Page 1

ISLAND EXPLORER REJSEDAGBOG 2 uger på Island. Vores 5. rejse med Smyril Line

LÆS OM VORES ISLANDS REJSER PÅ WWW.SMYRILLINE.DK WWW.SMYRILLINE.NO WWW.SMYRILLINE.COM/SE


VORES 5. REJSE TIL ISLAND DEN BEDSTE REJSE NOGENSINDE!

Det siger vi for øvrigt hver gang – men rejsen på Island i år var en enestående succes, hvor alt klappede perfekt. Vejret var med os. Det er et vigtigt plus, når man krydser Bredefjord med skib og ikke mindst på Snæfellsnes og i Vestfjordene. Blandt mange, mange oplevelser vil vi her fremhæve nogle få. Vi har på vore rejser kørt Island rundt med havet til bagbord. Første overnatning i Djupivogur, som vi holder meget af og det enestående fine fugleområde tæt på byen. Da vi nogle dage senere passerede Skogar og derefter Markarfljot og kørte ind i Nial’s land, og vejret var klaret op med det fineste klare solskin, besluttede vi, at i år skulle det være. Vi ville til Landeyjar og se Bergthorshvoll. Det voldte lidt besvær at finde Bergthorsvoll; der var godt nok vejskilte, men de var mildest talt ikke retvisende. Den beskedne forhøjning i terrænet i det marsklignende flade grønne, grønne Landeyjar med en vrimmel af får, heste og nogle steder malkekvæg, fremviser jo ingen synlige levn af Nial’s Bergthorsvoll. Der står på stedet en udmærket tavle med historiske oplysninger, men derudover eksisterer stedet i kraft af, den litteratur, der er skrevet. I dag ligger der en statelig stor gård af samme navn. Vi var så heldige at træffe ejeren som just var ude på tunet. Han havde studeret landbrug i Danmark, og vi havde en god samtale om moderne islandsk landbrug. I luftlinje er der ca 30 km mod nord til Flotshlid med Hlidarendi, Gunnar’s gård. Fra Bergthorsvoll sås bebyggelsen i Flotshlid og bagved Hekla’s hvide kegle, og foran den Trehyrningar. Ejeren af Bergthorsvoll udpegede stederne for os. Bag os mod syd syntes Vestmannaøerne at ligge ganske nær. På vor forrige rejse i 2013 besøgte vi Vestmannaøerne. I somrene 1927 og 1930 rejste Johs. Larsen rundt på hesteryg til alle sagaernes lokaliteter og tegnede stederne til den nye 3 binds udgave af sagaerne. Det er en stor oplevelse at se stederne, hvor han tegnede. Alle steder er genkendelige og ramt på en prik. Vi kørte tilbage mod nord til vej 1, en stor oplevelse rigere.

2

LÆS OM VORES ISLANDS REJSER PÅ WWW.SMYRILLINE.DK WWW.SMYRILLINE.NO WWW.SMYRILLINE.COM/SE

I klart vejr er det utroligt så langt man kan se, og afstandene snyder. Hvad man tror ligger ganske nær viser sig at være mile borte. Fra Landeyjar kørte vi til Gullfoss, hvor vi igen boede på hotel. Næste overnatning i Borgarnes og derfra fortsatte vi til Grundarfjord på Snæfellsnes. Næste dag sejlede vi fra Stykkisholmur med færgen Baldur over Bredefjord til Brjanslækur i stille vejr, blændende sol og hængende hav. Allerede ved afgangen fra Stykkisholmur sås kystbjergene bag Bardaströnd – hvide af sne på toppen. Kort efter fik vi samme betagende syn også bagude på Snæfellsnes. Himlen over blånende lys, havet mørkt blåt. Vel i land besluttede vi, nu i dag, hvor vejret var perfekt, at køre til Latrabjarg, et af Europas fineste fuglebjerge. Først kørte vi langs Bardaströnd, vej 62, fin fin vej, senere over fjeldet Kleifaheidi og ned til Patreksfjord og derefter mod Latrabjarg små 50 km ad en heftig grusvej. Vi parkerede ved Bjargtanger og jeg gik derefter ad stien langs fuglebjerget opover. Dybt nede vaskede Atlantens dovne dønninger mod klipperne ved bjergets fod, hvidt skum flød omkring havstokkens skær sommerligt og fredfyldt – blåt foroven dybblåt forneden – ingen kiming at se, himmel og hav flød sammen, havet i fuldkommen ro. Øverst oppe grønt, grønt græs med blomster af kystnære arter, og så skrålet og bruset fra fuglefjeldets tusinder af fugle. Øverst i grønsværen var lunderne med deres gravede gange, på hylder længere nede var der lomvier i lange rækker, rider med reder klinet til det mindste fremspring – og de allestedsnærværende mallemukker. Der var også tejster, edderfugle nede på vandet og enkelte skarver. Oppe i det grønne græs engpibere, skærpibere og digesmutter. Hele stedet fremstod med en overvældende skønhed. Efter nogle timer løsrev vi os og kørte samme vej tilbage. Alt gik fint på den heftige vej, og støvet lagde sig jo igen. Ved 17-tiden kørte vi op foran vores hotel, hvor vi blev taget vel imod. Da vi var installeret, spurgte jeg i receptionen efter Hellulaug: ” Jo, ned til vejen 300 m til venstre, dér ligger den varme ”pool” lige ved havet; og her har du en badekåbe.”

