.. • Gerald Rudolph Ford, 1974 till 1977. • Jimmy Carter, 1977 till 1981. • Ronald Reagan, 1981 till 1989. • George Herbert Walker Bush, 1989 till 1993. • Bill Clinton, 1993 till 2001. • George Walker Bush Junior, 2001 till 2009. • Barak Obama, blev president 2009.


SERIE

Jens & Muro

Lysrör, neonrör och lågenergilampor är alla gasurladdningslampor. Det förgasade kvicksilvret i lysröret leder strömmen som laddar ur sig i pulvret på insidan av röret, och får det att lysa. Den är mycket strömsnål, men eftersom den innehåller kvicksilver, är den giftig om det går hål på den. Glödlampan har en metalltråd man leder elektricitet igenom, tills den blir så varm att den börjar glöda. Den är i en syrefri glasbehållare, för annars skulle den brinna upp jättefort. Den har ett trevligt ljus, men drar mycket ström. LED betyder Light Emitting Diode, och heter lysdiod på svenska. I den finns det en anod och en katod, som man låter strömmen hoppa emellan. Beroende på vad man blandar i det halvledande materialet runt de två elektroderna, så får ljuset olika färger. Dioder är otroligt strömsnåla och håller mycket länge, men är dyra att tillverka.

Tack för ert stöd

Nästa nummer kommer 15 oktober 2012

Vill du vara med och stödja oss? Kontakta Snabel-@!

16