LÆS OM VORES ISLANDS REJSER PÅ WWW.SMYRILLINE.DK WWW.SMYRILLINE.NO WWW.SMYRILLINE.COM/SE

3


MIDT I DEN STORE NATUR

DET KLARE VAND OG DE LYSE NÆTTER Jeg skal lige indskyde, at Hellulaug er en blandt Islands hundredevis af varme kilder, en simpel fordybning i klipperne. Da jeg lå i det varme vand og så ud på Bredefjord, badet i gyldent sollys med Snæfellsnes´ hvide bjergtoppe på kimingen, måtte jeg knibe mig i armen. Hvilken dag havde det ikke været – fyldt med skønhed, og nu det varme, bløde krystalklare vand. Vi kunne ikke løsrive os fra Flokalundur og blev en dag mere. Vi trængte også til en overliggerdag, og det blev endnu en dag med stille vejr og smukt solskin. Vi kørte igen ad vej 62 langs Bardaströnd, en halv snes km vest for Brjanslækur, hvor vejen går helt tæt på vandet. Her kunne vi parkere lige ved stranden, nu var det tid til et havbad. Stranden var indbydende, havet roligt, vandet glasklart og iskoldt, men det skulle jo prøves. Og bagefter sad vi i solskinnet og nød lidt frokost. Fredag den 26. juni kørte vi videre mod Isafjord, igen i strålende klart vejr. Oppe til fjelds stadig masser af gammel sne, og smeltevandet styrtede i rivende strømme, buldrende under broerne. Vejen var stejl med hårnålesving og stigninger/fald på 10%, og det støvede, men luften var klar som krystal, utrolige kig fra top til top og svimlende fald ned til dybblå fjorde. Vi gjorde et stop ved Dynjandis -faldene, det terrassedelte vandfald er smukt. Der kunne camperes på stedet; der var toiletter og udendørs vaskeplads. Rastepladser med toiletter er en sjældenhed på Island. Vi gjorde et kortere stop i Thingeyri – en lille lys by med havn, kirke, skole og hotel. Her besøgte vi et lille museum for musikinstrumenter, der havde til huse i en ydmyg lille bygning – hidlokket af sprøde toner fra en højttaler ude på fortovet. Ejeren/inspektøren/instrumentmageren tog venligt imod i døren. Da jeg selv arbejder med småting i træ, som f.eks. drejede sager, småæsker m.v. havde vi et godt udgangspunkt for en samtale. Museet husede hovedsageligt strengeinstrumenter af alverdens slags, flere end vi anede eksisterede. Mange havde ejeren selv fremstillet i træ.

4

LÆS OM VORES ISLANDS REJSER PÅ WWW.SMYRILLINE.DK WWW.SMYRILLINE.NO WWW.SMYRILLINE.COM/SE

Efter adskillige dage kun omgivet af natur var det spændende at køre ned i Isafjord, en by med travlhed og puls. En livlig og smuk by med en fantastisk beliggenhed på landtangen ud i fjorden, men byen vokser og kravler op ad skråningerne særlig på søndre side. Lufthavnen med landingsbane optager fjordbreddens nordside. Vi boede på hotel den ene overnatning vi havde, et dejligt hotel, hvor vi også boede i 2013. Vi nød et enestående aftensmåltid i Tjöruhusid. Midt på eftermiddagen opsøgte vi Tjöruhusid og bestilte bord til kl 19, hvor der åbnes. Vi fik meget fin hjælp af en elskværdig ung servitrice, som hjalp os til rette. ”Du taler engelsk ligesom min far, så du kommer fra Danmark, hvor han har boet en årrække.” Så var mit skoleengelsk på plads, men det blev sagt med et afvæbnende smil. Stille gylden aftensol, så vi blev efter ønske bænket udenfor. På begge sider af fjorden rejste bjergene sig med snedækkede toppe, men her var der sommerligt og lunt. På godt 66 grader nordlig bredde den 26. juni tager solen sig kun et lillebitte hvil ved midnatstid, mørkt bliver det slet ikke. Tilbage til måltidet, som var intet mindre end fremragende. Der serveres dagens forskellige fisk, landet om eftermiddagen. Først en cremet, blød og rigtsmagende fiskesuppe; vi er ivrige fiskespisere, men havde aldrig smagt dens lige. Så er der en stor buffet: letsaltet torsk, usaltet torsk, stegte ”torskekinder”, havkat, stegt fladfisk, en fantastisk fiskegratin med små kartoffelstykker i en krydret flødesovs – og alskens tilbehør. Fisken bliver båret ind på store pander, og man kan vælge; tilbehøret forsyner man sig med selv. Og der er søgning, alle pladser er optaget. Netop som vi var i begreb med at bryde op, så vi en høj sejlskibsrig glide ind med Dannebrog på hækken. Det måtte være Georg Stage. Ganske rigtigt. Da skibet var lagt til kaj, var vi forbi for at hilse på. Just her til aften var de ankommet direkte fra Belfast og havde haft en god rejse.

LÆS OM VORES ISLANDS REJSER PÅ WWW.SMYRILLINE.DK WWW.SMYRILLINE.NO WWW.SMYRILLINE.COM/SE

5


HISTORIEN OG NATUREN

DE UNIKKE OPLEVELSER LIGGER FORUDE Dagen efter måtte vi sige farvel til Vestfjordene. I det smukkeste sommervejr kørte vi fra Isafjord ud og ind langs de sydvendte sidefjorde til Isafjorddyb, en helt ubegribelig smuk tur med flere stop undervejs. Fra Holmavik fortsatte vi sydpå langs Hunafloi og senere Hrutafjord, indtil vi ved Bru var tilbage ved vej 1. Nu glædede vi os til de sidste 5 dage i Nordlandet, heraf 3 dage på hotel lidt syd for Husavik. 2 gange tidligere har vi boet på hotellet. Denne gang skulle stedet være udgangspunkt for besøg i Akureyri, Ljosavatn, Tjørnes og Myvatn. Ved Ljosavatn ligger den helt nye Thorgeir’s kirke, indviet år 2000, i tusindåret for Altingets beslutning om, at Island skulle gå over til den kristne tro. Beslutningen blev lagt i hænderne på Thorgeir fra Ljosavatn. Det er en utrolig historie, som lever på Island og indvielsen af en ny, enkel og meget smuk kirke vidner om, hvilken gennemgribende betydning Thorgeir’s beslutning fik, og stadig har. Ved Ljosavatn gård lå det gamle gudehov. Det fortælles at Thorgeir kom hjem efter den skelsættende beslutning på Altinget, da kastede han billedstøtterne af de gamle guder i den nærliggende fos, Godafoss. Hver gang vi er på Island, er det et must at besøge kirken.

Det er en stor glæde at besøge Myvatn, et paradis for svømme-, og vadefugle. Da vi besøgte søen i 2013, var der virkelig myriader af myg, luften var sort af dem. I år slog vejret om just der, blev koldt og mere vådt, og der var flere odinshøns end myg. Vi så alle de fugle og fuglearter, vi gerne ville, blandt andre en af Islands mest markante fugle, den store, smukke islom, endda med to små unger på hunnens ryg. Det er et stort ønske for os at overnatte i Seydisfjord den sidste nat inden afsejlingen. Det er dejligt, at vi på afrejsedagen blot skal stå op, spise og dernæst køre de få hundrede meter til Indcheck. Og når vi ydermere kan bo på det måske allermest charmerende hotel på hele rejsen, og spise en god middag den sidste aften på hotellets fremragende restaurant, så kan det ikke blive bedre. På afrejsedagen den 2. juli igen en solfyldt morgen, stadig sne på de omkringliggende bjerge med strømmende rislende smeltevand nedover siderne, smukt. Gid vi kan komme igen en anden god gang. En rolig og behagelig sejltur hjem med Norröna. Tid til at hvile og slappe af og i et passende tempo få sjælen med.

SMYRIL LINE TILBYDER EN LANG RÆKKE FORSKELLIGE MULIGHEDER FOR BILFERIE PAKKEREJSER TIL ISLAND. * Island Explorer 1 uge på Island med 4 forskellige ruteprogrammer * island Explorer 2 uger på Island med 4 forskellige ruteprogrammer * Island Highland * Island kombineret med kortere stop på Færøerne på ud-eller hjemrejsen Du kan læse meget mere om de forskellige rejser i vores store rejsekatalog, som du kan bestille på vores hjemmeside, hvor du også kan læse rejsebeskrivelser og se priser.

6

LÆS OM VORES ISLANDS REJSER PÅ WWW.SMYRILLINE.DK WWW.SMYRILLINE.NO WWW.SMYRILLINE.COM/SE

LÆS OM VORES ISLANDS REJSER PÅ WWW.SMYRILLINE.DK WWW.SMYRILLINE.NO WWW.SMYRILLINE.COM/SE

7


Smyril Line A/S · Dalsagervej 9B, 1. sal · DK-9850 Hirtshals Tel +45 96558500 · booking@smyrilline.dk www.smyrilline.dk · www.smyrilline.no · www.smyrilline.com/se www.facebook.com/smyrilline.dk · www.facebook.com/smyrilline.se www.facebook.com/smyrilline.no LÆS OM VORES ISLANDS REJSER PÅ WWW.SMYRILLINE.DK WWW.SMYRILLINE.NO WWW.SMYRILLINE.COM/SE